Oldala 6 of 9 ElsõElsõ ... 45678 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 51 to 60 of 85

Topic: Erdõk

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,104
    Given: 1,121

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Vasember Hozzászólás megtekintése
    Avval minden növényt kinyír.
    Igen, én só-ellenes vagyok, a járdát se sóztam még mikor a városban laktunk, csak egyszer próbáltam mikor a város ránk szólt (bár olyan hideg volt hogy a só nem sokat használt a jég ellen). Fát, növényt pedig végképp nem sóznék. Akkor már inkább vennék egy csákányt és egyenként csapnám ki vele az összes új fát.

Az asszonyt nem érdekelné, de én természet-védõ vagyok, legalábbis alap szinten biztosan. Bár annyira nem mutatom itthon, mert a múltkor is beszólt hogy "Te akarod megmenteni a Földet???". Amúgy igen, ha tehetném megmenteném.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Tulelo Hozzászólás megtekintése
    16 hektárnyi fadöntögetés elég durva lenne, fõleg hogy olyan sûrû, hogy képzett vietnámi harcosok is fennakadnának benne. Némelyik könnyen kitörik, a többi hajlik.

A képen van néhány barna gaz, de az a rengeteg másik barna, az mind fa-csemete.

Nah, megvan a megoldás.
    Ide be kell raknod 10-15 kecskét. Körbekeríted villanypásztorral a helyet, csinálsz nekik egy szélvédett beállót, meg itatót, és nagyjából õszre kész a terület. Az ujjnyinál vékonyabb ágak, fácskák kb 150-180 centi magasságig el lesznek pucolva. A többit már sokkal könyebb lesz motorfûrésszel kidarálni.
    Utána a komolyabb fákból minden másodikat szintén ki lehet vágni, így egyrészt lesz egy csomó tüzifád, a megmaradó többinek pedig megduplázódik a tenyészterülete, tudnak szépen növekedni.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Lakhely
    Föld
    Thumbs Up
    Received: 7
    Given: 0

0 Not allowed!
    Ez jó ötlet! A kecske igénytelen, jó a húsa, adhat tejet, és vicces. ��
    (Én már csak tudom, van kettõ!)
    Aki nem vágott még fát géppuskával, az nem is ember!

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    ne keverjük össze a szentjánoskenyér fával, az más! Annak a termése sokkal vastagabb, húsos állagú. Nálunk az ritka, délebbre gyakoribb.
    Igenis elõre kell inni a medve bõrére! Késõbb már nem biztos, hogy lesz rá lehetõség.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Egy ideje már nézegetem az ingatlan.com-on illetve a jófogás-on az eladó falusi ingatlanokat. Mivel egyelõre nem szándékozom kiköltözni a városból, amolyan hegyvidéki nyaralófélét képzelek el a Cserhát, vagy a Börzsöny környékén, ami nem igényel folyamatos jelenlétet, vagy állandó hétvégi programot. Keresgélés közben arra lettem figyelmes, hogy külterületi erdõk egész jó áron kaphatók (a belterületi ingatlanhoz képest). Igaz ugyan, hogy 1 ha-nál nagyobb erdõ vásárlásához már földmûvesnek kell lenni, de az erdõ elég jó rejtekhely lehet egy BOL-nak, szükség esetén faanyaggal is ellát, és azt gondolom, hogy jóval kevesebb gondozást igényel egy gyümölcsöshöz, vagy szõlõhöz képest. Kevésbé frekventált helyen 3-5 ha erdõ már 2 millió alatt is vásárolható.
    Mi a véleményetek? Van olyan akinek van tapasztalata erdõs gazdaként?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,104
    Given: 1,121

0 Not allowed!
    Szerintem lényeges hogy olyan helyen vegyél valamit ami nincs túl messze. Ha a lakhelyedtől 10-20 percre veszel valamit, oda kilátogatsz, akár bicajjal is. De ha 2 megyével arrébb van, vagy még messzebb, az ország másik sarkában, akkor oda nem fogsz kijárni, talán szét is hordják, ha nem tudsz figyelni rá. Fatolvajok, meg ki tudja.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Szerintem lényeges hogy olyan helyen vegyél valamit ami nincs túl messze. Ha a lakhelyedtõl 10-20 percre veszel valamit, oda kilátogatsz, akár bicajjal is. De ha 2 megyével arrébb van, vagy még messzebb, az ország másik sarkában, akkor oda nem fogsz kijárni, talán szét is hordják, ha nem tudsz figyelni rá. Fatolvajok, meg ki tudja.
    Jó ötlet, de az a baj, hogy a hozzám közeli nagyobb erdõterületet Népligetnek hívják, és aligha fogják eladni nekem. Ráadásul az asszonynak is "el kell adni" egy ilyen nagy léptékû beruházást. Ezért például egy Balaton felvidéki ingatlanra hamarabb rábólintana, mint egy prepper szempontból alkalmasabb helyszínre. Muszáj kompromisszumot kötni, ha elõre akar jutni a prepper. Nekem Pest megye északi része, vagy Nógrád déli része jönne be: kocsival 1-1,5 óra alatt elérhetõ, még megfizethetõ. Nézegettem arrafelé eladó zártkerteket, üres telkeket, lerobban öreg házakat (5 millió felsõ határig). Elõször jó volt a fogadtatás otthon is, mert "családi nyaraló" fedõnév alatt került bemutatásra de aztán jöttek a kifogások: ellopják, feltörik, kifosztják, nem lesz idõ és energia fenntartani. Ekkor jött képbe az erdõ ötlete. Talán azt nem tudják ellopni, illetve nem igényel túl sok idõt és pénzt a fenntartása. Hangsúlyozom, hogy nem a fakitermelés a cél, mint egy normális erdõgazdának. Menedék célra talán egy olyan fás-bozótos terület is megfelel, ami nincs különösebben gondozva, valamint nincs olyan mennyiségû és minõségû faállomány, amit érdemes lenne nagyüzemi tolvajoknak ellopni.

MPF támogató coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 176
    Given: 352

0 Not allowed!
    A családnak igaza van, tessék rájuk hallgatni

Az erdõt hanyagolnám a helyedben. Túl sok probléma, ha nem vonatod ki az erdõgazdálkodásból és nem laksz benne.

Bõvebben: ha veszel egy erdõt, akkor kell neki egy erdõgazdálkodó. Jobb esetben van már egy lelkiismeretes, korrekt darab, akit továbbra is megbízol ezzel a feladattal. Ha nincs, akkor keresned kell valakit vagy neked kell felvenni a stafétabotot. Ezzel sok feladat és kötelezettség jár. Mindennemû kár esetén bõszen kell papírozni a minisztérium felé, ami nagy valószínûséggel lesz, mert a Láncfûrész magazin lelkes rajongói elõszeretettel próbálják ki szívük csücskét más erdeiben. A feldarabolt fát elviszik, azzal nincs gondod. Az erdõhöz jár egy erdõgazdálkodási terv, amit be kell tartanod. Tehát ha az erdõ megérett a vágásra, akkor ki kell vágatnod. Ehhez kell egy szakember is, aki levezényli a vágást, mindezt a Te költségeden. A vágást saját magad is megcsinálhatod, a fa a tiéd marad, vagy eladhatod, csak ott nem maradhat, mert ellopják. Aztán az erdõtervnek megfelelõen újra kell telepítened, amihez szintén szakember és tõke kell. A fa fajtáját elõírja a terv, attól nem lehet eltérni.
    Az erdõterv betartását a területhez tartozó felügyelõ emberke látja el. Nem túl hálás munka, a jóérzésûek elég gyorsan kikopnak, maradnak a kemény arcok, akik elõszeretettel szivatnak, ha tehetik. Az erdõt mûholdfelvételekrõl is ellenõrzik, szóval nem igazán lehet trükközni.
    Van rá mód, hogy megszabadulj a minisztériumtól, mégpedig az erdõ termelésbõl való kivonásával. Ehhez kell biztosítanod egy megadott méretû csereerdõt, plusz nyomós indokot, amiért kiengedik. Ez utóbbira nem szeretnek rábólintani, ha nem laksz ott életvitelszerûen. Ezt végigcsinálhatod saját magad, ha jók az idegeid (a törvényekben, szabályokban jártas és jó kapcsolatokkal rendelkezõ szakember nélkül felejtõs) vagy megbízol egy céget, amely leveszi ezt a válladról. Jópár éve, amikor mi csináltattuk, akkor 1MFt/hektár áron vállalták. Ha jól emlékszem, akkor az átfutási ideje 5 év és ha bármi történik a csereerdõvel ezidõ alatt, akkor visszakerülsz a startvonalra, a pénzed elúszott. A kivont területet sem lehet tetszõlegesen átminõsíteni, ha jól emlékszem, ez függ a földhivatali és településtervi besorolástól is. Ha mindezen szerencsésen átverekedted magad, akkor a fákkal kapcsolatban az önkormányzatnak tartozol felelõsséggel. Ez alól kivétel, ha a területed legalább 1 hektáros, összefüggõ része az erdõgazdálkodás számára hasznos fafajtával újra takarásba kerül, akkor az erdészet mûholdkép alapján visszaminõsíti erdõvé, és Te megint startvonalra kerülsz.
    Külön finomság, hogy agglomerációs zónában nem szeretnek átminõsíteni...

Biztosan kell ez neked?
    Loco en el coco

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló coco Hozzászólás megtekintése
    Az erdõt hanyagolnám a helyedben. Túl sok probléma, ha nem vonatod ki az erdõgazdálkodásból és nem laksz benne.
    Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat. Ilyen - építõjellegû - hozzászólásokban reménykedtem.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Aztamindenit...

Én gondoltam, hogy macerás, de ennyire? Nem semmi!