PDA

View Full Version : A Természet nem mindenkinek való

Oldalak : [1] 2

Don't Panic
03-22-2013, 04:41 PM
Ha már errõl írok blogot, akkor gondoltam elindítom ezt a topicot.
Nos, sok hazai emberben - de még külföldi fórumokon hozzászólókban is - megfogalmazódik az, hogyha beütne a gebasz, akkor a vadonba menekülne.
Talán a magyar ember kevésbé városiasodott, mint az amerikai 10-20 milliós megacity-kben lakók, ám a kisvárosi vagy éppen tanyasi élet sem ugyanaz, mint hónapokat kihúzni az erdõben! Ráadásul Magyarország sokkal sûrûbben is lakott. Tehát csak fel szeretném hívni a figyelmét az embereknek, hogy mielõtt ezt az opciót betervezik a prepper A, B, C tervükbe jól gondolják végig, hogy kibírnának-e mondjuk egy magyar telet odakint mindenféle összkomfort nélkül októbertõl márciusig a mínuszokban! Mert még az, aki rendszeresen túrázik is teljesen más körülményekkel fogja magát szembetalálni, amikor hónapokra kell berendezkedni odakünn! Nem ugyanaz a pár napos sétafika meg az élni a Természetben! Sem mentálisan, sem fizikailag, sem pedig felszerelésügyileg! A szükséges tudást már meg sem említem.

TMIB
03-22-2013, 07:25 PM
A külföldi fórumokon is folyamatosan írják, hogy amint történik valami, a hátukra dobják a felszerelést aztán irány a hegyvidéki erdõ. És ott mit fog csinálni? Már azon kívül hogy halálra fagy? A hegyekben még nyáron sincs hõség, nem hogy télen. Én bele se akarok gondolni abban, hogy egy telet kint töltsek. Falu, vagy tanya, de hogy a szabad ég alatt, -20 fokban? Volt hogy kint töltöttem az éjszakát télen, volt olyan is hogy a munkám miatt, de sose volt kellemes a kegyetlen fagyban mászkálni. És a vadonban nincs forró tea, mint a munkahelyen vagy otthon.

TMIB
03-22-2013, 07:35 PM
Ez angolul van, de a közepétõl felmerül a hegyekbe vonulás is. :D

http://www.youtube.com/watch?v=evr_tP9cJWY

zukajev
03-22-2013, 07:45 PM
Hali!
Én sokat üldögéltem -15 ben várva a nagy kant és mindíg megállapítottam hogy jó nagy hülye vagyok.
felszerelésem ilyenkor:
molinó alsó felsó, 2 zokni az egyik k*va vastag termós, termós nadrág + vastag lesnadrág, ing, 2-3 pulóver, leszsák, kapát, kesztyû, sapka, neoprémes csizma.
Ez egyhelyben ülve 4-5 órára elég.
Csak úgy viszonyításnak :)

Don't Panic
03-22-2013, 08:01 PM
Jó indulatú leszek és felteszem, hogy épít valamiféle kuckót magának, mint Dick Proenneke. Persze nem olyan sirályat, így az elsõ esõ után elkezd káromkodni, az elsõ vihar leviszi a tetõ felét és a mínuszok úgy fognak besüvíteni, mint atom. Pár nap után kifogy a magával cipelt tartós élelmiszerbõl és vadászni indul. Ott csillog az oldalán a milliós Benelli, de sosem tanulmányozta vadjaink életmódját és/vagy cserkelt. Max hajtásra ment jól bepiálva a többi vadásszal, esetleg lesen ült. Szóval esély a szarvaspörköltre zéró. Ezt még egy párszor eljátsza, majd beleun. Megpróbál csapdázni kisebb állatokat. Két órán át állandóan összedõl az egész, az ujját is jó párszor leüti. Hazamegy a kuckóba éhesen, átfagyva, dühösen. Pont kifogy a gázpalack is meg a gázlámpa. A sötétben belerúg valamibe. Utolsó csepp aznapra. Ezért mérgében szétveri a fél csilliárdos technikát. Se kaja, se energia, se felszerelés és dührohama közben eltörte a kezét vagy a lábát is. Nem telik bele egy hónap és fosztogatók holtan találják - vagy annyira legyengülve, hogy simán agyonverik - aztán szépen elviszik a maradék cuccát. Szerintem még nem is túloztam.

Ja, egyébként vicces a link! ;)

Don't Panic
03-22-2013, 08:08 PM
Hali!
Én sokat üldögéltem -15 ben várva a nagy kant és mindíg megállapítottam hogy jó nagy hülye vagyok.
Haj, de sokszor megfordult ez nekem is a fejemben 20 kilóval a hátamon egy ötvenes közepedte a mínuszokban. :haha:
Aztán agyban mindig helyreraktam, hogy miért is csinálom én mindezt. Sõt, olyan is megesett, hogy arra gondoltam, hogy: Na, ja! A tejbegrízhuszárok ülnek otthon a 26 fokos lakásban. Puhapöcsök! És már röhögve folytattam, ami még az ötvenbõl hátra volt.

Trendo
03-23-2013, 05:58 AM
Meglehetõsen nagy túra- és táborozási tapasztalat birtokában mondom, hogy a mai városi ember életképtelen a természetben. Már a gyerekek is képtelen a megszokott komfort nélkül meglenni. Nézzétek meg, hogy egy átlagos kempingezõ mit cipel magával egy hosszú hétvégén a kényelme biztosítására (holott a legtöbb campingban angol wc, hideg-meleg víz, villany is van.
Sõt bolt és büfé... :)
Korábban szerveztem iskolásoknak afféle cserkésztáborokat, elhagyott helyeken. A legfõbb panaszuk az volt, hogy nem tudtak vásárolni, pénzt költeni, üdítõket inni, ilyesmi. Az ismeretek átadásánál is hozzászoktak a tévécsatornák által nyújtott intenzitáshoz. "Élõben" nincs türelmük kivárni csendben, míg egy madár arra repül... Az õz, a szarvas, vaddisznó a malacaival szíveskedjék le-fel grasszálni elõttük, hogy kényelmesen megnézhessék. És miért nincs a Börzsönyben oroszlán? :)))

Don't Panic
03-23-2013, 08:24 AM
100%-ig egyetértek veled Trendo. Még egy-két napot is alig bír ki az elektronikus biz-baszai nélkül. Az intenzív inputok miatt meg szinte lehetetlen a figyelmét a Természetben fontos dolgokra összpontosítani. A másik amit rühelek, hogy irdatlan hangosak az emberek a vadonban. Ez békeidõben csak idegesítõ, de mi történne egy valós, életveszélyes káosz esetén? El sem tudnának rejtõzni vagy harcászkodni estleg csapatban helyet változtatni anélkül, hogy felfednék a pozíciójukat, stb., amennyiben arra lenne szükség. És ez nem csak a vadonban igaz, hanem a városban is. Az agresszívabb csoport vagy a képzettebb netán a fosztogatók pillanatok alatt kiszúrnák az ilyen konzumidiótákat és végeznének velük.

Trendo
03-23-2013, 08:50 AM
Örülök, hogy egyetértünk! Más. Hasonló jellegû fórumokon gyakran találkozom olyan tévhitekkel/vágyálmokkal, hogy egy erdõben, gyûjtögetésbõl egy városi ember akár csak pár napig fent tudja tartani magát! A mi éghajlatunkon, a középhegységeinkben alig akad olyan ennivaló, amivel a vegyes táplálkozáshoz szokott modern ember kihúzza egy pár napig is. Nem beszélve arról, hogy a szép képeskönyvek a témában megtévesztõek! Ugyanis figyelmen kívül van hagyva a szezonalitás. A vadgyümölcsök, a gombák, az ehetõ zöldek zöme nem lelhetõ fel, csak pár napon, héten, esetleg hónapon át. Ráadásul, az átlagos kalóriatartalmat figyelembe véve egy átlagos testsúlyú embernek annyit kellene ebbõl megennie, amennyit képtelenség.
A legtöbb, hozzáférhetõ tápanyag inkább csak kiegészítõként jön számításba.
Szándékosan nem írtam a vadászatról, csapdázásról, mert a legtöbb egyénnek az illuzórikus, hatékony fegyverek, és a megfelelõ ismeretek és készségek hiányában. (Mire megtanulsz vadászni, már éhen haltál)
De ha mondjuk valaki húshoz hozzájut, még mindig hiányban szenved szénhidrátban (a fenyvesben nincs pékség).
Én egyszer megpróbáltam gombán kihúzni egy hétig. Három nap után feladtam, a szervezetem tiltakozott ellene.

Fenti, szkeptikus véleményem ellenére, szívesen megosztanám a közösséggel az erdei tápanyagokból elkészíthetõ ételek receptjét, ha valaki érdekel. De, ezek inkább csak kuriózumok, mint életfenntartásra alkalmas étkek! Ezt nem gyõzöm hangsúlyozni.

zukajev
03-23-2013, 04:55 PM
És hány h*lye kezdi el felfalnia meztelencsigákat nyersen, bergrilsz után szabadon :)

MaRee
03-25-2013, 09:35 AM
Sziasztok!

Tudtok esetleg olyan jó könyvet ami a magyarországi vadonban fellelhetõ ehetõ növényekrõl szól? Esetleg vadászatól, csapdázásról, nyomolvasásról is jöhet valami érdekes, ha tudtok :)

Trendo:

Engem érdekelnek az ételek!

Egyébként teljesen egyetértek a fentebb elhangzottakkal, én kezdõ erdõjáróként / bushcraftolóként kicsit átlátom, milyen vágyálom ez az "erdõben való túlélés". Többször éjszakáztam már sátorban, egyszer saját kézzel épített menedékben, az sem volt egy leányálom, pedig tavasszal és nyáron mentem. Átlagembernek bármilyen évszakban nagyon kevés esélyt adok a túlélésre, télen pedig 0%-ot.

Én haverokat vittem egyszer így túrázgatni, gondolták ez majd milyen izgi lesz, mint Ber Grílsz, még kaját sem akartak magukkal hozni, hogy õk majd vadásznak mókusra :) :) Egy pár óra múlva persze olyan nyafogás lett az egészbõl, hogy haza akartak menni. Még gyújtóval sem tudtak egy normális tüzet gyújtani és rakni, se sátrat felverni, a többirõl nem is beszélve.

zukajev
03-25-2013, 11:59 AM
Szia!
itt egy link:
http://www.tuleles.hu/index2.php
Ez egy sima túl élõ könyv de inkább a katona résszel foglalkozik, de 100% magyar.
Van benn e csapdázás, növények, tábori füstölés, nekem bejött.
Fõleg a rapsic-halász trükkök, amolyan robbantós :) (nem próbáltam ki, 1 nincs is hol, 2 sajnálnék egy jó kannát elcseszni így )

Trendo
03-25-2013, 02:19 PM
Ma Ree! Túlélõvel egyeztetve, folyamatosan teszem majd fel a Fórum "Prepper Bisztró" rovatába a receptjeimet. Lapozz oda, ha érdekel a téma! Ezek mind kipróbált recipék. Zömük a természetben fellelhetõ alapanyagokra (is) épül, ám, ahogy ezt már írtam pár helyen, csak ezekbõl aligha lehet megélni :D Vegyük pl. a csalánfõzeléket, ami igazán lehetne egy perspektívikus túlélõ étel! Igen ám, de egy marék csalánt, vagy turbolyát vízben kifõzve, a la nature, igen kevés ember képes jóízûen elfogyasztani. És ha mégis, akkor se sok energiapótlást biztosít nekik! Újból megismétlem: az, hogy bármilyen "szakkönyv" szépen leírja, hogy egy nálunk honos növény "ehetõ"; meg is tanulod felismerni; találsz a hasznosításához receptet: ez még mind-mind kevés ahhoz, hogy ebbõl megélj, akár néhány napon át.
Örömmel megosztom mindenkivel a botanikai/gasztro ismereteimet e téren. De eszembe sincs "belengetni", hogy ezek segítségével akár egy pár napig "túlélhettek" a magyar középhegységi környezetben :D Ne legyenek illúzióink! A modern, depláne városi ember éhen hal a természetben

Én egyszer egy diétás nõvér lánnyal karöltve tartottam egyfajta túlélõ tábort gyerekeknek! Totál kudarc volt! A kölköknek nem akaródzott megenni a vadonban talált nyersanyagokat. Szakmailag pedig kiderült, hogy a csekély kalóriatartalom lassú éhhalálhoz vezetett volna amúgy is :)

Don't Panic
03-25-2013, 02:57 PM
Ahhoz, hogy valaki életben tudjon maradni a Természetben meg kell figyelni és alkalmazni kell a még ott élõ törzsek étrendjét:
- a férfiak napi rendszerességgel járnak - területtõl függõen - halászni vagy vadászni (fehérje- és zsírforrások)
- az asszonyok pedig gyûjtögetnek (ehetõ növényeket, gombákat, gyümölcsöket, kisebb halakat, rákokat, ez utóbbi pl. Dél-Amerikában jellemzõ)
- a szénhidrát szinte teljesen hiányzik az étrendjükbõl (esetleg gyümölcscokur a termésekben és néhány kovásztalan kenyérféle, de még ez sem annyira jellemzõ), mivel nem termelnek gabonát
Ez mellett nincs pazarlás! Ha aznap este majom van - vagy eszkimóknál fóka -, akkor ott minden elfogy vagy újrahasznosításra kerül.
Ebbõl a rövid hozzászólásból is már jól látszik, hogy csak növényeken NEM lehet elélni odakint.
Ezek után hasonlítsa össze mindenki a nyugat-európai étrendet ezzel! Logikusan nem adok egy hónapnál többet egy átlagos városlakónak onnantól kezdve, hogy elfogytak a tartalékai.

Don't Panic
03-25-2013, 03:06 PM
Tudtok esetleg olyan jó könyvet ami a magyarországi vadonban fellelhetõ ehetõ növényekrõl szól? Esetleg vadászatól, csapdázásról, nyomolvasásról is jöhet valami érdekes, ha tudtok :)

A csapdázás törvényileg tiltott ma Magyarországon, ezért errõl magyar nyelvû kiadványt nem fogsz találni.
Vadászatból talán a legjobb munka Dr. Borzsák Benõ: Vadászati Alapismeretek. De, ez már egy nagyon régi könyv. 1988-ban jelent meg a Mezõgazdasági Kiadó gondozásában. Tehát csak antikváriumból tudod beszerezni.

Dream_walker
03-25-2013, 08:24 PM
Sziasztok!

Véleményem szerint a dolgok ebben a kérdésben nincsenek a helyükön kezelve. Maga a témaindítás is kicsit sántít, mindjárt ki is fejtem.

Jómagam többször vettem részt vitákban és beszélgetésekben, amelyek a tanyasi vs. városi/falusi létrõl szóltak. Érintettségem miatt tudom, hogy az egyes lakóhelyek megkövetelik a maguk életstílusát. Egy városi ember sosem tud tanyasi módon élni, még ha kertes házban is lakik egy külvárosi területen. Egy tanyán vagy apró faluban pedig el kell felejteni a városi életmód szokásait. Nem azért, mert bármelyikkel is baj lenne, hanem mert az életmódot a helyhez kell igazítani, különben nyögés lesz a vége.
Ugyanez a helyzet a természetben való túléléssel is. Fel kell ismerni, hogy a természeti túlélés természetközeli stílust és szokásokat kíván. A városi, vagy a falusi ember úgymond rákefél (már bocs a kifejezésért) a természetben, ha a városi vagy falusi szokásokat akarja követni. Az ott nem mûködik, legfeljebb amíg a készletek tartanak, ahogy ezt már többen is jelezték elõttem. A természetben az ottani szokásokat kell elsajátítani, alkalmazni. A természet senkinek nem való, aki nem tartja be a szabályokat. De mindenkinek való, aki hajlandó a része lenni.

Azt ne felejtsük el, hogy a természet az ember elsõdleges otthona. Az állatvilág évmilliók, milliárdok óta a természetben él. Az ember ugyan csak pár tízezer éve, ha hinni lehet az okosoknak, de mondjuk, hogy igen. Az embernek is a természet volt a lakhelye.
A természet etet minket, elbújtat az elemek dühe elõl, ruház, és megóv. Csak érteni kell a módját. Ha valaki háromfogásos ebédet akar, csapból folyó meleg vizet, és hõszigetelt ablakot, ami elé leülve lehet nézni a hóesést, akkor a természetben pórul jár. Viszont ha életben akar maradni, akkor ott mindent megtalál.
Más menedék kell, ha nyáron kell kihúzni pár napot, és más, ha télen pár hónapot. Más táplálékszerzés, ha távot kell megtenni, és más, ha egy helyen kell maradni. Más viselkedés kell, ha mondjuk természeti katasztrófa miatt vonulunk el, vagy a háborús helyzet és/vagy a zombik miatt.
Minden helynek, helyzetnek megvannak a maga finomságai, és ha valaki helyesen alkalmazza, akkor a természet képletesen értve a tenyerén hordozhatja az embert. Ha meg nem, akkor biokomposzt...

A hangsúlynak inkább azon kellene lennie, hogy az emberek meddig hajlandóak elmenni az alkalmazkodásban. Túlélési helyzetben értelemszerûen az lenne a jó válasz, hogy a végsõkig.

Szóval a kérdés bonyolultabb, mint hogy akkor most jó-e odakint vagy sem.
Másrészrõl sajnos hazánkban nincs túl sok olyan hely, amire rá lehetne fogni, hogy na, ez vadon. Gyakorlatilag mindenhova elér az ember keze sajnos, így ami egy több ezer négyzetkilométeres amerikai erdõben jó megoldás, az egy hazai, 100 méterenként erdészeti utakkal szabdalt telepített erdõben nem biztos, hogy üdvözítõ. Ettõl függetlenül vannak azért eldugott helyek bõven, így meg lehet találni a számítást. Csak a módszereket kell a helyzethez igazítani.

Trendo
03-26-2013, 09:03 AM
Amit írtál, abban sok igazság van. Sok városi kerget illúziókat a vidéki élet bukolikus szépségeirõl, aztán mikor szembesül az igazsággal, a megszokott komfort hiányával, a puszta fennmaradáshoz szükséges rengeteg munkával, akkor elmenekül. Sokat olvastam az ún. ökofalvakról, melyeket szintén egyfajta romantikus elvágyódás hívott életre. Rengeteg jószándékú törekvése fulladt kudarcba az oda költözõ embereknek, családoknak. Sokakat csak a gazdasági kényszer, vagy valamiféle kínjukban kitalált hamis kompromisszum marasztalt ott, ideig-óráig. Például az, hogy sikerült kicsikarniuk valamiféle státuszt (falugondnok, polgármester stb.) ami segít a családot a felszínen tartani. Ilyen hamis illúzió a falusi turizmus, az ökoiskolák, tanfolyamok, gagyi ajándéktárgyak készítése, vagy burkolt kéregetés (állami pályázatok, egyházi adományok)

Azonban a kesergéssel nem megy az ember semmire. Mindenki igyekezzen megtalálni az általa elérhetõ arany középutat. Minden hasznos ismeret elsajátítása, olyan tevékenységek, sportok mûvelése, melyek kicsit visszavisznek a természethez, csak jó lehet. Fõleg a gyerekeket kell más szellemben felnevelnünk. Sutba dobni a gyõzedelmes kapitalizmus XIX.századi szemléletét, hogy az ember a világ ura és utódainkat más hozzáállásra szoktatni. Ehhez rengeteg áldozat, türelem, gyakorlás, praktikum és elmélet befogadása szükséges. És velejárója a dolognak a gyakori kudarc is. Nem lila illúziókat kell kergetni, hanem elérhetõ célokat kell magunk elé kitûzni és a nehezen elért eredményeket önzetlenül megosztani másokkal. Ez a fórum sem fogja megváltani a világot. De arra kell törekedni, hogy az "együtt töltött" idõ ne vesszen kárba, mindenki gazdagodjon általa. Mindenkinek sok sikert kívánok ehhez.

Sgtmaj.Prepper
03-26-2013, 09:30 AM
Az emberek többsége már oly mértékben elszakadt a bolygó élõvilágától, hogy nem tudna létezni a természetben. Ijesztõ belegondolni, hogy mennyire függünk a magunk által létre hozott mesterségesen és erõn felül fenntartott civilizációnktól. Kultúránk motorja ma már kimondottan a fogyasztás. Bizonyos szempontból a prepperkedés is kezd ,,divat" lenni. A lelkes prepperek egy része sem állná meg a helyét az ,,erdõben", akkor sem, ha amúgy vett egy 60 000Ft-os hiper-szuper kést. Ahogy fentebb említettétek, annak van esélye, aki jelenleg is valamilyen szinten képes része lenni a természetnek. Fontos a következõ generációk helyes nevelése, bár ekkora ellenszélben ez nem egyszerû feladat.

Don't Panic
03-26-2013, 01:26 PM
Sziasztok!

Véleményem szerint a dolgok ebben a kérdésben nincsenek a helyükön kezelve. Maga a témaindítás is kicsit sántít, mindjárt ki is fejtem.

Pont ugyanazokra a dolgokra hívtam fel a figyelmet, mint amirõl te beszéltél a terjedelmesebb hozzászólásodban. Talán annyit nem fogalmaztam bele vagy emeltem ki a kezdõ szövegben, hogy alkalmazkodóképességgel könnyebben elviselhetõ és túlélhetõ lehet a dolog. Ezenfelül mindkettõnk alapgondolata megegyezik. Akkor miért is nincsenek a dolgok a helyükön kezelve avagy sántít a témaindítás? :confused:

knife1
03-26-2013, 03:02 PM
Sziasztok!

Van magyar kiadvány (http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=csapdafelek&ID=89655), ebbõl raktam össze párat, mind kitûnõen mûködik, de bármelyik túlélõkönyvben találsz ötleteket (pl. Len Cacutt: Túlélés, Buzek: A túlélés kézikönyve, stb.)

Vándor
03-27-2013, 08:19 AM
Sziasztok!

Magyar viszonyokra legjobban alkalmazható könyv kezdõkenk is a Ray Mears: A túlélés kézikönyve.
Évszakokra bontva megy végig, hogy mikor milyen menedéket építs, milyen növényekkel tudsz tüzet gyújtani, kötelet készíteni, vízkeresési módszereket, és persze a fellelhetõ élelmeket veszi sorra.

