Oldala 81 of 261 ElsõElsõ ... 3171798081828391131181 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 801 to 810 of 2606

Topic: Vírusos fertõzések, baktériumos fertõzések

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 458
    Given: 813

0 Not allowed!
    A koronavírus kapcsán kezdettõl fogva elõszeretettel pánikot keltõ Index címlapján, "Nem értik, hogyan, de legyõzték a járványt" címmel jelent meg egy cikk Japánról.

"Japánban bár hamar megjelent az új koronavírus, világszinten is kiemelkedõen alacsony maradt a fertõzöttek és halálesetek száma, dacára annak, hogy nem végeztek tömeges tesztelést és karanténintézkedéseket sem hoztak."

"...egyes szakértõk szerint rejtély, mi történt."

Nos, én nem vagyok szakértõ, viszont számomra is egyre nagyobb rejtély.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up
    Received: 933
    Given: 971

0 Not allowed!
    Nekem lenne néhány tippem. Az egyik hogy nagyon tisztaságkedvelõ nemzet. A másik hogy fegyelmezettek és nem tüsszögnek egymás arcába, betartják az alapokat, és ha szabályok vannak azt is komolyan veszik. És persze valószínûsítem hogy a kórházaik is fejlettek meg úgy általában az egészségügyük. A társadalmuk elöregedõ, ugyanakkor az idõseik is eléggé egészségesek.

(Már amennyire én tudom... meg amennyit a Nobita from Japan YT csatornán szoktam látni. )

Próbálják a pozitívumokat is észrevenni a kényszerbõl otthonmaradásban.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2016
    Lakhely
    Budapest
    Thumbs Up
    Received: 88
    Given: 35

0 Not allowed!
    Ilyen a "jó, ellenzéki" média

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/..._campaign=link

"A beavatkozások tervezéséhez szükséges ismeretek terén nagyjából ugyanott vagyunk, mint a két hónappal ezelõtti záráskor, a vírusról most sem tudunk nagyon sokat. Nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusát, nem értjük, hogy a gyerekek miért nem fertõzõdnek meg, nem tudjuk a mortalitását, a terjedési sebességet, vagy a terjedés sajátosságait. Olyan adatokat osztunk meg egymással, amelyek teljességgel esetlegesek, nem ismerjük, hogy ki reagál rosszul és ki reagál jól a vírusra, gyakorlatilag sötétben tapogatózunk"

Leírják, hogy tudományosan még mindig keveset tudunk a vírusról, így a védekezés csak találgatás, sötétben tapogatózás, de azt azért biztosan tudják, hogy nálunk rossz minden. Ha viszont a - sokat kritizált - svéd modellt követik Orbánék és ezrek halnak meg, akkor ugyanez a média azokkal az országokkal példálózna, ahol szigorú korlátozásokat vezettek be. Azért jó Orbánnak, mert nem kell stresszelnie az ellenzéki média miatt: teljesen mindegy mit csinál, vagy mit mond, az úgyse lesz jó

Ez a cikk is az ellenzék hozzáállását ecseteli: alaptétel, hogy Orbánnal nem értünk egyet, mindig ellene szavazunk (ezért a nevünk ellenzék). El kell kerülnünk az együttmûködés látszatát is. Így muszáj volt besétálni a kormány csapdájába, diktátorozni, hogy aztán jót röhögjenek, mikor teátrálisan visszaadják a rendkívüli jogokat. Ez a kontra produktív viselkedés szerintem pont a Fideszt erõsíti.

https://index.hu/belfold/2020/05/27/...ormany_fidesz/

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Pont erre kérdeztem rá néhány napja. FB-on volt valami cikk hogy valaki elveszítette a munkáját, mire írták a hozzászólásokban hogy "Orbán a hibás meg a kormány". Erre rákérdeztem hogy ha nem zárták volna le az országot és sokkal több fertõzött és halott lett volna az eredmény, akkor vajon nem-e szidnák Orbánt és a kormányát miatta. Erre viszont nem kaptam értékelhetõ választ.

Persze, nem jó a kormány, meg Orbán is erõsen problémás, de a probléma a vírus megjelenése volt és amiatt történtek dolgok. Kétlem hogy a kormányok örülnének annak ami történt. (Pl. a gazdasági visszaesésnek, a munkanélküliség megugrásának, a felpörgõ államadósságnak és hasonlóknak.)

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Én szarvas hibának tartom, hogy maszk kérdésben orbitális tökölés volt az elején, szinte semmibe nem került volna máshogy állni a történethez, de segített volna valamit, lehet, hogy sokat.

Számottevõ hibának tartom, hogy az iskolabezárások kapcsán tököltek egy pár napot és nem lehetett jobban vezényelni az elejét, ellentmondásos volt a kormányzati kommunikáció. A középiskolásokat hamarabb haza lehetett volna küldeni, ott nem számít, hogy a szülõkkel mi van, el lettek volna otthon akár rendkívüli szüneten, a korábban alatt 3-4 napra gondolok.

Szerencsére igazán nagy baj nem történt a fentebbiekbõl, viszont az intézkedések még ilyen hiányos betarttatással is úgy fest tényleg hatékonyak voltak és ennek nagyon örülök. A kijárási korlátozás bevezetésével magukra találtak a fejesek és valamit nagyon jól sikerült összerakniuk, ezt el kell ismernie szerintem jelen helyzetben mindenkinek aki tovább lát az orránál.

