Oldala 16 of 21 ElsõElsõ ... 61415161718 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 151 to 160 of 209

Topic: Iskola, tanulás, iskolai oktatás, oktatásügy

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    AI?

Van egy Medical Futurist név alatt futó debreceni srác, aki az ember és az AI kapcsolatával foglalkozik elég sokat, tehát, hogy milyen feladatokat nem lehet majd AI-ra bízni, hogy érdemes megérteni az AI-k mûködési elvét és használatukat, ezzel, valamint az ún. soft skillek fejlesztésével lehet majd bõdületesen nagyot tarolni. Õ nyilván az egészségügyre specializálódott, pl. AI segít értelmezni a röntgen, vagy MR képet, gyorsabban és nagyobb biztonsággal mondja meg, hogy mi van rajta, de a beteggel foglalkozni kell, beszélgetni kell, tanáccsal ellátni, bátorítani... Gondolom ez számos területen hasonlóan lesz.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Nem kell ekkora nagy dologra gondolni.
    Van egy gyártósoron egy robotkar, azt bizony idõrõl idõre be kell zsírozni, meg ellenõrizni a csavarokat, csapágyakat, ilyenek. Mondjuk soronként dolgozik 20 kar, 0/24-ben. Az efféle gépeket 50-100 üzemóránként kell karbantartani (nem szétszedni, hanem olaj, zsír, csapágyellenõrzés, ilyenek). Költõi kérdés: van-e erre most ember?

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    nem ezt akartam értelmezni, hanem egy másik vonalat akartam felvetni

de értem a dolgot, programozás tuti hasznos, remélem nem bánom meg, hogy nem vágtam bele idõben

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Nem csak a programozásról beszélek, hanem úgy általában a fejlett technológiákhoz kapcsolódó munkákról.
    Nálunk a gépek javításainak a felét szakszervíz végzi, és nem a garancia miatt, hanem mert mi nem tudjuk megcsinálni, pedig van a mûhelyben összesen 100 évnyi valós szakmai tapasztalat a legkülönbözõbb szerelési, mechanikai, villanyos dolgokban.

A szakszervíz meg, ha szerencsénk van, 1-2 héten belül jön, de az általánosabb az egy hónap. Most képzelj el egy egy hetes leállást egy 0/24-ben mûködõ akármilyen gyártósoron.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,111
    Given: 1,129

0 Not allowed!
    OECD-felmérés: elnőiesedett és elöregedett a magyar pedagógustársadalom

"Nemzetközi összehasonlításban kevesebbet fegyelmeznek, sokat gyakoroltatnak és felkészültebbnek érzik magukat az átlagnál a magyar pedagógusok."

https://index.hu/belfold/2019/06/24/...agyar_tanarok/

Magyarul: Idős tanárnőkkel vannak tele a magyar iskolák, akik nem fegyelmeznek? :-/

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Újabb drámai cikk az oktatás helyzetérõl:

