0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Számomra hihetetlen hogy nem romlott meg, nem neked nem hiszek hanem egyszerûen nem fér bele a világról kialakult képembe hogy két év alatt nem avasodott meg a zsír vagy romlott meg a hús egy kocsiban. Hacsaknem kifelejtetted hogy a kocsit amúgy a fagyasztóban tartod.
Mindenképp kockázatosnak tûnik, nem tudom a botulizmusnak mennyi esélye van zsírban, de még az avasodástól is félek. Múltkor megettem egy fél zacskó avas kesudiót mire rájöttem hogy avas, lehet hogy neked sem tûnt fel.
Szerintem a mogyoró vagy a mogyorón lévõ növényi olaj is megavasodna két év alatt a kocsiban. Konzervdobozban védõgázzal lenne a legjobb esélye szerintem. Én valami cukros száraz keksz irányba nézelõdnék konzerben+védõgázban nem hiszem hogy lehet kapni, úgyhogy marad a vákuum és mylar. Vagy az emergency rationsként árult tégla alakú liszt+cukor+hidrogénezett növolaj szeletek.
Nekem a víz szokott még problémás lenni, az mûanyag palackos ásványvíz amibõl kiöntök egy kicsit hogy télen ne nyomja szét magát mindig megposhad mire szükség lenne rá, kicsit pocsolya és mûanyag íze és szaga lesz, élet-halál kérdésnél biztos meginnám de eddig inkább kihagytam az ilyet.
Évente cserélve jó lenne de valahogy mindig kimarad.
Gondoltam hogy befõzök vizet, felforralom, üvegbe töltve úgy üvegestõl tovább sterilizálom egy kuktában, így nem lenne mûanyag íze és nem is poshadna meg mert belül steril az üveg és a víz is.
Ha nem szabadul el a csomagtartóban akkor nem látok problémát vele. Üveg helyett egy vákuumzacsiban is lehetne ugyanezt aztán az egészet egy mylar zacskóba tenni hogy jobban bírja a gyûrõdést, de annyi extrém hõmérséklet változás után amit egy kocsiban kap a mûanyag egy része belebomlana a vízbe amit nem szeretnék.
BOB-ba most tojásport raktam mylarban fõ kajának, aztán eszembe jutott hogy rántottát valami zsiradékba kéne csinálni, ami viszont nem áll el sokáig. Olajok közül úgy tudom a kókuszolaj áll el a legtovább a hidrogénezett növényi olajok után. Zsírok közül a a marhafaggyú de elég nehéz megemészteni. árulnak fagyasztva szárított vaj port de viszonylag alacsony zsírtartalommal szóval inkább csak az íze miatt, és youtubon láttam hogy néhányan fõznek be vajat, de abban sem nagyon tudok hinni, kockázatosnak tûnik, nem hiányzik egy ételmérgezés egy SHTF esetben.
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
Szia,
Hat, nem volt tul jo az ize, elkepzelheto, hogy egy kicsit avas volt, de ezzel egyutt azert hatarozottan eheto volt.
Az valoszinuleg sokat tett az avassag lassitasara, hogy dupla nejlon zacskoban volt, nem nagyon tudott levego belemenni (az avasodas lenyegeben a zsir oxidacioja, vagyis oxigen - levego nelkul nem avasodik a zsir egyaltalan).
Megdobbento modon amikor a javitott verziot megcsinaltam vakumfoliazva, az semmivel sem lett jobb: nemreg neztem, es lathatoan megavasodott 2 ev alatt. Igy "normalisan" mar nem fogyaszthato, noha meggyozodesem, hogy jobb hijjan meg lehet enni etelmergezes nelkul (de ezt csak akkor probalom ki, ha muszaly :-)).
Az egy eves lathatoan jo allapotu, de az meg tul friss ahhoz, hogy felbontsam. :-)
Botulizmus: odafigyelessel konnyen megelozheto, mivel ezt egy hoerzekeny bakterium elszaporodas utan keletkezo merge okozza. Vagyis ebbol a szempontbol az en kajam teljesen biztonsagos, hiszen ezt igen alapos hokezelesnek (ropogosra sutes) vetettem ala, es meg azon melegeben be is csomagoltam, amit csak kozvetlen fogyasztas elott nyitok ki.
Szerintem a viz tartositasara a letezo legegyszerubb megoldas is jo manapsag: ha nem nyitod fel a bolti asvanyvizas palackot, akkor nagyon sokaig jo, mivel ezek lenyegeben sterilek (vagyis altalaban sterilek, de ha valami gond miatt megsem azok, akkor nem lehet szamon kerni a gyarton, ellenben egy sterilkent forgalmazott termekkel). Amilyen telek vannak manapsag, a jeg szet sem fesziti a palackokat (persze ez az elmult telre biztos csak, a kovetkezo telen siman elofordulhat par hideg nap).
Abban nem vagyok biztos, hogy ha kuktaba teszed a zart vizes uveget, az mennyire eli tul a tulnyomast (persze mivel nem probaltam, lehet hogy siman).
Igen, a mogyorot/napraforgomagot surun kell cserelni a kocsiban, de ez nem gond, mivel azt szivesen fogyasztom, igy a forgatas biztositva van.
