Bejelentkezés

View Full Version : Elemlámpák, lámpák, világító alkalmatosságok

Oldalak : 1 2 3 [4]

WestBam
05-17-2020, 10:40 AM
Idén igyekszem olyan modellekrõl írni, amikrõl nem igazán van információ és teszt az interneten, vagy ha van is akkor sem elemlámpás szemmel készült a teszt. Írtam már idén Ledlenser lámpáról, abból is lesz még teszt. Most a Maglite ML25LT (https://elemlampablog.hu/maglite-ml25lt-bemutato/) elemlámpa került sorra, ami a gyártó legolcsóbb közepes méretû modellje, ami már "baby" méretû "C" elemelt használ. Ez egy mini thrower ami elemmel megy és van egy olyan egyedülálló funkciója is, amit mástól nem láthattunk még, csak a Maglite elemlámpáitól. Ki lehet a célcsoport itthon? Például idõsebbek akiknek van telkük és néha kint is vannak. Ezzel könnyen végéig lehet pásztázni a területet, mert a hatótáv tisztességes, 200 méteren még értékelhetõ fényt ad. Ha elmegy az áram akkor pedig gyertya helyett nyújt fényt az éjszakában, akár másnap reggelig. És akkukkal sem feltétlenül kell bajlódni. Csak kiegészítõ infónak itt hagyom, hogy a "márkás" alkáli elemek közt sok már akár 10 évig is megtartja a töltöttségét és a minõségét, ha száraz, hûvös helyen tároljuk és nem vesszük használatba, hogy a kémiai reakció ne induljon meg bennük. Gondolom ebben látjátok a potenciált, hogy mennyire hasznos tud lenni, pl. ha valamit elásnál, vagy esetleg elzárnál egy kevésbé használt helyre.

WestBam
05-31-2020, 08:36 AM
Egy kis méretû, belépõ szintû fejlámpáról írtam a héten az Olight kínálatából. Az Array (https://elemlampablog.hu/olight-array-fejlampa-bemutato/) nem fanatikusoknak készült, inkább futóknak, vagy olyanoknak, akik az áruházi fejlámpáknál többet várnak, és nem restek ezért a magasabb árat sem kifizetni.

Alpha
06-22-2020, 07:27 PM
Van két darab, alig használt munka akkumulátorom. Az a tervem, hogy a hétvégi házhoz készítek 12 V-os világítást, aminek ezek az akkumulátorok biztosítják az árramforrást. Elkezdtem utánaolvasni a neten és azt találtam, hogy érdemes beépíteni feszültségstabilizátort. Nem értek az elektromos berendezésekhez és segítséget szeretnék kérni. A tervem az, hogy a két akkumulátort otthon feltöltöm hétközben és viszem magammal az erdõbe. Ott rácsíptetek két kábelt, amin van kapcsoló és így igény szerint világítok vele amikor kell.
Van köztünk olyan, aki gyakorlati tudására támaszkodva tudna tanácsot adni az általam megálmodott projekt megvalósításához? Elõre is köszönöm.

bel
06-23-2020, 11:47 AM
Szia,

Egy nevlegesen 12 V-os olom aksi teljesen feltoltott allapotban kb. 12.8 voltos, ennel tobbet nem tud leadni.
Szerintem teljesen felesleges barmit beepiteni, ami a tul magas feszultsegtol vedene, mert ugysem lesz tul magas.

Aminek elvben lehetne ertelme, hogy kb 10.5 V-nal teljesen lekapcsoljon, hogy ne tudd veletlenul ugy lemeriteni, amitol tonkremehet.

En magamnak nem tennek, es nem is fogok ilyet tenni, mert ha az elso alkalommal neha ramersz egy egyszeru multimeterrel, akkor latni fogod, hogy a te vilagitasod egy hetvege alatt mennyire meriti le, es ha azt latod, hogy 12 V folott van a vegen is, akkor nem kell aggodni, mert legkozelebb is ott lesz. (Vagy ha nem, akkor mar eleve tonkrement)

Ui. eddig csak 2 fele vilagitast csinaltam tenylegesen aksirol:
-hagyomanyos (auto izzo alapu) vilagitast
-inverterrel 230 V, es arrol LED lampa.

Ha kifejezetten a hetvegi hazban valo vilagitas a cel, akkor egyik sem tokeletes, jobb egy eleve 12 V-os LED hasznalata, de azzal szemelyes gyakorlati tapasztalatom nincs.

Bel

Ged
06-23-2020, 12:30 PM
Feszültségstabilizálásra szerintem sincs szükség, de mivel két akkumulátort akarsz összekötni (ha jól értem) valamilyen kiegyenlítõ áramkör jól jöhet. A két akkumulátor soha nem lesz pontosan ugyanolyan feszültségû, így közöttük akkor is folyik áram, amikor nem használod a világítást. Ezzel jelentõsen lerövidülhet az élettartamuk. Konkrét megoldási javaslatom nincs, talán érdemes lenne megnézni valamilyen kis teljesítményû szigetüzemû napelemes rendszert. Biztos létezik kipróbált töltõ-, kiegyenlítõ áramkör és felteszem, hogy a lemerült akkukat nem akarod mindig hazacipelni, tölteni. Helyben töltés napelemmel kézenfekvõnek tûnik.

bel
06-23-2020, 02:13 PM
Szia,

A napelemes tolteshez viszont mar fontos valamilyen feszultsegszabalyozo!

A teljesen feltoltott aksit nem szabad egyszeruen (szabalyzo nelkul) rakotni a napelemre, mert attol tonkremegy.

A napelemek sem olcsoak, es a jo minosegu, kifinomult szabalyzok is igen csak dragak tudnak lenni.

Elvileg kis kompromisszummal olcso szabalyzo is hasznalhato, de ezt meg nem probaltam ki.

Nagy kompromisszummal egy voltmeronel tobb nem kell, de ez mar a hasznalhatosag hataran van (folyamatosan figyelni az aksit, es ha 80% korul van a telitettsege, akkor le kell venni a napelemrol, ha 20% korul van, akkor pedig abba kell hagyni a hasznalatat es feltolteni a napelemrol, amikor 20-80% kozott van, akkor jo: akar felhasznalhato, akar toltheto, akar mindketto egyszerre).

Bel

st.jimmy
06-23-2020, 03:47 PM
az infók jók, de leírta, hogy otthon tölti, majd kiviszi az erdõbe, feltételezhetõ, hogy megint otthon fogja tölteni legközelebb

ha 2 aksi van azt is lehet, hogy sem sorban, sem párhuzamosan nem köti össze, hanem elõbb az egyikkel világít, majd ha az lemerült, akkor a másikkal

nekem meggyõzõdésem, hogy az egyszerû ledekhez nem kell szabályzó, hacsaknem tényleg a túlmerüléstõl kell védeni az aksit, de ha nem alszol miközben világítasz, vagy nem felejted ott, ez nem indokolt

inkább az az érdekes, hogy milyen ledeket, vagy ledekkel összeszerelt alkalmatosságokat jó ráakasztani direktbe ilyen aksikra?

Mert, ha 3 (körüli, a pontosat nem tudom sajnos) volt névleges feszültségû ledet akar meghajtani az ember, akkor 3*1,5 voltos névleges feszültségû gombelemmel jó, 3,7 voltos névleges feszültségû lithium elemmel mintha halovány lenne, de azért egész jól világít. Ez a dolog azért van, mert ha terheled a teleped, legyen az bármilyen mainstreem aksi vagy elem, és már folyik az áram, akkor a mérhetõ feszültség az nem a névleges feszültség, és ez tök oké így.

nincs most idõm végigrágni, hogy megszivatnak-e és kihagyják a 3 led mellé tett ellenállás értékét, de ez jónak tûnik: https://www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/107

Annyi, hogy nem feltétlen kell forrasztani, attól függ, hogy milyenek a kivezetések

Alpha
06-23-2020, 05:28 PM
Ez nekem magas, vagy fáradt vagyok hozzá...
Mi lenne ha fognék egy egyszerû 12 voltos autó izzót és azt használnám? Akár a gyári lámpabúrával együtt is felszerelhetném, hogy a pára ne babráljon bele a projektbe. Ez csak egy ötlet...

WestBam
06-23-2020, 10:06 PM
12V-ra építs, azt már a kempingezõk kipróbálták, használják is a mai napig.
12V-os LED-es autós fényforrásokat használj, ne bonyolítsd túl a dolgot. Ha olcsón szeretnéd megúszni és nem sürget az idõ akkor ebay-en nézz pl. daylight COB LED-eket, nekem a kocsinak a csomagtartójában ilyen van feltéve, bevilágítja a gyári fényének ezerszeresével :)
Ajtó fölé mehet 12V LED munkalámpa (work light), ezzel az udvart is be tudod világítani. Ha ügyesen licitálgatsz ezeket is be lehet húzni néha fillérekbõl.
Szivargyújtó aljzat legyen kivezetékelve, abba mehet telefontöltõ adapter, így ez a viszonylag fontos téma is letudható, lehet kapni akár "lengõ" szivargyújtó aljzatot is, de lehet beépíthetõt is, csak egy kötõdoboz kell hozzá és már szép is.
DC-DC konverter szerintem is felesleges bele, mehet akkuról direktben az egész rendszer. Érdemes a kábelezésre figyelni, mert 12V-on jóval magasabb áramerõsségek képesek szaladgálni ha nagyobb fogyasztót kötsz rá. Bírni fogja, de ha vékony a vezeték akkor szélsõséges esetben elolvadhat-leéghet a vezeték burkolata. Egy igazán jó (és sajna drága) töltõ kellene az akkukhoz, amiket rajta lehet hagyni bármeddig, ami folyamatosan karban tudja tartani az akkuid. Nekem a CTEK márkának több típuséval is jó tapasztalataim vannak, évek óta használom és melóhelyen is használjuk. Jó a Mascot is, de az már egy vagyon kategória.
Érdemes elolvasni pl. ezt a cikket (https://www.horgasz-zona.hu/magazin/Amit-az-akkumulatorokrol-es-az-akkumulator-toltokrol-tudni-kell-de-nem-szeretnek-elmondani) az akkuról.

