PDA

View Full Version : Bug Out shelter / sátor / menedéképítés

Oldalak : [1] 2

Grafitos
12-04-2013, 09:05 AM
Már egy teljes nap és egy hûvös éjszaka természetben töltése is sok tanulsággal szolgál..így volt ez velem is, a budai hegyekben megejtett késõõszi vadkempingem alkalmával..ahol a BOBom volt velem és a menedéképítést és tûzgyújtást gyakoroltam..866

867

868

869
volt segítség is :D

870

Amatorpe
12-04-2013, 10:34 AM
Már egy teljes nap és egy hûvös éjszaka természetben töltése is sok tanulsággal szolgál..így volt ez velem is, a budai hegyekben megejtett késõõszi vadkempingem alkalmával..ahol a BOBom volt velem és a menedéképítést és tûzgyújtást gyakoroltam...

Tetszenek a képek! Eseteleg hallhatnánk bõvebben a tapasztalatokról, mire figyeljünk, mit vigyünk, mit ne, stb?

Grafitos
12-04-2013, 11:02 AM
Már egy teljes nap és egy hûvös éjszaka természetben töltése is sok tanulsággal szolgál..így volt ez velem is, a budai hegyekben megejtett késõõszi vadkempingem alkalmával..ahol a BOBom volt velem és a menedéképítést és tûzgyújtást gyakoroltam..866

867

868

869
volt segítség is :D

870

Persze.tapasztalat az volt bõven..pl hogy bükkösben rohadt nehéz fát hasogatni, tollaságat készíteni és az éleszték is nehezebben kap lángra, ha keményfából készítik azt.
Ezt leszámítva azt hiszem jól sikerült a helyszínválasztás..volt korábban erdõritkítás a területen, tehát voltak rönkök, halott álló törzsek, amik kiválló tüzelõnek bizonyultak.

Fakeresgélés közben rátaláltam erre a kis rozsdás hordóra, akkor még egyben volt, de rögtön láttam hogy kis átalakítással hõtükör lesz belõle:) Neki is mentem a nagykésemmel, ami az avatáromon is van..sikerült szétvágni, de azért kapott az eszköz is rendesen..

Nagyon jó szolgálatot tett ez a kis fémlemez éjszaka, mert irányította a hõt a menedékbe. A nagykés a sok súlytástól hamar az élét vesztette és mivel nem vittem élezõt (hiba volt) elõkaptam a Morámat a továbbiakra.

Tûzgyújtás: nekem kínai szikravetõm van és több próbálkozásra sem sikerült tampon nélkül az élesztéket begyújtani vele ( késõbb otthon gyanús lett, kiszedtem a nyelébõl a rudat és a másik irányba próbáltam szikrát indítani vele..meglepetésemre 10szer több és erõsebb szikrát vetett, mint a másik irányba korábban..ezek meg fordítva regasztották a nyélbe nekem)

A menedék: klasszik féltetõ...azért nem feszes, mert tereptárgyhoz(fához)van rögzítve. Elõre elképzeltem a tábort, hogy hogy fog állni a ponyva, hol lesznek a rögzítések, hol lesz a tûz, mennyi helyre van szükségem a ponyva és a tûz között stb...aztán megtisztítottam a területet, körbevettem a tûzrakót és mikor jött a ponyva láttam, hogy nem úgy van az :) fordítva kellett volna talán, de így is megoldódott és derûs volt az ég, nem számítottam esõre.
Természetesen korábban megnéztem az elõrejelzést. Errõl jut eszembe..ezek 4-6 fokot jósoltak éjszakára amibõl 1-2 fok lett hajnalra az erdõben. Sapkámat és széljakómat is otthon felejtettem, úgyhogy kénytelen voltam hajnalban a terpszínû kendõmbõl vészhelyzeti sapkát készíteni..mert majd szétfagytam..Szerncsére volt még 1 szõrös kutyatakaróm is:)
Meg kell egy jobb hálózsák, mert ez nyári volt...
Fõzés jól ment, finom lett a csilis bab füstölt szalonnával...jum
Reggel életet mentett a kis svájci katonai zselés konzervmelegítõm. A tûz már nem volt sehol és reggel 7 kor gyorsan kellett a forró kv, hogy átmelegítsen. kb 2 perc alatt megvolt és utána még hagytam hagy lobogjon a lángja és a kezemet is megmelengettem.
Aztán reggeli és még egy kis csatangolás a BOBbal az erdõben, hogy szokjam a hátamon...ennyi volt akkor, de tavasszal ezt rendszeresíteni fogom..

fater.lajos
12-04-2013, 11:29 AM
Az a kék fólia most nem rejtõszín... Tudom, te is a vadászoktól tartottál... Gratulálok! Jó buli lehetett!

dínó
12-04-2013, 02:21 PM
Az a kék fólia most nem rejtõszín...

dehogynem, a tengeren
apropó, az ikeában lehet kapni ilyesféle takaróponyvát vitorlavászon címszó alatt. erõs, jó és olcsó. csak kék. semmi sem tökéletes.

Grafitos
12-04-2013, 06:21 PM
Tök mindegy, ha rejteni kell, kicsapsz pár lombosabb bokrot, aztán rejtessz...jobb mintha pink lenne

Amatorpe
12-05-2013, 10:12 PM
Grafitos:
Köszi a leírást, a képekkel együtt már majdnem olyan, mintha ott lettem volna! ;)
Tanultam is belõle, azt hiszem jövõ tavasztól elkezdek ráfeküdni erre a természetjárás témára... amúgy se ártana...

A zselés melegítõ meddig bírja a mínuszokat? Mert a gázos öngyújtó nem nagyon szereti.

Grafitos
12-05-2013, 10:18 PM
Én még csak õsszel próbáltam, de szerintem bírná..majd a héten kiviszem és égetem kicsit..

Doom
12-05-2013, 10:21 PM
Véleményem szerint nem jó a takaró ponyva,kényelmetlen hideg...egy jó kis sátor pl karrimor x1 csak 2kiló,biztos,hogy van pár felesleges dolog amit ki lehet szelektálni,hogy legyen hely,a pihenés nagyon fontos,a betegségbõl gyógyulás még inkább,esõbe ,viharba meg lehet egész nap csak olvasgat az ember

dínó
12-06-2013, 08:43 AM
Véleményem szerint nem jó a takaró ponyva,kényelmetlen hideg..

hányféle menedéket építettél már 3x3 vagy 3x4 takaróponyvából, ami alapján levontad a következtetésedet?

Erdõjáró
12-06-2013, 10:26 AM
hányféle menedéket építettél már 3x3 vagy 3x4 takaróponyvából, ami alapján levontad a következtetésedet?

:)

Daniui
12-06-2013, 12:24 PM
Értem Doom-nak a gondolatát, ha beteg vagy, le vagy gyengülve akkor lehet hogy nem lesz erõd menedéket építeni és egy sátor ilyen helyzetben jól jöhet, ugye az elõnye hogy gyorsan fel lehet húzni és egész jól benntartja a testhõt, viszont tûzzel nem tudod bemelegíteni mert begyullad a sátor:), meg az a plusz két kiló is adott esetben sok lehet, én ezért kedvelem a Bundeswehr poncsót mert az egyben esõvédõ(esõkabát) és menedék, és azt is pillanatok alatt el tudod készíteni és még tûzzel is be tudod melegíteni.
És igen dínó, igazad van ponyvából ha idõt szánsz rá elég komoly kis menedékeket lehet összehozni.

Ha már menedéknél tartunk én a minél kisebb belterû 1-2 személyes menedékeket szeretem, mert a testhõd is viszonylag könnyen bemelegíti. 1x2 méteres bundeswehr poncsó alatt szoktam/szoktunk aludni gyakran ketten mert hidegben egymást melegítjük és dupla testhõ fûti a menedéket, minél kevesebb réssel megépítve és a magassága is alacsony. Nyáron persze a nyitott menedékek is jók.

dínó
12-06-2013, 01:12 PM
1x2 méteres bundeswehr poncsó alatt szoktam/szoktunk aludni gyakran ketten mert hidegben egymást melegítjük

aaaaazér az télen k...a huzatos tud lenni, azt nem ajánlanám. hálózsákban hiába bújunk össze, mivel a zsák lényege a szigetelés, hálózsák nélkül pedig hidegben nem szabad kint aludni, nem sok év és büntet hamar. télen nem árt a 3x4 méteres ponyva.

""Nyáron persze a nyitott menedékek is jók.""

ja. ilyen az említett bw poncsó.

Daniui
12-06-2013, 01:18 PM
aaaaazér az télen k...a huzatos tud lenni, azt nem ajánlanám. hálózsákban hiába bújunk össze, mivel a zsák lényege a szigetelés, hálózsák nélkül pedig hidegben nem szabad kint aludni, nem sok év és büntet hamar. télen nem árt a 3x4 méteres ponyva.

""Nyáron persze a nyitott menedékek is jók.""

ja. ilyen az említett bw poncsó.

Nem értem az összefüggésedet, mire gondolsz.

Pont hogy a kisebb ponyva jó télre mert, nem tágas ezért könnyebben benntertja a hõt, és szélvédett is, le kell cövekelni a szélét sokszor még a bejáratot is érdemes elbarikádozni a táskákkal hogy ott se jöjjön be a hideg.

Hálózsákot meg persze hogy használunk. És ne úgy gondold el hogy átölelve melegítjük egymást :D csak annyi hogy két ember testhõje, szájlehellete könnyebben felfût egy kicsi teret, mint egy 3x4 méteres ponyvából készített nagyobb teret, persze ha kihasználod a méretét, mert azt se muszáj.

TMIB
12-06-2013, 01:22 PM
Az illegális bevándorlók olcsón oldják meg. Éjjel mikor a sivatagban nagyon hideg van, előkapják az erős nejlon szemeteszsákot és abban alszanak.

Ráadásul abból a BOB-ban is elég sok elfér.

Daniui
12-06-2013, 01:28 PM
Az illegális bevándorlók olcsón oldják meg. Éjjel mikor a sivatagban nagyon hideg van, elõkapják az erõs nejlon szemeteszsákot és abban alszanak.

Ráadásul abból a BOB-ban is elég sok elfér.

Azért esõs idõben, az nem lehet túl kellemes, tudom a sivatagban nem esik de a mi vidékünkön szokott:D, meg ahol hozzáérsz a menedéked széléhez ott vezeti a hideget a hozzáérõ testrészedbe, ugyanígy ha esik ahol hozzáérsz a ponyvához ott átázik. Ezért szoktak olyan sátrakat gyártani amik kétrétegûek, és a két réteg nem ér egymáshoz, hogy így se ázzál be.

dínó
12-06-2013, 01:57 PM
úgy értettem a hozzászólásodat, hogy téli hidegben bw poncsót használsz/tok menedéknek. abból én nem tudok olyan kétszemélyes menedéket csinálni, ami testmeleggel fûthetõ volna. de félre is érthettelek.
[/COLOR]
Hálózsákot meg persze hogy használunk. És ne úgy gondold el hogy átölelve melegítjük egymást :D

múmiahálózsákban az nem egyszerû feladat.:haha:

csak annyi hogy két ember testhõje, szájlehellete könnyebben felfût egy kicsi teret, mint egy 3x4 méteres ponyvából készített nagyobb teret, persze ha kihasználod a méretét, mert azt se muszáj.

télen nekem nincs még szájlehelletem sem, mert a pofám is benn van a zsákban.
nincs valami fényképed errõl a menedékrõl? most már komolyan érdekel.

dínó
12-06-2013, 02:05 PM
Az illegális bevándorlók olcsón oldják meg. Éjjel mikor a sivatagban nagyon hideg van, elõkapják az erõs nejlon szemeteszsákot és abban alszanak

sivatagban még nem aludtam szemetes zsákban, de kontinentális körülmények között úgy beleizzadok , hogy csurom víz vagyok reggelre. és fázom. nekem nem jött be. marad a hálózsák, mert az elengedi a párát. (nem egyszer rá is fagy a hálózsák külsejére.) derékaljnak oké, de hálni nem.

Daniui
12-06-2013, 02:14 PM
télen nekem nincs még szájlehelletem sem, mert a pofám is benn van a zsákban.
nincs valami fényképed errõl a menedékrõl? most már komolyan érdekel.

Ez a legjobb kép amit találtam róla, a hátsó része végig a földhöz van erõsítve egyedül a látható nyílásnál mehet be a levegõ, de pontosan a nyílás elõtt volt a tûz, hogy onnan érjen minket a meleg.
896

dínó
12-06-2013, 02:15 PM
meg ahol hozzáérsz a menedéked széléhez ott vezeti a hideget a hozzáérõ testrészedbe,

--stimmel én is így tapasztaltam

ugyanígy ha esik ahol hozzáérsz a ponyvához ott átázik.

--a bw poncsó nem ázik be. amirõl vizes, az a kondenzvíz. ez ellen úgy védekezem, hogy sugárzó hõvel lemelegítem a nedvességet.

dínó
12-06-2013, 02:17 PM
ez egy a-menedék, aminek az egyik végét levitted a földre?

Daniui
12-06-2013, 02:19 PM
Azaz.

mossberg-operator
12-06-2013, 02:25 PM
Értem Doom-nak a gondolatát, ha beteg vagy, le vagy gyengülve akkor lehet hogy nem lesz erõd menedéket építeni és egy sátor ilyen helyzetben jól jöhet, ugye az elõnye hogy gyorsan fel lehet húzni és egész jól benntartja a testhõt, viszont tûzzel nem tudod bemelegíteni mert begyullad a sátor:), meg az a plusz két kiló is adott esetben sok lehet, én ezért kedvelem a Bundeswehr poncsót mert az egyben esõvédõ(esõkabát) és menedék, és azt is pillanatok alatt el tudod készíteni és még tûzzel is be tudod melegíteni.
És igen dínó, igazad van ponyvából ha idõt szánsz rá elég komoly kis menedékeket lehet összehozni.

Ha már menedéknél tartunk én a minél kisebb belterû 1-2 személyes menedékeket szeretem, mert a testhõd is viszonylag könnyen bemelegíti. 1x2 méteres bundeswehr poncsó alatt szoktam/szoktunk aludni gyakran ketten mert hidegben egymást melegítjük és dupla testhõ fûti a menedéket, minél kevesebb réssel megépítve és a magassága is alacsony. Nyáron persze a nyitott menedékek is jók.

Itt a Felcktarn camo valtozatra gondolsz? Asszem nekem is az van.

Daniui
12-06-2013, 02:32 PM
Nem a sima egyszínûre.

dínó
12-06-2013, 02:43 PM
ahoj, amit daniui képén látok, az nem ám ez a vékony(vinil, vagy mi a neve) vacak, amit mindenféle színben árulnak, hanem valami régi tán a 60-as70-es években rendszerben volt erõs, vitorlavászon szerû poncsó. ezt én eddig csak olívban láttam. vagy rosszul láttam? (elég sötét a kép)

Daniui
12-06-2013, 02:47 PM
Nem jól látod ez egy eredeti bw poncsó nagyon erõs anyagból, az ilyet már nem nagyon kapni, már csak az újat ami kinézetre megegyezik de sokkal vékonyabb anyagból van.

dínó
12-06-2013, 02:52 PM
Nem jól látod ez egy eredeti bw poncsó nagyon erõs anyagból, az ilyet már nem nagyon kapni, már csak az újat ami kinézetre megegyezik de sokkal vékonyabb anyagból van.

ööööö én is ezt mondtam (vagy nem?)

ahoj, amit daniui képén látok, az NEM ám ez a vékony(vinil, vagy mi a neve) vacak, amit mindenféle színben árulnak, hanem valami régi tán a 60-as70-es években rendszerben volt erõs, vitorlavászon szerû poncsó. ezt én eddig csak olívban láttam. vagy rosszul láttam? (elég sötét a kép)

Daniui
12-06-2013, 02:57 PM
Nem, jól látod. Ez a pontos válasz csak a vesszõt lehagytam.

Doom
12-06-2013, 07:37 PM
mióta járni tudok

Doom
12-06-2013, 07:47 PM
Egyébként szerintem tesó,Te nem tudod mirõl beszélt...én kint melózok 12 órákat éjjel ,nappal a csillagok alatt..tudom mi az a vihar,tudom mi a hideg az esõ,a szél .....mióta járni tudok túrázok és kint vagyok az utcán,a szántásba ,az erdõbe...Ne beszéjjé zöldeket:haha:,hogy Te 39 fokos lázzal átvészeled egy ponyva alatt...inkább Te próbáld ki..aztán majd megbeszéljük

TMIB
12-06-2013, 07:57 PM
Én volt hogy télen kint töltöttem a hóban egy éjszakát, menedék nélkül. Gyalogoltam hogy ne fagyjak meg. Akkor most én nyertem? :haha:

Doom
12-06-2013, 07:59 PM
...ja Te nyertél....de nekem ezért fizetnek is....

Doom
12-06-2013, 08:12 PM
http://bolthely.hu/mindenamisport/id/85840_Karrimor_X_Lite_X1_1_szemelyes_sator_2012

Nem akarom reklámozni és ez az ár nagyon jó...sokat spóroltam,hogy vehessek egyet...higgyétek el megéri,hálás. tartós darab

TMIB
12-06-2013, 08:16 PM
Ezt szerintem az utóbbi 20-30 hozzászólást át kellene helyeznem egy sátor/óvóhely topicba. Vélemény?

Grafitos
12-06-2013, 10:46 PM
Kirakott az asszony? ;)
Ilyet én is csináltam párszor huszonévesen. Csak egy jó bakancs kell, meg kellõ táp az energiához.
Aham..szóval 30 feletti vagy:haha:

Ok csak poen..amúgy nekem van sátram, és néha azt viszem..amúgy ha úgy látom hogy jó idõ lesz és inkább bushcraft hangulatban vagyok ezerszer jobban kedvelem a ponyvát...látod a csillagokat, az erdõben alszol, nem egy vászonzsákban...
életérzés..aki a gyakorlati oldaláról fogja fel a dolgokat , lehet meg sem érti..

Doom
12-07-2013, 05:19 AM
Aham..szóval 30 feletti vagy:haha:

Ok csak poen..amúgy nekem van sátram, és néha azt viszem..amúgy ha úgy látom hogy jó idõ lesz és inkább bushcraft hangulatban vagyok ezerszer jobban kedvelem a ponyvát...látod a csillagokat, az erdõben alszol, nem egy vászonzsákban...
életérzés..aki a gyakorlati oldaláról fogja fel a dolgokat , lehet meg sem érti..Persze fontos az életérzés...csak,hogy most arról van szó,hogy el kell hagyni a bázist mert vagy kimerült a készlet vagy nem biztonságos tovább...és lehet,hogy nincs visszatérés hetekig,hónapokig...vagy nem tudsz eljutni az elásott készletekig,megbetegszel stb...persze jó elbohóckodni az erdõben úgy,hogy tudod meleg otthon vár és zuhany....leteszteltem ezt jó párszor..aztán kezdtem elgondolkodni amikor indultam haza,milyen lenne ha most nem lenne hová haza menni, és az összes tulajdonom a hátamon van...másként látom már a felkészülést....nem hõsnek kell lennem vagy terminátornak,pusztán vigyáznom kell magamra...egyébként nekem pont az a rémálmom,hogy az elvonulás után a nyugodt kis helyemen egy szál késsel megy egy ponyvával rohangáló éhezõ koszos,büdös "túlélõk"törnek rám......

Grafitos
12-07-2013, 06:58 AM
Értem amit mondassz, mégis azt gondolom, hogy a BOB-ba egy megfelelõ méretû ponyva a jobb megoldás, akár hosszú távra is. Ha az ember normálisan kitapasztalja az elkészítése nem tart sokkal tovább mint egy sátor felállítása. Azon kívül variálható a menedék formája, mérete..Könnyebb álcázni is. Daniui is kifejtette, hogy be lehet "fûteni" a tábortûzzel..ez tényleg érezhetõ, pedig csak visszavert hõrõl van szó. Ha van egy normális hálózsákod, derékaljad és esetleg bivakzsákod, nem fogsz fázni.
Nem értem hogy miért nevezed bohóckodásnak, ha valaki megtanulja és gyakorolja több típusú menedék megépítését élesben? Egy sátrat minden szerencsétlen fel tud verni, és az a sok szerencsétlen könnyen célpontá válik az erdõben. Egy dolog szól a sátor mellett, hogy még egy anyuci kisfia is ösze tudja rakni és abba a tévhitbe ringatni magát, hogy képes volt normális menedéket összehozni magának.
Ha nincs hová hazamenni, és nincs hol zuhanyozni, így is úgy is koszos és büdös lesz az ember..Majd szagolhatod a 2 hetes lábadat a hideg sátorba zárva:D

mossberg-operator
12-07-2013, 07:25 AM
ööööö én is ezt mondtam (vagy nem?)

ahoj, amit daniui képén látok, az NEM ám ez a vékony(vinil, vagy mi a neve) vacak, amit mindenféle színben árulnak, hanem valami régi tán a 60-as70-es években rendszerben volt erõs, vitorlavászon szerû poncsó. ezt én eddig csak olívban láttam. vagy rosszul láttam? (elég sötét a kép)
Ja, akkor nekem a vacak van. Megnyugtato...

dínó
12-07-2013, 08:00 AM
Ja, akkor nekem a vacak van. Megnyugtato...

hát vegyél egy nem vackot.vélemény?

dínó
12-07-2013, 08:10 AM
Egyébként szerintem tesó,Te nem tudod mirõl beszélt...én kint melózok 12 órákat éjjel ,nappal a csillagok alatt..tudom mi az a vihar,tudom mi a hideg az esõ,a szél .....mióta járni tudok túrázok és kint vagyok az utcán,a szántásba ,az erdõbe...Ne beszéjjé zöldeket:haha:,hogy Te 39 fokos lázzal átvészeled egy ponyva alatt...inkább Te próbáld ki..aztán majd megbeszéljük

átvészelem. kipróbáltam. többször is, mint kellett volna. tán Te vagy az egyetlen, aki sok éjszakát töltött az erdõ-mezõn és volt, hogy vihart kapott? miért kapod fel a vizet? csak kérdeztem valamit. a sátor jó, ezt asszem nem vitatta senki. a ponyva is jó. kevésbé komfortos, cserébe sokoldalúbb. Te viszel sátrat, a másik visz ponyvát. ennyi.

dínó
12-07-2013, 08:17 AM
persze jó elbohóckodni az erdõben úgy,hogy tudod meleg otthon vár és zuhany....

bohóckodás? tán nem azért vagyunk itt annyian, hogy ebbe a bohóckodásba beletanuljunk és, ha baj van és menni kell, tudjunk bohóckodni egy kicsit ahelyett, hogy megdöglenénk? ha az bohóckodás, hogy kimegyünk az erdõre pl. télen és egy ponyva alatt alszunk, akkor véleményed szerint mi a kemény dolog?

dínó
12-07-2013, 08:24 AM
..aztán kezdtem elgondolkodni amikor indultam haza,milyen lenne ha most nem lenne hová haza menni, és az összes tulajdonom a hátamon van...

ezt már sokan végiggondoltuk és elég eltérõ gondolatok keletkeztek. Te mire jutottál? mi volt akkor nálad és az mire lett volna elég? mit nem vittél, ami kellett volna? ezzel vissza is tértünk a topic eredeti témájához.