https://index.hu/belfold/2019/11/12/...osztaly_kemia/

Lehet, hogy csak egy ellenzéki érzelmû tanár valós alapokon álló, de kicsit kiszínezett története. Bár még az is lehet, hogy szóról szóra így történt, nem tudhatjuk. Nem is ez a lényeg.
    Ha gond van bármivel, akkor nem elég panaszkodni, a vezetõket hibáztatni, kivándorlásra biztatni másokat, hanem megoldással kéne elõállni. Mi lehet a megoldás? Kézenfekvõnek tûnik, hogy a PÉNZ. Nyilván keveset keresnek a tanárok, ahhoz képest, hogy milyen fontos munkát kéne végezniük. A kevés pénz miatt a sok a pályaelhagyó. Maradtak az igazán elhívatottak és akik a munkaerõ piacon nem kellenek máshova. Ha most megtripláznák a fizetéseket az elég volna, ahhoz, hogy a jó tanárok visszamenjenek a pedagógusi pályára? Vagy arra, hogy a rossz tanárok jobban tanítsanak? Aligha. Nyilván lenne néhány pedagógus, aki örömmel menne vissza tanítani, ha a fizetése fedezné minden költségét, de ez kevés a megoldáshoz. Anno Medggyesy átlagosan 50%-kal emelte a tanárok fizetését, de az oktatás színvonalán nem igazán segített, mert a versenypiaci fizetések is emelkedtek (többek között az emelkedõ közalkalmazotti fizetések miatt). Nem lenne elég csak pénzt önteni az oktatásba. Jobb lenne az iskolák felszereltsége, és az épületek állapota (ami nem utolsó dolog), de ahhoz, hogy a színvonal emelkedjen kevés a pénz, szerintem. Megkérdeztem a feleségemet - aki szintén pályaelhagyó tanár - , hogy azért a fizetésért, amit most kap egy multinál, visszamenne-e tanítani. Nem menne. Szerinte a pedagógusi pálya társadalmi megítélése sokat romlott a rendszerváltás óta. A tanárokat már nem tisztelik a diákok és a szülõk sem. Magam is látom, hogy egyre több az olyan "szülõ", aki nem igazán foglalkozik a gyereke tanulmányi elõre mentelével. Azt várja el, hogy majd az állam, az önkormányzat, az iskolaigazgató, vagy a tanár megoldja. Tisztelet a kivételnek.
    A fiam most 6. osztályos, a lányom 2.-os. Csak négy év a különbség, de láthatóan romlott a színvonal. A diákok és a szülõk színvonala. Kevesebb a gyerek, a jobb nevû iskolák sem tudják már kiválogatni a jobb képességû tanulókat. 6 éve még három osztályt tudtak indítani, 2 évvel ezelõtt már csak kettõt. Talán van olyan országrész, ahol éppen nõ a gyereke száma (Borsod?, Szabolcs?), de nem hiszem, hogy ott jobb lesz a helyzet idõvel (épp ellenkezõleg, tudjátok mire gondolok).
    Mi tehet a mindenkori kormányzat? Emeli a fizetéseket? Honnan vonja el? Csóró ország vagyunk már már vagy 100 éve. Csökkenti az iskolák számát? A mindenkori ellenzék rögtön ráugrana, hogy a kormány bezárja az iskolákat, mi lesz velünk? Megpróbálja rávenni a szülõket, hogy több gyereket neveljenek, nagyobb odaadással? Ezzel próbálkoznak most, de nem látom, hogy ennek tapsikolna a baloldal. Az a baj, hogy az EGÉSZ TÁRSADALOM van elb*szva. Szerintem. Ezen nem tud segíteni egyik politikai oldal sem.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up
    Received: 35
    Given: 12

0 Not allowed!
    A színvonalról csak annyit, hogy most jelentkeztem egy okj-s mûszaki rajzoló képzésre.

Szóbeli vizsga tételek: 1. Mutassa be az informatikai eszközökben használt memóriatípusokat, szerepüket!-Memóriatípusok-Statikus memória, dinamikus memória-Memóriakapacitás, memóriarekesz mérete, elérési idõ-Fényképezõgépek, mobiltelefonok, memóriakártya típusai, jellemzõik.

2. Mutassa be a számítógépes hálózatok illesztõegységeit, átviteli közegeit!-Hálózati kártyák, MODEM-HUB, REPEATER, ROUTER, BRIDGE, GATEWAY -Kábelek: koaxiális, UTP, STP, FDDI-Vezeték nélküli adatátvitel: WI-FI, Bluetooth.

3. Ön egy számítógépes hálózattervezéssel foglalkozó cég munkatársa, és azt a feladatot kapta, hogy ismertesse az egyik partnerrel a számítógépes hálózatok feladatait és elõnyeit.-A hálózatok fogalma-Feladatai, elõnyei-Csoportosítás különbözõ szempontok szerint-A hálózatok összetevõi.

6 vizsgakérdésbõl 3 informatika... Kérdem én, egy mûszaki rajzolónak mi a megrepedt lószerszámért kell ezeket tudnia?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,111
    Given: 1,129

0 Not allowed!
    Na ez az...

Én örülök hogy tőlem nem követeltek meg ilyesmiket OKJ-n. Személyi titkár képzésen megtanítottak gépírni, hivatalos emailt írni, alapvető üzleti dolgokról is beszéltek. Szóval hasznos volt ha azt nézem hogy ma mivel foglalkozom.

