View Full Version : PC szervíz
Vettem egy Blu Ray írót. Kb 1 éve még 200 dollár volt, mostanra 70-ért is lehet kapni. Ez az ár már alacsony volt annyira hogy vegyek egyet. Azt hittem hogy ez is olyan mint a DVD, hogy bedobom aztán játssza a filmet, de nem. Csak Power DVD-vel sikerült életre keltenem, de az se volt egyszerû.
Beszereltem a Blu Ray írót, de semmi nem akarta lejátszani a filmeket. A Power DVD se. Egyik lejátszó se írta ki hogy mi baja. A Power DVD-nél kiírta hogy rossz a régiós kód. Megjelölte hogy magyar kód van. Kutatni kezdtem és azt dobta ki a Google hogy mikor elõször teszi bele a gépbe valaki a Blu Ray lejátszót, akkor a rendszer automatikusan kiosztja rá a régió kódot. Régi magyar rendszer van, magyar kódot rakott rá. (Miért nem kérdezni meg a rendszer hogy mi legyen a kódja?) :rolleyes: Nem találtam információt hogy hogy lehet megváltoztatni. Aztán mégis, hogy Power DVD-ben. (Mi értelme van ennek? Egy lemez lejátszó program állítja át a mechanikai DVD lejátszót? Miért nem a Windowsban lehet ezt megcsinálni, a rendszerbeállításoknál?) Elõször nem engedte. Aztán egyszer csak gondolt arra és utána mégis át lehetett állítani. Azóta lejátssza a filmeket.
Az egyik gond, hogy csak Power DVD-ben. Ami lejárós és drága is.
A többi lejátszó azóta se megy vele. (Media Player Classic, VLC player.)
Van valami trükkje annak hogy ezekkel is le lehessen majd játszani a filmeket?
Dream_walker
05-01-2014, 07:14 AM
Helló!
Személy szerint utálom a bluray-t, nem ad annyival jobb minõséget, mint amennyivel több a macera vele...
Fájlkölcsönadós honlapokon is kerülöm a belõle rippelt formátumokat. Az avi meg az mp4 a gyengéim, azokat szeretem... :D
Videófájlok lejátszásához javaslom a kmplayer nevû progit. Ingyenes, és saját beépített kodekrendszere van, azaz szó szerint az összes létezõ videóformátumot lejátssza, azokat is, amik alapvetõen nem windows platformra készültek (aple, mac, meg a régi, elsõ generációs videósmobilok felvételeit is).
Játszik dvdt, blurayt, valamit a tömörített videófájlokat is, gond nélkül. A menüje rendkívül könnyen kezelhetõ (viszont profi, ezer féle opcióval), bár a legújabb verzió az én ízlésemnek már nagyon csillivilli, én a 3.0-t használom.
Eredeti filmjeim vannak, azokból egy pár Blu Ray, meg nem szeretek írni, de már annyi videó nyersanyagom van, hogy utálnám ha 4.5 GB-onként kéne õket lemezre írni. Így rámegy egy lemezre egyszerre 24 GB. Dupla layeresre 50-et lehet írni. Van 4 layeres is, de az enyém azt nem tudja. De szerintem én soha nem is írtam még duplát, DVD-ben se.
A KMplayert majd megnézem. Kell valami, mert ha lejár a Power DVD, akkor biztos nem fizetek érte 100 dollárt. :haha:
Medve
05-01-2014, 08:38 AM
Belehet állítani a régió kódot windows-ban. Illetve ez DVD régió, de gondolom Bluray-en is így lehet.
Igazad van. Megtaláltam, tényleg mutatja. :beer:
Medve
05-01-2014, 09:07 AM
A VLC tud Bluray-t is lejátszani. Azzal mi a probléma?
Tudna, de valamiért mégse játssza le a lemezeket.
Ezeket írja ki:
Blu-ray error:
This Blu-ray Disc needs a library for AACS decoding, and your system does not have it.
Your input can't be opened:
VLC is unable to open the MRL 'bluray:///J:/'. Check the log for details.
Valahonnan hiányzik egy AACS könyvtár. A LOG-ot próbáltam megnézni, de nem találtam semmit programon belül. (A TOOLS - MESSAGES helyen kell megnézni, de az egy üres lap.)
Medve
05-01-2014, 09:21 AM
http://vlc-bluray.whoknowsmy.name/ Ezt találtam, nem hivatalos kiadás, úgyhogy csak óvatosan vele.
A nincs lemezmenü kivan pipálva?
2560
Úgy is próbáltam, úgy se ment.
Közben találtam egy kis beszélgetést. 10 oldalon át szerencsétlenkedik vele mindenki.
http://forum.videolan.org/viewtopic.php?f=14&t=96787
Medve
05-01-2014, 09:31 AM
Próbáltad már teljesen letörölni a VLC-t és a legújabbat feltenni?
Ez a legújabb, pár órája töltöttem le. 2014 Február 5.-ei kiadás. Lehet elhalasztom. A lényeg hogy maga a Blu Ray író mûködik, csak a használata a szoftverek miatt majdnem lehetetlen. De remélem majd meg tudom valahogy oldani.
Medve
05-01-2014, 09:43 AM
Amit linkeltem, kipróbáltad? http://vlc-aacs.whoknowsmy.name/
Amit linkeltél, utolsó embernek mûködött. A 32-bites változat.
Valami változott. A 32 bitessel ezt írja ki:
Blu-ray error:
No valid processing key found in AACS config file.
Medve
05-01-2014, 09:55 AM
appdata/roaming/aacs/KEYDB.cfg -t próbáld meg. Mármint hogy az appdata-n belül a roamingba megcsinálni az aacs mappát benne a keydb.cfg-vel
Közbe rájöttem, hogy hülyeséget írok. Az %appdata% amúgy is a roamingba visz be :D
Annyit még megpróbálhatsz, hogy a KEYDB-t átírod kisbetûre.
Ha! Mûködik! Kösz a segítséget. :beer:
Nem tudom miért írták Az app-ba hiába tettem, de a Roamingba tettem és úgy már elkezdte lejátszani. Ráadásul hiába a 64 bit, mert a 32 bitessel megy. De lehet megpróbálom majd a másikkal is, lehet azzal is jó lesz. A lényeg hogy elindult.
A menü nem mûködik, de hogy a film elindul, már az is valami. Majd más lejátszókat is kipróbálok, hátha valamelyikkel megy majd a menü is.
Medve
05-01-2014, 10:03 AM
Ha a VLC a programfilesx86-ba van akkor a vlc 32 bites. Nem a windows bit rendszerére kíváncsi ez a megoldás. (Szerintem)
Nincs mit. Ez a szakmám. :D
Azért úgy írták, mert a mappa létrehozásához be kell lépni az %appdata%-ba ami a startmenü futtatás-ba írva egybõl az appdata/roaming-ba visz. :thumbup
Most próbáld meg a nincs lemezmenü pipálgatásokat. Hátha bejön az is.
Kipipálás nélkül elindul a film. Pipával megjelenik a menü kicsinyített képe és "befagy", nem lehet vele semmit csinálni. A gép nem fagy le, csak a kicsinyített kép úgy marad. De innentõl már nem olyan nagy ügy. 30 napig jó a Power DVD, addig meg majdcsak találok egy olyat amivel szintén megy a menü. :thumbup
Medve
05-01-2014, 10:15 AM
Esetleg a további beállításokban tudsz a menüvel kezdeni valamit. De szigorúan csak kipihent fejjel, nem hajnalba :D
Note: The latest VLC still doesn’t have menu support yet.
Amatorpe
05-01-2014, 10:28 PM
Azt nem tudom, hogy BD-t játszik-e, mert nekem olyan nincs, de ezt szeretem:
http://www.gomlab.com/eng/
Ja és ingyenes.
Van rajta már egy éve. A Superantispyware nagyon jó kis program. :beer:
Amatorpe
05-01-2014, 11:28 PM
Gomplayer=spyware (amikor teszteltem, telepített kémcuccot).
Jótanács: engedj rá a gépedre egy Superantispyware-t.
Kipróbálom majd, köszi!
Dream_walker
05-03-2014, 07:41 PM
A VLC tud Bluray-t is lejátszani. Azzal mi a probléma?
Nekem nem ez a szakmám, szóval lehet, hogy én most hülyeséget mondok, de tudomásom szerint a vlc is külsõ kodekpakkal megy. Illetve nem biztos, hogy külsõ a helyes megnevezése, de nem a progi része alapból, hanem valamilyen kiegészítõ plugin kell? Kéretik nem hangosan röhögni, ha nem így van :)
Én használtam linux meg windows alatt is, illetve használtam volna, mert a különbözõ h.lyeségek miatt hamar megváltunk egymástól.
A kmplayer esetében ilyen nem volt, évek óta nagy megelégedéssel használom, még az amúgy szökõévente egyszer felbukkanó quicktime videókat is kérdés nélkül indítja. Ráadásul dvd esetében a menü összes eleme közvetlenül a progiból elérhetõ, ha valamiért nem töltõdne be lejátszáskor. De betöltõdik :) Szóval én nem változtatok a jól bevált recepten :)
Amúgy Tulelo, ha a hely a gond, miért nem veszel külsõ vinyót? Vagy ha van vinyód régi gépbõl, akkor ahhoz usb-s dokkolót? Drága lenne nálatok a bluray-hez képest?
Azt nem szeretném mert a HDD az néhány év után kidobandó. A Blu Ray adattároláshoz kell, hogy valami meg legen 10-15 év múlva is. Mindig minden elromlik, kezd nagyon idegesíteni. Ezt a fejhallgatót is 70 dollárért vettem, eltelt néhány hónap és máris rossz. Elõször azt hittem hogy a drótja tört meg, de nem. Jobb oldali fül résznél érintkezési hibás lett. :duhos: A HDD is olyan, hogy eltelik valamennyi idõ, aztán lehet venni a következõt. Pedig mindig vigyázok rájuk. Csak reménykedem hogy ez a Blu Ray dolog beválik és a lemezen is tartósan rajta marad az adat.
Amatorpe
05-03-2014, 10:30 PM
Az én ismereteim szerint az otthoni írókkal optikai lemezre felvitt anyag jó ha 5 évig fenn van, utána már minden napért hálásnak kell lenni... (A gyáriakat nyomják, azok tovább bírják.) Talán jó íróval, jó lemezzel, jó progival, lassú írással kicsit több, de inkább bíznék 10 éves HDD-ben, mint 5+éves lemezben. (Most is van egy öreg 320-as a gépemben, és még eddig - lekopogom - nem volt vele baj...