st.jimmy
06-25-2020, 06:41 AM
A led-es autóvilágításra nem is gondoltam :eek:

probléma megoldva

WestBam
06-25-2020, 10:13 PM
Van, hogy a megoldás az orrunk elõtt van, de ami a leginkább kézenfekvõ pont arra nem gondolunk. Ezért is jó egy fórum, ahol többen is gondolkozhatnak ugyan azon a dolgon, több szem többet lát, ahogy a közmondás is tartja :)

WestBam
07-20-2020, 10:50 AM
Legújabb cikkemben a kínai Brinyte T18 Artemis (https://elemlampablog.hu/brinyte-t18-artemis-kotelekek-nelkul/) vadász elemlámpáról írtam. Prepper szempontból érdekes lehet, hogy van hozzá infra fényû (nem látható hullámhosszban sugárzó) betét is, amivel a biztonsági kameráknak az éjszakai világítását fel lehet brutálisan turbózni, vagy pl. éjjellátóknak a képességeit is fel lehet javítani. Kb. 30 méterre lévõ falat spot fényre világítva elvakította a kamerát, flood fényre állítva pedig nappali világosságot varázsolt a kamera képen keresztül.

coco
07-21-2020, 08:55 AM
Munkára, szereléshez (sütõ suvickolás, vizes aknában berhelés, autószerelés stb.) szeretnék egy normális gyártótól származó fejlámpát. Legyen jó minõségû, cserélhetõ akkuval, max. 20e Ft-ig. Az Olight Perunt néztem elsõre, mert nagyon elégedett vagyok az S2 Batonommal (már 5 éve szolgál rendületlenül, néha igencsak mostoha körülmények között) és ugyanolyan méretû aksit használ, viszont árban bõven felette van a lélektani határnak. A Nitecore HA23 nagyon jónak tûnik, az ára nagyon meggyõzõ, a Nitecore is szimpatikus (van tõlük töltõm, az is szuper). Esetleg van más ötletetek?

WestBam
07-21-2020, 09:53 PM
Sajnos már abból is láttam töröttet (annak is a kerete tört el, mint régebben az NU szériának), ezért nem javasolnám azt a típust. Ha 20e Ft a határ akkor picikét toldd meg, 26e Ft (-10% blog kupon) a HC65 (https://www.mylitee.com/fejlampak/nitecore-fejlampa-hc65-akkumulatoros-usb-tartozek-cree-xm-l2-u2-1000-lumen) és nem lesz szükséged másik fejlámpára, mindent is tud amire szükséged lehet, ráadásul van benne akku is. A postázás ingyenes náluk, arra sem kell költened :)

Alpha
08-16-2020, 04:09 PM
WestBam!
Tudnál ajánlani valami asztali, tábori akksis lámpát, amit tudok powerbankrõl tölteni?
Nem kell nagy fény, asztalt vagy sátor belsejét lehessen mellette látni. Akkumulátoros kivitel érdekelne, amit powerbankról vagy egybõl napelemrõl tudok tölteni.
Köszi elõre is

WestBam
08-16-2020, 08:07 PM
Ó, a kedvenc témám, már csak pár kérdésem van:
- mennyire szeretnéd powerbankról táplálni használat közben?
- mennyi zsetont vagy hajlandó belelapátolni?
- mennyire hosszú távra tervezel vele?
- van-e lítium-ion akkutöltõd?

Nem túl sok lámpásról írtam még, amikrõl igen azokat itt találod ebben a kategóriában: KATT (https://elemlampablog.hu/category/elemlampa/lampas/)
Most vettem két hete egy Ledlenser ML6-os kempinglámpát. Igazából tudtam, hogy mit veszek, mert egy srácnál ezt már láttam mûködés közben és beleszerelmesedtem. Nos azt kell mondjam eddig ez a legjobb amit láttam, ráadásul ebben van beépített töltés (mikro USB), cserélhetõ de gyárilag is tisztességes kapacitású 18650 akku (3400mAh), mûködik powerbankként is ha kell (én ilyet nem szoktam használni, csak teszt alatt kipróbálom).
Ami negatívuma van az árán kívül (amiben tudok segíteni, hogy javuljon), hogy töltés közben nem képes mûködni, tehát powerbankról nem tud világítani és töltõdni. A fénye lenyûgözõ, nem vakít, ez a mikroprizma cucc amit írnak az baromi jól ki van találva.
Ami még érdekes lehet (ha még valahonnan beszerezhetõ) az a Fenix CL30R (https://www.fenixlighting.com/product/fenix-cl30r-camping-lantern/) lámpás 3 darab 18650 akkuval elég tisztességes üzemidõket tud. Ezt sajnos már nem igazán fogom tudni kipróbálni (mert kifutott).
Abban még kicsit bízom, hogy egy 21700 akkus, vagy 2-3x 18650 akkus növelt fényáramú Ledlenser ML* piacra kerül. Látatlanban mondom, hogy azt meg fogom venni vészeseti lámpának, ha még jobb üzemidõket fog produkálni, de ezt is szeretem nagyon.

Alpha
08-17-2020, 05:24 AM
Nem kell egyszerre tölteni és használni
Nincs kötött keretem
Hosszú távra tervezek
Van litium-ion töltõm

Tetszik a Ledlenser ML6, de jó lenne ha 18650-es akkuról mûködne, mert azt használok fej illetve zseblámpához is. Keresek még kicsit, de lehet ez a lámpa lesz a befutó.

WestBam
08-17-2020, 07:11 AM
Az ML6 18650 akkuról mûködik ;) Adnak is hozzá mint írtam egy 3400mAh kapacitásút.

WestBam
09-20-2020, 06:55 PM
A héten egy nagyon új elemlámpáról, a Ledlenser P7R Core (https://elemlampablog.hu/ledlenser-p7r-core-uj-utakon/) modellrõl írtam. Igazából egész jó kis elemlámpa lenne, ha nem akkora elvárásokkal fogtam volna a teszthez, amikben a gyártó is hibás. Illetve azért az árazása sem túl óvatos, ebbe nem is lehet belekötni, cserébe valós 7 év garanciát nyújtanak a termékre, és állítólag nagyon jó a gari, nem csak papíron létezik. Alapvetõen egy teljesen korrekt lámpa, de csodát sajnos ez sem nyújtott, pedig vártam én a szép szélesen terített flood fényt, aztán a világ végére elvilágító spot-ot is, csak az sajnos kimaradt, akárcsak az övtok, ami ebbe az árba szerintem igencsak kellene.

WestBam
10-04-2020, 10:26 PM
Ezen a héten egy olcsóbb kategóriás fejlámpáról, a Sofirn SP40 (https://elemlampablog.hu/sofirn-sp40-osszejohet-neki/) modellrõl írtam.
Prepper fejlámpának nem javaslom. Ha valaki prepper célra venne fejlámpát az megbízható gyártó minõségi termékét válassza, valamint érdemes azon is töprengeni, hogy csak akkuval üzemeljen-e, vagy esetleg elemmel is...

TMIB
10-13-2020, 07:37 PM
100.000 Lumen - Lámpa típusa: X65vn2870

https://www.youtube.com/watch?v=2yVm8osxh-Q&ab_channel=SkyLumen

st.jimmy
10-14-2020, 07:11 PM
2017 eleji, ha jól értem egyedi készítés, de nem nagyon találom hogy néz ki a cucc

TMIB
10-14-2020, 08:06 PM
Ez az:

https://i.pinimg.com/originals/e7/57/47/e757470bf5838e3cb5cc8fdec7f255a8.jpg

Igaz, ezen "csak" 12.000 lumen-t írnak.

WestBam
10-14-2020, 08:09 PM
Széria lámpában is van már 100000 lumenes (https://www.imalent.com/product/ms18-led-flashlight/), de értelme az nagyon nincs sok. Elsõ körben ott van a megbízhatósága, ami azért nem az imalent fõ profilja. Vannak jobb darabok és vannak silányabbak is. Nekem a 16e lumenes lámpám jól mûködik, másnak meg pikk-pakk elhalálozott. Amúgy kb. soha nem használom azt sem. Nagy és nehéz ahhoz, hogy magammal vigyem, egy jó rúdlámpa százszor többet ér.

st.jimmy
10-15-2020, 06:03 PM
egy bõ 200 ezer forintos játék :D

kinek mit ér meg

WestBam
12-06-2020, 09:12 AM
Ezen a héten egy (szerintem) baromi jó elemlámpáról írtam, a Nitecore MH12S (https://elemlampablog.hu/nitecore-mh12s-nagyszeru-utod/) típusról. Régóta kerestem a P12GT-hez fogható, vagy legalább vele felérõ lámpát, de házon belül nem igazán találtam, csak az MH12GT volt a kínálatban, de az ugye a P12GT tölthetõ változata, tehát alapjaiban azonos lámpa. Nemrég megszüntette a gyártó a P12GT és MH12GT gyártását, de szerencsére jött az MH12S és tudta hozni a régi kedvencem szintjét, mellette pedig még némi pluszt is adott. Persze van ami negatív irányba változott, nekem a legnagyobb fájdalmam a taktikai övtok, mert én a gyöngyvászon tokot jobb szeretem, de a + és a - nagyjából egálra jön ki. Szerintem egy nagyon ütõs, a kor igényeinek megfelelõ elemlámpát dobott piacra a Nitecore ezzel a modellel. Persze ez outdoor felhaszálás esetén igaz, hordozható méret mellett.

WestBam
12-09-2020, 08:49 AM
Egy érdekes "taktikai" jelzõ fényrõl készítettem pár videót: Nitecore NU07LE (https://www.youtube.com/watch?v=JCDh1c34bdc&list=PLDDPwJiXaM9eCR4S5ukxC5jCMec-48xfj&index=1)

endedworld
01-04-2021, 05:58 PM
Megjött a Wuben E05, az utóbbi hetekben alaposan leteszteltem,
és kénytelen vagyok bevallani, hogy nem tudok róla rosszat mondani.
(Funkciók * Minõség * Teljesítmény) / Fogyasztói Ár = Ez a tökéletes EDC lámpa. :)

(Ráadásul a Weisson-tól megvettem belföldön, 2 napos kiszállítással, 20%-kal olcsóbban (!) mintha a Banggood-ról rendeltem volna...)

