Oldala 18 of 20 ElsõElsõ ... 81617181920 UtolsóUtolsó
Eredmény 171 to 180 of 200

Topic: Növénytermesztés (élelem, bioetanol, bidodízel)

Senior Member BragBOL's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Thumbs Up
    Received: 44
    Given: 17

0 Not allowed!
    Mennyire agyagos? meg lehet oldani hogy ne ássátok?
    Hordtok virágföldet vagy komposztot a felszínére és nem ássátok le (ha leássátok kárba vész)
    Kapálással elég föld megy le hogy idõvel az alsóbb rétegbe is kerüljön annyi hogy az oldalgyökérzetnek jó legyen, tartsa a vizet és kösse a bacikat.

A fákat szerintem úgy ültessétek hogy keverjetek a földjébe erdei talajt, és avaros földet a felszínére, rakjatok sok ágat takatásnak és hogy megtelepedjenek a hasznos gombák, bár fenyõnek nemtudom mi a jó.
    Last edited by BragBOL; 05-06-2017 at 06:50 AM.
    Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,104
    Given: 1,124

0 Not allowed!
    Nem tudom, de az erdõn belül azért a földigilisztáknak megfelel, jó sok van belõlük. Ahol meg õk jól élnek, ott azért egy igénytelen zöldség is kikelhetne belõle.

Nagyjából mennyi idõ kell hogy pl. egy paradicsommag gyökeret eresszen és a földbõl elõbújjon?

Senior Member doki's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Dél Somogy
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Paprikát palántázzátok, valószínûleg a hideg miatt nem kelt ki, a lakásban, vagy fóliában kellene 8-10 centis koráig nevelni. Elõfordulhatnak a talajban "kártevõk" (drótférgek, pajorok, lótücsök stb.), ezek nagyjából mindennek a gyökerét képesek szétrágni, ha ez a gond, akkor csak erõs rovarölõkkel tudsz védekezni (klórpirifosz a leghatékonyabb). Fenyõk elvileg bírják a homokot, a tuják viszont nem. Nálam is full homok a kert, a komposzt jó megoldás.

MPF támogató coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 176
    Given: 352

0 Not allowed!
    A fenyõfélék csak savanyú földben (mint az áfonyafélék) képesek növekedni. Minél kévésbé savanyú a talajod, annál nagyobb az esélye, hogy megreked a fejlõdésben vagy lassanként meghal. A leírásod alapján a talajod valószínûleg enyhén lúgos.

A fák lassú növekedésûek, a lombhullatók ráadásul csak az év egy rövid periódusában (tavasszal) indulnak robbanásszerû növekedésnek. Így jobban képesek túlélni a tápanyaghiányt, mint az egynyári növények, amik a teljes életciklusukat alig egy fél év alatt befejezik.

Azt javaslom, használj bokashit a talaj rendbehozására. Fokozatosan haladj, évente egy új ágyás telepítésével, így fogd munkába a kertnek szánt területet. Lehet földet hordani, konténerben kertészkedni, de az mind drágább megoldás és a probléma ugyanúgy megmarad.

MPF támogató coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 176
    Given: 352

0 Not allowed!
    Kérdés a közös tudathoz: mi ez a növény? Idén jelent meg nálunk, eddig nem tudtam azonosítani

ismeretlen_noveny.jpg
    Loco en el coco

0 Not allowed!
    Tudnátok segíteni?
    Itt a fórumon olvastam régebben valahol egy olyan örökzöld bokorról, ami ehetõ gyümölcsöt terem. Ki is néztem akkor, hogy kapható itthon (eredetileg erdei növény), most lenne aktuális, hogy vegyek, de elfelejtettem a nevét Sajnos nem találom, fogalmam sincs melyik topicban olvastam. Arra emlékszek még, hogy fõleg szörpöt készítenek belõle. Képeket is néztem róla anno, úgy emlékszek, leginkább a somhoz hasonlít.
    Ami biztos, hogy NEM som, berkenye, köszméte, homoktövis, áfonya, boróka,csodabogyó. Ezeket már kizártam és Google-al csak ennyire jutottam.
    (Nem is értem, miért nem jut eszembe a neve, a fórum olvasása elõtt is már hallottam róla.)

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Parasztcipo Hozzászólás megtekintése
    Tudnátok segíteni?
    Itt a fórumon olvastam régebben valahol egy olyan örökzöld bokorról, ami ehetõ gyümölcsöt terem. Ki is néztem akkor, hogy kapható itthon (eredetileg erdei növény), most lenne aktuális, hogy vegyek, de elfelejtettem a nevét Sajnos nem találom, fogalmam sincs melyik topicban olvastam. Arra emlékszek még, hogy fõleg szörpöt készítenek belõle. Képeket is néztem róla anno, úgy emlékszek, leginkább a somhoz hasonlít.
    Ami biztos, hogy NEM som, berkenye, köszméte, homoktövis, áfonya, boróka,csodabogyó. Ezeket már kizártam és Google-al csak ennyire jutottam.
    (Nem is értem, miért nem jut eszembe a neve, a fórum olvasása elõtt is már hallottam róla.)
    Esetleg valamelyik (kertészeti) örökzöld borbolya? A régióban vadon élõ, örökzöld cserjérõl nem tudok ehetõ terméssel.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2

0 Not allowed!
    A mahónia elvileg ehetõ termésû, igénytelen örökzöld, kivadulva is találkoztam már vele nem egyszer:
    http://www.botanikaland.hu/mahonia-aquifolium/mahonia/

0 Not allowed!
    Köszi, de sajnos nem ezek. Valamilyen magyar neve volt, nagyon reménykedek, hogy idetéved aki írhatta.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Treff király és az én gyûjtésem alapján ezekbõl válogathatsz!
    tarlórépa, marharépa, cukorrépa,
    nádgyökér
    dió, mogyoró, szelidgesztenye,
    vadalma, vadkörte
    kökény, csipkebogyó
    makk.
    Ínség eledelek (Magyar Néprajzi Lexikon, Wikipédia):
    fák puhább belsõ (szárított) kérge kenyérhez: tölgy, bükk, fenyõ, szil
    káka, gyékény gyökere, sulyom (lisztnek)
    papsajt (mályva), mogyorós lednek, bükköny, különféle rügyek (pl. mogyoró)
    fenyõmag
    berkenye, galagonya
    kenyérbe: tarackgyökér, moha, páfrány, kukoricacsutka, szalma, tölgy, makk, fûrészpor, ocsú. (A tölgymakkot ki kell áztatni, a bükkmakkot lehet egybõl pörkölni)
    csicsóka - kiirthatatlan
    nyírfa viricselése (megcsapolása V alakban)
    Gyûjthetõ fõzeléknek való növények:
    Erdei mályva
    Árva fehér csalán
    Csípõs csalán
    Gombák (amibõl azt is meg fogod enni, amit most a gombavizsgáló kiszed most mert nincs rajta a jegyzékén, vagy nagyobb mennyiségben mérgezõ)
    Százszorszép
    Fekete nadálytõ
    Kutyatej
    Cickafark
    Szurokfû
    Martilapu
    Medvehagyma
    Vad vagy mezei sóska
    Piros virágú lóhere, vöröshere