View Full Version : Rádiók, Walkie-Talkie-k, adóvevõk, kommunikáció
Chehomero
04-13-2013, 12:42 PM
Nem tudom hova illene be, de szerintem legjobban ide. Walkie talkie-ról valami vélemény. Nem nagyon tudom hogy mûködik, s még az életbe nem volt a kezembe, de nagyon sokk filmben katasztrófák után csak ez marad mint egyetlen komunikácíós eszköz. (jó tudom hogy film csak kíváncsi vagyok mennyire valóságos) Mûködik terepen s városban is? hamar lemerül az aksi? Google-n nem igazán találtam hasznos információt, vagy pedig csak rosszul kerestem. Megéri beszerezni? lehet vele fogni a rádió adásokat vagy azok teljesen más frekvencián mûködnek? hirtelen ennyi jutott eszemben.
Pár összefoglaló:
http://www.radiovilag.hu/pmr1.htm
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=4
Nem rossz, ha van de nem nélkülözhetetlen ( nemárt ha tudod kit akarsz elérni vele - de minden titkosítatlan).
Általában rendezvényeken, építkezéseken, spórolós biztonsági cégeknél, motorosoknál (motor oktatásnál ilyenen beszél hozzád az oktató) használják õket.
Ezen kívül még a CB-rádiók használhatók engedély nélkül.
A "HAM" (az amatõr) rádiózás engedélyköteles és magában egy komplex hobbi :) .
Chehomero
04-13-2013, 05:38 PM
Köszi! Nem is olyan rossz ahogy elolvastam a linkeket. Azt hitem azért egy jó 10-20 km elvisznek ezek. Az már jó arány lenne. Bár ha látok jó ár/értékarányba veszek egy párat hisz sose tudni.
Sgtmaj.Prepper
04-13-2013, 06:50 PM
A többsége gyerek játéknak való, nem sokat ér. A gyári hatótáv adatok a gyakorlatban egyszerûen nem jönnek össze. S az amúgy is csekély hatótávon a legkisebb rendellenesség is drasztikusan ront. Csak olyan távolságban mûködnek jól, ahová meg felesleges ilyet használni. Elvileg én jó ötletnek tartom, de nagyon megbízhatatlan eszközök. Az autós dolgok jók, ott sokkal jobb a használhatóság.
zukajev
04-13-2013, 06:58 PM
Hali!
Van valami jó kis leírása valakinek, hogy lehetne házilkag összedobni egy rádió vevõt? csak önképzésnek szeretném kipróbálni még jól jöhet az ismeret elv alapján.
A. L. Ias
04-16-2013, 11:43 AM
A gebasz után többé-kevésbé szükség lesz a decentralizált kommunikációnak. Ha nincs áram, akkor nincs TV, rádió, telefon, internet, mobiltelefon. Csak azok a kommunikációs csatornák üzemelnek, amit mi üzemeltetünk. Ennek a kézenfekvõ eszköze a rádió.
Szerintem a rádió vevõ elengedhetetlen kellék egy preppernél. Kis fogyasztású információforrás, ráadásul nagy hatótávolsággal rendelkezik. Ezáltal függetlenebb információforrás a sajtónál.
A rádió adó-vevõ készülék is hasznos tud lenni, mert nem egyirányú a kommunikációs csatorna, nem csak azt tudom meg amit a rádióadó közöl, hanem lehetnek kérdéseim is a pontosabb válaszokért.
A közelmúltban kicsit jobban beleástam magam a rádiózásba. Tudni szerettem volna, milyen lehetõségeim lennének a bajban. És a következõ (teljesen szubjektív és nem hibamentes) információkat gyûjtöttem össze:
Magyarországon 3 frekvenciatartományhoz használható rádió adó-vevõ készülékek használhatók magánszemélyként kisebb-nagyobb megkötéssel.
11m hullámhosszon a 27 MHz tartomány: 26960 és 27410 kHz között. Ez a CB rádiók tartománya. 2006 óta erõsen szûkítve és korlátozva, de engedély nélkül használható. Gebasz esetén talán a legjobb választás, mert megfelelõ készülékkel több 100, esetleg 1000km távolságba is lehet vele forgalmazni. De az ilyen képességû készülékek használata (és gyakorlatilag birtoklása is) illegális. A hátránya, a szükséges antenna mérete. Ez gépkocsira telepített készüléknél is 1,5-2m. Egy stabil állomásnál, épületen akár 11m is lehet. Itthon sok helyen látható penetrátor típus mérete 7m. A rádióadó készülékek közül még mindig a 30 éves konstrukciók a legkeresettebbek, a legendás „President Grant” és a „Stalker IX” típusok.
2m hullámhosszon 144-146Mhz között. A VHF rádióamatõr frekvenciatartomány. Itt már csak rádióamatõr vizsgával és engedéllyel forgalmazhatsz és üzemeltethetsz rádióadót. A rádióamatõrök zárt, de segítõkész közösség, gebasz esetén független és pontos (bár szubjektív) információforrásnak számítanak. Készülékek választéka itt lényegesen nagyobb, én a korábbi tapasztalataim alapján a Motorola cég készülékeit javasolnám, de ez tényleg csak szubjektív vélemény. A jobb rádiókkal nem csak ez a szûk tartomány, hanem már 108MHz-tõl felfele lehet csatornát hangolni (programozni!!!). Azon a részen vannak a repülési, hajózási és egyéb érdekes frekvenciák. Itt voltak a tetra rendszer elõtt a BM által használt frekvenciák is. Elõnye a rövidebb antenna, ami kevésbé feltûnõ. Hátránya a kisebb hatótáv.
70cm hullámhosszon 446MHz tartomány. PMR sáv. Errõl már linkeltek be ismertetõt, nem ismételném. Hátránya a max 500mW engedélyezett sugárzási teljesítmény, de ez gebasz esetén kevésbé szentírás. Erre a tartományra is készülnek professzionális rádiók, nagyobb teljesítménnyel.
Méret szerint ismét 3 csoportot különböztetnek meg.
A kézben tartható kézi rádiókat, akkumulátoros táplálással. (ebben a kategóriában van sok játékszernek minõsülõ)
A gépkocsiba szerelhetõ mobil rádiókat, 13,8V tápfeszültséggel (12V is elhajtja, stabil rádióként is használható napelemes táplálással inverter nélkül).
És a telepített stabil rádiók, leginkább 230V hálózati táplálással.
És nem feledkeznék meg a rádió scannerekrõl sem. Ezek széles frekvenciatartományban (akár 25MHz-1300MHz között is) elõre beállított csatornákat pásztáznak végig nagy sebességgel és ahol forgalmazást találnak, ott megállnak. Szintén hasznos tud lenni.
Röviden kb. ennyi.
Don't Panic
04-16-2013, 05:59 PM
Az összes rádiós eszközzel két nagy baj van - azonkívül, hogy áramforrás kell hozzá.
Az egyik, hogy bárki hallhatja a rádióforgalmazásodat. (Erre vannak legális is és illegális trükökk, hogy ne legyen igaz.)
A másik, hogy állam bácsi jól leszûkítette a legális lehetõségeket és még azt is nagyon "szemmel tartják".
Don't Panic
04-16-2013, 07:04 PM
Ha valakit mégis érdekel a téma, akkor elõször az angol nyelvû szakirodalomban olyan szakszavakat takaró fogalmakkal ismerkedjen meg, mint a:
- Brevity Code,
- Callsign,
- Challenging Password,
- Safe Word,
- Authentication Table.
Ezek ismerete és helyes használata nélkül még a leggagyibb adó-vevõ is csak bajt hoz rád!
AlfaBull
05-07-2013, 10:11 AM
Elsõsorban információszerzésre keresek eszközt, erre a rádió scanner tûnik jó megoldásnak. Emellett ezek között keresgélek: http://j.mp/15mtHkp
Forgalmazni nem tervezek, elég lenne nekem egy pár walkie-talkie.
Sajnos konkrét típus mellett nem tudom elkötelezni magam, mert nem értek hozzá, és nem tudom, hogy a magyar viszonyok között melyik lenne a jó megoldás.
raktaros
05-07-2013, 06:35 PM
CB ügyben egy kis pozitív változás:
http://hungarokamion.hu/2013/04/06/hatalmas-valtozas-a-cb-radiok-engedelyezeseben-igen/
Scannerre van egy olcsó jó megoldás, persze nem geddon idejére :).
Egy pc, laptop vagy táblagép + egy digitális tv vevõ (kb. 4.000ft). még esetleg egy jobb antenna:
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=75
Legutóbbi kirándulás tapasztalatai (kb 20 fõ és 4 pmr rádió):
Város: Véletlenül kiválasztott csatornát pont használta egy biztonsági cég - váltottunk egy másikra, de nem árt észben tartani, hogy bárki hallhat,
Kocsik között gyakorlatilag használhatatlan - egy pár perc alatt ki kerül a hatótávból (elég ha pirosnál/kikanyarodáskor lemarad valaki) ,
Némi gyakorlás kellett volna elõtte, a csatorna váltás után az egyik rádión be volt kapcsolva a ctss - onnantól semmit nem hallott (és olyannál volt aki nem is tudott ennek a funkciónak a mûködésérõl - nem is tudta jelezni hogy probléma van).
Gyalog használva viszont egyszerûbb és kényelmesebb, mint mobilozni.
Végül nagyon hasznosnak bizonyult mikor az eltévedt társat kerestük (ez nem betervezett program volt :) ) - egyszerre 4 csapat mozoghatott, anélkül hogy mobilzgattunk volna (telefonszám csere, térerõ problémák , mindenki egyszerre megkapta az információt)
Don't Panic
05-26-2013, 12:11 PM
Jó gyakorlat és tapsztalatszerzés. Ezért mondtam már máskor is, hogy a tudás(ctss ismeretének hiánya milyen galibát okozott) és a gyakorlat(most már tudjátok mire kell legközelebb figyelni) az egyik sarokköve a prepperkedésnek. Köszi az értékes hozzászólást mindenki nevében!
Rádiózási alapismeretek - GUNMAGAZIN
http://www.youtube.com/watch?v=Cau0qUK2dug
Gondolkozom azon, hogy venni kéne egy (pár) walkie talkie-t.
A Motorola és a Midland a két legnépszerűbb, bár 5 csillagot egyik se kap. Az értékelések között sok a panasz arra, hogy hiába írnak a gyártók 16-22-55 mérföldes távolságot a rádiókra, mert a valóságban 0,5-1 mérföld (0,8-1,5 kilométer) amit a rádiók valójában adnak-vesznek. Ami -valljuk be őszintén- elég gyenge. :hogymi:
raktaros
12-03-2013, 10:51 PM
Gondolkozom azon, hogy venni kéne egy (pár) walkie talkie-t.
A Motorola és a Midland a két legnépszerûbb, bár 5 csillagot egyik se kap. Az értékelések között sok a panasz arra, hogy hiába írnak a gyártók 16-22-55 mérföldes távolságot a rádiókra, mert a valóságban 0,5-1 mérföld (0,8-1,5 kilométer) amit a rádiók valójában adnak-vesznek. Ami -valljuk be õszintén- elég gyenge. :hogymi:
Ha van optikai rálátás a rádióknak egymásra, úgy lehetséges, de ilyen ritkán fordul elõ hétköznapi használatban.
Az itt kapható 0.5W-os rádiókra is 3-5-8km-t szoktak írni, beépített területen akár 100m alatt is lehet, viszont optimális körülmények között lehet 80-100km is.
Vasember
12-03-2013, 10:59 PM
Én egy pár Baofeng UV5-R-t használok és meg vagyok vele elégedve. A gyerekek evvel mennek a boltba és közben végig rádiózunk. Viszonylag sík terepen 1-2 kilométer házak közt. Vasbeton irodaház -3 ról a 7. emeletre hibátlan. Télen az egész megyében dolgozó hókotrókat hallgatom, ez praktikus ha közlekedni akarsz. A kamionosokat is hallom az egész M0-son.
Van Motorolám is de a gagyi kínai sokkal jobb minõségû és sokkal olcsóbb.
Láttam néhány Baofeng-et is Amazonon, akkor azt sem veszem ki a lehetőségek közül. Az elején annál kicsit elriasztott a sok kínai fénykép. :D
A. L. Ias
12-04-2013, 07:40 PM
Nekem is baofeng van. Eddig bírja a strapát. Korábban Motorolákat használtam (GM300, Mc Spectro, Radius, GP300), azokkal is meg voltam elégedve, bírták a kiképzést, igaz szervizelni nem nekem kellett.
Egy próbát megér. De kell rá valami jobb, nagyobb antenna, mint a gyári. Sokat fog javítani rajta. A pmr frekvenciatartományban az "optikai rálátás" igen fontos. Két magaslati pont között összejöhetnek a dobozon feltüntetett távolságok, ha nincs köztük egy még magasabb hegy. A légköri viszonyok és a napszak is tovább javíthatják vagy ronthatják a vételt.
Ahogy nézem a Baofeng kapja a legjobb értékeléseket Amazonon. Az Uniden általában 3.5, aztán a Midland és a Motorola 4-et, de a Baofeng 4.5 és 5-ön áll. És az ára is jobb mint a többinek. :tapsol:
fixy007
12-21-2013, 12:18 AM
Baofengbõl az UV-B5 talán a legjobb. Jobb vételi érzékenység, szebb moduláció vételben-adásban, és még 1-2 extra az UV-5R-hez képest.
Úgy látom hogy van egy hátulütője, sokan panaszkodnak arra hogy "nehéz a programozásuk" és "nincs hozzá elég leírás és útmutató". Remélem hogy annyira azért nem bonyolult. :hogymi:
fixy007
12-21-2013, 02:42 AM
Teljesen egyszerû a kezelhetõsége, programozása. Lehet venni hozzá programozó kábelt(nem kötelezõ, billentyûzetrõl is programozható) akkor meg szinte olyan mint egy excel táblázat, csak ki kell tölteni a rublikákat.
Találtam róla Youtube videót. Azt hiszem hogy így már tényleg nem lesz nehéz, ha látom majd hogy mit kell csinálni. :thumbup
http://www.youtube.com/watch?v=S9AanyvOt3k
Amazonon 6.600 forint darabja, ingyen házhoz szállítással. Árban és minőségben is veri a Midlandet és a Motorolát is.
fixy007
12-21-2013, 03:54 AM
Nekünk kicsit más a beszerzési forrás(ebay távol-kelet) 8.800huf-ért vettem szerdán, ingyen szállítással.
A 8.800 forint se rossz. A videó készítője -aki úgy tűnik hogy magyar, mert Bob Nagy a neve- még ötvenvalahány dollárért vette.
Vasember
12-21-2013, 06:43 AM
Ha valakinek bonyolult a programozása akkor az "mennyen legelni a többi szamárral" ( a la Süsü a sárkány)
Nem bonyolultabb mint a sütõmön az órát beállítani.
Oké, akkor megnyugodtam. :D
A. L. Ias
12-21-2013, 08:15 AM
Ahogy nézem a Baofeng kapja a legjobb értékeléseket Amazonon. Az Uniden általában 3.5, aztán a Midland és a Motorola 4-et, de a Baofeng 4.5 és 5-ön áll. És az ára is jobb mint a többinek. :tapsol:
Azért egy Motorola vagy egy Midland nem azonos kategória a Baofenggel. A Baofeng simán darabjaira bár hét vagy hónap alatt attól amit egy Motorola kézirádió kap a mindennapokban.
A. L. Ias
12-21-2013, 08:18 AM
Teljesen egyszerû a kezelhetõsége, programozása. Lehet venni hozzá programozó kábelt(nem kötelezõ, billentyûzetrõl is programozható) akkor meg szinte olyan mint egy excel táblázat, csak ki kell tölteni a rublikákat.