Nekem 12 éves CD-im vannak, meg 10 éves DVD-im. Vagy talán még öregebbek. Nincs velük gond én írtam õket. :)
Dream_walker
05-04-2014, 06:38 AM
Azt nem szeretném mert a HDD az néhány év után kidobandó. A Blu Ray adattároláshoz kell, hogy valami meg legen 10-15 év múlva is. Mindig minden elromlik, kezd nagyon idegesíteni. Ezt a fejhallgatót is 70 dollárért vettem, eltelt néhány hónap és máris rossz. Elõször azt hittem hogy a drótja tört meg, de nem. Jobb oldali fül résznél érintkezési hibás lett. :duhos: A HDD is olyan, hogy eltelik valamennyi idõ, aztán lehet venni a következõt. Pedig mindig vigyázok rájuk. Csak reménykedem hogy ez a Blu Ray dolog beválik és a lemezen is tartósan rajta marad az adat.
Hát akkor ne hdd-t vegyél, hanem flash memóriásat, mint a pendrájvok vagy az sd-kártyák. Nem tudom, hogy azoknál hol tart a méretezés, de szerintem már elérhetõk terabájtos kapacitással is. MicroSd-bõl van nekem 32 gigás, és az kisebb terjedelmû, mint a telefonom simkártyája. Azokat beteszed egy faraday-kalitkába, hogy lehetõleg semmilyen elektromágneses térrel ne találkozzanak, és az idõk végezetéig jók. Elméletileg persze.
Medve
05-04-2014, 07:35 AM
Az a gond az SSD-vel, mert gondolom erre gondoltál, hogy ha sokat van használatban, az írás részére gondolok, akkor közel sem tart ki addig mint egy HDD.
Vannak már Terrás SSD-k 2 összeépített 512-es lévén, de közel 300e Ft-ot fizessen érte akinek 6 anyja van :D
Manapság már idõleges minõséget kapunk, ami annyit tesz, hogy a garancia lejárásáig nagyjából biztos nem lesz baj, utána meg biztos hogy lesz. Bezzeg régen... Vannak 10-15 éves HDD-im amik még mindig mûködnek.
Sajnos köztudatban lévõ, megfizethetõ tartós adattároló nincs, a kormányzati/katonai eszközökhöz meg nincs hozzáférésünk. A legtartósabban úgy lehet adatot tárolni, ha képeket/adatokat/könyveket kinyomtatva, zenéket ha erre valakinek szüksége van akkor bakeliten és a gyakorlati hasznú dolgokat fejben tartja az ember.
Szerintem.
raktaros
05-04-2014, 09:10 AM
Én a fontosabb dolgokat 3 helyen tárolom: gépemben HDD-n, SD kártyákon, külsõ HDD-n.
Régebben voltak gondjaim pár éves cd-kkel, így már nem nagyon bízom az optikai lemezekben.
Melóhelyemen most is javítanak komoly mágnesszalagos adattároló egységeket (Quantum, HP), gondolom van oka a dolognak hogy még mindig nem haltak ki...
Dream_walker
05-04-2014, 04:23 PM
Az a gond az SSD-vel, mert gondolom erre gondoltál, hogy ha sokat van használatban, az írás részére gondolok, akkor közel sem tart ki addig mint egy HDD. A legtartósabban úgy lehet adatot tárolni, ha képeket/adatokat/könyveket kinyomtatva, zenéket ha erre valakinek szüksége van akkor bakeliten és a gyakorlati hasznú dolgokat fejben tartja az ember.
Arra gondoltam. Meggyõztél, én hajlok a szakmai tapasztalatok elfogadására :) Van másfél mázsa régi bakelitem, azok újraírhatóak? :D
Medve
05-04-2014, 04:37 PM
Ess neki hõsugárzóval, azt hallottam, hogy az azon a megadott frekvencián sugároz, ami a bakelitrõl tudja törölni az adatokat. :cool:
bögre
05-18-2014, 10:28 AM
Hali!
Nagy segitségre lenne szükségem. Eléggé analfabéta vagyok a gépekhez. Szoval nem akar müködni a CD meghajto. Kicsréltem már 5 féle volt ben. Néha müködik de általában csak felpörög csinál valamit és semmi. Ezzel nem is volt gond. De most ujra akarom tenni a gépem.
De nem akarja a CD meghajtorol inditani a cuccosokat inditáskor. Pedig elsödlegesnek a CD van a biosban beálitva.
Cserélgettem a CD meghajtokat a szemet is probátam megpucolni és semmi.
Medve
05-18-2014, 10:56 AM
ATA/SATA kábel meg a táp benne van rendesen?
bögre
05-18-2014, 11:19 AM
Benne persze.
Medve
05-18-2014, 12:37 PM
Alaplapból nincs kimozdulva? Próbáltad már átkötni másik alaplapi csatlakozóba?
bögre
05-18-2014, 02:11 PM
Az alaplap csatlakozot beprobálom. Nem is tudtam hogy van másik csatlakozo! :)
Ma tönkrement barátnõm gépében a videokártya. Elõször az újabb, aztán néhány hónapra rá a régebbi fajta. Hiába mondtam és mondom neki hogy néha portalanítsa, meg takarítsa ki. Remélem hogy a mostani kártya amit rendeltem kibír majd 4-5 évet.
Kerestem fejhallgatót is magamnak, de még az 5 csillagos értékelésûeknél is komoly panaszokat írnak. Olyat meg nem akarok venni ami elromlik, vagy gyenge minõségû. Egy JVC-t nézem, de arra azt írták hogy a basszus gyenge. Sok a túl nagy, a gyenge vékony drótú, az olyan ami eltörik az ember fején. Miért nem lehet minõségi, megbízható dolgokat gyártani? Ha drága akkor legalább legyen tartós. Megértem ha egy 10 dolláros dolog 1 év után eltörik, de ha 50-80-100 dollár valami akkor miért nem tart ki éveket?
Amatorpe
05-25-2014, 11:55 PM
Mert akkor nem vennél másikat egy év múlva, és nem lennél jó fogyasztó...
Azt tudom, de ez legyen érvényes az 5 dolláros olcsó szemétre, de arra ami egy vagyonba kerül. Lassan már az is csoda hogy az épületeket nem úgy rakják össze hogy egy éven belül az emberek fejére dõljenek.
Medve
05-26-2014, 03:00 PM
Ha valaki drágán készít réteg eszközöket, nyilvánvaló nem fogja örök életûre csinálni, mert amikor telítõdik a piac már senki nem fogja megvenni :D
Az én videókártyám majdnem 10 évet bírt ki. Az újnál pedig realista módon örülök ha a garancia idejét kihúzza.
A Hellraiser eredeti DVD-met se nagyon akarja lejátszani az új Blu Ray. Kiírta folyamatosan hogy Copy Protect Fail. Aztán átmásoltam néhány fájlt gépre. Töröltem a fájlokat, utána meg lejátszotta a filmet. Másnap ugyanígy történt a második résszel (ugyanazon a DVD-n volt). :rolleyes: A régebbi 30 dolláros DVD lejátszó sose csinált ilyet. Persze nem nagy ügy, de azért zavaró. Fõleg hogy nem logikus hogy egyszer nem játssza le, aztán meg igen.
Medve
07-04-2014, 03:08 PM
Kihívás teljesítve. Összeraktam öcsémnek egy gépet a semmibõl. Pontosabban a másoknak már nem kell nem mûködõ alkatrészekbõl. Fk yeah :D
fixy007
08-12-2014, 08:36 PM
Segítség!
Ma cseréltem a telefonomban a micro sd kártyát(32gb-os). Mikor formázni akartam azt vettem észre hogy FAT32 és lemezfoglalási egység mérete 32kilobájt. A régi kártyám(8gb-os) FAT32 DE lemezfoglalási egység mérete 16kilobájt. Ennek van valami jelentõsége??? Hogy forrmázzam?
Köszönöm!
A. L. Ias
08-12-2014, 09:04 PM
Szia!
Számodra lényegi különbség nincs. A különbség a blokkméret. A formázáskor ekkora "boxokra" darabolja a partíciót és ez alapján készíti el a katalógust róla. Amikor egy állományt másolsz rá, akkor ezeket a blokkokat tölti fel vele és vezeti be a katalógusba, hogy melyik állomány melyik blokkokat foglalja. Az állományok természetesen nem 16 illetve 32 kiBi-vel osztható méretûek. Így általában az utolsó blokk csak részben lesz feltöltve. A megmaradó üres hely "elveszik", más állomány részét már nem írja bele a rendszer, mert a katalógus nem tudja feldolgozni. Minél nagyobb a blokkméret annál több lesz az elveszett hely. A kicsi blokkméret sem jó, mert nagyon hosszúra nyújtja a katalógust aminek lassú és nehézkes lesz a használata.
Én a helyedben hagynám az alapértelmezett méretet.
De amennyiben mégiscsak saját magad akarod eldönteni a méretét akkor parancssorból is tudsz formázni (WIN 8.1 esetén, de szerintem Win7 is parancssorában is használható és remélem nem gépelte el, majd kijavít valaki):
FORMAT (kártya meghajtójának betûjele): /FS:FAT32 /A:(512/1024/2048/4096/8192/16K/32K/64K/128K/256K) /Q
Az A: értéke a blokk mérete Byte-ban, a neked tetszõt válaszd ki.
fixy007
08-12-2014, 09:21 PM
Köszönöm! Akkor nem piszkálom!
Újra lesz start menü a Windows-ban.
http://index.hu/tech/2014/08/22/szeptember_30-an_jon_a_windows_9/
:cool:
"A számítógép füsttel mûködik. Ha kijön belõle a füst, utána már nem mûködik."
A miénkbõl kijött.
Azt mondta barátnõm, hogy ült a gép mellett, nagyon meleg volt, aztán egy olyan hang jött ki a gépbõl mint egy pisztolylövés, meg tûzijáték ropogás, aztán füstszag volt.
Melyik az amelyik pukkan? Én a központi egységre (tápra) gondolok. Azt tudom hogy ha áramszünet miatt van probléma, akkor csak kattan egyet, aztán nem kapcsolódik be. Viszont túlmelegedés miatti géphalálom még nem volt. (Egy leolvasztott chip-et kivéve.) Tápegység probléma? A processzor vagy a videokártya gondolom hogy csak leolvadt volna, mert nincs ami pukkanjon bennük. Ti mit gondoltok? Szerencsére van itt egy régi laptop, úgyhogy most azt használja. Mielõtt bármit megvizsgálnék, megkérdem hogy szerintetek is az lehet-e a gond.
