0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
| Thumbs Up |
| Received: 5 Given: 0 |
| Thumbs Up |
Még nem, de lesz! idén minden idõt, energiát elvitt az építkezés és az októberi költözésig túl feszített tempó. Fél év alatt húzzuk fel nulláról a házat, úgyhogy egyszerûen nem fért bele már ez. Kikristályosodott viszont, a sok ötletelés után, hogy mi, hogyan lesz megvalósítva. Jövõ tavasszal állok is neki.
Szóval a fatároló végül 3x5 nagyságú lesz. Nem lehet sajnos palával mókolni, meg kell adni a módját. Kiásás után ki lesz betonozva az alja, arra jön GV40 bitumenes szigetelõ. Aztán zsalukõbõl felhúzom az óvóhely falát 1-2 sorral a földfelszín fölé. Kiöntöm betonnal és csinálok rá egy betonfödémet. Belülrõl még végig szigetelem a falát is ezután, hogy ne szivároghasson be víz. Erre jön majd vasból megépítve a fatároló. Jelentõsen drágább, de ez biztosan és végleg kiszolgál majd.
Egyenlõre még ötletelek, hogy mi legyen ott lent. Fény kell. Villanyt bevigyem-e? Vagy mivel világítsak? Gyertya, petróleum eszi az oxigént és nem szeretnék szellõztetõt. A kiállást a ház hátsó részén mindenesetre már megcsináltattam, hogy le lehessen vinni a villanyt oda.
Wc-nek pedig valami egyéb megoldásban gondolkodnék. Macskaalom egy vödörben? Vagy ilyesmi.
Az alagúttal kicsit elkalandoztam és talán túlzásba is estem, úgyhogy teljesen elvetettem.
Egyenlõre tartalék raktár lesz ott, ami már biztos. A többi még formálódik. Rövid idejû ott tartózkodásra készülök, mert a gyerekek és szerintem mi sem bírnánk ott napokat. Ha nagyon nagy a baj és sok idõt kellene ott tölteni, akkor irány a BOL.
Szivacs, meleg takarók, dunyhák, játékok biztosan kellenek oda.
Last edited by Kamionos; 08-22-2017 at 08:48 PM.
"A boldogság a saját útját járó ember nyugalma"
| Thumbs Up |
Legjobb a természetes fény. Valami periszkópos, vagy fénycsatorna rendszerû megoldással.
Éjjelre sem javasolnám a petróleumot, inkább egy autó (kamion) akkumulátor és valami ledes lámpa kellene.
Amúgy a villanyt beviheted, de ne az legyen az egyetlen lehetõség.
WC szempontjából az alomszék lehet a megoldás.
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
Egyetertek az elottem szoloval: auto aksi es led a legjobb (tartalek) vilagitasra.
Ha nem szeretnel szelloztetot, akkor egy kis leiras a levego (illetve a te esetedben a benttartozkodas) meretezesehez:
Szelloztetes nelkuli ovohelyen a legminimalisabb szint: 1.6 orankent fejenkent 1m3 levego jusson (ekkor 2-3% CO2 tartalom, 16-18% O2 tartalom lesz, ez 8 oran tul nem elviselheto, es rovidebb idore is kellemetlen).
Az orankent 1 m3 fejenkent nem kellemetlen erzes, de 8 oranal tovabb megsem szabad ilyenben tartozkodni.
8 orat meghalado tartozkodas eseten orankent 2 m3 levego ajanlott fejenkent (ekkor 1% lesz a CO2 tartalom).
A legjobb a 0.4-0.5%-os CO2 tartalom, ekkor viszont mar orankent 5 m3 levego kell fejenkent.
Termesztesen a paratartalom es a homerseklet is megno (az elso esetben 1.5 ora alatt kb 90%-ra, ha 60%-rol indult, illetve 23C-rol egy ora alatt 28C-ra melegszik).
Tehat ha 3x5 meter az alapterulet, es atlagosan 125 cm magas a szabad hely (mar levonva az ott tarolt dolgok altal elfoglalt helyet), akkor az jon ki, hogy az elso egy es negyed oraban tokeletes lesz a levego, az elso harom oraban egesz jo lesz a levego (1% alatti CO2 tartalom); a masodik 3 oraban kozepes minosegu (max 2% CO2 tartalom) lesz a levego, ha 3-an tartozkodtok bent. 6-8 ora lent tartozkodas kozott nagyon kellemetlen, epp hogy elviselheto lesz lent a levego (ekkor talan mar az is szamit, hogy a pincen belul milyen magasan tartozkodtok, mivel a CO2 leulepszik alulra, tehat pl. egy leesett jatekot a foldrol mar nem javasolt ekkor felvenni).
Bel
| Thumbs Up |
Ez így korrektül meg lesz építve.
Annyit fontosnak tartanék, hogy a zsalukõ és a homok közé is kéne szigetelés mert így nyirkos lesz a pince.
A beton önmagában nem zárja el a vizet.
Ezt dupla fallal tudod szakszerüen megoldani, és oda is bitumen lemez kell.
Nem szeretnék okoskodni és más pénzét szórni, de a pince nem javitgató utólag. Jobb egyszer jól megcsinálni.
A szellõzést azért én megcsinálnám, maximum lezárhatóra és rejtve mindenképp.
Sosem lehet tudni, hogy mennyit kell lent maradni.
Inkább sírjon lent a gyerek minthogy kint olyat lásson amit jobb ha nem lát.
Ezt úgy mondom, hogy nekem is van három.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
Remélem hogy nem trollkodás lesz ebbõl.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Egyébként igaz!..tényleg mi Földlakók szeretjük az anyagi tárgyainkat bámulni,dicsekedni vele...Ez baj???..de olyan jó a szép új autót nézegetni mosás után..olyan jó az új késsel játszani lefekvés után az ágyban..és olyan megnyugtató végignézni a sor konzervet...Mi emberek már csak ilyenek vagyunk!..nagyon rövid a 70 év...minden jó percre szükség van.