Oldala 88 of 98 ElsõElsõ ... 38788687888990 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 871 to 880 of 974

Topic: Ezt venném (van már vele tapasztalata valakinek?)

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 165
    Given: 202

0 Not allowed!
    Régi autókban teljesen más elven mûködött a gyújtás, tekercsek és mechanikus úton mozgatott alkatrészek összessége hozta létre a gyújtógyertya végén a szikrát, ami a benzin-levegõ keveréket begyújtotta.
    Dízel autónál erre sincs szükség (nagyon régi dízelnél, amiben még mechanikus adagoló volt), mivel ott az összepréselt gáz az öngyulladástól robban be, tehát akku nélkül is képes mûködni ha be tudod valahogy indítani.
    Egyébként ezek a sok emelet mély teremgarázsok elég vastag vasbeton falakkal rendelkeznek, kizárt, hogy a lent álló autóknak baja lenne, inkább lenne problémás ha lenne egy újabb emp hullám, amivel a megmaradt autókat amikkel elkezdenek közlekedni is kinyírnák. Ilyenkor egy vacak robogó, vagy simson értéke is sokszorosára ugrana, üzemanyag lenne dögival, csak le kell szívni a döglött jármûvekbõl.

Hozzáteszem lenne nagyobb gondom is, mint az, hogy az autó nem megy, bringával el tudok menni a közelbe bárhová, de pl. a hírek és a kommunikáció teljes hiánya aggasztóbb lenne számomra. Mivel van itthon sok akku és lámpa ezzel nekem pl. nem lenne bajom, itt-ott régebbi mobilok is vannak, valami csak mûködne, kérdés az átjátszó tornyok mennyire bírnák, és a maradék hálózat mennyire lenne leterhelve, esetleg internet maradna-e a kommunikációra?
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Hozzáteszem lenne nagyobb gondom is, mint az, hogy az autó nem megy, bringával el tudok menni a közelbe bárhová, de pl. a hírek és a kommunikáció teljes hiánya aggasztóbb lenne számomra. Mivel van itthon sok akku és lámpa ezzel nekem pl. nem lenne bajom, itt-ott régebbi mobilok is vannak, valami csak mûködne, kérdés az átjátszó tornyok mennyire bírnák, és a maradék hálózat mennyire lenne leterhelve, esetleg internet maradna-e a kommunikációra?
    Nem tartom valószínûnek, hogy EMP után bármilyen mûsorszórás, vagy telekommunikációs rendszer épen maradna. Bár nincs tapasztalat, úgy gondolom, hogy az elektromos hálózat biztos tönkremenne. Ha nincs áram, akkor nem mûködnek a TV, rádióadók, bázisállomások telefonközpontok, szerverek, egyéb hálózati elemek. Arról nem is beszélve, hogy az ezekben lévõ áramkörök éppúgy megsülnek az EMP hatására, mint a transzformátorok az elektromos hálózatban. Ami nincs leárnyékolva, annak kampec. Lehetnek olyan berendezések, amiben viszonylag rövid, de nagy átmérõjû vezetékek vannak, így nem sérülnek. Ilyenek lehetnek az autó gyújtáskábelei is (csak tippelek, mert nem vagyok autóvillamossági szerelõ). Az autóban inkább a modernebb gyújtásvezérlés, meg üzemanyag adagoló egységek mennének tönkre. Szerintem még az akkumulátorok is kibírnák, de minden amiben tekercselés van (villanymotor, trafó, elektromágnes, stb) kinyíródna.
    Az optikai kábelek - mivel nem áram, hanem laser megy benne - nem sérülnének, de a végpontokon lévõ berendezések (központ, szerver, router, stb) nem optikai elven mûködnek.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 52
    Given: 131

0 Not allowed!
    itt-ott régebbi mobilok is vannak, valami csak mûködne
    Szia,

Szerintem nincsenek. :-)

Vagyis ugy gondolom, hogy az EMP a tranzisztoroknak art, azokat tonkre teszi.

Radiobol elofordulhat olyan, amiben nincs tranzisztor, de mobiltelefonbol szerintem nem.

Gyakorlatilag az 50-es evekben elektroncsovekkel terveztek a rendszereket, a 70-es evektol tranzisztorral*, de a 70-es evek elott nem terveztek mobiltelefonokat.

