0
| Thumbs Up |
| Received: 88 Given: 35 |
hááát, lehet
Nekem nem volt egyházi esküvõm, csak polgári, nem tudom milyen adminisztráció történik az egyházin, de feltételezem, hogy hasonló, mint az anyakönyv-vezetõnél: személyazonosság igazolása után (ami talán a szertartás elõtt, a háttérben történik) tanúk elõtt nyilatkozik a pár, amit aztán aláírásukkal is megerõsítenek az anyakönyvben. Errõl akkor (vagy késõbb?) kapnak egy kivonatot. Ha ebbõl a könyvbõl a templomban is van, amit a pap tölt ki és irat alá a párral, akkor mi lesz? Lassan már elektronikusan kéne történjen az azonosítás, ujjlenyomattal az aláírás, ami egy megfelelõen védett, központi adatbázisban van rögzítve. Mindegy, hogy a tabletet az anyakönyv-vezetõ, vagy a pap tartja oda. Én nem látom olyan tragikusan a hírt. Szerinted milyen baj lehet belõle?
Tényleg elég furán hangzik, az egyházak nem termelnek semmit, alkalmazottaik elvileg visszafogott életet élnek. Azt gondolom, hogy a járvány nem igazán volt rájuk hatással. Rászorulókat segítenek ugyan, de inkább a friss munkanélkülieken kéne segíteni, de azt az állam csinálja. A munkahely teremtés, meg a tõkések "feladata". A cikk annyit ír, hogy "beruházásra". Ha ez templomok, egyházi iskolák felújítását jelenti, akkor ez az építõiparban adhat munkát. Ez a GDP-t növeli és visszacsöpög némi adóbevétel az államkasszába. Ha segélyként szétosztják a "rászorulóknak" az se rossz (annak, aki kapja), de jó része nem krumplira, tojásra lenne elköltve, hanem piára, cigire. Ha meg bent hagyják az államkasszában, ott nem kamatozik és nem lesz belõle GDP növekedés. A spórolás, megszorítás nem mindig jó ötlet, fõleg ha nem egyének oldaláról hanem az állam oldaláról nézzük. A spórolás csak egy újabb tõrdöfés lehet a gazdaságnak. Ha tudják mibõl finanszírozni (kedvezõ feltételekkel jut hitelhez az állam), akkor jobb eladósodni, mint tönkremenni.
Mondjuk biztos lehetett volna hasznosabb beruházásokat is finanszírozni (pl. víztározók, bérlakások építése)
Írom a választ, de elõbb:
https://coub.com/view/1tfbmx
![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1,229 Given: 1,208 |
Jogos a kérdés. Nekem is csak polgári volt, az egyetlen ami más, az inkább csak a papírmunka. Ez utóbbi azért lehet fontos, mert rengeteg dolog van aminél számít a papír, adózásnál, külföldi utazásnál, kórházi látogatásnál, válásnál-vagyonelosztásnál, gyerekeknél válás esetében, stb. Errõl jut eszembe, hogy ha a házasságot csak templomban kötnék, akkor a válás attól még a bíróságon történne? Az biztos hogy a templomi esküvõ után is kellene állami hitelesítés. Gondolom hogy csak emiatt vannak kétségek.A templominál az az érdekes, hogy pont úgy elválnak az emberek ha templomi az esküvõ, mintha csak polgári. Illetve vannak akik papír nélkül is egy életre együtt maradnak és felnevelnek néhány gyereket.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Csak rápislantok a hírekre, és máris újabb adalék a paranoiához.
Most éppen a Pedagógusok Szakszervezete, és a Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezete tiltakozik. Attól tartanak, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés túlnyomó része egyházi kézbe kerülhet. (És Orbán ugye most osztott ki indokolatlanul 64 milliárdot az egyházaknak.)
Egerben Palkovics kereste meg az érseket, hogy az egyház vegye át az Eszterházy Károly Egyetemet. A Kaposvári Egyetemrõl most tárgyalnak a reformátusokkal. És mennek a pletykák a nyíregyházi pedagógusképzésrõl is.
"Az érdekvédõ szervezetek belátják és helyénvalónak is tartják azt, hogy az egyházi iskolák szakember-utánpótlásának bázisát jelentõ egyházi óvodapedagógus- és tanítóképzésnek fontos helye van a magyar felsõoktatás palettáján, de az állami képzés arányát nem messze meghaladó mértékben.
Azt visszautasítjuk, hogy a vidéki egyetemek stabilitását, mûködõképességét veszélyeztesse a karok, intézetek további nagyszámú, tisztán politikai és hatalmi megfontolásból történõ kiszervezése
– hangzik a közlemény."
Orbánnak vagy kezd elgurulni a gyógyszere, vagy zsarolják valamivel, vagy én nem tudom, de ez már egyre komolyabb alkotmányjogi problémákat vet fel.
Lehet az elõbbi
Mitöbb a cikknek eleje eléggé témába illõ.
Last edited by BragBOL; 12-02-2020 at 04:35 PM.
Gyûjtsd szelektíven a hulladékot, hasznosíts újra! Jó-jó, de hol a jéghegy?
