View Full Version : BOB (Bug Out Bag)
Ihasz Laci
11-02-2015, 07:20 PM
van nekem is egy ilyen bug out bag-em
bar nem igazan koveti a tulelos koncepciot, inkabb a valos helyzetekre van elkeszitve.
roviden igy nez ki, ezek vannak benne:
-,,iroda'' masolatok az osszes hivatalos dokumentumjainkrol, utlevel, bank stb
-valltas ruha 3 fore, asszony, leany, jomagam
-egy kredit kartya es kp
-egeszsegugyi es tisztasagi csomag
-mobil telo, kartya es tolto
-menekulo keszlet: nagy maglite lampa, fejlampa
2 kezi porolto
acs kalapacs
hat ennyi, ha hirtelen el kell hagynom a hazamat erre van szuksegem
GAZDA
11-03-2015, 04:17 PM
-menekulo keszlet: nagy maglite lampa, fejlampa
2 kezi porolto
acs kalapacs
Kifejtenéd hogy miért pont ezek?
Ihasz Laci
11-03-2015, 07:30 PM
Kifejtenéd hogy miért pont ezek?
a lakastuztol tartok a leginkabb mint lehetseges oktol amiert el kene hagynom a lakasomat.
a maglite rudlampa eros es jol hasznalhato ablak uveg toresre is. ha az ablakon keresztul kene elhagynom a lakast.
az acs kalapacs szoghuzo feje jol mukodik feszitesre esetleges ajto nyitashoz ha valamaelyik beszorulna. (3 ajton kel atjutnom mig kierek a lakasbol a parkoloba) vagy csak egyszeruen leverem a zarat a kalapacsfejjel. de ha nagyon be lennek szorulva a lakasba a kalapaccsal vernem szet a falat, hogy atjussak a szomszed lakasba vagy ki az erkelyre ha kell. a porolto azt hiszem egyertelmu.
hat ezert valasztottam ezeket a szerszamokat.
Ihasz Laci
11-03-2015, 07:32 PM
de ha valami hivatlan vendeg is proballna bejutni a porolto maglite/kalapacs kombo egesz jo onvedelmi eszkoznek is:)
GAZDA
11-03-2015, 07:57 PM
Így már értem. Valami ilyesmi nem lenne jobb: http://veghteam.hu/termek/acsbalta-kovacsolt-nyelezett-08-kg-struc-muta/
Ihasz Laci
11-04-2015, 07:50 AM
Így már értem. Valami ilyesmi nem lenne jobb: http://veghteam.hu/termek/acsbalta-kovacsolt-nyelezett-08-kg-struc-muta/
a fejsze vege jol johetne de hianyolom rola azt a szoghuzot ami az acs kalapacson van, majdem olyan jo mint egy feszito vas, jol lehet vele zart ajtokat feltorni.
http://www.cserebere.hu/termek/lux-tools-moller-acs-kalapacs nekem olyan van mint a kepen a jobb oldali. de veszek egy olyat mint a baloldalon lathato azon van minden:)
GAZDA
11-04-2015, 07:54 PM
Inkább a bal oldali ha választanom kell, de én inkább tûzoltófejsze párti vagyok.
Hát igen!Voltaképpen egy jó Bob-összeállításánál sok mindent figyelembe kell venni.Mindent nem lehet mivel nem bírnánk el és egy adott szituációban egy másik összeállítás veszélyes is lehet.
Mire gondolok? pl.egy földrengés esetén a menekülésnél,nem kell fegyver,mint pl.a fosztogatók közötti kitörésnél,mert egy ellenõrzõ pontnál kattanhat a bilincs.
A jó bob egy alapcsomag,a minden szituban szükséges dolgokkal és mellé készítve a speciálisan arra katasztrófára szükséges kiegészítõk.
pl. egy lakástûznél,az élelem,menedék,víz,iratok,gyógyszerek,fejlámp a mellett---kell egy nagy vizes takaró,égést kezelõ eü.csomag,légzés védelem,tûzoltó cuccok és akár ajtó nyitó eszközök(fejlámpa is kell,de az benne van az alapcsomagba ). De a vész elmúltával ezek fölöslegessé válnak.
De más kell radioaktív szennyezõdés,mérgezõ gázok elöli menekülés,földrengés vagy zavargások idején,
Elég összetett egy jó bob kérdése.
Ihasz Laci
11-05-2015, 07:20 AM
Hát igen!Voltaképpen egy jó Bob-összeállításánál sok mindent figyelembe kell venni.Mindent nem lehet mivel nem bírnánk el és egy adott szituációban egy másik összeállítás veszélyes is lehet.
Mire gondolok? pl.egy földrengés esetén a menekülésnél,nem kell fegyver,mint pl.a fosztogatók közötti kitörésnél,mert egy ellenõrzõ pontnál kattanhat a bilincs.
A jó bob egy alapcsomag,a minden szituban szükséges dolgokkal és mellé készítve a speciálisan arra katasztrófára szükséges kiegészítõk.
pl. egy lakástûznél,az élelem,menedék,víz,iratok,gyógyszerek,fejlámp a mellett---kell egy nagy vizes takaró,égést kezelõ eü.csomag,légzés védelem,tûzoltó cuccok és akár ajtó nyitó eszközök(fejlámpa is kell,de az benne van az alapcsomagba ). De a vész elmúltával ezek fölöslegessé válnak.
De más kell radioaktív szennyezõdés,mérgezõ gázok elöli menekülés,földrengés vagy zavargások idején,
Elég összetett egy jó bob kérdése.
ahogy te is irtad ha mindenre felkeszulnenek nembirnank el a bob-t
egyszer mar keletettek a tuzoltok mert eltort egy gaz cso es kilakoltattak a kornyeket. meg egyszer meg regebben erdotuz miatt kelett majdnem menni de aztan sikerult megallitaniuk a tuzet.
nekem ezek a dolgok maradtak meg mint veszesetek amiert el kene hagynom a hazam. ezek mind valos es ismetlodo esemenyek, folyamatosan tortennek lakastuzek meg gazszivargasok. foldrengesek szerencsere nem tul gyakoriak europaban.
szoval en ugy latom ha valami ilyesmi tortenne, tuzvesz vagy gazrobbanas, amik csak kis kornyeket erintenek nem rohannek mindjart az erdobe tulelni mint a sok youtube videos emberke. csak az elso szallodaig kell menni. ez az en tervem arra az esetre ha valami helyi szinten tortenik.
ha orszagosan tortenik valami arra meg nincs tervem.
Treff király
11-10-2015, 12:27 PM
Bombát a BOB-ba! Mármint kalóriabombát a hátizsákba. 1 liter étolaj kb. 9000 kcal. Válasszunk még hozzá 1 literes bõvebb szájú mûanyagpalackba mézes diót! Annak a kalóriatartalma durván 5000 kcal (mert 10 dkg méz 320 kcal, 10 dkg dió 672 kcal). Ez a 2liternyi készlet önmagában szûk 1 hétig, vagy közben beszerzett ételeket (gumók, termések, levelek, állat, liszt, tészta stb.) kiegészítve több hétig életben tart.
mmilan21
11-10-2015, 02:04 PM
Bombát a BOB-ba! Mármint kalóriabombát a hátizsákba. 1 liter étolaj kb. 9000 kcal. Válasszunk még hozzá 1 literes bõvebb szájú mûanyagpalackba mézes diót! Annak a kalóriatartalma durván 5000 kcal (mert 10 dkg méz 320 kcal, 10 dkg dió 672 kcal). Ez a 2liternyi készlet önmagában szûk 1 hétig, vagy közben beszerzett ételeket (gumók, termések, levelek, állat, liszt, tészta stb.) kiegészítve több hétig életben tart.
Mézes dióm most is van pár üveggel. Nem csak dió hanem napraforgó és tökmag is van benne. Már csak a szezám mag hiányzik belõle.
Étolajat lehet hogy zsírral helyettesíteném(nekem ebbõl van itthon több) vagy inkább hidegen sajtolt olajat használnák.
Ihasz Laci
11-10-2015, 02:12 PM
es az etolajat csak ugy magaba elszurcsolgetned? nem lesz tole hasmenesed? vagy be kell keverni a mezes dioval es ugy kell fogyasztani?
Treff király
11-10-2015, 02:57 PM
Igen. Jobb híján. Ha már választani kell, az életben maradásra szavazok - ilyen áron.
BragBOL
11-10-2015, 03:01 PM
Az éhhalál lehet nem visz el, de a májhalál tuti! :D
Ihasz Laci
11-10-2015, 03:18 PM
Igen. Jobb híján. Ha már választani kell, az életben maradásra szavazok - ilyen áron.
csak azert kerdeztem mert ha hasmenest okoz az szerintem nem jo, azert mert felgyorsitja a kiszaradas. ha hirtelen tul sok testfolyadektol szabadusz meg ilyen-olyan formaban az kiszaradashoz vezethet.
st.jimmy
11-10-2015, 07:01 PM
Amit lehet ki kell próbálni! :D
A legtöbb veszélyes dolognál van egy testérzet ami figyelmeztet.
Mivel lehet kitolni a mennyiséget? Cukor, keményítõ, sav (ecet, citromlé), rost, só, csípõs, víz, (alkohol :O )? Lehet, hogy ezeknek valamilyen kombinációja...
Valószínûleg egyénre is jellemzõ!
Aztán azt is érdemes figyelembe venni, hogy az éhezõnek mindig elõször könnyen emészthetõ dolgokat szoktak adni, tehát lehet, hogy az adagolással is el lehet tolni a dolgot
Ha van tapasztalat az olaj, mint túlélõkalória fogyasztásról azért írjátok meg :D
(egyébként irgalmatlan mennyiségû zsírt és olajat tudok elfogyasztani, de nálam is van határ :D )
haven
11-10-2015, 08:58 PM
a méz a legkönnyebben emészthetõ táplálék. Az olajfogyasztást mindenkinek saját magának kell kitapasztalni. Én speciel kortyolgatom az olajat, semmi hasmenés. Mondjuk szerintem ez vércsoport függõ is. Lásd vércsoportos táplálkozás.
Ihasz Laci
11-10-2015, 08:58 PM
ha mar olaj meg zsir a tema akkor szerintem a legjobb olajban sult zsiros tulelo kaja a toportyu.
astonferi
11-11-2015, 10:53 AM
olajtól fosol és szétcseszi a májad, és epe görcsöd is lesz egy idõ után. oliva olajat viszont lehet inni bár annak nem tudom mennyi a kaloria értéke. zsír se jobb sokkal. ezekkel az a gond hogy a szervezeted nehezen oldja fel és emészti meg.
Sziasztok,
Nagyjabol kapcsolodik a BOB-hoz, ezert ide teszem.
Azon gondolkozok, hogy mi mennyire fontos, mire/mivel keszuljon az ember.
Nem a megszokott valoszinuseg*hatas elv alapjan csoportositva, hanem 3 nagyobb blockot alkotva:
-SHTF eseten biztosan szukseges, kritikus
-SHTF eseten lehet hogy kell, ekkor kritikus
-SHTF eseten jo ha van
Az egyes blockokon belul pedig az alapjan csoportositva a dolgokat, hogy mi mennyire gyorsan kell.
3 nap: viz
Termeszetesen a 3 nap ugy ertendo, hogy addig nem hal meg az ember, de a szokasos teljesitmeny leadasahoz ennel sokkal rovidebb idon belul is kell az ivoviz.
Megoldas elso fele: 1.5 liter asvanyviz (az 1.5 kilo meg cipelheto). A megoldas masik fele: neomagnol tabletta. Elvileg jo lenne a 10 db-os kiszerelesu is, mivel kozepes SHTF atveszelheto vele; gyakorlatilag azonban ennek torekeny a csomagolasa. Igy marad a 150 db-os kiszereles, aminek a 20 deka koruli tomege viselheto, 7 000 Ft koruli ara kicsit huzos, de cserebe "orokke" eleg, hiszen 1/4 tablettaval 1.25 liter viz fertotlenitheto (ez kenyelmesen belefer a 1.5 literes asvanyvizes palackba), ha napi egy tablettat szamolunk (3x1.25=3.75 liter viz, plusz 1/4 tabletta egyeb celra), akkor majdnem fel evre eleg ez az egyetlen doboz.