Az biztos hogy elég meleg volt az elmúlt pár napban és a gépe is elég hangosan hûtött.
http://www.onlineforextrading.com/blog/wp-content/uploads/2009/04/computerexplodes.jpg
Dream_walker
08-26-2014, 06:33 AM
Elméletileg a processzorban van olyan rész, ami kipukkanhat a hõtõl.
Ha meg hangos a hûtõje, az annak a jele, hogy tele van kosszal.
Én háromhavonta elviszem a gépet szervízbe, ahol 2-3ezer forintért kitisztítják, teljesen szétszedve. Rengeteget számít, fõleg laptopnál (asztali gépbe belenyomom én is a porszívót, de az ugye más téma :D ). Amikor pedig az íróasztalon használom, akkor ráteszem egy kínai gagyi 1500 forintos hárompropelleres laptophûtõre.
Akkor processzor is lehet. Vagy 3 éves gép, úgyhogy egy új proci talán olcsóbb is lenne mint egy új tápegység. Gondolom hogy megtalálom majd a problémát, már csak szagról is. Ha meg a processzor halt meg, akkor valószínûleg az olvadást is lehet majd látni rajta.
Nálunk 80 dollár az alap, hogy egyáltalán belenézzenek a gépbe. Úgyhogy inkább én javítom meg. Ha nem vagyok biztos abban hogy a processzor vagy a tápegység ment tönkre, veszek mindkettõt. Még mindig olcsóbb mint elvinni szerelõhöz.
raktaros
08-26-2014, 08:37 AM
A mai cuccokban nagyon gyakran az elektrolit kondenzátorok adják fel. Jobb esetben csak tönkremennek (általában a tetejük fel is púposodik, így felismerhetõ) de néha el is durrannak. Nézd meg az alaplapon és a tápban. Szerintem alaplapon érdemes cserélni, tápnál inkább az egész tápot.
Azért is a táp a gyanús, mert nálunk 1 - másfél évente tönkremegy egy. Az áramhálózat nem a legmegbízhatóbb.
A. L. Ias
08-26-2014, 11:29 AM
Saját tapasztalat és vélemény, hogy szinte biztosan (90-95%) a táp a ludas. A leírt jelenség leginkább tápmegfutásra hasonlít. Felborult a táp fesz. vezérlése és a kimeneti értéknél nagyobbat (sokkal nagyobbat) adott le. Ebbe belehal a táp (jó esetben csak az), saját kimeneti oldalát eldurrantja. Rosszabb esetben a kimenõ feszültség eléri a gép alkatrészeit és azokat is (vagy csak egy részét) tönkreteszi.
A hõterhelés miatt a processzor nem ilyen hibajelenséget produkál. Egyrészt a mostani alaplapok már rendelkeznek hõvédelemmel, amik minimum csipogtatják az alaplapot vagy le is kapcsolják a gépet. Ha esetleg ez nem mûködne akkor is az emelkedõ hõ miatt hibázna a proci, ami szoftverhibákat okozna. Program majd rendszerfagyás, "kékhalál". Ahhoz, hogy fizikailag sérüljön a hõtõl, ahhoz a hûtõborda nélkül kellene használni, de akkor is hamarabb fagy meg a rendszer.
Keríts egy jó tápot! Ne Wattra, hanem kilóra vedd. Ami nehéz, abban van megfelelõ trafó és nem "elektronikával" bûvészkedik le a feszültséget. :) És reméljük a legjobbakat, hogy nem vitt magával semmit a táp. De a szikrázás miatt én számítanék további hardvercserére is.
(Szerintem.)
Tényleg. Az alaplap az világít, ha a táp be van kapcsolva. Ez nem sokat jelent, ugye? Gondolom hogy annyi energiát lead a táp hogy a led felvillanjon, de azzal kifújt és annyi áram már nincs hogy magát a gépet elindítsa. Mit gondoltok? Így lehet?
mzperiksz
08-27-2014, 04:36 AM
Ha van feszultseg merod fogj egy kis darab drotot, es a tapegyseg alaplapi focsatlakozojan zard ossze vele a zold es fekete pontokat.
http://www.mupuf.org/images/wt-rpm/connector_atx_pinout.gif
Ez elinditja a tapot, es meg tudod merni a leadott feszultsegeket.
A fekete-sarga pontok kozt 12V, a fekete-piros kozt 5V kell hogy legyen.
http://www.smpspowersupply.com/ATX-connectors.JPG
Elotte a tapagyseget szedd ki a gepbol, vagy kossel le rola mindent.
Pityubá
08-27-2014, 06:57 PM
Azért is a táp a gyanús, mert nálunk 1 - másfél évente tönkremegy egy. Az áramhálózat nem a legmegbízhatóbb.
Javasolnám néked is a szünetmentes tápegység beiktatását, én régóta használok tök alap szünetmentest (15percet bír hálózat nélkül)
Sajna én anno megszívtam, alaplap, proci, memória ment a szemétbe. Örülhettem a wincsin megmaradt adataimnak.
A szünetmentes táp azóta 4x váltott akksira, kiiktatva a feszültségcsúcsokat, hallani lehetett a kettyenést az átkapcsoláskor. Szóval teszi a dolgát. :thumbup
Ahogy sejtettem, a tápegység volt rossz. Szagról nem éreztem rajta, de mindig az a gond nálunk. (Meg talán kétszer volt memóriahiba.) A lényeg hogy a gép újraéledt és mûködik.
Medve
09-06-2014, 08:01 AM
3784
Az egyik Chrome-ba készült a másik firefoxban.
Medve
09-14-2014, 08:06 PM
Lenne egy kérdésem, ami inkább anyagismeret mint számítástechnika. Az optikai meghajtók és floppy meghajtók külsõ borítása milyen fémbõl van?
fater.lajos
09-15-2014, 01:44 PM
Tegyél rá mágnest, és kiderül, hogy egyszerû vaslemez. Én bontott számítógéprészeket sok mindenre használok. Könnyen vágható hajlítható. S a használatból tudom, hogy nem rozsdaálló acéllemez.
Medve
09-25-2014, 05:14 PM
Sikerült öcsémnek a gépét felújítani. Socket 476 1.6 ghz-rõl AM3 2.9 Ghz-re.
Linux és Apple a jó, mert azok nincsenek tele biztonsági résekkel mint a Windows.
http://index.hu/tech/2014/09/25/felfedeztek_az_eddigi_legdurvabb_sebezhetoseget_ba sh/
:haha:
mmilan21
09-25-2014, 09:04 PM
Linux és Apple a jó, mert azok nincsenek tele biztonsági résekkel mint a Windows.
http://index.hu/tech/2014/09/25/felfedeztek_az_eddigi_legdurvabb_sebezhetoseget_ba sh/
Akkor inkább Linux Tails. Az Apple-ben van pár hátsóajtó+megfigyelési lehetõség ezért inkább nem használnám.
A Linux viszont szabad szoftver, nyílt forrású és legalább száz disztrubició/változat érhetõ el belõle, lehet választani és a 97%-uk ingyenes.
A Linuxban javítják a legtöbb hibát havonta, mivel nyílt forráskódú, így akik értenek hozzá azok jelentik a hibákat + nem kell várni a javításra a patch keddig sem.
A szoftveres támogatása is fejlõdik, egyre jobb minõségû szoftverekkel. Hatékony energiagazdálkodás és biztonság terén is. Magyar nyelv is elérhetõ a legtöbb verzióhoz.
Amúgy a Májkrém$zoft stratégiája (ami a szoftverfejlesztést illeti) nem valami hatékony. Az általam használt Win8.1 belassult, jól láthatóan szoftveresen le volt korlátozva. A Windows 7 esetén ez minimálisan jelentkezik. Tele van letörölhetetlen extrákkal amit én nem használok, ezért használom újra a Windows 7-et.
A Linuxnál csak tudni kell mit készülsz letörölni, mert a rendszermagot leszámítva szinte minden moduláris.
Ami a legjobban tetszik több hónap után is ugyanolyan gyors a Linux alapú rendszer, mint újkorában. Volt is fél év Linux only idõszakom.
Nem kell rá CCleaner, töredezettségmentesítõ, vírusirtó. Csak egy tûzfal meg hogy tudd a root jelszavad, annyi. Tartalék/másodlagos rendszernek is tökéletes.
Jelenleg Windows 7-et használok, de bármikor átválthatnák Linuxra - pendrive bedug, live Linux indul és már használhatom is.
A Windows a programok és néhány játék miatt van feltelepítve. Linuxon viszont egyenlõre kevesebb program/csomag elérhetõ, 60-65 ezer környékén van ez a szám.
Ez itt nem rábeszélés akar lenni, hanem valóéletben megismert tapasztalatok.
Pityubá
09-25-2014, 09:38 PM
Pendrájvomon van Live XP (http://users.atw.hu/livexptuning/index.html) és Puppy linux (http://users.atw.hu/livexptuning/Blog.html). (olvasd el amit a blog oldalon írok róla, van letöltési link) Persze CD-re is fel lehet írni.
Plop Boot Manager (http://www.plop.at/en/bootmanager/download.html)-rel választom ki melyik induljon.
Tökéletes rendszer helyreállításhoz biztonsági mentés készítéshez, összeomlott géprõl adatokat lehet lementeni, vagy tök üres új gépet kipróbálni STB..
Akit érdekel, hogy is készíthet magának Live XP-t menjen a honlapomra mindent leírtam ami kell hozzá.
UI.: amikor a honlapot készítettem még nem Pityubáként ismertek a neten, régvolt tán igaz sem volt. :D
3910
Nem tudom. Bármi lehetséges. :)
Medve
09-27-2014, 09:31 AM
Ma ezt az érdekességet találtam facebook-on, miközben az oldal forrását nézegettem.
3912
Medve
09-27-2014, 09:40 AM
Nem szándékoztam semmi komolyat csinálni, csak a kit ismerhetek ablakot blokkolni mert már idegesít. Szerintem aranyos dolog ez a figyelmeztetés. Mint annak idején a szuneteltetes.t-home.hu -n volt egy hasonló dolog. A forráskódba az oldal fejlesztõi elrejtettek egy üzenetet. "Kódoltuk mi, olvasod te. Kódolnád te? Látogasd meg xy.hu/carrier honlapot" :)
Medve
09-27-2014, 10:21 AM
Nem próbáltam 2 okból kifolyólag. Egyfelõl mert az adblock ezen részérõl még nem hallottam, másfelõl meg ami egyszerû abban nincs poén. :D
De most kipróbáltam, egyszer eltünteti de frissítésnél újra elõjön.
