PDA

View Full Version : PC szervíz

Oldalak : 1 [2]

TMIB
11-23-2018, 05:44 PM
A ház ideért (gyorsabban mint vártam), a többi cucc holnap jön, 1 dolgot kivéve. Ez fel is idegesített. Szóval megrendeltem mindent egyszerre, hogy egyszerre, vagy 1 nap eltéréssel minden megérkezzen. 3 csomagban jön, 2-vel látszólag nincs gond. A 3.-nál bejelöltem a gyorsított postázást. Erre hogy küldték el? A lehetõ leglassabban. Van a Posta, meg van a Fedex. Ha FedEx-el jön valami, az 2 nap. Ha Postán, az is kb. 2-3 nap. De ha FedEx Smartpost-al jön, akkor rohadt sokáig tart. Ami annyit tesz, hogy a FexEx felveszi a csomagot, ül rajta napokon át, majd odaadja a Postának, ami majd kiszállítja. Kedden rendeltem, gondoltam péntekre, szombatra minden ideér. Francokat. Az az egy cucc majd csak valamikor jövõ hét szerdára ér ide. Itt ülhetek majd a s.ggemen és nem használhatom majd az új gépet vagy 5 napon át, mert az M2-es tárhelykártya valahol a kiszállító és a posta között ingázik. :mad:

Csúszik majd a videókészítés is. Addig meg gyönyörködhetek a 6 évvel ezelõtti gépépítõs videómban...

https://www.youtube.com/watch?v=qPs_Nd8EUZw

st.jimmy
11-24-2018, 06:48 AM
jó reklám ez a régi videónak ;)

TMIB
11-28-2018, 04:58 PM
Az új gépnek nincs hangja. Ami ésszerû hogy technológia, de azért vártam egy pici zúgást, már csak a 4 ventilátor miatt is (1 proci, 1 gépház, 1 VGA kártya, 1 a tápban), de semmi. Mind forog, de mind síri csendben pörög. Talán majd a 2 HDD kicsit ad majd hozzá. Szeretem hallani hogy valami mûködik, ha egyáltalán nincs hangja, meg nem is remeg, akkor honnan tudom hogy megy-e, ha esetleg a monitor nem mutat semmit?
A VGA kártya installja is fura volt. Felpakoltam, de installálás közben alvó módba ment és nem volt hajlandó felébredni. Reseteltem egyet és úgy tûnik hogy felrakta a drivert, szóval gond nincs. Az újabb játékok, a videószerkesztõm, meg a folyamatosan frissített kis ingyenes programok mennek majd vele, afelõl semmi kétségem. Az egyetlen nagy kérdõjel, hogy a több mint 15 éves! Photoshop megy-e majd rajta. Ma kiderül... :hogymi:

jó reklám ez a régi videónak ;)

Ha én megosztok a fórumon egy videólinket, azt itt megnézi pár ember, és akkor azzal már sokat mondtam.

A lézeres szemmûtét videómnál a számláló 437-et mutat, abból összesen 3 ember nézte meg innen. :)

TMIB
11-29-2018, 10:01 PM
Összeraktam teljesen, erre kerregést hallottam. Azt hittem hogy a CPU ventilátorához ér valami drót. Megigazítottam, de újra hallottam a kerregést. Rájöttem hogy az egyik terrás Winchester zörög. Próbáltam mindent, de nem látta a gép. (Elõtte igen, de utána nem.) Biztos voltam benne hogy eldromlott. Áttettem a régi gépbe, az csinál egy csekkolást, de bebootolt és mûködik. Semmi kattogás, szépen megy. Most elég tanácstalan vagyok, de szerintem letakarítom és átdobok róla minent BluRay-re, biztos ami biztos.

A Win 10 idegesítõ, lehet hogy csak szoknom kell.

Párszor belassult a gép, nem tudom miért. Videót néztem és közben egy kis programot telepítettem, aztán összesz.rta magát a Youtube vagy 10 másodpercre. Csúnya hangokat adott ki, de aztán rendbejött.

A videókonvertálást teszteltem, az érezhetõen jóval gyorsabb mint a régi gépnél. A játékok szerencsétlenkednek, de majd a Fallout 4-et akarom kirpóbálni, vagy a GTA 5-öt. Csak eléggé bekavart ez a merevlemez probléma. Alapból nagyon csendes a gép, de mikor bedörrentem neki a konvertálást, akkor felpörög minden ventillátor.

Talán fel kéne dobni az alaplaphoz az alapdrivereket is.

Egyelõre ennyi. Ezen dolgozom egész nap, azért nem voltam a fórumon sem.

st.jimmy
11-30-2018, 01:04 PM
mire feláll egy mindenes rendszer az nem kis munka :D

TMIB
11-30-2018, 02:58 PM
Ez már így szokott lenni... Igaz, ez a HDD ügy elég szomorú. :hogymi: Ment, aztán ráraktam a "fedõt", és azóta nem. A káebeleknek és a foglalatnak nincs baja, és a HDD vidáman fut a másik gépben. Gõzöm sincs mi lehet vele. (Az oldallap kicsit megnyomta a kábelt, de ha a másik merevlemez megy azzal a kábellel, akkor emez miért nem? Semmi értelme.)

Most nézem a HDD árakat, de ez is teljesen értelmetlen dolog. Tehát létezik 7,6 Terrabytos SSD. Árulja már el nekem valaki, hogy akkor mit szórakoznak a gyártók azzal hogy 120 GB-os SSD-ket csináljanak. Technológia megvan, anyagárban ugyanannyi. Mégis, a 120-as és a 240-est gyártják és azokat is drágán. És a batár nagy HDD-k is drágák, holott azokat már gyártani sem kellene, mert nem csak hogy nagyok, de lassúak is, meg szerintem a hiba-faktoruk is rosszabb.

Felhasználói szempontból az kellene hogy 3-4 Terrás SSD-ket áruljanak, dupla pakkban, úgy hogy a Windows (Linux, meg a többi OP rendszer) tükrözné az egyiket a másikra, hogy adat ne vesszen el ha az egyik tönkremegy.

Az a véleményem hogy a gyártók lehúzzák a felhasználókat.

Az Intelnél meg azt vettem észre, hogy havonta kijönnek egy új processzorral ami csak egy picit jobb a másiknál. Régen évente volt egy komolyabb újítás, most meg havonta kis újítások, hogy a "kockafejeknek" eladjanak pár extra Mhz-nyi sebességet.

Emlékszem mikor 486-os 100 MHz-es géprõl átálltam a 3x olyan gyors AMD-re. Ott tényleg elképesztõ volt a különbség. Most kicsit olyan, mintha a gyártók nem is próbálkoznának hogy szintet ugorjanak a technológiában.

st.jimmy
12-03-2018, 10:56 AM
Aminek nem nagyon bonyolult vagy macerás a gyártása, ott a premium gyártó nem tud rólad túl sokat lehúzni, mert minõségben meg fogja valaki közelíteni és durván alávág az árban.

Itt egy példa:
https://www.youtube.com/watch?v=TXFde1umwmI

Ennek a cuccnak az elõdje ugyanazt tudja, szinte semmit nem fejlesztett a dji mint prémium gyártó.

Miért történt mindez? Mert az elsõnél túl vastagon fogott a ceruza amikor az árcédula készült.

Kicsit gyengébb anyaghasználattal félár alatt kiadta a második verziót, mert valaki megcsinálta fillérekbõl ugyanazt:
https://www.tomtop.com/p-d5342b.html

Így megy ez, egészen addig amíg a termék olyan jellegûvé nem válik, hogy részben befektetés részben know how, részben szakember (lehetnek egyéb tényezõk) hiánya miatt, a konkurencia nem tud 5-10 éven belül kialakulni/piacra dobni valami ütõset, jó áron. Pl. a processor. Ahogy az AMD elcseszte és az Intelnek bejött (sok évvel ezelõtt) az intel szinte egyedül maradt és kilõtte az árait az égbe, fejlõdés meg sehol. Aztán elcseszte az intel az AMD-nek meg összejött nagy nehezen, most kicsit kiegyenlítettebbé válik a dolog. Hogy az árak hogyan alakulnak? Vagy fejlõdés lesz, vagy árcsökkenés, talán adott (gyenge/közepesen gyenge) teljesíményt meg lehet majd kapni olcsóbban, de ez már nem biztos.

GPU, RAM, SSD gyártás ugyanez, csak kevésbé (legalábbis általam) ismertek a gyártók. Nem véletlenül nem kezdünk el abban gondolkodni, hogyha jó üzlet az ssd gyártás, akkor gründoljunk ssd gyárat, és nem csak mi, de a leggazdagabbak közül se sokan.

raktaros
12-05-2018, 06:48 PM
Tud valaki ajánlani jó áras 1TB SATA vinyóra webshopot?

TMIB
12-05-2018, 08:47 PM
Én is pont arra vadászok. Szerintem kivárom a karácsonyi leárazásokat, addig meg valahogy kihúzom nélküle. Még a rossz minõségüek is drágábbak 100 dollárnál, a jobbak meg aztán fõleg. :(

mmilan21
12-09-2018, 09:59 PM
Tud valaki ajánlani jó áras 1TB SATA vinyóra webshopot?

Tessék:
https://www.aqua.hu/1tb-toshiba-35-p300-sataiii-winchester-oem-hdwd110uzsva-508484.html

A házhoz szállítás 990 Ft.

TMIB
12-10-2018, 09:01 AM
Azóta is dolgozom, másolok BluRay-t írok. Mivel a 2 HDD-bõl az egyiket egyáltalán nem kezeli a gép, így a másik gépre visszakötöttem, majd egy közvetlen chat-programmal küldöm át az egyik géprõl a másikra a fájlokat. Lassú. Megszakad néha. És kb. közel 1 Terrabájt adatról van szó. 10 éve gyûjtögetek minden ökörséget, meg a munka is 150+ GB volt, a saját videók amiket a csatornáimra készítettem, nyersanyag további videókhoz, stb. Minden napom ezzel megy el. Biztos eltart még majd egy darabig, mire minden átmegy, de ahhoz folyamatosan írni kell a BluRay lemezeket is, különben nem férne rá az anyag 1 Terrárra. Meg törlöm amit csak lehet. Remélem hogy karácsony körül meg találok egy 1 Terrás 2.5"-ös SSD-t, hogy legyen mindenról másolat. Csak már marhára unom, nem így terveztem a napjaimat. Új videókon akartam dolgozni...

raktaros
12-10-2018, 05:02 PM
Tessék:
https://www.aqua.hu/1tb-toshiba-35-p300-sataiii-winchester-oem-hdwd110uzsva-508484.html

A házhoz szállítás 990 Ft.

:thumbup

Nagyon köszönöm, rendelem is :)

st.jimmy
12-10-2018, 05:02 PM
Miért nem rakod be az új vinyót a régi gépbe ideiglenesen?

Egy óra alatt rámásolod amit kell, és viszlát

A helyhiány az más lapra tartozik, de a javával meglennél hamar.

TMIB
12-10-2018, 07:04 PM
Ötletnek nem lenne rossz, de még olyan 500 GB lehet hátra. Nem lenne hely átmásolni, úgyhogy lassan másolok, miközben takarítom a felesleges fájlokat és BluRay-t írok. Csak úgy nem férne rá. Van 150 GB szabad helyem és fennmaradó 500 GB-ra.