Erõsen ajánlom, ha még valaki nem ismerné!

endedworld
01-05-2021, 10:42 AM
Erõsen ajánlom, ha még valaki nem ismerné!

Az akció még tart, 10k HUF a Wuben E05:
https://sportlampa.hu/wuben-e05-kislampa-csomagban

- 1 lumenes üzemmódban az ajándék diffúzorral remek sátorlámpa (kellene rá egy piros diffúzor, akkor lenne tökéletes).
- kvázi-önvédelmi célra egy gyors dupla-kattintással elérhetõ a 900 lumenes stroboszkóp.
- a tartozék akksi töltésvezérlõs, USB csatlakozós, és még vissza is jelzi, ha feltöltõdött.
- a kapacitása TÉNYLEG annyi, amennyit ígér, ami Kínától különlegesen szép gesztus.
- kétirányú a csíptetõje, és olyan könnyû, hogy meg sem érzem a baseball sapka ellenzõjére csíptetve - szóval kvázi fejlámpa, ha akarod.
- magyar raktárról szállították ki 2 nap alatt.

sukran4fish
01-05-2021, 06:17 PM
Az akció még tart, 10k HUF a Wuben E05:
https://sportlampa.hu/wuben-e05-kislampa-csomagban

Ez tenyleg jonak tunik, ha strapabiro is a kialakitasa, nekem valami nevtelen utszeli boltbol halaszott lampam volt eddig de egesz jol tette a dolgat amig a napokban meg nem adta magat a switch. Van rajta valami fa-705 jelzes de semmire sem megyek vele. Most kereshetnek replacementet ami ketseges, hogy sikerulne meg elovehetnem a pakat meg nemtudom de azt tervezem inkabb beszerzek valami ismertebb dolgot, nagyon bosszanto amikor egesz jol mukodo termeket szurnak el az olcso alkatreszekkel.

Jo lenne valami ami kompatibilis is lenne az lg 21865 akksimmal de szinte reszletkerdes.

WestBam
01-05-2021, 10:28 PM
Az az akku ha jól sejtem a HG2, ami 18650 méretû.
Az E05 nekem is tetszett, de én hamar eladtam, nem bízom az olyan lámpákban, amik álló helyben lemerülnek, márpedig én kiugróan magas készenléti áramfelvételt mértem az E05-nél, ráadásul ebben még kisebb kapacitású 14500 akku van, ezáltal az üzemidõ is töredéke egy "rendes" akkuval üzemelõ elemlámpának.
18650 akkut használó lámpából van bõven alternatíva olcsóbb-drágább, nézz szét a blogomon, találsz mindenfélét, igaz ma már olcsóbb lámpákról nem igazán írok, mert egyik nap még van és létezik, másik napra meg már nincs az adott termék, így nem sok értelmát láttam azoknak a teszteknek. Olcsóbb kategóriában olyan ~4500Ft körül a Convoy S2+ talán a legjobb választás, nem igazán van ellenfele. Ha töltõd és akkud van, akkor már tudod is használni. Ha távolabbra is szeretnél világítani akkor jó lehet az M1, vagy ha kifejezetten távolra akkor a C8+. Ezekrõl írtam cikket, csak vissza kell keresni, megbízható lámpák eléggé. Aztán innen lehet felefelé lépkedni, amit a pénztárca enged, határ a csillagos ég :)

hidden
01-06-2021, 03:25 PM
8887

Rendeltem pár hónapja kínából egy 50 wattos teljesítmény ledet , kíváncsiságból. 700 Ft volt. Egyik nap volt egy kis idõm és kipróbáltam. Összeütöttem egy nagyon egyszerû ,de a végére elég fura küllemûre sikeredett lámpát. Igazából a led és a proci hûtõborda volt az alap , a többi meg csak úgy útközben jött. A leírása szerint 30-36 V feszültségnél fogyaszt 1500mA-t és így jönne ki az 50w és az 5000 lm fényerõ. Én három 18650-es li-ion akkut használtam ,így csak 11.1 v-ot kapott ,de így is tetszett az eredmény. A szobákban tökéletes fényt csinált, a fehér falaknál ,kis távolságból már szinte bántotta a szemet az erõs hideg fehér fény. Kültéren úgy kb. 15-20m-ig teljes látószögben erõsen bevilágította a terepet, de természetesen fókuszálás nélkül messzire nem világított(lencsém nincs és tükrös részt sem csináltam a led köré) . A led elölrõl tolta a hõt rendesen , de a hûtõborda 15 perc után éppen csak langyos volt, kültéren pedig nem éreztem melegedést. Nyáron 30 fokban azért lehet veszélyesebb lenne a helyzet .
Ennek a lednek a 10w-os változata már volt nálam. Az 12v-ra van tervezve. Ott 11.1 v-nál volt 1000mA. Az 50-esnél csak 500mA ugyanekkora feszültségnél és erõsebb volt a fény (legalábbis így láttam ,csak szemre , azt se tudom ,hogy mérik :) ).
Maga a lámpa inkább csak a led miatt készült és mert szeretek szerelgetni, nem hiszem ,hogy nagyon használnám. Ha komoly lámpát akarna építeni ebbõl a fényforrásból valaki, természetesen szükség lesz legalább fényvisszaverõ részre a led köré + lencsére ha rendes fókuszálás kell. A pisztolymarkolatos fogás amúgy nem olyan rossz, mint aminek elsõre látszik, de azt hogy a kapcsolót a markolat elé raktam elégé kényelmetlenné tette.

sukran4fish
01-07-2021, 03:08 PM
Jelentem nézelõdtem megfontoltam a jótanácsaitokat, elolvastam az elemlámpablog bejegyzéseit, és úgy döntöttem inkább minõség mint mennyiség, én nem akarok gyûjteményt építeni, fejlámpám sem volt eddig. Arra gondoltam feljebb tolom amit eredetileg költeni akartam rá egy kicsivel és szerzek valamit amirõl mindenki szuperlatívuszokban beszél az interneten. Vettem egy Armytek Elf C2 lámpát, csatoltam egy képet a méretarányokról, mert nem lehet valamirõl elég kép az interneten, +1 nem árthat.

Eddig nem tudtam normálisan kipróbálni, de kb. mindent csak megerõsíteni tudok arról, hogy hihetetlenül masszívnak tûnik. Multifunkciós és teljes fénybe borítja kis túlzással az egész lakást is ha akarom. Az, hogy mellékeltek hozzá akkumulátort szintén pozitív számomra, így már kettõ hasonló kaliberû alkalmatosságom van meghajtani. Az amit írtak valahol, hogy kizárólag microusbn keresztül is használható számomra szintén baromi jónak hangzik. Nem tudok egyelõre semmi hosszútávút de negatívat sem mondani.

Ihasz Laci
01-08-2021, 08:41 AM
En nemreg szereztem be egy nitecore hc33 lampat, eleg hasonlo kialakitasu mint a fentebb emlitett elfc2 lampa.

En kempingezeshez meg ejszakai horgaszathoz hasznalom. Eddig csak a horgaszat volt de ahhoz nagyon jo volt.
Tetszett a fejpant, hogy nem csak korbe de felul is van egy pant, igy nem kell a homlok koruli pantot nagyon szorosra huzni, hogy megmaradjon a fejen a lampa.
Eloszor egy ultrafire 18650 akkuval mukodtettem de az nem volt eleg eros, hogy mind az 5 fokozatban tudja mukodtetni a lampat. Aztan vettem egy gyari nitecore akkut hozza, ami jo de giga draga!

WestBam szerencsere segitett egy linkkel ahonnan olcson tudtam rendelni 18650 akkukat, tartaleknak.

A gyari akkuval megy mind az 5 fokozat, a 4. kb ugyanaz mint a convoy s2 az 5. pedig valamivel erosebb attol.
Az elso fokozat epp csak pislakol, azt satorban vagy zart hejen tudom hasznosnak latni ahol teljes a sotetseg.
A masodik es a harmadik fokozat ami nekem szimpi, eleg fenyt ad kozel ahhoz, lassak mindent, horgaszat kozben, vagy ha erdoben vagyok sotetben.

Nekem szimpi a lampa, gyari akkuval egyutt volt 80gbp, nem az olcsobbik kategoria de az 5 ev garancia amit ajanlottak hozza sokat segitett a dontesben.

endedworld
01-08-2021, 09:05 AM
Ez tenyleg jonak tunik, ha strapabiro is a kialakitasa...

A lámpatest eloxal felületkezelése nincs minõsítve, de háromszor leejtettem kb. 1m magasról kõburkolatra, és nem sérült meg.
(Mindháromszor véletlenül, nem vagyok ennyire hardcore teszter...)

Elõl van egy kis recézés, nem túl nagy, de a lencsét védi, és ott nincs is rajta eloxal - legalább nem fog lekopni onnan, ahonnan mindig szokott.

Az egyetlen, ami szerintem kopásra - sérülésre érzékeny lehet, az a mikrokapcsoló gumiborítása. De ez csak hosszabb távon derül majd ki.

A fej szerintem ragasztva van a testre, mert azt nem sikerült normál erõvel lecsavarnom, erõszakolni meg nem akartam. Sebaj, legalább tuti vízálló.
A kupak jól zár, és a csomagban van hozzá 2db tartalék o-gyûrû is.

Nem tudom, másnak mit jelent a "strapabíró", én nem kezdenék el vele lövészárkot ásni, de amit egy EDC-nek bírnia kell (vízbe ejted, kõre ejted, vagy a kulcsaiddal egy zsebbe teszed...), azt bírja.

WestBam
01-17-2021, 12:38 PM
Idei elsõ cikkem a 2021-ben már 40 éve (!!!) piacon lévõ C elemes Maglite modellnek állít emléket. Én a "taktikai" változatot vásároltam meg, és teszteltem, a Maglite ML50LX (https://elemlampablog.hu/maglite-ml50lx-40-evnyi-tapasztalat/) elemlámpát. Prepper lámpa, megmarad, mint elemes fényágyú.