Doom
12-07-2013, 02:27 PM
Értem amit mondassz, mégis azt gondolom, hogy a BOB-ba egy megfelelõ méretû ponyva a jobb megoldás, akár hosszú távra is. Ha az ember normálisan kitapasztalja az elkészítése nem tart sokkal tovább mint egy sátor felállítása. Azon kívül variálható a menedék formája, mérete..Könnyebb álcázni is. Daniui is kifejtette, hogy be lehet "fûteni" a tábortûzzel..ez tényleg érezhetõ, pedig csak visszavert hõrõl van szó. Ha van egy normális hálózsákod, derékaljad és esetleg bivakzsákod, nem fogsz fázni.
Nem értem hogy miért nevezed bohóckodásnak, ha valaki megtanulja és gyakorolja több típusú menedék megépítését élesben? Egy sátrat minden szerencsétlen fel tud verni, és az a sok szerencsétlen könnyen célpontá válik az erdõben. Egy dolog szól a sátor mellett, hogy még egy anyuci kisfia is ösze tudja rakni és abba a tévhitbe ringatni magát, hogy képes volt normális menedéket összehozni magának.
Ha nincs hová hazamenni, és nincs hol zuhanyozni, így is úgy is koszos és büdös lesz az ember..Majd szagolhatod a 2 hetes lábadat a hideg sátorba zárva:D
A "bohóckodás",és a"koszos,büdös" szavakért elnézést kérek senkit nem akartam megbántani vele...természetesen tiszteletben tartom ha valaki ponyvát épít,lelke rajta..ha neki így jó....mellesleg évekig amíg nem tudtam megvenni a jó sátramat T-gazdaságos sátram volt 3*3 takaró ponyvával letakarva, kifeszítve rajta gumipókokkal..most is ezt viszem amikor koszos helyre megyek,megyünk..ezt nem sajnálom...de volt mér olyan is,hogy nem állítottam fel a sátrat csak ki terítve ráfeküdtem...de egy valódi vészhelyzetben ragaszkogok a minõségi sátorhoz.

Doom
12-07-2013, 03:04 PM
ezt már sokan végiggondoltuk és elég eltérõ gondolatok keletkeztek. Te mire jutottál? mi volt akkor nálad és az mire lett volna elég? mit nem vittél, ami kellett volna? ezzel vissza is tértünk a topic eredeti témájához.
..hogy mi a kemény helyzet..jó kérdés..szerintem amikor nincs visszaút a társadalom kényelmébe.....ami hiányzott...mindig úgy megyek,hogy szépen eltervezem hová(forrás,vagy vízvétel legyen,hogy ne kelljen cipelni),meddig(annyi élelmet pakolok) szándékozok maradni,aztán hazamegyek...ez így "béke idõben rendbe is van"....de amikor nincs hová haza menni inkább vészhelyzeti kaját(NRG-5),pakolok be és beszereztem víztisztítót is,és gondoskodnom kell az élelem megszerzésérõl is...ezért mostanában azzal foglalkozom,hogy megismerem a növényeket(gombák,bogyók,fák).pl évekig elmentem a házunk elõtti fa mellett,most terem apró fekete bogyókat,finom és tele van vitaminnal,tehát kiegészítettem a Bobomat kkét növény határozóval és kétféle víztisztítóval,elgondolkodtam a vadászaton is(a horgászat rendben van),a csapda kétesélyes,..amire lehetne vadászni az apróvad(egy disznó,szarvas becserkészése túlélõ üzemmódban lehetetlen),ezen töröm a fejem(igazából egy jó légpuska kellene -BSA-lighting- de ez ugye a vonatkozó jogszabály miatt 7,5J tényleg bohóckodás....hangsúlyozom ezek a dolgok kizárólag extrém szituban érdekesek és használandók(még mielõtt valaki vadorzással feketítene)..összességében azokon a megoldásokon töröm a fejem ami hosszú távon is életben tart....vannak jó ötleteitek?

A. L. Ias
12-07-2013, 05:07 PM
Azt már tudom, hogy a BW poncsóból van megfelelõ és kevésbé megfelelõ menedéképítésre és a megfelelõbbet nehezebb beszerezni. De mi a helyzet a MN sátor ponyváiról? az könnyen elérhetõ 2x2,5m vagy 3x4m méretben. Azokról mi a véleményetek? Én eddig túl nehéznek tartottam õket a hátizsákos túrázáshoz, az autós vadkempinghez viszont kitûnõ.
Van valakinek tapasztalata vele?
És a magyar poncsóról, a 65M sátorlapról hogyan vélekedtek? Én elfogult vagyok, erõs a nosztalgia. :)

dínó
12-07-2013, 06:52 PM
És a magyar poncsóról, a 65M sátorlapról hogyan vélekedtek? Én elfogult vagyok, erõs a nosztalgia. :)

nehéz, pláne vizesen. a belõle építhetõ sátor szûk, kényelmetlen. ha hozzáérsz, átázik. nekem felejtõs.

Doom
12-16-2013, 05:37 PM
http://www.youtube.com/watch?v=mG87LmjgMks#t=352

http://www.youtube.com/watch?v=vnFPmf1aZow

A. L. Ias
12-16-2013, 10:25 PM

http://www.youtube.com/watch?v=vnFPmf1aZow

Köszönöm, de láttam és ismerem ezeket a videókat. Viszont a személyes, használat közbeni tapasztalat érdekelne. Hasonló, mint dínóé. Jobb így megtudni, mint egy három napos elvonulás alatt, az elsõ esõ alatt/után megtapasztalni.

Doom
12-17-2013, 05:47 AM
Köszönöm, de láttam és ismerem ezeket a videókat. Viszont a személyes, használat közbeni tapasztalat érdekelne. Hasonló, mint dínóé. Jobb így megtudni, mint egy három napos elvonulás alatt, az elsõ esõ alatt/után megtapasztalni.

Annyi tapasztalatom van,hogy voltam egy hosszú távú horgászversenyen..én következtem az alvásban,,,nem állítottunk sátrat,,,az izgalom meg minden,,,,egy óra múlva fejlámpánál felállítottuk a sátrat,mert szét szedtek a szúnyogok.....most képzeljük el 70 km/órás szélben,esõben....

dínó
12-17-2013, 07:28 AM
T-gazdaságos sátram volt 3*3 takaró ponyvával letakarva, .

Doom
honnan szereztél 3x3-as takaróponyvát?

dínó
12-17-2013, 07:31 AM
,,,,egy óra múlva fejlámpánál felállítottuk a sátrat,mert szét szedtek a szúnyogok.....most képzeljük el 70 km/órás szélben,esõben....

sátrat mondtál. nem 65 m honvédségi ponyváról volt szó?
70 km/h szélben, esõben szúnyogok? na, azokkal sem találkoznék....:confused:

dínó
12-17-2013, 07:34 AM

ez alatt aludjon, aki így megépítette. én fordítva szoktam, a csúcsát rögzítem a földre és a két közbülsõ részt emelem meg, a sarkok meg mennek le a földre. úgy egy fokkal jobb, de csak egy fokkal.

Grafitos
12-17-2013, 07:48 AM
Hát nem valami nagyszám és erõs túlzással is csak a váz épült meg..közel 15 perc alatt elkészült. A lényeg itt a rendelkezésre álló anyagokból való építkezés volt. Sûrû fenyõágborításal és avar fekhely készítésével zártam volna az építkezést, sajna már kezdett sötétedni és nem akartam élesben is kipróbálni:)
Tehát ebbõl lett
977
Ez
978979

dínó
12-17-2013, 10:29 AM
Grafitos
mi tartja a helyén a szelement?

Grafitos
12-17-2013, 10:35 AM
Grafitos
mi tartja a helyén a szelement?

Az elsõ képen, mikor még csak halom van, látni azt az elágazó fát..annak az ágai közé van beszorítva..nagyon stabil lett szerintem.
Lehet h majd tavasszal visszamegyek és checkolom..talán be is fedem..jó kis hely az

Doom
12-17-2013, 04:07 PM
Doom
honnan szereztél 3x3-as takaróponyvát?
Obi 890 FT zöld,körbe karikákkal

Doom
12-17-2013, 04:14 PM
sátrat mondtál. nem 65 m honvédségi ponyváról volt szó?
70 km/h szélben, esõben szúnyogok? na, azokkal sem találkoznék....:confused:
ez két dolog,a ponyvás videóra csak rátaláltam és feltettem,a pecázásokhoz sátrat viszünk,,,,,70 km/h szélben, esõben nincsenek szúnyogok jól tudom,de ez más idõjárási helyzet....azt próbáltam írni,hogy ponyva alatt,sátor nélkül nem oké a helyzet....

dínó
12-18-2013, 07:28 AM
Obi 890 FT zöld,körbe karikákkal

köszi, de az obis ponyva nem ér sokat. szana széjjel szakad, ha erõsebb terhelés éri. kiszakadnak a gyûrûk, szétfeslik az anyag, mellesleg a gyûrûk csak úgy találomra vannak feltéve, ahogy a kicióccónak sikerült beütni öket. egyébként meg vagy kb 2x3, vagy3x4, de ez már mindegy. ezt hittem, tudsz valahonnan JÓ 3x3-as ponyvát. de azér köszi

Grafitos
12-18-2013, 08:20 AM
Amúgy az engem is érdekelne, mert az enyém sem szuperált valami jól..egy ringli ki is szakadt:duhos:

dínó
12-18-2013, 08:39 AM
javaslat:
1. ha az obisod még bírja és csak a riglivel van gond, varrjál rá a riglik mellé hevederbõl füleket. a tapasztalat szerint azok jobban bírják.
2. nagyonkék ikeás vitorla

ne bízz nagyon az obisban. az elsõ 1-2 komolyabb viharban megadja magát. én legalább is pórul jártam. :cry:

Grafitos
12-18-2013, 08:50 AM
lehet hogy a bushcraftos fórumban utánaszaglászok, hogy mit használnak..szerintem ott csak ponyvában gondolkoznak..

dínó
12-18-2013, 09:06 AM
lehet hogy a bushcraftos fórumban utánaszaglászok, hogy mit használnak..szerintem ott csak ponyvában gondolkoznak..

nem, de az a menõ
nekem két ponyvám van. az egyik egy orkánkabát anyag és 3x3 m. a másik angol terepmintás anyag simán a boltból és kb 2,8x 1,6. nyáron meg simán bw poncsó (a régi) de többen használják az obis/teszkós ponyvákat is.

Grafitos
12-18-2013, 09:12 AM

Anyagok:

Zörgõs: Legolcsóbb és bírja a strapát, de nehéz és nagy.

PU bevonatos: árban több a zörgõsnél. Sokat bír, de nem szereti a parazsat ez sem. Könnyebb és kisebb a zörgõsnél. Újra bevonni valszeg nem lehet, ha levált a bevonatod (belsõ oldalon). Semmiképp ne mosd ki (mondjuk én nem mosnám egyiket sem...)

Silnylon: könnyû anyag. Könnyebb mint az elõzõek, drágább és érzékenyebb. Esõben nyúlik is, tehát meg ereszkedik a ponyva. Kifeszítédkor érdemes erre figyelni.

Cuben: high-tech ponyva. Baromi kicsi és könnyû. Egyik ismerõsömnek van. Hihetetlen könnyû, de rohadtul drága. Asszem 400 USD körül vette...

Hammocknál panaszkodtak, hogy a3x3asba esõ+szélben bever. Fõleg az aszimmetrikus ponyva a cseles. Talán késõbb egy 3,5x3,5 dimond firmájú silnylonra majd egyszer fejlesztek, de nekem ez nem a legfontosabb. Nekem a DD XL PU megfelelõ.

"Ponyvában nálam most az Alpkit a favorit..." http://www.alpkit.com/explore/tarps

"Szerintem érdemes még akkor a DD ponyvákat megnézni. PU coated ponyva és nem Silnylon"

Na ez tûnik nagyon profinak:
https://www.google.hu/search?q=DD+Basha+Tarp&bav=on.2,or.&bvm=bv.58187178,d.bGQ,pv.xjs.s.en_US.EeLgqkzqnSg.O&biw=1600&bih=1100&dpr=1&wrapid=tlif138735836781910&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=oWixUvWHDamKyAOrv4DQAw

Vagy a dechatlonban az olcsóbb
http://www.decathlon.co.hu/tura-es-kempingsator-kiegeszito/1163704-satorponyva-2-x-25-m-1.html
drágább
http://www.decathlon.co.hu/napvedo-sator/2363223-tarp-keki-1.html

Vagy ez
http://www.szerszamwebshop.hu/id/02558_Ponyva_terepszinu_2_3m_75g_m2_kod_025225

Grafitos
12-18-2013, 09:13 AM
Ha hosszútávú menedék készítésébe vágnál, itt ez az oldal sok képpel
http://www.scribd.com/doc/149419956/A-Long-Term-Survival-Guide-Survival-Cabins

Doom
12-18-2013, 03:36 PM
köszi, de az obis ponyva nem ér sokat. szana széjjel szakad, ha erõsebb terhelés éri. kiszakadnak a gyûrûk, szétfeslik az anyag, mellesleg a gyûrûk csak úgy találomra vannak feltéve, ahogy a kicióccónak sikerült beütni öket. egyébként meg vagy kb 2x3, vagy3x4, de ez már mindegy. ezt hittem, tudsz valahonnan JÓ 3x3-as ponyvát. de azér köszi elõvettem igazad van3*2-es,hát nem tudom évek óta meg van ,együtt van csomagolva a sátorral és 4 gumipókkal,már pár pecát meg élt...eddig semmi baja,kicsit fakóbb,viharba még nem próbáltam az is igaz

A. L. Ias
12-22-2013, 08:37 AM
Ezek szerint az olcsón hozzáférhetõ "civil" ponyvák minõsége nem megfelelõ hosszútávon a menedéképítésre. Az MN inkurrencia sátorlap se. Gondolom (lehet, hogy rosszul), ez ugyanígy igaz a VSZ. tagok hasonló termékeire. A BW ponyvából csak az eredeti (ritkán vagy nehezen beszerezhetõ), a megfelelõ.
Mi a helyzet az angol DPM, DDPM sátorlapokkal (az MTP még igen drága)? Ezek már -fogjuk rá- megfizethetõ áron hozzáférhetõek. Próbálta, használta/használja valaki?

Doom
12-22-2013, 09:29 AM
....amúgy ha csak a bob-ba kell,szerintem nem kell nagy dolgokba gondolkodni,jó 3-4 napra a legolcsóbb is,magad alá teríteni vagy gyors bivakzsákot csinálni egy darab kötéllel,....ha extrém idõjárás van...mínusz 10 fok,vihar,felhõ szakadás,érdemesebb természetes,vagy mesterséges(aluljáró,híd,elhagyott épület..vagy csak egy elhagyott roncs kocsiba) menedéket keresni,ha meg túra közben kap el a zivatar,le ül az ember és magára teríti...ha valaki sokat kalandozik persze érdemes 10-15 ezret kiadni érte....bár ennyi pénzért van jobb megoldás is...arról nem is beszélve,hogy a sima takaró fólia és egy komoly sátorlap súlya között,egy napi élelem a különbség....ja és a sátorlap árán 10 db takaró fóliát kapni...???

A. L. Ias
12-22-2013, 09:59 AM
....amúgy ha csak a bob-ba kell,szerintem nem kell nagy dolgokba gondolkodni,jó 3-4 napra a legolcsóbb is,magad alá teríteni vagy gyors bivakzsákot csinálni egy darab kötéllel,....ha extrém idõjárás van...mínusz 10 fok,vihar,felhõ szakadás,érdemesebb természetes,vagy mesterséges(aluljáró,híd,elhagyott épület..vagy csak egy elhagyott roncs kocsiba) menedéket keresni,ha meg túra közben kap el a zivatar,le ül az ember és magára teríti...
Lehet én vagy túl paranoiás vagy túlmisztifikálom a dolgot, de a BOB-ba biztos nem olcsó, színes, zörgõs fajtát tennék. Ha már BOB kell, akkor rejtõzködni is kell.

ha valaki sokat kalandozik persze érdemes 10-15 ezret kiadni érte....bár ennyi pénzért van jobb megoldás is
Egy OKT szintû, hosszútávú túrához, több évre elõre tervezve?

...arról nem is beszélve,hogy a sima takaró fólia és egy komoly sátorlap súlya között,egy napi élelem a különbség....ja és a sátorlap árán 10 db takaró fóliát kapni...???
Ezt nem értem. Egy régi VSZ. sátorlap tényleg nehéz. De egy BW poncsó vagy DPM lap nem hinném, hogy nehezebb lenne, mint egy civil ponyva. Az ár is kérdéses. A legolcsóbb ponyva 900-1000 Ft. És még költeni kellene a megerõsítésére. Legalábbis nekem, mert sem eszközöm, se tudásom a ponyvavarráshoz. Egy katonai ponyva pedig 6000-8000 Ft körül kezdõdik. Nem is akkora a különbség.

Sajnos annál viszont nagyobb, hogy beruházzak 4-5 különbözõ fajtára és teszteljem 3-4 hétig õket. Ezért is érdeklõdök itt...

Doom
12-22-2013, 10:13 AM
Én egy ilyet vennék http://militaria-nagyaruhaz.hu/hu/termek/satrak-satorlapok-es-alcahalok/bw-ksk-loveszponyva-eredeti-uj ha vennék,mert ennek legalább lenne valami értelme,könnyû és tartós,de sárba aludni 10000.-ért akkor inkább ez http://militaria-nagyaruhaz.hu/hu/termek/satrak-satorlapok-es-alcahalok/iglu-2-szemelyes-sator meg a szabad ég alatt pihenek és nincs rossz idõ,leterítem a poncsót és kész ,minek a sátorlap?

fixy007
12-22-2013, 10:30 AM
Ezek szerint az olcsón hozzáférhetõ "civil" ponyvák minõsége nem megfelelõ hosszútávon a menedéképítésre. Az MN inkurrencia sátorlap se. Gondolom (lehet, hogy rosszul), ez ugyanígy igaz a VSZ. tagok hasonló termékeire. A BW ponyvából csak az eredeti (ritkán vagy nehezen beszerezhetõ), a megfelelõ.
Mi a helyzet az angol DPM, DDPM sátorlapokkal (az MTP még igen drága)? Ezek már -fogjuk rá- megfizethetõ áron hozzáférhetõek. Próbálta, használta/használja valaki?

Szerintem megfelelõ. Az anyag vastagsága a lényeges (gr/nm). Legtöbben 70-90gr/nm-est hasznának bushcraft-hoz, de 150-250gr/nm-es már elég masszív hosszú távra is:
http://bolthely.hu/photoline/lista/4e769ebb63211_TAKAROPONYVA

Doom
12-22-2013, 11:01 AM
Szerintem megfelelõ. Az anyag vastagsága a lényeges (gr/nm). Legtöbben 70-90gr/nm-est hasznának bushcraft-hoz, de 150-250gr/nm-es már elég masszív hosszú távra is:

1,5 kg???? http://bolthely.hu/photoline/id/11323_Takaroponyva_2x3_M_EXTRA__250_gr_nm__50cm_fu zotavolsaggal
1,9kg http://www.olcso.hu/sport/Sator/Karrimor_X_Lite_X1_Egy_Szemelyes_Sator-arak_712050524.html#to_description

fixy007
12-22-2013, 11:17 AM
1,5 kg???? http://bolthely.hu/photoline/id/11323_Takaroponyva_2x3_M_EXTRA__250_gr_nm__50cm_fu zotavolsaggal
1,9kg http://www.olcso.hu/sport/Sator/Karrimor_X_Lite_X1_Egy_Szemelyes_Sator-arak_712050524.html#to_description
Kinek sátor, kinek ponyva! Mindenki vegye azt amelyik szimpatikus neki. Egyébként a két linkelt termék közt 10-15-szeres árkülömbség van, ami azért jelentõs, ráadásul nem egy kategória mert sátrat inkább a 70-90gr/nm-el érdemes összehasonlítani.

A. L. Ias
12-22-2013, 11:41 AM
Én egy ilyet vennék http://militaria-nagyaruhaz.hu/hu/termek/satrak-satorlapok-es-alcahalok/bw-ksk-loveszponyva-eredeti-uj ha vennék,mert ennek legalább lenne valami értelme,könnyû és tartós,de sárba aludni 10000.-ért akkor inkább ez http://militaria-nagyaruhaz.hu/hu/termek/satrak-satorlapok-es-alcahalok/iglu-2-szemelyes-sator meg a szabad ég alatt pihenek és nincs rossz idõ,leterítem a poncsót és kész ,minek a sátorlap?
Köszönöm a tippeket!
Maradnék a ponyva mellett, mert azt "fûteni" is lehet. A sátorlap poncsó helyett is lenne, ha már zavaró az esõ, magamra és a hátizsákra lehet teríteni. 20-30 perces megállónál, fõzésnél pedig ki lehet feszíteni és száraz helyen lehet pihenni.

A. L. Ias
12-22-2013, 11:49 AM

A vastagság jótékonyan hat zörgésére is? Vagy ez is ugyanolyan éles hangon zörög, ha belekap a szél, vagy ráfekszek , vagy ha magam köré tekerem és fordulok?

A. L. Ias
12-22-2013, 11:52 AM
Az a sátor kívánatos cucc, de az ára eltántorít. És inkább választanék ponyvát, mert abból ki lehet látni, kevésbé érzem magam védtelennek.

fixy007
12-22-2013, 12:15 PM
A vastagság jótékonyan hat zörgésére is? Vagy ez is ugyanolyan éles hangon zörög, ha belekap a szél, vagy ráfekszek , vagy ha magam köré tekerem és fordulok?
Ezt sajnos nem tudom, mert a vastagabbal nincs gyakorlati tapasztalatom.