3 het: elelem
Itt is a 3 het az eletbenmaradas ideje, tehat ennel sokkal kisebb idotartam eseten is nem csak kellemetlenseget, de komoly teljesitmenycsokkenest okoz az ehezes.
Megoldas: 1 kilo haztartasi keksz (kenyer helyett, tobb honapos szavatossagi ido), nehany olajoshalkonzerv, nehany vagdalthuskonzerv, 1 MRE. So.
Praktikus lenne kiszamolni, hogy ez hany kaloria, az alapjan lehetne tudni, hogy mennyi idore eleg.
3 masodperc: biztonsag
Megoldas: semmi extra az EDC-hez kepest.
40 masodperc: nagy volumenu verzes csillapitasa
Megoldas: torniquet+"B" elsosegelycsomag (nem doboz, hanem a sokkal kisebb meretu szovetzacskos kiszereles).
Onmagaban az erszorito alkalmatlan! De egy szabvany elsosegelycsomaggal kozosen hasznalva (ha megvan a hasznalatahoz elengedhetelnul szukseges tudas, ami nem sok, de e nelkul lehet, hogy sokkal tobber artunk, mint hasznalunk) kivalo lehet. Az ajanlott hasznalati modja: erszorito felrakasa (combon 40 masodpercen belul, karon lehet lassabban is), majd nyugodt tempoban, akar 6 perc alatt nyomokotes felrakasa, erszorito levetele.
3 perc: levego
Szerintem annyira kicsi az esely arra, hogy hasznalni kelljen, hogy NEM kell a BOBba tenni gazalarcot, vagy hasonlo eszkozt.
Nehany perc: kihules
A mi eghajlatunkon nem jellemzo a gyors kihules, de telen egy kozepes tempoju kihules realisan elofordulhat (sot, akar osszel is konnyen osszejohet egy tudogyulladas).
Megoldas: esokabat+tulelofolia+pled (es utobbi sajnos eleg nagy helyet foglal, de legalabb konnyu).
Ezek onmagukban kevesek, de alapbol feltetelezheto, hogy legalabb nagyjabol az adott idojarasi viszonyoknak megfelelo ruhazatban van az ember, tehat ez csak kiegeszites.
Nagyobbreszt ide, kisebbreszt az elelemhez tartozik: egy ESBIT fozo tartalek kockakkal, es persze vizalloan csomagolt gyufaval. Elelemhez hasznositashoz egy csajka is szukseges.
1 nap: higienia
Egy egyszeru hasmenes is drasztikusan csokkenti kicentizett helyzetben a tulelesi eselyeinket, ezert ez kifejezetten fontos.
Megoldas: 10-20 papirzsebkendo (wc papirkent is hasznalhato), es a korabban emlitett napi 1/4 neomagnol tabletta, eloszor 1/4 decivel elmosni/beaztatni az evoeszkozoket, majd ezt higitva 2.5 decire a napi tisztalkodashoz hasznalni.
Nagyobbreszt ide, kisebb reszben a kihuleshez tartozik: valtas fehernemu es polo, hogy tudjunk szarazat/tisztat felvenni.
yeahno
11-13-2015, 05:40 PM
Olaj és zsír témához:
Mogyoróvajjal jártam úgy, hogy ugyan egy hónapban 2-3szor eszek belõle, mikor kipróbáltam milyen lenne egy napon át csak ezen és kenyéren élni, kb egy nagykanálnyi mogyvaj után úgy felpuffadtam hogy azt hittem ott maradok. Kellet vagy két nap mire valamennyire helyreállt az emésztésem.
Már csak ezért is érdemes kipróbálni milyen lesz majd ha az elraktározott kaján kell élni.
mmilan21
11-13-2015, 08:04 PM
Olaj és zsír témához:
Mogyoróvajjal jártam úgy, hogy ugyan egy hónapban 2-3szor eszek belõle, mikor kipróbáltam milyen lenne egy napon át csak ezen és kenyéren élni, kb egy nagykanálnyi mogyvaj után úgy felpuffadtam hogy azt hittem ott maradok. Kellet vagy két nap mire valamennyire helyreállt az emésztésem.
Már csak ezért is érdemes kipróbálni milyen lesz majd ha az elraktározott kaján kell élni.
Mindenkinek más az emésztése és anyagcseréje, ezért ki kell tapasztalni mindenkinek egyénileg, hogy számára mi az optimális mérték.
Ez is a felkészülés egyik kisebb, de annál fontosabb része.
3 masodperc: biztonsag
Megoldas: semmi extra az EDC-hez kepest.
Megtapasztaltam nemrégen(kutyatámadás),hogy ebben az esetben század másodpercekben beszélhetünk,levonva belõle a sokk okozta reakció idõt! Az önvédelmi eszközöket azonnal kivenni a bobból és a zsebbe rakni.Még most békében is ez az egyik legfontosabb dolog.
3 perc: levego
Szerintem annyira kicsi az esely arra, hogy hasznalni kelljen, hogy NEM kell a BOBba tenni gazalarcot, vagy hasonlo eszkozt.
Szinte ez fordulhat elõ a legtöbbször,hogy tiszta levegõt kell venni!
Lakástûz,ipari katasztrófa,terror támadás,tömegoszlatásba keveredés és kimenekülés,járvány.
3 nap: viz
Jó a tabletta forrás vízhez,ha nem bízunk benne,hogy nincs benne biológiai szennyezés,vírus vagy élõsködõ.
De valódi helyzetben a víz piszkos lesz és szennyezett.Ha már annyira SHTF,hogy már ásványvizet sem osztanak,lajtos kocsi sem jön,még kút víz sincs sehol akkor nem elég a tabletta.Kerámia szûrõ és forralás.Víztisztító és edény.
de alapbol feltetelezheto, hogy legalabb nagyjabol az adott idojarasi viszonyoknak megfelelo ruhazatban van az ember, tehat ez csak kiegeszites.
Tapasztalatból írom,hogy a rajtad levõ ruházat rövid idõ alatt használhatatlanná válik,koszos lesz,sáros,beázik,átázik.
Tartalék alsó ruha és hálózsák kötelezõ darab,valamint papucs vagy valami tartalék cipõ.Váltás ruhának(alsó ruhának) szabadidõ ruha,zokni,alsó,póló. a lényeg,hogy teljes értékû legyen.
A ruha használhatatlan lesz.Pl árvíz,ipari szennyezõdés,vihar,tûzvész,sár,havazás,víru s fertõzés.
Tehát a kritikus,a légzés,a biztonság,a kihûlés,egészség,víz,élelem .Ebben a sorrendben!
Megtapasztaltam nemrégen(kutyatámadás),hogy ebben az esetben század másodpercekben beszélhetünk,levonva belõle a sokk okozta reakció idõt! Az önvédelmi eszközöket azonnal kivenni a bobból és a zsebbe rakni.Még most békében is ez az egyik legfontosabb dolog.
Ezzel teljesen egyetertek.
Szinte ez fordulhat elõ a legtöbbször,hogy tiszta levegõt kell venni!
Lakástûz,ipari katasztrófa,terror támadás,tömegoszlatásba keveredés és kimenekülés,járvány.
Tovabbra is azt gondolom, hogy tobb helyet/tomeget foglal a gazalarc, mint amennyi a haszna.
Tetelesen:
Lakastuz: itt hasznos lehet neha, de fontosabb a gyors kimenekules (amit lassit a szurt levego), illetve az oxigenhiany (amin ugysem segit).
Ipari katasztrofa: itt letfontossagu lehet! mar csak az a kerdes, hogy az ember milyen surun jar vegyipar kozeleben
Terror tamadas: Tokioban letfontossagu volt, de sehol mashol nem kellett
Tomegoszlatasba keveredes: felszolitasra el kell hagyni a helyszint
Jarvany: az aktivszenszuro egyreszt tol jo (mert mindent szur, nem csak a korokozokat), masreszt pont ezert 30 percenkent kell cserelni, ami egy jarvany idotartamahoz kepest semmi. Jarvany idejere viszont hasznos lehet valami nagyon egyszeru maszk (pl. kilegzoszelepes FFP2), ami kicsi, olcso, konnyu, de mindekozben a cseppfertozestol ved, (readasul a mergezo poroktol 11/12-et is kiszuri).
Jó a tabletta forrás vízhez,ha nem bízunk benne,hogy nincs benne biológiai szennyezés,vírus vagy élõsködõ.
De valódi helyzetben a víz piszkos lesz és szennyezett.Ha már annyira SHTF,hogy már ásványvizet sem osztanak,lajtos kocsi sem jön,még kút víz sincs sehol akkor nem elég a tabletta.Kerámia szûrõ és forralás.Víztisztító és edény.
A tabletta JO a biologia szennyezes (bakterium, virus, eloskodo) ellen! Egyedul a vegyi szennyezestol nem ved (pontosabban a vegyi szennyezeseknek csak egy kis reszetol ved). A forralas ugyanugy nem ved a vegyi szennyezodesek tobbsegetol (a keramia szuro igen).
Tapasztalatból írom,hogy a rajtad levõ ruházat rövid idõ alatt használhatatlanná válik,koszos lesz,sáros,beázik,átázik.
Tartalék alsó ruha és hálózsák kötelezõ darab,valamint papucs vagy valami tartalék cipõ.Váltás ruhának(alsó ruhának) szabadidõ ruha,zokni,alsó,póló. a lényeg,hogy teljes értékû legyen.
A ruha használhatatlan lesz.Pl árvíz,ipari szennyezõdés,vihar,tûzvész,sár,havazás,víru s fertõzés.
Tehát a kritikus,a légzés,a biztonság,a kihûlés,egészség,víz,élelem .Ebben a sorrendben!
Koszi a valaszt.
A tabletta JO a biologia szennyezes (bakterium, virus, eloskodo) ellen! Egyedul a vegyi szennyezestol nem ved (pontosabban a vegyi szennyezeseknek csak egy kis reszetol ved). A forralas ugyanugy nem ved a vegyi szennyezodesek tobbsegetol (a keramia szuro igen).
Bocs, hulyeseget irtam: a keramia szuro SEM ved a vegyi szennyezodesektol!!!
Ihasz Laci
01-13-2016, 03:46 PM
ugy nagyjabol a temahoz tartozik de inkabb nevetseges mint informativ.
youtube-on nezegettem videokat bob-rol meg a kommenteket olvasgattam. aztan belefutottam a kovetkezobe.
az ember azt irta, hogy a valami hurrakun utani arviz miatt x napot toltott az erdoben es, hogy nem tudta volna megtenni ha nincs a bob-ja.
az oke, hogy van b terv meg bob de kerdem en mi a f@sznak kell erdobe menekulni arviz miatt? ha lehet menni rokonokhoz, masik varosba, hotelba vagy a felallitott menedekhelyekre. miert akarnam sajat magam szopatni az erdoben (azt hiszem 10 napot irt) ha nem kell?
ha tortenne valami helyi katasztrofa ti hova mennetek?
GAZDA
01-13-2016, 04:25 PM
ugy nagyjabol a temahoz tartozik de inkabb nevetseges mint informativ.
youtube-on nezegettem videokat bob-rol meg a kommenteket olvasgattam. aztan belefutottam a kovetkezobe.
az ember azt irta, hogy a valami hurrakun utani arviz miatt x napot toltott az erdoben es, hogy nem tudta volna megtenni ha nincs a bob-ja.
az oke, hogy van b terv meg bob de kerdem en mi a f@sznak kell erdobe menekulni arviz miatt? ha lehet menni rokonokhoz, masik varosba, hotelba vagy a felallitott menedekhelyekre. miert akarnam sajat magam szopatni az erdoben (azt hiszem 10 napot irt) ha nem kell?
ha tortenne valami helyi katasztrofa ti hova mennetek?
Van puskám tehát bárhová mehetek.;)
Ihasz Laci
01-13-2016, 06:13 PM
Van puskám tehát bárhová mehetek.;)
a fosztogatast katasztrofa idelyen meg sulyosabban buntetik:)
GAZDA
01-13-2016, 06:50 PM
Mégis ki?
Ihasz Laci
01-13-2016, 07:19 PM
a hatosagok
GAZDA
01-13-2016, 07:35 PM
a hatosagok
Hol lesznek akkor a hatóságok ha most sincsenek a területen?
