0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Az mondjuk igaz, hogyha beüt valami gond, senkinél sincs otthon annyi papír, amennyi hosszabb idõre elég lenne. Akkor ez inkább környezetvédelmi szempontból hasznos, preppereknek csak egyéb lehetõség híján. Mondjuk van biztos olyan élethelyzet, amikor ráérsz ezzel foglalkozni, pl. éjszakai portás vagy egy csomagoló cégnél, ahol annyi a kidobandó karton mint égen a csillag. Akkor esetleg el lehet ezzel ütni az idõt.
Valamilyen vészhelyzetben sajnálnám feláldozni a könyveim, de biztos van az a hideg, ami mellett kérdés nélkül dobnám rá a tûzre. Papír is valószínûleg luxuscikk lesz. ha beüt valamilyen gebasz.
Akkor netrõl nem éri meg rendelni egy prést? Papíron kívül van olyan anyag ami nagyobb mennyiségben egy prepper rendelkezésére állhat és jó bele? Írtátok a fûrészport, meg biztos forgács is jó, de kicsi az esélye, hogy több zsáknyi keletkezzen valakinél, amikor a túlélésre koncentrál. Szalma gondolom önmagában nem elég.
Ami számomra meglepõ, hogy amikor bevezették a gázt, sokan kidobták a klasszikus fa tüzelésû fûtõeszközöket. Fa nagyobb eséllyel lesz valamilyen katasztrófa esetén kéznél, mint gázszolgáltatás.
| Thumbs Up |
Most fedeztem fel, hogy van papír brikett topic![]()
Vidéken a cigányok készítenek brikettet szecskázott szalmával, kukorica szárból is!
Amit ingyen megkapnak. A neten rendelt prések is jók tudnak lenni.
De ami jó alternatív fûtõanyag lehet az az aprított fa ág!
Azt most általában elégetik a kitermelés helyén, de egyre inkább felhasználják.
https://www.youtube.com/watch?v=RXAZGX9YD78
https://www.youtube.com/watch?v=_FIghu52hiI
https://www.youtube.com/watch?v=X3A-MQzyqEg
Ezekkel a gallyakkal simán ki lehet fûteni egy házat, csak sûrûbben kell rakni a kazánt!
De ha van puffertartály, akkor ez sem számít igazán.
Last edited by Unicornis; 03-20-2018 at 09:14 AM.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Semmi baj a gáztüzeléssel, nálunk is van gázkazán. A baj pl. az elvtársakkal lehet, ha elzárják a csapot, vagy ténylegesen egy katasztrófahelyzetben. A fatüzelésnél meg a kert végében nõ a tüzelõ.
A papír nagy része most csomagolási hulladék (sokal kisebb része az újság, szórólap), és amúgy megdöbbentõen sok keletkezik.
Én két raklapot letettem a fáskamra sarkába, az egy év alatt (fél év alatt, mert a fûtési szezonban már egybõl a kazánhoz viszem) nekem szemmagasságig megtelik papírhulladékkal, ez bizony 2 m3, akárhogyan is számolom. És mi kifejezetten odafigyelünk arra, hogy ne nagyon vásároljunk hulladékot, ne legyen olyan, hogy a doboz nagyobb, mint a cucc.
Emellett a munkahelyemrõl szoktam kartonhulladékot elhozni, mert ingyen van, a kocsiban elfér, nálam is elfér, és a kazánban is elég.
A konyhában három kuka van, van egy 5 literes a komposztálható dolgoknak (krumplihéj, kávézacc, stb.), ezt heti 2x viszem a komposztdombra. Van egy 5 literes a papírnak, ez is heti kétszer megtelik úgy, hogy papírzacsival van kibélelve, és egyszer össze is nyomom töltés közben. Ebbe belemegy minden, ami papír, ha érzem magamban az erõt, a tejesdoboz mûanyagkupakját is kitépem, és csak az megy a szemetesbe. A kartonokat összevágom, az újságokat össze szoktam csavarni.
Így, ami konkrétan szemét, az nálunk heti egyszer a 15 literes kuka.
Ha pl. minden boltbamenésnél bepakolnék még a kocsiba a bolt mögül kartondobozokat, vagy a munkahelyrõl elhordanám az összes kartont (tehát mondjuk minden héten vinnék egy csomagtartónyit), akkor kényelmesen összejönne olyan 10 m3 papírhulladék a fûtési szezonra. Ami már az alacsonyabb fûtõérték mellett sem kis mennyiség.
| Thumbs Up |
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
A legjobb szerintem "gond" esetére a gázpalack. Szintelenül szagtalanul ég, és egy jól beállított cirkó gázkazánra rákapcsolható. 10 palack jó ideig elég lehet.
Végig kéne gondolni, hogy ez a fórum most vidéki emberek spórolási technikájáról szól.
http://sporolok.blog.hu/
vagy alternativ technikákról mint a biosolar, vagy valódi felkészülésrõl. ! engem nagyon sokan leugattak régebben amikor teljesen elhagyott beerdõsödött házakat, pincéket akartam BOL-á alakítani, erre azt látom, hogy a fórum lezülledt egy kisgazda nyugdíjas klubbá. Szedjük már össze magunkat. Mit kezdesz 3 köbméter papírral katonai megszállás, vagy atomháború esetén? A gázpalackot legalább kocsiba is be tudod dobni.
| Thumbs Up |
10 gázpalackot esetleg egy kombi kocsiba tudsz belerakni.
1 gázpalackkal legfeljebb néhány napig tudsz fûteni, mert egy túlméretezett kazán pazarolja az energiát.
Elhagyatott pincékrõl és házakról van szó ahol nincsen kiépített fûtési rendszer, így:
Gondolom hogy a cirkót a fûtõtestekkel, a szigetüzemû áramellátást és a keringetõ szivattyút is be tudod majd rakni a kocsiba.
Csak maradjon hely mellette az élethez szükséges többi felszerelésnek is.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
A fiatalság-bolondság számlájára írható ez a hülyeséged
Nos, a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a "nyugdíjas kisgazdák" nagyobb arányban élnek túl (és élnek tovább) egy-egy shtf-helyzetet, mint a rambovics közlegények.
Amúgy meg ha katonai megszállás jön, a gázpalackod lefoglalhatják, de a 3 m3 papír senkit nem fog érdekelni. Atomháború esetén meg "akkor igyunk még egy sört gyorsan mielõtt vége".
Miért nem sikerül a kép feltöltés?
Last edited by Alpha; 07-30-2018 at 03:34 PM.