Azt szokták kifogásolni, hogy a lezáró karakter nem sima ENTER, hanem valami spec kínai "láthatatlan" karakter, ezért játszani kell a billentyûzetkiosztással. Saját tasztatúrájáról sok minden megoldható, de pl, a felprogramozott frekvenciák "elnevezését" csak programozókábellel lehetséges. De ezzel simán együtt lehet élni.
A. L. Ias
12-21-2013, 08:21 AM
Ha valakinek bonyolult a programozása akkor az "mennyen legelni a többi szamárral" ( a la Süsü a sárkány)
Nem bonyolultabb mint a sütõmön az órát beállítani.
Akinek ez bonyolult, az meg se próbálkozzon egy Motorolával, aminek a szervíz-menüjében ügyködéssel már fizikailag is tönkre lehet tenni egy rádiót.
fixy007
12-21-2013, 11:49 AM
Azt szokták kifogásolni, hogy a lezáró karakter nem sima ENTER, hanem valami spec kínai "láthatatlan" karakter, ezért játszani kell a billentyûzetkiosztással. Saját tasztatúrájáról sok minden megoldható, de pl, a felprogramozott frekvenciák "elnevezését" csak programozókábellel lehetséges. De ezzel simán együtt lehet élni.
Én még nem futottam bele ebbe a spec. karakteres dologba.
A B5-nél már fejlesztették a menüt, 27-es menüpont-csatornák elnevezése billentyûzetrõl:
http://www.miklor.com/UVB5/pdf/UVB5_Manual.pdf
:thumbup
A. L. Ias
12-21-2013, 12:23 PM
Én még nem futottam bele ebbe a spec. karakteres dologba.
A B5-nél már fejlesztették a menüt, 27-es menüpont-csatornák elnevezése billentyûzetrõl:
http://www.miklor.com/UVB5/pdf/UVB5_Manual.pdf
:thumbup
Revidiálom az álláspontomat, illetve javítom a tévedésem. Nem az ENTER, hanem a tizedesvesszõ karakterrel van/volt gond. De most újra utána olvasva lehet csak a magyar/angol tizedesvesszõ/tizedespont eltérés a hiba oka. Kipróbálni nem tudom, mert nincs programozó kábelem. Eddig nem volt létszükséglet az állomásokat elnevezni. De mint most is kiderült, jobb saját tapasztalattal leellenõrizni az infót. Majd a januári pihenõ alatt készítek egyet soros portra.
Esetleg valaki nem tudja, hogy a BKV M2 vonalán, az új Alstrom szerelvények rádiói milyen frekvencián adnak? Mert sajnos nem a neten is megtalálható régi frekvencián.
Baofeng UV-5R használati utasítás magyarul
http://cbradio.hu/doc/uv5rm.pdf
Nézem az angol leírásokat és programozó videókat, de nekem az egyenlőre mind kínai. Találtam olyat, hogy "ide nyomj, oda nyomj, ezt meg azt pötyögd be", de az is tele van speciális rádiós szakrövidítésekkel. :hogymi:
A lényeg az lenne, hogy első lépésben a két walkie-talkie tudjon egymással kommunikálni. Ez lenne az alap. Minden tanácsot, magyarázatot, szakszó definiálást, köszönettel elfogadok.
Ezzel mi a helyzet?
"FIGYELEM! Ha a rádiót magadon viseled gondoskodnod kell arról hogy a rádió és az antenna ne kerülhessen 2,5 cm -nél közelebb a testedhez miközben adásra kapcsolod a készüléket."
Miért? Mi történik ha közelebb van 2,5 centiméternél?
"Járműben ne helyezd a rádiót a légzsák fölé, vagy a légzsák felfúvódásakor érintett területre. A felfúvódó légzsák nagy erővel elrepítheti a rádiót, ezzel sérülést okozva a jármű utasainak."
Ez elég fura így a használati utasításban. :hogymi: Ez rádiónál miért van külön kiemelve? Légzsák fölé szerintem kést se érdemes tenni, se szögeket, se mást.
A. L. Ias
12-25-2013, 03:42 PM
Baofeng UV-5R használati utasítás magyarul
http://cbradio.hu/doc/uv5rm.pdf
Nézem az angol leírásokat és programozó videókat, de nekem az egyenlõre mind kínai. Találtam olyat, hogy "ide nyomj, oda nyomj, ezt meg azt pötyögd be", de az is tele van speciális rádiós szakrövidítésekkel. :hogymi:
A lényeg az lenne, hogy elsõ lépésben a két walkie-talkie tudjon egymással kommunikálni. Ez lenne az alap. Minden tanácsot, magyarázatot, szakszó definiálást, köszönettel elfogadok.
Akkor elsõ lépésben azon a két rádión ugyanazt a frekvenciát kell beállítani és máris egy kommunikációs csatornát használnak. Ez történhet a tasztatúrán, ha van, pl. 446.00625. Ha nincs akkor elõre programozott a készülék és csak forgótárcsa van rajta. Próbáld ugyanazt a csatornaszámot, pl. 8. Az egyikkel adva, a másikon hallanod kellene a forgalmazást.
Oké, kezdem érteni. Van a "channel mode" és a "frequency mode". Mind a kettőt ez utóbbira állítottam. A kijelzőn a számok megegyeznek.
raktaros
12-25-2013, 03:51 PM
Ezzel mi a helyzet?
"FIGYELEM! Ha a rádiót magadon viseled gondoskodnod kell arról hogy a rádió és az antenna ne kerülhessen 2,5 cm -nél közelebb a testedhez miközben adásra kapcsolod a készüléket."
Ezt már betettem valahova, hogy valamelyik mobilnál a menüben mélyen elrejtve is megtalálható.
Vannak olyan kutatások amik szerint az elektromágneses sugárzás okozhat rákos elváltozásokat.
Mobil kimenõ teljesítménye 2W, ezeknek meg már 4-5W. Viszont itt jobb a helyzet, nem szorítod a füledhez :).
A. L. Ias
12-25-2013, 03:55 PM
Ezzel mi a helyzet?
Elvileg semmi, de akár meg is rázhatna. Anno eldobattam egyszer a csavarhúzót a rádiómûszerésszel, mikor cserélte az antennát egy motorcsónakon én meg megnyomtam az adásgombot. De az 25W-on adott és szigetleletlen antenna volt.
"Jármûben ne helyezd a rádiót a légzsák fölé, vagy a légzsák felfúvódásakor érintett területre. A felfúvódó légzsák nagy erõvel elrepítheti a rádiót, ezzel sérülést okozva a jármû utasainak."
Ez elég fura így a használati utasításban. :hogymi: Ez rádiónál miért van külön kiemelve? Légzsák fölé szerintem kést se érdemes tenni, se szögeket, se mást.
Ez nem személyes tapasztalat, de ezért nem került egy idõben mobilrádió a légzsákos autókba. Beszerelték a Motorola GM340-et egy légzsákos Seat Cordobába, majd amikor forgalmaztak vele, egyszercsak eldurrant a lufi. Összegerjedt a légzsákjeladó és a rádió. Lehet csak szerelési hiba volt.
Gondolom azért van kiemelve, nehogy per legyen a rádió által okozott sérülések miatt.
A frequencia számok ugyanazok, viszont a csatorna számoknál a felső kettő különbözik. Annak is megegyezőnek kellene lennie?
A. L. Ias
12-25-2013, 03:58 PM
Oké, kezdem érteni. Van a "channel mode" és a "frequency mode". Mind a kettõt ez utóbbira állítottam. A kijelzõn a számok megegyeznek.
ha megegyeznek, akkor az egyik oldalán megnyomva a PTT gombot és belebeszélve, a másikon hallanod kellene a forgalmazást.
A. L. Ias
12-25-2013, 04:01 PM
A frequencia számok ugyanazok, viszont a csatorna számoknál a felsõ kettõ különbözik. Annak is megegyezõnek kellene lennie?
Baofeng UV5-R-rõl beszélünk?
Csatorna módban valami történik. Ugyan csak az alsó számok egyeznek meg, de ha csatorna módban lenyomom a PTT-t az egyiken, akkor a másikon felvillan a zöld gomb. Tehát kommunikálnak egymással. Egyelőre a hang nem megy át rajtuk, de gondolom hogy a zöld jelzés az már biztató jel. :)
Baofeng UV5-R-rõl beszélünk?
Igen.
Azt azért hozzáteszem hogy nulláról indulok, ugyanis utoljára 25 éve volt egy walkie talkie-m. :D
A. L. Ias
12-25-2013, 04:08 PM
Igen.
Akkor tedd frekvencia módba mind a kettõt. Ez onnan látszik, hogy a kijelzõ jobb szélén, a frekvenciaszámok után nincs csatornaszám (0-127).
Ha abban van, akkor állítsd be ugyanazt a frekvenciát mind a két két rádión.
Az egyiken adva, a másikon hallani kellene.
Ezt a zöld visszajelzõ led mutatja (és ha úgy van beállítva, akkor a kijelzõ háttérvilágítás is megváltozik).
A. L. Ias
12-25-2013, 04:09 PM
Csatorna módban valami történik. Ugyan csak az alsó számok egyeznek meg, de ha csatorna módban lenyomom a PTT-t az egyiken, akkor a másikon felvillan a zöld gomb. Tehát kommunikálnak egymással. Egyelõre a hang nem megy át rajtuk, de gondolom hogy a zöld jelzés az már biztató jel. :)
Látom eddig el is jutottál. Nem hallani semmit a rádióból? Adtál neki elég hangerõt?
Frequencia módban nincs zöld led villanás.
Csatorna módban van. Találtam más szám-eltérést is. A felső szám (közvetlen az akkumlátor jel alatt) az egyiken "5", a másikon "19".
A két számnak nem kellene megegyeznie hogy együttműködjön a két rádió?
A. L. Ias
12-25-2013, 04:22 PM
Frequencia módban nincs zöld led villanás.
Csatorna módban van. Találtam más szám-eltérést is. A felsõ szám (közvetlen az akkumlátor jel alatt) az egyiken "5", a másikon "19".
A két számnak nem kellene megegyeznie hogy együttmûködjön a két rádió?
Ha van szám, akkor csatorna módban van, azok a csatorna számok, amire az adott frekvencia el lett mentve. Nem szükséges megegyezni, az csak azt jelenti, hogy a rádió melyik számra lett elmentve az adott csatorna. A frekvenciának kell megegyeznie.
A zöld led csak adás alatt folyamatosan világít amikor a másikon adsz? és csak akkor? Amikor felvillan/világít nem sistereg a rádió? Ha a PTT gomb alatti MONI gombot lenyomod, hallod a sistergést a rádióból?
Ok, jól sejtettem a dolgot.
Tehát:
A "csatorna módnál" fontos, hogy a felső és az alsó számsor mindkét rádión megegyezzen. 21 csatorna van mindkettőn. A kék "A/B" gombbal lehet kijelölni a felső és az alsó számsort. A felfelé és a lefelé nyilakkal lehet a számsort megváltoztatni. Mikor a számsort a nyilakkal változtatjuk, akkor az akkumlátor jelzés alatti szám is változik. (Mert azok a számok jelzik a beállított csatornák számait.) Ha a "csatorna módban" ugyanaz a számsor mind a két rádión, akkor a két adóvevő kommunikál egymással.
Beállítottam, működik. Hallom a hangom. :thumbup
(Nem lehet hogy frequencia módhoz kell egy átjátszótorony vagy valami egyéb eszköz?)
A. L. Ias
12-25-2013, 04:39 PM
Ok, jól sejtettem a dolgot.
Tehát:
A "csatorna módnál" fontos, hogy a felsõ és az alsó számsor mindkét rádión megegyezzen. 21 csatorna van mindkettõn. A kék "A/B" gombbal lehet kijelölni a felsõ és az alsó számsort. A felfelé és a lefelé nyilakkal lehet a számsort megváltoztatni. Mikor a számsort a nyilakkal változtatjuk, akkor az akkumlátor jelzés alatti szám is változik. (Mert azok a számok jelzik a beállított csatornák számait.) Ha a "csatorna módban" ugyanaz a számsor mind a két rádión, akkor a két adóvevõ kommunikál egymással.
Beállítottam, mûködik. Hallom a hangom. :thumbup
(Nem lehet hogy frequencia módhoz kell egy átjátszótorony vagy valami egyéb eszköz?)
Örülök, hogy mûködik!
De a két számsornak nincs sok köze egymáshoz. Ez a rádió két frekvenciát figyel egyszerre (A és B), ezért van rajta egyszerre két frekvencia. De egy idõben csak az egyiken tud adni. Az az aktív csatorna, amelyiknek a frekvenciája elõtt a kis háromszög látszik.
A. L. Ias
12-25-2013, 04:43 PM
Nem, nem szükséges. Frekvencia módban bármilyen, a rádió számára elérhetõ frekvenciát beállíthatsz, csatorna módban pedig az elmentett frekvenciák közül választhatsz. Mobilos analógia: dialpad (frekvencia) módban bármilyen telefonszámot beüthetsz, telefonkönyv (csatorna) módban csak a korábban elmentettek közül válogathatsz.
Másik kérdés:
Mivel úgy tűnik hogy ezek nem titkosított csatornák, akkor ezek szerint ha valaki X kilóméteren belül rádiózik, azt be lehet ezzel fogni? Emlékszem hogy az még a 25 évvel ezelőtti piacos adó-vevővel is működött, úgyhogy gondolom hogy ezzel is működhet. Esetleg van valami automata scanner rajta, ami megtalálja az adásokat?
Illetve úgy tudom hogy van valami HAM üzemmód is, ami viszont engedélyköteles. Arról mit érdemes tudni? Véletlenül nem lehet arra kapcsolni? (Csak hogy tudjam hogy mire ügyeljek.) Az Amazon termék-kérdéseknél volt valami ilyesmi, amire az volt a válasz hogy "ez a rádió tudja a HAM adást, de szükséges hozzá speciális HAM engedély".
Ha csak simán csatorna módban van a rádió, akkor teljesen legális és nem lehet véletlenül se engedélyköteles dologra kapcsolni?
(Tudom, amatőr kérdések, de csak úgy tanulhatok, ha kérdezek.) :D
A. L. Ias
12-25-2013, 05:16 PM
Másik kérdés:
Mivel úgy tûnik hogy ezek nem titkosított csatornák, akkor ezek szerint ha valaki X kilóméteren belül rádiózik, azt be lehet ezzel fogni? Emlékszem hogy az még a 25 évvel ezelõtti piacos adó-vevõvel is mûködött, úgyhogy gondolom hogy ezzel is mûködhet. Esetleg van valami automata scanner rajta, ami megtalálja az adásokat?
Illetve úgy tudom hogy van valami HAM üzemmód is, ami viszont engedélyköteles. Arról mit érdemes tudni? Véletlenül nem lehet arra kapcsolni? (Csak hogy tudjam hogy mire ügyeljek.) Az Amazon termék-kérdéseknél volt valami ilyesmi, amire az volt a válasz hogy "ez a rádió tudja a HAM adást, de szükséges hozzá speciális HAM engedély".
Ha csak simán csatorna módban van a rádió, akkor teljesen legális és nem lehet véletlenül se engedélyköteles dologra kapcsolni?
(Tudom, amatõr kérdések, de csak úgy tanulhatok, ha kérdezek.) :D
Nem vagyok tisztában az amerikai szabályokkal, de ha csak a PMR frekvenciákat használod, akkor nem érhet túl nagy baj.