A. L. Ias
12-22-2013, 12:27 PM
Ezt sajnos nem tudom, mert a vastagabbal nincs gyakorlati tapasztalatom.

Akkor majd közösen leteszteljük a nyáron az ártéri erdõben! ;)

dínó
12-22-2013, 12:35 PM

sajnos ugyanúgy zörög. a bw lövészponyva viszont nem zörög. :)

A. L. Ias
12-22-2013, 12:43 PM
sajnos ugyanúgy zörög. a bw lövészponyva viszont nem zörög. :)

Ezek szerint ha ponyva, akkor BW. Próbáltam volna spórolni pl. ezzel (http://military-shop.hu/shop/index.php?route=product/product&path=14&product_id=2469), de ha nem lehet, akkor nem lehet... :)
Inkább egyszer drágábban minõségit ha ez a tapasztalat, mint saját káron megtudni többszörös vásárlás és megázás után ugyanazt...

fixy007
12-22-2013, 12:50 PM
Akkor majd közösen leteszteljük a nyáron az ártéri erdõben! ;)
Rendben!:thumbup

Doom
12-22-2013, 01:32 PM
Kinek sátor, kinek ponyva! Mindenki vegye azt amelyik szimpatikus neki. Egyébként a két linkelt termék közt 10-15-szeres árkülömbség van, ami azért jelentõs, ráadásul nem egy kategória mert sátrat inkább a 70-90gr/nm-el érdemes összehasonlítani.

:thumbup

Doom
12-22-2013, 01:33 PM
Köszönöm a tippeket!
Maradnék a ponyva mellett, mert azt "fûteni" is lehet. A sátorlap poncsó helyett is lenne, ha már zavaró az esõ, magamra és a hátizsákra lehet teríteni. 20-30 perces megállónál, fõzésnél pedig ki lehet feszíteni és száraz helyen lehet pihenni.

:thumbup

Doom
12-22-2013, 01:40 PM
Az a sátor kívánatos cucc, de az ára eltántorít. És inkább választanék ponyvát, mert abból ki lehet látni, kevésbé érzem magam védtelennek. Ne tántorítson el....az apródon,zsír újan 9000,-vettem,malacom volt vagy az eladónak gõze sem volt, mi van a kezébe,,,mindegy ,ki kell lesni ....

dínó
12-22-2013, 05:00 PM
Ezek szerint ha ponyva, akkor BW. Próbáltam volna spórolni pl. ezzel (http://military-shop.hu/shop/index.php?route=product/product&path=14&product_id=2469),..

azt nem mondta Bencsik barátunk, hogy mekkora ez a ponyva, vagy csak én nem figyeltem?
Alias. ha ponyvában gondolkodsz, egy bw lövészponyva, meg egy "régi" bw poncsó szinte minden igényedet ki fogja elégíteni.

A. L. Ias
12-22-2013, 06:40 PM
azt nem mondta Bencsik barátunk, hogy mekkora ez a ponyva, vagy csak én nem figyeltem?
Alias. ha ponyvában gondolkodsz, egy bw lövészponyva, meg egy "régi" bw poncsó szinte minden igényedet ki fogja elégíteni.

Én sem láttam itt méretet. Más oldalakon és apróhirdetésekben 200cm*217cm méretet adtak meg ilyen vagy hasonló termékekre.

Köszönöm a BW tippeket!

dínó
12-23-2013, 11:09 AM
https://www.google.hu/search?q=log+cabin&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Zxa4Uq6EOa2M7AbekYCYDw&ved=0CDYQsAQ&biw=1525&bih=712&dpr=0.9#q=how+to+build+an+outdoor+shelter

dínó
12-23-2013, 11:10 AM
http://thesurvivalplaceblog.com/2012/09/24/3347/

dínó
12-23-2013, 11:17 AM
a bivibag cornet és a c-fly wedge 3x3-as ponyvából kiválóan kivitelezhetõ

Doom
12-26-2013, 10:25 AM
1078

talán ez a legjobb átmenet a sátor/ponyva között..pár deka.szél-esõ álló,gyorsan építhetõ,bárhol akár betonon is,nem kell fa kifeszíteni,nem zárt,fûthetõ,alulról is véd a nedvesség ellen,cuccok is beférnek........

Daniui
12-26-2013, 10:43 AM
1078

talán ez a legjobb átmenet a sátor/ponyva között..pár deka.szél-esõ álló,gyorsan építhetõ,bárhol akár betonon is,nem kell fa kifeszíteni,nem zárt,fûthetõ,alulról is véd a nedvesség ellen,cuccok is beférnek........

Azért arra ne vegyél mérget hogy esõálló, gyakorlatban fog kiderülni. Hány ember szívta be nálunk mert azt hitték mert rá van írva hogy esõálló akkor az is, köztük én is beszívtam, két rétegû sátor, mégis beázott, ezért plusz ponyvát kellett rátenni. Viszont haveromnak a párezer forintos auchanos sátra meg kibírta a vihart :D, igaz a szél az egyik feszítõ rudat eltörte de nem ázott be.
Bár a drága túra sátrak valószínûleg télleg nem áznak be.
Egyszer kint voltunk viharban, egyedül a mi sátrunk bírta ki. Vicces volt némelyik sátort 100 méterrel arréb összeszedni:D, annyira fújt a szél hogy üvöltve kellett beszélnünk és minden fújásnál a pofámba nyomta a magas belterû sátrat. Jó élmény volt. Ez mondjuk egy jobb fajta sátor volt.

A. L. Ias
12-27-2013, 08:55 PM

Azt hiszem egy idõre megoldódott a ponyva kérdésem és a DPM ponyva méretének kérdése is. Ugyanis meg lettem lepve egy "Bencsik féle" ponyvával. A mérete 217cmx250cm. :)

dínó
12-28-2013, 07:50 AM
Azt hiszem egy idõre megoldódott a ponyva kérdésem és a DPM ponyva méretének kérdése is. Ugyanis meg lettem lepve egy "Bencsik féle" ponyvával. A mérete 217cmx250cm. :)

beszámolót kérek. rögzítési lehetõség, anyag milyensége, súly, szakítószilárdság, stbstbstb. léccilécci!

A. L. Ias
12-28-2013, 08:25 AM
beszámolót kérek. rögzítési lehetõség, anyag milyensége, súly, szakítószilárdság, stbstbstb. léccilécci!

Az anyag sil-nylon, kicsit zizeg, csúszós. A súlya 85 dkg. A hátoldalán, a hosszabbik oldalakon és a középen 30 mm-es heveder van belevarrva erõsítésként. Az oldalsó hevedereken 80-65-80 centinként hordfülek, így egyszerre 6 ember tudja megfogni és akár csomagot, akár sérült társat szállítani benne. A hosszabbik oldalán 90-65-90 centiméterenként, a rövidebbik oldalán 54-51-51-54 centiméterenként ringlizve. A négy sarkán és az oldalközépeken a hevederfülekkel. Az "színén" a ponyva közepén egy kis hevederfül. A varrások mintha le lennének hegesztve. Ott fényesebb az anyag és sokkal gumisabb tapintású.
Nem egy mai darab, 1995. 05. hónapban gyártott.

Még valamit?

dínó
12-28-2013, 09:29 AM
köszönöm.

A. L. Ias
12-28-2013, 10:03 AM
köszönöm.

Nincs mit!

Fallout11
12-29-2013, 08:27 PM
http://zold8.hu/index.php/zuzda/184-szenzacios-magyar-talalmany-szemetbol-epitoanyag

Ígéretesnek tûnik.

Amatorpe
12-29-2013, 11:55 PM
Ez nagyon jó! Rengeteg olyan képet látni, ahol milliószámra (nem túlzás volt) úszik a pet-palack a vizeken, egybõl megoldódna a probléma...
Ráadásul elég masszív, ha hinni lehet a leírtaknak. Kevesebb szemét - több felhasználható cucc... Ha lenne pénzem nem keveset fektetnék bele.

Chehomero
01-29-2014, 11:03 PM
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/16607_637466499640401_1599696830_n.jpg

A. L. Ias
01-29-2014, 11:41 PM
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/16607_637466499640401_1599696830_n.jpg

5 napja került szóba az Off topikban. Szép is, jó is, csak sajnos kb. 170000 Ft.

Grafitos
01-31-2014, 09:59 AM
Van valakinek tapasztalata függõágyakkal? Nézegettem mostanában az MPF-en van egy régi, de elégjó összehasonlító cikksorozat linkekkel.
Egyenlõre nem találok olyat, ami normális minõségû és elérhetõ árú lenne..

Tudtok ilyet javasolni?

Salmo
01-31-2014, 11:22 AM
Nekem erre fáj a fogam: http://www.lawsonhammock.com/

Az tettszik benne, hogy nem nyom úgy össze mint a "hagyományosabb" Henessy vagy DD hammock.

Szerintem tartós, könnyû hammock-ot 100 dollár alatt nehéz venni

Grafitos
01-31-2014, 11:31 AM
Pont tegnap állt a házhoz 3 olyan:D
Kísértééééés
1624

Nekem erre fáj a fogam: http://www.lawsonhammock.com/

Az tettszik benne, hogy nem nyom úgy össze mint a "hagyományosabb" Henessy vagy DD hammock.

Szerintem tartós, könnyû hammock-ot 100 dollár alatt nehéz venni

Grafitos
04-14-2014, 08:15 AM
Hétvégén ismét volt néhány óra szabadidõm..Az erdõ felé vettem az irányt, mert volt tesztelni való bõven.
Elsõsorban az idõközben megérkezett függõágyamat szerettem volna kipróbálni..Ránézésre egész jó minõséget képviselt, jól néz ki az ejtõernyõ anyag és az elvarrások is így reméltem, hogy nem szakad le a 92 kgom alatt egybõl.
Aztán ott volt még a múltkor a kocsiban felejtett Praktiker ponyva is..Vittem a végül szikravetõ tartóval felszerelkezett F1et, meg a nagy Thai csapkodót is..
Tehát a küldetés, mindenek elõtt építeni egy épkézláb menedéket, ha ez megvan tesztelgetni a felszerelést.
Szép helyre bukkantam
23532354235523562357
Feldobtam a függõágyat és gyorsan kipróbáltam (nem reccsent)
2358235923602361
Aztán jött az esõvédelem megépítése..itt koppantam.. most elõször történt velem olyasmi, hogy egy ponyva túl nagy valahová..akárhogy is a függõágy által behatárolt maximalizált méret is fél méterrel kisebb volt mint a ponyva hossza, így impróznom kellett..:(

2362236323642365236623672368

Megoldottam, de nem lett az igazi ..újra kell gondolni a ponyva kérdést. Lõttem néhány képet az F1rõl, aztán elõkaptam a csapkodót, hogy kivágjam ezt az állóhalott törzset..
2369237023712372

Nehézség nélkül vette az akadályt..erre lett kitalálva:thumbup
2373237423752376

Hát ez volt a szombat délutánom..a kutya szarvast kergetett én tesztelgettem és élveztem az erdõ csendjét(annyira hogy másfél órát szunyáltam a függõágyban:D )
Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló, de szerintem a képek senkit nem untattak..
2377237823792380

Grafitos
04-30-2014, 09:59 AM
Hát nem valami nagyszám és erõs túlzással is csak a váz épült meg..közel 15 perc alatt elkészült. A lényeg itt a rendelkezésre álló anyagokból való építkezés volt. Sûrû fenyõágborításal és avar fekhely készítésével zártam volna az építkezést, sajna már kezdett sötétedni és nem akartam élesben is kipróbálni:)
Tehát ebbõl lett
977
Ez
978979

Tavaly télen voltam az egyik kedvenc helyemen, ahol összehoztam ezt a féltetõs menedék vázat..Így cirka 4 hónappal késõbb szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy meg kéne nézni és megtudni vajon mennyire lehet tartós egy ilyen menedék..
Múlthét csütörtökre lõttem egy szabinapot és kimentem csekkolni

(fotóztam is, de otthon maradt az adatkábel...pffff) szóval este folytköv

Grafitos
05-19-2014, 08:09 AM
Elnézést kérek mindenkitõl..sajnos adattfeltöltés túlépése miatt nem fogom tudni megosztani veletek a képeket, amit a menedéknél járva készítettem:mad:.
Amúgy csak 1-2 ág csúszott lejjebb a féltetõn, szinte semmit nem ártott neki a tél..számomra a tanulság az volt, hogy érdemes több melót ráfordítani egy állandó menedék megépítésére..Ha megfelelõen van pozícionálva és masszívan megépítve, ez a típusú menedék akár évekig kiválóan funkcionálhat.

Ezeken a tapasztalásokon felbuzdulva jött meg a kedvem egy domboldalba váljt gerilla menedék elkészítéséhez, ami a nyaram nagy projektje lesz...

Grafitos
05-20-2014, 08:28 AM
Feltöltöttem a képeket, így láthatjátok az egy tél alatt megesett változásokat a menedékben..
Ez volt az õsszel összehordott menedék:
http://magyarprepperforum.org/attachment.php?attachmentid=978
És jónéhány téli és koratavaszi hónappal késõbb ebben az állapotban találtam rá:
http://i.imgur.com/hrqT7OS.jpg
http://i.imgur.com/fq7VnMl.jpg
http://i.imgur.com/EosP4UL.jpg
Lényegesen rosszabbra számítottam!
Aztán megcsináltam a szokásos rovancsot:
-Kaja: http://i.imgur.com/5JXPtRN.jpg?1
-Hátizsák, póráz, 2karabiner, 1.5 lityó iceT, pulcsi: http://i.imgur.com/izSuPnG.jpg
-Poláros széldzseki kompressziószsákban, esõvédõ poncho, függõágy: http://i.imgur.com/NDSi0UY.jpg
-Kulacs vízzel, Zippo, EÜ készlet: http://i.imgur.com/OAHv3cY.jpg
-5 m paracord, LMF nagysvéd, alatta a dobozban fenõkõ és túlélõ kit, fatwood: http://i.imgur.com/a1uKgVv.jpg
-Popsitörlõ, gumírozott kesztyû, F1, Samsung Galaxy Mini 2: http://i.imgur.com/vFHZjca.jpg
Lõttem még néhány képet, majd kajáltam egyet és léptem is..3 órát sikerült kiszakítani a hétköznapok sûrûjébõl:thumbup
http://i.imgur.com/0c2Zqx5.jpg
http://i.imgur.com/NE5mUjs.jpg
http://i.imgur.com/CjTAwHh.jpg?1

Grafitos
07-07-2014, 09:11 AM
Nem gondoltam, hogy ennyi idõt sikerül majd a héten a menedék továbbépítésére fordítani. Ugyebár kedden voltam kint..aztán kiderült, hogy asszonynak vasárnap egésznapos képzése van:D
Több se kellett, fel a menedékhez.
Szerettem volna az oldalfalat, (aminek eddigi funkciója a föld megtámasztása volt) tovább magasítani annyira, hogy a priccsen felvõ helyzetben már felém magasodjon, így adva szélvédelmet kintalvásnál.
Mindezek mellett szeretném megtartani a menedék nyitott mivoltát (legalábbis így nyáron) mert kell a szellõzés és amúgy is szeretem nézni a körülvevõ sûrû fiatal tölgyerdõt:thumbup
Továbbá azt is elhatároztam, hogy elõrelátóan képzek egy kis rejtett víztartalékot a hegyen. Ennek oka szintén a közelgõ kintalvásom, mivel akkor majd a polifóm, hálózsák, edényzet..stb fogja kitölteni a táskám nagyrészét. Szóval akkor legalább a nem kis mennyiségû, súlyú és térfogatú vizet nem kell majd cipelni...így most 4.5 liter jött velem.
Vittem még magammal egy a pincében talált csirkehálót..gondoltam fel tudom kint használni, vagy a "vizes árok fedésénél, vagy grillrács lesz belõle. Végül az utóbbi mellett döntöttem, mert pont ráillett a hordóra és 1-2 darab dróttal rá is tudtam erõsíteni..így kimerevítette a hordót és megbírja majd a csajkát, vagy az aluedényemet is.
Megérkezésem pillanata http://i.imgur.com/ZHMlzrX.jpg
a menedék érintetlen volt..a tetõ fedésére használt zöld anyag természetesen leszáradt. A kõprics, amit még bõvíteni fogok http://i.imgur.com/yp02dZo.jpg
Azért száraz levelek is rejtik valamennyire http://i.imgur.com/whqYAGU.jpg a felcígölt víztartalék és a napi ellátmány(pork "ribz")
http://i.imgur.com/Sq8sDok.jpg meg a csirkeháló :) http://i.imgur.com/qZE39gt.jpg
kipakolva http://i.imgur.com/gRxIaFy.jpg

A vizesgödör ásását F1-el végeztem, mert súlya miatt kihagytam a gyalásót a pakolásnál :duhos:
http://i.imgur.com/KKOPMNR.jpg
folyamatában http://i.imgur.com/tyTleVd.jpg
a kész gödör http://i.imgur.com/XD0elfO.jpg Az egész folyamatot a kés kaparóéléve és hegyével végeztem..1 kis kipattanáson kívül semmi sérülés nem történt benne.
[Imgur](http://i.imgur.com/7V5i9q1) méretpróba http://i.imgur.com/owJq77O.jpg
Úgy döntöttem vágok néhány nyers ágat, hogy a palackok ne közvetlenül a földdel érintkezzenek
http://i.imgur.com/qwNiF4W.jpg http://i.imgur.com/jCgJ7uq.jpg
A rejtés http://i.imgur.com/Q92wFwv.jpg http://i.imgur.com/PykEPY2.jpg a gerincet adó botok után néhány zöld ág, ami megakadályozza a föld bepergést. http://i.imgur.com/T3Bb4gz.jpg
Majd erre néhány kõ, ezek közé pedig avar ment..a végére sikerült eltüntetni a nyomokat (a két kesztûy közötti részen van a víztartalék
http://i.imgur.com/lXLNgdO.jpg a dombról nézve http://i.imgur.com/CVtsCiY.jpg
A csiorkeháló hordóra aplikálása http://i.imgur.com/1soQuNX.jpg
Kb 1, 5 óra alatt sikerült vagy fél métert magasítani a falon..így már nagyjából takarja a hordót is..a hátsó részen is csináltam egy kisebb szélvédõ falat
http://i.imgur.com/1wba5jG.jpg http://i.imgur.com/c5GZsyZ.jpg a bejárat http://i.imgur.com/sSZSLkw.jpg http://i.imgur.com/GkoJCLP.jpg http://i.imgur.com/syVrtkt.jpg
a hátsó kisebb fal..a fától jobbra http://i.imgur.com/o2AjwgW.jpg
http://i.imgur.com/o6piZui.jpg
A rács kihajlás nélkül elbír 1 komplett MRE-t http://i.imgur.com/3DDFLtb.jpg
A másik oldal felõl http://i.imgur.com/o1KU6G1.jpg http://i.imgur.com/iMLYEqb.jpg
Volt idõ pihenni is: http://i.imgur.com/JR6aZGh.jpg http://i.imgur.com/3hB5H2E.jpg http://i.imgur.com/aV2uNWv.jpg
A csapkodót is használtam a rejtéshez vágtam vele ágakat http://i.imgur.com/zmFBM0g.jpg
Szép sûrû az erdõ..imádom http://i.imgur.com/lOfwEoG.jpg
Az utolsó fél órában készítettem egy ütõfát, amit rendszeresen fogok kint használni, ha nem hozom a fejszét. Mondjuk ilyen nem nagyon lesz, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy az egyik leghasznosabb eszközöm a dudvában...
Egész jó lett..kicsit bunkósbot style http://i.imgur.com/lOfwEoG.jpg http://i.imgur.com/WcwV5lJ.jpg
felkötöttem egy dróttal a tetõhöz száradni http://i.imgur.com/UujUKMc.jpg

Ezt sikerült összehozni reggel 10-tõl délután 3ig..

Kisss
07-07-2014, 12:57 PM
Akkor te most 2 menedeket is csinalsz? A nagyobb ronkokbol epult az eleg veszelyes, ha veletlenul radszakad..! A vizet nem lett volna egyszerubb vlmi ko ala rejteni/beasni? Igy, ha valaki, valami ralep akkorbeszakad, vagy felfedezik! Amugy nagyon fain a fejlettebb menedeked! :thumbup

Grafitos
07-07-2014, 01:08 PM
Hát..azt a rönköst csak úgy összedobtam gyakorlásképpen korábban..nem is fejlesztettem tovább, mert nincs is nagyon hová..ha valakinek kell és ottragad, összehord sok zöld levelet a tetõre, megágyaz magának fûvel, aztán csókolom..kihúz 1 éjszakát.
A vizet beástam és kövek alá rejtettem..mindössze nem akartam csak úgy rádobálni néhány sziklát a palackokra, hanem inkább ágakkal keretet készítettem nekik. Nem szakad be, mert teljesen a flakonokra fektettem a fákat, meg a dzsindzsa kellõs közepén van, nekem is rendesen be kellett küzdenem magam, szóval nem sok esély van, hogy arra sétálgasson egy túrázó...Késõbb bõvítem az üreget és egy MRE-t, meg néhány hasznos cuccot is berejtek oda.
Örülök, hogy tetszik..élõben mégjobb..a képek egyáltalán nem adják vissza a feelingjét

Kisss
07-07-2014, 01:12 PM
Hát..azt a rönköst csak úgy összedobtam gyakorlásképpen korábban..nem is fejlesztettem tovább, mert nincs is nagyon hová..ha valakinek kell és ottragad, összehord sok zöld levelet a tetõre, megágyaz magának fûvel, aztán csókolom..kihúz 1 éjszakát.
A vizet beástam és kövek alá rejtettem..mindössze nem akartam csak úgy rádobálni néhány sziklát a palackokra, hanem inkább ágakkal keretet készítettem nekik. Nem szakad be, mert teljesen a flakonokra fektettem a fákat, meg a dzsindzsa kellõs közepén van, nekem is rendesen be kellett küzdenem magam, szóval nem sok esély van, hogy arra sétálgasson egy túrázó...Késõbb bõvítem az üreget és egy MRE-t, meg néhány hasznos cuccot is berejtek oda.
Örülök, hogy tetszik..élõben mégjobb..a képek egyáltalán nem adják vissza a feelingjét

Igy mar mas! Akar egy kis muanyag hordot is leashatsz a cuccnak...

