0

Thumbs Up |
Received: 932 Given: 971 |
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Most apránként megint gyûjtögetek én is. Meg igyekszem az aktuális ügyeket rendezni.
De azt hiszem, hogy egy ilyen életvitel eleve célszerû, hullámoktól meg vírustól függetlenül is. Oda menni, ahol az embernek dolga van. Nagyobb tételben vásárolni. Amit lehet, házhoz szállíttatni, stb.
Az se jobb a vírus hullámainál, ha egy bûnözõ halála miatt bandák fosztogatnak/lövöldöznek az utcán, városrészeket foglalnak el, és erre az a válasz, hogy akkor oszlassuk fel a rendõrséget.
Meg az se, ha ott tartunk, hogy a Deák-téren, jó környéken kettõs kivégzést lehet végrehajtani, miközben az elkövetõnek éppen intézetben kellene tartózkodnia. Aztán a rendõrség megtiltja az áldozatokról való megemlékezést.
Nem azt mondom, hogy az ember ebben a szép új világban ne menjen ki az utcára, de fölöslegesen minek? Csak ha kell. Úgy látom, hogy sajnos talán még a koronavírusnál is nagyobb problémák vannak már a társadalmakban és az emberek "gondolkodásában".
Thumbs Up |
Received: 209 Given: 241 |
Én már elkezdtem a 2. hullámra való készülgetést. Sok mindent kell még venni, de azért 1-2 dolog már beszerzésre került.
Szerintetek az elsõ hullám tapasztalatai alapján mibõl érdemes betárazni még most, míg viszonylagosan minden hozzáférhetõ-elérhetõ?
Az én listám:
- tartós kész/félkész élelmiszer újabb plusz adag felhalmozása
- száraztészták, fûszerek - készletek visszatöltése
- víztisztító és víztároló eszköz -ebbõl sajnos semmivel nem rendelkezem, csak a karton vizek vannak itthon ami pár napra elegendõ csak.
- elektromos fûtõeszköz még kell (ha a gázellátás leállna)
- vészeseti tápellátás, ha áram nem lenne, de gáz van (kell a cirkónak a mûködéshez), ez viszont drága móka.
- maszkok vannak, de sosem elég, mint tudjuk.
- fertõtlenítõ árak csökkennek folyamatosan, nézelõdöm, hogy mi az amit még kellene pluszban, de abból sincs hiány szerintem.
Milyen ötletetek van még? Mire lehet még szükség? Esetleg kiegészíthetnétek a listát a saját tapasztalatok alapján. Városi vagyok, szóval tyúk, disznó, csicsóka és hasonlóak nem játszanak, nem társasház kompatibilisek.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
A saját listámat én kategóriákra bontottam. És elsõ körben azt nézem, hogy minden kategóriában mindenbõl legyen minimum 3 hétre elegendõ készlet.
Persze a 3 hét a legkevesebb. Az étel/ital nyilván alapvetõ. Ami nekem feltûnt az elsõ hullámnál, hogy a liszt, olaj stb. mellett a szószok, ízesítõk nagyon elfogytak több helyen. Mustár, ketchup, stb., lerabolták a polcokat. Meg emlékeim szerint a zacskós leves, zacskós tészta is hiány volt.
Emellett gondolni kell a takarítószerekre és eszközökre. Mosogatószivacs, felmosószer, vízkõoldó, valamilyen felülettisztító, stb. Vannak azok a kis eszköztisztító, fertõtlenítõ kendõk szemüveghez, borotvához, egyebekhez. Az se árt, ha van otthon.
Ha van fegyver, akkor legyen hozzá muníció és egyéb kellékek - gondolok itt is a tisztítóeszközökre, szilikonzsírra, fegyverolajra. Fegyverek mûszaki tanúsítványait megnézni!
Egészségügyi dolgok. Nyilván ha kell valamilyen állandó gyógyszer, az legyen otthon bõven, meg inkább legyen felíratva több a dokival. Az is jó, ha a fogak rendben vannak, mert az elsõ hullámban azonnal leálltak a fogászatok. Én például most megyek kontrollra a szemészemhez. És ha megvan a dioptria, akkor tetetek megfelelõ lencsét a tartalék szemüvegbe/szemüvegekbe is. És akkor van 2-3 jó szemüvegem.
