View Full Version : BOB (Bug Out Bag)
Wayet
02-01-2014, 09:41 AM
Az opticsplanetnél is lehet világmegmentõ felszerelést kapni zombitámadás esetére. Abból sem adtak el valószínûleg eddig.
http://www.opticsplanet.com/zero-zombie-kit.html
Tapasztalat és agy kis utánajárás eredményeképpen mondom, hogy minden hülyeségre van vevõ. Részemrõl a fele a kukában kötne ki, mert: -vagy használhatatlan vacak, vagy túl nehéz, sok helyet foglal.
Megaztán, génsebész legyen a talpán az aki ilyet vesz XD
http://www.youtube.com/watch?v=jtGzO6S4Kz4&list=PLC0FE4F155456F295&index=69
A film elsõ pár perce kiválóan megmutatja mire való a bob.......végignézni is jó a film négy részét,nagyon jó.....
bögre
02-02-2014, 12:15 PM
Na eljutottam odáig van épkézláb BOB om! :) Az alapvetö szükségletek alapján van összeálitva.
1 legfontosabb a levegö (tudjuk a 3 perces szabájt! Ami ink elmenne 1,5percnek is!) Egy magyar gázmaszk 2 szürövel. Vegyitámadástol nem igazán véd de pl füst ellen elvileg jonak kel legyen.
2 Egy polárpulcsi/simaszk elsödleges menedék ugye az öltözet ami a 2. pont azaz a menedék ami nélkül 3 oránk van...
3Egy autos elsösegélydoboz. (Még kéne olvasgassak elsösegélynyujtás témakörbe mert ahoz nem igazán értek..)
4svájcibicska és egy orosz gyalogsági áso fürész balta egybe pici, nagyon jol használhato ahoz képest hogy minden egyben van. Ezzel az ezközök kimeritve.
5 Pár aprobb dolog pl szikszalag, 6m berántozsinor, egy kis doboz aktiv szénpor, pár teamécses, 2 doboz gyufa pezsgötablettásdobozba vízhatlanítva.
6 függöágy végülis vehetjük ezt is elsödleges menedéknek.
7 2l viz ugye a 3 napos szabály ami megint inkább 1,5 nap!
8 pár kendö.
9 Nyilpuskám. Hozzá 15db alu vesszö pot ideg Csendes pontos erös nagyonagy stopphatás
10 egy kis viasz fözö kb 5 oráig ég simán lehet rajta vizet forraln, menedék melegitésére is használhato akár.
12 Egy alu csajka
13 egy takarofolia
+A késem ami laprugobol van! :) Nagyonfontos!! :) plussz hozzá egy fenökö.
Kb enyi. Remélem nem kell használjam mostanába! :) Meglepett hogy enyi minden befért egy régi hátizsákba. Élelmet szándékosan hagytam ki. Van rajtam anyi zsir és izom hogy pár hétig kihuzzam kaja nélkül! :) Ha valamit még hozzátenétek várom a javaslatokat.
Na nekem idáig tartott a felkészülés azthiszem mindent megtettem hogy a lehetö legjobb esélyeim legyenek. Van viztartalékom van kajatartalékom igaz nem sok de pár hétig esetleg honapig kihuzza. Van már BOB van BOL. Vannak elásott készleteim.
A készleteimet nem szeretném tovább böviteni. Ha esetleg nem a készleteim közelébe leszek egy SHTF esetén akk bukta za egész készülödés.
Igy a következökben a kézségeimet és az erönlétem fogom fejleszteni. Ami ugye mindig nálam van! :) Tájékozodás elsösegélynyujtás nyövények ismerete meg hasonlo rég elfelejtett dolgok. Erönlétem terhelt futásal fogom növelni ezenkivül marad a kondis és saját testsujos edzés, és ujra elkezdek boxolni.
Na eljutottam odáig van épkézláb BOB om! :) Az alapvetö szükségletek alapján van összeálitva.
1 legfontosabb a levegö (tudjuk a 3 perces szabájt! Ami ink elmenne 1,5percnek is!) Egy magyar gázmaszk 2 szürövel. Vegyitámadástol nem igazán véd de pl füst ellen elvileg jonak kel legyen.
2 Egy polárpulcsi/simaszk elsödleges menedék ugye az öltözet ami a 2. pont azaz a menedék ami nélkül 3 oránk van...
3Egy autos elsösegélydoboz. (Még kéne olvasgassak elsösegélynyujtás témakörbe mert ahoz nem igazán értek..)
4svájcibicska és egy orosz gyalogsági áso fürész balta egybe pici, nagyon jol használhato ahoz képest hogy minden egyben van. Ezzel az ezközök kimeritve.
5 Pár aprobb dolog pl szikszalag, 6m berántozsinor, egy kis doboz aktiv szénpor, pár teamécses, 2 doboz gyufa pezsgötablettásdobozba vízhatlanítva.
6 függöágy végülis vehetjük ezt is elsödleges menedéknek.
7 2l viz ugye a 3 napos szabály ami megint inkább 1,5 nap!
8 pár kendö.
9 Nyilpuskám. Hozzá 15db alu vesszö pot ideg Csendes pontos erös nagyonagy stopphatás
10 egy kis viasz fözö kb 5 oráig ég simán lehet rajta vizet forraln, menedék melegitésére is használhato akár.
12 Egy alu csajka
13 egy takarofolia
+A késem ami laprugobol van! :) Nagyonfontos!! :) plussz hozzá egy fenökö.
Kb enyi. Remélem nem kell használjam mostanába! :) Meglepett hogy enyi minden befért egy régi hátizsákba. Élelmet szándékosan hagytam ki. Van rajtam anyi zsir és izom hogy pár hétig kihuzzam kaja nélkül! :) Ha valamit még hozzátenétek várom a javaslatokat.
Na nekem idáig tartott a felkészülés azthiszem mindent megtettem hogy a lehetö legjobb esélyeim legyenek. Van viztartalékom van kajatartalékom igaz nem sok de pár hétig esetleg honapig kihuzza. Van már BOB van BOL. Vannak elásott készleteim.
A készleteimet nem szeretném tovább böviteni. Ha esetleg nem a készleteim közelébe leszek egy SHTF esetén akk bukta za egész készülödés.
Igy a következökben a kézségeimet és az erönlétem fogom fejleszteni. Ami ugye mindig nálam van! :) Tájékozodás elsösegélynyujtás nyövények ismerete meg hasonlo rég elfelejtett dolgok. Erönlétem terhelt futásal fogom növelni ezenkivül marad a kondis és saját testsujos edzés, és ujra elkezdek boxolni.
+ egy jó pokróc és egy mix (szõlõcukor,sós mogyoró,mazsola.nyugodtan keverd össze),hiába van tartalékod a szervezetedbe,ha leesik a só szint,vagy a cukor,,,vége a mutatványnak :cry:
bögre
02-02-2014, 03:59 PM
Mondjuk jogos. Pluszz jolakottan jobban lehet tatani egy bizonyos pszihés szintet. De még egy zseblámpát is kifelejtettem! :)
Amatorpe
02-02-2014, 06:16 PM
Varrókészlet, multiszerszám, pár sebtapasz (tudom, hogy van autóskészlet, de nem kéne hozzá kibontani, pénztárcában elfér 3-4 darab is akár), valamilyen vízszûrõ, esetleg napelemes töltõ, horgászcuccok. Most így hirtelen ezeket hiányolnám az enyémbõl.
Grafitos
02-02-2014, 07:42 PM
Ami szerintem kimaradt:
-fejsze, vagy folder fürész-nem lehet mindent késsel megoldani
-kábelkötegelõ
-hálózsák-nem lesz elég egy polárpulcsi éjszakára.
-én sem gondolom, hogy a zsírtartalék kitart..max arra jó, hogy nem halsz éhen, de szarul leszel, a hasad fájni fog és nem lesz túl jó a közérzeted sem..a kaját be kell tervezni!
Na nekem idáig tartott a felkészülés
Ezt a mondatot kiragadtam...fejleszd a készségeidet, de ne zárkózz el a készleteid bõvítésétõl sem..szerintem ez egy folyamat, amiben mindannyian csak még felkészültebbekké válhatunk. :thumbup
bögre
02-02-2014, 07:51 PM
Varokészlet az csak plussz suj nem fogok shtf ben varogatni! :)
Multiszerszám= gyaláso svájcibicska
sebtapasznak ott a szikszallag
Vizszürönek ott a kendö aztán az aktivszén
Napellemes töltö helyett okosabb pár ellem szerintem. kevesebb hely kevesebb tõmeg.
Horgászcucc viszont nem.hülyeség de akk inkább halászcucc....
bögre
02-02-2014, 08:01 PM
Fejsze fürész az van a gyalogsági áson.
Kajának nem tulajdonitok olyan nagy szerepet azt szinte mindig tudok szerezni. Télen is tudok sok kõkényes helyet vagy vizoraaknák teli vannak békákal. Plussz ha van nállam számszerij és ugysincsenek törvények...
Felszerelésem szerintem elég jo. Nem vagyok nagyon ezköz/felszerelés/készletcentrikus. Ugy vagyok vele mindezt bármikor elveszthetem de a megszerzet tudást tapasztalatot nem nomeg az elásott készleteket sem! ;)
GAZDA
02-02-2014, 08:29 PM
Fejsze fürész az van a gyalogsági áson.
Jó kis gyalósód lehet.:-)
bögre
02-02-2014, 08:33 PM
Nagyonjo! :) Jol használhato mindegyik része ahoz képest hogy minden egybe!
GAZDA
02-02-2014, 08:36 PM
bögre
Milyen gyártmány? Én már kipróbáltam párat de egy sem volt elég erõs összecsukhatósok közül.:-(
bögre
02-02-2014, 08:51 PM
valami orosz cucos. Tetem fel rola képet még nyáron az ezt vettem topikba.
Vietnamiveteran
02-02-2014, 09:32 PM
Ma úgy hozta az élet ,hogy gyorsan össze kellett dobnom egy útipakkot mert kocsival kellett menni a mai útviszonyok közt és nem voltam biztos benn ,hogy nem kell e esetleg egy nagyobb távot gyalog megtennem ha az ónos esõ miatt nem lehet autóval közlekedni vagy az árokba kötök ki , szóval volt egy 2. hátizsákom amibe dobtam egy polár takarót , egy doboz gyufát , egy fejlámpát és egy elemlámpát , egy kést ,és egy kézi adó-vevõt , 2 jóféle csokit és egy kulacs vizet . Ez volt amit kb 5-6 perc alatt be tudtam szórni a tatyóba . Lényeg ,hogy minden egy helyen volt és tudtam miért hová nyúljak,ebbõl a szempontból tanulságos volt . Érdekes ,hogy nagyfokú biztonságérzetet is adott ez a hátizsák miközben elnéztem pár embert milyen felkészületlenül indulnak el ilyen útviszonyok közt amikor könnyen lehet ,hogy egy éjszakát esetleg a kocsiba kell tölteni mert olyanok az útviszonyok . A tanulság még számomra az is volt ,hogy hiába volt az összepakolt BOB pakkom mégsem azt vittem,mert abba egy csomó olyan felesleges cucc volt amire biztosan nem lehetett szükségem ilyen hétköznapi helyzetben hanem gyorsan összedobtam egy a helyzetnek megfelelõen összeállított pakkot , ezért jó ha a szükséges holmik hozzáférhetõen vannak tárolva .
GAZDA
02-03-2014, 07:45 AM
Ilyen van nekem is. Jóféle szénacélból van a baltát borotva élesre lehet fenni!:-) Sajnos a fûrész nem sokat ér.:-(
Egy magyar gázmaszk 2 szürövel. Vegyitámadástol nem igazán véd de pl füst ellen elvileg jonak kel legyen.
Szia,
Szerintem a "katonai magyar" gazalarcok eleg jok, foleg a ma elterjedt felalarcokhoz kepest messze komolyabb eszkozok.
Vegyitamadastol is vedenek (szuronkent 30 percig).
Szinte szenmonoxid az egyetlen, amitol nem vedenek meg (persze az oxigen hianyatol sem).
Bel
....amire feltétlenül szükség van...szerintem...
-hálózsák(kényelmes,legalább 90 cm-széles,vízlepergetõ külsõ,max 2kg-ig,0-fokig..az alatt értelmetlen menedék kell)
-alátét (a kocsik szélvédõjére tehetõ védõ nagyon jó,nincs súlya,kicsit szivacsos,hõ visszaverõ)
-poncsó (ripstop-usa,terep színû.menedéknek,álcázásnak,esõ ellen)
-meleg ruha(alsó-felsõ,váltás póló,zokni,alsónemû)
-kések(1 önvédelemre+1 munkára,ételkészítésre)
-balta
-víztisztítók(1 szipákolós+1 pumpás+tabletták)
-pajszer
-eü.csomag
-élelmiszer vésztartalék( 10000 Kcal)
-gyufa,öngyújtó
-tûzgyújtó tabletta vagy zselé
-szappan+wc papír
-kötél,ragasztószalag
-kulacs
-fejlámpa+elem
-füles edény 1 literes
..ez kb 10 kg..könnyen hordozható..szerintem más nem is kell...
Vietnamiveteran
02-23-2014, 01:11 PM
Én még egy helyi domborzati térképet tájolóval beletennék és tényleg tökéletes az összeállítás .
Én még egy helyi domborzati térképet tájolóval beletennék és tényleg tökéletes az összeállítás .
..igen, igazad van...én azért nem tettem bele,mert feltett szándékom kb 50 km-es körzetben maradni(hacsak nem lesz sugárszennyezett vagy ilyesmi),azt meg már ismerem...nem szeretnék ismeretlen helyre menni...tudod a honvágy miatt :(
Vietnamiveteran
02-23-2014, 09:16 PM
..igen, igazad van...én azért nem tettem bele,mert feltett szándékom kb 50 km-es körzetben maradni(hacsak nem lesz sugárszennyezett vagy ilyesmi),azt meg már ismerem...nem szeretnék ismeretlen helyre menni...tudod a honvágy miatt :(
Okés , de az is elképzelhetõ ,hogy felpakolnak minket egy teherautóra / evakuálás/ aztán visznek egy leponyvázott teherautón vagy 200 km-ert mire vagy meglógsz vagy elengednek bármi lehet de máris nem ismerõs terepen vagy . Annyira ez nincs elrugaszkodva a valóságtól . Katasztrófa sújtotta területen nagy valószínûséggel evakuálással indít a hatóság . Szóval annyira én nem alapoznék a hazai pálya nyújtotta elõnyökre , sajnos talán ezt szívnánk meg mind a legjobban . Ismeretlen terepen ismeretlen emberek közt SHTF helyzetben nem jó kilátások....
Okés , de az is elképzelhetõ ,hogy felpakolnak minket egy teherautóra / evakuálás/ aztán visznek egy leponyvázott teherautón vagy 200 km-ert mire vagy meglógsz vagy elengednek bármi lehet de máris nem ismerõs terepen vagy . Annyira ez nincs elrugaszkodva a valóságtól . Katasztrófa sújtotta területen nagy valószínûséggel evakuálással indít a hatóság . Szóval annyira én nem alapoznék a hazai pálya nyújtotta elõnyökre , sajnos talán ezt szívnánk meg mind a legjobban . Ismeretlen terepen ismeretlen emberek közt SHTF helyzetben nem jó kilátások....
...jó meglátás....
Nekem ezeken felül még van 20kg egyéb. :D
De azon gondolkodom, a nagy 15 dekás szappan helyett valami más kellene. Vagy semmi, mert van antibakteriális törlõkendõ is a cuccban.
...kíváncsiságból kérdezem ..mi van abba a + 20 kg-ba?
.. két egész hátsó füstölt comb... :D
Majd rájöttök. :) Fiataloknak még csak antibiotikum kell, középkorúaknak már ilyen-olyan fájásokra, egy csomó üveg mindenféle kencék, illóolajok, gyógynövényes cuccok, stb. :haha:
(És ráadásul az üveges dolgok ötször akkora súlyúak, mint a mûanyag, de nem bonthatod fel átrakni, mert akkor már csak pár napig-hétig jó.)
De van egy csomó "közepesen súlyos" dolog, pl. a dinamós kisrádió és a walkietalkie pár, aztán ott a fûrész, kisbalta, két nagy (és egy kis) kés, stb. Van egy kézzel írt listám az egészrõl, egész apró betûvel, 2 oszlopban egy A4-es lapon. :)
..nem semmi....bírod?...vagy csak én vagyok ilyen tápos csirke...lemértem a bob-omat...a sátras "kényelmes",hosszabb távú verzió,2l vízzel 21,7 kg(képek elõrébb)..ezt alig bírom el....a könnyebb (felsorolás feljebb) 1 liter vízzel 10.4 kg ( a nagy hátizsák maga 2,5 kg,a kicsi 1,1 kg),de én a kisebbel érzem,hogy egész nap rajtam lehetne...a nagyobb, nehezebb az már gáz.....
Daniui
02-25-2014, 05:34 PM
..nem semmi....bírod?...vagy csak én vagyok ilyen tápos csirke...lemértem a bob-omat...a sátras "kényelmes",hosszabb távú verzió,2l vízzel 21,7 kg(képek elõrébb)..ezt alig bírom el....a könnyebb (felsorolás feljebb) 1 liter vízzel 10.4 kg ( a nagy hátizsák maga 2,5 kg,a kicsi 1,1 kg),de én a kisebbel érzem,hogy egész nap rajtam lehetne...a nagyobb, nehezebb az már gáz.....
Hidd el Doom hozzá lehet szokni a nagyobb súlyhoz is, én régen 40kg-os hátizsákkal nyomtam le 30-40 km-es túrákat, eleinte szar volt de idõvel hozzá edzõdtem, most már viszont próbálom egyre kisebb súlyban optimalizálni a felszerelésemet, de ha kimennék 1 hónapra terepre még most is valószínûleg telepakolnám, de 1 hétre mondjuk meg tudom oldani most már 20 kg-ból is.
Ezt nem neked csak úgy mondom, nekem régen az volt a mottóm ha valami fáj az csak erõsebbé tesz mint szellemileg mint fizikailag, persze nem keverendõ a sérülésekkel.
Wayet
03-09-2014, 06:37 PM
Én 2+1 táskában gondolkozok:
2 megtervezett, elrendezett tartalmú.
https://www.maxpedition.com/store/pc/catalog/0513K2_detail.jpg https://www.maxpedition.com/store/pc/catalog/0439k_2_detail.jpg
1-be pedig minden egyéb ami jól jöhet
https://www.maxpedition.com/store/pc/catalog/0612k_2_detail.jpg
Stuka
03-09-2014, 08:15 PM
Nekem az a fenti Maxpedition falcon 2 hátizsák van és mindennapi használatban van november óta és nem szakad vagy jön szét mint a kinai másolat M-trampok...
Mellé még veszek egy magyar málhazsákot újonnan kb 3000ft és sok mindent lehet bele pakolni.
Nekem tetszik a Maxpedition, látszik rajtuk hogy jó erõsre készítik õket, viszont nagy táskát nem tudom gyártanak-e. Mindegyik úgy néz ki, mintha egy kis fajta iskolatáska lenne, amibe pár kisebb könyvön kívül nem férne el más. Gyártanak õk 72 órás hátizsákot? Vagy 24 órásat?
Ez elsõ ránézésre kisebbnek tûnik mint az én 12 órás 5.11-esem.
https://www.maxpedition.com/store/pc/catalog/0513K2_detail.jpg
Ezt értem, csak BOB-nak nem való, ha kicsi. :) A BOB-ban legyen 72 órára elegendõ víz, élelem, talán váltás ruha és egyebek. Ennek kell a hely. Ha nem elég nagy a hátizsák, akkor az úgy bonyolult lehet, mert talán kell még egy táska. Én mikor néhány éve pár napos üzleti utakra jártam, akkor a 12 órás jó szolgálatot tett, de abban csak ruhák és néhány tisztálkodószer volt. Nagyon szeretem a Rush 12-t, de BOB-nak nem való. Azért szereztem be mellé a Rush 72-t. Abba aztán minden elfér. :thumbup
Stuka
03-10-2014, 07:30 AM
én majd egy ilyennel egészitem ki Maxpedition bottle holder : https://www.maxpedition.com/store/pc/10-x-4-Bottle-Holder-11p574.htm
van egy nagyobb Maxpedition zsák ez az:
https://www.maxpedition.com/store/pc/XANTHA-INTERNAL-FRAME-BACKPACK-83p2638.htm
Ez már sokkal jobb, csak az ára nem túl barátságos. A 72 órás egy színût Opticstól 100 dollárral olcsóbban meg lehet kapni. :)
Stuka
03-10-2014, 08:23 AM
hát nem a legolcsobbak, pedig vennék még egyet meg még pár kiegészitõt...
Ezt értem, csak BOB-nak nem való, ha kicsi. :) A BOB-ban legyen 72 órára elegendõ víz, élelem, talán váltás ruha és egyebek. Ennek kell a hely. Ha nem elég nagy a hátizsák, akkor az úgy bonyolult lehet, mert talán kell még egy táska. Én mikor néhány éve pár napos üzleti utakra jártam, akkor a 12 órás jó szolgálatot tett, de abban csak ruhák és néhány tisztálkodószer volt. Nagyon szeretem a Rush 12-t, de BOB-nak nem való. Azért szereztem be mellé a Rush 72-t. Abba aztán minden elfér. :thumbup
Nekem van egy ilyenem is : https://www.maxpedition.com/store/pc/VULTURE-II-3-DAY-BACKPACK-109p114.htm
pár dologgal kicsit fel tuningoltam,, majd valamikor teszek be egy képet.
Nekem van egy ilyenem is : https://www.maxpedition.com/store/pc/VULTURE-II-3-DAY-BACKPACK-109p114.htm
pár dologgal kicsit fel tuningoltam,, majd valamikor teszek be egy képet.
Én ilyennel mentem két hétre Thaiföldre.....
Wayet
03-10-2014, 08:45 PM
El lehet ebbe rámolni szerintem 24 órára. Napi energiaszükségletet fedezõ élelem relatív kis helyen is elfér, tájékozódáshoz, tûzgyújtáshoz való eszközök szintén. Talán még egy normál méretû hálózsákot is bele lehet tuszkolni. Auchanban/Decathlonban kapni könnyû nyári hálózsákot, azokat egészen kicsire össze lehet tekerni, az biztos belefér. Missziós katonák "egynapos" zsákja sem sokkal nagyobb. Nekem tetszik, bár személy szerint nem venném meg.
