Oldala 143 of 162 ElsõElsõ ... 4393133141142143144145153 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1,421 to 1,430 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

MPF támogató coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 176
    Given: 352

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    Én is ma rendezkedtem. Kihúztam a két gumiabroncsot az erdõbõl a ház mellé. Még nem tudom mit ültetünk majd beléjük.
    Kis kerti tavacskát?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,110
    Given: 1,127

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LSVF Hozzászólás megtekintése
    szeretjük a fõbérlõket...
    Sok albérlõ se jobb. Családban volt lakás kiadva régebben. Albérlõ 110ezret nem fizetett ki. Volt hogy felhalmozott mindenféle számlákat aztán nem szólt róla. Gázszámla-tartozás 60 ezer, vagy kifizeti majd egyszer, vagy nem. Utolsó 2 havi lakbérét se fizette ki mielõtt lelépett. Ez utóbbit nem is akarja kifizetni mert nem. Család minden hónapban úgy könyörögte ki tõle a pénzt, mert a családnak kellett rohangálni a pénzért, mert az albérlõ nem akarta intézni. Pár kilométer gyaloglás túl bonyolult lett volna neki. Sajnos vannak ilyen emberek. Pedig olcsón kapta meg a bérleti jogot, néhány ezressel többért más is kivette volna a lakást. De el lett adva, úgyhogy most már nem gond. Illetve az, mert legalább a 60ezres számlát jó lenne ha rendezné.

0 Not allowed!
    A kertet sikerült mostanában fejleszteni. Borsó, bab, saláta, 5 fajta paradicsom, kelkáposzta, káposzta, karalábé, padlizsán...palánták szépen cseperednek. Több táblában különbözõ burgonyát is vetettem, a fátylasok lassan féllábszárig érnek. Retek több sátorral van, úgyhogy a hónapban dõzsölés és egy kis potya bevétel. Többféle hagyma fejlõdik több parcellán. Sajnos a vöröshagyma még nem lesz elég a családnak, de a fokhagyma majd mehet exportra is, mert rengeteg magot sikerült elrakni, mostanra már 20 cm körüliek a hajtásaik.
    Sokat várattak a vetõmagokkal, de legalább egy része megjött, így több ezernyi csemegekukorica várja a szakaszos vetést. Több fajta zellermagot is vettem, de a drága magok még nem keltek ki (30000 Ft elég jó ár érte), míg a filléres társaik vidáman nõnek (3000 szem volt kb. 500 Ft). Ebben az évben rengeteg magot halmoztunk fel, így erõs fûszerpaprika és kanadai tök is szép számban várhatóak. Persze a termelésre rakott növények mellet számos tökfélét raktam a konyhakertbe is. Poharakban burjánzik már a kolbásztök, a patisszon,a cukkini, a spárgatök....Sajnos nem tudom fóliasátorba most kiültetni, de rövidesen kiültetem pár száz káposztafélével egyetemben. Évekre elég vetõmagot halmoztam fel répafélékbõl és paprika magokból. Ezek mellet többféle fûszer és gyógynövénybõl vettem magokat, de még a legtöbbet nem tudtam elültetni.
    Rendeltem batáta palántákat és vettem csicsókát is szaporítási céllal. Valamelyik este közel 60 féle növényt számoltam össze ami vagy kikelt vagy még ültetésre vár (ebbe beleszámoltam a jól megkülönböztethetõ paprika, paradicsom...fajtákat is).
    28 gyümölcsfát ültettünk, eltérõ érésûeket és fajtákat. E mellet mostanra 1200 tõ körüli szõlõvesszõt gyökeresítünk. Friss fogyasztás mellet szeretném a felesleget lekvárként, befõttként tárolni, esetleg aszalványként. Tervem van még. pár év múlva egy pálinkafõzõ fejlesztésére, mellyel rengeteg pálinkát tudnánk készíteni.
    Elõzõ, nagyon rossz fialási idõszak után, most úgy néz ki, hogy minden koca szép hozamot ad (3 koca 21 malac). Szerencsére most nem fekete-foltosak és nem is tûnnek kimondottan zsír jelegûnek, így tudjuk jóval nagyobb áron értékesíteni majd õket.
    Bár, nem kimondottam a felkészüléshez sorolható, azért mégis nyomos hatása volt, a házunk felújításának. Kellet létrát készíteni, különbözõ állásokat; habarcsot keverni, vakolni, csiszolni, festeni, ablakot cserélni, felújítani ajtót is. Ezután következik majd, a tetõ, több szakaszban. Ja és még egy kis tapasztalat is: ha bent jóval hidegebb van mint kint, nehezen indul meg a füst, fõleg, ha közel 2 méternyi vízszintes szakasszal indulunk. De legalább tartósodtunk egy kicsit.
    Elkezdtünk barátokkal egy kicsit mozogni, így másod ízben rendeztünk méta "bajnokságot". Gondoltam, hogy nem vagyok túl fitt, de még napok múlva is fáj majd mindenem, azt nem gondoltam volna.
    Összegzésül: számos növényfajtával kísérletezem, a legjobban beválókból magot szeretnék szedni, bár nyilván a hibrideknél ez nem fog jó eredménnyel mûködni. Törekszem a minél változatosabb kert megalkotásában, mely családomat egész évben elláthatja, esetleg bevételi forrást is ad a fõ növények mellett. Szükség is lesz rá, mert amint lehetséges, szeretnék - legalább részben - elszakadni a munkahelyi stressztõl és minden kilátástalan vergõdésétõl. E közben terjesztem a a felkészülés szükségességét a zombik között is, hogy csökkentsem, egy esetleges összeomlás hatásait, minden eszközömmel.

