0

Errõl beszélek: "Gyõri kórházigazgató: Lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk, fertõzés miatt folyamatosan esnek ki az orvosok"
"A FÕIGAZGATÓ SZERINT JELENLEG HAT INTENZÍV ÁGY ÁLL RENDELKEZÉSRE KORONAVÍRUSOS BETEGEK SZÁMÁRA, DE NÉHÁNY NAPON BELÜL HARMINCRA KELL EMELNI AZ ÁGYSZÁMOT, NOHA AZ INTENZÍV OSZTÁLYUK CSAKNEM TELE VAN, A COVID-OSZTÁLYON 60 SZÁZALÉKOS A KIHASZNÁLTSÁG. Tamás László János szerint nagy erõket igényel, hogy a koronavírusos betegek ellátása mellett naponta 150 beteget fogadjanak a sürgõsségi osztályon, mellette 150-180 beteg pedig a kórház járványügyi ambulanciájára érkezik.
Lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk – fogalmazott, hozzátéve, hogy meglátása szerint ez a pillanat nagyon hamar elkövetkezhet."
Ha futtatják tovább ezt a "koronavírus hatodik, tizedik, tizenhetedik hullámától rettegünk" témát, akkor fennállhat a veszélye annak, hogy összeomlik az összes többi betegséggel kapcsolatos egészségügyi ellátás. Létezõ betegek várnak a gyógyításra. Létezõ, a jelenben, itt és most megoldandó problémákkal. Emberek meg karanténban, mert például kapar a torkuk és hõemelkedésük van, és a kismillió fajta teszt közül az egyik kimutatott náluk valamit.
Sajnos az országnak nem feltétlenül van erre kapacitása. Hosszabb távon már nem biztos, hogy megengedhetjük magunknak a koronavírust.
Így is elég hülyék az emberek, sajnos itt luxus kiesni az iskolából, meg digitális mókával játszogatni Borsodban. A munkahelyükrõl sem eshetnek ki többen. Úgyhogy hiába cikkeznek arról, hogy az emberek eltitkolják, ha kapar a torkuk. Sajnos egyre jobban el fogják titkolni, mert enni kell adni a családnak, a hízott kanmore meg nem ad pénzt. Minden európai államban adtak, csak ez a zsíragyú fa** nem. Valószínûleg azért nem, mert nem tudna. Ki tudja, hogy a valóságban milyen állapotban van a gazdaság. Gyurcsány anno el tudta titkolni, amikor elzúgott mellettünk egy államcsõd.
Úgyhogy szerintem nagyjából most van az a pont, amikor dönteni kellene, hogy mire mennyi ráfordítást szán az állam a továbbiakban.
Sikeres a VírusRadar, már több mint 75 ezren letöltötték
Kész szerencse.
Tizenhárman meghaltak, 702 újabb fertõzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában
Összesen 24 716 regisztrált fertõzött. A 13 halott már csúcsközeli adat, ha jól emlékszem, az elsõ hullámban talán 16-17 volt a legnagyobb szám. Vajon lesz bezárás? Szerintem Orbi tudja, hogy akkor meszeltek, úgyhogy nincs más választása: nem zárja be megint az országot.
Kérdés, hogy akkor viszont hova fajulnak a számok. Ez így elég kellemetlen helyzet. Ha egy gyõri kórház igazgatója már most arról beszél, hogy bedobhatják a törülközõt, akkor mi lehet Borsodban stb.? Teljesen mindegy, hogy koronavírusban hal meg x ember, vagy az ellátatlanság miatti vakbélgyulladásban és egyebekben ugyanannyi.
És most nem úgy néz ki, hogy Orbánék a helyzet magaslatán állnának. Kezdve a tömeges horvátországi és balatoni nyaralásokkal, utána meg azonnali határzár stb. Inkább egy fejetlen kapkodásnak tûnik a dolog. Amikor hetente olvastuk az új fertõzöttségi rekordokat Horvátországban, azzal senkinek nem volt semmi gondja.
Nem tudom, hogy ilyenkor mi lehet a jó döntés. Én kábé most engedtem el ezt az egészet. Ha elkapom, hát elkapom. A nagy számok törvénye alapján elõbb-utóbb itt a munkahelyen is lesz fertõzött, illetve valakinek a gyereke már elkapta állítólag. Nem nagyon tudok mit csinálni. Idõs szülõket sem zárhatom be egy évre. Élik az életüket, csinálják a dolgaikat õk is. A maszkozásba sem tudom hónapokig önteni a lóvét, Falus szerint 8 óránként új maszk kellene, arra kinek van pénze? Plusz kesztyû, kézfertõtlenítõ, stb. Ezt egy pontig lehetett csinálni, de nem tudom tovább ebbe talicskázni a pénzt.