Elõször is, én sem ezt veszem, csak valami hasonlót a külseje miatt (nekem nagyon bejön), de lesznek benne változtatások (például duplán lesz az anyaga és másmilyenek a zsebek a belsõrészen).
Másodszor, a hálózsák kívül, az aljára rögzíthetõ :D
Amúgy, szerintem is egy picit kicsi, de ezért is megy mellé a félvállas oldaltáska ( valamennyi víz és kaja elfér abban is)
Még nagyon az elején vagyok a BOB-nak és sajnos nem is igazán értek én ehhez, ezért inkább csak egy nagyobb túlélõ csomagot tudok összedobni.
kovu78
03-11-2014, 02:55 AM
1986
Wannabe
ehhez mit szólsz ? :D
Wayet
03-11-2014, 09:25 PM
Nyilván :) Én igyekszem azért mindent elsõsorban a zsákban, aztán a zsákon elhelyezni. Kéz alá való dolgok persze alapból kívülre kerülhetnek.
Én is inkább bele fele pakolgatok, mint sem rá :)
(Nem jó az ha túl feltûnõ vagy ha nagyon csörög)
....valaki homályosítson már fel mi az a 24 ill.72 órás hátizsák?...24 órára minek hátizsák?(elég egy reklámszatyor egy szendviccsel meg egy kólával ;) )......a 72 órás meg igen szahar minõség lehet..három napig bírja? :confused:...én ezeket a megfogalmazásokat kissé túl tudományosnak tartom...
Nincs ebben semmi tudományos. A 24 órásban 1 napra elegendõ étel, víz és egyéb dolog van. A 72 órással 3 napra elegendõ.
Ezen mar gondolkoztam én is.
Elvileg 3 napig bírja az ember víz nélkül, valamint 3 hét után várható kritikus helyzet elélem nélkül.
A 24 és 72 órás csomagnak nem inkább a környezeti hatások tulélését (hideg-meleg-csapadék) és az esetleges sérülések ellátását lennének hivatottak szolgálni?
Nem feltétlenül. Próbáltad már milyen 3 napig egyáltalán semmit nem inni és nem enni? :D
Probaltam, mert kellett. Szörnyü egy dolog!
Jo a "Divas! reklam, mert nalam is ilyen szindromak kezdenek jelentkezni, viz es ennivalo hianyakor.
Az asszony ilyenkor a szamba nyom egy darab csokit... es tenyleg helyrejövök. :D
A lenyeg viszont az, hogy ki lehet birni, ha muszaly, söt meg ad egy kis adrenalint is az elejen. Szamtalan pelda van eltevedt emberekre, gyerekekre, kiket napok multan talaltak meg es semmit sem ettek, mert nem mertek enni az erdöben.
A BG filmek azert jok valamelyest, mert megmutatja, hogy igazabol miket is tudnank megenni, ha muszaly volna valamit mar enni. Hangyak, pondrok, fenyömag, hal tojas nyersen, stb.
Rövid tavon tehat nagyobb veszelyt jelent reszünkre a faradsag, az atazas (az ezzel jaro lebetegedes, tödögyuszi), hideg, vagy a forrosag.
A sebek elferözödese is hamar leveri az embert a labarol...
A lenyeg viszont az, hogy ki lehet birni, ha muszaly,
Ha viszont van nálad étel akkor nem muszáj. Ez a lényeg. :D
Elvileg 3 napig bírja az ember víz nélkül, valamint 3 hét után várható kritikus helyzet elélem nélkül.
Te bírod 3 napig víz nélkül?
Csak ha van elég sör.
Akkor biztosan bírja. :D
Ezen mar gondolkoztam én is.
A 24 és 72 órás csomagnak nem inkább a környezeti hatások tulélését (hideg-meleg-csapadék) és az esetleges sérülések ellátását lennének hivatottak szolgálni?
Emlékeim szerint, én eddig minden leírásban láttam a kaja/víz felsorolását. Másrészt a felkészülésnek szerintem az lenne az egyik lényeges pontja, hogy ne kellejen kipróbálnod, hogy milyen 3 napig nem enni. Nálam az esetek 90%-ban azért van víz(kulacsban) és egy-két szelet csoki/mûzliszelet, meg egy kis konzerv. A víz meg a csoki elég fogyóeszköz. Volt már hogy ez tette sokkal kellemesebbé a váratlanul jött túlórát .
Te bírod 3 napig víz nélkül?
Konkret valasz reszedre: Nem tudom, mert meg nem probaltam!
Meg csak valamivel több mint 2 nap volt viz, elelem es alvas nelkül. Nem kellemes egyik sem...
A 3 nap egy atlagos embernek elkepzelhetö, aki nem mozog, a hömerseklet optimalis, stb.
Emlékeim szerint, én eddig minden leírásban láttam a kaja/víz felsorolását. Másrészt a felkészülésnek szerintem az lenne az egyik lényeges pontja, hogy ne kellejen kipróbálnod, hogy milyen 3 napig nem enni. Nálam az esetek 90%-ban azért van víz(kulacsban) és egy-két szelet csoki/mûzliszelet, meg egy kis konzerv. A víz meg a csoki elég fogyóeszköz. Volt már hogy ez tette sokkal kellemesebbé a váratlanul jött túlórát .
Valoban emlitik mindenhol, de a kerdes amit kezdtünk feszegetni, hogy valoban kell-e bele, vagy anelkül vegünk?!?! :)
Egy eltulzott pelda:
Mikor egy amerikas csalad elindul ki a termeszetbe a böhöm lakokocsival, akkor abban van minden jo es hasznos dolog.
WC, folyekony szappan adagolo, kenyerpirito, melyhütö fagyasztott elelmiszerekkel, konzervek garmada, frisskenyer-sütö, agyak, asztalok, evöeszközök a fiokban, nagy balta, kisbalta, motoros lancfüresz, gazos grill...
2-3 hetet el lehet-e tölteni ezek nelkül a termeszetben ugyan ott, ahol ezek taboroznak, csupan 1 hatizsaknyi cuccal??
A valasz, igen, csak nem olyan kenyelmesen esetleg es kicsit jobban nelkülözve!
A 24-72 oras BOB zsakbol kimarado "elegendö" viz es elelmiszer is ilyen szerintem. Jo lenne ha lenne benne, de könnyebb es kisebb nelküle a zsak.
Kihangsulyoznam az "elegendö" szot.
A vizböl szerintem max 0,5 liter es az is az esetleges sebek elletasara inkabb. Egy viztisztito, vagy egy szipoka, sokkal kisebb es könnyebb.
Enni (csipegetni) meg utközben is lehet elvileg Magyarorszagon mindenhol.
Doom felvetese nem volt oktalan. A sajat reszemröl lehet atertekelem a cuccok tartalmat, vagy letrehozok mas tipusu csomagolasi tervet.
[
A 24-72 oras BOB zsakbol kimarado "elegendö" viz es elelmiszer is ilyen szerintem. Jo lenne ha lenne benne, de könnyebb es kisebb nelküle a zsak.
Kihangsulyoznam az "elegendö" szot.
Én egy kicsit másképp látom.
Ha tényleg szükség van a Bob-ra, akkor menekülésrõl van szó, nem tartom valószínûnek hogy lesz idõ / mód ezek külön keresésére. Másrészt ha menetközben beszerezhetõk, utánna úgyis cipelni kell (meg kell lennie a helyének a csomagon), akkor már inkább rögtön legyen nálam az biztosabb.
Egyrészt vízbõl nekem egy fél napra is kevés a fél liter ( az kb. két korty ). A tisztitóval 2 problémám van - az idõ: módszertõl függõen maga a tisztitás (ki/be csomagolás, esetleg fõzés), másrészt ha épppen nincs víz (pl. legalább tócsa egy keréknyomban ) akkor semmit nem ér.
Ennivaló sincs mindig (különösen pl télen, amikor amúgy is több energiára van szükség), a nyilvánvalóbb forrásoknál meg valószínüleg "tömeg" lesz .
Persze ezeken 2 dolog segíthet: útvonal (pl végig patak mellett-akkor tényleg mindig lesz tisztítható víz), elõre elrejtett csomagok.
Szóval szerintem annyi kaja/víz amennyi csak lehetséges :).
F.T. egyet értek. arról nem is beszélve, egy stresszes helyzetben a, sokkal több víz kell a szervezetnek, mint normál üzemmódban, b, gebasz esetén valószínüleg nem teheted meg, hogy csak pihengess és c, a csipegetés az erdõbõl sztem esetleges és ezért csak hiú ábránd. én nem ebben bíznék, hanem a nálam lévõ készletben.
Mizu
köszönöm a korrekt választ. roppant kíváncsi volnék arra az emberre, aki 3 napig aktívan üzemel, teszi a dolgát kint az erdõn víz nélkül. még élelem nélkül, csak vízzel is necces a 3 nap.
Külön kellene valasztani a hadtapos felszerelest, egy A tol B pontig eljuttato felszerelestöl.
Nem a kirandulas, vagy a tajban valo gyönyörködes, valamint a fatörzsön valo lablobalas miközben majszolgatjuk a finom szendvicset a cel.
12 oras menet
Kb. 50-60 km. Ekkor az ember meg az is banja, hogy 2 napja miert nem vagatta le a hajat, mert meg azt is plusz sulynak erzi.
Tehat felszereles a minimalis, föleg idöjaras ellen vedö. Termeszetesen energia szelet, csoki, ami inkabb örömerzet miatt hasznos.
12 orat vegig lehet gyalogolni etlen, szomjan. Nem kellemes, de vegig lehet csinalni.
24 oras menet.
70-80 km-s tav. Ha ennek megtetele egyben nehezseget okoz, akkor a tavna be kell iktatni egy pihenö/alvo taborozast.
Celkent kell titüzni a legalabb 2/3-s tav megtetelet az elsö reszben. ez kb 55 km, de ha megtesszük a 60 km-t akkor masnap csak 20km-t kell, ami nem lesz könnyebb, mint elötte a 60. Fog fajni mindenünk, a talpunk tele vizholyaggal es az ideiglenes alvas inkabb felalomba töltödik, mint igazan pihenve. Azert irok masnapot, mert alltalaba nappal halad az ember es ejjel, pihen, nem botorkal, nem lampazik, stb.
Fontos a valtas zoknik, kenyelmes turabakkancs, esövedöponyva, halozsak. Ezek valamelyikenek hianya, mint fizikailag mint moralisan nagyon megtepazhatnak minket.
Ha van erönk egy kis tüzet csiholni, akkor jol esik egy meleg tea, meleg leves (porbol).
Itt is csak 1 x kell es lehet igazabol etkezni rendesebben. Egy ilyen menetelesnel fontos a folytonossag es az eröltetes a mozgasra. Ha megallunk kis idöre is, azonnal merevedünk, es minden pihenessel eltöltött perc utan hatvanyosan nehezebb elindulni, belelendülni.
Menet közben lehet csemegezni az erdöröl, mezöröl gyömölcsösökböl, enni a havat, letörni egy jegcsapot, stb.
2 napos menet
100 km. Ha nem tudjuk biztosra, hogy tudunk enni szerezni, akkor max. 2 etkezesre valo kajat celszerü berakni.
Tovabbra is kiemelten fontos a szaraz zoknik es az idöjaras ellen vedö felszerelesek .
Lehet, hogy 2 nagy pihenövel meg tudjuk oldani a dolgot. Fontos itt is hogy az elsö idökben tegyünk meg több tavot.
Itt mar szüksegünk lehet a labunk kezelesere bizonyos elsösegely felszereles, kenöcsök, kötszerek, fajdalom csillapitok.
Tovabbi km tavokkal egyre növekszik az idö.
Ezek a peldak egy olyan emberek atlagos idö intervallumai, akik nem sportolnak, nem turaznak rendszeresen, atlagos eletet eltek eddig.
ha csoportos a menet a gyerekek, idösek, betegek miatt az idö 3-4 szeresere is növekedhet, plusz nagyobb igenyekkel (többszöri etkezes, pihenes, alvas, ivas..)
A felszerelest tehat gondosan meg kell valasztani, mert minden grammja fog szamitani, minden lepesnel.
Ez az en velemenyem es tapasztalatom. Csupan azert vetettem le ide, mert tenyleg el kell gondolkozni, hogy mi is kerüljön a különbözö felszerelesekbe.
.. egy stresszes helyzetben a, sokkal több víz kell a szervezetnek, mint normál üzemmódban, b, gebasz esetén valószínüleg nem teheted meg, hogy csak pihengess és c, a csipegetés az erdõbõl sztem esetleges és ezért csak hiú ábránd. én nem ebben bíznék, hanem a nálam lévõ készletben.
... roppant kíváncsi volnék arra az emberre, aki 3 napig aktívan üzemel, teszi a dolgát kint az erdõn víz nélkül. még élelem nélkül, csak vízzel is necces a 3 nap.
2 malomba örlünk. A felszerelesek fontossagarol es tartalmarol indult ez a beszelgetes.
Azzal hogy beszurtam az "elvileg egy ember kibirja 3 napig viz nelkül " mondatot, onnantol csak erre valo koncentralas tevutat jelent ebben a vitaban/beszelgetesben.
Senkisem allitotta, hogy ha valaki menne 3 napig, azt kökemenyen es spartai modon megtagadva minden lehetöseget az ivasra tegye meg! Ez butasag is lenne!
A beszelgetes arrol szolna most, hogy mennyire fontos egy BOB-bol a kaja, vagy az innivalo. Ezek helyettesithetöek-e utközben, amivel a zsak merete jelentösen csökkenthetö lenne.
Termeszetesen erre sem lehetne egy merev iranyelvet felallitani, mert minden szituacio mas es mas, söt ezek tovabbi variaciokat szülnek az evszakok valtozasaval.
Nagy alltalanossagban viszont lehet agyalni erröl.. szerintem..
Irtam:
A 3 nap egy atlagos embernek elkepzelhetö, aki nem mozog, a hömerseklet optimalis, stb.
Valaszod:
Mizu köszönöm a korrekt választ. roppant kíváncsi volnék arra az emberre, aki 3 napig aktívan üzemel, teszi a dolgát kint az erdõn víz nélkül. még élelem nélkül, csak vízzel is necces a 3 nap.
Ezert is örlünk 2 malomba :)
....jó azt értem .hogy a megfogalmazás ( 24-72 órás) valószínûleg a méretre vonatkozik :admire:...de ez szerintem helytelen megfogalmazás( nem szõrszál hasogatásnak szánom,de megtévesztõ lehet...)..pl.télen egy 15 literes (24 órás) zsák kicsi,tartalék ruha(beleizzad az ember fázok ha megáll),melegítõ (nem lehet tüzet gyújtani),vastagabb hálózsák+bivak vagy sátor...és máris egy közel 60 literes zsáknál tartunk...
az ételrõl,vízrõl..a menekülés,erõltetett menet olyan mint a sport ,nem tudom triatlonozott(zik) valaki...nem nagyon eszik,iszik az ember közben (azonnal kijön :hanyas: )..ha reggel bekajál az ember nem megy a mozgás..utána még órákig be van az ember ájulva,minden kell csak kaja nem...szóval nem igaz az a dolog,hogy stessz vagy túlterhelés közben több kell..lényegesen kevesebb....az nagyon igaz,hogy az idõjárásra jobban készülni kell mint kajával (ha pihen az ember a víz nem kérdés azt amennyi van,még ha nem szomjas akkor is...de ha futni kell akkor ne,mert jön a... hallló...),vízhatlan ruházat,tartalék póló,zokni kötelezõ...
..a csokoládé pedig különösen gyilkos dolog ilyen helyzetben...a kávé pedig öngyilkosság az energia itallal együtt...hagyni kell,hogy jelezzen a szervezet,ha becsapja az ember összeomlik hirtelen és vége a mutatványnak...könnyû növényi eredetû táplálék (pl inkább gyümölcs mint hús konzerv)...a természetes zsírtartalék pedig elég,bõségesen három,négy napra...sós könnyû keksz lehetõleg minimális energia tartalommal,sós levespor.....a nagy kánikulában mikor izzad az ember akkor kortyonként a vizet,szünetekkel...a túl sok víz amellett,hogy teljesítmény romlást okoz,az izzadsággal kimossa szervezetbõl az értékes anyagokat......
mizu
miért õrölnénk két malomban? ez a diskurzus nem arról szól, hogy mit kell tenni a bobba? de.
..." A beszelgetes arrol szolna most, hogy mennyire fontos egy BOB-bol a kaja, vagy az innivalo."...
a bob az én olvasatomban egy tipikusan olyan cucc, amit vészhelyzet esetén használok. ergo, ha kell a bob, akkor bizony baj van. akkor meg nem pihizik a pógár, hanem menti a bõrét. akkor meg kell a kaja meg a víz. aki meg máshogy gondolja, az nem rak bele, hanem csipeget, amit talál. ennyi.
A BOB-ot mindenki a saját maga ízlése szerint rakja össze, semmi sem kötelezõ, csak sok minden javasolt. :)
Doom
...".a menekülés,erõltetett menet olyan mint a sport ,nem tudom triatlonozott(zik) valaki...nem nagyon eszik,iszik az ember közben".... akkor a katonák miért esznek-isznak menetelés közben? a Kinizsi 100-on miért esznek-isznak menet közben? a maratonisták miért esznek-isznak futás közben? a tour de france-on miért esznek-isznak tekerés közben? stb.....
..ha reggel bekajál az ember nem megy a mozgás..utána még órákig be van az ember ájulva,minden kell csak kaja nem."...
ha nem eszed degeszre magad, akkor sztem nem így van. legalábbis az én belem nem így mûködik. ezzel szemben egy építkezés egy napja bizony úgy kezdõdik, hogy jól bekajál a nép, aztán mehet a munka.
..."szóval nem igaz az a dolog,hogy stessz vagy túlterhelés közben több kell..lényegesen kevesebb...
errõl beszéltél már pl maratonistákkal, különleges alakulatosokkal vagy pl. túralovasokkal? akikkel én kapcsolatban állok, azok bizony máshogy gondolják. ..."a csokoládé pedig különösen gyilkos dolog ilyen helyzetben"... közismert pl. az alpinisták, falmászók úgynevezett csúcs-csokija, amit szinte kötelezõ megenni a mászás végeztével.
...".hagyni kell,hogy jelezzen a szervezet,"...
túlerõltetés , illetve stressz esetén a szervezet megbízható módon jelzi a szükségleteit? nemááá
...a természetes zsírtartalék pedig elég,....a szervezet saját zsírtartalékaira gondolsz?
Csoki és egyéb édesség minden MRE-ben található. Általában szõlõcukor is. Abban egyetérthetünk, hogy túlzásba is lehet esni vele, az amerikai MRE-ben szerintem túl sok az édesség. Meg aztán én volt hogy 3 napon át csokis energiaszeleteken éltem, lehet tõlük fogyni, az éhség egy kicsit csillapodik -ha nem is múlik el-, de azért ki lehet velük húzni 72 órát, mert adják a szükséges minimális energiát.
Wayet
03-12-2014, 08:47 PM
Látom oltjátok egymást ezerrel....
Én személy szerint Tulelo-vel értek egyet, miszerint:
"A BOB-ot mindenki a saját maga ízlése szerint rakja össze, semmi sem kötelezõ, csak sok minden javasolt. "
Van pár cucc, amiket én is feleslegesnek érzek ( van akinek pont az kell )
De vannak olyanok is, amik nélkül eléggé hiányérzetem lenne ( pedig felesleges is lehet)
Nekem jól jön mások szemszöge az ügyben, anélkül, hogy leharapnánk egymás fejét :)
Doom
...".a menekülés,erõltetett menet olyan mint a sport ,nem tudom triatlonozott(zik) valaki...nem nagyon eszik,iszik az ember közben".... akkor a katonák miért esznek-isznak menetelés közben? a Kinizsi 100-on miért esznek-isznak menet közben? a maratonisták miért esznek-isznak futás közben? a tour de france-on miért esznek-isznak tekerés közben? stb.....
..ha reggel bekajál az ember nem megy a mozgás..utána még órákig be van az ember ájulva,minden kell csak kaja nem."...
ha nem eszed degeszre magad, akkor sztem nem így van. legalábbis az én belem nem így mûködik. ezzel szemben egy építkezés egy napja bizony úgy kezdõdik, hogy jól bekajál a nép, aztán mehet a munka.
..."szóval nem igaz az a dolog,hogy stessz vagy túlterhelés közben több kell..lényegesen kevesebb...
errõl beszéltél már pl maratonistákkal, különleges alakulatosokkal vagy pl. túralovasokkal? akikkel én kapcsolatban állok, azok bizony máshogy gondolják. ..."a csokoládé pedig különösen gyilkos dolog ilyen helyzetben"... közismert pl. az alpinisták, falmászók úgynevezett csúcs-csokija, amit szinte kötelezõ megenni a mászás végeztével.
...".hagyni kell,hogy jelezzen a szervezet,"...
túlerõltetés , illetve stressz esetén a szervezet megbízható módon jelzi a szükségleteit? nemááá
...a természetes zsírtartalék pedig elég,....a szervezet saját zsírtartalékaira gondolsz?
....ha Te úgy érzed jól magad,hát nasizd végig az utat...jó étvágyat!...amiket írtam a saját tapasztalataim,nem másoké....ez is azt erõsíti amit mond mindenki,hogy a bob egyén függõ...van aki teli hassal,sörözve és még becsomagolva a a vájling töltött káposztát él túl...van akinek elég egy leves meg egy mûzli....mindenesetre én úgy vagyok vele,ha hideg van és elõttem lesz az út inkább viszek egy melegebb hálózsákot,váltás pólót mint sok ennivalót..ha oda értem ott vár a készlet és a segítség....nekem a hely ahová menni tudok,kocsival 87 km-re van,természetesen ez több,mert lehet,hogy gyalogosan kerülõket kell tenni(veszély,útlezárás,természeti katasztrófa,frontvonal,stb). ezt három napra tervezem ,hogy oda érjek..mivel nyáron 10,télen15 kg-ban maximalizáltam a csomagot(nekem ennyi,másnak több vagy kevesebb),így át kell gondolni mit viszek..mivel nem számíthatok háttér logisztikára (-mint a hegymászók,katonák,maratonisták) és nekem kell cipelnem,nem a serpáknak,az élelmiszeren tudok súlyt spórolni,bízva abban,hogy talán menet közben csurran-cseppen valami...ha semmi,hát akkor tûröm a dolgot és elképzelem a sült csirkét ha oda értem.....ezért ,ahogy elõrébb a fényképeken látható 3 db NRG-5 -öt és pár levesport pakolok...ennyi....1992
.a vízrõl pedig....annyit úgysem tudok vinni ami elég...így többféle módszert alkalmazok a tiszta vízre,mivel ismétlem magam nincs logisztikai háttér ,nekem kell megoldani mindent....1993
A BOB-ot mindenki a saját maga ízlése szerint rakja össze, semmi sem kötelezõ, csak sok minden javasolt. :)
Jogos!