0 Not allowed!
    Most volt egy kis lehetõségem bõvíteni a környékem feltérképezésével kapcsolatban. Bár egyenlõre nem tudok olyan szituációt elképzelni, melyben kimondottan segítene, leszámítva a tüzelõt és a megközelíthetõségeket.
    Holnap reggel ismét egy kertészkedõ nap. Fátyol alá kirakom a tökféléimet, sátorba a padlizsán és paprika palántákat. Újabb pár száz szõlõ gyökeresítése is kezdetét veszi. számos magot ideje lesz most már kirakni a parcellákba.
    Ma is tanultam az állattenyésztésrõl pár jó dolgot pl.: ne cseszegessük a kotlósokat, mert elhagyhatják a fészket. Megtudtam, hogyan lehet szép tormát termeszteni. Bakháton, mély mûveléssel. Júniusban a bakhátat megbontják és a gyökereket lesöprik a fõgyökérrõl, így szép egyenes és erõteljes termést kapnak.

MPF támogató coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 176
    Given: 352

0 Not allowed!
    Gratulálok, nagyon ügyesek vagytok! Csak egy halk megjegyzés: a helyedben lecserélném a hibridet hagyományos fajtákra, a hibrid nem fenntartható és mindenre találtunk hagyományos megoldást.

0 Not allowed!
    Teljes mértékben igazad van. Következõ évben megpróbálok normál magokat beszerezni mindenbõl. De, azért most sem állok olyan rosszul, mert a fõbb növényeket már régebb óta sajátból rakjuk. Uborkából, retekbõl meg még pár fajtából F1-t raktam, de ahogy néztem tavalyról is van vadkelésem, ezeket mind kimentettem.
    Sikerült minden fajta uborkát, dinnyét és tökfélét elvetni. A ház felújítás miatt már nem maradt idõ a palánták kirakására+a traktort is lehetett szerelni. Azonban sokat tanultam a munkagépekrõl, fatertõl, a szerelés közben. Remek munkaállványt rögtönöztem öcsémmel, így majdnem az oromzat tetejét is betudtuk önerõbõl fejezni. Elég izgalmas félig a tetõre támaszkodó és egy létrából készült fél állványon - egy darab pallón- vakolni
    Rügyezni kezdtek a korábban kirakott szõlõ tövek.
    Ma reggel kiderült, senki sem vett a hosszú hétvégére kenyeret, így gondoltam próbálom, milyen lenne élesben, hogyha egy ilyen fontos élelemforrás hiányozna a konyhából. Mivel mindenkinek ennie kelet egész nap hajas krumpli volt a menü. Elég fura volt, de nem sokat segített rajta a túró, paradicsom és a paprika keverékem sem. Estére már egészen megbarátkoztam ezzel a "diétával", és csak a túró és fõt krumpli egész jó volt. Ebbõl csak azt akartam kihozni, hogy van-e olyan étel vagy szokás, amit ha ne kaptok meg minden nap, igen megsínylenétek?