A rádió frekvenciatartományban is használható, VHF: 136MHz-174MHz és UHF: 400MHz-480MHz. Ezek engedélykötelesek.
A PMR446 446,000MHz-446,100MHz között nem engedélyköteles. De csak ha 0,5W adóteljesítményt használsz és a rádiód fix antennával rendelkezik (és még más is van, de az most lényegtelen). Ebbõl is látszik, hogy a legalitás határán mozog a rádió, mert 4-5W adóteljesítménye van és cserélhetõ az antennája. Magyarországon ezért még nem kötekednek, ha nem tiltott tartományban forgalmazol.
A rádió alkalmas scannelésre, mind frekvencia, mind csatorna módban. A * gomb nyomva tartásával tudod bekapcsolni. Frekvenciamódban a megadott lépésközzel pásztázza a frekvenciákat (2,5kHz/5kHz/6,25kHz/10kHz/12,5kHz/25kHz. Beállítható a menüben, az 1 pont alatt (STEP). Csatorna módban pedig léptet az elmentett csatornák között.
A csatorna mód nem véd meg a törvénysértéstõl, mert bármelyik frekvenciát el lehet menteni csatornaként.
fixy007
12-25-2013, 05:23 PM
Másik kérdés:
Mivel úgy tûnik hogy ezek nem titkosított csatornák, akkor ezek szerint ha valaki X kilóméteren belül rádiózik, azt be lehet ezzel fogni? Emlékszem hogy az még a 25 évvel ezelõtti piacos adó-vevõvel is mûködött, úgyhogy gondolom hogy ezzel is mûködhet. Esetleg van valami automata scanner rajta, ami megtalálja az adásokat?
(Tudom, amatõr kérdések, de csak úgy tanulhatok, ha kérdezek.) :D
Nem titkosított ezért a vételi körzetben hallani fogod az adásokat. Van rajta scanner, most fejbõl nem tudom melyik gomb, de a leírásban megtalálod. De mivel a teljes sáv átszkennelése elég sok idõ, érdemesebb az interneten frekvenciákat kikeresni, vagy legalább körülbelül tudni hogy mit és hol keress.
HAM:ezeken a sávokon csak engedéllyel és hívójellel lehet forgalmazni, de hallgatni õket teljesen legális. Ergo ha a PTT gombot nem nyomod meg és nem forgalmazol, bárkit legálisan nyugodtan hallgathatsz.
Nem nagyon tudok angolul, de neked valami hasonlót kellene keresni a neten:
http://www.artscipub.com/repeaters/
Amatõr átjátszókon nem forgalmazhatsz, de mivel ezek álltalában jó pozicíóban vannak, tornyok dombtetõk, messzirõl lehet õket hallgatni. Kikeresed a hozzád közel lévõ átjátszókat, beállítod a frekit és tudod õket hallgatni. Sokszor érdemes, nagyon sok hasznos infó megy rajta:friss idõjárás rádiós beszélgetések!
A. L. Ias
12-25-2013, 05:29 PM
A PMR446-ot felejtsd el. Az csak Európára vonatkozik Ez vonatkozik rád:
FMR (Licence free band) Csak az USA-ban engedélyezett!
CH1 - 462.5625
CH2 - 462.5875
CH3 - 462.6125
CH4 - 462.6375
CH5 - 462.6625
CH6 - 462.6875
CH7 - 462.7125
CH8 - 467.5625
CH9 - 467.5875
CH10 - 467.6125
CH11 - 467.6375
CH12 - 467.6625
CH13 - 467.6875
CH14 - 467.7125
Most látom egy másik fórumon. Ez HAM rádiónak minősül, így hallgatni lehet vele, de minden frekvencia engedélyköteles. :duhos:
Egy mondatban összefoglalom:
Megvettem, de nem fogom használni.
Jól becsomagolom és elfér majd a doboz a szekrényben. Befektetés. Ezüstöt is akarok venni, azt is befektetés lesz és az is a szekrény mélyére kerül majd. Végül is mindegy. Olcsó volt, tehát befektetésnek jó. Ennyi.
A. L. Ias
12-25-2013, 07:22 PM
Most látom egy másik fórumon. Ez HAM rádiónak minõsül, így hallgatni lehet vele, de minden frekvencia engedélyköteles. :duhos:
Egy mondatban összefoglalom:
Megvettem, de nem fogom használni.
Jól becsomagolom és elfér majd a doboz a szekrényben. Befektetés. Ezüstöt is akarok venni, azt is befektetés lesz és az is a szekrény mélyére kerül majd. Végül is mindegy. Olcsó volt, tehát befektetésnek jó. Ennyi.
Szerintem használd, gyakorolj vele. Lehetõleg csak otthon. Programozd fel az FMR frekvenciákat, hallgatózz! Ismerd meg kik rádióznak a környéken, mirõl beszélgetnek. Pár hét után után akár be is kapcsolódhatsz a beszélgetésekbe, ha úgy gondolod. Õk tudják a legpontosabban a szabályokat és azt, hogy mennyire veszik komolyan a hatóságok. A rádió egyik elõnye, hogy csak hosszas beméréssel lehet meghatározni az adás helyét.
Nem kapcsolódhatok, törvény szabályozza, nem használhatom a rádiót adásra, csak vételre. A lényeg hogy tudom hogy működik és használhatnám.
Ami még észrevételem van a két rádióval kapcsolatban:
- Az egyikbe beleszorult az akkumlátor. Nem hajlandó kijönni belőle, hiába nyomom le a biztosítózárat.
- A másikból akkor is kiszehető az akkumlátor ha a biztosítózár nincs lenyomva.
:hogymi:
A. L. Ias
12-25-2013, 07:47 PM
Nem kapcsolódhatok, törvény szabályozza, nem használhatom a rádiót adásra, csak vételre. A lényeg hogy tudom hogy mûködik és használhatnám.
Ami még észrevételem van a két rádióval kapcsolatban:
- Az egyikbe beleszorult az akkumlátor. Nem hajlandó kijönni belõle, hiába nyomom le a biztosítózárat.
- A másikból akkor is kiszehetõ az akkumlátor ha a biztosítózár nincs lenyomva.
:hogymi:
Nem _szabad_ adásra használnod. De ha free frekvencián forgalmazol, akkor azt senki se mondja meg milyen rádióval teszed. Maximum a teljesítmény lesz gyanús, ha sokkal nagyobb lesz a rádiód hatótávja, mint a többieké.
Ezt vészhelyzetre vettem, a mostani információk alapján pedig most már biztos hogy csak vészhelyzetben használhatom. (SHTF) De pont azért vettem, szóval arra pont jó is.
raktaros
12-25-2013, 08:20 PM
Pedig nálatok talán még a rendõrök is analógon vannak, pár évvel ezelõtt még neten is lehetett hallgatni, valaki közvetítette eqso-n.
Youtubeon is vannak olyan videók, de államonként változnak az erre vonatkozó törvények.
raktaros
12-25-2013, 08:33 PM
Akkor fülhallgatóval hallgasd :)
Salmo
12-26-2013, 03:30 PM
, de nekem az egyenlõre mind kínai. Találtam olyat, hogy "ide nyomj, oda nyomj, ezt meg azt pötyögd be", de az is tele van speciális rádiós szakrövidítésekkel. :hogymi:
.
Szerintem ezzel mindenki így volt aki itt egy kicsit ért a rádiózáshoz.....
Szánj rá egy kis idõt, mert szerintem ez is fontos része egy felkészülésnek. Nem kell hozzá szakmérnöki, hogy az alapokat elsajátísd.
Egészen sok magyar oldal foglalkozik akár alapszinten is ezzel pl : http://wiki.ham.hu/index.php/Kezd%C5%91lap
Nyilván ide is igaz az a mondás, hogy egy eszköz pont annyit ér mint amennyire tudjuk használni. Ha csak bedobod a "nagy készletes dobozba"
akkor nem leszel vele kisegítve egy adott helyzetben...... ;)
Majd olvasgatnom kell a témában. A lényeg a két rádió közötti kapcsolat, amit sikerült összehozni.
Azon agyalok, hogy hogy lehetne a bele szorult akkut kiszedni. Azért eszméletlen hogy megérkezik és mindkettőnek rossz a akku-biztonsági pöcke. Az egyik nem zár, a másik meg úgy rákattant hogy végleg beszorult.
http://retiredredneck.com/wp-content/uploads/2011/10/wd40-duct-tape-flow-chart.jpg
fixy007
01-06-2014, 03:55 PM
Ha idõm engedi járok ki a mátrába kitelepülõs rádiózásra. Ezért szükségem volt egy olyan rádióra amit kinn a susnyásban is tudok tölteni. Az 5w-os rádiók 7.4V-os akkuval, a 2W-os rádiók 3.7V-os akkuval vannak mûködtetve, ezért a 2W-os volt számomra megfelelõ mert itt 5V a töltõfesz. Elõny ha nem dokkolós a töltõje, sima bedugós. A TYT 3-as tökéletes választás volt, teljesen megfelel az igényeimnek. Jó vételi érzékenység, szép hang adásban-vételben, hosszú üzemidõ és rengeteg extra funkció a menüben(sok 5W-os rádió nem tud ennyit). Mire elég? Ez relatív, pincéból semmivel nem lehet rádiózni, jó pozícióból mindennel. Az alföld közepérõl a pusztából elérem vele: Gyöngyösi-Kiskörei-Nógrádi-Papikat, amatõr átjátszókból:Kis-kõhát 70cm/2m, Galya70cm/2m, Pestibõl az összeset:HHH, Dobogókõ, Szechenyi-hegy. A mátrából 50-100 kilométer rendszeres, eddig a legjobb reggeli terjedésben Kozmáry-kilátó(Mátrafüred)-Balatonvilágos 165km. Videó a rádióról:
http://www.youtube.com/watch?v=8pysqFv-9TY
A. L. Ias
01-06-2014, 04:37 PM
Mivel nincs vizsgám, én csak PMR-ben használom a sajátom, így az amatõr átjátszók kiesnek. Amikor Szolnok közelében vagyok, szoktam hallgatózni, de igen kihalt az éter. Vagy csak rossz hullámhosszokon hallgatózok. Csak a szomszéd utcából, a helyi adásokat hallani.
Amikor rádiót kerestem, sokat vacilláltam a 2W-5W között. Végül az 5W mellett döntöttem, mert egy kis plusz adásteljesítmény sose árt. Viszont a vételi érzékenységével nem vagyok megelégedve, mert itt Pesten is hiányosan veszem a zuglói papit ~15km távolságból, pedig majdnem rálátok (hozzád hasonlóan, Diamond RH 771 antennát használok).
Ha össze lehet vele hozni az 50-100 km-t jó viszonyok között, akkor lehet elég lett volna egy 2W.
fixy007
01-06-2014, 04:56 PM
Nincs nekem sem vizsgám, az amatõr átjátszókon nem forgalmazok csak csekkolom és hallgatom õket. A Szolnok környékiekkel a pmr7-es csatornán(446.08125) szoktunk beszélgetni.
A. L. Ias
01-06-2014, 05:09 PM
Nincs nekem sem vizsgám, az amatõr átjátszókon nem forgalmazok csak csekkolom és hallgatom õket. A Szolnok környékiekkel a pmr7-es csatornán(446.08125) szoktunk beszélgetni.
Na akkor nem scannelek, hanem fixen a 7-es csatornát fülelem.
A. L. Ias
01-11-2014, 12:16 PM
Reggel szokatlanul nagy volt a forgalom a budapesti papagájon. Mint kiderült börze volt a Puskás Tivadar Szakközépben. Ki is mentem szétnézni. És ha már ott jártam, nem akartam üres kézzel hazajönni. Sikerrel szert tettem egy Nagoya 770R antennára és egy mágnestalpra. Gyorsan válogattam átalakítókat a rádiómhoz, és hazafelé már teszteltem is. Itthon kint van a klíma kültéri egységén, ég és föld a különbség! :)
raktaros
01-11-2014, 02:36 PM
Van egy ilyesmim, ezt nem érdemes venni. Rákötve a rádióra, rosszabb volt mint az eredeti kis antennájával.
http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mCJ7OpqDmZa-62mnfwc_aQg.jpg (http://www.ebay.com/itm/Nagoya-UT-102-144-430MHz-SMA-Female-Dual-Band-UHF-VHF-Mobile-Antenna-for-Baofeng-/190891807428)
Viszont, az eredeti hosszú antennát lecserélve egy ilyenre, nem feltûnõ a nyereségromlás, viszont kényelmesebben kezelhetõ a rádió:
http://thumbs3.ebaystatic.com/d/l225/m/mXPzZjw8wItc6Gj2EUM9YYw.jpg (http://www.ebay.com/itm/Female-Diamond-Antennas-5CM-Antennas-SRH-805S-Dual-hand-Thumb-Antenna-SMA-/171142851410)
fixy007
01-11-2014, 02:41 PM
Nézd meg a csatlakozót! Gyárilag már nekünk is volt olyan(pont Nagoyanál) hogy az árnyékolás és a melegér összeért. Javítás után jól mûködött az antenna.
raktaros
01-11-2014, 02:48 PM
Nézd meg a csatlakozót! Gyárilag már nekünk is volt olyan(pont Nagoyanál) hogy az árnyékolás és a melegér összeért. Javítás után jól mûködött az antenna.
Köszi a tippet, majd átnézem.
Sajnos már az elsõ néhány levétel után a mágnes ragasztása elengedte, így azt a felét már ellenõriztem mielõtt visszaragasztottam.
Ráadásul az árnyékolás nem is ért hozzá a mágneshez, elszigetelte a ragasztó...
A. L. Ias
01-11-2014, 07:34 PM
Van egy ilyesmim, ezt nem érdemes venni. Rákötve a rádióra, rosszabb volt mint az eredeti kis antennájával.
http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mCJ7OpqDmZa-62mnfwc_aQg.jpg (http://www.ebay.com/itm/Nagoya-UT-102-144-430MHz-SMA-Female-Dual-Band-UHF-VHF-Mobile-Antenna-for-Baofeng-/190891807428)
Ilyet (]http://www.pmr2.hu/images/mag125pl.jpg) vettem, de nem a képen lévõ antennával, hanem egy ilyennel (http://www.pmr2.hu/images/nagoya%20770r.jpg).
Ráadásul attól, akitõl a rádiót is vettem anno. Szóval bármelyikkel gondom van, egy helyre kell visszavinnem. Így nem lesz egymásra mutogatás. :)
raktaros
01-11-2014, 07:43 PM
Ilyet (]http://www.pmr2.hu/images/mag125pl.jpg) vettem, de nem a képen lévõ antennával, hanem egy ilyennel (http://www.pmr2.hu/images/nagoya%20770r.jpg).
Ráadásul attól, akitõl a rádiót is vettem anno. Szóval bármelyikkel gondom van, egy helyre kell visszavinnem. Így nem lesz egymásra mutogatás. :)
Nekem is van egy ugyanilyen (http://www.pmr2.hu/images/nagoya%20770r.jpg) antennám, csak talp nélkül. Csatlakozó már megvan, csak tartót kellene fabrikálnom neki, stabilban lesz felszerelve.
Én nem magyar neppertõl veszem a cuccot, így még akkor is olcsóbban jövök ki, ha valamit ki kell dobnom.
A. L. Ias
01-11-2014, 09:20 PM
Én nem magyar neppertõl veszem a cuccot, így még akkor is olcsóbban jövök ki, ha valamit ki kell dobnom.
