0

Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A kiszárított magokat befõttes üvegbe rakom pár babérlevél és egy kis tasak silica gel társaságában és lezárom azt.
A magok fajtája is válogatja, hogy melyik meddig áll el. Légmentesen lezárva, fénytõl védve, pince hõmérsékleten tárolva és nem bolygatva elállnak elég sokáig.
Hogy pontosan meddig állnak el, arról nincsenek tapasztalataim egyenlõre. Viszont az ilyen módon tárolt magoknak 3 év múlva is 90-95% fölött van a csírázási arányuk.
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
vajon a 2015-ös lejáratú mikor került a bolt polcára? Jobb, ha sajátot teszel el? vagy a megvásárolt további tárolására figyelsz jobban?
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A magokat 3 (esetleg 2) évre szokták hitelesíteni, hogy addig vethetõek el elfogadható kikelési aránnyal. Ez a hitelesítés is csak a bontatlan csomagolásra és a megfelelõ körülmények közt való tároláskor érvényes.
A 2015-ös lejáratú magot valószínûleg 3 évvel korábban takarították be, ha nem csaltak azzal hogy régebbi magokat is belekevertek a frissek közé. Tudok ilyenrõl is konkrétan egy vetõmag termelõ KFT alkalmazottja által.
A saját termesztésû mag határozottan jobb, mert az azt termõ növény már alkalmazkodik valamennyire a helyi körülményekhez, a talajhoz és az idõjáráshoz is.
Generációról-generációra kedvezõbb lehet ezáltal az állomány termésének az ellenálló képessége, a minõsége és a mennyisége. Ehhez alapos válogatás és odafigyelés is kell.
Persze ehhez meg kell találni a helyi körülmények között egyébként is megfelelõen termeszthetõ fajtákat és azokból fogni magot.
A boltban kapható, otthon jól bevált fajtákat bármikor levehetik a polcról és átállhatnak másik fajtákra, ne adjisten hibrid magok forgalmazására. Ezért jobb ha az embernek van otthon magkészlete.
Persze én is szoktam boltban vásárolni magokat, de a már bevált fajtákat rendszeresen felszaporítom.
A bolti és a saját magok tárolásakor is elõnyös az, ha azok megfelelõ körülmények között vannak tárolva.
Abszolút egyetértek mmilan21 kollégával, érdemes elsajátítani a magok begyûjtését és saját magbankot létrehozni. Mi úgy tapasztaltuk, hogy a saját magok sokkal megbízhatóbbak a boltinál.
A tárolással kapcsolatban annyit fûznék a fentiekhez, hogy nem feltetlenül kell pincehideg, viszont a minél stabilabb hõmérséklet fontos. Akár 20-22 fokon is tárolhatók, csak az legyen állandó. Mi a befõttes üvegekbe rizst öntünk. Újrahasznosítható, olcsó megoldás, szükség esetén meg is lehet enni![]()
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 5 Given: 0 |
A bolti magokból nevelt növények javaészének a magja már nem terem újra , vagy rosszul gondolom ?
Thumbs Up |
Received: 887 Given: 921 |
Én ezt csak az amerikai magokról hallottam. Már az európai országokban is így megy? Ha genetikailag nem módosították a magokat, akkor elméletben mindig ki kéne nőnie.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Tudtommal a hibrideknél lehetnek gondok a magokbõl kikelt növényekkel, de a hagyományos nemesítésû fajtákkal kapcsolatban ilyesmirõl nem tudok.
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A génmódosított magok esetében léteznek az öngyilkos magok. Az ilyen magból kikelt növénybõl fogott magok nem fognak kikelni.
A hibridekbõl fogott magok (második generációs hibridek) kikelnek, de ekkor már megváltoznak a növény egyes tulajdonságai.
Néhány generáció után visszaáll kettõ közül az egyik fajta tulajdonságaira, amelyikbõl keresztezve (hibridizálva) lett a növény.
Nagyon érdekes, a magokról és jelentõségükrõl szóló dokumentumfilm a Seed: The untold story. Ha valaki nem tudja támogatni a készítõket, akkor beszerezhetõ digitális tékából is![]()
Loco en el coco
Ezt rég olvastam. Ha igaz, akkor pont a témához kapcsolódik.
https://www.youtube.com/watch?v=muHN...ature=youtu.be