Kérem, én csak ártatlanul olvasom a híreket, és igyekszem összerakni belõlük egy képet.Ha sok az ilyen hír, az azért feltûnõ. Például eleve KDNP is miért van még? Ez a poszt már tíz éve is aktuális volt, aztán most is ugyanaz a helyzet. (És a slusszpoén, hogy pont ezek a nagy keresztény Harrach-félék fúrják meg az olyan programokat, amik mondjuk éppen csökkentenék az abortuszok számát. Szóval érdekes dolgok ezek.)
Gondolj bele: akár az is lehet, hogy az egyház most csak lapít. Felismerte, hogy jelenleg nem lehet hatalmi tényezõ, ezért meghúzza magát. De ki tudja, hogyan alakulnak a dolgok, ha például elszáll a bevándorlás, és ráfekszenek erre a mondvacsinált "védjük meg a keresztény Európát az iszlám hódítástól" bullshitre. Hallottam már olyan papi véleményt, hogy eljön újra az az idõ, amikor tele lesznek a szemináriumok ifjú csuhásokkal. (Remélem, hogy nem.) Úgyhogy nem árt egy kis paranoia.
Több egyházi intézményben dolgoztam, jó pár éven keresztül. Aláírom, hogy helikopter-leszállóhelyet és jakuzzit egyikben sem láttam, de ezen a kettõn kívül talán mindent.Olyan beruházásokat, hogy a fal adja a másikat. És akkor én még csak a kis dolgokat láttam. Tudom közhelyes, de dõzsölnek. (Most a hír hatására elkezdtem keresgélni. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke legutóbb például közel két és fél milliárdból újított fel kívül-belül egy papneveldét, ahova évente egy kispap szokott jelentkezni, vagy egy se. Ugyanez a faszi minden püspöki állomáshelyén ezt csinálja: olyan beruházásokat, mintha merné valahonnan a pénzt, és közben minimálbéres embereket, akik a napi mûködésért felelnek, mindenhonnan kirugdos, szinte mintha élvezné.)
Azt is tudom, hogy a másik oldalon hány alkalmazottjukat károsították meg, milyen bércsalások mentek. Persze nem a papok kárára, hanem a legalul lévõ civil (világi) alkalmazottakéra, akik dolgoztak nekik szarásig. Személyesen nekem összességében olyan 2 millával tartoznak, ennyit csaltak el. És még ez is jóval több lenne, ha nem jártam volna utána, és bizonyos tételeket nem lettek volna kénytelenek kifizetni.
A dolog egyébként nagyon egyszerû lenne. Minden egyháznak a hívek adományaiból kellene eltartania magát. Ennyi.
Tragikusan én sem látom. Már csak azért sem, mert valószínûleg nem fogják megszavazni. Inkább a többi ilyen hírrel együtt, azok kontextusában aggasztó.
Amúgy alkotmányjogi szempontból lenne erõsen problémás. A papnak ugyebár teológiai végzettsége van. És törvény minõsíti õt egyházi személlyé, ez egy külön törvényi kategória. (Túl azon, hogy a teológia áltudomány, egyébként még ebben az áltudományban is komolytalan a képzésük. És van összehasonlítási alapom, mert én is jártam büfé szakra, illetve komolyra is.)
A lényeg: egyházi személy az állam nevében ne kössön házasságot. Se az állam Jahve nevében. Mert mi történik, ha egy pap a templomban házasságot köt Jahve nevében, és ezt a házasságot az állam - így önmagában - érvényesnek ismeri el? Egyrészt sérül az állam és a vallási közösségek elhatárolása. Másrészt sérül az állam vallási és lelkiismereti kérdésekben való semlegessége. Mert gondolom, hogy a Kukulkán nevében kötött házasságot például nem ismerné el az állam. Mind az elhatárolás, mind a semlegesség a jogi kultúrába erõsen beágyazott elvek (és az Alaptörvény is rögzíti õket), amiket nem a 21. században kellene újra bolygatni.
Már megírtam a választ, amikor olvastam a hozzászólásodat. Rátapintottál egy fontos dologra! Hogy a messze legnépesebb felekezetnél eleve mûködésképtelen lenne az egész. Mert a pápistáknál hivatalosan nincs válás. Katolikus pap egy katolikus templomi házasságot semmilyen indokkal nem bonthat fel. Mivel pedig a házasságok egy jelentõs része válással végzõdik, ez megoldhatatlan helyzetet teremtene. A templomban tartanak egy esküvõt, azt az állam elismeri. De aztán felbontani, a válást levezényelni mégis az államnak kell, amit a Jobbik állítólag tehermentesíteni akar.
Viszont az egyház által kötött, állam által elismert, majd állam által felbontott házasság felbontását az egyház nem ismerné el, azt továbbra is fennálló házasságnak tekintené.(Más kérdés a hallgatólagos gyakorlat, ahol a megfelelõ emberek megfelelõ borítékkal tetszõleges számú házasságot kötnek katolikus templomban. Ha jól emlékszem, éppen valami fideszes nagykutyáról mesélte nekem anno egy pap, hogy már a harmadik vagy negyedik templomi házasságánál tartott.)️
Kár, hogy Szájer báttya sorselemzésére nem tér ki. Bár ezt, így, nehéz lett volna eltalálni.