Némileg enciklopédikus, és néprajzi vonulattal, de szintén sok egyzserû eszköz, menedék, étel, és azok tartósításáról, régi mesterségek alapjai és szerszámairól:
Dr. Kós Károly: Mihez kezdjünk a természetben?
Tarján Gábor: Mindennapi hagyomány

Szépséghibája a dolognak, hogy mindhárom könyv már csak másodkézbõl és antikváriumokban fellelhetõ, ha nagy szerencséje van az embernek. Jó vadászatot, hajrá! :thumbup

iMac
03-27-2013, 08:41 AM
Pár könyv:
Bear Grylls: A vadon törvényei:
https://mega.co.nz/#!jMhnhDQD!BnLUlndHWCLYHbuSN-27-gXB6XEkVsko3YkdqFFy9eU

Peter Darman: Túlélési kézikönyv
https://mega.co.nz/#!fF5CnZDK!WdNMzFz8jzNkJMkckcInQEiuYCt0QmyCdiaCW5D 0C6w

Neil Wilson: Túlélés nyomolvasás és navigáció:
https://mega.co.nz/#!2BoB3bhY!YNpuRWK5N4f7E7I5-HzGSWqEriJn6qo4iZPbNfp6jVE

Ray Mears: A túlélés kézikönyve
https://mega.co.nz/#!fR4gkLBB!G77umXrawq5PlQeC_VvX8hFTf6pgLkmZXL-kv8EFNb4

SAS túlélési kézikönyv
https://mega.co.nz/#!fRYjmLyY!DBRak1cBhUnaRNPNgKvGTVHy3ow0gmZCqDHEOO5 _GCY[/QUOTE]

Dream_walker
03-27-2013, 09:20 AM
Amit írtál, abban sok igazság van. Sok városi kerget illúziókat a vidéki élet bukolikus szépségeirõl, aztán mikor szembesül az igazsággal, a megszokott komfort hiányával, a puszta fennmaradáshoz szükséges rengeteg munkával, akkor elmenekül. Sokat olvastam az ún. ökofalvakról, melyeket szintén egyfajta romantikus elvágyódás hívott életre. Rengeteg jószándékú törekvése fulladt kudarcba az oda költözõ embereknek, családoknak. Sokakat csak a gazdasági kényszer, vagy valamiféle kínjukban kitalált hamis kompromisszum marasztalt ott, ideig-óráig. Például az, hogy sikerült kicsikarniuk valamiféle státuszt (falugondnok, polgármester stb.) ami segít a családot a felszínen tartani. Ilyen hamis illúzió a falusi turizmus, az ökoiskolák, tanfolyamok, gagyi ajándéktárgyak készítése, vagy burkolt kéregetés (állami pályázatok, egyházi adományok)

Itt megint csak arról van szó, hogy a viselkedés nincsen a helyzethez igazítva. Az alapelv, az ökofalvak, önellátó, természetközeli, emberséges közösségek nagyon is jól mûködnek, szerte a világon számos példát találni rá. Hazánkban ez még egy ismeretlennek mondható dolog, a vele járó gyermekbetegségek tömegével.
A magyar kísérletek többsége azért fuccsolt be, vagy legalábbis vegetál, mert ott is a városi életstílust akarják követni, csak legyen jó nagy a kert, meg szép a környezet, madárcsicsergés, kis erdõ, szélessávú internet, havi fix fizetés. A kettõ együtt sajna nem megy. Egy ökofaluban a "modern" életet el kell felejteni. Itt nem arra gondolok, hogy nincs komfort, vagy kicsi a fogyasztás, mert ez nem igaz. Csak másféle. Az életritmus lassabb, a természethez igazodik, nem az ingázáshoz meg a 8-10 óra robotmunkához. Az igények közelebb vannak/kerülnek a realitáshoz. Az emberek felismerik a dolgok valódi értékét és árát. Nincs az ember akkor mértékû feszültséggel és felesleges információval leterhelve.
Egyszerûen mérleget kell felállítani, hogy mit akarunk, abból mit lehet megvalósítani, és ennek mi az ára. Valamint, hogy megéri-e nekünk azt az árat. Sokan eddig el sem jutnak, aztán jön a pofára esés.

Pont ugyanazokra a dolgokra hívtam fel a figyelmet, mint amirõl te beszéltél a terjedelmesebb hozzászólásodban. ... Akkor miért is nincsenek a dolgok a helyükön kezelve avagy sántít a témaindítás? :confused:

No offense, nem kötekedésbõl írtam :)
Egyszerûen arról van szó, hogy az indító hozzászólásnak kicsit olyan szaga van (hogy képzavarral éljek), hogy az emberek manapság legfeljebb áldozatok lehetnek a természetben, a túlélés esélye nem reális. Én meg kifejtettem, hogy ez igaz, ha valaki a modern életstílust akarja követni az erdei túlélés során is. Ha viszont visszatér azokhoz a viselkedésmintákhoz, amelyek megfelelnek a helynek és a helyzetnek, akkor nincs gond. Lemorzsolódás akkor is van, csak töredéke annak, amit egy "modern viselkedésû" populáció lenne kénytelen elszenvedni.

Don't Panic
03-27-2013, 09:31 AM
Aha, így már értelek és egyetértek. Lehet, kissé erõs voltam, de rá akartam ébreszteni az embereket, hogy robin hoodosat lehet játszani az erdõben... csak nem sokáig! Tudod, amolyan sokkterápia a mai õrült mennyiségû, intenzív inputok között.
Egyébként a USMC jelmondatát tudom idézni, hogy alátámasszam, amit mindketten kifejtettünk és ez egy jótanács mindenkinek...nem csak az erdõkben:
Improvise, Adapt, Overcome.
Improvizálj, hogy elkerüld az elsõdleges fenyegetést!
Adaptáld a megváltozott körülményeket...és ennek megfelelõen cselekedj a továbbiakban.
Kerekedj felül a helyzeten!

Kamionos
04-01-2013, 04:23 PM
Jó indulatú leszek és felteszem, hogy épít valamiféle kuckót magának, mint Dick Proenneke. Persze nem olyan sirályat, így az elsõ esõ után elkezd káromkodni, az elsõ vihar leviszi a tetõ felét és a mínuszok úgy fognak besüvíteni, mint atom. Pár nap után kifogy a magával cipelt tartós élelmiszerbõl és vadászni indul. Ott csillog az oldalán a milliós Benelli, de sosem tanulmányozta vadjaink életmódját és/vagy cserkelt. Max hajtásra ment jól bepiálva a többi vadásszal, esetleg lesen ült. Szóval esély a szarvaspörköltre zéró. Ezt még egy párszor eljátsza, majd beleun. Megpróbál csapdázni kisebb állatokat. Két órán át állandóan összedõl az egész, az ujját is jó párszor leüti. Hazamegy a kuckóba éhesen, átfagyva, dühösen. Pont kifogy a gázpalack is meg a gázlámpa. A sötétben belerúg valamibe. Utolsó csepp aznapra. Ezért mérgében szétveri a fél csilliárdos technikát. Se kaja, se energia, se felszerelés és dührohama közben eltörte a kezét vagy a lábát is. Nem telik bele egy hónap és fosztogatók holtan találják - vagy annyira legyengülve, hogy simán agyonverik - aztán szépen elviszik a maradék cuccát. Szerintem még nem is túloztam.

Nagyon kemény, de teljesen reális forgatókönyv. Soknak járnak majd így. Viszont az értelmesebbek egy túlélõhelyzetben hamar rá fognak jönni, hogy a korábbi komfortzónáikból ki kell lépniük és nem úgy fognak viselkedni, mint ma egy kempingezés során. A valódi gond tényleg az, hogy akiben nincsenek meg az alapvetõ ismeretek a tûz gyújtásáról, fenntartásáról, menedéképítésrõl, élelemszerzésrõl, az a korábban összegyûlt generációk tapasztalatait nem tudja hirtelen kreatívitással és rögtönzéssel pótolni és megoldani egyszerre az összes felmerülõ problémát. Egyetlen komolyabb hiányzó láncszem is végzetes lehet.

Kamionos
04-01-2013, 04:46 PM
Én a gyerekkori barátommal és a párjainkkal az erdõbe menekülés mellett döntöttünk. Egy világgazdasági válság esetén még a falu is elegendõ lehet. Viszont polgárháború esetén már veszélyes lenne. Háború esetén pláne. Eldöntöttük, hogy nem vagyunk hajlandóak hadba vonulni távoli országok vallásháborúja és a nagytõkések mérhetetlen kapzsisága miatt. Akik kételkednek a bátorságunkban, harckészültségünkben azt szívesen látom majd, hogy az ellenkezõjérõl meggyõzzem.
Az összes erdõt a szülõfalunkban jól ismerjük, míg mindenki más, aki csak ilyen-olyan okból "odatéved", az hátrányban lesz velünk szemben. Ez is nyomós ok.
Az erdõ mindennel ellát, ami a túléléshez elegendõ. De attól semmivel sem többet. Az étel a tápértékrõl fog szólni és nem az ízekrõl. A menedék pedig a természeti erõk elleni védelemrõl és nem a komfortról.
Az egyik elsõ könyvem a vadászati alapismeretekrõl szólt. Ittam minden szavát és igyekeztem utánajárni a benne szereplõ információknak. Úgyhogy sok idõt töltöttem az erdõkben minden évszakban. Persze nem áltatom azzal magam, hogy mindent tudok. De a túléléshez elegendõ lesz.
A gyógynövények pedig a másik szenvedélyem volt. Mindig igyekeztem magam gyógyítani a nyavajáimat. Mivel azt olvastam, hogy a frissen szedett hatékonyabb, így megtanultam megtalálni, begyûjteni õket.
A hidegrõl csak annyit akarok mondani, hogy télen igazából vagy mozgásban kell lenni, vagy egy helyben a menedékben tölteni tûz mellett. Egyszer aludtunk egy palánkkunyhóban tûz mellett. Hiába írja Ray Mears, hogy olyan mint otthon.:) Az igazság az, hogy éppen annyira van meleg, amivel még nem fagy meg az ember és éjszakát viszonylag alvással tudja tölteni.
Egyenlõre ennyi jutott eszembe hirtelen.

Sgtmaj.Prepper
04-01-2013, 04:52 PM
Erdõben még nyári éjszakákon is nagyon hideg tud lenni. A telet pedig nem lehet a szabad ég alatt vagy egy gödörben kihúzni. Szóval mindenképpen kell valami normálisabb épület, ház.

TMIB
04-01-2013, 05:06 PM
Ha polgárháború és anarchia, akkor én az erdõt nem választanám sok szempontból. Ha arra gondolunk, akkor az erdõ védhetetlen, bárki ki-be mászkálhat, nincsenek falak, kerítések. Háborúban portyázó csapatok lennének mindenütt, télen rögtön kiszúrnák a lábnyomokat. A tüzet látnák éjjel és a füstöt nappal. Bármilyen menedékhely esetén azonnali lebukás, mert abból tudnák valaki van a közelben.

Ahogy mondod, a tûz nem tökéletes és télen csak mozgással lehet a fagyást elkerülni. Viszont nem lehet 6 hónapon át alvás helyett is gyalogolni. Elég csak arra gondolni, hogy a kevésbé hideg fõvárosban is sorra fagynak a hajléktalanok, pedig õk be is tudnak húzódni helyekre. Van hogy nyugdíjasok a saját otthonaikban is megfagynak, mert nem telik nekik fûtésre.

Télen az erdõben a tûzrakás se annyira egyszerû, hiszen felhalmozott fád nem lehet, mert az lebuktatna, a többi fa pedig nedves, meg se gyullad. Se papír, se rongy, se más nincs az erdõben.

Persze ahogy mondtam, ez csak az én véleményem, csak azt írom le hogy én miért nem mennék az erdõnek. A hideg és az éhezés nagyon kegyetlen dolog tud lenni.

Gondolom másnak vannak ellenérvei, mindenki ossza meg hogy ki-mit gondol. :)

Salmo
04-01-2013, 09:49 PM
Azt hiszem, ha most lennék 30 éves,
És bizony alap igazság mindenkinél, így minden csoportnál is vannak erõsebbek....

Kamionos
04-02-2013, 04:04 PM
Ha polgárháború és anarchia, akkor én az erdõt nem választanám sok szempontból. Ha arra gondolunk, akkor az erdõ védhetetlen, bárki ki-be mászkálhat, nincsenek falak, kerítések. Háborúban portyázó csapatok lennének mindenütt, télen rögtön kiszúrnák a lábnyomokat. A tüzet látnák éjjel és a füstöt nappal. Bármilyen menedékhely esetén azonnali lebukás, mert abból tudnák valaki van a közelben.

Ahogy mondod, a tûz nem tökéletes és télen csak mozgással lehet a fagyást elkerülni. Viszont nem lehet 6 hónapon át alvás helyett is gyalogolni. Elég csak arra gondolni, hogy a kevésbé hideg fõvárosban is sorra fagynak a hajléktalanok, pedig õk be is tudnak húzódni helyekre. Van hogy nyugdíjasok a saját otthonaikban is megfagynak, mert nem telik nekik fûtésre.

Télen az erdõben a tûzrakás se annyira egyszerû, hiszen felhalmozott fád nem lehet, mert az lebuktatna, a többi fa pedig nedves, meg se gyullad. Se papír, se rongy, se más nincs az erdõben.

Persze ahogy mondtam, ez csak az én véleményem, csak azt írom le hogy én miért nem mennék az erdõnek. A hideg és az éhezés nagyon kegyetlen dolog tud lenni.

Gondolom másnak vannak ellenérvei, mindenki ossza meg hogy ki-mit gondol. :)

A védelemmel tényleg egyenlõre gondjaim vannak. A többitõl nem tartok. Ismerek egy könnyen védhetõ helyet is. Egy korábbi török erõd romjainál van. 3 oldalról megközelíthetetlen és a negyedik oldal át van alakítva, hogy nehezen megközelíthetõ legyen. Elég fárasztó megmászni. Csapdákkal és számszeríjjal képzeltem el a védelmet. Ez jobb ötlet lehet? Amennyire én tudom háború idején hegyi erdõkben csak akkor vannak komolyabb csapatok, ha a frontvonal ott húzódik. Valaki jártasabb javítson ki.
A többiek ellen pedig talán elég lehet a csapda, íjpuska. Lehet, hogy érdemes lenne egy nagyobb szervezõdést kialakítani majd hasonló menekültekbõl?
Háború esetén a falvakban, városokban szerintem még gyakoribb, hogy a házakba betörnek az ellenséges katonák és visznek mindent. Nagyanyám sokat mesélt errõl.
Ezért tûnik még mindig jobbnak az erdõ.

Kamionos
04-02-2013, 04:14 PM
Sok mindenre felnyitottad a szemem. Ha lenne 1-2 gyerekem, fõleg, ha csak pár évesek, akkor már biztos, hogy az erdõ számításba sem jönne.

Az utolsó mondatodból is kiindulva, akkor a kérdés:
Mi a megoldás, ha védelemrõl van szó szigorúan az erdõre vonatkoztatva, hogy ne offoljunk?

TMIB
04-02-2013, 04:33 PM
Nem tudom, de én biztosan nem vállalnám be az erdõt. Inkább egy pince kicsit távolabb a háztól, elrejtve a föld alá, aztán ha bármi gond van, akkor ott meg lehet húzódni amit megszûnik a veszélyforrás. Persze minden a helyzettõl függ.

Tényleg, az erdõben lehetnek vadállatok is. Vadkan, esetleg szarvas is támadhat emberre. Elég sok videó van ilyenekrõl Youtube-on. Ritka lehet, de azért megtörténik az olyasmi.

Trendo
04-04-2013, 05:13 AM
A magam részérõl én a barlangokra szavazok! Hegyeinkben viszonylag sok van. Legalább a nagy fagyok ellen megvédenek, állandóan 10 fok körül van bennük, ami mégsem mínusz :) És akkor egy kis tûzzel rásegítve már ki lehet bírni. A bejáratot viszonylag könnyû védeni, a cuccokat is raktározni lehet. Persze, ez is csak ideiglenes megoldás lehet.

Sgtmaj.Prepper
04-04-2013, 05:48 AM
Egy barlang szerintem kifejezetten rosszul védhetõ. Nem Afganisztánban vagyunk. Nálunk komoly barlangrendszerbõl nincs sok, egy 10-20 méteres lyuk a sziklában meg inkább csapda, mint jól védhetõ állás. Egy barlang - stratégiailag - akkor jó menedék, ha jó zegzugos, több járattal, amik itt-ott kapcsolódnak egymáshoz, esetleg több kijárattal rendelkeznek. Természetesen ismerned kell az egész rendszert, mint a tenyeredet, hogy ki tudd cselezni az amúgy járatlan behatolókat. Tény, hogy Magyarországon a nagy népsûrûség, beépítettség, kiterjedt mezõgazdasági mûvelés, és a rejtõzködésnek általában nem kedvezõ természeti viszonyok miatt nehézkes a bujkálás. Mindezt csak tetézi, hogy balhé esetén mindenki ilyen helyet fog keresni. Szóval Kanadában ez mûködhet, de nálunk inkább a megerõsített falvak, az ott élõk védelmi és gazdasági összefogása lehet a túlélés kulcsa.

Don't Panic
04-04-2013, 03:05 PM
Ha polgárháború és anarchia, akkor én az erdõt nem választanám sok szempontból. Ha arra gondolunk, akkor az erdõ védhetetlen, bárki ki-be mászkálhat, nincsenek falak, kerítések. Háborúban portyázó csapatok lennének mindenütt, télen rögtön kiszúrnák a lábnyomokat. A tüzet látnák éjjel és a füstöt nappal. Bármilyen menedékhely esetén azonnali lebukás, mert abból tudnák valaki van a közelben...
Az hogy az erdõ mennyire védhetetlen és élhetõ avagy sem vitatható. Még háború esetén is. Ott a remek példa rá a Bielski fivérek nyomán:
II. Világháború, Belorussz front, erdõsség, két év élet az erdõben, 1236 zsidó megmentése és kitartás az orosz offenzíva megindulásáig.
Az más kérdés, hogy jóval nagyobb területrõl van szó, mint ami kis hazánkban rendelkezésre állna és az akkori emberek sokkal szívósabbak voltak... és azért õk is éheztek fáztak. De, nem lehetetlen! Még egy sokkal modernebb hadsereg ellen vagy offezívája közben sem!

TMIB
04-04-2013, 03:10 PM
Az oroszoknak csak üzemanyag* kell és akkor nem számít neki se a fagy, se az éhezés, se más.

*vodka
:D

Don't Panic
04-04-2013, 03:30 PM
Van benne valami. Egyébként érdemes megfigyelni a filmben (http://www.youtube.com/watch?v=WYZ2oYDSKHA) a félig földbe vájt, fából épített és tûlevelûekkel fedett házikókat! Okos ötlet.

asszony
04-04-2013, 05:29 PM
Laktunk hetekig ágakból összerakott fûvel borított, majd földdel döngölt kb 2 személyes menedékben. Tavasszal elég hideg volt, de a szállás éjjel egészen elviselhetõ volt. Télen ez biztos hogy pár napig elviselhetõ, pláne ha a bejárathoz közel izzik a parázs.
Máskor laktunk hasonló anyagokból rakott féltetõs menedéken, és még az sem volt hideg annyira.
Laktunk barlangban is táborozásos módban pár napig. A barlang többre nem való.

mossberg-operator
04-04-2013, 08:16 PM
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2303890/Widow-Andrei-Kurochkin-eaten-cannibals-All-I-left-foot-finger-skull.html

TMIB
04-04-2013, 08:36 PM
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2303890/Widow-Andrei-Kurochkin-eaten-cannibals-All-I-left-foot-finger-skull.html

"Minden ami marad a férfibõl akit szerettem, az egy láb, egy ujj és a koponyája hátsó része." - mondta a nõ, akinek a férjét megették a kannibálok.

Szibériai kannibálok? :eek:

mossberg-operator
04-04-2013, 08:57 PM
A csapdázás törvényileg tiltott ma Magyarországon, ezért errõl magyar nyelvû kiadványt nem fogsz találni.
Vadászatból talán a legjobb munka Dr. Borzsák Benõ: Vadászati Alapismeretek. De, ez már egy nagyon régi könyv. 1988-ban jelent meg a Mezõgazdasági Kiadó gondozásában. Tehát csak antikváriumból tudod beszerezni.

Megrendeltem, igaz a 91-es valtozatot. Koszi a tippet.

Grafitos
04-06-2013, 09:31 AM
Nyilván ezt is ki lehet védeni, de ehhez nem elég 4 ember! Ezt jó egy tucat emberrel lehet megvalósítani, ahol komoly elõre leosztott
feleadatok, felelõsök vannak, aminek része a több körös tábor védelem is. És itt már nem a kézi kiskések, és faragott fa lándzsák játtszanak....

És bizony alap igazság mindenkinél, így minden csoportnál is vannak erõsebbek....

Én is úgy gondolom, hogy huzamos idõ erdõben töltéséhez több emberre van szükség, mert rengeteg a feladat, ami felapróz. Ha vesszük az alapesetet, h 1 4 fõs család behúzódik a sûrûjébe és ott próbálnak kihúzni 1 hónapot.
Ha a gyerekek nagyobbak, mindjárt jobb a helyzet, de így is mindenki egész álló nap dolgozni fog. Elõször is rejtekhelyet kell építeni, ami biztos eltart 1-2 napig, ha nem csak 1 éjszakára kell, és 4 embernek, esetleg tûzrakóhellyel, a széltõl védõ falakkal, és egy normálisabb tetõvel. Közben valaki mindig õrködjön, lehetõleg 3 órás váltásban. Ki legyen az? a legkisebb, aki nem bír faágat emelni, és fûrészelni...az õ figyelme nem a legkitartóbb. Közben valaki gyûjtsön 1 nagy rakás tûzifát, és menjen el vízért. Ha van forrás a közelben ez akkor is kemény fizikai, mondjuk asszony talán megbírja.
Aztán nem ártana 1-2 csapdát kitenni a környéken...egyszerû jelzõcsapdákat, mondjuk botlódrótosat ami jelzi ha valakik közelítenek. Továbbá néhány hurkot kisebb állatoknak. Közben napi 2-3 õrjárat, és éjszakai õrködés szintén 3 óránként.
Van feladat bõven..mondjuk egy 10 fõs szakasszal ezt már könnyebb megoldani. 2 család, az 2 apa akik az erõmunkát együtt könnyebben elvégzik, és a védelmet is könnyebb megoldani így. Nõk tûz, víz, étel..gyerekek játék,pihenés, hogy legyen energia az esetleges hirtelen meneküléshez. Továbbá esetleg apróbb munkák elvégzése, pl hurokcsapdák rendszeres ellenõrzése, zsákmánybegyûjtés.
Azt gondolom még a legkönnyebb egyedül, mert akkor tényleg minimalistában tudod elõadni, vagy közepesen nagy csoportban...gondolom gebasz esetén lenne is önként jelentkezõ a menekülésre..

iMac
04-12-2013, 05:19 PM
londonercsecse részére Vadászathoz kapcsolódó könyv Dr. Heltay István Vadásziskola:
https://mega.co.nz/#!2BAX0QxJ!CizC3lJVVNywe_cCJERkLFYI5wNBtr9lpmhpYTe Xp3g

Nehéz eldönteni, hogy a természetben vagy esetleg más közegben nagyobb az esély a túlélésre. Nekem ilyenkor a délszláv háborúban alkalmazott partizán harcmodor és a vietnami háborúban használt rókalyukak jutnak eszembe. A városban/vidéken illetve a természetben történõ túlélés mellett sok pro és kontra érv áll. Mégis úgy gondolom, hogy a természetben nagyobb az esély erre, hiszen egy esetleges háborús közegben, már csak a logisztikai szempontok miatt is a katonai egységek a lakott területeken több ellátmányt és utánpótlást találnak. Ezzel szemben a természetben katonai egységekkel csak akkor találkozhatunk, ha az adott frontvonal épp ott húzódik. Természetesen ez nem egyszemélyes történet, mert mint az itt elõttem szólók is leírták, sok feladat van, amit egy ember érdemben nem képes ellátni. A nyomok könnyedén rejthetõk, errõl sok szakirodalom szól (érdemes pl. vadászíjászokkal kivesézni ezt a témát). Tûzrakásnak is megvannak a maga fortélyai, amivel minimalizálható a saját magunk felfedése. Barlangokat Magyarországon azonban rejteknek én sem javasolnék, mivel nem egy Afganisztán, ahol hatalmas lakatlan hegyvidékek vannak. Ráadásul a magyar barlangok kicsik és szûkek, könnyen sarokba szorulhatunk. A turista/katonai térképeken, pedig az összes barlang szerepel, tehát egyes felderítõ egységek nyilván ránk találnának elég hamar. Nyilván a turista utaktól távol esõ helyen, vízvételezési lehetõséghez közel kell kialakítani rejtett módon azt a kis táborhelyet/bázist, ahol át szeretnénk vészelni az adott helyzetet. Másik elõnyét a természetnek abban látom, hogy míg egy városi/vidéki közegben a készleteink kimerülhetnek (élelmiszer, víz, gyógyszer), addig a természetben ez korlátlan módon rendelkezésünkre áll (vadak, halak, gyógynövények, ehetõ növények). Természetesen vannak hátrányok is, de a magam kis fajsúlyozása szerint mégis összességében számomra ez a túlélési mód több eséllyel kecsegtet. Ezzel senkit nem meggyõzni szeretnék, csupán a saját véleményem :)

Don't Panic
04-14-2013, 09:42 AM
Grafitos már kezdi pedzegetni a létszámot és a feladatokat. Ez nem csak vadonbéli túlélésnél igaz. Bár a szakasz az inkább 30 fõ körüli. a 10 fõ az cirka egy raj. Bár ez nemcsak országonként, de még egységenként is változó. No, mindegy! Számold ki, hogy éjszaka 2 óránként kell váltás. Télen már 5 óra után vaksötét van egészen kb. 7 óráig. Az 14 óra. Osztva kettõvel: 7 személy, csak õrségre. A többirõl még nem is beszéltem. Bár, aki 17-19 óráig van õrségben az még lefekvésig csinálhat mást vagy hajnalban is rákerülhet újra a sor. De, hosszútávon ez vagy fárasztó vagy unalmas lesz. Fõleg egy mai, xbox-hoz szokott ficsúrnak. ;)

Daniui
04-16-2013, 06:46 PM
Magyarország sajnos elég sûrün lakott ezért szerintem az erdõben való túlélés nem túl jó megoldás maximum akkor ha nagyon odafigyelünk és mindig betartjuk a szabályokat, pl. bizonyos területet nem hagyhatunk el, tûzgyújtási szabályozás maximum õrtûz kis lángal a füstre ügyelve, nyílt terpen keveset tartózkodni meg az ehhez hasonló dolgok, amiket hosszú távon nem lehet könnyû betartani, persze meg lehet tanulni de nem tudom még nem volt benne részem.