Remélem a fórumon nem adblockoltok! :D
Medve
09-27-2014, 10:35 AM
1600*900-as felbontásnál már annyira jelentéktelenek a reklámok méretei, hogy nem látom értelmét használni. :)
"The Ink Absorber is almost full"
Mondja a nyomtatóm. Valami olyast írnak rá, hogy meleg, szappanos vízzel ki kell mosni, de technológiailag nem hangzik túl profin.
http://smallbusiness.chron.com/clean-canon-ink-absorber-57609.html
A világért se panaszkodnék rá, szerintem vagy 6000-szer nyomtattam vele és ez egy 50 dolláros nyomtató, ráadásul az évek alatt le is esett párszor, amit férfiasan viselt és meg vagyok elégedve vele. Csak remélem hogy ezt a szappanos vizes dolgot is túl fogja élni. (Fõleg hogy 2 napja vettem bele új nyomtatótintát, ami nem volt olcsó.) :hogymi: Gondolom hogy muszáj lesz megpróbálnom a meleg vízben mosást, mert minden kinyomtatott papírnál megáll és hibát jelez.
fater.lajos
11-12-2014, 07:15 PM
Ne félj tõle. Én forralással vízkõmentesített mosogatószeres vízzel pucolom meg mindig a gumi görgõket is. Amikor száraz, be szoktam vékonyan hintõporozni. A festékadszorbernél a hintõport hagyd ki.
Nem tudományos, de nekem bejött.
..
Ez könnyen ment.
I have a ip2600 that has had the waste ink absorber msg come up twice. After trying several recommended fixes involving pressing the Resume key twice then 4 times, etc., I've found the perfect solution. Start by cleaning the waste pads with tweezers, etc.
1. Press Power Off
2. Disconnect Power Cord
3. At SAME TIME, Press & HOLD Power Key while re-connecting Power cord
4. Release the Power button
5. Press the power button again
This will work!
Tényleg nem ír ki több hibaüzenetet. :admire:
Medve
11-21-2014, 06:15 AM
Múlthéten volt egy áramszünet a településen míg nem voltam itthon. Mire hazaértem konstatáltam, hogy az áramszünet következtében tönkrement a routerem. Ma vett rá a lélek hogy szétszedjem, megnyugvással láttam, hogy a matrica a nyákon megvan égve és egy H2001DG chip fel van puffadva. A router még mûködik úgy ahogy, lásd: Internetet csak annak oszt, aki manuálisan statikus DHCP-be van beállítva, a LAN4 port szellemport lett, mert úgy érzékeli mintha lenne csatlakoztatva rá valami. Ellenben a LAN portok közül egyiken se küld ki semmilyen hálózatot. Ez egy TL-WR740N router. Az idejét leszolgálta, szóval nem neheztelek rá, mert tönkre ment. Helyére egy Tendát vettem, eddig tökéletesen szolgál.
Nálunk is tönkrement egy switch, nagyjából 2 hete. Nem ment a Net napokig, a letöltés villámgyors volt, de a feltöltés meg se indult Speedtest-en. Nem tudom mi lett a baja, talán nálunk is áramszünet gond lett, mert volt a múltkor néhány áramkimaradás. De a másik switch mûködik, úgyhogy nem nagy veszteség. :)
Csak én vagyok az egyetlen, aki nem tudja hogy mire jó a hashtag? #idontknow #wtf #hashtag
Azt észrevettétek hogy a videókat nézve Youtube-on listaként jeleníti meg? És hiába van ott hogy továbbjátssza, vagy megálljon ha véget ért, mert egy ideje nem mûködik az se. Hiába klikkelsz arra hogy ne játssza le, mert akkor is elkezdi a következõ videót.
Az egész funkciónak nem is kellene léteznie. De ha már megírták és mûködött, akkor hogy tudták elrontani?
- Írjunk scripteket amiket senki se kért. Legyenek zavaróak.
- Kész.
- Tényleg és mûködik is. Most meg rontsuk el.
- Kész.
- Jó, így nem csak hogy idegesítõ, de nem is lehet lekapcsolni. Tökéletes.
Így csinálják? :hogymi:
Dream_walker
01-27-2015, 09:37 AM
Csak én vagyok az egyetlen, aki nem tudja hogy mire jó a hashtag? #idontknow #wtf #hashtag
Cimkeként funkcionál, keresõszóként.
Azt értem, de az csak 1 dolognál jó? Mondjuk csak Twitteren? Mert hashtag-eznek néha Youtube-on is. Ha nem jelöli a hashtag-et a Google külön, akkor semmi értelme például Youtube-on használni, mert ha elé teszi a #-t az a szó pont annyit ér # nélkül is. :)
Dream_walker
01-27-2015, 09:52 AM
Nem guglis keresõszó :)
Úgy mûködik, mint a blogszolgáltatóknál a cimke. Te tudsz oldalon belül szûkíteni, keresni a tartalomban a segítségével. A tubén gondolom azért csinálják, mert azt hiszik, hogy mekkora menõ dolog már. De mivel te is megmondtad, mennyi értelme van másik platformon használni, nagyjából be is lõheted a szellemi színvonalat ilyen esetben :D
Medve
01-27-2015, 12:33 PM
Azt észrevettétek hogy a videókat nézve Youtube-on listaként jeleníti meg? És hiába van ott hogy továbbjátssza, vagy megálljon ha véget ért, mert egy ideje nem mûködik az se. Hiába klikkelsz arra hogy ne játssza le, mert akkor is elkezdi a következõ videót.
Az egész funkciónak nem is kellene léteznie. De ha már megírták és mûködött, akkor hogy tudták elrontani?
- Írjunk scripteket amiket senki se kért. Legyenek zavaróak.
- Kész.
- Tényleg és mûködik is. Most meg rontsuk el.
- Kész.
- Jó, így nem csak hogy idegesítõ, de nem is lehet lekapcsolni. Tökéletes.
Így csinálják? :hogymi:
A helyzet az, hogy a https://www.youtube.com/watch?v=MVbeoSPqRs4 féle link nem nyit meg listát, ahhoz https://www.youtube.com/watch?v=tqFWtNSSU44&list=PLN2ZW0DrP0BnSP6LNH4kxED3_MJ9PfZsx&index=1 ilyen hosszú link kell. A google ugye úgy gondolja hátha érdekel. Én HTML5 blokkolót használok és nekem 99%-ba lista nélkül nyitja meg. Az automata lejátszást ki lehet kapcsolni, de mikor a listában megnézel egy másikat az magától bekapcsol.
Nekem a kikapcsolás mûködött, de kb. 1 hete nem mûködik. Klikkelek rá, nem lesz fehér a jelzés, mindig ugyanolyan színû. A másik nagyon jó, hogy nem lehet keresni valaki videói között. Ha tudod hogy valakinek van egy videója, aminek valami neve van. Emlékszel rá, de hiába mész a videói közé, mert nem tudsz ott rákeresni semmire.
Medve
01-27-2015, 07:50 PM
Megnéztem, és tényleg nem mûködik. Na jó az az igazság, hogy nekem ki se jelzi az automata lejátszás kikapcsolását. :D De keresni továbbra is tudok egy adott csatorna videói között.
49724973
Eszembe jutott hogy régen még nagyon tolták ezeket a monitorszûrõket.
http://s1.olcso.hu/public/images/product/9/5/2/5/600x600_952571051.jpg
Volt ezeknek valami értelme? Mindenféle sugárzásról beszéltek, meg hogy a szemet védte, de szerintem ez csak kamu volt. A szem azért romolhat, mert mindig ugyanarra a távolságra fókuszál. A távolságon a szûrõ nem változtatott. A régi monitorok képe remegett. De az szûrõvel együtt is remegett. Viszont a szûrõ zavaró volt, sötétítette a képet, ami még a szemet is zavarta, nem beszélve arról, hogy akkor már nem csak a monitor koszolódott, hanem a szûrõ is, ráadásul két oldalról! :hogymi:
mmilan21
01-28-2015, 01:17 PM
Eszembe jutott hogy régen még nagyon tolták ezeket a monitorszûrõket.
Viszont a szûrõ zavaró volt, sötétítette a képet, ami még a szemet is zavarta, nem beszélve arról, hogy akkor már nem csak a monitor koszolódott, hanem a szûrõ is, ráadásul két oldalról! :hogymi:
Megoldhatták volna úgy mint az lcd paneleknél a tükrözõdéscsökkentõ fóliákkal is csinálják manapság. Ráégetik, ráragasszák és nem koszolódik alatta.
WestBam
01-28-2015, 02:12 PM
Ezt a kõ régi monitorokra kellett feltenni, az "újabb" crt-k megkapták a mindenféle bevonatokat, azokra nem kellett ilyet szerelni. Biztosan volt haszna és nem csak urban legend szinten mûködött a dolog. Amúgy ami nekem volt anno annak volt még kivezetékelve földelés is. Sokaknak hihetetlen de zöld szinû volt az elsõ monitorom és tudott pár sötétebb árnyalatot és ennyi. Olyan mintha fekete-fehér lett volna de nem szürke volt az alapszín hanem zöld :)
Ma már szinte elképzelni is nehéz.
Forrai
01-28-2015, 02:24 PM
Nekem is zöld-fekete volt az elsõ monitorom:)
raktaros
01-28-2015, 09:49 PM
Én hasznosnak éreztem, kevésbé égette a szemem a monitor. Felszereléskor nem tûnt fel változás, csak mikor takarításnál véletlen eltörtem, utána :(.
Mikor lecseréltem újabbra, nagyobbra, azon már nem éreztem szükségét.
Megint újított a Youtube? Néhány nappal ezelõttig mûködött a hozzászólás szerkesztése. Most már nem mûködik. Ráklikkelek, bejön, átírom, aztán klikk, de tölt és nem menti el. :rolleyes:
De a "watched" se mûködik. Nem írja ki a videókra hogy melyik az amit már láttam. :huuu:
Megint egy újítás. A megjelenõ feliratokat le lehet ugyan kapcsolni, de a bekapcsol-kikapcsol gombok fel lettek cserélve. Miért? Ki tudja. Viszont így hogy meg lett szokva az évek alatt, így most már van egy újabb idegesítõ dolog, mert a bekapcsolja kattint mindenki, mikor ki akarná kapcsolni. Ez olyan mintha azt mondanák, hogy holnaptól minden gépjármûnek az ellenkezõ sávban kéne haladnia. :hogymi:
WestBam
02-01-2015, 10:02 AM
Sokat van szó mostanában a youtube-ról. Ehhez kapcsolódóan lenne egy tippem:
Ha problémás a youtube videólejátszás érdemes megpróbálni a flash felületet átállítani html5-re.