Ihasz Laci
01-13-2016, 07:38 PM
mennyi katonat meg rendort szoktal latni egy arviz mentesitesenel?
szerinted majd hagyjak, hogy a puskaddal maszkalj fel ala:)
GAZDA
01-13-2016, 07:47 PM
Ahol én lakom több 1000 ha-ra jut egy járõr személykocsival ami nem ideális terepen. Ez a helyzet romlik ha történik valami mert máshová vezénylik õket. Ebben a helyzetben mi van?
Ihasz Laci
01-13-2016, 08:02 PM
Ahol én lakom több 1000 ha-ra jut egy járõr személykocsival ami nem ideális terepen. Ez a helyzet romlik ha történik valami mert máshová vezénylik õket. Ebben a helyzetben mi van?
akkor az van, hogy nincs ott semmi fele katasztrofa. ha lesz akkor majd nem csak az az egy jaror fog arra fele maszkalni.
Katafrakta
01-13-2016, 09:59 PM
Liter olajhoz gratulálok. Liter szalonna még fogyasztható is és többé kevésbé megegyezik az energiatartalma...
Katafrakta
01-13-2016, 10:52 PM
Hol lehet beszerezni olyan vízszûrõt, mely olyan, mint egy szívószál (csak vastagabb) s a pocsolyából is ihat vele az ember?
Hol lehet beszerezni olyan vízszûrõt, mely olyan, mint egy szívószál (csak vastagabb) s a pocsolyából is ihat vele az ember?
Nálam ! ;) Van két eladó bontatlan http://tuleloviz.hu/LifeStraw
5 rugóért oda adom,a kettõt egy tízes :)
Treff király
01-14-2016, 07:07 AM
Stip-stop, a másikat megvenném! :)
Klór gáz és rádióaktív anyagokat vetnek be a terroristák!No meg egyébként sem ártana már egy jó gázálarc!
Van ilyen topic?
Mit ajánlotok?
Szerintem még nincs. Gondolom lehet választani az olcsó között amiket 1000 forintért megkapsz, régi szocializmusból megmaradt gázálarcokat, vagy vannak a modern, 3M-es márkásak, azok viszont nem fillérekért mennek hanem bele kell nyúlni a pénztárcába.
Szia,
Gondolom lehet választani az olcsó között amiket 1000 forintért megkapsz, régi szocializmusból megmaradt gázálarcokat, vagy vannak a modern, 3M-es márkásak, azok viszont nem fillérekért mennek hanem bele kell nyúlni a pénztárcába.
Nagyon fontos, hogy az altalam latott "modern" szurobetetek mind csak egy vagy nehany specialis celra hasznalhatoak.
Vagyis ha arra hasznalja az ember, amire valo, akkor kivalloak (sokkal hosszabban hasznalhatoak, mint a regi, 75M mintaju gazalarc szurobetetje, ami 30 percig hasznalhato), de mas celra alkalmatlanok.
Pl. az egeszen gyakran lathato A1 vagy A2 jelzesu, "szerves gazok" elleni nem ved mastol, csak a szerves gazoktol.
Ezzel szembern a 75M betetje a CO (szenmonoxid) kiveteletol mindentol ved, mivel a benne talalhato nagy mennyisegu aktiv szen mindent megszur.
Ilyen szempontbol jo az ABEK2P3 jelu betet, mivel ez sok mindenttol szur (- 65 °C-nál magasabb forráspontú oldószerek, szerves gázok, gõzök ellen 0,5 tf% koncentrációig, szervetlen gázok, gõzök ellen 0,5 tf% koncentrációig, savas gázok ellen 0,5 tf% koncentrációig, ammónia és szerves amin-származékok ellen 0,5 tf% koncentrációig, - erõs méreg kategóriájú, szilárd és folyékony részecskék ellen névleges védelmi tényezõ: 50 x MK), de ha pont az kell, ami nincs ebben a listaban, akkor megszivtuk, meregdraga, es raadasul rovidebb ideig ved, mint az egy celu szurok.
Manapsag divat aktiv szenes szuronek nevezni olyan cuccokat, amiben elenyeszo mennyisegu aktiv szen van csak, ezek semmilyen plusz vedelmet sem adnak.
Konkret pelda ez utobbira 3 por-alarc leirasaban:
3M 9312 FFP1 SZELEPES PANELES RÉSZECSKESZÛRÕ MASZK: A részecskeszûrõ félálarc védelmet nyújt szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök ellen.
Névleges védelmi tényezõ: 4xMK 756 Ft
3M 9914 FFP1 SZELEPES AKTÍVSZENES MASZK SZERVES GÕZÖK KELLEMETLEN SZAGOK ELLEN: A részecskeszûrõ félálarc védelmet nyújt szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök és irritatív szerves gõzök ellen MK érték alatt. Névleges védelmi tényezõ: 4xMK 1588 Ft
3M 9332 FFP3 SZELEPES PANELES RÉSZECSKESZÛRÕ MASZK: A részecskeszûrõ félálarc védelmet nyújt mérgezõ szilárd és folyékony részecskék ellen. Névleges védelmi tényezõ: 50xMK 1640 Ft
A masodik leirasa elso pillantasra jonak hangzik, hiszen benne van, hogy "irritatív szerves gõzök ellen", csak az a gond, hogy igy folytatodik: " MK érték alatt".
Vagyis hasznalhato az "irritatív szerves gõzök ellen", de csak egy feltetellel: ha a hasznalata nelkul is veszelytelen ezek mennyisege.
Vagyis lenyegeben a dupla ar mellett semmi elonye sincs a 2-nak az 1-hoz kepest, amit valoban tudnak, az mindketto eseteben azonos: "szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök" 75%-t kiszuri (vagyis a szures nelkul megengedett ertek 4-szerese a megengedett ennek hasznalata eseten, ezt jelenti az 4xMK).
Abban az esetben, ha valaki semmilyen GAZ ellen sem akar vedekezni, csak es kizarolag "szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök" ellen, akkor a 3. alarc kifejezetten jo: a "kamu" masodiknal szinte nem is dragabb, mikozben nem 75%-t, hanem 98%-t szur ki, vagyis ha a megengedett ertek 50-szerese van a levegoben, akkor meg epp hasznalhato (50xMK) (ezen kivul az sokban emeli a komfortot, hogy van rajta kilegzoszelep, mert igy kilegzeskor nem kell atpreselni a szuron a levegot, de ebbol a szempontbol mindharom bemutatott peldany jo).
Bel
71487149
Egy teljesen törvényes,bele köthetetlen Bob/Edc. 400 grammos kis balta,8 centis kés,20 millis spray.
A baltához van két méter kötél(vállon átvetve szépen elfér a hónaljban és egy saját készítésû élvédõ,
Egy molle kis táska,övre,bárhová feltehetõ.Súlya 1,2 kg+balta 0,65 kg.
Tartalma.7151
-1literes zárható tetejû rozsdamentes edény(tesztelve)7150
-gyors leves,kávé,szárított hús,szõlõ cukor,
-kézfertõtlenítõ gél,önvédelmi spray
-migráns esõkabát
Az edénykébe került 71527153
-sport szelet,fogmosó rágógumi,víztisztító tabletták,
-melegen tartó fólia,kötszer ,láz/fájdalom csillapítók,wc papír
-tûzgyújtó gél,gyufa,
-horgok megkötve+zsinór,drót,kötél
-iránytû,biztosító tû,konzervnyitó,jó kis vadász bicska(8 cm),dinamós lámpa,világító rudak,
Ádám Csaba
05-15-2016, 10:21 AM
Szia,
Gondolom lehet választani az olcsó között amiket 1000 forintért megkapsz, régi szocializmusból megmaradt gázálarcokat, vagy vannak a modern, 3M-es márkásak, azok viszont nem fillérekért mennek hanem bele kell nyúlni a pénztárcába.
Nagyon fontos, hogy az altalam latott "modern" szurobetetek mind csak egy vagy nehany specialis celra hasznalhatoak.
Vagyis ha arra hasznalja az ember, amire valo, akkor kivalloak (sokkal hosszabban hasznalhatoak, mint a regi, 75M mintaju gazalarc szurobetetje, ami 30 percig hasznalhato), de mas celra alkalmatlanok.
Pl. az egeszen gyakran lathato A1 vagy A2 jelzesu, "szerves gazok" elleni nem ved mastol, csak a szerves gazoktol.
Ezzel szembern a 75M betetje a CO (szenmonoxid) kiveteletol mindentol ved, mivel a benne talalhato nagy mennyisegu aktiv szen mindent megszur.
Ilyen szempontbol jo az ABEK2P3 jelu betet, mivel ez sok mindenttol szur (- 65 °C-nál magasabb forráspontú oldószerek, szerves gázok, gõzök ellen 0,5 tf% koncentrációig, szervetlen gázok, gõzök ellen 0,5 tf% koncentrációig, savas gázok ellen 0,5 tf% koncentrációig, ammónia és szerves amin-származékok ellen 0,5 tf% koncentrációig, - erõs méreg kategóriájú, szilárd és folyékony részecskék ellen névleges védelmi tényezõ: 50 x MK), de ha pont az kell, ami nincs ebben a listaban, akkor megszivtuk, meregdraga, es raadasul rovidebb ideig ved, mint az egy celu szurok.
Manapsag divat aktiv szenes szuronek nevezni olyan cuccokat, amiben elenyeszo mennyisegu aktiv szen van csak, ezek semmilyen plusz vedelmet sem adnak.
Konkret pelda ez utobbira 3 por-alarc leirasaban:
3M 9312 FFP1 SZELEPES PANELES RÉSZECSKESZÛRÕ MASZK: A részecskeszûrõ félálarc védelmet nyújt szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök ellen.
Névleges védelmi tényezõ: 4xMK 756 Ft
3M 9914 FFP1 SZELEPES AKTÍVSZENES MASZK SZERVES GÕZÖK KELLEMETLEN SZAGOK ELLEN: A részecskeszûrõ félálarc védelmet nyújt szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök és irritatív szerves gõzök ellen MK érték alatt. Névleges védelmi tényezõ: 4xMK 1588 Ft
3M 9332 FFP3 SZELEPES PANELES RÉSZECSKESZÛRÕ MASZK: A részecskeszûrõ félálarc védelmet nyújt mérgezõ szilárd és folyékony részecskék ellen. Névleges védelmi tényezõ: 50xMK 1640 Ft
A masodik leirasa elso pillantasra jonak hangzik, hiszen benne van, hogy "irritatív szerves gõzök ellen", csak az a gond, hogy igy folytatodik: " MK érték alatt".
Vagyis hasznalhato az "irritatív szerves gõzök ellen", de csak egy feltetellel: ha a hasznalata nelkul is veszelytelen ezek mennyisege.
Vagyis lenyegeben a dupla ar mellett semmi elonye sincs a 2-nak az 1-hoz kepest, amit valoban tudnak, az mindketto eseteben azonos: "szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök" 75%-t kiszuri (vagyis a szures nelkul megengedett ertek 4-szerese a megengedett ennek hasznalata eseten, ezt jelenti az 4xMK).
Abban az esetben, ha valaki semmilyen GAZ ellen sem akar vedekezni, csak es kizarolag "szilárd részecskék, olaj vagy vízbázisú folyadék ködök" ellen, akkor a 3. alarc kifejezetten jo: a "kamu" masodiknal szinte nem is dragabb, mikozben nem 75%-t, hanem 98%-t szur ki, vagyis ha a megengedett ertek 50-szerese van a levegoben, akkor meg epp hasznalhato (50xMK) (ezen kivul az sokban emeli a komfortot, hogy van rajta kilegzoszelep, mert igy kilegzeskor nem kell atpreselni a szuron a levegot, de ebbol a szempontbol mindharom bemutatott peldany jo).
Bel
A feleségem dolgozik egy üzemnek, ahol több tonna ammónia van. Oda vettek egy teljes testes öltözetet légzõmaszkkal, stb. Nettó 800.000 ft volt a szerelés. Brutál ára van...
