Oldala 21 of 26 ElsõElsõ ... 111920212223 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 201 to 210 of 254

Topic: Önellátás

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 300

0 Not allowed!
    Köszönöm a plusz infót, meg is fogom tenni a szükséges lépéseket, hogy legyen saját paszternákültetvényem
    Amit írsz méreteket az baromi nagy, mi amit venni szoktunk az olyan méretre mint a fehérrépa. Egy akkora darabot megpucolva 4 felé vágod hosszában és be is dobhatod egy tál forró olajba de akár a sütõbe is a hurka mellé. Sózva isteni finom, frissen jobb mint másnap de ez a sült krumplinál is igaz. Édeskés az íze de sokkal enyhébben mint a csicsóka. Egyszer próbáld ki a sült krumpli helyett, lehet rászoksz mint én

Senior Member Salmo's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Pestûl négy fertályóra járásra délre.....
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Levesben utálom a paszternákot ( a fehér répát szeretem) de erre az olajban sütésre rá próbálok.

És most az egy tippet a tippért akciónk keretén belül had adjak én is egyet: zeller gumó felszeletelve, besózva állni hagyni, majd kevés olajon mind két oldalát megsütni..... ( itt is igaz, levesben nem, így
    viszont minden menyiségben. )
    Don't be a Rambo, Save Your Ammo.

Ádám Csaba
    Guest

0 Not allowed!
    Magyarországon szerintem soha nem éltek önellátó emberek! Szükségük volt a szomszédokra, kereskedõkre, stb. akik a hiányzó árucikkeket eljuttatták a számukra. Ahhoz, hogy önellátók legyünk, ismernünk kellene rengeteg szakmát, szükségünk lenne számtalan szerszámra, stb. Kisebb kolóniák lehetnek önellátóak, de nekik is kell egy kiindulási eszközkészlet. (Ruhák, szerszámok, menedék, vetõmagok, stb.)
    Önellátóak nem lehetünk, de szerintem arra kell törekedni, hogy az önfenntartásunk minél magasabb mértékû legyen. Személy szerint én törekszek arra, hogy minél több mindent magam csináljak meg, minél kevesebb elektromos energiát vásároljak és a szolgáltatóktól való függõségemet is csökkentsem.

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 254
    Given: 300

0 Not allowed!
    Egy jó kis videó a témában.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Pont ilyesmi az én elképzelésem is .
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Törölt_reg
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Kitûnõ!valójában mindenkinek így kellene élnie!
    Pár észrevétel:
    -elhangzott itt,hogy az önellátónak elég napi 2-3 óra meló(csak a hölgy kétszeresét mondta)tehát munkahely mellett bajos.
    Ne felejtsük el,hogy Õk egy ledolgozott élet után választották ezt az életmódot!A több évtizedes kemény meló után feladták a városi létet és ebbe a paradicsomba fektették.
    Nem elhanyagolható,hogy már nem munkahelyhez kötöttek,nyugdíjasok,tehát biztos anyagi háttérrel rendelkeznek,akkor is ha betegség vagy más ok miatt nem tudnak termelni!!!!!
    -ami nagyon szimpatikus,hogy ésszel élnek!Nem a világvégére a rehült pusztulatba költöztek,csak egy csendes,de jól ellátott településre (aszfalt út,villany,vezetékes víz,orvos,bolt,szomszédok.....),ha bármi történik...mentõ,orvos,szomszédok,ha úgy tetszik besétálnak sütikézni...tehát nem bujdostak el remete módra.
    -nem azzal kezdték,hogy gépfegyvereket vásároltak és lövegtornyokat a sarkokba...hogy majd jönnek a zombik....lám,lám az épelméjû ember is lehet önellátó!
    -Önmagukon kívül nincsen más kötelezettségük....nem kell a gyerekeket iskoláztatni,nem kell a melóhelyen idõben megjelenni,nem kell adót fizetni,sem semmit ami egy aktív családos embernek napi kötelezettség....Nyuggernek lenni jjjóóóó!
    -Persze a bringa kitûnõ választás...de azért ne feledjük,hogy a tömegközlekedésen ingyen utaznak....ha meg kell valami nagyobb,majd elhozza az unoka vagy a fuvaros Tibi (ennyit a fosszilis energiáról).
    Szóval Õk nagyon okos emberek!Amíg aktívan éltek városban laktak ,ahol jó zsíros állást lehet találni és nem nyûg az élet,aztán mikor jól megérdemel munkás éveik után nyugdíjba vonultak,az addig összegyûjtött vagyont egy jó levegõjû helybe fektették,ahol a sok szabad idõt értelmes tevékenységgel töltik!
    Csak jó példa lehet mindenkinek..,hogy lehet ésszel élni!

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    Azt azért nem tudhatod hogy jár-e lõni az öreg, vagy van-e nyílpuskája, macsétája az ajtó mögé támasztva. De a videó témája nem az volt, meg valószínûleg nem is akarta volna erre terelni a témát. És hát önellátó, nem prepper. Meg csendes, jó, nyugodt helyen. Egy borsodi faluban bajos lenne a zöldség termesztés és nyugodt élet, meg napkollektor, mert még a tetõt is lelopnák a fejük fölül.

...lám,lám az épelméjû ember is lehet önellátó!
    Ezek szerint én nem vagyok épelméjû, mert fontosnak tartom az otthonom biztonságát?

Jó lenne az a napkollektor nekem is, talán tavasszal, ha lesz pénz, ki tudja.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló FreeDoom Hozzászólás megtekintése
    Kitûnõ!valójában mindenkinek így kellene élnie!
    Sajna ha a saját lehetõségeimbõl indulok ki(átlagos-NEM átlag fizetés), akkor elérhetetlen álom marad mindez, mivel az alapokhoz elegendõ kezdõtõkét sem tudom megteremteni a létfenntartás mellett.
    Tény, hogy még kb. 30 évet minimum melóznom kell, így a világ szélén lévõ ingatlan nekem sem megoldás.

De keresem a lehetõségeket erre én is.

Mint írták, munka mellett a napi 3-4 óra vállalhatatlan, fõleg ha gyerkõc is van az egyenletben.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Ilyesmi helyen ahol nekem is van egy kis ház, ha nehezen is, de összehozható. Ház nélkül pár százezer, kis házzal 1M-tól kapható.
    Külterület, szõlõhegy. Víz, villany, internet, gázpalack csere, betonút. 2km-re a faluban bolt, óvoda, iskola, busz, vonat, orvosi rendelõ, gyógyszertár, posta, menza (ahonnan házhoz is szállítanak). Többen már ott is laknak.
    Ami probléma: Nincs ház- csak helyrajzi szám, így nehéz a rendelések házhoz szállítása, meg talán a mentõ is nehezebben talál oda.
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Ilyesmi helyen ahol nekem is van egy kis ház, ha nehezen is, de összehozható. Ház nélkül pár százezer, kis házzal 1M-tól kapható.
    Külterület, szõlõhegy. Víz, villany, internet, gázpalack csere, betonút. 2km-re a faluban bolt, óvoda, iskola, busz, vonat, orvosi rendelõ, gyógyszertár, posta, menza (ahonnan házhoz is szállítanak). Többen már ott is laknak.
    Ami probléma: Nincs ház- csak helyrajzi szám, így nehéz a rendelések házhoz szállítása, meg talán a mentõ is nehezebben talál oda.
    Sõt, külterületre még kölcsön-hitel sem megoldható, ha szükséges...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.