WestBam
01-31-2021, 08:21 PM
Ma megjelent cikkemben az Olight Olantern (https://elemlampablog.hu/olight-olantern-lampas-bemutato/) lámpásról írtam.
Vészeseti világításnak tökéletesen alkalmas, bár az akku miatt inkább csak idõszakos, alkalmi használatra mondanám hasznosnak. Hosszú távon a cserélhetõ áramforrás fontos lenne szerintem. Elõnye, hogy megy a töltõkábelrõl táplálva is, ergo egy feltöltött powerbankkal azért jócskán meg lehet nyújtani az üzemidõt. A fénye meglepõen erõs, az üzemidõ pedig meglepõen hosszú, még maximumon járatva is.

WestBam
02-14-2021, 10:27 AM
Újabb teszt, ezúttal egy egész jó Ledlenser elemlámpáról, az MT14 (https://elemlampablog.hu/ledlenser-mt14-bemutato/)-rõl.

LSVF
05-03-2021, 10:45 AM
Újítgattam kicsit. Katonaságnál is használt lámpás, de vasúti,bányász lámpaként is ismert. Apámnál leltem õket a sufniba.
Az egyik alapból is viszonylag jó állapotban volt, a másik kevésbé, de az még készül.
Lúgos akksi, sok-sok éve nem volt használva és szar állapotban is volt. Már nem.
Gyári égõkkel és akksival faszán üzemel. Sárgán ugyan de 40m-re elvilágít a nagy égõvel, egy pontban.
Mindkét üzemmód mûködik, kis égõ ésa nagy égõ.
Ez lenne (tgl 8847 -ként meg lehet találni a neten):

https://imgur.com/a/v9JSlnm

Ged
05-23-2021, 05:31 PM
Led Lenser T 7.2-es lámpámat alig használtam, pedig évek óta meg van. Idõnként azért kipróbáltam, de már vagy két éve elõ sem vettem. Tegnap kezembe akadt, de nem mûködött. Gondoltam lemerült. Ki akartam szedni a elemet, de sehogy sem tudtam lecsavarni a kupakot. Egy csomó kínlódás után sikerült, egészen barbár módszerrel sikerült csak: satuba fogtam a végét, a testet pedig egy fogóval letekertem. Valamilyen, világosszürke porszerû anyag hullott ki belõle. Alighanem kifolyt az egyik elem tartalma. Az elemeket tartalmazó kazettának ki kellene simán csúszni a lámpatestbõl, de teljesen beragadt az elembõl kifolyó és már megszáradt lúgos cucctól.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy mivel lehetne feloldani azt a szutykot? WD40?

WestBam
05-26-2021, 11:00 AM
Bocsánat, ritkán fórumozok mostanában.
Az elembõl kifolyt elektrolitot sima vízzel kellene eltávolítani. A WD40 csak tönkre fogja tenni a többi részét, bár valószínûsíthetõ, hogy az elektrolit már megtette károsító hatását, és amit tudott eloxidált.
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy alkáli elemet NEM szabad a lámpában tárolni ha nem használjuk. Hiába 10 év az eltarthatóságuk a mai jobb elemeknek (prepper szempontból nagyon hasznos tulajdonság), de abban a pillanatban, ahogy használtad ez a 10 év eltarthatóság máris megszûnik, mert a kémiai reakció beindul az elemben, onnan talán 1-2 év jó esetben, míg mûködik és nem "folyik ki". Ha használtad ki kell venni belõle és egy zacskóba betenni a lámpa mellé az elemeket, ez a legtutibb, illetve ha szórod a pénzt akkor érdemes lítiumos elemeket venni, Energizer és Varta van a piacon ha jól emlékszem, azok elvileg megbízhatóan nem engednek elektrolitot hosszabb idõ után sem.
Érdemes még elgondolkozni jó minõségû tölthetõ akkukon is, olcsón IKEA Ladda (https://elemlampablog.hu/ikea-ladda-aa-es-aaa-akkumulator-bemutato/), drágán a legtutibb az Eneloop (https://kapacitas.hu/eneloop-feneloop.html) akku, ez jelenleg ebben a kategóriában a plafon, nincs jobb a piacon. Ehhez mérten annyira nem is ufó az ára, cserébe ha feltöltöd akkor 10 évig ha nem használod sincs vele gond, mert 10 év múltán is megtartja a kapacitása 70%-át és nem fogja elengedni a benne lévõ elektrolitot.

Ged
06-01-2021, 05:16 AM
Köszi a tippet!
Víz és ultrahangos tisztító segítségével sikerült eltávolítani a kifolyt és beszáradt szutykot annyira, hogy ki lehessen venni az elempakkot. Letakarítottam a maradék lerakódást, kiszárítottam, de új elemekkel se mûködött. Bekapcsolásnál éppen csak világított a LED, aztán már az sem. Valószínûleg a lúg kinyírta az elektronikát. Kár érte. Nézem kell majd egy új lámpát.
Egyébként mindig kiveszem az elemeket a kütyükbõl, de ebbõl elfelejtettem. A kölykök vacak játékaiban soha nem folyt ki elem, még se fordult elõ ilyen malõr, csak a 20 ezer forintos Led Lenser lámpával. :confused:

Fekete-Báró
07-26-2021, 06:11 PM
Jó tapasztalataim vannak a Petzl Tactikka+ hybrid fejlámpával. Három darab AAA elemmel mûködik, de lehet bele tenni akkut is, ami mikro-USB csatlakozón keresztül tölthetõ. Három különbözõ erõsségû fehér fényt, piros fényt és villogó piros fényt tud produkálni. Cseppálló (bár ezt a tulajdonságát még nem próbáltam). Sokszor bizonyult hasznosnak, amikor beteglátogatás alkalmával félhomályos szobában kell injekciót beadnom, vagy dokumentációt írni.

Fekete-Báró
11-08-2021, 05:57 PM
Múltkor néhány napig nem volt világítás a fürdõszobában. Ekkor jó hasznát vettük egy Entac LED-es kemping lámpának. A lámpa tetejének felhúzásával kapcsolható be. Tölthetõ hálózatról és a tetején található napelemrõl (ezt nem próbáltam még, de attól tartok, lassú folyamat), de 3 db AA elemmel is üzemelhet. Van egy USB kimenete is más eszközök töltéséhez. Media Markt-ban kapható (legalábbis nyáron még volt), amikor én vettem kb. 3500 Ft-ba került.
Itt is van, de drágább: https://ferfiakjatekboltja.hu/id/13956-ENTAC-napelemes-kempinglampa-es-powerbank--ECL-SOLAR

WestBam
02-06-2022, 02:15 PM
Az IKEA LADDA akkuk 2022 változatairól (https://elemlampablog.hu/ikea-ladda-aa-es-aaa-2022-akkumulator-teszt/) írtam egy cikket, érdekes lehet prepper szemmel nézve is, olcsón elég jó akkuk...

coco
02-12-2022, 07:45 AM
Köszi a tesztet, hasznos volt! :thumbup

WestBam
02-14-2022, 03:23 PM
Örülök, hogy hasznosnak találtad :thumbup
Most ismét előtérbe kerültek a prepper dolgok picikét, ezért lesznek hamarosan írások AAA elemmel/akkuval üzemelőfejlámpákról is egyébként, csak mivel épp egyéb "bajaim" is vannak, ezért nem vagyok most túlságosan elengedve pénzügyileg. Szóval elemmel (is) üzemelő lámpa tesztek lesznek idén, ha nem cikk, akkor poszt formájában, ezeket ide is le fogom írni természetesen. Mivel a lítium akku töltése ha nincs áram elég macera, az alkáli elemek pedig már simán elállnak 10 évet is ha "normális" gyártótól származnak, ezért erőltetni fogom ezt a vonalat is AA és AAA elemmel működő rúd és fejlámpákkal.
Egyébként lehet velük "élni", de azért a lítium akkus lámpákat míg minden adott nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Jelenleg az alábbi párossal túráztam éjszaka: Black Diamond ReVolt 350 (https://www.blackdiamondequipment.com/en_US/product/revolt-350-headlamp/) fejlámpa (sajnos nem tudok én sem olcsó és kedvezményt adó beszerzési forrásról) + Fenix E20 v2.0 (https://www.mylitee.com/elemlampak/fenix-elemlampa-e20-v20-2xaa-luminus-sst70-350-lumen) (kuponnal -10% elérhető) rúdlámpa párossal.
Tapasztalatom szerint a fejlámpa egészen korrekten működik, teljesen más kategória, mint a piacos/kínai boltos verziók. Bátran állítom, hogy ez a fejlámpa már alkalmas biztonságos közlekedésre nehéz terepen is, márpedig ezzel kapcsolatban igencsak szkeptikus voltam. Amit még szeretnék beszerezni AAA elemes/lítium akkus fejlámpát a "nagyobb" teszthez, hogy a kb. 20e Ft-os kategóriában AAA elemmel is üzemelő, de akkus fejlámpákból mit érdemes választani: Petzl Actik Core (https://www.mylitee.com/fejlampak/petzl-fejlampa-actik-core-core-1250-mah-akkumlator-tartozek-350-lumen) és Nitecore UT27 (https://www.mylitee.com/osszes-lampa/nitecore-fejlampa-ut27-akkumulatoros-cree-xp-g3-s3-520-lumen). Szándékosan erre a 3 darabra szűkítettem le a kört: Petzl-ből ez tudja a közel 100 méteres távolságot nyújtani ebben az árban és ezzel a kettős áramforrással megspékelve, a Nitecore palettáján pedig ez az újdonság kecsegtet nagyon jó paraméterekkel. Ledlenser nincs ebben az árban, a Fenix fejlámpája pedig elég alacsony hatótávval rendelkezik, mást pedig nem nagyon találtam ami elérhető lenne bárki számára ezeken kívül. Szóval a fejlámpákból ezeket tervezem, és valószínűleg meg is fogom őket tartani a saját (családi) felszerelésembe.
A rúdlámpa kérdés picit nehézkesebb, már írtam a Maglite Mini Pro+ (https://elemlampablog.hu/maglite-mini-pro-bemutato/)-ról, vele még nem voltam kint ezzel a fejlámpával, illetve a Nitecore MT22A (https://elemlampablog.hu/nitecore-mt22a-kitunni-a-tomegbol/) van még nekem 2x AA elemes lámpából, amit meg is tartottam, vele szintén nem próbáltam ki az elemes fejlámpa párosítást. Nehéz a helyzet, mert a kínálat radikálisan lecsökkent ebben a kategóriában, de án azt látom, hogy az 1x AA elemes lámpák jelentősen rövidebb üzemidő mellett tudnak sokkal kisebb hatótávot is, míg a 2x AA elemes piac beszűkült, nem nagyon van mit venni, ami szerintem megbízható lenne.

coco
02-20-2022, 08:04 AM
Jól hangzik, előre is köszi! :thumbup Remélem, hogy a bajaid mihamarabb megszűnnek és úgy mennek majd a dolgok, ahogy szeretnéd.

