PDA

View Full Version : Rádiók, Walkie-Talkie-k, adóvevõk, kommunikáció

Oldalak : 1 [2]

raktaros
06-21-2014, 08:13 PM
Tihanyban vagyok, füleltem délután a 446.300MHz-en, de nem hallottam senkit.

A. L. Ias
06-22-2014, 01:39 PM
Eredményes volt a tegnap este. Sikerült összehozni egy DX-et a Tubesre kitelepült csapattal, ami 178 km távolságban volt. Az Alföld felé is volt egy sikeres és egy majdnem sikeres. Jászkarajenõ 103 km távolságból sikerült, Cibakháza 118 km csak részben. Engem hallottak, de az ellen állomás adóteljesítménye kevés volt.

Próbálkoztam a Balaton felé is, de süket volt az éter mind 2m-en, mind 70 cm-en.

Salmo
06-22-2014, 03:23 PM
No meg ne feledjük el a szintén fontos DX-eket a fórumtagokkal......:thumbup

A. L. Ias
06-22-2014, 03:32 PM
Az nem DX, hanem remélhetõleg hagyományteremtõ éteri diskurzus volt. De jogos az észrevétel, az este kellemes eltöltéséhez nagyban hozzájárult a jó rádiós társaság is. Olyannyira, hogy a DX vadászat háttérbe is szorult. :beer:
A másik hasznos tapasztalat, a Nagy-Kevély megfelelõ lenne egy ismétlõállomás vagy átjátszó elhelyezéséhez SHTF esetére. Astonferi segítségével igen sok helyrõl lepróbáltuk az összeköttetést, ami apróbb kihagyásokkal, de sikeres is volt. Az autonóm áramellátást kell megoldani és a készülék rejtését, igen nagy lefedettséget lehetne vele elérni

astonferi
06-23-2014, 08:08 AM
nos igen szerintem is jó tapasztalat volt és olyan helyeken is volt adás ahol nem gondoltam volna kocsiban kézi rádió nagolya 771 antennával. kodály körönd, keleti pu. melletti utcák, kossuth tér környéke, nyugati pu. m3 kivezetõ része, hösök tere.
nagyon szívesen tesztelek még akár úgy is rajzolok térképet a mûködõ részekrõl.
voltak helyek ahol én tisztán vettem Alias-t de Ö nem hallott viszont kordinálás esetén segítségként az is ha csak vételem van szerintem.
legközelebb autó antennával is megpróbáljuk mi az eredmény úgy.

TMIB
06-23-2014, 12:47 PM
Néhány tanács.

http://www.youtube.com/watch?v=2rAwk-4mrMM

Salmo
06-23-2014, 01:39 PM
Moderáltam magam, és nem írok semmi vulgárisat, csúnyát a videón szereplõ személyrõl, és az abban foglaltakról.....

astonferi
06-23-2014, 01:59 PM
akkor fogalmazz finoman ahogy az isiben tanitottak :haha:

TMIB
06-23-2014, 02:06 PM
Moderáltam magam, és nem írok semmi vulgárisat, csúnyát a videón szereplõ személyrõl, és az abban foglaltakról.....

Miért? Csak ironikusan fogalmaznak benne. Gondolom hogy a sok szerencsétlen folyamatosan olyat csinál amivel tönkreteszi a rádióját és emiatt a rádiók javításra szorulnak. (És ha megnézed hogy kik rádióznak, akkor tudni lehet hogy a javítást és a cserét az adófizetõk pénzébõl fizetik ki.)

De lásd meg a videóban az enyhe szarkazmust, ezt félig viccnek szánták egy kis orra koppintással. :)

Vasember
06-23-2014, 06:11 PM
Élettartalmát! :)

mzperiksz
06-23-2014, 06:38 PM
Az adófizetõk pénzébõl már rég edr rádiót vesznek, kicsit más kategória.

raktaros
06-23-2014, 06:46 PM
De az is csak egy rádió :)

A. L. Ias
06-23-2014, 07:17 PM
Szerintem nem mi vagyunk a célközönsége a videónak. Egyszerû, ipari rádiókról beszél, amik fix frekvenciákra vannak programozva. Ráadásul unatkozó rádióhasználókról beszél. Nem prepper jellemvonás. :) Nem is állami rádióhasználókról, õk unalmukban nem a rádiót baszkurálják. És a rádióhasználati tudnivalókat nem a gunmagazinból szerzik.

TMIB
06-23-2014, 07:23 PM
Nem tudom ki a célközönsége, csak megnéztem és gondoltam nem árthat ha idegeszem. :)

Vasember
06-23-2014, 08:14 PM
Szemét és vagonõr

Salmo
06-23-2014, 08:20 PM
No akkor leírom, visszafogottan, hogy miért megy el a halál kóchengeres ipari motorolla rádiós faszára ez a takonyképû buzi:
Egy "ótvar" kínai baofeng rádiót gyûrök 2 éve! Legalább 500-szor kicsavartam az sma csatlakozót, és helyére
meg be a BNC-t. A BNC csatira meg egyéb antennát, kábelt, swr mérõt, meg mindent, rángatva a beépített sma famele-t. A rádió csavargatható
gombajait minimium milliószor csavartam oda-vissza, amikor egy-egy rádiós bushcraft kitelepülésen szinte folymatosan
álítok frekvenciát, Ct kódot, scannelek, stb. És kérem, ez az " ótvar" kinai rádió bírja! Ellentétben a "profi ipari" rádiókkal.

Ennyi.

Mossátok meg a lábatokat véreim, és menjetek aludni.......

astonferi
06-24-2014, 04:41 AM
Mossátok meg a lábatokat véreim, és menjetek aludni.......[/QUOTE]

parancs értettem :D

Picsogi
07-13-2014, 04:03 PM
Ha a Balatonon nyaralnátok:
http://www.vizimentok.hu/pictures/downloadmanager/1/30/NKH_tajekoztato.pdf
A VHF 22-es csatorna az a 161,7 MHz, a VHF28 az pedig a 162,00 MHz.
A VHF 16 (általános segélyhívó a balatoni hajózásban) a 156,8 MHz-en van.

raktaros
07-31-2014, 09:41 AM
Tud valaki ajánlani jó antennát 70 centire?
Van egy Aszódi 3m-esem, de villámveszélyes a hely és nem merem feltenni oda, valami alacsony nagy nyereségû nem erõsen irányított kellene.
Egy 180fokos (esetleg 120fok is elég) szektorsugárzó lenne ideális...

fixy007
07-31-2014, 10:02 AM
Ezt használjuk egy páran, nagy nyereségû, baráti árú(asszem 5-6 ezer huf) antenna:
http://www.carant.hu/TETRA/Fixen_rogzitett_antennak/ACY7.html?Nyomtat=1

raktaros
07-31-2014, 10:53 AM
Ez eléggé irányított, de nem olyan vészes az ára, kéne keresnem egy forrást rá.
Volt egy acy12-m, sajnos megváltam tõle :(.

raktaros
07-31-2014, 08:51 PM
Keresem az antennát, közben olvasom egyiknél:

A FREEDOM CDMA-10 antenna egy nélkülözhetetlen eszköz a rendszert használók számára, amely lehetõvé teszi a korszerû adatszolgáltatásokat javítani a 450MHz-es sávban a széles sávú internet hozzáféréshez.
Széles sávú drótnélküli internet hozzáférésre tervezték a 450MHz-es sávban (CDMA),
http://www.antennak.hu/index.php?kat=5&id=865

450MHz-en van internetszolgáltatás?

A. L. Ias
07-31-2014, 09:01 PM
Keresem az antennát, közben olvasom egyiknél:

450MHz-en van internetszolgáltatás?

A világon több helyen, ha nem is a lakosság internetellátására, nálunk is most tervezik (http://nmhh.hu/cikk/162637/Eredmenyt_hirdetett_az_NMHH_a_450_MHzes_frekvencia palyazaton).

Salmo
08-01-2014, 11:26 AM
Ha veszel kettõ Carant Acy 7-et felakasztod õket egy antenna közösítõre, akkor még mindig beljebb vagy árban ( 4500 Ft/db)
mint egy aszódi, és a 10 dBi nyereség egészen komoly ( az aszódi többszöri módosítás után sem megy fel 7 fölé)
és duplázva elég széles az átfogás is.
Egyébként a 180 km-es PMR rekordunkat ilyen antennával értük el ( 0,5 W-on)

raktaros
08-01-2014, 08:33 PM
Ha veszel kettõ Carant Acy 7-et felakasztod õket egy antenna közösítõre, akkor még mindig beljebb vagy árban ( 4500 Ft/db)
mint egy aszódi, és a 10 dBi nyereség egészen komoly ( az aszódi többszöri módosítás után sem megy fel 7 fölé)
és duplázva elég széles az átfogás is.
Egyébként a 180 km-es PMR rekordunkat ilyen antennával értük el ( 0,5 W-on)

Nekem az aszódni nem a kétsávos, hanem a pmr sávra készült 5x5/8m ha jól emlékszem 8dBi, persze mérni nem tudom.
Sajnos csak a dnd-nél látok acy7-t, szállítással 10e ft :(.
Tudsz forrást olcsóbban?

fixy007
08-02-2014, 02:42 AM
Sajnos csak a dnd-nél látok acy7-t, szállítással 10e ft :(.
Tudsz forrást olcsóbban?
A gyártó kisker. forgalmazójától kell rendelni. Segítõkészek és postáznak is:
http://www.carant.hu/BELFoLDI_FORGALMAZoINK.html
Vannak náluk kábelek és csatlakozók is, kérésre komplett cuccot küldenek.

raktaros
08-02-2014, 08:19 AM
Köszönöm.
Látom itt két változata is van, egyiknek tömörebb a reflektora.
Mindkettõ egyformán jó? Mert nekem a szeles helyre lehet a ACY7NE20 jobb lenne.

A. L. Ias
08-02-2014, 08:14 PM
Ha meg tudsz alkudni kisebb nyereségben, akkor inkább az ACY4NE20 megfelelõbb lenne. Minél kevesebb direktor a elem, annál nagyobb az irányszög. Nem tudom mennyire szeles helyre kell, de nem biztos, hogy megér egy nagyobb árkülönbözetet. Az országban sok helyen látom az ACY antennákat felszerelve és azok sincsenek agyongyötörtve. Olyan helyen érheti meg, ahol ipari felhasználásra vannak telepítve, 10-20-30-50 km távolságra. Oda megérheti a drágább, de strapabíró antenna, mint kijárkálni ellenõrizni viharok után.

Én egybõl beleszerelmesedtem az ACY16NE20-ba. Igazi kitelepülõs hullámvadász. A reflektor strapabíróbbnak tûnik, jobban hátizsák álló, mint az alu lemez.

raktaros
08-03-2014, 07:24 AM
Ok, meggyõztél :).
A jelenlegi terv szerint 2 antenna lesz feltéve, egy nagoya770 helyi és egy yagi kicsit távolabbi kommunikációra, persze külön rádióval.
Jelenleg H155-ötöt használok, jó lesz olyan vagy van már jobb és nem nagyon drága kábel?

A. L. Ias
08-03-2014, 03:52 PM
Attól függ milyen hosszú lesz a tápvonal. Rövid távon 3-5-10 méteren szerintem elég a H155. A fölött már elgondolkodnék kisebb csillapítású koaxon. Amire inkább oda kell figyelni az az UV állóság. Kültérre csak UV álló kábelt tegyél vagy sûrûn kell cserélned, mert elöregszik, repedezik és oda az impedancia. Vagy használj védõcsövet.

raktaros
08-03-2014, 05:51 PM
kb. 6éves a h155-öm, fakult a napos oldala, de nincs repedezve.
Az új telepítésnél már gondoltam én is védõcsõre, tetõszigetelésbe úgyis kell, akkor már mehet kicsit tovább is.
10 méternél nem lesz távolabb az antenna.

raktaros
08-04-2014, 05:26 PM
Esetleg mást is érdekelhet:
- ACY7 tip. antenna 4330,-Ft+Áfa
- ACY7 NE tip. (erõsített, N csatlakozós) 6950,-Ft+Áfa
A szállítás futárral kb 1500,-Ft+Áfa

A. L. Ias
08-04-2014, 09:18 PM
Uhhh... Nem semmi különbség!

raktaros
08-05-2014, 01:28 PM
Képeket nézve csak a reflektor és a csatlakozó a különbség, szélsebességre 30m/s van írva mindkettõnél.
Az olcsóbbikat rendeltem.

raktaros
08-21-2014, 05:41 PM
Ez miféle rádiós dolog?
Az ilyen cuccokra kapcsolt telefonokkal lehet egymással beszélni?
http://www.americanpreppersnetworkradionet.com/2014/08/gotenna-set-to-boldly-take-your.html

A. L. Ias
08-21-2014, 07:02 PM
Ez miféle rádiós dolog?
Az ilyen cuccokra kapcsolt telefonokkal lehet egymással beszélni?
http://www.americanpreppersnetworkradionet.com/2014/08/gotenna-set-to-boldly-take-your.html

Ez? Ez. (http://szifon.com/2014/07/27/gotenna-nincs-terero-nem-problema/) Átfogalmazhatnám, de így a pontosabb és tiszteségesebb. :)

A. L. Ias
08-31-2014, 06:09 PM
Minden fórumtársnak köszönöm a mai összeköttetéseket. Sajnos a rádióm akkuja feladta a harcot, így (nem sokkal) idõ elõtt véget ért a buli.