LSVF
07-08-2014, 08:41 AM
Hétvégén ismét volt néhány óra szabadidõm..Az erdõ felé vettem az irányt, mert volt tesztelni való bõven.
Elsõsorban az idõközben megérkezett függõágyamat szerettem volna kipróbálni..Ránézésre egész jó minõséget képviselt, jól néz ki az ejtõernyõ anyag és az elvarrások is így reméltem, hogy nem szakad le a 92 kgom alatt egybõl.
Aztán ott volt még a múltkor a kocsiban felejtett Praktiker ponyva is..Vittem a végül szikravetõ tartóval felszerelkezett F1et, meg a nagy Thai csapkodót is..
Tehát a küldetés, mindenek elõtt építeni egy épkézláb menedéket, ha ez megvan tesztelgetni a felszerelést.
Szép helyre bukkantam
23532354235523562357
Feldobtam a függõágyat és gyorsan kipróbáltam (nem reccsent)
2358235923602361
Aztán jött az esõvédelem megépítése..itt koppantam.. most elõször történt velem olyasmi, hogy egy ponyva túl nagy valahová..akárhogy is a függõágy által behatárolt maximalizált méret is fél méterrel kisebb volt mint a ponyva hossza, így impróznom kellett..:(

2362236323642365236623672368

Megoldottam, de nem lett az igazi ..újra kell gondolni a ponyva kérdést. Lõttem néhány képet az F1rõl, aztán elõkaptam a csapkodót, hogy kivágjam ezt az állóhalott törzset..
2369237023712372

Nehézség nélkül vette az akadályt..erre lett kitalálva:thumbup
2373237423752376

Hát ez volt a szombat délutánom..a kutya szarvast kergetett én tesztelgettem és élveztem az erdõ csendjét(annyira hogy másfél órát szunyáltam a függõágyban:D )
Bocs, hogy kicsit hosszúra sikeredett a beszámoló, de szerintem a képek senkit nem untattak..
2377237823792380

Ez tuti!
A kutyusodra vigyázz, mert amíg alszol elkóborol a vadász meg lelövi, mondván hajtja a vadat.
Kiadhatnál egy túra füzetet végre! Gazdagon illusztrálsz! Sokaknak tetszene

Grafitos
07-08-2014, 08:54 AM
Ez tuti!
A kutyusodra vigyázz, mert amíg alszol elkóborol a vadász meg lelövi, mondván hajtja a vadat.
Kiadhatnál egy túra füzetet végre! Gazdagon illusztrálsz! Sokaknak tetszene

A Grafit úgy van tanítva, hogy 10 méternél messzebb sose legyen tõlem..magától is érzi a távolságot, már szólni sem kell neki..Néha tényleg bekattan és meghajt 1-2 õzet, vagy madarat..és amikor már nem látom vagy negyed óráig, egyszercsak elõsétál 1 bokor mögül:D
Én csak Titeket szeretnélek untatni az erdõjárásaim történeteivel és homályos fotóival..itt értõ és elfogadó a közönség:beer:

LSVF
07-08-2014, 09:48 AM
A Grafit úgy van tanítva, hogy 10 méternél messzebb sose legyen tõlem..magától is érzi a távolságot, már szólni sem kell neki..Néha tényleg bekattan és meghajt 1-2 õzet, vagy madarat..és amikor már nem látom vagy negyed óráig, egyszercsak elõsétál 1 bokor mögül:D
Én csak Titeket szeretnélek untatni az erdõjárásaim történeteivel és homályos fotóival..itt értõ és elfogadó a közönség:beer:

Engem nem untat,Bírom nagyon!:thumbup:beer:

Grafitos
07-29-2014, 08:26 AM
Végre volt idõm feltölteni a képeket a menedékben töltött éjszakáról. Itt jön a beszámoló is.
Délután fél 4 kor, 17 kilós BOBommal a hátamon, vad mennydörgések közepette kezdtem felkaptatni a menedékhez..Nem mondtak aznapra esõt, ennek ellenére fekete felhõk gyülekeztek az égen..
Felérve a kis tisztásra, ahol a száraz ágakból összepakolt féltetõ váz volt, körül tudtam nézni kicsit, hogy milyen rossz a helyzet..
Amúgy jártak a táborhelyen és el is tüzelték a féltetõ egy részét
http://i.imgur.com/5grsSYe.jpg
ez volt látható az égen
http://i.imgur.com/D5IHZhk.jpg http://i.imgur.com/x4HsXMa.jpg azért a kilátás így sem rossz, ha az ember felmászik egy 5 méter magas fenyõ tetejére :) http://i.imgur.com/xBtapO6.jpg
Aztán sietõsen mentem a menedékhez..nem volt szétkapva, nem járt ott senki. Egybõl kaptam is elõ a ponyvát, mert úgy éreztem 5 perc és kapom a vihart..
Próbáltam illesztgetni, de valahogy nem akarta az igazságot..a 3 fa közöttnem tudtam jó kifeszíteni
http://i.imgur.com/dfx0gCo.jpg http://i.imgur.com/7kmYL9o.jpg azért próbálgattam még és a végére elég jó lett
http://i.imgur.com/UKQ0JGH.jpg ez volt a legfeszesebb állapot, amit el tudtam érni http://i.imgur.com/kg4z6BZ.jpg
A ponyva alját a 3. fa körül 2 ággal súlyoztam le és reméltem, hogy a víz, szépen 2 oldalra folyik majd el http://i.imgur.com/Y7l1LMF.jpg
A ponyva ringliibe paracordot hurkoltam és 2 cöveket faragtam, amit földbeverés után még 1-1 nagy kõvel lesúlyoztam http://i.imgur.com/oaVIBaK.jpg
Ezután, gyorsan beköltöztem..egy ponyva alulra, majd polifoam, önfelfújós matrac és hálózsák kombó volt..ami kellett is, mivel egy lapos kövekbõl kialakított priccsen terveztem aludni:D
http://i.imgur.com/j5QyFd5.jpg http://i.imgur.com/TYvvaYi.jpg
Éppen megpihentem kicsit, mikor elkezdett felettem ropogni a ponyva..és egy bazi nagy nõstényszarvasbogár mászott ki a növényzet közül
http://i.imgur.com/TYvvaYi.jpg http://i.imgur.com/8V6DgUE.jpg http://i.imgur.com/jCpybjx.jpg
A felhõk elmentek, kitisztult az ég..elkezdtem a felkészülést az éjszakára..elõkaptam a fejszét és a fûrészt és mentem fát gyûjteni és aprítani
http://i.imgur.com/TnH77p1.jpg
10 perc alatt ennyi jött össze..kezdésnek nem is rossz http://i.imgur.com/1rBDhZj.jpg bekészítve http://i.imgur.com/vpVwX31.jpg
Gyönyörû volt a naplemente..végigmoziztuk az utolsó sugarakat..szerencsére a menedék nyugati tájolású :haha:
http://i.imgur.com/I40pzdl.jpg http://i.imgur.com/K7vheLu.jpg http://i.imgur.com/R2NkAbq.jpg http://i.imgur.com/U45i2Ub.jpg
Grafit is elvolt http://i.imgur.com/rWqe0ZO.jpg http://i.imgur.com/b8oJ0mu.jpg
Elérkezett a tûzgyújtás ideje..most elõször lobbant láng a vashordóban..élesztéknek bolyhosított tampont használtam
http://i.imgur.com/a6BTr99.jpg http://i.imgur.com/IX3j4iP.jpg
Aztán szikravetõ segítségével gyújtottam..egyetlen szikráztatásra elkapta:thumbup szóval betárazok tamponból a kis tûzgyújtós szütyõmbe http://i.imgur.com/qvflY4u.jpg http://i.imgur.com/lN52G6V.jpg
http://i.imgur.com/NngiYBH.jpg http://i.imgur.com/2ybRSsV.jpg http://i.imgur.com/wyXRsMb.jpg
Égett a tûz, vacsi után néztem...kipakoltam az MRE-t chicken fajita volt a menü http://i.imgur.com/2AUjAXw.jpg http://i.imgur.com/cUVg1YY.jpg http://i.imgur.com/BnQ7JAA.jpg
Feltuningoltam azért egy kis hagymával, és füstölt kolbásszal..csak hogy egy kicsit magyarosabb legyen..jól tettem, nagyon finom lett
http://i.imgur.com/RKK0Hca.jpg http://i.imgur.com/gxpB7Bi.jpg http://i.imgur.com/k6N6Wrt.jpg
Vittem teamécseseket és kellemes hangulatvilágítást rittyentettem a menedékbe..így lámpát is alig kellett gyújtani
http://i.imgur.com/kmh7Q9J.jpg http://i.imgur.com/FLaV0M4.jpg http://i.imgur.com/e0cTD8M.jpg
hajnal 1-ig égett a tûz, utána aludtam egy jót http://i.imgur.com/uLeb1dt.jpg
A fejlámpámon kívül velem volt egy párszáz forintos ledes kínai lámpa, meg a mini Maglite-om..
Reggelre mindkettõ kuka lett..a kínainak szétment a zárómenete, nem lehetett összerakni sem, a maglite-nek, meg kiment az ízzója http://i.imgur.com/BkiHvaG.jpg
Ezekbõl mindig kell a tartalék..
Reggeli és táborbontás után fél 10 körül indultunk haza..nagyon kellemes élmény volt és nagyon örülök, hogy bármikor visszatérhetek az én kis bunkerembe:thumbup

Enemy
07-29-2014, 09:38 AM
Grafitos, a beszámoló mindent összevetve csudajóra sikeredett!!!:thumbup
Tudtad-e, hogy óriási flash bombát dobtál nekem, így munkába indulás elõtt!!Köszi!:tapsol:

BragBOL
07-29-2014, 08:36 PM
A fejlámpámon kívül velem volt egy párszáz forintos ledes kínai lámpa, meg a mini Maglite-om..
Reggelre mindkettõ kuka lett..a kínainak szétment a zárómenete, nem lehetett összerakni sem, a maglite-nek, meg kiment az ízzója http://i.imgur.com/BkiHvaG.jpg
Ezekbõl mindig kell a tartalék..

Az a kínai tényleg szar, az enyémnek bedöglött pár ledje, és az érintkezése is vacak.
A kicsinek nem volt az elemkupakjába pót izzó?

Enemy
07-29-2014, 08:49 PM
Úgy látom lassan érik a "házavató" Grafitos!!!:beer::haha:

Pityubá
07-29-2014, 10:14 PM
Grafitos a hõreflektoros tûzhelyed nagyon 5 letes, télen is jól fog mûködni, további sikereket kívánok. :)

Grafitos
07-30-2014, 07:26 AM
Elmentem a boltba ahol vettem a kínait és megnéztem többet, de mindegyik zárókupakja ugyan abból a szXr papírvékony lágyaluból van..és még erre menetet is megpróbáltak vágni:) Ez így meg 1szer használatossá tette a konstrukciót:duhos:
Volt-e pótízzó? az jó kérdés..nem néztem. Lehet? mármint a lecsavarható végében, vagy mire gondolsz?

Az a kínai tényleg szar, az enyémnek bedöglött pár ledje, és az érintkezése is vacak.
A kicsinek nem volt az elemkupakjába pót izzó?

Grafitos
07-30-2014, 07:32 AM
Köszönm Pityubá..eddig már 2 kintalvásomkor találtam ugyan ilyen rozsdás hordómaradványt..csak szét kellett vágni és formára hajlítani...adja magát és legalább újrahasznosul.
A legjobb benne, a hõfókuszon kívül hogy jól kontrollálhatóvá teszi a tüzet és védi a széltõl is..
Este, mikor már volt parázs, 2-3 vékonyka ággal folymatosan életben lehetett tartani a tüzet.az a rakás amit gyûjtöttem így elég volt délután 7-tõl hajnal 1-ig:thumbup

Van esetleg javaslat a menedék továbbfejlesztésére?

Grafitos a hõreflektoros tûzhelyed nagyon 5 letes, télen is jól fog mûködni, további sikereket kívánok. :)

BragBOL
07-30-2014, 09:30 AM
Volt-e? az jó kérdés..nem néztem. Lehet? mármint a lecsavarható végében, vagy mire gondolsz?

Igen, ha lefordítod a rugós részével lefelé, akkor elõbukkan, ha nem módosítottak rajta azóta.
Azt már nem tudom hogy is lehet kiszedni :D

shadow177
07-30-2014, 09:41 AM
Van esetleg javaslat a menedék továbbfejlesztésére?

Esetleg elrejthetnél egy hõtükrös és egy sima fóliát. Ha télen akarod használni, akkor a hõtükrös fóliát a hátsó falra teríted, az átlátszót meg az elsõ "homlokzatra". Olyan üvegház hatást generál, hogy 15% tüzelõvel is kényelmesen el leszel.

Grafitos
07-30-2014, 12:44 PM
Köszi az ötletet..ha télen kimegyek biztos megcsinálom:thumbup addig még 1000el gyûjtenem kellene egy legalább 3 évszakos hálózsákra, mert most csak nyárim van..
Amúgy gondolkodtam abban is, hogy a 2 szélén tovább építem kicsit a kõfalat..gyakorlati haszna nem lenne, inkább csak hogy menedékbõl elkezdene házikóvá alakulni kicsit.
Sajnos ez a hátránya is lehet, mert úgy könnyebben kiszúrni, fõleg õsztõl:rolleyes:

Esetleg elrejthetnél egy hõtükrös és egy sima fóliát. Ha télen akarod használni, akkor a hõtükrös fóliát a hátsó falra teríted, az átlátszót meg az elsõ "homlokzatra". Olyan üvegház hatást generál, hogy 15% tüzelõvel is kényelmesen el leszel.

Doom
07-30-2014, 03:14 PM
Köszi az ötletet..ha télen kimegyek biztos megcsinálom:thumbup addig még 1000el gyûjtenem kellene egy legalább 3 évszakos hálózsákra, mert most csak nyárim van..
Amúgy gondolkodtam abban is, hogy a 2 szélén tovább építem kicsit a kõfalat..gyakorlati haszna nem lenne, inkább csak hogy menedékbõl elkezdene házikóvá alakulni kicsit.
Sajnos ez a hátránya is lehet, mert úgy könnyebben kiszúrni, fõleg õsztõl:rolleyes:

Carp Zoom Hálózsák extrém idõjáráshoz pl. http://www.halfanatik.hu/sator/halozsak/?mid=61

nekem ilyen van horgászni októbertõl,ha megyünk...ha nem alszunk kint,akkor is be teszem a kocsiba,gyalogosan nem jó,túl nagy batyu, max. bicikli....de ennél lejjebb ne add és ne ülj fel a reklámnak...pl extrém -10 fokig...a nagy ló xart, 4-5 foknál meg lehet fagyni bennük....

Grafitos
07-30-2014, 03:21 PM
Jó zsáknak tûnik..az ára meg nagyon meggyõzõ..esetleg kompressziószsákkal nem lehetne szállítható méretûvé alakítani?
Nálam ugyanis az létkérdés:)

Doom
07-30-2014, 03:30 PM
Jó zsáknak tûnik..az ára meg nagyon meggyõzõ..esetleg kompressziószsákkal nem lehetne szállítható méretûvé alakítani?
Nálam ugyanis az létkérdés:)

esetleg az usa hálózsákrendszer kommp.zsákjába belefér...nagyon talán....de ebbe nyugodtan szunyálhatsz egy takarófólián, mikor szállingózik a hó...én már megtettem párszor...hangulatos....és szép lassan az úszó elmerül és elindul oldalra"...ja pánik cipzáras, úgyhogy nyugodtan kitépheted magad belõle...

BragBOL
07-30-2014, 03:46 PM
http://3.bp.blogspot.com/-tbDXFrm6OaA/UjWXXETWMwI/AAAAAAAAAzc/_g2LaUsn-iQ/s1600/hidden+hut+3.jpg
http://members.exarc.net/files/styles/large/public/stoneagehut01.jpg?itok=RVU83cJk
http://img.index.hu/imgfrm/0/5/1/4/THM_0004220514.jpg
http://www.naturalbuildingblog.com/wp-content/uploads/2012/03/stone-hut.jpg
http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2012/148/6/5/651595f4fbfecb33914e242211e8133d-d51ebij.jpg
http://galeria.organic.hu/2002_10/szilvasvarad/03szalajka14.JPG

Grafitos
07-31-2014, 07:17 AM
Az utolsó elõtti képen lévõ oldalnézeti rajzról eszembe jut az én kezdetlegesen ki Paintelt rajzom :) A kidolgozottságán kívül, nem sokban tér el :)
Idáig jutottam volna, ha a talaj nem köves és nincs tele gyökérzettel, amit sajnáltam volna átvágni:cry:

Grafitos
09-02-2014, 09:29 AM
Ilyet is láttam..Jól kifigyeltem az építés technikáját is, mert szeretném egyszer megvalósítani az udvaromon:)
http://i.imgur.com/gaeEgkG.jpg http://i.imgur.com/E730pDA.jpg

Pityubá
09-02-2014, 09:41 AM
Ilyet is láttam..Jól kifigyeltem az építés technikáját is, mert szeretném egyszer megvalósítani az udvaromon:)
http://i.imgur.com/gaeEgkG.jpg http://i.imgur.com/E730pDA.jpg
És jól magadra zárnád a lakatot, a vizeskorsó és száraz kenyér stb. társaságában. :)

Grafitos
09-02-2014, 10:46 AM
:haha:Jó kedvében van máma Pityubátyám azt látom..
Amúgy normális ajtóval akár sötétkamrának is jó lehet

Grafitos
09-10-2014, 09:20 AM
Jókis cikk a veremházépítészetrõl (putri)
http://kaposvarmost.hu/blog/bejegyzesek/2012/07/09/putri-epiteszet_2398.html

kovu78
09-13-2014, 01:18 PM
3834

nekem ez is tetszik, hátránya éghetõ :( :D

Grafitos
12-10-2014, 03:29 PM
ezt most szúrtam ki egy oldalon..még nem láttam ilyen fajtát és megtetszett a koncepció
4452

astonferi
12-10-2014, 05:31 PM
ezt most szúrtam ki egy oldalon..még nem láttam ilyen fajtát és megtetszett a koncepció
4452

a te menedéked meguszta ezt az jeges idõt

Grafitos
12-10-2014, 10:09 PM
Amint végre hajlandó lesz fagyni és havazni, mint az egy normális télen szokás, ki fogok nézni..Jézuskától várok egy Husky -10 es zsákot..ha megjön, talán éjszakára is maradok:D

A. L. Ias
12-10-2014, 10:43 PM
Unicum legyen nálad!!!!! :D

Grafitos
12-17-2014, 12:51 PM
Egy jókis blogon találtam a képeket..Erdeicsavargó néven viszi valaki.
4512
belülrõl
4513

kovu78
01-05-2015, 02:25 PM
4742

ehhez mit szóltok srácok? :D

Grafitos
01-16-2015, 10:33 AM
Szerdán szabinap volt és szép idõ, úgyhogy kimentünk az erdõbe
Indulásra várva 48754876
Ahogy felfelé haladtunk a hegyen figyelmes lettem egy épített takarófalra..jókis helyre bukkantam, ahol még faanyagok is rendelkezésre álltak az építkezéshez. A nap szépen sütött és megtetszett a hely, szóval letáboroztunk.
487748784879
Így nézett ki a terület mikor rátaláltam4880
Mértem:45 perc alatt már itt tartottam

Grafitos
01-19-2015, 09:45 AM
Szóval egy kis földmunka és rendezkedés után gyorsan megépült a szélfogó fal..még a tábori priccshez is maradt egy kis faanyag. A tûzrakó helyet két részre osztottam. Az egyik része tábortûzhöz, másik fõzéshez lett kialakítva.
A priccs alapja http://i.imgur.com/0iFJdGM.jpg összeállítva http://i.imgur.com/DwuVNc8.jpg http://i.imgur.com/mXrdsdf.jpg
a szélfogó fal http://i.imgur.com/PjmRt60.jpg
A két részre osztott tûzrakó tér ágasokkal http://i.imgur.com/jlCrEq8.jpg http://i.imgur.com/auB8wXL.jpg
Így hogy készen voltam atáborhellyel, elkezdhettem a fõzésre koncentrálni. Elõzõ nap olajban és fûszerkeverékben pácoltam csirkemellet és éjszakára hûtõben jól átjárták az ízek. Grillezést terveztem. Ha emlékeztek még ara a minigrillre, amit anyóstól kaptam,annak a rácsát hoztam el. Csak néhány deka és pont befér a zsákom merevítõt rejtõ zsebébe.
http://i.imgur.com/QRtJYuk.jpg Neki is álltam a tüzifa gyûjtésnek http://i.imgur.com/vghBAhB.jpg
Mint általában mindig most is csináltam Nektek egy rovancsot az aktuális felszerelésrõl. Jobbról balra haladva
-Minden alatt a hõtükrös polifoamom
-nyári hálózsák a kellemes pihenéshez
-fejlámpa
-kék dobozkában 3 pótelem a lámpához
- 1 teamécses
-1 doboz gyufa
-alul alufóliában 3 grillbegyújtó kocka
-mellette wc papír
-1.5 milis zsinór, 10m
http://i.imgur.com/ggkIDgd.jpg
-3 decis fém bögre
-Opinel No8. Carbon
-És az élelmiszer csomag:fent a csirkehús
-alatta aluban 2 db burgonya
-felül aluban sváb szalonna
-3szelet barna kenyér
http://i.imgur.com/Ulv1Zdk.jpg
-zip lock zsákban: csoki, só, cukor, kávé, 4db teafilter
-2 mogyorós wafelini
- Túrázó XL és a LMF szikravetõ.
(nincs a képen 2 liter víz)
http://i.imgur.com/CPzQfOt.jpg[/IMG]
Fõzés:
Opinel munkábanhttp://i.imgur.com/ljGHNlO.jpg
már lobog http://i.imgur.com/bsUUUOe.jpg http://i.imgur.com/kRowOlf.jpg a hús is és a nézõközönség is elõkerült:) http://i.imgur.com/hr7uU4U.jpg
http://i.imgur.com/OYrUuCR.jpg és szalonna a tetejérehttp://i.imgur.com/0YCnc7S.jpg
eredmény http://i.imgur.com/xQEX9p2.jpg
A jóízû ebéd után kipróbáltam a priccset és a hálózsákba burkolózva élveztem a napjütést http://i.imgur.com/O4f1TQc.jpghttp://i.imgur.com/5o5dy9w.jpg
Napnyugtakor indultunk csak hazafelé http://i.imgur.com/eetavY6.jpg
Még egy utolsó pillantás a táborhelyre http://i.imgur.com/KPzv0Kd.jpg
Nagyon kellemes nap volt..biztos visszalátogatunk még

kovu78
01-22-2015, 06:41 AM
4948

horgásztóval :thumbup

TMIB
07-21-2015, 01:51 PM
Nézzétek meg. Ez aztán nem egy elveszett ember. :D

https://www.facebook.com/171951882874802/videos/883978675005449/

Ihasz Laci
07-23-2015, 08:55 AM
hat nem semmi, van rutinja benne. mondjuk a sarkunyho epitesehez szukseges a jo agyagos talaj, annelkul nem igaz megy.

törölt tag -gl
07-31-2015, 10:36 AM
Sziasztok!
Szerintetek ha valamelyik erdõben, turistaúthoz közel tábort verek pár napra, van rá esély, hogy elküld onnan valaki? (sátorral függõággyal) Voltatok már hasonló helyzetben? Van az embernek félnivalója olyan helyen ahova többnyire csak turisták mennek? Lehet annyira jól álcázni a felszerelést, hogy az arra járók ne vegyék észre?
Köszi.
Elsõsorban egy függõágyban és szúnyoghálón gondolkodom. A prepperkedést lehet tervezgetni, de néha élesben derül ki, hogy a dolgok nem úgy néznek ki, ahogy eltervezzük. Én például a legutóbbi túrámon egy szúnyogháló miatt "véreztem el".

