0

Az esõvízgyûjtõ rendszerünket tervezgetem és némileg elakadtam. Mivel erdõben vagyunk, ezért valahogy meg kellene oldanom a levelek, ágdarabok, egyéb nagyméretû szennyezõdés szûrését. Néztem az ereszcsatornára rakható rácsot és ilyen sörteszerû levélgyûjtõt. A leírások alapján egyik sem oldja meg az ereszcsatorna tisztántartását, viszont macerás leszedni a takarításhoz (rács) vagy nem megfelelõ méretû és drága (sörte).
Olyan megoldást találtam, hogy a függõleges levezetõ csövet elvágták és az alsó felére kb. 45 fokban egy rácsot tettek, ami gyakorlatilag kiveti a nagyméretû szennyezõdést. A másik pedig a first flush system. Van valakinek ezekkel tapasztalata, vagy más mûködõ megoldása?
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 127 Given: 1 |
Ibex tartályba gyûjtöm a vizet, annak a nyílására tettem egy régi tésztaszûrõt, abba a csövet...
A nagyobb dolgokat felfogja ,pár naponta kell kiborítani a cuccot belõle.
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Köszönöm a válaszod!Mi az az Ibex tartály? Véletlenül nem IBC-tartályra gondolsz?
Sajnos nálunk ez azért nem mûködõképes, mert sok por és homok van a levegõben, ami így belejutna a tartályba. Ezért törpölök a többlépcsõs szûrésen.
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 127 Given: 1 |
Mire szeretnéd majd az esõvizet használni?
Szerintem rosszul emlékeztem, és az ibc tartályra gondoltam...(nagy, fehér, rácsos)
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Mindenre: ivóvízként, háztartáshoz és locsolásra is.
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 5 Given: 0 |
Én így alakítanám ki : ereszcsatornából agy sima szûrõ 1*1 cm hálómérettel , utána szúnyogháló szemmérettel , onnan bevezetném egy ibc tartályba , onnan vinném/szivattyúznám át tovább másik ibc tartányba , ami ülepítõnek van kialakítva úgy , hogy az alsó kupakon veztnék be egy fém csövet , meghajlítva felfelé , a tartály aljától 30- cm-rre lenne a vége , hogy onnan vegye a vizet , a kupakon lecsavarásával pedig kimegy az ülepített szennyvíz , mosható a tartály . ha nagyon kell , akkor betennék egy saját gyártású szûrõt , aminek az anyaga illatmentes vatta , vagy a légkezelõkben használt szûrõszövet .
Az ívovizet még kezelném , ez mechanikai szûrésnek jó .
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
A tésztaszûrõ jó durva szûrõnek. Utána mosott 4-es kavics ágy egy hengerbe töltve, majd geotectil az aljára. Itt nem lesz nagy a szûrési ellenállás és olcsó. Ha elkoszosodik, a sódert tiszta vízzel ki tudod mosni, a geotextilt is, vagy lecseréled egy másik darabra.
A nehezebb feladvány a víz fertõtlenítése. Ehhez vegyél ivóvízre méretezett ezüst szûrõt utolsó fokozatként (bár ez nem véd csak a baktériumoktól, a madárinfluenza ezen fertõzõképesen átmegy), vagy klórozd a vizet az IBC tartályban. 1 köbméter vízbe önts egy liter hipót. Másik lehetõség, hogy forralás után idd a vizet.
Igenis elõre kell inni a medve bõrére! Késõbb már nem biztos, hogy lesz rá lehetõség.
Én is gondolkozom az esõvíz mechanikai szûrésén. Elsõ lépcsõnek én egy zsírfogóban agyalok. Az megfogná az úszó szennyezõdéseket (levelek, ágak), olajos, zsíros szennyezõdéseket és az ülepedõ hulladékokat is. Idõnként tisztítást igényel, de az megfelelõ pufferméretnél elhanyagolható. További szûrés lehetséges homokon és faszénen. A tárolást föld alatt tudom elképzelni fénymentesen. Számításaim szerint 10 m2 tetõfelület és 1,5 m3 / fõ tárolókapacitás elegendõ lenne itt Magyarországon. A beraktározott vizet fertõtleníteném minden esõ után vagy szárazság idején hetente egyszer. Fertõtlenítõnek én hidrogén-peroxidot vagy perecet savat használnék.
Az egész végén leírom, hogy ez csak egy elmélet a részemrõl. Nem értek hozzá, csak sokat agyaltam rajta.
Véleményeket szivesen fogadok.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Kicsit túlzás, de létezik eresztisztító robot:
https://www.robotguru.hu/a-robot-ami...ba-eresztettek
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
Szia,
Az altalad irtak zomevel egyetertettem, de ennek az 1 l hypo/m3-nek utana olvastam, mert elsore nem hangzott szimpatikusnak ez a nagy mennyiseg.
Az olvasas eredmenye: a pontos mennyiseget merni kell egyedileg mindig, de a pelda abran szereplo mennyiseg (4 g/m3) nagyjabol megfelel 1 l friss hyponak, szoval igazad van.
Prepper szempontbol a hypo nem tarolhato kozvetlenul, de a hypopor sokkal jobb ebbol a szempontbol (12-szer hosszabban eltarolhato).
Bel