Amibõl lett baj, hogy az idõsotthonokra nem tudtak eléggé vigyázni és ez komoly szégyen, valamint jó eséllyel nincs rendben az egészségügyi dolgozók bérezése-juttatási rendszere, ami egy régi probléma, de most nagyon oda kellett volna tenni a ZS-t azoknak akik a frontvonalban és az ellátási láncban hátrébb vannak, amennyit tudok az alapján ez nem történt meg.

Nagyon bízom benne, hogy az enyhítések kapcsán is jól sikerül szabályozni a dolgokat és nem csak a szerencsén múlt az eddigi összességében sikeres történet.

Azt vallom, hogy ami jó az jó, el kell ismerni.

Ettõl még a magyar politika elmúlt nagyon sok éve összességében lehet egy undorító mocsár, nem hiszem, hogy el kellene határolódnom a saját véleményemtõl akármelyik kérdésben is.

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    st.jimmy!
    Az elsõ bekezdésben leírtakkal kapcsolatosan teljesen egyet értek veled. Egykori katonaként belénk döngölték a vegyvédelmi ruházat használatának szabályait kb. egy hét alatt. Ma elnézem, hogy az emberek egy jelentõs része mostanáig sem tanulta meg a gumikesztyû levételének megfelelõ módszerét...
    Az iskolabezárások és az azt követõ ügyekben szintén veled értek egyet.
    Az idõs otthonokkal kapcsolatban viszont én úgy látom, hogy ahol jó szakemberek, lelkiismeretes emberek voltak elõtte és tisztességesen végezték a dolgukat, ott jól alakultak az ügyek. Ahol sok embert kis helyen tartanak, és koruk miatt érzékenyebbek mindenre, ott nagy a veszély. Ez fokozható alultápláltsággal (gyenge kaja, ügyes konyhások...), kiszáradással (az idõs elfelejt inni, ki kell neki mérni elõre a napi adagot), ne adj Isten fertõzõ bõrbetegséggel (rühes volt több ....), na ott ketyeg a bomba. Ha a protokoll szerinti elkülönítést sem csinálják meg a kórházból érkezõknek, tuti hogy robban...
    A folytatás megint igaz, csak az eün kívül a szociális ágazatot sem szabad kihagyni. És igen, az eü-ben nem csak orvosok vannak. Nem csak nekik kell ingyen ebéd. A takarítónéni a maga posztján legalább olyan fontos mint a sok média figyelmet kapó mások!
    Írod, hogy "ami jó az jó, el kell ismerni". Én még azt, hogy ami rossz azt meg meg kell változtatni és a felelõsöket felelõsségre vonni.
    Jó idõnként egy egy pozitív szemléletû bejegyzést olvasni!

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2013
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Valójában nem látjuk másképp az idõsotthonos kérdést, csak megpróbáltam 2 szóban összefoglalni, ami ugye nem eredményez túl nagy részletességet (a rálátásom sem volt olyan részletes mint a tiéd), de az irányt azt hiszem jól lõttem be.

Az egészségügyi dolgozók esetén valóban ki kell szélesíteni amit írtam, minden egészségügy körül dolgozóra és a szociális szférára, pongyolán közelítettem.

További nagy baki a megfelelõ emberek anyagi megbecsülésének hiányán kívül a védõeszközök nem megfelelõ biztosítása, ott ha jól értesültem voltak hiányosságok, ami ha igaz nem túl bocsánatos bûn, mert a keménykedés helyett lehetett volna a beszerzésre koncentrálni, tekintettel a nemzetközi helyzetre, a hazai könnyûipar lehetõségeit kihasználva, ez elég biztosnak tûnik.

"ami rossz azt meg meg kell változtatni és a felelõsöket felelõsségre vonni." nem tudom eléggé kifejezni az egyetértésemet

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    60
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Úgy értettem hogy a bedõlt gazdaság, a rengeteg munkanélküli, a sokkal több elégedetlen ember, a bérelt lakásból kirúgottak, stb. Az ilyen dolgok nagyon tudnak ártani egy kormánynak.

Persze az is biztos hogy közben pl. a magyar kormány nem tétlenkedik és stiklijeit, korrupciós ügyeit tovább folytatja. Egy vírusos fertõzés miatt azzal biztosan nem állnak le.

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 458
    Given: 813

0 Not allowed!
    "Minnesota kormányzója, Tim Walz attól tart, hogy a koronavírus szupergyorsan terjed majd a tüntetések miatt, hiszen az emberek tömegével vonulnak az utcára, ez pedig kedvez a fertõzés terjedésének. Hasonló aggályokat fogalmazott meg New York kormányzója, Andrew Cuomo is. Ezeket a félelmeket egyébként az egészségügyi szakértõk is osztják." Index

Mi tagadás, magam is úgy látom, hogy az Amerikán végigsöprõ erõszakhullám keretei között nem tartják be maradéktalanul a másfél méter távolságot és a higiéniai elõírásokat. Két lehetõség van. Az egyik, hogy a lappangási idõ elteltével híreket hallunk egy második koronahullámról az USA-ban. A másik lehetõség, hogy nem lesznek ilyen hírek. Akkor viszont megfontolandó, hogy a virológusok mellett majd politológusokat is bevonjanak a járvány elleni küzdelembe. Tudniillik akkor elképzelhetõ, hogy az új vírusnak olyan tulajdonsága is van, hogy például bizonyos politikai tartalmú események során elveszíti a hatóképességét.