Oldala 7 of 7 ElsõElsõ ... 567
Eredmény 61 to 67 of 67

Topic: Higiénia

Alpha
    Guest

0 Not allowed!
    Kb. két hónapja készítettem szappant vajból és olajból (ingyen jutottam vajhoz és lúgkõhöz, azért abból készült)
    Most kipróbáltuk, nagyon jó lett. Van még pár kiló alapanyag, szerintem holnap megcsinálom azt is...
    Ha vettem volna a cuccokat, lehet drágább lett volna, mint a bolti szappan, de így megérte. Kisérletnek szántam a projektet.

MPF támogató
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2014
    Lakhely
    Canada
    Thumbs Up
    Received: 63
    Given: 8

0 Not allowed!
    Minden amit magadnak csinalsz az jo, mert tudod mi van benne.
    Mas: Ma is voltunk vasarolni, es en csak azt nem ertem, hogy az emberek felvasaroltak az osszes kezfertotlenitot. De ha otthon vannak, akkor arra miert nem jo a szappan, kezet mosni? Olcsobb is, konnyebb is tarolni. Kezfertotlenito, es folyekony szappan mindenhol hianycikk, de a hagyomanyos szappan meg volt meg boven. Vettem is egy jo nagy adagot. Szoval nem ertem a gondolkodas modjukat.

MPF támogató Ihasz Laci's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2015
    Lakhely
    Somerset UK
    Blog Entries
    3
    Thumbs Up
    Received: 4
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Al Bundy Hozzászólás megtekintése
    Minden amit magadnak csinalsz az jo, mert tudod mi van benne.
    Mas: Ma is voltunk vasarolni, es en csak azt nem ertem, hogy az emberek felvasaroltak az osszes kezfertotlenitot. De ha otthon vannak, akkor arra miert nem jo a szappan, kezet mosni? Olcsobb is, konnyebb is tarolni. Kezfertotlenito, es folyekony szappan mindenhol hianycikk, de a hagyomanyos szappan meg volt meg boven. Vettem is egy jo nagy adagot. Szoval nem ertem a gondolkodas modjukat.
    ez nalunk is igy van, szappan van mindenhol, de kezfertotlenitot vagy folyekony szappant az eg vilagon sehol nem lehet kapni.
    nekem nem gond, mi mindig is szappan partiak voltunk

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1
    Given: 0

0 Not allowed!
    Vírus irtó fertõtlenítõnek minden zsíroldásra alkalmas anyag jó. A vírust egy zsír réteg védi. Ha az tönkre megy a vírusnak is vége. Így kiváló fertõtlenítõ a benzin, az alkohol, a WD40, a szappan, a mosogatószer, azaz szinte az összes ipari és háztartási tisztítószer. Csak nem mindegy hova használod...

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 342
    Given: 617

0 Not allowed!
    Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.Régebben láttam egy dokumentumfilmet egy törzsrõl (azt hiszem, Afrikában). Abban mutatták a nõk fürdési szertartását is, és ha jól emlékszem, még víz se volt benne, csak átmentek valami füstön. Illetve talán néhány testtájékukat törölték meg valami nedvessel.

Most meg a minap olvastam egy sztorit innen Magyarországról, egy leszokott alkoholistától. Õ az utcán élt, és én ledöbbentem, amikor például azt írta, hogy tavaly fürdött legutóbb. Valahogy nekem eddig le sem esett, hogy akik abban a közegben élnek, azok szinte egyáltalán nem tisztálkodnak. Igaz, hogy miután valaki beverte az arcát, a kosztól elfertõzõdött a sebe. De egész addig a jelek szerint semmi baja nem volt attól, hogy mindenféle tisztálkodás nélkül élt az utcán.

Félre ne értsétek! Csak gondolkodom, hogy az egész higiéniában mennyi lehet a higiéniai termékek iparának a lobbija, és mennyi lehet az, amire tényleg szüksége van a testünknek. Olyat is olvastam - csak egy regényben, nem ismeretterjesztõ könyvben -, hogy a fogmosáshoz elvileg nem is kellene fogkrém, csak a sikálás a lényeg a fogkefével. Ehhez képest nemrég olvastam egy fogorvos cikkét, aki már ott tartott, hogy ideális esetben külön fogkefe a reggeli fogmosáshoz, és külön az estihez, meg jó esetben elektromos fogkefe, de utána kellene fogselymezni is, és 3 hónap után cseréljünk fogkefét, stb.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 106
    Given: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.Régebben láttam egy dokumentumfilmet egy törzsrõl (azt hiszem, Afrikában). Abban mutatták a nõk fürdési szertartását is, és ha jól emlékszem, még víz se volt benne, csak átmentek valami füstön. Illetve talán néhány testtájékukat törölték meg valami nedvessel.