Melyek a "normális" gyártók? Vannak ilyen hosszútávú tesztek, ahol az egyes gyártók termékeinek a tartósságát vizsgálják?

Szerintem abszolút jó ötlet, hogy mindkét vonalon fejlesztgeted az eszköztárad. Nem lehetne egy megbízható rúdlámpát 2xAA elemesre alakítani?

WestBam
02-21-2022, 03:40 PM
A "normális" alatt azt értettem, hogy nem tiszavirág életű, hanem hosszú évek óta minőségitermékeket gyártó brand. Ilyen pl. az Armytek, az Olight, a Nitecore, a Fenix, a Zebralight, de ide sorolhatom a Maglite, Streamlight, Pelican, Surefire termékeket is, csak ez utóbbiak kevésbé elérhetőek itthon, vagy ha igen akkor irreálisan magas áron. Most néztem, hogy a Maglite majd duplázta a hazai árait. Brutális, hogy el van szabadulva ez a piac is. Tartósságot csak következtetni lehet, nyilván ha valaki 5 év garit ad a termékeire akkor várható, hogy az bírni fogja hosszabb időn keresztül is. Nagyjából minden ilyen gyártónak van gyárilag is alkáli elemre tervezett lámpája, a mókolást én nem preferálom.

coco
02-25-2022, 12:12 PM
Nekem egy Olight S2 Batonom van, nagyon hűségesen szolgál már évek óta, pedig kapott szegény eleget :)

A "normális" gyártók alkáli elem vonalon érdekelnének. Most vettem egy csomag Energizer elemet, arra elvileg 8 év szavatosságot ír a gyártó.

Ihasz Laci
02-25-2022, 08:16 PM
Örülök, hogy hasznosnak találtad :thumbup
Most ismét előtérbe kerültek a prepper dolgok picikét, ezért lesznek hamarosan írások AAA elemmel/akkuval üzemelőfejlámpákról is egyébként, csak mivel épp egyéb "bajaim" is vannak, ezért nem vagyok most túlságosan elengedve pénzügyileg. Szóval elemmel (is) üzemelő lámpa tesztek lesznek idén, ha nem cikk, akkor poszt formájában, ezeket ide is le fogom írni természetesen. Mivel a lítium akku töltése ha nincs áram elég macera, az alkáli elemek pedig már simán elállnak 10 évet is ha "normális" gyártótól származnak, ezért erőltetni fogom ezt a vonalat is AA és AAA elemmel működő rúd és fejlámpákkal.
Egyébként lehet velük "élni", de azért a lítium akkus lámpákat míg minden adott nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Jelenleg az alábbi párossal túráztam éjszaka: Black Diamond ReVolt 350 (https://www.blackdiamondequipment.com/en_US/product/revolt-350-headlamp/) fejlámpa (sajnos nem tudok én sem olcsó és kedvezményt adó beszerzési forrásról) + Fenix E20 v2.0 (https://www.mylitee.com/elemlampak/fenix-elemlampa-e20-v20-2xaa-luminus-sst70-350-lumen) (kuponnal -10% elérhető) rúdlámpa párossal.
Tapasztalatom szerint a fejlámpa egészen korrekten működik, teljesen más kategória, mint a piacos/kínai boltos verziók. Bátran állítom, hogy ez a fejlámpa már alkalmas biztonságos közlekedésre nehéz terepen is, márpedig ezzel kapcsolatban igencsak szkeptikus voltam. Amit még szeretnék beszerezni AAA elemes/lítium akkus fejlámpát a "nagyobb" teszthez, hogy a kb. 20e Ft-os kategóriában AAA elemmel is üzemelő, de akkus fejlámpákból mit érdemes választani: Petzl Actik Core (https://www.mylitee.com/fejlampak/petzl-fejlampa-actik-core-core-1250-mah-akkumlator-tartozek-350-lumen) és Nitecore UT27 (https://www.mylitee.com/osszes-lampa/nitecore-fejlampa-ut27-akkumulatoros-cree-xp-g3-s3-520-lumen). Szándékosan erre a 3 darabra szűkítettem le a kört: Petzl-ből ez tudja a közel 100 méteres távolságot nyújtani ebben az árban és ezzel a kettős áramforrással megspékelve, a Nitecore palettáján pedig ez az újdonság kecsegtet nagyon jó paraméterekkel. Ledlenser nincs ebben az árban, a Fenix fejlámpája pedig elég alacsony hatótávval rendelkezik, mást pedig nem nagyon találtam ami elérhető lenne bárki számára ezeken kívül. Szóval a fejlámpákból ezeket tervezem, és valószínűleg meg is fogom őket tartani a saját (családi) felszerelésembe.
A rúdlámpa kérdés picit nehézkesebb, már írtam a Maglite Mini Pro+ (https://elemlampablog.hu/maglite-mini-pro-bemutato/)-ról, vele még nem voltam kint ezzel a fejlámpával, illetve a Nitecore MT22A (https://elemlampablog.hu/nitecore-mt22a-kitunni-a-tomegbol/) van még nekem 2x AA elemes lámpából, amit meg is tartottam, vele szintén nem próbáltam ki az elemes fejlámpa párosítást. Nehéz a helyzet, mert a kínálat radikálisan lecsökkent ebben a kategóriában, de án azt látom, hogy az 1x AA elemes lámpák jelentősen rövidebb üzemidő mellett tudnak sokkal kisebb hatótávot is, míg a 2x AA elemes piac beszűkült, nem nagyon van mit venni, ami szerintem megbízható lenne.

hali
en 2 fejlampat hasznalok, a nitecore pipalampat amit te ajanlottal, miota normalis toltot es akkut hasznalok hozza azota teljesen meg vagyokvele elegedve. ez egyebkent nekem egy nagy negativ meglepetes volt, hogy meg az akkukra es a toltore is extraba kellet koltenem mert nem mindegy hogy milyet hasznalok.
a nitecore elott tobbnyire aaa elemes dolgaim voltak, meg most is van jo par. ami fejlampat akartam emliteni aaa elemes kategoriaban az az energizer vision, szerintem szuper ar erteku termek, egy 350 lumenes van belole kb 3 eve, hiba nelkul mukodik es olcso volt, most lattam, hogy kijott a 450 lumenes modell is, abbol is veszek egyet. szerintem egy posztot ez is megerne, ha meg nem volt es lesz ra idod.

WestBam
03-12-2022, 10:02 AM
Olight Obulb MC (https://elemlampablog.hu/olight-obulb-mc-hangulatfeny-barhol/) hangulatfény/vészeseti világítás tesztem a blogon megjelent.

Fekete-Báró
04-14-2022, 05:20 PM
A napokban a Media Markt-ban megláttem egy Ledlenser H5R Core fejlámpát, és nem tudtam otthagyni... Az eddigi fejlámpáimhoz képest elég komoly darabnak látszik. Felpróbálva úgy érzem, kényelmes viselni, védettsége IP 67 minősítésű (teljes védelem a por behatolása ellen, védelem az eső, ráömlő víz, néhány másodperces hideg víz alá merítés ellen). Előnynek tartom a folyamatosan állítható fényerőt, és a mágneses töltőrendszert. A fényerősség 15 és 300 Lumen között változtatható, "boost" fényerőssége 500 Lumen.

WestBam
04-19-2022, 09:08 AM
Nem akarok belevau, de igazából jobb lett volna ha ellenállsz és egy kérdést feldobsz ide, hátha valaki segít, akár én is. Szerintem ebben az árkategóriában van sokkal de sokkal jobb fejlámpa is. Ettől függetlenül remélem jól fogod tudni hasznosítani a jövőben :thumbup

Fekete-Báró
04-19-2022, 06:33 PM
Nem akarok belevau, de igazából jobb lett volna ha ellenállsz és egy kérdést feldobsz ide, hátha valaki segít, akár én is. Szerintem ebben az árkategóriában van sokkal de sokkal jobb fejlámpa is. Ettől függetlenül remélem jól fogod tudni hasznosítani a jövőben :thumbup

Mit ajánlanál?

Fekete-Báró
05-09-2022, 08:11 PM
NEBO lámpákkal van valakinek tapasztalata? Olight Perun 2-t érdemes-e venni?

WestBam
05-11-2022, 11:40 AM
A blogomon elég terjedelmes ismereteket szerezhetsz elemlámpa/fejlámpa ügyben is. Sajnos nincs időm mostanság a blogolásra, de attól független "aktív" vagyok, a lámpáim aktívan használom is.
Az Olight szerintem jobb választás mint a ledlenser, ettől független arról is tudnod kell, hogy elég speckó akkut használ, prepper szempontból kevésbé előnyös dolog ez. Manapság már egészen nehéz olyan fejlámpát beszerezni, ami valami miatt nem igényel valami speciális, pl. nagyáramú akkut, vagy egyedi akkut, esetleg még elemmel is képes üzemelni. Jelenleg azt mondom, hogy a Nitecore HC65 v2 az egyik legjobb fejlámpa a piacon, egészen reális az ára, a képességei szerintem elég jók, a kezelése sem ördögtől való, bár van akinek problémás még ez is. Ez nem jelenti azt, hogy más teljesen jó termék ne lenne a piacon, de én nem találkoztam vele, nem próbáltam még ki, vagy nem láttam használat közben. Fenix, Nitecore, Olight palettáját tudom ajánlani, a reális amit várhatsz egy fejlámpától az a stabil 7-800 lumen környéki fényáram, a felette lévő értékek csak rövid időre állnak rendelkezésre. Érdemes azt megnézni, hogy milyen fokozatok vannak a menüben, mert alap esetben az alsóbb fokozatokkal fogod használni a fejlámpát, hacsak nem igényled a nappali világosságot menet közben, de akkor az üzemidőd már drasztikusan le fog csökkenni.