Bowman
09-10-2014, 06:22 PM
Szevasztok! Volna egy amatõr kérdésem. egy régebbi munkahelyemrõl megörököltem egy 2db concord tipusú pmr rádiót.
http://www.argep.hu/popup.asp?pid=225360271&pnr=10001&foto=1
Tudom, nem nagy durranás, de ha már megvan, érdemes volna használni. Arra gondoltam, hogy az egyik készüléket magammal hordom a kocsiban. 4db AAA elemrõl üzemel, ami szerintem drága dolog csak azért, hogy készenlétben legyen. arra gondoltam, hogy barkácsolok a rádióra egy töltõ csatlakozót, és veszek hozzá egy szivargyutó töltõt.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/transzformator/autos_adapter_14_4w_1_5_12v_1200ma_voltcraft_m_195 4485947.html
Ha AAA akumlátorokat rakok a készülékre, ez mûködhet akku töltõként?

A. L. Ias
09-10-2014, 06:46 PM
Szia!

Elvben mûködhet, de a megvalósításnál akadhat pár probléma. Az általad linkelt szivargyújtóra csatlakoztatható eszköz nem töltõ, hanem DC-DC konverter. Ez csak a feszültséget szabályozza, az áramerõsséget nem. Egy akku töltésénél illik szabályozni a töltõáram erõsségét. Az alapján tudod kiszámítani az akku töltési idejét. Ha azt eléred, illik levenni a töltõrõl vagy olyan töltõt használni ami túltöltés ellen védett. Ha nem ilyet használsz, akkor tönkreteheted az akkut rövid idõn belül. Ha csak az autóban használnád, akkor hagyd ki az akkukat és használd direktben, amikor van a szivargyújtóban feszültség, megy a rádió, amikor nincs, nem megy. Ha pedig ki kell venni a kocsiból tegyél bele akkukat, amit máshogy töltesz.
(Szerintem.)

Bowman
09-10-2014, 06:55 PM
Ezért is kérdeztem, mert tartok a szabályozatlan túltöltéstõl.

A. L. Ias
10-13-2014, 08:30 PM
Ma volt egy igen jól sikerült összeköttetésem BP és Gyöngyös között. Nálam egy kézi rádió volt 4W teljesítménnyel és egy 40 centis Nagoya antenna rajta. Az ellenállomás szintén egy kézi rádióval volt, 1,3 méteres módosított anico antennával és egy 28W-os végfok erõsítõvel. Mindkettõnk tökéletesen hallotta a másikat, az én 4W-om is elszólt odáig, pedig csak az ablakon kihajolva beszéltem, nem másztam hegyre.

Salmo
10-13-2014, 09:14 PM
Franciának össze jött a végfok erõsítõ ? :D

A. L. Ias
10-13-2014, 09:46 PM
Igen, volt hozzá türelme és kivárta amíg elkészült. És igen jóra sikerült.

A. L. Ias
10-28-2014, 06:11 PM
Elkészült a nagy mû (http://travelo.hu/tura/2014/10/28/uj_kilato_a_pilisben/?utm_source=index&utm_medium=link1&utm_campaign=index_cimlap)!
Fel kellene menni és jól felavatni egy fórumos rádiózással. Onnan azért már igen messzire el lehet szólni. Ha felviszünk egy papagájt, akkor akár a fórumtagok országszerte el tudnák érni és beszélhetnének egymással.

A. L. Ias
11-01-2014, 11:21 AM
Úgy döntöttem, hogy ezen a szép napon meglátogatom a pilistetõn kialakított kilátót. Viszek magammal rádiót és mindkét elõzetesen már egyeztetett frekvencián vételkész leszek. Idõnként hívni is fogok rajta, de más átjátszóállomásokat is körbehívok. Remélem több fórumtárssal sikerül összeköttetést teremtenem.

raktaros
11-02-2014, 05:54 PM
Ezzekkel van valakinek tapasztalata?
http://www.ostelsat.hu/cdma_antenna_atk-10_10m_kabel_fme_csatlakozo_A6912.htm
http://www.ostelsat.hu/freedom_cdma-10_antenna_400-470_mhz_10m_kabel_tnc_dugasz_A6910.htm
Antennatartó tartozékok kellenek innen, de nincs acy-7, ez is hasonlóan jó lehet?

mzperiksz
12-21-2014, 03:05 PM
Megjött az új játékszer, kellene hozzá egy mágnestalpas antenna 10-11-12m-re. Kínábol lenne de az idén már nem jön meg, idehaza látott valaki ilyent?

raktaros
01-07-2015, 06:16 PM
Megjött az új játékszer, kellene hozzá egy mágnestalpas antenna 10-11-12m-re. Kínábol lenne de az idén már nem jön meg, idehaza látott valaki ilyent?

Milyen játékszered jött?

raktaros
01-07-2015, 06:49 PM
Érdekes megoldás :)
http://modernsurvivalonline.com/bucket-repeater/

Ebbõl kíváncsi vagyok mi lesz. Ami viszont kérdéses: az információforrás megbízhatósága (ha más forrás nincs csak ez, könnyen manipulálhatják vele az embereket)
http://thevr.hu/lantern-az-emberiseg-kovetkezo-merfoldkove/
https://www.indiegogo.com/projects/lantern-one-device-free-data-from-space-forever

mzperiksz
01-07-2015, 08:06 PM
Ilyene:
http://78roger.free.fr/crt/photo/rci_2970N2.jpg

Milyen játékszered jött?

raktaros
01-07-2015, 08:17 PM
Most nem kicsit irigykedem :thumbup

mzperiksz
01-07-2015, 08:29 PM
Még ne irigykedj mert még nem üzemeltem be, lehet hogy átvert az eladó(a csigazabálóktól jött) :cool:

Most nem kicsit irigykedem :thumbup

yeahno
04-14-2015, 05:13 PM
Van 2db rádióm, GP300, 1994-es gyártmány, 1db talpas töltõ, és vettem hozzá egy RIB-et hogy fel tudjam programozni.

Mit lehet ezzekkel kezdeni?

A 16 csatorna helyre milyen frekvenciákat célszerû beállítani?
1-8-ig gondolom célszerû a 446PMR csatikat, 16-ra a scannelést, de a többire?

Érdemes valami nagyobb antenna után néznem, vagy így hogy csak manuálisan lehet frekvenciát állítani, nincs sok értelme?

Tûzoltóságt, katasztrófa védelmet vagy rendõrséget lehet fogni ezzel?

mmilan21
04-14-2015, 08:46 PM

A rendõrség a Tetrát használja, ami digitális, úgyhogy nem bírod ezzel az analóg eszközzel hallgatni õket.
A többi hatósági szerv nem tudom, hogy pontosan mit használ, de ha próbálkozol, akkor valószínûleg találsz majd valami érdekeset.

yeahno
04-14-2015, 10:50 PM
Ez a másik, hogy frekvenciát csak géprõl lehet felprogramozni a rádióra, egyszerre 16ot úgyhogy sokáig tartana mire találok valamit.

Gyors googlefu azt sugalja hogy esély sincs a rendõrség csatornáját dekódolni, még ha lenne is egy rendõrségi rádióm annak naponta fel kellene jelentkeznia a hálózatra egy egyedi azonosítóval, hogy megkapja az aznapi kódot amivel dekódolni lehet az adást. Legalábbis külföldön így csinálják TETRA rendszeren, itthon lehet nem így megy.

Egy aksi csere ráférne a rádiókra, de két új aksi árából már vehetnék két modernebb walkie talkit.

mmilan21
04-15-2015, 06:48 AM
Egy aksi csere ráférne a rádiókra, de két új aksi árából már vehetnék két modernebb walkie talkit.

Ha van rá pénz akkor veszel két modernebb walkie talkit és a jelenlegiek megmaradnak tartaléknak. Legalábbis én ezt tenném a helyedben.

A. L. Ias
04-15-2015, 08:32 PM
Van 2db rádióm, GP300, 1994-es gyártmány, 1db talpas töltõ, és vettem hozzá egy RIB-et hogy fel tudjam programozni.

Mit lehet ezzekkel kezdeni?

A 16 csatorna helyre milyen frekvenciákat célszerû beállítani?
1-8-ig gondolom célszerû a 446PMR csatikat, 16-ra a scannelést, de a többire?

Érdemes valami nagyobb antenna után néznem, vagy így hogy csak manuálisan lehet frekvenciát állítani, nincs sok értelme?

Szia!

Kicsit pontosítsunk! A GP300 készült UHF és VHF frekvenciára is. Elõször ezt kellene tisztázni. Ha UHF, akkor mehet bele a 446PMR és pár egyéb frekvencia, papagájok, átjátszók. Ha VHF, akkor 2m hullámhosszon használható. Itt is van pár híres/hírhedt freeband frekvencia, de az inkább ipari felhasználásra van fenntartva. Azok kevésbé használhatók a mi szemszögünkbõl.

Eredeti antennát lecserélni nem érdemes, csak ha beteg a mostani. Ugyanis MX csatlakozó van rajta, nem túl elterjedt.

A rendvédelmi szervek (BM, BV, Katasztrófavédelem, Mentõszolgálat, ...) Már áttért EDR rendszerre, más frekvenciatartományra, digitális üzemmódra. Ezeken a rádiókon már nem hallgathatod õket.

Elõnyük, hogy sokat kibírnak, de elszállt felettük az idõ. Amíg mûködnek, használd õket. Ne velük akard scannelni a frekvenciatartományt, de ha találtál számodra érdekes frekiket, programozd be és hallgasd rajtuk!

yeahno
04-15-2015, 10:58 PM
Szia,

Köszi a válaszokat.

Ezek UHF tartományban mûködnek. Tudnál mondani érdekesebb frekiket? Nézegettem listákat neten de nagyon régiek és amit próbáltam mind üres volt.

Milyen rádió kellene ahhoz hogy rendvédelmi szerveket lehessen hallgatni?

A. L. Ias
04-19-2015, 05:46 PM
Elnézést, hogy megkésve válaszolok, de nem is nagyon értem rá az utóbbi idõben. És próbáltam meghagyni a lehetõséget a többieknek a válaszra. Nehogy az a vád érjen, hogy osztom itt az észt.

A kérdésedet tisztán elméleti síkon vizsgálva, megvan a lehetõsége az EDR rádiók lehallgatásának. Legolcsóbb megoldás egy DVB-T USB stick használata, mint SDR. Akár egy tablethez kapcsolva, megfelelõ szoftverrel vevõrádióként használva lehallgatható a megfelelõ frekvenciatartomány. Az éppen zajló adásra hangolva kinyerhetõ a digitális adatfolyam, ami kódolva tartalmazza a hangadatot. És mivel a tablet számítógépként is használható, a bejövõ hangadat kódolását -szintén megfelelõ szoftverrel- vissza lehet fejteni vele, hozzáférve annak tartalmához.

Frekiket a zárt fórumrészen találsz.

yeahno
04-23-2015, 10:36 PM
Azt a kódólást amit itthon használnak vissza lehet fejteni? Azért kérdem hogy érdemes-e ebben az irányban elindulnom, mert ha csak 300 kvadrillion év alatt tudja dekódolni egy quantum számítógép akkor inkább neki sem fognék.

A. L. Ias
04-23-2015, 10:57 PM
Az én személyes véleményem amit ebben az ügyben mondani tudok, hogy semmiképpen, ismételem semmiképpen ne indulj el ebben az irányban! A rádiózásnak annyi szép és legális formája van, ismerkedj meg azokkal és azokban szerezz gyakorlatot, ne ebben az illegális tevékenységben!
A témát továbbra is tisztán elméleti síkon megközelítve. A BM az EDR-rel szemben különleges biztonsági követelményeket fogalmazott meg, az feladatellátáshoz kapcsolódó információk érzékenysége miatt. De nem volt célja, az EDR rendszeren minõsített információk továbbítása. Ehhez mérték az adattitkosító algoritmusokat.

yeahno
04-24-2015, 10:03 AM
Értem, és köszönöm a válaszokat, sokat segítettek.

TMIB
12-23-2015, 10:45 PM
https://www.youtube.com/watch?v=VDXCPHuTt9A

Buckalako
01-11-2016, 06:09 PM
Lehet venni még valahonnan carant antennára régifajta dipólt amin koax balun van?