A gond, hogy hiába a szép új torony, mert a kialakítása olyan, hogy oldalról megy bele a HDD. Belecsúszik szépen, de a kábel ami belemegy az meg addig oké amíg nem megy rá az oldalborítás. Mert marhára pár mm hely van neki és szorul a kábel. Én láttam is, meg logikátlan is az egész, de ha ez a dizájn akkor ez. Rátettem az oldallapot, megnyomódott a kábel és kés is, azóta a gép nem dolgozik együtt az egyik HDD-vel. Ha 1 centivel szélesebb lenne a torony, akkor ez nem történt volna meg. Ez a helyzet. :(

mmilan21
12-12-2018, 07:50 AM
A gond, hogy hiába a szép új torony, mert a kialakítása olyan, hogy oldalról megy bele a HDD. Belecsúszik szépen, de a kábel ami belemegy az meg addig oké amíg nem megy rá az oldalborítás. Mert marhára pár mm hely van neki és szorul a kábel. Én láttam is, meg logikátlan is az egész, de ha ez a dizájn akkor ez. Rátettem az oldallapot, megnyomódott a kábel és kés is, azóta a gép nem dolgozik együtt az egyik HDD-vel. Ha 1 centivel szélesebb lenne a torony, akkor ez nem történt volna meg. Ez a helyzet. :(

Ilyen kébelt kellett volna vegyél :

8390

Vagy olyat ami flexibilis és szinte mindenhol elfér anélkül hogy elfordított csatlakozója lenne: (nekem már konkrétan ilyenjeim vannak)

http://bevachip.hu/delock-sata-iii-flexi-kabel-01m-sata-apa-sata-apa-p517759/

TMIB
12-12-2018, 09:03 AM
Olyan van, a probléma szerintem azzal a kábellel lett amiben az áram megy a merevlemezbe. A tippem az, hogy az megnyomódott, aztán a gép érzékelhette hogy az áram nem úgy megy ahogy kellene és emiatt blokkolta a winchestert valami kód alapján. Ezért van az hogy most már akkor se megy ha mást kábellel próbálom a gépet, holott a merevlemez vígan muzsikál a másik gépben. Más logikus magyarázat nem jut eszembe, szóval szerintem csak ez történhetett.

mmilan21
12-12-2018, 04:41 PM
Olyan van, a probléma szerintem azzal a kábellel lett amiben az áram megy a merevlemezbe. A tippem az, hogy az megnyomódott, aztán a gép érzékelhette hogy az áram nem úgy megy ahogy kellene és emiatt blokkolta a winchestert valami kód alapján. Ezért van az hogy most már akkor se megy ha mást kábellel próbálom a gépet, holott a merevlemez vígan muzsikál a másik gépben. Más logikus magyarázat nem jut eszembe, szóval szerintem csak ez történhetett.

Próbáltad már másik Sata portba bekötni másik Sata adat- illetve tápkábellel? A Sata port is meghibásodhatott akár.

TMIB
12-12-2018, 05:36 PM
Igen, azt is próbáltam, de ugyanúgy nem ismerte fel a Bios, csak kattogó hangot adott és nem pörgött fel.

mmilan21
12-12-2018, 06:55 PM
Akit érdekel, most elég olcsón hozzá lehet jutni a Vegas 15 Pro videoszerkesztõhöz.
Csak 25 Dollárt kérnek érte:
https://www.humblebundle.com/software/vegas-pro-even-more-software?linkID=&mcID=102:5c0efca61a2c291142f7d907:ot:56e85e7973346 2ca899fef4a:1&utm_source=Humble+Bundle+Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018_12_11_vegasproevenmore_softwareb undle&linkID=&utm_content=logo

mmilan21
12-13-2018, 01:25 PM
Akit érdekel, most elég olcsón hozzá lehet jutni a Vegas 15 Pro videoszerkesztõhöz.
Csak 25 Dollárt kérnek érte:
https://www.humblebundle.com/software/vegas-pro-even-more-software?linkID=&mcID=102:5c0efca61a2c291142f7d907:ot:56e85e7973346 2ca899fef4a:1&utm_source=Humble+Bundle+Newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018_12_11_vegasproevenmore_softwareb undle&linkID=&utm_content=logo

Meg is vettem, mert amúgy ~300 dollárt kérnek érte rendszerint. Ráadásul egy pár másik szoftvert és plugin-t is adnak mellé gyakorlatilag ingyen.

TMIB
12-15-2018, 06:59 AM
Csináltam egy PC tesztet egy programmal. Aztán gondoltam egyet és lefuttattam egy tesztet a régi gépen is.

És kiderült hogy a 60 GB-os SSD amirõl azt hittem hogy elveszett, az végig a régi gépben volt!

https://www.youtube.com/watch?v=19f1RDV2k6w

raktaros
12-21-2018, 12:36 PM
Tud valaki ajánlani laptopot átlagos használatra 150e-ig?
Azért jobb kellene mint a mostani: Lenovo Ideapad 100-15IBY 80MJ00KMHV (https://edigital.hu/notebook/lenovo-ideapad-100-15iby-80mj00kmhv-notebook-fekete-p408406)
Ami kellene de mostanában már nem divat:
- cserélhetõ vinyó
- bõvíthetõ ram
- Lan csatlakozó

Lenovót nem akarok, mert a mostani a 2 évben max. 50x volt lecsukva de a két zsanérnál a kijelzõ fém kerete eltörött, körülötte a mûanyag is letöredezett.
Amint leírtam az elõbb hogy Lenovót nem akarok, jött a kék halál is :D

WestBam
12-21-2018, 10:26 PM
Használt üzleti notebook vagy laptopot válassz. Ezek a 150e Ft-os újonnan vehetõ consumer gépek elég brokik. Nekem egy thinkpad és egy latitude van hadra fogva, hibátlanok mindketten.

st.jimmy
12-22-2018, 10:04 AM
150-ért nehéz dolog.

Mi a pontos felhasználás?

Csak azért kérdezem, mert pl ha sokat használja az ember otthon és keveset máshol, akkor opció, hogy valami vacak monitorral megbékéljen a laptopon és olcsón vegyen használható asztali monitort.

Nekem így mentek a laptopvásárlásaim az elmúlt majd 10 évben:

150-ért olcsó dell inspiron, a lényeg az árhoz képest minél nagyobb teljesítmény. - Amit elgondoltam teljesült, szedi a lábait szépen ahhoz képest, de a kijelzõ katasztrófa, majd kifolyt a szemem 3 éven át (koli, melóhely, otthoni felhasználás erõsen váltva, monitor nem volt opció)

A következõ legyen egy jobb kijelzõvel valami szintén ár érték bajnok, 200 ért sikerült matt ips kijelzõs dell inspiron, a processzora névlegesen nem rosszabb, ram van. - A kijelzõ tényleg kellemes a szemnek meg az egész gépet szerettem volna, de a használati sebesség az lassabb lett és ez fájt, nem töltötte ki a tervezett 3 évét elsõdleges gépként. (késõbb kiderült, hogy lehet, hogy win10-re jobban optimalizált, mint win7-re de akkor még nem váltottam, majd valamikor talán rakok rá, mindenesetre az i5 5200u procitól óva intenék mindenkit egyelõre :D és itt a hangsúly az U betûn van a végén)

Elborult az agyam és azt mondtam legyen kvázi full power laptop jó kijelzõvel, de elég a mûanyag ház. Lenovo y-520 nVme ssd (+hdd), ddr4 ram, i7 7700HQ, meg elvileg valami értelmezhetõ videokártya is van benne, de az nekem mindegy. 300 környékén. - Talán most 1 éves és meg vagyok vele elégedve, persze zavar kicsit a mûanyag ház, de ha egyszer le kell cseréljem és addigra nem leszek kõgazdag a mai szememmel nézve, akkor jöhet megint plasztik. Jó a teljesítmény, bár így is minden héten többször van, hogy kiadok neki valamit és elgondolkozik egy 5-6 percre, de legalább nem 20-30 percre, mint az elõzõ.

Talán tanulságos lehet a történetem.
Nagyon érdemes megnézni, hogy mire kell a cucc, mert ha internetezés-zenehallgatás, akkor régi üzleti csúcsprémiumot érdemes venned, azon tudsz mindent mókolni, ha kell elzötyög rajta valami windows, de mindennapokban meg hasíthat linuxal, oda nem kell kraft.
Ha kell a windows, akkor meg kell nézni, hogy 7, vagy 10. 7 alá érdemes lehet win8 megjelenése környéki csúcshardvert tolni, de ott meg vannak számlálva az éveid, mert ki fog menni a 7 támogatása és akkor internetezés off. A jövõ a win10 szerintem a bõvíthetõ ramról nem kell lemondani a konzumer gépeknél sem, talán ma sem 2 foglalat szokott lenni talán ma is a legtöbben, és egy lapot kapnak eredetileg 4 vagy 8 GB. Amúgy ahhoz durvának kell lenni, hogy a 8 kevés legyen. Fiókos vinyót csak az õsöreg üzletiken találsz már szerintem.

Lan a normál méretben (15.6 nem yoga, nem extravékony) azt tippelném, hogy kéne legyen kb mindenben, de lehet rég néztem. Amúgy ár/teljesítményben ez a méretkategória az optimum általában.

raktaros
12-22-2018, 06:23 PM
Köszönöm, úgy néz ki nehezebb lesz mint gondoltam.
Nincs semmi nagy erõforrás igényem, maximum youtube ami olyan.
Sajnos a mostani is sokszor leül a firefox alatt is, valahogy elfogy a memória, jó hogy sok lap van megnyitva de 2giga ram hova kell neki (akkor kezd belassulni).
Firefox újraindít megint megy szépen. A másik kettõ meg nem tudom hol van, talán a videókártya köti le?
Asztali nem opció, nincs helyem :(
Ha lenne helyem erre rátolnám a monitort és egyenlõre meg lenne oldva.
Nem fiókos vinyóra gondoltam, csak hogy nem kell érte szétszedni a gépet.
A mostani alján semmi ablak, még akkunak sem.

Van bolt ahol ilyen használt gépeket árulnak vagy apróhirdetési oldalakon kell keresni?

WestBam
12-22-2018, 09:10 PM
Google: használt üzleti laptop.
Én az elsõt garival vettem ha jól emlékszem laptopsystem.hu az oldal és a bolt neve.
A másik jobb üzlet volt (16GB ram, 1GB videókari, i7 újabb generáció és magnézium ház), ssd-t én vettem bele ezt melóhelyen sikerült cserekor megcsípni, ez visz minden videót röccenés nélkül, megy a ps is szépen rajta. Boltban ez kb 100 lehet használtan. Pici, 26” monitort használok dokkolóval.

TMIB
12-23-2018, 02:04 AM
Bármit veszel, utána jól nézd meg a rendszert. Akkor is ha boltból veszed használtan.

Emlékszem egy haverom családja vett számítógépet amikor még tizenévesek voltunk. Kb. 16. Na, szóval kisboltból vették, hasznátlan. Hadd ne mondjam, jól átvágták vele õket.

Áthívott hogy nézzem meg hogy milyen a kompjúter. Leültem és már rögtön az elején láttam a problémákat. 8 MB ram helyett 4 MB. Ismert videókártya helyett egy NoName szemét, ráadásul 2 MB memória helyett 1 MB memória volt benne. Mondtam neki hogy villámgyorsan vigye vissza és vagy reklamáljon amíg nem rakják bele azt ami a papíron van, vagy kérje vissza a pénzt és hagyja ott a gépet.

Az elõbbit választotta, úgy már úgy-ahogy tûrhetõ lett az ár-érték arány. Az biztos hogy jókora veszteségtõl mentettem meg õket. :)

TMIB
12-24-2018, 12:25 AM
Bekapcsoltam az asszony gépét, elindult. De egyszer csak elment a kép, aztán sípolás, fekete képernyõ. Próbáltam újraindítani, de nem változott a helyzet. Kivettem az egyik memóriát, aztán rendesen elindult. Úgy néz ki hogy az egyik G-Skill megadta magát.

Gondolom ha simán átdobjuk a régi HDD-t az újabba, akkor a Windows 10 majd újrarakja a drivereket. Ha nem, akkor újratesszük a Windowst és kész.

Az új gépemben a processor túlteljesít, a memória meg nagyon jól fut, de a videókártya gatyán megy, és az M.2-es tárhely is lassan zörög. Még nem jöttem rá hogy miért. A videókártyánál szerintem majd csinálok egy olyat, hogy átrakom egy másik slot-ba. Az M.2-esnél pedig van egy olyan tervem, hogy veszek egy kártyát, amibe beilleszthetõ. Max. átrakom abba. Az 1 Terrás Samsung is 150 dollár alá került, szóval veszek majd egyet.

(Mivel az anyagiak egyre szûkösebbek, lehet ez volt az utolsó esélyem egy új gépre a munkához. Bonyolult helyzet, lehet majd írok róla valahol, de nem itt, mert nem computer téma.)

Dream_walker
12-26-2018, 09:27 PM
Sajnos a mostani is sokszor leül a firefox alatt is, valahogy elfogy a memória, jó hogy sok lap van megnyitva de 2giga ram hova kell neki (akkor kezd belassulni).
Firefox újraindít megint megy szépen. A másik kettõ meg nem tudom hol van, talán a videókártya köti le?

A firefox, fõleg, ha egy régebbi verziót használsz, iszonyúan eszi a ram-ot. Még jobban eszi, ha több lapot tartasz nyitva egyszerre (azaz mindig).

Két megoldás van, ha ragaszkodsz a firefoxhoz:
Frissítsd le a legújabbra, és kapcsolj ki benne mindent, amire nincs szükséged. Kiegészítõk, nyomkövetés, sütik, ilyesmi. Van a neten több "hogyan butítsd használhatóra a firefox-ot" cikk :)

A másik lehetõség, hogy elviseled a lassúságot.