Salmo
07-31-2015, 01:55 PM
Erdõtörvény:
93. § (1) Az erdõgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdõben:
a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetõleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni.

Ihasz Laci
07-31-2015, 05:35 PM
Erdõtörvény:
a) huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetõleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni.

magyarul naponta kell taborhelyet valltani es senkinek semmi beleszolasa, hogy te az erdoben taborozol.

mzperiksz
07-31-2015, 06:46 PM
Jah, feltéve hogy egy másik gazdálkodó területére mész...

magyarul naponta kell taborhelyet valltani es senkinek semmi beleszolasa, hogy te az erdoben taborozol.

Ihasz Laci
07-31-2015, 07:23 PM
Jah, feltéve hogy egy másik gazdálkodó területére mész...

minek? eleg nehany szaz meterrel odebb menni.
eddig meg soha senki egy budos szot sem szolt azert mert a bakonyban satraztunk. pedig talakoztunk erdesszel, vadasszal is.

http://www.origo.hu/itthon/20070629-vadkempingezes-magyarorszagon--szabalyok-veszelyek-lehetosegek-es-elmenyek.html

mzperiksz
07-31-2015, 07:42 PM
Olvasni tudole?

Erdõtörvény:

minek? eleg nehany szaz meterrel odebb menni.
eddig meg soha senki egy budos szot sem szolt azert mert a bakonyban satraztunk. pedig talakoztunk erdesszel, vadasszal is.

http://www.origo.hu/itthon/20070629-vadkempingezes-magyarorszagon--szabalyok-veszelyek-lehetosegek-es-elmenyek.html

A. L. Ias
07-31-2015, 08:05 PM
Lehet darázsfészekbe nyúlok, mint fogadatlan prókátor, de nem szeretném, hogy az eredeti témától eltérve parttalan vita legyen.

Salmo által idézett erdõtörvény:

A törvény szabályozza a tartózkodást is, nem csak a táborozást és a sátor felverését. Tehát a törvény szövege alapján tartózkodni sem lehetne 24 óránál tovább egy erdõterületen.

Gondolom mzperiksz erre célzott a hozzászólásával arra a megjegyzésre, hogy "magyarul...", mert a szöveget értelmezve nem ezt jelenti.

És ez nem mond ellent forestwalker tapasztalatával. Ha találkoztatok az erdésszel és nem szólt, akkor hozzájárult az ott tartózkodáshoz. A törvény nem írásbeli engedélyhez köti az ott tartózkodást. A hozzájárulás lehet ráutaló magatartás is. Fõleg ha az erdész túrázót látott, aki szereti és védi az erdõt, nem pedig olyat, aki feldúlja és teleszemeteli. A vadász ebbõl a szempontból irreleváns, õ vadgazdálkodó és nem erdõgazdálkodó. A táborhely váltás is felesleges, ha nem tetszik a "tulajnak" majd szól, ha észrevesz. Hiszen ha nem találkozol erdésszel, akkor mindegy is meddig maradsz ebbõl a szemszögbõl. Persze a jó szándék jeleként veszik, ha elõtte megkeresik õket írásban vagy szóban.

Viszont ne éljünk vissza az erdõgazdálkodó türelmével sem. Több napos, hosszabb táborozás már maradandó nyomot hagyhat a tábor helyén és megzavarhatja a vadak viselkedését is.

Forestwalker által idézett origo cikk kissé zavaros. A vadkempingezésrõl szól, de az erdõtörvényre hivatkozik. Pedig vadkempingezni nem csak az erdõben lehet. Erre hivatkozva még ugyanúgy megbírságolhatják a túrázót. Rég volt amikor a tiszai vízi túrák alkalmával még vadkempingezhettünk. Utána az önkormányzatok saját rendeleteket hoztak, miszerint tiltják a vadkempingezést. Természetesen betartva az erdõtörvény bejelentésre és kihirdetésre vonatkozó összes elõírását.

Remélem sikerült elé menni egy felesleges vitának és örüljünk, hogy rugalmasak az erdõgazdálkodók a túrázókkal szemben.

Ihasz Laci
07-31-2015, 08:10 PM
Olvasni tudole?

es te? mert ugy latom nem erted amit irtam.

mossberg-operator
09-22-2015, 07:34 AM
http://www.offgridquest.com/camping/portable-woodstove-folds-down-heats-up-t

vsr
10-26-2015, 08:09 AM
Hölgyek, Urak,

korábbi hozzászólások között olvastam, hogy többek véleménye szerint a jelenleg általában kapható BW poncsó minõsége elmarad a régebbi verziótól.
Az egyik boltba pár napja érkezett egy adag poncsó (http://military-shop.hu/termek/uj2605-bw-poncso--ujszeru--hasznalt-eca68789.html). Gyanítom, hogy ez az újabb változat - a leírás szerint is 100% poliészter -, meg tudná ezt valaki erõsíteni?
Illetve arra lennék kíváncsi, hogy érdemes-e ezzel a fajtával foglalkozni, vagy inkább keressen az ember valami mást, ha olyasmit szeretne, ami sátorlapnak is használható, és jól bírja a gyûrõdést.

Köszönöm!

Ihasz Laci
10-26-2015, 11:30 AM
Hölgyek, Urak,

korábbi hozzászólások között olvastam, hogy többek véleménye szerint a jelenleg általában kapható BW poncsó minõsége elmarad a régebbi verziótól.
Az egyik boltba pár napja érkezett egy adag poncsó (http://military-shop.hu/termek/uj2605-bw-poncso--ujszeru--hasznalt-eca68789.html). Gyanítom, hogy ez az újabb változat - a leírás szerint is 100% poliészter -, meg tudná ezt valaki erõsíteni?
Illetve arra lennék kíváncsi, hogy érdemes-e ezzel a fajtával foglalkozni, vagy inkább keressen az ember valami mást, ha olyasmit szeretne, ami sátorlapnak is használható, és jól bírja a gyûrõdést.

Köszönöm!

ha satorlapnak valot keresel en ezekre a sima ponyvakra eskuszok: http://www.ebay.co.uk/itm/Waterproof-Tarpaulin-Ground-Sheet-Lightweight-Camping-Cover-Extra-Value-Tarp-/400270626376?var=&hash=item5d31fd0e48:m:m9Ed5Ocrdoz4RrCg6PRnMZQ
nagyon olcsoak es meretben nagyobbak mint egy poncso. kenyelmesebb menedeket tudsz belole kihozni. 2,4x3 meteres ponyva 2000 forintert nem draga. teljesen vizallo es eleg eros, hogy fuggoagynak/hordagynak hasznald.

GAZDA
10-26-2015, 01:52 PM
Hölgyek, Urak,

Köszönöm!

Nekem régi gyártmány van az rip-stop anyag (van benne egy rács onnan ismered meg) az atombiztos anyagból van. :-) Lehet osztrákot poncsót érdemesebb venni az szabásban ugyanaz de kevésbé leharcolt.

Zacskóbicska
10-26-2015, 05:04 PM
Bármelyik simán helyettesíthetõ a tizede tömeget sem képviselõ túlélõ fóliákkal. Egy valamire való minõségû poncsó nagyobb helyet foglal és nehezebb, mint egy korszerû hegymászó hátizsák.

Ihasz Laci
10-26-2015, 07:11 PM
Bármelyik simán helyettesíthetõ a tizede tömeget sem képviselõ túlélõ fóliákkal. Egy valamire való minõségû poncsó nagyobb helyet foglal és nehezebb, mint egy korszerû hegymászó hátizsák.

azert azok a tulelo foliak nem olyan nagyok, hogy egy normalis menedeket epits belole. en a legnagyobbat amit lattam belole az 1,9x1,4 meter volt. persze ki lehet belole hozni egy kis menedeket de ha mar tudom, hogy kint fogom tolteni az estet akkor inkabb egy nagyobb ponyvat viszek ki.

fater.lajos
10-26-2015, 07:58 PM
Apró betûvel jegyzem meg, ez a "Túlélés a természetben" rovat, s nem a "Túrázás a természetben".

Ihasz Laci
10-27-2015, 07:15 AM
Apró betûvel jegyzem meg, ez a "Túlélés a természetben" rovat, s nem a "Túrázás a természetben".

akkor ugy mondom hogy ha latok ra eselyt, hogy esetleg kint kell toltenem az estet a termeszetben (mert tul kell elnem valamit) jobb szeretem ha egy normalis meretu ponyva van nalam.

fater.lajos
10-27-2015, 12:27 PM
akkor ugy mondom hogy ha latok ra eselyt, hogy esetleg kint kell toltenem az estet a termeszetben (mert tul kell elnem valamit) jobb szeretem ha egy normalis meretu ponyva van nalam.

Korrekt.

A. L. Ias
10-27-2015, 01:11 PM
Ha már túlélés.... Forestwalker, az általad linkelt ponyvák eléggé hasonlítanak az itthon is elérhetõ takaróponyvákhoz, de mintha vékonyabb szálból lennének szõve. Ezért inkább rákérdezek, nem túl "zörgõs" anyagúak? Az itthoni hasonló takaróponyvákkal az a bajom, hogy erõsebb szélben hangosan zörög. És akkor is ha magam alá vagy magamra terítem és megmozdulok. Ennek nem túl árulkodó a hangja? Nem fedi fel a menedék helyét, ha rejtõzködsz?

Ihasz Laci
10-27-2015, 08:07 PM
Ha már túlélés.... Forestwalker, az általad linkelt ponyvák eléggé hasonlítanak az itthon is elérhetõ takaróponyvákhoz, de mintha vékonyabb szálból lennének szõve. Ezért inkább rákérdezek, nem túl "zörgõs" anyagúak? Az itthoni hasonló takaróponyvákkal az a bajom, hogy erõsebb szélben hangosan zörög. És akkor is ha magam alá vagy magamra terítem és megmozdulok. Ennek nem túl árulkodó a hangja? Nem fedi fel a menedék helyét, ha rejtõzködsz?

szerintem ugyanaz lesz mind a ketto. igen ez is zorgos anyagu, ha esik az eso meg jo hangosan kopog rajta:)
az biztos, hogy nem rejtozkodesre lett kitalalva. de nem minden esetben kell rejtozkodni.

de ha mar rejtozkodni kell arra ott a basha (,,British Army Standard Hotel Accommodation'') http://www.ebay.co.uk/itm/Elite-Evolution-Military-Waterproof-Basha-Shelter-Hootchie-Tarp-3-x-3m-DPM-Camo-/191549428843?hash=item2c993c546b:g:j38AAOSwgQ9Vxbz 9
vizhatlan, konnyu es kismeretu es terepmintas, viszont dragabb is.

A. L. Ias
10-27-2015, 09:10 PM
Wow! 3x3-as! De a British Army-t kétkedve fogadom. Az ott rendszeresített BASHA kb. 215*250 cm. Eddig 3 db van itthon 2 DPM és egy DDPM, azok ekkorák. Hirdetésekben 255*172 cm méretben hirdetik. Nem értem miért. Az anyaga is más, ezt rip-stopnak nézem, a ami nekem van az silnylon. Lehet az újabbak már rip-stop, de az MTP minta nem tetszik annyira és az ára is barátságtalan.

Ihasz Laci
10-27-2015, 09:20 PM
Wow! 3x3-as! De a British Army-t kétkedve fogadom. Az ott rendszeresített BASHA kb. 215*250 cm. Eddig 3 db van itthon 2 DPM és egy DDPM, azok ekkorák. Hirdetésekben 255*172 cm méretben hirdetik. Nem értem miért. Az anyaga is más, ezt rip-stopnak nézem, a ami nekem van az silnylon. Lehet az újabbak már rip-stop, de az MTP minta nem tetszik annyira és az ára is barátságtalan.

ja azt meg se neztem, hogy ez utangyartott vagy eredeti hadi cucc.
a lenyeg, hogy illusztralta amire gondoltam. ez a fajta ponyva a mi eleg nagy es viszonylag konnyu es meg rejt is.

A. L. Ias
10-27-2015, 09:37 PM
Igen, arra nagyon jó. Próbálgattam, 8-15 méterrõl már elég észrevehetetlen a növényzet sûrûségétõl és a menedék alakjától függõen. És nem is zörög.

ZeroPont
12-01-2015, 02:16 PM
Nem tudom voltak-e ezek a videók már itt fenn? Ha eltekintünk a macsós félmeztelenül és mezítláb járkálástól :D , akkor azt kell mondanom hogy igen kreatív a srác. Érdemes megnézni a videókat, mert szerintem hasznos dolgokat lehet benne látni. Bár ez már túl van, a gyors éjjeli menedék témakörén. :)

https://www.youtube.com/channel/UCAL3JXZSzSm8AlZyD3nQdBA/videos

suuperbus
12-03-2015, 09:05 PM
Hát ez nagyon érdekes volt! Elképesztõ a fazon, tehetne lombtetõt a háza fölé, de nem. Képes agyagcserepeket formálni és égetni. Szó szerint a semmibõl épített házat csak a technikájára hagyatkozva.

Ihasz Laci
02-18-2016, 10:32 AM
kint voltam egy 3 napos turan a walesi hegyekben.
gyujtottem egy ket erdekes tapasztalatot kintalvassal kapcsolatban.

elso este.
szaraz, hideg este -6 fok volt.
fuggoagyban aludtunk. en egy onfelfujodos 2,5 cm vastag matracot es egy fleece takarot tettem a fuggoagyamba es ketto 2 evszakos halozsakban aludtam. a fuggoagy fole egy 2x3 m ponyvat (a piacos zold zorogos fajta) feszitettem ki.
a haverom egy erre a celra tervezett ugynevezett fuggoagy also takarot hasznalt. ami egy halozsak anyag szeru takaro amit a fuggoagyra lehet rafogatni es alulrol oleli korbe. egy 4 evszakos halozsakot es egy DD 3x3 m ponyvat hasznalt.

en kevesbe ereztem a hideget mint o. a ket fuggoagy egymas mellett lett felallitva a szeliranyra merolegesen.

6954

en voltam a ,,szelfogo'' az elso a szeliranyban. a piacos ponyva vastag es nehez viszont jol felfogta a szelet. engem egesz este nem zavart a szel. mig a haver DD ponyvaja ami nagyobb mint az enyem viszont osszehajtva elfer egy zsebben, olyan vekony anyagu, jobban ataengedte a szelet. plusz az a fuggoagy also takaro se olyen jo otlet szeles idoben

6953

a haverom reggel panaszkodott a hidegre.
az elso este tapasztalatai. a matrac a fuggoagyban jobb megoldas mint ez a fuggoagy also takaro es a piacos ponyva jobb szelfogo mint a DD ponyva.

masodik este.
szeles, esos ido +6 fok volt.

mindketten a foldon aludtunk
en ebbol a 2x3 m ponyvabol csinaltam magamnak menedeket

695569566957

a foldon volt egy masik piacos ponyva erre jott az egyik halozsak aztan a fleece takaro utana a matrac.
a haverom estere felallitotta a vango satrat, a kepen a jobb oldali, most o volt a ,,szelfogo''

6958

estere o neki egy polifom matrac jutott meg a 4 evszakos halozsakja.

egesz este fujt es szakadt az eso.
meg nem aztan es szaraz maradtam de korulottem minden saras volt es kinylodas volt szaraz maradni. este kicsit faztam. az egy ket evszakos halozsak nem volt eleg. ki kellet vennem alolam a masikat is amit eddig a matrac alatt tartottam. viszont a matrac szuper jol mukodik es ezutan se erztem hideget alulrol. a ket halozsakban mar nem faztam.
Andrew sokkal jobban es kenyelmesebben aludt mint en a satraban. az a vango 1 szemelyes sator nagyon jo. egy szemely kenyelmesen elfer benne, kicsi es konnyen felallithato.

a velemenyem.
szaraz vagy hideg idoben szerintem jobb a foldon aludni mint halozsakban. egy jo matrac kell es semmi gond.
esoben a staor vagy a fuggoagy mindenkeppen jobb. az en menedekem is bevalt de kenyelem es komfort szempontjabol mindenkeppen a sator mogott van.

Doom
02-18-2016, 11:41 PM
Andrew sokkal jobban es kenyelmesebben aludt mint en a satraban.
Nagyon királyok voltatok!
Ezt a sátor ponyva dolgot,párszor lejátszottuk.Én is azt mondom a sátor sokkal jobb ötlet!
Ez a ponyvázás dolog,inkább ilyen kaland,mint megoldás.Részemrõl kicsit komolytalannak tartom!
kb 1-2 kilóba belefér egy profi egy személyes sátor(még a teszkós is jobb mint a ponyva),a ponyva mindig nehezebb,zörgõsebb,körülményesebb és úgy egyáltalán xrabb mindenben!Akkor még a hideg semmi ahhoz képest amit a szúnyogok,hangyák tudnak mûvelni.
Matrac!Lehet kapni(nekem van:D) lépés álló hõvisszaverõ 2*2 sátor aljat,kb 3 mm vastag,súlya gyakorlatilag nulla,mindkét oldala hõvisszaverõ,Én csináltam belõle két matracot,de sokan úgy használják,hogy azzal is takaróznak egy nyári hálózsákban.
Hálózsák! 350 gr/m2 polár anyagból varrattam egy hálózsákot ami takarónak is jó mert szét cipzározható teljesen.Egy méter széles ,úgyhogy kényelmes és sokkal melegebb mint bár melyik hiper-szuper hálózsák!
Tehát a felszerelés hideg idõben ,karrimor X1,alu sátor alátét,polár hálózsák+polár alsó felsõ+ vastag zokni.3,6 kg az egész,- tíz fokban röhögve lehet pihenni.(már ha nem sivít az orsó ;) )
a ponyvát felejtsétek el ill a kerti bútorra jó lesz.

Doom
02-18-2016, 11:57 PM
Ennyi az egész batyu 6960

GAZDA
02-19-2016, 07:09 AM
Ezek szerint neked osszeallt a keszlet? Azert en nem irnam le a ponyvat, nyaron siman eleg es varialhato, tabori korulmenyek kozott sokszor kell valamit letakarni vagy alatenni valaminek. Az olcso satrak nem jok mert nagyon hamar beaznak. Halozsakoddal kapcsolatban kicsit hitetlen vagyok de te erzed mennyire jo!

varég
02-19-2016, 08:16 AM
... Halozsakoddal kapcsolatban kicsit hitetlen vagyok de te erzed mennyire jo!

A hálózsák komfortérzete eléggé egyénfüggõ, lehet neked tökéletes, nekem túl meleg, más meg fázik benne ugyanazon az éjjelen... :)

Ihasz Laci
02-19-2016, 10:59 AM
Nagyon királyok voltatok!
Ezt a sátor ponyva dolgot,párszor lejátszottuk.Én is azt mondom a sátor sokkal jobb ötlet!
Ez a ponyvázás dolog,inkább ilyen kaland,mint megoldás.Részemrõl kicsit komolytalannak tartom!
kb 1-2 kilóba belefér egy profi egy személyes sátor(még a teszkós is jobb mint a ponyva),a ponyva mindig nehezebb,zörgõsebb,körülményesebb és úgy egyáltalán xrabb mindenben!Akkor még a hideg semmi ahhoz képest amit a szúnyogok,hangyák tudnak mûvelni.
Matrac!Lehet kapni(nekem van:D) lépés álló hõvisszaverõ 2*2 sátor aljat,kb 3 mm vastag,súlya gyakorlatilag nulla,mindkét oldala hõvisszaverõ,Én csináltam belõle két matracot,de sokan úgy használják,hogy azzal is takaróznak egy nyári hálózsákban.
Hálózsák! 350 gr/m2 polár anyagból varrattam egy hálózsákot ami takarónak is jó mert szét cipzározható teljesen.Egy méter széles ,úgyhogy kényelmes és sokkal melegebb mint bár melyik hiper-szuper hálózsák!
Tehát a felszerelés hideg idõben ,karrimor X1,alu sátor alátét,polár hálózsák+polár alsó felsõ+ vastag zokni.3,6 kg az egész,- tíz fokban röhögve lehet pihenni.(már ha nem sivít az orsó ;) )
a ponyvát felejtsétek el ill a kerti bútorra jó lesz.

en szeretem ezt a ponyvas dolgot, van egy ilyen kaland feelingje:)
ugyanakkor a satrat en is jobbnak tartom. de amig csak hobbibol kempingezek es nincs semmi tetje a dolognak addig ponyvazok.
ez a fuggoagy is egy jo dolog, foleg jo idoben ha nem kell foled ponyva, aludhatsz a csillagos eg alatt, az azert nagyon kiraly tud lenni!

ha jon a csalad is akkor csakis sator:)

Ihasz Laci
02-19-2016, 11:06 AM
Ennyi az egész batyu 6960

lefenykepezned legyszi kibontva is?

Treff király
02-19-2016, 12:04 PM
Hajléktalanok

Itt Gyõrben a Mosoni-Duna holtága öleli körül a Püspök-erdõt, ami kedvelt kirándulóhely, de sok hajléktalan is inkább ott lakik, a menedékszállók helyett. A holtág túlsó oldalánál lakom, ezen a télen 3 hajléktalan ott táborozott le, a part melletti erdõs-bozótos területen. Vittünk nekik meleg kaját, némi aprópénzt, egyúttal megnéztem, miben laknak.
Nagyméretû ponyva borítja a szálláshelyet. Körülötte hevenyészve odarakott hungarocell lapok, amik nem sokat fognak a hidegbõl. Viszont belül egy 2-3 személyes sátor áll, elõtte még egy kis elõtérnek jut hely, ott tároltak éppen másoktól kapott tojást, tüzelõt. A sátorban talán 1 hálózsákot láttam, a másik 2 ember takarókat használ.
A szálláshely elõtt tûzrakó hely, rengeteg üres mûanyag-palack és kb. 15 liter (ivó)víz, palackokban. Néhány összehordott tûzifa is volt, de ázott volt, az - éppen egyedül ott tartózkodó hosszúszakállas - illetõ panaszkodott, hogy nem tudott tüzet gyújtani a tojás elkészítéséhez. Ezt nem nagyon értettük, mert az elõtérben volt tüzelõanyag.

Kemény élet. Viszont tavasztól õszig tudnak fürödni, tisztálkodni a holtágban. A szociális munkások szokták õket látogatni, kapnak ezt-azt tõlük is, másoktól is, takaróból már fullon vannak.
Valószínûleg 1 fõ mindig ott van, õrködni, mi vasárnap délelõtt mentünk, akkor a másik 2 fõ "dolgozni" volt.