Buckalako
01-14-2016, 07:09 PM
Csak gondolatébresztõ ;)

Tervezet terrorhelyzetre:

korlátozhatja a rádiók és televíziók mûködését

A honvédség felhasználására, az internet és a mobilhálózat lekapcsolására, kijárási tilalom bevezetésére, a határok lezárására, sõt az emberek kitelepítésére is lehetõséget adna az a –sorrendben már a hatodik – alaptörvény-módosítás

Ráadásul mostanság nagy divat lett sok mindenre ráaggatni a terror jelzõt...

Salmo
01-14-2016, 07:41 PM
Itt feltehetõen nem a 70cm, meg a 2 m-re gondoltak, hanem a Kossutha-ra, meg a Petõfire..... ;)

Csak a hazai honvédelem állapotából kiindulva esélytelennek ítélem meg, hogy zavarják teljes freki
tartományban ezeket a sávokat.

Buckalako
01-14-2016, 07:51 PM
Itt feltehetõen nem a 70cm, meg a 2 m-re gondoltak, hanem a Kossutha-ra, meg a Petõfire..... ;)

Csak a hazai honvédelem állapotából kiindulva esélytelennek ítélem meg, hogy zavarják teljes freki
tartományban ezeket a sávokat.

Szerintem félreértetted ;).
Pont arra akartam célozni, hogy aki még nem tette gondolkodjon alternatív kommunikációs lehetõségekrõl.

Adott esetben mobilhálózat, internet leállítva, média kontroll alatt, nehéz független hírekhez jutni.
Ha még ezt megfejelik kijárási tilalommal is, még rokonsággal sem tudod mi a helyzet.

mossberg-operator
01-19-2016, 11:14 AM
http://nexttime.blog.hu/2016/01/18/hogy_leplezett_le_egy_millio_dollaros_csalassal_va dolt_ferfi_egy_titkos_rendorsegi_megfigyelesi_eszk

Sergeant
03-31-2016, 07:15 PM
Caterpillar B25-tel van valakinek közvetlen tapasztalata?

varég
05-20-2016, 08:29 AM
Ha minden jól alakul, holnap délután már nekem is meglesz a PMR-rádióm, egy baufeng uv5R személyében.
Nemrég teszteltünk párat, egész jól használhatóak, terepen, konvojban is.

fater.lajos
05-21-2016, 03:50 PM
Skacok!
Ez most jutott az eszembe. Vészhelyzetben én igyekeznék egyszerû háromszögeléssel bemérni az adókat. Akinek rádiója van az gazdag, tehát préda...

WestBam
05-21-2016, 05:29 PM
Akkor ebben az országban baromi sok gazdag van.
Kezdem a taxisokkal, aztán a kamionosok jönnek, vannak mindenféle biztonsági szolgálatok, rádióamatõrök, kb. milliónyi hobby walkie-talkie tulajdonos mint mi is.
Ez szerintem hülyeség. Max az igazságot sugárzó kalóz rádióadókat fogják levadászni. Nem minket, itt a hatótáv is alacsony, annyi mérõkocsi európában összesen nincs amennyi kellene egy ország rádiósainak beméréséhez.

varég
05-21-2016, 07:40 PM
Le kell limitálni az adásidõt 15 másodpercre, az alatt szerintem sehol nem fognak bemérni senkit...
Emellett ha megfelelõ a beszédkódolás, akkor a beavatottakon kívül mindenki csak zörejeket hall.
Szóval ez elméleti síkon menne csak...

Laci
05-22-2016, 04:40 AM
Szerintem nem egyszerû háromszögeléssel sem bemérni a kis kézirádiókat , megfelelõ cucc nélkül .
Hogy csinálnád ?

fater.lajos
05-23-2016, 06:33 PM
WestBam!
Én összeomlás vészhelyzetet utánról írtam, összeomlás utánt kellett volna!
varég!
Egyetértek.
Laci!
Mint a rókavadász rádiósok. Irányérzékeny antennával. Valaki a bázisról ad Irányt mérek. Aztán más pozícióban kivárom a második adást. Az embereknek stressz esetén szájmenésük van...

törölt tag -fts
06-06-2016, 07:22 PM
Sziasztok!

Egyre szimpatikusabb a Baofeng UV-B5, tervezem kicsit beleásni magam a rádiózás témakörébe és jó befektetésnek tûnik. Az egyetlen ami zavar az a töktési megoldása. Motorolákat láttam microusb töltõvel (a programozás is azon keresztül történik). Baofeng árkategóriában ismer valaki hasonlót? Szeretném az elektronikai eszköztáramat minél egyszerûbbnek megtartani.

TMIB
06-07-2016, 12:10 AM
Az biztos hogy mûködik és hogy a külföldi oldalakon nagyjából minden egyes preppernek van 2 darab. Persze van hátránya, például hogy engedélyköteles a használata. Viszont meg lehet venni és ha nem napi használatra hanem vészhelyzetre kell akkor arra tökéletes. Ilyesmit olcsóbban szerintem nem találsz.

A. L. Ias
06-07-2016, 07:21 AM
Sziasztok!

Egyre szimpatikusabb a Baofeng UV-B5, tervezem kicsit beleásni magam a rádiózás témakörébe és jó befektetésnek tûnik. Az egyetlen ami zavar az a töktési megoldása. Motorolákat láttam microusb töltõvel (a programozás is azon keresztül történik). Baofeng árkategóriában ismer valaki hasonlót? Szeretném az elektronikai eszköztáramat minél egyszerûbbnek megtartani.

Az USB töltés kompromisszummal ját, illetve más kategória. A 4/5W-os készülékek 7,4V akkufeszültséget igényelnek, azt nem lehet egyszerûen USB-rõl tölteni. Ha ragaszkodsz az egyszerûséghez, akkor 1W-os rádiók között kell keresgélned, pl: TYT TH-UV3R. Ezek 3,8V-os akkukat használnak, aztokat lehet tölteni USB-rõl. De az akkufesz még nem jelent automatikusan USB tölthetõséget. Lehet neked kell töltõkábelt készítened hozzá. A fent említett TYT készülékhez nem kell, azon USB csatlakozó van.

Szóval gondolt át, hogy mit nyersz és mit veszítesz az USB-s tölthetõséggel!

raktaros
06-07-2016, 02:06 PM
Van töltõkábel hozzá usb (http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=123876)-re, de szerintem a dokkoló miatt kevésbé komfortos hátizsákos használatra.

( -Olcsóbban (http://www.aliexpress.com/item/USB-DC-5V-to-DC-12V-Step-up-Module-Converter-2-1x5-5mm-Male-Connector/32638796718.html?spm=2114.01010208.3.2.Pf1B0Y&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_4_100 37_10017_507_10033_10032_401,searchweb201603_3&btsid=23ee5c6f-8799-401d-b5c4-f24824069508)- )

törölt tag -fts
08-01-2016, 12:01 PM
Köszönöm, ez jónak tûnik. (még mindig nem vettem semmit, csak halogatom)

Gabe
09-20-2016, 02:36 PM
Sziasztok!

Érdeklõdöm a rádiózás iránt, szeretnék minél többet megtudni róla. A bajom csak az, hogy a helyi amatõr rádiós klub épp nem jó idõpontban tartja a foglalkozásait.
Szerintetek hogyan tudok minél több információt meg errõl a szép hobbiról?
Addig csak szkennerrel hallgatóztam, meg a repülõk ACARS adásait követtem, meg persze egy kis PMR rádiózás volt ez elõéletemben, de komolyabbat szeretnék. Van a padláson egy President Grant, azt szeretném normálisan beüzemelni úgy tudom azzal még tudok némi adást fogni.
Minden tanácsnak örülök!

Köszi,
G.

Unicornis
09-20-2016, 10:40 PM
Szia Gabe!
Üdv a klubban!
Itt az oldalon a szakmai cikkek alatt találod a CB rádiózásról szóló szösszenetemet! Olvasd el!
Azt a Grantot pedig vizsgáltad át mielõtt beüzemeled, mert valószínûleg már beállításra, kalibrálásra szorul.
Én ide vittem: http://www.radiolab.hu/
A vészhelyzeti rádiózásra, nagyobb távolság áthidalására minden külföldi Prepper oldal a rövidhullámú rádiózást javasolja!
Azaz jelen esetben a CB frekvenciát. Én is ezen a frekin kommunikálok leginkább.
A rövidebb hullámhosszokon használatos átjátszók bedugulhatnak, vagy lekapcsolhatnak SHTF esetén.
Ezért érdemes lehet rövidhullámon is tudni kommunikálni! Én többször létesítettem kapcsolatot 800-2000 Km. távolságra is körsugárzó antennával, és erõsítõvel 200-600 Wattal.
Itt a hazai CBsek félprofi klubjának az oldala.: http://www.hotelalfa.hu/
Én itt 109HA2971-es vagyok.

WestBam
09-21-2016, 07:22 AM
Kell nektek folyton a bogarat a fülembe tenni. Jó lenne ez a CB rádió dolog is ha valakinél ezt is meg tudnám nézni élesben mit és hogyan illetve leginkább mibõl (épül fel). Mert gondolom egy pmr-nél kicsit összetettebb a dolog, táp-erõsítõ-rádió-antenna ezek kellenek minimum.

Unicornis
09-21-2016, 11:29 AM
Nem bonyolultabb mint a pmr rádió, csak más egy kicsit. Itt nem kell felprogramozni a rádiót, meg a CTCSS kódokat, stb...
Egyszerûbb a kezelése is szerintem, a Grant esetében ódivatúbb...
De ha érdekel, megbeszéljük, kijössz hozzám és megnézed hogy is van ez.
Itt egy videó : https://www.youtube.com/watch?v=PpAynMfOVEs
Ha bonyolultnak is látszik, alul van a 12voltos tápegység (nincs gondod vele összedugod piros a piroshoz, fekete a feketéhez, bekapcsolod és kész)
Középen a rádió (egyszerû mint egy faék)
Tetején meg az SWR mérõ. (az nem kell állandóan a rádiózáshoz, itt csak megmutatta, hogy milyen jól behangolta a házi barkácsolt antennát)
Itt megy egy srác egyik elsõ próbálkozása: https://www.youtube.com/watch?v=x__qQrWRsxA
Különben gyorsan sikerélményt ad a CB rádiózás! Nekem is amikor felállítottam az antennát, a második nap sikerült egy magyar kamionossal beszélnem, aki a Portugál tengerparton volt éppen! De olyan tisztán mintha itt lett volna szomszéd utcában. Marha jó érzés volt így szinte elsõre 1840Km. távot beszélni!
Na ez sem rossz: https://www.youtube.com/watch?v=jlYOqeLI73Q Silvius a klub egyik motorja!
Szóval érted! kiülsz a kertbe egy kis CB rádióval, meg egy mobil antennával, és dumálsz egyet a franciákkal! :D

Unicornis
09-21-2016, 11:46 AM
Ez egy tanulságos videó: https://www.youtube.com/watch?v=EudX1yBFgM0

raktaros
09-24-2016, 02:13 PM
Kell nektek folyton a bogarat a fülembe tenni. Jó lenne ez a CB rádió dolog is ha valakinél ezt is meg tudnám nézni élesben mit és hogyan illetve leginkább mibõl (épül fel). Mert gondolom egy pmr-nél kicsit összetettebb a dolog, táp-erõsítõ-rádió-antenna ezek kellenek minimum.

Nálam is rendszeresen elõkerül a cb-s téma, de valahogy mindig elmarad. Még 2 rádió, még 2 antenna, még egy swr mérõ...
Ráadásul kínai oldalakon cb-s témában elég szegényes a kínálat.
Viszont úgy tûnik nem tudom megkerülni, 70 centin nem megy a dolog úgy ahogy kellene :(.

Tud valaki ajánlani kis méretû de viszonylag jó cb antennát árbocra? Valami balkon antenna félére gondoltam, nem merek nagyot tenni, a dombtetõn esélyes a villám.

WestBam
09-24-2016, 03:23 PM
Ahogy olvasgatom a dolgokat egy valami biztos cb esetében, az pedig a hosszú antenna :hogymi:
Ráadásul azt írták az okosak, hogy fontosabb a jó antenna, a rádió az utolsó a sorban. Esetleg ha van ellensúlyod egy mobil antenna amit rossz idõben vagy ha nincs használva leveszel?

raktaros
09-24-2016, 04:11 PM
Ahogy olvasgatom a dolgokat egy valami biztos cb esetében, az pedig a hosszú antenna :hogymi:
Ráadásul azt írták az okosak, hogy fontosabb a jó antenna, a rádió az utolsó a sorban. Esetleg ha van ellensúlyod egy mobil antenna amit rossz idõben vagy ha nincs használva leveszel?

30Km-re talán azért nem kell egy penetrátor. Fix dolgot szeretnék, nem akarok foglalkozni vele a felrakás után.

