0

Kicsit homályosítsatok fel, mert járatlan vagyok ebben e dologban. Bogyójáról hallottam lehet bor színezésére használni. Tulajdonképp a ti a Bodza virágából készítitek a bort ?
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
Igen az elsõ lépés a virágból való bor készítés.
Én készítettem bogyóból is, van még pár liter, de azt "szokni kell", Az íze kicsit fanyar, és nagyon sûrû, vér sûrûségû.
Gyógyszerként adtam belõle másoknak, rengeteg dologra javallott. A nõgyógyászati panaszoktól kezdve...
Nehezebb készíteni, mert le kell bogyózni a bodzát és sok kell. Most inkább pálinkát fõzök belõle, vagy lekvár sûrítményt készítek.
Mindig van pár dunsztos üveg bodzalé sûrítményem a kamrában, most cseresznye-bodza lekvárt fõztem.
Mindenki csodálkozik hogy hogyan lehet, hiszen nem egyszerre érnek. Hát így!
Én nem piszkálnám az oroszokat!
Thumbs Up |
Received: 151 Given: 4 |
az elsõdleges kérdés az, hogy elforrhat-e zománcozott fémedényben, vagy mindenképpen tegyem át üvegbe?
egyébként tudtál segíteni, köszönöm szépen![]()
Thumbs Up |
Dehogy vetlek meg érte, nem vagyok én borsznobKöszönöm a tanácsot!
Ez esetben türelmesen kivárom a forrást, és az elsõ letisztulás után fejtem ballonba.
Elkészíted a bodzaszörp-alapot, csak nem teszel bele tartósítót. Hagyod elforrni, és kész is a bodzabor
Ritka és finom csemege, boltban meg is kérik az árát, már ha egyáltalán kapni valahol.
Nekem is öt ballonnal forr a bodza(virág) bor a kandalló elõtt.![]()
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Megmetszettük a szõlõt, egy darabig nem akarok metszõollót látni![]()
A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelõorvosát, gyógyszerészét!
Thumbs Up |
Elmaradt a beszámoló a kóstolásrólMert természetesen elkészült már a nedû
Tökéletesen elforrt a fémedényben, szûrés után ment üvegballonba, egy nagyon kicsi seprõ még ülepedik benne, de legfeljebb az utolsó fél litert majd kiöntöm. Mindenkinek nagyon ízlett, aki kóstolta (jóval többet csináltunk, mint amennyit elfogyasztunk), én nem vagyok 100%-ig megelégedve vele. Most valahogy hamarabb megállt a forrás, nem alakult át az összes cukor (vagy csak simán túlcukroztuk), így a szokottnál édesebb lett, már elkerüli az aszúborokat is ízben. Nem rossz, de azért ennyire nem vagyok édesszájú
Amúgy tökéletesen megeredt egy nagy adag szõlõvesszõm, így ha lesz rajta használható mennyiségû termés (értsd, nem esszük le frissen az egézet), õsszel akár 2-3 fajta bort is tudok készíteni. Mikor legutóbb szõlõbort készítettem, az a közepesen sz.r kategóriába került, remélem idén jobban fog menni
![]()
Ezt a linket nemrégen találtam. Használható! Nincs benne hülyeség, legfejebb én máshogy szeretem, csinálom...https://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%...csbor/Tartalom
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |