Oldala 79 of 95 ElsõElsõ ... 2969777879808189 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 781 to 790 of 949

Topic: Sokáig elálló ételek, tartós élelmiszer

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Folytatas:

Amikor elkeszult, tettem bele egy kis hideg vizet, hogy ne legyen olyan forro (osszesegeben joval tobb vizet tettem bele mint kellett volna, ezert leves allagu lett rizseshus allag helyett):

A csalanlevel egesz jo lett benne, a szara is eheto, de a gyokeret egy kis ragcsalas utan vegul kikoptem, nem ettem meg.

Mivel 2 foetkezesre terveztem, ezert reggelikent nem ettem meg az egeszet, a rizs 3/4-t otthagytam a hangyaknak (termeszetesen a kepeken itt-ott megjeleno nem lebomlo szemetek az elottem ott jarok lelkiismeretet terhelik), meg igy is nagyon laktato volt.
    A kovetkezo lepes majdnem egy evvel kesobb volt, vagyis ekkor mar kozel 2 eves volt a cucc, es ezt az idot a csomagtartomban toltotte:
    Osszefoglalva a tapasztalatokat:
    -a legmeglepobb, hogy a tavalyelott augusztusban elkeszitett, nagyreszt (1-2 honap kivetelevel) az auto csomagtartojaban tartott sulthus nem romlott meg!
    -az ize nem lett jobb, de a melle fozott csalan kifejezzetn izlett (tyukhurbol es salataboglarkabol keveset szedtem, fozes utan a csalan mellett ezeket nem igazan lehetett eszrevenni)
    -szomoru, de eredendoen elszamoltam valamit, csak 1667 kaloria egy csomag (szotyi nelkul).
    -A levett csajkatetos foton latszik, hogy rengeteg ures hely maradt meg a 4 db folott, siman befert volna egy 5., szoval nem csak 6668 kaloria ferne bele egy csajkaba, hanem 8335 is.

Lehet, hogy el kellene engedni ezt az otletet, ennek ellenevalamikor meg megprobalkozok egy javitott verzioval:
    -dupla adag hussal
    -bele rakva fuszereket (so, bors, fokhagyma, kakukkfu, oregano). Azert, hogy nehogy ezek miatt romoljan meg gyorsan, ezert a fuszereket meg sutes elott belerakom, hogy ezek is hokezelve legyenek.
    -a zsirmennyiseg marad, mert az adja az energiat
    -marad, hogy a tarhonyara is raontom a zsirt, mert igy kevesebb helyett foglal
    -fele akkora csomagokat keszitek, mert a mostani tul nagy adag
    -aztan majd meglatjuk, hogy egyaltalan ennek van-e ertelme, vagy inkabb maradjak a fejenkent fel kilo mogyoronal.
    Számomra hihetetlen hogy nem romlott meg, nem neked nem hiszek hanem egyszerûen nem fér bele a világról kialakult képembe hogy két év alatt nem avasodott meg a zsír vagy romlott meg a hús egy kocsiban. Hacsaknem kifelejtetted hogy a kocsit amúgy a fagyasztóban tartod.
    Mindenképp kockázatosnak tûnik, nem tudom a botulizmusnak mennyi esélye van zsírban, de még az avasodástól is félek. Múltkor megettem egy fél zacskó avas kesudiót mire rájöttem hogy avas, lehet hogy neked sem tûnt fel.

Szerintem a mogyoró vagy a mogyorón lévõ növényi olaj is megavasodna két év alatt a kocsiban. Konzervdobozban védõgázzal lenne a legjobb esélye szerintem. Én valami cukros száraz keksz irányba nézelõdnék konzerben+védõgázban nem hiszem hogy lehet kapni, úgyhogy marad a vákuum és mylar. Vagy az emergency rationsként árult tégla alakú liszt+cukor+hidrogénezett növolaj szeletek.

Nekem a víz szokott még problémás lenni, az mûanyag palackos ásványvíz amibõl kiöntök egy kicsit hogy télen ne nyomja szét magát mindig megposhad mire szükség lenne rá, kicsit pocsolya és mûanyag íze és szaga lesz, élet-halál kérdésnél biztos meginnám de eddig inkább kihagytam az ilyet.
    Évente cserélve jó lenne de valahogy mindig kimarad.

Gondoltam hogy befõzök vizet, felforralom, üvegbe töltve úgy üvegestõl tovább sterilizálom egy kuktában, így nem lenne mûanyag íze és nem is poshadna meg mert belül steril az üveg és a víz is.
    Ha nem szabadul el a csomagtartóban akkor nem látok problémát vele. Üveg helyett egy vákuumzacsiban is lehetne ugyanezt aztán az egészet egy mylar zacskóba tenni hogy jobban bírja a gyûrõdést, de annyi extrém hõmérséklet változás után amit egy kocsiban kap a mûanyag egy része belebomlana a vízbe amit nem szeretnék.

BOB-ba most tojásport raktam mylarban fõ kajának, aztán eszembe jutott hogy rántottát valami zsiradékba kéne csinálni, ami viszont nem áll el sokáig. Olajok közül úgy tudom a kókuszolaj áll el a legtovább a hidrogénezett növényi olajok után. Zsírok közül a a marhafaggyú de elég nehéz megemészteni. árulnak fagyasztva szárított vaj port de viszonylag alacsony zsírtartalommal szóval inkább csak az íze miatt, és youtubon láttam hogy néhányan fõznek be vajat, de abban sem nagyon tudok hinni, kockázatosnak tûnik, nem hiányzik egy ételmérgezés egy SHTF esetben.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 56
    Given: 142

0 Not allowed!
    Szia,

Hat, nem volt tul jo az ize, elkepzelheto, hogy egy kicsit avas volt, de ezzel egyutt azert hatarozottan eheto volt.

Az valoszinuleg sokat tett az avassag lassitasara, hogy dupla nejlon zacskoban volt, nem nagyon tudott levego belemenni (az avasodas lenyegeben a zsir oxidacioja, vagyis oxigen - levego nelkul nem avasodik a zsir egyaltalan).

Megdobbento modon amikor a javitott verziot megcsinaltam vakumfoliazva, az semmivel sem lett jobb: nemreg neztem, es lathatoan megavasodott 2 ev alatt. Igy "normalisan" mar nem fogyaszthato, noha meggyozodesem, hogy jobb hijjan meg lehet enni etelmergezes nelkul (de ezt csak akkor probalom ki, ha muszaly :-)).
    Az egy eves lathatoan jo allapotu, de az meg tul friss ahhoz, hogy felbontsam. :-)

Botulizmus: odafigyelessel konnyen megelozheto, mivel ezt egy hoerzekeny bakterium elszaporodas utan keletkezo merge okozza. Vagyis ebbol a szempontbol az en kajam teljesen biztonsagos, hiszen ezt igen alapos hokezelesnek (ropogosra sutes) vetettem ala, es meg azon melegeben be is csomagoltam, amit csak kozvetlen fogyasztas elott nyitok ki.

Szerintem a viz tartositasara a letezo legegyszerubb megoldas is jo manapsag: ha nem nyitod fel a bolti asvanyvizas palackot, akkor nagyon sokaig jo, mivel ezek lenyegeben sterilek (vagyis altalaban sterilek, de ha valami gond miatt megsem azok, akkor nem lehet szamon kerni a gyarton, ellenben egy sterilkent forgalmazott termekkel). Amilyen telek vannak manapsag, a jeg szet sem fesziti a palackokat (persze ez az elmult telre biztos csak, a kovetkezo telen siman elofordulhat par hideg nap).

Abban nem vagyok biztos, hogy ha kuktaba teszed a zart vizes uveget, az mennyire eli tul a tulnyomast (persze mivel nem probaltam, lehet hogy siman).

Igen, a mogyorot/napraforgomagot surun kell cserelni a kocsiban, de ez nem gond, mivel azt szivesen fogyasztom, igy a forgatas biztositva van.

En fontosnak erzem (de igazat megvalva azt nem tudom, hogy ez milyen idotavon lesz igazan fontos, de minden bizonnyal a valasz nem egy egyszeru szam, hiszen pl. kijarasi tilalom alatt otthon heverve ugyis epulnek le az izmok ezert keves kulso feherje kell; mikozben egy szokatlanul nehez turan meg epulnek az ismok, vagyis kifejezetten szukseg van a kulso feherjebevitelre), hogy legyen teljes erteku (gyakorlatban: allati eredetu) feherje is az etrendben. Az ajanlott minimum fel gramm, az abszolut minimum negyed gramm testtomegkilogramonkent, naponta vagyis 100 kg-os embernek 25-50 gramm feherje, ami nyolcad-negyed kilo husban van, ennel koncentraltabb (vizszegenyebb) a fustolt sonka, szoval a 20 dkg fustolt sonkaban kb. 2 napi abszolut minimum talalhato meg.
    Termeszetesen az altalad irt tojaspor ugyanilyen jo ebbol a szempontbol, es lehet, hogy azt sokkal egyszerubb tartositani.

Bel

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló bel Hozzászólás megtekintése
    Szia,
    (az avasodas lenyegeben a zsir oxidacioja, vagyis oxigen - levego nelkul nem avasodik a zsir egyaltalan).
    Bel
    Akkor miért avasodott mégis a vákuumzacsiban? A zacsi ránézésre vákuum alatt volt? Ha sima nejlon zacsiban nem avasodott az elõzõ adag akkor vákuumzacsiban most miért?

A botulizmusnak még utána kell járnom, de úgy tudom hogy pont csak levegõtõl elzárva szaporodik el a baci ami a toxinokat képzi, ezért lehet problémás a vákuum csomagolás.
    Mivel oxigéntõl elzárva az egyébként romlást okozó baktériumok nem szaporodnak el, a kajának nem lesz rossz szaga, ehetõnek tûnik, viszont mérgezõ.