Ha nem ragaszkodsz a foxhoz (tényleg jó böngészõ, én is használom néha, de csak néha), akkor két jó opció van, az opera vagy a brave.

Az opera a világ legjobb böngészõje :) Firefox-szerû kezelés, csak a sok flanc nélkül. Persze abban is érdemes kikapcsolni, amit csak lehet.

A brave egy friss husi, annyit mondanék róla, hogy az a srác csinálja, aki a netscape böngészõt összerakta, valamint az elsõ mozillát (firefoxot). Alapbeállításként blokkol MINDEN reklámot, trackert, mármint úgy van kódolva, hogy nem jeleníti meg, te sem tudod megjeleníteni, mint mondjuk egy adblocker-rel. Emellett az összes beépülõ modult, fészi lájk gomb, vásárlóink mondták, stb, az összes ilyen hülyeséget.
Beépített kriptotárcával rendelkezik, ez ne riasszon el, rendes, normál böngészõ, csak ha a brave reklámokat bekpcsolod rajta, akkor a saját kriptopénzébõl ad neked cserébe.

Egyetlen hátránya van, hogy még új, és jönnek elõ a hibák, amelyek nem nagyok, de nekem mondjuk azért pár naponta legalább egyszer lefagy. Mondjuk egy hónapja még kétóránként lefagyott, szóval legalább dolgoznak rajta gõzerõvel :D

TMIB
12-27-2018, 10:44 PM
Ez valószínûleg szoftveres gond.

Szóval megy az Internet, de se a gmail-t, se a Youtube-ot nem tudom elérni. Próbláltam kikapcsolni a tûzfalat, nem segített. Firefox, Chrome, Edge, Opera, mindegyiket próbáltam, de egyiknél sem megy. Tegnap nem volt probléma, de ma nem ment semmi. Asszony gépén sem. De az meg hogy lehet? Ha szoftver gond, akkor nem lehet hogy a két rendszeren egyszerre ne mûködjön. Az Internet szolgáltató szórakozik? Vagy mi lehet ez? A Google se mûködik. A blogger.com se megy, de az is a Google-é.

Update 1:

Windows tûzfalat reseteltem. Nem segített.
DNS számokat megváltoztattam a Google számaira. Újraindítottam a gépet. A weboldalak még mindig nem mûködnek.

Update 2:

Az ezer éves laptop se tud a Google szerverre bejutni, pedig azon Linux van. Tehát vagy a Router blokkolja a szervereket, vagy megint a netszolgáltatónk sara a probléma.

Update 3:

Beszéltem a netszolgáltatóval, valami segítõvel, chaten. Adott 2 telefonszámot és azt mondta hogy õ nem tud segíteni. Az a legjobb, mikor telefonálni kell. Amit 2 perc alatt legépelhetnék chatben, azt dadogjam el a telefonba, mert az Internet-ügyfélszolgálatnál nincs Internet, csak telefon? Vagy mi indokolja az online-chat és email hiányát?

Az biztos hogy ebbõl ma már nem lesz videófeltöltés. :(

Update 4:

A problméma az IPv6. Ha csak az IPv4 megy az Internet-beállításoknál, akkor mûködik minden. Ha ki van pipálva az IPv6 is, akkor viszont az összes Google szerver elérhetetlen. Mivel nem csak a Windows-nak van gondja, hanem a Linux-nál is ez a helyzet, ebbõl arra következtetek hogy a szolgáltató csinált valamit.

st.jimmy
12-28-2018, 07:52 AM
Köszönöm, úgy néz ki nehezebb lesz mint gondoltam.
Asztali nem opció, nincs helyem :(
Ha lenne helyem erre rátolnám a monitort és egyenlõre meg lenne oldva.
Nem fiókos vinyóra gondoltam, csak hogy nem kell érte szétszedni a gépet.
A mostani alján semmi ablak, még akkunak sem.

Van bolt ahol ilyen használt gépeket árulnak vagy apróhirdetési oldalakon kell keresni?

Milyen oprendszer a preferencia?
Linux-al sokat spórolhatnál.

Amúgy kinézel bármit, rákeresel, hogy teszt, ott meg lesz körbefotózva és leírják, hogy mi van az esetleges ajtók mögött a hátlapon. Valószínûleg elég lesz a konzumer tetejét lõni ilyen szempontból, asszem dell inspiron 7000-res széria már olyan ajtókkal jött. VAgy az üzleti alja, pl lenovo thinkpad (nem vagyok benne biztos, hogy hova tartozik, meg talán évjáraton is múlik). Ha valamit sikerül lõni 8 GB rammal az már királyság, meg a matt ips képernyõre mennék rá, ha sokat ülsz elõtte, de az csak használtban lesz ennyiért szerintem.

Processzor az ilyen formán szinte mindegy i3, vagy följebb, ha van bármi aminek nem "U" (H, vagy HQ a jó) az utolsó betûje az segíthet, de ez is csak használtban lesz ennyiért.

raktaros
12-29-2018, 12:40 PM
Mindig a legfrissebb Firefoxot használom. Valahogy megszoktam, de most akkor nézegetek mást.
Van fent Opera és Chrome is, de valahogy nem szimpatikusak.
Régen Netscape-es voltam, megpróbálom ezt a Brave-et :)

raktaros
12-29-2018, 12:46 PM
Milyen oprendszer a preferencia?
Linux-al sokat spórolhatnál.

Windows.
Linuxnak régen sokszor nekifutottam, de mindig elfogyott a türelmem hogy sokat kell mindennel kínlódni ami win-en csak pár kattintás.
Már biztosan sokat javult a dolog, de sok program csak windows-ra készük, nem akarok emulátorokkal kínlódni.

TMIB
01-02-2019, 02:26 AM
Az új gép problémázik a másik HDD meghajtóval is. Fogja magát és leáll 30 másodpercre. Nem találja a meghajtót, aztán meg a várakozás után mégis megjelenik. De még képnézegetésnél is leállt. Minden 5-ik kép után. Most beszereztem egy másik M.2-es SSD-t, egy 1 terrásat, aztán a HDD-t csak arra fogom használni hogy átmásoljam rá a dolgokat és biztonsági másolatot tartsak rajta. A rendszernek itt a 240-es M.2-es, meg lesz az 1 terrás a többi dologra. Remélem többet nem kell költenem, mert ingem gatyám ráment erre. Bízom benne hogy most már tudok dolgozni is rajta, meg játszani is, meg minden. :hogymi:

TMIB
01-11-2019, 10:52 PM
Megérkezett a kínai M2-es adapter kártyám és a Samsung M2-es SSD "memóriám". Mivel ez az SSD nagyjából ugyanannyiba kerül mint a dobozos verzió, így ezt választottam.

Muszáj, mivel a merevlemezek közül az egyik nem hajlandó menni a gépben, a másik meg gyanúsan haldoklik. Szóval az SSD lesz amin dolgozom, a haldoklón lesz a biztonsági mentése a munkáimnak.

- Szóval megjött az "óccókínai" kártya. 11 dollár. összecsavaroztam, beleraktam az SSD-t, betettem a gépbe. Windows indít, nem látja.

- Restart, BIOS látja, save settings and restart. Windows még mindig nem látja.

- Keresgéltem a neten Samsung programját leszedtem. Az csináltatott velem egy USB boot izét. Arról bootoltam, ami azt mondta hogy "frozen state" állapotban van a meghajtó. Hogy húzzam ki, várjak és dugjam vissza és menni fog. Megcsináltam, nem ment.

- Restart, a Windows nem látja. Újabb Googlizás, találtam egy videót. Windowsba épített meghajtóformatáló. Elindítottam, és látta a Win az üres, bár még inaktív SSD-t. Megcsináltam amit a fickó mondott a videóban, 3 másodperc alatt leformatálta a rendszer, most már mûködik és látja a Windows.

Hogy mi volt az az ökörség a Samsung programmal arról gõzöm sincs. Ha a megoldás egyszerû akkor minek egy bonyolult, a gépre veszlyes megoldás? Gép fut, és közben tökölni a kábelekkel. Hát, nem tudom.

A lényeg hogy megy és jelenleg minden mûködik.

:thumbup

WestBam
01-13-2019, 08:49 PM
Csak, hogy az utókornak megmaradjon:
Start menü -> számítógép -> jobb klikk -> kezelés
Kezelés ablakban tárolás menüpont -> lemezkezelés almenü. Itt megjelenít minden nem aktivált lemezt is. Lehet aktiválni, particionálni, betûjelet adni nekik, ilyesmik :)

raktaros
01-20-2019, 07:45 PM
Csak, hogy az utókornak megmaradjon:
Start menü -> számítógép -> jobb klikk -> kezelés
Kezelés ablakban tárolás menüpont -> lemezkezelés almenü. Itt megjelenít minden nem aktivált lemezt is. Lehet aktiválni, particionálni, betûjelet adni nekik, ilyesmik :)

Van itt "recovery"?
Mert sd formázáskor be volt dugva a külsõ vinyó és alapértelmezettnek azt dobta be, csak meghajtó betûjel volt nem tûnt fel.
Mikor a másik program túl gyorsan írta ki az img-t, néztem meg mit tettem :(

Vagy van rá ingyenes program?
Egyet próbáltam sok dolgot megtalált, de visszaállítani csak pénzért hajlandó.

WestBam
01-20-2019, 10:18 PM
Nem tudok róla, hogy itt lenne ilyen. Ez már a windows "mélyvíz".
A program ami megtalálta az adataid nincs fent valami t-rent oldalon?

Dream_walker
01-21-2019, 01:11 PM
Van itt "recovery"?
Mert sd formázáskor be volt dugva a külsõ vinyó és alapértelmezettnek azt dobta be, csak meghajtó betûjel volt nem tûnt fel.
Mikor a másik program túl gyorsan írta ki az img-t, néztem meg mit tettem :(

Vagy van rá ingyenes program?
Egyet próbáltam sok dolgot megtalált, de visszaállítani csak pénzért hajlandó.

Én a wise data recovery progit használom, ingyenes változata is van, itt találod:

https://www.wisecleaner.com/wise-data-recovery.html

Készülj fel, hogy több éves cuccokat is megtalál, ha nem felülírt területen maradtak meg :D Én megdöbbentem rajta, miket mutat. A visszaállítás simán megy, kivéve ha maga a fájl sérült, ebben az esetben szerintem nem lehet mit tenni.

raktaros
01-22-2019, 04:06 PM
Köszönöm, megpróbálom.
Szerencsére nincs felülírva, egy pár 100 megás img-t írtam ki egy 1.5TB vinyóra.
Pár magyar torrent oldalon kerestem csak programot.

TMIB
02-07-2019, 12:21 AM
Amióta kicseréltem a HDD-t a tárhelykártyára, azóta álomgyors minden. Ráadásul nem csináltam rossz boltot vele, mert 1 dolgot kivéve minden sokkal drágább most, mint Fekete pénteken. Szóval igencsak jelentõs összeget takarítottam meg. :thumbup

TMIB
02-09-2019, 02:32 AM
Francba. Ideért az egér amit rendeltem, de ez eléggé hulladék. Kezdem lenyomni a gombot, egy határozott klikk. Semmi nem történik. Nyomom tovább, újabb klikk, azt fogadja is a rendszer. A bal és a jobb klikk is ilyen.

Ami mégrosszabb az az, hogy a kurzor magától mozog. Minden megpróbáltam ami fellelhetõ tanács volt a neten. Esélytelen a dolog.

Gondoltam hogy akkor visszaküldöm. Aha... azt írják hogy akkor leszedik a postaköltséget a visszautalt pénzbõl. Értitek, selejtet küldtek, és én fizessek nekik.

A kurzor van hogy nagyon mozog, emiatt eltalálni se lehet vele semmit. Rámegyek valamire, klikkelnék, de mellémegy mert a kurzor arrébb kúszik. Újraindítás nem segített, Malware scan nem talált semmit, kihúz-visszadug nem lett jobb, beállításokkal tökölés, szintén nem jó. Driverekkel szórakozás megint csak nem javítja ki a problémát Törött kábel? Vagy valami más hardver hibája van az egérnek...

Nagyon nem örülök ennek. :(

raktaros
02-10-2019, 07:05 PM
Nekem akkor szokott remegni, mászkálni a kurzor ka valami rf cucc zavarja. Lehet pont azon a csatornán megy egy wifis vagy bluetooth cuccod is?

A gombra olyan tippem lenne hogy esetleg dupla funkciósak amit a programjából lehet beállítani vagy egyszerûen csak akadnak a mûanyag gombok valamiben (pl. sorjás anyagszél) mielõtt a mikrokapcsolót megnyomná.