Doom
02-19-2016, 12:17 PM
Az olcso satrak nem jok mert nagyon hamar beaznak.
Ez csak egy konvenció,ami nem igaz!Van egy 1200 forintos teszkós sátram,évek óta,nos ha rendesen fel van állítva,nem ázik be,nyugodtan slaggal lehet locsolni.A hajléktalanok a szigeten ilyen sátorokban laknak ,mert olcsó.Ja és szélálló is.Még a havazást is bírja.
de hát mindenki maga próbálja ki.A hálózsákról,nem vagyok fázós,de tényleg meleg,míg a hálózsákokban fáztam.Próbáljátok ki,ismét csak ezt ajánlom.Amúgy egy ideje,két piacos ágytakaró a horgász cucc része,a kocsiban,Még a polárnál is jobb,csak nehéz,terjedelmes.

Doom
02-19-2016, 12:37 PM
lefenykepezned legyszi kibontva is?6961
http://super-akció.hu/carp-zoom-thermo-halozsak-takaro-cz-8465
Errõl a cuccról van szó.Van aki nem vágja ketté mint én,hanem mint a képen látható azzal,takaródzik.Amúgy jó cucc,mert teljesen vízhatlan.Mindenre jó.A kocsit letakarni,esõ ellen stb."*" méretben azért terjedelmes,de szét vágva 2*1 m,már akkora csomag,mint egy normál matrac...csak nagyobb kényelmesebb,és nem megy tönkre,tartós,át is lehet rajta kocsival is menni (hiába kért a haver hogy húzzam el az útból...én most fárasztok...nem átment a cuccomon :haha:)
A hálózsák nem nagy ügy,1300,- az anyag métere,kell belõle 4,3 méter(230*100 a hálózsák),meg cipzár,meg egy varrónõ,fél óra alatt megcsinálta.De polár alsó ruha az kell +egy vastag zokni(amúgy nincsen hideg a sátorban,hamar beleheli az ember(kicsi sátor kell)...és még ott van a kabát is,ha fázik valaki.

Ihasz Laci
02-19-2016, 01:13 PM
6961
http://super-akció.hu/carp-zoom-thermo-halozsak-takaro-cz-8465
Errõl a cuccról van szó.Van aki nem vágja ketté mint én,hanem mint a képen látható azzal,takaródzik.Amúgy jó cucc,mert teljesen vízhatlan.Mindenre jó.A kocsit letakarni,esõ ellen stb."*" méretben azért terjedelmes,de szét vágva 2*1 m,már akkora csomag,mint egy normál matrac...csak nagyobb kényelmesebb,és nem megy tönkre,tartós,át is lehet rajta kocsival is menni (hiába kért a haver hogy húzzam el az útból...én most fárasztok...nem átment a cuccomon :haha:)
A hálózsák nem nagy ügy,1300,- az anyag métere,kell belõle 4,3 méter(230*100 a hálózsák),meg cipzár,meg egy varrónõ,fél óra alatt megcsinálta.De polár alsó ruha az kell +egy vastag zokni(amúgy nincsen hideg a sátorban,hamar beleheli az ember(kicsi sátor kell)...és még ott van a kabát is,ha fázik valaki.

en eleg fazos vagyok, ennyivel nem hiszem, hogy en kibirnam:)
amugy az a sajat keszitesu halozsak jo otlet, en halozsak belesnek hasznalnam.
koszi a kepet!

Amatorpe
02-19-2016, 02:59 PM
Doom, ez tök jó ötlet, még én is kedvet kaptam hozzá!

GAZDA
02-19-2016, 06:36 PM
A hálózsák komfortérzete eléggé egyénfüggõ, lehet neked tökéletes, nekem túl meleg, más meg fázik benne ugyanazon az éjjelen... :)

Ez így van de a gyártók nem véletlenül adják meg a komfort és egyéb tartományokat a hálózsákokon.

GAZDA
02-19-2016, 06:40 PM
Kipróbáltam az olcsó sátrat és elsõ esõnél beázott. Mondjuk 2 BW sátorlappal sikerült orvosolni a problémát de önmagában az olcsó megoldás nem megbízható.

GAZDA
02-19-2016, 06:46 PM
Doom
Ez a megoldás felkeltette az érdeklõdésem. Viszont ha így be kell öltözni a hálózsákban akkor mi értelme? Nem jobb egy melegebb kabát pl. toll, pehely vagy irha? Így a mozgékonyság is megmarad nem kell kimászni a zsákból?

Doom
02-20-2016, 05:04 AM
Doom
Ez a megoldás felkeltette az érdeklõdésem. Viszont ha így be kell öltözni a hálózsákban akkor mi értelme? Nem jobb egy melegebb kabát pl. toll, pehely vagy irha? Így a mozgékonyság is megmarad nem kell kimászni a zsákból?
Hát...ez csak úgy kialakult,semmi tudományos alapja nincsen(se hõhíd vagy szellõzés vagy ilyesmi.A célszerûség és a kényelem diktálta.
Elég forgolódós alvó vagyok.Van múmia hálózsákom és használtam is,de fáradtabban keltem,mintha nem is aludtam volna.Volt,hogy inkább kibújtam belõle és szükség takarónak használtam,még ha kicsit fáztam is,de kényelmesen ki tudtam nyújtózkodni+ forgolódni.
Aztán 2010.-ben a Pozsár paradise által szervezett 24 órás pontyfogó versenyre (3. lettem :D )elkísért a barátnõm is+a kutya.Szegénykém,ugyan volt sátor,de de inkább kint maradt velem éjjel egy részére is.Fázott és magára terítette a hálózsákot.Persze nem igazán erre való a hálózsák és panaszkodott is ,hogy legközelebb hozzunk egy plédet ...IS!!!
Aztán történtek dolgok..pl a csatornán kint voltunk a haverokkal amúrozni,sátrat nem vertünk,mert bár november volt,de nem volt párás az idõ.A polifomról állandóan lelógott a hálózsák,a kezem(mert hason próbáltam pihenni,szemmel tartva a botot)meg a fûbe,koszba
...aztán egyszer csak felvágódott a kapásjelzõ és visított a fék.Na cipzár keresés,szerencsétlenkedés,ugrás a bakancsba...bevágás ..és akadás...persze nem a halba,hanem valami növénybe, Éreztem ,hogy rajta van és rúg egy párat,de letépte magát és meg a szerkót betéptem.Tanulság..jobb lett volna egy pokróc és akár cipõbe pihenni.
Kicsit prepper szempontból ,ugyan ez a szitu ,lehet egy éjjeli rossz arc is,aki alvás közben akar kirabolni vagy még rosszabb,nem árt a gyors harc készség!
Szóval összeraktam.Kell egy hálózsák ami pokróc IS.
Vettem egy Huski Gala hálózsákot,ami teljesen szétcipzározható.
Próba!.... a kutyám a reggeli párás idõben ,a koszos lábával szépen rátelepedett a közepére.Lehet mosni6968(A kép még a horgászat elején készült,akkor még szép tiszta volt a lelkem!)
Mit mondjak,rohadtul hosszú idõ volt mire megszáradt,elgondolkodtató,hogy tábori,párás,hideg idõben mennyi idõ alatt száradna meg...és nem is megoldás,mert a koszos cipõvel,nem lehet bele bújni.
Gondolkodás!Mit lehetne tenni,hogy legyen hálózsák,pokróc,kényelmesen lehessen forgolódni(nagy méret),hamar száradjon,ne szakadjon ki,ne legyen kényes,könnyû legyen és kis csomag??????
Megoldás a polár hálózsák/pokróc!..és egyéni méret és igény.Megszületett ez az egyébként vastag 350gr/m2 pléd pokróc,olcsón.Meleg kényelmes,lehet koszolni,lehet mosni,hamar szárad,magunkra lehet teríteni betakarózni vele cipõbe is és a kutya nyugodtan beletúrhatja magát,nem érdekel,kimosom és egy óra múlva száraz!
Az alátétet egy bojlis pecásnál láttam pár éve Szigetváron,az volt a sátor alja..nézegettem,hogy simán mászkál rajta gumicsizmába,ráteszi az ágyat,asztalt,rádobja a cuccot és nem szakad ki,nincsen semmi baja.Mikor nagyon behordta a sarat,fogta és csak kirázta és megfordította.Csak oda pofátlankodtam és érdeklõdtem,azt hittem valami iszonyat drága cucc,de meglepõdtem,milyen olcsó.
Vettem és kipróbáltam(jó fagyos volt a föld leterítettem és ráfeküdtem,nagyon jó,ahol hozzá ér a test ott érezni,hogy meleg,semmi hideg nem jut át rajta).
Aztán jött az ötlet,hogy csinálok belõle alátétet 2*1 m.Könnyû,úgy hajtogatom,csomagolom ahogy akarom,lehet gyûrni,bármit,bírja.Nem lóg le róla a nagyméretû pokróc sem.
A beöltözésrõl.Nekem nyáron is van tartalék ruha a kocsiba,ha alvós túrára megyünk,pedig egy könnyû sízõs alá öltözet és csere zokni.Tehát külön nem kell cipelni.
Szóval valahogy így vannak ezek a dolgok,a szükség szüli a jó felszerelést!

Ihasz Laci
02-20-2016, 10:38 AM
Hát...ez csak úgy kialakult,semmi tudományos alapja nincsen(se hõhíd vagy szellõzés vagy ilyesmi.A célszerûség és a kényelem diktálta.
Elég forgolódós alvó vagyok.Van múmia hálózsákom és használtam is,de fáradtabban keltem,mintha nem is aludtam volna.Volt,hogy inkább kibújtam belõle és szükség takarónak használtam,még ha kicsit fáztam is,de kényelmesen ki tudtam nyújtózkodni+ forgolódni.
Aztán 2010.-ben a Pozsár paradise által szervezett 24 órás pontyfogó versenyre (3. lettem :D )elkísért a barátnõm is+a kutya.Szegénykém,ugyan volt sátor,de de inkább kint maradt velem éjjel egy részére is.Fázott és magára terítette a hálózsákot.Persze nem igazán erre való a hálózsák és panaszkodott is ,hogy legközelebb hozzunk egy plédet ...IS!!!
Aztán történtek dolgok..pl a csatornán kint voltunk a haverokkal amúrozni,sátrat nem vertünk,mert bár november volt,de nem volt párás az idõ.A polifomról állandóan lelógott a hálózsák,a kezem(mert hason próbáltam pihenni,szemmel tartva a botot)meg a fûbe,koszba
...aztán egyszer csak felvágódott a kapásjelzõ és visított a fék.Na cipzár keresés,szerencsétlenkedés,ugrás a bakancsba...bevágás ..és akadás...persze nem a halba,hanem valami növénybe, Éreztem ,hogy rajta van és rúg egy párat,de letépte magát és meg a szerkót betéptem.Tanulság..jobb lett volna egy pokróc és akár cipõbe pihenni.
Kicsit prepper szempontból ,ugyan ez a szitu ,lehet egy éjjeli rossz arc is,aki alvás közben akar kirabolni vagy még rosszabb,nem árt a gyors harc készség!
Szóval összeraktam.Kell egy hálózsák ami pokróc IS.
Vettem egy Huski Gala hálózsákot,ami teljesen szétcipzározható.
Próba!.... a kutyám a reggeli párás idõben ,a koszos lábával szépen rátelepedett a közepére.Lehet mosni6968(A kép még a horgászat elején készült,akkor még szép tiszta volt a lelkem!)
Mit mondjak,rohadtul hosszú idõ volt mire megszáradt,elgondolkodtató,hogy tábori,párás,hideg idõben mennyi idõ alatt száradna meg...és nem is megoldás,mert a koszos cipõvel,nem lehet bele bújni.
Gondolkodás!Mit lehetne tenni,hogy legyen hálózsák,pokróc,kényelmesen lehessen forgolódni(nagy méret),hamar száradjon,ne szakadjon ki,ne legyen kényes,könnyû legyen és kis csomag??????
Megoldás a polár hálózsák/pokróc!..és egyéni méret és igény.Megszületett ez az egyébként vastag 350gr/m2 pléd pokróc,olcsón.Meleg kényelmes,lehet koszolni,lehet mosni,hamar szárad,magunkra lehet teríteni betakarózni vele cipõbe is és a kutya nyugodtan beletúrhatja magát,nem érdekel,kimosom és egy óra múlva száraz!
Az alátétet egy bojlis pecásnál láttam pár éve Szigetváron,az volt a sátor alja..nézegettem,hogy simán mászkál rajta gumicsizmába,ráteszi az ágyat,asztalt,rádobja a cuccot és nem szakad ki,nincsen semmi baja.Mikor nagyon behordta a sarat,fogta és csak kirázta és megfordította.Csak oda pofátlankodtam és érdeklõdtem,azt hittem valami iszonyat drága cucc,de meglepõdtem,milyen olcsó.
Vettem és kipróbáltam(jó fagyos volt a föld leterítettem és ráfeküdtem,nagyon jó,ahol hozzá ér a test ott érezni,hogy meleg,semmi hideg nem jut át rajta).
Aztán jött az ötlet,hogy csinálok belõle alátétet 2*1 m.Könnyû,úgy hajtogatom,csomagolom ahogy akarom,lehet gyûrni,bármit,bírja.Nem lóg le róla a nagyméretû pokróc sem.
A beöltözésrõl.Nekem nyáron is van tartalék ruha a kocsiba,ha alvós túrára megyünk,pedig egy könnyû sízõs alá öltözet és csere zokni.Tehát külön nem kell cipelni.
Szóval valahogy így vannak ezek a dolgok,a szükség szüli a jó felszerelést!

en ezt az egeszet megoldottam egy sleeping pod es egy bivvy bag hasznalataval.
a sleeping pod egy hatalmas meretu halozsak amiben ugy forgolodsz ahogy akarsz

6969

es ezt meg bele teszem egy bivvy bag-be ami kivulrol ved es vizhatlanna teszi.
ezert is szeretek inkabb a foldon aludni mert jobban tudok mocorogni.

Doom
02-20-2016, 12:23 PM
en ezt az egeszet megoldottam egy sleeping pod es egy bivvy bag hasznalataval.
a sleeping pod egy hatalmas meretu halozsak amiben ugy forgolodsz ahogy akarsz

6969

es ezt meg bele teszem egy bivvy bag-be ami kivulrol ved es vizhatlanna teszi.
ezert is szeretek inkabb a foldon aludni mert jobban tudok mocorogni.
Gondolkoztam én is ezeken a dolgokon!De nekem ez így drága és nem is nagyon tudom mit jelentenek ezek az idegen szavak!:D A pokróc,az pokróc .
A másik,hogy a kutya mellettem alszik,a hálózsák is csak rá van hajtva,mert ha becipzározom el akar menekülni.
a másik ha így lezárom magam,biztos,hogy megszökik a halacska,mire kioperálom magam belõle..:cry:

Ihasz Laci
02-20-2016, 12:55 PM
Gondolkoztam én is ezeken a dolgokon!De nekem ez így drága és nem is nagyon tudom mit jelentenek ezek az idegen szavak!:D A pokróc,az pokróc .
A másik,hogy a kutya mellettem alszik,a hálózsák is csak rá van hajtva,mert ha becipzározom el akar menekülni.
a másik ha így lezárom magam,biztos,hogy megszökik a halacska,mire kioperálom magam belõle..:cry:

hat az igaz, hogy a hal meglog mire ebbol kimaszol:)
mondjuk ez nem is arra lett tervezve, hogy gyorsan ki tudjal belole ugrani, vagy, hogy a bloki is veled aludjon benne.
az otthoni arakat nem tudom de egy jo 3 evszakos halozsak GBP30 korul van kb 12.000FT meg a bivvy bag GBP20 kb 8000FT ehhez meg egy matrac, nekem az onfelfujodos jon be GBP15 kb 6000FT. 30.000FT bol megvan egy fasza alvo szett amit telen, nyaron, esoben lehet hasznalni. szerintem ez nem sok penz ezert a cuccert.

de ugye neked elegge szemelyre szabott igenyeid vannak:)
gyors ki be jutas, plusz bloki hely. igy lehet, hogy te jobban jarsz valami egyedi tervezessel.

az biztos, hogy hagyomanyos kempingezeshez (nem tuleles, se haborus korulmenyek) a hagyomanyos halozsakok a legpraktikusabbak szerintem.

GAZDA
02-20-2016, 02:08 PM
Ilyesmin nem gondolkodtál: http://www.alpin.hu/termeklap/halozsak-1-kg-bag-action/121000.aspx

Ihasz Laci
02-20-2016, 02:47 PM
Ilyesmin nem gondolkodtál: http://www.alpin.hu/termeklap/halozsak-1-kg-bag-action/121000.aspx

ezek az 1 evszakos halozsakok ha rendesen fel is vagy oltozve max csak az ev feleben hasznalhatoak
nekem a 3 evszakos a kedvencem, azt mar lehet teliesiteni de meg mindig nem olyan nagy es nehez mint egy igazi 4 evszakos halozsak

GAZDA
02-20-2016, 09:29 PM
Ezt lehet takaróként is használni.

Ihasz Laci
02-20-2016, 10:54 PM
Ezt lehet takaróként is használni.

a halozsaknak pont az a lenyege, hogy zsak legyen ne pedig takaro. a zsak forma tobb levegot fog meg mintha csak be lennel takarozva.
az ilyen teljesen szetnyithato 1-2 evszakos halozsakok tenyleg csak nyarra esetleg tavaszra valoak amikor estenkent meg nincs hideg.
nincs veluk semmi baj, csak nem egesz eves hasznalatra valoak.

Doom
02-21-2016, 05:46 AM
de ugye neked elegge szemelyre szabott igenyeid vannak
gyors ki be jutas, plusz bloki hely. igy lehet, hogy te jobban jarsz valami egyedi tervezessel.
Mindenkinek egyediek az igényei!
Gondoljatok bele,akinek van kisgyermeke,párja háziállata az egy katasztrófába(de békében is) biztos,hogy egy takaró,zsák alatt akar aludni.Egy riadt kisgyermeknek a legjobb az anya/apa karjaiba.De egy nagyobb kutya is kitûnõen melegíti a gazdit(és fordítva) ,nem is beszélve a rossz arcoknak okozott meglepetéssel,amikor a zsíros zsákmány helyett,egy csinos ragadozó fogsor van a takaró alatt.

a halozsaknak pont az a lenyege, hogy zsak legyen ne pedig takaro. a zsak forma tobb levegot fog meg mintha csak be lennel takarozva.
az ilyen teljesen szetnyithato 1-2 evszakos halozsakok tenyleg csak nyarra esetleg tavaszra valoak amikor estenkent meg nincs hideg.
nincs veluk semmi baj, csak nem egesz eves hasznalatra valoak.
Rendszerben gondolkodjatok!Ha a külsõ hõmérséklet kicsi,akkor mind melegebb hátizsák kell.Ha meg tudod fogni ,akkor elég a kevésbé meleg.
Mitõl hideg a környezet?
Úgy általában:) mindenhol hideg van,alulról kapjátok a hideget és a szél,légmozgás tovább hûti. Ha alulról nem jön és a szelet is sikerül kifogni az már súlyos fokokat jelent.
Az általános hideget lehet csökkenteni egy kis légterû sátorral ,a meleg lélegzet és egyébként is a hálózsákon áthatoló test meleg felmelegíti a légteret.
Ellentétben a ponyvával! Ott elvész ez az értékes meleg(jó vannak módszerek tábortûzzel kombinálva,de az más most),gyakorlatilag falak nélküli házat fûtünk.
De nem esett még szó az alátét és a hálózsák mellett,a rendszer harmadik elemérõl,a sátorról.
Karrimor X1( kur... drága :cry:,de ha vigyázva van rá egy élet :) ).A létezõ legkisebb légterû egyszemélyes sátor.Gyakorlatilag egy kényelmes bivakzsák,kiküszöbölve annak hátrányait.Nyáron nem kell rátenni a borítást,így jól szellõzõ,de a rovaroktól védett helyen lehetünk.Abszolúlt vihar álló,semmi légmozgás nincsen benne,eltekintve a szükséges szellõzéstõl.Egy bivizsák súlya.Lábhoz elfér a bakancs kukás zsákba,ha sáros,fej alatt a hátizsák(minden veled van,nem kell félni,hogy elcsenik),elõtérbe még pár cucc(vizes kanna,horgász szék,botok,stb) és talán a legfontosabb,hogy egy kézzel felállítható.
Kipróbáltam bal kézzel(mintha sérült lenne a jobbik),simán,kínlódás nélkül fel lehet állítani.

GAZDA
02-21-2016, 06:40 AM
Tisztában vagyok a hálózsák felépítésével de a többrétegû zárt megoldások nem minden esetben jó megoldások, fõleg ha gyorsan kell távozni. A saját tapasztalatom szerint ha télen meleg ruhát hordok (irhabunda, pehelydzseki) nincs szükségem hálózsákra csak a lábam fázik, arra meg a legjobb egy pokrócot teríteni ( a csizmára is ráhajtom így nem hûl ki).
Az év többi részében megfelelõ ponyva/sátorlap menedékkel bõven elvagyok.
Nem mondom hogy ez a legkényelmesebb megoldás vagy a legtökéletesebb de nekem bevált. Pár év alatt rájön az ember, hogy le kell adni a kényelmi szintbõl.

Ihasz Laci
02-21-2016, 09:25 AM
Tisztában vagyok a hálózsák felépítésével de a többrétegû zárt megoldások nem minden esetben jó megoldások, fõleg ha gyorsan kell távozni. A saját tapasztalatom szerint ha télen meleg ruhát hordok (irhabunda, pehelydzseki) nincs szükségem hálózsákra csak a lábam fázik, arra meg a legjobb egy pokrócot teríteni ( a csizmára is ráhajtom így nem hûl ki).
Az év többi részében megfelelõ ponyva/sátorlap menedékkel bõven elvagyok.
Nem mondom hogy ez a legkényelmesebb megoldás vagy a legtökéletesebb de nekem bevált. Pár év alatt rájön az ember, hogy le kell adni a kényelmi szintbõl.

te azt akarod mondani, hogy telen ha kint alszol nincs szukseged halozsakra? ,,saját tapasztalatom szerint ha télen meleg ruhát hordok (irhabunda, pehelydzseki) nincs szükségem hálózsákra csak a lábam fázik''

varég
02-21-2016, 09:46 AM
te azt akarod mondani, hogy telen ha kint alszol nincs szukseged halozsakra? ,,saját tapasztalatom szerint ha télen meleg ruhát hordok (irhabunda, pehelydzseki) nincs szükségem hálózsákra csak a lábam fázik''

Létezik ilyen felhasználásra(is) alkalmas ruházat, de ennek is megvannak a korlátai.
Pl az amcsi ecws szettben van pehely cucc, próbáltam már, hálózsák helyett teljesen jó, feltéve, ha a szél és víz(esõ, pára, stb) biztosítva van...
A korlát ebben az esetben az, ha menni kell benne, akkor hosszabb távon szaunává alakul... :D

Ihasz Laci
02-21-2016, 09:51 AM
,,Rendszerben gondolkodjatok''

ezen szerintem nem kell sokat gondolkodni. a minimum felszereles a kint alvashoz 3 dolog. egy matrac egy halozsak es egy bivvy zsak.
ez a minimum, ez az osszeallitas mar bizonyitott es bevallt, hadseregek es turazok egyarrant hasznaljak ezt a rendszert.
evszaktol es felhasznalastol fuggoen lehet varialni. nyaron vekonyabb halozsak. civileknek bivvy zsak helyett sator (ugyanazt a celt szolgalja csak kenyelmesebb, kulso vizhatlan reteget kepez). de a lenyeg ugyan az marad. 3 dolog kell. egy alulra, egy amiben alszol egy egy kulso ami korulotted van.