Fekete-Báró
05-11-2022, 05:06 PM
A blogomon elég terjedelmes ismereteket szerezhetsz elemlámpa/fejlámpa ügyben is. Sajnos nincs időm mostanság a blogolásra, de attól független "aktív" vagyok, a lámpáim aktívan használom is.
Az Olight szerintem jobb választás mint a ledlenser, ettől független arról is tudnod kell, hogy elég speckó akkut használ, prepper szempontból kevésbé előnyös dolog ez. Manapság már egészen nehéz olyan fejlámpát beszerezni, ami valami miatt nem igényel valami speciális, pl. nagyáramú akkut, vagy egyedi akkut, esetleg még elemmel is képes üzemelni. Jelenleg azt mondom, hogy a Nitecore HC65 v2 az egyik legjobb fejlámpa a piacon, egészen reális az ára, a képességei szerintem elég jók, a kezelése sem ördögtől való, bár van akinek problémás még ez is. Ez nem jelenti azt, hogy más teljesen jó termék ne lenne a piacon, de én nem találkoztam vele, nem próbáltam még ki, vagy nem láttam használat közben. Fenix, Nitecore, Olight palettáját tudom ajánlani, a reális amit várhatsz egy fejlámpától az a stabil 7-800 lumen környéki fényáram, a felette lévő értékek csak rövid időre állnak rendelkezésre. Érdemes azt megnézni, hogy milyen fokozatok vannak a menüben, mert alap esetben az alsóbb fokozatokkal fogod használni a fejlámpát, hacsak nem igényled a nappali világosságot menet közben, de akkor az üzemidőd már drasztikusan le fog csökkenni.

Nagyon köszönöm a választ!

WestBam
05-29-2022, 03:01 PM
Jó hírem van a Fenix fanoknak:

Sikerült a kronium.hu (https://kronium.hu/) oldal üzemeltetőjétől, a kronium-tól 10%-os kupont szereznem. A kupon minden Fenix termékre használható 2022.06.30-ig bezárólag.
Szállítás packeta csomagponra 15000Ft felett ingyenes, DPD 30000Ft felett ingyenes, a GLS pedig 55000Ft rendelési érték felett ingyenes.
Garancia 5 év, bármi gond van packeta ingyen viszi vissza a kroniumnak a hibás terméket, amit javítás/csere után szintén ingyenesen juttatnak vissza a feladónak.

Kuponkód: LAMPABLOG10

P. Dude
08-10-2022, 11:37 AM
Szia WestBam, talán ezt a topicot előbb olvasod. Szeretném néhány dologban a tanácsodat kérni.

Először is azt szeretném kérdezni, hogy milyen lámpákat ajánlanál? Sima elemes zseblámpára, és újratölthető elemesre is gondoltam. Első körben tegyük fel, hogy nem néznénk az árat. :) Csak azt hogy szerinted melyikek a legjobbak.

A másik dolog: elképzelhető hogy lakásvásárlás előtt állok, bár ez még csak elméleti lehetőség. Arra most nem térnék ki hogy a ház vagy a lakás jobb-e prepper szempontból. Az én helyzetemben egy saját lakás jobb lenne prepper szempontból mint a mostani lakhelyem, ennyi a lényeg.

Ha jól tudom te lakásban élsz, és nagyon komoly tapasztalatod van a "lakás-prepperkedés" témájában. :) Konkrétan minden érdekelne. Mi az ami nálatok tartósan bevált, mit gondolnál a legjobb befektetésnek eszközök/berendezés/felszerelés terén? Miket szereznél be először egy lakásba?

Például olvastam a szobai fűtésről szóló topicban, hogy kipróbáltad a szieszta kályhát és használhatatlan volt. Ez is hasznos információ volt nekem, mert nézegettem én is a sziesztát. Akkor 2015-ben Zibro petróleumkályhán gondolkodtál. Végül megvetted? Ha igen, bevált?

Előre is köszi ha tudsz időt szakítani a válaszra!

WestBam
08-10-2022, 07:48 PM
Szia,
itt első körben a világítás témára válaszolnék, hiszen ez a topik erről szól.
Lakásban élek (sajnos), annak minden előnyével és hátrányával.
A világítást én főként vészeseti célra fejleszteném lakásban, mert alapvetően nem fogod használni, bár ha van 1-2 jó elemlámpád akkor azért rá lehet szokni a használatukra. Viszont lakás feltételezi a várost, ami pedig feltételezi a közvilágítást és a létező, működő elektromos hálózatot.
Ha mégis valami miatt megesne egy tartósabb blackout akkor én valószínűleg így közelíteném meg pár évnyi lámpázás után a dolgot:
- a legfontosabb talán egy jó fejlámpa
- második legfontosabb egy jó rúdlámpa
- ha az első kettő már megvan én vennék egy lámpást, mert sokoldalú, sok mindenre lehet használni