TMIB
02-10-2019, 07:35 PM
Á, ez drótos egér, úgyhogy a Wifi-nek nincs rá hatása. Elvileg a bolt visszaveszi az egeret, szóval visszaküldöm nekik. Választok valami másfajtát.

Én is gondoltam arra hogy duplakattintós programozható, de az egér mellé járó programban erre nem volt utalás.

Csak azért szomorú, mert örültem neki hogy végre egy jó formájú egér, aminek az oldalán nincsenek gombok. Erre így jártam vele.

st.jimmy
02-11-2019, 11:13 AM
Logitec M325 FTW

raktaros
02-11-2019, 03:05 PM
Én is az egyszerû formát, kevés gombot szeretem, de a vezeték az zavar.
A Logitec B175-öt koptatom sok éve, kicsi, pont a tenyerembe való. Egyszer kezdett rosszalkodni a bal gombja kb. egy éve, nem mindegyik kattanásra mûködött, de magához tért úgy egy hét után. Közben megrendeltem az utódját (ugyanaz a típus) ami még pihen a fiókban.

TMIB
03-22-2019, 02:18 AM
Csináltam egy egéralátétet, sima, kék ruhaanyag, ráragasztva kukoricapelyhes keménypapírra. Megtáltosodott tőle a régi egér. :thumbup

Ma gépet szereltem, az asszonynak a régi gépem akartam összerakni. Beledobtam a régi 1 Terrás Samsung HDD-t, ami az új gépben nem működött csak kattogott. De nem akart most a régiben sem menni. Oké, semmi gond átraktam az asszony régi gépébe. Ott ment is, meg nem is. Többször lefagyott, sípolni kezdett, stb. Bizergáltam a kábeleket, aztán valahogy csak összejött. Az alap partíció ott volt, épp csak mégsem. Valahogy a fájlok eltűntek róla, nem is írta azt hogy NTFS, hanem csak annyit hogy "RAW". Szóval eltűnt róla minden, csak úgy.

Sebaj, a WIN 10 particionáló programjával töröltem az összeset, majd csináltam egy 931 megásat rá. (Ennyit írt ki maximumra.)

Átdobtam az én régi gépembe, indít, WIN 10 feltolva, megy, nincs semmi baja. :)

Eltöltöttem vele vagy 2 órát, mire sikerült eddig eljutni.

Gondolom finomítgatni kell, meg majd beleteszem valamikor a DVD olvasót, meg egy 60 Gigás régi SSD-t, aztán annyi. A lényeg hogy most úgy tűnik hogy minden megy. Az asszony Second Life-ozhat rajta, az izmosabb videókártyával, a 3.40 -es 4 magos i5-ös 3570k-s procival és a kétszer annyi RAM-al.

:tapsol:

raktaros
07-27-2019, 04:14 PM
Pi-hole (https://pi-hole.net/)-t használ valaki?
Beállítottam a hálózatba egyet, mert múltkor kiidegelt a youtube a 10-15 percenkénti reklámjaival. Youtube-al nem bír el vagy csak rosszul állítottam be?
Tesztoldalak szerint mûködik a szûrõ, számlál is rendesen.
Közben megoldást keresve találtam androidra alternatív youtube klienst, ami nem játsza be a reklámokat, de mégiscsak jobb lenne központilag elintézni.

Rozsomák
11-12-2019, 02:53 PM
Szasztok help kéne. Vettem egy : XFX Radeon RX 470 8GB GDDR5 256bit Videokártyát. A tápomon nincs 6 pines csatlakozó illetve ami van az az alaphoz csatlakozik. Elvágtam megcsokiztam, feldugtam, nem indul. a sorrendre ügyeltem. mi lehet a baj? A gép indul, ha lehúzom a videókártyáról a csatit.

coco
11-12-2019, 03:26 PM
Biztos, hogy a tápban van hozzá elég kraft? Tuti nincs zárlat, pin felcserélve?

Rozsomák
11-13-2019, 05:20 PM
Biztos, hogy a tápban van hozzá elég kraft? Tuti nincs zárlat, pin felcserélve?

Most már látom az alaplapi 6 pines csatlakozó és a vga csati más de rajzot nem találok hozzá, és én meg egy az egyben bekötöttem. :(

coco
11-13-2019, 05:33 PM
Ezeket nezd meg:
https://graphicscardhub.com/graphics-card-pcie-power-connectors/
https://allpinouts.org/pinouts/connectors/power_supply/pci-express-pcie-6pin-power/

Rozsomák
11-16-2019, 03:30 PM
Ezeket nezd meg:
https://graphicscardhub.com/graphics-card-pcie-power-connectors/
https://allpinouts.org/pinouts/connectors/power_supply/pci-express-pcie-6pin-power/

thx :)

Rozsomák
12-02-2019, 08:05 PM
Na lassan kiforr a dolog, legalább tudom mit keressek.

Cpu: Intel(R) Core(TM) i5-3570 cpu @ 3,40 Ghz
XFX Radeon RX 470 8GB GDDR5 256bit Videokártya
Ram: Lenovo 03T6566 4GB PC3-12800U DDR3 2 db ram
Lemezmeghajtó: WDC WD5000AAKX-60u6aa0 ATA Device

ezeknek kellene egy alaplap és egy táp. összeraknám de nem tudom mit vegyek alaplapból, meg tápból.
Kérlek segítsetek!

TMIB
12-02-2019, 08:26 PM
Pont ilyen processzora volt a régi gépemnek.

Alaplapom ilyen volt hozzá: ASUS P8H77-V LGA 1155 Intel H77 HDMI SATA 6Gb/s USB 3.0 ATX Intel Motherboard

Tápból meg ez: CORSAIR Enthusiast Series TX750 V2 750W ATX12V v2.31/ EPS12V v2.92 80 PLUS BRONZE Certified Active PFC High Performance

Bár lehet hogy a tápból egy kicsit gyengébb is elég lett volna hozzá. Az biztos hogy ezzel jól ment.

Rozsomák
12-03-2019, 06:44 AM
Köszönöm, de itt vagyok bajban, mert ezeket már nem kapni. Mit vehetek helyette ehhez kellene egy hozzáértõ. :(

TMIB
12-03-2019, 02:33 PM
Én is mindig bajban vagyok ezzel. :( Bár eddig mázlim volt még mindig.

Táp kiszámítására használd ezt: https://www.newegg.com/tools/power-supply-calculator/

coco
12-03-2019, 04:34 PM
Mi történt a géppel? Letesztelted, hogy a felsorolt alkatrészek 100%-ra mûködnek?

Ilyen foglalatos alaplapot valószínûleg csak használtan kapsz, szóval nem egyszerû történet. Esetleg új alaplap / proci / memória?

Ahogy számolgattam, ehhez a konfighoz elég lenne egy jó minõségû 500W-os táp.

TMIB
12-03-2019, 04:45 PM
Ez biztos? Az i5-ös processzorokat folyamatosan gyártják a mai napig, csak egyre gyorsabbakat készítenek belőlük. Ugyanakkor szerintem az újabb i5-ös processzorhoz való alaplapok visszamenőleg is jók a kicsit régebbi i5-ösökkel is. Biztos nem vagyok benne de nagyon úgy sejtem hogy ez a helyzet.

Amúgy találtam megoldást. Itt felsorolják hogy milyen alaplapok jók ezzel a processzorral. :-)

Link:
https://pcpartpicker.com/products/motherboard/?compatible_with=dVV48d

Rozsomák
12-03-2019, 05:06 PM
Nem, a videó kártya új, nem fér be a régi alaplapra és a tápon nincs semmi amihez csatlakoztatnám. meg a táp el sem bírja. A fent felsoroltakat jó lenne valami vehetõ alaplapba betenni, és egy tápot adni neki. tulélõ programjával kiszámoltam egy 400 as táp bõven elviszi, az alaplapokat is nézegettem, de nem tom melyiket vegyem meg. :(
https://pcpartpicker.com/products/mo...le_with=dVV48d ezt küldte tulélõ

TMIB
12-03-2019, 05:26 PM
Nem, a videó kártya új, nem fér be a régi alaplapra és a tápon nincs semmi amihez csatlakoztatnám. meg a táp el sem bírja. A fent felsoroltakat jó lenne valami vehetõ alaplapba betenni, és egy tápot adni neki. tulélõ programjával kiszámoltam egy 400 as táp bõven elviszi, az alaplapokat is nézegettem, de nem tom melyiket vegyem meg. :(
https://pcpartpicker.com/products/mo...le_with=dVV48d ezt küldte tulélõ

Szerintem először ugorj be valami számtek boltba, némelyik helyen rakásba vannak dobálva a régi alaplapok, ilyen-olyan videókártyák, stb. Lehet hogy valami nagyon olcsóhoz is hozzájuthatsz úgy, vagy ha nem, akkor esetleg keress rá néhányra Jófogáson, eBay-en (egy kis szerencsével angliából, németből is küldhetnek egyet jó áron).

coco
12-03-2019, 05:39 PM
Hát, az i5 csak egy szérianév. A 2-3. gen. i5 procik LGA1155 foglalatba passzolnak, amit az Intel már 2013-ban kivezetett. Ha csak nem sikerül valami elfekvõ darabot találnod, akkor marad a használt.

A 400W és 500W között nem hiszem, hogy akkora árkülönbség lenne és ha bõvítenél, akkor ezzel sem lesz már gondod. Nekem Enermax, Corsair, Seasonic tápokkal vannak jó tapasztalataim.

Ami az alaplapot illeti, nem írtad meg, hogy milyen házad van (fontos a méret :D), mekkora alaplap fér bele. Én olyat vennék, amin 4 memória foglalat van és bele lehet pakolni akár 32GB-ot is. Egy 4 magos i7-váltással és memóriabõvítéssel kitolható a gép használhatósága.

Rozsomák
12-03-2019, 06:54 PM
mindenféle házam van. :)
Tuuuudtam, hogy beszopom.

coco
12-04-2019, 06:29 AM
Visszaolvasva azt írtad, hogy próbáltad tesztelni a videokártyát. Most akkor belefér az alaplapba vagy nem fér bele? :confused:

Rozsomák
12-04-2019, 02:04 PM
:) leszedtem róla a ventiket, gondolván arrra, hogy szétfúrészelem mert csak egy venti fér el a másik beleüt a procihûtõ lamelláiba
, ha elindul, és a hûtését megoldom a házon keresztül +2 ventivel.

coco
12-04-2019, 02:21 PM
Milyen alaplapod van? Ezek szerint csak egy jó táp kellene, aztán mehetne a móka.

A helyedben fûrészelés helyett inkább barkácsolnék neki egy megfelelõ torkot / távtartót és arra raknám a gyári hûtést. Már ha szeretnéd esetlegesen a garanciát érvényesíteni, netán eladni :D

Rozsomák
12-04-2019, 02:42 PM
First Computer Kft.: Nem tudunk olyan alaplapot ajánlani ami megfelelõ lenne az i5-3570-hez, sajnos az már nagyon régi és nincs hozzá alkatrész.

Goldchip.hu Számítástechnika: Az írt processzorhoz nem tudunk alaplapot adni. Köszönjük megértését.

:(

Rozsomák
12-04-2019, 02:43 PM
Milyen alaplapod van? Ezek szerint csak egy jó táp kellene, aztán mehetne a móka.

A helyedben fûrészelés helyett inkább barkácsolnék neki egy megfelelõ torkot / távtartót és arra raknám a gyári hûtést. Már ha szeretnéd esetlegesen a garanciát érvényesíteni, netán eladni :D

Igen én is erre gondoltam, de nem tudnak olyan tápot adni ami ehhez az alaplaphoz jó lenne, és van csatlakozó is a videó kártyához.

Rozsomák
12-04-2019, 02:45 PM
8602

coco
12-05-2019, 09:26 AM
Aham. A kábeleket próbáld meg egy kicsit rendezni, kábelkötegelõvel összefogni, hogy jobb legyen a légmozgás.

Jó lenne, ha élesebb képet csinálnál, fõleg a tápon csatlakozókról. Abból ki lehetne köbözni, mi kell neki. Az alaplap / gép típusa még mindig hasznos lenne.