GAZDA
05-15-2016, 03:44 PM
Ez olyan lehet mint a tûzoltóknak van, zárt rendszer tartállyal. Ez olyan helyekre kell ahol nem lehet szûrni a levegõt vagy nincs oxigén.
A radioaktív izotópok okozta belsõ sugárterhelés, illetve a velük való érintkezés utján létrejövõ sugárterhelés ellen egyéni védõeszközök viselésével lehet védekezni. A levegõben lévõ radioaktív izotópok jelentõsebb része szilárd anyag, így a légzésvédõ eszköz szûrõbetétje hatékony védelmet jelent. A radioaktív jód okozta szennyezettség esetén speciális jódszûrõ alkalmazásával a minimális mennyiségre lehet leszorítani, de az aktívszenes szûrõbetét alkalmazásával is hatásos védelmet lehet elérni. A polgári védelem ellátási rendszerében lévõ un. menekülõ kámzsa típusú légzésvédõ eszköz elõnyösen alkalmazható a sugárszennyezett területrõl való kimentés során, melyet egyetemes méretezése biztosít. Használható különbözõ fejméretre, emellett lehetõvé teszi szemüveg viselését, így hordása kevésbé megterhelõ. Szûrõbetétje - lehetõség van jódszûrõ típusra is váltani - a kimenekítés teljes idõtartamára megfelelõ szûrõképességgel rendelkezik, a felnõtt lakosság részére került kifejlesztésre. A csecsemõ és kisgyermekkorúak részére speciális védõeszközök kerülhetnek felhasználásra, melyek a lakosság egyes korcsoportjainak légzésvédelmét biztosítják.
http://www.kovox.hu/php/tf.php#gtic
http://www.respirator.hu/?module=products&site=main&group=sajat_egyenivedoeszkozok&menupath=sajat_egyenivedoeszkozok&product=escapehood&lang=hun
Menekülõ kámzsa Reaktor P3
A menekülõ kámzsa alkalmazási területe: nukleáris balesetek, katasztrófák esetén a
veszélyeztetett területrõl kimenekülési célokra. Alkalmazható a lakosságnak a
szennyezõdött területekrõl való gyors kimenekítésére is. A kámzsa védelmet nyújt
radioaktív jód és metiljodid, valamint radioaktív porok és aeroszolok ellen.
A kámzsa nem véd szén-monoxid /CO/ ellen!!!
Eszközosztály: „S“
Szabványok:
Védelmi /áttörési/ idõ: min. 30 perc 1000 ppm metiljodid és radioaktív jód ellen a DIN
3183-3 szabványnak megfelelõen. Részecskeszûrési hatásfok: szilárd és cseppfolyós aeroszolok ellen megfelel az EN 143 szabvány P3 követelményeinek. A
menekülõkámzsa védelmi kapacitása megfelel az EN 403 S osztályának, a DIN 3181-3:1994, TB 4240-00532 Anhang9 és az EN 141 szabvány követelményeinek. A termék CE jelöléssel rendelkezik.
https://www.youtube.com/watch?v=bFl_HI-HPXM
Ihasz Laci
09-17-2016, 09:43 AM
tulelo csomag 2,5 kg sulyhatarral!
ezt a viseot meg regebben csinaltam de csak most feliratoztam. egy youtube-os pali kitalata azt, hogy ki mit bir osszehozni tulelo csomagnak ha a sulyt is figyelni kell. 2,5 kg lett a sulyhatar, ezt pakoltam en:
https://www.youtube.com/watch?v=_A4g92JUfQs
elso nekifutasra majdnem 6 kg lett amit bekeszitettem, abbol faragtam le 2,5 kg ra a csomagot. hat nem volt egyszeru.
GAZDA
09-17-2016, 11:14 AM
Miért pont 2,5 kg? Van valami különösebb oka vagy így sikerült?
Ihasz Laci
09-17-2016, 11:25 AM
Miért pont 2,5 kg? Van valami különösebb oka vagy így sikerült?
amerikai pasi talata ki ezt az egszet, naluk 5 font a sulyhatar. gondolom ez volt neki szimpatikus, igy sikerult.
GAZDA
09-17-2016, 11:42 AM
Mindig az a problémám ezzel az alacsony súlyhatárral, hogy a minõségi eszközöknek súlya van pl. egy távcsõnek ami jó annak van súlya vagy az alu. csajka helyett rozsdamentes használok ami szintén nehezebb de tartósabb és egészségesebb.
Szerintem te is elbírnál nagyobb súlyú csomagot? :-)
Ihasz Laci
09-17-2016, 11:49 AM
Mindig az a problémám ezzel az alacsony súlyhatárral, hogy a minõségi eszközöknek súlya van pl. egy távcsõnek ami jó annak van súlya vagy az alu. csajka helyett rozsdamentes használok ami szintén nehezebb de tartósabb és egészségesebb.
Szerintem te is elbírnál nagyobb súlyú csomagot? :-)
ha en csak ugy magamnak csinalnek egy ilyen csomagot szerintem az 7-8 kg korul mozogna, vizzel meg kajaval megpakolva lenne talan 10-11 kg.
ilyen kicsi sulyhatarba nemsokminden fer bele. foleg nem hideg idore valo holmik kozul. csak a teli halozsakom majdenem 2 kilo:)
ez inkabb csak ilyen unalomuzo, kicsit elgondolkodtatp jellegu probalkozas volt, szerintem.
hat nem volt egyszeru. :thumbup
Az enyém 16 gramm lett! :haha:
Na de viccet félretéve,kivesézem a cuccodat,merõ jó szándékból persze!;)
Víz
Gondolom az eü csomagba van víztisztító tabletta!? 10-20 db,széntabletta,fájdalom és lázcsillapító!?
A fém kulacs kitûnõ ötlet,lehet forralni benne és a csajka is jó ötlet a célra!
Az eü csomagból a géz jó elõszûrõnek(a háromszög kendõ nem jó)...bár arra a rajtunk lévõ ruházat is megfelelõ...ez a rész rendben is van!:beer:
Menedék
Ez nyáron ill 5-10 fokig kitûnõ,tûzzel több.ill.úgyis keres az ember alternatív megoldást.
Biztonság,önvédelem
A kés talán,a fûrész már jobb,de egy jó husáng vágásával teljes..ez is rendben van.
Egészség
Nem tudom mi van az eü cuccban,de egy szappan nem ártana és egy kis flakon pálesz(a durvából)..és ez kapcsolódik az élelem témaköréhez!
élelem
......:confused: ok lehet kávé,tea a csajkában,de honnan?
Fûszereket sem láttam,bocs ha átsiklottam!
A távcsõ,fûrész felesleges,tájoló nem kell(nincsen térkép),a ponyva önmagában elegendõ(nem kell a poncsó sem,esõben az ember vagy magára teríti és megköti a derekán,vagy maradjon nyugton ,míg eláll az esõ,ill gyûjtse össze a vizet).
Szóval élelem..ahogy tûnik teljes mértékben a "találmányokra"bíztad az ételt.Erre kell a fûszer ill egy kis üveg oliva olaj.
A kis súllyal amit megspóroltunk,egy nagyobb,használhatóbb edényre van szükség!A fûrész helyett és a kiskés(nem a bicsak)helyett egy komolyabb kés szükséges(vagy egy könnyû bozótvágó,tok(súly) nélkül!
Horgok és damil elengedhetetlen és drót!:cry:
Itt jön be a széntabletta és a pálesz!A vadnövények és a hiányosan hõkezelt hal,vad hasmenést fog okozni(nem szoktunk hozzá),nem vészes,pár nap és elmúlik,hozzá szokik a gyomor.A pálesz sokat segít a dolgon,a széntabletta pedig gyüjtögetõs túlélésnél kötelezõ.
Szóval én mit raknék ha már olyan nagyokos vagyok!
-ponyva
-kis tiszta kés(bár én a morát vinném a bicsak helyett,a súly szerintem azonos)
-kis macséta tok nélkül (élvédõt lehet csinálni fûzfából pl.),vagy egy fa munkára is alkalmas kést
-parakord helyett mûanyag kötél( pl.bálamadzag,tized súlya van,mégis erõs)
-vékony falú,acél, legalább literes edény
-kulacsnak petpalack(átlátszó)
-felturbózott eü csomag
-flaska pálesszel ,uncummal
-só bors,paprika ,kis olivaolaj
-konyharuha
-kesztyû
-kukászsák
-vészhelyzeti takarók
-pici horgok,damil,vékony drót,necc sál
-szigszallag
-pici szappan
-egyszerû gyufa
Nem tudom bele fér e a 2,5 kilóba?
Egyébként kitûnõ észjáték! :thumbup :beer:
törölt tag -gl
09-17-2016, 03:54 PM
Én mindenképp feliratnék amoxicillint (penicilis széles spektrumu alternativája) a dokival. épp európában utazgatok és most kapaszkodjatok meg.
Egy olyan házaspárnál szálltam meg (természetesen hollandia) ahol papagájok repkedtek szabadon és macskák mászkáltak. Ott kellett közöttük aludnom.
Azt gondolnád ezek házi állatok és túlélhetõ, de két nappal rá nagyon furcsán éreztem magam.
Gyakorlatilag az történt, hogy influenzaszerû tünetek mellett a szívmûködésem átállt valamiféle orvosok szerint extraventiculáris tachikard állapotra, ami azt jelenti, hogy a szívveréseket 1-2-3-4-5 extra dobbanással megtoldja, vagy néhányat ki is hagy.
Az amoxicillin hozott ki a dologból egy hét alatt, és az isten tudja mi történt volna ha ezt nem kezelem ki. Talán ottmaradok.
Szóval sosem lehet tudni mire lehet jó az antibiotikum. Bár az orvosok szerint ez vírus volt. (mi a franc lehetett?) sem elõtte, sem azóta nem éreztem olyat, hogy szinte éjjel nappal össze vissza vert a szívem...
Szóval széles spektrumú antibiotikumot szépen feliratni, és fagyasztóba berakni. Gáz esetén meg bele a csomagba.
..hát igen,ha egészség van...minden van!
Egy üvegcseréppel sok minden megoldható,ételt találni,aludni lehet a kitépett nádon is....de lázasan annyi!
GAZDA
09-17-2016, 07:22 PM
Az már reálisabb kb. 20kg el lehet viselni hosszú távon is. Én távcsövet mindenképpen vinnék 8*56-os az nagy de még sötétben is használható ami megfizethetetlen. Csajka helyett jobb a rozsdamentes kis-bogrács is könnyebb tisztítani, nem ég olyan könnyen oda az étel és olcsóbb is.
Ihasz Laci
09-18-2016, 08:01 PM
Doom
jok az eszreveteleid de azert egy ket dologgal vitaznek, csak ugy, hogy ne legyen mar igazad:)
,,Az eü csomagból a géz jó elõszûrõnek(a háromszög kendõ nem jó)'' en mar probaltam es nekem jo volt, foldet koszt kiszurte a vizbol. van belole tobb fele kivitel, van ami surubb szovesu, az enyem olyan es van ami olyan papir szeru anyagu, azok annyira nem jok.
,,A távcsõ,fûrész felesleges,tájoló nem kell(nincsen térkép)'' tajolo azert kell, hogy tartsd az iranyt, ha kiszurtal magadnak valami a tavolban a latcsovel ahova erdemes eljutnod es nem bolyongani ket hegy kozott a volgyben ahonnan nem latod a celod.
a furesz meg a masodik legfontosabb vagoeszkoz szamomra, inkabb furesz mint fejsze!
-ponyva - van nekem is
-kis tiszta kés(bár én a morát vinném a bicsak helyett,a súly szerintem azonos) -van nekem is mora
-kis macséta tok nélkül (élvédõt lehet csinálni fûzfából pl.),vagy egy fa munkára is alkalmas kést - en a fureszt valasztom
-parakord helyett mûanyag kötél( pl.bálamadzag,tized súlya van,mégis erõs) - nekem parakord, tobb szalu, tobb madzag
-vékony falú,acél, legalább literes edény - ha belefer a sulyba
-kulacsnak petpalack(átlátszó) - az jo otlet!