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Bezárkózással csak egy kis idõt nyerhetünk. Élete végéig nem zárkózhat be az ország lakossága. Az elsõ hullám kicsi volt, mert volt lezárás (komoly gazdasági visszaesés árán), a második hullám elsõsorban azok között szedi áldozatait, akik az elsõben is meghaltak volna, ha nem lett volna lezárás. Sõt, ha most is lezárnánk az országot, akkor talán sok ember megmenekülhetne, de csak a következõ hullámig. Olaszországban például sokkal enyhébb a második hullám, mint az elsõ volt, mert a leginkább veszélyeztetettek már az elsõ hullám során életüket vesztették, így a második hullám már egy "gyengébb egyedektõl megtisztított" közösséget ért el. Egyelõre úgy tûnik, hogy a Covid miatt a várható átlagéletkor drasztikusan csökkenni fog. A békés, utazgatós nyugdíjas létnek lõttek
Szerintem nem hülyeség, ha a környezõ országok stratégiáját követjük (osztrákok, csehek). Ha lezárjuk az országot, míg mások nem, a gazdaságunk végképpen haza lesz vágva. Ha a magyarok nem termelnek, akkor majd termel más helyettünk, elveszítjük a piacokat, importálhatunk ezerrel. Ha viszont mindenki más komolyabb korlátozásokat vezet be, nekünk is azt kell, mert exportorientált országként akkor is visszaesik a gazdaság, ha nálunk nem áll le a termelés. Lásd Svédország esetét az elsõ hullám során.
A Végsõ állomás címû film jutott eszembe. Ha el is kerüli valaki a (covid)halált, elõbb-utóbb (2. 3. stb. hullám során) utoléri a sorsa
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
Szia Ged,
Az EU mar tobb mint egymilliard vakcinat rendelt, ezek egy reszet elobb-utobb (valoszinuleg jovore) legyartjak.
Ha a legfontosabb embereknek (pl. egeszsegugy), a legszuperterjesztobbeknek (pl. penztarosok), legvedtelenebbeknek (65 ev felettieknek), plusz az emberek azon felenek, aki keri beadjak, akkor egy darabig nyugi lesz. Aztan legyartjak a kovetkezo adagot, es akkor ujra nyugi lesz.
Azt nem tudni, hogy negyed ev vagy egy ev lesz-e a vakcinak hatasossaga, de tulajdonkeppen ha az elso csak negyed ev, az se olyan nagy baj, mert mire az lejar, addigra itt lesz a masodik. Aztan a tobbi (ha jol emlekszek, akkor 4 gyartoval van szerzodes).
Azt szoktak mondani, hogy ha 60% immunis, akkor semmilyen korlatozasra sem lesz szukseg. De persze ez automatikusan azt is jelenti, hogy ha 60% nem lesz meg, de pl. 20% igen, akkor sokkal kisebb korlatozassal is megfoghato a terjedes, mintha senki sem lenne immunis.
A nagyon nagy kerdes, hogy a hivatalosan 18 000 aktiv fertozott helyett mennyi a tenyleges szam: 20, 30, 40-szeres-e a szorzo? Hiszen elobb-utobb "elfogynak" a valodi aktiv fertozottek (9.77 millional tobben nem lehetnek :-)).
Merkely Bela 20-as szorzot mondott, es azota "betiltottak" a maganteszteket (a hatosagi ar miatt a kinalat is csokkent, es mivel mar nem lehet kijonni 2 teszttel a karantenbol, ezert oka sincs az embereknek elmenni tesztre), ami minden bizonnyal jelentosen csokkenti a statisztikaban megjeleno igazolt fertozottek szamat, es egyben noveli ezt a szorzot.
Szoval ha a legminimalisabb 20-as szorzoval szamolunk, akkor is az jon ki, hogy minden 27. ember fertoz.
Ez egyreszt nagyon rossz hir, masreszt viszont azt is jelenti, hogy legfeljebb 27-szer lesz rosszabb, mint most.
Ha azt nezzuk, hogy most 3 budapesti es 5 videki korhaz latja el a koronas betegeket, akkor nem tunik katasztrofalisnak, ha 27-szer ekkora ellatasra lenne igeny. Ha azt nezzuk, hogy ugy tunik, mar most is akadoznak a korhazak az elvezenyelt szemelyzet miatt, akkor viszont teljes katasztrofanak latszik a legrosszabb forgatokonyv.