Rozsomák
12-06-2019, 06:31 PM
Alaplap: HP - Intel Q75 Express (4 X DDR3 ram slot [max 32GB], 2 X SATA 3.0, 1 X SATA 2.0, 1 X eSATA, 4 X USB 3.0, 1 X PCI-Express 2.0 x16, 2-3 gen. i3-i5-i7 támogatás, hangkártya, Gigabit Lan, VGA, Displayport stb.)
Displayport-HDMI átalakítót kérek szépen.
- Processzor: Intel Core i5-3570 (6M Cache, 4 X 3.40-3.80 GHz) + gyári hûtõ
- Memória: 8GB DDR3 1600Mhz
- Videokártya: HD 7470 1GB DDR3 videokártyával
- Merevlemez: 500GB 7200RPM SATA3

Rozsomák
12-08-2019, 06:06 PM
Na végül is rendeltem újonnan :(
Zalman I3 EDGE fekete számítógépház
Cooler Master MasterWatt Lite 500W MPX-5001-ACABW-EU tápegység 12+24 hó gar.
AMD Ryzen 3 2200G YD2200C5FBBOX processzor
Kingston 120GB UV500 SUV500MS/120G mSATA SSD meghajtó
ASRock A320M-DVS R4.0 alaplap
Kingston 2x8GB 3200MHz DDR4 HyperX Fury HX432C16FB3K2/16 memória
XFX Radeon RX 470 8GB GDDR5 256bit Videokártya

Már csak remélni tudom, hogy nem lesz ütközés és futni fog összerakva. :(

TMIB
12-08-2019, 06:30 PM
120-as SSD elég lesz a rendszernek? Nálam annyit simán elfoglal a Win10 meg néhány komolyabb program. A 60-as még az XP-nek se volt elég, mindig gondom volt vele. Vagy az 500 GB-st teszed be C meghajtónak?

st.jimmy
12-08-2019, 08:47 PM
"meg néhány komolyabb program"

Ha nincs nagy program, akkor elég a 120 én jól elvagyok vele, bár adattárolásra az 1 TB hdd megy, de a rendszer az 120-as ssd

Rozsomák
12-08-2019, 09:25 PM
csak a wint teszem fel az ssd re.

st.jimmy
12-08-2019, 09:44 PM
office is nyugodtan mehet, meg minden kis program, böngészõ ilyenek, nem érdemes hdd-re rakni szerintem

Rozsomák
12-09-2019, 09:17 AM
Kingston 240GB SA400S37/240G SSD meghajtó, erre kellett cseréljem a megrendelést. A PCX nél szóltak a fiúk, hogy a másik nem kompatibilis. Azé erre már sok minden ráfér. :)

TMIB
12-09-2019, 09:34 PM
A 240GB-s az azért már izmosabb egy fokkal. :thumbup

TMIB
01-17-2020, 01:41 PM
Nem hardware hanem szoftver, de csak megkérdem hogy van-e valami esély arra hogy valaki a Skype-ot csak úgy lekapcsolja? Ha fogom és kiikszelem, az semmit nem jelent. Ha emellett el is tüntetem az asztalról, annak sincs eredménye. Ha külön kilépek belőle az sem megoldás. Ha az összeset megteszem, akkor is fogja magát a Skype és értesítéseket küld. Úgy jelzi mindenkinek hogy itt vagyok a gépnél.

Pl. most lefekvés előtt vagyok, kiléptem belőle, erre anyám írogat. De hogy küld erről a Windows értesítéseket nekem, ha egyszer nem vagyok bejelentkezve a Skype-ra?

Persze amúgy is hulladék az egész, kapott néhány "frissítést" és azóta semmi értelme. Pl. felhív a család hogy "nézd hogy nőnek az öcséd gyerekei", de csak eltakarja a Skype chat-ablaka a videót.

Hogy lehet hogy a Microsoft nem veszi észre alapvető dolgok váltak használhatatlanná a Skype-ban és ezeket ők rontották el? Nincs aki teszteli? Nincs aki használja? Bill Gates soha nem ül le és hívja fel egy családtagját rajta, már csak azért hogy megnézze hogy működik-e egyáltalán?

Nem értem...

Dream_walker
01-26-2020, 10:22 PM
A csetablakot ki lehet kapcsolni, és akkor nem takar bele a videóba. Legalábbis 3 éve még így volt. Amúgy jah, nem fejlesztik túlságosan felhasználóbarátra, mert az nem cél. És Gates nem hívja fel rajta a családtagjait...

Amúgy a legegyszerûbb, ha törlöd belõle a jelszót, hogy ne tudjon bejelentkezni, és olyankor értesítést sem küld. Persze ilyenkor emlékezned kell a jelszóra ;)

TMIB
01-26-2020, 10:27 PM
A csetablakot ki lehet kapcsolni, és akkor nem takar bele a videóba. Legalábbis 3 éve még így volt. Amúgy jah, nem fejlesztik túlságosan felhasználóbarátra, mert az nem cél. És Gates nem hívja fel rajta a családtagjait...

Amúgy a legegyszerûbb, ha törlöd belõle a jelszót, hogy ne tudjon bejelentkezni, és olyankor értesítést sem küld. Persze ilyenkor emlékezned kell a jelszóra ;)

Na igen, de akkor hogy írok ha kikapcsolom a chatablakot? :) Általában úgy szoktam beszélgetni mindenkivel, hogy ők mondják és hallgatom, esetleg beszélnek videón keresztül, én meg csak gépelek nekik chaten. De ez így az újabb Microsoft féle Skypon mondjuk úgy hogy lehetetlen.

A régi teljesen jó volt, de ez az úgy ez hulladék. :(

TMIB
05-19-2020, 10:22 AM
Még egy Skype probléma. Ha írok, átír egy csomó helyes szót angol szavakra. "csak"-ot "cask"-ra, "jobb"-ot "job"-ra. Meg van még egy rakás szó. Az egész szöveg amit leírok úgy néz ki mintha minden 10.-ik szót elgépelném, holott helyesen gépelem be, csak átjavítja valami.

A Skype-ban kikapcsolatam az automata szövegjavítást és helyesírás-ellenõrzést. A Windows 10-ben is kikapcsolatam mindent. Mégis átjavítja.

Megkérdeztem a Microsoft-ot Twitter-en, azt mondták hogy állítsam át a nyelvet magyarra. Az is megtörtént. Mégis helytelenre javítgatja a szavakat.

Abszolút nem tudom mit lehetne még tenni, fõleg ha még a Microsoft se tudja...

Sokan panaszkodnak rá, de ez is csak egy újabb hülyeség amivel szétbarmolták a Skypot.

:huuu:

st.jimmy
05-22-2020, 08:55 AM
Én néha a barátnõm IPhoneján próbálok valamit gépelni és esélytelennek érzem magam, pedig az érintõkijelzõt androidon szerintem egész jól megszoktam. Nehéz az élet :D

P. Dude
08-08-2020, 01:10 PM
Tudnátok segíteni? Videókártyánál írgyák: "DirectX11 compatible graphics card w/ dedicated 4GB VRAM".

Ez milyen kártya? Nem értek ehhez az integrált-dedikált témához. Találtam egy gépet, amiben AMD Radeon Vega 8 (https://gepigeny.hu/gpu/radeon-vega-8) kártya van. A konfig mindenben passzol ahhoz, amit keresek. Csak azt kéne tudnom, hogy a Radeon Vega 8 megfelel-e a fent idézett követelménynek.

TMIB
08-08-2020, 01:27 PM
Azt írja hogy van benne 4 GB RAM, úgyhogy gondolom. A DirectX11-et meg a régebbi kártyák is tudják. :)

P. Dude
08-08-2020, 01:53 PM
És az nem gond, hogy ez integrált kártya? Úgy nézem, hogy játékhoz inkább dedikált kártyát ajánlanak, és ha jól értem, a követelménynél is az szerepel.

st.jimmy
08-08-2020, 02:47 PM
Gyengébb/régebbi játékokhoz jó a modern IGP-s proci, de játékra inkább rendes videókártyát szoktak használni. Ha nagyon jó vétel az IGP-s procival a komplett konfig valami miatt, akkor megteheted, hogy megveszed kipróbálod-használod, aztán vadászol hozzá =(akár késõbb) egy szintén jó vétel videokártyát (csak asztali gép esetén természetesen).

Laptopokban néha elõfordul, hogy van benne olyan dedikált videokártya, hogy csak egy nagyon kicsivel jobb, mint az integrált, a rendes asztali kártyák, ha nem nagyon régiek, vagy valami tök más célra készültek, akkor ilyen nem fordul elõ.

P. Dude
08-08-2020, 03:12 PM
Szia! Ez a gép (https://www.skynet-computer.hu/termek/skynet-gamer-6-gamer-62223) lenne.

Igazából nekem annyi a lényeg, hogy legyen egy négymagos 4 GHz-es processzor, 8 GB RAM, és a videókártya, amihez ha jól értem, 4 GB dedikált memóriát kérnek. Utóbbihoz akkor nem felel meg a Radeon Vega 8.

A konfig így 94 ezer Ft lenne. A másik lehetõség ez a gép (https://www.skynet-computer.hu/termek/skynet-gamer-quad-1-gamer-quad-1242). Ez 141 ezerbe kerül. Szintén 8 GB DDR4 RAM, itt 4x4 helyett 4x4,2 GHz a processzor. És a videókártya nVidia GeForce GTX1650, ami szintén 4 GB, de ha jól látom, dedikált kártya. Tavaly a PCWorld (https://pcworld.hu/pcwmaster/geforce-gtx-1650-teszt-262386.html) nem írt róla túl jókat.

De mitõl 50 ezer az árkülönbség?

TMIB
08-08-2020, 03:27 PM
Szerintem nincs igazán különbség, ha ugyanaz a széria, ugyanaz a chip, stb.

Persze ezeket jobb ha más válaszolja meg, mert én kb. 6 évente egyszer szoktam utánajárni ezeknek, olyankor beleásom magam a témába. (Olyan idõközönként szoktam új gépet venni.) :)

Összeszerelt gépet nem szoktam venni, én mindig darabokban veszem meg, aztán itthon rakom össze. Csak egyszer vettem összerakott gépet, de nem jártam vele túl jól.

P. Dude
08-08-2020, 03:41 PM
Ha jól emlékszem, én ettõl a Skynettõl vettem anno a gépemet, összeállítva. Ez már nagyon régen volt, de ma is tökéletesen mûködik, és sosem volt vele gond. De már olyan régen vettem, hogy nem is vagyok benne biztos, hogy a Skynet volt...

A processzor meg a RAM viszonylag tiszta sor. A videókártyákról kezdtem el most olvasgatni, de ember legyen a talpán, aki ezt átlátja...

P. Dude
08-08-2020, 04:15 PM
Na, itt aztán lehet olvasgatni:

https://prohardver.hu/teszt/milyen_gepet_vasaroljunk_jatekra/nyomtatobarat/teljes.html

De ez jó, ilyet kerestem. Friss, idei cikk. És arról szól, hogy hogyan állítsunk össze játékgépet. Ahogy eddig olvasom, korrekt és színvonalas írás.

TMIB
08-08-2020, 04:41 PM
Mindenféle összehasonlító-weboldalakon érdemes nézni õket. Abból kiderül hogy melyik az újabb és melyik a jobb. Mert a számok nem mondanak sokat, de az ár sem biztos. Én is hiába merülök bele teljesen, mindig bennem van a félsz hogy a proci mégsem fog passzolni a foglalatba, vagy valami egyéb gubanc lesz vele. Egyszer úgy jártam és ki is akadtam rajta, fõként azért mert nem is én hibáztam. Bementem a BestBuy-ra a computer részre és mutattam az ottani "szakembernek eladónak", hogy pontosan ilyen alaplapom van és pont abba való processzort akarok. Ok, mondta hogy itt van ez és ez, és ez pont bele való. Kérdeztem hogy biztos és hogy 100%-e, és mondta hogy igen, mert hogy ért hozzá, bízzak benne. El ne mondjam, teljesen más volt, nem volt belevaló. :huuu:

st.jimmy
08-08-2020, 05:36 PM
Szia! Ez a gép (https://www.skynet-computer.hu/termek/skynet-gamer-6-gamer-62223) lenne.

Igazából nekem annyi a lényeg, hogy legyen egy négymagos 4 GHz-es processzor, 8 GB RAM, és a videókártya, amihez ha jól értem, 4 GB dedikált memóriát kérnek. Utóbbihoz akkor nem felel meg a Radeon Vega 8.

A konfig így 94 ezer Ft lenne. A másik lehetõség ez a gép (https://www.skynet-computer.hu/termek/skynet-gamer-quad-1-gamer-quad-1242). Ez 141 ezerbe kerül. Szintén 8 GB DDR4 RAM, itt 4x4 helyett 4x4,2 GHz a processzor. És a videókártya nVidia GeForce GTX1650, ami szintén 4 GB, de ha jól látom, dedikált kártya. Tavaly a PCWorld (https://pcworld.hu/pcwmaster/geforce-gtx-1650-teszt-262386.html) nem írt róla túl jókat.