(* ez a kommunikacios berendezesekre vonatkozik, nem hifi eszkozokre)

Bel

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Félreérthetõ voltam. Tehát van itt-ott elpakolva a szekrények mélyére, fiókok aljára itthon szerintem minimum 10 mobil ami még nyomógombos régi fajta, plusz érintõ kijelzõs is van még pár. Úgy értettem, hogy biztosan találnák itthon olyat, ami túlélne egy ilyen EMP támadást, mert le lenne árnyékolva.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Félreérthetõ voltam. Tehát van itt-ott elpakolva a szekrények mélyére, fiókok aljára itthon szerintem minimum 10 mobil ami még nyomógombos régi fajta, plusz érintõ kijelzõs is van még pár. Úgy értettem, hogy biztosan találnák itthon olyat, ami túlélne egy ilyen EMP támadást, mert le lenne árnyékolva.
    Egy EMP-támadást minden egyes mobiltelefon-készülék túlélne fizikailag, akár régi, akár új. A kérdés az, mire használnád? Mivel töltöd fel az akkut (már ha 10 év szunnyadás után még élet lehelhetõ belé)? Ha mégis sikerül, mûködik a szolgáltató? Van áram, vannak kontaktjaid, akikkel tudsz beszélni ilyen helyzetben? Õk hogyan oldják meg a régi (kidobásra ítélt) esetleges telefonok karbantartását? stb.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 52
    Given: 131

0 Not allowed!
    Szia,

"Egy EMP-támadást minden egyes mobiltelefon-készülék túlélne fizikailag, akár régi, akár új. "

Marmint ugye ugy erted, hogy minden, ami az EMP tamadas alatt farraday kalitkaban volt?

Mert MINDEN amiben van tranzisztor, az tonkremegy.

Bel

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A régi telefonok jó része most sem mûködik, mert a mobilhálózaton idõközben végrehajtott fejlesztések miatt nem tud/nem engedik feljelentkezni a hálózatra. Pár éve volt is nagy telefoncsere akció a Telenornál. Akkor én is kénytelen voltam lecserélni a régi ütött-kopott Nokia 6150-esemet.

Ha le van árnyékolva, akkor túléli, de a mobilhálózat, sem pedig ez elektromos hálózat nem fogja. Szóval csak játszani tudsz rajta egy kicsit, amíg le nem merül

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ohh, régi szép emlékek. Még nagyjából fõsulis voltam mikor 6150-em volt. Régi szép idõk. Nem is kellett fejben tartani hol van a töltõ

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2018
    Lakhely
    Bp. & BOL
    Thumbs Up
    Received: 2
    Given: 0

0 Not allowed!
    Amennyiben egy fém karosszériás autó Faraday-kalitkának minõsül, úgy miért üti ki az EMP a benne lévõ elektronikát, számítógépet stb.?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Faraday-kalitka

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló cattaro Hozzászólás megtekintése
    Amennyiben egy fém karosszériás autó Faraday-kalitkának minõsül, úgy miért üti ki az EMP a benne lévõ elektronikát, számítógépet stb.?
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Faraday-kalitka
    Szerintem azért, mert a karosszéria nem elég zárt ahhoz, hogy valódi Faraday-kalitkának minõsüljön. Az, hogy mekkora lyukak lehetnek egy Faraday-kalitkán, hogy hatásos legyen, attól függ, hogy milyen a hullámhossza az elektromágneses jelnek, amit ki akarunk szûrni. Minél nagyobb a frekvencia,annál kisebb a hullámhossz és annál kisebb lehet a lyuk a kalitkán. Gondolom a mikrohullámú sütõ ajtaján lévõ hálót is ez alapján méretezik, de ott ismert a frekvencia. Hogy az EMP csapás esetén hogy lehetne ez kiszámolni, nem tudom. Valahol olvastam, hogy az EMP nagyon gyors felfutású jel (meredek karakterisztikájú), gyanítom, hogy egy rendkívül rövid hullámhossznak felel meg.
    Egyébként autóra szerelt antennán keresztül akkor is bejutna a túlfeszültség, ha zárt lenne a karosszéria, de lehet, hogy csak a rádiót vágná tönkre. Ki tudja?

Ha már autóvédelem: a garázst ki kell bélelni alulemezzel. Hülyén hangzik, de mûködhet. Végül is azt sem garantálja senki, hogy egy régi kocsi (Lada Niva) elindul egy EMP csapás után.

Szerintem egy EMP támadás lehet a nukleáris csapás elõfutára. Ha sikerül kiütni az ellenség védelmi-, illetve kommunikációs rendrendszereit, akkor kisebb eséllyel érkezik megtorlócsapás. Tehát egy EMP csapás után indulnak az atomrakéták. Onnantól kezdve jobb ha záros határidõn belül elhagyjuk a potenciális célpontok környékét (például: Budapest, Székesfehérvár, Veszprém), ilyenkor jól jöhet egy mûködõ kocsi...