Biztos igazad van, olcsóbban ki lehet úgy jönni. De én maradi vagyok és jobb szeretem megnézni, megfogdosni azt amit megveszek. És ha lehet nem sietve, kicsit elbeszélgetve az eladóval. Sok érdekes infót kaptam már így, beszéltek le termékekrõl és beszéltek rá másik (volt, hogy drágább és volt, hogy olcsóbb) termékre. Legközelebb már elõnyösebb (alku) pozícióból tudtam nála vásárolni.
Salmo
01-12-2014, 12:09 AM
Nekem is van egy ugyanilyen (http://www.pmr2.hu/images/nagoya%20770r.jpg) antennám, csak talp nélkül. Csatlakozó már megvan, csak tartót kellene fabrikálnom neki, stabilban lesz felszerelve.
Ha nem szeretnél egy böszme nagy Aszódit, vagy nem akarsz néhány õsz hajszálat az elsõt öt tíz sikeres/sikertelen házilag mérhetetlen
nyereségû, és csak a beszerelés helyén releváns SWR értekkel bíró koax kolinear antenával, akkor ez az egyik legjobb választás :thumbup
Ez a Nagoya 770R milyen csatlakozós ? Mobil antennaként próbálta valaki ?
raktaros
01-12-2014, 08:47 AM
Ha nem szeretnél egy böszme nagy Aszódit, vagy nem akarsz néhány õsz hajszálat az elsõt öt tíz sikeres/sikertelen házilag mérhetetlen
nyereségû, és csak a beszerelés helyén releváns SWR értekkel bíró koax kolinear antenával, akkor ez az egyik legjobb választás :thumbup
Böszme nagy aszódi is van :) Koax kolinear-t is használtam, nem tûnt rossznak, de leváltottam az aszódival.
raktaros
01-12-2014, 08:52 AM
Nekem PL259 csatlakozós van:
New NAGOYA NL-770R 144/430MHz good for ft-7900r ft-1802m ft-2800m (http://www.ebay.com/itm/New-NAGOYA-NL-770R-144-430MHz-good-for-ft-7900r-ft-1802m-ft-2800m-/190886656711)
Jóval masszívabb csatlakozó mint a bnc, de szerintem inkább stabilba vagy mágnestalpra való.
A. L. Ias
01-12-2014, 09:47 AM
Én is csak PL csatlakozós kivitelben láttam. Bár van SMA-PL átalakító, de nem tenném közvetlenül rádióra.
Én is csak PL csatlakozós kivitelben láttam. Bár van SMA-PL átalakító, de nem tenném közvetlenül rádióra.
Miért nem tennéd rádióra ? A mérete miatt ?
A. L. Ias
01-12-2014, 10:28 AM
Miért nem tennéd rádióra ? A mérete miatt ?
Nem azért, ez a méret még kézben tartható, bár az kérdéses, hogy a rádió beforrasztott antennaaljzata mennyire tolerálná az antenna súlyát és a szál nyíró-csavaró igénybevételét.
Az indok, hogy ezt az antennát nem erre tervezték, méretezték. Ennek az antennának szüksége van/lehet "talpra" a megfelelõ mûködéshez. De a rádiós szakik majd megcáfolnak vagy megfogalmazzák szakszerûbben.
fixy007
01-12-2014, 10:42 AM
Nem azért, ez a méret még kézben tartható, bár az kérdéses, hogy a rádió beforrasztott antennaaljzata mennyire tolerálná az antenna súlyát és a szál nyíró-csavaró igénybevételét.
Az indok, hogy ezt az antennát nem erre tervezték, méretezték. Ennek az antennának szüksége van/lehet "talpra" a megfelelõ mûködéshez. De a rádiós szakik majd megcáfolnak vagy megfogalmazzák szakszerûbben.
Így igaz, mivel ez egy mobil antenna kell neki a mágnestalp és a kocsi kaszni ellensúlynak, hogy a talpponti ellenállásod 50ohm legyen. Ha van hozzá mágnestalp akkor a kocsi kasznit már ki lehet váltani pl:erkélykorlát, fém párkány, konvektor stb. Ha mágnestalp nélkül akarod használni, csinálni kell hozzá ellensúlyokat(itt egy 771-es):
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=25
Így igaz, mivel ez egy mobil antenna kell neki a mágnestalp és a kocsi kaszni ellensúlynak, hogy a talpponti ellenállásod 50ohm legyen. Ha van hozzá mágnestalp akkor a kocsi kasznit már ki lehet váltani pl:erkélykorlát, fém párkány, konvektor stb. Ha mágnestalp nélkül akarod használni, csinálni kell hozzá ellensúlyokat(itt egy 771-es):
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=25
Az ellensúly nem gond . Triple leg , vagy a linkelt simán megoldható . Akkor ez inkább a tetõre jó stabilba .
Picsogi
01-15-2014, 01:16 PM
Ma jött meg:
Nagoya NA-771 flexibilis antenna, este próba.
http://img.linkdelight.com/productmedia/014179//014179_show1.jpg
fixy007
01-15-2014, 01:20 PM
Ez egy jó antenna, valós nyereségadatokkal mi is használjuk. A teleszkópos változata is jó(773).
Picsogi
01-15-2014, 01:22 PM
Lesz majd mégegy ami bnc-s, na az majd kap talpat, és koax kábelt tetõre, autóra...
Baofeng UV-5R-el vasárnap magaslatról 20 kilométert beszéltem át a gyári antennával, kíváncsi leszek ez mennyit javít rajta, elsõsorban a hangminõség javulását remélem, mert 20 km-nél már hangosan kellett beszélni a rádióba hogy halljanak is.
raktaros
01-22-2014, 08:16 PM
Ez tetszik, kár hogy 60e körül van az ára és csak CEPT :(.
http://www.youtube.com/watch?v=wcxyaKMKs0k
A. L. Ias
01-28-2014, 08:25 PM
Tegnap a találkozón kb. fél mondat erejéig szóba került a rádió programozó kábele. Az index fóruma alapján készítettem egyet 2 tranzisztor és három ellenállás segítségével. Ehhez jött még egy rs232 és két sztereó jack dugó, egy 2,5 és egy 3,5 mm-es. Összesen 670 Ft értékben. Ez talán versenyképes ár a rendelt kábelekkel szemben is. Hátrány a soros port, viszont nincs driver probléma vele.
raktaros
01-29-2014, 09:50 PM
Én régen 600Ft-ért vettem egy telefon adatkábelt, dugót levágtam, a rádióhoz valót feltettem és kész volt.
De azóta vettem egy rendeset. Talán 1200Ft volt...
Hátrány a soros port, viszont nincs driver probléma vele.
Nekem ezekkel mindig gond van. Hiába próbáltam több soros kábelt USB-rõl USB-RS232 átalakítóval, sosem volt jó.
Régi pc soros portjáról meg simán mûködött.
Salmo
01-29-2014, 10:33 PM
A driver is csak addig gond amíg telepíted. Utánna nekem, némi tanulással, már sohasem volt gond.
A. L. Ias
01-29-2014, 10:46 PM
A driver is csak addig gond amíg telepíted. Utánna nekem, némi tanulással, már sohasem volt gond.
A driver a hamisított(!!!) chippel készült kínai kábelek esetén gond. Azok nem üzemelnek Win7-8 alatt (legalábbis fóruminformáció szerint).
Ezt akartam elkerülni a soros csatlakozással. Fõleg, mert az USB-s kábel elektronikájában is egy USB-serial bridge van, ezt kispóroltam belõle.
raktaros
01-29-2014, 10:50 PM
Nekem a px888-al van gondom, de ahogy olvasom másnál is.
Van mikor elsõre olvassa/írja, van hogy elõször a px777-et kell beolvastatnom vele, utána mûködik a 888 is.
Ugyanaz a kábel, a program sajnos más. Lehet azzal van a gond.
Esetleg van valakinek jól mûködõ programja?
(Bár úgyis le kellene cserélnem egy 777re, mert a többi is az és könnyebben programozom egyformára õket)
raktaros
01-29-2014, 10:50 PM
A driver a hamisított(!!!) chippel készült kínai kábelek esetén gond. Azok nem üzemelnek Win7-8 alatt (legalábbis fóruminformáció szerint).
Ezt akartam elkerülni a soros csatlakozással. Fõleg, mert az USB-s kábel elektronikájában is egy USB-serial bridge van, ezt kispóroltam belõle.
Ha jól emlékszem van rá megoldás.
De ha az ember nem akar magának gondot, úgyis marad xp-nél :)
fixy007
01-30-2014, 12:57 AM
Nekem kínai kábelem van, de 32-bites win7 alatt tökéletesen mûködik!
fixy007
01-30-2014, 05:42 AM
Nekem a px888-al van gondom, de ahogy olvasom másnál is.
Van mikor elsõre olvassa/írja, van hogy elõször a px777-et kell beolvastatnom vele, utána mûködik a 888 is.
Ugyanaz a kábel, a program sajnos más. Lehet azzal van a gond.
Esetleg van valakinek jól mûködõ programja?
(Bár úgyis le kellene cserélnem egy 777re, mert a többi is az és könnyebben programozom egyformára õket)
Innen tölsd le a chirp daily 20131211 installer.exe fájlt. Ez egy általános rádió programozó, nagyon sok rádióval mûxik:
http://trac.chirp.danplanet.com/chirp_daily/daily-20131211/
raktaros
01-30-2014, 10:20 AM
Köszi. Régebben próbáltam, de valami miatt nem nem nõtt a szívemhez, megpróbálom majd újra hátha az újabb már jobb :)
Picsogi
01-30-2014, 09:08 PM
Jó a chirp nagyon, én is azzal programozom a baofengeket. Bár win 8.1 alatt nem megy még. De az alatt tökéletes.
Aki meg win xp-t használ mert nem akar magának gondot, az meg is érdemli :)
Most fogok nemsokára legyártatni kb 10 db RS232 TO TTL adapter panelt, ha kész lesz anyagáron dobok fel ide annak akit érdekel.
Amúgy eddig én is egy régi samsung usb adatkábelbõl csináltam a rádiós adatkábelem.
A. L. Ias
01-30-2014, 10:44 PM
Nekem kínai kábelem van, de 32-bites win7 alatt tökéletesen mûködik!
Nem minddel van gond, csak azokkal amikbe nem az oda tervezett alkatrészt tesznek bele, hanem valami helyettesítõt (gondolom, mert olcsóbb) de azok támogatása nem megoldott vagy nem olyan széleskörû. Vagy nincs hozzá driver, vagy magadnak kell összevadászni, ha sikerül.
raktaros
02-08-2014, 02:09 PM
Jó a chirp nagyon, én is azzal programozom a baofengeket. Bár win 8.1 alatt nem megy még. De az alatt tökéletes.
Aki meg win xp-t használ mert nem akar magának gondot, az meg is érdemli :)
Most fogok nemsokára legyártatni kb 10 db RS232 TO TTL adapter panelt, ha kész lesz anyagáron dobok fel ide annak akit érdekel.
Amúgy eddig én is egy régi samsung usb adatkábelbõl csináltam a rádiós adatkábelem.
Kipróbáltam megint, de a px888 nincs benne, egybõl beolvassa, de a táblázat tele van "ERROR"-al...
El kellene cserélnem egy 777-re :(.
Ma nagy nehezen sikerült kioperálni a Baofeng-bõl a beleszorult akkumlátort. :hogymi: Eddig úgy próbáltam ahogy az útmutatóban volt. Gomb lenyom, akku lefelé kihúz. Ez nem mûködött, pedig próbáltam mindenhogy. Amit csinálni kell az az, hogy gomb lenyom, és nem csak lefelé kell húzni, hanem ráfelé is kell nyomni a rádióra. Csak úgy lehet kihúzni. Az se segít, hogy az akkumlátor egy kis izzadságtól is csúszik, a kis borda nem jelent semmit, nem lehet rajta rendes fogást találni. De mindegy, a lényeg hogy megoldottam, sikerült kioperálni belõle, így nem fog belerohadni. :)
A. L. Ias
02-09-2014, 01:14 PM
Ma nagy nehezen sikerült kioperálni a Baofeng-bõl a beleszorult akkumlátort.
Biztos megnézted mitõl szorult. Sikerült kiderítened? Ha nem, én összeszerelési hibára tippelek vagy sorjásodásra a rögzítõfülek valamelyikén. Ezért nem akadtak szét amikor lenyomtad a gombot.
Szétakadnak, csak szorul. A másikat is leteszteltem, kicsit annál is meg van ez a probléma. De így már tudom hogy mit kell csinálni vele, egyszerûen csak befelé is kell leszorítani, a gombnyomás és a kihúzás mellett.
Salmo
02-09-2014, 01:24 PM
A Bao gyári aksija nekem hibátlanul le-fel tehetõ, viszont az autós-szivargyújtós hátlap nekem is nagyon nehezen jár......
Picsogi
02-10-2014, 10:45 PM
Win 8.1 alatt is megy: nem lehet ékezetes karakter az usernevedben :)
raktaros
02-23-2014, 10:16 PM
Kipróbáltam megint, de a px888 nincs benne, egybõl beolvassa, de a táblázat tele van "ERROR"-al...
El kellene cserélnem egy 777-re :(.
Probléma megoldódott :(.
Hülye raktáros a kocsi tetején felejtette, 3 óra múlva vette észre hogy nincs meg, de már hiába ment vissza az indulás helyére...
Magyar találmány játssza ki az amerikai lehallgatókat
http://www.origo.hu/techbazis/20140226-magyar-talalmany-vedi-a-mobilt-a-lehallgatastol.html
A. L. Ias
03-01-2014, 02:19 PM
Fixy007, megpróbálhatnánk egy "dx"-et ha van kedved és idõd. Kb 35 km-re vagyok a lakóhelyedtõl délre. Hátha elég lapos a domborzat és kegyes a terjedés...
Salmo
03-01-2014, 02:38 PM
446.300 ! ma este 8h után én is be leszek kapcsolva.... ( kiteszem az aszódit)
A. L. Ias
03-01-2014, 02:43 PM
Megpróbálhatjuk, az már tényleg dx lenne, ~65 km. Csak kézbõl, csak 5W és csak 40 cm antenna... :)
fixy007
03-01-2014, 03:25 PM
Sajnos dolgozom, ez a hétvégém teljes káosz.:(
A. L. Ias
03-01-2014, 07:50 PM
Próbáltalak hívni 20:10-20:20 között, de nem volt válasz. Üres volt a freki.
Salmo
03-01-2014, 09:21 PM
Most értem haza...... bocsánat! Holnap reggel? 9 óra körül?
Kitelepülök a " dombra" az irányítottal. Azzal elérlek tutira.....
A. L. Ias
03-01-2014, 09:24 PM
Ha olyan korán fel tudok kelni, akkor mehet! :)
Vasember
03-01-2014, 09:46 PM
Pedig én is füleltem, de csak a fehér zaj...
Medve
03-01-2014, 09:56 PM
Lehet, mert a parlamenti csatornára voltál ráállva :haha:
A. L. Ias
03-01-2014, 10:02 PM
Sajnos 5W kézbõl, talaj + 3 méterrõl, 3 dB nyereségû antennával ennyit lehetett.
raktaros
03-01-2014, 10:24 PM
Tényleg, megbeszélhetnénk egy frekvenciát, amin alkalmanként próbálhatnánk egymást elérni.
Illetve ha történik valami rendkívüli mindenki bekapcsolná erre a rádióját...
raktaros
03-01-2014, 11:16 PM
Valaki tudja mi a különbség a Puxing PX-UV973 és a Puxing PX-UV9R között?
A. L. Ias
03-01-2014, 11:47 PM
Google-ztam egy kicsit, de nem találtam különbséget. Ha csak azt nem, hogy az UV9R-t professional rádiónak hirdetik a dobozán.