Viszont az erdei túlélés akkor hasznos, ha el akarunk bújni, mert egy erdõben mégiscsak nehezebben találnak meg mint egy városban vagy faluban. Ezért B tervnek ha menekülni kell jó lehet.

Menedéknek erdõbe meg nagyon jó a földbe ásott 1.5 méter magas belterû gödör felül gerendákkal és ágakkal betakarva erre még ponyva arra meg vissza tenni az elõzõleg ásóval kivett földkockákat elég durván be tud olvadni így a menedékünk a környezetbe, a bejáratot ugyanez elven csak földkocka helyett akár bokrot telepíteni köré, stb. Ez azért jó mert nyáron kellemes hûvös van télen meg nem fagysz meg mert hasonló a pincéhez. Egyre ügyelni kell a kiásott földet eltüntetni szétszórni, elvinni, stb. mert az feltûnõ. És ha ügyes vagy még kemencét is építhetsz bele. Nagy munkával jár de 1-2 hét alatt könynen meg lehet csinálni, 3-om embernek gyalásóval.
Még csak kicsiben építettem ilyet, egy nagyot talán majd ezen a nyáron.

Daniui
04-16-2013, 06:50 PM
Viszont azt nem tudom nagy esõzésekre hogy reagál az a föld réteg átereszti e vagy sem, a ponyva mindenbizonnyal nem ereszti át, de azt nem tudom a falán kijöhet e a víz de azt kétlem.

Fallout11
04-16-2013, 06:59 PM
Ez a "veremmenedék" jó, fõleg, hogy egy sátornál lényegesen biztonságosabb és tartósabb lehet.
Bár hátránya a helyhez kötöttség.

Daniui
04-17-2013, 11:06 AM
Igen az hátrány hogy helyhezkötött de viszonylag gyorsan felépíthetõ, és a rejtõ képessége elég komoly, én sztem akkor érdemes ilyet építeni ha úgy tervezed huzamosabb ideig egy helyben maradsz pl. 3 hét 1 hónap vagy annál több. Ha meg menned kell a sátor még mindig ott lesz 1-2 hétig az is jó. Vagy még akkor jó ez a veremmenedék ha olyan területen vagy amit bombáznak mert ugye megvéd az esetleges repeszektõl, és a gyalogsági aknavetõtõl, bár gondolom már gyártanak olyan aknát ami páncélátütõ képességû, de akár csak egy veszett kutyától is megvéd-->amihez hozzáteszem a veszett kutya sem mindig támad(volt már hozzá szerencsém erdõben), csak azért írom ezt le hogy ne alakuljon ki senkiben olyan kép hogy mennyi veszély fenyeget az erdõben mert valójában nem oylan veszélyes hely az.

Grafitos
04-17-2013, 01:59 PM
kell ide 1 kép a veremmenedékrõl és leírás az építésérõl:D

Daniui
04-17-2013, 08:31 PM
Na egy ilyet sikerült összepaintolnom.
103
A gerendákat persze szorosan tesszük csak így könnyebb volt szemléltetni.

Fallout11
04-17-2013, 08:42 PM
Szerintem jól sikerült az ábra. :thumbup

Grafitos
04-19-2013, 01:51 PM
103
A gerendákat persze szorosan tesszük csak így könnyebb volt szemléltetni.
Köszi a skiccet..nagyon szuper lett... én úgy képzeltem, hogy ferde domboldalba készítenéd, hogy magasabb legyen a belmagassága. A te verziódban egy nagyon jól funkcionáló rejtekhely menekülésnél..

Daniui
04-19-2013, 02:15 PM
én úgy képzeltem, hogy ferde domboldalba készítenéd

Igazából úgy is lehet sok lehetõség van jó ötlet a ferde domboldalba ásni, mert onnan könnyen tovább tudsz ásni ha rossz idõ van, esik az esõ nem akarsz kint tevékenykedni csak ásol egy kicsit:)

Csak arra oda kell figyelni, hogy be ne omoljon ha befelé ásol, homokos laza talajnál ez probléma lehet. Kemény talajban meg nehezebb ásni:D köves talajban meg centirõl centire halad az ember ezért a talajmegválasztás fontos dolog. Homokos laza talajban szerintem egy nap is elég hogy elkészítsd, és ha a gerendás megoldást választod a beomlás veszély se fenyeget.

De ha kint van a terepen az ember akkor egy idõ után úgyis ráérez, és meglepõdve fogja nézni hogy megépítette a világ 8. csodáját:D

Don't Panic
04-19-2013, 02:54 PM
Sabján Tibi bácsi tudott volna ilyen menedékekrõl órákat mesélni. Sajnos 2009. óta nincs velünk többé. Nagyon korán ment el. Õ mindent tudod a népi építészetrõl. Egyik remek munkáját (http://www.ruralia.cz/320-332.pdf) megtaláltam pdf-ben egy cseh oldalon angolul, de a Libriben még vannak magyar nyelvû munkái, akár kemenceépítésrõl is. Amúgy ha rákerestek olyan szavakra guglival vagy utube-on, hogy dugout shelter (http://www.youtube.com/watch?v=WFPczQIz324), pit house (http://www.youtube.com/watch?v=xHSYg_26eIE), sod house (http://www.youtube.com/watch?v=lBdYkPMLA5M), akkor rengeteg kiváló ötletet fogtok találni. De lehet ötleteket venni mud hut-okból is. Bár az inkább a tapasztott sárkunyhó. Mondjuk ezt is lehet félig földbe vájni és a maradékot álcázni. Az biztos, hogy az efféle menedékek baromira munkaigényesek. Pláne egy évszázadok - ha nem évezredek - óta nem mûvelt erdõtalajon. Aki ásott már krumplivermet az tudja. Aki meg még ki is rakta gránittal (http://www.youtube.com/watch?v=9AqBQ-CLask) az a vonalkódot is tuti belerakta a gatyába. (Érdemes megfigyelni, hogy a zöldségek szalmán vannak. Nagyszüleim a télire felszedett krumplit szintén szalmával takarták be, hogy ne fagyjon meg.) A másik a vízállósággal kapcsolatos megjegyzésem. Amennyiben nincs nálad ponyva, de tûlevelûek vannak szép számmal körülötted, akkor azok ágait legalább 10 centi vastagon a gerendákra fektetve, némi lejtéssel persze, egész jó vízállóságot lehet kapni. Plusz, ha erre rakod rá a gyeptéglákat és egyéb szerves álcázóanyagot, akkor a tûlevelek gyantatartalma jobban megvédi a gerendákat a korhadástól. Szerintem ez (http://500px.com/photo/12529697) nagyon király. Mindössze a bejáratot kéne jobban álcázni.

TMIB
04-25-2013, 09:54 PM
Ez a mostani hír pont ide való

"Egy hónapja eltûnt az az oregoni túlélõ tizenéves, akit az "Be a természetbe" film inspirált"

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2311177/Dustin-Self-missing-Survivalist-Piedmont-teenager-inspired-live-wilderness-movie-Into-The-Wild.html

Ki akarta próbálni, hogy milyen a természetben élni. Erre akkor jött rá, mikor valamiféle hallucinogén drogot használt.

"Nem tudtuk róla lebeszélni" - nyilatkozta az édesanyja. "Nem túlélõ õ, csak egy városi kölyök. Vegetariánus, nem ölne állatot a húsért."

A kocsiját megtalálták, de õt még keresik.

1. Ha télen vágsz neki, úgy nehezebb a dolog, fõleg ha egy északabbi területen élsz, ami ráadásul még hegyekkel is tele van.
2. Télen nem fogsz túl sok bogyót találni a bokrokon, úgyhogy ha állatot nem ölsz a húsáért, akkor marad a fakéreg és a hó.
3. Hirtelen felindulásból sose dönts olyan dologról, amihez hosszú tervezésre van szükség.

Grafitos
04-26-2013, 08:13 AM
Ha az Into the wild inspirálta, akkor tudjuk mi lesz a vége..Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nevezik túlélõnek a srácot ha egy városi ficsúr aki a neten lóg, drogozik és sz.rt sem tud a természetben való életbenmaradásról..
És azért a filmbeli srác rendesen fel volt pakolva indulás elõtt, ha jól emlékszem..

TMIB
04-26-2013, 09:01 AM
Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nevezik túlélõnek a srácot ha egy városi ficsúr aki a neten lóg
Mert egyszer megnézte a gyerek azt a filmet, tehát automatikusan "túlélõ".

Én meg egyszer megnéztem a Rambo II.-t, úgyhogy a sajtó szerint én meg biztosan vietnámi veterán vagyok. :haha:

A sajtó és a média mindig trükközik, hatásvadász címeket adnak a híreknek, hogy még többen nézzék meg. Meg ha ez "túlélõ" akkor ebbõl az jön le az embereknek, hogy "akiket érdekel a természet, azok biztosan hülyék". :(

Trendo
04-26-2013, 02:19 PM
Ha a kis köcsögnek nem lenne autója (minek is?) akkor elég lett volna gyalogjárásnyi körzetben keresni! :):)

Grafitos
04-29-2013, 08:56 AM
Én meg egyszer megnéztem a Rambo II.-t, úgyhogy a sajtó szerint én meg biztosan vietnámi veterán vagyok. :haha:

Ki tudja..a korodat nem vágjuk és egy ilyen nikname-el bármi elõfordulhat:D

A srác jobban járt volna, ha reszkessetek betörõket nézi..hehe

TMIB
04-29-2013, 09:30 AM
Én Rambo már nem lehetek, mert a Hír24 már kinevezett Burt Gummernak. :haha:

A színész képe volt fent a blogomnál, erre a Hír24 azt írta, hogy az én vagyok.

Grafitos
04-30-2013, 07:46 AM
Burt Bummer is nagy akcióarc..én a helyedben vállalnám:)

nomad
05-07-2013, 08:28 PM
103
A gerendákat persze szorosan tesszük csak így könnyebb volt szemléltetni. ~ 13 és fél köbméter. A veséd lerohad benne két nap alatt. Inkább ez, fakunyhók (https://www.google.hu/search?hl=hu&gs_rn=12&gs_ri=psy-ab&tok=Ytvl-Ou7nTMDbAfv51uvyw&cp=8&gs_id=2o&xhr=t&q=kolarbyn&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.46226182,d.ZWU&biw=1067&bih=743&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5GKJUZGALYXDO5O3gagB) A magasság jelentõsen csökken, ha az ágyszint a talaj és a járórészt beássuk a földbe.

Daniui
05-08-2013, 12:16 PM
~ 13 és fél köbméter. A veséd lerohad benne két nap alatt. Inkább ez, fakunyhók (https://www.google.hu/search?hl=hu&gs_rn=12&gs_ri=psy-ab&tok=Ytvl-Ou7nTMDbAfv51uvyw&cp=8&gs_id=2o&xhr=t&q=kolarbyn&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.46226182,d.ZWU&biw=1067&bih=743&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5GKJUZGALYXDO5O3gagB) A magasság jelentõsen csökken, ha az ágyszint a talaj és a járórészt beássuk a földbe.

Azt kétlem hogy lerohad a veséd mivel katonák használtak ilyet és ehhez hasonló menedékeket és nem lett különösebb bajuk.

Meg nem értem mitõl is rohadna le a veséd?

Amúgy meg menedékbe akkor mész amikor aludni mész vagy ha veszélyben vagy, nem ott töltöd a napodat.

Grafitos
05-08-2013, 01:09 PM
Most a vízitúrámról visszatérve úgy gondolom 1 dolog biztos van ami nélkülözhetetlen a természetben való túléléshez.....k..va sok szúnyog riasztó:thumbup

Targitosz
05-20-2013, 08:38 AM
Most a vízitúrámról visszatérve úgy gondolom 1 dolog biztos van ami nélkülözhetetlen a természetben való túléléshez.....k..va sok szúnyog riasztó:thumbup
http://combatgear.blog.hu/2013/05/20/ultrathon Jó holminak tûnik...Egyébként tud valaki eljrást arra vonatkozólag, hogyan és milyen növényekbõl lehet szúnyogriasztót elõállítani?

Targitosz
05-23-2013, 04:40 PM
http://kitartas.mozgalom.org/aktualis/eletem-legjobb-dontese-volt-hogy-megtagadtam-a-penzt

Traveller
05-23-2013, 05:18 PM
http://combatgear.blog.hu/2013/05/20/ultrathon Jó holminak tûnik...Egyébként tud valaki eljrást arra vonatkozólag, hogyan és milyen növényekbõl lehet szúnyogriasztót elõállítani?

Statikus alkalmazásra szúnyogcsapda hatékony élesztõbõl, cukorból, vízbõl és félbevágott pet palackból.
Illóolajos, ecetes spréket lehet készíteni, amiktõl esetleg kevesebb a csípés. de sûrû idõszakokban és helyeken a hosszú ruha és moszkitóháló az egyedüli megoldás.

astonferi
05-23-2013, 05:56 PM
~ 13 és fél köbméter. A veséd lerohad benne két nap alatt. Inkább ez, fakunyhók (https://www.google.hu/search?hl=hu&gs_rn=12&gs_ri=psy-ab&tok=Ytvl-Ou7nTMDbAfv51uvyw&cp=8&gs_id=2o&xhr=t&q=kolarbyn&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.46226182,d.ZWU&biw=1067&bih=743&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5GKJUZGALYXDO5O3gagB) A magasság jelentõsen csökken, ha az ágyszint a talaj és a járórészt beássuk a földbe.
a fakunyho 700 svéd korona / éjszaka

Grafitos
05-24-2013, 09:01 AM
a fakunyho 700 svéd korona / éjszaka

ingyen, 1 nap alatt megépítessz magadnak egyet:)

Mycoo
06-06-2013, 06:54 AM
Próbáld meg beszerezni a: Korompay Bertalan: Csapdafélék - A vadászat összehasonlító néprajzához (1984) címû könyvet.
A youtube-on rengeteg videót találsz, ahol részletesen bemutatják a különbözõ csapdák készítését.

Targitosz
06-29-2013, 09:27 AM
Szerintetek egy jó függõággynak mind a négy évszakban van jogosultsága, vagy csak melegebb idõszakban? A hátizsákomban véges a hely, és csak a téli alvós felszerelés rengeteg helyet foglalna el (megfelelõ komfortfokozatú hálózsák, vastag derékalj, stb.) viszont egy jó függõággyal (ticket to the moon, vagy travel hammock) ki lehetne váltani mindezeket, és kényelmesebb is, mint a földön aludni. Mi a véleményetek?

T72
06-29-2013, 05:05 PM
hát télen nem a legjobb ha alulról is csíp a dér...

Dream_walker
06-30-2013, 04:26 PM
Egyébként tud valaki eljrást arra vonatkozólag, hogyan és milyen növényekbõl lehet szúnyogriasztót elõállítani?

A legegyszerûbb a citromfû (Melissa offocinalis), fogod, összegyûröd a tenyeredben, aztán bedörzsölöd vele a szabadon lévõ testrészeidet. Nem csodaszer, de segít. Persze ha végzetes moszkítótámadás alatt van valaki, akkor bukta :)

Enxtheone
07-10-2013, 09:40 PM
Azért egy ilyesmi barlang jó menedék lenne :D

http://www.flickr.com/photos/doggettx/4515601169/

varég
07-17-2013, 06:51 AM
Átolvastam a témát, a következõket szûrtem le:
-menedékre szükség van mindenképpen
-kisebb csoportban érdemes gondolkozni
-ki kel ismerni magunkat, mi milyen felhasználásra alkalmas.

Ami kérdéses számomra:
Az ember maga alkalmas-e a túlélõ szituációkra, hosszabb távon?
-Mert a lelki teher, hogy mikor térhet haza, mi lesz másnap, eléggé nagy súly.
-Az egyéni-családi elkülönülés megoldható-e, mert hosszú távon a megszokott egyéni "fészek" hiánya konfliktusforrás.
-Esetlegesen a gyermekáldás hogyan kezelhetõ kint?(feltételezve, hogy a párnak hiányzik a nemi élet egy idõ után)
-Érdemes-e két, akár több szállásra alapozni, néhány órányi járásra?(téli, nyári, vadász, pl.)
-Az erdõ alkalmas a növénytermesztésekre is. Ezt, kissé "szétszórtan", nem ágyás szerûen érdemes-e elkezdeni(hosszú távon)?

imi79
07-17-2013, 07:02 AM
Szerintem a természetben való túléléskor az ember legnagyobb ellensége saját önmaga.
Lehet valaki akármilyen fitt, leleményes, ismerheti a természetet, ha mentálisan nincs ott teljes mértékben, kételkedik egy kicsit is
a túlélésében, akkor veszett ügy, mert elõbb-utóbb ez az érzés felülkerekedik rajta.
Tudomásul kell venni a szituációt, nem szabad agyalni.

asszony
07-17-2013, 09:16 AM
Ami kérdéses számomra:

-Esetlegesen a gyermekáldás hogyan kezelhetõ kint?(feltételezve, hogy a párnak hiányzik a nemi élet egy idõ után)
?

A nagy stressz miatt elmaradhat a menstruáció, leállhatnak a hormonok mert a szervezet védekezik. Ha ez nem rendezõdik akkor nincs gyermekáldás. Gondolj bele egy kicsit ebbe.

elanslx
07-17-2013, 11:25 AM
http://www.youtube.com/watch?v=xGf4C84T1uM&feature=player_embedded#!

TMIB
07-22-2013, 01:08 PM
Megint vita az barátnõvel. Õ várospárti én meg nagyon nem. Nem tudom mit vitatkozik, se városi házra, se tanyára, se földre nincs pénzünk. :confused: Feleslegesen magyaráz hogy mit akar. :rolleyes:

Nem jár a posta. De jár, mert már utánaolvastam. Jár a posta és járnak a csomagküldõ szolgálatok is. Legyen út mellett a ház és kiviszik a csomagot és a leveleket.
Nem jön ki a tûzoltó. Szerintem jönne. Ha meg nem akkor mi van? Takarékoskodni kell és a leégett ház helyére újat kell felhúzni. Volt már ilyen a történelemben.
Nem jön ki a rendõr. Kell a tökömnek rendõr, mikor van itthon sörétes.
Nincsenek utak. Miért ne lennének? Mindig olyan helyen nézem a hirdetéseket, ahol vannak utak.
Éljünk északon ott jó hûvös van. Télen meg fagyjak meg? Meg könnyen beszél, ha most is mindig én hányom telente a havat. :mad:

A sok kifogás mindig, mindenkitõl. Van úgy hogy az embernek döntenie kell és nem mindig a legkönnyebbnek hangzó döntés a legjobb döntés. Hosszú távon sokszor a nehezebb út a helyes.

Traveller
07-22-2013, 02:39 PM
Ez a barátnõ menni fog, ne is erõlködj vele.
Aki megszokta a komfortot, nem adja fel semmi pénzért, legfõképpen azért, mert mindenki hülyének fogja nézni.

raktaros
07-22-2013, 05:48 PM
Igazi túlélõs csapatépítõ tréning lehetett :)
Átkelési gyakorlat a Duna mellékágán (http://qr.net/kxjf)

fisligery
07-28-2013, 08:14 AM
http://meritbadge.org/wiki/images/f/fb/40knots.jpg
http://media-cache-ak3.pinimg.com/736x/1e/de/57/1ede576253ac0f42ba68961c1d3ea845.jpg

raktaros
08-02-2013, 11:37 AM
Talán ebbe a topicba tartozik leginkább.
Lábrázást kapok az indexes stílustól. Gyakorlatilag a blogbejegyzés is, meg a kommentek is arról szólnak, milyen hülye az, aki kimegy a természetbe, vagy a vízálló terméktõl azt várja, hogy állja a vizet.
http://homar.blog.hu/2009/06/24/ez_a_termek_egy_kalap_szar_papica_a_videosztar_lel eplezi_a_decathlon_turacuccait?fullcommentlist=1
:facepalm:

Nekem a videók nem mennek ("Ez a videó nem létezik"). :(

borsodi
08-03-2013, 04:37 PM
Igazi túlélõs csapatépítõ tréning lehetett :)
Átkelési gyakorlat a Duna mellékágán (http://qr.net/kxjf)

Ezt http://www.hidfo.net/2013/07/22/atkelesi-gyakorlat-duna-mellekagan akartad linkelni?

aksurv
08-03-2013, 05:40 PM
Talán ebbe a topicba tartozik leginkább.
Lábrázást kapok az indexes stílustól. Gyakorlatilag a blogbejegyzés is, meg a kommentek is arról szólnak, milyen hülye az, aki kimegy a természetbe, vagy a vízálló terméktõl azt várja, hogy állja a vizet.
http://homar.blog.hu/2009/06/24/ez_a_termek_egy_kalap_szar_papica_a_videosztar_lel eplezi_a_decathlon_turacuccait?fullcommentlist=1
:facepalm:
Irónia volt.
Az egész blog arról szól kivel, hogy próbáltak kicseszni szolgáltatók stb.

raktaros
08-03-2013, 08:13 PM
Ezt http://www.hidfo.net/2013/07/22/atkelesi-gyakorlat-duna-mellekagan akartad linkelni?

Igen. Valószínû nem állítottam át a rövidített cím "élettartamát" :(.

TMIB
08-04-2013, 12:34 AM
Igazat kell adnom, talán a szarkazmus jobb szó az irónia helyett, de nagyjából ugyanaz a kettõ. A szarkazmus támadóbb jellegû. A videó mellé írt magyarázat tényleg leszólja és gúnyt ûz Papicából.

bushcraftozik, ami ha jól értem, a túrázás új, menõ neve
Persze hogy túrázást jelent és egyáltalán nem is egy késmárka neve. A Tesco meg az evés új neve, mert lehet venni kenyeret a Tescoban. :huuu:

:hogymi: Nem csoda hogy Papica törölte azt a két videót.

TMIB
08-05-2013, 02:08 PM
Ok, itt helyesbítenék. Nem csak egy kés neve.

Bushcraft is a popular term for wilderness skills in the United States, Canada, the United Kingdom, Australia, New Zealand and South Africa.

Ami meglep, mert sokat olvasgatok a legnagyobb amerikai túlélõfórumon, de nem emlékszem hogy ezzel a kifejezéssel találkoztam volna.

Viszont a jelentése akkor se laza túrázgatás.

Daniui
08-09-2013, 11:29 PM
A természet nem mindenkinek való, de nekik igen...

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/40-evet-eltek-tul-az-oserdoben-2204893

Érdekes sztori.