En fontosnak erzem (de igazat megvalva azt nem tudom, hogy ez milyen idotavon lesz igazan fontos, de minden bizonnyal a valasz nem egy egyszeru szam, hiszen pl. kijarasi tilalom alatt otthon heverve ugyis epulnek le az izmok ezert keves kulso feherje kell; mikozben egy szokatlanul nehez turan meg epulnek az ismok, vagyis kifejezetten szukseg van a kulso feherjebevitelre), hogy legyen teljes erteku (gyakorlatban: allati eredetu) feherje is az etrendben. Az ajanlott minimum fel gramm, az abszolut minimum negyed gramm testtomegkilogramonkent, naponta vagyis 100 kg-os embernek 25-50 gramm feherje, ami nyolcad-negyed kilo husban van, ennel koncentraltabb (vizszegenyebb) a fustolt sonka, szoval a 20 dkg fustolt sonkaban kb. 2 napi abszolut minimum talalhato meg.
Termeszetesen az altalad irt tojaspor ugyanilyen jo ebbol a szempontbol, es lehet, hogy azt sokkal egyszerubb tartositani.
Bel
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Akkor miért avasodott mégis a vákuumzacsiban? A zacsi ránézésre vákuum alatt volt? Ha sima nejlon zacsiban nem avasodott az elõzõ adag akkor vákuumzacsiban most miért?
A botulizmusnak még utána kell járnom, de úgy tudom hogy pont csak levegõtõl elzárva szaporodik el a baci ami a toxinokat képzi, ezért lehet problémás a vákuum csomagolás.
Mivel oxigéntõl elzárva az egyébként romlást okozó baktériumok nem szaporodnak el, a kajának nem lesz rossz szaga, ehetõnek tûnik, viszont mérgezõ.
Ha nem a végleges tartóedényben kapja a hõkezelést az étel hanem mondjuk sütés után kerül bele egy zacskóba, akkor nem biztos hogy a zacskót elég hõ éri ahhoz hogy a rajta lévõ baktériumok és spórák elpusztuljanak, meg csomagolás közben a levegõbõl is bekerülhet mindenféle, ami aztán légmentesen lezárva elszaporodhat.
Nem tudom mekkora lehet a kockázat, tény hogy ritkán történik ilyen mérgezés, de kevesen is foglalkoznak tartósítással házilag, és legtöbbjüknél a hõkezelés/légmentes tér mellett más módszert is használnak (só cukor ecet tartósítószerek) ami önmagában is elég a baktériumok szaporodásának megakadályozására.
Ha csak pár napra készülsz lehet hogy felesleges a vészeseti kaja fehérjetartalmára koncentrálni. De ha mégis akkor esetleg fehérjeport keverni valamihez? Bár úgy látom inkább a full házi megoldások híve vagy.
Az ásványvíznek nálam poshadt mûanyag íze lesz a kocsiban, ezért akarom az üveget(nincs íze) steril vízzel(nem poshad) kipróbálni.
Szerintem a víz is úgy ahogy van hidegen a "forrásból" vagy valami szûrõn keresztül kerül a palackba ami lehet tisztább mint maga a víz, de emlékszem sok bacit talált régebben a NÉBIH a bolti palackos vizekben.
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 2 |
Ha mondjuk vizet tárolnál hosszabb idõre, nem 1.5 literes flakonban, és van ezüst pénzed, tegyél be 1-1 darabot, sokkal tovább lesz friss. Nem az én ötletem, a rómaiak használták már az ókorban.
Szõrös Zoli barátomnál most került fel egy szenzációs könyv az oldalra. 1915-ös és ma is használható a Háborús fõzõkönyv. Sznte semmikbõl valami ehetõt!
http://www.kalasnyikov.hu/dokumentum..._fozokonyv.pdf
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
A február végén feltöltött videóm miatt sokaktól kaptam a kritikát, hogy minek annyi kakaópor, minek annyi tejbegríz, minek annyi tejpor, minek annyi zacskós tészta, minek annyi lecsó, stb.
A helyzet az hogy azóta:
- az összes kakaópor elfogyott
- a dobozos tejbegríz is megcsappant
- az összes zacskós tejpor elfogyott
- egyetlen adag lecsó maradt
- az 1200 zacskós tésztából 250-et már megettünk
- a rizsbõl is jócskán fogyott
- a konzerveket is folyamatosan eszegetjük
- a zabpehely kb. 2/3-a elfogyott
- a mélyhûtõben lévõ gyümölcsökbõl lekvárt kezdett fõzni az asszony, szóval az is nagyon elkezdett fogyni
Stb, stb...
Tehát nem hogy ne tudnánk megenni, de van amibõl már újra kellett rendelnem, illetve van ami nagyon fogy és a következõ 1-2 hónapban kell nagy rendeléseket leadnom a télre, hogy legyen elég májusig. Mindezt úgy, hogy a nyáron azért vettünk néha dolgokat a boltban, kenyeret, tojást, húst, ilyesmiket.
![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
Sziasztok!
Találtam egy videót és lenyûgözõdtem:
https://www.youtube.com/watch?v=MElMJsIP1Y0
ez az indián kaja volt már?
Nagyon megkóstolnám, szerintem nekem a mindennapok tartalékkajájának is megállná a helyét, bár lehet, hogy az általam preferált gyümölcsmentes verzió az kevésbé élvezhetõ
| Thumbs Up |
| Received: 145 Given: 1 |
Egyik rendezvényen kóstoltam a pemmican-t.
Szerintem igen finom étel, kb. húsos mûzli szeletnek lehetne nevezni.
A gyümölcsmenteset, ha a beef jerky-hez hasonlóan fûszerezik, egész jó...
Amennyiben vízben feloldod, felforralod, egy húsleves szerû ételt kapsz.
Amennyiben van rá lehetõséged, érdemes készíteni egy adagot.
(csak el kell vonatkoztatni attól, hogy nagyon hasonlít a kutyakajához)
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
| Received: 4 Given: 1 |
hát én szoktam nézni a kutyakajákat a boltban, hogy egész gusztusosak is vannak
(nincs kutyám)