Részletesebben:
Az, hogy elem, vagy akku azt Neked kell eldöntened.
Elem: könnyen beszerezhető, akár 10 év (pl. sima duracell tartós elem) élettartam ha nem használod!!! Könnyen találsz SHTF esetén is elemet, nem az lesz az első amit felvásárolnak, ha meg olyan akkor egy lakásban távirányítóból is ki lehet szedni. Az elem helyettesíthető NiMH akkuval, ebből az ikeás egészen jó (https://elemlampablog.hu/ikea-ladda-aa-es-aaa-2022-akkumulator-teszt/) ár/érték arányú. Altenatív módszerekkel kevésbé tölthető, bár megfelelő pici és olcsó töltővel (https://elemlampablog.hu/olight-uc-a-kis-mindenes/) powerbankról lehet tölteni, amit tölthetsz napelemről is. Relatív olcsón (https://www.elemnagyker.hu/Energizer-INDUSTRIAL-AA-ceruza-elem-LR6-dobozos/10) hozzá lehet az elemekhez jutni és betenni a polc hátuljába. A lényeg, hogy NE használd őket, akkor nem "romlanak" meg. Amint egyszer is használtad bármire, utána nem szabad a lámpában tartani, ki kell venni belőle, nehogy belefolyjon, mert az a lámpád meg is ölheti. Erről szerintem ennyi elég is, amit még érdemes tudnod, hogy a hengeres elemeket, mint pl. a "góliát" D méretű, vagy a "baby" vagyis C méretű elemeket az AA méretű elemmel tudod adapter közbeiktatásával helyettesíteni. Az AAA méretet az alacsony kapacitása miatt én nem ajánlom, a ceruzaelem, vagyis AA elem 3 darab AAA vékony ceruza elem kapacitásával rendelkezik nagyságrendileg. Előnyben részesítem e miatt az AA elemeket/akkukat.
Lítium-ion akkuk: Előnye a jóval magasabb energiasűrűség, konyhanyelven több energia van beletuszkolva mint ugyan akkora méretű elembe. Ez persze nem ilyen egyszerű. Előnye a jó kapacitás és a magas áramleadó képesség. Hátránya van neki, nem is kevés: érzékeny(ebb) a hőmérsékletre, főleg a hidegben sokat veszít a kapacitásából. Ha megsérül akár fel is "robbanhat". A robbanást most úgy értsd, hogy egy nagyon gyors és agresszív reakcióval irtózatos hő szabadul fel. Ehhez elég ha pl. megütődik az akku. Vagy túltöltőd egy vacak töltővel. Vagy akár túlmeríted egy vacak lámpával. Szóval erre azért sokkal jobban kell figyelni! Napelemről megfelelő töltővel (https://elemlampablog.hu/nitecore-ui1-belepo-szinten-szinte-minden/) közvetlenül is tölthető. Spéci töltőre van szükség hozzá, amin nem szabad spórolni. Az elemek helyére ha befér sem szabad betenni az elem és a lítium-ion akkuk eltérő feszültsége miatt, mert így könnyen ki lehet nyírni a lámpád.
Lítium-vasfoszfát akkuk: sajnálatos módon nincs elterjedve, pedig prepper szempontból talán ez lenne a legjobb. A legfontosabb, hogy rettentően biztonságos a használata, és 4x (!!!) akkora az élettartama, mint a lítium-ion akkuknak! Kb. 2000 töltési ciklust bírnak ki jelentősebb kapacitásvesztés nélkül, szemben a lítium-ion kb. 4-500 ciklusával. Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a töltő is nehezen beszerezhető hozzá, és ritka, mint a fehér holló, vlamint nem lehet olyan magas áramerősséget kivenni belőle, mint a lítium-ion akkukból. Tudomásom szerint csak a Maglite használ ilyen akkukat a lámpáikban.
Ennyit a háttérinfókról.
Fejlámpa:
Legnagyobb előnye, hogy szabad marad a két kezed, tudsz "matatni", dolgozni, szerelni, olyan helyekre benézni, ahová rúdlámpával nehezebb lenne, de a fejeddel odaférsz.
Hátránya, hogy könnyű célponttá válik a fejed, de tételezzük fel, hogy nem háborúról és sniperekről van szó. Hátránya, hogy a bogarak a fejed felé fognak repülni, valamint oda kell nyúlnod a fejedhez ha fokozatot szeretnél váltani. Alapvetően mégis ezt gondolnám a legfontosabbnak. Nem kell, hogy drága legyen, csak legyen.
Elemesből érdemes megnézni: Nitecore HA23 (https://elemlampablog.hu/nitecore-ha23-mindenki-fejlampaja/) (leginkább városban lehet jó), Ledlenser MH3 (https://elemlampablog.hu/ledlenser-mh3-belepes-a-ledlenser-vilagaba/) (univerzálisabb, de "zoom"-os lámpa, ezt érdemes tudni róla), Fenix HM23 (https://kronium.hu/fejlampa-fenix-hm23/prod_2126.html) ezt sajnos nem ismerem, de tervezem beszerezni.
Alternatíva lehet a 3 darab AAA elemmel / akkuval üzemelő fejlámpa. Ebből amim van és nem rossz az a Black Diamond ReVolt 350 (https://www.blackdiamondequipment.com/en_US/product/revolt-350-headlamp/), nehezen beszerezhető itthon. Sajnos a Nitecore UT27 (https://www.mylitee.com/fejlampak/nitecore-fejlampa-ut27-akkumulatoros-cree-xp-g3-s3-520-lumen) szériahibás, pedig az egy igazán jó fejlámpa lenne. Esetleg megfontolandó lehet a Petzl Actik CORE (https://www.mylitee.com/fejlampak/petzl-fejlampa-actik-core-core-1250-mah-akkumlator-tartozek-350-lumen) is, de ezt sem ismerem sajnos személyesen.
Innen már az akkus verziók jönnek, ebből jelenleg a legjobb a piacon szerintem a Nitecore HC65 V2 (https://www.mylitee.com/fejlampak/nitecore-fejlampa-hc65v2-18650-tartozek-luminus-sst-40-1750-lumen-usb-c). Van sok jó alternatíva is, mint pl. a Fenix HM61R Amber (https://kronium.hu/toeltheto-fejlampa-fenix-hm61r-amber/prod_2217.html).
Rúdlámpa:
Meglepő módon ebből ami elemmel megy egyre kevesebb van. Nem is ragoznám túl a dolgot, ha csak egy lehetne otthon én a Fenix E20 v2 (https://kronium.hu/led-lampa-fenix-e20-v2-0-350-lm/prod_2283.html)-t venném meg. Ha olcsóbban kell a kistesója egy elemmel, pici helyen elfér és E12 v2 (https://kronium.hu/elemlampa-fenix-e12-v2-0/prod_2314.html) a neve. Drágábban van akkus és elemes verziójú modelljük is LD22 v2 (https://kronium.hu/fenix-ld22-v2-0-led-zseblampa/prod_2517.html) néven. Az ára miatt ezt annyira nem ajánlom. Az Olightnak is van 2x AA elemes lámpája i5T Plus (https://www.olightlampa.hu/Olight-I5T-Plus-zseblampa) néven, biztosan jó lámpa, bár ennél csak kettő fokozat van, cserébe egyszerű, mint egy faék. Az egye AA elemes verziója az i5T EOS (https://www.olightlampa.hu/olight-i5t-eos-zseblampa) egyébként az én EDC lámpám, ez gondolom sok mindent elmond.
Akkus lámpából nehezebb választani, mert annyi van mint égen a csillag. A nagyobb márkáknál maradnék a megbízhatóságuk és a hosszú garanciális idejük miatt: Nitecore, Olight, Fenix... Ha csak egy lehetne akkor szeritem én a Nitecore MH12S (https://elemlampablog.hu/nitecore-mh12s-nagyszeru-utod/)-t tartanám meg. Vagy az Olight M2R Pro warrior (https://elemlampablog.hu/olight-m2r-pro-warrior-szelid-harcos/)-t, aminek már csak az utódja kapható Warrior 3 (https://www.olightlampa.hu/Olight-Warrior-3-toltheto-zseblampa) néven. Ezek megállják a helyüket indoor és outdoor is, illetve ha kell 200 méteren is látható fényt adnak, amihez képest a méretük meglepően kicsi.
Lámpás:
Nekem ők a kis kedvenceim, a gyengéim. Igazából vészvilágításnak tökéletesek, erről az amcsik biztosan sokat tudnának mesélni, náluk egy picit magasabb a lámpások kultúrája, mint nálunk. Mire is jó: relatív alacsony fényárammal, de szinte körben sugároz, ezért egy helységet könnyedén bevilágít már pár száz lumen fényárammal is. Általában nagy akkuval vannak szerelve, vagy több akku fér el bennük, ezért az üzemidő is lehet egészen magas, valamint bárhol lehet használni ha szükséges nagyobb teret bevilágítani. Pincében, lakásban, szabadtéren... Ezekről írtam már (https://elemlampablog.hu/category/elemlampa/lampas/), ezen kívül amik vannak de még nem írtam róluk és jók: Fenix CL23 (https://kronium.hu/fenix-cl23-lampas/prod_2058.html), ez AA elemekkel megy (akár 1 darabbal is!), a CL26R (https://kronium.hu/ujratoeltheto-lampas-fenix-cl26r/prod_2090.html) is jó lámpás, ez egy 18650 akkuval üzemel, A Goal Zero Lighthouse micro (https://www.goalzero.com/collections/lanterns/products/lighthouse-micro-charge-usb-rechargeable-lantern) a távolkeleten nagyon kedvelt típus, nem is rossz, de a beépített akku miatt részemről nem ajánlott típus prepper célra, pedig ez powerbank funkcióval is rendelkezik. A Sofirn BLF LT1 (https://www.aliexpress.com/item/1005002802031887.html?spm=a2g0o.store_pc_groupList .8148356.1.3f9626baNnLFl8&pdp_npi=2%40dis%21USD%21US%20%24114.29%21US%20%248 0.00%21%21%21%21%21%402100bdec16601607176667693e78 20%2112000023484461785%21sh) nagy, nehéz (mert fém), cserébe a 4 18650 akkuval csodás az üzemideje és iszonyat fénye van, lakásba ez az igazán nagy ász hosszabb áramszünet esetére. Sajna nem ismerem a Nitecore LR60 (https://www.mylitee.com/elemlampak/nitecore-elemlampa-lr60-akkumulatoros-high-cri-led-280-lumen)-at, de én annak is adnék egy esélyt a 2 darab 21700 akkus üzemmel egészen jó üzemidőket nyújthat és van benne powerbank funkció is.

Nos ezek után az a kérdés, hogy benned milyen kérdések merültek fel.

P. Dude
08-11-2022, 07:09 AM
(...)

Köszönöm a profi választ!

Lámpásnak akkor talán a Sofirn BLF LT1-et választanám, ha lakásban az a legjobb áramszünet esetére. Szállítással együtt 39 ezer az Amazonon (https://www.amazon.com/Camping-Lantern-Rehargeable-Runtime-flaslight/dp/B097MN6P1B/ref=sr_1_1?keywords=Sofirn+BLF+LT1&qid=1660196043&sr=8-1). Aliról még sosem rendeltem semmit, itt maga a Sofirn értékesíti és az Amazon szállítja, szóval gondolom megbízható.

És milyen lehet a Sofirn fénye? Például az Olight Olantern lámpásnál írtad hogy szúrós fénye van, magas fokozaton szinte kellemetlen belenézni. Olyat a macska miatt sem szeretnék.

A másik amin gondolkodom, hogy a Sofirn lenne jobb választás vagy a Ledlenser ML6? A Ledlensert te is tesztelted, és egyedül annak adtál "ajánlott" címkét a lámpások közül. Ráadásul az itthon is kapható.

Rúdlámpa Fenix E20 v2.

Fejlámpából valószínűleg a Nitecore HC65 v2 modellt választanám. Láttam a blogon hogy az elődjét tesztelted és ajánlottad, ill. a tavaly karácsonyi ajándék ötletek között a v2 modellt is említed és szintén ajánlod.

varég
08-11-2022, 01:42 PM
Köszönöm a profi választ!

Lámpásnak akkor talán a Sofirn BLF LT1-et választanám, ha lakásban az a legjobb áramszünet esetére. Szállítással együtt 39 ezer az Amazonon (https://www.amazon.com/Camping-Lantern-Rehargeable-Runtime-flaslight/dp/B097MN6P1B/ref=sr_1_1?keywords=Sofirn+BLF+LT1&qid=1660196043&sr=8-1). Aliról még sosem rendeltem semmit, itt maga a Sofirn értékesíti és az Amazon szállítja, szóval gondolom megbízható.

És milyen lehet a Sofirn fénye? Például az Olight Olantern lámpásnál írtad hogy szúrós fénye van, magas fokozaton szinte kellemetlen belenézni. Olyat a macska miatt sem szeretnék.

A másik amin gondolkodom, hogy a Sofirn lenne jobb választás vagy a Ledlenser ML6? A Ledlensert te is tesztelted, és egyedül annak adtál "ajánlott" címkét a lámpások közül. Ráadásul az itthon is kapható.

Rúdlámpa Fenix E20 v2.

Fejlámpából valószínűleg a Nitecore HC65 v2 modellt választanám. Láttam a blogon hogy az elődjét tesztelted és ajánlottad, ill. a tavaly karácsonyi ajándék ötletek között a v2 modellt is említed és szintén ajánlod.

Leírom, nekem mik vannak:

Manker E03 fejlámpa/pipalámpa(ezt viszem a legtöbbet magammal)
petzl tikka xp fejlámpa
(obi-s) Led lenser E320 és E280 kézilámpa
led lenser evo25 kislámpa

Ezekkel úgy tapasztalom, minden területet le tudok fedni, amire -nekem- lámpa kell.
Az áruk miatt meg nem rántom magamra a bojlert... :D

P. Dude
08-12-2022, 06:42 PM
Leírom, nekem mik vannak:

Manker E03 fejlámpa/pipalámpa(ezt viszem a legtöbbet magammal)
petzl tikka xp fejlámpa
(obi-s) Led lenser E320 és E280 kézilámpa
led lenser evo25 kislámpa

Ezekkel úgy tapasztalom, minden területet le tudok fedni, amire -nekem- lámpa kell.
Az áruk miatt meg nem rántom magamra a bojlert... :D

Köszi! Ezt is mindet megnézem.

varég
08-13-2022, 09:15 AM
Köszi! Ezt is mindet megnézem.

A személyes tapasztalásom a lámpákkal a következő:

Csak távolsági keresőlámpa esetén van értelme a magas fényáramnak, fejlámpa esetén bőven elég egy kisebb teljesítményű, ami viszont hosszabb üzemidővel bír.
Miért?
Éjjel alkalmazkodik a szem a sötéthez, emiatt tényleg jobban fogsz látni nagy fényerőnél, de amint ez csökken, a szem nem tud elég gyorsan átállni a kisebb fényre, ami pl. erdei túra esetén probléma lehet, mert a közelebbi, nem elég kontrasztos tereptárgyakat nehezebben észlelem.

Éjjel pl. táborban bőven elég a Manker holdfény, vagy 1-es alacsony erejű fénye nekem.

De ez lehet, hogy csak az én látószerveimmel van így...

WestBam
09-13-2022, 01:17 PM
Cyansky K3 (https://elemlampablog.hu/cyansky-k3-wow/) "taktiai" elemlámpa teszt olvasható a blogon.

WestBam
09-24-2022, 09:01 AM
Új cikk a Fenix HM61R Amber (https://elemlampablog.hu/fenix-hm61r-amber-fejlampa-teszt/) fejlámpáról már olvasható!

WestBam
10-01-2022, 01:53 PM
Újabb fejlámpa teszt a blogon: Nitecore HC65 v2 (https://elemlampablog.hu/nitecore-hc65-v2-a-kiraly-uj-ruhaja/).
Ha csak egy fejlámpám lehetne, akkor valószínűleg ez lenne az. De szerencsére nincs így, lehet bármennyi :D

Fekete-Báró
10-02-2022, 10:53 PM
WestBam, köszönet a múltkori tanácsokért! Megnéztem a blogodat, és annak alapján beszereztem néhány új lámpát a meglévők mellé.
A következőképpen néz ki nálam a készlet: ha beüt a „blackout”, minden velem élő családtagnak tudok fejlámpát adni:
- Fenix HL16 – kifejezetten gyerekek számára tervezett fejlámpa, egy db AA elemmel üzemel, fehér és piros fényt is tud produkálni, 3 üzemmód: 4-30-70 Lumen
- Fenix HP16R – ez egy komolyabb darab, a fő LED mellett egy kiegészítő fehér és egy kiegészítő piros LED is található, max. fényereje 1250 Lumen, 400 Lument a leírás szerint 8 óráig tud biztosítani, az akku USB-csatlakozóról tölthető (USB-C), de nagy előnye, hogy 4 db alkáli AA elemmel is működhet, jár hozzá egy praktikus kis tároló zacskó
- Olight Perun 2 (erről már volt ismertető)
- Petzl Tactikka Hybrid – Petzl Core akkuval vagy 3 db AAA elemmel működik, üzemmódok: 6-100-300 Lumen, emellett vörös fény
- Ledlenser H5R Core – erről korábban írtam. Kevesebbet tud, mint pl. a Fenix vagy az Olight, de igen kényelmes, nekem tetszik a folyamatosan állítható fényerő; jelenleg a munkahelyemen tartom
- Warta fejlámpa: egyszerű, olcsó darab, de beltérre jó, 3 db AAA kell hozzá, egyféle fehér és piros fényt tud adni

Lámpások:
- Fenix CL30R kempinglámpa – a töltése mikro-USB kábellel történik, 5 üzemmód: 10-50-100-350-650 Lumen
- Entac kempinglámpa – korábban írtam róla, hálózatról tölthető, vagy 3 db AA elemmel működik, egyfajta teljesítményre képes
- Olight Olantern Mini – mágneses csatlakozóval, USB-ről tölthető, fehér és piros fényt tud adni
- Olight Obulb – ebből 2 db van, egyet a gyereknek adtam, egyet a vészhelyzeti dobozba tettem

Kisebb rúdlámpák:
- AceBeam M10 – 1 db AA elem kell hozzá, üzemmódok:3-50-224 Lumen
- Fenix E18R – USB-ről, mágneses csatlakozóval tölthető, 5 teljesítménymód: 5-30-150-750 Lumen (ez utóbbi csak 90 másodpercig), a lámpatest vége mágneses
- Fox kurblis lámpa

Kis EDC lámpák:
- Olight I1R – két üzemmód: 5-130 Lumen, USB-ről tölthető, a fej elcsavarásával kapcsolható be
- Nitecore Tube (erről korábban már volt szó)

Erős fényű keresőlámpa:
- Olight Warrior X3 – mágneses csatlakozóval, USB-ről tölthető, két üzemmód: 300 Lumen és 2500 Lumen (amely kb. 2 perc után 1000 Lumenre csökken

WestBam
11-13-2022, 09:14 AM
Új cikkek a blogon:
TrustFire MC3 (https://elemlampablog.hu/trustfire-mc3-elemlampa-bemutato/) - egy relatív olcsó, magas fényárammal rendelkező, egészen korrekt elemlámpa a belépő kategóriában.
XTAR WK18 PACER (https://elemlampablog.hu/xtar-wk18-pacer-vissza-a-jovobe/) - Ez az elemlámpa konkrétan első akkus elemlámpának is ajánlható, mindent tud amit tudnia kell egy "jobb" elemlámpának, van holdfény mód, van időzített visszalépés, jó a fénye is. Konkrétan a Convoy S2+ helyett ha van eladó példány akkor én inkább ezt ajánlanám mindenkinek.

WestBam
11-28-2022, 11:36 AM
Újabb cikk a blogon, ezúttal az Acebeam E70 CRI (https://elemlampablog.hu/acebeam-e70-cri-elemlampa-teszt/) változata került nagyító alá. Kínai GT-FC40 LED-del van szerelve és a színhűsége valami eszméletlen, de valahogy számomra mégsem volt az igazi.

WestBam
12-12-2022, 11:49 AM
Ismét új cikk, most a Fenix PD32 v2.0 (https://elemlampablog.hu/fenix-pd32-v2-0-zsebthrower-akcioban/) szebthrower lámpáról. Általános célokra kevésbé alkalmas, ez már inkább specifikus lámpa.

haven
12-12-2022, 02:23 PM
Szokásos jó cikk, marad a Nitecore P12GT !!!! Mostanában előszedtem az Olight Warrior X lámpám, kezdem megszeretni. Kellene hozzá egy csuklópánt, amilyet a Nitecore lámpákhoz adnak, a boltban viszont nem találtam külön csuklószíjat. Van megoldás?

WestBam
12-14-2022, 12:44 PM
A Nitecore pántját kell rátenni.
Viccet félretéve: Warrior X taktikai gyűrűn nem valami nagyobb lyuk van? Oda kell fűzni egy paracord zsinórt, esetleg rátenni egy zsinórszorítót, aztán problem solved :thumbup

haven
12-14-2022, 02:30 PM
A paracord szuper ötlet, szoktam úgyis karkötőket fonni ;)

WestBam
01-22-2023, 01:52 PM
Legújabb, idei első cikkem a blogon: Fenix E12 v2.0 (https://elemlampablog.hu/fenix-e12-v2-0-bemutato/)
Miért is jó prepper lámpa?
- AA elemmel megy
- egyszerű a kezelése
- relatív jó fénye van
- strapabíró, ellenálló szerkezet hosszú garanciával
- könnyen elrejthető, nem foglal sok helyet a csomagban
- a kétirányú klipsz segítségével sildes sapkára felcsippenthető, így fejlámpaként is használható

Lookefiery
08-16-2023, 10:36 PM
WestBam kollegához intézném elsősorban a kérdésemet, persze ha nincs rá ideje a fórumot olvasni telesen megértem és nem fogok megsértődni.
Sikeresen megszabadultam az 5 éves Armytek Wizard Pro lámpámtól, beleesett egy nyitott csatorna nyílásba és csak annyit láttam világit miközben viszi a víz és eltűnik a csőben.
Kkicsit sírok :(
Kíváncsi lennék az arcukra, ha felakad valami szűrön és esetleg megtalálják, és hogy fog-e működni.

Kell helyette egy másik pipalámpa, én ugyan úgy az Armytekre gondoltam.
Az újabb Wizardok hozzák a régiek megbízhatóságát, kell nekem 2500 - 4000lm ?
A régebbivel is az volt a gondom ok. van turbo, de csak néhány percig tudja, és nagy fokozaton is nagyon melegszik.
Esetleg létezik hasonló alternatíva, minőségben és árban ?
Kínai kacatokban nem igen bízok, van Convoy, TrustFire, Sofirn lámpám, az árukhoz képest egészen megvagyok velük elégedve, de ha csak egy lehet nálam az az Armytek volt eddig.
Többek között a 2017-es tesztedben leírtak s segítettek anno ebben a lámpában, és még egy-kettő beszerzésén, és nem bántam meg.
Szeretem a lámpákat de csak lelkes amatőr módon, nekem már az Anduril 2 menüje is túl sok, simán hallgatok olyanra aki ért is hozzá.
Igazán színvonalas és egyedi az elemlámpa blog, ezúttal is köszönöm :)

WestBam
03-30-2024, 10:11 AM
Hosszú idő után újra jelent meg a blogomon cikk a Nitecore HC65 UHE (https://elemlampablog.hu/nitecore-hc65-uhe-ujabb-nagy-dobas/) fejlámpáról.

TMIB
03-30-2024, 04:22 PM
Hosszú idő után újra jelent meg a blogomon cikk a Nitecore HC65 UHE (https://elemlampablog.hu/nitecore-hc65-uhe-ujabb-nagy-dobas/) fejlámpáról.

A blogodra mutató banner most nem megy. Néha megjelenik, néha nem. A kép-szolgáltatónál lehet a gond.

coco
03-31-2024, 09:13 AM

Ismét a megszokott tartalom és minőség, köszönet érte! :admire: Mennyire bírja szerinted a doboz szövetborítása a kopást és a koszt? Nem lenne praktikusabb egy bélelt fémdobozka?

WestBam
04-02-2024, 03:06 PM
Ezt nem tudom megmondani, mert én leginkább táskában szoktam hordani a fejlámpát, míg szükség nincs rá. Bírják ezek is a kiképzést, de egy fém doboz nyilván sokkal tovább bírja, ellenben nehezebb és nagyobb problémát is okozhat, ha nem kellően lekerekítettek az élei. Ha ez elkopna akkor beteszem egy szemüvegtokba, ahogy eddig is tettem a fejlámpákkal :cool: Másik megoldás az lehet, hogy aliról vásárolsz hozzá műanyag "ütésálló" dobozát, de szerintem az is túlzás.

WestBam
06-21-2025, 03:35 PM
Hosszabb kihagyás után ismét új teszt jelent meg a blogomon: Technik H31 fejlámpa bemutató (https://elemlampablog.hu/technik-h31-fejlampa-bemutato/)