0

Az uzemanyag megromlik, nem all el orokke, nincs 1 ev szavideje. Valami adalekanyaggal lehet kicsit novelni. Ha nincs finomitas (TEOTWAWKI szituacio), nincs nafta se sokaig..
Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Lehet most kellene elindítani egy vállalkozást fagázfejlesztõk építésére?![]()
Ilyenrõl nem is hallottam még...
Van egy 25literes fémkannám, amibõl a fûnyírót töltöm. Nekem semmi gondom nem volt eddig, pedig a tavasszal vásarolt 95-ös maradékát mindig elhasználom a következõ év tavaszán, amikor kezdõdik a szezon...
Szóval csodálkozom...
Gázolajra is vonatkozik ez?
Megoszlanak a vélemények, hogy 90 vagy 365 nap a szav idõ. Feltehetõleg nem esik elemeire 365 nap után, de folyamatosan romlik a minõsége. Fragmentálódik, kicsapódnak az adalék anyagok. Tavasztól tavaszig még jó lehet, legalábbis a fûnyírók motorja nem túl kényes,de egy mai ,,korszerû" gépjármûnek gondot okozhat.
Köszi!
Gázolajjal ugyanez a helyzet?
Igen. Annak egy kicsivel hosszabb a szav ideje, de csodák ott sincsenek. Természetesen, minél igénytelenebb egy motor, annál kevésbé okoz benne kárt az ilyen üzemanyag, vagy legalábbis késõbb teszi tönkre. A gond csak az, hogy ma már nagyon kifinomult motorokat gyártanak. Kivéve persze a katonai jármûveket.
Igen, minnel igenytelenebb a motor annal jobb neked, illetve minnel magasabb minosegu az uzemanyag (tobb adalek, oktanszam, stb), annal hamarabb lehet vele baj...
Ime egy link egy masik prepper blogra (angol), ahova szoktam jarni a temaban:
http://www.uk-preppers.co.uk/forum/v...hp?f=20&t=3770
Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Egy másik témában nemrég írtam, én pár hete kb. 9hónapos gázolajat tettem egy 1.4 CR turbódízelbe. Nehezebb indulás és egyenetlen alapjárat jelentkezett.
Menet közben nem vettem észre különbséget. Tanultam belõle, gyakrabban frissítem a készletet. Évente szoktam, 1.9-es sima szívódízelnél nem okozott semmit.
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Visszatérve zukajev eredeti kérdésére én legalább 3-4 féle jármûre szavaznék. Nem csak összeomlás után, de közben is.
1. hegyikerékpár
- hangtalan,
- mégis csak gyorsabb, mint gyalog,
- jobb a terepjáró képessége, mint a 28-asoké
- változtatható áttétel, attól függõen, hogy gyorsaság kell vagy tökön, babon, paszulyon akarunk átmenni
2. hátas állat
- több ezer évig hûséges társunk volt már
- viszonylag hangtalan
- rohamnál, kitörésnél egy több mázsás lovat a zombik csak nehezebben tartóztatnak fel
- meg is lehet enni
- bõrét, csontjait és beleit a tábor körüli eszközkészítésben fel lehet használni
3. cross motor
- amikor sokkal gyorsabb helyváltoztatásra van szükség egyenetlen útviszonyok között (városi törmelék, roncsok, temetetlen halottak, stb.)
- nem kell családot cipelni
- kis csomaggal megyünk valahová
- negatívuma, hogy zajos és nehezebb a karbantartása, mint az elõzõ kettõé
4. Felspécizett, de kívülrõl semmit mondó, öreg kisteherautó
- ezt már nagy vonalakban felvázoltam
- egy öreg VW szívódízellel.
- gyors
- rengeteg minden elfér benne (prepper tartalékok és felszerelés)
- akár a család is vagy bajtársak
- aludni is lehet benne, ha kint nem biztonságos
- lehet tunningolni (terepes, nagyobb teherbírású futómû, kezdetleges páncélzat, rácsok, gallytörõk, reflektorok, csörlõk, stb. stb.)
- negatívuma, hogy ez is kissé zajos és terepen lassabb (de jobb, mint gyalog és védettebb)
Szerintem a jármûvek kérdésénél a fõbb szempontok alapján kell mindig a legalkalmasabbat megtalálni:
- zajszint
- gyorsaság
- személy- vagy teherszállítás
- védelem
- terepjáró képesség
- karbantarthatóság
Last edited by Don't Panic; 04-05-2013 at 01:24 PM.
Stay calm & never quit. - tulelniatermeszetben.blog.hu