TMIB
08-09-2013, 11:43 PM
Nem feltétlenül. Az apa megfosztotta a gyerekét a normális élettõl. A normális alatt nem a technológiát, hanem a barátokat, a szerelmet, a családot, a gyerekvállalást és gyereknevelést értem. 41 évesen, úgy hogy még beszélni se tud és semmit nem tud a világról, milyen esélyei vannak? Mit fog majd csinálni? Hogy fog beilleszkedni? Hogy nevel majd úgy gyerekeket a társadalomban, ha õ maga se tud róla semmit? Milyen lesz a szociális élete? Lesznek barátai? Én arra tippelek, hogy örökre magányos marad. Õ nem fog megérteni senkit és õt se fogják megérteni. Ez alatt nem a beszédre gondolok.

imi79
08-10-2013, 07:56 AM
1 éves kora óta, 40 éve a dzsungelben él, elzárva a külvilágtól, akkor miért is van olyan kép az emberrõl, amin lazán cigizik?
Kimenekítették a dzsungelbõl és egybõl bagós lett?

Szerintem szépen van torzítás a cikkben, szokás szerint.

TMIB
08-10-2013, 08:09 AM
Jogos a felvetés! :thumbup

Daniui
08-10-2013, 08:39 AM
Több hírforrás cikkét is megnéztem, az alapján küldtem el a Blikk cikkét.
Amúgy nem azt mondom hogy jó ez így mert neki iszonyat nehéz lesz beilleszkednie a társadalomba ha egyáltalán sikerül neki, de írták is hogy vissza szeretne szökni a dzsungelba, sztem õ ott jól érezte magát ezek szerint, és most kiszakították mint egy vadállatot a vadonból.

Chupakabra
08-21-2013, 09:37 PM
A régi emberek a természetben elég sokáig kihúzták. Minden tiszteletem az övéké. Megy egy sorozat az alaszkai emberekrõl, s bár nekik elég sok luxuscikk rendelkezésre áll, az életük mégis nehéz. Pl van motorcsónak, motorosszán, kutyaszán, fegyver, kunyhó és közösség, ami egy preppernek nem nagyon áll rendelkezésre.
Az õszi libahúzáskor lövik meg a betevõt, tavasszal az áradáskor szedik össze az uszadékfát, amibõl egy kis pénzt is tudnak csinálni, csapdáznak és vadásznak.
Ugyanezt itthon nem lehet megcsinálni.Azonban a régi emberek az erdõjárók, pákászok és favágók tudásából lehet meríteni.
Nem kell minden kaja nélkül meglenni, ha az ember némi készletet felhalmoz, különbözõ rejtekhelyeken. Tésztát, lisztet, szalonnát, ezekbõl sok mindent meg lehet csinálni.
A menedéket többfélét készítettek annak idején, volt a "félgunyhó" amit egy olyan helyen lehet elkészíteni ahol a fagerendák egy dombra támaszkodott. Megrakták leveles gallyal és földdel lefedték, az ajtót gallyból fonott dologgal támasztották be. masszívabb gunyhót lehetett csinálni, ha sárral törekkel megtapasztották.
A modern szintetikus anyagok a nagy hidegben csõdöt mondanak, a világ leghidegebb ember lakta településére korszerû eszközökkel és felszereléssel érkezõket az a meglepetés érte hogy mindenük csõdöt mondott, még az elektronikus hõmérõ is, csak a szeszes hõmérõ bírta a klímát. A mûanyag orkánhuzat megrepedt, eltört. Sürgõsen az õslakosok természetes prémruháira tértek át.

fater.lajos
08-22-2013, 07:13 AM
Tanulmányútnak érdemes elmenni egy skanzenba. A veremház, ami egész Európában ismert, teljesen olyan, mint egy mai szemmel vett menedék. Természetes anyagokból, egyszerûen kivitelezhetõ.
Eseti menedéknek meg ott van a seregben is használt álló lövészgödör. Ha alul kibéleled, felül lefeded és álcázod, egy gyertyával a mínusz húsz fokban is kihúzhatsz egy éjszakát.
Egyik sem *****-os all-inluzív...

MaRee
08-22-2013, 07:25 AM
Megy egy sorozat az alaszkai emberekrõl, s bár nekik elég sok luxuscikk rendelkezésre áll, az életük mégis nehéz....

Melyik sorozat ez? A Discoveryn most indult az Igazi Prémvadászok, arra gondolsz? Most jár asszem a harmadik résznél, érdemes azt is nézni. Durva emberek, -20 fokban pólóban vágnak fát, mert hogy meleg van :D

Chupakabra
08-22-2013, 08:15 PM
Melyik sorozat ez? A Discoveryn most indult az Igazi Prémvadászok, arra gondolsz? Most jár asszem a harmadik résznél, érdemes azt is nézni. Durva emberek, -20 fokban pólóban vágnak fát, mert hogy meleg van :D

Az az! :)

raktaros
09-11-2013, 10:31 AM
Õ az igazi túlélõ...

Patkányhúson élte túl a telet az Andokban (http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/patkanyhuson-elte-tul-a-telet-az-andokban-2210343)

Daniui
11-08-2013, 03:22 PM
Nincs olyan külön topik hogy menedék, ezért ide tenném. A pince,óvóhely topikba nem illene.

Mostanában voltunk kint terpen, pár napot, és készítettünk két menedéket is.

Ez egy 4 ember számára kényelmes menedéknek a váza, csak nem volt idõnk tovább csinálni mert másnap mentünk tovább és késõn kezdtük el építeni, ezért csak ponyvával takartuk le, de erre a vázra sok mindent lehet tenni a leveles gallyaktól kezdve, a nádon át a hosszú fûig. Attól függõen hogy mit és milyen vastagon teszünk rá lehet növelni a vízállóságot. Mi egy mélyedésben építettük, hogy ne lehessen messzirõl észrevenni, hosszabb távon ez kevésbé jó megoldás mert nagy esõzések elönthetik, de itt a faleveles ajzat és a talaj nagy vízfelszívó képessége mellett egy napra teljesen jó volt.
Elkészítése egyszerû, összefogunk 6-7 db 3-4 méteres egyenes ágat és egy helyen összekötjük õket, lehetõleg erõs spárgával, erre az alap vázra meg lehet tenni a többi hosszú ágat. Egyszerû, gyors és kényelmes menedék.
765

Ennél egy még egyszerûbb menedék a következõ. A kép alapján szerintem egyértelmû, erre én ponyvát tettem, és ketten aludtunk alatta elõnye hogy jól véd a széltõl, mivel kicsi ezért jól megtartja a hõt, ellenben nem túl kényelmes megoldás, de a leggyorsabb, amúgy lényege, hogy a ponyvának amit kifeszítesz rá a hátsó része leér a földig, hogy csak a "bejárat" felõl legyen nyitott, hogy a hõt ne engedje ki.
766

fater.lajos
11-09-2013, 01:41 PM
Meg lehet köpködi érte, de az egyik kedvenc menedék építõ anyagom a festõfólia. 20 négyzetméter kétszáz forint, súlya pedig szinte semmi. Ennyivel tíz lövészteknõt, öt álló lövészgödröt is vízmentessé lehet tenni. Csak gondosan kell vele bánni. Napokig éltem ilyenben minden nap zuhogó esõben és a gödörben szárazon. Este befûtöttem egy gyertyával, a kaja is átmelegedett. A ruhám száraz maradt, a koszos zoknijaimat mindig meg tudtam szárítani. Szuper és semmibe nézett anyag. Csak arra kell vigyázni, hogy ne lyukadjon ki. Szóval a gödör aljára föld és gyeptégla.

Daniui
11-09-2013, 02:33 PM
Meg lehet köpködi érte, de az egyik kedvenc menedék építõ anyagom a festõfólia. 20 négyzetméter kétszáz forint, súlya pedig szinte semmi. Ennyivel tíz lövészteknõt, öt álló lövészgödröt is vízmentessé lehet tenni. Csak gondosan kell vele bánni. Napokig éltem ilyenben minden nap zuhogó esõben és a gödörben szárazon. Este befûtöttem egy gyertyával, a kaja is átmelegedett. A ruhám száraz maradt, a koszos zoknijaimat mindig meg tudtam szárítani. Szuper és semmibe nézett anyag. Csak arra kell vigyázni, hogy ne lyukadjon ki. Szóval a gödör aljára föld és gyeptégla.

Én az ilyeneket azért nem szeretem mert gyengék, könnyen lyukadnak. Nekem a nagy kedvenc a bundeswehr poncsó, egyszerre esõkabát és ponyva, és az anyaga erõs.
De ha te mondod biztos hatékony az is, ha tényleg ennyibe kerül akkor veszek én is mert ha könnyû elfér a zsák aljában.
Amúgy feldaraboltátok, vagy egyben használtátok?

fater.lajos
11-10-2013, 04:18 PM
Ahogyan került. Ha sokan voltunk és kevés volt a fólia daraboltunk. De helyben beszerzett szemeteszsákkal és mg fóliával is elvoltunk. Ami éppen akadt, amikor kimerült a zsák...

Grafitos
01-14-2014, 08:56 AM
http://www.hirado.hu/2014/01/13/eltevedt-egy-ferfi-ket-kisgyerekkel-a-borzsonyben/

kovu78
01-14-2014, 09:03 AM
szerintem a természet annak való aki szimbiózisba tud vele élni :rolleyes:

raktaros
03-24-2014, 10:48 PM
Most akadtam bele, lehet ismeritek már (Vagy valamelyiktek ott is volt? :) )
II. Pákász bushcraft - Farmos 2011. április 13-17. (http://oszkarsteiger.blogspot.co.at/2014/03/ii.html)

fixy007
03-25-2014, 04:03 AM
A cikket már olvastam, de sajnos én nem voltam ott.
A szerzõnek hatalmas gyakorlati tapasztalatai vannak a természetrõl, hónapokat élt, csavargott vadonban.:thumbup

Grafitos
03-25-2014, 09:01 AM
A bushcraftos oldalról ismerõs az arc..

fixy007
03-25-2014, 09:57 AM
Ott az igazság!:thumbup:haha:

Grafitos
03-25-2014, 10:05 AM
Olvasgatom a blogot..van 1-2 átfedés a másik oldallal, de nem gáz...nagyon élvezetesen ír a szerzõ..
Remélem én is hasonló régivágású természetfüggõ öregfiú leszek 20 év múlva:D

fixy007
03-25-2014, 10:11 AM
Itt egy nagyon jó összeállítás róla:

https://www.youtube.com/watch?v=TrhcCj51LOY

ZeroPont
05-25-2014, 07:02 PM
Olvasgatva az elõzõ hozzászólásokat, úgy látom senki sem veszi figyelembe az emberi szervezet létfenntartásához szükséges alapvetõ fontossági sorrendet. Én nem hiszem, hogy azok akik az erdei túlélést választják éhen halnának, mivel az ember (ha kell) akár 3 hétig is kihúzhatja kaja nélkül. Ugyanis mire elérnének az éhhalál állapotáig, már réges-régen szomjan fognak halni. Nomád közegben megbízható ivóvizet szerezni sokkal nagyobb kihívás mint élelmet, és sokkal sürgetõbb is. Szerintem aki a bozót túlélést akarja választani jobb ha felkészül rá, hogy sokkal durvább körülményeknek lesz kitéve, mint egy félig-meddig civilizált környezetben. Bár én azt vallom, hogy ez is járható út, de a természetes közegben való életben maradás sokkal több tudást és tapasztalatot kíván, mint a túlélés bármelyik más válfaja.

Törölt_fórumtag2
05-25-2014, 07:15 PM
Élelem nélkül max. 60 nap, víz nélkül max. 72 óra. Hozzátehetjük még, hogy alvás nélkül max. 50 óra és hallucinálni kezd az agy. Nem tudom, hogy "próbáltad-e" az éhezést, de állíthatom, hogy 24 óra után már bármit megeszel, két nap után csak az evésre tudsz gondolni. 5-6 nap alatt teljesen legyengülsz, csak vegetálsz. Aki a nomád közeget választja, az tisztában van a környék vízlelõ helyeivel, én hármat is ismerek 1,5 km távolságon belül, meg is tudom tisztítani, hogy iható legyen. Ha kell meg is iszom tisztítás nélkül is, mindig van nálam gyomor fertõtlenítõ tabletta, bár ezt, ha nem muszáj, nem tenném.:)
A "civilizált" környezetben "ember lesz az embernek farkasa". Sokkal durvább egy városban túlélni, mint az erdõben.
Viszont, valóban nagy tapasztalatot kíván az erdei túlélés, ez igaz.

Mizu
05-25-2014, 07:43 PM
Ide is való amit jósolok az emberiségnek..
A nagy összeomlás után, a maradék embercsoportok a kõvetkezõ elosztás szerint valószínûsíthetõek:

- 15% az amúgy is nyomorúságban, mindennapi nélkülözésben és napról-napra éldegélnek. Ezekhez nem fog a megvadult városiasodott tömeg rabolni menni... ezek egymást fogják ritkítani fõleg.
- 70% a távoli helyeken, sztyeppe, tundra, északi erdõsség, dzsungel, õserdõk..stb. élõ népcsoportok, melyekhez szintén nem fog tudni elérni az éhezõ tömeg. Ezek most is önfenntartók, tudva minden csinnyát a kinti életnek... igazából ezek fogják majd megint benépesíteni a földet
- 5% városlakó-maradék. Ezek lesznek a föld rabló bandái. Csak rablásból és fosztásból tudnak megmaradni, hiszen semmihez sem értenek.
- 5% vidéki termelõ, mely egyre fogy, hiszen a városi csürhe folyamatosan fogja támadni és fosztani. (50%-ról indultak a világvége kezdetekor...)
- 3% a jelenlegi hatalom gazdag emberei, melyek tudják mind ezt és kialakítanak/kialakítottak menekülõ/túlélõ helyeket. Innen próbálják majd a megmaradt emberiségre kivetni újból akaratukat, biztonságot, megélhetést szimulálva.
- 2% prepper, felkészülõ, melyek többen voltak sokkal, de a városi horda sokukat letarolja, kifosztja. Ezek lesznek a fenti 3% volt hatalomnak az ellenlábasai, mert átlátják a dolgot és alapból gyanakvóak.

A fenti arányok csupán fikció, egy reális gondolkodás eredménye...

Ha igaznak bizonyul a dolog, akkor most sincsenek többen akik a természetben tudnak napi rendszerességgel élni, mint...
(1 milliárd megmaradó ember 70%-a, az 700 millió ember, vagyis) a mostani emberek ...10%-a !!! Minden 10 emberbõl 1 fõ...
Reális? :)

Törölt_fórumtag2
05-25-2014, 07:52 PM
A lényeg az, hogy a családom és én a túlélõk között legyünk.:D

ZeroPont
05-25-2014, 08:12 PM
Élelem nélkül max. 60 nap, víz nélkül max. 72 óra. Hozzátehetjük még, hogy alvás nélkül max. 50 óra és hallucinálni kezd az agy. Nem tudom, hogy "próbáltad-e" az éhezést, de állíthatom, hogy 24 óra után már bármit megeszel, két nap után csak az evésre tudsz gondolni. 5-6 nap alatt teljesen legyengülsz, csak vegetálsz. Aki a nomád közeget választja, az tisztában van a környék vízlelõ helyeivel, én hármat is ismerek 1,5 km távolságon belül, meg is tudom tisztítani, hogy iható legyen. Ha kell meg is iszom tisztítás nélkül is, mindig van nálam gyomor fertõtlenítõ tabletta, bár ezt, ha nem muszáj, nem tenném.:)
A "civilizált" környezetben "ember lesz az embernek farkasa". Sokkal durvább egy városban túlélni, mint az erdõben.
Viszont, valóban nagy tapasztalatot kíván az erdei túlélés, ez igaz.

Élelem nélkül 60 napig max. egy indiai jógi bírja. :D Igen már próbáltam az "éhezést", hogy ismerkedjek a saját korlátaimmal. 1,5 napig egész jól bírtam és még éreztem magamban annyit, hogy ha kellene azt a fél napot is rá tudtam volna húzni. Bár ez szerintem teljesen egyén függõ, és talán egy próbát mindenkinek megérne. Abban sem vagyok biztos, hogy aki nagy mellénnyel kigrasszál az erdõbe az tudni fogja, hogy mit és hol fog találni. Te a kivételek közé tartozol. Azt meg pláne kétlem, hogyha találnak is vizet képesek lesznek hatékonyan megtisztítani, legalábbis a nagytöbbség tuti, hogy nem. Ebben is a kevesek közé tartozol. ;) A "civilizálatlan" környezetben pedig (az erõforrások szûkössége miatt) még inkább lesz ember embernek farkasa. Mindettõl függetlenül én is inkább a természetet választanám a városi terep helyett.

TMIB
05-25-2014, 08:17 PM
A 60 napot én is soknak tartom. Én 2-3 hétrõl tudok, de az biztos hogy a felénél már rettenetesen nézhet ki a delikvens.

Daniui
05-25-2014, 08:20 PM
A 60 napot én is soknak tartom. Én 2-3 hétrõl tudok, de az biztos hogy a felénél már rettenetesen nézhet ki a delikvens.

Nagyon sok mindentõl függ ez is, volt arra is példa, hogy hajótöröttek 120 napig húzták ki élelem és minimális vízzel(nagyon minimális), igaz testsúlyuk a fele lett körülbelül a végén amikor rájuk találtak, és csak az átlagos testalkatuak maradtak életben, aki el volt hízva hamarabb meghalt, aki ivott a sós vízbõl az is meghalt.

Törölt_fórumtag2
05-25-2014, 08:26 PM
Aki az erdõbe megy felkészülés nélkül, az bolond.
Aki viszont felkészül megfelelõen, az képes hosszútávon is túlélni.
Ez utóbbiról szól az életformánk, a prepperkedés számomra az alap, a B-terv az erdei változat. Amíg meg tudom védeni a földemet, addig ott maradok, ha vesztésre állok ugrok a B változatra. Amúgy egy erdõ közepén lakom...
Van még C-terv is...
Az éhezésnél 60 nap a kitolható maximum, ahol még "életben" vagy, írtam, hogy 5-6 nap után már csak vegetálás.
Víztisztításról nagyon jó topic-unk van, érdemes olvasgatni.

Daniui
05-25-2014, 08:29 PM
Az éhezésnél 60 nap a kitolható maximum, ahol még "életben" vagy, írtam, hogy 5-6 nap után már csak vegetálás.

Nem egy ismerõsöm tette magát próbára volt aki két hétig nem evett e melett dolgozott napi szinten, és azt mondta semmi baja nem volt, persze minden nap ivott rendesen, de ételt semmit sem evett.

Törölt_fórumtag2
05-25-2014, 08:31 PM
Nagyon sok mindentõl függ ez is, volt arra is példa, hogy hajótöröttek 120 napig húzták ki élelem és minimális vízzel(nagyon minimális), igaz testsúlyuk a fele lett körülbelül a végén amikor rájuk találtak, és csak az átlagos testalkatuak maradtak életben, aki el volt hízva hamarabb meghalt, aki ivott a sós vízbõl az is meghalt.

Anno, az oroszoknál volt szokás, akik a szibériai fogságból menekültek, hogy plusz egy fõvel indultak neki a szökésnek. Vittek maguknak, az õ szóhasználatukban egy "tehenet", akit az út közben szükség szerint elfogyasztottak...

Törölt_fórumtag2
05-25-2014, 08:33 PM
Nem egy ismerõsöm tette magát próbára volt aki két hétig nem evett e melett dolgozott napi szinten, és azt mondta semmi baja nem volt, persze minden nap ivott rendesen, de ételt semmit sem evett.

Nekem ebben más a tapasztalatom.

TMIB
05-25-2014, 08:41 PM
Anno, az oroszoknál volt szokás, akik a szibériai fogságból menekültek, hogy plusz egy fõvel indultak neki a szökésnek. Vittek maguknak, az õ szóhasználatukban egy "tehenet", akit az út közben szükség szerint elfogyasztottak...

Akkor most már értem hogy miért mondta azt Orbán, hogy "Mindenki hozzon magával még egy embert!" :haha:

Törölt_fórumtag2
05-26-2014, 05:45 AM
Én meg ezer évig nem ettem, de közben összelapátoltam egy földkupacot, amit ma Ausztráliának hívnak. :) Mondani sok mindent lehet. :)

Csatlakozom a véleményedhez.

Doom
05-26-2014, 06:45 AM
Egy átlagos felnõtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtõl, fizikai aktivitástól függõen. Ha ezt a bevihetõ energiamennyiséget csökkentjük, akkor az izomsejtek és vázizmok leépülésétõl az immunrendszer meggyengülésén át, akár halálhoz is vezethet a megvonás.

Az éhezés szakaszai

Az anyagcsere alkalmazkodása alapján az éhezés három szakaszát különböztetjük meg. Az utolsó étkezéstõl számított 12-18 óra, mely még a felszívódás utáni szakasz. Ezt követi a korai, nem adaptált éhezés 2-3 nappal az utolsó étkezés után kezdõdik, és legfeljebb egy hétig tart, majd végül a krónikus, adaptált éhezési szakasz következik 7-10 nap után.

Az éhezés végkimenetele

Az éhezés során a test zsírszövetei megcsappannak, az izomzat sorvad, a csontok „kiugranak”, a védekezõképesség romlik (az immunrendszer hiányos mûködése miatt), majd éhezési ödéma alakulhat ki (a vérplazmában lévõ fehérjék hiánya miatt az érpályából a folyadék a szövetközötti térbe kerül). Mindezek mellett a minimális sóbevitel miatt csökken a vérnyomás, amely hirtelen teshelyzet változtatáskor az agyi vérellátás elégtelenségéhez, ájuláshoz vezethet.

Elkezdõdik a csontok mésztartalmának csökkenése, károsodnak a zsigeri szervek (máj, vese, belsõ elválasztású, hormontermelõ mirigyek), végül a szívizom is sorvad (atrophizál) és a létrejövõ ionzavarrok, hiányállapotok miatt végzetes szívritmuszavar jelentkezhet.

két hétig nem eszik valaki???....ha ráérek beveszem,de most nincs idõm rá :)

bel
05-26-2014, 08:00 AM
két hétig nem evett e melett dolgozott napi szinten, és azt mondta semmi baja nem volt, persze minden nap ivott rendesen, de ételt semmit sem evett.

Ezt csak ugy tudom elkepzelni, ha magas energiatartalmu italokat (mezes tea, gyumocsle, ...) fogyasztott, de szerintem a fenti beszelgetes nagyon nem errol szol (hanem arrol, hogy ha csak vizet iszik valaki, akkor meddig birja).

Bel

dínó
05-26-2014, 09:18 AM

Van egy programunk, ahol a vállalkozók 30 órára kimennek a "vadonba" és ott kell feladatokat megoldaniuk. Az az általános tapasztalat, hogy 10-15 ÓRA után már nem bírnak menedéket építeni, nem bírnak tüzet gyújtani, fát hordani, sõt többeket még arra is figyelmeztetni kell, hogy igyon. Ez a tapasztalat jónéhány program után. Ezek ismeretében kétkedéssel fogadom a sok napig nem ettem és tök jól voltam címû híreket.

Sok történet van arról, hogy XY mennyi ideig nem evett, csak ivott, meg fényt evett, meg fotoszintetizált, meg mit tudom én mit mûvelt. Lehet. Én csak azt tudom, hogy aki eddig velem és a társaimmal kijött az erdõbe és azt csinálta, amit mi, az este úgy tolta a szalonnás-sonkás szenyát (értsd: egy nagy szelet sonka két vékony szelet szalonna közt:D), hogy öröm volt nézni.
Másik. Egyszer kb. 5 napig nem ettem szilárdat, csak ittam mindenfélét. Azon túl, hogy a család idegeire mentem, (caffard) a munkán is megsínylette, vezetni is életveszély volt, meg minden ilyesmi. Nekem nem elég az innivaló. Bocsika.

Zacskóbicska
05-26-2014, 09:27 AM
Van egy programunk, ahol a vállalkozók 30 órára kimennek a "vadonba" és ott kell feladatokat megoldaniuk. Az az általános tapasztalat, hogy 10-15 ÓRA után már nem bírnak menedéket építeni, nem bírnak tüzet gyújtani, fát hordani, sõt többeket még arra is figyelmeztetni kell, hogy igyon. Ez a tapasztalat jónéhány program után. Ezek ismeretében kétkedéssel fogadom a sok napig nem ettem és tök jól voltam címû híreket.

