Oldala 6 of 6 ElsõElsõ ... 456
Eredmény 51 to 60 of 60

Topic: Tej

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 371
    Given: 660

0 Not allowed!
    Na, ez megint egy olyan kérdés, mint amirõl a C-vitamin topikban írtam a vesekõ kapcsán. Megy róla a vita a táborok között. Drugs Bunny például nem ajánlja annyira. Ebben a pár perces videóban elmondja az érveit, és a végén rituálisan tejesdobozokat éget.

Jómagam ilyenbõl tankoltam fel, na majd ki is próbálom, mert én meg soha nem voltam különösebben tejivó:

IMG_20200511_205524.jpg

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Azt mondja, hogy a tej a csecsemõk számára optimális, akiknek még más az emésztõrendszerük, és nincsenek fogaik. Viszont õk is emberi tejjel, anyatejjel táplálkoznak. És nem tudunk olyan állatfajról, amelyik természetes körülmények között meginná egy másik állatfaj tejét.

Azt is mondja, hogy a tej vitamin- és ásványi anyag tartalma kb. huszada az 1960-as évek értékeinek (2006-os a videó). Plusz a bolti tejek általában tejporból visszahígítottak, nem sok közük van már az eredeti, valódi tejhez.

Illetve, hogy a túl sok tejcukor és zsír mellett fehérjébõl viszont túl kevés van benne ahhoz, hogy abból érdemi bevitelt tudnánk produkálni: 3 liter tejet kellene meginni bõven 100 gramm alatti fehérjéhez. Megnéztem a Bíró-Lindner tápanyagtáblázatban: kb. kijött, mert nagyjából 1 deci tej az 3,4 gramm fehérje. Tehát 3 liter tej picivel 100 gramm fehérje felett van. A tejporomból 1 deci vízhez 10 grammot kell keverni, és azt úgy 3,7 gramm fehérjének írja a tasak.

Igazából laikusként elég meggyõzõek nekem ezek az érvek. Mármint, ha tényleg stimmelnek (a vitamin és ásványi anyag; hogy nincs olyan állatfaj; és a csecsemõs érv). Ha pedig sem vitamin és ásványi anyag, sem fehérjebevitelre nem optimális, akkor prepper szempontból is kérdéses, hogy érdemes-e nagyobb mennyiséget raktározni belõle. Esetleg a zsír miatt?

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    49
    Thumbs Up
    Received: 768
    Given: 827

0 Not allowed!
    Lehet, de nézd azt hogy laktató, hogy a sima víznél (fõleg ha a víznek fura mellékíze van) sokkal inkább csúszik, tehát ha elõtte nem ittál elég vizet, akkor a tejporral tejként viszont beviszed belõle a szükséges mennyiséget, nem fog bajod lenni a kiszáradás miatt. Igazából nem azért iszom mert jóllakok vele, hanem mert kevésbé vagyok éhes, ha elég folyadékot iszom.

Meg aztán ott a tejbegríz amibõl minden nap eszek, meg a zabpehely amibõl szintén tekintélyes mennyiség van raktáron, azokhoz is kell a tej. Vagy a tonhalas tésztához, a tejberizshez, a bundáskenyérhez, stb.

Tehát mondjuk úgy hogy a tej az nem táplálék, hanem táplálékkiegészítõ. Illetve (pl. nálam) segít abban hogy meglegyen a napi elegendõ folyadékbevitel.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 151
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    És nem tudunk olyan állatfajról, amelyik természetes körülmények között meginná egy másik állatfaj tejét.