Ezt ITT (https://www.youtube.com/html5?hl=hu) lehet megtenni.
Aki nem érti és jól megy neki a videónézegetés az ne is foglalkozzon ezzel a hozzászólással ;)
Mert én annyira szerettem a régi Youtube-ot. Úgyhogy én sokat beszélek róla. :)
A dolog nálam be van kapcsolva.
"The HTML5 player is currently used when possible."
Az megvan hogy a Skype a 7-es verziótól már nem P2P küldi a fájlokat, hanem feltölti egy szerverre, ahonnan nem lehet õket letörölni?
"As part of Skype's move to a cloud-based architecture, pictures sent via chat are now uploaded to the cloud. All of our Skype clients are currently moving to this new cloud-based architecture, and once we complete the rollout, your pictures will show (as normal) inside the conversation. For the moment, to view the picture that your contact sent, all you have to do is click the link and log in."
https://support.skype.com/en/faq/FA34458/why-don-t-i-see-the-picture-my-contact-sent-me
Úgyhogy ha fájlküldésre használtad a Skypot, most már felejsd el. Ha nem akarod hogy a családi fotóid, fotók az otthonodról, mûvészi fotóid, fényképek a barátaidról, családi eseményekrõl, kutyádról, macskádról, barátnõdrõl, munkahelyedrõl egy szerverre kerüljenek (iCloud) úgy hogy nem is tudod õket letörölni, vagy munkahelyi fájlok és más dolgok, akkor ne használd fájlküldésre, képküldésre, videóküldésre a Skypeot. Küldj mindent emailben, mivel az MSN Messgerer már rég megszûnt, más lehetõség meg nem igazán van. A Skype-ot is sikerült tönkretenniük.
Amúgy azt tudjátok hogy az iCloud az, ami állandóan benne van a hírekben, mert folyamatosan feltörik a hackerek?
WestBam
02-06-2015, 12:04 PM
Az iCloud az apple felhõje, az ms felhõje a onedrive.
Valóban fel szokták törni õket de nem nagyobb az esélyed arra, hogy a te cuccaid fogják vinni mint annak, hogy rád esik egy meteor ;)
Persze ha nem állsz megfigyelés alatt. Akkor nagyobb a valószínûsége de akkor sem feltörik hanem dobnak egy levelet a szolgálatónak aki szépen kiadja a felhõdben tárolt adataid nekik. Akkor vagy csak biztonságban, ha kikapcsolod a wifit és kihúzod a lan kábelt, nincs bekapcsolva a BT :D
Paranoia rulez :haha:
iCloud vagy Cloud, mindegy. A lényeg nem az hogy hol tárolják, hanem hogy egyáltalán tárolják. (Magyarul ellopják és megtartják.)
Én utánajártam és százával olvastam a felháborodott emberek hozzászólásait. Az egyik azt mondta hogy a munkája miatt nemzetközi törvények kötik és most hogy rájött hogy a fájlok másik ország szerverére kerültek, õt ezért akár letöltendõvel is sújthatják. Mivel a Skype nem értesítette errõl az embereket, így õ nem is tudott arról, hogy a fájlok másik ország szerverére kerülnek és ott elraktározódnak. Nagyot szívhat vele, az állásába és a szabadságába is kerülhet. De a többi hozzászóló is ideges, mert rájöttek hogy a családi fotóik meg mindenük egy szerveren van ahonnan nem lehet letörölni. Meg hogy ígéretet kaptak arra hogy törlik a képeiket, de 3-4-5 héttel késõbb még mindig ott vannak a képek.
Nem tudom, de ez szerintem adatlopás. Biztos jogi kiskapuk vannak meg minden, de attól a tényeken ez még nem változtat. Az emberek egymásnak küldenének fájlt, ehelyett egy ismeretlen szerver "leszívja" a fájlokat, megtartja és nem engedi hogy a fájlok tulajdonosai töröljék.
Nem paranoia, szerintem az adatlopás törvényellenes, morálisan meg aztán végképp helytelen.
Ez olyan mintha valaki a tudtodon kívül fogná a telefonodat és átküldene róla minden-t a saját telefonjára. Képeket, videókat, telefonszámokat, személyes dolgokat, munkahelyi információkat. Aztán véletlenül rájönnél hogy ez megtörtént, mire mondaná a tolvaj, hogy jó, majd letörli, talán, de lehet hogy nem. És nem törölné le.
Dream_walker
02-06-2015, 03:30 PM
a szkájpról azt elmondanám, hogy win8 alatt már csak mikroszoft fiókkal lehet használni, aminek értelmét nem látom, talán azt, hogy ha kilépsz belõle, akkor sem lépsz ki tulajdonképpen, mert mindenki más úgy látja, hogy fent vagy, ez nyilván hasznos meg minden
bár én egy programot akkor akarok futtatni, mikor elindítom, és mielõtt leállítom, úh mióta win8-cal is dolgozok, azóta nem nagyon ment a szkájp, mert a k.rva anyjukat, így röviden összefoglalva...
MacIver
02-06-2015, 03:52 PM
Használjatok Jitsi (https://jitsi.org/)-t, kb. ugyanazt tudja, nyílt a forráskódja, tehát nincs benne adatlopós trükközés, ráadásul titkosított is a kommunikáció (nem úgy, mint a skype-nál, hogy a microsoft és az összes hárombetûs megkapja és letárolja a beszélt/küldött tartalmakat automatikusan).
raktaros
02-06-2015, 04:13 PM
Használjatok Jitsi (https://jitsi.org/)-t, kb. ugyanazt tudja, nyílt a forráskódja, tehát nincs benne adatlopós trükközés, ráadásul titkosított is a kommunikáció (nem úgy, mint a skype-nál, hogy a microsoft és az összes hárombetûs megkapja és letárolja a beszélt/küldött tartalmakat automatikusan).
Köszi, épp valami alternatíva kellene, mert pár napja küldött a google egy üzenetet a gtalk-on, hogy február 16-tól megszûnik, váltsak hangouts-ra.
De fogalmam sincs mi az. Le akartam tölteni de crome letöltésre dob...
MacIver
02-06-2015, 04:16 PM
A hangouts a valamikor jól mûködõ googletalk elcseszett utódja. (Megfigyeltétek, hogy mindent elrontanak?) A Jitsi mûködik a googletalk protokollal is, de legalább titkosított, nem úgy, mint a hangouts.
MacIver
02-06-2015, 04:20 PM
Még egy alternatíva; Brosix (http://brosix.org), bár ez zárt forráskódú, és nem a legszuperebb minõség, de legalább titkosított.
mmilan21
02-06-2015, 05:34 PM
Én a Skype-ban és hasonlókban régóta nem bízok. Frászbukban meg fõleg nem, ugyan használom, mert miért is ne dezinformálhassam õket az elavult adataimmal :cool:.
Freemailt leginkább hírlevél olvasásra használom, minden másra ott a "person to person" alapú személyes (mátrix-mentes) találka.
mmilan21
03-08-2015, 10:01 AM
PC fejlesztéseim az utóbbi hónapokban:
GTX 750 videokártya, egy GTX 460-as kártyát váltott le.
Egy teszt a szemléltetés végett
http://www.hwcompare.com/17152/geforce-gtx-460-vs-geforce-gtx-750/
Fejlõdés:
GTX 460 ---> GTX 750
1 GB GDDR5 RAM ---> 2 GB GDDR5 RAM
40 nm gyártástechnológia ---> 28 nm gyártástechnológia
160 W TDP ---> 60 W TDP
Az új kártya sebessége hasonló a régihez(nincs szükségem többre), de az energiahatékonysága 2,5 X-ös értéket képvisel.
Alapjáraton 17 Wattból (GTX 460) 7 Watt (GTX 750) lett. Videokártya fogyasztása teljes terhelésen 160 Wattból(GTX 460) 60 Watt (GTX 750) lett.
Hûtés fejlesztés: fõként ventilátorok kiszerelésébõl állt.
Alap helyzet ez volt:
- gépház elején egy 140 mm-es Noctua ventilátor, hátul egy 120 mm-es Noctua ventilátor
- a videokártyán (GTX 460) 2 db ventilátor
- a processzorhûtõ blokkján egy 120 mm-es
- a tápegységben (Seasonic) egy közelrõl alig hallható mûködésû 120 mm ventilátor
Az új GTX 750 már gépház felsõ fele felé fújja a levegõt, így kissé hûtve a Coolermaster Hyper T4 hûtõblokkot is (rövidebb a nyáklapja van az új GTX750-nek).
Az új videokártyán már csak 1 db 100 mm-es hûtõventilátor van.
A T4-es blokkról leszereltem a csapágyhangos ventilátort.
Még mindig szélzajos(habár nem annyira mint elõtte), de hûvösebb volt a gépház, ezért leszereltem az elülsõ 140 mm-es Noctuát.
Az eredmény:
- alapjáraton, internetés és filmnézés közben nagyon csendes gépház
- 30-35 Celsius fokos processzor, 25-28 Celsius fokos videokártya, 25 Celsius fokos SSD és 26-28 Celsius fokos merevlemez hõmérséklet. Mindez egy 18 Celsius fokos szobában.
- 6 db ventilátor helyett 3 db hûti az egész konfigurációt.
-Jóval alacsonyabb átlagos villamosenergia fogyasztása van a konfigurációnak.
(A mért adatokban benne foglaltatik egy szünetmentes tápegység 7-10 Wattos és egy monitor 10-12 Wattos fogyasztása)
Konnektornál mért elektromos fogyasztási adatok:
-3D FPS játék alatt 170-210 Wattból 110-140 Watt lett az átlagos fogyasztás
-Internetezés és filmnézés alatt 85-120 Wattból 65-75 Watt lett az átlagos fogyasztás
Jobban skálázódik a videokártya - a magfeszültségét le tudja venni 0,96 Voltra és a magórajelét 110 Mhz környékére - ezáltal is csökken az energiafelhasználása.
Immár 33%-os a minimális fordulatszám a kártyahûtõ ventilátornál, nem a 40%(GTX 460).