Unicornis
09-24-2016, 11:43 PM
Itt nézd meg az antennát!: https://www.dnd.hu/index.php?page=talloz&action=index&kat=147_Sirio_CB_antennak_Sirio_CB_bazis_antennak&lang=hu
Van 1/4 lambdás balkon antenna is.
De a villám esetén nem azon a pár méteren fog múlni a dolog!
Nyugodtan tegyél fel egy 5/8 lambdásat, és amikor nem használod, akkor húzd ki a kábelt a rádióból.
Minden rádióamatõr ezt csinálja. Más megoldás nincsen rá.
De van üvegszálas antenna is. Ilyet akarok én is venni mostanság. De nem az anyaga miatt, hanem mert nagyon nagy a sávszélessége, és a nyeresége.: https://www.dnd.hu/index.php?page=reszletek&action=index&id=1521_Sirio_Gain-Master_CB_bazis_antenna&lang=hu

raktaros
09-25-2016, 10:50 AM
Köszönöm, lehet megpróbálkozom ezzel: http://www.hotelalfa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=254:nem-csucs-de-korrekt&catid=20:antenna&Itemid=204
Érdekes, a dnd-nél 11e, vaterán 22e.

Unicornis
09-25-2016, 11:48 AM
Nekem is van ilyen, de még nem próbáltam ki.
Kitelepülõs, hurcolós, (BOL) antennának szánom.
Azért lehet két ára, mert két fajta méret van belõle. A "A" és a "W" kivitel. Az "A" a nagyobb. De az sem túl nagy.

raktaros
09-25-2016, 04:35 PM
Megrendeltem a dnd-nél, nincs készleten, de majd csak beszerzik. Viszont swr mérõvel ráfaragtam, megszokásból kintrõl rendeltem, aztán láttam hogy dnd-nél ugyanannyiért van. Mégiscsak hamarabb megjönne.

Unicornis
09-25-2016, 11:40 PM
Fontos, hogy ha rádiót nézegettek, akkor mindenképpen olyat vegyetek ami tudja az SSB modulációt!
Magyarországon mindenki ezt használja leginkább. Tudom-tudom, hogy azok sokkal drágábbak, de ha nincs rajta SSB szinte senkivel sem tudtok itthon beszélni.
Ajánlom a figyelmetekbe a President Grant II.-t állítólag nagyon jó. És otthon hozzáértés nélkül is átállítható 400 csatornássá!
http://radioaficion.com/cms/president-grant-ii-extend-frequency/
http://www.convoytruckshop.hu/cb-radio-president-grant-ii-asc-multistandard
Nicsak, lement az ára?? Tavaly még 80 ezer körül volt......
Vennem kell egyet... :D

raktaros
09-26-2016, 09:34 AM
Fontos, hogy ha rádiót nézegettek, akkor mindenképpen olyat vegyetek ami tudja az SSB modulációt!
Magyarországon mindenki ezt használja leginkább. Tudom-tudom, hogy azok sokkal drágábbak, de ha nincs rajta SSB szinte senkivel sem tudtok itthon beszélni.
Ajánlom a figyelmetekbe a President Grant II.-t állítólag nagyon jó. És otthon hozzáértés nélkül is átállítható 400 csatornássá!
http://radioaficion.com/cms/president-grant-ii-extend-frequency/
http://www.convoytruckshop.hu/cb-radio-president-grant-ii-asc-multistandard
Nicsak, lement az ára?? Tavaly még 80 ezer körül volt......
Vennem kell egyet... :D

Nézegettem itthon elérhetõ rádiókat, melyikeket lehet nyitogatni frekvenciában, USB nem fontos nekem, inkább az ár mert elsõsorban családi használatra és több darab kell.
Rendeltem egy olcsóbb rádiót adnak hozzá antennát is a kocsira, egy hasonlót tudok kölcsönkérni, aztán próbálgatom mit tud.
A Grant 2-t már tegnap kinéztem :) Okt. 31-ig adnak hozzá egy daggert is, addig jó lenne kiderítenem kell-e nekem cb másra is. (Sok a kiadás mostanság)

Gabe
10-01-2016, 09:14 PM
Üdv Uraim!

A héen én is próbálgattam az itthon fellelhetõ rádiókat beüzemelni.
Van 4-5 AM-es rádióm, és 2 FM képes is. Az egyik egy President Grant. Sajnos az autómban ülve, mágnestalpas antennával az SWR érték olyan rossz lett, hogy nem mertem adásra kapcsolni,
meg persze nem is hallottam vele semmit. Van itthon két antennám is, az egyik egy itt is említett Sirio Boomerang 27es, meg van egy másik ami majdnem hat méteres, teleszkópos.
Megpróbálkoznék ezekkel is, hátha több sikerrel járok és hallgathatok valami forgalmazást végre.
Ha a boomerángot akarom beüzemelni, akkor mire figyeljek a rögzítésnél? Mindegy mihez fogatom hozzá, vagy itt is kell neki fém ellensúlynak?

Köszi!

Unicornis
10-01-2016, 10:40 PM
Hogy mértél SWR-t, ha nem kapcsoltad adásba?
Oké, ha nem vagy biztos a dologban, akkor ne kockáztass!
A Boomerághoz nem kell ellensúly. Felcsavarozd valami fém korlátra, oszlopra és annyi.
De azért az furcsa, hogy nem hallottál semmi adást. Legalább statikus alapzaj volt? Mert ha nem, akkor gondok vannak!
Lehet az rádió hiba, kábel szakadás, vagy antenna hiba is. Ha statikus zaj van, akkor menjél a Közép 40-es csatornára USB modulációval, Ott szoktak lenni. De hétköznap munkaidõben biztosan! Ez a fuvarozók általános csatornája. A Granton kell lennie SSB-nek is! Ott úgy van hogy USB, vagy LSB kapcsolható.
Ha autópálya közelében vagy, akkor érdemes lehet belehallgatni a Közép 22-es csatornát FM. modulációval.
Hol vagy helyileg? (Nem pontosan a címet kérdezem, csak általánosan) :)
Mert attól is függ hogy milyen vételre számíthatsz!

Gabe
10-02-2016, 07:19 AM
Bocs, nem voltam teljesen érthetõ. :)
Megmértem az SWR-t, ahhoz természetesen adáson volt, de aztán a mérés után nem kapcsoltam adásra már, ne legyen gond. Annyira rossz érték jött ki, kifeküdt a mutató az egyik antennával, a másikkal is magas volt az érték.
Ma felállítom délután az udvaron az antennát egy oszlopra rakom, aztán meglátjuk (meghalljuk) mi az eredmény.

raktaros
10-02-2016, 07:46 AM
Unikornis, te az ország melyik részén vagy? Ha összeáll stabilban a cucc, majd próbálkozhatunk.

Gabe
10-02-2016, 08:38 AM
Ja, és igen, helyileg Heves megye, Gyöngyös,

raktaros
10-02-2016, 04:52 PM
Ez is elég pofás és jóval olcsóbb mint a Grant: http://www.wearecb.com/uniden-bc980-ssb-cb-radio.html

Unicornis,
szerinted ez jó lehet Grant-hoz is?:
https://www.amazon.com/Uniden-BC906W-CB-Wireless-Microphone/dp/B00B3QBRQQ
(Most keresztsávos átjátszót használok hogy ne kellejen bent ülnöm a rádiónál, CB-re már nehezebben barkácsolom rá, ez egyszerûbb lenne)
A Grant-é (President Liberty Mic) meg elég drága.

raktaros
10-02-2016, 08:39 PM
Mégsem olyan jó az Uniden rádió ár, pedig már kezdtem örülni :(.
https://www.amazon.com/Uniden-BEARCAT-Sideband-WeatherBand-980SSB/dp/B007B5ZAES
32e a rádió, 6e a szállítás, 10e az adó, a vége: HUF 48.314,83

Unicornis
10-02-2016, 11:27 PM
Én helyileg BP. keleti részén vagyok.
Szóval lehet csinálni egy tesztet benne vagyok. Gyöngyösig el tudok szólni erõsítõvel.....
Morpheussal is teszteltünk egy párat régebben. Õ is abba az irányba lakik, csak közelebb egy kicsit.

raktaros
10-03-2016, 05:02 PM
Megrendeltem a dnd-nél, nincs készleten, de majd csak beszerzik. Viszont swr mérõvel ráfaragtam, megszokásból kintrõl rendeltem, aztán láttam hogy dnd-nél ugyanannyiért van. Mégiscsak hamarabb megjönne.

Mégsem szúrtam el :)
24-én megrendeltem az swr mérõt ebay-rõl, 25-én az antennát dnd-tõl, az elõbbi megjött, az utóbbira nem is reagáltak mire várható...

Gabe
10-04-2016, 12:56 PM
Megvolt a próba, de sajnos nem hallottam adást. A statikus zaj megvolt, de más nem. A rádióm lehet a gond, szerintem ráfér egy alapos átnézés, beállítás.
Az antennámat kitettem a kerítésre, és elvileg az M3 -as viszonylag közel van, de semmit nem hallottam egyik csatornán sem.
A baj az, hogy a rádiót kaptam, és nem tudok róla semmit. Egy régebbi típusú Grant, nem dupla potméteres, hanem sima és át van matricázva több gombja is, szóval ki tudja mit turkáltak bele. Semmit nem tudok róla, jó lenne majd megmutatni valakinek aki többet ért hozzá mint én.

Unicornis
10-05-2016, 11:37 AM
A rádiód milyen Grant? Mert van több verzió belõle.
Hogy néz ki? melyikre hasonlít?
Mert hát nem mindegy.....

Gabe
10-05-2016, 12:13 PM
Egyik sem. :) Olyan mint az utolsó képen lévõ, csak 4 nyomógombbal. A potméterek csak simák, nem duplák, mint az elsõ kettõ képen.

varég
10-05-2016, 12:52 PM
Lehet egyszerûbb a megoldás:

Nincs rádió forgalom...

Nálunk is leginkább a reptéri, és a digitális átvitel fogható be, meg néha az autós oktatók...
Sokan áttértek a rádióról a netre... :(

Állítólag 2000 körül igen aktív rádiós élet volt még errefelé..

Unicornis
10-05-2016, 01:30 PM
Persze az is lehet nincs senki ott....:(
Szokott lenni azért forgalmazás a közép 40-en. USB ben.
Esetleg egy hosszabb, bázis antennával lenne valami.
Ha 2.-es alatt van az SWR akkor lehet próbálkozni az adással. Lehet hogy vannak azért ott valakik, de csak hallgatóznak.
És õk sem lehet szeretnek magukban beszélni. Aktívabbnak kell lenni. :thumbup

Unicornis
10-05-2016, 01:42 PM
Akkor lehet hogy ez egy President AR44 lehet!
http://radiopics.com/CB%20Radio/USA%20CB/2-Mobile/President/President_AR-44.htm
Mert ha ez az akkor csak AM adást tud!

Gabe
10-05-2016, 03:13 PM
http://radiopics.com/CB%20Radio/USA%20CB/2-Mobile/President/President_Grant%20(40ch).htm

Ez az, csak más matricákkal a nyomógombokon.

Gabe
10-05-2016, 03:36 PM
Ha minden igaz, akkor a Brite/DIM gomb helyett egy LOC/DX matrica van. A CH9/19 helyett pedig AM/FM matrica van.

Ádám Csaba
10-30-2016, 01:55 PM
Kis pénzért ajánlottak egy katonai PR 22-es rádiót. Érdemes vele foglalkozni? Tudom valamire használni? (Nem értek a rádiózáshoz!)

Ádám Csaba
10-30-2016, 02:13 PM
Nem értek a rádiókhoz, ezért kérdezek itt. Egy katonai PR 22-es rádiót tudok valamire használni a civil életbe? Mennyi pénzt szabad érte adni, ha megveszem?

Atyesz
11-14-2016, 09:28 PM
Nézegettem rádióamatõr oldalakat. Neten is, facebook-on is.

Van rossz, és jó hírem is.

A rádióamatõrség elõnye, hogy nagy távolságra tudsz kommunikálni, ha bejön egy gebasz.

De nem minden gebasznál jó, hiszen az antenna árulkodó, helyhez vagy kötve, és nem kevés áram is kell, ráadásul drága sport, ha csak alternatívaként gondolunk rá.

Viszont a rádióamatõrök, egy létezõ, és összetartó brigád. (sajnos szinte mind 50+-os)
Szinte minden környéken van egy-kettõ. Az Én menedékházaim körül is pár száz méterre.
Ha baj lenne (vagy inkább elõtte) jó lenne, ha kölcsönös segítségben tudnánk megállapodni a rádiósokkal.
Info, összeköttetés, riadóztatásért cserében némi védelem, segítség, ellátmány, okosítás.

Tudnánk egymással, akár üzenet szintjén, esetleg ha a családot biztosabb helyen hagytuk velük tartani a kapcsolatot.
Nagyjából hatékonyan, ingyen, cenzúra nélkül.