Azt is mondja, hogy a tej vitamin- és ásványi anyag tartalma kb. huszada az 1960-as évek értékeinek (2006-os a videó). Plusz a bolti tejek általában tejporból visszahígítottak, nem sok közük van már az eredeti, valódi tejhez.
    Nem tudunk olyan állatról, amelyik természetes körülmények között odaengedné magához egy másik faj egyedét a szoptatási idõszakban. Valószínûleg sorakoznának a tejfogyasztó állatok a frissen ellettek körül, ha nem tudnának olyan b*szottul nagyot rúgni, mikor az ivadékukat védik. Szóval jól hangzik, hogy "természetes körülmények között", csak hát nem azért nem csinálják, mert természetellenes

A visszahigított tej egy mítosz, talán volt az iparág történelmében olyan alkalom, amikor csináltak ilyent nagyobb volumenben is, de a mai technológia mellett annyira olcsó a tej elõállítása, hogy a visszahigítás egyszerûen túl sok macera. Nem azt mondom, hogy elképzelhetetlen, és nem csinálják, de azt mondani, hogy "a bolti tejek általában" azért túlzás. Lehet, hogy találnál olyan boltot, ahol van annyira alacsony árfekvésû tejital az alsó polcon, amelyet porból higítanak, de szerintem keresgélni kellene egy darabig.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Lehet, de nézd azt hogy laktató, hogy a sima víznél (fõleg ha a víznek fura mellékíze van) sokkal inkább csúszik, tehát ha elõtte nem ittál elég vizet, akkor a tejporral tejként viszont beviszed belõle a szükséges mennyiséget, nem fog bajod lenni a kiszáradás miatt. Igazából nem azért iszom mert jóllakok vele, hanem mert kevésbé vagyok éhes, ha elég folyadékot iszom.

Meg aztán ott a tejbegríz amibõl minden nap eszek, meg a zabpehely amibõl szintén tekintélyes mennyiség van raktáron, azokhoz is kell a tej. Vagy a tonhalas tésztához, a tejberizshez, a bundáskenyérhez, stb.

Tehát mondjuk úgy hogy a tej az nem táplálék, hanem táplálékkiegészítõ. Illetve (pl. nálam) segít abban hogy meglegyen a napi elegendõ folyadékbevitel.

Persze, ha valakinek jobban esik, mint a víz, akkor teljesen jó folyadékpótlásra. Meg alapanyagnak is, én is nagyrészt a kukorica- és zabdarához vettem. A zabpehelyhez nekem tejsavófehérje van.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Nem tudunk olyan állatról, amelyik természetes körülmények között odaengedné magához egy másik faj egyedét a szoptatási idõszakban. Valószínûleg sorakoznának a tejfogyasztó állatok a frissen ellettek körül, ha nem tudnának olyan b*szottul nagyot rúgni, mikor az ivadékukat védik. Szóval jól hangzik, hogy "természetes körülmények között", csak hát nem azért nem csinálják, mert természetellenes

A visszahigított tej egy mítosz, talán volt az iparág történelmében olyan alkalom, amikor csináltak ilyent nagyobb volumenben is, de a mai technológia mellett annyira olcsó a tej elõállítása, hogy a visszahigítás egyszerûen túl sok macera. Nem azt mondom, hogy elképzelhetetlen, és nem csinálják, de azt mondani, hogy "a bolti tejek általában" azért túlzás. Lehet, hogy találnál olyan boltot, ahol van annyira alacsony árfekvésû tejital az alsó polcon, amelyet porból higítanak, de szerintem keresgélni kellene egy darabig.
    Azt én is gyanakvással szoktam kezelni, amikor "amatõrök" (úgy értem, hogy nem biológus, stb.) az állatvilágra hivatkoznak egy-egy téma kapcsán. (Meg amikor edzés és táplálkozás vonalon az õskort, az ókort és "a régi öregeket" emlegetik lépten-nyomon ). És van is abban logika, amit írsz.

A hígításhoz nem tudok hozzászólni. Nem tudjuk igazolni sem azt, hogy csinálják, sem az ellenkezõjét. Nekem meg mindegy, mert eleve tejporból tankoltam fel. A hangsúly itt inkább azon volt, hogy a mai bolti tejekben már csak a töredéke a mikrotápanyag az egykori mennyiségeknek. Amiatt is, amirõl a kajálós topikban beszélgettünk, az üzemanyag és vegyszer drasztikus növekedése, miegymás. Miközben ugyanezen tényezõk miatt valószínûleg a szervezetünk is jóval nagyobb mennyiségben igényli a vitamint és ásványi anyagot, mint anno. Tehát "duplán szívás", mert a szükségletünk nagyobb, a mennyiségek meg kevesebbek. Már ha valóban kevesebbek, ennek utána kellene járni.