Medve
03-02-2014, 12:02 AM
Össze szedtem a 2 rádió általános adatait, lehetnek benne elírások!
1874
Tényleg, megbeszélhetnénk egy frekvenciát, amin alkalmanként próbálhatnánk egymást elérni.
Támogatom .
A. L. Ias
03-02-2014, 09:06 AM
A próba ma sem volt szerencse, sok a domborzat közöttünk. Más hallott valamit?
A. L. Ias
03-02-2014, 09:11 AM
Én is támogatom, bár nem összesen egy, hanem hullámhosszonként egy frekvenciát. Legyen egy 11 méteren, egy 2 méteren és egy 70 centiméteren. Hiszen több fajta rádióval rendelkezik a társaság.
Én is támogatom, bár nem összesen egy, hanem hullámhosszonként egy frekvenciát. Legyen egy 11 méteren, egy 2 méteren és egy 70 centiméteren. Hiszen több fajta rádióval rendelkezik a társaság.
Olyan frekik kellenének , amit nem figyel a hatóság , nincs kiadva bérbe , és nem zavarunk senkit .
70 centinél a 444 pmr környéke , 2 méternél a fene se tudja . A két métern jobb a terjedés ?
raktaros
03-02-2014, 09:58 AM
Olyan frekik kellenének , amit nem figyel a hatóság , nincs kiadva bérbe , és nem zavarunk senkit .
70 centinél a 444 pmr környéke , 2 méternél a fene se tudja . A két métern jobb a terjedés ?
Szerintem 70 centis sáv lenne a célszerû, mivel úgy gondolom a pmr sáv miatt a többség ilyen rádiókat vett.
Ráadásul szükség esetén szabvány pmr rádiósokkal is kommunikálhatunk.
A. L. Ias
03-02-2014, 10:08 AM
Szerintem 70 centis sáv lenne a célszerû, mivel úgy gondolom a pmr sáv miatt a többség ilyen rádiókat vett.
Ráadásul szükség esetén szabvány pmr rádiósokkal is kommunikálhatunk.
Ne rekesszük ki a CB-s fórumtársakat! Kell az a 11 m. És ha ezek megvannak, akkor a még elterjed VHF sáv is megér egy kiválasztott frekvenciát, max nem lesz használva. A kici-occó HAM rádiók többsége "dual band", tehát egyszerre mind a kettõ figyelhetõ. Ráadásul, ahogy növekszik a hullámhossz, változik a terjedés.
raktaros
03-02-2014, 10:14 AM
Ne rekesszük ki a CB-s fórumtársakat! Kell az a 11 m. És ha ezek megvannak, akkor a még elterjed VHF sáv is megér egy kiválasztott frekvenciát, max nem lesz használva. A kici-occó HAM rádiók többsége "dual band", tehát egyszerre mind a kettõ figyelhetõ. Ráadásul, ahogy növekszik a hullámhossz, változik a terjedés.
Igaz. Végül is minden sávon lehetne egy frekvenciát megbeszélni.
Medve
03-02-2014, 10:31 AM
Srácok, lehet hülyének fogtok nézni, de az normális, hogy van a garázsba egy Stalker IX-hez egy külsõ hangszórós mikrofon ami évek óta nem volt használva, de most megnéztem nem volt bedugva sehova a led rajta mikor megnyomtam mûködött. De nem ilyen felvillan elhalványul, rendesen többször is :confused:
A. L. Ias
03-02-2014, 04:43 PM
egy külsõ hangszórós mikrofon ami évek óta nem volt használva, de most megnéztem nem volt bedugva sehova a led rajta mikor megnyomtam mûködött. De nem ilyen felvillan elhalványul, rendesen többször is :confused:
Nem értek a CB rádiókhoz, majd a CB tulajdonosok megcáfolnak vagy kiigazítanak, ha szükséges. De a CB rádiók esetében használtak erõsítõs mikrofonokat, amik saját tápellátással rendelkeztek, általában egy 9V-os elem formájában. Nem tudom mikori a rádió, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy még van benne annyi szufla, hogy kihajtson egy ledet.
Medve
03-02-2014, 05:28 PM
Erre nem is gondoltam. :duhos: Kösz a felvilágosítást. :)
raktaros
03-03-2014, 08:50 PM
Nahh, jobb ha rendõr már nem látja meg a kezedben, mert még autótolvajnak néz...
a náluk lévõ készülékkel, gépkocsi tulajdonosok távirányítójának jeleit elnyomva hatástalanították autójuk központi zárszerkezetét (http://www.2424.hu/index.php?pg=cikk&id=8468)
A. L. Ias
03-09-2014, 09:19 PM
Ma kitelepültem a szomszéd hegy tetejére és sikerült összehozni egy 50 km-es összeköttetést. Hallottam ellen állomást 120 km-rõl is, de õ már nem tudta venni az én adásomat.
Mindezt kézbõl 1W teljesítménnyel, egy Nagoya 771 antennával. :)
Gondolkoztam, hogy felzörgetem valamelyik fórumtársat, de nem vitt rá a lélek így vasárnap délután.
astonferi
03-10-2014, 05:35 AM
miért nem ? vasárnap délelött 10:15 - 12:00 kerestelek többször is 466.300 on meg 466.181.25 nél is.
raktaros
03-10-2014, 09:50 AM
Ha már lenne megbeszélt frekvencia én is füleltem volna.
Ha már lenne megbeszélt frekvencia én is füleltem volna.
Urak .
Ide , a csak regisztráltakba , tegnap beírtam az ajánlatom :
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?156-Szervez%F5d%E9s-bar%E1ti-tal%E1lkoz%F3/page27
A. L. Ias
03-10-2014, 07:44 PM
holnap kint leszek a városligetben 10 - 13 ig. akkor a 446.300 on tesztelhetünk
miért nem ? vasárnap délelött 10:15 - 12:00 kerestelek többször is 466.300 on meg 466.181.25 nél is.
Itt a BM-ben ;) nem hallottalak. A hegyrõl pedig nem akartalak zavarni, a vasárnap délután a pihenésé.
knife1
03-14-2014, 07:57 PM
http://www.aliexpress.com/item/DEGEN-FM-FML-MW-SW-Crank-Dynamo-Solar-Emergency-Radio-World-Receiver-hand-power-generated-led/1232380342.html
Most jött meg, meglepõen jól szól kis mérete ellenére és az érzékenysége is kielégítõ. SW sávokat is tud,úgyhogy most arab zenére nosztalgiázok (dubai-i kirándulásom emlékére).
Napelemmel és dinamóval is tökéletesen mûködik. Most jött elõször levél a postától,hogy küldjek adatokat az átutalásról a vámkezeléshez, de nem vámolták meg érdekes módon.
Én úgy tudom hogy 100 dolláros érték alatt nem adóköteles, ami te rendeltél az meg csak 57 dollár volt. :)
raktaros
03-14-2014, 10:48 PM
Én éppen nemrég kerestem rá, ezt találtam:
Magánszemélyek közt
0-45 euró közt vám- és adómentes
45-150 euró közt vámmentes, de 27% áfa terheli
150-700 euró közt 2,5% vám + 27% áfa
700 euró felett vámtarifa szerinti vám + 27% áfa
Cég és magánszemély közt
0-22 euró közt vám- és adómentes
22-150 euró közt vámmentes, de 27% áfa terheli
150 euró felett vámtartifa szerinti vám + 27% áfa
Szerencsére nekem sem volt még vámolva semmi, ill. egy dolgon volt rajt a papír hogy vámon felbontva és a vámmentes pecsét.
raktaros
03-17-2014, 09:08 PM
Valakinek esetleg van valamelyik?
raktaros
03-25-2014, 11:39 AM
-már tárgytalan-
Salmo
03-28-2014, 06:57 PM
En sem tudom, megis szeret az asszony! :D
Valoban sok penzert szereztem be a 90 evek elejen, tehat helyes volt a tipped!
Kar! :( Sajnalom, mert eleg kicsi es kezes. Keveset radioztem vele, de akkor mindig szepen vette az adasokat. .. Esetleg olyan frekikre, amit tud, arra meg hasznalhato.
Milyen antennat kell hozza kernem, ha bemegyek egy radios boltba?
De miert is jo a 6.25-s lepesköz? Több a lehetöseg?
Amugy egy prepper ferekinek olyan lenne jo, amit sokan el tudnanak erni, vagyis regebbi radiokkal is.
Köszi az infot!
1, Az sem biztos, hogy bontható az antennája
2, nem is a 6.25 kHz lépésköz nem tudás a szûk keresztmettszet, hanem a CTCSS kód hiánya, amivel fel tudsz lépni
átjátszókra. Ha meg duplexeres az átjátszó, akkor a 2 m freki fog hiányozni, ami ebben a rádióban nincsen.....
Most vettem egy Baofeng UV b5 rádiót. Mindent tud, 10.000 Ft ért.
raktaros
04-10-2014, 09:11 PM
Rádió szakértõk segítségét kérem.
Valami olyasmi rádiót keresek amin a hangerõ hagyományos potival szabályozható.
Másik gombbal meg csatornaváltás, feliratozva (pl. 8 csatorna). Kis méret, elég a 2W.
Ha lehet olcsó is legyen :)
Nem voltam elég körültekintõ és sikerült olyant vennem ami nem az igazi :(
Baofeng BF-3U:
hangerõ a bekapcsoló nyomógomb nyomogatásával növelhetõ, de a legkisebb hangerõfokozat is hangos.
Nincs feliratozva a csatornaváltó kapcsoló (16 csatorna, lehet nem is fért volna el) hanem angolul vagy kínaiul mondja hányasra léptél.
raktaros
04-10-2014, 09:17 PM
Épp hirdetnek FB-n aszódit, ha valakit érdekel:
Aszodi 2m/70cm-es kettõ sávos, nagynyereségû, urh kollineár körsugárzó antenna eladó. Hossza 3méter, ezért csak érte jöhet a vevõ. A posta maximum 2méter hosszúságot vesz fel. Lakhelyem kelet Pest megye. Ára: 15000ft. Érdeklödni itt privát levélbe vagy ezen a telefonon: 06702059342 Köszi, hogy olvastad.
https://www.facebook.com/groups/574742235907184/659035044144569/
raktaros
04-11-2014, 10:13 AM
Közben keresgetek, valami ilyesmire gondoltam: BAOFENG BF-888S, BF-666S
fixy007
04-11-2014, 10:29 AM
Közben keresgetek, valami ilyesmire gondoltam: BAOFENG BF-888S, BF-666S
Nem akarlak lebeszélni, de akkor már miért nem egy Baofeng UV-B5?
Kétsávos, teljesértékû rádió.
1, Az sem biztos, hogy bontható az antennája
....Most vettem egy Baofeng UV b5 rádiót. Mindent tud, 10.000 Ft ért.
Bonthato, valamifele bajonettzaras (ti biztos ismeritek)
..
Hasznaltan vetted? Ahogy kiveszem szavaidbol erdemes beszerezni 1 (2) ilyet..
raktaros
04-11-2014, 08:34 PM
Nem akarlak lebeszélni, de akkor már miért nem egy Baofeng UV-B5?
Kétsávos, teljesértékû rádió.
Mert a legegyszerûbb rádió kell, amit olyan is tud kezelni könnyen, akit amúgy nem érdekel.
Egy gombbal beállítja a csatornát, egy gombbal meg a hangerõt.
Sok gomb, több soros kijelzõ csak bonyolítja :).
Meg pl. az UV-B5 árából 2db BF-666S kijön.
Összefoglalva, egy olcsó, egyszerû, könnyen kezelhetõ rádióra lenne szükségem, amit nem sajnálok ha leesik, elhagyom, stb.
Ház körüli használatra kell, nem DX-re. A 2m-es sávot nem használom.
A biztonsági õröknek szoktak ilyen "hülye biztos" rádiót adni :)
fixy007
04-17-2014, 01:09 PM
Elõre láthatólag május 2-3(péntek-szombat) Salmoval és 1-2 ismerõssel kinn leszünk a mátrában rádiózni.
Keressük az ellenállomásokat folyamatosan, a frekit még nem tudom, de idõben kiírom!
Ha van valakinek kedve csatlakozni, a lehetõség adott!:thumbup
raktaros
04-17-2014, 06:49 PM
a frekit még nem tudom, de idõben kiírom!
Akkor még nincsenek lefixálva a MPF frekvenciák? 446.3MHz, 145.3MHz?
Nem tudom hogy alakul a dolgom, de ha pont a szõlõhegyen dolgozom, akkor próbálkozhatunk.
Vietnamiveteran
04-17-2014, 08:20 PM
Akkor még nincsenek lefixálva a MPF frekvenciák? 446.3MHz, 145.3MHz?
Nem tudom hogy alakul a dolgom, de ha pont a szõlõhegyen dolgozom, akkor próbálkozhatunk.
Ha lesz rádiózás a scanneremet majd ráállítom a frekikre , hallgatni talán tudlak bennetek .
A. L. Ias
04-17-2014, 08:45 PM
Elõre láthatólag május 2-3(péntek-szombat) Salmoval és 1-2 ismerõssel kinn leszünk a mátrában rádiózni.
Keressük az ellenállomásokat folyamatosan, a frekit még nem tudom, de idõben kiírom!
Ha van valakinek kedve csatlakozni, a lehetõség adott!:thumbup
Fent a kezem, jelentkezem! Szolnok környékérõl majd próbálkozok. Ha nem megy, majd kirándulunk egyet a Mátrába és megpróbáljuk látótávolságból! :D
Salmo
04-18-2014, 07:21 AM
446,300 145,300
Szerintem akár le is lehetnek fixálva ezek a frekik..... fixáljuk le. MOST ! :thumbup
fixy007
04-18-2014, 07:26 AM
Akkor legyen a freki:446.300 és 146.300(nem 145.300 az amatõrsáv!)
Kíváncsi leszek kivel sikerül beszélni...
fixy007
04-18-2014, 07:27 AM
Megelõztél Salmo, de nem 145.3 hanem 146.3!
raktaros
04-18-2014, 02:31 PM
Ha lesz rádiózás a scanneremet majd ráállítom a frekikre , hallgatni talán tudlak bennetek .
Én mindig szkennelek ha kint vagyok, de csak a lementett csatornákat.
(Akkor javítom a rádióimban a 2m-es frekit)
Tényleg, milyen frekin lehet próbálkozni elérni téged?
CsaládApa
04-19-2014, 07:20 AM
Az Alin találtam (akit érdekel BF 888s):
http://www.aliexpress.com/item/2-pcs-2013-new-free-shipping-Cheap-Walkie-Talkie-BF-888s-5W-16CH-UHF-400-470MHz/1484939730.html
Azt írják hatótáv egy km. max.
raktaros
04-19-2014, 08:04 AM
Én egy darabot rendeltem 4.300Ft-ért, ha jó majd veszek még.
1km? Nem mindegy hol mérték.
Amúgy igen, valóban nem 5W, többen megmérték, 1,8-2W.
Nekem elég.
Salmo
04-19-2014, 08:50 AM
Az idei év legjobb ár-érték arányú rádiója(szerintem): Baofeng UVb5
UVB5 elõny az UV5r-el szemben:
- jobb a fogása, kényelmesebb a formatervezett ház.
- nagyon nagy elõny a plusz egy csavarós gomb a rádió tetején, nagyon gyorsan megy az összes keresés
- nagy elõny hogy mind két ( alsó-felsõ ) állásban is külön állítható a VFO/chanel mód
- mind két ( alsó felsõ) állásban lehet scannelni
- ha valaki tudta kezelni az UV5r-t akkor ezt is fogja
- a menü rendszer majdnem ugyanaz, viszont némi összevonással ( ctcs+dcs) nem 40, hanem csak 30 menü pont van
- a programozó kábelen keresztül egészen jól fel lehet csavarni a kimenõ teljesítményt
- lehet végre a rádió kezelõ felületén is csatorna nevet programozni
- szebb hangzás jobb moduláció
hátrány:
- nem lett könnyebb mint az uv5r ( grammra megegyeznek, megmértem)
- tölteni kívülrõl nem lehet, ezt is csak " talpas" töltõn keresztül lehet, bár némi elõny, hogy vettem hozzá egy szivargyújtós kiegészítést is
így autóban is tudom tölteni a talpassal.
Tegnap csavargattuk kicsit..... Megvan a 6 watt kimenõ! :thumbup
A rádió ugye Baofeng UVb5. Adatkábelen keresztül, CHIRP programmal többféle antennán SWR mérõn mérve a kimenõ teljesítményt.
446.300-on próbáltuk, nyilván a programban is itt állítottam. A tapasztalat az volt, hogy egy bizonyos érték felett már nem nõtt
( sõt csökkent! ) a tényleges kimenõ teljesítmény. Valószínûleg a végfok, a rádió egyéb hardverei már nem bírják fizikailag amit szoftveresen még
el lehet érni.
Mit is ér 2W különbség, tehetjük fel a kérdést? ( gyárilag ugye 4 W körüli teljesítmény megy ki) Nyilván nem a gyári antennánál lényeges, hanem
mondjuk egy carant yagi-nál, ahol (mértünk 1,14 SWR- és 6.1 W teljesítményt) a 10 dBi nyereség miatt nem 4-8-16W az elméleti kimenõ
hanem 6-12-24W !!
Sajnos 2 méteren nagyon nem hozta azokat a teljesítményeket amiket 70 cm-en, de nyilván PMR a fõ profill egyébként is.
Az UV5r érdemei elismerése mellet nyugdíjba megy, és jövõ hónapban rendelem a második UVb5-öt
A. L. Ias
04-19-2014, 09:00 AM
Most vettem egy Baofeng UV b5 rádiót. Mindent tud, 10.000 Ft ért.
Hasznaltan vetted? Ahogy kiveszem szavaidbol erdemes beszerezni 1 (2) ilyet..
Megismétlem én is a kérdést... Hol lehet ennyiért beszerezni? Azt hiszem én is kipróbálnám mit tud...
Salmo
04-19-2014, 09:08 AM
Picit majdnem gonoszat írtam, de húsvét van, inkább mégsem.
ha szoktál onnan rendelni akkor a:
http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=109093
Ha nem, akkor jómagm úgy csinálnám, hogy rákeresnék az ebay-en mondjuk a legolcsóbbra ingyen szállítással, így:
http://www.ebay.com/itm/Two-way-radio-BaoFeng-UV-B5-VHF-UHF136-174-400-470-Walkie-Talkie-UVB5-/111321783858?pt=2_Way_Radios_FRS&hash=item19eb4b9e32
Mindenki menjen és festesse be a haját, és vegyen tiszta bugyit, mindjárt jönnek a locsolkodók.....
A. L. Ias
04-19-2014, 11:01 AM
Picit majdnem gonoszat írtam, de húsvét van, inkább mégsem.
Köszönöm, hogy visszafogtad magad! :)
Valami hasonlót sejtettem, csak reménykedtem itthon is lehet ezen az áron szert tenni a rádióra. Korábban már kifejtettem a félelmeimet az elektronikai cikkek neten történõ vásárlásával szemben. Jobb szeretem az ilyet megfogni, kipróbálni, mielõtt fizetek érte.
De lehet veszek egy mély lélegzetet (az még ingyen van egyenlõre) és belevágok. De elõtte még kinézek a "Puskás börzére", hátha kicsi felárral ott is be lehet szerezni. Ha valamit találok majd közhírré teszem. :)
Vietnamiveteran
04-19-2014, 11:39 AM
Én mindig szkennelek ha kint vagyok, de csak a lementett csatornákat.
(Akkor javítom a rádióimban a 2m-es frekit)
Tényleg, milyen frekin lehet próbálkozni elérni téged?
Hello , a scennerembe azokat a frekiket tettem be amiket még te küldtél nekem , az autóba lévõ gm300 -ban is van pár amatõrfreki de azt nem én programoztam . Ha egyszer eljössz hozzám majd megszakérted :)
fixy007
04-19-2014, 02:16 PM
Fent a kezem, jelentkezem! Szolnok környékérõl majd próbálkozok. Ha nem megy, majd kirándulunk egyet a Mátrába és megpróbáljuk látótávolságból! :D
Szolnok környéke simán megy! Majd próbálunk 0.5W-os összeköttetést is!
Salmo
04-19-2014, 05:02 PM
346° az irányszög( neked), és 72 km távolság ( mindkettõnknek ;) )..... fejen állva betolt 773-assal is menni fog
A. L. Ias
04-19-2014, 06:49 PM
És még 20-25 km déli irányban.... Jó móka lesz az! :) De majd összerakom a 12-es yagit és levadászok minden rádióhullámot...
raktaros
04-19-2014, 07:45 PM
Yagihoz van valami illesztõ rajzod?
A. L. Ias
04-19-2014, 07:50 PM
Nincs. Egy Carant ACY-12-m van. Ez 50 Ohm-os, így közvetlenül beletolom a rádióba H155-ös koaxxal.
raktaros
04-19-2014, 08:00 PM
Az volt nekem is régebben én is csak simán rákötöttem.
Aztán mostanában láttam yagi képeket illesztõhurokkal elgondolkodtam hogy régen lehet rosszul kötöttem rá.
Amire vettem nem is vált be, így eladtam. Most megint jó lenne egy és anyámnál van egy hosszabb yagi arra gondoltam ki kellene próbálnom.
fixy007
04-20-2014, 04:40 PM
Akit érdekel
Van egy program(vészhelyzetben nem jó mert internet alapú), amivel átjátszókat lehet összekapcsolni+számítógépen is lehet használni/beszélni.
http://www.freeradionetwork.eu/downloads.htm
Pc-re telepít, bal felsõ sarokban az ID-nél kitölt mindent majd kér egy kódot, az email címre megkapott kódot beír és használható.
Rengeteg külföldi átjátszó hallgatható vele, nekünk a gyakorlati érdekessége hogy 2-3 magyar átjátszó be van kapcsolva-össze van kötve.
Tehát:ha kész a regisztráció katt a nagyítóra, itt vannak a szerverek, az alján találod a voip.freeradionetwork.nl azon belül a Hungary szobát!
Itt 3 átjátszó van összekapcsolva, tudod hallgatni, sõt beszélni-forgalmazni is tudsz(Keleti-sittes/Hatvani/Pesti)
Próbáljátok ki, ha van kérdés szívesen válaszolok!
Üdv:Fixy
raktaros
04-20-2014, 04:53 PM
Régebben összedobtam egy régi ócska laptoppal egy eqso kapuállomást, majd áttértem erre, mivel itt aktív volt a fejlesztés és többet tud.
Sajnos erõforrásigényesebb mint az eqso, már akadt :(.
Látom már van androidra is. Jó lenne valami kapuállomást összerakni olcsó telefonnal.
fixy007
04-20-2014, 05:36 PM
Igen van androidra is, most nekem nincs fenn de kb fél éven keresztül használtam telón is, tökéletesen mûxik!:thumbup
CsaládApa
04-20-2014, 06:33 PM
Lenne a hozzáértõkhöz egy gyors kérdésem:
a 888s hatósugarát lehet-e növelni valahogy? pl. sw-bõl kimenõ teljesítmény állítással vagy jobb antennával.
A. L. Ias
04-20-2014, 06:41 PM
Lenne a hozzáértõkhöz egy gyors kérdésem:
a 888s hatósugarát lehet-e növelni valahogy? pl. sw-bõl kimenõ teljesítmény állítással vagy jobb antennával.
Jobb antennával mindenképpen javul. A jó antenna a legjobb erõsítõ! De városi környezetben (betondzsungel) nem lehet csodát várni.
raktaros
04-20-2014, 06:43 PM
Vettél már? Ha igen, kíváncsi vagyok a véleményedre, az enyém még nem érkezett meg.
CsaládApa
04-20-2014, 07:54 PM
Nem még. Nézegetem és azon gondolkozok hogyan lehetne növelni a hatótávot. A városközpont és a ház között kb. 3 km van. Azt jó lenne ha átlõné (vagy van-e olyan típus, ami egyszerû, olcsó és olyan messzire ellát). Bonyolult rádiót nem akarok, mivel nem biztos, hogy hozzáértõ kezekben lenne a másik vége.
A. L. Ias köszönöm a tippet, már csak az a kérdés, hogy a jó antenna mennyibe kerül, mert lehet olcsóbb egy jobb rádiót venni, mint egy 888s-t és egy jó antennát.
A. L. Ias
04-20-2014, 08:20 PM
A. L. Ias köszönöm a tippet, már csak az a kérdés, hogy a jó antenna mennyibe kerül, mert lehet olcsóbb egy jobb rádiót venni, mint egy 888s-t és egy jó antennát.
Azonos terepviszonyok között hatótávot érdemlegesen csak a teljesítmény növelésével tudsz növelni. Ezt lehet a rádióval, nem 4-5W, hanem 6-8W teljesítményût használsz. De a teljesítmény növelése együtt jár az üzemidõ csökkenésével, vagy az akkuméret (és a súly) növekedésével. Ami ennél többre képes az már inkább mobil rádió. 12-14V üzemi feszültséggel már 10-20-25W, vagy akár 50W adóteljesítménnyel, ehhez már külsõ akkupakk szükséges (vagy vastag pénztárca, lásd Yaesu FT-817).
A másik lehetõség egy nagyobb nyereségû antenna. Ezzel kb. duplázhatod a kézi rádió teljesítményét (3 dB nyereségnél). Ez csak látszólagos teljesítménynövekedés, de a hatása pontosan olyan, mintha nagyobb kimenõteljesítménnyel adnál. Itt az antenna mérete szab határt. Kézi rádióra ennél jobb nyereségû antennát nem találsz, illetve nem tudod jól illeszteni a rádióhoz. Furán mutatna rajta egy 100-120 cm-es körsugárzó, vagy yagi antenna. :)
Antennaként a Nagoya NA-771-ét tudnám javasolni. Igaz fixen 41 cm hosszú és nem kihúzható, de nincs benne mozgó rész, ezáltal nem kopik, nem lehet érintkezési problémája.
Salmo most írt róla, hogy a Bao UV-5B-je kihajtható 6W-tal, azt duplázva már 12W.
A 888s-nál nem árt arra is gondolni, hogy hogyan programozod fel a frekvenciákat. Az nem szabad hangolású, csak pc segítségével programozható. Ahhoz pedig kábel kell, amit vagy összeraksz magadnak kicsi pénzbõl, vagy veszel drágábban. De ez nem segít terepen, ahol hirtelen kellene új frekire hangolni a rádiót.
raktaros
04-20-2014, 08:58 PM
Sajnos a 888s mint írtam, többen megmérték 1,8-2W csak. Szerintem dobj hozzá egy kicsit és vegyél normálisabb rádiót ha teheted.
(Egy kicsit nagyobb antenna is szerintem van 3-4e ft.)
Egy kis támpont talán, hogy a kicsit nagyobb teljesítményû rádióknak általában 7.4V-os akkuja van.
CsaládApa
04-20-2014, 10:18 PM
Köszönöm mindkettõtöknek a segítséget.
Eddig egyszerûnek tûnt, veszek 2 "egyszerû" rádiót és OK. De minél többet olvasok annál több szempont jön elõ és bonyolultabb a választás.
Úgy érzem még kicsit gondolkodnom kell, hogy mire is akarom használni, és ahhoz mennyit kell befektetni (mit válasszak).
(ha pecázáshoz / túrázáshoz kell akkor elég lehet a 888s, ha viszont távolabb kell lõni (pl. kocsik közti kommunikáció külföldön vagy SHTF esetére (amikor a mobilhálózatnak max. 4 órája van hátra)) akkor az izmosabb kellene)
Még egyszer köszönet.
A. L. Ias
04-20-2014, 10:43 PM
Ha megteheted, akkor vegyél egy egyszerût, akár 888s-t és vegyél egy "komolyabbat" amit szabadon tudsz hangolni, vadászhatod a frekvenciákat. A családon/csapaton belüli kommunikációhoz úgyis minimum 2 rádió kell. Próbálgasd, tapasztalj! Úgyis csak használat közben jössz rá, mi az ami szükséges és elégséges a számodra. Ha "ki is növöd" az egyszerû rádiót, akkor is lesz helye a családban.
Az autók közötti kommunikációra is elég a kicsi rádió. Ott jobban van lehetõséged nagyobb és jobb antennát tenni rá. Egyenesen a kocsiszekrényre. Mondjuk egy komolyabb antenna, mágnestalppal együtt már több, mint 10e. Ebbõl kettõ már 20e.
CsaládApa
04-22-2014, 12:00 PM
Köszönöm a tanácsot. Tegnap pálinkázás közben én is arra jutottam, hogy lehet venni kellene egy 888S-t és egy UVb5-t. Már csak az a kérdés, hogy így elég lenne-e a hatótávolság (pl. 3-6 km). UVb5 - 888S irány még OKs, de a 888S - UVb5 irány a kérdéses (elég érzékeny-e az UVb5).
Lehet veszek inkább 2 UVb5-t. Már csak az a kérdés, hogy hogyan tölteném ha áramszünet van SHTF estén.
A. L. Ias
04-22-2014, 03:36 PM
Már csak az a kérdés, hogy így elég lenne-e a hatótávolság (pl. 3-6 km). UVb5 - 888S irány még OKs, de a 888S - UVb5 irány a kérdéses (elég érzékeny-e az UVb5).
A megoldás a próba! Bár ezt a rádiópáros tesztet egyenlõre nem tudjuk prezentálni, de van itt a közösségben 5W és 2W rádió. Szerintem összehozható egy teszt, és utána könnyed sörözés közben ki is értékeljük a tapasztalatokat! ;)
Lehet veszek inkább 2 UVb5-t. Már csak az a kérdés, hogy hogyan tölteném ha áramszünet van SHTF estén.
Bármivel ami tud 8,4V-ot. :) Pl. 12V töltõ és egy step-down konverter vagy egy 12V-os eliminátor.
CsaládApa
04-23-2014, 07:13 AM
Akkor rendelek egy UVb5-t az ebayrõl (mindjárt nekiesek teszteket nézegetni), majd miután tanulmányoztam a maga fizikai valójában (felprogramoztam stb.) és esetleg sikerült letesztelnetek a párosítást, megkonzultálom magammal, hogy mit is vegyek 2. rádiónak.
Emergency tápot pedig készítek hozzá.
És természetesen köszönöm szépen a hozzáértõ segítséget.
fixy007
04-26-2014, 06:12 AM
Két baofengbõl shiftes átjátszó:
https://www.youtube.com/watch?v=_KrH86Dzhnc
Jó angolos a szövegben hátha felfedez valami buktatót......
raktaros
04-26-2014, 08:47 AM
Elsõ ránézésre túl közel van a vevõ és adó frekvencia, adáskor elnyomja a vevõ rádiót.
A másik hogy lehet galvanikusan le kell választani a két rádiót egymástól.
Valamiért árulnak is kis dobozokat két rádió összekötéséhez átjátszónak.
Pl.: http://www.ebay.com/itm/370478631806
Salmo
04-26-2014, 06:51 PM
Igaz nem 2 méteren, hanem 70 cm-en, de több shiftes áttjátszó fut ennél kevesebb offset-el
A galvanikus elkülönítés viszont valóban érdekes, végig kellene gondolni, hogy egy külsõ önellátó
áram forrás esetén hogyan sorosítható/párhuzamosítható az áram betáp a két rádióba...:eek: ( itt most egy kicsit
megkavarodtam :D )
raktaros
04-26-2014, 08:40 PM
Mikor egyszer dx-re mentünk egy kilátóra, egyikünk éppen forgalmazott pmr sáv fölött kicsivel, a pmr csatornákon süket lett a 4 méterre lévõ másik rádió.
De igaz, kísérletezni kell.
Valamikor nekem is eszembe jutott ez két szélsõ pmr csatornára, de ezután felhagytam vele.
A. L. Ias
04-29-2014, 08:25 PM
Él még a kitelepülési terv? Melyik lesz a "hivatalos" DX csatorna? Vagy eleve a prepper frekin próbálkozzak/zunk?
fixy007
04-30-2014, 06:46 AM
Él még a kitelepülési terv? Melyik lesz a "hivatalos" DX csatorna? Vagy eleve a prepper frekin próbálkozzak/zunk?
Természetesen él, elõre láthatólag péntek délután kb.15órától leszünk vételkészek, szombat délelõtt 10-ig! Az elsõdleges freki a 446.300 mert lesz nálunk carant yagi!!!
A. L. Ias
05-01-2014, 03:52 PM
...péntek délután kb.15órától leszünk vételkészek, szombat délelõtt 10-ig!...
Felháborítóak vagytok! Leírod, hogy péntektõl települtök ki, én meg elszámolom magam és csütörtök délután kereslek titeket az éterben és nem válaszol senki! :D
fixy007
05-01-2014, 04:47 PM
Azért holnap is próbáld meg!:haha:
fixy007
05-02-2014, 02:03 PM
Kinn vagyunk vételen 446.300-on. Juhé!
fixy007
05-05-2014, 06:17 PM
Új Wouxun rádió. Olcsóbb mint az elõdjei:
http://www.ebay.com/itm/Wouxun-KG-UV899-DualBand-136-174-400-520MHz-Ham-Two-way-Radio-Walkie-Talkie-IP55-/400702748207?pt=2_Way_Radios_FRS&hash=item5d4bbeb62f
Ha lesz róla infóm, megosztom.:thumbup
Sziasztok!
Szakértõk, segítsetek! Ez a típus jó lehet kezdésnek?
WOUXUN KG-689 Plus UHF
Mûködési tartomány: 400-470Mhz
Menübõl elérhetõ beállítások:
-Két VFO párhuzamos mûködésének engedélyezése.
-Frekvencia lépésköz beállítása 5, 6.25, 10, 12.5, 25 KHz.
-Zajzár érzékenységének beállítása 1-9-ig.
-Akkukímélõ mód ki-bekapcsolása.
-Adásteljesítmény beállítása 1 vagy 5 W.
-Beszédtitkosító ki-bekapcsolása.
-Adásidõ korlátozás beállítása.
-VOX: beszédhangra automatikusan induló adás.
-NARROW / WIDE BAND: keskeny / széles FM üzemmód.
-CTCSS kód beállítása.
-DCS kód beállítása.
-ANI (egyéni azonosító) kód ki-bekapcsolása.
-Hívó csengõ be és kikapcsolása.
- ANI (egyéni azonosító) kód megadása, szerkesztése.
- DTMF szelektív kódzár bekapcsolása.
- PTT azonosító küldés engedélyezése.
- „A” VFO kijelzési mód beállítása.
- SCAN (keresési mód) típusát állítja be.
- Foglalt csatorna esetén adás letiltása.
Üdv: Doki
A. L. Ias
05-07-2014, 08:28 PM
Sziasztok!
Szakértõk, segítsetek! Ez a típus jó lehet kezdésnek?
WOUXUN KG-689 Plus UHF
...
Üdv: Doki
Nem vagyok szakértõ, csak beledumálok mindenbe. :)
Nagyon melléfogni nem tudsz vele. Egyedüli "hátránya", hogy csak UHF. Kezdetnek elég lehet a PMR sáv, forgalmazni, rádiókezelést tanulni, leküzdeni a "mikrofonlázat", belerázódni. De ha nincs túl nagy rádiósélet a környékeden, akkor csak a csönd szól a rádióból. A 2m hullámhossz, a VHF frekvenciasávon több élet lehet, bár fõleg rádióamatõrök. Azok nem mindig szeretik a "kalózokat". Viszont õket hallgatva is lehet sokat tanulni.
A készülék egyéb tudása bõven megfelelõnek tûnik. A rádió úgyis csak egy kis része a dolognak. :)
Ui: Én nem néztem a készülék árát. Az ár ismeretében csatlakozok Salmo véleményéhez. Csak akkor éri meg megvenni, ha hasonló tudású két sávos rádióhoz képest jóval olcsóbban kínálják.
Salmo
05-07-2014, 09:01 PM
Nem venném meg ennyiért, mert nem két sávos.
Köszi, késportálos az úr?
Salmo
05-07-2014, 09:09 PM
hmm.... kényszer késportal felhasználó
A. L. Ias
05-10-2014, 08:59 PM
Fixy! Nem voltál ma rádió közelben? Majdnem teljesen üres volt az éter nélküled! ;) :D
fixy007
05-10-2014, 09:05 PM
Hali.
Sajna dolgozok reggel 6-ig, most csak a céges rádiót kezelem de azt nagyon!:D
A. L. Ias
05-10-2014, 09:08 PM
Na majd legközelebb!
Somogyból, Baranya DNY-i részébõl nem rádiózik véletlenül valamelyõtök? Abszolút kezdõként mégis célszerûbb lenne az alapokat ellesni, mint guglizni...
Octopus
05-12-2014, 08:55 PM
Nem éppen a dél-nyugati részébõl de Pécsrõl igen. Amatõr és PMR csatornákon is.
Enemy
05-14-2014, 03:28 PM
Végre megtaláltam a közel 6-7 éve vásárolt Walkie-Talkie-t. Akkoriban az ára 12e Ft körül volt én egy kõkemény ezresért vettem. Nem is használtam talán csak egyszer kipróbálni.
A hülyének is megérte, nemhogy nekem.
Tehát a doboz tartalma:
2 db walkie-talkie(övcsipesszel)
2 db headset
1 db dokkoló a töltéshez(egyszerre lehet tölteni a két készüléket)
6 db aksi 3.6v 550mAh
Müszaki adatok:
8 csatorna
CTCSS kódok:hipnozis:: 38 minden csatornához
adás erõssége:huuu:: 0.5v
hatótáv: 3km
Amire kíváncsi lennék, jó lehet-e a fent említett készülék valamire gebasz esetén?! csúzlin kívül :D
Amúgy mûködni mûködik.. teszteltem!:haha:
Kérdésem lenne a hozzáértõkhöz.
Mi ez és megéri-e az árát?
Mi a turó ez ? (http://www.aliexpress.com/item/76-108mhz-lcd-5w-fm-transmitter-host/1371229264.html)
raktaros
05-14-2014, 06:01 PM
Ha prepper rádiót akarsz indítani, jó lehet :).
De amúgy jó ötlet baj esetén prepper közösségek információellátására. Falurádió :).
Amire kíváncsi lennék, jó lehet-e a fent említett készülék valamire gebasz esetén?! csúzlin kívül :D
Ha mûködik és bír lealább 1 KM-t, akkor biztosan használható. :)
A. L. Ias
05-14-2014, 07:02 PM
Kérdésem lenne a hozzáértõkhöz.
Mi ez és megéri-e az árát?
Mi a turó ez ? (http://www.aliexpress.com/item/76-108mhz-lcd-5w-fm-transmitter-host/1371229264.html)
Fm rádióadó, te lehetsz vele az új sláger rádió. :) Az 5W nem túl sok, de ha megfelelõ helyrõl, megfelelõ antennával sugárzol, a település Cseke Lászlója.
Személy szerint nem vágyok rádiós szereplésre, szerintem nem éri meg.
A. L. Ias
05-14-2014, 07:06 PM
Egymással kapcsolatot tartani mindenképpen. Mivel szabvány frekvenciákra van felprogramozva, így minden hasonló szabványú készülékkel képes kommunikálni. De pont ezért mindegyik hasonló készülék le is tudja hallgatni a forgalmazást.
Fm rádióadó, te lehetsz vele az új sláger rádió. :) Az 5W nem túl sok, de ha megfelelõ helyrõl, megfelelõ antennával sugárzol, a település Cseke Lászlója. Személy szerint nem vágyok rádiós szereplésre, szerintem nem éri meg.
Egy kicsit rugaszkodjunk el a mai matrixos vilagunktol.. :)
Tehat radioado, 5W teljesitmennyel. Egy jo helyröl tud sugarozni körbe... hümmm..
Gebasz eseten akar lehet a környek radioja is?
Hirek, segitsegkeres es segitseg adas, a környek hirmondoja?
Friss viz lelöhely, vadaszzsakmany stb. infoinak tovabbadoja a környek lakosainak....
Kerdesek:
Csak ado, vagy vevö is? Tehat egyiranyu? Milyen antenna szüksegeletetik hozza? Mobilizalhato-e?
Milyen hatotavja lehet? (min-max)
Fix frekis, vagy allithato (egy nem hasznalt, de) elöre megbeszelt savra?
Ugye most (nem Gebasz idejen) ezt nem lehet hasznalni? Gondolom könnyen bemerhetö 2-3 merövel? ( ennyi nekem is lejött a Stirlic filmekböl :D )
Ha ilyenbe gondolkozunk, akkor celszerü beszerezni, vagy jobbak a mai radiok alapbol, melyekkel lehet venni is?
Köszönöm elöre is a valaszokat!
u.i.:
Közben latom, hogy "76. 108MHz" .. ez lenne a sav? 76-108MHz?
A. L. Ias
05-15-2014, 08:09 PM
Egy kicsit rugaszkodjunk el a mai matrixos vilagunktol.. :)
Tehat radioado, 5W teljesitmennyel. Egy jo helyröl tud sugarozni körbe... hümmm..
Gebasz eseten akar lehet a környek radioja is?
Hirek, segitsegkeres es segitseg adas, a környek hirmondoja?
Friss viz lelöhely, vadaszzsakmany stb. infoinak tovabbadoja a környek lakosainak....
Ebben igazad van. De mint írtam, én nem vágyok rádiós szerepre, nem szívesen lennék a környék szócsöve. Túl feltûnõ szerep.
Kerdesek:
Csak ado, vagy vevö is? Tehat egyiranyu? Milyen antenna szüksegeletetik hozza? Mobilizalhato-e?
Ez csak adó. Viszont szinte bármilyen mai mûsorvevõ rádióval fogni lehet az adását.
Milyen hatotavja lehet? (min-max)
Erre még becsülni sem tudok igazán. A környezettõl függõen 1-10-30 km.
Fix frekis, vagy allithato (egy nem hasznalt, de) elöre megbeszelt savra?
Szabadon állítható (hangolható) 76-108 MHz között.
Ugye most (nem Gebasz idejen) ezt nem lehet hasznalni? Gondolom könnyen bemerhetö 2-3 merövel? ( ennyi nekem is lejött a Stirlic filmekböl :D )
Ha ilyenbe gondolkozunk, akkor celszerü beszerezni, vagy jobbak a mai radiok alapbol, melyekkel lehet venni is?
Köszönöm elöre is a valaszokat!
Pontosan! Ennek a használata jelenleg illegális. És az NMHH sokkal jobban felügyeli és ellenõrzi, mint az amatõr sávok környékét. Ezekbõl van a bevétel.
A rádió adóvevõk nem jobbak és nem rosszabbak. Más frekvenciatartományban dolgoznak. Azok egymással kompatibilisek, de csak egymással. Ez pedig egy olyan frekvenciatartományban ad, amit minden háztartásban fogni tudnak. Sokkal szélesebb kört el tudsz velük érni. De csak egyirányú a kapcsolat, õk nem tudnak elérni téged.
u.i.:
Közben latom, hogy "76. 108MHz" .. ez lenne a sav? 76-108MHz?
Törölt_fórumtag2
05-15-2014, 08:24 PM
Az NMHH beméri az illegális adókat?
A. L. Ias
05-15-2014, 08:29 PM
Az NMHH beméri az illegális adókat?
A technikájuk, felszerelésük megvan hozzá. De szerintem csak akkor ugranak ha bírság fedezi a felkutatás költségét vagy nagyon példát kell statuálni. Mondjuk nem is nagyon szokott ilyen elõfordulni. Inkább csak az adók teljesítményét mérik. Furcsa ha a helyi rádió hirtelen lefedi a fél megyét vagy országot és ezáltal zavarja az ugyanazon a frekvencián adó másik rádiót, aki emiatt panaszt tesz náluk.
Törölt_fórumtag2
05-15-2014, 08:34 PM
A technikájuk, felszerelésük megvan hozzá. De szerintem csak akkor ugranak ha bírság fedezi a felkutatás költségét vagy nagyon példát kell statuálni. Mondjuk nem is nagyon szokott ilyen elõfordulni. Inkább csak az adók teljesítményét mérik. Furcsa ha a helyi rádió hirtelen lefedi a fél megyét vagy országot és ezáltal zavarja az ugyanazon a frekvencián adó másik rádiót, aki emiatt panaszt tesz náluk.
Tehát, tegyük fel, ha valaki üzemeltet egy kis teljesítményû rádióadót egy faluban, akkor nagy valószínûséggel nem fogják zaklatni? A jelenlegi technikájukkal mennyire pontosan tudnak meghatározni egy sugárzó adót? Mennyi sugárzási idõ kell a helymeghatározáshoz? Még mindig háromszögellnek?
A. L. Ias
05-15-2014, 08:50 PM
Tehát, tegyük fel, ha valaki üzemeltet egy kis teljesítményû rádióadót egy faluban, akkor nagy valószínûséggel nem fogják zaklatni? A jelenlegi technikájukkal mennyire pontosan tudnak meghatározni egy sugárzó adót? Mennyi sugárzási idõ kell a helymeghatározáshoz? Még mindig háromszögellnek?
Csak a magánvéleményem írhatom le, mert nem látok bele az NMHH munkájába. Ha tényleg kicsi a teljesítmény 5-10 km átmérõjû terület és nem zavar vele más kereskedelmi és/vagy közszolgálati rádiót, akkor elég sokáig húzhatja zaklatás nélkül. De csak addig amíg a rádiós és a hallgatóságának érdekközössége fennáll. Amint valaki megorrol a közösségbõl rá, megy a feljelentés és jönnek a mérõautók, esetleg név és cím birtokában egybõl a házkutatás, lefoglalás.
A rádióadók felderítésének még mindig második legegyszerûbb módja a háromszögelés (elsõ a lakossági bejelentés). A technika fejlettségének köszönhetõen viszont a mérõkocsik kisebbek, gyorsabbak és pontosabbak.
Ebben igazad van. De mint írtam, én nem vágyok rádiós szerepre, nem szívesen lennék a környék szócsöve. Túl feltûnõ szerep.
Ez csak adó. Viszont szinte bármilyen mai mûsorvevõ rádióval fogni lehet az adását.
Erre még becsülni sem tudok igazán. A környezettõl függõen 1-10-30 km.
Szabadon állítható (hangolható) 76-108 MHz között.
Ennek a használata jelenleg illegális. És az NMHH sokkal jobban felügyeli és ellenõrzi, mint az amatõr sávok környékét. Ezekbõl van a bevétel.
