Oldala 19 of 22 ElsõElsõ ... 91718192021 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 181 to 190 of 211

Topic: Víztisztítók

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló cattaro Hozzászólás megtekintése
    Laikus kérdés: ha áramot vezetünk pl. fizikailag szûrt esõ/pocsolyavízbe, nem öli meg az összes élõlényt, mikroorganizmust?
    Maximum azt, aki belevezeti...

Komolyra fordítva:
    Az áram a legkisebb ellenálláson át áramlik, tehát a legrövidebb úton a két elektróda között.
    Inkább az UV fényû kezelés, szûrés, forralás, esetleg vegyi tisztítás(catadyn pl.) lenne a járható út...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 143

0 Not allowed!
    Szia,

"Laikus kérdés: ha áramot vezetünk pl. fizikailag szûrt esõ/pocsolyavízbe, nem öli meg az összes élõlényt, mikroorganizmust? "

Szerintem ilyen egyszeruen nem, de platina elektroddal es sos vizzel lehet kesziteni hypot, az mar jol fertotlenit.

Ennek szerintem egy nagyobb BOLban lenne ertelme, de mivel ilyenem nincs, ezert gyakorlati lepeseket nem tettem ez ugyben.

"Felprofi" felhasznalasra a klormesz is jo. Errol nem irtam meg ebbe a forumba?

(A felprofi elsodlegesen azt jelenti, hogy a jo hatashoz meressel kell ellenorizni a szukseges mennyiseget, ami egy liter vizert eleg maceras dolog, viszont ha egy hordonyi vizet akarunk egyszerre, akkor inkabb ez, mint 10-szeres vagy 100-szoros arat fizetni erte.)

Bel

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Szia,

"Laikus kérdés: ha áramot vezetünk pl. fizikailag szûrt esõ/pocsolyavízbe, nem öli meg az összes élõlényt, mikroorganizmust? "

Szerintem ilyen egyszeruen nem, de platina elektroddal es sos vizzel lehet kesziteni hypot, az mar jol fertotlenit.

Ennek szerintem egy nagyobb BOLban lenne ertelme, de mivel ilyenem nincs, ezert gyakorlati lepeseket nem tettem ez ugyben.

"Felprofi" felhasznalasra a klormesz is jo. Errol nem irtam meg ebbe a forumba?

(A felprofi elsodlegesen azt jelenti, hogy a jo hatashoz meressel kell ellenorizni a szukseges mennyiseget, ami egy liter vizert eleg maceras dolog, viszont ha egy hordonyi vizet akarunk egyszerre, akkor inkabb ez, mint 10-szeres vagy 100-szoros arat fizetni erte.)

Bel
    Szia Bel, köszi, végigolvastam a topikot, számos jól hasznosítható ötletet merítettem belõle, azonban megmaradt bennem egy bizonyos szintû lappangó nyugtalanság, hogy valahogy egyik módszer sem 100%-ig biztonságos, másrészt mindegyik nagyon macerás, anyagigényes. De tudom, így megy ez. Nukleáris, vegyi és más extrém szennyezõdésre nem készülök, mert arra minek, csak mondjuk beposhadt esõvízgyûjtõ hordóból kinyert napi pár liter víz fertõtlenítésére, meg nem túl megbízható minõségû, de azért iható fúrt kút vizének tisztítására (már ha ki nem apad egyszer a folyamatosan csökkenõ talajvíz miatt) stb. Szóval még tanulok. (Nem igazán érdeklõdtem anno a fizika, matek, kémia iránt, de újabban minden érdekel, olvasgatok, sosem késõ fejlõdni )

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Ha kémiai tisztításra nincs szükséged, akkor nem bonyolult a dolog. Fogod az esõvizedet, leülepíted az úszó szennyezõdést, finom mechanikai szûrés (sûrû textil, aktív szén, kavics töltet, stb.) után felforralod és ihatod.
    Ezzel a módszerrel tisztítottunk már meg tó vizet és ittuk.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Alpha Hozzászólás megtekintése
    Ha kémiai tisztításra nincs szükséged, akkor nem bonyolult a dolog. Fogod az esõvizedet, leülepíted az úszó szennyezõdést, finom mechanikai szûrés (sûrû textil, aktív szén, kavics töltet, stb.) után felforralod és ihatod.
    Ezzel a módszerrel tisztítottunk már meg tó vizet és ittuk.
    Igen, ilyesmi lesz, már néztem az aktívszén-lelõhelyeket. (Abból is van ezerféle tulajdonságú, persze, hogy még többet kelljen gondolkodni...)

Junior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2016
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Szia Cattaro!
    A legegyszerûbb módja ha bemész egy állatkereskedésbe és kérsz akváriumba való szûrõhöz aktív szenet... Néhol lehet kapni kerámia szûrõbetétnek való betétet is... Szintén akvárium... Legutóbb a SUGÁRZOO ban láttam ilyet ... Volt mindkettõ kb 4 hónapja ... Bp Örs vezér tér Sugár földszintjén ...

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,192
    Given: 1,178

0 Not allowed!
    Most olvasom hogy a hipó rákkeltő és nem lehet vele sem vizet ihatóvá tenni, sem mosogatni. Érdekes, gyerekkoromban a menzán azzal mosogattak és minden pohár, tányér és evőeszköz ázott a hipóban és hipó ízű volt.

Ezek szerint rákosították a gyerekeket?

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-hipoklorit

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 2

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Most olvasom hogy a hipó rákkeltõ és nem lehet vele sem vizet ihatóvá tenni, sem mosogatni. Érdekes, gyerekkoromban a menzán azzal mosogattak és minden pohár, tányér és evõeszköz ázott a hipóban és hipó ízû volt.

Ezek szerint rákosították a gyerekeket?

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-hipoklorit
    Lassan mindenre ráaggatják a rákkeltõ címkét...

Ha mosogatás után leöblítik rendesen, alaposan, akkor nem lesz baj szerintem...
    Meg azért emlékeim szerint 10 liter vízbe ment 1 vagy 2deci hipó, tehát nem tömény oldattal mosogattak...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,192
    Given: 1,178

0 Not allowed!
    Én emlékszem hogy az volt ráírva a konyhában hogy 100 liter vízbe 1 liter hipó. Az biztos hogy nagyon érződött mindenen a hipó íze.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Én emlékszem hogy az volt ráírva a konyhában hogy 100 liter vízbe 1 liter hipó. Az biztos hogy nagyon érzõdött mindenen a hipó íze.
    Katonaként erre volt jó a "poloskaszörp".

Egy kulacs (7 dl) hipós vízbe beletettél egy mûanyag fiolás (poloskás gyümölcsbõl fõzött...) dzsemet. Jól összeráztad, és ha nagyon szomjas voltál, még finomnak is érezted...

Egyébként, nekünk 1 köbméter vízre két deci közönséges hipót kellett adagolni. Aztán várni egy órát. Tudja valaki, hogy ma mi a norma?