0

Thumbs Up |
Received: 17 Given: 3 |
IMG_20190206_111445.jpg
Most jutottam el a karajokig a fagyasztóban. Úgyhogy napokig ez lesz a fõmenü.
Férfi létemre imádok a konyhában sütni-fõzni. A családom pedig imádja a fõztömet.
Hogy ne legyen unalmas, mindig más fûszerezéssel.
Ezt a három kilós karajt, mivel elég száraz hús, beírdaltam és az elmaradhatatlan füstölt szalonnával megspékeltem.
A szalonna mellé szemes bors, fokhagyma és babérlevél került.
A tetejét alaposan megszórtam csemege piros paprika, fokhagymapor, fehér bors és kurkuma keverékével.
Alá száraz kékfrankos és napraforgó olaj keveréke került.
Alufóliával lefedve, az elõmelegített sütõben puhulásig sütöm, majd a fólia nélkül pirítom a szükséges ideig, saját zsírjával locsolva.
A tálalás petrezselymes krumplival, fõtt tojással és céklával történik majd.
Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
Hazámban minden utat ismerek.
(Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀
Thumbs Up |
Received: 17 Given: 3 |
IMG_20190206_133839.jpg
A kész végeredmény.![]()
Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
Hazámban minden utat ismerek.
(Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀
Thumbs Up |
Received: 17 Given: 3 |
Végül gombás, akácmézes, zeller leveles feltét került a krumplira.
Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
Hazámban minden utat ismerek.
(Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀
Thumbs Up |
Received: 65 Given: 8 |
Mikorra lehet menni megkostolni 😁
Thumbs Up |
Received: 17 Given: 3 |
Mire ideérsz Kanadából, már nem biztos, hogy marad.![]()
Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
Hazámban minden utat ismerek.
(Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀
Receptek, avagy fõzés, sütés kicsit másként.
Kedves olvasók!
Tudom, hogy írásomat kis hitetlenséggel fogják fogadni, sajnos bizonyítani nem tudom, de amit leírok az szóról szóra így történt, és a recepteket magam is mind kipróbáltam, ismerõseim nagy örömére.
Elsõ receptem, amit az északi-sarki utamon, ahova nagyon fontos teendõim vittek egy 130 tonnás teherhajó fedélzetén, ami egy sarki olajfúró ellátmányát szállította, hallottam egy hajótörött eszkimó vadásztól, aki a megmentése után a hajószakács "produktumát" megkóstolva felajánlotta, hogy megtanítja fõzni.
Ami igaz-igaz, ráfért volna az öreg félvérre, mert amit összekutyult nekünk annak mind halíze volt, akkor is, ha azt netán marha felsálból készítette.
Az ember nem lehet válogatós egy hajó fedélzetén, a kapitány pedig jó barátja, bajtársa volt az öreg csibésznek, aki csak mosolygott amikor a pincér felszolgálta a tisztikabinban az ételeket.
jegmezo.jpg
Szóval egy kiadós ebéd után, amibõl alig bírtunk enni valamit, nagy része a cápák, meg holmi halak eledele lett, akik a hajó farvizén éltek, és elég jól. Az italunk kortyolgatása közben mesélte az öreg az alábbi mesét, ami tulajdonképpen a recept:
Emlékszem, abban az évben, amikor a tél olyan hideg és hosszú volt, hogy új asszony után kellett néznem. Az új asszony az tudott! Fenséges ételeket készíteni, szépen varrni és elkészítette nekem elsõnek a Nyári sátor a jégtáblákon nevû ételt.
-Barátom, ha te is el akarod készíteni, tedd azt, hogy kimész a jégmezõkre, vágsz egy lukat a jégbe és lesben állva megvárod, míg egy fóka kidugja az orrát, innen minden vadász már tudja mi a teendõje.
Kivágod a máját, hazafelé szedsz egy kis algát meg moszatot a parti hó alól, ha nincs szárítva otthon és
az egészet apróra vágva összekevered kukoricakenyérrel, két Szula tojással, bálnatejjel. A fókából vagy egy pingvinbõl levágsz annyi szelet húst, amennyi kunyhót szeretnél készíteni, valamint a hájából vékony szeletekkel kibéleled az edényt.