De mitõl 50 ezer az árkülönbség?

https://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/nvidia-geforce-video-chipset/?st=GTX+1650&gclid=CjwKCAjwmrn5BRB2EiwAZgL9okFFu5tufx47NxMUwRwt bom-gUv_9TByxKB2NxSqHC_EsAmNlBbdUhoCXb8QAvD_BwE

st.jimmy
08-08-2020, 06:19 PM
Na, itt aztán lehet olvasgatni:

https://prohardver.hu/teszt/milyen_gepet_vasaroljunk_jatekra/nyomtatobarat/teljes.html

De ez jó, ilyet kerestem. Friss, idei cikk. És arról szól, hogy hogyan állítsunk össze játékgépet. Ahogy eddig olvasom, korrekt és színvonalas írás.

nem fogom elolvasni az egész cikket, lehet, hogy írják benne a végén:

Ha a játékra szánt géprõl van szó, akkor onnan kell elindulni ami a lényeg: amit látsz, azaz a monitor.

Árban a határ a csillagos ég, viszonylag korrekt darabok vannak azonban 40 e huf környékén, talán alatta is (én játékra nem néztem) 1080 P-s felbontásban. És ez a lényeg, a full HD. Az most egy alacsony felbontásnak számít, de ha Neked elég, akkor sokat spórolhatsz kb mindenen.

Mibe dugod a monitort? A videokártya kimenetébe.

Megnézed, hogy milyen videokártya a legjobb most fullHD gaming-re. Itt a legjobb azt fogja jelenteni, hogy olcsó, de elég jó.

Eztán jön az, hogy azt a kártyát milyen processzor "hajtja ki". Úgy fest a dolog, hogy van egy processzor, amit ha használsz, és "kihajtja a kártyádat" az adott játékban (vannak processzorigényesebb játékok, de az ritkaság), akkor ha beleraksz egy csúcshiperszuper nyolcszor annyiba kerülõ processzort, akkor is alig lesz jobb a játék. A jó azt jelenti, hogy az adott grafikus beállítások mellett nagyobb képrissítési átlagfrekvenciát sikerül elérni, ami ennél fontosabb, hogy ne legyenek leesései a képfrissítésnek. Az FPS, mint frames per second a hívószó, a stabil 60-at szokták emlegetni, hogy az már igen kellemes, fullHD-ban van aki rágyúr a 140-re meg ilyenek.

Ekkor kell egy alaplap (ami összeköti a kártyát és a processzort, de nyilván nem csak ezt csinálja), ennek is vannak fontos tulajdonságai, de nem túl jól mérhetõek, mert inkább a stabilitást határozza meg.

Fontos a ram is, de ddr4-el nagy mellényúlásod max ár/érték arányban lehet.

Ez most 2020-ban szerintem úgy néz ki (ha nem akarsz legózni), hogy megnézed, hogy milyen videokártya az ami neked való és az milyen AMD Ryzen processzorral a legjobb vétel most. Aztán mind processzorban, mind videokártyában nézel felfel 1-2-3 darabot árban. Azzal ne foglalkozz, hogy a videokártya amd vagy nvidia, szépen be vannak rangsorolva teljesítményben, mindkettõ tökéletesen mûködik AMD processzorral, amennyire tudom nincs olyan, hogy a saját márkáját jobban kajálja.

Ha tudod, hogy melyik kártya-proci páros a legjobb neked ár/érték arányban globálisan, akkor keresel olyan kész konfigot amiben vagy az van, vagy valamelyik komponens jobb, egy megbízhatónak mondott magyar iskereskedõnél.

A B450-es alaplap lesz a kompromisszum (szinte 100%, hogy arra fog épülni a konfig), abba nem fogsz tudni a végtelenségig fejleszteni, ha növekednek az igényeid, de annyit nem fognak növekedni, hogy ne tudja kiszolgálni.

Vannak jó intel procis gamer konfigok is, de azok inkább a kivétel kategóriába esnek mostanában, ha büdzsérõl van szó. Ha a csúcsteljesítményrõl beszélünk, akkor még mindig van 1-2% elõnye a kékeknek játékban, de azok milliós konfigok, kivétel nélkül csúcs Nvidia kártyával. Szóval szerintem egyszerûsíts egyet magadnak és csak AMD-t nézz. Érdemes lehet megfogadni az általad linkelt cikk tanácsait is természetesen, különösen amit az elején olvastam, hogy processzor magszámban érdemes a 4 mag 4 szál fölé menni, annyira elterjedtek a többmagos, többszálas processzorok, hogy ami ma készül szoftver az már nem 4 szálra készül jó eséllyel. Ezzel a váltással sokat késett az iparág, mostmár tényleg bekövetkezik.

Az a helyzet, hogyha egyik esetben sem vernek át egy konfiggal, akkor szerintem elég nagy különbség lehet, 120 és 150 e huf között teljesítményben, de 90 és 120 között bõdületes, szóval itt érdemes rátenni 10-et vagy 20-at, hogyha azzal sikerül megütni a kinézett szintet, aminél azt olvastad, hogy ott van egy ár/érték ideális arány. Fentebbi árkategóriában már lehet, hogy 50-100 ezer az amit hozzá kell tenni, hogy észrevehetõen jobb legyen.

Amúgy lehet, hogy találsz olyan helyet is, ahol leírják, hogy aktuálisan mi a legjobb készkonfig ajánlat egy adott árszinten, ami már elég jó teljesítményt kínál.

Én munka miatt nézegetem mindig az ilyen tech dolgokat (van hogy fél óráig számolgat az excel táblázatom), meg mert érdkel, de fõleg gamer content van, így aztán azt is olvasgatom. Túl-túl sokat az elmúlt 2 évben. Ryzen 3900x processzor köré szeretnék gépet építeni, az sokat segítene a melóban, de most nem úgy állok anyagilag.

Jó utánaolvasgatást!

st.jimmy
08-08-2020, 06:25 PM
Ja még egy dolog... Ne nézd a processzor órajelét, kb nem mond semmit

Típusokat nézz

Illetve nem írtam egész egzaktan: a processzor legyen AMD, a kártya mindegy, a B450-es alaplap az AMD processzorhoz van, de kb mindegyikhez jó

P. Dude
08-08-2020, 07:40 PM
Na, ezt is áttanulmányozom, köszi! :thumbup

Közben már a legózáson is gondolkodom. Egy alapszintet kb. 170 ezerre számoltam most össze, és az még csak a processzor, alaplap, memória és videókártya. Viszont nekem nem sürgõs a gép, majd csak ha a Postal 4 megjelenik, mert azt semmilyen körülmények között nem hagyhatom ki. :cool:

Addig viszont simán megveszegethetem (Ez egy létezõ szó?) darabokban. :) Akár egy jobb konfigurációt is. Minden hónapban egy alkatrész.

P. Dude
08-08-2020, 07:47 PM
A 170 körüli alaphoz ezeket néztem:

Ryzen 5 3600 processzor, 4x3,8 GHz

AM4 B350 alaplap

2x4 GB DDR4, 3000 MHz RAM (idõzítés CL15)

4 GB AMD RX 570 videókártya

st.jimmy
08-09-2020, 10:48 AM
hát ha azt mondják, hogy jó az az alaplap ehhez a proci-kártya kombóhoz, akkor tuti az

Nekem kicsit réginek tûnik, de ha tudja amit kell, akkor ez nem számít. Ne korlátozza a kártya és a processzor teljesítményét, ez a feladata. Meg kezelje a választott RAM-ot... bár inkább az alaplaphoz szoktak ram-ot választani mint fordítva

P. Dude
08-09-2020, 11:37 AM
hát ha azt mondják, hogy jó az az alaplap ehhez a proci-kártya kombóhoz, akkor tuti az

Nekem kicsit réginek tûnik, de ha tudja amit kell, akkor ez nem számít. Ne korlátozza a kártya és a processzor teljesítményét, ez a feladata. Meg kezelje a választott RAM-ot... bár inkább az alaplaphoz szoktak ram-ot választani mint fordítva

Igazad van. Amit egyébként szívem szerint vennék:

Ryzen 5 3600 processzor (6 mag, 12 szál), 67 ezer Ft a 3,6 GHz-es. (Tegnap benéztem, hogy ez 4 magos, pedig 6.)

Hozzá egy MSI X470 Gaming Plus Max alaplap, ez 44 ezer Ft. Vagy van az X570, ami a 3000-es Ryzenekkel együtt gyütt ki. Az 17 ezerrel drágább, 61 ezer Ft.

2x8 GB, 3600 MHz DDR4 RAM, az idõzítése CL16. Ez 33 ezer Ft.

És hát a videókártya. Vagy egy 8 GB-os Radeon RX 570, ez 62 ezer Ft. De akkor inkább már egy GeForce GTX 1650 Super (4 GB), ami pedig 69 ezer.

Ez akkor minimum 206 ezer Ft lenne, vagy több a drágább alaplappal/videókártyával. Erre szigorúan csak darabokban lenne pénzem. :)

st.jimmy
08-09-2020, 12:55 PM
Nekem ami rémlik, hogy B450-es lap elég, de lehet, hogy a B350 is, csak arról nem igazán hallottam. Nem tudom miben kapsz többet X470-tõl, vagy X570-tõl, ha nem akarsz vadul tuningolni. Inkább a nagyobb fogyasztású prociknál jön ki szerintem az elõnyük.

st.jimmy
08-18-2020, 09:38 AM
https://www.youtube.com/watch?v=j_DcWgxMZ3k

ebben a videóban nem is választja a 3. generációs ryzent

a büdzsé 30-40%-a legyen a grafikus kártya, ez a lényege kb.

raktaros
12-18-2020, 05:03 PM
Valaki ért az openwrt-hez?

TMIB
02-19-2021, 06:36 PM
Elromlott a régi nyomtatóm. Sebaj, volt tartalék. De az új se mûködött. Elõször valami nyomtatófejrõl írt, hogy nem mûködik. Nem is nyomtatott semmit, csak áttolta a papírt. Aztán gondolt egyet és a papírra is azt mondta hogy nem volt a tartójában, pedig ott volt. Egyáltalán nem látta a papírt. 3 órán át szerencsétlenkedtem vele, de nem indult el. Se papírbetöltés, se nyomtatás, se semmi. Mindent megpróbáltam amiket fórumokon találtam, de semmi sem használt. Már gondoltam hogy kivágom a szemétbe, és beletörõdtem hogy ez hulladék, de még egy valamit megpróbáltam. Kinyitottam a hátulját, kiszedtem a papíradagolót, megráztam, visszatettem.

Azóta tökéletesen mûködik és nyomtat is. :duhos: Még a nyomtatófejet se kellett beállítani. Eleve annál miért jelzett hibát, ha nem volt hiba???

TMIB
04-28-2021, 06:55 AM
Öööö... mi a túró történt a videókártya-árakkal?

2018-ban vettem egy EVGA GeForce GTX 1060-ost, 260 dollárért.

Most ugyanaz $925!!!

De az összesnek ilyen ára van.

:eek:

Jobb lesz ha az asszony szépen elgondolkodik ezen, mert abból a bányászásból szerintem semmi nem lesz ilyen árak mellett. :huuu:

WestBam
04-28-2021, 07:16 AM
Bányásznak velük, ennyi történt...

TMIB
06-29-2021, 06:12 PM
Vannak kemény megoldások...

https://leet.hu/2021/06/28/ehhez-mar-gyomor-kell-a-legundoritobb-gamer-setupok/

:haha:

TMIB
02-21-2022, 08:13 AM
Az asszonynak kipurcant a számítógépe. Kiment a szobából, visszament, és szürke-halál volt a gépén. Erről eddig még nem is hallottam. Bekapcsoljuk, nincs kép. Azt írják hogy lehet egy csomó minden a hiba. A videokártyát kicseréltem másikra, azzal sem ment. Kipróbáltam másik monitorral, másik kábellel, azon sem működött. Csak azt írja ki hogy "No VGA signal". A gép felpörög, tölt, stb, szóval az a része elvileg működik. Még a RAM-mal tökölhetek egy kicsit, esetleg. Cserélni, hátha amiatt nincs kép, bár elég esélytelen. Rossz RAM-nál lenne kép, csak sípolna, vagy kék-halált dobálna, de nem azt írná ki hogy "No VGA signal". Viszont van benne még egy videókártya slot, úgyhogy azt még kipróbálhatom. Ha azzal sem megy, akkor van rajta integrált VGA, azt is letesztelhetem. De ha azzal sem megy majd, akkor elég tanácstalan leszek...

Van valami tipp?

maghar
02-21-2022, 11:40 AM
A no vga signalt sok minden okozhatja,nem indul az alaplap.Húzz le róla mindent hardvert,csak 1 db ramot hagyj benne a monitort az alaplapi videó kártyához csatlakoztasd,ha nem indul cseréld ki a ramot ha akkor sem az alaplap vagy proci hiba lessz.

maghar
02-21-2022, 11:43 AM
Vagy lehet még tápegység hiba ,még azt is ellenőrizni kéne egy másikkal.Mikor a ram ot teszteled egyenként,váltogasd az alaplapon a helyét van amikor a memória slot lesz kontakt hibás.

maghar
02-21-2022, 11:55 AM
Nekem memória hibánál soha nem volt se kép se hang,csak jellegzetesen sípolt az alaplap,maga a bios nem indult el.

TMIB
02-21-2022, 05:58 PM
Vagy lehet még tápegység hiba ,még azt is ellenőrizni kéne egy másikkal.Mikor a ram ot teszteled egyenként,váltogasd az alaplapon a helyét van amikor a memória slot lesz kontakt hibás.

Köszönöm, majd végigpróbálgatom így. :)

TMIB
02-21-2022, 08:05 PM
A memóriaproblémát is kizárhatjuk. Kivettem a videokártyát és rákötöttem simán az alaplapra. Azzal működik a monitor. Tehát kettőre szűkült a gyanúsítottak köre. Az egyik az alaplap (talán a slot), a másik pedig a tápegység.

TMIB
03-09-2022, 09:06 PM
A másik: A Youtube is variált valamit. Netezek és random jön a fekete pop-up lejátszó Chrome-ban és elkezdi a videót az egyik-másik háttérben futó ablakból lejátszani. És nem látok semmilyen lehetőséget a kikapcsolására. Bármelyik oldalsó egérgombot megnyomom véletlenül, felugrik a fekete színű lejátszó és elindítja a videót. Napok óta szétvág az ideg hogy állandóan ezt csinálja a Chrome/Youtube.

Szóval a kérdésem hogy hogy lehet ezt a szart kikapcsolni? Rettenetesen idegesítő. :duhos:

Rájöttem hogy ez nem a Youtube vagy Chrome, hanem a Windows 10 valami újítása. Tudja valaki hogy hogy lehet ezt a funkciót lekapcsolni?

TMIB
03-09-2022, 09:14 PM
Ok, megtaláltam. Mégis Chrome ügy.

Van olyan hogy Chrome Flags (sose hallottam róla eddig) és ott lehet kikapcsolni.

"Hardware Media Key Handling" néven van ott.

https://winaero.com/how-to-dismiss-windows-10-media-volume-control-pop-up/

BragBOL
03-10-2022, 06:12 PM
Szuper!
én is ebben a cipőben voltam csak a tűzrókánál
itt ilyen hülye neve van "kép a képben"
support info (https://support.mozilla.org/hu/kb/kep-kepben-nezet-ki-es-bekapcsolasa?as=u&utm_source=inproduct)

TMIB
03-11-2022, 06:55 AM
Az asszony gépében a PCIE -nek annyi. Mindkét slotnak. Hogy mitől, ki tudja... Tesztelgettem én mindent, de nincs megoldás.

Aztán gondoltam hogy ok, talán venni kéne egy másik gépet? 2019-ben vettem, kb 2 és fél éve.

Na, ez sem egyszerű.

Először is, az árak nem mentek le, hanem maradtak azon a szinten, az új cuccok meg megfizethetetlenek. Sőt, pl. a régi procimat $339-ért vettem annak idején, ugyanaz a régi CPU $399!

Videokártyát is el lehet felejteni. Amit akkor $225-ért vettem, az most $600. Tehát kb. annyiba kerülne gépet venni mint 2 és fél éve, kivéve hogy nem tudnék bele videokártyát venni és a régit kéne használnom.

Ehhez hozzá jön az is, hogy a gépházak rettenetesen bénák, és nem árulják azt a fajtát ami most van nekem, amit tökéletesnek tartok. :hogymi: Telenyomják őket RGB led fényekkel, de BluRay meghajtónak meg nem csinálnak bennük helyet.

Lehet egyelőre várok egy kicsit. Bár az előrejelzések szerint a helyzet csak romlani fog és a gépárak attól függetlenül fognak tovább emelkedni hogy már nincs otthon ülős munka és emiatt kevesebb a gépvásárlás.

Dream_walker
03-11-2022, 08:34 PM
Szerintem vedd meg most, ami kell. Mármint MOST, ne két hét múlva próbáld.

Itt egy érdekes olvasnivaló, hogy miért is, kicsit hosszú, de végül is egy prepper fórumon vagyunk:

https://worldedge.substack.com/p/beyond-mathematical-odds-vii-the?utm_source=twitter&s=r

TMIB
03-12-2022, 07:26 AM
Meg is lenne, ha időben eladtam volna a részvényeket amiken ülök. De már másodszorra szalasztottam el a jó árfolyamot. Dühös vagyok saját magamra. :mad: (Tegnap majd szétvágott az ideg.) Hétvégén nincs tőzsde, de talán a jövő héten sikerül majd eladni. Akkor lesz új gép is, meg egy új szék is a dolgozószobámba, mert ez a mostani legyilkolja a gerincem.

Tényleg, néztem a NewEgg oldalt, ott lehet Cryto-val fizetni. Ez új dolog, mert a múltkor még nem láttam ott olyat. :)

Dream_walker
03-12-2022, 09:45 PM
Meg is lenne, ha időben eladtam volna a részvényeket amiken ülök. De már másodszorra szalasztottam el a jó árfolyamot.

Aki az usa-ban részvényezik, annak nem kell mást tenni, mint követni és lemásolni nanci pelosi kereskedését, annyira durván bennfentesen nyomják, hogy az elmúlt két évben tucatnyi politikus teljesítette túl buffet/soros közel egy évszázados tapasztalatát.

st.jimmy
03-13-2022, 02:37 PM
Az asszony gépében a PCIE -nek annyi. Mindkét slotnak. Hogy mitől, ki tudja... Tesztelgettem én mindent, de nincs megoldás.

Aztán gondoltam hogy ok, talán venni kéne egy másik gépet? 2019-ben vettem, kb 2 és fél éve.

Na, ez sem egyszerű.

Először is, az árak nem mentek le, hanem maradtak azon a szinten, az új cuccok meg megfizethetetlenek. Sőt, pl. a régi procimat $339-ért vettem annak idején, ugyanaz a régi CPU $399!

Videokártyát is el lehet felejteni. Amit akkor $225-ért vettem, az most $600. Tehát kb. annyiba kerülne gépet venni mint 2 és fél éve, kivéve hogy nem tudnék bele videokártyát venni és a régit kéne használnom.

Ehhez hozzá jön az is, hogy a gépházak rettenetesen bénák, és nem árulják azt a fajtát ami most van nekem, amit tökéletesnek tartok. :hogymi: Telenyomják őket RGB led fényekkel, de BluRay meghajtónak meg nem csinálnak bennük helyet.

Lehet egyelőre várok egy kicsit. Bár az előrejelzések szerint a helyzet csak romlani fog és a gépárak attól függetlenül fognak tovább emelkedni hogy már nincs otthon ülős munka és emiatt kevesebb a gépvásárlás.

mi van, ha "csak" az alaplapot cseréled ki?

Házat venni minek, nincs elég?

TMIB
03-14-2022, 12:55 AM
mi van, ha "csak" az alaplapot cseréled ki?

Házat venni minek, nincs elég?

Az asszony gépe 10 éves, pont emiatt kezdenek benne elromlani a dolgok. Az alaplap rossz, vagy a processzor, nem lehetünk benne biztosak. De mivel a régi alaplapok és processzorok sem olcsók, így lehet jobban megérné újat venni, a régi gépet pedig betenni tartaléknak megtartani.

Az infláció az szerintem nem fog csökkenni, aztán az előrejelzések szerint készlethiány is lesz, tehát egyet kell értenem Dream_walker-rel, nem érdemes túl sokat várni.

TMIB
03-16-2022, 01:40 AM
Most meg azt mondja hogy mégse kell neki új gép. A fene se tud rajta kiigazodni...

Akkor egy használt alaplap lesz, mert újonnan már nem igazán lehet 1155-öst kapni. $120 amibe kerül, szóval nem olcsó egyáltalán, és imádkozni kell hogy majd működjön is. Újnál is lehet tartani tőle, hát még használt cuccnál.

Magamnak meg veszek egy gamer széket, egy új egeret, mert a másik össze-vissza duplán kattint meg minden baja kezd lenni, meg eBay-ről beszerzek még 16GB memóriát, mert nálam mindig nyitva van 50-60 tab a Google böngészőben és az eszi a memóriát rendesen. 32-vel már nem lesz gondom. Meg az jól jön a videó-szerkesztéshez is. A memória ára szerencsére nem szállt el. A Corsair meg visszaírt hogy már nem gyártják azokat a tornyokat ami nekem van és venni akartam. Úgyhogy ennyit arról.

Nem értem az egész torony dolgot, tiszta hulladék minden amit mostanában árulnak. Ami jó azt meg nem gyártják többet. Ki érti ezt... :hogymi:

TMIB
03-18-2022, 02:40 AM
Aztán megint azt mondta hogy talán kéne neki.

Közben megnéztem a RAM-ot, nem azzal van a gond. És leteszteltem a gépet másik tápegységgel is. Úgy se ment...

Szerintem ki lehet mondani hogy 99% hogy az alaplap halt meg. 1% hogy a processzornak van valami kínja.

TMIB
04-08-2022, 03:18 AM
Na, ez se volt egyszerű.

Megvettem a gépet az asszonynak, persze darabokban. Összeraktam, jó sokáig tartott. Tökölés, RAM csere. 3000-es RAM-pár, igaz a 3000-es pont nem kompatibilis vele. A 2966-os és a 3200-as az igen. Először nem is ment csak 2166 Mhz-en. Le is fagyott, kétszer. Aztán tököltem a BIOS-ban és hopp, 2933 Mhz-t kezdett mutatni. Azóta nem fagyott le, semmi gondja. Az előtt nem tudom mi volt, nem volt kép. De amikor a 3200-as 1 RAM-ot kicseréltem 2 darab 3000-esre, akkor utána már ment. Meg lehet hogy nem volt eléggé belenyomva a slotba. Passzolok. A lényeg hogy megindult.

Win 10 telepítés, nincs Net. Azt írja hogy kell valami driver. Ok, van CD. De nincs CD-ROM, mert az manapság már nem igazán divat, a legtöbb toronyban már hely sincs neki. Úgyhogy USB-vel kellett átvinnem rá a Net-drivert. De elindult vele.

Azóta megyeget.

i7-10700F proci, 8 magos, 2,9 Ghz
MSI B560M PRO-E LGA 1200 alaplap
16 GB 3000 Mhz Corsair
EVGA GeForce GTX 1060 SC GAMING 6 GB-os videókártya
1 Terrás WD Blue M2-es tárolókártya

Az én gépem meg most kapott 32 GB 3200 Mhz-s RAM-ot meg egy EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB GDDR6 -os videókártyát.

Így most elleszünk egy darabig.

Ami gyász:

Megrendeltem, hát tuti hogy 3 napra rá kb. 45 dollárral olcsóbb lett volna az asszony gépe. Igaz az én új videókártyám csoda hogy meg tudtam venni 465-ért adóval együtt. Olyan 600-700 körül adják a kártyát Amazonon. Megláttam a kedvenc computer-boltomban és lecsaptam rá. Illetve próbáltam, de elkapkodták. Utána mégis megjelent még pár percre és akkor sikerült valszeg az utolsót megvennem. :)

Ja, meg rendeltem egy procihűtőt, erre kiderült hogy jött gyári a dobozban. Úgyhogy most van itthon egy extra. Mindegy, elfér, nem volt akkora nagy összeg.

Meg ehhez jön még hogy az alaplapon nincs 3 ágú első hűtónek csatlakozó, pedig 2-nek is kéne hogy legyen. Úgyhogy az asszony gépében nem pörög a két ventillátor. Van arra valami megoldás?