Ha nem a végleges tartóedényben kapja a hõkezelést az étel hanem mondjuk sütés után kerül bele egy zacskóba, akkor nem biztos hogy a zacskót elég hõ éri ahhoz hogy a rajta lévõ baktériumok és spórák elpusztuljanak, meg csomagolás közben a levegõbõl is bekerülhet mindenféle, ami aztán légmentesen lezárva elszaporodhat.

Nem tudom mekkora lehet a kockázat, tény hogy ritkán történik ilyen mérgezés, de kevesen is foglalkoznak tartósítással házilag, és legtöbbjüknél a hõkezelés/légmentes tér mellett más módszert is használnak (só cukor ecet tartósítószerek) ami önmagában is elég a baktériumok szaporodásának megakadályozására.

Ha csak pár napra készülsz lehet hogy felesleges a vészeseti kaja fehérjetartalmára koncentrálni. De ha mégis akkor esetleg fehérjeport keverni valamihez? Bár úgy látom inkább a full házi megoldások híve vagy.

Az ásványvíznek nálam poshadt mûanyag íze lesz a kocsiban, ezért akarom az üveget(nincs íze) steril vízzel(nem poshad) kipróbálni.
    Szerintem a víz is úgy ahogy van hidegen a "forrásból" vagy valami szûrõn keresztül kerül a palackba ami lehet tisztább mint maga a víz, de emlékszem sok bacit talált régebben a NÉBIH a bolti palackos vizekben.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2015
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 2

0 Not allowed!
    Ha mondjuk vizet tárolnál hosszabb idõre, nem 1.5 literes flakonban, és van ezüst pénzed, tegyél be 1-1 darabot, sokkal tovább lesz friss. Nem az én ötletem, a rómaiak használták már az ókorban.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Szõrös Zoli barátomnál most került fel egy szenzációs könyv az oldalra. 1915-ös és ma is használható a Háborús fõzõkönyv. Sznte semmikbõl valami ehetõt!
    http://www.kalasnyikov.hu/dokumentum..._fozokonyv.pdf

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,102
    Given: 1,120

0 Not allowed!
    A február végén feltöltött videóm miatt sokaktól kaptam a kritikát, hogy minek annyi kakaópor, minek annyi tejbegríz, minek annyi tejpor, minek annyi zacskós tészta, minek annyi lecsó, stb.

A helyzet az hogy azóta:

- az összes kakaópor elfogyott
    - a dobozos tejbegríz is megcsappant
    - az összes zacskós tejpor elfogyott
    - egyetlen adag lecsó maradt
    - az 1200 zacskós tésztából 250-et már megettünk
    - a rizsbõl is jócskán fogyott
    - a konzerveket is folyamatosan eszegetjük
    - a zabpehely kb. 2/3-a elfogyott
    - a mélyhûtõben lévõ gyümölcsökbõl lekvárt kezdett fõzni az asszony, szóval az is nagyon elkezdett fogyni

Stb, stb...

Tehát nem hogy ne tudnánk megenni, de van amibõl már újra kellett rendelnem, illetve van ami nagyon fogy és a következõ 1-2 hónapban kell nagy rendeléseket leadnom a télre, hogy legyen elég májusig. Mindezt úgy, hogy a nyáron azért vettünk néha dolgokat a boltban, kenyeret, tojást, húst, ilyesmiket.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Sziasztok!

Találtam egy videót és lenyûgözõdtem:
    https://www.youtube.com/watch?v=MElMJsIP1Y0

ez az indián kaja volt már?

Nagyon megkóstolnám, szerintem nekem a mindennapok tartalékkajájának is megállná a helyét, bár lehet, hogy az általam preferált gyümölcsmentes verzió az kevésbé élvezhetõ

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló st.jimmy Hozzászólás megtekintése
    Sziasztok!

Találtam egy videót és lenyûgözõdtem:
    https://www.youtube.com/watch?v=MElMJsIP1Y0

ez az indián kaja volt már?

Nagyon megkóstolnám, szerintem nekem a mindennapok tartalékkajájának is megállná a helyét, bár lehet, hogy az általam preferált gyümölcsmentes verzió az kevésbé élvezhetõ
    Egyik rendezvényen kóstoltam a pemmican-t.
    Szerintem igen finom étel, kb. húsos mûzli szeletnek lehetne nevezni.
    A gyümölcsmenteset, ha a beef jerky-hez hasonlóan fûszerezik, egész jó...
    Amennyiben vízben feloldod, felforralod, egy húsleves szerû ételt kapsz.

Amennyiben van rá lehetõséged, érdemes készíteni egy adagot.
    (csak el kell vonatkoztatni attól, hogy nagyon hasonlít a kutyakajához )
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4

0 Not allowed!
    hát én szoktam nézni a kutyakajákat a boltban, hogy egész gusztusosak is vannak

(nincs kutyám)

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 145

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló st.jimmy Hozzászólás megtekintése
    hát én szoktam nézni a kutyakajákat a boltban, hogy egész gusztusosak is vannak

(nincs kutyám)
    Azért az is vicces, hogy a kutyaeledel 95%-ban hûst tartalmaz, a felvágott meg 60%-ban...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.