0

Én a napokban fogadtam meg a feleségemnek, hogy a vásárolt tanyán a funkcionalitást a kényelem elé fogjuk helyezni az építés-felújítás során. Gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy egy kevés helyiségbõl álló kis épületet építünk, kis udvart és nagy kertet kerítünk be. Melléképületek közül elsõnek állattartásra alkalmasakat hozzuk létre, a garázs - kerti kiülõ elmaradhat.
Nekem ezt hozta a vírus!
A kerti kiûlõ nem maradhat el! Ha csak 2-3 óránként 5 percre is leülsz, akkor is kell.
Szerintem a járványnak ebben a szakaszában még tippelni sem lehet. Túl keveset tudunk, és túl sok az egymásnak ellentmondó hír. A fenti kérdésre még egy józan, ésszel végigvezetett tippelést sem lehet összerakni, mert hiányzik hozzá az információs alap.
Amennyit én magam a környezetemben, a mindennapokban látok, az alapján a helyzet szerintem is elgondolkodtató. Ha például a "maradj otthon" jelszóból indulunk ki: jó, de _meddig_? Senki sem tudja. Ahogy írod, az emberek valószínûleg nem fognak sokáig megülni. És nem is tudnának. A háztartásoknak általában nincsenek fél éves tartalékaik élelmiszerbõl, szappanból, elembõl, villanykörtébõl, gyógyszerbõl, borotvából, benzinbõl, _mindenbõl_. Mert most konkrétan _mindenbõl_ tartalék kellene, és valami mindig elmarad, amit aztán be kell szerezni. Ha nincs idõd megvárni a megnövekedett kiszállítási idõt, vagy nem tudnak vinni a termékbõl, akkor elmész érte. És ha csak a harmadik gyógyszertárban/boltban találod meg, vagy tudod kiváltani a receptet, akkor három gyógyszertárat/boltot jársz meg. Ahogy olvasgatom a fórumon, a tapasztaltabb prepperek között is van, aki elmegy ide-oda, mert ezt vagy azt még venni akar.
A netes rendelést pont az idõsek, nyugdíjasok nem tudják, sokuknak nincs is internet. Ha lenne is, és értene is hozzá, akkor is honnan rendelne mondjuk ételt? Ami az átlag nyugdíjasnak ismert és elérhetõ, az a Tesco. Oda 3 hétre elõre nincs idõpont. És hiába írtak arról, hogy majd munkaerõt vesznek fel stb., ugyanúgy 3 hétre elõre nincs idõpont. És még akkor is csak mennyiségi korlátozásokkal lehet rendelni. Aztán az összeállított rendelésbõl menet közben kihúzza a rendszer a 6 csomag kétszersültbõl mind a hatot, a 6 kis doboz vagdalt konzervbõl mind a hatot, a kakaóporból mind a hatot. Saját példa, és nem mondjuk Békéscsabán lakom. Úgyhogy az idõsek ugyanúgy menni fognak. Élelmiszerboltba is, háziorvosról/gyógyszertárról nem is beszélve. Nyilván sokukra rá sem néz senki, nem fog helyettük bevásárolni senki.
Vagy például, most is rengeteg embernek kell bejárnia dolgozni. Máshogy nem megy, a teljes kijárási tilalom államcsõdhöz vezetne, ahogy Gulyás Gergely barátunk fogalmazott. Például nálam sem játszik a hóm ofisz, pedig nem orvos vagy élelmiszerbolti eladó vagyok, aztán mégis 10 órát kell a munkahelyemen lennem, emberek között. Védõfelszerelést a munkáltató nem ad, és biztos vagyok benne, hogy itt Közép-Európában sok más munkáltató sem. Pedig nem egy putri cégnél dolgozom, ahol ne lenne rá pénz. Egyszerûen Európának ezen a részén még nem nagyon alakult ki ez az egész munkajogi kultúra. (Más kérdés, hogy viszek otthonról cuccot, de azt sem egyszerû már beszerezni. FFP3-as maszkom például nem volt otthon. Idõben elkezdtem keresgêlni, de akkor már beszerezhetetlen volt. Továbbra is beszerezhetetlen, az is marad szerintem.) Most is rengeteg embernek kell busszal bejárnia a munkahelyére. Vagy lehet hülyén hangzik, de abban is biztosak lehetünk, hogy a nõk többsége nem fog kibírni mondjuk fél évet fodrász meg kozmetikus nélkül, és el fognak mászkálni.