Akkor pl. nem kellene arra hivatkozni, hogy azert kell bele kaja, mert minden ismert csomagban van kaja.
Ahogy mar irtuk, mindenkinek mas es mas az izlese, igenye, türökepessege, tavolsag -amit meg kell tennie-, stb.
Celszerü lenne nyomatekkal hasznalni a javasolt szot, mert egy idetevedt kezdö prepper ketsegbeesik az eddigi lista lattan es esetleg le is mond arrol rögvest, hogy ezt mind összeszedje.
A lenyeg, kedves erdeklödök, hogy a BOB lehet akar mar fel liter viz, 1 db sal, papircsepi, öngyujto, bicska! Ne add fel! :thumbup
Doom, írnál a tartós ételek topicba egy rövid leírást errõl a Milleneum szeletrõl?
Ide:
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?81-Sok%E1ig-el%E1ll%F3-%E9telek-tart%F3s-%E9lelmiszer/page20&highlight=sok%E1ig+el%E1ll%F3+%E9telek
Hogy milyen az íze, mennyire ehetõ, nem túl cukros-e (külföldi fórumokon ez volt rá az egyik panasz), kalóriaérték, összetevõk. Láttam egy csomó helyen ezt a szeletet, de még nem vettem, csak kíváncsi vagyok hogy milyen lehet. :)
A lenyeg, kedves erdeklödök, hogy a BOB lehet akar mar fel liter viz, 1 db sal, papircsepi, öngyujto, bicska! Ne add fel! :thumbup
Én régen ezeket mindenhová vittem magammal, úgyhogy inkább mondanám hogy ezek EDC tartozékok. Legalábbis nekem annak számítottak. ;)
Palack víz, öngyújtó, néhány csoki, rágó, papírzsebkendõ, kisbicska, napszemüveg, egy pulóver, ceruza, toll, papír, néhány alapvetõ gyógyszer és még néhány egyéb dolog.
Én 46 évesen, foteltúlélõként nem vagyok edzésben, tehát a reprezentatív mintának csupán kis szegmensét fedem le, de azért leírnám, mert ez saját tapasztalat, nem szakirodalom, tv mûsor stb...
Tavaly bükki túrán kb nyolc órát mentünk hegynek fel, hegynek le. Nem siettünk, de szerintem rendes tempót mentünk.
Kb. 5-6 kilós csomagok voltak nálunk, hõmérsékelt ideális 15 - 16 fok. 1 liter vizet vittem magammal, amibe izotóniás italport töltöttem. Nekem kevés volt. Kb. fél lityi kellett volna az ideálishoz. Ha teljes egészében ivás nélkül kellett volna megtenni, esetleg hosszabb útra kényszerülök, nehezebb csomaggal, szerintem a végére gond lett volna. /szédülés, rosszullét, stb./ A három nap erõltetett menetben átlagembernek kizárt víz nélkül. Lehet, hogy nem hal meg, de mûködésképtelenné válik. (Barlangban fizikai tevékenység nélkül viszont simán el tudom képzelni)
Ugyanakkor a csapat tagja volt egy húsz év körüli jó formában lévõ srác is, õ összesen fél litert fogyasztott ugyanezen a távon és a vége felé felajánlotta a két öregnek a maradék egy liter vizét. /na jó, elvettük tõle! :) /
Én egyszer lenyomtam nyári hõségben vagy 20 kilométert, víz nélkül. A végére rosszul lettem és 2 héten át betegeskedtem. Ezzel szemben volt olyan is hogy majdnem 20-at legyalogoltam, szintén nyáron, szintén a legnagyobb hõségben, de vízzel. Semmi bajom nem lett tõle. :) A vizet én alapfelszerelésnek tartom.
..egyszer végig csináltam az Acélszív triatlont...hát mit mondjak..soha nem érte ekkora sokk a szervezetemet...a holtpont után még van tíz...iszonyatos túlterhelés,egy rémálom...a végén a futásnál már csak vánszorogtam...kérdezgettem utólag a segítõktõl..na milyen voltam?...én azt hittem futottam...mint kiderült csak gyorsan mentem :(..bár sok részlet kiesett...minden esetre a "harckészségem" napokig nulla volt utána.....tehát csak finoman az erõvel,jól be kell osztani..a csábító,kényelmet szolgáló dolgokat ki kell kukázni,az alapokig le kell csupaszítani a batyut....
..jó hosszú kutyasétáltatás volt az erdõben,közben a bob-tartalmáról gondolkodtam..
...fontossági sorrendben erre jutottam..
1, baleset,állatok-emberek által okozott akkut trauma (agyonvernek,széttépnek,elvérzel),a leghamarabb ez okoz harcképtelenséget vagy halált,itt percekben mérünk
2,kihûlés,hypothermia,hõguta a következõ a sorban,a második leggyorsabb ami végez veled,gyakorlatilag órák kérdése és annyi
3,vérhas,mérgezés nem kell magyarázni,jó ha van egy napod
4,alváshiány,fizikai túlterhelés..36-40 óra alvás nélkül és vége,bár nem halsz meg,de halott vagy csak már nem tudsz róla
5,kiszáradás kb két nap,extrém melegbe kicsit kevesebb,hidegben,kis mozgással,talán három nap
6,betegség,tüdõgyuszi stb 3-4-5 nap és gyakorlatilag a kezeletlen megfázás,gyomorrontás,ha nem is öl meg,de cselekvés képtelen állapotba hoz
7 alultápláltság,éhezés kb egy hét mire a riasztó tünetek fellépnek,addig a szervezet magát eszi meg,mikor a belsõ tartalék elfogy gázos kezd lenni a helyzet
...lehet nem túl pontos,és lehetnek átfedések valamint a körülmények is befolyásolhatják...de érdemes átgondolni mit cipeljünk.....
Wayet
03-16-2014, 08:08 PM
Ügye nem véletlenül látom azt, hogy nem csak A-ból B-be készültök?
Nézegettem itt a jól összerakott takaros BOB-okat és arra jutottam, hogy ha a BOL-t el is foglalják, akkor is lesz esély a természetben.
Mivel nekem nincs BOL-om, egy kicsit másként látom a BOB-okat. Lehet, hogy csak ez zavart be
Stuka
03-17-2014, 06:02 PM
Szerintetek így ez e megoldás mennyire helytálló?
Maxpedition hátizsák és egy Magyar málhazsák ( kézben cipelve )
2056
Vagy egy nagy 55 vagy 70L hátizsák?
pl : ez? http://hidegfem.eu/item.php?tid=2608
Az magyar honvédségi málhazsák? Abba túl sokat nem lehet tenni, mert könnyen nyomja a vállat. A Maxpedition az teljesen jó. Egy darab nagy hátizsák szerintem a legjobb :)
Stuka
03-17-2014, 06:22 PM
Igen hát nem a legolcsóbb.
De a ez a Wisport márka jónak tünik, Mtrampot meg semmiképp nem akarok de majd még keresgélek.
Wayet
03-17-2014, 06:23 PM
2056
Nekem jónak tûnik, csak a málha pátját kellene kicserélni vagy kipárnázni .
Mellesleg megkérdezhetem, hogy az melyik Maxpedition?
Én mindig feltúrom az egész Internetet, mikor veszek valamit. Általában mindig találok olcsó helyeket. :)
Stuka
03-17-2014, 06:35 PM
Nekem jónak tûnik, csak a málha pátját kellene kicserélni vagy kipárnázni .
Mellesleg megkérdezhetem, hogy az melyik Maxpedition?
http://www.maxpedition.com/store/pc/FALCON-II-BACKPACK-p110.htm
Maxpedition falcon 2
igen az eredeti pánt nem valami "kényelmes"
Wayet
03-17-2014, 09:01 PM
http://www.maxpedition.com/store/pc/FALCON-II-BACKPACK-p110.htm
Maxpedition falcon 2
igen az eredeti pánt nem valami "kényelmes"
Pont ez az ami nekem is nagyon tetszik :D
Ha simán csak BOB-ot szeretnél, akkor meg is felelne (annak ellenére, hogy egy kicsit lehetne nagyobb).
De látom, hogy nagyon sok cuccot cipelsz, amiket inkább egy nagy tatyóban lenne kényelmes vinni.
A helyzet az, hogy én is 2-3 tatyóval mászkálok. Egyszer kétszer voltam egy nagy merevítõs túrazsákkal és az egyedül volt olyan nehéz, mint a másik 3 együtt. Valahogy nem terhelt meg annyira és kényelmesen is tudtam vele mozogni :)
:tapsol:
https://www.youtube.com/watch?v=6GKqYSmrrUI
Daniui
04-01-2014, 08:22 AM
2056
Hosszútávon nagyon nem jó kézben cipelni a cuccokat, még egy könnyû dolgot sem, egyszer a kezedre szükség lehet és sokszor szükség is van akár ha csak arra gondolsz hogy nem kell letenned a cuccodat hogy igyál, egyél, stb. vagy akármit elõveszel a zsebedbõl nem zavar, de ezer példa lehet. Másik ok hogy hosszú menet alatt iszonyat kényelmetlen valamit a kézben vinni, tapasztalatból mondom, meg én személy szerint szeretem ha a kezem mindig szabad, térképet használok, kést veszek elõ, zseblámpát veszek elõ, fejlámpát kapcsolom be, telefont használok, stb. és mindezért nem kell megállnom vagy rosszabb más kezébe adnom a cuccot menet közben, mert a másikat nem hátráltatjuk ok nélkül.
shadow177
04-01-2014, 08:29 AM
2056
Gebasz esetén csak és kizárólag fegyvert szállítunk kézben fogva!
Ha kirajzik a bokorból pár zombi/bidám/chupakabra akkor mit csinálsz? Hozzávágod a zsákot?
Grafitos
04-01-2014, 08:48 AM
A magyar málhával ölni is lehet akkora..fõleg, ha a tetején ott figyel a rohambili:)
Hosszútávon nagyon nem jó kézben cipelni a cuccokat, még egy könnyû dolgot sem, egyszer a kezedre szükség lehet és sokszor szükség is van akár ha csak arra gondolsz hogy nem kell letenned a cuccodat hogy igyál, egyél, stb. vagy akármit elõveszel a zsebedbõl nem zavar, de ezer példa lehet. Másik ok hogy hosszú menet alatt iszonyat kényelmetlen valamit a kézben vinni, tapasztalatból mondom, meg én személy szerint szeretem ha a kezem mindig szabad, térképet használok, kést veszek elõ, zseblámpát veszek elõ, fejlámpát kapcsolom be, telefont használok, stb. és mindezért nem kell megállnom vagy rosszabb más kezébe adnom a cuccot menet közben, mert a másikat nem hátráltatjuk ok nélkül.
...teljesen jó amit írtál...mondjuk nekem még van egy rossz szokásom is,mindig pihentetem a kezem a D-gyûrûben lévõ hevederbe...akinek pici gyereke van,azt fel kell venni,kell a két kéz,mondjuk én úgy is szoktam málházni,hogy a sátrat keresztbe elõre veszem a mellemen, a hevederekbe....bob-nak az 55 literes hátizsák elég..tessék kukázni...
Stuka
04-08-2014, 09:30 PM
Csak kivancsisagbol,ti milyen fegyvert vinnétek magatokkal baj esetén? maroklõfegyver vagy karabély? ha csak egyet lehet.
AK, vagy AR-15. Az AK egyszerûbb és sok lõszerem van hozzá. Az AR-t átalakíthatom hogy 22lr-t lõjön és jobb eséllyel kapható hozzá mind 223/556 és 22lr is. A maroklõ rejthetõ és könnyû, de kihagynám. Közelre jó lehet, de kisebb tárkapacitás, rövidebb lõtáv és nem is annyira egyszerû a kezelésük, könnyebben elakadnak. (Már nálam, saját tapasztalat. Az AK nem fog elakadni és az AR-nél se volt olyan problémám.)
shadow177
04-09-2014, 07:18 AM
Csak kivancsisagbol,ti milyen fegyvert vinnétek magatokkal baj esetén? maroklõfegyver vagy karabély? ha csak egyet lehet.
Mindenképpen karabély, vagy bármilyen hosszú fegyver. A maroklõfegyverek jók épületen belüli önvédelemre, illetve ha rejtve kell hordani, esetleg tartalék fegyvernek, de elsõdleges fegyvernek valamilyen rohamkarabély vagy sörétes puska.
Ha teljesen szabadon választhatnék, akkor egy Hk G-36-ost, nato területen 5.56mm-es, a keleti blokk országaiban 7.62-es verzióban.
Esetleg egy módosított AK-47 távcsõ és szerelék sínnel.
Másik jó választás lehet egy AA12 -es.
Maroklõfegyvernek egy Beretta 92, hangtompítóval, megtenné úgyis a 9x19 parabellum a leggyakoribb pisztolylõszer.
Daniui
04-09-2014, 08:00 AM
Én egy AKs47u vinnék magammal, rendelkezik az AK tûzerejével, kis mérete miatt könnyen szállítható adott esetben még rejthetõ is és a 7.62-es lõszernek köszönhetõen Kelet-Európában mindig lesz hozzá utánpótlás.
shadow177
04-09-2014, 08:26 AM
Én egy AKs47u vinnék magammal, rendelkezik az AK tûzerejével, kis mérete miatt könnyen szállítható adott esetben még rejthetõ is és a 7.62-es lõszernek köszönhetõen Kelet-Európában mindig lesz hozzá utánpótlás.
Szerintem gebasz helyzetben a rejthetõség nem ér annyit mint a behajtható tus nyagdasága miatti nagyobb szórás és hogy alkalmatlan a közelharcra.... De kinek.kinek ízlése szerint. :)
Daniui
04-09-2014, 08:43 AM
Szerintem gebasz helyzetben a rejthetõség nem ér annyit mint a behajtható tus nyagdasága miatti nagyobb szórás és hogy alkalmatlan a közelharcra.... De kinek.kinek ízlése szerint. :)
Az a baj nem tudhatod milyen lesz a gebasz, mennyire figyelik majd akár a hadsereg, akár a banditák, akár a civilek hogy fegyver van nálad, érted lehet hogy a rendvédelmi szervek rámennek hogy elvegyék a civilektõl a fegyvereket oké akkor nem érdemes az utcán AK-val mászkálni, de ha mégis muszáj ilyenkor a rejthetõség szóba jön. És ha már 100-150 méterre el tudsz lõni azzal már el lehet boldogulni. Persze egy olyan opció sem útolsó hogy egy optikai irányzékos nagy hatótávolságú mondjuk puskát válasszon az ember, még ha nagyobb tárkapacitással rendelkezik és neadj isten félautómata-autómata akkor is inkább támadó fegyver lesz, persze ez megint csak függ attól hogy mennyien vagytok, hogyan kell felépíteni a védelmet milyen stratégiát, taktikát kell kiépíteni de ha abból indulunk ki hogy kevesen lesztek inkább érdemes autómata közelharci fegyverekkel operálni amik ha muszáj 150-250 méteres távokat még le tudnak küzdeni. És sejtésem szerint ha itt gebasz lesz a hadsereg és más rendvédelmi szervek gyorsan elfoglalják helyeiket az utcákon azaz ellenõrzések lehetnek egy ideig, ha meg azt választod hogy csatlakozol valamelyik félkatonai szervezethez ott megint csak nem lényeges a fegyver elrejtése, de egy ilyen szervezethez a csatlakozás még nem életbiztosítás, így nem biztos hogy megéri csatlakozni.
Sok minden befolyásolja hogy milyen fegyver a legoptimálisabb, de szerintem abban megegyezhetünk, hogy ez a fegyver mindenképpen legyen autómata, nagy tárkapacitásu, könnyû lõszerhozzáféréssel, és minimum 100-150 méteres célzott lõtávval. A rejthetõség már egy plusz igény, amit szerintem fontos, de ez is helyzetfüggõ... Nehéz a döntés.
Ha bármi választható, akkor egy glock17/19 + karabélyátalakító készlet. Szvsz. csak az a fegyver ér valamit, ami mindig nálad lehet (pl. pisztoly, ha mész valahova csereberélni / dolgozol valamin akkor is nálad lehet ), és egy puska hatótávját nyílt háború kivételével szinte sose lehet kihasználni (ha megtámadnak nem fogják kilométerekrõl fanfárral jelezni).
mossberg-operator
04-10-2014, 06:03 AM
En egy Ruger 10/22 Takedown-t vinnek. Kicsi, megbizhato, pontos, konnyu elrejteni.
En egy Ruger 10/22 Takedown-t vinnek. Kicsi, megbizhato, pontos, konnyu elrejteni.
.22Lr-nek vannak elõnyei : gyakori, kis méret/súly, viszonylag halk, és elég messze is visz.
Grafitos
04-17-2014, 11:55 AM
a városi túlélõkészletek ferrarija 4 delikvens részére...és most csak 340 dolcsi
Se ruha se hálózsák, de gyalásó az van..Meg ha ez az egész bemegy abba a backpackba megeszem a gyalásóm
Az összetevõk listája miatt linkelem be
http://www.amazon.com/Urban-Survival-Deluxe-Four-People/dp/B008O8HH8I/ref=sr_1_1?s=hi&ie=UTF8&qid=1361839743&sr=1-1&keywords=72+hour+kit
shadow177
04-17-2014, 01:19 PM
Valami téranomália lehet a dologban! Belül nagyobb, mint a TARDIS. :)
Azt viszont nem értem, mért kell négy ember cuccát egyben tartani. Mindenki vigyen mindenbõl egy kicsit, és adott esetben nem veszik el minden egyszerre. Egyébként meg akkor lehet még vinni pl. bozótvágót, csúzlit, vasfûrészlapot, gázspray-t, sátorlapot, tartalék zoknit, kotont, tampont, kábelkötegelõt, szigetelõszalagot, csak hogy néhány kelléket említsek.....
Stuka
04-21-2014, 05:48 PM
egy kis érdekesség.
Joel Lambert az Embervadászok sorozat szereplõje mutatja ba a fölszerelését.
http://www.youtube.com/watch?v=BK8nhfbGTz8#t=49
http://www.gearshout.net/obzor-odezhdyi-i-snaryazheniya-v-peredache-lone-target-chast-pervaya/
DavidK
04-26-2014, 07:47 AM
Múlt héten megjött a zsák a zsebekkel, most hétvégén készült el az új BOBom.
A zsák a mindenki által ismert nagy bergen, egy sima és egy medic oldalzsebbel
Tartalma:
A nagy belsõ rekeszben:
2468
-hálózsák (ilyenkor jó idõben tesco gazdaságos)
-polár takaró ( tokjában párnaként vagy hosszában félbehajtva plusz derékaljként is használható)
-1 centis polifoam alu hõvisszaverõ réteggel
-váltásruhák: 2 pár zokni, 2 alsónadrág, egy póló (õsz vége felé bekerül egy polár nadrág, pulóver és sapka is)
-egyszerû kínai sátor
-2 db francia idegenlégiós egynapos kajacsomag
-vízálló müanyag doboz, benne:
2470
-msr sweetwater víztisztító és tartozékai
-kis vízálló müanyag doboz, benne: két öngyújtó, vatta vízálló csomagolásban tûzgyújtáshoz, vízálló túlélõgyufa
-2 csomag zsebkendõ
-nyolc doboz hagyományos gyufa
-eredeti usa kulacs
-belsõ rendszerezésre honvédségi gázálarctáska (nincs a képen)
-másfél liter palackos víz
A zsák tetejében lévõ zsebekben:
2469
-ragasztószalag
-39/49m tájoló
-hõvisszaverõ fólia
-ledes fejlámpa
-két kis csomag szotyi
-nagyon erõs fókuszálható kézi led lámpa
-5 db tartalék elem vízálló csomagolásban
-méhészsapka szerû szunyoghálós fejvédõ
-dinamós led lámpa, usb kimenettel töltõnek is használható
-fiskars élezõ
-fogkefe és fogkrém
-hagyományos magyar kanálgép
Elülsõ kis zsebben:
2471
-egy tekercs wc papír
-egyszerû elsõsegély csomag
Oldalzsebekben
2472
-nato gyalásó
-bergen yoke heveder
-két tekercs wc papír (nincs a képen)
-horgászkészlet+100 m damil
-vízálló túlélõgyufa
-benzinkúti promóciós multifogó szerû képzõdmény (konkrétan a fogón kívül semmi nem használható belõle)
-magnéziumos tûzgyújtó
-kis olló
-mora craftline topQ kés (ezt a zsák mellett tartom, induláskor a derékpántra kerülne)
-egyedi élezõ berendezés (ez egy sima kaszakõ, és attól egyedi, hogy flexel félbevágtam)
-gyorskötözõ két méretben
-eredeti bw svájcibicska
-kínai behajtható fûrész
-befõttes gumik
-30m paracord
-kukászsákok és lezárható zacskók
-obi szike 2 db pótpengével
-esbit konzervmelegítõ
-fiskars x3 bozótvágó (zsákra kívülrõl felrakva)
Amatorpe
04-26-2014, 08:25 AM
Jó kis leírás, köszi hogy megosztottad velünk!
Kérdeznék párat:
- a polifoam elfér fektetve vagy csak állítva?
- nem írtál vizet, csak a kulacsban viszel, vagy van külön valahol?
- kaja csak egy adag mre és a szotyi van, vagy csak nem írtál mennyiséget?
- mennyire lehet "jól" rendszerezni? Mármint könnyen hozzáférhetõ minden, vagy van amiért sokat kell pakolni?