A processzor hõmérséklete teljes terhelésen felkúszik 55 Celsius fok környékére, ezért 70%-ra állítottam a maximális órajelét a Windows energiagazdálkodás lapján.
A 70% (2100Mhz) bõven elég még játékok alatt is, lévén hogy 4 magos a processzor.
A mozgáselmosódást, a mélységélességet és a tesszellációt mindig letiltom játékok alatt. Az élsimítást és antrizotóp szûrést 2x-4x és 4x-4x értékekre szoktam beállítani. Egy rakás(30-50%) videokártya teljesítmény felszabadítható ezzel a módszerrel.
Az elõtte-utána eredményekhez hozzásegített a rengeteg letiltott Windows szolgáltatás, Windows átállítgatása, Windows karbantartás és az egyedi szoftverkörnyezet is természetesen. Gyakorlatilag egy mindenes vékonyklienset készítettem az évek során a számítógépembõl
A legzöldebb energia az el nem fogyasztott energia, azaz fogyassz, de csak ésszel és érzéssel!
yeahno
03-08-2015, 12:33 PM
A gép amiben a GTX 750 van az milyen?
Én a fogyasztás csökkentése miatt akarok váltani desktopról laptopra, aztán ha rámjön még a játszhatnék akkor veszek egy desktopot is mellé, vagy valamilyen konzolt.
mmilan21
03-08-2015, 03:12 PM
Én a fogyasztás csökkentése miatt akarok váltani desktopról laptopra, aztán ha rámjön még a játszhatnék akkor veszek egy desktopot is mellé, vagy valamilyen konzolt.
GIGABYTE GV-N750OC-2GI GTX750 2GB GDDR5 PCIE
Innen rendeltem:
http://ipon.hu/webshop/product/gigabyte_gv_n750oc_2gi_gtx750_2gb_gddr5_pcie______ ______/624682
A Gigabyte GTX 460 egyébként elég melegedõs típus volt - az igazán forrófejû pedig a Gigabyte 8800GT volt.
Nekem laptop most nem pálya(van egy régebbi Thinkpadem, idõnként jól jön).
Van ez a remek konfigurációm és így hogy az évek során több százezret költöttem rá - inkább nem váltom le.
Tudom még tovább csökkenteni a fogyasztást 1-2 egyszerû módosítással.
Eredetileg a fogyasztás 1 év alatt 450 KWh körül mozgott az most(rezsicsökkentés után) kb. 20-22 ezer Ft/év.
Az új módosításoknak köszönhetõen valaholy 300-330 KWh környékén lesz majd a következõ éves fogyasztás, kb. 15-17 ezer Ft/év.
Ehhez még hozzájöhet pluszban az is, hogy elõreláthatólag kevesebbet fogok gép elõtt ülni és csak a torrent kedvéért nem lesz bekapcsolva hagyva.
mmilan21
03-08-2015, 03:32 PM
Most akkor válaszolok erre is, pont a lényeg maradt le az elõzõ hozzászólásomból...
Gépház: Coolermaster Silencio 550 + az említett 14 cm-es Noctua ventilátor
Tápegység: Seasonic S12II 430 Bronze
Alaplap: Asrock A55 Pro3
Memória: Kingston Hyperx 8 Gb DDR3 1333 Mhz
Processzor: AMD Athlon 651 x4 FM1 + Coolermaster Hyper T4 hûtõblokk ventilátor nélkül
Videokártya: Gigabyte GTX 750 2 Gb GDDR5
SSD: Samsung 830
HDD: WD Green 2 Tb
SCythe ventilátorszabályzó, a Noctua erre van rákötve (A ventilátornak pedig: Tudod mikor hangoskodsz?.... Amikor én akarom!!.. :haha:)
Ez nekem túl magas. Wattok, feszültség, volt, fogyasztás. Én mindig csak utánanézek hogy mi micsoda, hogy technológiailag hol tart, hogy passzoljon mindegyik, megrendelem a sok alkatrészt, összedobom a gépet és mûködik.
A videóim között van egy gépösszeszerelõs, akit érdekel keresse meg. :cool:
mmilan21
03-08-2015, 03:45 PM
Ez nekem túl magas. Wattok, feszültség, volt, fogyasztás. Én mindig csak utánanézek hogy mi micsoda, hogy technológiailag hol tart, hogy passzoljon mindegyik, megrendelem a sok alkatrészt, összedobom a gépet és mûködik.
Neked biztos megfelel ahogy írtad, de én szeretek a dolgok mögé látni és tudni, hogy megközelítõleg mire számítsak egy eszköztõl.
Nekem fontos a viszonylagos idõtállóság, megbízhatóság, hatékonyság és hogy minél kevesebb legyen a számomra haszontalan funkció az eszközökben.
Jelenleg éppen (a fentiek mellett) a minél kevesebb fogyasztás elérése a cél és mindezt látható sebességcsökkenés nélkül.
Én 3-4 évente veszek egy új közép-erõs gépet, azon megy minden és elbúg addig amíg el nem avul. Utána meg már mindegy, mert úgyis jön az új. Kell a munkához, meg nem is akarok régi gépekkel szerencsétlenkedni.
mmilan21
03-08-2015, 03:55 PM
Én 3-4 évente veszek egy új közép-erõs gépet, azon megy minden és elbúg addig amíg el nem avul. Utána meg már mindegy, mert úgyis jön az új. Kell a munkához, meg nem is akarok régi gépekkel szerencsétlenkedni.
Nálam körülbelül 4-5 év a cserélõdés ideje, ezalatt cserélem az elromlott vagy elavult részegységeket.
A jelenlegi gép alapjai (alaplap, processzor, memória, merevlemez, ház, ventilátorok) 2,5 évesek, a tápegység 1 éves, csak a videokártya az új benne.
Ez egy darabig bírni fogja. úgy ~3-4 évet is akár. Ha nem romlik el semmi, akkor csak kb. 3-4 év múlva fogok nagyobb alkatrészt(alaplap, memória, processzor) cserélni benne.
Ha pedig mégis elromlik valami, akkor vagy garanciális csere lesz, vagy veszek egy másikat.
yeahno
03-08-2015, 08:30 PM
A videóim között van egy gépösszeszerelõs, akit érdekel keresse meg. :cool:
Én is csak akkor kezdtem el el figyelni a fogyasztásra amikor kijött a villanyszámla, aztán rádugtam a gépet egy fogyasztás mérõre és kiderült hogy több mint 300W ot eszik ha pörög, "kikapcsolva" meg 20W-ot a mélynyomó, a router meg a különféle standby LED-ek miatt.
Majdnem 8 ezret tett rá a számlára havonta.
Úgy olvastam régen, hogy 1 darab LED égõ, évente akár több ezrest is megeszik. Úgyhogy jobb teljesen kihúzni mindent a falból. :)
mmilan21
03-08-2015, 10:04 PM
Úgy olvastam régen, hogy 1 darab LED égõ, évente akár több ezrest is megeszik. Úgyhogy jobb teljesen kihúzni mindent a falból. :)
Egy sima led dióda biztosan nem, még a un. "powerledek" is csak 1,5 W maximális fogyasztással rendelkeznek egyenként.
Szóval egy év alatt van 8760 óra és az megfelel 13140 Wh azaz 13,14 KWh (50Ft/KWh) vagyis magyar viszonylatban ~700 Forint per év az üzemeltetési költség.
Amerikában persze drágább a villamos energia, ezért a modemek összehozhatnak több mint 10000Ft-os villanyköltséget is.
A modemekben valami 0,1W-os led dióda szokott lenni, a tápegység és az elektronika sem fogyaszt sokat, így átlag 3-6 Watt a folyamatos fogyasztása.
Persze azért nyugodtan kihúzhatod, de ami még jobb: kapcsolós elosztó vagy kapcsolós konnektor.
Bizonyos eszközök elég sokat fogyasztanak kikapcsolt állapotban is, fõleg a régi eszközök.
Ahogy yeahno mondta: a hangrendszerek közül a több is van amely tekintélyes készenléti energiát használ fel.
Nálam a tápegység és a monitor használ fel fél-fél Wattot kb., a szünetmentes régebbi típus és 7 Wattot használ alapjáraton amikor be van kapcsolva.
Ha egyszer kipurcan a szünetmentesem(fél éve volt benne akksi cserélve) elektronikája, akkor valami energiatakarékosabbat/hatékonyabbat és minõségit veszek majd helyette.
Amerikában persze drágább a villamos energia
Szerintem inkább olcsóbb. Nálunk több számítógép megy és a többiek pocsékolnak is mintha muszáj lenne. Meg nyáron még 2 légkondi is megy éjjel-nappal. Mégiscsak 100 dollár körül van a villanyszámla havonta.
Aki takarékosabb, az 30-50 dollár között megússza. (Ami kevesebb, mint amit nagyon régen fizettem még otthon.)
Amerikában nem az áram a drága, sok minden pedig olcsóbb is. (Elektromos dolgokat, számítógépeket, szoftvereket és minden hasonlót beleértve.)
Ami drága az az egészségügyi biztosítás, a gépjármû-biztosítás és városon belül az ingatlanadó. Minden más vagy kábé ugyanolyan árban van, vagy olcsóbb. :)
A ledes dolgot még otthon olvastam, de lehet hogy nem 1 LED-rõl volt szó, hanem néhányról. Számítógépben van 2-3 darab, Gépen belül, monitor, egér. TV. LED-es elektromos óra. Videó/DVD lejátszó. Meg még néhány dolog. Úgy már bõven összejöhet évente több mint 5 ezer Ft.
WestBam
03-08-2015, 10:32 PM
Egy sima led dióda biztosan nem, még a un. "powerledek" is csak 1,5 W maximális fogyasztással rendelkeznek egyenként.
Szóval egy év alatt van 8760 óra és az megfelel 13140 Wh azaz 13,14 KWh (50Ft/KWh) vagyis magyar viszonylatban ~700 Forint per év az üzemeltetési költség.
Ezt lehet így is nézni. Lehet úgy is, hogy este felkelsz és elsétálsz a lakásban minden helységbe és megszámolod a kis piros-kék-zöld ledeket. Akkor már a végére nem csak 700Ft lesz a megtakarításod ha ezeket mind kihúzogatnád.
Én most épp a nast szeretném váltani valamire ami még takarékosabb mert a tudásának a fele sincs kihasználva, csak fölösleges fogyasztó. Az újabb routerek simán tudnak le-fel tölteni így valami ilyesfélére lenne szükségem, nézegettem is az asusnak vannak jó kétsávos routerei de baromi drágán adják õket :duhos:
Illetve a routerrel egy nagy bajom van: nem lehet beprogramozni, hogy mikor menjen és mikor nem. Ez a funkciója a nasnak megfizethetetlen számomra, így ha valaki véletlenül tud róla, hogy van már olyan router ami beállítható mikor kapcsolja ki magát és mikor ébredjen az ne tartsa magában!!!
Mmilan: ha havi leolvasásban van a villanyórád próbáld ki, hogy a szünetmentes tápot egy hónapra kiiktatod, nézd meg mennyit fog a villanyszámlád csökkenni ;)
Azt ki is felejtettem. Nálunk a 2 számítógépnek legalább 2 Internet "doboza" van (az egyik a switch, a másik ami összeköti a szolgáltató kábelével), azoknál összesen rögtön 7 led világít.
WestBam
03-08-2015, 10:55 PM
Azt ki is felejtettem. Nálunk a 2 számítógépnek legalább 2 Internet "doboza" van (az egyik a switch, a másik ami összeköti a szolgáltató kábelével), azoknál összesen rögtön 7 led világít.
És ha csak a ledek fogyasztanának benne...
mmilan21
03-09-2015, 03:34 PM
Mmilan: ha havi leolvasásban van a villanyórád próbáld ki, hogy a szünetmentes tápot egy hónapra kiiktatod, nézd meg mennyit fog a villanyszámlád csökkenni ;)
Havonta kb. 1,2 Kwh áramról beszélsz éppen, mert csak akkor van bekapcsolva a szünetmentes tápegység amikor a számítógép is megy.
A gép egy éveben kb. 2000 órát mûködik. Vagyis rosszabb esetben is csak 15 KWh elektromos teljesítményt használ fel, ez 750 Ft.
Ennyit megér az adataim és eszközeim biztonsága.
A modem és a vezetékes router 7/24 üzemben mûködik. 8 Watt az együttes átlagos fogyasztásuk. Összesen 70 Kwh elektromos teljesítmény, ami 3500 Ft-ba kerül.
A szünetmentes szakaszos üzemeltetése kb. 40 KWh felesleges fogyasztástól és 2000 Ft villanyszámlától mentesít.
A modem és a router szakaszos üzemeltetésével el lehet még elérni évi 50 KWh-al kevesebb fogyasztást.
A videokártya csere kb. évi 100 KWh-t és 5000 Ft-ot jelent, mint megtakarítás.
Ez ésszerû befektetés volt, pláne ha még eladom 15-20 ezer Ft-ért a régi GTX 460-at.
Nálunk kb évi 3600-3700 KWh áram fogy el. Ebben benne van, egy számítógép és egy laptop a modemmel routerrel, két plazmatévé (én nem használom õket), 120 literes villanybojler 3/4-ig feltekert szabályzóval, régi Lehel hûtõ 1-e vagy 2-es fokozaton, Zanussi hûtõláda Eco fokozaton, mosógép, Világítás a négy fõ helyiségben kompakt fénycsövek (3x14W és 1x8W) segítségével, a többi helyiségben hagyományos izzók és még egy tucat szakaszosan használt eszköz.
Nem olyan sok ez a fogyasztás, ahhoz képest hány elektromos fogyasztó van itthon. Havi 11-12 ezer Forint ármakszámla 4 fõre számolva.
Nem mondanám pazarlónak a mi háztartásunkat, de van hova fejlõdni szokások és technika terén is.
A számítógépem most már elég zöld lett fogyasztásügyileg is.
A legzöldebb energia az el nem fogyasztott energia. Ehhez is tartom magam.
mmilan21
03-09-2015, 03:42 PM
És ha csak a ledek fogyasztanának benne...
Igen ám, a kis dugasz tápegységek energiatakarékos változata is 1,5 Watt körül fogyaszt energiát.
Ha szabványos lenne az eszközök feszültségigénye és így egy db dugasztápegység kábelét el lehetne osztani két vagy több felé, akkor már rögtön kevesebb helyen lenne elektromos átalakítási veszteség.
A másik meg az, hogy ha nincs adatforgalom, akkor az eszköz bontsa a kapcsolatot és lépjen egy "mély alvó", energiatakarékos állapotba.
Dream_walker
03-09-2015, 06:23 PM
Illetve a routerrel egy nagy bajom van: nem lehet beprogramozni, hogy mikor menjen és mikor nem. Ez a funkciója a nasnak megfizethetetlen számomra, így ha valaki véletlenül tud róla, hogy van már olyan router ami beállítható mikor kapcsolja ki magát és mikor ébredjen az ne tartsa magában!!!
Próbáld ki, hogy ráteszed egy idõkapcsolóra ;) Nem kell mindig méregdrága programozásra gondolni :D
Havonta kb. 1,2 Kwh áramról beszélsz éppen, mert csak akkor van bekapcsolva a szünetmentes tápegység amikor a számítógép is megy.
A gép egy éveben kb. 2000 órát mûködik. Vagyis rosszabb esetben is csak 15 KWh elektromos teljesítményt használ fel, ez 750 Ft.
Ennyit megér az adataim és eszközeim biztonsága.
Vagy veszel egy komolyabb túlfeszvédõs elosztót. Gondolom elosztó mindenképpen kell a tápkábelekhez. Így mondjuk adatmentésre nem hagy idõt a rendszer, de aki ennyire ért az informatikához, az nem napjában egyszer kattint a mentés gombra, ha épp a doktori disszertációját írja :)
mmilan21
03-09-2015, 07:54 PM
Vagy veszel egy komolyabb túlfeszvédõs elosztót.
Ez is egy megoldás.
A szünetmentes nem mai darab, úgy 5 éves és van benne túlfeszültség védelem is + AVR(Advanced Voltage Regulation) technológia is az alacsony feszültségre.
A szünetmentes fõként az alkatrészek védelme miatt szükséges. Errefelé(kevés olyan hely van ahol nem) olykor vannak áramszünetek és (fõként) a merevlemezeket teszi tönkre (idõvel), hiába a minõségi tápegység mögötte.
Ebben a szünetmentesben fõként az a jó, hogy nem kell megvennem, mert már megvan. :)
BragBOL
03-28-2015, 12:22 PM
Valaki tudja hogy kell kiírtani a Bing-et a firefoxból?
Új lap parancsra tölti be.
mmilan21
03-28-2015, 01:12 PM
Valaki tudja hogy kell kiírtani a Bing-et a firefoxból?
Új lap parancsra tölti be.
Be kell állítani, hogy új lap megnyitása esetén egy üres lapot nyisson meg. A beállítások között lesz valahol.
Hogy pontosan hol, azt nem tudom. Nem használok már jó ideje foxot.
Plusz a keresõ beállításoknál át lehet állítani, hogy ne Bing legyen az alapértelmezett keresõ.
Dream_walker
03-28-2015, 06:03 PM
Plusz nem árt, ha a fox telepítésénél CSAK a foxot telepted, és a sok opcionális szirszart szépen kipipálod, hogy nem kell :)
Amúgy uninstall, install páros, ha nagyon nem akar kipusztulni a már fennlévõ alól.
mmilan21
03-30-2015, 07:53 AM
http://idokjelei.hu/2015/03/hello-biometria-arcfelismeres-irisz-es-ujjlenyomat-leolvasas-a-windows-10-ben/
Az új operációs rendszer Helló szolgáltatásával a felhasználók akár biometrikus adataikkal is kiválthatják jelszavaikat, azaz a rendszer üzleti szintû arcfelismerõ funkciót, ujjlenyomat-olvasó funkciót és írisz-szkenner funkciót is támogat. Az azonosítás után az adatokkal nem csak a Windowsba jelentkezhetünk be, hála a Microsoft Passport, azaz Útlevél névre hallgató rendszernek, hanem különbözõ személyes alkalmazásainkba, illetve a különbözõ online szolgáltatásokba is – és ehhez semmiféle jelszót sem kell majd megadni.
Az újítások tökéletesen illeszkednek egy olyan, ironikus módon „okos” jelzõvel illetett világ létrehozását célzó törekvésbe, amelyben mi magunk leszünk a jelszó, nemcsak a weben, de a való világban is.
Egy cikk a Windows 10 biometrikus "biztonságáról".
Közben egy másik cikk arról szólt, hogy a fényképek már olyan jó minõségûek, hogy sokszor már az ujjlenyomat is annyira jól látható rajtuk, hogy azt ellopva felhasználhatók lehetnek dolgokra. Pl. biometrikus úton levédett dolgokhoz lehet hozzájutni velük. Úgyhogy vigyázzatok és ne fényképezzétek le az ujjlenyomatokat. :hogymi:
Medve
04-20-2015, 08:13 PM
A bolt ahova bejárok "dolgozni" mert mégis csak jobb ha kimozdulok és máshol unatkozok mint itthon, eladó két ujjlenyomat érzékelõs laptop is. A dolog problematikája az, amit mondtam az egyik vevõnek aki érdeklõdött a biztonság felõl, miután haverom aki ott dolgozik ajánlott neki ezt-azt, mondtam hogy lényegtelen melyiket választja hisz abban a pillanatban, hogy bekapcsolja a számítógépet az már nincs biztonságban. Sõt ha úgy van beállítva a gép, akkor még akkor sincs. Gondolok itt a Wake up on LAN-ra.
Egyébként az aki régi játékos, gondolok itt a SNES játékosokra akik bõrkeményedést kaptak a sok játékoktól, ilyen tekintetben biztonságban vannak. :D
A. L. Ias
04-20-2015, 09:59 PM
Azért szerencsére nem eszik olyan forrón a kását! A WOL-hoz (és a WoWLAN-hoz) szükséges a közös LAN. Hálózaton belül adatkapcsolati rétegen címzi a mac addresst az ébresztéshez. Külsõ hálózatról eléréshez IP kell, az pedig jellemzõen helyi hálózatos címkészletbõl kap. Azt pedig a netrõl nem lehet megcímezni. A tûzfalon külön kell engedélyezni a 7 és 9 port UDP csomagátengedést. És pluszban biztosítani kell a külsõ IP-belsõ IP fordítást is. Szóval egy kikapcsolt gépet azért tekinthetünk biztonságosnak a külsõ támadásokkal szemben.
Amatorpe
04-21-2015, 01:02 PM
Nekem egy túlfeszvédõs hálózati elosztóm van, külön kapcsolóval. Ha nem megy a gép, mindig lekapcsolom, és ezt szerintem nem fogja fizikailag senki visszakapcsolni, ráadásul áramot is kevesebbet eszik...