Vélemény?

raktaros
11-15-2016, 04:31 PM
De nem minden gebasznál jó, hiszen az antenna árulkodó, helyhez vagy kötve, és nem kevés áram is kell, ráadásul drága sport, ha csak alternatívaként gondolunk rá.

Árulkodó antenna: elég akkor kitenni ha használni szeretnéd, illetve padláson is lehet szükség esetén.
Helyhez kötöttség: a mai rádiók már nem olyan nagyok, sõt egy kézi rádióra is köthetsz végfokot. Antennából is van illetve készíthetõ szétszedhetõ antenna, pl.: kompakt CB dipól (https://thesurvivalpodcast.com/forum/index.php?topic=31265.0)
Energia: vándorolva tényleg nehéz nagyobb teljesítményhez elõállítani, de egy kézi rádióhoz egy pici napelem is elég. Stabilban meg szerintem nem probléma egy átlagos rádió etetése.
Drága sport: többi hobbihoz képest nem olyan drága sõt sokan többért vesznek mobiltelefont. Egyszer megveszed, általában többet nem is kell költened rá, ráadásul nem avul el gyorsan.

Szerintem. De én elfogult vagyok :)

Salmo
11-15-2016, 05:35 PM
Nem vagy elfogult. Viszont felhasználói elvárások ismeretében lehetne hozzá igazítani az igényekhez a
technikát pl 70 cm, 2m 11m. Mert ami most nem használható hivatalosan ( pl a 2m ami ugye élbõl jobban
terjed kedvezõtlenebb domborzati viszonyok közt mint a 70 cm, vagy egy PMR rádión a 4W kimenõ, vagy
irányított Yagi) az teljesen mást értelmezést nyer baj esetén.

A saját vészeseti papagájról meg ne is beszéljünk........:thumbup

raktaros
11-15-2016, 05:47 PM
Vagy legalább egy vevõ, esetleg azzal is lehet információkhoz jutni, pl. Tecsun PL-660.

Laci
11-15-2016, 06:23 PM
Az antennát is könnyen be lehet álcázni , ha megfelelõ hejre teszed , de egy yagiról messzirõl senki nem fogja megmondani , hogy milyen frekin ketyeg . A kis kézirádió sokáig elmegy egy autóaksiró dc-dc konverterrel , napelem is hasznosítható ....

A. L. Ias
11-15-2016, 09:50 PM
Nézegettem rádióamatõr oldalakat. Neten is, facebook-on is.

Van rossz, és jó hírem is.

A rádióamatõrség elõnye, hogy nagy távolságra tudsz kommunikálni, ha bejön egy gebasz.
Ezen kívül akad még néhány. Olyan elektrotechnikai ismereteket ad ami még jól jöhet.
Másik elõny, ha erõsödik a szigor, törvényesen tarthatsz magadnál (autóban) rádió adóvevõt, nem hurcolhatnak meg érte (régi kamionosok tudnának mesélni).
További elõny, hogy társasházra (pl. panelház) is könnyebben tudsz antannát telepíteni, mert a rádióamatõr adóengedélyt elfogadják a nagyobb lakásszövetkezetek is.
A távolság szerintem nem olyan nagy elõny. Ha egyszer ránk szakad az ég, nem többszáz vagy ezer kilométerekre szeretnék rádiózni, az ismerõseimet szeretném majd elérni, hogy tudjam mi van velük. Azok pedig 10-20-100-200 km távolságban laknak. Ehhez nem kell RH rádióadó.

Ha elég a VHF 50MHz, 143MHz vagy az UHF 430-446MHz, akkor egy alap antenna nem feltünõ (1/4 lambda: 1,5m; 50cm; 17,5cm) Az RH rádiózásnál feltünõbbek az antennák.

Viszont a rádióamatõrök, egy létezõ, és összetartó brigád. (sajnos szinte mind 50+-os)
Inkább 65+. Viszont tényleg összetartanak, mert évtizedes barátság köti õket össze.

Szinte minden környéken van egy-kettõ. Az Én menedékházaim körül is pár száz méterre.
Ha baj lenne (vagy inkább elõtte) jó lenne, ha kölcsönös segítségben tudnánk megállapodni a rádiósokkal.
Info, összeköttetés, riadóztatásért cserében némi védelem, segítség, ellátmány, okosítás.
Az ismerkedés sose árt, általában nyitott személyiségek. Fõleg ha érdeklõdsz a hobbijuk után. Lehet tõlük tanulni.
Az se gond, ha magad is rádióamatõrré válsz. 300-400 oldalnyi a tananyag és 10e alatti a vizsgadíj. Utána tiéd a világ.
De ha csak ismerkedsz a rádiózással és csak gebasz idején tolsz ki a tetõre egy antennát amikor már nem lesz frekvenciafelügyelet. Akkor is meglesz a tapasztalatod a rádió kezelésére.

Tudnánk egymással, akár üzenet szintjén, esetleg ha a családot biztosabb helyen hagytuk velük tartani a kapcsolatot.
Nagyjából hatékonyan, ingyen, cenzúra nélkül.

Vélemény?
A cenzúra nélküliséget felejtsd el! Most is figyelik a frekvenciákat, ha mások nem, a rádióamatõrök biztosan. És amelyik olyan "jóindulatú" az tudja hol kell bejelenteni. Amirõl ketten tudnak, az már nem titok. Legyen saját rádiód és intézd magad az ügyeidet.

A. L. Ias
11-15-2016, 10:12 PM
Az antennát is könnyen be lehet álcázni , ha megfelelõ hejre teszed , de egy yagiról messzirõl senki nem fogja megmondani , hogy milyen frekin ketyeg . A kis kézirádió sokáig elmegy egy autóaksiró dc-dc konverterrel , napelem is hasznosítható ....

A yagi beazonosításával kapcsolatban azért vitatkoznék. Aki tudja mit keressen, annak nem lesz gond.
A kézirádióval is csak csínján bánnék. Persze kicsi(ha kicsi teljesítményû 1W), keveset eszik (ha nem használod), sokáig bírja (ha nem használod), elmegy autóaksiról (akkor már nem hordozható).
De ennek cserébe kompromisszumot kötsz a hatótávban. Normál körülmények között tényleg csak 5-8 km a hatótáv 4W kimenõ teljesíytménnyel. Ezt javíthatod jobb antennával (tetõre szerelve), de akkor már nem mobil vagy kézbõl. Rádióztam kézben tartott 1,4m hosszú yagi antennával 2 órát, másnap a kezemet nem nagyon bírtam emelni. Persze ekkor jó pozícióból 100km feletti táv is összejöhet, csak mászni kell érte a hegyre.
A saját akkujával 2-3 óra huzamosabb használatot (beszélgetést) bír.
De ha már autóakku, akkor a rádió teljesítményét is növelhetjük. Akár külsõ végfokkal, akár mobilrádióval (beépített végfokkal). Elérhetõ a 10-25-50-65W is. És nem kell hozzá 230V, elég a 12V (13,6V) Persze azt már amperrel is etetni kell. De nincs legyõzhetetlen távolság.
Amit még én is kihagsúlyoznék az a jó pozícióban lévõ átjátszó (a sajátom most nem a legjobb helyen van de így is meg vagyok elégedve a lefedettségével). Ekkor nem kell mindenkinek mindenkit elérni, csak egy pontot, az átjátszót. Az a helyének köszönhetõen a vett adást sokkal nagyobb távolságra visszasugározva megnöveli a hatótávot. Egy pontot elérni kézirádióval is könnyebb irányantennával, mint mind a négy égtáj felé nyújtózni.

raktaros
11-16-2016, 06:22 PM
Vagy legalább egy vevõ, esetleg azzal is lehet információkhoz jutni, pl. Tecsun PL-660.

Ez visszavonva, csak 30MHz-ig vesz, 2m és 70cm azért kellene bele :(
Itt egy videó róla: http://www.cbradio.hu/rovidhullamu_vevo.html
Pont van egy eladó 20e: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141746533&t=9134311
Felénk elég csendes a k40usb, pedig arra jó lenne a kocsiban.

sukran4fish
11-17-2016, 02:38 PM
Pont van egy eladó 20e: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=141746533&t=9134311

De egyébként ez mennyiben elõnyösebb pl. egy ilyennél (http://www.cbradio.hu/uv-5r.html)? Fõleg ha csak hallgatózni kell, a kézi rádiók hordozhatóbbnak tûnnek.

sukran4fish
11-17-2016, 03:32 PM
Bocsi a duplaposztért eléggé új vagyok, nem tudtam meddig lehet szerkeszteni. Tehát lehet félreértek valamit, de ez (https://radiojayallen.files.wordpress.com/2011/05/picture-024-large.jpg?w=914) áll a Tucson hátulján. Az UV-5 manualjában nem találtam adatot de érdemes az árkülönbség miatt végigböngészni az ehamos véleményeket szerintem.

http://www.eham.net/reviews/detail/9935
http://www.eham.net/reviews/detail/10349

Edit: Közben rájöttem, hogy az UV5R csak FM. Sorry.

raktaros
11-17-2016, 04:25 PM
Bocsi a duplaposztért eléggé új vagyok, nem tudtam meddig lehet szerkeszteni. Tehát lehet félreértek valamit, de ez (https://radiojayallen.files.wordpress.com/2011/05/picture-024-large.jpg?w=914) áll a Tucson hátulján. Az UV-5 manualjában nem találtam adatot de érdemes az árkülönbség miatt végigböngészni az ehamos véleményeket szerintem.

http://www.eham.net/reviews/detail/9935
http://www.eham.net/reviews/detail/10349

Edit: Közben rájöttem, hogy az UV5R csak FM. Sorry.

Igazad van, a frekvencia átfogás miatt érdemes lehet kiegészíteni egy ilyennel. Utoljára mikor vettem, 9e körül volt egy uv5.
Bár így már 30 körül járunk, én ennyiért vettem valamikor egy yaesu vx3r (http://www.anico.hu/products/amator/VX-3/VX-3R_eng.htm)-t, ez vételben elég széles, csak sajnos ssb hiányzik belõle.

Atyesz
11-18-2016, 07:01 PM
Akkor csak van igazam!

Hiszen olyan méreteket, súlyokat írtok olyan kevés hatótávval, ami nem fér be mondjuk egy BOB-ba.

Funkcionalitás!

Ha meg bármi jele van a háznál, hogy rádiózol, az olyan, mint egy cégér. És vonzza a rossz fiúkat, mint a mágnes.

raktaros
11-18-2016, 09:39 PM
Igen van. Csak ugye kinek mi a nagy és kinek mi mennyire fontos. Lehet Te inkább plusz fél kiló kaját viszel mint rádiót.
Én meg inkább kiveszek egy gyíkúskonzervet a rádióért :) A hatótávolság leginkább domborzat függvénye, de jól jöhet akkor is ha valamiért szét/külön kell válni a csapatnak.
Én azért még egy atk6-ot ráakasztanék a zsákra, súlya szinte nincs is.

Ha nagyobb teljesítmény kell van 25W-os kétsávos rádió is ekkora (http://www.radiocenter.es/contents/media/l_crt-one-3.jpg) méretben, antennát meg átalakíthatod úgy hogy akkorára tudd szétszedni ami kényelmesen elfér a táskában. Vagy a kézi rádióhoz cipelsz még egy ekkora végfokot...

Ha otthon rádiózol akkor a rádió mérete nem nagyon számít, de már DIN méretben is vannak jó rádiók. Antenna meg google: indoor ham antenna
A 70centis yagit szerintem simán ki lehet tenni, kevés ember tudja megkülönböztetni a tévéantennától (a dvbt is uhf-en megy), nekem is egymás alatt van a szinte egyforma rádió és tv yagi. A 2m-es is talán elmegy, sok régi vhf tvantenna van még fent a tetõkön.

raktaros
11-27-2016, 08:26 PM
:)

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15192626_1834265010191791_7608063062957937050_n.jp g?oh=aa182e84e6c89d854274cab10d6ce0be&oe=58B7606B

Bár az eredeti szerintem inkább a régi házak elõtt a pad és a templom :)

A. L. Ias
11-28-2016, 11:01 AM
Kis autó, kevesebb hely --> egy rádió, de saját! :)

7654

raktaros
11-28-2016, 09:44 PM
Ügyes!
Én egy kis rádióval is gondban vagyok hogyan/hova szereljem úgy hogy el is érjem és ha ki kell szerelni ne maradjon nyoma (pl. furatok)

A. L. Ias
11-29-2016, 07:32 AM
Ezen én is sokat agyaltam! De úgy döntötem, nem érdekelnek a furatok. "Élvezni" szeretném az autót, nem tartogatni a következõ tulajnak. Ha esetleg lekerül a rádió, majd ledugózom gumival, vagy teszek bele valami diszkrét csavart.
A helye nem volt kérdéses, fejmagasságba szerettem volna, ha már van macskapadlás a kangooban.Kicsit alacsonyan van, éppen belelóg a tükörbe, de annyira nem voltam elszánt, hogy a polc tetejét is szétvágjam, hogy ne alá, hanem felé szereljem és kivágjam a párkányát. A vezetékekkel nem vagyok még kész, a tápellátás már közvetlenül az akkuról jön, sikerült rést találnom, nem kellett fúrni a tûzfalat. A szélvédõ mellett diszkét ducktape ragaszztással megy fel és a polc résén fûztem ki a rádióhoz. Az antenna tápvonalán még gondolkodom. Ott azt is meg kell oldani, hogy az ajtó illesztésén beférjen a tápvonal és a polcot is fúrni kell 16-os fúróval. Azt még nem vállaltam be, mert 300W-os inverterem van, és 500W-os fúrógépem. A kengyel két rögzítõfuratát is lábujjhegyen fúrtam, mert ha nekiengedtem a fúrót letiltott az inverter.

