Oldala 3 of 3 ElsõElsõ 123
Eredmény 21 to 30 of 30

Topic: Az íjfeszítõ népek állatai (lovak, kutyák, szarvasmarhák, juh, stb.) régen és most

Senior Member GAZDA's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Nem vagyok én olyan biztos abban hogy ilyen kisemberek válogattak huszárnak. Azért gondoljunk bele a huszárság elit haderõ volt. Családomban is volt aki huszárként szolgált és elég nagydarab volt.
    Az az igazság hogy a huszárok többsége egyszerû paraszt volt és örült, hogy nem esett le a lóról, a lovaik is paraszt lovak volta Nóniusz és egyéb magyar fajták szívós de nem a legjobb sportlovak. A huszártisztek voltak igazán jó lovasok, mondjuk arab lovakkal lehettek is.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Terveim szerint szeretnék azon kevesekhez tartozni akik versenysúlyban maradnak! Komoly teljesítményt ilyen testsúlynál lehet nyújtani csak egy példa: megpakolt katonai málhát egész nap cipelni. :-)

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    A huszárlovakról ez egy jó cikk: http://lemil.blog.hu/2010/04/08/karr..._huszarvagasai
    A huszárokról meg ez: "A huszár 18. életévét betöltött, lovasszellemmel bíró férfi, aki 170-180 cm testmagasságú, átlagos testalkatú, ápolt és kulturált megjelenésû."
    http://www.szekelyhuszar.ro/index.php?m=1238617650

Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Na még két link a huszárokról, falumból:
    http://www.sulinet.hu/oroksegtar/dat...atonavaros.htm
    http://mek.oszk.hu/07900/07958/07958.pdf
    Szabadon felhasználható, letölthetõ könyvek.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló GAZDA Hozzászólás megtekintése
    Nem vagyok én olyan biztos abban hogy ilyen kisemberek válogattak huszárnak. Azért gondoljunk bele a huszárság elit haderõ volt. Családomban is volt aki huszárként szolgált és elég nagydarab volt.
    Az az igazság hogy a huszárok többsége egyszerû paraszt volt és örült, hogy nem esett le a lóról, a lovaik is paraszt lovak volta Nóniusz és egyéb magyar fajták szívós de nem a legjobb sportlovak. A huszártisztek voltak igazán jó lovasok, mondjuk arab lovakkal lehettek is.
    Nem kell biztosnak lenned benne. Ez így volt. Találgatni lehet, de a valóságot ne akarjuk már megmásítani.
    Egy "elit" haderõ, nem a lóba kapaszkodó paraszt gyerekekbõl állt. Kõkemény kiképzésük és gyakorlásuk volt. Nagyapám a pusztában született, lóháton nõtt fel. Saját lovával vonult katonának.
    Gondolj egy kicsit bele, hogy zsokénak mázsás embereket szoktak-e választani vagy apróbbakat?
    100évvel ezelõtt nagyon ritka volt a magas termetû ember. A kemény fizikai munka és a nélkülözések miatt a 160-165 cm volt az átlag.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló fater.lajos Hozzászólás megtekintése
    A huszárlovakról ez egy jó cikk: http://lemil.blog.hu/2010/04/08/karr..._huszarvagasai
    A huszárokról meg ez: "A huszár 18. életévét betöltött, lovasszellemmel bíró férfi, aki 170-180 cm testmagasságú, átlagos testalkatú, ápolt és kulturált megjelenésû."
    http://www.szekelyhuszar.ro/index.php?m=1238617650
    Ezek hagyományõrzõk. Az õ "szabályzatuk". Ne keverjük már a dolgokat.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2013
    Lakhely
    Debrecen
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem találgatok családomban is volt huszár és 180cm-tõl magasabb volt és nem vékony alkat. :-) Biztos volt olyan huszár is aki szakmájából adódóan értett a lovakhoz esetleg saját lova is volt de ez volt a kevesebb mivel lovas tömegeket állítottak ki és ennyi csikós nem volt az országban.
    A lovas tudás nem az egyetlen szempont a katonáknál, harc közben egy nagyobb testû ember elõnyben van több szempontból is.

Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Gazda!
    Hány kilóval lehet megterhelni egy lovat? És azzal meddig bír vágtázni? Hány kiló egy zsoké? Vajon miért?
    Ha valaki tudott lovagolni, az elõny volt. Ha nem az megtanult. Sorozták õket.
    Kényszer bevonultatásnál biztosan vittek lovat és lovast huszárnak. De azért csak létre hozták a katonaméneseket. A magyar lófajták szinte mind katonaló fajták. Jó nyereg alá, málhásnak és kocsi elé is.
    Egyébként a teher miatt volt egy huszárnak egy vagy két vezetéklova. Egy vitte a huszárt menetben, a többi a felszerelést, nagyon keveset és a takarmányt. Így mindig volt egy viszonylag pihent lova.
    Egyébként a katona testtömege mindig és most is meghatározó. Harckocsizó, vadászrepülõ csak az lehet, aki megfelel az õt hordozó eszköz teherbíró képességének.
    A huszár testtömege nem számít a harcban. Ez nem lövészárok harcászat. Õ nem lövedék, hogy becsapódási energiáját a sebessége és a tömege határozza meg. A huszár egy 4-500 kg lóval és a kardjával támad. Csapása a penge élére koncentrálódik ami nem csak szúr, de vág is. Nem becsapódik. A Hadtörténeti múzeum fotó gyûjteményében van egy fotó sorozat kozák lovasokról, akik magyar katonákat végeznek ki. Kicsi ló, kicsi ember vágtázva, és éles kard. Szó szerint félbe vágja az embert. csontostól, ruhástól, mindenestõl.
    Ha megnézed a huszár harcosokról készült szobrokat, akkor azokon is látszik a viszonylag kicsi tömeg lóban és lovasban. Falumban kettõ is van. Az egyik egy kozák, Pápai Páricz Ferenc csinálta, a másik meg egy helyi, a 14. császári és királyi huszárezred katonáját ábrázolja.
    Huszárban otthon vagyok, sokat olvastam róla...

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Thumbs Up
    Received: 63
    Given: 8

0 Not allowed!
    En ezeket nem tudtam a racka juhrol, de aki onellatasban gondolkozik annak erdemes ezen a fajtan elgondolkodni.

https://birtokelet.blog.hu/2019/01/0...ztultak_miatta

0 Not allowed!
    Rackát és merinót tartottam. Most egy orosz fajta kerül hozzám, romanov juh a neve, 3-4 bárányt ellik, és azokat fel is képes nevelni.
    Két darab rendkívül intelligens puminak lehetek szerencsés gazdája, igazi társak itt a birtokon, egy veréb nem szállhat be hozzánk úgy, hogy azt ne hoznák a tudomásomra! Csak ajánlani tudom õket, messzirõl meghallják, ha valaki közelít, és ez nagyon fontos! Egyszer szemtanúja voltam egy olyan szituációnak, amikor két cigánygyerek furgonnal a házunk körül ólálkodott, az udvarunkon heverõ betonkeverõ izgatta a fantáziájukat. Én takarásban voltam, csendes intéztem a kutyákat, csak mikor biztossá vált, hogy mit is akarnak a helyi rajok, akkor eresztettem rájuk a fekete ördögeimet...😆 Akármilyen kicsik, szívós harcosok, és taktikusan támadnak, bevallom õszíntén, nagyon szeretem nézni õket, amikor beindulnak! A két srác annyira nem szerette nézni, elhúzták a csíkot, sosem láttam õket ezután!😎 Jaaa, azt tudni kell a két kutyámról, hogy amíg én valakinek nem mondom, hogy bejöhet, addig jobb hozzám nem besétálni, mert még a szomszédról is leszedik a nadrágot... nagyon helyesen!