Oldala 2 of 2 ElsõElsõ 12
Eredmény 11 to 14 of 14

Topic: Esõvíz tisztítása

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Természetesen jó a klórmész is. Ha zavar a klóros íz, lehet kapni olyan ivóvíz szûrõket, ami kiszedi a végén a klórt. Bár egy öreg orvos barátom szerint ha az ember érzi a klórt a vízben, annak örülni kell, mert akkor lehet tudni, hogy nem attól kapja a hasmenést.
    Igenis elõre kell inni a medve bõrére! Késõbb már nem biztos, hogy lesz rá lehetõség.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    No, én ezt a vizet senkinek nem ajánlanám (meg a cikket sem). Az uv sugárzást a legvacakabb pet palack illetve bármely üveg igen jól szûri. Minimális az áthatolás.
    Nem véletlen, hogy az optikai üvegszál nem üvegbõl, hanem optikai üvegbõl, azaz kvarcüvegbõl van. A sima üveg teljesen elnyeli az UV-B sugarakat, de nagyrészt átengedi az UV-A sugarak hosszabb hullámhosszait. Az optikai üveg kis részben átengedi az UV-B-t, és az UV-A sugárzás zömét.
    A fertõtlenítésre használt "germicid" uv lámpák meg 254 nm (UV-C tartomány) sugároznak... Az meg csak a légkör felett az ûrben van...
    A napra kitett palackos vízben a csíraszám azért csökken le, mert a viszonylag alacsony hõmérséklet tartósan éri a tartalmát. Utána hirtelen le kell hûteni. Na ezt hívják pasztõrözésnek. Csak 50 fok kell és ha jól emlékszem, elõször Pasteur csinálta sörrel, ecettel 1862-ben.

Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 83
    Given: 179

0 Not allowed!
    Ugyan nem közvetlenül ide tartozik, de hátha érdekel valakit

Sikerült olcsón hozzájutnom IBC-tartályokhoz, amiben természetes alapanyagokat tároltak. Június elején leraktam õket egy félárnyékos helyre és odaszivattyúztam a vizet a tetõ felérõl. A "szûrést" egy pici mûanyag kosár és egy mosogatószivacs biztosította Ez csak egy kísérlet, a végleges megoldás nem ilyen lesz. Igazából a vízhozam és a felhasználhatóság érdekelt. A tartályokat átadás elõtt kimosták, így nem bíbelõdtem ezzel.

Feltöltöttem mindkettõt és hagytam állni. Két napja engedtem belõlük pár vödörnyi vizet. Az eredmény sokkal jobb volt, mint vártam. A víznek csak akkor volt szaga, amikor a fejem beledugtam a vödörbe és az orrom a víz felszínétõl kb. 10 centire volt. Ez sem volt durva és valószínûleg a tartályt nem túl alaposan mosták ki, így ez okozhatta a szagot és a nagyon-nagyon enyhe elszínezõdést. Algát vagy más szennyezõdést nem láttam a vízben.

Mivel a tetõre rengeteg falevél és ezzel együtt más szennyezés jut, valamint rendszeresen buliznak rajta a madarak, ennél sokkal rosszabbra számítottam. A párommal megállapítottuk, hogy egy alaposabb szûrés és forralás után teljesen fogyasztható lenne.
    Loco en el coco