Es minden intezkedes 1-2 het kesessel jelentkezik az uj fertozottek szamaban, szoval mar nagyon gyorsan kellene "lapositani a gorbet", mert most (a tavaszi allapottal szemben) nagyon kozel vagyunk ahhoz, hogy osszeomoljon a koronavirusos betegek ellatasa, hiszen nagyon rovid idon belul elkerulhetetlenul a 8 korhaz melle be kell lepnie meg kb. 15 megyei korhaznak.
Viszont realisan nezve innen mar csak ugy lehet tovabblepni, ha ismet felszamoljak a massal foglalkozo egeszsegugyi kapacitast, vagyis hagynak meghallni egy halom mas betegsegben szenvedot. Na ezt lehet nagyjabol legkesobb most elkerulni szerintem.
Bel
Én nagyon nem szeretném, ha felszámolnák a mással foglalkozó egészségügyi kapacitást. Az senkinek sem lenne jó, az egészségügyi dolgozóknak sem, mert már most is arról cikkeznek, hogy az idegállapotban levõk õket támadják. Márpedig az ember könnyen idegállapotba kerül, ha neki magának, vagy a számára fontosaknak egészségügyi segítség kellene.
És mi a véleményed, hogyan lehetne ezt most még elkerülni?
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Nem teljesen értem, hogy abból, hogy egy kórház az összeomlás szélén van hogyan vezetted le, hogy a téma futtatásával kellene leállni?
Maszkot fel, kontaktokat csökkentse aki tudja, amennyire tudja és ennyi... Csakhogy ez nem mindenkinek van meg. Szóval szerintem úgy kellene futtatni a témát, hogy minél több ember agyáig eljusson
Eddig vesztett csata, mert vannak akik hisztit kiáltanak, vannak akik nem hajlandóak vele foglalkozni, megszületett a vírushívõ fogalma... Én pl gravitációhívõ vagyok. Ha a fejük tetejére állnak az intenzív osztályok az nem hívés kérdése, nincs az a propaganda, vagy háttérhatalom, ami miatt eljátszaná világszerte több kórház a tragédiát, mint színdarabot. Az nem szimuláció, hanem a valóság.
Szóval örülnék, ha lenne reménye a nagyszüleimnek fertõzésmentesnek maradnia az oltóanyagig, de eddig rosszak az oddsok.
Remélem nem fog drasztikusan csökkenni az átlagéletkor, mert az azt jelenti, hogy vagy õk halnak meg amiatt, hogy megy a nyaralgatás, bulizás, vírustagadás sokaknak, vagy más hasonló emberek, akik szintén valakinek a szülei-nagyszülei...
Thumbs Up |
Received: 4 Given: 1 |
Amúgy nincs pénzem elhasználni napi 3 egyszerhasználatos maszkot, marad a mosható, többször felveszem, mint mosom, lehet, hogy megszivatom magam valami más betegséggel, de ha fertõzött lennék, akkor nem, vagy kevésbé fertõzök meg másokat.
Megnéznék egy sebészmaszk vs sima házi készítésû szövetmaszk légáramlásos videót. Az a tippem, hogy hasonlóan véd mások megfertõzésétõl.
Vigyázat: én nem tagadom, hogy van vírus. Azt sem értem, hogy hogyan tagadhatja bárki is.
De az infó már túl sok. Azt írod, hogy futtassák a témát. Jó. És nyáron, amikor ide belinkeltem a horvátországi fertõzöttségi csúcsokat, akkor miért nem futtatták? Amikor a családból mesélték, meg itthon néztük webkamerán, hogy nem lehet megmozdulni a Balatonon, akkor miért nem futtatták? Ott voltak a Kormány elõtt az elsõ hullám adatai, tapasztalatai, számai. Miért nem volt semmilyen intézkedés nyáron? Gondolom, hogy bubópestisnél se egy Orbán, se egy Gyurcsány nem engedett volna senkit a Balatonra sem, pláne nem az Adriára.
De oké, futtassák. Egyébként igazad is van. Csak én már rájöttem, hogy úgyis hiába beszélek. Aki utazni akar, utazik. Aki nem vigyázott az elsõ hullámban, az nem fog a másodikban sem. Azt mondják, hogy most nem hirdettek veszélyhelyzetet, nincs bezárva az ország, akkor nincs gáz. Mit tudsz nekik mondani?
Emellett nyugodt lehetsz, hogy a gyári munkás, aki látja, hogy semmilyen anyagi könnyítést nem fog kapni ha elveszti a munkáját vagy kiesik a vírus miatt, az el fogja titkolni, hogy lázas. Már most is errõl cikkeznek. És ennél rugalmatlanabbul, közönyösebben ezt egyetlen európai kormányfõ sem oldotta meg, mint a mienk. Egy barátom munkanélküliek ügyeit intézte, hadd ne mondjam, hogy ez hogy nézett ki a gyakorlatban. Kurva világ volt náluk, tömegesen mentek az állásukat vesztett emberek, csõdbe ment vállalkozók, akiknek fingjuk nem volt, hogy most mi lesz velük. És sokan lesznek, akik most már nem fogják kockáztatni az állásukat, vagy a bizonytalan idejû karantént, hanem eltitkolják és bemennek lázasan dolgozni.
Maszk téma. Én úgy látom a környezetemben, hogy az emberek általában betartják. Akkor miért vagyunk tele fertõzöttel? Falus Ferenc 2009-es H1N1 nyilatkozatát idéztem már, akkor õ volt a tisztifõorvos:
"Véleményem szerint nem érdemes maszkot venni. Kivétel az egészségügyi dolgozóknak bizonyos vizsgálatokhoz, illetve sebészeti maszkot érdemes venni a fertõzött betegeknek, hogy a vírus ürülését kicsit megfogják, illetve a betegeket otthon ápolóknak. A maszk megelõzési célból való utcai viselete azonban nem befolyásolja a járványt. Igaz, egy jól szûrõ maszk, ha valaki nem dugja ki belõle az orrát vagy a száját, valamit szûrhet – de 1500-2000 forintba kerül, és nyolc óránként cserélni kell."
És az egy enyhe sertésinfluenza volt. De engem nem kell meggyõzni, én hordom a maszkot. Meg a távolságot is szeretném tartani, ha nem lennének agyatlan, ostoba fa**ok, akik belemásznak az aurámba. Azoknak meg úgyis mondhatsz bármit, kijelentik, hogy "hö, nincs vírus oszt kész."
Egyetlen dolgot szeretnék. Hogy ne álljon le az egészségügyi ellátás többi része. Mert így is kurva állapotban van a magyar lakosság egészsége, koronavírustól függetlenül. És beláthatatlan következményei lehetnek, ha ebben most eldobják a gyeplõt, nem tudom én hány hónapra. Személyes érintettség is van, van olyan, aki fontos nekem és krónikus betegséggel él. És szeretném, hogy minden szükséges segítséget megkapjon. Mert ebbõl a ge*i covidból mi, itt, Magyarországon egyelõre annyit láttunk, hogy meg sem kottyant az országnak. Meghalt pár ember, a töredéke annak, akik más dolgokban haltak meg. Mi ennyit láttunk eddig. Ti azt mondjátok, hogy a korlátozások miatt volt így, magyarázatokat kerestek a svédekre, stb. Én sem mondom, hogy nem a korlátozások miatt volt így. Annyit mondok, hogy nem tudok semmit.
Egy a lényeg: ha annyira veszélyes, ahogy mondják, akkor nincs mese, akkor elsõsorban a coviddal kell foglalkozni. De ha nem annyira veszélyes, mint mondják, akkor az nem opció, hogy ezért bárki is ne kapja meg a szükséges egészségügyi segítséget. Még errõl a rohadék Kincses Gyuláról akartam írni, de már így is hosszú lett, meg fel is húztam magam.
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
Szia,
Igen, szerintem is nagyon fontos, hogy ne legyen szukseg a tobbi kapacitast csokkenteni.
A hogyanra leginkabb ennyi a valasz: "Maszkot fel, kontaktokat csökkentse aki tudja, amennyire tudja és ennyi" persze kiegeszitve a gyakori kezmosassal.
Persze a kontaktcsokkentes egy ido utan egyre jobban "faj", hiszen ha valaki nem megy munkaba, az is egyfajta kontaktcsokkentes.
Most azt meg meg lehetne probalni, hogy a csak keves embernek fajo modon csokkenteni, kb igy:
-Minden zart terben kotelezo a maszk, 2 kivetellel:
--ha a munkaltato garantalja egyeb modon a vedelmet (pl. plexi fal + sterilizalo legkondi)
--akik eleve egyutt elnek
-Nyilt teren csak akkor nem kotelezo a maszk, ha 1.5 m tavolsagot folyamatosan megtartjak (itt nehany kivetel, pl. futok eseten 4 m a minimum tavolsag)
-Kozteruletre csak az mehet, akinel van kezfertotlenito
-Minden szervezetnek kotelessege az epuletbe lepoknek kezmosasi/fertotlenitesi lehetoseget biztositani
-65 felettieknek csak hetkoznap 7-10-ig (hetvegen 7-9) engedni a vasarlast es az ugyintezest, elotte min fel orat zarva lenni es fertotleniteni
A maszk es kezmosasi szabalyokat progressziven alkalmazni, pl. "normal" emberek eseten 1. alkalom 10 000 Ftig terjedo birsag, 2. alkalom 20-50 000 Ft birsag, 3. alkalom: 1 evig terjedo (felfuggesztett) szabadsagvesztes, 4+ alkalom: 2 evig terjedo szabadsagvesztes. Alkalmazottak eseten az 1. alkalom kimarad (ertelem szeruen munkahelyi szabalytalansag eseten).
Ja, es persze elismerni azt, hogy maszkban nehezebb dolgozni, ezert a "lazabb" helyeken adni orankent 10 perc szunetet, a kemeny helyeken 3.5 oras munka / 1 ora pihenes / 3.5 ora munka idorendet bevezetni, az extra kemeny helyeken pedig 4 ora munka + 2 ora pihenes + 4 ora munka + 2 ora pihenes + 4 ora munka + 8 ora pihenes-t bevezetni, ez utobbihoz automatikusan jarna a 3-szoros fizetes es az ingyenes ruhazat/szallas/etkezes. Egyebkent ez utobbi munkarendet nem veletlenul talaltak ki a kinaiak: aki Covid-19-es ellatast vegez, az ahhoz, hogy bekapjon egy szendvicset, vagy kiszaladjon wc-re, eloszor ezt kell megtennie (fejbol irom, kifelejthetek belole ezt-azt):
leveszi a felso kesztyut; felvesz egy masik felso kesztyut; leveszi az arc-pajzsot; kezet mos; leveszi a kotenyt; kezet mos; leveszi a labzsakot; kezet mos; belep a 2. teruletre; leveszi a felso kesztyut; kezet mos; leveszi a vedoszemuveget; kezet mos; leveszi a felso ruhazatot; kezet mos; leveszi az FFP3-as maszkot, kezet mos, kilep a cipjebol; kezet mos; atmegy a 3. teruletre; kezet mos; leveszi a fehernemut; kezet mos; lezuhanyozik; mas iranyba tavozik; feloltozik masik ruhaba.
Erre az egyetlen megoldas, ha munka kozben tilos enni, inni, wc-re menni; viszont ezt 4 oranal tovabb nem lehet elvarni.
Mivel a joval fentebb felsorolt szabalyok is nehany embernek fajnanak (pl. ettermek eseten elkepzelhetetlen, hogy maszkban egyenek -> tehat nem ehetnek ott az emberek; de a szorakozohelyeken sem lehet maszkban italt fogyasztani -> nem ihatnak ott az emberek) ezert az allamnak be kell segitenie, elsosorban a rovid munkaido tamogatasaval, de olyan modon, hogy a nem-kormanytagok tulajdonaban levo cegeknel dolgozok is kapjanak tamogatast. Es Europa legszarabb munkanelkuli ellatasat is alapjaiban modositani, biztositasi hozzaallassal valami ilyesmi szabalyokkal (most kb. az a szabaly, hogy 60%, de max 100 000 Ft 3 honapra, utana 9 honapig 22 800 Ft, utana semmi):
-aki az elmult 10 evbol 9-ben fizetett adot, annak az elso 3 honapban 80% (a 10 ev alatti legmagasabb 24 honap atlagahoz kepest) munkanelkuli segely - fontos, hogy nincs maximum! (ami utana folytatodik a kovetkezo sorban)
-aki az elmult 5 evbol 4-ben fizetett adot, annak az elso (aki az elozo sorbol csuszott at, annak a kovetkezo) 3 nonapban 70% munkanelkuli segely (ami folytatodik a kovetkezo sorban)
-aki az elmult 2 evbol 1-ben fizetett adot, annak az elso (aki az elozo sorbol csuszott at, annak a kovetkezo) 3 nonapban 60% munkanelkuli segely (ami folytatodik a kovetkezo sorban)
-aki az elmult 1 ev feleben fizetett adot, annak az elso (aki az elozo sorbol csuszott at, annak a kovetkezo) 3 nonapban 50% munkanelkuli segely
Tehat aki az 1. kategoriaba esik, az osszesen 1 evig kapna a segelyt a mostani 3 honap helyett. Es aki sok adot fizet, az nagyon nem az ehhez kepest szanalmas 100 000 Ft-ot kapna; hanem ugyan negyedevente csokkeno mennyiseget, de meg a vegen is a korabbi netto fizetese felet megkapna.
Bel