Nemrég azon gondolkodtam el, hogy mennyiben lehetnek eltúlzottak a mai világ higiéniával kapcsolatos elvárásai.Régebben láttam egy dokumentumfilmet egy törzsrõl (azt hiszem, Afrikában). Abban mutatták a nõk fürdési szertartását is, és ha jól emlékszem, még víz se volt benne, csak átmentek valami füstön.
Illetve talán néhány testtájékukat törölték meg valami nedvessel.
Most meg a minap olvastam egy sztorit innen Magyarországról, egy leszokott alkoholistától. Õ az utcán élt, és én ledöbbentem, amikor például azt írta, hogy
tavaly fürdött legutóbb. Valahogy nekem eddig le sem esett, hogy akik abban a közegben élnek, azok szinte egyáltalán nem tisztálkodnak. Igaz, hogy miután valaki beverte az arcát, a kosztól elfertõzõdött a sebe. De egész addig a jelek szerint semmi baja nem volt attól, hogy mindenféle tisztálkodás nélkül élt az utcán.
Félre ne értsétek!
Csak gondolkodom, hogy az egész higiéniában mennyi lehet a higiéniai termékek iparának a lobbija, és mennyi lehet az, amire tényleg szüksége van a testünknek. Olyat is olvastam - csak egy regényben, nem ismeretterjesztõ könyvben -, hogy a fogmosáshoz elvileg nem is kellene fogkrém, csak a sikálás a lényeg a fogkefével. Ehhez képest nemrég olvastam egy fogorvos cikkét, aki már ott tartott, hogy ideális esetben külön fogkefe a reggeli fogmosáshoz, és külön az estihez, meg jó esetben elektromos fogkefe, de utána kellene fogselymezni is, és 3 hónap után cseréljünk fogkefét, stb.