0
| Thumbs Up |
| Received: 2 Given: 0 |
Nem lehet, hogy jobb egy eleve erdõsített (akácos) tanyát venni? Nekem ilyen van nagyon régóta, körbezárva nyárfaültetvénnyel, és a kutya nem törõdik vele, hogy mit vágok ki és mit ültetek. Igaz, ilyesmit csak az alföldön lehet jó áron találni. Az élõvilág pedig pazar itt is, 100-nál több megfigyelt madárfaj, kerti mókus stb. Ja és rengeteg õz, nyúl, fácán a környéken, ha úgy alakulna. És közel.
De![]()
Loco en el coco
| Thumbs Up |
| Received: 254 Given: 300 |
Ezt én sem gondoltam volna, nekem is megfordult a fejemben párszor, hogy némi erdõ nem árthat, hiszen mi vele a dolog? De ezek szerint sokkal-sokkal több, mint azt valaha is gondolni mertem volna.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
Az állam úgy intézi hogy ne érje meg. Aztán a tulajdonosok szépen kivágják az egészet, hogy ne piszkálják őket tovább a törvényekkel.
Nálunk ilyen nincs, nő a fa és kész. Mindenki úgy vágja, vagy úgy nem vágja ahogy akarja. A szomszéd már kétszer mondta hogy van láncfűrésze amit majd áthoz, de nem hozta. Lehet vennem kéne egyet, csak hogy a halott fákat kicsapjam vele. Mert van belőlük jó sok.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
| Received: 88 Given: 35 |
Ha jól tudom akkor a tanya mûvelés alól kivont terület, így kifüggesztés nélkül eladható, illetve nem kell hozzá földmûves képzettség (jól tudom?). Van valami felsõ határa a tanyaterületnek?
Ahogy Te is írod, többnyire az Alföldön vannak eladó tanyák, Nógrád dél-nyugati részén alig-alig találni hirdetést.
A tanya egyébként jó ötlet, de nekem - egyelõre - elérhetetlennek tûnõ álom. Az asszony pesti panelban nõtt fel, a krumplit is csak a zöldségesnél ismeri fel, a kertben nem találná meg (mert nem tudja hogy néz ki a növény). Ezért inkább nyaralónak (is) alkalmas ingatlant keresek.
A tanya legjobb tudomásom szerint mezõgazdasági terület, így ki kell függeszteni, valamint érvényes rá az 1ha-os korlát is, tehát ennél nagyobb vásárlásához papíros szükségeltetik.
Mintha olyan változás is lett volna, hogy a külterületi ingatlanokat is ki kell (legyen az akár egy zártkert), de ennek azért érdemes utánaolvasni a jogszabályokban.
Loco en el coco
| Thumbs Up |
| Received: 2 Given: 0 |
Ahogy beleolvasgattam 1-2 jogi szakkcikkbe, a "tanya" jelenleg egy jogilag nem körülírható fogalom, és a jelek szerint ez nem is változik a közeljövõben, mert az katasztrofális következményekkel járna. Majd jobban utánanézek.
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
A tanya, mint olyan, nem jogi fogalom.
Mûvelés alól kivont területet bárki vásárolhat, bármilyen méretben, amennyiben mezõgazdasági terület (ezt abból lehet tudni, hogy van mûvelési ága a földhivatali nyilvántartásban), úgy 1 hektár, azaz 10000 m2 fölött kifüggesztés-köteles az adásvétel, és lecsaphatják a kezedrõl.
Kétféle módszerrel lehet ezt elkerülni, amennyiben földterülettel együtt szeretnél tanyát venni, kifüggesztés és hasonlók nélkül:
A földet kivonatod a mûvelésbõl, és át van minõsítve udvarnak, akárminek. A beépíthetõségre érdemes figyelni, ha építeni is akarsz a jövõben. Ennek az a hátránya, hogy az illeték drága, majdnem annyi, mint a terület ára, tehát magyarul dupla áron tudod megvenni a földet, utána viszont semmiféle mezõgazdasági szabályozás nem vonatkozik rá.
A másik módszer, hogy hívsz egy földmérõt, és a területet megosztod 9900 m2-es parcellákra, amelyek mind kapnak egy-egy új helyrajzi számot a földhivatalban, és ekkor nem 1 ingatlant vásárolsz meg, hanem mondjuk 3-5-10-et. Ez sokszor lényegesen olcsóbb, fõleg, ha ismerõsi körben van földmérõ, aki megcsinálja mondjuk baráti áron. De ha "piaci" alapon kell, akkor is érdemes matekozni, ha mást nem, rengeteg idegeskedést megspórolhatsz vele, és biztosan nem tudják lecsapni a kezedrõl a kinézett területet.
Egyetlen hátrány, hogy megmarad a mûvelési ág, tehát vagy azt is meg kell változtatnod, vagy betartani a rá vonatkozó szabályokat.
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
öcsém ez az ország baszki...
hihetetlen
mondjuk a jog máshol is tud "vicces" lenni, meg a gyakorlata is
Remélem, ez segít:
2013. évi CXXII. törvény a mezõ- és erdõgazdasági földek forgalmáról
17. mezõ-, erdõgazdasági hasznosítású föld: a föld fekvésétõl (belterület, külterület) függetlenül valamennyi olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szõlõ, gyümölcsös, kert, rét, legelõ (gyep), nádas, erdõ és fásított terület mûvelési ágban van nyilvántartva, továbbá az olyan mûvelés alól kivett területként nyilvántartott földrészlet, amelyre az ingatlan-nyilvántartásban Országos Erdõállomány Adattárban erdõként nyilvántartott terület jogi jelleg van feljegyezve;25. tanya: a település külterületén fekvõ, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás céljára létesített lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel;10. § (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a föld tulajdonjogát belföldi természetes személy és tagállami állampolgár szerezheti meg.
(2) A földmûvesnek nem minõsülõ belföldi természetes személy és tagállami állampolgár - a (3) bekezdésben meghatározott személyek kivételével - akkor szerezheti meg a föld tulajdonjogát, ha a birtokában álló föld területnagysága a megszerezni kívánt föld területnagyságával együtt nem haladja meg az 1 hektárt.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni, ha földmûvesnek nem minõsülõ belföldi természetes személy vagy tagállami állampolgár a tulajdonjogot átruházó személy közeli hozzátartozója.
(3a) * A (2) bekezdést nem kell alkalmazni a rekreációs célú földszerzés esetén.
(4) A (2) bekezdésben meghatározott tulajdonszerzési jogosultság mértékének megállapításánál a területnagyság mértékébe a földdel azonos helyrajzi számon nyilvántartott mûvelés alól kivett terület (alrészlet) területnagyságát is be kell számítani.
Loco en el coco