-felturbózott eü csomag - az extra gyogyszerek johetnek
-flaska pálesszel ,uncummal - nem kell nekem
-só bors,paprika ,kis olivaolaj -ez is johet ha belefer a sulyba
-konyharuha - annyira nem latom fontosnak
-kesztyû - talan, ha belefer a sulyba
-kukászsák - volt nekem is
-vészhelyzeti takarók - volt nekem is
-pici horgok,damil,vékony drót,necc sál - ha belefer a sulyba
-szigszallag - annyira nem latom fontosnak
-pici szappan - johet
-egyszerû gyufa - ongyujtot jobban szeretem
Nem tudom bele fér e a 2,5 kilóba?
jokat irtal es ha nem lett volna sulyhataros ez a video valoszinuleg tobbet is bepakoltam volna az otleteid kozul
de igy a 2,5 kg-os hatarba egyedul a fem kulacsot cserelnem le muanyagpalackra kivennem az opinel zsebkest es helyere betennem az orvossagokat amiket mondtal.
Ihasz Laci
10-23-2016, 02:09 PM
na kerem szepen, megoldottam a nyugati vilag prepperjeinek a legnagyobb problemait a bug out bag-jaikkel kapcsolatban
https://www.youtube.com/watch?v=C2CiKXwY2xs
koszonetet es a nobel dijat megtarthatjak:)
na kerem szepen, megoldottam a nyugati vilag prepperjeinek a legnagyobb problemait a bug out bag-jaikkel kapcsolatban
https://www.youtube.com/watch?v=C2CiKXwY2xs
koszonetet es a nobel dijat megtarthatjak:)
..valami sapkás ember halandzsázik és közben pihen....:confused:..próbáltam a feliratokat is..visszafelé olvasva ...de nem...nem jött ki semmi...:haha:
Ihasz Laci
10-23-2016, 03:05 PM
..valami sapkás ember halandzsázik és közben pihen....:confused:..próbáltam a feliratokat is..visszafelé olvasva ...de nem...nem jött ki semmi...:haha:
a lenyeget sikerult is kivenned!
pont a pihenesrol halandzsaztam. arrol, hogy a legtobb bob videot amit eddig lattam, szerintem mind olyanok keszitettek akik eletukbe nem kempingeztek meg. (ami nem kotelezo, csak jo ha azert azt is kiprobalja az ember milyen az erdoben aludni ha mar arra is felkeszul) es nem pakolnak megfelelo eszkozoket egy jo alvashoz (halozsak, matrac, ponyva). poncso alatt egy szal veszeseti foliaval (amirol sokan azt hiszik, hogy eleg lesz majd) hidegben szakado esoben nem sokat fognak aludni. masnap meg majd kinlodnak mert nem birnak csinalni semmit.
nagyjabol ennyi.
...ja ,jó megfigyelés :thumbup..én is azon mosolygok,hogy némelyik el tudna foglalni egy országot annyi cucca,lõszere van...nem tud inni egy kávét...:haha:
Kávém nekem sincs, de teával elláthatnánk fél Angliát. :haha:
A BOB témával az a bajom, hogy az tulajdonképpen felkészülés az otthon hátrahagyására. :hogymi:
Ihasz Laci
10-23-2016, 06:22 PM
Kávém nekem sincs, de teával elláthatnánk fél Angliát. :haha:
A BOB témával az a bajom, hogy az tulajdonképpen felkészülés az otthon hátrahagyására. :hogymi:
neha nincs mas hatra mint elore:) ha nincs miert maradni vagy a maradassal csak rosszul jarsz jobb ha mesz. senki nem szereti hatra hagyni az othonat, de neha muszaly.
Igen,voltaképpen ezen a ponton kezd "érdekessé"válni a dolog..igazából isten igazából erre kell készülni.
Az otthoni felkészülés nem túl nehéz..ki kell tapasztalni mire van szükség,megteremteni a biztonságot..aztán türelem és az ima!
De amikor menni kell,adott esetben csak a köntös,papucs,kis zsák a vállra,gyerek a kézbe....
haven
10-23-2016, 07:41 PM
köntösben biztos nem indulnék el. Papucsban se.
Atyesz
10-23-2016, 09:19 PM
Nincs más, így kell futnod, mert rádõlt, rárobbant a szomszéd háza a szekrényre, amiben a BOB volt. Esetleg lángol, vagy úszik minden.
Világháborús aknát találtak a pincétekben, vagy gázömlés van a szomszéd utcában.
És ha azt mondod, ez veled nem történhet meg, akkor azt mondom, az elmúlt néhány évben mindegyik megtörtént kis hazánkban.
Ihasz Laci
10-23-2016, 10:14 PM
mondjuk azert az eleg ritka dolog, hogy minden nelkul kelljen elhagynod a hazadat.
nekem eddig egyszer kellet, amikor kicsi voltam valamikor a 80-as evek elejen a veszpremi foldrengeskor. utana meg 2-szer erdotuz meg gaz szivargas miatt de mindket esetkor volt eleg ido osszepakolni.
a foldrengest leszamitva nem igazan tudok olyan esemenyt elkepzelni ami miatt azonnal el kellene hagyni a hazamat, talan a lakastuz egy tombhazban amikor nem azonnal eszleled a tuzet, de az is ritka, foleg miota mindenhol fust meg tuzerzekelok vannak.
szerintem ha arra kerul a sor, hogy veglegesen menni menni kell az nem egy hirtelen esemeny miatt lesz hanem inkabb elore lathato okok miatt. ha hirtelen kellene elhagyni a hazat az szerintem csak egy ideigleges dolog miatt lenne.
a foldrengest leszamitva nem igazan tudok olyan esemenyt elkepzelni ami miatt azonnal el kellene hagyni a hazamat,
Hát ebben sajnos sok a tapasztalatom..mert minden katasztrófához hivatalból kirendelnek minket.
A harmincnégy év alatt sokat láttam és éltem át.
Villogó tûzoltó autókat,mentõket a sötétben...vérzõ nyakú sofõrt feltekeredve a villanyoszlopra,a kormos sárban álló családokat papucsban,a megsemmisült házakból a tûzoltó által kidobált dolgokat mentõket.
Tûzesetek,közlekedési balesetek,Kulcsi part csúszás(éjjel 1-kor indult el minden elõzmény nélkül,sokan mezítláb futottak..azt sem tudták hogy merre...100 fölötti ház lett lakhatatlan,több megsemmisült).
Személyes tapasztalat(ez velünk történt)...tûzeset miatti azonnali evakuálás..hajnal háromkor..és a rendõr nem enged bíbelõdni...
A közös mindegyikben..a váratlanság,az azonnali evakuálás,a tanácstalanság,a kétségbe esés...a "csupasz segg"....
Gyerekek...higgyétek el....durva!!!!!
Ihasz Laci
10-24-2016, 07:11 AM
ezek azok a videok amik miatt megcsinaltam az en videomat a bug out bag hibakrol. es ez csak 2 a sokbol. az elso semmit nem pakolt amit lehetne alvashoz hasznalni.
a masodik legalabb pakolt 2db veszeseti foliat:) ami kozos volt mindket videoban, hogy a cucc amit pakoltak szinte teljesen uj becsomagolt, kiprobalatlan dolgokbol allt! olyan dolgokat pakolnak amirol azt se tudjak, hogyan teljesit. a masodik videoban a pali azt mondta, hogy a kes arra jo, hogy szikrat lehessen vetni vele a szikravetorol. es tette mindezt egy moraval:)
rengeteg ilyen pali van akiknek lovesuk sinvs arrol, hogy mi lesz ha besotetedik es aludni kene menni, de hogyan? ezek azt tervezik, hogy estere felepitenek egy fahazat vagy mit? mert furesz meg fejsze az volt mindkettonel de halozsak vagy egy ponyva az mar tul sok lenne. egy teli hajnalom szerintem mindkettot halara fagyva talalnak meg a rokak.
https://www.youtube.com/watch?v=cDsFiEpSNRw
https://www.youtube.com/watch?v=n77Zsp7yFrc
haven
10-24-2016, 07:25 AM
Jól látod :haha:
Kedvenc mondásom ide is ide illik....
" mindenki jó valamire, ha más nem, elrettentõ példának "
GaborV
12-15-2016, 08:23 PM
megcsinaltam az en videomat a bug out bag hibakro
Azt a videót be tudnád linkelni? nagyon érdekelne
Ihasz Laci
12-15-2016, 10:08 PM
Azt a videót be tudnád linkelni? nagyon érdekelne
Azota megszuntettem a youtube csatornamat. A videot igy nem tudom belinkelni.
Lenyegeben 3 dologra hivtam fel a prepperek figyelmet. Ha bob-et kezdenek osszeallitani. 1 megfelelo halozsak, 2 eleg nagy ponyva, 3 matrac.
Eleg sok bob videot megneztem es ezek majdnem mindegyikbol hianyoztak vagy valami a feladatra alkalmatlan dologgal voltak helyettesitve.
Amire kulon kitertem, hogy a poncso meg a veszeseti folia neha csabito megoldasnak tunhet a kicsi es konnyu meretuk miatt viszont szinte teljesen alkalmatlanok arra, hogy egy ket ejtszakat vegigaludjunk veluk.
Fontos a megfelelo menedek meg alvo felszereles. Sokan alabecsulik a jelentoseget egy jo alvasnak.
Nagyjabol errol szolt az a video.
Ihasz Laci
03-06-2017, 05:29 PM
https://www.youtube.com/watch?v=uO_x-l8JNOI
itt van meg egy prepper bob aminek szinten semmi haszna ha arra kerul a sor, hogy egy estet kint toltsunk. talan nyaron amikor minden szaraz es este nem hul 18-20 fok ala a homerseklet.
de a legnevetsegesebb az egszben az az, hogy az embernek meg egy normalis kese sincsen. nem is az a nevetseges, hogy nincs kese hanem az ok, hogy miert nincs.
kocsival jar munkaba es a munkahely teruleten nem lehet senkinel, meg kocsiba sem fix penges kes. mivel munkahelyen van biztonsagi ellenorzes igy nem akarja megkockaztatni, hogy kest pakoljon a bob-be, pedig elmondasa szerint nagyon szertne. mibe kerulne a munkahelyen kivul parkolni es besetalni meloba, mondjuk 10-15 percbe. komolyan mondomha alustasag fajna ez az ember uvoltene!!!
de ahogy vegigneztem a videot meg a cuccait (minden vadi uj, hasznalatlan, csomagolt) erosen az az erzesem tamadt, hogy emberunk nem sok idot toltott eddig a termeszet korantsem lagy olen.
az ilyen emberek szerintem nem fognak a sajat hibajukbol tanulni, mert nem fogjak tulelni oket:(
Pedig van ilyen is. Csak irogat mintha, oszt azt se tudja mi a földes út.
Gondoljatok arra, hogy aki csak megvesz egy csomó mindent, annak még mindig jobbak az esélyei mint annak aki meg se vesz semmit, nem olvas semmirõl és mást se csinál mint Való Világot néz a tévében. :)
WestBam
03-08-2017, 10:10 AM
Ez nekem is eszembe jutott. Ha nem is tapasztalt a használatban akkor is nagyobb az esélye túlélésre ha van nála sokféle eszköz, mintha semmi nem lenne. Majd gyakorlatban próbálgatja õket ha beüt a sz@r, jó esetben elõ sem kell venni. Nekem egyébként a fix kés nem hiányzik a csomagból, ami feltûnt, hogy kicsit piromán lehet, mert annyi tûzgyújtó cucc van nála :D Múltkorában én is beszereztem egy vízálló vihargyújtót direkt a BOB-ba. Jó móka a szikravetõ, de azért ha van nálam egy mûködõ gyújtó akkor nem használom azért mert az autentikusabb. Vettem már víz és szálálló gyufát is, az elfér a kocsiban, enni nem kér viszont ha széthullik az összes gyújtóm akkor még mindig van mihez nyúlnom. Külön kést nem is tartok a kocsiban, az edc-ben van egy kis folder és a kocsiban meg a nagy méretû "gerber" multifogó, azon is van penge.
Mondjuk a táskát elfogadnám ha ajándékba adná, az tetszik az egészbõl a legjobban.
Értem én. Igazatok van.
De.
Ha nem forgatja gyakorlatban kést, gebaszkor levágja a kis ujjait mert nem szokott hozzá és azzal bassza el a idõt, hogy gyógyítgatja magát.
