Oldala 9 of 9 ElsõElsõ ... 789
Eredmény 81 to 90 of 90

Topic: Házi bor készítése

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Kicsit homályosítsatok fel, mert járatlan vagyok ebben e dologban. Bogyójáról hallottam lehet bor színezésére használni. Tulajdonképp a ti a Bodza virágából készítitek a bort ?

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Kicsit homályosítsatok fel, mert járatlan vagyok ebben e dologban. Bogyójáról hallottam lehet bor színezésére használni. Tulajdonképp a ti a Bodza virágából készítitek a bort ?
    Igen az elsõ lépés a virágból való bor készítés.
    Én készítettem bogyóból is, van még pár liter, de azt "szokni kell", Az íze kicsit fanyar, és nagyon sûrû, vér sûrûségû.
    Gyógyszerként adtam belõle másoknak, rengeteg dologra javallott. A nõgyógyászati panaszoktól kezdve...
    Nehezebb készíteni, mert le kell bogyózni a bodzát és sok kell. Most inkább pálinkát fõzök belõle, vagy lekvár sûrítményt készítek.
    Mindig van pár dunsztos üveg bodzalé sûrítményem a kamrában, most cseresznye-bodza lekvárt fõztem.
    Mindenki csodálkozik hogy hogyan lehet, hiszen nem egyszerre érnek. Hát így!
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 151
    Given: 4

0 Not allowed!
    az elsõdleges kérdés az, hogy elforrhat-e zománcozott fémedényben, vagy mindenképpen tegyem át üvegbe?

egyébként tudtál segíteni, köszönöm szépen

Senior Member Lekvár's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    az elsõdleges kérdés az, hogy elforrhat-e zománcozott fémedényben, vagy mindenképpen tegyem át üvegbe?

egyébként tudtál segíteni, köszönöm szépen
    Vess meg érte, de én mûanyag hordóban szoktam forrni hagyni. Ha lemegy a forrás, akkor szûréssel jön az üveg ballon. Ott minden leülepszik...
    Nyugodtan hagyd benne a zománcos edényben!
    Én nem piszkálnám az oroszokat!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Dehogy vetlek meg érte, nem vagyok én borsznob Köszönöm a tanácsot!
    Ez esetben türelmesen kivárom a forrást, és az elsõ letisztulás után fejtem ballonba.

Idézet Eredeti hozzászóló Pityubá Hozzászólás megtekintése
    Elkészíted a bodzaszörp-alapot, csak nem teszel bele tartósítót. Hagyod elforrni, és kész is a bodzabor
    Ritka és finom csemege, boltban meg is kérik az árát, már ha egyáltalán kapni valahol.

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Nekem is öt ballonnal forr a bodza(virág) bor a kandalló elõtt.

Senior Member mzperiksz's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Megmetszettük a szõlõt, egy darabig nem akarok metszõollót látni
    A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelõorvosát, gyógyszerészét!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Elkészíted a bodzaszörp-alapot, csak nem teszel bele tartósítót. Hagyod elforrni, és kész is a bodzabor
    Ritka és finom csemege, boltban meg is kérik az árát, már ha egyáltalán kapni valahol.
    Elmaradt a beszámoló a kóstolásról Mert természetesen elkészült már a nedû
    Tökéletesen elforrt a fémedényben, szûrés után ment üvegballonba, egy nagyon kicsi seprõ még ülepedik benne, de legfeljebb az utolsó fél litert majd kiöntöm. Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta (jóval többet csináltunk, mint amennyit elfogyasztunk), én nem vagyok 100%-ig megelégedve vele. Most valahogy hamarabb megállt a forrás, nem alakult át az összes cukor (vagy csak simán túlcukroztuk), így a szokottnál édesebb lett, már elkerüli az aszúborokat is ízben. Nem rossz, de azért ennyire nem vagyok édesszájú

Amúgy tökéletesen megeredt egy nagy adag szõlõvesszõm, így ha lesz rajta használható mennyiségû termés (értsd, nem esszük le frissen az egézet ), õsszel akár 2-3 fajta bort is tudok készíteni. Mikor legutóbb szõlõbort készítettem, az a közepesen sz.r kategóriába került, remélem idén jobban fog menni

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ezt a linket nemrégen találtam. Használható! Nincs benne hülyeség, legfejebb én máshogy szeretem, csinálom...https://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%...csbor/Tartalom

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló fater.lajos Hozzászólás megtekintése
    Természetesen!

Minden erdõben parkerdõben gyomként ott él a komló. Az emberek meg észre sem veszik. Vegyél egy olcsó, használt Jávorka Csapodi féle Kis növény határozót, s az tele van rácsodálkozni való növénnyel.

A növénynek kis apró toboza, toboz szerû képlete van. Ezt szedd le, szárazon törd össze és ez mehet a kovászba. Levegõn tartva néhány nap alatt kész a kenyérbe is jó kovász. Egyébként a levegõ is tele van különféle élesztõgombákkal. Ezért tud megkelni a kenyértészta élesztõ nélkül is, forr ki a cefre és a must. A kovászos uborkánál meg a kenyérben lévõ élesztõ kezd el dolgozni. Ez az elve a börtönbornak is.

És mivel mindenütt más és más élesztõgomba fajok vannak, mindenütt más és más a dolgok íze. A tenyésztett törzseknél lehet biztosítani az egyenletességet.

Már ezért az egyért érdemes volt ide beregelnem!
    Komló nálunk ipari mennyiségben terem!
    Holnap megszedem!
    Köszönöm szépen az információt!