DavidK
04-26-2014, 08:44 AM
A polifoam állítva van. Víz van az egyik képem egy másfeles palack is, valamiért kihagytam a listából, javítom.
Kajacsomag 2 van, javítom. Illetve tervezem a környéken pvc csõbe készletek elásását.
A legtöbb dolog könnyen elérhetõ, a nagy rekeszben a váltásruha és a vízszûrõ, víz van legfelül, sokat pakolászni csak azokért kell, amit úgyis csak a táborban használnék (hálózsák, sátor, polifoam, takaró). Illetve a leírásból kihagytam, mivel ezt nem a zsákban tartom, hogy ne gyûrõdjön, de vinném a honvédségi esõkabátom is.
Amatorpe
04-26-2014, 09:05 AM
Oké, köszi!
..nagyon jóóóó....gratula..mennyi a súlya?
A. L. Ias
04-26-2014, 12:01 PM
Gratula! Szép munka! Lehetne kérni egy képet a bepakolt zsákról is? Különösen érdekel, mert én is a Bergen rendszere mellett tettem le a voksom.
Ui: Tetszik a háttér is, de ugye nem te voltál aki elvitte az orrom elõl a Légiós Militaryból a DDPM sátorlapot, mert akkor "Grrrrrrr...." neked! :) ;)
Amatorpe
04-26-2014, 05:21 PM
Nekem is van egy ilyen. Megbízható, bírja a strapát. Ahogy figyeltem, számos BOB-ból kimarad a kifejezetten aljnövényzet, bokrok, zölddzsumbuj irtására rendelt szerszám. Persze, terepfüggõ a dolog, de ezekbõl Magyarországon is akad bõven.
A 3000-es tramtonita macheta jó a célra?
DavidK
04-26-2014, 06:23 PM
..nagyon jóóóó....gratula..mennyi a súlya?
Menetkészen ~18 kg, a téli felszereléssel 20 körül
Gratula! Szép munka! Lehetne kérni egy képet a bepakolt zsákról is? Különösen érdekel, mert én is a Bergen rendszere mellett tettem le a voksom.
Ui: Tetszik a háttér is, de ugye nem te voltál aki elvitte az orrom elõl a Légiós Militaryból a DDPM sátorlapot, mert akkor "Grrrrrrr...." neked! :) ;)
Én nem ott vettem, de tényleg egy olyan sátorlap:D
Kép:2501
Kép minõségét nézzétek el, telefonnal fényképezek
DavidK
04-26-2014, 06:28 PM
Nekem is van egy ilyen. Megbízható, bírja a strapát. Ahogy figyeltem, számos BOB-ból kimarad a kifejezetten aljnövényzet, bokrok, zölddzsumbuj irtására rendelt szerszám. Persze, terepfüggõ a dolog, de ezekbõl Magyarországon is akad bõven.
Nekem is nagyon bejött. Az elején féltem az üreges mûanyag nyéltõl, de sokmindent kivágtam és semmi baja. Egyedül egy hagyományos tokot hiányolok róla. (Ilyet nem árulank hozzá valahol?)
A. L. Ias
04-27-2014, 05:42 PM
Én nem ott vettem, de tényleg egy olyan sátorlap:D
Tisztán látszik a szélén a ringli és a plusz megerõsítés.
Stuka
05-11-2014, 07:26 PM
Elkezdtem rendezgetni a csomagomat,persze nem azért,hogy készen tároljam,hanem csak mégis milyen nehéz, mi fér el és mi nem,még nem végleges a cucc mert pár dolgot még bekell szereznem de nagyjából ezek lesznek benne ha menni kell,csak egy két dolgot kiszorok mert túl nehéz lenne.
2696
Amatorpe
05-12-2014, 02:13 PM
Az a szürke-fekete bögre milyen gyártmány/típus?
...a decába láttam ilyet.....
Amatorpe
05-12-2014, 02:27 PM
Oké, köszi, megvan!
Stuka
05-12-2014, 06:01 PM
Az a szürke-fekete bögre milyen gyártmány/típus?
Esbit Trockenbrennstoff-Kochset aluminium fõzõkészlet
2701
itt vettem:
http://www.nomadsport.eu/termek-12618/esbit-trockenbrennstoff-kochset-aluminium-fozokeszlet/
Amatorpe
05-12-2014, 07:44 PM
Akkor a másik csak nagyon hasonló volt, igaz csak a bögrét néztem. Köszi a választ!
Esbit Trockenbrennstoff-Kochset aluminium fõzõkészlet
2701
itt vettem:
http://www.nomadsport.eu/termek-12618/esbit-trockenbrennstoff-kochset-aluminium-fozokeszlet/
Ez tök jónak tûnik!
Nézegetem már egy ideje én is. A hidegfémen láttam egy kis szétnyithatót 2800ér, kipróbálom mire megyek vele. Az is elfér kis helyen.
mossberg-operator
05-18-2014, 06:56 PM
Asszem keszen vagyok, de lehet hogy egy kicsivel nagyobb zsak kene, 18 kg a sulya. 2818
tehleader
05-18-2014, 07:17 PM
Jól fest!
Meg tudod mondani esetleg, hogy milyen és/vagy mekkora ez a táska? Illetve ha nem indiszkrét a kérdés a beltartalomról is olvasnék (olvasnánk).
Elõre is köszi!
Üdv, T.
mossberg-operator
05-18-2014, 07:24 PM
Jól fest!
Meg tudod mondani esetleg, hogy milyen és/vagy mekkora ez a táska? Illetve ha nem indiszkrét a kérdés a beltartalomról is olvasnék (olvasnánk).
Elõre is köszi!
Üdv, T.
Hatizsakok topic, 343-as hozzaszolast nezd meg a valaszert. A taska neve Mil-Tec, assault pack. Tobbfele meretben van.
MaRee
05-26-2014, 08:33 PM
Elég lassan, de biztosan készülget a kis BoB-om.
Nálam a bobnál a fõ szempont nem a folyamatos vándorlásra való felkészülés, hanem az, hogy jussak el a BoL-ig. Ezért inkább az egyszerûséget és a kis súlyt részesítem elõnyben, a cucc 90%a úgyis a BoL-ban van. De ha csk dolgozni megyek is, ez a pakk mindig nálam van.
A teljesség igénye nélkül itt egy kép, az egészségügyi csomagomat nem tudtam rárakni, az egy A kategóriás elsõsegély felszerelés, plusz fájdalomcsillapító és széntabletta.
- a táska egy piacos elvileg román katonai zsák, kb 30-35literes lehet, jóféle anyagból, erõs bõrszíjakkal, kb 3000 forintért vettem, annyit simán megért.
- a lamborghinis kistáskában vannak benne a kipakolt cuccok, arcszeszhez volt :D
- munkáskesztyû, ha esetleg fogdosni kéne valamit
- M43 Tactical Hawk, sokak által lenézett, de szerintem árához képest jó kis tomahawk, nem fát hasogatni kell vele nyilván, de egy koponyát azért meg lehet lékelni vele élethalál helyzetben
- rongyosra olvasott SAS kézikönyv, rengeteg jó tippel, rajzzal, pl csapdákhoz, egyebekhez
- másfél literes tatonka kettle, fõzéshez vagy vízforraláshoz
- bollé dioptriás munkavédelmi szemüveg, sajnos nem jó a szemem
- tûzszerszámok: gyújtó, kova és acél, gyufa
- gyújtósnak illetve higiéniához zsepi, vattakorong, és kézfertõtlenítõ
- erõs szigetelõ szalag és pár méter hegymászózsineg, ha valamit rögzíteni kéne
- Mora Bushcraft mindenes kés, illetve egy kis Gerber zsebkés, amit utcán hordok
- Fallkniven DC3 késélezõ
- Erõs damil illetve a kindertojásos dobozban kb 15 féle horog, sikerült már kólás dobozos módszerrel halat fogni, bot nem kell (:
- kis quechua iránytû, teszi a dolgát
Szoktam még 2 liter ásványvizet vinni, kulacsom még nincs, de így is bõven elférek, valamint van egy-két konzervem és energiaszeletem, amit most nem tudtam elõszedni.
2940
Elég lassan, de biztosan készülget a kis BoB-om.
Nálam a bobnál a fõ szempont nem a folyamatos vándorlásra való felkészülés, hanem az, hogy jussak el a BoL-ig. Ezért inkább az egyszerûséget és a kis súlyt részesítem elõnyben, a cucc 90%a úgyis a BoL-ban van. De ha csk dolgozni megyek is, ez a pakk mindig nálam van.....
Addig mig Doom terepen van, atvennem örök optimizmusanak helyet.. :D
Ha a bazisod 2-3-4 napi jarasra van, akkor szerintem ez elegendö... lenne, ha benne lennenek az ejszakai alvas cuccai... 1 halozsak, 1 ponyva...stb.. tovabba a folyadek mellöl is hianyzik a több kaja...
Ha csak max. 1 napi jarasra van a bazis, akkor viszont sok a cucc (szerintem)
ne fogdossal sokat! ...de ez a vekony kesztyü meg elfer..
- M43 Tactical Hawk, .. nem fát hasogatni kell vele nyilván, de egy koponyát azért meg lehet lékelni vele élethalál helyzetben
a koponyahasogato szerepe miatt celszerü valoban, de ha kietlen videken haladsz, jobb egy machete..
- rongyosra olvasott SAS kézikönyv, rengeteg jó tippel, rajzzal, pl csapdákhoz, egyebekhez
inkabb a bazisban a helye, mert utközben -ami kellhet- azt a rongyossagbol itelve mar tudod..;)
fölösleges - 1 napra eleg a hidegelelem... meneteles közben is eheted..
ez jo es celszerü eszköz, mert füstön es szelben haladva is hasznos..
fölösleges- ne gyujtogass, haladj!
- erõs szigetelõ szalag
fölösleges- haladj! .. a papirzsepi jo meg egyszerü vizszüresre
- pár méter hegymászózsineg
- Mora Bushcraft mindenes kés, illetve egy kis Gerber zsebkés, amit utcán hordok
:thumbup
1 nap alatt, plane tempos haladasban nem csorbul a kes... inkabb bazis targy..
- Erõs damil illetve a kindertojásos dobozban kb 15 féle horog, sikerült már kólás dobozos módszerrel halat fogni, bot nem kell (:
ne szorakozz horgaszattal! haladj!
fölös, mert elvarhato, hogy (a mindenkori) eletviteli helyeidröl akar vakon is eltalalj a bazisodra!
Ami hianyzik (szerintem)
1 napi hideg kaja, energia...több kell 1-2 kis konzervnel.. ha haladni akarsz..
esövedö... poncho, ponyva
valtas polo, zokni...
egy sapka, vagy egy kendö...
1 bögre, vagy 1 kis hasznalt konzervesdoboz, inni, vizet szürni..
több viz, vagy egy vizszürö alkalmatossag...
...
..
.
El kell döntened, hogy haladsz es akar 1 napi eröltetett tempoban megteszel 30-40-50 kilometert a bazisig, ahol nyugodtan pihenhetsz, fözhetsz, olvasgathatsz, horgaszhatsz...stb.. ...vagy kempingezel közben...
Egyebkent gratula a cuccodhoz, mert sokkal több, mint a körülötted levö embereknek! :thumbup
Kiegeszites:
A lampat kihagytam, ha estebe csuszna a meneteles, vagy ha több napot venne igenybe a dolog.
MaRee
05-27-2014, 12:47 PM
Köszi a tanácsokat, hasznosak voltak!
Igazából a táska tartalma keverten bob-túra-munkáscucc, ezért van benne ennyi féle dolog. Szerencsére még így sincs az egész 20kg sem.
A bol erõltetett menetben 2napi járásra van tõlem saccperkábé.
Hálózsákot tervezem beszerezni, helyette most pokróc van.
Kajának van jelenleg öt kb 400 kalóriás energiaszeletem, a konzerveket meg meg lehet fõzés nélkül is enni, igazából jobb még nem jutott eszembe, szalonnát meg kolbászt nem akarok a hátizsákban cipelni :) :)
Sapi, póló és váltás zokni alap, elfelejtettem õket ide pakolni. Ma is jól jött, ugyanis 28 fokból 15perc alatt olyan égszakadás-földindulás kerekedett, hogy át kellett öltöznöm.
Lámpám beázott és tönkrement két hete, jó hogy mondod, be kéne egy újat szereznem.
Elég kezdetleges bobocska még, sok dolog hiányzik, de szerencsére megtömve is kb 10liter hely van még a táskában.
Más:
Olvasgattam egy külföldi fórumot, ahol a fickónak a bobban az elsõk között szerepelt egy karton cigi :haha:
mossberg-operator
05-27-2014, 01:56 PM
Addig mig Doom terepen van, atvennem örök optimizmusanak helyet.. :D
Ha a bazisod 2-3-4 napi jarasra van, akkor szerintem ez elegendö... lenne, ha benne lennenek az ejszakai alvas cuccai... 1 halozsak, 1 ponyva...stb.. tovabba a folyadek mellöl is hianyzik a több kaja...
Ha csak max. 1 napi jarasra van a bazis, akkor viszont sok a cucc (szerintem)
ne fogdossal sokat! ...de ez a vekony kesztyü meg elfer..
- M43 Tactical Hawk, .. nem fát hasogatni kell vele nyilván, de egy koponyát azért meg lehet lékelni vele élethalál helyzetben
a koponyahasogato szerepe miatt celszerü valoban, de ha kietlen videken haladsz, jobb egy machete..
inkabb a bazisban a helye, mert utközben -ami kellhet- azt a rongyossagbol itelve mar tudod..;)
fölösleges - 1 napra eleg a hidegelelem... meneteles közben is eheted..
ez jo es celszerü eszköz, mert füstön es szelben haladva is hasznos..
fölösleges- ne gyujtogass, haladj!
- erõs szigetelõ szalag
fölösleges- haladj! .. a papirzsepi jo meg egyszerü vizszüresre
- pár méter hegymászózsineg
1 nap alatt, plane tempos haladasban nem csorbul a kes... inkabb bazis targy..
ne szorakozz horgaszattal! haladj!
fölös, mert elvarhato, hogy (a mindenkori) eletviteli helyeidröl akar vakon is eltalalj a bazisodra!
Ami hianyzik (szerintem)
1 napi hideg kaja, energia...több kell 1-2 kis konzervnel.. ha haladni akarsz..
esövedö... poncho, ponyva
valtas polo, zokni...
egy sapka, vagy egy kendö...
1 bögre, vagy 1 kis hasznalt konzervesdoboz, inni, vizet szürni..
több viz, vagy egy vizszürö alkalmatossag...
...
..
.
El kell döntened, hogy haladsz es akar 1 napi eröltetett tempoban megteszel 30-40-50 kilometert a bazisig, ahol nyugodtan pihenhetsz, fözhetsz, olvasgathatsz, horgaszhatsz...stb.. ...vagy kempingezel közben...
Egyebkent gratula a cuccodhoz, mert sokkal több, mint a körülötted levö embereknek! :thumbup
Kiegeszites:
A lampat kihagytam, ha estebe csuszna a meneteles, vagy ha több napot venne igenybe a dolog.
A tuzszerszamok kihagyasban abszolut NEM ertek egyet! S, ha megakadt valahol, fazik, eso? 3 ora alatt meghalhatsz benne!
A tuzszerszamok kihagyasban abszolut NEM ertek egyet! S, ha megakadt valahol, fazik, eso? 3 ora alatt meghalhatsz benne!
Megakad? Akkor már régen rossz és a tûz lesz a legkisebb gondja.
Fázik? Mért fázna? Menetelés van a bázis felé! Minél hamarabb oda kell érni! Az évszaknak megfelelõ ruházatot nem írtuk, mert az magától értetõdõ..egyébként menetelésre nem kell más mint (írtam)"..valtas polo, zokni..."
Esõ? Ezért írtam, hogy hiányolom az esõvédõt!."..esövedö... poncho, ponyva"
Ha nem halad akkor halhat meg! Ha olyan sérülése lenne, akkor ott már a tûz sem segít semmit!
Emlékeztetõnek, mirõl is beszélünk! (Don't Panic tollából)
"...a BOB olyan állapotokra összeállított csomag, amikor a Kormány hathatós segítsége és közremûködése már nincs meg, így TÖRVÉNYES REND NÉLKÜLI állapotok között kell tiplizni a picsbe! ..."
...kell tiplizni a picsbe!
..kell tiplizni a picsbe!
.kell tiplizni a picsbe!
...nincs egyszerûen idõ kiscserkészt játszani! Minnél hamarább vagy a bázisodon, annál nagyobb biztonságban vagy és annál hamarabb tudod megvédeni..
..de természetesen ez csak az én véleményem és lehet hogy teljesen hibás...
:beer:
Ha 72 órás a BOB, akkor 3 napot kell vele kibírni. Ha messze van a BOL, akkor úgyis muszáj megállni néhányszor, talán tábort is kell verni éjszakára.
Amatorpe
05-27-2014, 06:06 PM
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha valaki már ráakadt, belakta, kifosztotta a BOL-t... Na olyankor kell minden, ami csak lehet és elérhetõ, de ha visszamenni se lehet, hát könnyen pórul járhat.
Mizu, értem én, hogy gyakorlati oldaláról közelíted meg a dolgot, és hogy jót akarsz, de mindig kell egy B terv, egy C terv, stb...
Szerintem azt kell mérlegelni, hogy az a pluszsúly, amit pár cucc (élezõ, tûzgyújtó, stb.) ad, jelent-e akkora kellemetlenséget, hogy otthon hagyja. Én jelenleg ha hátizsákkal megyek az min. 8 kg, de lehet 12 is, mert ki tudja, mikor mi jön jól.
Adtam már kölcsön biztosítótût, imbuszkészletet, sebtapaszt... Senki nem reklamált, amiért nálam volt. :D
Köszi a tanácsokat, hasznosak voltak!
Igazából a táska tartalma keverten bob-túra-munkáscucc, ezért van benne ennyi féle dolog. Szerencsére még így sincs az egész 20kg sem.
A bol erõltetett menetben 2napi járásra van tõlem saccperkábé.
Hálózsákot tervezem beszerezni, helyette most pokróc van.
Kajának van jelenleg öt kb 400 kalóriás energiaszeletem, a konzerveket meg meg lehet fõzés nélkül is enni, igazából jobb még nem jutott eszembe, szalonnát meg kolbászt nem akarok a hátizsákban cipelni :) :)
Sapi, póló és váltás zokni alap, elfelejtettem õket ide pakolni. Ma is jól jött, ugyanis 28 fokból 15perc alatt olyan égszakadás-földindulás kerekedett, hogy át kellett öltöznöm.
Lámpám beázott és tönkrement két hete, jó hogy mondod, be kéne egy újat szereznem.
Elég kezdetleges bobocska még, sok dolog hiányzik, de szerencsére megtömve is kb 10liter hely van még a táskában.
Más:Olvasgattam egy külföldi fórumot, ahol a fickónak a bobban az elsõk között szerepelt egy karton cigi :haha:
Egy BOB-t akkor érdemes összeállítanod, ha már elért egy minimális szintet a Bázisod...
Ha nincs még bázisod, akkor BOBO-ra sincs szükséged! A prepperek kezdetekben a hátukon hordtak mindent ..INCH bag.. http://magyarprepperforum.org/showthread.php?513-BOB-(Bug-Out-Bag)&p=1880&viewfull=1#post1880 itt szépen le van írva minden!
Tehát csak úgy tudsz a saját igényeidnek megfelelõ felszerelést összeállítani, ha megtervezed, hogy nagyjábol mire is számithatsz a felszereléseiddel. Ezért nincs "mindenkinekjó" cucc és csomag! A csomag összeállítások nézegetése arra jók, hogy a homlokunkra csapjunk néha.. "baxki! tényleg, ez jó ötlet!.."
- más cucc kell, ha anyukádékhoz mész 3 utcányival arrább,
- más, ha fel a szöllõbe a kõpincébe, ami 1 napra van gyalog,
- más ha biciglivel akarsz a bázisra eljutni.
- más, ha több 100 km-t kell megtenned...
- más, ha nincs bázisod cuccokkal, mert akkor vagy maradsz a fenekeden, vagy elindúlsz és viszel magaddal mindent.. de ez már nem BOB..(más topik téma)
- és természetesen másabb cucc kell ha csoportosan, családdal öregekkel... kell az utat megtenni...
-----
Tehát e te bázisod 2 napra van?!?! Akkor vagy letiplizel hideg kajával, vagy beszerzel egy kis fõzõt melegíteni, teának, pihenõ megállásokkor..
Esetleg biciglivel megközelíthetõ? Mert azzal esetleg max 1 nap lenne..még a kertek alatt sunnyogva is. ;) ... már akkor más cucc kell megint...
...azon is el kell gondolkozni, hogy jobb e az a BOB, mint ahol most éldegélsz? ... nem lenne e jobb ott maradni és azt erõsíteni, fejleszteni?
..attól, hogy a prepper szótárban benne van a BOL, attól még nem kell feltétlen minden preppernek elkészítenie...
(olvastam valakitõl itt egy jó mondást.. valami ilyesmi:".. amid van azt védd meg!..")
Tehát nem törvényszerûen kötelezõ a BOB, lehet az BIB is.(Bug in Bag... Húzás haza táska.)
Minden csomag és felszerelés szitú és egyén függõ!
Fontos! Tüzet azt lehetõleg hanyagoljuk el! Miért? Mert a legkönnyebben tudunk vele lebukni!
Sokan elfelejtik, hogy miért is van a BOB!
NINCSENEK TÖRVÉNYEK, SZINTE MINDENKI ELLENSÉG! Észrevétlen és gyorsan kell a bázisra eljutni, nem pedig mint a csiga, mely húzza maga után a csíkot... csokispapír, tüzecske helyek.. had legyek látható, érezhetõ... had ne lássak semmit, csak más engem...
A BOB-l való közlekedés egyenlõ a meneküléssel! Gondolj bele mit csinál, mit tenne egy rab, egy szökevény mikor el akar jutni a biztonságos helyre!
Természetesen ez is csak saját vélemény...
jaaa ....és egy fontos, amin megakadt a szemem..