Nem beszéve a saját cuccai " készségszintû " használatára. A sajátjaimat elõkapom és nem kell gondolkodni hogyan merre.
A tûz rakás gyakorlása? egymásra rakott "rönköt" nem gyújt be semmilyen speckó gyújtóval sem.
Szóval így értem a földes utat.
varég
03-10-2017, 02:04 PM
Értem én. Igazatok van.
De.
Ha nem forgatja gyakorlatban kést, gebaszkor levágja a kis ujjait mert nem szokott hozzá és azzal bassza el a idõt, hogy gyógyítgatja magát.
Nem beszéve a saját cuccai " készségszintû " használatára. A sajátjaimat elõkapom és nem kell gondolkodni hogyan merre.
A tûz rakás gyakorlása? egymásra rakott "rönköt" nem gyújt be semmilyen speckó gyújtóval sem.
Szóval így értem a földes utat.
Van egy érdekes eset, is, amit a jútúbon láttam:
Az illetõ a zsákba vadiúj cuccokat tesz, viszont csak olyat, amit rendszeresen használ, tudja mit bír, mire való...
Tehát van egy kése használni, egy a zsákban pl.)
(bárcsak megengedhetném magamnak ezt a luxust...)
haven
03-10-2017, 03:39 PM
miért, neked csak egy késed, egy lámpád van???
Az illetõ a zsákba vadiúj cuccokat tesz, viszont csak olyat, amit rendszeresen használ, tudja mit bír, mire való...
Én is akarok még egy példányt venni abból a késbõl amit mindig használok. :)
Ihasz Laci
03-16-2017, 11:16 AM
survival lilly legujabb bob videoja,
igazandibol nem rosz mert olyan dolgokra is felhivja a figyelmet amit en is szoktam pofazni csak ugye ram senki nem figyel:) mert nem vagyok survival lilly:)
kell az a matrac meg a halozsak mert a veszeseti folia nem eleg mint ahogy azt sok idiota gondolja
az egyetlen negativ a videoban a felszereles amit hasznal, marmint az ara. csak a halozsak es a matrac $600 folott van. a maradek cuccal egyutt kb egy ezres az egesz bob es akkor meg a puskaja arart nem adtam hozza. nem sok embert ismerek aki ennyi penzt csak ugy bele tud fektetni egy bob-ba.
https://www.youtube.com/watch?v=UjoogtASNRM&t=404s
Al Bundy
03-16-2017, 09:45 PM
Birom ezt a csajt, en is szoktam nezegetni a videoit. Nem tudom mennyire neztel utana, de azt hiszem neki egy bushcraft boltja van ausztriaba, szerintem onnan van az anyagi hatter.
Ihasz Laci
03-17-2017, 06:49 AM
En is szeretnek egy sajat bushcraft boltot:)
Azt hittem csak a youtube fizetesbol el meg a szponzorokebol. De ha meg boltja is van az meg jobb neki.
De azert gondolhatna azokra is akik nem engedhetnek meg $400-os halozsakot maguknak.
GAZDA
03-17-2017, 09:08 AM
Csak nekem zavaró, hogy a hátizsák és a puska nincs összhangban?
WestBam
03-17-2017, 09:51 AM
Engem inkább az "zavar" ahogy sétálgat a puskával a kezében. Nekünk mintha máshogy tanították volna. Persze töltve és kibiztosítva biztos nincs, de akkor is, ez nem a Rambo 7 forgatása volt.
ez reklám is a boltjának.
ilyet mutat a néni és ezt veszi a tibicsoki, mert assziszi ez a jó mert ezt látja, hisz másnak is van ilyen.
igen ám de mennyi a matek? hasonlót vagy közel olyan jót lehet vehetne olcsóbban is.
úgy érten, hogy a bushcraft oldalon láttam már házilag hálózsákot occsóból összehozni (télire) például. van róla videó is.
nem a késre, multiszerszámra értve mert az más :D
Ihasz Laci
03-17-2017, 10:22 AM
úgy érten, hogy a bushcraft oldalon láttam már házilag hálózsákot occsóból összehozni (télire) például. van róla videó is.
nem a késre, multiszerszámra értve mert az más :D
en is irtam mar rola. csinaltam sajat halozsakot egy fleece takarobol 15 font-4500forint ossz koltsegbol. ezt a halozsakot nyaron tavasszal es meg osszel is hasznalom. a harom evszakos halozsakommal egyutt (amit hasznaltan vettem 10 fonert:) ) pedig egy nagyon jo teli osszeallitas! nem kell csilliokat kolteni jo dolgokra. lehet venni oket olcson is, vagy elkesziteni magunknak!
Az igaz, de hirtelen az jutott eszembe.
Amióta megvan a tescos nem múmia zsák azóta agyalok a tuningon, hogy ha lehet ne kelljen túl
sok pluszt cipelni és fagyhalál se legyen. a már korábban látott videókból lopkodok....:cool::)
mert a táska aljára aplikálva azért ez így kopaszon még elmegy.
Ihasz Laci
03-24-2017, 03:47 PM
szerintem a legegyszerubb tuning a halozsak belso huzat (ha olcson akarod akkor hasznalhatsz egy sima takaro huzatot is) meg egy bivvy. bar ez igy meg sovany teliesiteni egy nyari halozsakot. viszont ha egy hasonlo halozsakbelest csinalsz mint pl ami nekem is van azzal mar lehet telen is kint aludni.
Törölt_reg
09-04-2017, 02:29 AM
Ahogy a többi topikban(baltás,olcsó cuccok)elhangzott,mérlegelni kell mire is kell a menekülõ csomag.Mindenki vegye elõ a kockás füzetet és kezdje el írni,hogy reálisan!!!!..milyen veszély érheti,ami miatt el kell hagynia az otthonát..és hová megy!!!!
Rá fogtok jönni,hogy a posztapokaliptikus rémálmokon kívül egészen egyszerû bajok érhetnek mindenkit.
Hirtelen fellépõ tragédia,azonnali cselekvést igényel.
-ház,lakás tûz
-baleset,rosszullét a családban
-speciális esetben ipari katasztrófa,földcsuszamlás
-Földrengés
Itt sok cucc nem kell,ez az alapcsomag (KÖTELEZÕ!!). Pénz,bankkártya,iratok,nehezen pótolható okmányok,zseblámpa,kanál,pohár,svájci bicska,kulacs víz,esõkabát,dohányosoknak cigi/öngyújtó,rendszeresen szedett gyógyszerek,mobiltelefon,wc papír,fogkefe,(gyerekeknek pellus,cumisüveg,hölgyeknek intím dolgok)
Katasztrófák amikre órák vannak felkészülni az otthon elhagyására.
-árvíz
-vihar
-háborús,polgárháborús helyzet (????)
-bozót,erdõ tûz
Az alapcsomagon kívül ez esetben még pluszban jelentkezik egy hosszabb gyalogláshoz vagy menedék helyen történõ tartózkodás felszerelései.
Csajka,váltó ruházat,egy pokróc vagy hálózsák(Rambóknak ponyva és kötél,tûzszerszámok+balta), élelmiszer,víztisztító,fogkefe,fogkrém,sampon és törölközõ(gyerekeknek játék és nasi)
A több nappal elõre látható események.(ez már nagyon extrém kategória)
-frontvonal elmozdulása
-politikai,etnikai tisztogatás
-összeomlás
Az eddigieken kívül önvédelmi eszközök valamint több napos közlekedés,tartózkodás eszközrendszere szigetüzemben.
mlaci
02-07-2018, 10:46 AM
Végigolvastam mind a 60 oldalt.
Sok új fogalmat ismertem meg, már azt sem tudom, hogy mi kell nekem!
Egyáltalán "csak egy" BOB kell nekem?
Mire is készülök? :D
Az számomra is kiderült, hogy nagyon sok mindenen múlik, hogy kinek mi kerül a táskájába (nevezzük bárhogy is).
Úgy vélem, hogy hozzám hasonlóan mások sem alakítanak ki 4-5 féle táskát, vagy ha igen, akkor az az ember mindenre fel akar készülni és lényegében élete a felkészülés.
(nekem a feleségem ezt nem nagyon hagyná :D )
Nagyvárosban lakó, kisvárosban lakó, faluban lakó, tanyán lakó.....itt már elkezdõdik a masszív listaeltérés.
Az is számít, hogy az 50-100 km-es körzetben mi található.
Áááá, nem is mennék bele.
Egy dolog biztos. Okkal nincs két egyforma tatyó.
Mindenkinek más kell. Talán ennek a témának sincs értelme?!
Azért én is leírom, hogy mikre gondolok.
Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni épp utazás elõtt álltunk (feleségem szülei 300 km-re laknak) és várható volt, hogy vacak (havas, ónos esõ, köd) idõ lesz.
Egy olyan táskát akartam a kocsiba tenni, ami segít, ha elakadunk, belénk szállnak és várni kell, vagy kell eü felszerelés (persze van a kocsiban is) stb.
Eredeti elképzelés nagy vonalakban: takaró, kézmelegítõ, víz, kaja, kés, fogó, kötél, ragasztószalag, gyors kötözõ, lámpa, nedves törlõkendõ, fertõtlenítõs kéztisztító gél, olló, snitzer, csavarhúzó, zokni, varrókészlet........hirtelen kb. ennyi jutott eszembe.
Volt egy listám is de már nincs meg.
El is készültem vele kb. 1 óra alatt betettem mindent.
Kb. 10 kiló volt. Ebbõl látszik, hogy az összecsapott motyó igen súlyos lehet.
És ekkor keveredtem erre a topicra.
Elég nagyra nõttem, fizikailag bírom a strapát (sokat kell ám "bicajozni" srácok), ezért nem gond egy nagyobb táska, bár egy fél órás sétára (elakadt autótól a kútig) talán túlzás egy 20 vagy több kilós tatyó.
Legyen nálam egy kisebb is?
Vagy legyen szétszedhetõ a táska?
Ismét sok kérdés. :)
Még mindig nem kerültem közelebb a megoldáshoz, de a sok olvasgatás után azért kezdett körvonalazódni az elképzelés.
NEKEM EGY SOK MINDENRE ALKALMAS, UNIVERZÁLIS TATYÓ KELL.
24 órás? 72 órás? Miért nem 48? vagy 135? stb.
Sok mindentõl függ, hogy meddig kell a táskára utalva lenni.
Egy dolog biztosnak látszik: "Nehéz" táskám lesz! Cipekedni fogok.
Én pl. vízbõl is bõségesen tennék bele, mert bár az elején sok lesz, de az szépen lassan fogyni fog, ahogy csökken a készlet.
Erõ mindig az induláskor van a legtöbb, ezért ahogy fogy a szufla, fogy az ellátmány is.
Nem bízok egy víztisztítóban vagy fertõtlenítõ tablettában. Mármint szükségesek egy felkészült tatyóba, de csak "végszükség esetére"!
Nyáron max. nagyobb folyókban, tavakban találunk természetben elõforduló vizet, pocsolyát ne is keressünk akkor.
Télen meg befagy azonnal és lehet olvasztgatni.
Van amikor szomjan lehet halni egy víztisztítóval a kézben.
Inkább vigyünk több vizet és ha úgy itéljük meg, hogy megoldjuk nélküle, akkor vagy igyuk meg, vagy öntsük ki és vigyük csak a palackot.
Nem menekülésre készülök, tehát a tempó lehet lassabb.
(Inkább vigyáznék magamra, mint fussak az életemért ezért tervezek egy méretes kést is a vállpánton hordani és lehet, hogy egy paprikaspray-t is beszerzek (a másik pántra), bár nem vagyok egy rettegõ típus.)
Sok táskát (videók, képek) néztem végig, láttam sok ötletes dolgot is.
Elhatároztam, hogy a táskámat is saját elképzelés szerint fogom kialakítani, elkészíteni, bár nem értek ehhez.
Sok próbára számítok, de ügyes gyerek vagyok szépen beletanulok. Hobbi lesz belõle.
Már elkezdtem tervezni is.
Kb. 1 napja agyalok rajta és csak skiccelgetek, ezért a becsatolt kép semmilyen formában nem alkalmas arra, hogy megjelenítse az elképzeléseimet!!!!!!!!
Azért csatolom, mert ha nagy butaságot tervezek, hátha elbizonytalanít majd a sok negatív vélemény.
Bár nem hiszem, hogy sikerül. Fejjel megyek a falnak ha hiszek benne, hogy nem lesz baj! :)
http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/02/07/339BOB.bmp (http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=339BOB.bmp)
-----
Sátor:
Nem vagyok nagy sátras típus, de úgy gondolom, hogy hamar elmegy egy nap, vagy fél nap, ha hirtelen útra kell indulni. Alap esetben megállnék egy hotelnél, de ha nem lehet, akkor nem akarnék szabad ég alatt aludni.
Egy ehhez hasonló két személyesben gondolkodok: www.decathlon.hu/arpenaz-2-szemelyes-sator-id_8293539.html
Kis helyigényû, könnyen elpakolható (a videóban látható).
A táskában lévõ rekesz is vízhatlan lenne, akár nedvesen is simán eltenném (persze ha lehet szárítanám).
Polifoam:
A polifoam úgy tudom nagyon hasznos. Az? A tekercses szerintem sérülékeny. Én egy vékony, de erõs (lehetõleg vízhatlan) anyagot tennék rá és hajtogathatóvá tenném, hogy lapjával beférjen a hátlap mögötti kis rekeszbe.
Kerék:
Nem tudom, hogy ki hol szeretne menni, de szerintem sok kiépített, részben kiépített úton is lehetne haladni.
Szerintem nagyon hasznos lenne két kerék.
Vannak nagyon könnyû kis kerekek.
A fotón is látható sátorvas tartõ csövekbe tervezek egy kihúzható (mint a klasszikus böröndöknél) fogantyút. Szerintem max 1 kiló az egész, de inkább cipelek plusz egy kilót, hogy a teljes szettet tudjam húzni magam után.
Helykihasználás:
Itt agyalok sokat.
Én arra gondolok, hogy egy több helyen nyitható, rekeszes kialakítás hasznos lehet. Persze oldalsó, a táskához rögzíthetõ kiegészítõ tasakokat is tervezek, de ezek nem kötelezõen fent lévõ tartozékok. Míg a táska "egységben" is jó lehet a szeparált kialakítás.
A képen biztos nem látszik jól az elképzelés. de pl. a hátsó, középsõ lehajtható részben gumis tartókat képzelek (mint a tolltartóban a tollaknak), amik sok dolgot fixen tudnának tartani.
A tervem, hogy a nyitható részek nyitása után azt látom, mint a garázsban a fali tárolón. Vagyis minden ott van, szépen rögzítve.
Tervezek szájjal felfújható légzsákokat is a táska oldalára, hogy ADOTT ESETBEN fent tudjon maradni a viz felszínén.
Továbbá gondolkozok azon, hogy enyhén túlnyomásos rúdszerû ballonok mennyire lennének alkalmasak merevítésre. Ha jók, akkor pár lehet mehetne olyan helyekre, ahol nem zavarnak, sõt hasznosak és plusz felhajtó erõt is generálhatának. De ez csak egy elképzelés, lehet teljes butaság.
Bár nem tervezek folyó átúszást, azért ha nagyon kellene, akkor nem lenne jó, ha lehúzna a táska.
Mindenképpen lenne a készletben egy sima telefon (mindenképpen GPS-sel, ami lehet kezdetleges is) amihez néha azért kell áram.
AAA akkut is töltenék, mert esténként jó a lámpa, de áram nélkül csak agy bot, vagy nehezék. :)
Egy napelem csillog, de csak mert üveg van rajta. Szerintem lehetne olyan nem csillogó felületet tenni rá, ami a teljesítményt nem rontaná jelentõsen és a figyelmet sem irányítaná ránk feleslegesen.
A táska tetejére raknám, hogy míg haladok a töltés folyamatos lehessen.
Szépen beépíteném.
-----
Eddig jutottam. :)
Ha lesz valami eredmény azért majd teszek ide képet is.
-----
Volt pár dolog, amit a 60 oldal tanulmányozása után hiányoltam a felszerelésekbõl.
Ezeket csak felsorolom:
- kullancs riasztó spray vagy krém (rengeteg bajt okoznak és mindenhol ott vannak)
- kullancskiszedõ (bár ezt egyszer valaki már írta)
- szúnyog riasztó spray vagy krém, illetve éghetõ füstölõ spirál/rúd szúnyog riasztó (sátorba), hogy ne kelljen üldözni a kis rohadékokat.
<Sokan félnek betegségtõl és a szúnyogok rengeteg betegséget terjesztenek!>
- szúnyog/rovar háló a fejre, sapkára.
Na, befejeztem! :)
WestBam
02-07-2018, 01:47 PM
Csak egy észrevétel, írom ezt mint aki már kempingezett 1-2 alkalommal:
Azt a sátrat felejtsd el. Olyat vegyél aminek a külsõ fele a földre lelóg, így kevésbé fog a szél alá kapni. Legyen egy kis elõtere. Teljesen mindegy, hogy két tyúklépés, vagy egy méter, csak legyen az olyan cuccoknak, amiket fölösleges betenni magad mellé. Pl. sáros bakancs, hogy egyértelmûsítsem.
Ha lelóg a földre nem kap alá a szél, ez ha véletlenül viharosra fordul az idõ akkor igencsak hasznos, tapasztalatból mondom. Volt, hogy akkora szélben aludtam a sátorban, hogy arra ébredtem, hogy rám hajtotta a rudazatot. De nem kapott alá, nem tépte szét és a víz is egészen jól elkerült.
Aztán polifoam. Azt ne gondold, hogy tudsz pihentetõen aludni a földön. Még ha gyepen alszol akkor sem! Egy kavics legalább lesz, ami nyomni fog, nekem sikerült egyszer éjjel egy gyökérre feküdni, ami polifoam alatt még tûrhetõnek tûnt. Reggelre õ nyert, egy hétig fájt a hátam miatta. Azóta nagyon figyelek erre is, hogy semmi ne legyen a polifoam alatt. Ez lehet egyébként egy sima felfújható matarac, vagy önfelfújós is, de valami mindenképp kell alád, hogy ne fázz fel.
Blogomban van hajtogatható napelem. Matt a mûanyag borítás rajta, nem csillog. Amit most vettem azon is matt. Én inkább nagyobban gondolkozom, ugyanis egy erdõben sétálva kevésbé süt a nap a hátadra. Fõleg ha a nap irányába tartasz. A nagyobb több energiát állít elõ, max hamarabb végez. De ha épp csak eleget szed össze akkor a kis napelem semmire nem lenne elég. Beépíteni szerintem nem lehet hatékonyan, odakötöd és kész, ha nem kell csak útban lenne legalább le lehet venni. Esetleg táborban kitenni fix helyre, így a táskád veled maradhat.
varég
02-07-2018, 02:01 PM
...
Sok táskát (videók, képek) néztem végig, láttam sok ötletes dolgot is.
Elhatároztam, hogy a táskámat is saját elképzelés szerint fogom kialakítani, elkészíteni, bár nem értek ehhez.
Sok próbára számítok, de ügyes gyerek vagyok szépen beletanulok. Hobbi lesz belõle.
Már elkezdtem tervezni is.
Kb. 1 napja agyalok rajta és csak skiccelgetek, ezért a becsatolt kép semmilyen formában nem alkalmas arra, hogy megjelenítse az elképzeléseimet!!!!!!!!
...
Te szeretnéd elkészíteni a táskádat?
Ha igen, tudok némileg segíteni, kettõt-hármat varrtam magamnak, dem egy dizájndíjas termék, de használható. :)
Háton szeretnéd vinni, vagy inkább kerekes kivitel, amit néha hátadra vehetsz?
Az utóbbi esetben a kettõ üti egymást, mivel kerekes kivitelbe több súlyt fogsz beletenni, de ezt a hátadon nem fogod tudni cipelni.
(erre van egy ötletem, hogy lehet(ne) megoldani ;) )
A vizen úszáshoz szükséges hólyagoknak a táska súlyánál nagyobb térfogatú víz kiszorításúnak kell lennie(pl. 20 kiló teher esetén minimum 20 liter vízet kell kiszorítani)
Az ötleted tetszik, csak ha mindezt egybe építed, akkor 30kiló alatt nem állsz meg...
varég
02-07-2018, 02:46 PM
Az ötleted, ha magamnak készíteném:
Egy régi csõvázas zsák vázára varrnék megfelelõ zsákot.
A váz aljába, levehetõen szerkesztenék 2 kereket, kb D150mm átmérõjût, pl. banyatankról.
A hevedereket levehetõre készíteném, amit a kerekes vázhoz lehet rögzíteni, amit a kerekeken gurulva, a hámmal lehet magad után húzni.(kényelmesebb, mint kézzel cingálni...)
Kisebb zsákrészt is kialakítanék, amit külön lehet vinni, ha valamiért nem szükséges a nagy pakk szállítása.
Így ha ügyesen készíted, kb 4 kiló alatt megáll a zsák...(a túrazsákok is ilyen súlyúak kb, 90 literrel számolva.)
mlaci
02-07-2018, 04:54 PM
Az ötleted, ha magamnak készíteném:
Egy régi csõvázas zsák vázára varrnék megfelelõ zsákot.
A váz aljába, levehetõen szerkesztenék 2 kereket, kb D150mm átmérõjût, pl. banyatankról.
A hevedereket levehetõre készíteném, amit a kerekes vázhoz lehet rögzíteni, amit a kerekeken gurulva, a hámmal lehet magad után húzni.(kényelmesebb, mint kézzel cingálni...)
Kisebb zsákrészt is kialakítanék, amit külön lehet vinni, ha valamiért nem szükséges a nagy pakk szállítása.
Így ha ügyesen készíted, kb 4 kiló alatt megáll a zsák...(a túrazsákok is ilyen súlyúak kb, 90 literrel számolva.)
Mindenképpen táskát készítenék.
A kerekeken való szállítás csak kényelmi opció.
Szerintem van létjogosúltsága, mert van amikor alkalmazni lehetne.
Szerkezeti megerõsítést nem igényelne a dolog, mert a váz eleve része lesz a táskának a sátorvasak tárolása miatt.
Alulra csak két kiállást kell készítenem, amire a kerekeket fel tudom szerelni szükség szerint.
Egyedül a fogókar lesz plusz, de azon még gondolkozok, hogy miként lenne praktikus.
Köszönöm a felajánlást, mindenképpen élek vele ha elakadok. ☺
mlaci
02-07-2018, 05:48 PM
Csak egy észrevétel, írom ezt mint aki már kempingezett 1-2 alkalommal:
Azt a sátrat felejtsd el. Olyat vegyél aminek a külsõ fele a földre lelóg, így kevésbé fog a szél alá kapni. Legyen egy kis elõtere. Teljesen mindegy, hogy két tyúklépés, vagy egy méter, csak legyen az olyan cuccoknak, amiket fölösleges betenni magad mellé. Pl. sáros bakancs, hogy egyértelmûsítsem.
Ha lelóg a földre nem kap alá a szél, ez ha véletlenül viharosra fordul az idõ akkor igencsak hasznos, tapasztalatból mondom. Volt, hogy akkora szélben aludtam a sátorban, hogy arra ébredtem, hogy rám hajtotta a rudazatot. De nem kapott alá, nem tépte szét és a víz is egészen jól elkerült.
Aztán polifoam. Azt ne gondold, hogy tudsz pihentetõen aludni a földön. Még ha gyepen alszol akkor sem! Egy kavics legalább lesz, ami nyomni fog, nekem sikerült egyszer éjjel egy gyökérre feküdni, ami polifoam alatt még tûrhetõnek tûnt. Reggelre õ nyert, egy hétig fájt a hátam miatta. Azóta nagyon figyelek erre is, hogy semmi ne legyen a polifoam alatt. Ez lehet egyébként egy sima felfújható matarac, vagy önfelfújós is, de valami mindenképp kell alád, hogy ne fázz fel.