Ihasz Laci
02-21-2016, 10:03 AM
Létezik ilyen felhasználásra(is) alkalmas ruházat, de ennek is megvannak a korlátai.
Pl az amcsi ecws szettben van pehely cucc, próbáltam már, hálózsák helyett teljesen jó, feltéve, ha a szél és víz(esõ, pára, stb) biztosítva van...
A korlát ebben az esetben az, ha menni kell benne, akkor hosszabb távon szaunává alakul... :D

na de az ecwcs-t nem alvo keszletnek szantak! azt arra terveztek, hogy abban harcoljanak a katonak. az egy 7 retegu ruhakeszlet amit -51 es +4 fok kozotti tartomanyban terveztek. es pont az a lenyge, hogy tudjanak benne mozogni is. ha ebben a keszletben szaunnaztal akkor egesz egyszeruen tul voltal oltozve.
nekik ott van az mss alvo rendszer amit -35 fokig lehet hasznalni.

GAZDA
02-21-2016, 10:34 AM
Azt akarod mondani hogy Te kint tudsz lenni hetekig hónapokig nem megfelelõ hõszigetelõképességû ruhában? :-D
Mikor kezdtek el használni hálózsákokat? Hálózsák elõtt mi volt, megfagytak az emberek? Nem hinném...

GAZDA
02-21-2016, 10:45 AM
A ruházat -51 fokig az alvós motyó -35 fokig? Itt lenni "picike" logikai buktató? :-D

Ihasz Laci
02-21-2016, 11:07 AM
Azt akarod mondani hogy Te kint tudsz lenni hetekig hónapokig nem megfelelõ hõszigetelõképességû ruhában? :-D
Mikor kezdtek el használni hálózsákokat? Hálózsák elõtt mi volt, megfagytak az emberek? Nem hinném...

a megfelelo ruhazat meg a megfelelo alvo cucc az nem ugyanaz! attol mert a ruhad ami megfelelo arra, hogy kint legyel benne az nem jelenti azt, hogy abban aludni is lehet! sot epp az ellenkezoje! mert hideg idoben amiben ha kint mozogsz, nem jo a tul meleg ruhazat mert beleizzadhatsz utana meg fazol ha megallsz. alvo cucc meg pont az ellenkezoje, mivel nem mozogsz nem termelsz testhomersekletet ezert kell a meleg alvo cucc.
szoval a ketto nagyon kulonbozo tema. ruha es alvo cucc nagyon nem ugyanaz!
nem valaszoltal a kerdesemre. te telen kint alszol halozsak nelkul csak ugy a ruhaban amiben napkozben voltal?

a halozsak elott is hasznaltak valamit amivel betakarodztak, mindig hasznaltak valamit csak maskepp hivtak. jelenleg a halozsak az erre a celra legalkalmasabb eszkoz.

Doom
02-21-2016, 01:33 PM
,,Rendszerben gondolkodjatok''

ezen szerintem nem kell sokat gondolkodni. a minimum felszereles a kint alvashoz 3 dolog. egy matrac egy halozsak es egy bivvy zsak.
ez a minimum, ez az osszeallitas mar bizonyitott es bevallt, hadseregek es turazok egyarrant hasznaljak ezt a rendszert.
evszaktol es felhasznalastol fuggoen lehet varialni. nyaron vekonyabb halozsak. civileknek bivvy zsak helyett sator (ugyanazt a celt szolgalja csak kenyelmesebb, kulso vizhatlan reteget kepez). de a lenyeg ugyan az marad. 3 dolog kell. egy alulra, egy amiben alszol egy egy kulso ami korulotted van.

...vagy még annyi sem kell :haha:
6984

Azért gondolkodni nem árt,de jól írod valójában ez a három dolog kell. A "milyen", az amin el kell gondolkodni.

Ihasz Laci
02-21-2016, 01:39 PM
6984

Azért gondolkodni nem árt,de jól írod valójában ez a három dolog kell. A "milyen", az amin el kell gondolkodni.

ha meg nagyon fazik ott az egyik granat, hamar tuzet lehet vele csiholni:)

GAZDA
02-21-2016, 03:17 PM
Elnézést a bocsánatért ha nem voltam egyértelmû! :-D Igen én simán elvagyok hálózsák nélkül is télen (igaz másképpen készülök rá).
Kicsit bõvebben: mivel ezen a télen is folyamatosan terepen volt volt "lehetõségem" kipróbálni melyik ruha mire jó és az a TAPASZTALATOM hogy a csiri-viri texes kabátokat veri az irhabunda! Ennek az oka a hõszigetelõképességben rejlik, a texes kabátok nem szigetelnek megfelelõen és ez napról napra gyöngíti az embert, megfázást és egyéb betegségeket okoz, irhabundánál nincs ilyen probléma.
Próba cseresznye! :-D
Ja és régebben is irhából/prémbõl vagy gyapjúból készült ruhákat hordtak a pusztai emberkék és katonák is ha akkor jó volt most is az.

GAZDA
02-21-2016, 03:18 PM
6984

Ez a szlávosan tökéletes megoldás?

Ihasz Laci
02-21-2016, 04:33 PM
Elnézést a bocsánatért ha nem voltam egyértelmû! :-D Igen én simán elvagyok hálózsák nélkül is télen (igaz másképpen készülök rá).
Kicsit bõvebben: mivel ezen a télen is folyamatosan terepen volt volt "lehetõségem" kipróbálni melyik ruha mire jó és az a TAPASZTALATOM hogy a csiri-viri texes kabátokat veri az irhabunda! Ennek az oka a hõszigetelõképességben rejlik, a texes kabátok nem szigetelnek megfelelõen és ez napról napra gyöngíti az embert, megfázást és egyéb betegségeket okoz, irhabundánál nincs ilyen probléma.
Próba cseresznye! :-D
Ja és régebben is irhából/prémbõl vagy gyapjúból készült ruhákat hordtak a pusztai emberkék és katonák is ha akkor jó volt most is az.

ez az irhbunda az amit regi fenykepeken lehet latni a pasztorokon, a szur vagy minek hivtak?
ne haragudj de en nem birom elhinni, hogy valaki telen ugyanabba a ruhaba amibe napkozbe tesz vesz este siman elalszik csak ugy mindenfele extra reteg meg takaro nelkul.
mi az amiben te maskepp keszulsz ra?

,,Ja és régebben is irhából/prémbõl vagy gyapjúból készült ruhákat hordtak a pusztai emberkék és katonák is ha akkor jó volt most is az''
regen ez volt nekik de nem csak abban aludtak, azert estere betakarodztak extra retegekkel meg tuzet raktak! nem ugy volt az, hogy na vege a napnak aztan ledolunk aludni ott ahol vagyunk:)

Ihasz Laci
02-21-2016, 04:41 PM
a regi dolgokkal meg ugy vagyok ha annyira jok lennenek akkor meg most is azokat hordanank.
akkor jok voltak mert nem volt mas. ma meg mar sokkal jobb termekeket allitanak elo.

ha a gyapju pokroc annyira szuper takaro lenne nem hasznalna senki halozsakot
vagy ha a gyapju pulover meg mindig a legjobb megoldas lenne senki nem hordana fleece meg polar felsot
ha a bor kabat lenne meg mindig a csucs senki nem hordana helyette mai modern szel meg vizallo kabatokat.

persze lehet ezeket az anyagokat manapsag is hasznalni de vannak naluk sokkal jobb anyagok termekek is.

GAZDA
02-21-2016, 06:10 PM
ez az irhbunda az amit regi fenykepeken lehet latni a pasztorokon, a szur vagy minek hivtak?
ne haragudj de en nem birom elhinni, hogy valaki telen ugyanabba a ruhaba amibe napkozbe tesz vesz este siman elalszik csak ugy mindenfele extra reteg meg takaro nelkul.
mi az amiben te maskepp keszulsz ra?

,,Ja és régebben is irhából/prémbõl vagy gyapjúból készült ruhákat hordtak a pusztai emberkék és katonák is ha akkor jó volt most is az''
regen ez volt nekik de nem csak abban aludtak, azert estere betakarodztak extra retegekkel meg tuzet raktak! nem ugy volt az, hogy na vege a napnak aztan ledolunk aludni ott ahol vagyunk:)

A pásztorok subát (ez irha) vagy gubát(szõtt gyapjú mint a cserge) hordtak.
Ez az irhabunda: http://www.sovietarmystuff.com/Product_662_Genuine_Soviet_Army_Sheepskin_Winter_P ointsman_Uniform_Jacket_Coat_White.html
Jól látszik hogy szinte a teljes testet és fejet védi + usánka. A lábnak kell védelem és jóság van.
Egyébként alá lehet venni még polár vagy gyapjú pulcsit ez már egyéni hõérzet kérdése.

GAZDA
02-21-2016, 06:19 PM
Nem mondtam hogy mindenben jobb, nyilván kényelmesebb egy spéci sátor és 50 réteges hálózsák de mi van ha nincs? Azon kívül még feltûnõ is, egy jó kis hálózsákért bizonyos helyzetekben simán kibeleznek( van olyan része az országnak ahol most is esélyes). A kabátot jóval késõbb húzzák le az emberrõl. Itt van még a mozgékonyság kérdése is ha csak a ruha van rajtam könnyebben tudok fegyvert kezelni vagy felállni futni.
Mondhatod hogy üldözési mániás vagyok. :D

Ihasz Laci
02-21-2016, 08:04 PM
A pásztorok subát (ez irha) vagy gubát(szõtt gyapjú mint a cserge) hordtak.
Ez az irhabunda: http://www.sovietarmystuff.com/Product_662_Genuine_Soviet_Army_Sheepskin_Winter_P ointsman_Uniform_Jacket_Coat_White.html
Jól látszik hogy szinte a teljes testet és fejet védi + usánka. A lábnak kell védelem és jóság van.
Egyébként alá lehet venni még polár vagy gyapjú pulcsit ez már egyéni hõérzet kérdése.

oke erre azt mondom ebbe lehet, hogy vegig lehet aludni egy teli estet. bar en inkabb nem probalnam ki:)
azert azt meg hozza teszem, hogy ez egy eleg egyedi kabat es ilyet, foleg mifelenk nem nagyon hordanak, en meg nem is lattam ilyet soha!

GAZDA
02-21-2016, 08:16 PM
Az hogy még, nem láttál ilyet nem jelent semmit, arra felé nincs olyan hideg. Ismétlem nekem sem ez volt az elsõ terep kabát sõt elég sokat kipróbáltam katonai és sport kabátokat.
Ha ezt túlzásnak érzed a pehely+gore-tex kabát kb. ugyanezt tudja (nem árt ha nomexes).

Ihasz Laci
02-21-2016, 08:36 PM
Az hogy még, nem láttál ilyet nem jelent semmit, arra felé nincs olyan hideg. Ismétlem nekem sem ez volt az elsõ terep kabát sõt elég sokat kipróbáltam katonai és sport kabátokat.
Ha ezt túlzásnak érzed a pehely+gore-tex kabát kb. ugyanezt tudja (nem árt ha nomexes).

otthon magyarorszagon se lattam ilyet soha, pedig videken nottem fel.
es milyen ebben a kabatban tevekenykedni. barmit is csinalni benne?
a leiras szerint ez egy nehez or kabat ami arra van, hogy az or aki csak acsorog ne fagyjon szarra. eleg nehez lehet barmit is csinalni.

GAZDA
02-21-2016, 09:08 PM
Az eredeti orosz tényleg nehéz és túl meleg ezért el kell vinni szûcshöz aki megnyírja és méretre alakítja, úgy már tûrhetõ. Nem mértem még meg de nem sokkal nehezebb mint egy jó minõségû texes kabát. Ajánlott széles bõr övvel hordani. Egyébként nem akadályoz jobban a mozgásban mint pl. egy bõrkabát vagy bármilyen bélelt kabát.
Azt meg nehezen hiszem el hogy nem láttál soha irhakabátot vagy irha bomberdzsekit, ez komoly?
http://smileprice.trafficmanager.net/rain/premium-b3-jacket-air-sheepskin-alx-1855799753-dp.html

ui: A képet csak neked választottam, remélem tetszik!

Ihasz Laci
02-22-2016, 09:50 AM
Az eredeti orosz tényleg nehéz és túl meleg ezért el kell vinni szûcshöz aki megnyírja és méretre alakítja, úgy már tûrhetõ. Nem mértem még meg de nem sokkal nehezebb mint egy jó minõségû texes kabát. Ajánlott széles bõr övvel hordani. Egyébként nem akadályoz jobban a mozgásban mint pl. egy bõrkabát vagy bármilyen bélelt kabát.
Azt meg nehezen hiszem el hogy nem láttál soha irhakabátot vagy irha bomberdzsekit, ez komoly?
http://smileprice.trafficmanager.net/rain/premium-b3-jacket-air-sheepskin-alx-1855799753-dp.html

ui: A képet csak neked választottam, remélem tetszik!

csak azokat az utanzat kabatokat lattam eddig, igazit rendes borbol meg a bundaval meg nem lattam csak kepeken.
nem nagyon hordanak az emberek ilyen kabatot. felesegemnek volt ilyen piacos utanzat kabatja.

GAZDA
02-22-2016, 10:08 AM
Még szerencse hogy mar nem divat ezert olcsobban hozza lehet jutni! Nem is ertem miert szorult vissza ennyire az irha es prem ruhazat?

WestBam
02-22-2016, 10:50 AM
Ilyet honnan lehet vadászi? Mert én még csak nem is találkoztam hasonlóval sem.

shadow177
02-22-2016, 11:24 AM
Még szerencse hogy mar nem divat ezert olcsobban hozza lehet jutni! Nem is ertem miert szorult vissza ennyire az irha es prem ruhazat?

Talán, mert a nép elszegényedett az eredeti bõr/irha/prém ruházat meg arany árban van.

Alfa
02-24-2016, 02:03 PM
Nem mondtam hogy mindenben jobb, nyilván kényelmesebb egy spéci sátor és 50 réteges hálózsák de mi van ha nincs?
Azt nem értem, minek magyarázkodsz, mikor elõzõleg jót írtál.
(Én ezért nem osztom meg a kincset érõ tudásom és fordítom ide a drága idõm, mert felesleges, hála helyett mást kapni.)

Alfa
02-24-2016, 02:08 PM
Talán, mert a nép elszegényedett az eredeti bõr/irha/prém ruházat meg arany árban van.
OFF
Ez relatíve igaz, mert régebben könnyebben beszerezhetõ volt. Gazdaságpolitika. A gazdasági növekedéshez a gyorsabban termelhetõ és gyorsabban elhasználódó szarabbat kell eladni, azt pedig úgy lehet, ha kinevezik a valójában szarabbat jónak, jobbnak. A GDP-hez csak akkor járulsz hozzá, ha valamit "tönkreteszel".

Ihasz Laci
02-24-2016, 02:16 PM
Azt nem értem, minek magyarázkodsz, mikor elõzõleg jót írtál.
(Én ezért nem osztom meg a kincset érõ tudásom és fordítom ide a drága idõm, mert felesleges, hála helyett mást kapni.)

tolem azert nem kapott halat gazda, meg ha meg is osztotta kincset eronek tuno tudasat, mert szerintem egy tok haszontalan dolgorol akarta megmagyarazni, hogy mennyire jo.

GAZDA
02-24-2016, 03:45 PM
Alfa
Néha jobb engedni ha ezáltal közös nevezõn mehetünk tovább. Jó érzés megosztani a tudást. Remélem nem köveznek meg ezért.

GAZDA
02-24-2016, 03:47 PM
Vatera vagy helyi ócskapiac esetleg ha ismersz öreg MÁV-ost vagy fuvarost.

Alfa
02-24-2016, 05:52 PM
tolem azert nem kapott halat gazda, meg ha meg is osztotta kincset eronek tuno tudasat, mert szerintem egy tok haszontalan dolgorol akarta megmagyarazni, hogy mennyire jo.

A subát, ill. a hagyományos ruházatot (mint amilyen a kicsit újabb féle irhabunda) illetõen teljesen igaza volt, ebben a témában be is vallottad, hogy nem vagy kompetens, mert még nem is láttál ilyet, tehát nem jelenthetsz ki autentikus véleményt errõl a termékcsoportról. A többiben lehet, hogy volt igazad, de az elõbbi volt a feltûnõ. Ilyenkor - ha tájékozatlanságból fakadóan hitetlen vagyok - kérdezni szoktam, nem kijelenteni (meg egyébként is jobb kérdezni, ezt most nem fejtem ki). Most azért szántam erre a pár mondatra idõt, mert téged képesnek látlak a kezdetek óta normális kommunikációra. :)

(Ui: Van a fórumon olyan felhasználó is, amelyiket le se köpném, mert mocskos lenne tõle a nyálam. Többek közt ezért sem erõltetem a fontos infókat nyilvánosan, de szívesen segítek minden rendes embernek, aki kéri.)

Ihasz Laci
02-24-2016, 07:23 PM
A subát, ill. a hagyományos ruházatot (mint amilyen a kicsit újabb féle irhabunda) illetõen teljesen igaza volt, ebben a témában be is vallottad, hogy nem vagy kompetens, mert még nem is láttál ilyet, tehát nem jelenthetsz ki autentikus véleményt errõl a termékcsoportról. A többiben lehet, hogy volt igazad, de az elõbbi volt a feltûnõ. Ilyenkor - ha tájékozatlanságból fakadóan hitetlen vagyok - kérdezni szoktam, nem kijelenteni (meg egyébként is jobb kérdezni, ezt most nem fejtem ki). Most azért szántam erre a pár mondatra idõt, mert téged képesnek látlak a kezdetek óta normális kommunikációra. :)

(Ui: Van a fórumon olyan felhasználó is, amelyiket le se köpném, mert mocskos lenne tõle a nyálam. Többek közt ezért sem erõltetem a fontos infókat nyilvánosan, de szívesen segítek minden rendes embernek, aki kéri.)

,, Most azért szántam erre a pár mondatra idõt, mert téged képesnek látlak a kezdetek óta normális kommunikációra''
koszonom, probalok normalis modon beszelni az emberekkel.

,,A subát, ill. a hagyományos ruházatot (mint amilyen a kicsit újabb féle irhabunda) illetõen teljesen igaza volt, ebben a témában be is vallottad''
nem a hagyomanyos ruhazatrol volt szo reszemrol hanem csak errol az egy kabatrol amit gazda emlitett meg mint lehetseges eszkozt ami hasznalhato ejtszakai kintalvashoz telen!

azert mert nem volt ilyen bunda kabathoz szerencsem az nem jelenti hogy nem tudok rola velemenyt alkotni.
vannak dolgok amik allando ervenyuek. mint peldaul az is, hogy ami eleg meleg ahhoz, hogy este melegen tartson az (legyen akarmi is) napkozben szinte hordhatatlanul meleg. ez a kabat egy dognehez, hatalmas meretu kabat ami csak egy dologra jo. arra, hogy telen a k@rva hidegben az este kint posztolo katona ne fagyjon oda az orbodeba (utana kerdezoskodtem ennek a kabatnak, a magyar nephadseregben is volt ilyen rendszeresitve orbunda-kent emlegettek).
erre a celra megfelelt. de, hogy ebbe a kabatba barki barmit is csinaljon az allason vagy ucsorgesen kivul az szinte kizart. mozogni alig lehet benne es 5 perc seta utan patakokban folyik rolad a viz.
szoval van egy kabat ami melegen tart este. de napkozbe hordhatatlanul meleg es nehez. elpakolni is bajos mert marha nagy, sok helyet foglal es nehez. egy halozsak-sator-matrac harmas kevesebb helyet foglal es konnyebb. ( a kabat ugy merult fel gazda reszerol mint a sator-halozsak-matrac helyettesitoje amiben o napkozben is vigan el van)
nem a hagyomanyos oltozkodes ellen vagyok de amit gazda allitott ezzel a kabattal kapcsolatban azt a kijelentest nem birom megemeszteni. miszerint o ezt a kabatot napkozben hordja es este csak ugy elalszik benne. meg ha a masodik resze az allitasnak lehetseges is az elso resze biztos nem az.

remelem sikerult erthetoen kifejtenem az allaspontomat es a vitam lenyeget.
nem a hagyomanyos oltozkodes ellen vagyok csak ez az egy kabat es a neki tulajdonitott kepessegek illetoen vannak ketsegeim

GAZDA
02-24-2016, 07:47 PM
Kevered az almát a körtével! A magyar õrbunda tényleg olyan volt ahogy leírtad de az orosz nem! Az orosz bundán nem volt egy dög nehéz és teljesen fölösleges posztókabát mint a magyar változaton!
Nem igazán érdekel hogy mit hiszel el, használd csak az ûrtechnikás cuccaidat nyilván az mindig nálad van, könnyen javítható és pótolható ha szükséges és senki sem fogja elvenni tõled.

Ihasz Laci
02-24-2016, 08:01 PM
,, használd csak az ûrtechnikás cuccaidat nyilván az mindig nálad van, könnyen javítható és pótolható ha szükséges és senki sem fogja elvenni tõled''

most akkor az urteknikas cuccaid helyere tedd be a irhabunda szot es olvasd el ugy is ezt a mondatot:)

mzperiksz
02-24-2016, 08:08 PM
Felesleges szócséplés, van aki a múlt ezredi ruszki teknikát, és van aki modern nyugatit szereti :)

GAZDA
02-24-2016, 08:48 PM
Felesleges szócséplés, van aki a múlt ezredi ruszki teknikát, és van aki modern nyugatit szereti :)

Nem lehet mindent ilyen egyszerûen megoldani. Azt kell mérlegelni milyen körülmények között és mennyi ideig kell használnod a felszerelésedet/ruházatodat. Ezek a sport és katonai cuccok jók amíg tudsz újat rendelni de mi van ha ez a lehetõség megszûnik?