A kolbászt és a szalonnát ki ne hagyd semelyik csomagból se! :thumbup
Amatorpe
05-27-2014, 06:25 PM
Tüzet azt lehetõleg hanyagoljuk el! Mert a legkönnyebben tudunk vele lebukni!
NINCSENEK TÖRVÉNYEK, SZINTE MINDENKI ELLENSÉG! Észrevétlen és gyorsan kell a bázisra eljutni, nem pedig mint a csiga, mely húzza maga után a csíkot... csokispapír, tüzecske helyek.. had legyek látható, érezhetõ... had ne lássak semmit, csak más engem...
Gondolj bele mit csinál, mit tenne egy rab, egy szökevény mikor el akar jutni a biztonságos helyre!
Na ez igaz! Egy percre el is felejtettem...
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha valaki már ráakadt, belakta, kifosztotta a BOL-t... Na olyankor kell minden, ami csak lehet és elérhetõ, de ha visszamenni se lehet, hát könnyen pórul járhat.
Mizu, értem én, hogy gyakorlati oldaláról közelíted meg a dolgot, és hogy jót akarsz, de mindig kell egy B terv, egy C terv, stb...
Szerintem azt kell mérlegelni, hogy az a pluszsúly, amit pár cucc (élezõ, tûzgyújtó, stb.) ad, jelent-e akkora kellemetlenséget, hogy otthon hagyja. Én jelenleg ha hátizsákkal megyek az min. 8 kg, de lehet 12 is, mert ki tudja, mikor mi jön jól.
Adtam már kölcsön biztosítótût, imbuszkészletet, sebtapaszt... Senki nem reklamált, amiért nálam volt. :D
Amirõl te beszélsz az egy túlélõ felszerelés! Imbuszkúlcs, varrókészlet, biztosítótû...
A BOB-t ha használni kell, akkor ott gáz van! Ott tépni kell a bázisra, nehogy beelõzzenek, nehogy kifosszák, nehogy ne tudd megvédeni pl. az ottlakó szüleidet.. stb..
A BOB-t én inkább "sprintelõ" cuccnak nevezném, mert mentesnek kell lennie minden olyan (egyébként hasznos és jó tárgytól) ami elvonja figyelmem, akadályoz, neheziti a cuccomat, pihenésre, falatozásra csábít, stb..
Ha szemléletesen akarom példázni.. a legjobb cucc egy túrabiciklis cucca! Semmi felesleges, semmi fárasztó plusz... víz a csõvõn, hogy nehogy meg kelljen állni...stb... és halad.. és teper...
Terepen, vagy akár lakott területen is utolérhetetlen...
Hiszen ez is lenne a lényeg...
B-C-D.. tervek...
Kellenek persze... de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól..
..szerintem... :beer:
Amatorpe
05-27-2014, 06:59 PM
Tetszenek az érveid! Mondjuk nekem nincs BOL, így ezért is gondolkodom másképp... Nekem ha menni kell, akkor az van, ami rajtam...
(Azon azért elagyaltam, bírnék-e megfeszített tempóban menni egy egész napot... vagy kettõt... Lehet ki kellene próbálni...)
MaRee
05-27-2014, 07:07 PM
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Egyetértek egyrészt abban, hogy a bobnak könnyûnek kell lenni és fontos a mobilitás, ezért nem is viszek magammal sok cuccot. Ugye látni egyeseknél gyakran hogy feltornyozott 30-40kilós hátizsák monstrumokat, ez szerintem is sok. Van egy fajta bag aminek nem jut eszembe az angol megnevezése, ami arra van, hogyha nincs BoL-unk, csak kóborolni szeretnénk. Na abba mehet minden.
Egyet értek abban is, hogy minél hamarabb el kell érni a bol-t, és lehetõleg ezt minél kisebb feltûnéssel. Viszont! Ahogy említették, bármi közbe jöhet útközben, az út el van zárva, bolt kifosztották vagy belakták, akármi. Akkor azért nem nagy baj, ha van nálam egy pár grammos tûzszerszám, esetleg horog amivel szükség esetén talán lehet fogni egy halat, vagy akármi ilyen dolog. Az összes ilyen kis motyó a fél kilót sem éri el, elfér a zsákban.
Én egyébként teljesen BoL-ra építek, ott már elég sok minden készen van, de az egy másik téma már, majd írok oda is.
tehleader
05-27-2014, 07:09 PM
Az INCH bag (I'm never coming home) amire gondolsz.
mossberg-operator
05-27-2014, 07:10 PM
Mizu, értem én, hogy gyakorlati oldaláról közelíted meg a dolgot, és hogy jót akarsz, de mindig kell egy B terv, egy C terv, stb... Nalam ugyanez a szitu, megyek akarhova, mindenki hozzam fordul, ha HIANYZIK valami, munkahelyemen is, ha TV-t kell szerelni pl, mert nalam mindig van multitool (egyebek kozott).. B, C, s D terv!
;)
MaRee
05-27-2014, 07:19 PM
Az INCH bag (I'm never coming home) amire gondolsz.
Tényleg, az az!
Nekem olyan dolgokat mutattak anno a seregben (ezért is tartottam hasznosnak valamelyik topikban), amiket nem is gondoltam volna magamról... de senki sem akkor..
pl.
Pusztavacs, 3 napos téli gyakorlat. -15-20 fok lett a 2. napon... Egyik csoportban volt egy fagyásos sérülés. Bevonták a csoportokat. Minket nem (és még pár csoportot) nem értek el.. nem kaptak el... így nem tudtunk róla.
Két lehetõségünk volt. Vagy Bázist csinálunk és alszunk felváltva reggelig és akkor indulunk vagy egy átmenetelt 30 km-s nap után még megtesszük a maradék 20 kilométert éjjel a kiemelési pontig...
Mivel éreztük a nagyon hideget inkább elindultunk..
Elöl ment aki a legjobban bírta abban az órában.. a 2. embernek a feladata az volt, hogy 10-15 percenként hóval megdörzsölje az elõl haladó tarkóját és a sajátját.
A többi legény kapaszkodott az elõtte lévõ hátizsákjába... és menetelés közben pihent..
Mûködött! ...de pl. olyan hallucinációkban volt részünk, hogy még manapság is elröhögöm magam ha felidézem...egyfajta köztes lét volt az ébrenlét és az alvás, álom között..
Hajnali 0200-kor kellett a rádiósoknak bejelentkezni.. annyira álltunk meg.
..emlékszem, hogy körbeálltuk õket egy ponyvát tartva feléjük, mert a jeges gallydarabok folyamatosan tördeltek lefelé, ami azonkívül, hogy veszélyes volt, még a szünet nélküli ropogással is idegesített minket.. A rádiósokra továbbá azért emlékszek élesen, mert szolgálatkészen álldogáltunk körülöttük, ha valamelyiknek elfagyna a keze..
Parancsba volt adva, hogy ilyenkor a a "kézlepisiléssel való melegítés" a kötelezõ eljárásmód...tüzet természetesen a 3 nap alatt nem gyújthattunk :D.. sajna a kézpisilésre nem került sor mert ügyesek és gyorsak voltak a srácok... menet tovább!
Óránkénti "vezetõ" váltáskor még annyi volt, hogy a surranóra nyomott tubusos boxot begyújtottuk, hogy az égve-szétolvadva valamennyire szárítsa a surcit, védõréteget képezzen kicsit... és melegítse pillanatra a lábat...
Nem fáztunk menetelés alatt semmit.. a láb az igen.. ezért tényleg a legfontosabb ruházat a lábbeli!
Viszont az ilyen gyakorlatokon lehet rájönni, hogy amit vitettek velünk a hátizsákokban, annak az 1 negyede is elég lett volna... pl. ezért is próbálom a BOB-t minimalizálni a végletekig...
Elég Off lett ide? Bocsi...
Törölt_fórumtag2
05-27-2014, 07:49 PM
Csak nem szolnoki voltál?
Tegnap este meg kitisztitottam elmemet :hipnozis: majd összeirtam mi is kellene valoban a különbözö csomagokba/baggokba... ervek ellenervek csataztak bennem...
Brutalis döbbenet jött ki a vegere (szamomra)
Az egyik lenyeges dolog, hogy a 72 oras kitelepülö bag az brutalisan több, (10-20%-l) mint a legterjedelmesnek tartott INCH bag... :eek:
Keresek egy megfelelö topikot es majd levezetem...
A fenti dologban Wannabenak lehet sokban igaza...
Vagy minimalis a BOB, mert biztos vagy a BOL erintetlensegeben, vagy egy komplett cucc, mint B-terv... viszont akkor szinte mindent duplan kell beszerezni... egy csaladnal ez nemkicsit huzos...:huuu:
Amatorpe
05-28-2014, 06:37 AM
Hû, egy ilyen levezetést-összeírást szívesen elolvasnék! (BOB-INCH)
Az INCH bag-nak lehetne egy külön topik .
shadow177
05-29-2014, 09:12 AM
A fenti dologban Wannabenak lehet sokban igaza...
Vagy minimalis a BOB, mert biztos vagy a BOL erintetlensegeben, vagy egy komplett cucc, mint B-terv... viszont akkor szinte mindent duplan kell beszerezni... egy csaladnal ez nemkicsit huzos...:huuu:
Köztes megoldás, ha elásol egy támogató készletet a gebaszkuckó közelében, egy olyan helyen ahonnan szükség esetén hadat viselhetsz a foglaló(k) ellen. Egy kevés víz, élelem, tûzgyújtó miegyéb hogy kitalálhasd mi legyen, és fegyver hogy kitessékelhesd azt aki elfoglalta a kuckódat. Ha többen vannak, mindig csak egyet kapj el szép csendben.... és jegyezd meg, a súlyos sebesült ellenség épp olyan jó mint a halott! A sebesülttel késõbb is végezhetsz, ameddig él addig viszont leköti és demoralizálja a társait.
A gebaszkuckó ellátmányát is jobb a környékén elásva tartani.
Grafitos
05-29-2014, 02:28 PM
No és mi van akkor, ha az én BOLom néhány 100 kmre van...
ezt írod: "de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól"
A BOB, attól még hogy egy hátizsákba divatos összepakolni nem feltétlenül van a hátadon...a BOL elérésében, vagy a veszélyhelyzettõl legtávolabb haladásban segíthet egy BOW is (tehát egy jármû) Általában ez a helyzet...gondolj bele, hogy a BOB alapvetõen azért van, azért tartjuk összepakolva, mert nincs idõnk szarakodni vele, tehát a gebasz hirtelen tör ránk, ott ahol lakunk...
Következésképpen szeretnénk ettõl a bajtól, mihamarabb a lehetõ legtávolabb kerülni. Ki lenne az, aki nem próbálna meg egy gyors utat választani a menekülésre és inkább nekiállna túrázgatni a hátán 3 napi cuccával? Remélem senki....a lényeg, hogy minél gyorsabban felmérd a helyzetet és elsõ körben próbálj meg valamilyen jármûvet igénybe véve elhagyni a veszélyzónát...
Lehet az kocsi, motor, bicaj, vagy ha ki akarod raboltatni magad, egy bevásárlókocsi..:D
Szóval szerintem a BOB félreértelmezése az az állítás, hogy csak a hátadon szállíthatod és errõl szól..aztán kész..
Én elsõ körben autóval tervezek lépni, ha ez nem lehetséges, bicaj, aztán gyalog...ha rákényszerülnék egy néhány 100km-es gyalogtúrára, biztos nem hagynám ki a tûzgyújtó felszerelést...
Amirõl te beszélsz az egy túlélõ felszerelés! Imbuszkúlcs, varrókészlet, biztosítótû...
A BOB-t ha használni kell, akkor ott gáz van! Ott tépni kell a bázisra, nehogy beelõzzenek, nehogy kifosszák, nehogy ne tudd megvédeni pl. az ottlakó szüleidet.. stb..
A BOB-t én inkább "sprintelõ" cuccnak nevezném, mert mentesnek kell lennie minden olyan (egyébként hasznos és jó tárgytól) ami elvonja figyelmem, akadályoz, neheziti a cuccomat, pihenésre, falatozásra csábít, stb..
Ha szemléletesen akarom példázni.. a legjobb cucc egy túrabiciklis cucca! Semmi felesleges, semmi fárasztó plusz... víz a csõvõn, hogy nehogy meg kelljen állni...stb... és halad.. és teper...
Terepen, vagy akár lakott területen is utolérhetetlen...
Hiszen ez is lenne a lényeg...
B-C-D.. tervek...
Kellenek persze... de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól..
..szerintem... :beer:
Köztes megoldás, ha elásol egy támogató készletet a gebaszkuckó közelében, egy olyan helyen ahonnan szükség esetén hadat viselhetsz a foglaló(k) ellen. ...A gebaszkuckó ellátmányát is jobb a környékén elásva tartani.
Jó ötlet!
Millió és +1 az az ötlet és hasznos tennivaló amit ki tudunk gondolni.
Ezért igaz az, hogy egy meglévõ bázist erõsíts, védd, és ott készülj a lehetõ legtöbb szituációra.
A barangolás egy (még tökéletesen összeállított) cuccal is, tele van veszélyekkel és kiszámíthatatlan meglepikkel.
Ha családdal vagyunk, akkor meg ... kész rémálom lehet .. szerintem.
No és mi van akkor, ha az én BOLom néhány 100 kmre van...
ezt írod: "de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól"
A BOB, attól még hogy egy hátizsákba divatos összepakolni nem feltétlenül van a hátadon...a BOL elérésében, vagy a veszélyhelyzettõl legtávolabb haladásban segíthet egy BOW is (tehát egy jármû) Általában ez a helyzet...gondolj bele, hogy a BOB alapvetõen azért van, azért tartjuk összepakolva, mert nincs idõnk szarakodni vele, tehát a gebasz hirtelen tör ránk, ott ahol lakunk...
Következésképpen szeretnénk ettõl a bajtól, mihamarabb a lehetõ legtávolabb kerülni. Ki lenne az, aki nem próbálna meg egy gyors utata választani a menekülésre és inkább nekiállna túrázgatni a hátán 3 napi cuccával? Remélem senki....a lényeg, hogy minél gyorsabban felmérd a helyzetet és elsõ körben próbálj meg valamilyen jármûvet igénybevéve elhagyni a veszélyzónát...
Lehet az kocsi, motor, bicaj, vagy ha ki akarod raboltatni magad, egy bevásárlókocsi..:D
Szóval szerintem a BOB félreértelmezése az az állítás, hogy csak a hátadon szállíthatod és errõl szól..aztán kész..
Én elsõ körben autóval tervezek lépni, pa ez nem lehetséges, bicaj, aztán gyalog...ha rákényszerülnék egy néhány 100km-es gyalogtúrára, biztos nem hagynám ki a tûzgyújtó felszerelést...
Teljesen egyet értek!
Pl. javasoltam a biciklit... de egy kézi kocsi is megoldás lehet...
Pár 100 km?? :) hajnalba értem haza 800 km-rõl.. imádkoztam végig, hogy ne üssön be a krack és ne keljen hazatipliznem "akárhogy" :)
.. természetesen most nálam is volt a többszörös tûzgyújtó dolgok...
Amikor írtam hogy ne gyújtson tüzet, akkor az volt feltételezhetõ, hogy 1 napon belüli elérhetõségben van a bázis...
De egy igazi vészhelyzetben és menekülésben valóban nem ajánlatos a fával való tûzgyújtás, mert könnyen lebukás lehet belõle.
Gáz, kocka stb... kisebb veszélyt jelentenek...
MaRee
05-29-2014, 07:35 PM
Arról nem beszélve, hogy ha valaki mondjuk kolbászt vagy valamilyen ilyesmi kaját rak a táskába, azt simán kiszagolják a kóbor kutyák, ne adj isten a kutyával rendelkezõ fosztogatók (ha még nem ették meg).
Végre már ti is szituációkban gondolkodtok, helyesen. ;) :beer:
Végre!! :thumbup
Arról nem beszélve, hogy ha valaki mondjuk kolbászt vagy valamilyen ilyesmi kaját rak a táskába, azt simán kiszagolják a kóbor kutyák, ne adj isten a kutyával rendelkezõ fosztogatók (ha még nem ették meg).
Érvek, ellenérvek a BOB-ban lévõ kolbász/szalonna kapcsán:
Ellenérv
- kiszagolják esetleg a kutyák
- nyomomra akadnak a kutyával rendelkezõ fosztogatók
- nehéz
-...
Érv
- kiszagolják! na és? A BOB-t az összeomlás utáni közvetlen nap/napok alatt vesszük igénybe. Akkor még nem lesz több kóbor kutya, pláne olyan amik megtámadnak egy egészséges és aktív embert. (Az eddigi tragikus kóbor-kutya támadások áldozatai (tudtommal) idõsek, betegek, gyerekek...voltak)
- ha meg is támadnának ilyenek, a vándorbotommal/fokosommal/dárdámmal/machétámmal vagdalthúst csinálok belõlük... (hüüüümmm... húsutánpótlás??)
- a katyvasz utáni elsõ napokban még nem fognak létezni kutyás rabló egyének... azok majd csak kb. 1 hét-6 hónap után fognak kialakulni...addig mindenki a szabadon hagyott cuccokat rabolja majd és csak utána egymás készleteit..
- ha valaki kutyás keresést fog csinálni, akkor a lényegtelen, hogy van nálad kolbász, vagy szalonna... 1 molekula/méter (nem tudom pontosan mennyi) testszagodból megtalál.
- a kolbász, szalonna kiváló energia tároló.
- nagyon finom! (egyik fõ szempont!)
- a szalonna (és származékai) kiváló tartósító. Fegyver tisztító/tartósító, fémek kezelése (kések, edények), stb..
- esetleg egy arra érdemesnek tartott (jó kiállású, erõs..stb) kóbor kutyit magunkhoz idomíthatunk (a szalonnával), ezzel nyerhetünk egy (onnantól) hûséges társat... õrködés, védelem, vadászat stb, amiben utána számíthatunk rá.
-...
(Akár minden egyes tárgyal végigjátszhatja ezt mindenki.. a lényeg, hogy ne döntse el elõre, hogy viszi, vagy nem viszi, mert akkor az érvek-ellenérvek nem lesznek tiszták és korrektek! Könnyû gyakorlat ez a disszociatív személyiségeknek :D ("több-személyüségüeknek"))
..nahát hadd szagolják.....most voltam nyaralni egy helyi kutya odajött a jó kolbász szagra...megkínáltam vele...onnantól nagyon jó barát lett... egész éjjel õrködött az ajtónk elõtt....."szerezz barátokat!"
29912992
https://scontent-a-ord.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10367581_637619626307759_6150866367420906047_n.jpg
Amatorpe
05-30-2014, 07:30 PM
Angolosok! Esetleg lenne valakinek szabad kapacitása lefordítani azt a prepper-matrixot?
Három napos nyaralás,horgászat (beszámoló a horgászat topicban)alatt az átalakított bob-omat használtam(praktikusan kicseréltem az élelmiszert,szalonnára,kolbászra friss kenyérre,kávéra,napias kajára)..
észrevételek...
kizárólag a bahco késemet(kép feljebb)használtam,enni hagymát pucolni,szereléket csinálni mindenre..bár vittem az egyébként bent lévõ két túlélõ kést is semmire sem kellettek,
ami nagyon jó,hogy becsomagoltam a papucs,iszonyatosan fontos...
két pólót,alsót, zoknit, vittem...bizony mosnom kellett,samponnal..elkelt volna kis folyékony mosószer..
nem vittem szivacsot és mosogatószert...nagyon kellett volna..
túl sok kaját csomagoltam ill nem azt ami fogyott..a kávé a második napra elfogyott,a zacskós leves is,a kenyér megmaradt,a mûzlik fele szintén,a kolbász szalonna viszont kevés volt....a konzervekhez nem is nyúltam,viszont nasi kellett volna,sós fõleg valahogy azt kívántam ,nem az édességet....annak ellenére,hogy jól táplálkoztam,három nap után a mérleg 4 kiló mínuszt mutatott itthon,,,nem baj van mibõl....sört vittem eleget,ásványvíz viszont a 3 üveg kevés lett...
amiket fölöslegesen vittem...hálózsák,kések,világító rudak,tartalék lámpa,elemek,balta,pulóver,poncsó(felpróbálta m esõben egy sz.r,zavar,csalizásnál lóg a sárba,nem lehet benne csinálni semmit,elõvettem az esõruhát a kocsiból),rádió,kulacsok,víztisztítók,edény ek,(kivéve az acél bögre,mindent abba csináltam)
ami jól jött az a takaró fólia,nem ázott fel a pléd..
mondjuk nem extrém környezetben,nem erdõben voltam,rendes kulturált szálláson...bár nagyon elgondolkodtatott,hogy fõleg a hideg ,nyirkos hajnalon akarnék e hevenyészett menedékbe lenni vagy megéri a sátor a plusz súlyt..
összefoglalva elfáradtunk a nyaralás végére és jó volt pihengetni itthon...pedig nem gyalogoltunk kilométereket,csak horgászgattunk,sétáltunk amit a test megkíván.....pusztán az ,hogy nem a megszokott környezet vesz körül,testsúly csökkenést,fáradtságot,némi alvászavart idéz elõ és ha most ez shtf(mert nem biztos,hogy az erdõbe futnék,lehet egy kényszer evakuációs pontra),cipeltem volna a fölösleges dolgokat...ami kell az meg nincs nálam...elgondolkodtató....
ja...a hátizsák hátmerevítõjét kicseréltem a sárga tálcára,szintén nagyon jó szolgálatot tett..ami még kellett volna...iható,de rossz szagú volt a víz,kellett volna pezsgõtabletta,hogy elvegye a szagát,valami konyharuha,a horgász kéztörlõ nem jó fõleg ha már koszos,vizes,...
annyit még,hogy a hal sokkal könnyebben hozzáférhetõ,megszerezhetõ mint az egyéb vadak,akár nyersen is fogyasztható besózva,de elkészítése egyszerûbb mint mondjuk a fácán....prepper szempontból nyerõ,nagyon kevés súlyú felszereléssel nagy mennyiségû fehérjéhez lehet jutni....
Stuka
06-09-2014, 06:55 PM
Van olyan cucc pl:kés,multitool,akár élezõ,vagy valami molle zseb de akármi amiböl vesztek még egyet? ha mondjuk az elsõ bevált és akkor legyen egy ugyan olyan vész esetére? ami persze új nem kopott stb.
Amatorpe
06-09-2014, 07:05 PM
Szerintem gebasz után pont az a jó, ha nem tûnik újnak.
Van olyan cucc pl:kés,multitool,akár élezõ,vagy valami molle zseb de akármi amiböl vesztek még egyet? ha mondjuk az elsõ bevált és akkor legyen egy ugyan olyan vész esetére? ami persze új nem kopott stb.
Nekem több mindenbõl kettõ van, jól ráéreztél.
MI a kajával vagyunk így,van a Morzsi-pulyka mást nem is eszik a kutyám meg a konzervek közül+pedigré lapocska ,guriga...ennyi nem variáljuk agyon...amúgy meg finom házi kaja amit én is eszek....de én is csak azokból táraztam be amit szeretek...egy fajta kávé,borsó konzerv,egyféle sólet amit szeretek,+pacal és még sorolhatnám de nem túl hosszan,,,,,,nem látom értelmét csak azért venni-tárolgatni valamit ,mert olcsó-akciós...amúgy most is ezeken élünk,tehát nem fog sokkolni,ha a készlethez kell nyúlni mert nincs bolt.....a tárgyak közül a háromnapos hátizsákkal vagyok így(képek a mit prepperkedtél? topicba),ez nagyon bejött,már van egy zöld,meg egy fekete,de lesz pénzem veszek valami terep színben is.amivel szemezgetek az a Mora heavy duty,ha bejön veszek sokat,nincs súlya akár három - négy is elfér a táskába...már azért gondolom mert van egy bahco horgász késem -hasonló mint a mora-és minden hová azt viszem magammal,nem kopik,nem kell élezni(persze én nem vágok fát késsel),jól kézre áll.
mossberg-operator
06-10-2014, 06:41 PM
Kis csoportomban 3 Mora Heavy Duty van. Jo vasar. A keszletekhez meg annyit, hogy en rendszeresen fozok a konzervjeimbol. Tehat esszuk, amit raktarozunk.
cookac
09-14-2014, 01:38 PM
Nekem nincs kiondott elõre elkészített BoB-om, de a lakás egy szobájában tartom az összes felszerelésemet és 5 perc alatt menetre készen állnék ha muszáj lenne. Ha most mennék és ha csak néhány hétre készülnék menni 12 kiló alatt maradnék kajástól, piástól, mindenestõl. Amitõl félni lehetne és nem emberi gonoszságra gondolok, az a dehidratáció és a hideg. Szal amit vinnék röviden a zsákban:
- Mammut Creon 25L zsák, beépített esõvédõ huzattal
- iratok, pénz, térkép
- Szárított és vákumozott kaja (nálam mindig van otthon), és nescafé
- 2.5L víz a tömlõben, kínai víztisztító + némi tabletta
- Gore-Tex bivakzsák, holland derékalj, kis pehelyzsák + ripstop poncsó
- aláöltözet, tartalék bugyogó és zokni
- gyógyszerekbõl antibiotikum 2 féle, fájdalomcsillapító, széntabletta + kötözõ bizbaszok
- kis tisztálkodási szett
- egy fém bögre, gázfõzõ, szikravetõ, Mora Triflex+DC4 élezõ, multitool, némi kötélzet és fejlámpa tartalék elemmel
- amennyi cigi és öngyújtó még belefér
Amit nem láttam, h írt volna vki is (bár lehet csak én nem láttam) és fontos, az a széntabletta. Lehet, h néhány hétig olyan vizet kellene inni, vagy vmi romlott kaját ennék, h hasmenésem lenne, nem szeretnék kiszáradni.
fater.lajos
09-15-2014, 01:49 PM
Tegyél bele egy kis üveg pálinkát. minél erõsebbet. Vagy patikai tiszta-szeszt. Sebfertõtlenítõ, tûzgyújtó, melegítõ, hangulatjavító és cserealap.
No meg egy mini varró készletet.
Pityubá
09-15-2014, 06:42 PM
Tegyél bele egy kis üveg pálinkát. minél erõsebbet. Vagy patikai tiszta-szeszt. Sebfertõtlenítõ, tûzgyújtó, melegítõ, hangulatjavító és cserealap.
Így igaz, minél töményebb annál kisebb helyen elfér. :D
(seb)Varró cérnának, fogselymet tegyél bele.
cookac
09-15-2014, 07:58 PM
Ja igaz, tût cérnát kifelejtettem a felsorolásból, de a gyógyszeres dobozban az is benne van. Tavaly elõtt rendeltem neten egy osztrák KaZ3 katonai zsákot. Telefonos egyeztetéskor a tulajjal megbeszéltem, h kiválogat nekem egy nem v alig használt darabot, amiért természetesen 50-60% felárat fizettem. Ráadásul fel is hívott, h a függesztési és egyéb pontokon a varrodában még rá is erõsítettek, amiért 1000 forintott fizetett, de nagylelkûen lemond róla. Megjött a zsák, és megbeszéltekhez képest a tetején az összehúzó zsinórnál az anyag 20 cm hosszan szakadt volt. Okés, belefér gondoltam. Másnap elindultam 3 napra, h tesztelgessem pár egyéb dolog mellett. Tû+cérnát nem vittem, jóformán mindenem vadi új volt. Nos, 30 km után az egyik vállpánt szó szerint leszakadt. Bementem egy faluba, ahol kaptam tût is meg cérnát is a jószívû emberektõl és úgy ahogy meg tudtam javítani. Na azóta van mindig nálam is.
Pálinka helyett spirituszt szoktam még betenni (az is lemaradt a felsorolásból) a svéd fõzõ kis mûanyag flakonjában.
fater.lajos
09-16-2014, 08:30 AM
A spiritusz nem jó etilalkohol helyett! A sebbe nem önteném. Viszont a patikai tiszta-szesz nagyon jó a fõzõbe.
A spiritusz, vagy denaturál szesz vegyszerekkel ivásra alkalmatlanná tett (büdös szagú és rossz ízû, de nem mérgezõ!) etilalkohol. Azért így árulják a festékbolban, hogy ne kelljen érte szeszadót fizetni, s olcsóbb legyen az ára.
Megérne egy topikot a denaturált szesz ivásra alkalmassá tételének technológiája.
Biztos, hogy nem mérgezõ? Ha így volna, minden alkesz inná.......annak ellenére, hogy milyen az íze.
fater.lajos
09-16-2014, 10:17 AM
Biztos. Katonaként ittam.
http://www.kisalfold-fuszert.hu/biztonsagi_adatlapok/Biztons%C3%A1gi%20adatlapok%202013/Klorid/Denatur%C3%A1lt%20szesz,%202012.01.18.pdf
cookac
09-16-2014, 10:20 AM
A spiritusz nem jó etilalkohol helyett! A sebbe nem önteném. Viszont a patikai tiszta-szesz nagyon jó a fõzõbe.
A spiritusz, vagy denaturál szesz vegyszerekkel ivásra alkalmatlanná tett (büdös szagú és rossz ízû, de nem mérgezõ!) etilalkohol. Azért így árulják a festékbolban, hogy ne kelljen érte szeszadót fizetni, s olcsóbb legyen az ára.
Megérne egy topikot a denaturált szesz ivásra alkalmassá tételének technológiája.
Nem is inni gondoltam, csak mondjuk könnyebb vele begyújtani. :D
fater.lajos
09-16-2014, 10:35 AM
Mint írtam a szesz kombó. Egy dolog sok mindenre jó. A spiritusz meg csak egyre.
Túléléshez a multifunkciós cuccok a legjobbak. Szerintem.
cookac
09-16-2014, 10:46 AM
Biztos így van, csak azért ezt mondtam mert mindig van itthon egy liter denaturált szesz, ha esetleg nincs áram/gáz pár napig, legalább konzervet tudjak melegíteni. Szal ezért vinnék azt.
Grafitos
09-17-2014, 07:50 AM
A BOB felszereléshez kellene tartozni egy tõle független értéktárolónak is. Valamilyen testre rögzíthetõ tárolóra gondolok, amibe a papírjainkat, pénzünket, aranyunkat tartjuk. Ha a BOB-ot le is nyúlják, legyen mivel újrakezdeni.
BragBOL
09-17-2014, 08:01 AM
A BOB felszereléshez kellene tartozni egy tõle független értéktárolónak is. Valamilyen testre rögzíthetõ tárolóra gondolok, amibe a papírjainkat, pénzünket, aranyunkat tartjuk. Ha a BOB-ot le is nyúlják, legyen mivel újrakezdeni.
Hmm, arany ezüstlemez/érme esetében a szívtájékon kialakított tartóban golyóálló résznek? :D
gyûjtögetõ
09-28-2014, 08:18 AM
.
gyûjtögetõ
09-28-2014, 08:20 AM
Doom egyetlen csatolmányképedet se tudom megnyitni, de ez nem új dolog a régi posztjaidnál se tudom :cry: Ezt írja amikor megnyitom: Invalid Csatolmány specified. If you followed a valid link, please notify the administrator------------ Szerkeztés----- Ilyen nincs most meg látom a képeket miután írtam még egy kommentet
Doom egyetlen csatolmányképedet se tudom megnyitni, de ez nem új dolog a régi posztjaidnál se tudom :cry: Ezt írja amikor megnyitom: Invalid Csatolmány specified. If you followed a valid link, please notify the administrator...szerintem most már jó,a régieket törölnöm kellett ,nem engedett többet feltölteni ....
Vajon miért a sznobizmus szó jut eszembe? Talán, mert a tesztek, nem csak az elsõ, hanem a sokadik is, ellenbizonyították. Ugyan törvényszerû, hogy vannak az olcsók közt szarok is, de a drága cuccok is sokszor pont ugyanolyan szarok. Csak azt megmagyarázza a tulajdonosa, a saját megnyugtatására is, meg a tévedése el nem ismerése miatt is, mert nagyon ciki lenne önbevallani, hogy csak azért jobb, mert pl. az olcsó 12 hónapig tartott ki, a drága meg 13 hónapig. És egy rakás dolognál különbség sincs (lásd legutóbb egyenesen USA-ból megjött a made in USA magnéziumtömb, pont ugyanolyan, mint bármelyik kínai, sõt, inkább rosszabb, de a múltban már rengeteg termékkel volt ilyen).
...Drága Barátom,ha valakinek más cucc áll kézre és neki az megfelel,hát minden jót kívánok hozzá...nem vagyunk egyformák...az én cuccom ilyen!!!!!...a tiéd milyen????
Teljesebb, többet tud, szélesebb skálán, tartósabban tesztelt. Vagy az áráról kérdeztél?
..miért érzem azt,hogy csak kötekedni akarsz?..tudtommal én soha semmivel nem bántottalak ezen a fórumon...most ez mire jó?
Vajon miért a sznobizmus szó jut eszembe?
...ok levettem...nehogy már legyen egy "sznob" hozzászólás...remélem így már megfelel a kényes ízlésednek....na csá!
Mindenki azt veszi ami neki bejön. Én is azt vettem. Mindegyik hátizsáknak vannak negatívumai és pozitívumai is.
Kár volt megsértõdni. Én lennék az utolsó, aki bántani akar.
...valamikor azt hallottam..hogy " a jó emberekkel,jó dolgok történnek"...ez tetszett nekem......nem is megsértõdés ez...inkább csalódás...az ember azt hinné,ha valami értéket tesz az asztalra,dolgozik vele,képeket csinál,megfogalmazza és tök jó indulattal közzé teszi....azt a közösség---akik elvileg hasonló érdeklõdési körrel rendelkeznek---örömmel fogadja és jól át tudjuk tárgyalni...mi az ami jobb?...mit tapasztaltunk?...mi az ami a tapasztalatok szerint fölösleges vagy feltétlen kell még?.....ismét csalódtam!....
Még valami: mi a jobb, ha nem hívják fel a figyelmedet egy esetleges tévedésre és benne hagynak, vagy, ha elgondolkodtatnak?
Másrészt láthattad már régóta, én nem szoktam feltenni túl sok mindent saját cuccokról, a biztonsági megfontolások mellett pont azért, mert néha még azt is cáfolni próbálják, amit százszor kézzel fogtam.
..mondjuk ez jogos,tényleg nem tudni ki nézi és miért...és jók e a szándékai......:beer:
Grafitos
11-13-2014, 09:43 AM
Hogy pakoljunk be okosan BOB-ba (én más logikát követek, de tetszett az ábra és hasznos lehet) Nagyítható
4254
varég
11-13-2014, 02:46 PM
Hogy pakoljunk be okosan BOB-ba (én más logikát követek, de tetszett az ábra és hasznos lehet) Nagyítható
4254
Az ábra nem rossz, de így a súlypont nem lesz magasan?
Illetve, a sátrat nem szívesen tenném belülre...
Grafitos
11-13-2014, 02:50 PM
Alapból nem hordok sátrat..A ponyva befér az ivózsák helyére, a függõágyam meg az egyik kisebb oldalzsebbe. Polifoam a helyén van, fõzõ cucc külsõ zsebben. Kaja nagyja és neheze alul..víz kívül. Felsõ zseb nagyjából stimmel, de még egy csomó cuccot tartok ott.
Pityubá
11-13-2014, 09:57 PM
Alapból nem hordok sátrat..A ponyva befér az ivózsák helyére, a függõágyam meg az egyik kisebb oldalzsebbe. Polifoam a helyén van, fõzõ cucc külsõ zsebben. Kaja nagyja és neheze alul..víz kívül. Felsõ zseb nagyjából stimmel, de még egy csomó cuccot tartok ott.
Én is a 3x3-as ponyvát teszem oda, (nékem Bundeswehr zsákom van) az merevíti a hátrészt. Bizony a súlypontra nagyon oda kell figyelni, fõleg ha hegyvidéken hajtunk végre menetet.
Életvédelmi felszereléseinket hátranyúlva 1 rántással üzemkész állapotba kell tudni helyezni, az sem lehet a zsák mélyén.
http://magyarprepperforum.org/attachment.php?attachmentid=3479&d=1406815246&thumb=1
Ezért dugom a kis balta nyelét az oldalzseb mögé. :D
..a bob-ba ponyva vagyis inkább takarófólia,nem kell a csúcsminõség,két három napra elég ez is...oszt semmi más csak egy hálózsák+ egy alufólia....már annyira jól sikerült a fölös vackokat kiszelektálni,hogy vízzel 9 kiló az egész...100 km legyûrése a cél....kirándulni persze platós kocsi kell :)
4256
Grafitos
11-14-2014, 08:18 AM
A válltáska a BOBhoz tartozik, vagy csak hozzá lett fotózva? Ha igen, milyen megfontolásból alakult így?
..a bob-ba ponyva vagyis inkább takarófólia,nem kell a csúcsminõség,két három napra elég ez is...oszt semmi más csak egy hálózsák+ egy alufólia....már annyira jól sikerült a fölös vackokat kiszelektálni,hogy vízzel 9 kiló az egész...100 km legyûrése a cél....kirándulni persze platós kocsi kell :)
4256
A válltáska a BOBhoz tartozik, vagy csak hozzá lett fotózva? Ha igen, milyen megfontolásból alakult így?
az nem válltáska..egy erõs szatyor....abban van a bakancs és a ruha a kabáton kívül...így van együtt eltéve( a pincetûz óta),hogy gyorsak legyünk...szatyor amúgy is kell,a talált cuccoknak,mosakodni,vizet vinni,a kutya is pont elfér benne és felcsatolható a D-gyûrûkre...
Én utazásnál mindig mindent külön szatyorba tettem. Zoknik, alsónadrágok, pulóver, pólók, tisztálkodási szerek, mindent. Nem csak hogy a nedvesség ellen jó, de ha nincs összeömlesztve mindent, akkor megtalálni is könnyebb bizonyos dolgokat.
mossberg-operator
11-21-2014, 12:37 AM
http://graywolfsurvival.com/66545/how-to-build-ultimate-25-pound-bug-bag/
l3v3nt3
01-24-2015, 11:43 PM
Üdv, még új vagyok a fórumon.
Nem tudom, hogy valaki már írta ide korábban, de most megteszem.
Ezzel a BOB és "72h bag" dologgal csak egy észrevételem lenne, hogy ezek csak akkor használhatóak ha az a bizonyos sz*r akkor csap bele a ventilátorba mikor éppen otthon van az ember, vagy már sikerült épségben hazaérnie. Itt most arra gondolok, hogy mi van akkor ha a gebasz nem otthon (egy órás vonzáskörzet gyalogosan) pl: munkahelyen, iskolában egyéb viszonylag otthontól távoli helyen érné az embert?
Akik kocsival járnak szinte mindenhova, azoknak könnyebb dolga van, hiszen egy kocsi csomagtartója elég nagy, hogy elférjen benne egy hátizsáknyi felszerelés. Még ha le is robban, vagy elakad, dugó miatt hátra kell hagyni stb, csak kiveszi a zsákot és már mehet is.
De akik nem rendelkeznek autóval, vagy nem engedhetik meg maguknak a napi szintû autóhasználatot, azoknak szükségük lehet egy átmeneti felszerelésre, vagyis inkább néhány eszközre amivel könnyebben eljuthatnak a BOB-ig. Sajnos sok olyan hely van az országban ahova egy 12h-s csomagot sem vihet vagy nem szívesen visz az ember a tartalma miatt pl: közintézmények, iskolák, munkahelyek.
Ez miatt szeretném kérni a véleményetek és tanácsaitokat. Én magammal szoktam vinni néhány ilyen eszközt, dolgot és kíváncsi vagyok a tapasztaltabbak véleményére ezek kapcsán.
Itt a lista:
- Bicska : jelenlegi jogszabályoknak megfelel, így akár a parlamentbe is be lehet vinni :D (75 mm-es pengehossz [a törv. 80mm-t engedélyez]) zsebben hordva.
- 2db öngyújtó (tûzköves,gázos) 1 a zsebben- 1 a táskában
- 2db gyufa : ez a leveles kiszerelésû (elõnye: nem szóródik ki) 1 a zsebben- 1 a táskában
- sebtapasz (méretre vágható) zsebben
- 1tekercs leukoplast 2,5 cm széles (már elvált cipõtalpat is "javítottam" vele)
- 1 tekercs steril mullpólya "alias géz" többnyire táskában, övtáskában, kabát belsõzsebében, mint a leukoplastot
- 2 szem paracetamol zsebben
- kb. 3-3,5 m paracord (karkötõ)
- 1db kisméretû, ledes elemlámpa (3db AAA elemmel) a táskában vagy kabátzsebben
- 1 pár váltás zokni, a táskában
- 1db láthatósági mellény (táskban/kabát belsõzsebében) - ha az út mellett kell gyalogolni, igen hasznos (és szabályos :D)
- 1db shemag (sapkának, sálnak, vesemelegítõnek és még sok másra) többnyire táskában vagy sálként hordva
- 1 l víz (sima pet palackban) a táskában
- 3db müzliszelet a táskában
Ezeken felül azokat, amiket az átlag emberek maguknál hordanak: tárca, készpénz, bankkártya, iratok, papírzsepi, koton, kulcsok, mobiltelefon.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ez mennyire elegendõ/szükséges felszerelés ha netán nem otthon érne a gebasz, illetve ti mivel egészítenétek ki vagy épp mit hagynátok el. Persze figyelembe véve, hogy bárhova be lehessen vinni (iskola, hivatal, munkahely).
Az általad felsoroltak inkább az EDC kategóriába esnek. :-)
http://magyarprepperforum.org/showthread.php?150-EDC-bags
Üdv, még új vagyok a fórumon.
Nem tudom, hogy valaki már írta ide korábban, de most megteszem.
Ezzel a BOB és "72h bag" dologgal csak egy észrevételem lenne, hogy ezek csak akkor használhatóak ha az a bizonyos sz*r akkor csap bele a ventilátorba mikor éppen otthon van az ember, vagy már sikerült épségben hazaérnie. Itt most arra gondolok, hogy mi van akkor ha a gebasz nem otthon (egy órás vonzáskörzet gyalogosan) pl: munkahelyen, iskolában egyéb viszonylag otthontól távoli helyen érné az embert?
Akik kocsival járnak szinte mindenhova, azoknak könnyebb dolga van, hiszen egy kocsi csomagtartója elég nagy, hogy elférjen benne egy hátizsáknyi felszerelés. Még ha le is robban, vagy elakad, dugó miatt hátra kell hagyni stb, csak kiveszi a zsákot és már mehet is.
De akik nem rendelkeznek autóval, vagy nem engedhetik meg maguknak a napi szintû autóhasználatot, azoknak szükségük lehet egy átmeneti felszerelésre, vagyis inkább néhány eszközre amivel könnyebben eljuthatnak a BOB-ig. Sajnos sok olyan hely van az országban ahova egy 12h-s csomagot sem vihet vagy nem szívesen visz az ember a tartalma miatt pl: közintézmények, iskolák, munkahelyek.
Ez miatt szeretném kérni a véleményetek és tanácsaitokat. Én magammal szoktam vinni néhány ilyen eszközt, dolgot és kíváncsi vagyok a tapasztaltabbak véleményére ezek kapcsán.
Itt a lista:
- Bicska : jelenlegi jogszabályoknak megfelel, így akár a parlamentbe is be lehet vinni :D (75 mm-es pengehossz [a törv. 80mm-t engedélyez]) zsebben hordva.
- 2db öngyújtó (tûzköves,gázos) 1 a zsebben- 1 a táskában
- 2db gyufa : ez a leveles kiszerelésû (elõnye: nem szóródik ki) 1 a zsebben- 1 a táskában
- sebtapasz (méretre vágható) zsebben
- 1tekercs leukoplast 2,5 cm széles (már elvált cipõtalpat is "javítottam" vele)
- 1 tekercs steril mullpólya "alias géz" többnyire táskában, övtáskában, kabát belsõzsebében, mint a leukoplastot
- 2 szem paracetamol zsebben
- kb. 3-3,5 m paracord (karkötõ)
- 1db kisméretû, ledes elemlámpa (3db AAA elemmel) a táskában vagy kabátzsebben
- 1 pár váltás zokni, a táskában
- 1db láthatósági mellény (táskban/kabát belsõzsebében) - ha az út mellett kell gyalogolni, igen hasznos (és szabályos :D)
- 1db shemag (sapkának, sálnak, vesemelegítõnek és még sok másra) többnyire táskában vagy sálként hordva
- 1 l víz (sima pet palackban) a táskában
- 3db müzliszelet a táskában
Ezeken felül azokat, amiket az átlag emberek maguknál hordanak: tárca, készpénz, bankkártya, iratok, papírzsepi, koton, kulcsok, mobiltelefon.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ez mennyire elegendõ/szükséges felszerelés ha netán nem otthon érne a gebasz, illetve ti mivel egészítenétek ki vagy épp mit hagynátok el. Persze figyelembe véve, hogy bárhova be lehessen vinni (iskola, hivatal, munkahely)...nálam ez van,még akkor is ha csak boltba megyek,vagy leviszem a kutyát...49534954..ezekkel minden felmerülõ problémát meg lehet oldani,3-4 napig és akár 100km-t is le lehet küzdeni...nem kell cipekedni..a környezetünkben ott van minden ami kell, a növény étel,a szemét kincs...a legkönnyebb felszerelés ..a tudás.
MacIver
01-25-2015, 04:49 PM
Fertõtlenítõ! Sebre és kézre való is. Ha a fertõzött sebet bekötöd, még rosszabb, mintha nyíltan hagynád.
Még egy mini víztisztító, ha elfér. (Az alap: kés, tûzgyújtó, zseblámpa, víztisztító, fertõtlenítõ.)
l3v3nt3
01-25-2015, 07:30 PM
Kösz, erre így nem is gondoltam, mihamarabb beszerzek néhány sebfertõtlenítõ és kéztisztító kendõt, ezek kis helyen elférnek és steril csomagolásban vannak. Valamint, vízfertõtlenítõ tablettán és valami szûrõn gondolkodok.
Kösz a tanácsot.
Pityubá
01-25-2015, 08:11 PM
Kösz, erre így nem is gondoltam, mihamarabb beszerzek néhány sebfertõtlenítõ és kéztisztító kendõt, ezek kis helyen elférnek és steril csomagolásban vannak. Valamint, vízfertõtlenítõ tablettán és valami szûrõn gondolkodok.
Kösz a tanácsot.
0,5 Mikronos biodízel szûrõ. Ez már kiszedi a nagyobb bacikat. Leírás. (http://tulelniatermeszetben.blog.hu/2013/02/04/viztisztito_eszkozok_1_resz)
http://filterbagfabric.com/hu/liquid-pp-filter-bag-polypropylene-filter-bags.html
http://filterbagfabric.com/filterbagfilterfabricfiltercloth/liquid-pp-filter-bag-polypropylene-filter-bags.jpg
antal
01-25-2015, 09:00 PM
Kösz, erre így nem is gondoltam, mihamarabb beszerzek néhány sebfertõtlenítõ és kéztisztító kendõt, ...
Nyílt sebre jó a kristálycukor.
http://fitoterapiakalauz.hu/furcsa-tudomany-gyogyitas-kristalycukorral/
http://www.hungarovet.com/?p=279
MacIver
01-25-2015, 09:21 PM
Sok baci ellen jó a cukor, viszont van mikroba, ami tenyészik rajta. Meg a kilós kiszerelés sem használható annyi sebre, mint egy kis (pl. betadin) fertõtlenítõ. Akkor már inkább pálinka. Tudom, az meg nyílt sebre durva érzés. :)
Svédkeserû. Akár nyílt sebre is, nyugodtan, többször tesztelve. A fertõtlenítés mellett gyógyít is, összerántja a sebet, belsõleg is felhasználható, gyomor és bélpanaszok, fertõzések esetén, nálam az autós elsõsegély csomagban meg a hátizsákban is ez van.
Svédkeserû. Akár nyílt sebre is, nyugodtan, többször tesztelve. A fertõtlenítés mellett gyógyít is, összerántja a sebet, belsõleg is felhasználható, gyomor és bélpanaszok, fertõzések esetén, nálam az autós elsõsegély csomagban meg a hátizsákban is ez van.
Nekem is van 1 kis üveg itt nálam a mindennapi melostáskámban.:thumbup
l3v3nt3
01-26-2015, 04:31 PM
[QUOTE=antal;52481]Nyílt sebre jó a kristálycukor.]
Errõl már én is olvastam, ugyan olyan jó a só is (csak kevésbé "kellemes" érzés), borotválkozás után néha elõforduló, kisebb vágásokat is sóval kezelem a vérzés csillapító hatása miatt (is). Valamint nem éppen gusztusos megoldás, de a nyál illetve a vizelet is fertõtlenítõ hatású (csak a saját forrásból!!!)
Illetve sebtisztításra kiválóan alkalmas az ecet és a citromlé, (az okot nem tudom miért) "kivérezteti" a sebet. Rozsdás szög után használtam már, és szemmel láthatóan kimosta (egy kis vérrel együtt) a rozsdát és egyéb szennyezõdést is. Nagy seb esetén érdemes valami vérzés csillapítót használni (alkohol, só, egyéb speciális cucc ) utána. (egy artériás sérülést ne öntsetek le ecettel :D ) Megjegyzés: nagyon kellemetlen érzés.
Dream_walker
01-26-2015, 04:38 PM
Azért jók sebtisztításra, mert erõs szerves savak, ugyanezen okból jó háztartási takarítószerek is :) Kiválóan ölik a mikroorganizmusokat.
MacIver
01-26-2015, 05:22 PM
Majdnem ugyanaz, mint a pálinka, 40% alkohol, csak nem gyümölcs vitaminjai és cukrai, hanem gyógynövények keserûanyagai vannak benne (amitõl tényleg univerzálisabb). :thumbup
antal
01-26-2015, 05:36 PM
Az egészséges ember vizelete steril. Azt hiszem nem az a lényeg, hogy inkább mit használjunk, hanem az, hogy tudjuk, miket lehet egyáltalán.
Bowman
01-26-2015, 07:05 PM
mi van akkor ha a gebasz nem otthon (egy órás vonzáskörzet gyalogosan) pl: munkahelyen, iskolában egyéb viszonylag otthontól távoli helyen érné az embert?
.
Az ilyen kis lokális gebasz sokkal hamarabb bekövetkezhet mint a nagybetû SHTF. Vidéki munkán rá kell húzni egy napot, lerobban a kocsi, elakadsz a hófúvásban.
Nálam is össze van készítve a kocsiban a "gebaszhátizsák". Nem sokban tér a BOB-tól. Jelenleg 10 kg-ot nyom a cucc. Víz, kaja, gyógyszer, meleg holmi, váltás fehérnemû, szerszámok. Megnyugtató, ha ott van a csomagtartóban.:thumbup
Nem BOB, de tetszik. :cool:
https://www.youtube.com/watch?v=La_t5XarRIo
Mit vinnél magaddal vészhelyzetben? (Cikk magyarul)
http://www.yachtclub24.com/HU/blog/Panorama/Hajozasi_tanacsok/cikk/862
Jó kis tájékoztató laikusok számára is.
Kicsit másabb a hajósok szempontjai, de nagyon sok az átfedés a "szárazföldi patkányokéval" :)
ebben volt új:
- 72-hour kit (72 órás cucc)
- PERK (Personal Emergency Relocation Kit – Személyes Vészhelyzeti Készlet)
- GOOD bag (Get Out Of Dodge – Kerülj Ki A Bajból)
- INCHbag (I'm Never Coming Home – Sosem Megyek Haza).
varég
05-21-2015, 07:04 AM
Jó kis tájékoztató laikusok számára is.
Kicsit másabb a hajósok szempontjai, de nagyon sok az átfedés a "szárazföldi patkányokéval" :)
ebben volt új:
Az IFAK(Infividual First Aid Kit) mindig kimarad, pedig az is szerves része a csomagoknak... :)
Csak a civil életben kissé másképp van összeállítva mint katonáéknál...
Kinek hány kilót nyom a bob ?
Nekem az üres zsák 4,5 kg ... Pakolva víz nélkül 19 kg ....
varég
05-27-2015, 05:14 PM
Kinek hány kilót nyom a bob ?
Nekem az üres zsák 4,5 kg ... Pakolva víz nélkül 19 kg ....
Kicsit soknak tûnik a súlya...
Milyen zsákod van?
Azthiszem francia f4 zsák .
varég
05-27-2015, 05:52 PM
Az F4 örökös lesz, benne van az anyag! :)
Mostanság állítom össze a zsákomat, de terveim szerint vízzel együtt max. 14 kilós lesz.
Jelenlegi kondíciómmal, egy 9-10kg-s zsákkal(Molle2 Assault pack) hazai hegyi terepen is tudok közlekedni, ha a szükség kívánná.
Amit lehet, lefaragok a tömegébõl, mert nem 5csillagos szálloda kialakítása a lényeg nekem, hanem a célszerûség...:)
Amatorpe
05-28-2015, 03:30 PM
Hát nekem 3 liter vízzel, minmális kajával 18kg... Persze nem tökéletes az összeállítás, de még csiszolom... Derékpánt nélkül esélytelen...
Azthiszem francia f4 zsák .
Tartalma :
kanál
nylonzsák 1 db 280l
öngyújtó 2 db
szikravetõ
iránytû
tesco aa lámpa
fejlámpa
tartalék aa elemek
dc4
pár gumidarab
izofólia
zsinór
kötszeres elsõsegély
nagykés
balta
fûrész
1 pár kesztyû
ponyva 10m kötél , zsinór
POLIFOAM
HÁLÓZSÁK
vastag nylon
bw poncho
zokni
alsógatya
esõruha
nadrág
póló
pulóver
vízszûrõ
kulacs , petpalack
dinamós lámpa
kötözõmadzag + 20m erõsebb madzag .
drót
wc papír
papír zsebkendõ
kézfertõtlenítõ
1 nylonzsák
edény , bögre , kaja , fûszer , só , edénybe zabos kaja
Ez akár hosszabb távra is jó , úgy van tervezve .
5L vizeskanna
Hultafors gk
varég
05-28-2015, 05:11 PM
Egy ún. ikeás hobo kályhát még belepasszíroznék. :)
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/53/57/ac/5357ac89c684e83c39820a697824a4e5.jpg
varég
05-28-2015, 05:25 PM
A hátizsák tömegének csökkentéséhez érdemes átolvasni a blogot, jó ötleteket írnak le:
http://tulelniatermeszetben.blog.hu/2014/09/17/tanacsok_ultrakonnyu_turazashoz
Rá kell edzeni a zsák sújára , úgy tûnik ...
Vagy kell két kerék a hátizsákra , oszt egybõl jobb ...
varég
05-28-2015, 05:39 PM
Rá kell edzeni a zsák sújára , úgy tûnik ...
Vagy kell két kerék a hátizsákra , oszt egybõl jobb ...
Sajna egyszerûen nem tudsz ráedzeni...
Egy nehéz zsák többféle probléma forrása:
-egyensúly
-izületek terhelése
-rossz felvétel/letétel esetén húzódás, ficam, becsípõdés, gerincsérv, és hasonló jóságok
Volt ilyen tapasztalatom, mikor a Vértesben felvettem a zsákomat, ami nem volt 10kilós, és becsípõdött a derekam valahogy, na azt a 7km sétát nem feledem... :(
Inkább a kisebb súlyt vállalom, ésszerûbb pakolással, és felszerelés kiválasztással, mint a sérülést...
D - törölt tag
05-28-2015, 06:22 PM
zsák 1,2
hálózsák 1
ponyva kötél 1
víz kulacs 1,5
étel 3
tartalék kés 0,5
edény 0,3
alsó ruha 1
egyéb, fólia,eü csomag,víztisztítók,tüzes dolgok 1
lámpa egyéb a zsebbe,kés az övre
cirka 10 kiló,ha nyár van kabát,pulcsi + 2-3 kiló a zsákban
kell még valami?
Pityubá
05-29-2015, 05:30 AM
zsák 1,2
hálózsák 1
ponyva kötél 1
víz kulacs 1,5
étel 3
tartalék kés 0,5
edény 0,3
alsó ruha 1
egyéb, fólia,eü csomag,víztisztítók,tüzes dolgok 1
lámpa egyéb a zsebbe,kés az övre
cirka 10 kiló,ha nyár van kabát,pulcsi + 2-3 kiló a zsákban
kell még valami?
OK ezek nálam is bent vannak. És még ezeket is cipelem:
balta 0,8
gyalásó 0,7
poncsó 0,5
páleszes króm flaska 0,28
bicskafûrész 0,2
kötözõ zsinór 0,1
Wc papír
tájoló
karabinerek
lámpához tartalék elem
Sajna nálam 13 Kg a pakk, szerencsémre a Bundeswehr hátizsák deréköves, így nem a vállamat húzza a súly. :D
Ha az egyébben nincs benne, akkor:
-tû, cérna, damil, szigszalag 0,08 (minimális súly, helyet nem igazán foglal)
-ivózsák, vagy összehajtható/harmonika vizes edény 0,1 (az ivózsák praktikusabb, üresen egy zacsi és egy gumi csõ, minimális helyigénnyel, ha tele van a hátizsák oldalára eszkábálható, 2,5 literesnél ne legyen nagyobb, az huzat/tartó nélkül már nehezen kezelhetõ, azzal együtt meg túl nehéz)
Mi hárman vagyunk, kettõ hátizsákban van egy-egy ivózsák, a terepjáróban meg egy 5 literes harmonika zsák. A harmadik bob még elég speckó, Verdás, túl sok hasznos cucc nem fér bele... :D
-multitool 0,1
-porcelán rúd (rövid, viszonylag vastag) 0,04
Ha az eü csomag nem tartalmazza:
-hintõpor, talkum 0,05 (talp, comb, ágyék)
-zsíros krém, vagy vazelin, fókazsír 0,07 (kipattogott bõr, bakancs)
A tárolás, súlyelosztás, hozzáférhetõség szempontjából egy könnyebb takmellény, combtáska elég praktikus, próbáljátok ki.
varég
06-09-2015, 08:54 AM
Nézegettem videókat a témából.
Ami nekem szembetûnik, mint általános hiba:
-a hátizsákban a helykihasználás nem a legtakarékosabb, sok holt tér keletkezik a csomagoláskor(pl. dobozba pakolna, de marad még benne hely).
-sok esetben nem megfelelõen pakolnak a zsákba, külsõ zsebeket nem logikusan illesztik, töltik fel, így a súlypont elmozdul, nehezebb a cipelés, illetve az egyensúly is bizonytalanabb lesz.
-a felszerelés "nem moduláris" sok esetben, pl. a fõzõ edénybe nem lehet pakolni rendesen, így sok "levegõt" cipel az ember a hasznos felszerelés helyett
-fontosabb, sokszor szükséges felszerelést nem a könnyen elérhetõ helyre teszik.
-sok átfedés van az eszközök használhatóságában, itt a szerszámra, késre gondolok
-egy évszakra való felszerelés van benne, (bár ez nem jelenti azt, hogy téli-nyári összeállítás külön lenne, pedig télen több minden kellhet)
-elsõsegély felszerelés nagyon kis hangsúlyt kap, pedig indokolt lenne kicsit több kötszer
-túl nagy a fegyverzet(usa videókban) kb. a felszerelés súlyával megegyezik
-kényelmi cikkek túltengése(literes sampon, tusfürdõ, deo, pedig egy szappan is elég ezekre, ha olyan a helyzet)
D - törölt tag
06-09-2015, 02:38 PM
[QUOTE=varég;59084]Nézegettem videókat a témából.
-a hátizsákban a helykihasználás nem a legtakarékosabb, sok holt tér keletkezik a csomagoláskor(pl. dobozba pakolna, de marad még benne hely).
-sok esetben nem megfelelõen pakolnak a zsákba, külsõ zsebeket nem logikusan illesztik, töltik fel, így a súlypont elmozdul, nehezebb a cipelés, illetve az egyensúly is bizonytalanabb lesz.
-a felszerelés "nem moduláris" sok esetben, pl. a fõzõ edénybe nem lehet pakolni rendesen, így sok "levegõt" cipel az ember a hasznos felszerelés helyett
-fontosabb, sokszor szükséges felszerelést nem a könnyen elérhetõ helyre teszik.
-sok átfedés van az eszközök használhatóságában, itt a szerszámra, késre gondolok
-egy évszakra való felszerelés van benne, (bár ez nem jelenti azt, hogy téli-nyári összeállítás külön lenne, pedig télen több minden kellhet)
-elsõsegély felszerelés nagyon kis hangsúlyt kap, pedig indokolt lenne kicsit több kötszer
-túl nagy a fegyverzet(usa videókban) kb. a felszerelés súlyával megegyezik
-kényelmi cikkek túltengése(literes sampon, tusfürdõ, deo, pedig egy szappan is elég ezekre, ha olyan a helyzet)[/QUOTE
Tökéletesen igazak az észrevételeid!
Az enyém bõ három év alatt lett...Mondjuk,hogy kész!
Négy évszakos és nagyon kicsi a súlya,minden van benne,de semmi ami nem kell . Minden felszerelés kompatibilis a másikkal.
Egy hetes és mindkettõnket bõven ellátja,külsõ kiegészítõk nélküli.Rendkívül kényelmes és masszív!
Tartós bevetési minõség minden,de nem feltûnõ.Az utolsó tabletta is valós körülmények között letesztelve!!!!!
Majd ,ha visszajöttek a prepperek -mint tavaly- és új "vadászterületet" találtak a hivatásos "összeférhetetlenek",akkor felteszem,részletesen,,,,,Kepekkel!:)
Addig is türelmesen várunk!Ha elfogy a vad,a vadászok majd távoznak!
GAZDA
06-09-2015, 05:06 PM
Nézegettem videókat a témából.
Az átfedés miért probléma?
D - törölt tag
06-10-2015, 04:24 AM
DooM , jöhet a leírás .
Ok,majd megcsinálom a promóciót,bár idõm már semmi.Erre pláne nincs!
Bowman
06-18-2015, 07:56 PM
Nem tudom milyen messze van az SHTF, de aki járja az országot azt utol érheti egy hófúvás vagy egy lerobbant autó formájában. Nekem ahhoz kell a cucc, hogy ezt átvészeljem és hazajussak.
Akkor ez most BIB ????
A cucc súlya kb 10 kg, fulra tömött hátizsák. A hátizsák márkáját ne feszegessük (rossz mint a bûn. alkalomadtán lecserélem)
5730
Felsõ zsebében térkép, isofólia, zacskók, telefon töltõk, dinamós lámpa, Algoflex, író eszközök, laptájoló, fütyülõ.
Hátsó zseb a szerszámos. Kesztyû, fûrészlap kétfajta fogazattal, 13-as csavarkulcs (fekhellyé alakítani a kisfurgont),kanálgép, wc papír, p.zsebkendõ, kötözõ cuccok, és az EDC. Az oldalzsebekben két amerikás kulacs. Az vállpántra fûzve egy kis monokular.
5731
A fõ rekeszben két építõipari kemény polifoam (fekhely csípõtõl vállig, párnának ott a hátizsák), bögrébõl-konzerv dobozokból készült spirituszos tábori konyha, kamásli, BW poncsó, palesztín kendõ, tekerõs lámpa-rádió (TESCO), kaja és víz, kés, kaja, édesség, kötszerek.
5732
Az alulról elérhetõ rekeszben két váltás alsónemû, sapka, kesztyû, tisztálkodási felszerelés, egy kopott szandál (mert kényelmetlen egész nap a melós bakancs)
5733
Ezekbõl még csak a tábori konyhát kellett használnom, de biztonság érzetet ad, hogy ott lapul a kocsiban.
Grafitos
06-19-2015, 06:51 AM
Nagyon jókis bag...sok gebaszból ki fog húzni, ha itt lesz az ideje :thumbup
A tekerõs lámpa ott van ugyan és átfedésnek tûnik, de egy fejlámpával még megfejelném a pakkot, kényelmesebb ha menetelni kell .
Nem BIB, hanem GHB - Get Home Bag
Grat hozzá
Bowman
06-20-2015, 06:43 PM
A fejlámpa még beszerzés alatt van. Olyat akarok ami AA vagy AAA elemrõl megy. Gombelemeket nem szeretem, mert gebasz estén nehezebben beszerezhetõk. Olyan lámpát keresek ami nem nyomógombos, csomagban véletlenül nem nyomódik be. Húzó-toló kapcsolósat szeretnék, darab szigetõ szalaggal leragasztani a kapcsolót, és úgy elcsomagolni.
Ez a zsák is olyan mint a karácsonyfa. Soha sincs kész. Mindig aggatunk rá valamit.
varég
06-20-2015, 07:18 PM
A fejlámpa még beszerzés alatt van. Olyat akarok ami AA vagy AAA elemrõl megy. Gombelemeket nem szeretem, mert gebasz estén nehezebben beszerezhetõk. Olyan lámpát keresek ami nem nyomógombos, csomagban véletlenül nem nyomódik be. Húzó-toló kapcsolósat szeretnék, darab szigetõ szalaggal leragasztani a kapcsolót, és úgy elcsomagolni.
Ez a zsák is olyan mint a karácsonyfa. Soha sincs kész. Mindig aggatunk rá valamit.
Petzl Tikka/tikkina típust ajánlanám, ha az a lényeg, hogy sokáig világítson használható fénnyel, és ki is tartson pár éven át.
Nem a legolcsóbb, de megéri.
A Tikkina gyári adat szerint 190 órát világít jófajta elemmel, nekem a Tikka Xp2 egy hetes aktív éjjeli használat után még bõven bírja...