Meg átnéztem a gyógyszereket. Gézlap, sebtapasz, lázmérõ, sebfertõtlenítõ spray, pl. Octenisept. Imodium, széntabletta, Cataflam fogra, Algoflex fejre, Algopyrin, Kalmopyrin, kenõcsök (Neogranormon, Betadine, Canesten). NeoCitran, meg valami köptetõ, pl. Lyxio. Glycosept ecsetelõ oldat, szájvíz, szájfertõtlenítõ tabletta. Szinbiotikumból tankoltam még fel a beleknek (ProbFlora). Meg Scitec kurkuma szerintem mindig jó, ha van otthon, mindenféle gyulladásos folyamatnál használ. Személy szerint még kamillavirágzatot vettem sokat, a kamillatea is jó, borogatást is lehet csinálni kamillából, stb. Ha valaki nem idegenkedik a tápkiegtõl, a Multi Pro Plus és a G-Bomb 2.0 szerintem jót tesznek az immumrendszernek. De minimum C-vitamin por legyen otthon, a vírusellenes hatása bizonyított.
Elektronikai dolgok. Elem, villanykörte. Jó, ha van otthon rádió. Poroltó. Érdemes helyiségrõl helyiségre körülnézni, hogy mi kellhet még.
Higiéniai termékek. Szappan, fogkrém, borotvahab, stb. Ezt a vírusnál a végtelenségig lehet variálni, de szerintem túlzásokba sem kell esni. Én a biztonság kedvéért vettem cipõfertõtlenítõ spray-t, meg munkahelyi vécédeszkához Dettol fertõtlenítõ kendõt. Egyébként a vécépapírnak is van alternatívája, ezt a nagy felvásárláshoz írom.Pl. van a Neogranormon nedves törlõkendõ, aloe verával és kamillával. Anno doki ajánlotta, jót tesz a hátsó fertálynak.
Kiválóan használható vécépapír mellett vagy akár helyett (a kukába kell dobni, nem a vécébe).
Ha kell valami õszi/téli ruha, érdemes minél elõbb beszerezni. Ne egy esetleges második hullámban kelljen ruhát próbálgatni, meg együtt tolongani azokkal, akik majd mind akkor mennek. Persze hol lehet júliusban téli ruhát kapni?
Jármûveket át lehet nézni, és például a téli gumit idõben beszerezni.
Fenyõfát szerintem eleve nem kell venni, maradjon csak az erdõben. De aki esetleg mégis vesz, az ne december 24-én tegye.
Meg még sok dolgot lehetne írni. Aki dohányzik, most van egy nyugisabb idõszak, amikor leszokhat. Alkohollal ugyanez, mert a nyugis idõszak sörözgetésébõl is könnyen lehet probléma stresszesebb, karanténos idõkben. És úgyis most bizonyították be megint (meg már korábban is), hogy az emberi szervezetnek a teljes absztinencia az ideális. Az "egy pohár bor jót tesz", meg "a házipálinka megvéd", ezek mítoszok, minden alapot nélkülöznek. Ha valaki nem edz, itt a jó alkalom, hogy elkezdje. Napi egy saját testsúlyos gyakorlattal az idõtényezõ sem akadály. Ezek mind meghálálják magukat, ha lesz egy második hullám, és akkor is, ha nem lesz.
Thumbs Up |
Köszi a választ, igazából ezekkel, mint az alap felkészülés része elég jól állok. Nem "csak" a vírusra, alapvetõen is készültem már mindenbõl és mindennel amivel csak tudtam arra, hogy legyen felesleg amit szükség esetén fel lehet élni.
Ettõl független jöhet mindenféle ötlet, mert lehet, hogy valakinek az alap felszerelése is tartalmaz olyat amire a másik ne gondolt, pedig kellett volna. Elemes rádióm például nincs, azt beszerzek valamit, igaz a kézi rádiómon van sima AM/FM rádió is de azt inkább vészeseti kommunikációra használnám, nem híreket hallgatni.
Nekem Sokol van.
A nagyobb volumenû dolgokról nem írtam, mert sajnos azokról nincs tapasztalatom. A magam tervében egy 3 hetes készlet az elsõ lépés (vízbõl 3 napos). A vírusra gondolva most nyilván ez a gyûjtögetés az elsõdleges. Ha ez megvan, akkor utána következhet egy 3 hetes önellátásra berendezkedés, amikor már foglalkozom az áram/kút stb. kérdésekkel.
Az nem lesz egyszerû, mert ott már minden drága... És én az aktuális nagyobb beruházásomat most a Home Defenderrel letudtam.Éppen most tájékozódom amúgy a kútvíz bevizsgálásáról. Ahogy látom, már az elsõ alapvizsgálat is lenne minimum 20 ezer. Négy méter mély a kút, talajvízrõl beszélünk, vizsgáltassam be 20 ezerért, aztán egy hét múlva más a víz? 20 ezerbõl tudnék venni 40 csomag Knorr zacskós tésztát, aztán az nem változik egy hét alatt
Utána egy profi vízszûrõ mondjuk minimum 40-50 ezer. Esetleg még elõtte egy külön kútfertõtlenítés.
Aztán akkor a többi, áram, fûtés, stb. Hajh.