Blogomban van hajtogatható napelem. Matt a mûanyag borítás rajta, nem csillog. Amit most vettem azon is matt. Én inkább nagyobban gondolkozom, ugyanis egy erdõben sétálva kevésbé süt a nap a hátadra. Fõleg ha a nap irányába tartasz. A nagyobb több energiát állít elõ, max hamarabb végez. De ha épp csak eleget szed össze akkor a kis napelem semmire nem lenne elég. Beépíteni szerintem nem lehet hatékonyan, odakötöd és kész, ha nem kell csak útban lenne legalább le lehet venni. Esetleg táborban kitenni fix helyre, így a táskád veled maradhat.
Köszönöm a tippeket!
A sátras link csak példa volt, bár nekem tetszett az egyszerûsége. ☺
Mindenképpen kereskedelmi forgalomban lévõ kerül bele, mert a vázat reprodukálni csak nehezen (és rosszabb minõségben) tudnám.
A polifoamot én is fontosnak gondoltam, most már szükségszerûnek is.
A napelemes tipped is köszönöm.
Megfogadom.
Mindenképpen rögzítettben gondolkozok, hogy a táska könnyen használható maradjon, de megoldom, hogy kivehetõ is legyen. Az is hasznos.
Ihasz Laci
02-08-2018, 09:54 AM
Mindenképpen táskát készítenék.
A kerekeken való szállítás csak kényelmi opció.
Szerintem van létjogosúltsága, mert van amikor alkalmazni lehetne.
Szerkezeti megerõsítést nem igényelne a dolog, mert a váz eleve része lesz a táskának a sátorvasak tárolása miatt.
Alulra csak két kiállást kell készítenem, amire a kerekeket fel tudom szerelni szükség szerint.
Egyedül a fogókar lesz plusz, de azon még gondolkozok, hogy miként lenne praktikus.
Köszönöm a felajánlást, mindenképpen élek vele ha elakadok. ☺
Most magamat fogom reklamozni, pedig nagyon szereny vagyok:)
https://youtu.be/37CTYQFLm_E
Ha 1.30 hoz tekersz a videon akkor latsz egy ilyen egyszeru szallito alkalmatossagot.
Hamar ossze lehet dobni es sokat segit nagy sulyok cipeleseben.
De ha akarsz kerekes megoldast amit mondtal akkor is eleg csak a 2 kereket meg egy tengelyt magaddal vinni. Nehyan botbol meg madzagbol osszerakod a maradekot amikor kell. Igy megvan a szallito eszkozod es sok extra sulyt se kell cipelned.
mlaci
02-08-2018, 12:41 PM
Most magamat fogom reklamozni, pedig nagyon szereny vagyok:)
https://youtu.be/37CTYQFLm_E
Ha 1.30 hoz tekersz a videon akkor latsz egy ilyen egyszeru szallito alkalmatossagot.
Hamar ossze lehet dobni es sokat segit nagy sulyok cipeleseben.
De ha akarsz kerekes megoldast amit mondtal akkor is eleg csak a 2 kereket meg egy tengelyt magaddal vinni. Nehyan botbol meg madzagbol osszerakod a maradekot amikor kell. Igy megvan a szallito eszkozod es sok extra sulyt se kell cipelned.
Jó ötlet, jó videó!
Kicsit már félek, hogy banyataxit tervezek. 😀 De nem, még bízok a tervemben.
Maradnék a kerekes megoldásnál.
A tengely eleve a táska része, mert tervezek bele egy könnyû vázat, aminek a függõleges szárai tárolják majd a sátorvasakat.
Úgy tervezem, hogy csak felteszem a kereket és már mehet is.
Egy szerszám nélküli rögzítési módot keresek, hogy egyszerû legyen fel ill. leszerelni.
Most közben azon is agyalok, hogy milyen plusz (hasznos) felhasználási módot tudnék a keréknek adni.
Esetleg ha leveszem a gumit, lehetne csiga?
Nem éti. 😀
Kellhet két csiga egy preppernek?
Hasznos az valamire?
Még soha nem használtam.
Na, ezen még agyalok. 😀
Ihasz Laci
02-08-2018, 01:04 PM
Jó ötlet, jó videó!
Kicsit már félek, hogy banyataxit tervezek. De nem, még bízok a tervemben.
Maradnék a kerekes megoldásnál.
A tengely eleve a táska része, mert tervezek bele egy könnyû vázat, aminek a függõleges szárai tárolják majd a sátorvasakat.
Úgy tervezem, hogy csak felteszem a kereket és már mehet is.
Egy szerszám nélküli rögzítési módot keresek, hogy egyszerû legyen fel ill. leszerelni.
Most közben azon is agyalok, hogy milyen plusz (hasznos) felhasználási módot tudnék a keréknek adni.
Esetleg ha leveszem a gumit, lehetne csiga?
Nem éti.
Kellhet két csiga egy preppernek?
Hasznos az valamire?
Még soha nem használtam.
Na, ezen még agyalok.
Hat ha egyszeru szerszamnelkuli rogzitest akarsz a tengely vegei legyenek menetesek es szarnyas anyaval rogzitheted a kerekeket.
A kerekek ha olyan suru kullosek akkor lehet grill racs suteshez:) persze gumi nelkul.
mlaci
02-08-2018, 01:50 PM
Hat ha egyszeru szerszamnelkuli rogzitest akarsz a tengely vegei legyenek menetesek es szarnyas anyaval rogzitheted a kerekeket.
A kerekek ha olyan suru kullosek akkor lehet grill racs suteshez:) persze gumi nelkul.
Nem tennék küllõs kereket, félek azt nehéz javítani szükség esetén.
Bár könnyû.
Én is szárnyas anyára gondoltam.
Gondolkoztam a csiga szükségességén.
Két csigával 50%-os erõmegtakarítást érhetünk el.
Nem rossz, de lehet felesleges.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Four_pulleys.svg/600px-Four_pulleys.svg.png
Ihasz Laci
02-08-2018, 02:24 PM
Nem tennék küllõs kereket, félek azt nehéz javítani szükség esetén.
Bár könnyû.
Én is szárnyas anyára gondoltam.
Gondolkoztam a csiga szükségességén.
Két csigával 50%-os erõmegtakarítást érhetünk el.
Nem rossz, de lehet felesleges.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Four_pulleys.svg/600px-Four_pulleys.svg.png
Akkor hasznalj teli tarcsas alu kerekeket, azon meg jol lehet hust sutni:)
A csiga hasznalathoz kell epiteni eros allvanyt ami elbirja a sulyt. En nem nagyon szamitanek a csigara. De ez csak az en velemenyem.
maghar
01-11-2022, 05:08 PM
Ma leltároztam,pótoltam a menekülő készleteim.Ez mindenkinek személyre szabott,gondolom két egyforma nincs.Van egy nagyobb a házban 3 napi,és egy az autóban egy napi készlettel.Normál esetben mind a kettőt viszem.Arra az esetre készültek ha pár percen belül kéne gyalogszerrel hosszú távra vagy végleg elhagyni a menedéket.Ha van fél órám az más,akkor mindent beszórok a kocsiba :) A nagyobbik tartalma:Egy kis táska tele kacatokkal apróbb szerelési munkákhoz,lámpa,kicsi elsősegély doboz,wc papír mindíg kifelejtem volt már baj belőle :) ,hálózsák,rádiós táska benne egy pmr fm rádió vételre is alkalmas meg a hozzá való cuccok,némi kötél,kés(mondjuk ez az övemen szokott lenni),Távcső helyett céltávcső könnyebb és kis helyet foglal,egy doboz apróságokkal(tű cérna gyertya gyufa,szúnyog riasztó stb...),csajka főzéshez forraláshoz,kb 3 napi élelem(kenyeret nehezen találtam,de ez 1 évet kibír kis helyet foglal és laktató,500g egy csomag)
Az 1 napos készletben van víz,élelem,egy kevés kötszer gyógyszer,egy flaska szilva ízű fagyáló folyadék,mini fm rádió,egy szükség kés körfűrészlapból pár méter horgász dacron a markolaton meg van alatta 2 horog is,meg még pár apróság.Kellene még könnyíteni túl nehéz,de már így is sok minden hiányzik belőle (váltóruha,sátorponyva,esőkabát stb...)91369137
Kellene még könnyíteni túl nehéz,de már így is sok minden hiányzik belőle
Szia,
Hat, szerintem ez orok problema (legalabbis nekem).
Bel
varég
01-13-2022, 05:57 PM
....Kellene még könnyíteni túl nehéz,de már így is sok minden hiányzik belőle (váltóruha,sátorponyva,esőkabát stb...)
Itt ez a kis videó, szerintem jól használható az ötleteléshez:
http://www.youtube.com/watch?v=5EJQQPKHtJw&t=192s
A bugout lényege az volna, hogy van-e hova menned.
Ha van, akkor kevesebb cucc is elég, feltéve, ha a célállomáson van felszerelés.
Ha nincs hova menni, akkor sok cucc kell, amit nem fogsz tudni egy zsákba pakolni...
maghar
01-13-2022, 08:17 PM
Pár éve sikerült a fővárostól nem messze egy külterületi telket vásárolnom jó áron,és most már sikerült életvitelszerűen berendezkednem úgyhogy a lakhelyem a menedékem is.Van egy nagy hátizsákom arra az esetre ha gyorsan vagy gyalogszerrel kellene távoznom ismeretlen helyre.Persze ha van egy fél napom pakolni,akkor beszórok mindent a kocsiba.A kisebbik csomagot az autóban tartom ha esetleg messzebbről gyalogszerrel kellene hazajutnom.
maghar
01-13-2022, 08:41 PM
Szia,
Hat, szerintem ez orok problema (legalabbis nekem).
Bel
Mindíg azt hiszem hogy meg van a nyerő kombináció aztán pár hónap múlva előveszem és átrendezem az egészet :)
Itt ez a kis videó, szerintem jól használható az ötleteléshez:
http://www.youtube.com/watch?v=5EJQQPKHtJw&t=192s
Szia,
Koszi, erdekes.
Bel
Aki Bújt
01-17-2022, 01:58 PM
Ma leltároztam,pótoltam a menekülő készleteim.Ez mindenkinek személyre szabott,gondolom két egyforma nincs.Van egy nagyobb a házban 3 napi,és egy az autóban egy napi készlettel.Normál esetben mind a kettőt viszem.Arra az esetre készültek ha pár percen belül kéne gyalogszerrel hosszú távra vagy végleg elhagyni a menedéket.Ha van fél órám az más,akkor mindent beszórok a kocsiba :) A nagyobbik tartalma:Egy kis táska tele kacatokkal apróbb szerelési munkákhoz,lámpa,kicsi elsősegély doboz,wc papír mindíg kifelejtem volt már baj belőle :) ,hálózsák,rádiós táska benne egy pmr fm rádió vételre is alkalmas meg a hozzá való cuccok,némi kötél,kés(mondjuk ez az övemen szokott lenni),Távcső helyett céltávcső könnyebb és kis helyet foglal,egy doboz apróságokkal(tű cérna gyertya gyufa,szúnyog riasztó stb...),csajka főzéshez forraláshoz,kb 3 napi élelem(kenyeret nehezen találtam,de ez 1 évet kibír kis helyet foglal és laktató,500g egy csomag)
Az 1 napos készletben van víz,élelem,egy kevés kötszer gyógyszer,egy flaska szilva ízű fagyáló folyadék,mini fm rádió,egy szükség kés körfűrészlapból pár méter horgász dacron a markolaton meg van alatta 2 horog is,meg még pár apróság.Kellene még könnyíteni túl nehéz,de már így is sok minden hiányzik belőle (váltóruha,sátorponyva,esőkabát stb...)91369137
A "szilva ízű fagyálló folyadék" csak másodikra esett le...:)
A céltávcső jó ötlet, de engem az egy évet kibíró kenyér érdekel: miféle az? Hol kapható?
maghar
01-17-2022, 09:50 PM
Penny Marketben fellelhető 300ft/db áron(vollkornbrot teljes kiörlésű kenyér)Az íze hagy némi kívánnivalót maga után de amit év végén vettem,annak 2022 novemberben jár le a szavatossága.
Aki Bújt
01-19-2022, 02:29 PM
Penny Marketben fellelhető 300ft/db áron(vollkornbrot teljes kiörlésű kenyér)Az íze hagy némi kívánnivalót maga után de amit év végén vettem,annak 2022 novemberben jár le a szavatossága.
Köszönöm! Kell belőle vásárolnom, ha Penny közelében járok.