Ennyire berúgnak a program részeként? Ha délelõtt 10-kor túlélõ gyakorlatként elkezdem az intenzív sörözést/borozást, este 8-kor már én sem állok neki menedéket építeni. Inkább a fûben alszom.

dínó
05-26-2014, 09:36 AM
Karig Sára író, mûfordító Vorkután volt valami nehézfém bányában. (Isten nyugosztalja) Sokat mesélt arról, hogy X idõ multán gyakorlatilag mindent megettek, amit találtak, és ami nem volt mérgezõ, füvet, fakérget, még az agyagos talajt is!!! Azt mondta, hogy a talajtól jobban lettek (gondolom, ásványi anyagokat vihettek be), másrészt átmenetileg csitította a gyomorkorgásokat. Azt mondtam hogy olyan hangosan korgott a gyomruk, hogy az õrök messzirõl meghallották és megalázóan, gúnyosan kiröhögték õket.

Daniui
05-26-2014, 11:12 AM
Aha, és az erõsen csökkenõ szellemi képességeikkel számolták a 120 napot?
Az elhízottak azért haltak hamarabb, mert a többiek a zsíros falatra vetettek szemet? :)

Azt írtam volna hogy ha megeszik õket, nem abban haltak meg nem ették meg egymást haláluk után sem. És nem azt írtam hogy harcképesek voltak 120 nap után hanem azt hogy éltek, éppen hogy éltek, ha felére csökken a testsúlya egy átlagos testalkatú embernek az radikális fogyás ami nem normális, életveszélyes.

Daniui
05-26-2014, 11:17 AM
Én meg ezer évig nem ettem, de közben összelapátoltam egy földkupacot, amit ma Ausztráliának hívnak. :) Mondani sok mindent lehet. :)

Akkor mond azt hogy hazudok, kamuzok, füllentek, nagyot mondok vagy akármi, de ne ilyen gagyi érvekkel gyere, mond ki a valót: nem hiszel nekem. Nem muszáj.

Daniui
05-26-2014, 11:23 AM

Sok történet van arról, hogy XY mennyi ideig nem evett, csak ivott, meg fényt evett, meg fotoszintetizált, meg mit tudom én mit mûvelt. Lehet. Én csak azt tudom, hogy aki eddig velem és a társaimmal kijött az erdõbe és azt csinálta, amit mi, az este úgy tolta a szalonnás-sonkás szenyát (értsd: egy nagy szelet sonka két vékony szelet szalonna közt:D), hogy öröm volt nézni.
Másik. Egyszer kb. 5 napig nem ettem szilárdat, csak ittam mindenfélét. Azon túl, hogy a család idegeire mentem, (caffard) a munkán is megsínylette, vezetni is életveszély volt, meg minden ilyesmi. Nekem nem elég az innivaló. Bocsika.

Milyen kondiban voltak akikkel kimentél, milyen életmódot élnek mert akirõl én beszélek, nagyon jó kondiban és mozgalmas életet él. Arról õ is beszámolt hogy az elsõ pár nap nagyon nehéz akkor érzed a legjobban az éhséget utána elmúlt neki. És nem nehéz fizikai munkát végzet, hanem könnyû fizikait, ha terepen kint vagyok és mondjuk menetelek 50-60 kilómétert én is elfáradok de elsõsorban nem attól hogy nem eszek vagy keveset eszek hanem attól mert 50-60 kilómétert megtettem, persze hogy kell az embernek az élelem nehéz fizikai terhelés mellett, de tudtommal a téma most az volt hogy meddig lehet kibírni étel nélkül, ezért is írtam az elõzõ postomban hogy sok midnentõl függ meddig bírod, kondi, életmód, terhelés, mentális állapot, stressz, éghajtlat, kudarcok, morál, stb. Az ismerõsöm pozitív körülmények között kihbírt két hetet, nem kell elhinni.

Daniui
05-26-2014, 11:28 AM
Most írtam be a gugliba ki is dobta ezt csak pár példa nem kell ezt se elhinni bár nem hiszem hogy hazudnak.

http://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__3060006-probalta-mar-valaki-hogy-2-hetig-nem-evett-semmit-csak-ivott

És ahogy nézem õk is arról számolnak be hogy az elsõ 3-4 nap a legnehezebb.

Törölt_fórumtag2
05-26-2014, 11:43 AM
Most írtam be a gugliba ki is dobta ezt csak pár példa nem kell ezt se elhinni bár nem hiszem hogy hazudnak.

http://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__3060006-probalta-mar-valaki-hogy-2-hetig-nem-evett-semmit-csak-ivott

És ahogy nézem õk is arról számolnak be hogy az elsõ 3-4 nap a legnehezebb.
Meg arról is, hogy nyomják a gyümölcslevet, cukros üdítõt, vitaminokat stb. Mindössze szilárd táplálékot nem fogyasztanak. Az energiát folyadékban viszik be.

Doom
05-26-2014, 11:47 AM
Nézz körbe néha Ha gyûlölöd az életed gondolj arra hogy mások álmodnak arról
hogy olyan életük legyen mint neked..

29292930

..elég hülye téma,direkt éhezni?...asszem ,sok ember jó dolgába már nem tud mit csinálni.....

Daniui
05-26-2014, 12:48 PM
29292930

..elég hülye téma,direkt éhezni?...asszem ,sok ember jó dolgába már nem tud mit csinálni.....

Határaid megismerése például egy cél lehet éhezésnél, vagy csak akaraterõ próba. Ezzel nem hiszem hogy rosszat teszel az éhezõknek, ellentétben ha kidobod a maradékot vagy hagyod pocsékba menni az ételt már inkább lehet lelkiismeret furdalásod.

TMIB
05-26-2014, 01:01 PM
Így van, ha teszteled hogy milyen ha nincs étel, akkor legalább megtudod hogy milyen azoknak akiknek nem kerül élelem az asztalra. Aki kipróbálja, az talán utána még inkább megbecsüli az ételt.

Daniui
05-26-2014, 01:20 PM
http://www.rtlklub.hu/musorok/felketto/videok/108805

Vízböjt létezõ dolog, igaz õ is mondja hogy gyümölcslevekkel egyszerûbb a dolog(de az nem vízböjt a vízböjtnél csak vizet isznak). Meg a nõ aki be volt zárva 20 napig a fürdõbe hát nem hiszem hogy ott tartotta a készleteit... 69 évesen azért ez egész jó teljesítmény, igen nem volt róla szó milyen állapotban került ki de élt, 69 évesen.... 20 nap majdnem 3-om hét. Nem tudom a katonai kézikönyvek mit írnak de nem hiszem, hogy 69 éves emberekrõl szól a 3-as szabály.

Doom
05-26-2014, 02:27 PM
...hát igen a határok....mi a jobb kikerülni a fát vagy bízni a légzsákba?....én maximálisan elhiszem a kutatók,tudósok vizsgálatait...éhezni nem jó és nem szabad.....elhiszem a lágereket túlélõ emberek beszámolóit...elhiszem az extrém túlélõket----nem a szándékosan önmagát veszélybe sodrót-----....viszont nem értem meg az extrém sportolót,a palack nélküli hegymászót,az önsanyargatókat vagy aki korbáccsal veri magát...ezek beteges dolgok....valami zárlatos ott fent...persze vannak csodanénik a fürdõbõl,de valljuk meg azért az esetek nagy része tragédiával végzõdik...na de ,hogy ezt még szándékosan elõidézni????..na ne...prepperként a bajok megelõzése az elsõdleges szempont...nem magamra húzni....

Daniui
05-26-2014, 03:21 PM
Végülis egy prepper fórumon vagyunk megértem, hogy a legrosszabra készül a többség, én sem arra készülök hogy szûkös helyzetben majd éhezni akarok mert úgyis kibírom, csak érdekel a téma. Én mondjuk az extrém sportolókat nagyon is megértem szeretik az adrenalint, meg ha kockáztatsz utána valahogy jobb érzésed van, legalábbis nekem, persze csak a határok kihúzásával, mert sokszor kockáztattam már, egy kisujj törésnél durvább sérülésem sose volt.
Most nemrég is állok a sorban két barátommal pizzát venni, nagy sor volt mert olcsó és jó a pizza. Erre nem beáll a sor elejére 4 nyiigány, mindenki csak nézi de szólni senki sem mer, én meg odaszólok a sor vége nem ott van, pedig nem kellett volna kockáztatnom azáltal hogy odaszólok egy konfliktust vagy verekedést kockáztattam, megtettem, elkerülhettem volna, max 2 percel késõbb jutok pizzához. De én odaszóltam és el is kezdtek pampogni, aztán mikor elindult a sor én beálltam eléjük az ajtóba, ott kérdezték most mit akarok mondom gondolkodok hogy most mi legyen(két választás vagy bunyó vagy kompromisszum), láttam rajtuk is már bunyóra álltak én is azon voltam haverom is becélozta az egyik állát. Tényleg egy pillanat alatt komoly bunyó lett volna, de rájöttem egy pizzáért ne verjük már szét egymást így eggyütt mentünk be a pizzáért elmondtam hogy máskor ne csináljanak ilyet õ meg elmondta nem szereti ha utasítgatják midnenki megértett midnenkit(kivétel a többi ember aki még most is kussban állt). Kockáztattam, és utólag is gondolom hogy megérte mert egy kis konfliktus kezelés gyakorlásnak jó volt ez. Bocs, hogy csak ilyen példákkal tudok jönni de engem midneg megtalál a baj.

Törölt_fórumtag2
05-26-2014, 04:20 PM
Számomra az igazán meggyõzõ az lenne, ha Daniui tagtárs holnaptól két hetes vízböjtbe kezdene.:haha:
Természetesen, folyamatosan dokumentálva az eseményeket.:D
Megnyugtató lenne elsõ kézbõl tájékozódni az élettani hatásokról.
A tárgyi feltételeket (vizet) összedobjuk.:thumbup

TMIB
05-26-2014, 04:23 PM
7 napos koplalókúra. (Eszik, de keveset.)

Itt az elsõ rész (angolul van):

http://www.youtube.com/watch?v=f4tbCQK_Xvc

Vietnamiveteran
05-26-2014, 06:53 PM
Én egy lébõjt kúrát kipróbálnék természetesen kizárólag jóféle Cseh sörökkel :)

Vietnamiveteran
05-26-2014, 06:55 PM
A fényevést pedig a Miami Beach-en szeretném kipróbálni :) Ha esetleg összedobnátok ....:)

Törölt_fórumtag2
05-26-2014, 07:02 PM
A fényevést pedig a Miami Beach-en szeretném kipróbálni :) Ha esetleg összedobnátok ....:)
Sajnos, a fényevést jelenleg csak a VIII. kerületi helyszínünkön tudjuk finanszírozni.:D
Ott viszont, korlátlan ideig...

Vietnamiveteran
05-26-2014, 07:13 PM
Sajnos, a fényevést jelenleg csak a VIII. kerületi helyszínünkön tudjuk finanszírozni.:D
Ott viszont, korlátlan ideig...

Sok ott a setét bõrû félek ,hogy éhenhalnék :)

Daniui
05-26-2014, 09:49 PM
Számomra az igazán meggyõzõ az lenne, ha Daniui tagtárs holnaptól két hetes vízböjtbe kezdene.:haha:
Természetesen, folyamatosan dokumentálva az eseményeket.:D
Megnyugtató lenne elsõ kézbõl tájékozódni az élettani hatásokról.
A tárgyi feltételeket (vizet) összedobjuk.:thumbup

Attól függetlenül hogy próbálok egy reális képet kapni arról hogy egy átlagos ember meddig bírhatja élelem nélkül az nem azt jelenti, hogy ki is szeretném próbálni, most legalább is nem, késõbb lehet...

Doom
05-27-2014, 03:12 AM
Attól függetlenül hogy próbálok egy reális képet kapni arról hogy egy átlagos ember meddig bírhatja élelem nélkül az nem azt jelenti, hogy ki is szeretném próbálni, most legalább is nem, késõbb lehet...

...most vittem a kocsiba az elsõ adag cuccot....4-kor keltünk,kávé megvolt....hát én már éhes vagyok......

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 05:43 AM

Adja a Jóisten, hogy késõbb se kelljen kipróbálnod! Nem egy nagy élmény...

Daniui
05-27-2014, 10:10 AM
Adja a Jóisten, hogy késõbb se kelljen kipróbálnod! Nem egy nagy élmény...

Ha úgy nézzük az edzõteremben ugyanazt ismételgetni sem nagy élmény mégis csinálom....

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 10:38 AM
Ha úgy nézzük az edzõteremben ugyanazt ismételgetni sem nagy élmény mégis csinálom....

Az edzésnek van értelme, az éhezésnek kevésbé. Nem hiszek a jellemformáló hatásában.
Legutóbb, akkor csúsztam bele egy koplalásba, amikor teherautóztam. Néhány napos útról volt szó, amire készültem ennivalóval, végül még plusz 10 nap lett belõle. A napi kiszállási díjamat haza akartam hozni a családomnak (30 Euro/nap), ezért vettem egy 0,75 kg-os mentolos cukorkát Belgiumban, azonkívûl ásványcizet és kávét fogyasztottam csak. Napi 1000 km-et kellett levezetnem télen az Alpokban, az Ardennekben és a Kárpátokban, tehát volt szellemi és fizikai igénybevétel. Az eredmény 9 kg testúly veszteség lett, a 10 nap után 2 napot végigaludtam és annyira legyengültem, hogy járni is alig tudtam, csak vonszoltam magam.
Nem tudom elfogadni, hogy ezt valaki akaraterõ próbaként akarja felfogni és végigcsinálni.:confused:

Daniui
05-27-2014, 10:58 AM
Az edzésnek van értelme, az éhezésnek kevésbé. Nem hiszek a jellemformáló hatásában.
Legutóbb, akkor csúsztam bele egy koplalásba, amikor teherautóztam. Néhány napos útról volt szó, amire készültem ennivalóval, végül még plusz 10 nap lett belõle. A napi kiszállási díjamat haza akartam hozni a családomnak (30 Euro/nap), ezért vettem egy 0,75 kg-os mentolos cukorkát Belgiumban, azonkívûl ásványcizet és kávét fogyasztottam csak. Napi 1000 km-et kellett levezetnem télen az Alpokban, az Ardennekben és a Kárpátokban, tehát volt szellemi és fizikai igénybevétel. Az eredmény 9 kg testúly veszteség lett, a 10 nap után 2 napot végigaludtam és annyira legyengültem, hogy járni is alig tudtam, csak vonszoltam magam.
Nem tudom elfogadni, hogy ezt valaki akaraterõ próbaként akarja felfogni és végigcsinálni.:confused:

Az útolsó mondatod a lényeg, mások vagyunk más motivál téged más motivál engem, ezt el kell fogadnod, mert az életben ez a normális, lehetnénk birkák is mint ahogy sokan törekszenek erre--> én nem !

Az edzéssel egy példát hoztam fel, ugyanígy a böjtnek is van értelme, akarat próba, stb. de már írtam errõl korábban, itt jön az hogy más-más dolgok motiválják az emebreket, szerintem ez a jó nem vagyunk egyformák, lehet a nagy vezetõknek jó lenne ha mind ugyanolyanok lennénk mert könnyen lehetne irányítani minket, de a polgárok szempontjából jobb ha különbözünk ha elfogadod ha nem.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 11:10 AM
Én elfogadom. Csak tanácsot adhatok, azzal, hogy ne csinálja senki, ha nem muszáj.
Nekem szükségszerû volt, mert kellett a pénz itthon. Azonban lidércnyomásszerû volt az egész, ezt nem kívánom sem neked, sem másnak itt a fórumon. Még évek múltán is elõjött álmomban az a 10 nap...

TMIB
05-27-2014, 11:48 AM
Nálam csak olyan volt hogy nagyon keveset ettem, szükségbõl. Hosszú távon nem egy kellemes dolog.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 12:00 PM
Nálam csak olyan volt hogy nagyon keveset ettem, szükségbõl. Hosszú távon nem egy kellemes dolog.

Hát, tényleg nem az. 37-38 voltam, amikor mindenki azt mondta, hogy "te semmit nem változtál, ugyanúgy nézel ki, mint 10 évvel ezelõtt" stb. Mindig mondtam, hogy ez a Orbán-Gyurcsány-Bajnai féle vállalkozói diéta...
Nem hagyják, hogy annyi pénz maradjon a zsebemben, amibõl jóllakhatnék.:D

Amatorpe
05-27-2014, 07:06 PM
Oakland, nem irigyellek, szép kis kálvária lehetett!

Én amúgy egyszer kipróbáltam kíváncsiságból, és 27 órát bírtam szó szerint kaja nélkül... Mondjuk tiszta víz volt, inni tudtam. Hát a végén már jól esett az két kifli meg joghurt, ami éppen a kezembe akadt... :D Közbe persze rendes napi teendõk, mondjuk akkor épp kevés fizikai igénybevétellel.

Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 07:20 PM
Oakland, nem irigyellek, szép kis kálvária lehetett!

Én amúgy egyszer kipróbáltam kíváncsiságból, és 27 órát bírtam szó szerint kaja nélkül... Mondjuk tiszta víz volt, inni tudtam. Hát a végén már jól esett az két kifli meg joghurt, ami éppen a kezembe akadt... :D Közbe persze rendes napi teendõk, mondjuk akkor épp kevés fizikai igénybevétellel.
Sajnos nem az elsõ alkalom volt az életemben.

Daniui
05-28-2014, 08:22 AM
Ezzel arra utaltam, hogy kb. egy hét után a szellemi képességek erõsen csökkennek, nem épp számtanbûvészekké és matektanárokká válnak, épp ellenkezõleg. Tehát, biztos, hogy jól számolták azt a maradék kb. 113 napot?
Azt viszont még mindig nem tudom, hogy miért a tartalékokkal rendelkezõk haltak meg elõbb.

Nem õk számolták ki... Részletkérdés, nem tudom gondolom tudták mikor süllyedt el a hajó és azt is tudták ugye, hogy mikor találtak rájuk aztán így ki tudják számolni a kimentõk.
Az ember minél egészségesebb annál tovább bírja egy elhízott ember annyira nem egészséges.

Daniui
05-28-2014, 08:23 AM
Nem tudom, miért veszed magadra, mert én az ismerõsödre gondoltam, aki ezt a sztorit eladta.

Értem én de én írtam le és az én szavamat kérdõjelezted meg, mert én megbízom az ismerõsömben mivel családtag.

P
05-29-2014, 02:22 PM
Én már kipróbáltam a kajamegtagadósdit, igaz, csak 7 napig tartott, aztán fokozatosan visszatértem a normál táplálkozáshoz.
Párszáz kalóriás idõszakaim is voltak. Mindezekbõl az általános tapasztalat az, hogy az elsõ 3 nap borzasztó, a 4. napon már kezd mellékessé válni az étel. Nem is kívántam már, minden földi jóval terített asztal elõtt sem.
A vércukorszint-ingadozás pedig már az elsõ nap után megszûnik, és nem jelentkezik többé, beállítja magát. Abban az esetben, ha nem visz be az ember rövid idõ alatt nagyobb energiatartalmú ételt (nálam ez mindössze egy fél almát meghaladó kalória / cukortartalmat jelent!), mert utána kezdõdik elölrõl.
A fogyás eleinte radikális, utána csökken a mértéke.

Soha többet nem kísérletezek ilyenekkel. Az utolsó alkalmakkor már éreztem, hogy a szívem rakoncátlankodik, a teljesítményem mélyzuhanásba kezdett. Gondolom, hogy szükséghelyzetben mennének a nagyobb teljesítmények, mert hát mit tehet az ember, mint küzd végkimerülésig, de hétköznapi magányos kísérleteimben nem volt arra ésszerû érv vagy motiváció, hogy ne vegyek vissza a megerõltetésbõl.
A legrosszabb az éhezésben a szív károsodásán kívül a nem kielégítõ agymûködés.
Mindig úgy éreztem, és ez soha nem múlt el, ellentétben a vércukor leesésével, hogy valami nagy, súlyos kampót akasztottak rám a nyakamnál, sokkal nehezebb volt lépni, de még gondolkozni is. Gyakori volt az is, hogy zsibbadtnak éreztem az agyam, sõt, az egész koponyám. Nagyon bele kellett valamibe élnem magam, ha koncentrálni akartam, mert egy átlag csevej is megerõltetõ volt pár nap után.
Összehasonlíthatatlan az, amikor szilárdat nem eszik az ember, de gyümölcsöt turmixol magának és pár kortyonként eliszogatja egész nap, és az, ha tényleg semmit nem eszik. Az éhezést valóban meditációval érdemes összekötni, az lenne a legkíméletesebb, de egy túlélõhelyzetben erre nincs mód.
Egy egészséges ember saját tapasztalatomból kiindulva szerintem tényleg könnyedén bírhat két heti éhezést (a 7 napos próbát sem azért hagytam abba, mert nehezen ment volna tovább, hanem mert nem láttam értelmét folytatni), de ha mellette akár szellemileg, akár fizikailag oda kell tennie magát, nem lesz kellemes érzés, és nem biztos, hogy eleget tud tenni a kihívásoknak. Azaz, game is over... Bár én reménykedem benne, hogy ezen a téren van azért az embereknek egy túlélõ-tartalékuk (mondjuk feléled bennük a jógik spirituális hatalma vagy hasonló :D), ami megkülönbözteti a kísérleti az éles szitut. Amint a történetek mutatják, bármi elõfordulhat.

pappito
09-22-2014, 04:03 AM
én kétfélét próbáltam:

elsõ eset: könnyû vacsi után alvás, reggel kelés, munkahely, zéró kaja, csak víz. délutánra már kész voltam, hazafelé a motoron már éreztem, hogy képtelen vagyok koncentrálni, örültem, hogy hazaérek. Este semmi kaja, másnap reggel kelés, érdekes módon akkor nem volt semmi bajom, aztán csak víz kb. délelõtt 11-ig, amikor egyszerûen lement a szervezetem standbyba, képtelen voltam értelmesen gondolkodni, csak ültem. Akkor benyomtam egy energiaszeletet meg cukros teát, vacsira már normálisan ettem. Semmiféle fizikai terhelés nem volt, szokásos napi munka meg motorozás/közlekedés. Érdekes tapasztalat volt, különösen, hogy a második reggel után mekkorát romlott az állapotom, pedig felkeléskor még rendben voltam.

másik eset: a felhasználó (én) balfaszsága miatt 4 óra alvás és nulla reggeli után nehéz hátizsákkal hat óra séta közepesen nehéz terepen. Az elsõ kb. három órában egész szépen haladtam, de egyre lassultam, aztán meg kellett állnom pihenni. ALudtam kb. félórát, leerõltettem valami kaját meg beüntöttem a kulacsba energiaitalport, így még három órát bírtam, de a második etap végén az agyam leállt, elég ijesztõ volt, az ösvény megvolt, de a jelzés nem de egyszerûen képtelen voltam kikombinálni, hogy mi van, csak álltam bambán vagy negyed órát. Ezután kellett egy délután meg a másnap, hogy regenerálódjak annyira, hogy bármiféle értelmes dolgot legyek képes csinálni. Jó nem volt igazi veszélyhelyzet, de nagyon tanulságos volt, mintha kivülrõl látnám magam, amint ott állok, gondolkodásra képtelenül, pedig nem volt semmi stressz, nem kergettek, nem volt hideg, nem fenyegetett semmi.

Ihasz Laci
06-14-2015, 01:28 PM

ennel jobban le se irhattad volna:)
en azon szoktam mindig csodalkozni amikor a youtube-on nezegetem a bug out bag videokat es a kintlvashoz szukseges felszerelest elintezik egy bivvy bag-el vagy beraknak egy poncsot menedeknek azt ugy gondoljak majd vigan uldogelnek a tabortuz mellet.
akik ilyen elkepzelessel indulnak neki a vadonnak azok valozinuleg majd ugy jarnak ahogy leirtad.

varég
06-14-2015, 03:53 PM
ennel jobban le se irhattad volna:)
en azon szoktam mindig csodalkozni amikor a youtube-on nezegetem a bug out bag videokat es a kintlvashoz szukseges felszerelest elintezik egy bivvy bag-el vagy beraknak egy poncsot menedeknek azt ugy gondoljak majd vigan uldogelnek a tabortuz mellet.
akik ilyen elkepzelessel indulnak neki a vadonnak azok valozinuleg majd ugy jarnak ahogy leirtad.

A BOB-ból van két féle az én olvasatomban:
1. ennek a zsáknak a segítségével eljutsz egy helyre, pl. hétvégi házba, ahol van felszerelésed
2. ez a változat a túléléshez szükséges felszereléseket tartalmazza, amivel pl. a természetben megmaradhatsz egy ideig(pl. sátor, hálózsák)

Az elsõ változat estében elég lehet a poncsó is menedéknek, mivel belátható idõn belül eljutsz a menedékbe.
Második változatba itthon se tennék sátrat, elég egy rendesebb sátorlap, illetve bivakzsák, mivel a hazai erdõk tele vannak turista építményekkel, esõbeállókkal...(ha erdõbe mennék)

Ihasz Laci
06-14-2015, 04:35 PM
A BOB-ból van két féle az én olvasatomban:
1. ennek a zsáknak a segítségével eljutsz egy helyre, pl. hétvégi házba, ahol van felszerelésed
2. ez a változat a túléléshez szükséges felszereléseket tartalmazza, amivel pl. a természetben megmaradhatsz egy ideig(pl. sátor, hálózsák)

Az elsõ változat estében elég lehet a poncsó is menedéknek, mivel belátható idõn belül eljutsz a menedékbe.
Második változatba itthon se tennék sátrat, elég egy rendesebb sátorlap, illetve bivakzsák, mivel a hazai erdõk tele vannak turista építményekkel, esõbeállókkal...(ha erdõbe mennék)

eso elleni vedelemnek persze egy poncso is tokeletesen megfelel. amire en gondoltam az az, hogy semmi hideg elleni vedelmet nem szoktam latni az ilyen videokba. legjobb esetben bekeszitenek egy veszhelyzeti folia takarot. de se halozsak vagy egy takaro, nem is beszelve arrol, hogy min akarnak aludni, a foldon?

1., az oke, hogy azt tervezik, hogy eljutnak a hetvegi hazba vagy akarhova. de ez csak terv marad ha az elso este megfagynak egy hideg teli hajnalon.
2., ugyan az mint az elso. poncso, satorlap tok jo menedeknek en is egy nagymeretu ponyvat hasznalok. de eszembe nem jutna kint aludni halozsak vagy valami takaro nelkul.

D - törölt tag
06-14-2015, 04:42 PM
Árnyaltabb a kép és nem végletes.Hazánkban és Európában annyi az infrastruktúra és olyan sûrûn lakott,hogy szinte keresni kell olyan helyet ahol ténylegesen menedékre van szükség.
A bob alapfelszerelést kell ,hogy tartalmazzon.Étel,víz,ruházat,hálózsák,ponyv a,kés,gyufa.Semmi sallang nem kell,mert annyi cucc van szanaszéjjel,hogy kár cipelni.
Millió lehetõség van,lesz,alagutak,felüljárók,elhagyott nyaralók,turista házak ahol meghúzhatja magát valaki.
Ne feledjétek,hogy katasztrófa helyzetben jogod van az életedet menteni,illetve kötelessége a Te életedet másnak menteni.
Gondoljatok bele,hogy ha helyzet van és valaki nem fogad be vagy nem ad vizet az bûncselekményt követ el ellened!!!!
Igen joga van mindenkinek menteni a saját életét,bármi áron,utána ,mikor elmúlt a baj el lehet vitatkozni mivel tarozunk a betört ablakért.De nem fagytunk meg.
Ezek a túlélõ videók,sorozatok,valóságsók a vicc kategória.
Kérdem én ki az,az elmebeteg aki kirohan az erdõ közepére,amikor ott van út közben egy autó pálya alagút és egy gyümölcsös kert????
Tehát a pakolászásnál a legszükségesebb kell csak,semmi sallang!
Azért gondolkodjatok el,minek kell történnie ahhoz,hogy teljesen leálljon Európában a katasztrófa védelem az államok és más kontinensrõl sem jön segítség?!
Gondolkodjatok el minek kell történnie ahhoz,hogy ne találjunk egy száraz zugot,hogy minden házban,kertben ,földön,boltban megsemmisüljön,minden használható élelem és felszerelés?!
És ERRE mennyi az esély???!!!!

varég
06-14-2015, 04:59 PM
eso elleni vedelemnek persze egy poncso is tokeletesen megfelel. amire en gondoltam az az, hogy semmi hideg elleni vedelmet nem szoktam latni az ilyen videokba. legjobb esetben bekeszitenek egy veszhelyzeti folia takarot. de se halozsak vagy egy takaro, nem is beszelve arrol, hogy min akarnak aludni, a foldon?

1., az oke, hogy azt tervezik, hogy eljutnak a hetvegi hazba vagy akarhova. de ez csak terv marad ha az elso este megfagynak egy hideg teli hajnalon.
2., ugyan az mint az elso. poncso, satorlap tok jo menedeknek en is egy nagymeretu ponyvat hasznalok. de eszembe nem jutna kint aludni halozsak vagy valami takaro nelkul.
A videók csak a BOB-t tartalmazzák, a kijutás célját, módját nem.
Teljesen más a helyzet egy városban(pl. Budapest) mint egy faluban(pl. Homokbödöge);jármûvel/gyalog ;pár óra alatt elérhetõ, vagy távolabb van.Ezeknek kellene befolyásolni a felszereléseket.
Ha utána nézel a tecsõn(jutub), akkor láthatsz minimális felszereléssel is túlélésre alkalmas összeállításokat(bushcraft keresõszó segítségével, de itt is vannak végletek).
Van egy svájci emberke, aki az ottani éghajlati viszonyokban minimális felszereléssel megy ki télen is.

Az írásoddal viszont teljes mértékben egyet értek, viszont kiegészíteném kicsit:
Ki lehet menni minimális felszereléssel túlélni, feltéve, ha az a kevéske cucc megfelel az igényeknek.
Szóval a dolog java fejben dõl el. :)

GAZDA
06-14-2015, 05:38 PM
Árnyaltabb a kép és nem végletes.Hazánkban és Európában annyi az infrastruktúra és olyan sûrûn lakott,hogy szinte keresni kell olyan helyet ahol ténylegesen menedékre van szükség.
A bob alapfelszerelést kell ,hogy tartalmazzon.Étel,víz,ruházat,hálózsák,ponyv a,kés,gyufa.Semmi sallang nem kell,mert annyi cucc van szanaszéjjel,hogy kár cipelni.
Millió lehetõség van,lesz,alagutak,felüljárók,elhagyott nyaralók,turista házak ahol meghúzhatja magát valaki.
Ne feledjétek,hogy katasztrófa helyzetben jogod van az életedet menteni,illetve kötelessége a Te életedet másnak menteni.
Gondoljatok bele,hogy ha helyzet van és valaki nem fogad be vagy nem ad vizet az bûncselekményt követ el ellened!!!!
Igen joga van mindenkinek menteni a saját életét,bármi áron,utána ,mikor elmúlt a baj el lehet vitatkozni mivel tarozunk a betört ablakért.De nem fagytunk meg.
Ezek a túlélõ videók,sorozatok,valóságsók a vicc kategória.
Kérdem én ki az,az elmebeteg aki kirohan az erdõ közepére,amikor ott van út közben egy autó pálya alagút és egy gyümölcsös kert????
Tehát a pakolászásnál a legszükségesebb kell csak,semmi sallang!
Azért gondolkodjatok el,minek kell történnie ahhoz,hogy teljesen leálljon Európában a katasztrófa védelem az államok és más kontinensrõl sem jön segítség?!
Gondolkodjatok el minek kell történnie ahhoz,hogy ne találjunk egy száraz zugot,hogy minden házban,kertben ,földön,boltban megsemmisüljön,minden használható élelem és felszerelés?!
És ERRE mennyi az esély???!!!!

Mibõl gondolod, hogy az emberek segítenek egy katasztrófa helyzetben? Kérdezem másképpen: az embereket rendkívüli helyzetben minek tekinted segítség vagy veszély?

Ihasz Laci
06-14-2015, 07:01 PM
ezek a videok amiket neztem es amikre utaltam elsosorban amerikai prepperekrol szol meg az o bob felszerelesukrol. ezek is inkabb az a divat prepper kategoria akik szerintem eletukben nem kempingeztek. es ezert vannak ilyen vad otleteik, hogy egy sima poncsoval kirohannak a vadonba es ott majd tulelnek.
van sok jol elkeszitett bob felszerelesrol szolo video is igazan jol felkeszult prepperekkel akik tudjak, hogy mit tegyenek bajban. amire probaltam utalni, hogy vannak emberek akiknek olyan elkepzeleseik vannak, hogy attol nem is tudom sirjak vagy nevessek.

D - törölt tag
06-15-2015, 04:04 AM
Mibõl gondolod, hogy az emberek segítenek egy katasztrófa helyzetben? Kérdezem másképpen: az embereket rendkívüli helyzetben minek tekinted segítség vagy veszély?
Annak aminek most is!Van sok segítõ,semleges és veszélyes ember.Ha helyzet van mindössze annyi történik ,hogy felerõsödnek az érzelmek.Lesz aki még nagyobb gyökér lesz,a gyengék még kétségbeesettek,aki most is segítõkész abból lesznek a hõsök.Õk fognak kaját osztani,tüzet oltani,sebet kötözni.
Inkább segítség,ha százalékban gondolkodunk.Több jó ember van mint rossz.

Ihasz Laci
06-17-2015, 06:42 AM
ki mit gondol errol az allitasrol:
https://www.youtube.com/watch?v=nnaa9XOGEto

a srac a videoban megcafol 10 allitast amik zerinte nem igazak egy tulelo helyzetben.
csak az elso allitassal foglalkoznek miszerint a kaja a legfontosabb, ezt az allitast a srac azzal cafolja, hogy a viz-tuz-menedek a legfontosabbak.

szerintem ezt igy konkretan nem lehet sorba tenni mert ez egy eleg helyzet fuggo dolog.
pl nyaron magyarorszagon eleg jo az ido ahhoz, hogy ne a menedek legyen az elso listan hanem a kaja.
viszont van amikor annak kell az elsonek lennie.
ezert szerintem az elso allitas nem TELJESEN igaz,miszerint a kaja lenne a legfontosabb, viszont a srac cafolata sem jo mert azt nem lehet alltalanosan minden helyzetben ervenyesiteni, hgoy a viz-tuz-menedek lenne a legfontosabb.

Erdõlelke-íjszelleme
06-17-2015, 09:24 AM
De bizony, az elsõben teljesen igaza van.
Gondolj végig szituációkat, vagy próbáld ki.
A víz és a menedék az elsõdleges. (Második a tûz, ha nem csak pár órát maradsz.)
A víz és a menedék prioritása között az éghajlat dönt. Forró éghajlat (vagy pl. kontinentális nyár) esetén elsõ a víz, mert nagyon gyorsan kiszáradsz és akkor tett- és gondolkodásképtelen leszel órákon belül.
Kevésbé meleg esetén elsõ a menedék, mert akkor az idõjárás csinál ki órákon belül (éjjeli vagy esõ miatti hipotermia).
Ehhez képest az étel hiánya csak pár nap múlva okoz kognitív és teljesítménybeli problémákat.

mmilan21
06-17-2015, 09:40 AM
A bevitt élelem emésztéséhez a szervezet vizet használ fel, tehát elõször is vízre van szükség. Különben az emberi test elvonja a többi szervtõl a vizet és rövidtávon a kiszáradás tüneteit fogja mutatni az evidens személy.
Helyzettõl függ a mennyisége, de az emésztéshez mindig vízre van szükség.
A melegebb idõkben még több víz kell a folyadékvesztés pótlására. Télen jellemzõen kevesebb vizet igényel a szervezet.

varég
06-17-2015, 11:30 AM
... Télen jellemzõen kevesebb vizet igényel a szervezet.

"A folyadékpótlás télen talán még fontosabb, mint nyáron, mert a nyilvánvaló jelek, mint a szomjúság, meleg vagy izzadás nem figyelmeztetnek bennünket arra, hogy megfelelõ mennyiségû folyadékot vigyünk be szervezetünkbe. Pedig a meleg ruhák alatt éppúgy megizzadunk, a fûtés miatt szárazabb a levegõ, a zárt, fûtött terekben, minden kilégzéssel vízpárát fújunk ki, amellyel jelentõsen csökken testünk víztartalma. Nem is beszélve az influenzáról és a megfázásról, amikor „kiizzadjuk” a betegséget, és ha nem figyelünk oda a folyadékpótlásra, meglepõen hamar ki is száradhatunk."

Magamból kiindulva, télen nem sokkal kevesebb folyadékot fogyasztok, mint nyáron.
Viszont ugyanúgy kiizzadom, csak kissé lassabb tempóban.

Ihasz Laci
06-17-2015, 01:00 PM
A víz és a menedék az elsõdleges. (Második a tûz, ha nem csak pár órát maradsz.)
A víz és a menedék prioritása között az éghajlat dönt. Forró éghajlat (vagy pl. kontinentális nyár) esetén elsõ a víz, mert nagyon gyorsan kiszáradsz és akkor tett- és gondolkodásképtelen leszel órákon belül.
Kevésbé meleg esetén elsõ a menedék, mert akkor az idõjárás csinál ki órákon belül (éjjeli vagy esõ miatti hipotermia).
Ehhez képest az étel hiánya csak pár nap múlva okoz kognitív és teljesítménybeli problémákat.

a vizzel eggyet ertek en is, az fontosabb mint a kaja. viszont a menedek meg a tuz nem mindig.
ezert hoztam peldanak magyarorszagot foleg nyari idoszokban. siman kint lehet tolteni egesz estet tuz vagy barmilyen menedek nelkul.
csak viz meg kaja kell.

varég
06-17-2015, 04:43 PM
a vizzel eggyet ertek en is, az fontosabb mint a kaja. viszont a menedek meg a tuz nem mindig.
ezert hoztam peldanak magyarorszagot foleg nyari idoszokban. siman kint lehet tolteni egesz estet tuz vagy barmilyen menedek nelkul.
csak viz meg kaja kell.

A menedéknek, és a tûznek elsõsorban morális szerepe van, legyen akár egy kifeszített poncsó és egy mécses.
"Van valami a fejem felett, ami megvéd a természet ereje ellen valamelyest"

Erre egy hétköznapi példa:
Ha csöpög az esõ, akkor miért "menekül" mindenki valami fedett helyre, akár az is, akinek van esernyõje?(nem, nem csak az elázás az oka...)
Illetve miért nehezebb kimozdulni otthonról a "rossz" idõben, akár csak vásárolni?

Ihasz Laci
06-17-2015, 07:12 PM
A menedéknek, és a tûznek elsõsorban morális szerepe van, legyen akár egy kifeszített poncsó és egy mécses.
"Van valami a fejem felett, ami megvéd a természet ereje ellen valamelyest"

Erre egy hétköznapi példa:
Ha csöpög az esõ, akkor miért "menekül" mindenki valami fedett helyre, akár az is, akinek van esernyõje?(nem, nem csak az elázás az oka...)
Illetve miért nehezebb kimozdulni otthonról a "rossz" idõben, akár csak vásárolni?

http://vadonszava.blog.hu/2011/12/23/ellenseges_teruleten

ez nem annyira hetkoznapi, viszont jo pelda arra, hogy van amikor a menedek nem szamit letfontossagunak.
itt a viz es az elelem volt az elsodleges szempont.

A. L. Ias
06-17-2015, 08:26 PM
Nálam nagyobb tudásúak és gyakorlottabbak is vannak a fórumon, az õ véleményük jobban nyom a latban. De én sem hanyagolnám el a menedék jelentõségét. Fõleg akkor amikor van víz bõven, mert jön az áldás az égbõl. Akár egy zivatar, akár egy hosszabb esõs idõ nem csak kellemetlen lehet, hanem veszélyes is. A vizes ruházatban könnyebb kihûlni. Ha megfagyni nem is, de tüdõgyulladást kapni könnyen lehet egy átázott nyári hajnalon is. Vizet találni lehet holnap is, de ha zuhog, azonnal kell a száraz hely és esetlegesen a tûz melege.

A linkelt blogbejegyzés is hasonló fontosságúnak tartja a vizet és a menedéket. A sorrend a körülményektõl függ.
"Az ellenséges erõkön kívül túlélõhelyzetben a természetben az emberre leselkedõ két legnagyobb veszély hely és idõjárás függvényében a kihûlés és a kiszáradás lehet. O’Grady ebben a tekintetben szerencsésnek mondhatja magát. Az események helyszíne 600-1000-1200 méter tengerszintfeletti magasasságú vidék, jórészt lombos erdõkkel, illetve a magasabb részen megjelenõ fenyvesekkel. Az évszak nyár, ami a magyarországihoz hasonló éghajlatú térségben a legszerencsésebb idõszak az életben maradás esélyeit tekintve. Hiányos öltözéke miatt más évszakokban sokkal nagyobb veszélyt jelentett volna a hideg."

Pityubá
06-17-2015, 09:47 PM
Igen amit írtál helytálló. Csak annyit tennék hozzá, hogy a ruházat is a menedékhez tartozik.
Tehát a nagy hidegben illetve a forró sivatagban ennek kell az elsõ helyen lennie.
Utána a víz, és az élelem következik.

Ihasz Laci
06-18-2015, 06:17 AM
Nálam nagyobb tudásúak és gyakorlottabbak is vannak a fórumon, az õ véleményük jobban nyom a latban. De én sem hanyagolnám el a menedék jelentõségét. Fõleg akkor amikor van víz bõven, mert jön az áldás az égbõl. Akár egy zivatar, akár egy hosszabb esõs idõ nem csak kellemetlen lehet, hanem veszélyes is. A vizes ruházatban könnyebb kihûlni. Ha megfagyni nem is, de tüdõgyulladást kapni könnyen lehet egy átázott nyári hajnalon is. Vizet találni lehet holnap is, de ha zuhog, azonnal kell a száraz hely és esetlegesen a tûz melege.

A linkelt blogbejegyzés is hasonló fontosságúnak tartja a vizet és a menedéket. A sorrend a körülményektõl függ.
"Az ellenséges erõkön kívül túlélõhelyzetben a természetben az emberre leselkedõ két legnagyobb veszély hely és idõjárás függvényében a kihûlés és a kiszáradás lehet. O’Grady ebben a tekintetben szerencsésnek mondhatja magát. Az események helyszíne 600-1000-1200 méter tengerszintfeletti magasasságú vidék, jórészt lombos erdõkkel, illetve a magasabb részen megjelenõ fenyvesekkel. Az évszak nyár, ami a magyarországihoz hasonló éghajlatú térségben a legszerencsésebb idõszak az életben maradás esélyeit tekintve. Hiányos öltözéke miatt más évszakokban sokkal nagyobb veszélyt jelentett volna a hideg."

es az utolso ket mondat amire alapoztam az egesz feltevesem, miszerint vannak esetek amikor a menedek az elelem mogott van a fontossagi sorrendben.
nem azt mondtam, hogy mindig igy van. hanem, hogy vannak esetek mint pl ez a pilotas tortenet is.

A. L. Ias
06-18-2015, 05:26 PM
Legyen neked igazad! Illetve van is. Vannak helyzetek, amikor a menedék a _víz_ mögött van, de az élelmet nem elõzheti meg. Utalnék Pityubá hozzászólására, elég idõt töltött az szabadban, hogy kitapasztalja. A menedék véd meg a környezet hatásaitól, legyen az a hideg vagy a meleg vagy akár az esõ. Ez lehet természetes, épített, vagy "hordott" (és még több fajta). A nyári hõséget is könnyebb elviselni egy kifeszített ponyva alatt, mint a napon izzadva folyamatos folyadékpótlással.

És nem vitatkozni vagy kötekedni szeretnék veled, csak óvatosabban fogalmazok. A menedék nem lehet "nem létfontosságú".
" siman kint lehet tolteni egesz estet tuz vagy barmilyen menedek nelkul.
csak viz meg kaja kell. "
Egy estét simán kint lehet tölteni víz és kaja nélkül is. Fõleg kaja nélkül. De itt a fórumon nem egy éjszakai kiruccanásban gondolkodunk, amit elhalasztunk, ha rossz az idõ.

Ihasz Laci
06-18-2015, 07:14 PM
Legyen neked igazad! Illetve van is. Vannak helyzetek, amikor a menedék a _víz_ mögött van, de az élelmet nem elõzheti meg. Utalnék Pityubá hozzászólására, elég idõt töltött az szabadban, hogy kitapasztalja. A menedék véd meg a környezet hatásaitól, legyen az a hideg vagy a meleg vagy akár az esõ. Ez lehet természetes, épített, vagy "hordott" (és még több fajta). A nyári hõséget is könnyebb elviselni egy kifeszített ponyva alatt, mint a napon izzadva folyamatos folyadékpótlással.

És nem vitatkozni vagy kötekedni szeretnék veled, csak óvatosabban fogalmazok. A menedék nem lehet "nem létfontosságú".
" siman kint lehet tolteni egesz estet tuz vagy barmilyen menedek nelkul.
csak viz meg kaja kell. "
Egy estét simán kint lehet tölteni víz és kaja nélkül is. Fõleg kaja nélkül. De itt a fórumon nem egy éjszakai kiruccanásban gondolkodunk, amit elhalasztunk, ha rossz az idõ.

amikor irtam ezt a kommentet en pont ilyen egy ejtszakas kiruccanasokra gondoltam amikhez nem kell menedek mert olyan az ido, hogy nem teszi szuksegesse a menedek epiteset.
had ismeteljem meg amit irtam korabban: ,,nem azt mondtam, hogy mindig igy van. hanem, hogy vannak esetek mint pl ez a pilotas tortenet is.''

amugy en ezt nem kotekedesnek veszem hanem kulturalt eszmecserenek, vitatkozni is szeretek amig nincs k@rva anyazas es ertelmes a vita parten, szoval semmi gond:)

Asidotus
11-23-2015, 08:16 PM
Szerintem számít, hogy mennyi idõt kell eltölteni az erdõben.
Akkor tudok ilyet elképzelni, amikor például egy ellenséges sereg vonul be, és elõlük az erdõbe menekül az ember, nem pedig örökre kiköltözik a vadonba.
Én többször is csináltam, hogy kétnapos túrán az erdõben aludtunk, hálózsákban leheveredtünk a földre, még tüzet sem raktunk. (Volt, de lefekvéskor eloltottuk.) Kb. 20 ezer forintos hálózsákokban nagyjából fagypontig ki lehet bírni, lehet bennük aludni. A Bükk például tele van barlangokkal, és nem igaz, hogy mind rajta van a térképeken, legalábbis a turistatérképeken nem szerepel mind a sokszáz.
Élelem a természetben: horgászattal igenis lehet halat fogni. Nem biztos, hogy sokat, de például egy kétkilós ponty simán elég 2-3 embernek.

Ihasz Laci
11-23-2015, 09:11 PM
Szerintem számít, hogy mennyi idõt kell eltölteni az erdõben.
Akkor tudok ilyet elképzelni, amikor például egy ellenséges sereg vonul be, és elõlük az erdõbe menekül az ember, nem pedig örökre kiköltözik a vadonba.
Én többször is csináltam, hogy kétnapos túrán az erdõben aludtunk, hálózsákban leheveredtünk a földre, még tüzet sem raktunk. (Volt, de lefekvéskor eloltottuk.) Kb. 20 ezer forintos hálózsákokban nagyjából fagypontig ki lehet bírni, lehet bennük aludni. A Bükk például tele van barlangokkal, és nem igaz, hogy mind rajta van a térképeken, legalábbis a turistatérképeken nem szerepel mind a sokszáz.
Élelem a természetben: horgászattal igenis lehet halat fogni. Nem biztos, hogy sokat, de például egy kétkilós ponty simán elég 2-3 embernek.

amit irtal az pont a legnehezebben kivitelezheto dolog.
ha egy ellenseges sereg bevonul es az erdoben keresel menedeket akkor nagyon nehezen fogsz tudni horgaszni.
a horgaszas egy elg ido igenyes dolog, neha szerencsed van es hamar kifogsz egy ket halat de nekem ugy atlag 20-40 szokott lenni. ennyi ideig to vagy folyoparton ucsorogni nem jo ha kozelben az ellenseg. kivetel ha jo suru a parti novenyzet. nem lehetetlen dolog de nehez es veszelyes lehet ilyen haborus korulmenyek kozott.

amugy egy horgasz turan 2-3 napig siman el szoktunk elni abbol amit napkozbe fogtunk. de az nyugodt korulmenyek kozott tortent beke idoben.