0 Not allowed!
    Mostanában is sikerült prepperkedni :
    - lassan egész méretesre nõnek a bió, vörös-, és fokhagymáim, a családi szükségleteket már majdnem kielégíti egész évre
    - burgonyából még vetõnek is sok maradt, nemhogy ennivalónak (az a fránya piac), következõ héten vetem a tarlót
    - remekül sikerült a rozsunk, néhol majdnem két méteres szár és szép kalászok; remélhetõleg takarmányban most már újra, teljesen önellátók leszünk
    - lassan, de biztosan nõnek a csicsókáim és batátáim
    - zöldborsó egész sok lett és jó bevételt jelentet, egy darabig jól ellát minket, de sajnos elõregedet és egy része a hüvelyben csirázásnak indult, megpróbálom magként elvetni, kitudja még lehet is belõle valami, max. takarmány lesz
    - állóképességet nagyban növeltem, kezdek egyre jobban hozzászokni a hajnai keléshez ( 3-4 óra táján, egy hét alatt harmadszor) és az átlag 12-14 órás munkanapokhoz, valamint a meleghez; mezítláb járok, így jól bírom a hideg, meleg és rögös talajt is; sajna cola lett a meghajtóm, de valamit valamiért
    - készítjük a meggybort, most kóstoltam, de még van mit csiszolni rajta
    - javíttattuk a kocsinkat, így újra van mozgóképes járgányunk
    - megélhetésünk esélyeit kimaxoltuk: 3 helyszínen (kilométerekre egymástól - jég, vihar); szabadban/ sátorban termelünk, egymástól részben független öntözési rendszerekkel locsolunk, 5 féle piacos növényünk van, ebbõl a fûszer szerzõdéses, a tök még mindig termet, cukkini, csemegekukorica és a karalábé viszont rizikós az eladhatóság miatt.
    - malacokat elfogadható áron eladtuk és bebúgódtak az anyák többsége is
    - sütõtárcsát készítettünk házilag (most sült ki az elsõ adag), ehhez egy grillezõt is kialakítottunk ( itt sikerült eddig a legjobb betonozásom), elkészült a házi építésû "sörsátor" is
    - beszereztem pár liter folyékony "gyógyszert" is
    - fûszer- és gyógynövényekbõl is sikerült párat megvalósítani, körömvirágból nem lesz hiány

MPF támogató Ihasz Laci's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2015
    Lakhely
    Somerset UK
    Blog Entries
    3
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    ma elsosegelyeztem.

lanyomammal mentunk uszodaba bicoval, hatizsakban volt nalam first aid kit ami bicozashoz mindig velem jon.

ahogy tekertunk egy oreg neni pont elottunk akart atmenni az uton, nem sikerult neki, elesett. nagyon szerencsetlenul, arccal elore, jo nagyot puffant a flaszteron szegeny.
    gyorsan felrealltunk, lanyomat leultettem a jardan en meg mentot hivtam meg first aideztem, eletet nem mentettem de sokat segitettem a nenin.

vasarnap delelott, kulvaros, kisutcak, egy autos se akart jonni aztan egy kocsi csak arra tevedt, ugyhogy volt segitseg, raadasul egy apolono, ugyhogy a mento erkezeseig en mar nem is kelletem.

lanyommal mentunk tovabb az usziba. amikor megjegyezte, hogy ,,daddy i think you are very brave'' (apa, szerintem nagyon bator vagy) nagyon jo erzes fogott el

kis dolog volt tolem, a neninek biztos sokat szamitott es a lanyom elott is jo peldat mutattam, ennel tobb nem is kell mara!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Boríts a kotlósra kosarat és akkor tuti nem megy sehová.
    "A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    páncél.jpg

A munkahelyemen van egy nem használt helyiség, amit régen a fizetések készpénzes kiadására használtak. Ebbõl kifolyólag a helyiség ráccsal védett a bejárati ajtó és a kiadó ablak is! Nem csak utcára, de még udvarra sem néz egyik nyílászáró sem. Riasztóval és hozzá tartozó céges õrzésvédelemmel van ellátva az épület, akik 5 percen belül a helyszínen vannak. Csak azért tudom, mert õket is én intézem.
    A helységben van egy páncélszekrény. Mindkettõhöz csak nekem van kulcsom. Ennél jobb "másodraktárat" el sem tudok képzelni.
    Szóval ezt töltögettem. A fényképen kívül van még a helységben 30 kiló szárított tészta, 200 db szappan. 24 tekercs Wc papír.

UI:csak a kép fektetett, nem a páncélszekrény
    Last edited by Kamionos; 08-02-2017 at 10:37 AM.
    "A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"