0

Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Vagy belemártod egy kis denaturált szeszbe.
Errõl jut eszembe, hogy alkoholos kézfertõtlenítõt szinte sehol nem lehet kapni (állítólag. Én csak egy helyen kerestem, ott nem volt). Gondolom, hogy alkoholos kézfertõtlenítõt sokkal könnyebb házilag készíteni, mint FFP3-as maszkot. A denaturált szesz legalább 95%-ban etanol, némi metanollal (hogy ne pancsoljanak belõle tojáslikõrt otthon). Ez kell felhígítani kicsit és esetleg némi adalékanyaggal lehet bõrbarátabbá vagy zselésebbé tenni. Valaki próbálkozott ilyennel?
Thumbs Up |
Received: 52 Given: 131 |
Szia,
En nem probalkoztam meg vele, de szerintem kifejezetten higitani felesleges, minnel erosebb, annal jobban fertotlenit.
Illetve ha surun akarja az ember hasznalni (marpedig ugy kell), akkor nagyon hasznos (ahogy mondtad) borbaratta tenni, es e kozben mindenkeppen higul valamennyit.
Az altalam tippelt (tehat nem tesztelt) recept:
80% denaturalt szesz
20% glicerin
Ha valaki szeretne, akkor az altalanos antibakterialis hatasu illoolajak kozul (pl. teafa, levendula) nyugodtan hozza tehet egy kicsit a glicerin helyett (pl. 18% glicerin, 2% levendula illoolaj).
ui. a tobb internet oldalon lathato recept, amik ugy indulnak, hogy a 70%-os alkoholhoz tegyunk 2-szer annyi mennyisegu vizet, azok szerintem HATASTALAN fertotlenito szert eredmenyeznek.
Bel
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Denszeszbe itthon nem tesznek methanolt, de büdösítik, keserítik, ami nem feltétlenül probléma a jelzett felhasználáshoz, de nem néztem utána az összes adalékanyagnak, mielõtt belekezd valaki azért érdemes, merthogy ipari felhasználásra megy, meg tüzelõanyagnak, szóval nem biztos, hogy barátságosak.
"Magyarországon a teljes denaturáláshoz metil-etil-keton, metil-izobutil-keton, izopropil-alkohol és terc-butanol különbözõ keverékeit alkalmazzák, melyekhez minden esetben denatónium benzoátot kell keverni. A szesz befestése nem kötelezõ." wiki tartalmazza a rendes hivatkozást
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Az otthon talált denszesz (gyártó: Klorid Kft.) biztonsági adatlápját nézve:
metanol minimum 94,5 tf%
metil-etil-keton kb 1 tömeg%
Egyéb információ: Metil-alkohol tartalom: max. 200 ppm. Íz: undort keltõen keserû. (ez leírva van, én nem kóstoltam)
Nem gondolnám, hogy az etanolhoz adott adalékok annyira veszélyesek lennének, hogy kézfertõtlenítésre ne lehetne használni. Csak az a cél, hogy ne igyák meg. Nyilván fel sem merült volna részemrõl az ötlet, ha a tiszta etanol nem lenne sokkal drágább (7-szeres ár). Akinek sikerült idõben beszerezni gyári fertõtlenítõt annak nem téma, de "ha nincs ló, szamár is jó" alapon a semminél ez is jobb.
Egyébként azt olvastam valahol, hogy megfelelõ hatás eléréshez legalább 60% alkoholtartalom kell. A neten megnéztem a Tork kézfertõtlenítõ adatlapját: 75% etanol, 1% glicerin, 1% propilén-glikol, 1% dietil-ftalát, a többi - gondolom - desztvíz.
Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Szerintem egy csomó üzletlánc direkt levette a polcokról a kézfertõtlenítõt, és a dolgozóknak adják védõfelszerelésként. Pl. több Pennyben láttam, hogy a pénztárosok pár percenként fertõtlenítik a kezüket a náluk lévõ kis flakonból. Egyébként iszonyatosan kockázatos lehet nagy forgalmú üzletekben pénztárosnak lenni, napi több ezer ember által összefogdosott termékeket kézbe venni, miközben fél méterre ülnek a vásárlótól.
Thumbs Up |
Received: 63 Given: 34 |
És nem beszélve a csomagkiszállítókról, posta, gls, dpd...stb.
Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Véletlenül a járványos topikba tettem, mondjuk ott is jó helyen van, de rájöttem, itt volt téma pár napja:
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÉZFERTÕTLENÍTÕT? - A WHO RECEPTJE
https://criticalbiomass.blog.hu/2020...zfertotlenitot
Thumbs Up |
Received: 848 Given: 888 |
Még 30 doboz grízt tejbegríznek. Persze, van most is közel 3 hónapra való, de így meg lesz majdnem 1 évre
Még 60 kg macskatápot is rendeltem
Még 1 másfél literes szájöblítõt
2000 fültisztító pálcikát (olcsó, évekig elég és mindig jól jön)
Vettem 2 féle fájdalomcsillapítót is, amibõl az egyik lázcsillapító is egyben. Ha elkapjuk ezt az izét, akkor jól jön...
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
A 2015-ös liszt kifogyott, ezt pótoltam, egyéb kaja tartalékokat. Természetesen lázcsillapítót, több félét (140 db), egy alsókulcsos 22-est (Browning), 300 lõszert (vegyesen, fõleg 12/70 buckshot és 22 WMR), gázolajat 100 litert, benzint az aggregátorba 30 litert.
Thumbs Up |
Received: 165 Given: 202 |
Beszereztem pár maszkot kínai áruházból, de elvileg angliai raktárból, gyakorlatilag pedig Németországból kaptam a csomagot német DHL nemzetközi küldeményként.
A számok tükrében:
2020.03.22-én rendeltem, 2020.04.03-án kaptam kézhez, vagyis 12. napra szállították le. A pontosítás kedvéért: ebbõl a maszkból rendeltem.
200 darabos csomagot rendeltem, így egy maszk ára mai árfolyammal számolva ~240Ft-ra jön ki.
Összehasonlítva a hazai beszerzésû jelenleg éppen drága (helytõl függõen 500-700Ft/db és csak korlátozott számban vásárolható) sebészeti maszkkal, amibõl még van itthon egy darab:
- Méretük azonos.
- Anyag szabása, hajtása hegesztése azonos.
- Rajta található gumi anyaga azonos.
- Belsõ világos szövet ránézésre azonos.
- Külsõ színes réteg különbözik! A hazai beszerzés valamivel világosabb, illetve az anyaga más struktúrájú.
- Légzési ellenállás kb. azonos.
- A kínai valamivel merevebb anyagú.
- Orr részen érzésre ugyan olyan a drót betét hosszra és erõsségre (átmérõre) is.
- Hazai beszerzés tömege 2,5g, kínai beszerzés tömege 2,9g.
Szétvágva:
Valóban megvan a 3 réteg.
Külsõ és belsõ réteg szemre azonos anyagú, nehezen téphetõ, láthatóan nem szõtt anyagból készül. A középsõ réteg könnyebben téphetõ, nem áttetszõ, nagyon sûrû szövésû anyag (kb. mint egy zsebkendõ vagy ilyesmi). Nem éghetõ egyik réteg sem, mindet megpróbáltam öngyújtóval felégetni de inkább csak elolvadtak vagy valami ilyesmi. A víz nem folyik át az anyagán, egy percig tartottam benne a kis tavacskát de a külsõ réteg addigra sem nedvesedett be egyáltalán. Átfújni kifejezetten nehéz rajta.
Pár képet csináltam, ha valaki jobban is ért hozzá akkor lehet ez is hasznos:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A fentebbiek alapján bátran ajánlom mindenkinek a beszerzését, szerintem rendben van a termék, jelenleg sajnos ez az ár is jónak mondható, várhatóan nem mostanában lesz olcsóbb, ha egyáltalán lesz, mert mi céges szinten próbálunk beszerezni de nem tudunk, pedig még az áron sem lenne problémázás. Én rendeltem utánpótlást Kínából jóval alacsonyabb áron, ami remélem, hogy megjön és hasonlóan jó minõségû lesz. Ezzel most egy ideig elleszünk tup
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!