Mászkál a cigány is, hozzá pofátlan is, le se szarja az egészet. Még az index videóban is meg lehet nézni, pedig az indexes gyerekek aztán rajonganak értük. (A cigányság demográfiai és szocializációs krízisén is csak ült minden kormány, várva, hogy az egész a nyakunkba robbanjon.)
Tehát, ha a helyzetnek csak ezt a "hétköznapi élet" részét nézzük, amit mi magunk is látunk, az azért elég gáz. Nem kell évekrõl beszélni, világos, hogy fél évig sem fog otthon maradni senki. Itt a jó idõ, a parkolás ingyenes, sok ember pedig eleve nem is veszi komolyan a helyzetet. Ideiglenesen bezárt épületekbe (munkahelyekre) olyan ordenáré hülyeségekért mennek be emberek, hogy sírhatnékom van. És hisztizik, hogy küldjenek oda neki portást, biztonsági õrt, kinyitni a hivatalosan bezárt épületet, mert unatkozik otthon, és eszébe jutott valami ürügy.
Ha meg otthon vannak, akkor egymást ütik. Nemrég egy huszonéves zuglói csaj szurkálta össze a pasiját, miután "együtt italoztak", majd összevesztek a kutyasétáltatáson. Szóval én a gazdasági meg virológiai elemzésektõl függetlenül azt sem tudom elképzelni, hogy ez pár hónapig hogyan lesz mûködõképes, vagy mit akarnak ebbõl kihozni. Orbán mai beszédét hallgatva úgy tûnik számomra, hogy nekik sincs fingjuk sem az egészrõl, vagy esetleg falaznak és idõt húznak valakiknek.
Ma délután is, amikor mentem haza a munkából, elég sok embert láttam mindenfelé csak úgy korzózni. És nincs ünnep, nincs hétvége, egy sima hétfõ délután volt. Nem nagyon lehet ezzel mit kezdeni, már csak érdekességként említem, igyekszem nem felhúzni magam rajta.
Ha TEOTWAWKI lesz, akkor az azért nagyon jó, hogy Amerikában lehet fegyvered, TMIB. Attól tartok, itt Magyarországon az etnikum gumilövedéket reggelizik... Legalábbis fegyverboltos említett ilyet. Meg lehet nézni azt a márciusi érdi videót is, amin a zsírcigány szamurájkarddal mondja a rendõrnek, hogy tegye a szájába a gázsprayt, mert õ a légióban nem ilyen sprékkel találkozott. Azt meg leszarja, hogy a rendõr fegyvert fog rá.
https://kuruc.info/r/35/209333/
Egyébként számomra valahogy ezért is "felemás" a hazai prepperkedés. Tisztelem a készülõket, de szerintem lõfegyver nélkül az egésznek a lényege hiányzik. Említettem már, én pont a közelmúltban, alig egy kis idõvel a koronavírus elõtt kezdtem (volna) el valamivel komolyabban foglalkozni a prepperkedéssel. Így is össze tudtam gyûjteni pár fontos dolgot, ami jó. Át tudtam gondolni dolgokat prepper szemszögbõl, ami szintén jó. De bánom, hogy nem jártam el egy lövészklubba, indulni versenyen, meglõni a minõsítést stb. Bármennyi idõ, pénz és papírmunka lett volna, megérte volna, ha lehetne itthon egy pisztolyom. Ki tudja, mikor lesz rá lehetõségem, ha lesz még egyáltalán valaha.
Mondjuk nekem más dolgok is homályosak a témában. Például, hogy TEOTWAWKI esetén hogyan boldogulna egy prepper, akinek kisgyereke van. Az átlag már ezt sem nagyon tudja megoldani, hogy bezárt a bölcsõde, óvoda, iskola. Hiába kérik kezdettõl az illetékesek, hogy ne a nagyszülõ vigyázzon a gyerekre, sok helyen az volt az elsõ, hogy lepasszolták a unokát a nagyinak. SHTF-ben nehezen tudom elképzelni, hogy milyen komplikált lenne az egyébként is szélsõséges helyzet egy vagy több gyermekkel.
Vagy, hogy mit lehetne kezdeni fogászati ellátás nélkül. Elõbb-utóbb tönkremegy az a fog, SHTF-ben elõbb, mint utóbb. Aztán nincs, aki mûfogsort csinál az idõseknek. Meg fogfájással hiába tettünk félre kaját. Például pár éve kivették a bölcsességfogamat. Nincs ember, aki azt megcsinálja "házilag".
Vagy azt sem értettem soha, hogy a prepperek hogyan tesznek félre antibiotikumot. Azt csak receptre írhat fel orvos. Ha meg felírja, akkor mindet be kell szedni, mert rossz lehet a szervezetnek, ha idõ elõtt félbeszakítjuk a kúrát. Legalábbis én nem kísérleteznék önhatalmúlag, hogy na akkor most ennyit beszedek, a többit meg elteszem. Mert kerültem már kórházba antibiotikum miatt, és az nem volt valami jó.
Bocs, ha hosszú voltam, csak jutottak eszembe a dolgok. És hangsúlyozom: le a kalappal a prepperek elõtt! Igazából csak a saját kételyeimet fogalmaztam meg a fentiekben. Nem nagyon látom, hogy ezek mondjuk hogyan lennének mûködõképesek, ha egy tényleges SHTF-rõl beszélnénk.
Thumbs Up |
Received: 199 Given: 234 |
Ne gondold, hogy olyan egyszerû a hazai fegyvertartás.
Nekem volt sportom, már nincs. Éves szinten nekem ~150e Ft volt az, hogy ott állt a szekrényben, és ez volt a kisebb probléma. Mivel az állandó lakcímem és a tartózkodási helyem közt elég nagy a távolság nekem napok mentek el arra, hogy vigyek ilyen papírt, az nem jó neki, vigyek másikat helyette, nincs meg az idei plasztikkártya akkor sajnos azzal menjek vissza személyesen... addig felfüggesztik az ügyem, stb., szóval meg lehet ezt erõsen szívni ha nem optimális minden feltétel. Egy jó klub aranyat ér, ez tény. Egy jó lakhely normális igrendészettel még ennél is fontosabb talán. És a többire meg kell egy valag pénz.
Én most szokok át a legálisan tartható engedélymentes dolgokra, ezekkel legalább nincs annyi macera és járkálás. A semminél sokkal de sokkal többet ér ez is. És az is ha van egy jó stratégiád a lakhelyed védelmére.
Teljes összeomlásra szerintem nem lehet felkészülni, vagyis lehet, ha számolatlanul áll hegyekben a pénzed és csak rámutatni kell arra, amit szeretnél és nem megdolgozni érte. De én pl. nem vagyok Lölö, szal a földön járok és próbálom a legjobbat kihozni abból, ami adott és van. Majd sok év múlva gyere vissza ebbe a topikba, megírom sikerült-e vagy nem![]()
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Talán jobb is, hogy nem annyira egyszerû és könnyû, hogy bárki hozzájusson. Azért, hogy csak ott álljon a szekrényben a vas, nem érdemes annyi pénzt pazarolni. Annak a "sportlövõnek" akinek nincs ideje, plusz pénze arra, hogy rendszeresen gyakoroljon, a fegyvertartás több kárt okozhat, mint hasznot. Egyébként, lehet, hogy összeomlás elõtt még begyûjtik a legális fegyvereket, ellentételezés nélkül, szóval csak erre alapozni a biztonságot, nem érdemes.
Thumbs Up |
Received: 1 Given: 0 |
ne parázzon senki, jön a kormány gazdasági intézkedéscsomagja, mindenkinek lesz munkája és pénze, nem lesz senki, aki rabolni-fosztogatni kényszerülne. Még honfitársaink azon része sem, akik eddig sem csináltak gondot a javak újraelosztásából...
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |