PDA

View Full Version : Élet a tanyán

Oldalak : 1 2 [3]

Dream_walker
03-15-2015, 07:08 PM
Pakolás közben elõkerült egy doboz, vetõmagokkal van tele, a legtöbbje, ami tasakos, tavalyi lejáratú. Mivel ekkora mennyiséget nem teszünk a kör alakú iktatóba, ezért azt hiszem, így megsaccolva nagyjából több száz m2-t kell még felásnom kertnek, és el kell kezdeni gondolkodni, hogy hova teszünk pl. két mázsa paradicsomot :D

A. L. Ias
03-15-2015, 07:17 PM
<OFF>

... és el kell kezdeni gondolkodni, hogy hova teszünk pl. két mázsa paradicsomot :D

Segíthetek? Tedd közkinccsé! Biztos lenne pár fórumtárs, aki örökbefogadna pár üveggel... :D
</OFF>

Dream_walker
03-15-2015, 08:06 PM
Mert majd még fõzzem is be, és úgy adjam oda, nem? :D

st.jimmy
03-16-2015, 10:34 AM
Mert majd még fõzzem is be, és úgy adjam oda, nem? :D

ha tényleg több mázsáról lenne szó, akkor tarthatnánk egy paradicsombefõzõ összejövetelt :D
mindenki hoz üvegeket, meg munkaerõt és visz haza valamennyit, neked meg tele lesz a spájz :D
természetesen bográcsban szabad tûzön!

mmilan21
03-16-2015, 06:11 PM
el kell kezdeni gondolkodni, hogy hova teszünk pl. két mázsa paradicsomot :D

Megszárítod a paradicsomot, így kevesebb helyet és súlyt igényel. Mire szárítani kell, addigra elkészül az aszaló hozzá(ha még nincs). :)

Én éppen egy aszaló-szárító berendezésen dolgozok. Nem nagy kihívás, csak idõigényes + 10 K HUF kell hozzá(van bontott alapanyagom).

Dream_walker
03-16-2015, 08:29 PM
ha tényleg több mázsáról lenne szó, akkor tarthatnánk egy paradicsombefõzõ összejövetelt :D
mindenki hoz üvegeket, meg munkaerõt és visz haza valamennyit, neked meg tele lesz a spájz :D
természetesen bográcsban szabad tûzön!

A legutóbbi veteményezésnél a mostani beszerzett magmennyiségnek kb. a felét vetettük el, abból lett olyan 100 kiló. Tehát idén lenne a duplája, de a "talált" magok miatt még növekszik a mennyiség, és idén még több koktélparadicsom fog kikelni gyomként szerteszét a kertben, mert minden évben egyre több kel ki, és csak sajnáljuk kihúzogatni :D
De az aszalás jó tipp, eszköz még nincs hozzá, de a szúnyoghálót meg a fakeretet nem bonyolult beszerezni errefelé sem :)

mmilan21
03-17-2015, 07:51 AM
De az aszalás jó tipp, eszköz még nincs hozzá, de a szúnyoghálót meg a fakeretet nem bonyolult beszerezni errefelé sem :)

Én komplett rendszert építek: sörkollektor + aszalóház
Csak tömítõanyagot, festéket, ragasztót, szigetelõ csíkot és alufóliát kellet vennem.
Szúnyoghálót még lehet, hogy kell vegyek, de itthon is van valamennyi. A rostélyokhoz, a légbeömlõhöz és levegõ kivezetéshez szükséges a háló.
Faanyag pipa, mert házfödémet újítottunk tavaly. Üveg van a régi bontott ablakokból.
Még csuklópántot is találtam a nyitható aszalóhoz. Ezért érdemes félretenni az apróságokat és a "kacatokat". :)
Mindez fog mûködni tisztán Naphõenergiával, semmi elektronika. Áprilisban már talán be is üzemelhetem.

Dream_walker
03-21-2015, 06:02 PM
Nah, ma volt egy kis haladás a veteményeskertben. Holnap folytatjuk.
Ami már biztos, hogy nagyon sokat kell ásnom, ha az össze magot a földben szeretném látni, mert a jelenlegi kert fele már tele van :)

Dream_walker
03-21-2015, 09:38 PM
Lapszemle:

http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20150319-a-varosi-fiatalok-menjenek-falura-dolgozni.html

Akommenteken érdemes szörnyûlködni.
A hozzáértés szintét legjobban példázza: "Ez vicc. Minek léteznek EGYÁLTALÁN össz-vissz 2 lóval szántó "gazdaságok", amik jó ha saját magukat bírják ellátni?
A mezõgazdaság 1500 hektáros birtoknál KEZDÕDIK (növénytermesztés).
Ez a program semmi mást nem céloz meg mint visszamenni a középkorba. Se munkát,se kenyeret nem jelent."

Apró helyreigazítás, ha valaki csak a híradóban lát mezõgazdaságot. 1500 hektárnál az agráripar kezdõdik, amely elõrehaladottabb állapotban a bádogvárosokkal folytatódik. De a helyszínen tulajdonképpen azt is jobban teljesítésnek hívják...

Dream_walker
04-10-2015, 01:32 PM
Régebben volt róla szó, hogy az erdõkertek nem biztos, hogy életképes gazdálkodási alternatívát nyújtanak.

Egy jó kis film, igaz nem kizárólag ebben a témában, de menet közben érinti. A 28. perctõl beszél az afrikai erdõkertes témáról, ott annyira nem életképes, hogy az átlagosan 4 hónapnyi éhezést megszüntette, és a riportalany még eladni is tud a terményébõl.

https://www.youtube.com/watch?v=gXORwh4RtSE

Amúgy az egész film érdekes, megéri rászánni az idõt.

Egy másik téma, amely a mulcsozásról szól, még nekem is bõven van benne új infó, és azt hiszem, alakítok is a kertészkedési szokásaimon:

https://www.youtube.com/watch?v=sm0dFKgyq9w

mmilan21
04-10-2015, 07:40 PM
https://www.youtube.com/watch?v=loHmq2N_paQ

Ez is érdekes. A multikulti vetõmag bizniszérõl, az ezt nem helyeslõ aktivistákról és a függetlenedõ gazdákról szól. Magyar felirattal.

A biodiverzitás a hosszútávú életben maradás kulcsa és nem csak a növények esetében.

raktaros
04-11-2015, 07:31 AM
A mulcsozással nekem az a gond, hogy kiváló búvóhelyet csinálok a csigáknak :(.

Dream_walker
04-11-2015, 09:26 AM
Nézd végig rendesen a videót :D Benne van, hogy mivel kiváló búvóhely a csigáknak és a pockoknak, elég hamar megjelennek az azokkal táplálkozó ragadozók is. Illetve a csigákat konkrétan nem említette, de a siklók azokat is megeszik.

raktaros
04-11-2015, 10:30 AM
Még nem volt idõm megnézni, de letöltöttem.
Sajnos nálunk nagy csigainvázió van nyáron, fõleg a tavalyi elég esõs is volt :(.
Gyakran 10-20db/m2.

Pityubá
04-11-2015, 01:30 PM
Látom nem csak nálunk okoz problémát a Spanyol csiga. Leírom nálunk mi vált be legjobban ellenük.

A leásott sós vízzel töltött 3 literes dunsztosüvegeket, lecövekelt 1/2 zsákvászonnal takarjuk.
A csigák pedig bebújnak az alá hûsölni, és a sós vízben landolnak.
Nagyon hatásos, sûrûn kell üríteni az üveget. :)

raktaros
04-11-2015, 01:43 PM
Látom nem csak nálunk okoz problémát a Spanyol csiga. Leírom nálunk mi vált be legjobban ellenük.

A leásott sós vízzel töltött 3 literes dunsztosüvegeket, lecövekelt 1/2 zsákvászonnal takarjuk.
A csigák pedig bebújnak az alá hûsölni, és a sós vízben landolnak.
Nagyon hatásos, sûrûn kell üríteni az üveget. :)

Egy móricka rajzot tudnál csinálni? :)
Tavaly rengeteget kellett szedni, jó lenne kezelhetõvé tenni a problémát.
Sörös csapdákat tettem le, de inkább csak véletlen esett beléjük pár darab.

mmilan21
04-11-2015, 06:23 PM

Esetleg vakond gondokra tudsz valamit? Az idei évben nagyon elszaporodtak.
A kutya az udvarban kordában tartja õket, de a kertbe nem engedhetem ki.
Van vagy féltucat vakond 300 négyzetméteren. A füstpatron csak szétkergette õket, az ásóval eddig még nem sikerült kiszednem.
A mérgeket hanyagolnám inkább. Lehet hogy adni kéne nekik pár köbméter vizet a járatukba - hátha szomjasak :haha:

Pityubá
04-11-2015, 06:27 PM
Egy móricka rajzot tudnál csinálni? :)
Tavaly rengeteget kellett szedni, jó lenne kezelhetõvé tenni a problémát.
Sörös csapdákat tettem le, de inkább csak véletlen esett beléjük pár darab.

http://kepfeltoltes.hu/150411/csigacsapda_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

raktaros
04-11-2015, 07:25 PM
Köszönöm, így már világosabb :).

Zacskóbicska
04-13-2015, 05:53 AM
Még nem volt idõm megnézni, de letöltöttem.
Sajnos nálunk nagy csigainvázió van nyáron, fõleg a tavalyi elég esõs is volt :(.
Gyakran 10-20db/m2.

A világ legjobb és legolcsóbb természetes kenõanyaga a meztelen csiga. Esõben a sáros biciklilánccal csodát varázsol.

Törölt_fórumtag2
04-13-2015, 06:25 AM
A mulcsozással nekem az a gond, hogy kiváló búvóhelyet csinálok a csigáknak :(.

Legalább, meglesz a "pacal pörkölt" alapanyag.:D

raktaros
04-13-2015, 03:11 PM
A világ legjobb és legolcsóbb természetes kenõanyaga a meztelen csiga. Esõben a sáros biciklilánccal csodát varázsol.
Valami frappáns szöveggel el kellene adnom azt a sokat jófogáson, bár inkább "szedd magad" akció lenne az igazi :tapsol:

Legalább, meglesz a "pacal pörkölt" alapanyag.:D
Pacalt nem szeretem, csigát sem akarok enni amíg nem muszáj :D

Pityubá
04-13-2015, 09:15 PM
Valami frappáns szöveggel el kellene adnom azt a sokat jófogáson, bár inkább "szedd magad" akció lenne az igazi :tapsol:

Teljesen egyetértek utolsó soraiddal, én vagyok a családban aki nem szereti a pacalt, gyermekkoromban a belem fordult ki amikor fõzték, és sajna a tudat alatt bennem is maradt. :(
Természetesen a család ódákat mesél nékem az ízérõl, de még nem tudtak errõl megfõzni. Jófajta kolbászt, szalonnát készíts elõ a kötetlen piknikre, nékünk az is megfelel nem kell a felkapott úri huncutság. ;)

Zacskóbicska
04-14-2015, 05:46 AM

A svájci "bennszülöttek" csodaszert készítenek belõle, csigaszirupnak hívják. Fantasztikusan feltuningolja az immunrendszert. (Nem is kétlem.) A recept a következõ:

A falevelektõl, kosztól megtisztított élõ csiga egy rétegben bele a dunsztos üvegbe, majd rá egy ugyanolyan réteg vastagságú kristálycukor. Megint egy réteg csiga és megint cukor mindaddig, amíg az üveg tele lesz. Gézzel lekötni a tetejét, majd 3 napra be a pincelejáróba. 3 nap alatt a csiga nagy része feloldódik, sziruppá lesz. Megfordítani az üveget, leszûrni az üveg tetején lévõ gézen az egészet egy másik üvegbe. Ezt a gyöngyház fényû nyúlós szirupot kell egyszerre egy evõkanálnyi méretben bevenni naponta meghûléses, tüdõgyulladásos esetekben. Nos, hogy a spanyol csiga is jó-e erre a célra, vagy alpesi kell, netán a jó magyar terepszínû kágyilló is megfelelõ-e, azt nem tudom. Ki kell kísérletezni a macskán.

Pityubá
04-14-2015, 06:32 AM
Te-Te jó humorú barátom, a mai napon is érdemes volt benéznem a fórumra. Még, hogy csigaszirup. Háát a macska is megnyuvadna tõle. 5343
A jókedved el ne hagyjon még 100 évig.

Zacskóbicska
04-15-2015, 05:57 AM
Pityubá, Kedves Barátom, jókívánságaid köszönöm, viszonzom azzal, hogy tarts velem, fogadjuk meg, hogy az elkövetkezendõ 100 évben továbbra sem eszünk pacalt. A 100. év leteltével felülvizsgáljuk a kérdést, hátha a konyhatechnológia fejlõdik addig annyit, hogy ehetõvé váljon számunkra is. Ezzel egyúttal kinyilvánítjuk rugalmasságunkat is a kérdést illetõen.:beer:

doki
04-15-2015, 08:20 PM
Na, ha nem muszáj, akkor mácut nem ennék. Így hívják nálunk az öreg a cigányok a disznóbélbõl készült pörköltet.

LSVF
04-16-2015, 08:19 AM
https://www.youtube.com/watch?v=mAWFls2F3qs

LSVF
05-05-2015, 12:34 PM
Vakond ellen valami hatásos?
A kénpatronnal elértem, hogy a kert egyik hátsó sarkában turkáljon, de ez nem oké,mert ott lesz a paradicsom.
5db patront elnyomtam már(1350 az 5DB!).Ez mondjuk jó illegális lakásfoglalók ellen is.
Ez:
http://www.novenypatika.hu/critox_fustpatron_450

Egy öreg gazda mesélte, õ vizeletét önti a lukba és az 1 darabig hatásos. Ki próbálom!
Állatbarát vagyok, de ez már durva! Õsszel trágyáztunk biztos teccik neki a sok új féregbogáregyebek.
Elõre is köszi!

Grafitos
05-05-2015, 02:20 PM
A vakondcsapdáról jókat olvastam...ésszel kell elhelyezni..úgy elég jó hatásfokkal dolgozik és még az állatot is életben hagyja.
Ha alternatív módszerre vágysz ami mûködik (nálunk bevállt) - volt a ház alapban néhány szikla amivel nem bírtunk és ütvefúróztuk õket napi 8 órában vagy egy hétig....ennek 1 hónapja és azóta nincs új túrás :thumbup
szerintem nem hallják a férgek motozását és nyugisabb terepre ásnak

Zacskóbicska
05-05-2015, 04:53 PM
Ne bántsd a vakondot, hiánya sokkal nagyobb kárt képes okozni a növényeidben, gyümölcsfáidban. A vakond további elõnye, hogy kevesebbet kell ásnod, mert gondoskodik neked a föld átkeverésérõl.

LSVF
05-06-2015, 09:38 AM
Na igen. De amikor a frissen vetett cukorborsó a föld tetején, na meg a hagyma és a zöldség.......
Nem megölni akarom de na... De nem hagyom hogy megszokja, hogy neki ott lehet.

Élvefogó csapdával is próbálkoztam de semmi. Azért nem adom fel. Ha meglesz elviszem máshová turkálni.

Köszi mégegyszer

Zacskóbicska
05-06-2015, 11:40 AM
Nem akarlak elkeseríteni, de lehet, hogy éppen olyan kártevõk vonzották oda, amik még jobban elintézték volna a terményedet. Pl. lótücsök.

LSVF
05-06-2015, 01:04 PM
Értem én, de akkor is dühít.
Pár napja visszavett kicsit.
Most hogy mondod, kíváncsi leszek miféle dögöket hoztunk haza a trágyával.
Szerencsére nem jellemzõ a kertünkben a rágás. Le is kopogom.

Zacskóbicska
05-06-2015, 05:00 PM
A trágyával leggyakrabban a lótücsök (lótetû) jön, ill. kedvezõ életteret teremt neki. Hihetetlen károkat tud okozni. Egy barátom a múlt évben egy szem ép krumplit sem tudott kiszedni a földjébõl. Igaz, õ is üldözte a vakondot, mert meg volt gyõzõdve róla, hogy az pocok. Ha az érintett területen talajfertõtlenítést végzel, hidd el, a vakond se fog odamenni. Ellenben sokkal rosszabb, ha a fáid elkezdenek a csúcsuktól szépen száradni, mert a gyökerüket valami szisztematikusan zabálja. Ettõl megvédhet a vakond. Mérlegelned kell hát, melyik a fontosabb.

mmilan21
05-06-2015, 07:35 PM
Ellenben sokkal rosszabb, ha a fáid elkezdenek a csúcsuktól szépen száradni, mert a gyökerüket valami szisztematikusan zabálja. Ettõl megvédhet a vakond. Mérlegelned kell hát, melyik a fontosabb.

Nemrég olvastam az "öko" növényvédelmi könyvet és ott is ezt írták, hogy jó pár talajlakót kordában tart a vakond.
Nem piszkálom a vakondot most már, mert tényleg alig van lótetû a kertben. Régen tucatnyi lótetût találtam egy hónap alatt, most meg csak 1-2 elvétve.
A vakond csak addig necces, amíg nem erõsödik meg a növények gyökere.

Dream_walker
05-06-2015, 07:42 PM
A trágyával leggyakrabban a lótücsök (lótetû) jön, ill. kedvezõ életteret teremt neki.

A helyesen kezelt trágyában sem gyommag, sem rovar, sem pedig káros gomba vagy baktérium nem fordulhat elõ, mert az érési hõfok (80 c körül) egyszerûen elpusztítja. Ha a trágya elgyomosítja a kertet, vagy megjelenik egy csomó károsító, akkor az adott helyrõl nem érdemes a továbbiakban beszerezni, mert minõségre sem lesz jó, ha éretlen vagy rosszul kezelt. Persze a semminél az is több, de messze van a jótól.
Ha pedig csak másodosztályú trágya beszerzésére van lehetõség, akkor ahogy a tüzifánál is, meg kell fontolni a több évre elõre gondolkodást, és saját magának kell az embernek kezelnie, akkor nem kell szívni miatta.

D - törölt tag
05-06-2015, 07:42 PM
A lóbogarat ne dobjátok ki. Gyûjtsétek össze külön skatulyába,hogy ne öljék meg egymást és ajándékozzátok oda egy pecásnak vagy vigyétek be a horgászboltba,A legjobb harcsa,márna csali,egy kincs.

mmilan21
05-07-2015, 03:55 PM
A lóbogarat ne dobjátok ki. Gyûjtsétek össze külön skatulyába,hogy ne öljék meg egymást és ajándékozzátok oda egy pecásnak vagy vigyétek be a horgászboltba

Vagy ahogy én szoktam: odadobom a tyúkoknak :)

Pityubá
05-07-2015, 08:14 PM
Vagy ahogy én szoktam: odadobom a tyúkoknak :)
És elõtte felcsalizod akárcsak DooM ? Na ez vicc volt. :D

Kamionos
05-08-2015, 03:19 PM
Az idei évre tervezett elõrelépés a tyúk. Megérkezett 50 darab jérce. Munkás feladat volt a sok egyéb teendõ mellett kialakítani nekik mindent, de mostanra megvan. Legalábbis így gondoltam:) Sajnos érkezésük után másnap elutaztunk. Mire hazaértünk a kutyák kinyírtak és elástak 8-at:( Ezek a buták minden kis rést megtaláltak, hogy extrém sportos túlélõsdit játszhassanak. Szóval maradt 42 a tyúkhorror után.

yeahno
05-08-2015, 11:05 PM
A kutyák csak a szökött tyúkokat bántoták, vagy beszabadultak a tyúkok közé?

Kamionos
05-09-2015, 04:59 AM
Csak azokat, amik szökésben voltak. Azt nem értem, hogy ha az elõtte álló ment a húsdarálóba, akkor mi motiválta a következõt, hogy utána menjen!? Kész evolúciós csoda, hogy még léteznek tyúkok.:D
Mondtam a kutyáknak, amikor elindultunk, hogy vigyázzanak rájuk, de nem egészen így gondoltam:)

Ami még érdekes volt, az a rokonok, barátok reakciói:
"mondtam nektek, hogy nem érdemes tyúkokkal foglalkozni"
"kész ráfizetés lesz, majd meglátod. Vedd meg inkább boltban a tojást"
"a te eszeddel én már rég irodában ülnék és nem ilyen hülyeségekkel foglalkoznék"

Én úgy indultam neki, mint mindennek. Az idei év a tanulópénz. Ha csak egy rántottát eszünk idén az 50 tyúktól, az sem érdekel. Mindenki mindenben azonnal eredményt akar és ha nem sikerül, akkor teljes kudarcnak éli meg. És ugyanezt táplálják másokba is. Aztán nem tudják egyszerûen feldolgozni, hogy mi mitõl tudunk mégis nyugodtak maradni, amikor ilyen "katasztrófa" történt. Pedig mi is történt? Nézzük a tényeket. Megdöglött 8 tyúk. Na bumm...
"

yeahno
05-09-2015, 06:03 AM
. Azt nem értem, hogy ha az elõtte álló ment a húsdarálóba, akkor mi motiválta a következõt, hogy utána menjen!?

Szabadságvágy :)

Dream_walker
05-09-2015, 09:05 AM
Túlélési szempontból volt 8 hibás génállományú tyúkod. Megvolt a spárta hadmûvelet, megmaradt 42. Én azt csinálnám, hogy csak 30-nak elegendõ kaját adnék, így a leggyengébb 12 szintén kiesne. Utána elkezded szoktatni õket a véres húsra, pár hét múlva, meg mikor elmész otthonról, alaposan bezárod a kutyákat, és megmondod a tyúkoknak, hogy vigyázzanak rájuk.
:D:D:D

Egyébként gratulálok!
Nekem elõször el kell bontanom a régi ólat, mert omladozik, és felhúzni egy újat a bontott téglából, szóval nekünk baromfi idén már nem lesz, csak jövõ tavasszal.

haven
05-09-2015, 02:41 PM
Ami még érdekes volt, az a rokonok, barátok reakciói:
"mondtam nektek, hogy nem érdemes tyúkokkal foglalkozni"
"kész ráfizetés lesz, majd meglátod. Vedd meg inkább boltban a tojást"
"a te eszeddel én már rég irodában ülnék és nem ilyen hülyeségekkel foglalkoznék"

Én úgy indultam neki, mint mindennek. Az idei év a tanulópénz. Ha csak egy rántottát eszünk idén az 50 tyúktól, az sem érdekel. Mindenki mindenben azonnal eredményt akar és ha nem sikerül, akkor teljes kudarcnak éli meg. És ugyanezt táplálják másokba is. Aztán nem tudják egyszerûen feldolgozni, hogy mi mitõl tudunk mégis nyugodtak maradni, amikor ilyen "katasztrófa" történt. Pedig mi is történt?

Nem érdemes negatív emberekkel foglalkozni, csak lerabolják az energiáid, örülni kell neki, hogy önmagukat osztályozták ezzel. Pozitív/Negatív

Lekvár
05-09-2015, 03:02 PM
Az idei évre tervezett elõrelépés a tyúk. Megérkezett 50 darab jérce. Munkás feladat volt a sok egyéb teendõ mellett kialakítani nekik mindent, de mostanra megvan. Legalábbis így gondoltam:) Sajnos érkezésük után másnap elutaztunk. Mire hazaértünk a kutyák kinyírtak és elástak 8-at:( Ezek a buták minden kis rést megtaláltak, hogy extrém sportos túlélõsdit játszhassanak. Szóval maradt 42 a tyúkhorror után.

Hadd mondjak valamit:
Ezt a történetet már egy másik fórumon elmondtam, kis híján a véremet vették, és utána még a fókabébiket is rajtam verték le. :D (Morpheus talán emlékszik rá...)

Az egyik kutyám foxi (neve:Sütemény), vérében van a gyilok. Végül is patkányozni vettem, jó ha tud ölni.
Az elsõ általa megfojtott és félig megkopasztott tyúkkal addig vertem, amíg csak nyüszíteni tudott.
Nem szimplán hirtelen felindulásból vertem meg, hanem oktató szándékkal.
Azóta nem bántott egyetlen szárnyast sem, de a patkányokat öli rendesen, azért ugyanis jutalmat kap.
Ezeket a dolgokat racionálisan kell kezelni, és kondicionálni a kutyákba.
Fontos hogy ez a tanítás még a legelején történjen meg, és a kutya tudni fogja miért kapta.
Még egy fontos dolog, a kutyát én nem kedvencnek, gyereknek tartom, hanem munkatársnak, és ekként is bánok velük.
Gondoskodom róluk, megkapják a szeretet adagot is, büntetés már ritka, elég a hangos szó és ezt annak köszönhetem, hogy az elején következetes voltam velük.

Kamionos
05-09-2015, 03:42 PM
A helyzet az Lekvár, hogy én pontosan így jártam el. Egyszerûen szükségesnek tartottam. Nem vagyok hirtelen haragú, így én is azért tettem, hogy legközelebb még eszükbe se jusson ilyen. Tulajdonképpen nekem legalább annyira fájt minden pofon, mint nekik.
Ma az egyik még talált egy utolsó lyukat, ahol megléphet. Az egyik kutyánk megindult feléjük még ösztönbõl. A marad! vezényszó használt, de azért örültem volna, ha mind nyugton marad.
Én a gyerekekkel is ilyen következetes vagyok. Sokan mondják, hogy kegyetlenek vagyunk velük (pedig még sosem ütöttük meg õket), pedig csak következetesek akkor is, amikor õk mást szeretnének, de a nevelési elveink mást kívánnak. Aztán persze csodálkozik a többi szülõ, hogy nekünk nincsenek olyan gondjaink velük, mint nekik. Nyugodtak, tudnak viselkedni és van egy napi életritmusuk, amihez tudnak igazodni. De egy kicsit elkanyarodtam. Bocsánat!

Kamionos
05-09-2015, 04:07 PM
Túlélési szempontból volt 8 hibás génállományú tyúkod. Megvolt a spárta hadmûvelet, megmaradt 42. Én azt csinálnám, hogy csak 30-nak elegendõ kaját adnék, így a leggyengébb 12 szintén kiesne. Utána elkezded szoktatni õket a véres húsra, pár hét múlva, meg mikor elmész otthonról, alaposan bezárod a kutyákat, és megmondod a tyúkoknak, hogy vigyázzanak rájuk.
:D:D:D

Egyébként gratulálok!
Nekem elõször el kell bontanom a régi ólat, mert omladozik, és felhúzni egy újat a bontott téglából, szóval nekünk baromfi idén már nem lesz, csak jövõ tavasszal.

Tyúkhorror után horrortyúkok:D Még megfontolom:)
Minden nem mehet egyszerre. Jövõre sem leszel elkésve vele.

Sokáig kettõs hasznosításút akartam venni, de már most el van adva heti 150 tojás és még el sem kezdtem keresni rá vevõket. Úgyhogy így tojóhibrideket vettem, mert 50-él több tyúkot nem tudok humánus módon tartani. Az éjszakákat így még kényelmesen tudják tölteni a 10 nm2-en, nappal meg úgyis ki vannak engedve.
Errõl jut eszembe, hogy tudjátok, hogy mennyi húshibridet tartanak 1 nm2-en nagyüzemi szinten? 22!!! Döbbenet! Volt egy kis vitám a tulajjal. Elõkerültek olyan kamu érvek, mint a Föld lakossága csak így etethetõ és társai. Valójában így nem tudnak mozogni és gyorsabban nõnek. Még az sem igaz, hogy nem lenne versenyképes hagyományos tartással. Csak a történet nem csupán arról szól, hogy profitot érjünk el (azzal nem lehet beérni), hanem hogy azt a lehetõ legjobban maximalizáljuk.
Na mindegy...az én tyúkjaimnak szebb sorsot szánt az Isten. Már amikor nem a kutyák eszik meg õket:D

WestBam
05-09-2015, 04:33 PM
A hús és a tojás is teljesen más lesz ha nem csak vizet és gyógyszeres tápot kap az állat, jelen esetben a tyúk.
Mindig örülök mikor sikerül kapirgálós alól venni tojást, annak nem a tápba kevert festéktõl lesz sötétsárga a sárgája, az íze is jobb sokkal :thumbup

Kamionos
05-09-2015, 05:08 PM
Kurkumát etetnek velük, úgy tudom. Legalább nem mérgezõ. Arról lehet megismerni, hogy már sokkal sárgább a sárgája, mint a kukoricán nevelt tyúk tojásának.

haven
05-09-2015, 07:33 PM
tanyára, kisebb majorba milyen fajta kutya javasolt? És hány ?

WestBam
05-09-2015, 09:15 PM
Mondom festéket. Ex-kertszomszéd tojásos, nekünk csak a sima táposat adta, a festettet meghagyta az "uraknak" jó pénzért ;)
Aztán hogy az károsabb-e mindenki döntse el maga. Valami por állagú festék volt a táphoz keverve, attól lett jó sárga. Gondolom a kurkuma (amúgy nem horror) árához mérten is elenyészõ lehet a plusz költsége.

Haven:
Nekünk volt és van is puli. Éber és baromi okos állat, mikor csirkéink voltak alig várta, hogy szóljunk neki, hogy mehetnek a kertbõl az ólba. Soha nem tanítottuk a terelést neki, a vérében volt és bekergette az összeset.
Mellé ha védelem is kell akkor valami nagytestû kutyát javasolnék, nálunk anno ez vált be. A kicsi az kicsit hiperaktív de felébreszti a nagyot ha valami akció van. Nálunk ez puli + 2 tacsi + ír farkas párosítás volt. Nagyon jó csapat voltak együtt. A komondort is simán ajánlom, mérete elrettentõ, ha picit megneveled idegen nem megy be egyben a házba de szeret játszani és családbarát kutya. A két magyar idegengyûlölõ, a terelésen kívül ez is a génjükben van. Sajos a szõrükkel kell foglalkozni mert csúnya ha nem tépitek de heti egy óra melóval gyönyörûek maradnak. Volt anno drótszõrû foxi is, okosnak okos meg szerethetõek is de terrier vér folyik bennük, ez kinek elõny kinek hártány. Nekem ezekkel van személyes tapasztalatom de õket nyugodt szívvel ajánlom is. Amire jobb ha készülsz: fajtatiszta kutyákkal általában több baj van egészségügyileg mint a turmixokkal. És egy keverék is tud okos, családbarát és harapós kutya lenni egy személyben.
Ja mi nem tanyán éltünk velük, falusi nagy telken, mind szabadon voltak de körbe voltunk kerítve. De tanyára semmiképp nem javasolnák kettõnél kevesebb ebet. Ha kussolnak az is gyanús, ha ugatnak akkor már a hagjukból tudni fogod, hogy mit ugatnak, fõleg ha ketten vannak.

Dream_walker
05-10-2015, 09:26 AM
Errõl jut eszembe, hogy tudjátok, hogy mennyi húshibridet tartanak 1 nm2-en nagyüzemi szinten? 22!!! Döbbenet! Volt egy kis vitám a tulajjal. Elõkerültek olyan kamu érvek, mint a Föld lakossága csak így etethetõ és társai. Valójában így nem tudnak mozogni és gyorsabban nõnek. Még az sem igaz, hogy nem lenne versenyképes hagyományos tartással. Csak a történet nem csupán arról szól, hogy profitot érjünk el (azzal nem lehet beérni), hanem hogy azt a lehetõ legjobban maximalizáljuk.

A 22 nem pontos szám, olyan 3-4 között van a jelenlegi asszem, de nem foglalkozom nagyüzemi baromfitartással, szóval nem tudom.
A profitnak pedig nem a maximalizálása a lényeg. Azt az extenzív, háztáji tartással is meg tudod csinálni, de azzal az a baj, hogy ott nem tudsz milliókat lefölözni (nem tudsz annyi tyúkot háztáji módon tartani, hogy évente új 10millás kocsit vegyél), valamint az lassú, és így nem jó a befektetés megtérülése. Ez utóbbi kifejezés talán fontosabb is, mint a profitmaximalizálás. Ebben ugyanis az extenzív, hagyományos gazdálkodási formák rendre alul maradnak, még ha profittermelõ képességben (relatív nyereségességben) akár meg is haladják a nagyüzemi technológiákat.

Amúgy húshibridet semmiképpen ne vegyél, ha háztájiban tartanád. Kipróbáltam, komoly hátulütõje van a dolognak. Ezek genetikailag a két hónapos vágásra vannak tervezve, ezért nagyon gyorsan nõnek, még hagyományos takarmánnyal is. Viszont a csontok nem tudják követni a tömegnövekedést (ez a ketreces tartásnál nem gond, mert ott nem mennek sehová), így gyakorlatilag nyomorékok lesznek. Két hónap után vágtuk le mindet, jó volt a húsuk, majdnem meg is volt a másfél kiló, de nem tudtak járni, egy helyben ültek egész nap. A lábukban az összes csont olyan görbe volt, mint egy bumeráng.

Kamionos
05-10-2015, 12:40 PM
Annyiban nem pontos szám a 22, hogy ennyi az "optimális". A sógoroméké az ország egyik legnagyobb ilyen jellegû üzeme, úgyhogy az infóim biztosan pontosak és elsõ kézbõl származnak. Jelenleg 18 körül van ez a szám náluk. Ez a "még elmegy" kategória. Igazából tudom, hogy ez megy nagyüzemi szinten csak maguk a számok döbbentettek meg.
Húshibridben egyáltalán nem gondolkoztam, de köszi az infókat. Így már nem is fogok. Amire még kíváncsi leszek, hogy szabadon tartott tojóhibrideket levágva juthatunk-e értékes húshoz, vagy jobb inkább eladni kitojt tyúknak jövõ õsszel. Esetleg tartani még egy évig? Végül is ezek nem lesznek kizsigerelve. Meg engem az sem érdekel, ha évi 250 tojás helyett csak mondjuk 170-et tojik a második évben.

Lekvár
05-10-2015, 01:35 PM
Tiszteletem!
Nekem sikerült két éve egy helyrõl, búbos, kopasznyakú, parlagi és ezek kombinációiból álló udvarból tojást vennem.
Negyven darabból több mint 30 kikelt, és ezzel frissítettem az állományomat ami hagyományos vörös-barna volt.
Azóta idegen tyúk nem került az állományba, kiválóan nõnek és tojnak. Jövõre kakas frissítést tartok, addig meghagyok két szépet.
A húshibriddel nekem is azok a tapasztalataim mint tanult barátomnak Dream_walkernak, nem falusi udvarba valók.
Ha tudsz jó keltetõt venni, akkor csak tojást kell jó helyrõl szerezni, és a probléma meg van oldva. Én egy régi PL Machine hungarocelles 100 tojásost használok.
Mûanyagdobozos kínai-mexikói-t ne vegyél, nekem befulladtak benne a tojások.

doki
05-10-2015, 01:37 PM
Kamionos, igazi tyúkhúslevest csak tyúkból érdemes fõzni. Igaz, hogy 4 óra lassú tûzön, de megéri, utána vagy mártás a husihoz, vagy be a tepsibe, rá egy kanál zsír és irány a ren. Akkor jövõ õsszel várom a kommentet, hogy milyen volt. :)

Dream_walker
05-10-2015, 02:07 PM
Annyiban nem pontos szám a 22, hogy ennyi az "optimális". A sógoroméké az ország egyik legnagyobb ilyen jellegû üzeme, úgyhogy az infóim biztosan pontosak és elsõ kézbõl származnak. Jelenleg 18 körül van ez a szám náluk. Ez a "még elmegy" kategória. Igazából tudom, hogy ez megy nagyüzemi szinten csak maguk a számok döbbentettek meg.
Húshibridben egyáltalán nem gondolkoztam, de köszi az infókat. Így már nem is fogok. Amire még kíváncsi leszek, hogy szabadon tartott tojóhibrideket levágva juthatunk-e értékes húshoz, vagy jobb inkább eladni kitojt tyúknak jövõ õsszel. Esetleg tartani még egy évig? Végül is ezek nem lesznek kizsigerelve. Meg engem az sem érdekel, ha évi 250 tojás helyett csak mondjuk 170-et tojik a második évben.

No, akkor szerintem látom, hogy hol a hiba, a sógorod munkahelyén egész véletlenül nem emeletes ketreceket használnak? Mert úgy oké a mennyiség egy m2-en, de egy szinten lehetetlennek tartom, egyszerûen fizikailag nem férnének el akkora helyen. Vagy elférnek? Mert ha igen, akkor az a tyúkhorror, nem a kutyatámadás...

A tojóhibridek húsa valószínûleg értékesebb, mint a húshibridé, egyszerûen azért, mert a nemesítés során abba nem nyúltak bele, így valószínûleg az közelebb áll az eredeti állapothoz. Normális ütemben gyarapodik, mert nincs bekódolva a felfújódás. Normális növekedés mellett a végeredmény is közelebb áll a normálishoz.

De persze a legjobb megoldást Lekvár már megosztotta :) Egy vegyes genetikájú állományt kell összerakni, lehetõleg régi fajtákkal (nem a nosztalgikus nacionalizmus miatt, hanem azért, mert a régi fajták "korszerûtlennek" minõsülnek, így genetikailag a legromlatlanabbnak számítanak manapság), és hagyni, hogy egymás között megoldják a szaporodást. Kakasból is érdemes 2-3 különbözõt tartani egyszerre, és néhány generáció alatt kialakul az állományod, amely jó hozamot ad neked kapirgálással, szabadtartással együtt. A jó hozamot jó minõségre értem, nem mennyiségre.
A minõségrõl meg annyit (ezt szokta elfelejteni a modern biológiatudományok többsége), hogy 100 egyformából hogyan választod ki a 10 legjobbat? Hm, hát sehogy :)

haven
05-10-2015, 07:48 PM
mit lehet kezdeni a baromfi tollakkal, lehet valahogy hasznosítani? Most nem a kacsa és liba pehelytollakra gondolok.

gyûjtögetõ
05-10-2015, 07:58 PM
Nyíl vesszõre tollazásnak jó lehet csak egy példa.

Törölt_fórumtag3
05-10-2015, 08:01 PM
Szeretnék segítséget kérni Tõletek földikutya ügyben. A vidékünkön nagyon elszaporodtak, mindent kizabálnak a földbõl, még a csávázott borsó vetõmagot is, és semmi bajuk tõle. El vagyok keseredve, mert tönkreteszi a kertemet. Tudna valaki hatékony módszert ajánlani ellenük?

Pityubá
05-10-2015, 09:24 PM
Szeretnék segítséget kérni Tõletek földikutya ügyben. A vidékünkön nagyon elszaporodtak, mindent kizabálnak a földbõl, még a csávázott borsó vetõmagot is, és semmi bajuk tõle. El vagyok keseredve, mert tönkreteszi a kertemet. Tudna valaki hatékony módszert ajánlani ellenük?
Kérdezném errõl a szépséges és védett állatról volna szó ?

http://allatvilagunk.hu/emlosok/emlosok/nyugati_foldikutya2.jpg

Vagy csupán a földikutyának is nevezett vándorpocokról ?

Zacskóbicska
05-11-2015, 05:21 AM

A földikutya valóban komoly károkat tud okozni, ugyanis a vakonddal ellentétben ez növényevõ. Jó kis dundi méretébõl adódóan valószínûleg nem is eszik keveset. Nagyon ritka (világviszonylatban legalábbis), ezért fokozottan védett állatfaj. Nem szabad pusztítani. Persze ezért komoly kártérítést a szép állatállomány gondozásáért te bizonyára nem fogsz kapni. Javaslom, hogy vízzel rendszeresen áraszd el a járatait, azt elõbb-utóbb megunja és odébb költözik. Ha nem válna be egy hét alatt jelezd, aztán kitalálok valamit a pusztítást megelõzõ következõ fokozatból.

Dream_walker
05-11-2015, 06:01 AM
mit lehet kezdeni a baromfi tollakkal, lehet valahogy hasznosítani? Most nem a kacsa és liba pehelytollakra gondolok.

Mehet a trágyába, vagy a komposztba (a melegkomposztba), ott tökéletesen lebomlik, és a domestoslobbi is örülhet, mert a magas hõfok miatt sterilizálódik is :D Ugyanígy a belsõség, sõt, az elhullott egyedek is mehetnek a kupacba. Mérettõl függõen ezeknek akár fél év is kell a teljes "feloldódásig", valamint figyelni kell arra, hogy a szaguk erõs, így egy csomó állat rájárna, ha kiszagolnák. Erre a legjobb megoldás, ha a kupac belsejébe teszed, ehhez meg kell bontani, hogy legalább 50-60 cm cucc legyen rajta visszatemetéskor.

Törölt_fórumtag3
05-11-2015, 06:45 AM
Köszönöm, kipróbálom. Gondoltam a füstbombára is, azt egyszer évekkel ezelõtt alkalmaztuk, akkor nyugi lett egy idõre.

Törölt_fórumtag2
05-14-2015, 09:14 AM
https://fehersolyom.wordpress.com/category/belfold/tudas/page/2/
5485

Nem rossz ötlet. Számomra ismeretlen volt a honlap is eddig.

Grafitos
05-18-2015, 02:15 PM
Pulykatartással kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A hétvégét Bükkszéken töltöttem és megismerkedtem egy helyi méhésszel, aki pulykát is tartott háztájiban. Jobban áradozott róluk mint a méhekrõl, amin meg is lepõdtem..
2 nõstény és egy kakas volt, valamint vagy 30 csirke, akiknek kijárásuk volt a ketrec alól
54975498

Dream_walker
05-19-2015, 09:01 AM
Finom a húsa :)
A fehér fajta kicsit kényesebb, a bronzpulyka elég mokány tud lenni. Nagyon jól hasznosítja az olcsóbb takarmányt is, mi egy zsák indítótáp után már csak tiszta zabbal etettük, és kövérre híztak :) Rögtön az elején felesbe kell keverni a szemeset a táppal, leginkább azért, hogy szokja a szemük. Enni alig fognak belõle, és mikor elfogy a táp, nagyjából egy napig csak nézegetni fogják a púposra rakott etetõt is. Másnapra már elég éhesek lesznek, akkor nekiállnak rendesen enni.
Nagyon jó nekik a friss zöld is, vágott csalántól kezdve az eperfa lombjáig mindent megesznek. Ha fehér elõneveltet vesztek, akkor bele kell kalkulálni, hogy 10-15 db-ból 2 el fog hullani, bronzból egyszer döglött csak meg egy darab. A nyári melegben árnyék legyen nekik, meg figyelni kell arra, hogy 2 m magasra is felrepülnek, és ha mondjuk az ól tetejérõl akarod lehajtani õket, akkor képesek jól megzúzni magukat.

Grafitos
05-19-2015, 01:44 PM
Köszönöm a hasznos hsz-t. Tartáson még nem merek elsõ körben gondolkodni, ha beköltözünk végre szeretnék 10-15 csirkének megfelelõ életfeltételeket biztosítani. Ha õk megmaradnak jöhet a többi szárnyasjószág is.
Nálatok hány állatból áll a törzsállomány? én már ezzel a látott hármas felállással is meg lennék elégedve.

Dream_walker
05-20-2015, 07:46 AM
Nálunk most éppen csak macska meg teknõs van (a kerti vadakat nem számolva), tavaly költöztünk, és az új helyen elõször még baromfiólat akarok építeni, mert a mostani az olyan rozoga, hogy csak én merek bemenni, haszonállatot nem engednék oda :D
Amúgy szerintem tyúk lesz, gyöngyös (finom a húsa, és elkergeti a varjat, patkányt, görényt), meg japántyúk (nagyon jó kotlós), bónuszként pár galambpárral (húslevesnek). Pulykában egyelõre nem gondolkodunk, mert most csak ketten vagyunk, és egy 8-10 kilós pulykamellet nagyjából két-három hónapig ennénk, szóval még várunk a dologgal :D Talán még kacsa lesz a meztelencsigák ellen, de ez még a következõ pár hónap története :)

mmilan21
05-20-2015, 08:43 AM
Az elsõ aszalóban szárított növények:
5505

Balról jobbra sorban: kapor, citromfû, csalán, lestyán, bodzavirágzat, kamillavirágzat.

Az üvegek alján zsebkendõbe csomagolt só van mint páraelszívó.
Ez utóbbi már nagy hasznomra volt a vetõmagoknál is. :thumbup

Az aszalóban 1, maximum 2 nap(borús idõ) alatt megszáradtak ezek a növények.
Az így szárított növényeknek kevésbé megy el az aromájuk, mint ha a padláson szárítanám és nem is színezõdnek el annyira a száradás alatt.

Abszolút megérte megépíteni a "gépezetet". :)

Dream_walker
05-20-2015, 08:57 AM
Ez volt a végsõ lökés, kezdem az agyalást az alapanyagbeszerzésen :)

Gyakorlati kérdés: a zsepi az papír, vagy szövet? A só az mekkora üveghez mekkora mennyiség?

Zacskóbicska
05-21-2015, 04:48 AM
Én nem bíznék a sóban. Helyette inkább a kihevített szilikagél, vagy rézgálic.

Mizu
05-21-2015, 05:15 AM

Ezt kifejtenéd bõvebben is?? Megköszönném!
Azt is hogy hol lehet az említett két anyagot venni/szerezni és milyen esetleges óvintézkedések szükségesek. A rézgálic az permetezõszer ha jól emlékszem.

bel
05-21-2015, 08:29 AM
rézgálic.

Szia,

En nem mernek sejtmerget rakni az etelbe. :-(

Bel

mmilan21
05-21-2015, 09:07 AM
Pedig nálam eddig egész jól bevált a só.
Alap elvárás nálam, hogy légszáraz (vagy inkább szárazabb) legyen a szárított alapanyag - amikor érintésre törik a levél és a szár akkor az már jó.
Ügyelni kell még arra, hogy az összes növényi rész kellõen száraz legyen, a szárak, levelek és virágzatok is.

A kis üvegekbe kb. 10 g, a nagyokba 20 g só került zsebkendõbe csomagolva. Adalékmentes sót használtam hozzá
A só elsõdleges feladata, hogy szárazon tartsa a növényeket.
Másodlagos szerepe a füvek felhasználása miatti nyitogatásból (rendszerint télen) bekerülõ pára felfogása.

Egy régi használaton kívüli hûtõszekrényt használok a füvek tárolására (egy hidegebb helyiségben).
Így nem éri napfény sem az üvegek tartalmát - minimális a színelváltozás.

Ennek a könyvnek nagy hasznát vettem:
Achim Samwald: Aszalás, szárítás
http://www.zoldbolt.hu/zold-konyvtar/kert-es-onellatas/achim-samwald-aszalas-szaritas.html

Nem mellesleg egész könyv "birodalma" van ennek a webshopnak önellátás témában, magyar nyelven - érdemes átlapozni.

mmilan21
05-21-2015, 09:16 AM
Ez volt a végsõ lökés, kezdem az agyalást az alapanyagbeszerzésen :)

Gyakorlati kérdés: a zsepi az papír, vagy szövet? A só az mekkora üveghez mekkora mennyiség?

Papír zsebkendõ egyenlõre. A természetes alapanyagú szövet a legjobb hosszútávon.

Olyan 2-4% lehet a sómennyiség az üveg ûrtartalmához képest. Ennyi elég a az eddig általam szárított növényeknek (tapasztalatok az elõzõ szezonból).
A magvaknak több só kell, kb. 5-8-10%, fajtától függõen.

Az aszalt gyümölcsöket még nem tudom hogy milyen só aránnyal fogom elrakni. Olyan 10-15%-ot számoltam/gondoltam eddig.

mmilan21
05-21-2015, 09:22 AM

A sóval addig nem lesz gond amíg megfelelõen száraz a bekerülõ alapanyag.

Még valami: a só egyenlõre könnyebben elérhetõ és olcsóbb számomra, plusz ha szükséges fel is lehet használni étkezési célra.

A magoknál van a nagyobb hiba lehetõség:
Az egyik tavalyi borsó vetõmagos üvegnél telítõdött a só és a zsebkendõ is - na az már veszélyes volt.
Kisorolt gyönyörûen a kertben, de a következõ szezonba vetni belõle már necces lett volna
Kevés volt benne a só aránya és akkor még nem volt aszalóm se hozzá.
Az is lehet, hogy az üveg kupakja nem zárt tökéletesen - erre azóta már külön figyelek.

A magok beüvegezése másrészt védi az egerektõl is a magokat.

Zacskóbicska
05-21-2015, 04:03 PM

A konyhasó abban a formájában, ahogyan megvásároljuk, vízzel telített kristályszerkezetû. Nedvszívó anyag ugyan, de nem a levegõbõl, hanem oldódása során szereti attól elvenni a vizet, amivel érintkezik. Pl. a sonka pácolásának a folyamatában. Itt ha jól értettem a cél a levegõ és a szárítmány nedvességtartalmának alacsony szinten való megõrzése. Értelemszerûen az adott só az üvegben uralkodó páratartalmat nem fogja csökkenteni. Ha a szilikagélt kihevíted, az a levegõbõl igyekszik visszavenni a viztartalmát a kristályszerkezetéhez. De ugyanez van a rézgálicnál is. Addig kell hevíteni, amíg kifehéredik, ekkor ugyanis elveszíti a kristályvizét a rézszulfát. Igen arogánsan akarja azt visszaszedni a hõhatás elmúltával, akár a levegõbõl, ill. gáztérbõl is. Ha ismét kék színnel virít majd, akkor lehet tudni, további jelentõs páratartalmat nem tud már csökkenteni (mint a konyhasó sem, csak azon nem látszik). Ha szövet zacskóban van elszeparálva a növényi szárítmánytól (mint a konyhasóról írott eset), akkor nem fog sejtméregként funkcionálni, hiszen nem kerül az élelmiszerbe, vagy a szárítmányba. Sõt sok alkalommal felhasználható lesz, egyszeri beruházással. Korlátlan hevítést/telítést bír ki.

Zacskóbicska
05-21-2015, 04:07 PM
Szia,

En nem mernek sejtmerget rakni az etelbe. :-(

Bel

Vászon zacskóba csomagolva rézgálic nyugodtan mehet, ha nem oldódik bele az ételbe. Nem javaslom, de néhány évtizede még oldatban tartósító és színezõ szerként is használták a csemege uborkához. Ezt ne tegyétek!

Kamionos
05-30-2015, 04:35 PM
Nem szokásom megosztani ilyeneket, de ez nagyon tetszett:D

5588

D - törölt tag
05-30-2015, 06:31 PM
Nem szokásom megosztani ilyeneket, de ez nagyon tetszett:D

5588

Azért az látszik,hogy "nõi munka" :haha:
Csak vicc:huuu: volt!!!!!

Grafitos
06-02-2015, 08:14 AM
Azért ide rakom és nem az ezt venném topikba, mert szeretnék véleményezést kérni. Ezt a DIY nyúlketrecet fogom megvenni, valószínûleg csütörtökön, vagy pénteken.
Már régóta tervezem saját húsnyúl minitenyészet kialakítását. Egy ideje keresek ketrecet is, bár még biztos van addig 1-2 hónap míg az elsõ választási nyulak beköltözhetnek majd. Ennek fõleg az az oka, hogy valószínûleg csak szeptemberben tudunk odaköltözni.
Eddig fõleg ponthegesztett rácsból készült ketrecet kerestem, mert könnyebb tisztán tartani és kevesebb esélye van benne a betegségeknek. Ellene szól, hogy egyes vélemények szerint azért a nyúlnak nem olyan jó rácson áldogálni egész életében.
Én pedig elhatároztam, hogy egészséges és finom nyúlhúst produkálok a családnak és ehhez feltétlenül szükséges, hogy az állatoknak megfelelõ minõségû és nagyságú életteret biztosítsak.
A telipadlós megoldás ebbõl a szempontból jobb, csakhát a trágya és a vizelet, szépen lassan kikezdi a padló anyagát és nehezebb is tisztántartani.
Múlt héten egy blogon láttam egy olyan ketrecet, amit a gazda salgópolcból kreált. A méretei több mint megfelelõek és szinte csak az oldalfalakat kell beburkolni és kész is a ketrec. Elhatároztam, hogy egy ilyen jó is lenne nekem.

8 fakk kell összesen. 4 anyával és egy bakkal indulnék..ennél többel nem is akarok foglalkozni és nem is lenne rá kapacitásom. a megmaradt 3 fakkot a szaporulat leválasztására és nemek szerinti elhelyezésére használom majd.
Ez a méret elfér a mûhelyem mögött, míg télre akár a mûhely végébe is költözhet az egész, mert befér.
Már az anyagok vételét számolgattam..osb-m maradt az építkezésbõl bõven..már csak salgót kell venni, meg némi rácsot hozzá, etetõt, itatót és kész a rendszer. Kb olyan 20-25 ezer körül számoltam a bekerülésijét, legjobb esetben.
Ma azonban megláttam egy hirdetést, pont a kerületben van és ugyan ilyenkoncepciójút árul a fickó..mit gondoltok vegyem meg féláron ezt és újítsam fel, vagy csináljak egy újat?
Így néz ki.
55955596

mmilan21
06-02-2015, 09:38 AM
Így néz ki.
55955596

Gondolom a trágyájuk nem gurul ki hátul.
Nálunk úgy van megoldva, hogy hátulra egy mûanyag rács(ezen járnak a nyulak) alá kerüljön. Van egy hátrafelé lejtõ lemez és errõl könnyen lehúzható az anyag, ha tele van.
Ez a rácsos rész a padlózat 60%-át teszi ki a maradék fából van.
A hátfal van még fából, a többi vasrácsból van.
Én biztos nem trágyáznák a nyulak alól minden nap, ha nem muszáj.

Ha saját magad készíted el, akkor szerintem jobban testre szabhatod a ketrecet és pénzügyileg olcsóbb, meg új is lesz.

Az OSB lapban nincs valami ragasztó ami veszélyes lehet a nyulakra nézve?? Mert szeretik a drágáim olykor rágcsálni, amikor olyan kedvük van.

Dream_walker
06-02-2015, 03:33 PM
A telipadlós megoldás ebbõl a szempontból jobb, csakhát a trágya és a vizelet, szépen lassan kikezdi a padló anyagát és nehezebb is tisztántartani.

Ha deszkaaljzatot szépen lassan kikezdi a cucc, akkor szépen lassan lecseréled :) Azért ekkora állománynál nem horror összeg x évente venni egy kupac méretre vágott deszkát, a régi meg mehet a földbe, majd elkorhad.

A tisztaságról annyit, hogy a múltkor olvastam valahol, hogy egy rozsdamentes fémdarabon kétszer annyi ideig életképesek maradnak a mikroorganizmusok, mint egy darab kövön, elméletileg azért, mert a kõ természetes anyag, és nem a mikroorganizmusok életterének lett "tervezve". Ez lehet, hogy hoax, lehet, hogy nem.

Zacskóbicska
06-03-2015, 05:52 AM
Ha deszkaaljzatot szépen lassan kikezdi a cucc, akkor szépen lassan lecseréled :) Azért ekkora állománynál nem horror összeg x évente venni egy kupac méretre vágott deszkát, a régi meg mehet a földbe, majd elkorhad.

A tisztaságról annyit, hogy a múltkor olvastam valahol, hogy egy rozsdamentes fémdarabon kétszer annyi ideig életképesek maradnak a mikroorganizmusok, mint egy darab kövön, elméletileg azért, mert a kõ természetes anyag, és nem a mikroorganizmusok életterének lett "tervezve". Ez lehet, hogy hoax, lehet, hogy nem.

Szerintem nem valós, a rozsdamentes acél felülete eleve valamelyest fertõtlenítõ hatású a Cr-tartalma miatt, ill. könnyebben kiszárad rajta a mikroba, mint a kõbe ivódva. Egyébként egyszerû a fertõtlenítést elvégezni bioetanollal való permetezéssel. Néhány perc alatt elpárolog és mehet vissza a nyúl.

Grafitos
06-03-2015, 06:23 AM
Ez a bioetanol permetezés egy kipróbált praktika? Mert akkor megjegyeztem:thumbup

Grafitos
06-03-2015, 06:51 AM
Kár hogy nincs Morpheusz, Oakland vagy Vietnamiveterán, akik lehet hogy kapásból tudnának válaszolni a következõ fogós kérdésre.
Nos..hétvégén Nyírszõlõsön dolgoztam - szüret és kerti meló volt. A szomszédnak egész szép tyúkudvara volt, vagy 30 t-rexel.
Szokásos módon a tyúkocskák minden zöldet, füvet, gyomot kiírtottak a területrõl, ahogy ez lenni szokott, de itt egy érdekes dologra lettem figyelmes.
Az ól kerítése mellett végig tököt ültetett a gazda és nem kívülre, hanem belülre, ahol az állatok gond nélkül lecsípkedhették volna a növényt. Ez mégsem történt meg.
Szeretném tudni miért.

Dream_walker
06-03-2015, 07:25 AM
Hm, én nem tudok hozzászólni, de ha tényleg nem bántják, akkor az plusz egy ágyás sütõtök jövõ tavasszal :D

Pityubá
06-03-2015, 08:17 AM
Ez a bioetanol permetezés egy kipróbált praktika? Mert akkor megjegyeztem:thumbup
Természetesen kipróbált és régóta használt fertõtlenítõszer a humán gyógyászatban is. 5600
Persze ne tüzeskedj a közelben, mert 100%-os lesz a fertõtlenítés. :D

mmilan21
06-03-2015, 09:02 AM
Az ól kerítése mellett végig tököt ültetett a gazda és nem kívülre, hanem belülre, ahol az állatok gond nélkül lecsípkedhették volna a növényt. Ez mégsem történt meg.
Szeretném tudni miért.

Nálunk is így van. A krumplit és a tököt sem bántja a tyúk. A komposztált trágyába vannak ültetve a burgonyák (kísérlet képen), a tök meg kinõtt magától.

Grafitos
06-03-2015, 09:34 AM
Na ez jó..lehet hogy a tök levelén lévõ kis szõrök miatt nem kell nekik? De ez mekkora már, hogy a sivatagos tyúkudvarban van egy full zöld valami, amiben egy csípés sincs:)
A miértre ugyan még nem kaptam választ, de legalább tudom, hogy nem egy elszigetelt esetrõl van szó:thumbup
Ui: Lehet hogy a komposzt melegedésével a krumpli ki fog rohadni..a tök úgy tudom bírja az ilyesmit..

Nálunk is így van. A krumplit és a tököt sem bántja a tyúk. A komposztált trágyába vannak ültetve a burgonyák (kísérlet képen), a tök meg kinõtt magától.

Dream_walker
06-03-2015, 11:44 AM
A tök bírja, a krumpli szerintem nem, gumósként meg sem próbáltam sosem komposztba rakni.

mmilan21
06-03-2015, 03:05 PM
A tök bírja, a krumpli szerintem nem, gumósként meg sem próbáltam sosem komposztba rakni.

Egy kb. 5 éve beérett sertés trágyás alom komposztjáról van szó. A tyúkok is átkapirgálták rendesen az évek alatt.
Nincs melegedése vagy csak minimális.
Hogy ki-e fog égni/rohadni a krumpli azt majd az idõ megmutatja.

Dream_walker
06-03-2015, 06:07 PM
Akkor az már nem komposzt, hanem elkomposztálódott cucc.
Szerintem egy próbát mindenképpen megér.

Zacskóbicska
06-04-2015, 05:31 AM

Kipróbált. Én mindent azzal fertõtlenítek, amit nem célszerû hipóval, vagy klórmésszel. Célszerû, ha a téli szélvédõ jégtelenítõ spriccelõs flakonját félreteszed és utána ezt használod a bioetanolhoz.

Zacskóbicska
06-04-2015, 05:33 AM
Kár hogy nincs Morpheusz, Oakland vagy Vietnamiveterán, akik lehet hogy kapásból tudnának válaszolni a következõ fogós kérdésre.
Nos..hétvégén Nyírszõlõsön dolgoztam - szüret és kerti meló volt. A szomszédnak egész szép tyúkudvara volt, vagy 30 t-rexel.
Szokásos módon a tyúkocskák minden zöldet, füvet, gyomot kiírtottak a területrõl, ahogy ez lenni szokott, de itt egy érdekes dologra lettem figyelmes.
Szeretném tudni miért.

Valószínûleg úgy vannak vele, mint a normális férfiemberek többsége a paradicsomos káposztával.

Törölt_fórumtag2
06-05-2015, 10:27 PM
Bár a Nyírségben voltam gyerek, de felénk nem volt szokás a tyúkudvarba ültetni haszon növényeket. Így, sajnos nem tudok érdemben a tárgyhoz hozzászólni. Amikor szabad tartásban 200négyszögölön tartottam a madarakat, akkor mindent lepusztítottak, még a fû se tudott kinõni tõlük, mindig volt köztük egy, aki rögtön lecsippentette a hajtást is. Ha a gyümölcs lehullott, akkor abból sem volt haszon.
Hallottam olyanról, hogy biogazdaságban, csípõs paprikás oldattal lepermetezik a növényeket, hogy az állatok ne nyúljanak hozzá, de még nem próbáltam.

Szeretném tudni miért.

Zacskóbicska
06-06-2015, 02:37 PM
Bár a Nyírségben voltam gyerek, de felénk nem volt szokás a tyúkudvarba ültetni haszon növényeket. Így, sajnos nem tudok érdemben a tárgyhoz hozzászólni. Amikor szabad tartásban 200négyszögölön tartottam a madarakat, akkor mindent lepusztítottak, még a fû se tudott kinõni tõlük, mindig volt köztük egy, aki rögtön lecsippentette a hajtást is. Ha a gyümölcs lehullott, akkor abból sem volt haszon.
Hallottam olyanról, hogy biogazdaságban, csípõs paprikás oldattal lepermetezik a növényeket, hogy az állatok ne nyúljanak hozzá, de még nem próbáltam.

Én próbáltam. A jó erõs paprika magházait év közben elteszem, aztán étolajjal kiextrahálom belõlük a kapszaicint. Az õsz végén megpermetezem, vagy lekenem ezzel a szmetyivel a féltve õrzött növények kérgét, szárát. Nem bántják az õzek és a nyulak, hatékony. (Az utóbbi években elhanyagoltam, mert egyre lustább leszek. De találtam ideológiát erre is, így ellenõrzöm a vadak memóriáját. Örömmel jelenthetem, van nekik.)

Törölt_fórumtag2
06-07-2015, 06:16 PM
5629563056315632

A legkorábbi borsó vetésem. :)
Lemaradt, hogy növénytársításban mûködik a dolog. A sövény meggy és szeder, mellette sor csicsóka, közte kisvárdai napraforgó támasztéknak. Segítik egymást.
A legnagyobb (Zsuzsi) borsó elérte az 1m magasságot, a Calvedon csodája a 90cm-t. Kordonos neveléssel.

Dream_walker
06-09-2015, 07:06 PM
Én próbáltam. A jó erõs paprika magházait év közben elteszem, aztán étolajjal kiextrahálom belõlük a kapszaicint. Az õsz végén megpermetezem, vagy lekenem ezzel a szmetyivel a féltve õrzött növények kérgét, szárát. Nem bántják az õzek és a nyulak, hatékony. (Az utóbbi években elhanyagoltam, mert egyre lustább leszek. De találtam ideológiát erre is, így ellenõrzöm a vadak memóriáját. Örömmel jelenthetem, van nekik.)

Az õzek és a nyulak ellen facsemeténél kiváló védelem, ha a töve köré lótrágya van szórva, akár friss is. Egy fa, egy fél talicska adagolással kiváló, egy legelõ közepén is megmarad a csemete. Egyébként a lovak, tehenek, juhok sem bántják.

Lekvár
06-09-2015, 07:32 PM

Oakland kolléga jól látja a kérdést. A tyúkudvarba nem érdemes semmit ültetni fákon kívül, de azokat is csirkehálóval körülvenni, amíg a méteres magasságot el nem érik, mert lecsipkedik a hajtásokat. A krumplit, tököt, egyébként nem bántja, de simán kikaparja, mert a levelek alatt bogarakat keres. Ha nagy a terület, és kisebb a "falka", meg lehet próbálni, de nem látom nagy értelmét...

Pityubá
06-09-2015, 08:17 PM
Nakérem a tyúkudvarba történõ faültetésre viszont van reálátásom. Árnyékot ad, van gyümölcsfa amely bõ terméssel hálálja meg az ingyen trágyázást.
Ez pedig nem más mint a köpött magról ültetett õszibarack fa. Alacsony katlanos koronára metszve, 4 db volt általában a tyúkudvarokban.
Gyökérzetük sekélyen hatol a talajba, esõvel beázva feltudják venni a tyúktrágyát, elõnyös az õszibarack fáknak mert meszet is tartalmaz. Ismerõsöknél láttam több helyen is. :D

raktaros
06-22-2015, 05:43 PM
Nem emlékszem volt-e már:

http://tv2.hu/neoplayer/tv2/embed/179539_ejjeli_jarat_barka_vagy_feszek_teljes_film. html

doki
06-22-2015, 06:45 PM
Tegnap éjjel volt adásban.

raktaros
06-23-2015, 04:45 PM
Tegnap éjjel volt adásban.

Igen, de fél1-kor benyomtak egy reklámot és bealudtam :) Azért kerestem rá.

Grafitos
07-21-2015, 08:29 AM
ezen az oldalon DIY mezõgazdasági eszközöket készítenek.
http://farmhack.org
pl ezt a farm bicajt
http://40.media.tumblr.com/48f1065367bd3226af3aa7a88f7f5432/tumblr_nf8l6lmihG1qluitco1_1280.jpg

Buckalako
08-29-2015, 08:17 AM
Már lassan vége, de hátha valaki még odaér :)

Kiket várunk a Gyüttment fesztiválra?
Ilyen városi parasztokat, akik nem esznek margarint, szanaszét tartják a disznóikat és nem adnak nekik tápot. Akik szétszórják a szalmát a zöldségeik között és komposztnak hívott szemétdombot halmoznak az udvar végébe. Rövidnadrágban és papucsban indulnak permetezni, nem mossák a gyümölcsöt és nem hámozzák a répát.
Akiknek rendes áram nem is jó, csak a napsütésbõl kinyert; akik a gázt már be se kötik, és kútvízben fürdenek. Akik tudják, mi a komposztbudi.
Akik könyvekkel a hónuk alatt indultak az új életnek a hatodikról, nem vittek TV-t és nem hiszik, hogy a földbõl manapság már nem lehet megélni.
Akik önként mondtak le a munkaszüneti napokról és a fizetett szabadságról.
Akik szappantól a kemencéig mindent csinálnak, karikással hasítják az atommagot – és azokat, akik mindezt megtanulnák!

Programok: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1I6GR-4pDwO4VDGwNOxzniLJ0QTFL-pX8RR61L0eOR7o/pubhtml?gid=1596102034&single=true

http://kep.cdn.index.hu/1/0/966/9664/96643/9664379_71286add346348a9e3eb5693391b4797_wm.jpg

Buckalako
08-29-2015, 12:12 PM
Minden út a természetbe visz - Természettel együttélés - Szombathelyi Tibor (http://magyarfoldre.hu/cikkek/3322/minden_ut_a_termeszetbe_visz_-_termeszettel_egyutteles_szombathelyi_tibor_es_kas sai_lajos)
Amit hiányolok, nem tér ki rá mibõl van forintja most és mennyibe volt az indulás.
Plusz ami fura, hogy eladná, pedig ez az élete. Kezdene elõrõl felépíteni egy másikat? Inkább kezdheté élvezni amit összehozott, az idõ gyorsan elmegy.
De mindent összevetve le a kalappal a munkája elõtt és ahogy melette helytállt a 3 gyerekkel is.

"11 óra munkát cseréltem 16-ra, hogy ne haljak bele" (http://www.hir24.hu/elet-stilus/2015/08/27/11-ora-munkat-csereltem-16-ra-hogy-ne-haljak-bele/)
Õ minta túl elment volna üzleti irányba.

Buckalako
09-02-2015, 06:35 PM
Gyüttment Fesztivál: https://vimeo.com/137896960

Salmo
09-02-2015, 08:37 PM
Volt "szerencsém" látni közelrõl, ( nem, nem én nem mentem be, csak egy ismerõst hoztam-vittem onnan)
de inkább igaz volt rá a gyüttment füves fesztivál, mert annyi permakultúrás raszta a világon nincs mint ott volt....

Buckalako
09-02-2015, 08:46 PM
Nekem is feltûnt egyik képkockán a sok rasztafej :)

BragBOL
09-02-2015, 10:37 PM
Az a kávéfõzõs mutatvány mi volt? hogy mûködik?

Buckalako
09-14-2015, 03:18 PM
Bankszektorból farmszektor (http://www.igenelet.hu/cikkek/bankszektorbol-farmszektor)

Csányi Alexandra családjának élete nem hétköznapi. Két gyermeke mellett huszonkét kecskét menedzsel, s lát el egyre több családot egészséges élelmiszerekkel, natúrkozmetikumokkal, melyekhez saját kecskéi adják az alapanyagot. Magyarországon egyedülállóként nem csak egyszerûen sajtot készít a kecskék tejébõl, de olyan különlegességek születnek meg a Békés melletti Malomasszonykertben, mint például trappista, feta, mozzarella, krémtúró, szicíliai félkemény vagy francia lágy sajt is. A Babóca Kecskesajt készítõjével a természettudatos életmódhoz való visszatérésrõl beszélgettünk.

Kihalófélben lévõ faj: a dolgos öreg néni (https://almameter.wordpress.com/2015/09/14/kihalofelben-levo-faj-a-dolgos-oreg-neni/)

Ben
09-18-2015, 07:04 AM
Az a kávéfõzõs mutatvány mi volt? hogy mûködik?

Valamit párolhattak benne, szerintem.

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 10:28 AM
Lassan itt a valódi õsz.
A patisszonnak már vége, a cukkini még bõszen terem.

6377

Ezzel a ládával együtt, már meg van az 5mázsa.:D
Érdemes vele foglalkozni.

mmilan21
09-21-2015, 10:36 AM
Lassan itt a valódi õsz.
A patisszonnak már vége, a cukkini még bõszen terem.

6377

Ezzel a ládával együtt, már meg van az 5mázsa.:D
Érdemes vele foglalkozni.

Ha ezek a fajták nem teremnek, akkor semmi.
Nálunk a sertések is kapnak párat, amikor sok van.

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 10:40 AM
Már én is a tyúkoknak dobálom be õket, széthasítva a macsétával. Imádják, kész pankrációt rendeznek érte.:D
A cukkini Black Beauty, még mindig terem és hozza az újabb virágokat is.
Nem hiába közkedvelt itthon.

doki
09-21-2015, 11:53 AM
A patiszon meg még nagyon sokáig eláll, igaz baltával kell pucolni... :D

Törölt_fórumtag2
09-21-2015, 05:28 PM
Én leegyszerûsítem a pucolást. Levágom a tetejét, mint egy kalapot. Kikaparom kanállal a belsejét és megtöltöm fûszerezett, gombás, fõtt rizses darált hússal. Kalap vissza, sütõ. Utána szeletelve tálalva fogyasztandó.:D
Másik kedvenc variáció: szeletelve héjastól, tepsi, sütõ, juhtúrós tejfölös, kapros borítással.
Mindkét esetben megpuhul a héja.

doki
09-21-2015, 05:37 PM
Vagy szalonnás lecsóval...

Törölt_fórumtag3
09-21-2015, 07:37 PM
Nálam nem kelt ki a tök, anyám szerint a 2014-es évben nem értek meg a magok, azért voltak meddõk. Vennem kellett a piacon pár palántát, igaz, azok aztán jól teremtek. Az uborka is ontotta a termést, volt, hogy megijedtem, hova tegyem. A bab viszont minden várakozásomat felülmúlta, zöldbab, szárazbab lett bõven. Nagyon szeretem a földet. :-)

mmilan21
10-08-2015, 10:18 AM
Az idei év üvegezett termései:

http://i.imgur.com/cx6NZ6x.jpg
Balról jobbra: földi eper lekvár, füge lekvár, piros arany, paradicsomlé és csalamádé.

http://i.imgur.com/OpPqWiX.jpg
Balról jobbra(szárítmányok): diólevél, citromfûlevél, csalánlevél, kamillavirág, kaporlevél és bodzavirág.

http://i.imgur.com/bkuE1iS.jpg
Balról jobbra(szárítmányok): gyermekláncfû levél és lestyánlevél. Aszalványok: almaszeletek és felezett szilvák.

A képek minõsége nem kimagasló, de bemutatás céljára ez is megfelel.

A szárító/aszaló berendezésem megkapta a napelemes/ventilátoros fejlesztést, így átlagosan a felére csökkent a szárítási idõ.
A berendezés egy egyszerû sörkollektor segítségével kapja a napenergiával elõállított meleg levegõt.
Speciális szolár festéket nem alkalmaztam egyenlõre.
Tél/koratavasz idején el fog készülni az elsõ nagyobb fejlesztés ami kijavít pár hibát:
-a szárító és aszaló közötti kapcsolatot áttervezem
-a kis helyre koncentrálódó beázást kijavítom
-fixen be lesz építve egy új napelem és 3 pc ventilátor
-újra kell festeni az egész külsõ részt
-új sörcsövek lesznek beépítve lefestve Solkotéval
-a légbeömlõ nyílást kiszélesítem
-a sörkollektor tetejét(régi ablakszárny) újra kell festeni és szilikonozni
- + amit még nem terveztem

Sgtmaj.Prepper
10-10-2015, 07:00 AM
Én egy vidéki - magyar viszonylatban nagy - városban élek. Nincs vele bajom, mert amíg a civilizáció jelenlegi formájában mûködõképes, addig ez így rendben van. Itt van munkám, a gyerekek az elérhetõ legjobb oktatást kapják, az orvosi ellátás megfelelõ. Most annyi fejlemény van, hogy veszünk egy családi házat egy faluban. Nem fogunk ott élni, csak nyaralónak vettük. Ahhoz messze van, hogy a család minden nap ingázzon (idõ, pénz). De, ha úgy adódik, akár gyalog is 24 óra alatt elérhetõ, családostul. Közúton három irányból is megközelíthetõ, ennek ellenére nem egy csomópont. Csak az megy oda, akinek ott van dolga, nincs átmenõ forgalom. A fekvése sajátos, ezért érhetõ el három irányból. Egy erdõ közepén van. A telek végétõl tíz méterre már kezdõdik a vadon. A falu nem túl kicsi, nem túl nagy. Az emberek, legalábbis akikkel eddig találkoztunk, számunkra szinte irracionálisan barátságosak és segítõkészek. Még csak háznézõben voltunk, amikor a szomszéd még szinte a köszönés elõtt felajánlotta, hogy lenyírja a gazt az udvaron (ingyen). Az önkormányzathoz írtam két mailt is, mert volt valami kérdésem. Mindkettõre fél órán belül válaszoltak. A ház egy éve nem lakott, ezért a telek végét kiadták egy falubelinek, aki krumplit vetett bele. Párom megkérdezte, hogy mennyiért adták ki. Azt felelték, hogy ingyen, mert itt nem szokás ezért pénzt kérni. Be van vezetve a gáz, de cserépkályhával fûtenek mindenhol, mert hát ez mégis csak az erdõ közepe. Szóval a lényeg az, hogy most már lesz hová mennünk, ha valami történik és jobb elkerülni a várost. Békeidõben pedig van hol felkészülni, raktározni, termelni, stb... :D

mmilan21
11-25-2015, 07:57 PM
Ilyenkor szeretem visszanézni az ehhez hasonló képeimet:
http://i.imgur.com/CPwO0o2.jpg
A szép kiskertem szépen zöldellt, kiváló termést hozott.

varég
02-27-2016, 02:46 PM
Talán itt jó helyen lesz:

http://www.life.hu/csalad/20160225-fovarosbol-videkre-visnyeszeplak-mate-laszlo-es-csaladja.html

st.jimmy
02-27-2016, 05:19 PM
érdekes mennyire nem ment ez a topic a télen :D

Ádám Csaba
04-05-2016, 09:29 AM
Nekem 2015-ben sikerült vennem egy új építésû, 70 m2-es tanyát, 5800 m2-es telken. 15000 fõs várostól 5 km, autopályától, fõúttól 2 km. 1 km-en belül 3 horgásztó! Kevés az erdõ a környéken, mert kiváló mezõgazdasági terület! (Nem is akarok fát, mert feleségemnek van 14 ha erdeje.) A tanya udvar kb. 1000 m2, ez tele van nagy fákkal! A fák között kapott helyet a baromfiudvar és ólak. A zöldséges kert 2500 m2. Ide idén tavasszal ültettem 18 db gyümölcsfát! (2 cseresznye, 4 meggy, 4 barack 4 alma, 4 szilva) Õsszel még tervezem tovább bõvíteni a számukat! A szabad területet elkezdtük zöldségekkel bevetni! Ezt a kb. 3500 m2 kerítettük be idén! A maradék ~2300 m2-t a napokban szántatom fel és megy bele a kukorica és burgonya! Az épületet kiakarom bõvíteni egy kazánház, kamra, pince épülettel! Továbbá építek kemencét, füstölõt, kerti wc-t. Egyenlõre kiadtam egy helyi fazonnak, aki dolgozik az ottlakásért cserébe. Fúrott kútról locsolunk. (Nem tudom a mélységét, de kiváló a vize.) Szennyvízakna építése folyamatban van, mert eddig egy bazinagy gödörbe folyt a szennyvíz! Májusban érkezik 100 baromfi és 2-3 kecske! Sertést csak jövõre veszek! A tanyától 7,2 km-re lakunk egy városi házban. Naponta járunk a tanyára. Látok benne lehetõséget. Pár hónapja vettem egy benzin-gázos lada nivát. Azzal még akár a szántáson keresztül is ki tudnék menni. Szeretnék még venni 2-3 ha-t a környéken, állatoknak takarmányt elõállítani, de elõször a meglévõ tanyát alakítom a kedvem szerint! Majd beszámolok, hogy mennyi vetõmagból, mennyi termék lett!
Köszi, hogy leírhattam! ☺

TMIB
04-05-2016, 09:58 AM
Nekem még nagyjából 6 hét van az erdõbe költözésig. Tartok tõle, aggódom, de várom már nagyon.

Ádám Csaba
04-05-2016, 10:27 AM
Életed legjobb döntésének fogod majd tartani!

Ádám Csaba
04-23-2016, 03:26 PM
Kezembe akadt egy régi újság. (30 éves) Borítóján egy idõs házaspár. Kérdeztem a feleségem, hogy miért õrizzük. Mondta, hogy az a két ember, az Õ nagyszülei. Volt egy tisztességes méretû, de gyenge minõségû földjük, ásott kút, tanya villany nélkül és sok állatuk. Minden nap dolgoztak, de boldogok voltak abban a környezetben! Elmondások szerint volt, hogy több mint egy évig sem hagyták el a tanyájukat.
Ha feleségem támogatná, én szívesen megpróbálkoznék egy ilyen élettel. Természetesen több technikai vívmányt használnék, mint Õk, de jobban szeretnék földel és állatokkal dolgozni, mint emberekkel.
Õk igazi túlélõk voltak, tisztelet Nekik!

TMIB
05-02-2016, 06:31 AM
Egérfogó

http://i.imgur.com/8PLZydb.gif

mmilan21
05-02-2016, 08:33 AM
Egérfogó

Olcsó és hatékony. Igaz csak egy egeret fog meg normál esetben.

TMIB
05-02-2016, 08:36 AM
Igaz, egy róka nem férne bele a kólás flakonba. :D

mmilan21
05-02-2016, 03:59 PM
Fagykár nyomai a burgonya sorokon:

7121

Kiheveri, de egy kicsit késõbb lesz felszedhetõ méretû újburgonyánk.

Doom
05-02-2016, 04:54 PM
...mi lesz az egérrel?!

st.jimmy
05-02-2016, 06:25 PM
Egérfogó

nem tudja kirágni a palackot a felfüggesztésnél?

mmilan21
05-03-2016, 02:05 PM
nem tudja kirágni a palackot a felfüggesztésnél?

Szerintem egykönnyen nem rágja magát ki onnan.
Naponta többször kell ránézni a csapdára és valószínûleg nem rágja ki magát.
Habár van néhány igen elszánt idõsebb egér amely akár az emberbe is beleharap, nemhogy kirágja magát a PET palackból.

Egyébként meg kell rakni bele egy kis eleséget, hogy az egér lefoglalja magát.

Aztán ki lehet szedni a "drágaszágot", ártalmatlanítani és mehet a macskának a tetem. Van így is elég sok egér és patkány.
A házba befurakodó egérbõl meg fõleg nem kell szaporulat.

Doom
05-03-2016, 02:47 PM
Aztán ki lehet szedni a "drágaszágot", ártalmatlanítani
Ez hogyan szokott lezajlani?
Nekünk voltak vakondjaink és nagyon begurultam mikor arra mentem ki,hogyan néz ki a gyep:duhos:!Kifigyeltem mikor mozog és ásóval kifordítottam elég sokat!Gyûjtöttem õket vödörbe és hétvégén elvittük jó messze...na mire vissza ássák magukat 10 kilométerrõl...

mmilan21
05-03-2016, 08:10 PM

Megölöm gyorsan. Aztán megkapja az egyik macska.

mmilan21
05-03-2016, 08:31 PM
Nekünk voltak vakondjaink és nagyon begurultam mikor arra mentem ki,hogyan néz ki a gyep:duhos:!Kifigyeltem mikor mozog és ásóval kifordítottam elég sokat!Gyûjtöttem õket vödörbe és hétvégén elvittük jó messze...na mire vissza ássák magukat 10 kilométerrõl...

A vakondokat én nem piszkálom.
Legalább kordában tartják a lótetû populációt.

Az egerek meg csak rágnak, rágnak, rágnak, kaparnak, bepiszkítanak és ráadásul a motoszkálásukkal is zavarnak.
Mindegy hol vannak, csak a háztól távol maradjanak. Ha meg bejönnek akkor is elmehetnének, de nem teszik. Hiába zavarom a kis értetleneket.
Ilyenkor jönnek az egércsapdák a képbe.

Amikor a 20. takarmányos zsákot rágják meg oldalt, akkor okkal üzen hadat az ember a kis betolakodóknak.

Most is a csávázott búzát eszik a barmaik.
Eddig lusta voltam csapdázni ott is, gondolván hogy felfordulnak majd a csávázó anyagtól, de nem.
Túlélik, mivel az EU betiltatta a komolyabb csávázószereket. (Persze a patkányméreg az "környezetbarát".)
1-0 a környezetvédelem javára.

mmilan21
05-04-2016, 08:31 PM
24 óra alatt 3 egeret fogtak a csapdák.
Kettõ termete egeret a megrágott vetõmagos zsákba telepített csapdák fogtak meg.
Már meg is kapták a macskák. 3 macska - 3 egér. Jó dolguk volt.

Ez jó taktika egyenlõre, hogy koncentrálom a csapdákat az egér gócpontokhoz, oda ahol a legtöbbet járkálnak.
Eddig bevált, leszámítva 1-1 okosabb/tapasztaltabb egeret.

Ádám Csaba
05-11-2016, 07:58 PM
A napokban elõkerestem az összes egérfogót! Elõre félek az õszi rágcsáló inváziótól... A tanyám körül rengeteg gabonát ültettek, így õsszel biztosan sok egér, pocok meg minden ilyenfajta rágcsáló fog téli menedéket keresni. Alternatív megoldásnak olvastam valahol, hogy a gyöngytyúk kiváló egérriasztó. Valakinek van errõl információja vagy tapasztalata?

Továbbá örömmel számolok be róla, hogy megkezdtük az általunk nevelt, teljesen vegyszermentes zöldségek fogyasztását. Minden napra jut már valami saját zöldség és szépen nõnek a növények. Eddig szinte teljesen elkerült minket a fagy, remélem már nem is lesz több ezen a tavaszon.

Dream_walker
05-12-2016, 06:57 AM
Alternatív megoldásnak olvastam valahol, hogy a gyöngytyúk kiváló egérriasztó. Valakinek van errõl információja vagy tapasztalata?

A gyöngytyúk tényleg jó rágcsálóriasztó, ráadásul elkapják, és széttépik, ami bemegy közéjük, egér, vakond, görény, bármit. A kismacskákat, madarakat is, ha el tudják kapni.

Másik alternatív megoldás, hogy kalapálsz le t-fákat a tanya környékén, nyugisabb helyre (a szántókra is érdemes, de beszéld le a használóval), ahová az ölyvek kényelmesen le tudnak ereszkedni, és onnan figyelik a zsákmányt. 1 hektárra 2-3 fa is elfér.

Ádám Csaba
05-12-2016, 08:55 AM
Az ölyveket próbálom távol tartani, mert azok a szárnyasokat is elviszik.
Gyöngytyúkot viszont szerzek be, hátha segítenek távoltartani a rágcsálókat.

Zacskóbicska
05-13-2016, 05:47 AM
Az ölyveket próbálom távol tartani, mert azok a szárnyasokat is elviszik.
Gyöngytyúkot viszont szerzek be, hátha segítenek távoltartani a rágcsálókat.

Az ölyvek mindig "szakosodnak". Vagy rágcsálóval táplálkoznak egész életükben, vagy madarakkal. Ez nem változik meg élettartamuk során. Írásodból úgy tûnik, a területeden sok a rágcsáló, ezért valószínû, hogy az ölyvek is azokat keresik.
A rágcsálók távol tartásához rendkívül jó tapasztalataim vannak az ebay-en olcsón beszerezhetõ ultrahangos riasztókkal. Ajánlom figyelmedbe.

Dream_walker
05-13-2016, 06:11 AM
A szárnyasok védelmére én egyszerûen lehálóztam a kifutó tetejét. Tsz-bõl, gazdáktól tudsz kérni bálaháló maradékot, mert a tekercsrõl az utolsó 8-10 m-t nem mindig tudja letekerni a gép, azt ki szokták dobni. Aládeszkázod, mert nem olyan jó a tartása, és máris nem kell az ölyvektõl tartani. Plusz elõny, hogy a madarak szárnyát sem kell visszavágni, mert belülrõl sem tudnak kirepülni :)

Ádám Csaba
05-13-2016, 06:21 AM
Számomra ez nem megoldható, mert több száz m2 a baromfiudvar és erdõt kerítettem le. Marad a gyöngytyúk.

Dream_walker
05-17-2016, 11:54 AM
Akkor viszont gyorsan növõ fákból ültesd be a kifutót, a lombkorona is véd az égi ragadozók ellen. Egyszer valahol azt olvastam, hogy a tojáshozam is kimutathatóan nõ, mert a tyúkok sem látják úgy az eget, és kevesebb a stressz a ragadozómadarak miatt.

Ádám Csaba
05-17-2016, 01:44 PM
Gyakorlatilag itt 10 méteres akácfák borítják a baromfiudvart. Na kíváncsi leszek a tojáshozamukra...

Dream_walker
05-18-2016, 10:26 AM
Gyakorlatilag itt 10 méteres akácfák borítják a baromfiudvart. Na kíváncsi leszek a tojáshozamukra...

Én is! Nem nézegettem anno a tojást, de a viselkedésük az feltûnõen nyugodt volt. Majd írd meg, hogy tényleg többet adnak-e!

Al Bundy
04-01-2017, 05:57 PM
Nem tudom, hogy itt jo helyen van-e, ha nem majd Tulelo atrakja (bocs Tulelo :) ). Asszony elkezdte nezni A haborus farm cimu sorozatot, en is rakaptam. Ebben 3 torotenesz egy evig el egy angliai videki farmon a II vilaghaboru idejen levo allapotok kozott. Sokmindent kell sajat maguknak megoldani, segitseget csak emberi segitseget kapnak. Nagyon erdekes, es sok otletet lehet venni. Korabeli ruhakban es technikaval dolgoznak. Akit erdekel ez az idoszak annak csak ajanlani tudom. Teljesen jol bemutatja a tanyasi eletet.

Laci
04-02-2017, 04:33 AM
Nem tudom, hogy itt jo helyen van-e, ha nem majd Tulelo atrakja (bocs Tulelo :) ). Asszony elkezdte nezni A haborus farm cimu sorozatot, en is rakaptam. Ebben 3 torotenesz egy evig el egy angliai videki farmon a II vilaghaboru idejen levo allapotok kozott. Sokmindent kell sajat maguknak megoldani, segitseget csak emberi segitseget kapnak. Nagyon erdekes, es sok otletet lehet venni. Korabeli ruhakban es technikaval dolgoznak. Akit erdekel ez az idoszak annak csak ajanlani tudom. Teljesen jol bemutatja a tanyasi eletet.
Üdv .
Igen , jó sorozat , Edward kori farm , viktoriánus kori farm is a sorozat része .

suuperbus
05-21-2017, 07:22 PM

Nekem is a kedvenc sorozatom. Én a háborús farmot láttam. Érdekes, hogy milyen sok dolog pótolható pl. babkávé helyett cikória és így tovább a végtelenségig, beleértve azokat a fura mezõgazdasági gépeket, amit elõhúztak a forgatás kedvéért.

aksurv
07-20-2017, 10:13 AM
http://m.divany.hu/szuloseg/2017/07/19/ha_nem_tanyan_laknek_egy_alkoholista_lecsovesedett _rettegett_egyetemi_oktato_lennek/

Alpha
07-20-2017, 01:25 PM
A feleségem örökölt egy 14 hektáros erdõt a várostól 7 km-re. A nagyszülei laktak ott. Gyerekkorában a feleségem is gyakran aludt a mamájánál, így Õt sok emlék köti oda. Az épületek már összedõltek. Elhatároztuk, hogy építünk egy új tanyát és pár év múlva odaköltözünk.
Van egy tanyám most is, de azt nem igazán szeretjük. Albérlõ lakik benne. Nem akarom elkiabálbi, de úgy néz ki arra is lett egy vevõm.
Szép lassan összeáll a dolog és ha minden jól megy, akkor pár év múlva egy erdõ közepén fogunk lakni, kilóméterekre a legközelebbi szomszédtól.
Lehet indítok egy blogot az építkezésrõl, mert amit csak tudok, én fogok csinálni. Ha így lesz, akkor megosztom itt.

st.jimmy
07-20-2017, 01:29 PM
Mi a baj a meglévõ tanyáddal? Miért nem szeretitek?

Alpha
07-20-2017, 01:41 PM
Mi a baj a meglévõ tanyáddal? Miért nem szeretitek?

Mezõgazdasági részen van, sehol egy fa vagy bokor. Nem túl hangulatos. Az épület nem túl elõnyös elosztású. Ha úgy alakítanánk át, hogy minden igényünknek megfeleljen, akkor szinte csak a falak maradnának. Régi a villamos hálózat, elavult a vízrendszer, stb.
Majdnem kétszer annyiért adom most el, mint amennyiért vettem két éve. Szerintem így hozom ki a legtöbbet a dologból.

st.jimmy
07-21-2017, 07:35 AM
Mondjuk mire egy fa megnõ valamennyire az 15 év, szóval azon még pénzzel se nagyon lehet segíteni. Meg ha van jó lehetõség másutt akkor adódik.
Viszont ha nem kell nagyon a pénz, az ingatlanárak még menni fognak egy darabig felfelé valószínûleg, a mostani városi albérletárak mellett még ez is.... Szóval ha nem muszáj lehet nem érdemes eladni egyelõre.

Alpha
07-21-2017, 10:12 AM
Mondjuk mire egy fa megnõ valamennyire az 15 év, szóval azon még pénzzel se nagyon lehet segíteni. Meg ha van jó lehetõség másutt akkor adódik.
Viszont ha nem kell nagyon a pénz, az ingatlanárak még menni fognak egy darabig felfelé valószínûleg, a mostani városi albérletárak mellett még ez is.... Szóval ha nem muszáj lehet nem érdemes eladni egyelõre.

Épp ma lett meg az idõpont az ügyvédhez. Szerintem ennyit nem kapnék érte, akkor sem ha várnék.
Én örülök ha elkel és új tanyát épírhetünk.

Dream_walker
07-21-2017, 10:16 AM
Mondjuk mire egy fa megnõ valamennyire az 15 év, szóval azon még pénzzel se nagyon lehet segíteni.

Szerencsére ezen mégis lehet segíteni, van már "elõnevelésre" szakosodott kertészet, 10-15 éves fákat árulnak hatalmas konténerben, no meg persze hatalmas összegért. De akinek belefér, az pár nap alatt félig-meddig beállt erdõcskét tud varázsolni magának.

Alpha
07-21-2017, 12:28 PM
Fizetésbõl élünk, így nem valószínû, hogy milliókból csináltatunk egy erdõt. Majd csinálok fotót mindkét telekrõl és környezetérõl, akkor megértitek a váltás okát.

Dream_walker
07-25-2017, 12:39 PM
Én sem úgy írtam, hogy mi vagyunk a célközönség, csak már van ilyen is. A képekre kíváncsi vagyok :)

Dream_walker
12-29-2017, 05:31 PM
Ezt ma találtam, igaz, hogy angolul van, de azért nem tudományos nyelv, a lényeg érthetõ :)

https://saltinmycoffee.com/2016/10/make-money-on-a-small-homestead/

Dream_walker
01-02-2018, 03:35 PM
Ha van rá igény, angol nyelvterületen (meg oroszon, köszönhetõen a dácsás "mozgalomnak") eléggé megy ez a tanyás téma, meg, hogy hogyan lehet keresni vele, szívesen lefordítok ilyen cikkeket, posztokat. Mivel engem is érdekel, és végigolvasom, végigtanulmányozom, onnantól már nem nagy dolog közben lepötyögni magyarul. Persze ez nem hivatalos fordítás lenne, mert közel sem tudok olyan jól angolul, de a lényeg meglenne. Ha van rá igény, persze csak akkor.

Alpha
01-02-2018, 04:19 PM
Ha van rá igény, angol nyelvterületen (meg oroszon, köszönhetõen a dácsás "mozgalomnak") eléggé megy ez a tanyás téma, meg, hogy hogyan lehet keresni vele, szívesen lefordítok ilyen cikkeket, posztokat. Mivel engem is érdekel, és végigolvasom, végigtanulmányozom, onnantól már nem nagy dolog közben lepötyögni magyarul. Persze ez nem hivatalos fordítás lenne, mert közel sem tudok olyan jól angolul, de a lényeg meglenne. Ha van rá igény, persze csak akkor.

Engem nagyon érdekel. :beer:

WestBam
01-02-2018, 07:10 PM
Nézd, ha van idõd és kedved csak nyerhetsz vele, mert fejlõdik az angolod miközben Te hasznos tudást szerzel és nekünk is elérhetõvé teszed. Szóval én megköszönöm ha csinálod!!! :thumbup

Dream_walker
01-02-2018, 08:55 PM
No, akkor majd igyekszem :)

Alpha
06-29-2018, 09:35 PM
Bátyám apósának a tanyáján voltunk ma. (Lakatlan ház, csak gazdálkodni járnak ki naponta) A bejárat elõtt egy süni lapult a gazban. Az idõs mondta, hogy van kölyke, látta a napokban. Ahogy otthagytuk, a süni elindult a krumpliba és pár méter után hangot adott ki. Hívta a szaporulatát. Nagyon aranyos volt. Szerencsére az idõs is nagy állatpárti és hagyja Õket békésen élni. Mindig hagy nekik hullás gyümölcsöt. (Bár fogalmam sincs, hogy szereti-e a kaktusz-disznó, de pozitív gesztus)

mmilan21
06-30-2018, 05:14 AM
Mindig hagy nekik hullás gyümölcsöt. (Bár fogalmam sincs, hogy szereti-e a kaktusz-disznó, de pozitív gesztus)

Az almát biztosan szeretik. Egyszer már láttam hogy a komposztra dobott almákból evett egy sün. Amit talál a komposztdombon, abból ehet nyugodtan.
Éjszakánként az utcán is elég sok sünt láttam mostanában. Van sokféle gyümölcsfa az egész utcában, szóval tudnak enni a hullott gyümölcsökbõl.
Hozzáteszem hogy ez a legforgalmasabb fõutca, ugyanakkor itt vannak a legnagyobb zöldfelületek is sokféle fával beültetve.

Rozsomák
01-28-2019, 05:07 PM
https://kanizsaujsag.hu/hir/201901/pancser-volt-nem-foldmuves

Nem biztos, de gyanítom oktathatta volna a tisztelt tanárokat a témában, de hát nem volt iskolája, ne vegyen földet.

fater.lajos
01-29-2019, 10:59 AM
Egy aranykalászos gazda tanfolyam felénk 60.000 Ft és három hónap. Kisstílû volt a fickó, hogy ennyiért hamisított. Akár sittre is vághatják. A büntetés és a bûnügyi költség ennél jóval több lesz!
Lehet hogy oktathatna, de a törvény azért született dán mintára (ott dán felsõfokú agrár diplomát írnak elõ), hogy külföldi csak nagyon nehezen szerezhessen mezõgazdasági földtulajdont... Mint tudod, a magyar termõföldek piaci ára eltér az EU-tól. Lefelé. A zalai földek jók, magas aranykorona értékûek. A szántótól a gyümölcsös még jobb, értékesebb. Sajnos, nagyon ritkán adják el õket. Tudomásom szerint hirdetve sincs, csak kéz alatt forognak... Lehet, hogy valami zsebszerzõdéses dolog van mögötte?

Ged
01-29-2019, 02:10 PM
Egy aranykalászos gazda tanfolyam felénk 60.000 Ft

Ez nem csak a vizsgadíj?
Pár hete pont nézegetem a neten, hogy milyen tanfolyamok vannak, és aranykalászos gazda képzést 150 eFt alatt nem dobott ki a Google (felkészítés + vizsgadíj)

fater.lajos
01-30-2019, 11:23 AM
Nyertél. Áremelés is volt 99+60 :(

De még így is olcsóbb lett volna...

Sergeant
02-04-2019, 02:49 PM
8413
A vasárnapi sült.
Remélem, amikor összeomlik minden, akkor is ilyeneket tudok majd az asztalra tenni.
Sertés karaj, füstölt húsos szalonnával tûzdelve, vörösboros alapon megsütve.
Egy barátom mondta régen, hogy jöhet bármilyen világ, falun nem hal éhen az ember.
:D

Al Bundy
05-18-2020, 12:46 AM
Nem teljesen a tanyasi eletrol szol, de mar regota olvasgatom ezt a blogot. Roviden: egy magyar ember tobb tarsaval egyutt vett egy tobb ezer hektaros farmot Zambiaban es ott termelnek mindenfelet. Leirja hogyan elnek a farmon, milyenek a helyi emberek stb...

https://magyarfarmerzambiaban.blog.hu/2020/05/17/koronavirus_zambia_es_a_covid19

raktaros
04-30-2022, 09:54 PM
Nem tudom melyik témába illik...

Tud valaki olcsó ötletet villanypásztor karónak?

Akác karókat árulnak 2-300ft körül, csak hát nagyon nem a közelben.
Műanyagok drágábbak, meg ott is láttam már hogy nem postáznak.
Felmosónyél, seprűnyél (fa/műanyag bevonatos fém), gondolom nem túl tartós.
Bambuszom lassan nől/szaporodik, abból még nem tudok használni.
Olcsó, bevált, mindenhol beszerezhető, legalább 3 évig tartós megoldás van?

Alpha
05-01-2022, 07:40 AM
Nekem akác karó volt és PVC cső darab volt rácsavarozva szigetelő gyanánt. Mivel nincs a közeledben akác karó, szerintem keress fel fűrésztelepet, hátha van valami leeső anyag, ami a célodnak megfelel.

raktaros
05-01-2022, 01:05 PM
Nekem akác karó volt és PVC cső darab volt rácsavarozva szigetelő gyanánt. Mivel nincs a közeledben akác karó, szerintem keress fel fűrésztelepet, hátha van valami leeső anyag, ami a célodnak megfelel.

Keresgetek folyamatosan talán majd akad akác a közelben is. Egyenlőre kis terültet lesz bekerítve, lehet ideiglenesen vágok akkor fenyőből.
Vad ellen lesz, rongálnak mindent :(
Anno mamám próbálkozott zörgő dolgokkal, vérrel, hajjal, de hiába. Még a szomszéd pottyantósának a szaga sem ijesztette el őket.

Dream_walker
05-01-2022, 07:22 PM
Nem tudom melyik témába illik...

Tud valaki olcsó ötletet villanypásztor karónak?

Akác karókat árulnak 2-300ft körül, csak hát nagyon nem a közelben.
Műanyagok drágábbak, meg ott is láttam már hogy nem postáznak.
Felmosónyél, seprűnyél (fa/műanyag bevonatos fém), gondolom nem túl tartós.
Olcsó, bevált, mindenhol beszerezhető, legalább 3 évig tartós megoldás van?

Karó nem tart három évig, talán csak ha fémből van. Az akác a legmegbízhatóbb, de abból is ki kell fogni azt, amelyiket nem kell folyton igazgatni. És akkor is folyton igazgatni kell, mert az a rohadt villanypásztor az ilyen :D

Vad ellen lesz, rongálnak mindent :(
Anno mamám próbálkozott zörgő dolgokkal, vérrel, hajjal, de hiába. Még a szomszéd pottyantósának a szaga sem ijesztette el őket.

A fákat meg lehet védeni lószarral, mi legelőn úgy védjük a csemetéket. Szó szerint körbe van rakva a citrommal, legalább két lapátnyi egy-egy tőhöz, és nem megy rá a vad, legalábbis az őz, szarvas nem. Disznó nem jár arra, azt nem tudom, távol tartja-e.

Ged
05-01-2022, 08:02 PM

Kifejezetten karónak termesztesz bambuszt? Milyen fajta? Mióta van bambuszod? Röviden leírod a tapasztalataidat?

raktaros
05-01-2022, 08:50 PM
Kifejezetten karónak termesztesz bambuszt? Milyen fajta? Mióta van bambuszod? Röviden leírod a tapasztalataidat?

Nem termesztek, csak egyszer valaki kérdezte nem-e kell, gondoltam ültetek aztán jó lesz valamire :)
Egy patak partjától kaptam, de nálam nem vizes környezetben él.
Itthon van egy kevés meg a kisháznál, ott most ültettem belőle még a telek végére, ahol szaporodhat szabadon.
Virághoz, paradicsomhoz használunk belőle.
Csak annyit foglalkozom vele hogy kordában tartom mert terjeszkedik főleg a szomszéd felé.

Fűzet is ültettem, hátha lesz valamikor kedvem kosarat fonni.
Papám nagyon ügyes volt, rengeteg kosarat, seprűt csinált, sajnos nem tanultam tőle, mindig volt "fontosabb" dolgom :(

Ged
05-02-2022, 07:12 PM
Én is szeretnék valami kis bambusz-sövényt ami növénytámasznak való karóval is ellát. Már nézegetem a neten az itthon elérhető, télálló fajtákat. Őszig eldöntöm mi legyen.

Alpha
05-03-2022, 07:16 AM
Én is szeretnék valami kis bambusz-sövényt ami növénytámasznak való karóval is ellát. Már nézegetem a neten az itthon elérhető, télálló fajtákat. Őszig eldöntöm mi legyen.

Facebook-on bambuszos csoportba leírják, hogy mikor és hogyan szaporítsd, illetve ingyen tudsz szerezni bambuszt.

Ged
05-03-2022, 01:41 PM
Facebook-on bambuszos csoportba leírják, hogy mikor és hogyan szaporítsd, illetve ingyen tudsz szerezni bambuszt.

Köszi.
Még a végén kénytelen leszek létrehozni egy Facebook profilt. :rolleyes:

raktaros
05-03-2022, 08:08 PM
Állítólag rengeteg fajtája van. Egy barátom is kapott valakitől, valamilyent, az nem maradt meg.
Kaptam én is egy másik fajtát, az szerintem semmirevaló, gyorsan vastagra nő de gyenge, kinézetre a kukorica szárára hasonlít nekem.

coco
05-06-2022, 08:36 AM
Melyik csoport lenne az? Köszi :)

Alpha
05-06-2022, 07:22 PM
Bambusz kedvelők
Én kiírtam csoportban, hogy honnan vagyok és ingyen elhozhatót keresek. Többen is ajánlották. Így lett bambuszom.

darxide21
11-12-2022, 04:42 PM
Sziasztok! Fehér akác terméséből ki lehet nyomni ilyen fehér, zselé szerű anyagot. Ismerősöm mesélte, hogy ők régen sokat ették ezt a matériát, mikor a nagyapjánál voltak szabadkán. Az érdekelne, hogy ki-mit tud ennek fogyasztásáról?

varég
11-12-2022, 06:22 PM
Sziasztok! Fehér akác terméséből ki lehet nyomni ilyen fehér, zselé szerű anyagot. Ismerősöm mesélte, hogy ők régen sokat ették ezt a matériát, mikor a nagyapjánál voltak szabadkán. Az érdekelne, hogy ki-mit tud ennek fogyasztásáról?

Amennyiben a fent nevezett fehér akác azonos a gledícsiával, aminek hosszú, lapos termése van, akkor annak a magjából lehet lisztet őrölni, vagy főzeléknek elkészíteni.
A fáról:
https://egeszsegter.hu/cikk/920/gledicsia-lepenyfa-az-eheto-vadon-termo-huvelyes#gsc.tab=0

Egy videó a magokról:

https://www.youtube.com/watch?v=GdH16Yz6rlw

Dream_walker
11-12-2022, 07:34 PM
A fehér akác és a gledícsia két különböző fafaj.
Ami közös bennük, hogy mindkettő termése hüvelyes (pillangós növények), és természetesen ehető, ugyanúgy, ahogy a bab. Csak az éretlenből lehet nedvet kinyomni, az is ehető.
De ahogy Varég is írja, őrölhető is, meg főzni is jó, csak meg kell szokni az ízét, mert az bizony nem olyan, mint a bab. Állatoknak is le lehet darálni, van benne rendesen fehérje.