Asidotus
11-23-2015, 09:25 PM
A horgászatot úgy képzeltem el, hogy nincs ellenség. Amikor idegen hadak vonulnak át, akkor nincs rá mód, ha megszállják az országot, akkor meg úgysem prepperkedik tovább az ember.
A horgászat akkor opció, amikor "szimplán" összeomlik a civilizáció, lecsökken az emberek száma, és van módod mondjuk horgászboltot fosztogatni, hogy pótold a felszerelést

Ihasz Laci
11-23-2015, 10:24 PM
A horgászatot úgy képzeltem el, hogy nincs ellenség. Amikor idegen hadak vonulnak át, akkor nincs rá mód, ha megszállják az országot, akkor meg úgysem prepperkedik tovább az ember.
A horgászat akkor opció, amikor "szimplán" összeomlik a civilizáció, lecsökken az emberek száma, és van módod mondjuk horgászboltot fosztogatni, hogy pótold a felszerelést

a halfogas egy eleg eletszeru otlet egy ilyen esetben, egyszerubb mint a vadaszat es taplalobb elelem forras a hal mint a gyujtogetes kozben talalt magok meg gyokerek.
mondjuk en egy osszeomlas utan tuti nem bajlodnek hagyomanyos horgaszassal ha tudom, hogy nincs halor.
orvhalasz modszerekkel fognek halat, minden tiltott modon amit csak ismerek, hogy minnel tobb halat fogjak:)

Asidotus
11-24-2015, 07:20 PM
a halfogas egy eleg eletszeru otlet egy ilyen esetben, egyszerubb mint a vadaszat es taplalobb elelem forras a hal mint a gyujtogetes kozben talalt magok meg gyokerek.
mondjuk en egy osszeomlas utan tuti nem bajlodnek hagyomanyos horgaszassal ha tudom, hogy nincs halor.
orvhalasz modszerekkel fognek halat, minden tiltott modon amit csak ismerek, hogy minnel tobb halat fogjak:)
A rendes horgászmódszereket ismerem, gyakoroltam, egy elhagyott horgászboltból tudnám pótolni a cuccaimat, az orvhalász módszerekkel nem vagyok képben

Ihasz Laci
11-24-2015, 09:44 PM
A rendes horgászmódszereket ismerem, gyakoroltam, egy elhagyott horgászboltból tudnám pótolni a cuccaimat, az orvhalász módszerekkel nem vagyok képben

nem kell nagy trukkokre gondolni.
a legnepszerubb orvhalasz modszer az egy kifeszitett zsinorra tobb felcsalizott horgot kotni es kirakni estere, reggel behuzni es leszedni rola a halakat:)
aztan lehet csapdazni varsaval vagy mas hal fogo modszerrel, haloval is lehet sokat kivenni.
regen igy fogtak halat, meg ma is olyan helyeken ahol nincs szabalyozva a horgaszat. csak ott hivjak ezeket a modszereket orvhalaszatnak ahol szabalyozva van a horgaszat. mashol csak siman halaszat:)

Doom
11-25-2015, 12:36 AM
leírom,hogy Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataim,segítve akik most törik a fejüket,hogy a természetben kívánják átvészelni a Heteket,akár hónapokat.
Helyismeret.
Mindenképpen vízpart.rengeteg víz kell a miden napi élethez és cipelni nem jó dolog,a cuccot ott hagyni sem jó dolog.Vannak remek helyek,ahol el lehet bújni,húzódni bármeddig,nem jár arra hadsereg.Derítsétek fel és rejtsetek oda élelmet felszerelést.Több ilyen helyre.
Mi kell?
-Remek sátor vagy kicsit gyengébb és takaró ponyva rá,minél nagyobb.
-matracok,de jobb a tábori ágy.ha lehet(mert van kocsi) akkor szivacs is.
-Nagyméretû hálózsák vagy jó meleg plédek,mindenkinek kettõ min.
-sátor alátét,kilépõvel.
-szekrényke,széthajtható tároló a sátorba.
-asztal,székek
-peca felszerelés (csalinak kemény kukorica,a többi ott van a parton)
-konyha(bogrács,tálcák,vágó deszka,kannák,gravitációs víztisztító,eszcájg,kések,szivacsok,rongyok,m osogatószer,+edények,serpenyõk,nagyméretû lavór mosogatni,mosni,mosakodni))
-szerszámok(balta,keretes fûrész,kések(nem túlélõ),egérfogók,ásó(nem gyalásó),kötelek,gyorskötõk,szögek,krumpkis zsákok,jó nagy ponyva 2 db),vékony drót)
-kaja(jó nagy tábla szalonna,sonka,kolbász,extrudált kenyér,csoki,nasi rengeteg,konzervek,instand kávé,cukor,só,paprika,bors,hagyma,krumpli amit csak lehet vinni)
-és még (rádió dinamós vagy sok elem,lámpák napelemes,dinamós vagy sok elem,gyogyószerek,pipere cuccok(a nedves klotyó papír jobb ilyenkor,antibakti kézmosó szer,amúgy minden ,mint máskor,csipeszek teregetni,gyufa+éleszték,bevásárló kosár,mosó szappan.
Ruházat (melós kesztyû!,amúgy minden olyan mint egy rendes hétköznapon,a szabadidõ ruha tornacipõ lesz a legtöbbet rajtatok,váltás kell,mert hamar koszos lesz)

Szóval nem olyan eccerû a dolog,de mûködik!Kocsi kell!

suuperbus
11-25-2015, 07:17 PM
Egyetértek a felsorolással, szinte minden lényeges dolgot felsoroltál. Én még a következõkkel egészíteném ki.

Három dolgot látok fontosnak. Elsõ a helyismeret és lehetõség szerint a helyiekkel való jó kapcsolat. Nem kell tudniuk feltétlenül merre vagy, de nagyon hasznos ha akad a tágabb környéken segítõd. Én az élelem és a létfenntartási cikkek közül a gyógyszereket jobban kiemelném, mert egy sima megfázás vagy influenza végzetes a félnomád körülmények között. Röviden sokféle gyógyszerre lesz szükség és ezeket fontos, hogy ismerd.

A második, hogy több hónapos tartózkodás esetén érdemes valami házfélét vagy kunyhót összerakni. Egyrészt kihívás és érdekes feladat, másrészt télen nagyban növeli a kényelmet.

Végül harmadikként kályha és rendes fûtés is kell. Télen anélkül szenvedés az egész dolog. A legkisebb kályha is megteszi, de erre is érdemes elõre felkészülni, mert nem lehetetlen és ezek jelenleg viszonylag olcsón elérhetõ dolgok.

Doom
11-25-2015, 07:35 PM
Egyetértek a felsorolással, szinte minden lényeges dolgot felsoroltál. Én még a következõkkel egészíteném ki.

Három dolgot látok fontosnak. Elsõ a helyismeret és lehetõség szerint a helyiekkel való jó kapcsolat. Nem kell tudniuk feltétlenül merre vagy, de nagyon hasznos ha akad a tágabb környéken segítõd. Én az élelem és a létfenntartási cikkek közül a gyógyszereket jobban kiemelném, mert egy sima megfázás vagy influenza végzetes a félnomád körülmények között. Röviden sokféle gyógyszerre lesz szükség és ezeket fontos, hogy ismerd.

A második, hogy több hónapos tartózkodás esetén érdemes valami házfélét vagy kunyhót összerakni. Egyrészt kihívás és érdekes feladat, másrészt télen nagyban növeli a kényelmet.

Végül harmadikként kályha és rendes fûtés is kell. Télen anélkül szenvedés az egész dolog. A legkisebb kályha is megteszi, de erre is érdemes elõre felkészülni, mert nem lehetetlen és ezek jelenleg viszonylag olcsón elérhetõ dolgok.
A gyógyszerben nagyon igazad van!Az kell!
A sátorral kapcsolatban egy ilyesmire gondoltam,nekem is hasonló van,kicsit kisebb,téli burkolattal,és hõvisszaverõ padlóval.
Ebben nyugodtan el lehet lenni,akár fagyban is.6639
nehéz és nagy szállítani,gyalog bringával nem lehet,de lakni lehet benne.
Talán jobb a lakókocsi,bár az már újabb kategória.
Egy szó....nem mindegy mire költ az ember.Ha valaki valóban hiszi,hogy baj lesz,az tegyen érte,hogy túlélje.Ne készülgessen, készüljön.
És bizony csábító dolgokról le kell mondani.
Pl ez a sátor egy íj árába kerül.Kérdés melyikre lesz inkább szükség?

mmilan21
11-25-2015, 07:44 PM
Pl ez a sátor egy íj árába kerül.Kérdés melyikre lesz inkább szükség?

Az még nem is annyira sok érte, inkább a sátort választom.
Megtartom azért a nyílpuskámat is. :)

suuperbus
11-25-2015, 09:25 PM
Igen, ez a sátor már megfelelõ. Ebbe akár kályha is betehetõ, ha van tûzbiztos nyílás és kémény.
Ezen most én is elgondolkodtam, mert hétvégi ház van, de ahhoz képest egy ekkora sátor mobil alternatíva, csomagtartóba is befér.

Én is úgy látom egyébként, hogy létezik egy elméleti prepper vonal, aki kaja nélkül gyalásóval, hat késsel, talpig terepcuccban kimegy az erdõbe bogyót gyûjteni és ürgét nyilazni. Ezzel szemben létezik egy realista irányzat aki inkább visz egy csomó kaját és felszerelést és megpróbál - kompromisszumokkal - de normálisan élni és létezni.

Alfa
11-28-2015, 10:09 PM
Én is úgy látom egyébként, hogy létezik egy elméleti prepper vonal, aki kaja nélkül gyalásóval, hat késsel, talpig terepcuccban kimegy az erdõbe bogyót gyûjteni és ürgét nyilazni. Ezzel szemben létezik egy realista irányzat aki inkább visz egy csomó kaját és felszerelést és megpróbál - kompromisszumokkal - de normálisan élni és létezni.

Én meg úgy látom, hogy nem látod. Azt, hogy valóban léteznek olyan emberek, akinek a képességei meghaladják a tiédet. Ez nem elméleti. Most kapásból említhetjük ismertebbként Papicát, szerintem nem esne kétségbe, ha kiraknád az erdõben pár napra alapfelszereléssel. Vagy akik a fórumkezdetekben ide írtak és már eltûntek a fórumról: Don't Panic, Cereal killer, Wannabe, stb., akiknek van is fogalmuk a túlélésrõl. Vagy akik számottevõ mértékben a természetben mozognak, pl. Zacskóbicska, vagy a bushcraftosok, pl. Forestwalker, szerintem nem kezdenének sírni az erdõben, kérdezd meg õket. Ahogy én sem, de nem csak a komoly tapasztalatom miatt.
Engem egyszer otthagyott a csapatom egy hegységben óriási sziklafalakkal, szakadékokkal (nem Mo-n), mosolyogva indultam neki, hogy végre nyugodtan élvezhetem a természetet. Csak annyit sajnáltam, hogy nincs kivel megosztani az élményeket.
Ez is egyfajta tudás és mentalitás, olyan, mint a nagyváros magas szintû ismerete. Vicces lenne azt állítani, hogy az csak elméleti ember, aki a nagyvárosban jól elboldogul alap városi felszereléssel, ugye? (Astonferi nagyon röhögne.)

TMIB
11-28-2015, 10:20 PM
Az egyik a Bears Grylls vonal, a másik a Doomsday preppers. (Jól lesarkítva.)

Más fogalmak, más helyzet, de mindkét dologban lehet jó valaki. Illetve kinek mi a szimpatikusabb. :)

suuperbus
11-29-2015, 10:51 PM
Én meg úgy látom, hogy nem látod. Azt, hogy valóban léteznek olyan emberek, akinek a képességei meghaladják a tiédet. Ez nem elméleti. Most kapásból említhetjük ismertebbként Papicát, szerintem nem esne kétségbe, ha kiraknád az erdõben pár napra alapfelszereléssel. Vagy akik a fórumkezdetekben ide írtak és már eltûntek a fórumról: Don't Panic, Cereal killer, Wannabe, stb., akiknek van is fogalmuk a túlélésrõl. Vagy akik számottevõ mértékben a természetben mozognak, pl. Zacskóbicska, vagy a bushcraftosok, pl. Forestwalker, szerintem nem kezdenének sírni az erdõben, kérdezd meg õket. Ahogy én sem, de nem csak a komoly tapasztalatom miatt.
Engem egyszer otthagyott a csapatom egy hegységben óriási sziklafalakkal, szakadékokkal (nem Mo-n), mosolyogva indultam neki, hogy végre nyugodtan élvezhetem a természetet. Csak annyit sajnáltam, hogy nincs kivel megosztani az élményeket.
Ez is egyfajta tudás és mentalitás, olyan, mint a nagyváros magas szintû ismerete. Vicces lenne azt állítani, hogy az csak elméleti ember, aki a nagyvárosban jól elboldogul alap városi felszereléssel, ugye? (Astonferi nagyon röhögne.)

Konkrétan hány napot töltöttél erdõben (akár hazai középhegységben) élelmiszer tartalék nélkül arra hagyatkozva, amit találtál/csapdáztál? Télen volt?

Én bevallom neked, hogy mindig viszek élelmet. Többet, mint amennyire tervezem az utat. Rendszeres túrázó vagyok, itthon, Tátrában, Alpokban. A mai erdõ nem fog eltartani. Megfelelõ tudással korlátozott ideig, ki lehet húzni egy darabig, fõleg, hogy részben feléled a tested tartalékait és csak kiegészíted azzal, amit találsz. Az ember bírja egy darabig. Vadászpuskával (ezzel nem rendelkezem) és horgászva jelentõsen nõnek az esélyek azt aláírom, de ezt korlátozza a muníció, szerencse, hangulat stb. így hosszú távom ez is nagyon nehéz lenne.

A hozzászólásom, amit kiragadtál és idéztél, kifejezetten a hosszú távú túlélés témakörében írtam, ha elolvasod az elõzményeket.

Doom
11-30-2015, 03:56 AM
Az ilyen Youtube videókban mindig a kezeket,mozgást,ruházatot,környezetet figyelem.
Hogyan mozog,nyúl a dolgokhoz,van e rajta seb,forradás,bõrkeményedés,piszkos e a körme,stb.
Aztán jön a ruházat megfigyelése.Koszos e térd,le van e csöpögtetve a póló ,stb.
Utána jön az arcbõr.Akik rendszeresen,napi szinten kint dolgoznak,élnek,azoknak van egy összehasonlíthatatlan arcbõrük,amit csak az lát,aki ilyen és tükörbe néz és olyan emberek között mozog.
Két másodperc alatt meglátom,hogy valaki tényleg ezzel foglalkozik vagy csak népszerûségi videó!
Szánalmas látni ahogy "több nap után" gyönyörû tiszta a kéz,köröm,vékony,ügyetlen újacskák,pihe-puha bõrke.
Amikor meg véletlenül bent marad a szerkesztésnél a terepjáró árnyéka,az különösen vicces.:)

Ihasz Laci
11-30-2015, 06:01 PM
Az ilyen Youtube videókban mindig a kezeket,mozgást,ruházatot,környezetet figyelem.
Hogyan mozog,nyúl a dolgokhoz,van e rajta seb,forradás,bõrkeményedés,piszkos e a körme,stb.
Aztán jön a ruházat megfigyelése.Koszos e térd,le van e csöpögtetve a póló ,stb.
Utána jön az arcbõr.Akik rendszeresen,napi szinten kint dolgoznak,élnek,azoknak van egy összehasonlíthatatlan arcbõrük,amit csak az lát,aki ilyen és tükörbe néz és olyan emberek között mozog.
Két másodperc alatt meglátom,hogy valaki tényleg ezzel foglalkozik vagy csak népszerûségi videó!
Szánalmas látni ahogy "több nap után" gyönyörû tiszta a kéz,köröm,vékony,ügyetlen újacskák,pihe-puha bõrke.
Amikor meg véletlenül bent marad a szerkesztésnél a terepjáró árnyéka,az különösen vicces.:)

nem birtam megallni, hogy ne kotekedjek kicsit.
en a videoimnal kulonosen ugyelek a tiszta rendezett megjelenesre, meg ha elotte napokon keresztul is fetrengtem a saros erdo talajan.
a borom pedig pihe-puha hala a testapolo kremeknek. de ez csak en vagyok:)
egyebkent en is sokat lattam es en sem kedvelem azt a tipust akiket emlitettel, de azert vannak kivetelek is:)

GAZDA
11-30-2015, 06:32 PM

Mondjuk Papicát és csapatát megnézném egy valódi vészhelyzetben!

suuperbus
11-30-2015, 06:39 PM

Én is így látom! Ettõl függetlenül lehetnek hasznosak a fogások, ezt senki nem vitatja. Én az élelmet, rendes szállást, tûzet alapvetõnek tartom. Egy hátizsákban is rengeteg kaja elfér + sátor, hálózsák. Miért hagynám otthon, hogy hatféle kést vigyek és még 15 féle akármit, ami nem ehetõ, cserébe jó nehéz. érdemes a BOB felszereléseket megnézni. Én mindig felteszem a kérdést: ez a csávó nem eszik?
Miért húzódnék ponyva alá, ha sátram is lehet? A nagy Bear Grylls is azért inkább a hotelt részesítette elõnyben a forgatások alatt (remélem ez itt, ezen a fórumon nem újdonság!!!):

http://www.dailymail.co.uk/news/article-470155/How-Bear-Grylls-Born-Survivor-roughed--hotels.html

Doom
11-30-2015, 07:02 PM
Hát persze,hiszen van a "túlélés" és van a túrázás,kirándulás.
Az utóbbi a szórakozásról,a kikapcsolódásról szól.Fontos a kényelem,a higiénia,errõl szól az egész.
Az elõbbi pedig egy váratlan(tragikus,kellemetlen,veszélyes) esemény következménye.
Ami biztos, a túlélési szituációban senkinél nem lesz balta,tûzkõ,edényke és hátizsák.
Ha meg túra közben éri valakit a baleset,annyit kell "túlélni",míg jön a mentõ.De ennyit a belvárosban is túl kell élni!

GAZDA
11-30-2015, 07:20 PM
"Ami biztos, a túlélési szituációban senkinél nem lesz balta,tûzkõ,edényke és hátizsák."
Ezt nem tudhatod 100%-an.

mmilan21
11-30-2015, 08:14 PM
"Ami biztos, a túlélési szituációban senkinél nem lesz balta,tûzkõ,edényke és hátizsák."
Ezt nem tudhatod 100%-an.

Mert mire van az EDC csomag... :)

mossberg-operator
12-02-2015, 04:40 PM
http://velvet.hu/elet/2015/12/02/az_orosz_dezertor_11_evig_bujkalt_egy_erdoben_most _talaltak_ra/

suuperbus
12-03-2015, 08:46 PM
http://velvet.hu/elet/2015/12/02/az_orosz_dezertor_11_evig_bujkalt_egy_erdoben_most _talaltak_ra/

Oroszok... ;)

fater.lajos
12-04-2015, 11:26 AM
Én egyszer elmentem afgános kárpátaljai magyarokkal a Szu összeomlása után egy egyhetes túlélõ túrára. Mindent a természet adott. A fiúk nagyon tudták a dolgokat.
Szerintem ugyanaz a kiképzés, más helyszín.

suuperbus
12-04-2015, 07:48 PM
Én egyszer elmentem afgános kárpátaljai magyarokkal a Szu összeomlása után egy egyhetes túlélõ túrára. Mindent a természet adott. A fiúk nagyon tudták a dolgokat.

Milyen fogásokat tudtak a kárpátaljai srácok? Bear Grylls vagy valami teljesen más?

Ihasz Laci
12-05-2015, 07:10 AM

miket ettetek egy heten keresztul?
tudtatok hust is enni vagy csak zoldseg gyumolcs volt?

mossberg-operator
01-13-2016, 10:23 AM
http://www.theguardian.com/australia-news/2016/jan/13/police-praise-dutch-womans-ingenuity-after-she-uses-bush-craft-to-survive

mossberg-operator
01-13-2016, 10:29 AM
Errol hallott mar valaki? Vizsgafeladat: telen, kitesznek a Hebridakon vagy hol. Van egy bakancsod fuzo nelkul, egy rovidnadragod, meg egy hosszu ujju flanel inged. Talalkozunk 10 nap mulva... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mountain_Leader_Training_Cadre

fater.lajos
01-14-2016, 02:09 PM
suuperbus és forrestwalker!

Kisebb állatokat. Szerintem mókus és sün volt. Ezek nagyon finomak, a húsuk olyan színû mint a csirkéé és az ízük is hasonló volt. Békát nem ettünk, pedig volt az is, és mondták (meg tudtam is) hogy azok a szép nagy zöld békák mind ehetõk amiket a kisebb állóvizekben találtunk. Halászni nem álltunk le, de az is lehetõség lett volna. Aztán a hét végén volt nagyobb állat is. Nem mertem megkérdezni mi volt, de gyanítom hogy kutya. Olyan sárgás volt a zsírja és az íze sem jött be nekem. De éhes voltam és ez volt a záró lakoma. Simán mindet megsütöttük nyárson fûszerek meg minden nélkül. Zöldségbõl valami nádféle belét ettük, aztán gombákat és erdei gyümölcsöket. Megkóstoltam a bükkfa makkját, de az már elõzõ évi volt, kesernyés és száraz. Szerintem mókus maradéka volt... Én a hét alatt vagy három kilót fogytam... Még egy hetet nem tudom, hogy kibírtam volna ezen a diétán.

mossberg-operator
01-14-2016, 04:52 PM

Kisebb állatokat. Szerintem mókus és sün volt. Ezek nagyon finomak, a húsuk olyan színû mint a csirkéé és az ízük is hasonló volt. Békát nem ettünk, pedig volt az is, és mondták (meg tudtam is) hogy azok a szép nagy zöld békák mind ehetõk amiket a kisebb állóvizekben találtunk. Halászni nem álltunk le, de az is lehetõség lett volna. Aztán a hét végén volt nagyobb állat is. Nem mertem megkérdezni mi volt, de gyanítom hogy kutya. Olyan sárgás volt a zsírja és az íze sem jött be nekem. De éhes voltam és ez volt a záró lakoma. Simán mindet megsütöttük nyárson fûszerek meg minden nélkül. Zöldségbõl valami nádféle belét ettük, aztán gombákat és erdei gyümölcsöket. Megkóstoltam a bükkfa makkját, de az már elõzõ évi volt, kesernyés és száraz. Szerintem mókus maradéka volt... Én a hét alatt vagy három kilót fogytam... Még egy hetet nem tudom, hogy kibírtam volna ezen a diétán.

Mokust, meg urget en is ettem mar. Jo izuk van.

TMIB
01-14-2016, 05:53 PM
Errol hallott mar valaki? Vizsgafeladat: telen, kitesznek a Hebridakon vagy hol. Van egy bakancsod fuzo nelkul, egy rovidnadragod, meg egy hosszu ujju flanel inged. Talalkozunk 10 nap mulva... https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mountain_Leader_Training_Cadre

Ilyenekre biztosan nem vállalkoznék. :)

Zacskóbicska
01-14-2016, 06:01 PM
Mokust, meg urget en is ettem mar. Jo izuk van.