A személy- és vagyonőrt is elvégeztem, ami szakmát nem csináltam utána, viszont egy csomó új dolgot megtanultam nagyon sok mindenről. Magyar törvényekről is, de úgy általánosságban önvédelem témában is érdekes volt az egész.

Ez a kettő volt 1 év + 4 hónap és nem kellett csak heti 2x bemenni. Sokkal többet ért mint az egész középiskola + az általános iskola nagy része együtt...

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Ged Hozzászólás megtekintése
    Ha most megtripláznák a fizetéseket az elég volna, ahhoz, hogy a jó tanárok visszamenjenek a pedagógusi pályára? Vagy arra, hogy a rossz tanárok jobban tanítsanak? Aligha.
    Szia,

Egyik pillanatrol a masikra nem lenne latvanyos valtozas, de evek alatt igen.

Egyik pillanatrol a masikra valtas lenne, hogy a tanar fel tud keszulni az orara, mert delutan nem kell napszamban asnia (ez nem kamu, konkret megtortent eset). Ez persze az osszinvonalat csak kicsit emelne meg, de azert emelne.

Masreszt a jo tanarok egy resze tenyleg visszamenne, ami szinten egy viszonylag gyors valtozas.

Ennek kovetkezteben megszunnenek a hianyok, lenne eleg tanar (nem jo tanar, hanem tanar), es amint megjelenik 1-2 olyan jo tanar, akire letszam szempontbol nincs egetoen nagy szukseg, akkor egybol lenne lehetosege az iskolaigazgatonak arra, hogy az 1-2 legrosszabb tanart kirugja. Na, miutan tripla fizetest kapnak a majdnem-legrosszabb tanarok, es latjak, hogy ezt bizony el is lehet vesziteni, akkor ok hirtelen osszeszednek magukat, es onmagukhoz kepest a legjobb teljesitmenyt nyujtanak, ami meg ha nem is tokeletes, de azert ez erezheto ossz-szinvonal emelkedest okozna.

Abban persze kozben igazad van, hogy a fizetes csak egy dolog a sok kozul, de talan a legfontosabb. A tobbi:
    -tarsadalmi megbecsules; ami egy bonyolult kerdes, de mivel a jelen tarsadalom nagyon penz kozpontu, ezert (idovel) a magasabb fizetes magasabb tarsadalmi megbecsulest is hozna magaval
    -szakmai megbecsules: fontos lenne visszaadni a korabban megvolt onallosagot es demokraciat, es az elmult evek diktarturaepiteset visszacsinalni

Egyszer allitolag Napoleon azt mondta, hogy fakat kell ultetni az utak szelere, hogy a menetelo katonaknak arnyekot adjon. "De hat evekbe tellik, mire megnonek a fak" reklamaltak neki, mire az volt a valasza, hogy igen, ezert kell most azonnal elkezdeni. Az oktatas javitasa is ilyen.

Bel

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    A személy- és vagyonõrt is elvégeztem, ami szakmát nem csináltam utána, viszont egy csomó új dolgot megtanultam nagyon sok mindenrõl. Magyar törvényekrõl is, de úgy általánosságban önvédelem témában is érdekes volt az egész.

Ez a kettõ volt 1 év + 4 hónap és nem kellett csak heti 2x bemenni. Sokkal többet ért mint az egész középiskola + az általános iskola nagy része együtt...
    Szia,

Szerencsed volt, en olyan oktatassal talalkoztam, ahol 4 nap (2 hetvege) alatt adtak le a sz+vagyonori tanfolyam anyagat, nem gondolom, hogy ok tul sokat megtanultak ennyi ido alatt (noha az OKJ-s vizsga meg ezen felul volt). Ehhez kepest eleg nehez volt a vizsga, szoval fura lehetett a vizsgajuk.

Bel