0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Császárfáról van szó, nem bálványfáról.
A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelõorvosát, gyógyszerészét!
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Mindkettõ gyorsan nõ, a bálványfa (itt ecetfának hívják) és a császárfa is, talaj függvényében az elsõ néhány évben akár 2-2,5 métert, 5 éves korukra kb. 20 centis átmérõjû 7-8 méter magas állományt kapunk. Ha nem akarjuk a levelet felhasználni, vagyis csak tüzelõnek kell, akkor a bálványfa jobb, nagyon agresszív, magról is kel, a beton réseibõl kicsírázik, nekem van egy 3 törzsû példányom, ezt háromszor kitörtem tõbõl, mindháromszor új hajtást hozott.
A bálványfát (Ailanthus) nagyon nagy reményekkel tudományos alapon ellen-állóképessége miatt telepítették be Kínából, meddõhányók oldalának megkötésére. Ezt addig a vadszeder oldotta meg... Tájidegen gyommá vált a kontroll nélküli elterjedésével. Kiválóan szaporodik magról (a madarak messzire viszik), hajtás és tõdugványról, sarjról. Szinte kiirthatatlan. Maga körül minden növényt kiirt gyökérnedveivel (alleopatikus). Fûtésre nem jó, mivel nagyon büdös a fa, égéssel a szag fokozódik. Irtják ahol tudják. De nem tudják. Furcsa módon ezt az invazív fát a szakma, a szomszéd, én és a környezetvédõk is ellenségnek tekintik.
A császárfa (Paulownia tomentosa) lesz a következõ ecetfánk-bálványfánk? Az USA-ban már inváziós fajnak tekintik... Oda úgy jutott el, hogy a szárnyas magjait a porcelán csomagolásához használták Kínában a múlt század elején...
| Thumbs Up |
| Received: 89 Given: 8 |
20171105_183716.jpg20171105_183727.jpg20171105_184018.jpg
Ezt vettem vasarnap delutan $100-ert a muhelybe futesnek. Nagyon tetszetos, ontottvas az egesz. Meg par csovet kell venni hozza es uzembe helyezheto. Bar az eso ellenere ma 16 fok volt.
Az erdõnk egy része vegyesen van ültetve. (1-2 % nyárfa van az akácban) A múltkori vihar kidõltött 10-15 nagy nyárfát. (40-50 cm törzsátmérõ) A nyárfák meg mind vittek magukkal 5-15 darab akácot.
Elõnye: Jövõ télre megvan a tüzelõnk.
Hátránya: Macerás a félig kidõlt, összeakadt fákat szétszedni. Nehéz lesz a vastag fákat összevágni.
A szalagfûrészem is szarozik és nincs segítségem. Elég nehéznek tûnik így a feladat.
Ha láncfûrésszel mindent meg lehet oldani, akkor ezt is meg fogod!![]()
| Thumbs Up |
| Received: 89 Given: 8 |
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Nagy komposzthalom megszórva pétisóval, benne csõkígyó, amelyiknek egyik vége a kútban van, csatlakozik egy szivattyúhoz, rá megy a radiátorra, majd vissza a kútba. A rétegvizek állandóan 14 fok körüliek. A talajvizek januárban a legmelegebbek, akkor akár 15,5 fokos is lehet. Alig kell emelni a hõmérsékleten.
Igenis elõre kell inni a medve bõrére! Késõbb már nem biztos, hogy lesz rá lehetõség.
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
TFH a komposzthalom jó kazánnak. Miért szívnék bele 14-16 fokos vizet, ha csak simán megtehetem, hogy keringetem benne ugyanazt, mintha tényleg egy kazán lenne? A visszatérõ biztos több, mint 16 fok! Amúgy nagyon tetszik az ötlet! A pétisó mit csinál?
Ha tényleg jól fût egy ilyen cucc, akkor a fûtõkör lakáson kívüli részét csak hõszigetelni kell és kész is. Még annyi, hogy gondolom kell oxygén a folyamatokhoz, szóval nem szabad úgy szigetelni, hogy ne kapjon. Más kérdés, hogy hogy oldja meg az ember, lehet, hogy még lehet javítani a hõn, egy praktikus levegõztetõvel!
Most fotóztam egy bringaboltban:
IMG_20171117_150104.jpg
IMG_20171117_150054.jpg
Fáradt olajjal megy, csak be kell önteni.