Én már kaptam szét patkányt is. Nem is egyet, bár akkoriban csak a petefészkük érdekelt. Teljesen szép, szagtalan rózsaszín húsuk van. Tutira veheted, hogy nincs mellékíze:)

Ihasz Laci
01-14-2016, 07:06 PM

akkor azt hiszem meg is kaptuk a valaszt a multkori vitara:)
az erdei gyujtogetes (novenyeke) onmagaban nem kepes eletben tartani egy embert, hacsak nincs melle hus is. ha te is fogytal ugy, hogy hus is volt a menun mi lett volna ha meg se probalkoztok vadaszattal? gyanitom tobb mint 3 kilot fogytal volna:)

WestBam
01-14-2016, 07:22 PM
Én már kaptam szét patkányt is. Nem is egyet, bár akkoriban csak a petefészkük érdekelt.
Valamiféle biológiai tanulmányt folytattál vagy ez valamiféle perverzió volt? :eek:

Unicornis
01-15-2016, 01:45 AM
Ma megnéztem a Visszatérõ c. filmet!
Ajánlom mindenkinek. Igazi oktató film is lehetne, de nem annak szánták.
Van benne Bushcraft minden mennyiségben, és egyéb "nyalánkságok"
Elég durva film, pláne hogy igaz történet! Bear Grylls elbújhatna a fõhõs mögött.
Én annak amit a fõhõs túlélt én, az 1%-ába belehaltam volna.
A táj csodaszép, a fények hihetetten jók. (mert csak természetes fényt használtak)
Leonardo DiCaprio nagyot alakít benne. (szerintem oszkárt kap érte)
Úgyhogy nézzétek meg, érdemes!

Doom
01-15-2016, 05:18 AM
akkor azt hiszem meg is kaptuk a valaszt a multkori vitara:)
az erdei gyujtogetes (novenyeke) onmagaban nem kepes eletben tartani egy embert, hacsak nincs melle hus is. ha te is fogytal ugy, hogy hus is volt a menun mi lett volna ha meg se probalkoztok vadaszattal? gyanitom tobb mint 3 kilot fogytal volna:)
hát persze,bár ha így lenne akkor kihaltunk volna 10000 évvel ezelõtt :) és nem írogathatnánk a bölcsességeinket.
Felmerült itt,hogy ez elvi vita.Valójában az egész fórum elvi alapokon nyugszik csak részben a valóság.
+1 szer leírom többet nem!
Amikor az embereknek gyûjtögetésbõl kell megélniük,akkor az akkora trauma a fajunknak,hogy egy megyényi területre pár száz fõs emberi népesség marad!
A flóra,fauna pedig olyan mértékû fejlõdésnek indul ami talán a Brazil õserdõ legeldugottabb részeiben tapasztalható.
A megmaradt emberi populáció a legerõsebb,legjobb génállományú,legalkalmazkodóbb egyedei maradnak meg,akik generációról-generációra alkalmazkodnak a körülményekhez.
Az agy visszafejlõdik az immunrendszer,izomzat,érzékszervek viszont elõre törnek.
A beszélgetés óriási hibája,hogy bele akartok helyezni egy mai embert ,a maga képességeivel egy õsemberek által élt világba,
A mai ember nem élné túl,ez igaz,
De az õsember sem tud okos telefont tervezni.
Tehát a vita elvi.
Ami lehetséges,hogy egy mondjuk légi katasztrófa esetén,túl kell élni valahogy amíg jön segítség vagy ha nem jön valamiért el kell jutni valami emberi civilizációba.Ez esetben a gyûjtögetés segíthet túlélni,de pár napot akár éhezhet is valaki ha iszik.
Állandó életvitelre (még egyszer leírom) MI,a mai ember alkalmatlan genetikailag(pár generáció után már nem) alkalmatlan! De nem is kell,mert van étel a boltban!
Ha esetleg egy globális katasztrófa miatt a kevés túlélõnek gyûjtögeti/vadászni kell,akkor kánaán fogadja õket!
Igen, a vita csupán elvi jellegû és nem szentírás!

GAZDA
01-15-2016, 06:38 AM
Hogy tudod ilyen soteten latni a vilagot? Szerinted nem kepes az emberiseg egy fejlettebb, magasabb szervezettsegi fokon megmaradni?

Ihasz Laci
01-15-2016, 07:24 AM
,,Ha esetleg egy globális katasztrófa miatt a kevés túlélõnek gyûjtögeti/vadászni kell,akkor kánaán fogadja õket!''

en nem is a gyujtogetes/vadaszat ellen beszeltem hanem maga a gyujtogetes, annak is csak a novenyi resze ellen szoltam a mit meg anno a tuelo altal kopizott cikkben olvastam, ami az egesz vita inditoja.

de ha mar egy ilyen globalis katasztrofa tortenne, szeretnek gazdaval (kivetelesen:)) egyet erteni. ha a kozossegek megmaradnak szerintem siman lehet olyan eletet elni mint az iparosodas elotti idokben (kb 1800-as evek eleje szint) mehetne a foldmuveles allattartas, kezmuves ipar. nem kellene osember szintre sullyedni.

Zacskóbicska
01-15-2016, 07:45 AM
Amikor az embereknek gyûjtögetésbõl kell megélniük,akkor az akkora trauma a fajunknak,hogy egy megyényi területre pár száz fõs emberi népesség marad!
Ezek együtt lesznek, kisebb csoportokban, vagy szórványosan? Azért lényegi kérdés, mert a jelenlegi fauna emberi fajra vonatkozó eltartó képessége roppant alacsony ha gyûjtögetésrõl van szó. Addig ugyanis meg kell élni, amíg beindul valamiféle termelés.

A flóra,fauna pedig olyan mértékû fejlõdésnek indul ami talán a Brazil õserdõ legeldugottabb részeiben tapasztalható.
Miért indulna? Azért, mert az emberek létszáma csökkent? A szántóföldeket, legelõket ellepi a bozót. Amikor kialakult a cserje szint, kezdik majd megvetni a gyökerüket a nagyobb fák. Végül-a terület adottságaitól függõen-évtizedek, vagy évszázadok múlva kialakul az erdõ. A végén eléri a szukcesszió (növényzet ökológiája) a klimax állapotot. Ez a homokos, alföldes vidékeken a gyöngyvirágos tölgyes, hegyvidéken pedig a tölgyes bükkös. Mindkettõ sûrû, sötét nagy erdõ, amiben alig vannak állatok a jelenlegi helyzethez képest.

Állandó életvitelre (még egyszer leírom) MI,a mai ember alkalmatlan genetikailag(pár generáció után már nem) alkalmatlan! De nem is kell,mert van étel a boltban!
Ha esetleg egy globális katasztrófa miatt a kevés túlélõnek gyûjtögeti/vadászni kell,akkor kánaán fogadja õket!
Ha a boltba nem visznek kaját, meddig lesz elég? A nagy részét már egy hét után el lehet dobni, mert megrohad. Ha nincs utánpótlás, a csapatok keresnek majd másik boltokat a maradék konzervekért? Ez így megy majd generációról generációra? Vagy innen elviszik a vetõmagokat és termesztésbe kezdenek? Ez viszont már nem gyûjtögetés utána.

BragBOL
01-15-2016, 12:37 PM
Vagy innen elviszik a vetõmagokat és termesztésbe kezdenek?

Milyen magokat?
Hány embernek vannak olyan magkészleteik amiket újra lehet vetni, és stabil a hozama?
Szerintem legfeljebb megyénként egynek.

Az él túl, aki eddig se függött a külvilágtól!
(Én mint megafüggõ mondom ezt! :D )

Doom
01-15-2016, 03:48 PM
Nem látom sötéten a világot!
Kicsit vonatkoztassatok el a dolgok megértéséhez.
Miért nincsen étel a boltban?Mitõl nem hozzák az utánpótlást,mitõl áll le a termelés?
Praktikusan,mert rengeteg az áldozat és egyszerûen nincsen aki csinálja a dolgokat.A legádázabb háborúkban is volt termelés,pénz,ellátás,élelem(nem sok,de volt).
mi okozhatja ezt?
Egy helyi polgárháború(Ukrajna pl),tõzsde krakk az nem,mert már mindannyian bõrökben mászkálnánk!
Brutális globális katasztrófa kell ehhez,kisbolygó becsapódás vagy nem is tudom.
Nyilván való,hogy a bolygón ,ha marad két három millió szerencsés,elszórtan,azok a megmaradt készletek felélésével évekig elvannak,amíg a természet magához tér.
Pl egy globális járvány,szinte csak az embereket írtja,a növényeket ,állatokat nem.
Tehát egy ilyen léptékû eseménynél nem a mai ember létszámmal kell számolni.
Példa! hány bolt és élelmiszer készlet van Mondjuk Mo.-on.?Az igaz,hogy tízmillió ember hamar elfogyasztja,de 200000 azért elvan rajta egy ideig.Az ipari termelés felhalmozott készletei is csak ennyi embert szolgál majd!
Az sem igaz,hogy a haszonnövények egy évig teremnek.Egy cseresznye,meggy,lasponya,sárga barack,eper... gondozás nélkül is tökéletesen elvan évtizedekig.
A szántás-vetés befejezésével,valóban kell pár év mire õserdõ keletkezik!De rendkívül hamar reagál a természet a megváltozott körülményekhez! pl a ragadozók zsigerbõl érzik milyen lesz a pocok felhozatal és annyi tojást,kölköt "terveznek" abban az évben.
Igen lehetséges,hogy az a sok tudás nem tûnik el egyik napról a másikra és nem 10000 évet lépünk hátra,csak ezret vagy százat! Ez a trauma erejétõl függ és a túlélõk számától.

Doom
01-15-2016, 04:32 PM
Hogy tudod ilyen soteten latni a vilagot? Szerinted nem kepes az emberiseg egy fejlettebb, magasabb szervezettsegi fokon megmaradni?Nem ,nem látom sötéten a világot.Csak látom!
http://index.hu/kulfold/2016/01/07/madaja_zabadani_ehezes_ehhalal_sziria_aszad/
Hogy én mit hiszek,hogy mire képes a fajunk,az teljesen mindegy!
Hogy képes e fejlettebb szintre lépni?Ezt mindenkinek magának kell megértenie,hogy lehetséges e.

Zacskóbicska
01-15-2016, 07:23 PM
Milyen magokat?
Hány embernek vannak olyan magkészleteik amiket újra lehet vetni, és stabil a hozama?
Szerintem legfeljebb megyénként egynek.

Az él túl, aki eddig se függött a külvilágtól!
(Én mint megafüggõ mondom ezt! :D )

Sok boltban lehet kapni vetõmagot, erre gondoltam. De próbálkozhatsz a babbal, lencsével. A hagymák is kecsegtethetnek némi reménnyel, sõt a zöldségek is. Igaz, ez utóbbiak nem vetõmagok.

GAZDA
01-15-2016, 07:30 PM
Búza vagy egyéb kalászos?

Zacskóbicska
01-15-2016, 07:34 PM
Búza vagy egyéb kalászos?

Igen, itt van ez is. Aki korábban állatot tartott, annak a vityillójában biztosan találni gabonafélék magvait.

venosz
01-16-2016, 08:14 AM
Mindig van vetõmagom. Megszedem, kiszárítom elteszem. Lassan indul a palántázás.

Ihasz Laci
01-19-2016, 03:33 PM
nem tudom volt-e mar itt chris mccandles tortenete? https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless

egy fiatal srac ugy dontott, hogy diploma utan hatrahagy mindent es a vadonban el.
eloszor csavargott meg csovezett kicsit az allamokban mindenfele. alkalmi munkakbol elt meg meg koldult. miutan ki csavarogta magat elindult alaszkaba valora valtani az almait. egy autos felvette es elvitte egy darabig majd kirakta egy erdo szelen ez az autos latta utoljara elve chris-t. 4 honappal kesobb turazok talaltak ra a maradvanyaira egy elhagyatott buszban az erdoben. 4 honap vadon eles (ehezes) utan 30 kg ra fogyott le a teste!

teljesen aulertekelte a vadont es bele is halt. hatalmas hibakat kovetett el ami az eletebe kerult. amit a naplojabol tudunk, hogy volt valamennyi felszerelese de nem sok tudasa volt a termeszettel kapcsolatban.
sikerult vadasznia, volt puskaja de nem tudta, hogyan kell a hust tartositani. igy amit nem evett meg az megromlott es nem voltak tartalekai. a novenyeket nem ismerte es egy novenyhatarozobol probalt meg tajekozodni. ami nem sikerult neki mert etelmergezest is kapott. es afelszereleset se ugy valogatta ossze, hogy az megfelelo legyen.

a halala egy osszetett es hosszu folyamat volt mig szegeny ehen halt.
miutan a vadszat nem sikerult neki mert nem ismerte a vadak szokasait es csak ugy talalomra jart ki vadaszni el kezdett gyujtogetni is. a novenyeket se ismerte es a konyvre hagyatkozott. aztan kapott is egy mergezest ami kb egy hetig tartott. utana nagyon legyengult es nem tudott hosszab utakra menni vadaszni csak kozel a menedekehez jart ki es gyujtogetett tovabbra is. keson ismerte fel, hogy milyen sulyos a helyzet. mire ugy dontott, hogy vissza megy az emberek koze mar tul keso volt. nagyon legyengult es egy megaradt folyon nem tudott atkelni. pedig ahol at akart kelni onnan nehany kilometerre volt atkelo. tudhatta volnaha visz magaval terkepet.

nem volt meg a megfelelo tudasa. nem ismerte a vadszat alapjait. nem tudta a hust tartositani. nem ismerte az eheto novenyeket es a felszerelese sem volt megfelelo. rengeteg hibat kovetett el amik mind elkerulhetoek lettek volna. ezek a hibak vegul az eletebe kerultek.

mmilan21
01-19-2016, 05:26 PM
nem tudom volt-e mar itt chris mccandles tortenete? https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_McCandless

egy fiatal srac ugy dontott, hogy diploma utan hatrahagy mindent es a vadonban el.
eloszor csavargott meg csovezett kicsit az allamokban mindenfele. alkalmi munkakbol elt meg meg koldult. miutan ki csavarogta magat elindult alaszkaba valora valtani az almait. egy autos felvette es elvitte egy darabig majd kirakta egy erdo szelen ez az autos latta utoljara elve chris-t. 4 honappal kesobb turazok talaltak ra a maradvanyaira egy elhagyatott buszban az erdoben. 4 honap vadon eles (ehezes) utan 30 kg ra fogyott le a teste!

teljesen aulertekelte a vadont es bele is halt. hatalmas hibakat kovetett el ami az eletebe kerult. amit a naplojabol tudunk, hogy volt valamennyi felszerelese de nem sok tudasa volt a termeszettel kapcsolatban.
sikerult vadasznia, volt puskaja de nem tudta, hogyan kell a hust tartositani. igy amit nem evett meg az megromlott es nem voltak tartalekai. a novenyeket nem ismerte es egy novenyhatarozobol probalt meg tajekozodni. ami nem sikerult neki mert etelmergezest is kapott. es afelszereleset se ugy valogatta ossze, hogy az megfelelo legyen.

a halala egy osszetett es hosszu folyamat volt mig szegeny ehen halt.
miutan a vadszat nem sikerult neki mert nem ismerte a vadak szokasait es csak ugy talalomra jart ki vadaszni el kezdett gyujtogetni is. a novenyeket se ismerte es a konyvre hagyatkozott. aztan kapott is egy mergezest ami kb egy hetig tartott. utana nagyon legyengult es nem tudott hosszab utakra menni vadaszni csak kozel a menedekehez jart ki es gyujtogetett tovabbra is. keson ismerte fel, hogy milyen sulyos a helyzet. mire ugy dontott, hogy vissza megy az emberek koze mar tul keso volt. nagyon legyengult es egy megaradt folyon nem tudott atkelni. pedig ahol at akart kelni onnan nehany kilometerre volt atkelo. tudhatta volnaha visz magaval terkepet.

nem volt meg a megfelelo tudasa. nem ismerte a vadszat alapjait. nem tudta a hust tartositani. nem ismerte az eheto novenyeket es a felszerelese sem volt megfelelo. rengeteg hibat kovetett el amik mind elkerulhetoek lettek volna. ezek a hibak vegul az eletebe kerultek.

Film is készült róla. Tavaly néztem valamikor.

Ihasz Laci
01-19-2016, 10:36 PM
Film is készült róla. Tavaly néztem valamikor.

nekem a film nagyon nem tetszett, foleg a vege. a srac halalat a mergezessel magyaraztak a filmben, holott az csak az egyik ok volt. a fo ok az ehezes volt amiert meghalt.
ugy mutattak be a filmben mintha tok jol eldegelt volna a vadonban es csak a mergezes miatt halt volna meg. szegeny csori gyerek heteken keresztul ehezett. ezt kihagytak a filmbol es egy eleg felrevezeto kepet mutattak be a vadonban valo tulelesrol.
ha nem lett volna igaz tortenet a film mogott akkor egesz jo film lett volna de igy, hogy ennyire elferditettek a valosag igy nekem nem tetszett.

Doom
01-19-2016, 11:44 PM
a fo ok az ehezes volt amiert meghalt.
Nem ,a halál oka az volt,hogy olyan környezetbe helyezte magát,ami nem neki való!
Ember a házba való,a vaddisznó a vadonba.Egyik sem érzi jól magát a másik helyén!
Ja a vaddisznó is meghal,az ötödiken,mert nem tudja megnyitni a csapot!:)

Ihasz Laci
01-20-2016, 07:26 AM
Nem ,a halál oka az volt,hogy olyan környezetbe helyezte magát,ami nem neki való!
Ember a házba való,a vaddisznó a vadonba.Egyik sem érzi jól magát a másik helyén!
Ja a vaddisznó is meghal,az ötödiken,mert nem tudja megnyitni a csapot!:)

ertem mire akarsz kilyukadni de azert a halal okanak is meg kell jelolni valamit. chris a szamara idegen kornyezetben ehenhalt es ez volt a halal oka. nem a kornyezet olte meg:)
a vaddisznot se a haz oli meg hanem a kiszaradas.

venosz
01-20-2016, 08:59 AM
Nekem lejött a filmben, hogy hetekig éhezett és teljesen legyengült, + mérgezés. Mondjuk számomra furcsa volt, hogy a szarvas megromlott egy óra alatt, ott kezdõdik, hogy vagy 3 napig rohasztani kell a vadhúst bõrében, de ha nem volt sója... De hát film.

mossberg-operator
01-23-2016, 10:13 AM
6851

Ihasz Laci
01-23-2016, 08:06 PM
6851

megyunk egyut? majd azt mondjuk hazasok vagyunk:) kanadaban semmi gond a meleghazassaggal.

mossberg-operator
01-24-2016, 12:44 PM
https://www.facebook.com/215896135165110/videos/919745738113476/ 6 eves, szoloban!

mossberg-operator
01-24-2016, 02:15 PM
megyunk egyut? majd azt mondjuk hazasok vagyunk:) kanadaban semmi gond a meleghazassaggal.

Jo, de semmi osszecipzarazhato dupla halozsak...

mossberg-operator
01-29-2016, 07:06 AM
http://youtu.be/FPbz5TDy6fs

Ihasz Laci
01-29-2016, 09:50 AM
mar egyszer regen vegigneztem ezt a videot, most majd ujra megnezem egy jo pizza mellet:)

amugy a komment resz elkepeszto. van egy ket igazi barom akik leszoljak a sracot csak azert mert beismerte, hogy idonkent felt meg egyedul erezte magat. kozben ezek az emberek maguk egy napot nem voltak meg kempingezni eletukben soha.

mossberg-operator
01-29-2016, 11:49 AM
mar egyszer regen vegigneztem ezt a videot, most majd ujra megnezem egy jo pizza mellet:)

amugy a komment resz elkepeszto. van egy ket igazi barom akik leszoljak a sracot csak azert mert beismerte, hogy idonkent felt meg egyedul erezte magat. kozben ezek az emberek maguk egy napot nem voltak meg kempingezni eletukben soha.
Nekem pont ez a sztori erossege, hogy nem vagta ki ezeket a dolgokat. En is be lennek szarva a medvektol... Meg mastol is.

Ihasz Laci
01-29-2016, 12:00 PM
meg azert akarhogy is nezzuk az ember tarsas leny. 3 honap egyedul azert megviseli az embert. emlekszel meg az alone-ra? ott is voltak akik csak azert adtak fel mert nem birtak a maganyt es ott senki nem toltott 40 napnal tobbet egyedul!

az meg a masik, hogy az amerikaiak kozul (hiaba van sok medve az usa-ba) is sokan eletukbe nem lattak meg vadon elo allatot. egy medvevel valo talalkozas meg annak is ilyeszto lehet akinek volt mar hasonlo tapasztalata. megint csak az alone-t tudom felhozni peldanak. az eslo 4-5 ember ha jolemlekszem pont a medvek meg a pumak miatt adta fel.

ugyhogy ja, kivancsi vagyok, hogy azok kozul akik igy leszoltak mennyien birtak volna ki mondjuk csak 1 honapig?

mossberg-operator
04-14-2016, 06:26 AM
http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/kilenc_nap_utan_talaltak_meg_az_erdoben_eltevedt_n agymamat/2470634/ BOB, MRE, viz...

Ihasz Laci
04-14-2016, 08:09 AM
szupernagyi!

LSVF
04-14-2016, 12:08 PM
Ennyi!

mossberg-operator
05-26-2016, 11:13 AM
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3609528/Hiker-66-went-missing-Appalachian-Trail-remains-years-later-survived-MONTH-left-messages-family-journal.html

TMIB
05-26-2016, 07:35 PM
66 évesen túl nagy túrára érdemes még vállalkozni? Bár ha úgy vesszük, akkor a Libertariánus jelölt a Mount Everstet is megmássza és õ is már 63 éves.

Ihasz Laci
05-26-2016, 10:56 PM
azert szep teljestmeny, hogy majdnep egy honapig kibirta.

Ihasz Laci
05-28-2016, 10:07 PM
,,a termeszet nem mindenkinek valo'' hat neki aztan vegkepp nem:

https://www.youtube.com/watch?v=j5PG3zgB82g

legjobb parodia a temaban!

TMIB
05-29-2016, 01:36 AM
Szerintem is csak paródia. :)

Ihasz Laci
06-14-2016, 03:13 PM
tuleles a termeszetben.

hideg vagy meleg eghajlat?

ezen igy ma gondolkodtam el azutan, hogy a hetvegi kint alvas utan talatam kullancsot magamon. hozza teszem, hogy kozel 10 ev angliai turazas es kempingezes utan most eloszor volt rajtam kullancs! koszonheto az angliai mersekeltebb, huvosebb eghajlatnak. itt meg a szunyogok se kinozzak az ember fiat, egyszeruen nincsenek.
szoval ez a kullancs dolog adta a gondolatinditot. hol lehet konyebben tulelni, akar rovid akar hosszu tavrol legyen szo. egy meleg vagy egy hideg eghajlati teruleten?

csak igy hirtelen nehany gondolat a hideg eghaljat melett. (olyan enyhe jegkorszakos idojaras, mondjuk allando fagypont allati homerseklet)
-keves bogar, mergezo kigyo meg ilyenek
-elelmiszer tarolas viszonylag egyszeru
-vizhez jutni is konyebb

ami ellene szol:
-mindig hideg van

egy hosszu tavu tulelo helyzetben szerintem konyebb tulelni egy hideg eghajlatu teruleten. foleg ha az ember mar elkezdett berendezkedni a hidegre.

rovid tavon egy ket nap max het eleg nehez lehet. a legnagyobb kihivas a hideg elleni vedekezes ami megneheziti nagyon a tuleleset mert nem nagyon marad masra ido a menedek epites meg a tuzelni valo kereses mellet.

a meleg eghajlaton valo tulelesrol meg nem igazan agyaltam, annak is meg vannak az elonyei es hatranyai. kinek mi a velemenye?

Sergeant
06-14-2016, 05:37 PM
Szerintem, a legjobb túlélni itthon, a Kárpátok gyûrûjében.:)