Ihasz Laci
02-25-2016, 07:26 AM
Nem lehet mindent ilyen egyszerûen megoldani. Azt kell mérlegelni milyen körülmények között és mennyi ideig kell használnod a felszerelésedet/ruházatodat. Ezek a sport és katonai cuccok jók amíg tudsz újat rendelni de mi van ha ez a lehetõség megszûnik?

nagyon sok pro es kontra van mindket oldalon.
az, hogy mennyi ideig tervezed hasznalni a felszerelesed azt szerintem nem te/mi dontjuk el hanam a korulmenyek.
a te kabatod valoszinuleg strapabirobb es sokaig megemarad. az en opciom meg konnyen javithato ha serul.
de mint alvo feelszerelest en igy ertekelem a ket dolgot.

en igy latom az en opciomat.
be tudom pakolni egy hatizsakba, nem foglal sok helyet es nem is nehez. tudok valltoztani a fellalitasaon. tudok fozni szaraz fedett helyen! elfer az osszes holmim a fedel alatt szarazon. ha serul valami konnyen lehet javitani. 100% eso es szel vedelem.

ezzel szemben a kabat opciorol ez a velemenyem.
napkozben nem lehet viselni, tulhevul benne az ember es nehez. hatizsakban sok helyet foglal es nehez. nyitott alul es felul tehat nem 100% az eso es szel elleni vedelem. javitani nagyon nehez.

ami az egesz vita inditoja volt az az amit mondtal,hogy te este egy ilyen kabatba telen kint tudsz aludni.
ez szamomra csak egy olyan dolog ami alkami megoldas lehet, egyszer vagy ketszer talan. de semmi keppen se hosszu tavu (4-5 napnal hosszab) megoldas.

Doom
02-25-2016, 10:37 AM
Azt kell mérlegelni milyen körülmények között és mennyi ideig kell használnod a felszerelésedet/ruházatodat.
Ez egy jó gondolat!
pl mindenki a BOB-ot maxi tartós drága hátizsákkal gondolja...pedig 2-max egy hétre kell,amíg lejut valaki a mamához falura.Erre a legolcsóbb kínai is megfelelõ.
De a "végleg elromlottak a dolgok" cucc viszont már ,brutál felszerelést igényel.
Kirándulni,egy bob mellé a decás cucc tökéletes.....a komolyabb dologra bizony az irha kabát és a surranó....
Amúgy mióta szó van róla figyelem...sokan járnak irha bundába,fõleg a hölgyek.Két hajléktalant is láttam egyszerûbb,de hasonló kabátba,mint az orosz(Õk tényleg a kabátban alszanak minden este)

GAZDA
02-25-2016, 03:37 PM
Doom
Akartam még folytatni az irhabundás képzelgéseimet de nem tudom érdekel e valakit?

GAZDA
02-25-2016, 03:42 PM
,, használd csak az ûrtechnikás cuccaidat nyilván az mindig nálad van, könnyen javítható és pótolható ha szükséges és senki sem fogja elvenni tõled''

most akkor az urteknikas cuccaid helyere tedd be a irhabunda szot es olvasd el ugy is ezt a mondatot:)

A kabátom nyilván rajtam van mindig anélkül kicsit huzatos lenne az élet. :-D Javítani könnyen lehet nem tudom a szûcs szakmáról hallottál e vagy az sincs a környékeden? :-D Egyébként szükség esetén meg tudom varrni a kabátot én is de még a késtokot is.
Szerinted mit fognak hamarabb elvenni a szép színes sportfelszerelést vagy egy régi lezsírozott bundát?

Doom
02-25-2016, 03:52 PM
Doom
Akartam még folytatni az irhabundás képzelgéseimet de nem tudom érdekel e valakit?
Persze,hogy folytasd!Ne törõdj senkivel,írd csak amit gondolsz+Spec én mindenre nyitott vagyok,a leglehetetlenebb,elképzelhetetlenül életszerûtlen dolgokra is!

Ihasz Laci
02-25-2016, 04:06 PM
A kabátom nyilván rajtam van mindig anélkül kicsit huzatos lenne az élet. :-D Javítani könnyen lehet nem tudom a szûcs szakmáról hallottál e vagy az sincs a környékeden? :-D Egyébként szükség esetén meg tudom varrni a kabátot én is de még a késtokot is.
Szerinted mit fognak hamarabb elvenni a szép színes sportfelszerelést vagy egy régi lezsírozott bundát?

nem tudtam, hogy te is szucs vagy:) vagy mindig van egy szucs a kozelbe amikor javitani kell a kabatod. a bor kabatot azt meg nem fogod soha olyan egyszeruen es gyorsan megvarrni mint egy halozsakot vagy satrat az biztos:)

https://www.youtube.com/watch?v=oHBeQfFpMao

de azt is nehezen hiszem, hogy kint a terepen csak ugy barki nekiall bor kabatot varrogatni es azt normalisan meg is tudja csinalni.
az meg a masik, hogy nem eleg egy tu meg cerna ehhez a fajta javitgatashoz.

satrat, halozsakot sima tuvel cernaval mindenfele komolyabb tudas nelkul barki kepes osszevarrni. de ha nagyon nem megy a varras ott a ragasztoszallag.

az hogy meg mit fognak elobb el venni azt senki nem tudja. de az biztos,hogy az en cuccomat senki nem latja amig a hatizsakban van (ami ugyanugy mindig nalam van mint veled a kabatod). a kabatodat viszont mindenki mar messzirol kiszurja:) es akinek epp egy ilyen kabatra faj a foga az majd ...

GAZDA
02-25-2016, 04:21 PM
Látod nem vagy benne a témában, csikón csak erõs vastag száraz bõröket kell varrni pl. késtok. Bõrt lyukasztani sok mindennel pl. patkószeg és balta foka vagy mi is van a svájci bicska hátsó részén? :-D
De viccet félretéve a vékony krómbõröket fõleg ha zsíros könnyen lehet varrni 3 konvex élû tûvel.
Ez idáig érthetõ? Tudod mi a különbség a króm és a növényi cserzésû bõr között? Bõrvarró tûket ismered? Azért kérdezem hogy közös nevezõn legyünk.

Azért megnézném hogy ezeket a spéci mûszálas anyagokat hogy varrod meg fõleg ha nem szõtt anyagból vannak vagy a cellás anyagot? Ja és a gore-tex kabát is könnyen javítható ha elkezd leválni a hegesztés a varratokról vagy patentot/tépõzárat is könnyû cserélni! Természetesen kint a pusztába a membrán sérülése nélkül bárki ki tudja cserélni. :-)

Ihasz Laci
02-25-2016, 05:43 PM
Látod nem vagy benne a témában, csikón csak erõs vastag száraz bõröket kell varrni pl. késtok. Bõrt lyukasztani sok mindennel pl. patkószeg és balta foka vagy mi is van a svájci bicska hátsó részén? :-D
De viccet félretéve a vékony krómbõröket fõleg ha zsíros könnyen lehet varrni 3 konvex élû tûvel.
Ez idáig érthetõ? Tudod mi a különbség a króm és a növényi cserzésû bõr között? Bõrvarró tûket ismered? Azért kérdezem hogy közös nevezõn legyünk.

Azért megnézném hogy ezeket a spéci mûszálas anyagokat hogy varrod meg fõleg ha nem szõtt anyagból vannak vagy a cellás anyagot? Ja és a gore-tex kabát is könnyen javítható ha elkezd leválni a hegesztés a varratokról vagy patentot/tépõzárat is könnyû cserélni! Természetesen kint a pusztába a membrán sérülése nélkül bárki ki tudja cserélni. :-)

en nem vagyok szucs se bormuves de google es az internet a baratom es mindenhol azt talalom a bor varrassal javitassal kapcsolatban hogy:,,. Ám a bõrruha javításhoz precízebb szakértelem szükségeltetik, mint a megvarrásához'' meg hasonlok. gondolom te profi bormuves vagy, meg mindenki aki borkabatot hord.

a speci muszalas anyagok, sator, halozsak anyagok a legkonnyebben javithatoak:)
halozsak javitas:

https://www.youtube.com/watch?v=VQDRwcEO-4Y

sator javitas:

https://www.youtube.com/watch?v=NNObiVk3Zn8

nem azt mondtam, hogy a borkabatot nem lehet javitani hanem azt, hogy nem lehet olyan egyszeruen javitani mint a sator vagy halozsak anyagokat!
a borkabatot nem fogod igy pikk pakk beragasztani az tuti!

Ihasz Laci
02-25-2016, 05:46 PM

en nem vagyok szucs se bormuves de google es az internet a baratom es mindenhol azt talalom a bor varrassal javitassal kapcsolatban hogy:,,. Ám a bõrruha javításhoz precízebb szakértelem szükségeltetik, mint a megvarrásához'' meg hasonlok. gondolom te profi bormuves vagy, meg mindenki aki borkabatot hord.

a speci muszalas anyagok, sator, halozsak anyagok a legkonnyebben javithatoak:)
halozsak javitas:

https://www.youtube.com/watch?v=VQDRwcEO-4Y

sator javitas:

https://www.youtube.com/watch?v=NNObiVk3Zn8

nem azt mondtam, hogy a borkabatot nem lehet javitani hanem azt, hogy nem lehet olyan egyszeruen javitani mint a sator vagy halozsak anyagokat!
a borkabatot nem fogod igy pikk pakk beragasztani az tuti!

GAZDA
02-25-2016, 06:53 PM
Kezd már kicsit parttalanná válni ez a vita de még teszek egy kísérletet hátha megérted.
1. Nem tudom mi van a neten de hidd el egy kibomlott varrást, vissza tudok varrni vagy egy szakadást is meg tudok varrni sõt akár még egy foltot is meg fel tudok varrni. Az hogy nem az lesz a legszebb javítás a világon és nem felel meg az EU szabványnak az meg qvára nem érdekel.
2. Ezek a vidik átmeneti javításokat mutatnak amit késõbb szakembernek le kell javítani rendesen vagy új terméket kell venni. Mind a 2 esetben spéci dolgok kellenek hozzá amit nem kapsz meg egy világvége helyen. Nehéz helyzetben amikor sáros,zsíros, koszos a felszerelésed nem fogod tudni így elõkészíteni az anyagot, hogy rátedd a foltot ha van nálad.
Ja és ugyanezt meg lehetett volna oldani egy erõsebb ragasztószalaggal is. ;)

Ihasz Laci
02-25-2016, 07:32 PM
Kezd már kicsit parttalanná válni ez a vita de még teszek egy kísérletet hátha megérted.
1. Nem tudom mi van a neten de hidd el egy kibomlott varrást, vissza tudok varrni vagy egy szakadást is meg tudok varrni sõt akár még egy foltot is meg fel tudok varrni. Az hogy nem az lesz a legszebb javítás a világon és nem felel meg az EU szabványnak az meg qvára nem érdekel.
2. Ezek a vidik átmeneti javításokat mutatnak amit késõbb szakembernek le kell javítani rendesen vagy új terméket kell venni. Mind a 2 esetben spéci dolgok kellenek hozzá amit nem kapsz meg egy világvége helyen. Nehéz helyzetben amikor sáros,zsíros, koszos a felszerelésed nem fogod tudni így elõkészíteni az anyagot, hogy rátedd a foltot ha van nálad.
Ja és ugyanezt meg lehetett volna oldani egy erõsebb ragasztószalaggal is. ;)

1., had idezzem magam: ,,nem azt mondtam, hogy a borkabatot nem lehet javitani hanem azt, hogy nem lehet olyan egyszeruen javitani mint a sator vagy halozsak anyagokat!
a borkabatot nem fogod igy pikk pakk beragasztani az tuti!''
2., mindket esetben allando megoldast emlitenek:) es elmondjak, hogy ezt sima ragasztoszalaggal is meg lehet oldani (az az ideiglenes megoldas)
,,Nehéz helyzetben amikor sáros,zsíros, koszos a felszerelésed nem fogod tudni így elõkészíteni az anyagot, hogy rátedd a foltot ha van nálad.'' ez ugyanugy ervenyes minden masra is.

amit mondok az az, hogy ezeket a dolgokat (sator, halozsak) egyszerubb es gyorsabb javitani mint egy borkabataot, ennyi.

GAZDA
02-25-2016, 07:47 PM
Erõs ragasztószalag megfogja a bõrt is de nagyon igénytelenül néz ki. :-D Bõrvarráshoz sem kellenek napok, fõleg ha le van szakaszolva az eredeti varrás mert akkor max 5-10cm-et szakadhat ameddig nincs leszakaszolva. Ennyit egy laza ebéd utáni pihi közben lejavítok.
Ami nincs körbevarrva az nem végleges javítás. Ha nem volt egyértelmû amit leírtam még egy ilyen átmeneti javításhoz is spec ragasztó és ideális körülmények kellenek, mindkét vidin asztalon csinálják szép napos idõben száraz zsákot. Na pont ezek a körülmények nem lesznek meg ha megsérül a felszerelésed.

Ihasz Laci
02-25-2016, 08:20 PM
Erõs ragasztószalag megfogja a bõrt is de nagyon igénytelenül néz ki. :-D Bõrvarráshoz sem kellenek napok, fõleg ha le van szakaszolva az eredeti varrás mert akkor max 5-10cm-et szakadhat ameddig nincs leszakaszolva. Ennyit egy laza ebéd utáni pihi közben lejavítok.
Ami nincs körbevarrva az nem végleges javítás. Ha nem volt egyértelmû amit leírtam még egy ilyen átmeneti javításhoz is spec ragasztó és ideális körülmények kellenek, mindkét vidin asztalon csinálják szép napos idõben száraz zsákot. Na pont ezek a körülmények nem lesznek meg ha megsérül a felszerelésed.

miert ha kabat serul az csak ,,egy ebed utani pihi kozben'' fog serulni? az is a szar idoben fog serulni ha a logikadat kovetjuk. azt, hogy varrod ossze ha elgemberedtek az ujjaid a hideg esotol?
a videok csak peldak voltak, hogy lehet foltot is feltenni, gyors megoldas. de ha varrogatni akarnek az is gyorsabban menne mintha a borkabatot allnek neki varrni.

GAZDA
02-25-2016, 08:30 PM
Nem logikázod ki? Irhakesztyûben nem fáznak pici ujjaim! :haha:

Ihasz Laci
02-25-2016, 08:35 PM
Nem logikázod ki? Irhakesztyûben nem fáznak pici ujjaim! :haha:

es irhakesztyuben fogsz varrni?

GAZDA
02-25-2016, 08:37 PM
Persze egyujjas szovjet lövészkesztyû (ami magyar gyártmány). Kitalálod hogy oldom meg?

Ihasz Laci
02-25-2016, 08:46 PM
Persze egyujjas szovjet lövészkesztyû (ami magyar gyártmány). Kitalálod hogy oldom meg?

szeretnem latni ahogy kesztyuben befuzod a cernat a tube es osszevarrod a kabatod. mindezt szakado esoben, hidegben, sotetben. mindezt a kabat nelkul ami megvedene az elemektol. mondjuk egy 4-5 perc kinlodas utan a minuszokban meg az esoben biztos nagyon jol fogod magad erezni es meg mindig azt modod milyen jo ez a kabat sator vagy barmi fele menedek nelkul:)

mindekozbe en meg a satorba belurol ferakok egy csik ragasztoszallagot:)

GAZDA
02-25-2016, 08:59 PM
A megoldás: http://www.decathlon.co.hu/taiga-500-softshell-kesztyu-id_8311055.html
Gondolom neked ilyesmire sincs szükséged.

Nem igazán érted meg hogy sok helyzetben nem tudsz ennyi felszerelést magaddal vinni? Ekkor csak arra számíthatsz ami rajtad van. Valamikor én is annyi cuccal jártam túrázni mint Te de most már a munkám miatt heti 5-6 napot vagyok terepen és megtanultam egyszerûsíteni. Egyszer talán Te is megtanulod!

Ihasz Laci
02-25-2016, 09:06 PM
A megoldás: http://www.decathlon.co.hu/taiga-500-softshell-kesztyu-id_8311055.html
Gondolom neked ilyesmire sincs szükséged.

Nem igazán érted meg hogy sok helyzetben nem tudsz ennyi felszerelést magaddal vinni? Ekkor csak arra számíthatsz ami rajtad van. Valamikor én is annyi cuccal jártam túrázni mint Te de most már a munkám miatt heti 5-6 napot vagyok terepen és megtanultam egyszerûsíteni. Egyszer talán Te is megtanulod!

de te munka utan hazamesz vagy 5-6 napot kint alszol erdoben? en is dolgozok erdoben de estere hazamegyek es nem cipelek magammal turafelszerelest munkaba:)
ha viszont turazni megyek viszek magammal mindent amire szuksegem van.
ha dolgozni megyek csak azt viszem magammal ami munkaba kell. nem is ertem ezt a kettot, hogy birtad osszehozni? mi koze a turafelszerelesnek a munkas holmihoz?

Doom
02-26-2016, 03:43 AM
nem is ertem ezt a kettot, hogy birtad osszehozni? mi koze a turafelszerelesnek a munkas holmihoz?
Voltaképpen errõl szól a "tervezzünk felszerelést az apokalipszisre" topic!
Egy hosszú túráról,ahol folyamatosan dolgozni kell és nem megyünk haza többet!:cry:

GAZDA
02-26-2016, 06:19 AM
de te munka utan hazamesz vagy 5-6 napot kint alszol erdoben? en is dolgozok erdoben de estere hazamegyek es nem cipelek magammal turafelszerelest munkaba:)
ha viszont turazni megyek viszek magammal mindent amire szuksegem van.
ha dolgozni megyek csak azt viszem magammal ami munkaba kell. nem is ertem ezt a kettot, hogy birtad osszehozni? mi koze a turafelszerelesnek a munkas holmihoz?

Tudod az a baj hogy vegytisztán külön akarod választani a dolgokat. Jobb rugalmasan állni a dolgokhoz.
Én az alapfelszerelésemet mindig magammal viszem munkába is( a terepjáró elbírja). Ha szükségem van rá mindig ott van, többször van szükség egy ponyvára kifeszíteni magam felé vagy letakarni valamit mint egy sátorra ami csak sátorként használható! A hálózsák is csak egy statikus dologra jó másra nem lehet használni, nem tudod magadra venni ha fázol, macerás elpakolni ha gyorsan kell indulni ha nem pakolod el sok helyet foglal.
Olyan dolgokat írtam le amik több ezer éve mûködnek. Te meg leírsz olyat ami az elmúlt néhány évtized modern iparának terméke és vagy javíthatatlan vagy csak jól felszerelt mûhely tudja SZAKSZERÛEN javítani.
Részemrõl befejeztem a témát mert elbeszélünk egymás mellett.

Ihasz Laci
02-26-2016, 07:12 AM
Tudod az a baj hogy vegytisztán külön akarod választani a dolgokat. Jobb rugalmasan állni a dolgokhoz.
Én az alapfelszerelésemet mindig magammal viszem munkába is( a terepjáró elbírja). Ha szükségem van rá mindig ott van, többször van szükség egy ponyvára kifeszíteni magam felé vagy letakarni valamit mint egy sátorra ami csak sátorként használható! A hálózsák is csak egy statikus dologra jó másra nem lehet használni, nem tudod magadra venni ha fázol, macerás elpakolni ha gyorsan kell indulni ha nem pakolod el sok helyet foglal.
Olyan dolgokat írtam le amik több ezer éve mûködnek. Te meg leírsz olyat ami az elmúlt néhány évtized modern iparának terméke és vagy javíthatatlan vagy csak jól felszerelt mûhely tudja SZAKSZERÛEN javítani.
Részemrõl befejeztem a témát mert elbeszélünk egymás mellett.

az biztos, hogy elbeszelunk egymas mellet mert az egesz azzal kezdodott, hogy neked nincs szukseged semmire mert csak a kabatban kint tudsz aludni.
most meg mar arrol irsz, hogy ponyvat akarsz kifesziteni meg a terepjaro elbirja a cuccodat.
akkor most melyik?

egyebkent elfelejtetted, hogy en a haqlozsak/sator/matrac harmas alatt a sator resznel bele vettem a ponyvat es a bivvy zsakot is!

a kommented masodik fele meg teljesen alaptalan.
pont itt beszeltuk, meg doom mutatta, hogy vannak teljesen szetnyithato halozsakok amik takarokent is mukodnek.
maceras elpakolni? en kb 10mp alatt belegyurom a kompresszios zsakba:) es kb negyed annyi helyet foglal mint a te kabatod!
mert a te tobb ezer eves dolgaid folott eljart az ido. kitalalnak uj dolgokat amik jobbak mint az elozoek voltak. ha a te kabatod annyira szuper lenne mint menedek ahogy allitod, miert nem ezt hasznaljak az emberek meg ma is? miert hasznalnak satrat meg halozsakot?
az meg, hogy javithatatlan az meg csak a te kepzelgesed. par kommenttel korabban irtam, hogy mennyire egyszeru javitani tuvel cernaval, ragasztoszalaggal, vagy folttal szakszeruen. a borkabat az amit nem lehet egyszeruen javitani nem a halozsak.

Ihasz Laci
02-26-2016, 07:37 AM
Voltaképpen errõl szól a "tervezzünk felszerelést az apokalipszisre" topic!
Egy hosszú túráról,ahol folyamatosan dolgozni kell és nem megyünk haza többet!:cry:

azt nem tudom, hogy gazda mit dolgozik. en hetvegente parkorkent dolgozok, tajrendezes, favagas meg ilyenek.
nekem a munkaruhamat meg az ahhoz tartozo vedofelszerelest kell hordanom, baleset megelozes meg biztonsagi eloirasok. a munka kozben hasznalt dolgaimrol tudok velemenyt alkotni tudom oket elemezni mennyire jok vagy nem. de sajat cuccaimat nem tudom kivinni tesztelgetni melo kozben:)

ezert megyek turazgatni ahol szabadon tehetem (tesztelhetem) ezeket a dolgokat. ezert irtam, hogy: ,,nem is ertem ezt a kettot, hogy birtad osszehozni? mi koze a turafelszerelesnek a munkas holmihoz?''
az ok, hogy hasonlo lehet a felhasznalasi. erdei munka es tulelesa termeszetben, ok ezt igy ertem is. de munka kozben en nem tudom a sajat dolgaimat hasznalni, tesztelni. ezert nem is viszem magammal azt.

ha gazdanak olyan a munkaja, hogy azt csinal kozben amit akar, azt visel amit akar akkor jo neki. nekem vannak eloirasok amiket be kell tartanom.