A rádió adóvevõk nem jobbak és nem rosszabbak. Más frekvenciatartományban dolgoznak. Azok egymással kompatibilisek, de csak egymással. Ez pedig egy olyan frekvenciatartományban ad, amit minden háztartásban fogni tudnak. Sokkal szélesebb kört el tudsz velük érni. De csak egyirányú a kapcsolat, õk nem tudnak elérni téged.
Nagyon-nagyon köszönjük a kielegitö es reszletes valaszt!
(Ugy latom Oakland is erdekli a gondolat :thumbup )
Kiemeltem valaszodban ami igazan erdekelt es amit fontosnak tartok.
Vietnamivetaran belinkelt "Tuleles a Balkanon" cikke eleg mely benyomast tett ram. Igaz, hogy eleg összeszedett a dolog es akar egy "sosemottjart" emberke is irhatta (aki szerteagazo ismeretekkel rendelkezik a prepperkedes teren), de logikusan es realisztikusan olvasva nem sok "hibat" talalhatunk benne (en legalabbis igy ertekelem).
A lenyeg, hogy egy kisebb-nagyobb közösseg eredmenyesebben tulelhet egy vilagveget. Ha egy varosban müködhet a dolog, akkor videken is müködhet.
(Irta is hogy videken jobban eltek, ott viszont nagyobb veszelye volt az eröszakos rablasnak)
Egy, a környeken müködö kis radioado segitseget nyujthat, remenyt adhat az elsö 6 honap atveszelesere.
6 honap utan normalizalodni kell mindennek! Akkor is jol jöhet, mint kereskedelmet segitö, esetleges veszelyekre figyelmeztetö informacios bazis, vagy akar nehanap egy CD-re felvett mostani istentiszteletet leadni...
A megmaradt lakossag minden ilyet halasan fogadna, hiszen nem lenne semmi mas kapcsolat, info se tavol, se közel...
Termeszetesen ez a dolog azoknak a fantaziajat foglalkoztathatja, akik nem tervezik mint "maganyos farkasok"-kent atveszelni a veszterhes idöket.
Elnezest az OFF-nak latszo irasert, de mint magyarazatkent szantam, miert is "izgat" ez a tipusu radio eszköz...
Ha valakinek ezzel kapcsolatban lenne javaslata ötlete, azt szivesen vennem! Köszi!
------
Meg arra keresnek valaszt, hogy milyen tipusu antenna szüksegeltetik egy ilyen adohoz? Erdekelne a fix es a mobil lehetöseg...
Esetleg tudja valaki, hogy ha ideiglenes alkalmakkor, legalis üzemeltetesre szanja el magat valaki, milyen anyagi vonzattal jarna (a bürökraciat nem kerdezem, mert az tuti nem semmi lenne, azt sejtem..) ... de ez mar csak kivancsisagbol erdekelne.
Törölt_fórumtag2
05-16-2014, 06:04 AM
Még egy kérdés: alkalmanként mennyi az a forgalmazási idõ, amivel a bemérés esélyét minimálisra lehet csökkenteni?
Köszönöm eddigi válaszaidat is.
Salmo
05-16-2014, 12:08 PM
Ha tudod változtatni, az adás idõpontját, úgy hogy nem ismétlõdik ( és ezt a hallgató közönség is követni tudja :haha: ) akkor elég hosszú ideig
ki lehet húzni, max 10-15 perc adás idõvel.
Ma már vannak fixen telepített antennáik is, amivel nagyjából megye szintem minden mérõ autó nélkül megmondják, honnan jön a zavarás.
Az NMHH mûszaki mérõszolgálati része azon kevés hatóság kishazánkban ahol valóban komoly szakember gárda dolgozik
Tehat ha nem is egy legalis csatorna közeleben radiozunk, vagyis nem zavarunk, akkor is kiszurnak?
Gondolom be van allitva minden hivatalos freki es ha valami "uj" felbukkan, arra rapislognak egyböl ??
raktaros
05-16-2014, 02:48 PM
Talán fél éve láttam mérõkocsit az út szélén, kis furgon, egy vastag teleszkópos árboccal a közepén.
Egy kis érdekesség, nálunk az Írottkõ közelében van egy mérõtorony, publikus mérési eredményei:
http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrendszer-web/spektrummonitoring/spektrumMonitoringSpectrumSelect.jhtml?refHelyszin =13
Ilyesmi kocsi, csak újabb
http://www.hotelalfa.hu/pictures/ufo1.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140303/20140225_130020_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A. L. Ias
05-17-2014, 05:26 PM
Látom, mire visszaértem, részletesen kitárgyaltátok a dolgot. Én is csak tanulni tudtam belõle! Más hozzáfûzni valóm nincs is, csak annyi: "Úgy van!!!!!" :D
mzperiksz
05-17-2014, 07:05 PM
Mérõautó nélkül is tudnak keresgélni, van "pár" tornyuk.
2787
raktaros
05-17-2014, 07:23 PM
Én nem találtam meg a Hörmann forrás-nál lévõrõl készített képem :(.
A fent linkelt oldalon pár torony spektrummérése publikus.
CsaládApa
05-18-2014, 07:27 PM
Sziasztok,
Tegnap megjött az UV-B5-m. Elolvastam a leírását, amit nem értettem azt kigugliztam.
Felprogramoztam a 8 PMR frekit és beállítottam pár dolgot amit gondoltam be kell (kikapcsoltam a CTC/DCS-t stb.).
Majd feltöltés után belehallgattam az éterbe és semmit nem hallottam :-)
Valamit még be kell állítanom vagy csak senki sem rádiózott ma este Gödöllõ környékén?
Ha van valakinek jó tanácsa, azt is szívesen meghallgatom.
281928202821
Köszönet
A. L. Ias
05-18-2014, 07:48 PM
Ha van valakinek jó tanácsa, azt is szívesen meghallgatom.
Kibicnek semmi se drága, tanácsolok! :D
Ahogy itt a BM-ben hallgatózok, igen üresek a PMR sávok. Gödöllõrõl próbálkozz a PMR 8 csatornán. Elvileg hallanod kellene a fóti EQSO kaput. Ott az automata fél óránként bemondja az idõt, ~600 mp-ként bemondja a kapu nevét és ~180 mp-ként belecsipog a frekvenciába.
A képeket megnézve nem látok hibát benne, de bármikor, bármit be tudok nézni én is.
Ha végképp süket marad a rádiód, akkor megbeszélés alapján megpróbálkozhatunk összerádiózni.
CsaládApa
05-18-2014, 08:03 PM
Köszönöm, hogy ránéztél a beállításokra.
Egy órán keresztül térképeket kerestem a kérnyékrõl (Pécel), ami Gödöllõi dombság... néven fut, ezért írtam Gödöllõt Pécel helyett. :duhos:
Idáig biztos nem lát el a gödöllõi EQSO kapu (gyorsan megnéztem mi ez egyáltalán :-)).
A. L. Ias
05-18-2014, 08:18 PM
Na igen, az eléggé délen van. A PMR 15-ön a zuglói papagájt nem hallod? Mondjuk az elég kihalt volt ma este.
Csak egy régi tapasztalatot osztanék meg.
Még anno földmérõ koromban volt Motorolla rádiónk. Egyik kollégámnak mindig be volt állítva folyamatos keresésre.
Egyszercsak vki beleszólt, hogy xyz vagyok a Gulyás tetejérõl (egy ehyegyecske a Balaton É-i partján.Mi a D-in voltunk).
Válaszoltunk neki, de megkérdezte, hogy hol vagyunk és milyen rádión?
Meglepõdött a koma. Walkie Talkie??? És "ilyen messze"? Neki vmi "normális rágyiója lehetett.
Csak hogy mire nem jók ezek a kütyük. Vagy csak mi lepõdtünk meg ezen, hogy ennyit tudnak.
Picsogi
05-19-2014, 11:44 AM
A UHF sávra az egyenes terjedés jellemzõ. Sokszoros a a hatótáv magaslatok között, vagy nyílt víz felett. Pmr sávon 4w-al rádióztam már én is balaton déli partja és Tapolca, Keszthely között sikeresen. Ami nagyjából mindkét esetben 20+ km. A városon belül, épületek stb nem megy 2-3 km-nél messzebb.
Grafitos
05-19-2014, 01:37 PM
Mérõautó nélkül is tudnak keresgélni, van "pár" tornyuk.
2787
Vajon ez is egy ilyen torony, vagy valami katonai radarállomás lehet? helyszín Budakeszi
http://i.imgur.com/pbzqySL.jpg
CsaládApa
05-19-2014, 01:57 PM
Vajon ez is egy ilyen torony, vagy valami katonai radarállomás lehet? helyszín Budakeszi
Szia,
ez GSM állomás (azt hiszem Pannonos).
Üdv
Grafitos
05-19-2014, 02:06 PM
No akkor pusztán esztétikai okokból álcázták mamutfenyõnek:)
Kössz az infót:beer:
raktaros
05-19-2014, 08:51 PM
Na ilyent sem láttam még :D
Salmo
05-19-2014, 09:30 PM
A UHF sávra az egyenes terjedés jellemzõ. Sokszoros a a hatótáv magaslatok között, vagy nyílt víz felett. Pmr sávon 4w-al rádióztam már én is balaton déli partja és Tapolca, Keszthely között sikeresen. Ami nagyjából mindkét esetben 20+ km. A városon belül, épületek stb nem megy 2-3 km-nél messzebb.
Két hete voltunk kitelepüni a Mátrában ( amolyan rádiós bushcraft) A Hanák Kolos kilátóbol megvolt Csopak 0,5 W teljesítménnyel ( 180 km) :eek:
( igaz Yagi antennákkal)
Gondolom ebbe a topikba tartozik...
http://www.aliexpress.com/item/Portable-Crank-Solar-AM-FM-SW-Shortwave-Radio-Receiver-with-Flashlight-Solar-light-Emergency-Charger-Free/672306680.html
3027
Mûszaki adatok:
9-in-1 Emergency Solar Dynamo rádió
AM / FM / rövidhullámú 1 / Short Wave 2 rádió funkció
Hõmérõ kijelzõ: -10 ~ 50 Celsius fok
Sziréna vörös fény villog és a sziréna hangja
Zseblámpa
Asztali lámpa
Mobiltelefon-töltõ adapter Nokia, Samsung, Siemens és Motorola mobiltelefonok
Kézi dinamó és napenergia generátorok
Beépített 500mAH/3.6V Ni-MH akkumulátor
FM frekvencia tartomány: 88 - 108 MHz
AM frekvencia tartomány: 530 - 1600 KHz
SW1 frekvencia tartomány: 3,8-10 MHz
SW2 frekvencia tartomány: 11 - 17 MHz
Rádió után 1 perc kézi indítása:> 10 perc
Rádió után teljesen feltöltött:> 8 óra
Rádió után 10 óra napfény töltés:> 8 óra
Ideje teljesen feltöltött Dynamo töltés 75 perc
Rotary On / Off kapcsoló hangerõszabályzó
Tuning gomb
Akkumulátor / száraz cellás akkumulátorral kapcsolási gomb
Sziréna / Ki / lámpa / fény kapcsoló
AM/FM/SW1/SW2 kapcsoló
DC 12V bemenet / Phone töltés / fülhallgató kimeneti csatlakozók
Visszahúzható teleszkóp antenna
Tápellátás és töltés LED kijelzõ
Teljesítmény 3 x AA alkáli elem (nem tartozék)
Egység mérete: 242 x 136 x 73mm
Nettó tömeg: 650 g (alkáli elem nem tartozék)
Color: Sliver és fekete
Jóváhagyta: CE / FCC
After Sales Service: 1 év garancia
Szóval le a kalappal elõtte! Kicsi (mondjuk inkább közepes) occo és sokat tud. Elem/aksi töltõ, még akár dinamós tekerõvel is..
Egy kattintás es hangosan szirénázik és villog, két lámpa, napelem... ja és rádió ...
Esténként mi lehet jobb szórakozás egy világvége utáni bázison, mint tekerni...
Ajánlom...
A. L. Ias
06-18-2014, 10:04 AM
06. 21-én, szombaton este/éjjel rádió közelben lesz valaki? A HARC éjszakai DX-et tervez, amire tervek szerint rámozdulhatnak az URH-sok is. Nagyobb rádiós aktivitás várható az éterben a megszokott frekvenciákon. Esetleg kitelepül valaki?
Terveim szerint felsétálok a szomszéd hegyre (530m) és kint töltöm az éjszakát. Sajnos rossz címre küldték a csomagot, így nem jött meg idõben a nyári hálózsák, így a tesztje elmarad. De még nem döntöttem el végleg felmegyek-e. A csomagelkeverés sokat rontott a motivációmon.
astonferi
06-18-2014, 10:33 AM
21 én este melozok mászkálok a városban megpróbálhatjuk csak kellene a freki akkor
Picsogi
06-18-2014, 10:43 AM
Balaton deli partjarol (majd keresek valami dombot ) vetelen leszek. Frekit beszeljunk meg valmilyet, uhf es vhf is lehet...vagy legyen az a ket freki, amit itt korabban mar javasolt valaki. Mobilrol nem tom gyorsan visszanezni, de a radiomba már akkor beprogramoztam.
A. L. Ias
06-18-2014, 11:28 AM
Ha felmegyek a hegyre, akkor onnan valószínûleg egész pestet be lehet rádiózni. De autóból jól fel lehet térképezni a vételi lehetõségeket.
Ha nem megyek fel, akkor valószínûleg irány a Zselic, onnan pedig a Balaton déli partja elérhetõ. Pestrõl is meg lehet próbálni, de nem sok reményt látok rá, hacsak nem irányantennával próbálkozunk.
Megoldás lehet még a tapolcai papagájon keresztül, azt talán mindketten el tudjuk érni.
Picsogi
06-18-2014, 11:36 AM
Ha erre gondolsz ez nekem simán megy:
3135
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=93
A. L. Ias
06-18-2014, 12:24 PM
Nem is az a kétséges, hogy te eléred-e. Hanem az, hogy én elérem. Elég kicsi a kép, de talán van sötétkék pont a megcélzott hegytetõn.
Picsogi
06-18-2014, 12:36 PM
Akkor maradjunk annyiban, hogy szombaton 15 órától vételen vagyok 145.300000-on és 446.300000-on, fél óránként (00-kor meg 30-kor) szerintem elég egy-egy felszólítás az éterbe.
Azt majd késõbb megyek valami dombra is csak érjek majd rá meló miatt! Bár otthon is elég jó a vételem Tapolcához, de ott nem mindig tiszta...
A. L. Ias
06-18-2014, 12:46 PM
Rendben! Addigra úgyis tisztázódik hol és merre leszek és a részleteket is egyeztetni tudjuk.
Salmo
06-18-2014, 06:27 PM
Szombaton este rápróbálok a 446.300-ra ( meg a szokásos átjátszók...... )
A. L. Ias
06-20-2014, 08:55 PM
Maradtam Pesten, holnap délután megyek a Nagy-Kevélyre. Vételen leszek több frekvencián. Elsõsorban a 446,300, 145,300, PMR15 (446,18125), PMR8 (446,09375) frekvenciákat figyelem. A domborzati viszonyok miatt elsõsorban Budapest és az ország keleti fele, Gyöngyös, Szolnok, Dunaújváros vonalig jó terjedési körülmények között. De próbát fogok tenni a Balaton irányába, Picsogit elérni.
Akinek kedve és ideje van, meglátogathat vagy csatlakozhat a kitelepüléshez.
astonferi
06-21-2014, 10:04 AM
18:00 tól bent mászkálok a városban. 446.300 on leszek figyelek és ráprobálok én is.