Most meg a minap olvastam egy sztorit innen Magyarországról, egy leszokott alkoholistától. Õ az utcán élt, és én ledöbbentem, amikor például azt írta, hogy tavaly fürdött legutóbb. Valahogy nekem eddig le sem esett, hogy akik abban a közegben élnek, azok szinte egyáltalán nem tisztálkodnak. Igaz, hogy miután valaki beverte az arcát, a kosztól elfertõzõdött a sebe. De egész addig a jelek szerint semmi baja nem volt attól, hogy mindenféle tisztálkodás nélkül élt az utcán.

Félre ne értsétek! Csak gondolkodom, hogy az egész higiéniában mennyi lehet a higiéniai termékek iparának a lobbija, és mennyi lehet az, amire tényleg szüksége van a testünknek. Olyat is olvastam - csak egy regényben, nem ismeretterjesztõ könyvben -, hogy a fogmosáshoz elvileg nem is kellene fogkrém, csak a sikálás a lényeg a fogkefével. Ehhez képest nemrég olvastam egy fogorvos cikkét, aki már ott tartott, hogy ideális esetben külön fogkefe a reggeli fogmosáshoz, és külön az estihez, meg jó esetben elektromos fogkefe, de utána kellene fogselymezni is, és 3 hónap után cseréljünk fogkefét, stb.
    Ha egy valaki büdös, koszos, az feltûnõ...

De ha mindenki, akkor már természetes...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Fórum támogató
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2013
    Blog Entries
    8
    Thumbs Up
    Received: 51
    Given: 127

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.
    Szia,

Szerintem az ertelmes higienia es a halandosag erosen osszefugg.

Tehat egyreszt termeszetesen nem fontos a tarsadalom szamara ott, ahol atlag 6-10 gyerek szuletik csaladonkent, mert nagyon konnyu elerni, hogy 2 felnott legyen kozuluk.
    Es miutan a gyenge 4-8 meghalt, a maradek mar kemeny es birja jol a koszt.

Viszont azokban a tarsadalmakban, ahol nagyjabol 2 gyerek szuletik csaladonkent, ott nem fer bele, hogy a 2/3-d vagy a 80% meghal.

Kis magyarazatkent, hogy a fentiekkel egyaltalan nem arra gondoltam, hogy a legjobban reklamozott szappant kell hasznalni, hanem sokkal alapvetobb dolgokra: mindenek elott a tiszta ivovizre, illetve masodlagosan ugy altalaban a higienikus etkezesekre.

Raadasul ez reszben tanulhato is (a fent emlitett evolucios szelekcio mellett), tehat pl. amilyen korulmenyek kozott eletben marad az egyiptomi falvakban az arab gyerekek fele, ugyanezeknek a gyerekeknek az ikertestverei jo esetben nem elnek tul azt, ha europai viszonyok kozott felnove egyszercsak oda kerulnenek. (Termeszetesen tanulas alatt nem iskolai orakon valo reszvetelt ertek, hanem az immunrendszer es a belflora alkalmazkodasat a korulmenyekhez.)

Azonban a tulzott higienia kifejezetten karos, mivel ha egy egyebkent egeszseges ember csiraszegeny kornyezetben el (marmint a szuletesetol kezdve eveken at), akkor nem tanulja meg a szervezete, hogy a normalis kornyezetben hogyan kell elni. De ebbol nem az kovetkezik, hogy a higienia karos, hanem a dolgok tulzasba vitele a karos!

Egy tulelesi helyzetben szerintem nagyon fontos a higienia. Pl. alapvetoen minden fott etel (sult meginkabb) higienikus az elkeszulte pillanataban. De addig el is kell jutni, pl. a zsakmanyt megnyuzni es kibelezni. E kozben egyaltalan nem garantalt semmi, tehat ha az embernek van _1_ kese, azt fontos a megfelelo idopillanatokban fertotleniteni (pl. nyers hussal valo foglalkozas utan). Es persze erre elore fel kell keszulni, hogy legyen az embernel megfelelo felszereles.

Illetve visszaterve az elozo bekezdes kezdo gondolatahoz: olvastam tanacskent, hogy ahol problemas az altalanos higienia, ott csak ugy etkezzunk, hogy a kajat folyamatosan figyeljuk attol a pillanattol kezdve, hogy leveszik a tuzrol (tehat elotte mindegy mit tettek vele, de utana nagyon fontos, hogy ne szennyezzek). Persze nehogy azt kepzeljetek, hogy kulfoldre kell menni ehhez peldakert: jopar evvel ezelott volt abbol nagy botrany, hogy a gyerekek etelebe keszites kozben beleszartak. Pontosabban addig, amig husleves, fott krumpli, borso fozelek meg hasonlo kajakat keszitettek, addig nem volt ezzel semmi gond, mert fozes (forralas) utan megeheto. Csak aztan egyszer tejszines gorog gyumolcslevest keszitettek, amit fozes nelkul keszitenek el, akkor egybol tucatszam mentek a gyerekek korhazba (nem, nem volt happyend: nem iteltek el a bunosoket, es a ceg utana valtozatlanul szolgaltatott tovabb - szamomra dobbenet, hogy ilyen primitiv emberek ellen sem voltak kepesek nyomozni).

Bel

A topic keresõszavai: