0
Pár hónapja az egyik hazai online médiumnál hírszerkesztõi állást ajánlottak nekem, ahol pár szakterületet kellett volna vinnem.
Na pont a hasonló cikkeik miatt mondtam nemet, meg mert aki addig vitte azokat a rovatokat akkora szarkupacot lapátolt össze amit nem vállalnék át![]()
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Ötletelésre, tanácsokra lenne szükségem.
A helyzet a következõ. Építkezek. Nem építettem pincét a ház alá, mert a talajvíz nálunk nagy probléma. A talaj homokos és 2-3 méteren van víz leszámítva a száraz idõszakokat. Akinek van pincéje, elég gyakran kell, hogy szivattyúzza ki a vizet.
Szóval az alap már kész és nem került alá semmi, ebbõl kifolyólag.
Viszont a melléképület egy összefüggõ 72 m2-nyi "házsor" lesz. 5X15 méter nagyjából. Gondoltam, hogy ezzel valamit kezdenem kellene. Erre várnék ötleteteket tõletek.
Egy ötletem már van. Az, hogy az egyik elválasztó falnál egy plussz falat húznék, ezzel létrehozva egy plussz méternyi széles csíkot, aminek a bejárata a hátsó részen lenne rejtve a föld alatt, így elölrõl nem is látszódna. Valaki beszélt itt korábban duplán felhúzott tûzfalról, ami kiállta a helyzet próbáját a padlássöprések idõszakában, az adta az ötletet. Hordókat rejtenék el benne megtöltve gabonával, sóval, cukorral, konzervekkel stb. Mivel a bejárat csak egy embernyi széles bebújó lenne, így kivinni sem tudná senki, ha esetleg rátalálnának. De ez már csak bónusz. Plusz ötletként merült fel bennem, hogy esetleg az ezt határoló két falat zsalukõbõl húznám fel, bevasalva, kiöntve betonból, így egy földrengést is esetleg kibírna. Ideiglenes menedékként is tekintenék rá max 2-3 óra idõtartamra. Sugárszennyezés ellen is jobban védene így, de itt azért felmerül a hely szûkösségének kérdése. Hosszabb idõre teljesen alkalmatlan lenne ebben a formában. Szélesebb parcella viszont már szemet szúrna, "hiányozna" az a tér, ha valaki kicsit alaposabban nézelõdne.
Szóval jó ez az ötlet így? Kiegészítésnek valami? Esetleg valakinek más elképzelés?
Elõre is köszi minden választ!
Még annyit, hogy bérbõl és fizetésbõl élek, így az ötletelésnek is meg vannak a maga korlátai![]()
Last edited by Kamionos; 04-30-2017 at 03:13 PM.
"A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"
| Thumbs Up |
Nyilván minél több SHTF helyzetre szeretném, ha alkalmas lenne, de ha csak annyit elérnék, hogy ezen az 1x5 méteren lennének rejtve tartalékok, némi felszerelés és adott esetben az utcán hömpölygõ zombik elõl el tudnám kis idõre rejteni a családomat, akkor azzal már önmagában is elégedett lennék.
Az https://archive.org/ -on vannak fenn érdekes anyagok, pl. ez. Tudom, hogy ez éppen a föld alá építkezik, csak példának hoztam fel
A duplafalas módszer 10-20 centinél mûködik, de az a méternyi csík már feltûnõ szerintem. Az élelmiszert idõnként nem árt megvizsgálni, hogy minden rendben van-e, szóval úgy alakítsd ki, hogy ez könnyen megoldható legyen. Hogy védekezel a rágcsálókkal, rovarokkal szemben? Elõfordulhat, hogy pl. felrobban egy konzerv. Hogy rotálod a készletet?
Miért nem csinálsz a melléképületen belül egy megerõsített helyiséget a készleteknek, "óvóhelyet", amit nem mutogatsz senkinek?
| Thumbs Up |
Köszi a linket. Hasznos. Azért mûködne a méteres csík, mert három helység lenne szembõl nézve. Garázs, tároló, mûhely. A tárolóhoz nem lenne szembõl bejárat, csak valamelyik oldalsó helységbõl. Emiatt optikailag nem feltûnõ, csak ha valaki kiméri mérõszalaggal a teljes épülethosszt.