Hozzátenném hogy bűzlik egy kicsit az Intel alaplap-processzor dolog. Már úgy értve hogy a 2018 végén vett gépem filléres alaplapja megbírja a 4000 Mhz-s RAM-ot is, viszont az új alaplapokra az van írva hogy 11-es szériájú processzor alatt 2933 Mhz-es RAM a maximum. Ez nem csak arról szól hogy szándékosan úgy csinálják hogy vedd meg a legdrágább processzort? De már a PCIe portnál is ez van. PCIe 3x-as, de PCIe 4x-esként is működik, de csak ha 11-es széríájú a processzorod. Az alatt csak 3-asként megy. Szóval ez elég gyanús.

maghar
04-09-2022, 07:37 PM
Közvetlen a tápra is rá lehet kötni a hűtést,én ilyesmi csatlakozóval láttam.9207

TMIB
04-09-2022, 07:42 PM
Érdekes, majd utánanézek, köszönöm a tippet. :beer:

UI: - Találtam is mindenféle konvertáló cuccot, 6 dolláros tétel. :)

TMIB
05-19-2022, 10:15 AM
Az asszony gépe nagyon jó, tökéletesen működik.

Nálam is megy az új videókártya, de...

Ha néhány dolog megy, akkor a kb. 50 fok az optimális. Viszont amikor 50 fokon megy akkor ciripelni kezd rajta a hűtőventilátor. Kb. 5 másodpercenként egyet, ilyen tizedmásodpercnyni kerrenés. Crrrp... Crrrp... Crrrp...

A megoldás az volt hogy letöltöttem a ventilátor-szabályzó programot mellé, és beállítottam úgy hogy még bőven 50 fok alatt felpörögjön. Ami oké, viszont valamiért a program meg azt csinálja hogy ha alvó-állapotba kerül a gép, akkor nem lehet felébreszteni. Szóval most a kártya mellett megy a program, az alvó-állapotot meg kikapcsoltam a gépen.

Egy indításnál volt még egy furcsa dolog, kissé lilás volt a képernyő. De csak egyszer fordult elő, újraindítás után pedig rendbe jött.

Amúgy a kártya működik.

-

Az egér is fura, tökéletesen megy, de valahogy nehéz vele célozni. Apró mozdulatnál túl nagyot ugrik a kurzor, ami photoshopnál, játéknál, meg úgy általában dolgozásnál elég irritáló tud lenni.

Arroyo2077
12-19-2022, 02:28 PM
Van egy régi Lenovo T60 typ. 1952 laptop, amit megakarnék csinálni az asszonynak netezni, de nem boldogulok. Az ali-n vettem bele egy Intel Core Duo T7200 as procit, DDR2 es 667Mhz es RAM-okat 2x2 GB. Papíron támogatja. Beletettem, elindítom, felbőg a hűtő és kikapcsol. Ötlet?

Ami benne volt proci azzal elindul, a BIOS-ig, de USB-ről bootolás már nem megy neki. Win10 et próbáltam feltenni. Pillanat törtrészéig látod a win logót, aztán fent a kis kurzor villog majd fél perc után átmegy a kép barnába és csíkozott lesz hoszzában. Onnantól csinálhat vele akármit az ember, csak kikapcs játszik. Gondolom az integrált videórésze kiégett vagy nem tudom.

TMIB
12-19-2022, 10:13 PM
Lehet videochip probléma, vagy alaplap probléma is. Laptopnál ez nem tudom mennyire végzetes. Laptopot még sosem szereltem, de láttam róla videókat és bonyolultabbnak tűnik mint a nagy gépek esetében. Laptop nem sípol vagy pittyeg valamit amikor elindult. PC gépeknél az szokta jelezni hogy mi a gond.

Túlmelegedés esetleg? Nem tudom a laptopoknál hogy van a processzor/VGA chip hűtése. (ha van egyáltalán)

Arroyo2077
12-20-2022, 12:20 AM
Sajna laptopoknál az előnyük a hátrányuk is. Minden integrált. A méretek miatt, csak nagy nehézségek árán javítható. Valóban lehet az alap is. De azt már nem veszek. Régebben akartam egy cyberdeck et pelican ládába összedobni, de ez is álom matad egyelőre.

TMIB
12-20-2022, 01:32 AM
Sajna laptopoknál az előnyük a hátrányuk is. Minden integrált. A méretek miatt, csak nagy nehézségek árán javítható. Valóban lehet az alap is. De azt már nem veszek. Régebben akartam egy cyberdeck et pelican ládába összedobni, de ez is álom matad egyelőre.

Az viszont baj ha kifizettél egy csomó mindent és végül nem sikerül bepöccinteni. Valami PC shop van a közeledben ahol rá tudnának nézni valami ésszerű összegért? Még az lehet egy megoldás.

Arroyo2077
12-20-2022, 06:18 AM
A proci meg a két ram kb ötezer forint volt. Ennyiért rá se néznek semmilyen pc szervízben.

coco
12-20-2022, 06:39 PM
Van egy régi Lenovo T60 typ. 1952 laptop, amit megakarnék csinálni az asszonynak netezni, de nem boldogulok. Az ali-n vettem bele egy Intel Core Duo T7200 as procit, DDR2 es 667Mhz es RAM-okat 2x2 GB. Papíron támogatja. Beletettem, elindítom, felbőg a hűtő és kikapcsol. Ötlet?

Biztos, hogy a gépben lévő BIOS verzió támogatja azt procit? Frissítetted? Tuti, hogy működőképes a proci? Egyáltalán nem pittyegett a gép?

Ami benne volt proci azzal elindul, a BIOS-ig, de USB-ről bootolás már nem megy neki. Win10 et próbáltam feltenni. Pillanat törtrészéig látod a win logót, aztán fent a kis kurzor villog majd fél perc után átmegy a kép barnába és csíkozott lesz hoszzában. Onnantól csinálhat vele akármit az ember, csak kikapcs játszik. Gondolom az integrált videórésze kiégett vagy nem tudom.

Ha látod a Windows logót, akkor megy az USB-bootolás. Elképzelhető, hogy az USB-s eszköznek van baja, hibásan lett kiírva a telepítő, stb. Ha az integrált grafikus vezérlő kiégett volna, akkor nem láttad volna a win logót :) Tutira jó a belerakott RAM?

Arroyo2077
12-20-2022, 07:22 PM
A BIOS frissítésre én is gondoltam, bár nem találtam hirtelen ehhez leírást, se BIOS frissítést. De még gépi kód sem jelenik meg vagy error, a speaker nem pittyeg nem is tudom van e benne. Elindul a hűtő , és leáll. Közben sötétség. Az eredeti 512 RAM-al is ugyanaz a hiba lefutása, memóriára ezért nem gondolnék.

coco
12-23-2022, 08:13 AM
Van benne speaker :) Tovább jut az eredeti procival?

Arroyo2077
12-23-2022, 08:24 AM
A BIOS-ig eljutok, de a bootoláskor már befagy a kép. Amíg volt rajta op, azt gondoltam, hogy az a hibás. Újraraktam, akkor is fagyott. Akkor tettem bele másik hdd-t azzal is. Az alaphoz meg a procihoz nem nyúltam még, de ennyi erővel vehetnék új gépet is.

coco
12-23-2022, 08:32 AM
Próbáltál memtest86-ot futtatni rajta?

Arroyo2077
12-23-2022, 08:38 AM
Még nem, csak a hdd-t.

P. Dude
01-05-2024, 09:07 PM
Tudnátok nekem segíteni ebben? Postal Brain Damaged minimum követelménye:

CPU: Intel i5 4th gen or equivalent.

RAM: 4 GB.

VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 780M or equivalent.

DEDICATED VIDEO RAM: 4096 MB.

PIXEL SHADER: 5.0.

VERTEX SHADER: 5.0.

FREE DISK SPACE: 4 GB.

Ez a minimum, sajnos ajánlott konfigurációt nem adtak meg. Aki jobban ért hozzá, szerintetek ha ez a minimum, kb. milyen konfig lenne az ideális?

Az én gépem:

Processzor: AMD A8 Pro-7600B 3,7 GHz

Videokártya: AMD Radeon R7 200 Series (2 GB)

Memória: 8 GB DD3-1600 DD3 SDRAM

Ezt mivel lenne érdemes fejleszteni, hogy kijöjjön egy erős ideális konfig a játékhoz? Videokártya 4 GB VRAM jó lenne.

TMIB
01-07-2024, 08:44 PM
Miután megvettem az új memóriát voltak leállások, kiírta néha hogy "out of memory". Nem sűrűn, de előfordult. Pár hete lefuttattam egy MEM-tesztet, eltartott egy ideig. Megvizsgálta rendesen, kiírta hogy tökéletesen működik. Hát, azóta valóban jó, nincs hibakód Netezés közben. :-) Nem tudom a MEM-teszt hogy működik, lehet hogy mindent letöröl belőle és "kitakarítja" az ellenőrzéshez? Úgy tűnik hogy megoldotta a problémát, ez a lényeg.

TMIB
02-20-2024, 12:49 PM
Ma bekapcsoltam a gépet és valami más lett a Google Chrome-ban a Youtubeon.

Automatikusan tölti a videókat, és ha az egeret egy thumnail fölé húzom akkor kattintás nélkül megnyitja a videót. Állatira idegesítő. Ráadásul mitől van ez? Én nem változtattam semmilyen beállításon, nem installáltam fel semmit. Nem is volt semmilyen frissítés, se Chrome-ban, sem a Windowsban.

Van erre valami megoldás? :confused:

---- OK, úgy tűnik hogy az egyik videó-letöltő add-on kavart be. Kikapcsoltam, most nincs baja a Youtube-nak.

-- Mégse jó. megint megnyitott egyet.

TMIB
01-16-2025, 05:51 AM
Megint jól megszívatott a Windows telepítő. MTB, GPT formátumú SSD-k. Hogy miért kell két fajta, nem tudom. GPT kell az USB-s installnak, MTB meg a BluRay-esnek? Hiába volt GPT-s az SSD-m, azt írta rá hogy nem az. AI adott ötleteket, de semmi se működött. Kapcsoljam ki ezt meg azt, de akkor meg azt írta rá a telepítő hogy a particiót nem látja, meg újat se tud készíteni. Aztán (úgy mint legutóbb), véletlenül sikerült. Úgy oldottam meg hogy töröltem a másodlagos Windowsban a particiót és nem csináltam újat. És akkor a Windows telepítő azt mondta hogy "oké, akkor ez itt egy üres lemez és majd én csinálok belőle particiót". És úgy végre összejött.

Igaz, fura a BIOS, mert ha csak az SSD-t adom meg neki, akkor azt mondja hogy nincs rajta rendszer. Az SSD neve + valami "bios boot manager" vagy mi a túró is megjelent, na akkor indul el az új Windows ha azt adom meg hogy arról bootoljon. De mire fel nem bootol simán az SSD nevét megadva? Franc se érti...

Telepítettem dolgokat, Google Chrome-ot, ezt azt. Aztán egyszer csak netovább. Se program nem települt, se a nyomtatót nem akarta látni, se semmi. Próbáltam mindent, de nem akart menni semmi. Vagy egy újabb órán át tököltem vele. Azt hittem én voltam a hülye.

Mondom oké, akkor megvárom a Windows frissítőt, ha már baromi sok frissítenivalója van. Nagy nehezen csiga lassúsággal meglett. Után meg működött minden telepítő és rögtön látta a nyomtatót is. Hogy előtte mi volt a baja, azt nem tudom. Nem írta ki hogy ha megy a Frissítő akkor nem megy más. Elég logikátlan, de mindegy.

Kb. 5 órám ment el vele eddig és még rengeteg feltelepítenivaló, beállítanivaló van rajta.

Régen azért 1-2 óra alatt fel lehetett dobni egy Windows-t, nem volt ilyen tökölős a művelet. Ez is bonyolultabb lett mint volt...

TMIB
01-18-2025, 09:34 PM
Megint egy...

Ki ez a pasas? A múltkor valami finessz edző, most meg ez. Sose hallottam róla, sose iraktoztam fel rá. Mégis itt van. Az angol csatornám fel van rá iratkozva.

https://www.youtube.com/@peternagy1194/videos

Ez is beszél étkezésről meg ilyesmiről. Vagy ez ugyanaz a pasas mint a múltkori? Hogy iratkoztatta fel a csatornáját? Én sosem iratkoztam fel rá, akkor hogy?

Ezt találtam:

https://support.google.com/youtube/answer/7404651?hl=hu

De az egyetlen Chrome kiegészítő az az adblock... Más nincs bekapcsolva. Két másik van, az egyik egy vírusirtó/rendszervédő, nagy név, az nem lehet. A harmadiknak meg semmi köze a Youtubehoz és az is nagy cég és megbízható. Meg angol csatornát miért íratna fel egy magyar nyelvű Youtubert csatornára?