Ha nálad nincs 20-30 cm fejtér a kocsiban, akkor a fej fölötti rögzítés kilõve. Marad a középkonzol, a kesztûtartó, a kesztûtartó alatti vagy a két ülés közötti rögzítés, ha látni akarod a kijelzõt. Ha nem, akkor mehet az ülés alá. Ha olyan rádiód van, amirõl leszedhetõ a kijelzõ, akkor egy szeparációs kittel jól jársz. A rádió mehet "láthatatlan" helyre, csqak a kijelzõt teszed láthatóra, akár a mûszerfal tetejére, vagy a tükör mellé.

Szóval ne habozz, vágj bele!

raktaros
11-29-2016, 10:27 AM
Ez egy kis fiesta, fent nincs hely, de lent sem nagyon, útban lenne. A kicsi rádió még elférne de az ssb-s már gond. Az elõlapot szeretném látni.
Ami talán a legjobb megoldás lenne, a 2din méretû autórádió helyére betenni egy 2x1din keretet, abba mehetne egy 1din autórádió és 1din cb. Csak akkor vennem kell újabb autó és cb rádiót is :( Annyit azért nem ülök az autóban hogy ennyit ráköltsek még. Majd még töröm a fejem hova legyen.

Laci
11-29-2016, 04:24 PM
"Azt még nem vállaltam be, mert 300W-os inverterem van, és 500W-os fúrógépem. A kengyel két rögzítõfuratát is lábujjhegyen fúrtam, mert ha nekiengedtem a fúrót letiltott az inverter."
Nincs a földszinten normális szomszéd , bolt , akitõl hosszabbítóval vinnél ki áramot ? Aztán lebótoljátok .....

A. L. Ias
11-29-2016, 06:55 PM
Nem ismerem a földszinti lakót annyira, hogy megkérjem és a fúró is kérdéses, csak két mellékélû fúró lett volna. Majd amikor minden együtt áll (vidéken, forgácsolómûhelyben), majd kifúrom.

Vasember
12-09-2016, 02:28 PM
Sziasztok,
Akadt egy kis gondom. Az egyik UV5R-em háttérképét átállította egy barátom (betörte a kijelzõt). Ez a használatot nem befolyásolja, de csatornát váltani már bajos.
Rendeltem az aliról LCD-t (egyszerre ötöt mert csak annyit küldtek). Szétszedtem, kicseréltem de semmi. Ha visszarakom a töröttet akkor van pár szegmens ami mûködik, de az újon nem látszik semmi. Már arra is gondoltam, hogy nincs rajta a polárszûrõ ,de látszólag rajta van. A töröttrõl lebuheráltam de ha azt ráteszem sem látszódik semmi.
Ötlet?

raktaros
12-11-2016, 11:10 AM
Ránéztem alin milyen lcd ez (még nem szedtem szét az enyémet).
Azt hittem szalagkábeles, de ez az a fajta gumis érintkezõs lehet amit utálok.
Esetleg próbáld meg (ha eddig nem tetted) alkohollal, kontaktsprével vagy valami más zsíroldóval megtisztítani a felületet ahova a gumi érintkezõ megy.

Vasember
12-11-2016, 01:01 PM
A töröttet ha csak odaérintem mûködik néhány szegmense, akár fejenállva is. Az újakból egyiken sem sikerült semmit megjeleníteni.
Asszem visszarakom a töröttet és megírom, hogy fos.

Laci
12-11-2016, 01:06 PM
A töröttet ha csak odaérintem mûködik néhány szegmense, akár fejenállva is. Az újakból egyiken sem sikerült semmit megjeleníteni.

Pár fényképet feltennél a belsejérõl ? Csak kíváncsiság , hogy milyen belûrõl .
Esetleg a sárga fórum rádiós részébe írd meg a problémát , ott szerintem adnak tanácsot .
Itt :
http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9173043

A. L. Ias
12-12-2016, 09:41 PM

Nem lennék meglepve, ha kicsi kínai barátaink azt szerelnék bele, ami éppen kéznél van. Szerintem nem belevalót kaptál. Mármint UV5R-be valót, de nem a te rádiódba valót.

A. L. Ias
12-12-2016, 09:43 PM
Laci! Tudom nem nagyfelbontású fotók, de elég látványos: https://www.youtube.com/watch?v=4Ryv6j_CWdo

Unicornis
04-21-2018, 10:14 AM
Holnap rádiós összeröffenés lesz CB sávon!!
http://www.hotelalfa.hu/
"2018.04.22. (vasárnap) 14-18" óra között
hotelalfás összeröffenés kitelepülés lesz az éterben. hívó:közép 38 USB. (27.385Mhz)
mindenkit szeretettel várnak.!
Lehet rádiót tesztelni, hogy mennyire "kiabálsz" el.
Én is rádió mellett leszek 109HA2971 a hívójelem. Begyújtom az "utánégetõt" is... :-) 300Watt kimenõ!

raktaros
04-21-2018, 09:53 PM
Sajnos megint nem leszek alkalmas helyen :(

Unicornis
04-22-2018, 05:05 PM
A mai napi CB rádiózás eredménye:
Sikerült kapcsolatba lépni sok pesti, és Pest környéki rádióssal alap teljesítménnyel. Ami Grant esetében 30watt. De ez nem kihívás SSB. CB rádiónak.
Illetve kitelepült rádiósokkal is sikerült beszélni Pilistetõn, illetve Galyatetõn lévõkkel.
Azokat is alap teljesítménnyel, de ez sem nagy dolog, mert õk magasan voltak jó rálátással.
A mai nap legtávolabbi kapcsolata számomra Szekszárd volt! Itt már rálátás nélkül voltunk. Így itt már kellett az erõsítõ is.
Az ellen állomás 120 wattal rádiózott, így nálam térerõ nélkül jött, de érthetõen. Én viszont 300wattal õ így jobban értett engem. ez így 135 Km. volt! De régebben megvolt már többször Baja is.
Sikeresnek ítélem a tesztet.:)
Nem csak a technika ellenõrzésére jók ezek a tesztelések, hanem hogy az ember tisztában legyen azzal,
hogy vészhelyzet esetén mire számítsunk, kit tudnánk elérni, mekkora az áthidalható távolság a lakóhelyünktõl!

raktaros
04-22-2018, 05:45 PM
Köszi a beszámolót :thumbup

WestBam
04-22-2018, 09:24 PM
Szintén köszi a beszámolót!

Unicornis
04-23-2018, 07:37 AM
Amúgy nem maradtatok le semmirõl, mert lesz még idén jó néhány belõle!
Itt vannak az idõpontok:
http://www.hotelalfa.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=368:nagy-p-2018&catid=8&Itemid=101

Unicornis
05-25-2018, 08:25 PM
Ha már egy másik topikban szó volt a mobilokról, akkor megosztom az én tapasztalatomat.
Én sajnos nem tudok vigyázni a mobilokra. Mert olyan a munkám, hogy mindig nálam kell hogy legyen, és a mûhelyben kap a telefon a pofájára mindent.
Több fajta melós telefonom volt eddig, és elég vegyesek a tapasztalataim. Volt régen olyan "por és csepp álló" hogy megállt benne mind a kettõ...:haha: kuka...
Amit most használok az egy Sonim Xp1300-as elég régi, de nekem megfelel, mert nem használok okostelefont.
Nos ez a telefon tényleg bírja a kiképzést! Nem hiába az amerikai hadsereg beszállítója!
Itt van róla néhány rövid teszt videó...
https://www.youtube.com/watch?v=7-Ple6jHrfc
https://www.youtube.com/watch?v=99JYIRDmvSM
https://www.youtube.com/watch?v=tmC7bAxHn3k
https://www.youtube.com/watch?v=rkG-LpmY-oQ
Szóval brutál egy készülék, tényleg IP68-as! Új korában elég volt HAVONTA egyszer feltölteni! Most már sajnos két hetente kell!:D
Most már nem lehet kapni, de már vannak újabbak, okosak: az Xp6, Xp7-es, és az Xp8.
Én ha lecserélem, akkor is csak Sonim lesz az biztos.

TMIB
10-21-2018, 06:39 AM
Csak érdekességnek.

Az asszony elment biciklivel, de hamar hazajött, és hozott dolgokat. Mondta hogy az egyik háznál ki volt rakva egy csomó minden, azzal a felirattal hogy minden ingyen elvihetõ. (Gondolom meghalt valaki, a család meg meg akart szabadulni az összegyûjtött cuccaitól.)

Szóval hozott 2 CB rádiót és egy nagy CB adó-vevõt. Régi fajta, de eBayen árulgatják.

https://i.imgur.com/xXsw0YN.jpg

Ezek mellett még hozott egy VHS kamerát, egy fényképezõgép vakut és 2 napszemüveget.

A 3 CB és a kamera szerintem eBayen megér 120 dollárt. Azt nem tudom hogy mennyire lenne használható. A CB az nem a HAM egy gyengébb változata? Vagy ugyanaz? Engedélyköteles, gondolom...

Unicornis
10-27-2018, 08:20 PM
A CB nem HAM. A CB 11 méteres hullámhosszon mûködik. Nem kell hozzá engedély, nálatok sem.
Annyi van azt hiszem nálatok, hogy CB-vel hivatalosan nem szabad 200mérföldnél messzebbre rádiózni.
Az a készülék egy régi típus, úgy nézem, csak AM-es. Sok pénzt nem kaphatsz érte.... Ha nem tudod eladni, tartsd meg. Még jól jöhet.....

Bearserker
05-11-2019, 08:49 AM
Hát itt elég nagy a csend :( ... Összeröffenés valamikor egy bográcsozós kis túra rádióteszttel egybekötve a nyáron ... :) ?

TMIB
05-12-2019, 01:37 PM
Itt a találkozós topic. Ha valóban tervezel valami találkozót, megvan a hely is, akkor odaírhatod aztán hátha valaki megy. A pesti találkozókra 3-4 ember ment általában, ha jól emlékszem. :)

http://magyarprepper.us/showthread.php?156-Szervez%F5d%E9s-bar%E1ti-tal%E1lkoz%F3/page69

WestBam
07-15-2019, 07:47 PM
Foxhole rádió készítése hulladékból, magyar nyelven:

http://youtu.be/n0YAIGme-BQ

raktaros
09-07-2019, 05:07 PM
Errõl van valahol részletes magyar nyelvû leírás, bemutatás, teszt, esetleg ismeri valaki?
https://www.arednmesh.org

Alpha
02-04-2020, 12:59 PM
Van valakinek kapcsolata, hogy hol és mikor indítanak rádióamatõr oktatást Magyarországon?
MOM rádióklubot és Budapest Fõváros rádióamatõr klubot megkerestem levélben, de nincs válasz...

TMIB
02-04-2020, 01:11 PM
Kérdezz rá az Index rádiós topicjában, vagy a FB-on a túlélős csoportban. Ez utóbbiban sokszor beszélnek rádiózásról.

coco
02-04-2020, 02:37 PM
Ha nem találsz semmit, szedd le az oktatóanyagot és kezdj el tanulni. Aztán egyszer csak majd szembe jön egy lehetõség ;)

kubikus
02-05-2020, 12:54 PM
Van valakinek kapcsolata, hogy hol és mikor indítanak rádióamatõr oktatást Magyarországon?
MOM rádióklubot és Budapest Fõváros rádióamatõr klubot megkerestem levélben, de nincs válasz...

Szia!
Itt érdemes lenne szétnézned:
http://itpiac.hu/smf/index.
Nagyon segítõkészek, és a felkészüléshez is megtalálod az anyagot.

bel
02-05-2020, 06:08 PM
http://itpiac.hu/smf/

Alpha
02-07-2020, 06:34 PM
Felpörögtek a dolgok. Voltam rádióamatõr klubnapon, sokat beszélgettem egy tapasztalt rádióssal. Megyek még vissza. Másik vonalon kapcsolatba léptem egy közeli rádióssal, aki foglalkozik velem és kaptam egy telefonszámot, amelynek a tulajdonosa néhány utcára lakik tõlem. Õ is segít elindulni. Néhány-tíz kilóméterre van egy régi motoros, aki fogad beszélgetésre és próba rádiózásra.
Élni fogok s lehetõségekkel. Jövõ hónapban kell a tanyát kifizetnem, azután megnézem mennyi vasam marad és azután a következõ beruházás valami normális rádió lesz.
Köszi a rádiós fórum linket, az is nagyon jó. Sok hasznos anyag van fent!

coco
12-05-2021, 05:57 PM
Hogy halad a rádiós projekt?

raktaros
12-05-2021, 06:58 PM
Hogy halad a rádiós projekt?

Szerintem sehogy :(

P. Dude
08-17-2022, 03:32 PM
Olvasgatva a neten, prepper szempontból SHTF esetére egy rövidhullámot is tudó mobil adóvevő lenne a legjobb. Jól gondolom?

Persze az több százezres kategória (a HF asztali verziók meg 600-nál kezdődnek.

Egy ilyen rövidhullámú adóvevő használatához kell valamilyen engedély? Ill. szakembernek kell beállítania/programoznia, vagy én is be tudnám?

varég
08-17-2022, 09:00 PM
Olvasgatva a neten, prepper szempontból SHTF esetére egy rövidhullámot is tudó mobil adóvevő lenne a legjobb. Jól gondolom?

Persze az több százezres kategória (a HF asztali verziók meg 600-nál kezdődnek.

Egy ilyen rövidhullámú adóvevő használatához kell valamilyen engedély? Ill. szakembernek kell beállítania/programoznia, vagy én is be tudnám?

Emlékem szerint 0.5 Watt adóteljesítmeny felett engedélyköteles.
Ennek ellenére kb. Bárhol vehetsz 5w+ adóvevőket, pl. A baofeng uv5 széria.
Ezzel elég sok irányba tudsz adni venni.
Ezeket a kézi cuccokat megtűrtnek nevezném, mert amíg ésszerűen használod, nem lesz probléma.(pl. Nem zavarod a reptéri, vagy vízi csatornákat.

A fő kérdés, megéri-e venni komolyabb készüléket, mert ma már a Dmr-re állnak át, akik komolyabban használják(hivatásosok).

Programozása a pmr-nek nem vészes, kb. Egy Excel tábla töltögetése-baofengnél.

Ami még kérdés:
Gebasz esetén lenne kivel kommunikálni?
(Ha nincs delej, ezt sem megy...)

P. Dude
08-17-2022, 10:28 PM
(...)

Konkrétan ezt találtam:

Yaesu FT-818ND amatőr mobil adóvevő (https://www.anico.hu/yaesu_ft-818nd)

Ez a legolcsóbb amit eddig láttam, de ez is majdnem 300 ezer forint. Én azt hittem hogy ha bármilyen gebasz lenne - és nem teljes apokalipszis, hanem mondjuk valamilyen helyzetben jelet kell adnod magadról a mentőalakulatoknak -, akkor a rövidhullám a tuti.

varég
08-18-2022, 07:11 AM
Konkrétan ezt találtam:

Yaesu FT-818ND amatőr mobil adóvevő (https://www.anico.hu/yaesu_ft-818nd)

Ez a legolcsóbb amit eddig láttam, de ez is majdnem 300 ezer forint. Én azt hittem hogy ha bármilyen gebasz lenne - és nem teljes apokalipszis, hanem mondjuk valamilyen helyzetben jelet kell adnod magadról a mentőalakulatoknak -, akkor a rövidhullám a tuti.

Jó ideje áttértek a digitális adásra, még a komolyabb taxisok is.
Ezeket nehezebb zavarni, és a megfelelő kódok ismeretében tudsz a csatornához bejutni.

Lehet, hogy használják a rövidhullámot is, de szerintem éppen a jókedvű emberek miatt nem fogják komolyan venni.

Másik kérdés, hogy a közeledben vannak-e rádóval rendelkező emberek.

A linkelt yaesu igen jó rádió, viszont a baofengek ugyanezt a teljesítményt töredék áron tudják, és nincsen lekorlátozva. Amit tud, azt mind tudja első pillanattól.

Szerintem ez bőven elég lehet otthonra:

https://www.secutek.hu/uhf-ado-vevo-baofeng-bf-uv10r-e127221.htm?gclid=Cj0KCQjwxveXBhDDARIsAI0Q0x3wwiYy 6H7b18hxOhAM0xo3JZMozocN6LngM6NzaKzvNLXyC3uOgrsaAn vxEALw_wcB

sukran4fish
08-18-2022, 10:43 AM
A linkelt yaesu igen jó rádió, viszont a baofengek ugyanezt a teljesítményt töredék áron tudják, és nincsen lekorlátozva. Amit tud, azt mind tudja első pillanattól.

Szerintem ez bőven elég lehet otthonra:

https://www.secutek.hu/uhf-ado-vevo-baofeng-bf-uv10r-e127221.htm?gclid=Cj0KCQjwxveXBhDDARIsAI0Q0x3wwiYy 6H7b18hxOhAM0xo3JZMozocN6LngM6NzaKzvNLXyC3uOgrsaAn vxEALw_wcB

El kellene dönteni mi a cél, a linkelt Baofeng NEM CB rádió. VHF/UHF, a CB pedig 27 Mhz körül van. Ha itt prepper célok vannak akkor engem sem érdekelne a szabályzás, a BaoFengek a legjobb választások úgy is, hogy hivatalosan jelenleg nem használhatod a cserélhető antenna miatt sem, kizárólag PMR vagy CB frekvencia engedélyezett rádióamatőr engedély nélkül, ez egy jó kis összefoglalás: http://www.tuleles.hu/tuleles/radiozas-okosan/

P. Dude
08-18-2022, 01:01 PM
Ezért szeretem ezt a fórumot. Bármilyen témáról/felszerelésről kérdeztem mostanában (pedig elég sokról kérdeztem), jött egy vagy több fórumtag, és a fogalmatlanságomat is türelemmel viselve, hasznos tippeket és válaszokat adott. :thumbup A fentieket is köszi varég és sukran4fish!

sukran4fish
08-18-2022, 04:52 PM
jött egy vagy több fórumtag, és a fogalmatlanságomat is türelemmel viselve, hasznos tippeket és válaszokat adott.

Ha visszaolvasol többen pl. TMIB is UV-5R vagy hasonló eszközöket vett, nem véletlenül vannak azért ezek "hájpolva" ahogy varég is irta, kb. verhetetlen az ár-érték arányuk. A jogszabályi dolgokat tekintsd irányelvnek, én sem tartom valószinűnek, hogy rád küldenek valakit csak mert néha adnál ezekkel, azért azt be kell mérni, kijönnek a környékre, meló. Dolgoztam viszont anno egy helyen ahol egy épp arra járó kocsiból jöttek be, mert valamelyik eszköz Mo-n nem megengedett frekvencián üzemelt, biztos bele lehet futni ilyesmibe is.

A PMR az UHF tartományba esik, 446 Mhz körülre van leosztva és fixen szerelt 0,5 W teljesitménnyel lenne szabadon használható, ez valóban a walkie-talkie kategória. Ezen a frekin sokszor hallani is pl. épitkezésen dolgozókat vagy gyerekeket egymással játszani mert kb. erre használják. A CB más világ, amit te is linkeltél egy mobil állomás, komolyabb műszer mint egy kézi adóvevő. Esetleg külön (labor vagy bármilyen) táppal be tudsz röffenteni valami használt, régebbi autós darabot ha nagyon ki akarod próbálni, de az is drágábbra fog kijönni mint amit varég linkelt.

A programozás meg vagy kábelen zajlik (USB <-> 2pines audio kábelt képzelj el) ahol a szoftveres felület valóban kb. egy excel tábla, vagy magán az eszközön pötyörészel, de ez sem vészes legfeljebb hosszadalmasabb. Nem tudom fórumtárs-e aki irta de amit linkeltem szerintem baromi jól összefoglal mindent.

Amit még varég emlitett, a DMR vagyis a digitális adás valóban szintén kérdéses lehet, de szerintem SHTF esetében ez nem számottevő kérdés. Viszont tény, hogy ez az irány azoknál akik hivatásszerűen rádióznak, már tizen-x éve. Ég és föld a lehetőségek közötti különbség például rögtön a titkositásban is.

(Igazából már nagyrészt csak azért válaszoltam újra, hogy pörögjön a fórum. :D)

varég
08-18-2022, 08:46 PM
El kellene dönteni mi a cél, a linkelt Baofeng NEM CB rádió. VHF/UHF, a CB pedig 27 Mhz körül van. Ha itt prepper célok vannak akkor engem sem érdekelne a szabályzás, a BaoFengek a legjobb választások úgy is, hogy hivatalosan jelenleg nem használhatod a cserélhető antenna miatt sem, kizárólag PMR vagy CB frekvencia engedélyezett rádióamatőr engedély nélkül, ez egy jó kis összefoglalás: http://www.tuleles.hu/tuleles/radiozas-okosan/
Köszönöm a kiegészítést..
Valamiért az z uhf/vhf sávokról is a cb jutott eszembe.
Utazáskor jó móka a pmr sávokat hallgatni, sok érdekeset mondanak...

P. Dude
08-18-2022, 10:32 PM
(...)

Nekem ez mind hasznos és értékes infó, köszi!

Laikusként olvasgatva én például ebből a tavalyi cikkből gondoltam a HF rádióra:

Mi a rövidhullámú rádió jövője? (https://www.alltechbuzz.net/hu/what-is-the-future-of-shortwave-radio/)

Ebből én azt vettem le hogy SHTF esetén az a biztos, ha rövidhullámú a rádiónk. De ahogy írjátok, ennél azért összetettebb a dolog.

Laci
08-20-2022, 01:49 PM
Vegyél egy baofenget kezdésnek. Mobil , olcsó , a lggyakrabban használt sávokat lefedi ...

P. Dude
08-20-2022, 03:00 PM
Vegyél egy baofenget kezdésnek. Mobil , olcsó , a lggyakrabban használt sávokat lefedi ...

Köszi, az lesz! Mindannyian javasoljátok. :thumbup

sukran4fish
08-21-2022, 05:02 AM
Ebből én azt vettem le hogy SHTF esetén az a biztos, ha rövidhullámú a rádiónk. De ahogy írjátok, ennél azért összetettebb a dolog.

Nem tudom szükséges-e ezt leirni, de kis alapozás. A frekvencia forditottan arányos a hullámhosszal már a definicióból (https://hu.wikipedia.org/wiki/Hull%C3%A1mhossz) adódóan is. "A hullámhossz az a távolság, amekkora távolságonként a hullám ismétlődik." A frekvencia pedig pont az ismétlődésszám. Lásd először ezt a táblázatot (https://www.frekvencia.hu/spectrum.htm). Zavart okozhat a fejekben az, hogy magyarul hullámhossz alapján nevezik el ezeket (pl. URH, ultra-rövid-hullám) mig angolul frekvencia alapján (VHF - very-high-frequency). A legrövidebb hullámok azok a mikrohullámok amiket szatelites, műholdas kommunikációban használnak. Ezért érdemes szerintem bármilyen adóvevőt is veszel, a Hz értékeket magukat nézni, mert tapasztalat hiján szerintem könnyen belebonyolódik az ember most melyik pontosan mire jó. Egy egzakt, konkrét Hz érték viszont nem fog félrevezetni.

A HF/CB nem teljesen értem miért nincs engedélyhez kötve, (feltételezem ennek "történelmi" okai vannak, mert az autókba kellett valamiféle rádiót rakni és külön engedélyhez kötni autós rádiót eléggé megnehezitene sokmindent) mert az alacsonyabb frekvencia könnyebben hatol át dolgokon (képzeld el például a közeli techno klubból áthallatszódó lábdob esetét), igy elméletileg alkalmas lenne nagy távolságokra is, de nekem egyébként ezekkel nincs tapasztalatom, mások sztorijai meg vagy úgy voltak, vagy nem. Ahogy mész feljebb a frekvenciákon (és lejjebb a hullámhosszon) úgy számit egyre inkább a rálátás, a line-of-sight. Gondolj bele például a GPS esetébe, amely protokoll műholdjai 1500 és 1200 Mhz környékén működnek, és tapasztalatból is valószinüleg mindenki tudja, hogy fedetlen ég alatt kell lennünk általában hozzájuk.