Könnyen megoldható, mert csak meg kell kerülni az épületsort. Teljesen zárt betonhelység, egy aljzatbetonba épített kis vasajtó. Szerintem nem férnek hozzá rágcsálók, rovarok. A konzerveket polcon tartanám, hogy jobban szemmel tarthassam. A hordóba CO2-õt nyomnék. Nem rotálnám a készletet, mert annyira azért nem könnyû hozzáférni, hogy heti szinten odajárjak. Ráadásul igyekeznék ezt minél kevesebbszer megtenni, nehogy valakinek szemet szúrjon. Mondhatnám, hogy max. évente egyszer megnézném mi újság.
Arra a spejzban van/lesz egy másik készlet kialakítva, amit rotálok. Ide olyan dolgok kerülnének, amik vagy korlátlan eltarthatóságúak, vagy legalább 4-5 évig. Az idõ leteltével egyszerûen kiselejtezném a megromlott dolgokat. De a gabona, cukor, só maradhatna bármeddig is. Továbbá a szappanok, wc papírok, stb szintén lehet elfelejtett készlet. Konzervekbõl tésztákból kb. 30-40 ezer forint értékû lenne csak ott. Azt gond nélkül kidobnám pár évente. Nevezzük egyfajta életbiztosításnak, ami mondjuk évi 8-10 ezer forintba kerül.
A megerõsített helységgel az a gondom, hogy látszik. Csak idõ kérdése, hogy kinyissa valaki, aki elég elszánt hozzá.
A legolcsóbb(és amúgy is kellA megerõsített helységgel az a gondom, hogy látszik. Csak idõ kérdése, hogy kinyissa valaki, aki elég elszánt hozzá.),ha az egyik helyiségbe(garázsba),tervezel egy vízzárt szerelõaknát.Az építésnél nem feltûnõ,aztán ha már becsuktad magad mögött az ajtót,teszel rá kazánlemezt és vékonyan lebetonozod(nem dobog ha jár rajta valaki
),hogy ha kell,könnyen fel tudd törni.Aztán ha bepakoltál öntsd be telibe aljzat kiegyenlítõvel(ez eltünteti a nyomokat)és vegyél olcsó mûpadlót és ragaszd le.Kulturált,szép,olcsó és elegáns megoldás.Tegyél olyat bele amit nem kell frissíteni.
| Thumbs Up |
Köszi, jó az ötlet!! Egy ajtót valahogy lehetne rajta hagyni? Vagy betonozzam le és felejtsem el, hogy ott van?
Hogyan lehet vízzárttá tenni?
| Thumbs Up |
Vegyél elõregyártott aknát (aknákat) pl valami ilyesmit http://www.terrametal.hu/arak/vizora...y-akna-muanyag (nem reklám, csak vásárolni szoktam náluk) ásd el a kertben, és kész. Vízzáró, a kártevõk sem férnek hozzá a belsejéhez. A tetejére meg egy nagyobb virágcserép alátétben ültess valamit.
Persze eláshatod az épület padlója alá is, ilyenkor célszerû letakarni valamivel, pl egy satupaddal.
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
| Thumbs Up |
Mennyiben jobb ez, mintha egyszerû, zárható mûanyaghordót ásnék el nagyjából fele áron?
A beásásnál nem árt gondolni a fagyra, azt nem igazán szeretik az élelmiszerek. Nálam már rágtak meg fél centis UV-álló masszív mûanyagot a rágcsálók, szóval azóta óvatos vagyok e téren. Ha ilyen tárolóba nem néhány féle árut raksz, akkor könnyen átláthatatlanná válik és nem is túl könnyen pakolható.
A helyedben olyan helyre raknám a tartalékot (ill. egy részét, több hely a tuti), ahol relatíve állandó a hõmérséklet, nem túl nedves és tudod forgatni. Egybe pakolnám az azonos árukat, feltüntetve a szavatosságot. A rendszeres ellenõrzés során a lejárathoz közeli cuccokat kiszedném és frissre cserélném. Így mindig használható lenne a készlet, nem kell semmit kidobni, így nem terheli a büdzsét. Ha módod és igényed van rá, akkor törekednék a jó minõségû ételre (lehetõleg zéró hozzáadott érték), hogy stressz alatt a legjobb üzemanyagot kapja a szervezet.
Nekem tetszik a dupla fal és az épületen belüli akna is, aminek a bejáratát valami nagyobb és nehezebben mozdítható tárggyal álcázod.