0

Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
A gázálarc egy darabig nálam is téma volt. A fontossága miatt nem vennék régit, vagy használtat, mert nem arra kell, hogy csak legyen, hanem, hogy szükség esetén védjen is.
Van egy kifejezetten polgárvédelmi helyzetekre fejlesztett maszk: https://www.draeger.com/hu_hu/Applic...-Masks/CDR4500
Itthon is megvásárolható a gyártótól. Kértem ajánlatot (2 évvel ezelõtt): nettó 61.500 Ft/db plusz a szûrõ (15.000 Ft/db). Tehát bruttó 100 ezer Ft egy minimum készlet.
Nézegettem a Vaterán Angliából behozott új Scott GPRS-t is (50.000 FT/db). Ez utóbbit itthon csak az állami szektornak forgalmazzák. Sokat agyaltam rajta, végül elvetettem, mert úgy gondoltam, hogy ezek az eszközök csak pár óra használatra, menekülésre jók. Mivel nem egyedül menekülnék, legalább 4 db kellene. Egyet nem veszek, négy már túl drága.
Thumbs Up |
A mai gázálarcok szûrõi bontatlan állapotban pár évekig tárolhatók (a korábban linkelt Drager maximum 12 évet ír). A világháborús maszkokhoz szerintem már nem találsz kompatibilis szûrõt (de ennek nem néztem utána, csak tippelek). Arról nem beszélve, hogy a régi gumi/mûanyag alkatrészek, ragasztások akkor is romlanak, ha nem használta senki. Esetleg érdemes megfontolni egy a Magyar Honvédségnél rendszeresített maszk beszerzését (Vatera, millitary boltok). Ahhoz talán SHIFT után is találni majd szûrõt...
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
látszik, hogy nem használt, de értelemszerûen gyûjtõi darabnak árulják, nem használatra
pont a szûrõ a kérdés
én megnézném az e-bay-t, de inkább az aliexpresst... nem mintha bíznék egy alis szûrõben, viszont lehet, hogy van módszer, amivel lehet tesztelni
ha olcsó, akkor megérheti
Ahogy a besorolásán látszik, ez gyûjteményi cucc. Ahogy már fentebb megjegyezték, kiállításra, cosplayre kiváló, de az életemet nem bíznám rá, csak végszükség esetén. Gyakorolni kell vele, rendszeresen elõszedni, átvizsgálni. Nem hiszem, hogy lenne annál rosszabb fogatókönyv, amikor élesben elszakad / elreped valahol, esetleg a szûrõ sem mûködik rendesen.
Tessék normális, bevizsgált felszerelést használni. Ha alacsony a büdzsé, én nem erre költeném, mert ez szvsz csak önbecsapásra jó. Béke!
Ui: mire végre leültem, hogy megírjam, már megírtátok a lényeget![]()
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A Borsod Chemtõl nem messze lakok, ezért gondoltam, hogy szükségem lenne néhány ilyenre, viszont sajnos ez a 60K+ os kategória nem fog bele férniakkor lehet ,hogy buktam a dolgot. Egy sima szûrõs maszk gondolom ilyen estre semmit nem véd.
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
Sziasztok,
Szerintem maga az alap gazalarc akar jo is lehet, de a betet szinte biztos, hogy ennyi ido alatt tonkrement. :-(
Esetleg azt meg lehet csinalni, hogyha van tobb egymas mellett tarolt, lathatoan pont ugyanolyan allapotu beteted, akkor az egyikkel felveszed, es valami budoset szagolgatsz vele (pl. wc surolaskor a vegyszereket), ez alapjan meg lehet becsulni, hogy egesz kis koncentracio eseten mennyi ideig ved az a konkret betet (mas szoval, hogy tonkrement-e).
Termeszetesen ez a teszt tonkreteszi a betetet!
Elvi otletem, hogy megnezni milyen menet van ezen, es milyen menet van pl. a 3M szurokon, aztan venni az aliexpressen 1$-ert egy illesztot.
Igy lesz egy olcso hasznalhato alarc jol mukodo betettel. Annyira olcso, hogy nyugodtan lehet venni belole gyakorlot es tartalekot is.
Persze a "modern" szuroknek altalaban az a baja, hogy specifikusak, vagyis 1 (nehany) dologra nagyon hatekonyak, minden masra meg egyaltalan nem, vagyis elore kell tudni, hogy konkretan mire keszulsz. Ha van ismerosod, akkor megkerdezheted, hogy bent a gyarban milyen szurot keszleteznek, remelhetoleg ok tudjak mivel dolgoznak (es nem azt veszik, amit epp meszaros lorinc arul).
Bel
Thumbs Up |
Ha van idõd és kedved érdeklõdj a helyi katasztrófavédelemnél, vagy a gyárnál. Az ilyen vegyi gyáraknak saját PV-s törzsparancsnoka kell legyen, ha jól tudom. Figyelmeztetõ szirénák vannak a környéken, amit havi rendszerességgel próbálgatnak (szoktad hallani a "morgató" próbát?). Talán vannak a környéken katasztrófa helyzetekre fenntartott óvóhelyek, és/vagy egyéni védõfelszerelés lerakatok.
A gyakorlatban esélyesebb, hogy a lakosokat hamarabb eléri az ártalmas hatás, minthogy a hatóságok bármint tudnának lépni (lásd vörösiszap katasztrófa). Az uralkodó szélirány a gyár felõl fúj?
Thumbs Up |
Szerintem ez az iparban használatos szûrõkre inkább igaz, ahol olcsóság versenyez a biztonsággal. Biztos vannak kombinált szûrõk, amit természetesen drágábbak.
Egyébként a fent említett Drager maszkon kívül vannak még jó teljes álarcok amelyek feleannyiba, kerülnek. Egy alkalmas szûrõvel az is elégséges lehet.
Thumbs Up |
A szél nem felénk szokott fújni, illetve amikor volt valami gáz a gyárral, akkor is másik település fele vitte a cuccot. Viszont megnyugtatóbb lenne , ha lenne itthon egy két maszk.
Szirénák vannak, szokott próba lenni , viszont múltoriban is ,amikor gáz volt, csak a tüzet látva tudtuk hogy gáz van, a lakosságot késõbb értesítették.
Thumbs Up |
Valahol olvastam, hogy a régi szûrõvel nem tanácsos kipróbálni, mert azbeszt illetve szén darabok kerülhetnek belégzésre.