Szerintem ha ténylegesen prepper szempontokat nézünk akkor nem feltétlenül a technikai részére érdemes koncentrálni az egész rádiózásnak, ezért is veszik a legtöbben ezeket az olcsó kinai kézi adóvevőket, mert egy halom más szempontot is át kell gondolni, mint az energia, hordozhatóság, a biztonságos kommunikáció (pl. egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet jelt adni magadról) és hogy egyáltalán lenne-e kivel beszélni rajta.

sukran4fish
08-21-2022, 05:14 AM
Egyébként egy gyors körkérdés, ebben a témában egy fórumtárs irt valamit, hogy "CB rádiózásról megtalálod szakmai cikkemet itt ezen az oldalon", tudja valaki igy 2022-ben ez mire utalt? Én sehol sem látok linket bármiféle "szakmai cikkekre".

Edit: Megtaláltam! Külön fórumtéma alatt vannak. "CB rádiózás tanfolyam" (https://magyarprepperforum.us/showthread.php?843-CB-r%C3%A1di%C3%B3z%C3%A1s-tanfolyam)

coco
08-21-2022, 12:01 PM
Én a helyedben egy olcsó USB-s SDR dongle-t vennék, hozzá egy upvertert, amivel az amatőr sávokat is lehet venni, valamint egy jó antennát. Csak egy mobil eszköz (laptop, tablet, okostelefon) kell még hozzá és gyakorlatilag lefeded az általánosan használt kódolatlan analóg és digitális adásokat. Igaz, hogy csak vételre alkalmas az olcsó dongle, de egy mobil SIGINT platformot kapnál és prepper szempontból kb. annyival többet nyújt a Baonál, mint egy modern gépkarabély egy kőbaltával szemben. Esetleg ott vannak még a frekvencia scannerek, azok is jók lehetnek hallgatózni, hogy mi zajlik a nagyvilágban.

Ha mindenképpen rádiót szeretnél, olcsón és nem zavar a jogsértés, akkor az áráért a Baofeng UV-5R tökéletes.

Ha érdekel a rádiózás, akkor javaslom, hogy tedd le a(z emelt szintű HAREC) rádióamatőr vizsgát. Némi tanulással menni fog és a vizsga csak egyszeri 4000 forintba kerül.

raktaros
08-28-2022, 09:17 AM
Mindegyiknek meg van az előnye, hátránya. Én maradnék inkább az analógnál, abból több van az országban, könnyebb lesz mással beszélni, ha tönkre megy egy, könnyebb szerezni másikat.
Környékre pmr, távolabb cb. Ha valaki csak egyfélét akar/tud venni akkor inkább pmr. Nem tudom mennyit számít a titkosítás, lehallgathatatlanság, de "kódolva" is lehet beszélni.
A szomszédban zajló háborúban is sok katonán látni baofeng-et.

varég
09-09-2022, 02:12 PM
Az azsiacenter.com oldalon a baofeng kiegészítőket leárazták.
(antenna, programkábel, akku)

Berendeltem 2-2 antennát, egy kis kompakt, és egy nagy rugalmas típust... :)

Arroyo2077
01-30-2023, 02:35 PM
Én 0km-es vagyok a rádiózásban és sajna berendeltem aliról 2db nagy flexi antennát, és sokan bizony lehúzták a véleményeknél (mikor megrendeltem, még nem volt negatív komment ). Hogyan tudom letesztelni őket, vagy ha esetleg tényleg szr-ok fel lehet őket javítani házilag? Sokan ugye azt írják, hogy a menet fölötti tekercselés hiányzik belőle. 2db Baofeng UV5r-hez vettem.

WestBam
01-31-2023, 07:26 AM
Sehogy, el kell dobni. Sajnos sok Nagoya antennát hamisítanak és árulnak eredetiként. Létezik alin eredeti is, csak drága. Nagoya oldalán találtam meg anno a forrást ha jól emlékszem, de az is lehet ebay-en van viszonteladója.

Arroyo2077
01-31-2023, 09:29 AM
Igen, képeken mutatták, hogy a zöld csomagolású az eredeti és a narancssárga a hamisítvány. Na, nekem narancssárga van.

Tudtok közérthető irodalmat ajánlani rádiózáshoz? Mit érdemes rádiókhoz beszerezni?

WestBam
01-31-2023, 02:05 PM
Nem szabad a csomagolás lapján eldönteni, hogy a tartalom valós-e, vagy nem.
Talán a keresgélést a pmrradio.hu (https://pmrradio.hu/) oldalon kezdeném.

Aki Bújt
02-06-2023, 11:25 AM
Sziasztok!
Lehet érdeklődni a rádióról, mint... rádióról, és nem, mint adóvevőről?

Az lenne a kérdés, hogy van-e valakinek tapasztalata az outdoor/túra/prepper rádiókkal. Vannak ezek a kurblis, napelemes készülékek, van-e köztük értelmes, működő márka?
Köszi!

LSVF
03-27-2024, 09:15 AM
Vettem egy baofeng 5v 5r rádiót. Még nem kaptam meg, de programozás nélkül tényleg nem lehet rendesen használni?
Csupa jót írtak róla, azért is döntöttem mellette. Meg tudásához képest jó áron van.
Már túl vagyok a magyar videókon, ott mondta a bácsi, hogy első a programozás...
Korábbi céges cuccok azok már gyárilag faszák voltak, csak használni kellett őket...

LSVF
03-27-2024, 09:17 AM
uv 5r bocsánat...

coco
03-29-2024, 07:48 AM
Mire szeretnéd használni? Milyen céges cuccok voltak gyárilag faszák és mire?

bel
03-29-2024, 04:00 PM
Vettem egy baofeng 5v 5r rádiót. Még nem kaptam meg, de programozás nélkül tényleg nem lehet rendesen használni?

Szia,

Teljesen jol lehet hasznalni oket programozas nelkul is.
Kulturaltan be lehet irni neki szamszeruen frekvenciat, amin hasznalni szeretned.

A kicsi, szambillentyuzet nelkuli keszulekek azok, amik korlatozottan hasznalhatoak programozas nelkul (ertsd: gyarilag be van programozva nehany frekvencia, azon jol hasznalhatoak, mason meg egyaltalan nem programozas nelkul; vagyis ha veszel nehany kicsit, azok egymassal teljesen jol hasznalhatoak, mas radioval valo egyutmukodesuk az, ami kerdeses).

Bel

LSVF
04-02-2024, 09:52 AM
Mire szeretnéd használni? Milyen céges cuccok voltak gyárilag faszák és mire?

Mindenre :-)
A cégesek anno panasonicok voltak, gogliba se találtam hasonlót. De ez már tizen éve volt.
Azokat csak használni kellett, de lehetett fogni olykor amatőr rádiós állomást is vele.

LSVF
04-02-2024, 10:04 AM
Szia,

Teljesen jol lehet hasznalni oket programozas nelkul is.
Kulturaltan be lehet irni neki szamszeruen frekvenciat, amin hasznalni szeretned.

A kicsi, szambillentyuzet nelkuli keszulekek azok, amik korlatozottan hasznalhatoak programozas nelkul (ertsd: gyarilag be van programozva nehany frekvencia, azon jol hasznalhatoak, mason meg egyaltalan nem programozas nelkul; vagyis ha veszel nehany kicsit, azok egymassal teljesen jol hasznalhatoak, mas radioval valo egyutmukodesuk az, ami kerdeses).

Bel

Köszi a választ! :-)
Akkor elvileg csak használnom kell. Neked elhiszem!! ( De folyamat a programozást nyomatták. )
Viszont az egyik magyar videóban nem kommunikált ez a kis cucc egy "mezei" rádióval. Mert terepes túrán rácsatlakoznék a koma rádiójára ezzel, nem kellene telóval baszakodni, térerő is alig van, vagy épp nincs is....
Ezzel a cuccal megspórolnám a vokitokit és az amatőr rádió állomást is. Tudom nem ugyanaz a kettő, de így nekem eccerűbb és költséghatékonyabb, helytakarékosabb. Nem gondolom komolyan az amatőr rádiózást, de azért legyen valami jobb cuccom is.
Ha a mezeivel fogtunk anno ezt azt, akkor ezzel pláne, gondolom én.
Na meg nem titkolt szándékom belehallgatni oda, ahová nem biztos, hogy kellene. :-)))
Lásd itt ez a k..va háború a szomszédba, migráns hegyek a határon...szóval...
Ez jönne velem külföldre is, csak nem mérik be.....hátha hallok magyar szót is...
Még sokat kell nyomkodnom, hogy kézre álljon és használni is tudjam ahogy kell! Sajnos nem sok időm volt eddig rá, pedig jó lenne használni ahogy kell.

bel
04-08-2024, 06:50 PM
Szia,

Hat, attol tartok, hogy a radioamator savok mas frekvencian vannak, mint amin ez tud adni. De az a biztos, ha megnezed a leirasat, hogy milyen frekvencian tud adni. Viszont amin tud adni, azt minden programozas nelkul be tudod irni neki.

Egyedul annyi kenyelmetlenseg van programozas nelkul, hogy egy kb 5 jegyu szamot kell beirnod, ha 2 frekvencia kozott felvaltva akarsz kapcsolgatni, akkor mindig egyreszt emlekezni kell arra, hogy mit is akarsz beirni, masreszt ezt a viszonylag hosszu szamot kell beirnod. Ha meg be van programozva, akkor 1 gombnyomassal tudsz valtani a 2 beprogramozott frekvencia kozott.

Nekem nem tunik ez nagy hatranynak.

Ha akarjak, akkor bemerik az adast. Erre pl. akkor van esely, ha egy ceg fizet egy frekvencia hasznalataert, te meg tobbszor akadalyozod oket azzal, hogy ugyanott forgalmazol (vagy rosszabb esetben valaki mas akadalyozza oket eloszor, te meg akkor egyetlen egyszer, miutan a masik miatt feljelentest tettek).
A gyenge jelterjedesnek pont az az elonye, hogy az ember kevesbe akadalyoz masokat (ellentetben egy radioamator felszerelessel, ami akar tobb 1000 km tavolsagra is foghato, vagyis ilyen tavolsagig okoz problemat a jogosulatlan hasznalat).
Termeszetesen a vetelt nem lehet bemerni, de mivel az senkit sem akadaltoz, oka se lenne a bemeresnek.

Bel

LSVF
04-11-2024, 10:37 AM
Azért biztos ami biztos beírtam neki a 16 pmr csatornát.
Nekem elég lesz ez is, mint írtam korábban, lehet fogni érdekességet ezekkel is.
Köszi még 1x :-))

LSVF
05-07-2024, 08:24 AM
Szia,

Hat, attol tartok, hogy a radioamator savok mas frekvencian vannak, mint amin ez tud adni. De az a biztos, ha megnezed a leirasat, hogy milyen frekvencian tud adni. Viszont amin tud adni, azt minden programozas nelkul be tudod irni neki.

Egyedul annyi kenyelmetlenseg van programozas nelkul, hogy egy kb 5 jegyu szamot kell beirnod, ha 2 frekvencia kozott felvaltva akarsz kapcsolgatni, akkor mindig egyreszt emlekezni kell arra, hogy mit is akarsz beirni, masreszt ezt a viszonylag hosszu szamot kell beirnod. Ha meg be van programozva, akkor 1 gombnyomassal tudsz valtani a 2 beprogramozott frekvencia kozott.

Nekem nem tunik ez nagy hatranynak.

Ha akarjak, akkor bemerik az adast. Erre pl. akkor van esely, ha egy ceg fizet egy frekvencia hasznalataert, te meg tobbszor akadalyozod oket azzal, hogy ugyanott forgalmazol (vagy rosszabb esetben valaki mas akadalyozza oket eloszor, te meg akkor egyetlen egyszer, miutan a masik miatt feljelentest tettek).
A gyenge jelterjedesnek pont az az elonye, hogy az ember kevesbe akadalyoz masokat (ellentetben egy radioamator felszerelessel, ami akar tobb 1000 km tavolsagra is foghato, vagyis ilyen tavolsagig okoz problemat a jogosulatlan hasznalat).
Termeszetesen a vetelt nem lehet bemerni, de mivel az senkit sem akadaltoz, oka se lenne a bemeresnek.

Bel

Figyu, miért van az, hogy minden más csatornán csak pittyen a kütyü, ha oda csippantok, de minden programozott pmr-en, ha rápittyantok, akkor olyan hangot ad, mikor rossz választ adsz a kvízjátékon. Gondolom sejted miről beszélek.
Ha van tipped, megköszönöm.

WestBam
05-20-2024, 09:47 AM
Motorola T72 PMR rádió jóárasítva: KATT (https://pmrradio.hu/motorola-talkabout-t72-4/)
Érdemes behúzni, én is vettem egy párat, az átlagára 30e felett szokott lenni.

LSVF
01-03-2025, 07:04 AM
Sikerült hozzájutnom ingyen egy rossz bao 5v 5r-hez. Nem tom mi baja, de szarul néz már ki.
Az antennát és akksit bontottam is, az enyémről levettem az újabbakat és a bontott cuccait használom.
Szerencsére a két cucc rendben van. A maradékot azért eltettem biztos ami biztos.