Annak viszont nagyon tudok örülni, hogy van egy összkomfortos pottyantós.![]()
Thumbs Up |
Ha van a gázon kívül lehetõséged alternatív fûtésre (pl. van kéményed és van egy kályha akár "díszítõ" jelleggel a lakásban (így a családnak jobban eladható a sztori) akkor már igencsak javulnak a körülményeid egy városi prepperhez képest.
A 4 méter elég felszíni (talajvíz) rétegnek tûnik, a fúrók általában nem az elsõ rétegbe szoktak lemenni hanem azok alá, ahol stabilabb a vízhozam és általában a minõséggel sem szokott gond lenni. Persze egy fúrás ma már nem olyan egyszerû. mint 10+ éve volt, ráadásul egészen drága móka is lett. A pottyantós az jó ha van, nekem zacskók kellenek és faforgács, nem olyan összkomfortos, fõleg a végén az eredmény eltüntetése problémás, fõleg ha hosszabb ideig nincs szolgáltatás.
Ez ásott kút. Igazából ebbõl szeretnék gazdálkodni, mert ha már ez megvan, akkor nem akarok csináltatni egy teljesen új kutat. Bõven el tudom költeni másra is azt a pénzt.
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
Sziasztok,
Ugyan virus ugyben nem ez tunik a legfontosabbnak, de altalanossagban megis szerintem a viz a legfontosabb.
Es azt nehez ertelmesen raktarozni, hiszen ha harom hetre fejenkent 63 litert szamolunk, akkor egyreszt az keves, mert a napi 3 literbe a mosakodas mar nem fer bele, masreszt sok, mert pl. 42 db 1.5 literes palack rengeteg helyet foglal. A 60 literes muanyag hordoban meg megposhad gyorsan.
Szoval marad a kulso potlas: kut vagy forras/patak.
Ha kut, akkor meg meg is kell szerezni a vizet, ebbol a szempontbol talan a legjobb a klasszikus asott (pl. kerekes) kut, eggyel rosszabb a sekely (max 7 m mely) furt kut, mivel ez utobbiakat szivo pumpaval is lehet uzemeltetni, es ezekbol letezik mechanikus is (pl Norton).
Ha elektromos a szivattyu, akkor viszont kell neki megfelelo teljesitmenyu aramforras, ami abbol a szempontbol problema, hogy az egy eleg draga tetel.
Es persze a viznek elfogadhato minosegunek kell lennie. Fizikai problema nem szokott lenni, biologiait tobbfele modon is lehet kezelni: forralas, klorozas, szures (ez utobbinal extrem finom szures kell, hogy a virusokat megfogjuk!), aktiv szen (ez viszont nagyon fogy, igen sok kellhet belole). A vegyi szennyezest nehezebb kezelni, viszont komoly szennyezes kut eseten ritka (komolytalanhoz meg hozza lehet szokni :-), persze ez csak azoknak opcio, ahol nincs pl. csecsemo).
Ami meg a viznel is surgetobb szukseglet: biztonsag, levego. De szerencsere levego van eleg, szoval azon nem kell aggodni.
Bizonyos esetekben a menedek is surgetobb lehet a viznel; de ha valaki otthon van, akkor onmagaban a lakas (futes nelkul is) nagyjabol elegseges vedelem telen is (maskor meg boven eleg), hiszen a falak a hajnali hideget egyertelmuen kint tartjak, es konnyu ugy feloltozni, hogy minusz par fokban meg biztonsagosan tudjon aludni az ember. Termeszetesen a komfortot rendkivuli mertekben emeli a megfelelo homerseklet, szoval a felkeszules soran elobb-utobb erdemes beszerezni "egyszeru" futest is (vagyis faval, szennel uzemelo futest, ami kozmuvek nelkul is hasznalhato). Picit elkanyarodva: ha mar vesz az ember "veszeseti" futest, akkor mindenkeppen olyat vegyen, amin etelt is tud kesziteni. Ha mashogy nem, akkor legalabb ugy, hogy "matrai diszkoszt" bele tudjon tenni, de persze az meg jobb, ha egy rendes fazekat ra lehet tenni.
Ezzel szep csendben attertem a kajara, azzal kapcsolatban szerintem mar elmondtatok mindent - illetve ami talan korabban kevesbe volt hangsulyozva, azzal zartam az elozo bekezdest: az alapanyagok es felkesz etelek (pl. rizs, szarazteszta, ...) csak akkor hasznosak, ha kepesek vagyunk sutni/fozni, tehat fontos, hogy ezt meg tudjuk oldani. Persze 3 hetre boven eleg egy gazpalack egy kis gazrezsoval (valoszinuleg 3 honapra is eleg).
Bel
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
ui. az elozohoz: most vettem eszre, hogy nagyjabol ezt kitargyaltatok mar a masik topicban par napja. :-(