Az a baj, hogy ez az írás is belemegy abba a hamis narratívába, hogy az egyház "Sátánt" szolgálja. Ez csakis abban az értelemben igaz, hogy a bibliai "Isten", és a bibliai "Sátán" valóban ugyanaz, a Biblia egy tudathasadásos lényt mutat be. Tehát ebben az értelemben stimmel, hogy mivel az egyház "Jahvét" szolgálja, ezzel egyszersmind valóban a "Sátánt" szolgálja.
De nem lenne szabad elfelejteni, hogy ez mind a Biblia narratívája. Jahve kitalált alak, a bibliai "Sátán" kitalált alak, Jézus (akire a belinkelt cikk is hivatkozik) kitalált alak. A valódi Sátánt bátran lehet kutatni a hagyományokban. Nem patás gonosz, és nem kell összehozni a kereszténységgel, az egyházzal meg a Bibliával, mert semmi köze ezekhez.
A belinkelt cikk említi a KDNP-t, és az egyház mindenféle "leányvállalatait" is. Ezzel is egyetértek. Összefonódások vannak bõven, például az általam említett két és fél milliárdos felújítást is Mészáros közeli cég végezte. Meséltem már itt arról is, ahogy a fél város veterán komcsijai, rendõrfõnökök stb. kerti partiztak a püspöknél, persze ezekrõl nincs nagy hírverés. Viszont a cikket itt is kiegészíteném azzal, hogy maga a kereszténység is egy leányvállalat, értelemszerûen a judaizmus leányvállalata.
És egyébként azzal sem értek egyet, hogy a kereszténység, a Biblia, vagy Jézus alakja különválasztható lenne a katolikus egyháztól. Tudom, hogy ez a nézet nagy divat manapság, meg a qrucok nagyon szeretnék, ha így lenne. Csak nincs így. A katolikus egyház nélkül nem lenne kereszténység, az inkvizíció nélkül nem lenne kereszténység. Ez mindig is evidencia volt. Más kérdés, hogy aztán jöttek a legkülönbözõbb szektásodások, és mára kábé annyi keresztény egyház van, ahány keresztény hívõ. De a világon semmi sem támasztja alá azt, hogy a kereszténység egy pillanatra is "leválasztható" lenne a katolikus egyházról. A kettõ egy. Nem volt semmiféle "õsmagyar kereszténység", meg egyéb böszmeségek.
| Thumbs Up |
| Received: 1,229 Given: 1,208 |
Elgondolkodtam valamin.
A vallás alapja a hit, ami nincs bizonyítva.
Az ûrkutatás jelentõs része teória, elképzelés és hit, nincs bizonyítva.
Nem tudom, de én látok itt egy kis hasonlóságot. Persze, a kereszténység és hasonló vallásokban ott van Isten, egy "személy".
Ugyanakkor ott a teremtéstörténet is (a Föld, a csillagok, és persze) az élet létrejötte, ami teória, viszont az ûrkutatásnak is vannak elképzelései róla. Szintén bizonyítékok nélkül. Igaz, Isten nélkül, tudományos köntösben, de az élet kialakulásáról vannak elméletek.
Sõt, a múltkor egy csillagászati FB oldalon meg mertem említeni hogy a csillagászat többnyire csak elképzeléseken alapszik, mire vallásos vehemenciával esett nekem néhány ember.
A földi vallások és az asztronómia kapcsolata. Errõl meg eszembe jutott a csillagjóslás. Ami vallás és csillag-téma is egyben.
Na, túl sok volt nekem ez a másfél órás ûr-film amit néztem... Beindult tõle az agyam rendesen.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
| Thumbs Up |
| Received: 105 Given: 94 |
Hat pedig ez nagyon is egyszeru, ilyenkor mar nem elmeletekrol van szo, hanem hogy mindenki vedekezo modba szokott valtani ha nagyon alapveto dolgokat kerdojelezel meg, amikre az identitását epitette. "Racionalis vagyok" vagy "magyar vagyok" es hasonlo kijelenteseket nehezen enged el barki is. Pedig valóban igazad van abban, hogy köztudottan millio dolog nincs rendbeteve a fizika narrativai kozul. Nem kell tulmagyarazni, kicsit olyan a helyzet hogy nem latunk el a teridoben akarmeddig, igy ahova mar elméletileg sem erunk el (pl. osrobbanas elotti allapot vagy a planck meretek kvantumvilaga) az teljes sotetseg szamunkra. Ez nem jelenti hogy nem lehetne roluk teoretizalni, de az gondolom mindannyiunknak megvan, hogy pont a multiverzum elmeletek kapcsan meg jelenleg is tart egy eleg nagy vita arrol, hogy amit nem tudunk merni arrol mennyire "ertelmes" vagy "fizikai" egyáltalán beszelgetni.