A zsírra ráteszed a kukoricakenyér szeleteket, amire felhalmozod a fókamájas keveréket, beborítod fókahússal mintha egy sátor lenne, és az egészet ropogósra sütöd. Barátom! Ha ettél már finomat!
Kár, hogy megint jött egy kemény hosszú tél és az asszony... de sebaj, mert a következõ asszonyt is megtanítottam erre a receptre.-
Na hát én elkészítettem ezt a finomságot, nem egésszen úgy, ahogy a vadász mesélte, de a légenyege az hasonló volt. Némely dolgokat behelyettesítettem a nálunk könnyebben elérhetõ anyagokkal, a hómezõk helyett is a piacra mentem, de te is teheted bátran, ahogy én, mert az eredmény így is fenséges lesz.
csirke.jpg
Hozzávalók (Én 4 kunyhót készítettem):
Annyiszor 2 csirkefelsõcomb (Pingvincomb, vagy fókahús helyett) ahány "kunyhóra" lesz szükséged."
Egy cipó (nem kell, hogy kukoricakenyér legyen, lehet fehér, vagy zsemlekenyér)
2 Szulatojás (lehet baromfi is)
1/2 Liter bálnatej (lehet tehén is)
Egy csomag petrezselyem (moszatot nem tudtam szerezni)
Kis fej hagyma (alga helyett)
1/2 kiló csirkemáj (épp elfogyott a fókamájam)
Annyi szelet kenyér ahány "kunyhó" készül.
só
õröltbors
diónyi vaj
Elkészítése:
Beáztatod a cipót tejbe, összegyúrod, sóval borssal, petrezselyemmel, tojással, apróra vágott májjal.
Kivajazod a tepsit, belefekteted a kenyérszeleteket, felhalmozod rá a masszát sátor alakban.
A csirkecombokat kicsontozod, (mehet a levesbe) besózod, és a bõrös felükkel felfelé ráfekteted a masszára. Lecsúszás ellen fogvályóval felül rögzíted.
csirkecomb.jpgcsirkecombok.jpg
És a fókák is megmenekültek fóka.jpg
Ha jól csináltad, és jól, mert egyszerû, akkor a vaj a tenger, a kenyér a jégtábla, és csirkebõr sátrak lesznek rajta.
Beteszed a sütõbe és ropogósra sütöd.
Következõ recept: Jön, ha lesz kedvem leírni.![]()
Thumbs Up |
Received: 17 Given: 3 |
Hát én egy kicsit földhöz ragadtabb vagyok.
IMG_20190207_120406.jpg
Tarja grill fûszerezéssel, majd krumplival fogyasztva.
Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
Hazámban minden utat ismerek.
(Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀
Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Ma direkt kipróbáltam egy prepper-szintû receptet. Nem voltam rászorulva, de régóta érdekelt a melegszendvics-konzerveken olvasható kitétel, miszerint tésztaszószként is felhasználható. Szóval fõztem fél csomag durum spagettit (250 gramm = 75 Ft), ráöntöttem a forró tésztára hidegen a 200 grammos pizzás melegszendvicskrémet (= 200 Ft), alaposan összekevertem, némi reszelt sajttal és ketchuppal ízesítettem/dúsítottam. Teljesen ehetõ, laktató kaját kaptam, és ennyi 3 étkezésre elég (lehet). A sajttal, ketchuppal, fõzéshez elhasznált gázzal együtt is kijön max. 130 Ft/adagra. (Világvége esetén persze nincs sajt, gáz, esetleg ketchup sem, max. száraztészta és konzerv, alternatív tüzelõvel megfõzve.)
Thumbs Up |
Received: 968 Given: 990 |
Na ja, emlékszem hogy mikor még otthon töltöttük az utolsó telet akkor nem volt pénz semmire. Volt hogy 6500-ból ettünk ketten, egy hónapon át.
Legolcsóbb tészta + tejföl kombó. Nagyon ritkán egy kis legolcsóbb párizsi mellé. Napi 200-250 Ft volt kettõnknek a kaja. De kihúztuk vele.
Sõt, ha a tészta kicsit megdermed, és nincs mikró, csak tûzhely, akkor meg is lehet sütni, tepsiben! Összeáll és ropogós, hideg tejföl és só a tetejére és nagyon finom tud lenni.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2