0
Nézem az Indexet. Címlapon, harsogva fogad a hír: "Az eddigi legrosszabb hétvégi adat: 21 halott egy nap alatt".
Közvetlenül fölötte arról írnak, hogy Szlávik János szerint mindenkinek be kellene oltatnia magát influenza ellen. Mert ha egy idõs, krónikus beteg ember az influenzát és a koronavírust is elkapja, akkor megduplázódik nála a halálozás kockázata.
Tudom, hogy unalmas az influenzás hasonlítgatás, de eszembe jutott valami. Anno keresgéltem cikkeket az influenza halálozási arányáról. Azt találtam, hogy igazából nem nagyon lehet tudni, hogy hol, mikor, hányan halnak meg az influenza következményeként. Mert pont egy idõs, krónikus beteg embernél nem azt írják rá a kórházban az iratokra, hogy a halál oka influenza, stb.
Most itt van elõttünk egy adat, amit címlapon, kiemelt hírként közöl az Index: egy nap alatt meghalt 21 ember. Tehát átlagolva körülbelül megyénként 1 fõ. De mi a besorolás kritériuma? Mi alapján írják be valakihez, hogy a halál oka koronavírus? Ha az influenza pontos halálozási arányáról csak találgatnak, akkor hogyan tudják meghatározni - ráadásul többségében idõs, krónikus beteg személyeknél -, hogy x napon egészen pontosan 21 ember halt meg koronavírusban? Nem 20, nem is 22, hanem 21.
Tudom, ezen is sokan viccelõdnek, hogy frontálisan ütközik valaki az autópályán, de kimutatják a vérében a covidot és beírják, hogy koronavírusban halt meg. Én nem viccelõdni szeretnék, csak tényleg nem értem. Ismerõsöm környezetében is volt egy idõs ember, aki elhunyt. Ment a hisztizés, hogy a koronavírus vitte el. Aztán kiderült, hogy kétoldali tüdõgyulladás.
Minden cikkben ott volt, hogy az influenza számai bizonytalanok, csak becslések léteznek. Ezek között voltak régi cikkek is, amikor még nem volt koronavírus. Úgyhogy én továbbra sem értem ezeket a napi covid-statisztikákat. Azt is leírtam már, amikor egy 101 éves néni halt meg, és az Index címlapon hozta, hogy koronavírusban hunyt el. Azért az már elég nevetséges volt. Nem hiszem, hogy ezt biztonsággal meg lehetne állapítani.