Aztán laktózérzékenységrõl is annyit hallani. Nem tudom, az ilyen gyakori volt régen is, csak nem beszéltek róla ennyit? Vagy régen nem váltottak ki ilyesmit a tejtermékek, ma meg igen?

Amúgy nekem összességében nincs gondom a tejjel. Akinek nem bántja a gyomrát, az igya nyugodtan. Mondjuk szerintem azért ne literszámra. Folyadékpótlásra nekem a víz a tökéletes, de kinek mi fekszik.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    49
    Thumbs Up
    Received: 768
    Given: 827

0 Not allowed!
    Én eléggé szakértõ vagyok (már ha azt nézzük hogy életemben mennyi tejet megittam eddig ) .

Azt mondanám hogy a magyarországi bolti tej és az amerikai bolti tej között ég és föld a különbség. És mindkettõ távol áll a házi, tehénbõl fejt tejtõl. A magyar bolti olyan állagú mint a víz, de az a helyzet hogy nekem az jött be a leginkább. Az amerikai bolti már majdnem krém állagú, nagyon sûrû. Szerintem a magyart hígítják, az amerikait meg valamivel sûrítik. A házi, ami rögtön fejés után van, annak tiszta íze van, közepes állaggal (Igaz, arra alig emlékszem, egyszer ittam úgy a nagymamám testvérénél, nekik volt tehenük. Emlékszem hogy megfejték a tehenet, aztán rögtön belenyomtak egy csomó vaniliás cukrot a tejbe. Nagyon finom volt.)

A házi, amit mûanyag palackokba töltenek és egy kicsit késõbb viszik ki házhoz az zsíros, viszont van egy furcsa szaga. Viszont mivel nincs telenyomva mindenfélével és nincs hígítva sem, így cserépedénybe téve nagyon finom aludt tej lesz belõle.

A tejpor+víz áll a legközelebb a magyar bolti tejhez.

Senior Member Sergeant's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2016
    Lakhely
    Közép-, Kelet-és Nyugat-Orbanisztán
    Thumbs Up
    Received: 16
    Given: 3

0 Not allowed!
    Én meg nem iszom ezt a fehér löttyöt, de azért elismerem, hogy hasznos dolog.
    https://www.agrarszektor.hu/kiskertb...-tej.8159.html
    Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
    Hazámban minden utat ismerek.
    (Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Sergeant Hozzászólás megtekintése
    Én meg nem iszom ezt a fehér löttyöt, de azért elismerem, hogy hasznos dolog.
    https://www.agrarszektor.hu/kiskertb...-tej.8159.html
    Hoppá-hoppá!

"A közvetlen napsugárzásnak kitett területeken a tej antiszeptikus, vagyis fertõtlenítõ szerként alkalmazható. Nagy hasznát vehetjük például a kerti metszõolló fertõtlenítésében is, elég csak belemártani a tejbe. Ennek a módszernek két elõnye is van: egyrészrõl így nem kell káros fehérítõt használnunk, illetve a tej kevésbé korrodálja a szerszámokat."

Mindjárt csinálok is a tejporból, és feltöltöm vele a munkahelyi kézfertõtlenítõ flakonomat.

De a bevezetõ nem stimmel, mert macskáknak pont nem szabad tejet adni.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Több mint 10 éve 2-3 juhval vándorol, egy mini szekérben él amit egy juh húz, napi betevõje fõleg juhtej, amit low tech módszerekkel tartósít is.
    Szerinte hatékony, fenntartható létforma.

Igazi Last Men on Earth feeling, ha látta valaki a sorozatot.