Szakaszos használattal ez az érték bõven elérhetõ... :)
Nyomógombos, viszont ha a fejpántját feltekered a lámpa köré, és kis zacsiba teszed, nem lehet bekapcsolni, akarattal sem... :)
580758085809
Alíz, amúgy a sima túrazsákom is, berendezve inkább INCH-nek, mint BOB-nak, vidéki faluban, annak is egy mellékutcájában élek, így ez van berendezve BOL-nak (van még egy alternatíva, de ez már csak a teljes káosz esetére), nomeg 3 éves a kisfiam, így csak a legvégsõ esetben hagynám el a kérót és második legvégsõ esetben hagynám csak el az autót. :D
Semmi újdonság, nagyjából azokkal a cuccokkal, amiket az elõbbi néhány hozzászólás alatt összeírtunk:
víz 4 liter,( ilyen idõben séta közben ez pl. csak fél napi adag)
kaja (szinte csak tömbösített német katonai vészkaja,tartós energiaszeletek, legkisebb súly legnagyobb kalória)
nyári hálózsák
paracord 20 méter, edény, vízszûrõ+tisztító tabletták,egy darab AA elemmel mûködõ zseblámpa, fejlámpa, 4 tartalék elem,
váltás alsócucc, póló, molinó alsó, felsõ, egy thermo pucsi
motoros eü cucc+ sebösszehúzó ragacs,egy fásli, doboz láz- és fájdalomcsillapító, hintõpor, multivitamin, csipesz
poncho, gyalásó, balta, 2. kés, egy pár melóskesztyû,
fogkefe, kis tubus fogkrém, szappan, egy vileda kendõ
apróságok: tû, cérna, horgok, damil, 10 szem fûzött kukorica, egy 12 cm es porcelán fenõrúd, erõs kukás zacsik, csomag dohány, cigipapír, svéd szikravetõ, Bic öngyujtó, kis doboz só, fókazsír
multitool, kés az övön
puska a tokba, lõszerhez van egy hálós FLC mellény
Nem tudom hány kilós, de kurv@ nehéz, a pusi helyett 3 liter vizet tettem bele múltkor és 10 kilométer után már lefostam a falat. Magokat, meg egyéb fölös cuccokat csak cipeljenek az amerikai kollegák.
Kb. ugyanezek a cuccok megtalálhatóak a kocsimban is, majd valamikor a jármûvek topikban pár sort firkálok…
Hogy sok-e, vagy kevés, az inkább sose derüljön ki.
D - törölt tag
07-02-2015, 03:12 PM
Ez a cucc,hogy úgy mondjam tökéletes :thumbup Meg is néztem gyorsan az enyémet meg van e még vagy Nálad van :)
Nem tudom hány kilós, de kurv@ nehéz, a pusi helyett 3 liter vizet tettem bele múltkor és 10 kilométer után már lefostam a falat.
Van sokféle módszer,hogyan állapítják meg mekkora legyen a súly.Van aki a testsúlyhoz méri,de szerintem ez nem jó.
Nekem az vált be,hogy nyújtott karral magam mellett ,egy kézzel felemelem és ha könnyedén tudom tartani,akkor az "egész napos hátizsák". Pont jó az erõmhöz,hogy egész nap minden megerõltetés nélkül rajtam legyen.
Következõ fokozat két nyújtott kézzel magam elé emelem és könnyen tartom,ez a turista fokozat,pihenõkkel .
Következõ felveszed és guggolásból segítség nélkül felállni,ha könnyen megy akkor jó,ez a teher hordó fokozat.
Természetesen derék pántos,jó hátizsákra vonatkozik.Többet nincs értelme pakolászni bele,arra ott a talicska.
varég
07-02-2015, 04:35 PM
Ez a cucc,hogy úgy mondjam tökéletes :thumbup Meg is néztem gyorsan az enyémet meg van e még vagy Nálad van :)
Van sokféle módszer,hogyan állapítják meg mekkora legyen a súly.Van aki a testsúlyhoz méri,de szerintem ez nem jó.
Nekem az vált be,hogy nyújtott karral magam mellett ,egy kézzel felemelem és ha könnyedén tudom tartani,akkor az "egész napos hátizsák". Pont jó az erõmhöz,hogy egész nap minden megerõltetés nélkül rajtam legyen.
Következõ fokozat két nyújtott kézzel magam elé emelem és könnyen tartom,ez a turista fokozat,pihenõkkel .
Következõ felveszed és guggolásból segítség nélkül felállni,ha könnyen megy akkor jó,ez a teher hordó fokozat.
Természetesen derék pántos,jó hátizsákra vonatkozik.Többet nincs értelme pakolászni bele,arra ott a talicska.
A pakolással, súlyok megfelelõ elhelyezésével sokat lehet javítani a teher érzésén, és stabilitásán.
(ilyen felszerelést amúgy is nehezebb elcsomagolni, mint a "normál" túracuccot.)
Az Alice egy külsõ vázas zsák amit máshogy kell pakolni, mint a belsõ vázasakat.(mindkét típus van nekem)
Az alábbi linken írnak pár dolgot errõl:
http://tulelniatermeszetben.blog.hu/2010/07/12/hatizsak_4
Ihasz Laci
08-18-2015, 10:36 AM
a youtube-on belefutottam egy challenge videoba. a video keszitoje csinalt egy tulelo csomagot. ami kriteria volt, hogy a csomag nem lehet 5 fontnal (kb 2,5kg) nehezebb. hat en is csinaltam egy sajat verziot, akit erdekel itt megnezheti: https://www.youtube.com/watch?v=_A4g92JUfQs&index=1&list=PLRMS9rkv8u3sePy7W4kO32BZXfRKid3D9
es ez volt az eredti challenge video: https://www.youtube.com/watch?v=LjTMCkRrPYg
varég
08-22-2015, 01:12 PM
A neten találtam ezt a videjót:
https://www.youtube.com/watch?v=haZifmWTJNg
Kicsit tovább gondoltam.
Ha ez a tekercs akkorára van elkészítve, hogy a hátizsákodba beleférjen, azokat tartalmazza, amire szükséged lesz, akkor a zsákot fel tudod szabadítani általános célokra is.
Mondjuk, a hely kihasználása nem a legjobb lesz...
Ihasz Laci
08-22-2015, 02:07 PM
A neten találtam ezt a videjót:
https://www.youtube.com/watch?v=haZifmWTJNg
Kicsit tovább gondoltam.
Ha ez a tekercs akkorára van elkészítve, hogy a hátizsákodba beleférjen, azokat tartalmazza, amire szükséged lesz, akkor a zsákot fel tudod szabadítani általános célokra is.
Mondjuk, a hely kihasználása nem a legjobb lesz...
de elegge le van limitalva a hasznos hely merete es formalya (lapos teglalap) ahogy a videoban is lattad semmi kulacs vagy barmi fem fozoedeny vagy nagyobb meretu es formaju dolog nem fer el ebben a tekercsben.
nekem nem igazan jott be.
varég
08-22-2015, 03:28 PM
de elegge le van limitalva a hasznos hely merete es formalya (lapos teglalap) ahogy a videoban is lattad semmi kulacs vagy barmi fem fozoedeny vagy nagyobb meretu es formaju dolog nem fer el ebben a tekercsben.
nekem nem igazan jott be.
Tegyük fel van egy zsákod, ezt a tekercset abba teszed bele.
Marad benne hely még sok mindennek...
Így használható lehet a cucc :)
Ihasz Laci
08-22-2015, 04:00 PM
Tegyük fel van egy zsákod, ezt a tekercset abba teszed bele.
Marad benne hely még sok mindennek...
Így használható lehet a cucc :)
taskan beluli rendezkedesra biztos hasznos. viszont ha a taskaba is meg a tekercsbe is pakolsz akkor mar nem fogod tudni hasznalni arra amit az elozo kommentedben irtal: ,,Ha ez a tekercs akkorára van elkészítve, hogy a hátizsákodba beleférjen, azokat tartalmazza, amire szükséged lesz, akkor a zsákot fel tudod szabadítani általános célokra is.''
mert a tekercs tele lesz es amit a zsakbol kipakolsz nem fogod tudni a tekercsen belul elhelyezni.
nem rosz dolog ez a tekercs csak a hely meg a meret beli limitalt befogado kepesseget kell szemelott tartani hasznalat elott.
Nyilván nem a hivatásos katonáktól/kommandósoktól/triatlonosoktól/Morpheustól stb. kérdezem, inkább az átlagos punnyadékoktól, de próbáltatok már BOB-al, (vagy plusz 12-15 kilóval a háton, kézben) túrabakancsban futni? Most próbáltam ki, siralmasan pár száz méter után át kellett váltsak sétára... :mad:
varég
09-07-2015, 01:57 PM
Nyilván nem a hivatásos katonáktól/kommandósoktól/triatlonosoktól/Morpheustól stb. kérdezem, inkább az átlagos punnyadékoktól, de próbáltatok már BOB-al, (vagy plusz 12-15 kilóval a háton, kézben) túrabakancsban futni? Most próbáltam ki, siralmasan pár száz méter után át kellett váltsak sétára... :mad:
Szerencse, hogy nem lett izületi/szalag sérülésed...
Erre edzeni kell.(nekem sem menne.)
D - törölt tag
09-07-2015, 02:37 PM
Ami teljesen természetes dolog!Az említett supermenek sem futkosnak a málhazsákban,legalábbis én voltam katona,de nem volt megkövetelve 15 kilóval futni.A seal-nál sincs megkövetelve.Folyamatos tempós menetelés a követelmény.
Morpheus
09-07-2015, 04:53 PM
Elképesztõ!
Új kategória lettem...:-) :-) :-)
mossberg-operator
09-10-2015, 09:12 PM
http://kepek.444.hu/2015/09/10/ha-menekulnod-kene-otthonrol-te-mit-pakolnal-a-taskadba/
mmilan21
09-11-2015, 06:26 AM
http://kepek.444.hu/2015/09/10/ha-menekulnod-kene-otthonrol-te-mit-pakolnal-a-taskadba/
Azért ezen jót mosolyogtam. Ebbõl látszik, hogy sokan nem túlélni, hanem mások nyakán akarnak élni - legalábbis addig amíg nem találnak munkát(persze Európában így is nagy a munkanélküliség és hogy hoznának létre újabb 1-2 millió munkahelyet?).
Hajzselé fontosabb a víznél - hogyne :haha:
Gyógyszerek - oké
telefon - oké (de valószínûleg nem tudják a magyar mentõk számát sem :rolleyes:)
pénz - oké
élelmiszer - oké
A legfontosabbról megfeledkezett az összes tojáshéjas hátsójú áll "túlélõ" - A VÍZRÕL
Hogy lehet víz vagy legalábbis 1 db vízzel megtölthetõ 1l-es kulacs/pet palack nélkül elindulni??? Nóórmáális??
Vízszûrõrõl már nem is ábrándozok, de egy faszenes szûrés elég kézenfekvõ és ingyen van a tábortûz maradékából, pet palackot meg sok helyen találnak hozzá.
suuperbus
09-11-2015, 05:56 PM
mmilan21,
Azt hiszem nagyon szégyellném magam, ha valaha arra vetemednék, hogy háborús menekülteket nevessek ki...
Hogy melyik mennyire menekült, azt szerintem itt nem tudjuk eldönteni. Az biztos hogy se a vizet, se az élelmet nem becsülik. (Amit én egyszerûen nem tudok megérteni.)
mmilan21
09-11-2015, 06:54 PM
mmilan21,
Azt hiszem nagyon szégyellném magam, ha valaha arra vetemednék, hogy háborús menekülteket nevessek ki...
Akik tényleg háború elõl menekülnek azok tudják mi az hogy nélkülözés és nem pazarolnak! Az átlag magyar ember is tudja hogy mi az hogy nélkülözés - én is.
A cikk tartalmára reagáltam és nem általánosítottam.
Szerinted mennyire elõre látó gondolkodásra utal, ha valaki olyan dolgot mint pl. hajzselét hoz magával a menekülõ zsákjában egy létfontosságú eszköz helyett?
Buckalako
09-11-2015, 07:04 PM
Hogy melyik mennyire menekült, azt szerintem itt nem tudjuk eldönteni. Az biztos hogy se a vizet, se az élelmet nem becsülik. (Amit én egyszerûen nem tudok megérteni.)
Szerintem aki idáig eljön több békés országon keresztül, az már egy ideje nem menekül, hanem a jólétet keresi.
suuperbus
09-12-2015, 06:23 PM
Akik tényleg háború elõl menekülnek azok tudják mi az hogy nélkülözés és nem pazarolnak! Az átlag magyar ember is tudja hogy mi az hogy nélkülözés - én is.
A cikk tartalmára reagáltam és nem általánosítottam.
Szerinted mennyire elõre látó gondolkodásra utal, ha valaki olyan dolgot mint pl. hajzselét hoz magával a menekülõ zsákjában egy létfontosságú eszköz helyett?
Ha nem általánosítasz akkor természetesen rendben van. Nyilván a hajzselé a legfeleslegesebb dolog amit el tudok képzelni, de menekülõknél tipikus, hogy felesleges dolgokat is hurcolásznak. Nem a mi dolgunk eldönteni, hogy ki a menekült és ki nem. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szerint a cikkben szereplõk menekültek. Ez egy jogi kategória, lehet rajta vitatkozni, de az egyszerûség kedvéért fogadjuk el a szakértõk minõsítését.
A felszerelésre visszatérve a valóság azt mutatja, hogy sok cuccal indulnak és minimalista felszereléssel érkeznek. Ez a valóság. A teljesen felszerelt BOB pedig inkább a békeidõben mondjuk egy tornádó elõl menekülõ amerikaiakra jellemzõ.
Egyébként érdekelne a reakció, ha egy katonai hátizsákos, baltás-késes, katonai fejadaggal, EÜ csomaggal, gyalásóval, sátorlappal, tûzgyújtóval felszerelt szír férfi feltûnne a határon és elmesélné, hogy helló én csak prepper vagyok, félre ne értsétek barátaim....
mmilan21
09-12-2015, 08:02 PM
Egyébként érdekelne a reakció, ha egy katonai hátizsákos, baltás-késes, katonai fejadaggal, EÜ csomaggal, gyalásóval, sátorlappal, tûzgyújtóval felszerelt szír férfi feltûnne a határon és elmesélné, hogy helló én csak prepper vagyok, félre ne értsétek barátaim....
Erre én is kíváncsi lennék. Egy ilyen prepper már elmondhatná hogy letesztelte a felszerelését terepen.
Szerintem van egy-két ilyen ember, csak kerülik a médiát - én legalábbis ezt tenném ilyen helyzetben.
suuperbus
09-12-2015, 08:26 PM
Erre én is kíváncsi lennék. Egy ilyen prepper már elmondhatná hogy letesztelte a felszerelését terepen.
Szerintem van egy-két ilyen ember, csak kerülik a médiát - én legalábbis ezt tenném ilyen helyzetben.
Egy átlagosan kinézõ fekete hátizsákkal el tudom képzelni!
Fontos, hogy kívülrõl ne lássák, hiszen az út jelentõs részében nem gyalog hanem hagyományos módon megy (busz, vonat, taxi). Mindez természetesen csak feltételezés.
Buckalako
09-12-2015, 09:06 PM
A felszerelésre visszatérve a valóság azt mutatja, hogy sok cuccal indulnak és minimalista felszereléssel érkeznek.
Képeket elnézve úgy tûnik hogy sokan ami éppen nem kell azt elszórják hogy ne kelljen cipelni, úgyis kapnak (vagy vesznek) másikat útközben.
Geddon esetén erre nem lehet alapozni.
D - törölt tag
09-13-2015, 06:29 AM
Az ember,akit itt bemutatsz,az nem fog Európába jönni élõsködni!Az az ember egy gondolkodó lény,nem csak gyerekcsináló ösztönállat!
Az az ember elõre látó,felkészült,100%,hogy dolgozik,meg van a helye,nem szorul másokra és nem vinnyog,randalírozik,üvöltözik a gyûjtõpontokon!
Ilyen embert nem fogsz ezek között találni!
Meg sem fogod találni! ;)
suuperbus
09-13-2015, 06:56 AM
Doom,
A szírek teljesen átlagosak lehettek, amíg el nem kezdõdött a háború. Érdemes megnézni a szír városok háború elõtti képet. Több mediterrán város is látható, tengerpart, jó kaják, normálisnak nevezhetõ élet. Ezt lõtték zéró pontra az iszlamisták és az ellen nem hiszem, hogy sokat segít mondjuk egy néhány havi tartalék.
Aki pedig nagyon vonzódik a háborús dolgok iránt az maradt és választhat az egyre sokasodó fegyveres szervezetek közül, akik feleslegesen lövik egymást. Ha jól emlékszem, a térségben Libanonban volt sokáig polgárháború sõt az Irak Iráni háborút is idesorolom, egyiknek sem volt semmi értelme.
Beszéljünk a felszerelésrõl, hiszen ez a témánk. Továbbra is meggyõzõdésem, hogy érdemes felülvizsgálni a BOB tartalmát. A klasszikus bozótharcos megközelítés helyett egy néha városi, néha vidéki környezetben való mozgáshoz szükséges cucc a jobb, mobiltelefonnal, töltõvel, pénzzel, városi ruhával. Katonai és terepdolgok kerülendõk, de egy sátoralj vagy meleg ruha nagyon kellhet. Vegyük észre, hogy akik itt menekülnek azok túlélõk a maguk módján.
D - törölt tag
09-13-2015, 07:34 AM
Beszéljünk a felszerelésrõl, hiszen ez a témánk. Továbbra is meggyõzõdésem, hogy érdemes felülvizsgálni a BOB tartalmát. A klasszikus bozótharcos megközelítés helyett egy néha városi, néha vidéki környezetben való mozgáshoz szükséges cucc a jobb, mobiltelefonnal, töltõvel, pénzzel, városi ruhával. Katonai és terepdolgok kerülendõk, de egy sátoralj vagy meleg ruha nagyon kellhet. Vegyük észre, hogy akik itt menekülnek azok túlélõk a maguk módján.
Pont ezért indítottam a 10 dolgot topicot!
A körülmények! Káosz! fosztogatás,népvándorlás,a rend felbomlása,termelés,egészségügy,közmûvek leálltak!
A helyszín mindenhol!Városi környezet,vidéki környezet,hegyvidék,sivatag.Mindegy mindenhol helyt kell állni,nem tudni mit dob a gép!
:thumbup Igazad van be kell olvadni a környezetbe,ilyen helyzetben ez a legjobb taktika.
Bár néha sokkal jobb a fõvonaltól távol maradni.Ez helyzet függõ és ezért erõltetem,a rugalmas gondolkodás és cselekvés elsajátítását.
A katonai dolgokat speciel én azért részesítem elõnyben ,mert jó minõségû és tartós.De ebben is van finomabb vonal.Pl a hátizsákom barna,katonai,de barna!Nem terep ,hanem olyan semmilyen.Az ,hogy molle? Állítom az emberek háromnegyedének fogalma sincs,hogy az mi.
Igazad van,rohadt nehéz megtalálni az egyensúlyt,fõleg ebben a menekült helyzetben.De õk nem menekültek és nem magukról gondoskodnak!Neki indúltak ,mert miért ne!Azzal a tudattal,hogy nekik jár! Minden JÁR!Mert a liberális Európát ki kívánják használni.Ki kívánják használni a jó szándékot,az empátiát a segítõ szándékot.Ezért én nem keverném õket a bob-témakörbe!Mert ha semmit sem hoz akkor is kap mindent,mert dolgozni büdös,élõsködni,követelõzni meg nagyon megy.
Nem szerencsés ezért ide keverni õket.
De nézzük a normális világot!
Vidéken az lóg ki a sorból aki nem bakancsba és terepruhába jár!Nálunk vidéken minden településen ebbe járnak az emberek,mert olcsó,tartós,meg lehet a vásárba venni és kényelmes.A papa wodland színben pompázik a biciklin a bolt felé.
Tehát nem ördögtõl való a katonai szín.
Abban igazad van,hogy kell pénz,teló,kommunikáció.De ha elfér,miért ne lehetne egy csajka,kanálgép,katonai élelmiszer csomag a zsákba.Akár balta is.
suuperbus
09-13-2015, 09:40 AM
Igen, a katonai felszerelések elérhetõ árban sokszor olcsóbbak. Igazad van, vidéken gyakoribb és jobban elfogadott a terepszín, más országokban nem tudom mennyire elterjedt, de praktikussága miatt emiatt elképzelhetõnek tartom. Én is most gondolkodom egy normál színû molle rendszerû hátizsák beszerzésén, ami túrazsák lenne elsõsorban. Éppen a molle rendszer elõnyei miatt fogok ilyet venni. Nem értem ez miért nem terjedt jobban el a túrázók között.
varég
09-13-2015, 11:06 AM
Igen, a katonai felszerelések elérhetõ árban sokszor olcsóbbak. Igazad van, vidéken gyakoribb és jobban elfogadott a terepszín, más országokban nem tudom mennyire elterjedt, de praktikussága miatt emiatt elképzelhetõnek tartom. Én is most gondolkodom egy normál színû molle rendszerû hátizsák beszerzésén, ami túrazsák lenne elsõsorban. Éppen a molle rendszer elõnyei miatt fogok ilyet venni. Nem értem ez miért nem terjedt jobban el a túrázók között.
Vannak katonai(és katonai jellegû) zsákjaim, nem is egy. :)
A MOLLE rendszer számtalan elõnye mellett azért van hátránya is:
pl. a hátizsák külsõ felületének lehetõség szerint síknak kell lennie(hengeresen feszül majd a szalag), ez a túrazsákokon nehezen megoldható.
A zsák árát megnöveli a molle-kialakítás, ha nem tesco tactical kategóriáról volna szó, mivel a legtöbb túrazsák anyaga nem bírná el a plusz terhelést, emiatt erõsebb(és drágább) anyagokat kell használni.
Nem mindenkinek tetszik a katonás dizájn.
Azért a Lowe Alpine, Arc'terix, Karrimor, stb. gyárt katonai kivitelû túrazsákokat, iszonyat kényelmesek, viszont sajnos az áruk nem a legalacsonyabb kategória.
A terepszínrõl:
Elõnye a rejtõzés, a hátránya, hogy adott esetben ha olyan helyzetben vagyok, nem biztos, hogy a kérdés lesz az elsõ az automata védekezõ-megelõzõ tevékenységgel szemben...(militáns beállítottságú személy->fegyvere lehet vagy nem baráti társaság elõreküldött megfigyelõje...)
Szeretném megkérdezni,azoktól akiknek van kész bob(menekülõ csomag) a birtokában,hogy mi a személyes tapasztalatuk?
Mik a próbák,tesztek eredményei? Esetleg tudna e segíteni egy kipróbált összeállítás leírásával?Elõre is köszönöm!
Bowman
09-23-2015, 07:15 AM
......Ezért én nem keverném õket a bob-témakörbe!Mert ha semmit sem hoz akkor is kap mindent,.....
Ha akarna sem hozhatna nagyobb cuccot. Az embercsepészek kihajítják a csónakból a nagyobb pakkot. Kell a hely. Ha kedves utas reklamál, õt is kidobják.