Viszont valaki írta, hogy nem googlet használ, mert nem talál meg mindent.
Ha lenne olyan kedves és elárulná, hogy szerinte mi számít relatíve megbízhatónak, azt megköszönném!
mmilan21
04-22-2015, 12:39 PM
Viszont valaki írta, hogy nem googlet használ, mert nem talál meg mindent.
Ha lenne olyan kedves és elárulná, hogy szerinte mi számít relatíve megbízhatónak, azt megköszönném!
Szerintem - alapvetõen - az a legjobb megoldás, ha nem csak egy keresõt használsz. Egy Ghostery bõvítmény is sokat számít - így nem tud az ominózus keresõcég (vagy éppen a "frészbuk") visszamenõleg beprofilozni(egyértelmûen hozzákötni a használt eszközhöz) téged a sütijeid(cookie) alapján.
A frészbukot érdemes a böngészõ inkognitó módjában látogatni, ez is nehezíti egy kicsit az általad használt eszköz beprofilozást.
Ennél csak az a rosszabb amikor a Windows a saját egyedi azonosítóját küldi el a weboldalnak(amirõl egyértelmûen beazonosíthatják a gépet) - ezért is ez az utolsó, a 7-es Windows nálam.
Ahány helyen csak lehet használd a HTTPS titkosított protokollt, ezzel is lassíthatod a felderítést.
Az elvileg biztonságosabb keresõk: https://startpage.com/ (Google alapú, de nem tárol adatokat); https://duckduckgo.com/ (egyedi keresõ/nem Google); https://www.ixquick.com/ (egyedi keresõ/nem Google)
Lehet még tovább sorolni, de én csak ezeket használtam eddig a googlén kívül.
A. L. Ias
04-22-2015, 05:31 PM
...
Ahány helyen csak lehet használd a HTTPS titkosított protokollt, ezzel is lassíthatod a felderítést.
...
Ehhez a megjegyzésedhez lenne egy kérdésem. Természetesen én is támogatom a https használatát, de milyen felderítés ellen is véd ez és mennyiben?
Mert az SSL/TLS alapú hitelesítõ és üzenettitkosító eljárások. Ezzel a neten keresztül küldött adatokat szokták védeni a közbeékelõdéses támadások ellen és ezzel biztosítják, hogy a megjelenõ weboldal hitelességét ellenõrizzék. De csak a hálózati továbbítás alatt. Az itt tárgyalt esetekben maga az oldal üzemeltetõje monitorozza a tevékenységet. Ellene nem véd. A gépeden tárolt sütik vizsgálata ellen sem jó, mert az is a gépen (csak most a nem a szerveren, hanem a te gépeden) történik.
mmilan21
04-22-2015, 07:58 PM
Ehhez a megjegyzésedhez lenne egy kérdésem. Természetesen én is támogatom a https használatát, de milyen felderítés ellen is véd ez és mennyiben?
Csak akkor nyújt valamiféle védelmet, ha az oldal üzemeltetõje nem kémkedik alapból - ezt jól gondolod.
Csak nagy általánosságban beszéltem a webrõl, ahol nem mindenki puszipajtása a hárombetûs szervezeteknek. :)
Illetve így ha a titkosszolgálatnak nincs szabad bejárata az oldal szervereihez, akkor nem egybõl látják az adatfolyamat tartalmát, mert elõtte dekódolni kell azt.
A dekódolás a legjobb esetben is pár perc, de csak ha nem tudják a kulcsot hozzá.
A Https hosszútávon leginkább csak a monitorozó robotoktól véd ilyen esetben.
Persze egy Mega 1024 bites titkosítását azért nem egybõl törik fel, mert ott személyenként más és más a titkosító kulcs.
Egy ilyen feltörés egy jobb 100-200 PetaFlop (a mai csúcsvideokártyák valahol 3-4 TeraFlop/~0,003 PetaFlop/ teljesítménynél járhatnak) teljesítményû szuperszámítógépet is lefoglalhat jó pár órára, ha elég biztonságos a titkosítási eljárás.
A sütik problémáját megoldhatod úgy hogy beállítod, hogy a böngészõ törölje automatikusan a cookiekat amint bezárod azt. Így nem lesz egy igazi "süti adatbázis" a gépeden - az garantált.
Ha Chromeot vagy annak származékait használod, akkor érdemes kivenni a pipát a "Háttéralkalmazás tovább futtatása a böngészõ bezárása után" elõl, így biztosabb a siker.
E CCleaner is hasznos segítség, mert ki lehet ganézni(naplófájlok, ideiglenes fájlok, ...) rendesen a Windows alól rendesen. A CCenhancer nevezetû programmal rengeteg új opciót lehet hozzáadni a CCleaner adatbázisához - így lesz igazán hatékony a nyomeltakarítás.
A helyzet az, hogy ahány szolgáltatás - annyival több biztonsági rés.
A szoftverek annál gyérebb biztonságúak, minél nagyobb hányadukat készíti egy-egy mamutcég. Egyszerûen nem tudnak annyi szolgáltatásra figyelni, mert ott a hatékonyság és a teljesítmény a lényeg, nem pedig a minél nagyobb fokú biztonság.
Ezért is nem olyan hatékony a Microsoft vírusirtója, mint pl egy AVG, Fsecure vagy Norton.
A Nagyvállalati szféra mindenkinek kedvez, kivéve a fogyasztót.
Jön a Windows 10 kórtanyával és pár tucat teljesen új (és számomra felesleges) szolgáltatással. Ezek az új szolgáltatások viszont sok-sok új hibalehetõséget adnak hozzá a rendszerhez.
A másik oldal, hogy Billgécc tagja a BBerg csoportnak és még vagy tucatnyi szervezetnek, ami következtében - valószínûsíthetõen - külön erre a célra beépített
hátsóajtók telepíttetett a "tökéletes 10-es" rendszerbe. Vagyis - elvileg - szinte tökéletesen rendõrállam kompatibilis.
A. L. Ias
04-23-2015, 06:58 PM
Csak akkor nyújt valamiféle védelmet, ha az oldal üzemeltetõje nem kémkedik alapból - ezt jól gondolod.
Csak nagy általánosságban beszéltem a webrõl, ahol nem mindenki puszipajtása a hárombetûs szervezeteknek. :)
Illetve így ha a titkosszolgálatnak nincs szabad bejárata az oldal szervereihez, akkor nem egybõl látják az adatfolyamat tartalmát, mert elõtte dekódolni kell azt.
A dekódolás a legjobb esetben is pár perc, de csak ha nem tudják a kulcsot hozzá.
A Https hosszútávon leginkább csak a monitorozó robotoktól véd ilyen esetben.
Persze egy Mega 1024 bites titkosítását azért nem egybõl törik fel, mert ott személyenként más és más a titkosító kulcs.
Ezen is pontosítsunk egy kicsit! Mit értesz Mega 1024 bites titkosításon? Mert a SSL/TLS hibrid megoldást használ. A rejtjelezõ (szimmetrikus) kulcs, amit minden session-höz külön-külön generál, az nincs 1024 bit. Ott leginkább 192-256-512 bites kulcsokat használnak, mert már ezek megfelelõ biztonságot nyújtanak. A szimmetrikus kulcs nyílt csatornán történõ biztonságos eljuttatását és a kiszolgáló hitelesítését biztosító publikus kulcsú rendszerben már 2048 bites kulcsokat használnak, de nem ritka a 4096 bites sem. Bár ez érdemben nem növeli meg a biztonságot, de megemeli a kódolás-dekódolás idejét.
Továbbá egy szuperszámítógép processzorideje megfizethetetlen. Csak indokolt esetben használatosak. Egy információt elég annyira titkosítani, hogy ne érje meg feltörni. Mennyit is ér egy webes kapcsolat feltörése? Talán még az elektromos áram árát sem, amit közben elfogyaszt közben.
Egy ilyen feltörés egy jobb 100-200 PetaFlop (a mai csúcsvideokártyák valahol 3-4 TeraFlop/~0,003 PetaFlop/ teljesítménynél járhatnak) teljesítményû szuperszámítógépet is lefoglalhat jó pár órára, ha elég biztonságos a titkosítási eljárás.
Itt is érzek némi zavart az erõben. Egy jobb 100-200 petaflop teljesítményû szuperszámítógép????
Bevallom, hogy nem vagyok tájékozott a titkos kormányzati projektekben, így csak a nyilvánosságra hozott eredmények alapján tudok véleményt alkotni. De ez Igen nagy túlzás. A világ legnagyobb teljesítményû szuperszámítógépe a kínai Tianhe-2, 33,86 petaflop teljesítményû. Csúcsteljesítménynek is 54,9 petaflop van megadva, de az nem üzemszerû mûködés. A második, a Titan 17,6 petaflop. Ezek igen messze vannak az általad említettõl.
A GPU-k jók lebegõpontos mûveletekben, és szokták is használni „szegény ember szuperszámítógépeként”, de amirõl tudok az is 25 kártya clusterbe kötve. Annak az „összedrótozása” se piskóta.
A sütik problémáját megoldhatod úgy hogy beállítod, hogy a böngészõ törölje automatikusan a cookiekat amint bezárod azt. Így nem lesz egy igazi "süti adatbázis" a gépeden - az garantált.
Ha Chromeot vagy annak származékait használod, akkor érdemes kivenni a pipát a "Háttéralkalmazás tovább futtatása a böngészõ bezárása után" elõl, így biztosabb a siker.
E CCleaner is hasznos segítség, mert ki lehet ganézni(naplófájlok, ideiglenes fájlok, ...) rendesen a Windows alól rendesen. A CCenhancer nevezetû programmal rengeteg új opciót lehet hozzáadni a CCleaner adatbázisához - így lesz igazán hatékony a nyomeltakarítás.
A helyzet az, hogy ahány szolgáltatás - annyival több biztonsági rés.
A szoftverek annál gyérebb biztonságúak, minél nagyobb hányadukat készíti egy-egy mamutcég. Egyszerûen nem tudnak annyi szolgáltatásra figyelni, mert ott a hatékonyság és a teljesítmény a lényeg, nem pedig a minél nagyobb fokú biztonság.
Az utolsó mondatban némi ellentmondást érzek. A hatékonyság és a teljesítmény csak a tisztább, egyszerûbb és átgondoltabb forráskóddal biztosítható. Az ilyen forráskód egyben biztonságosabb is, mert nehezebben bújnak meg benne programhibák.
Ezért is nem olyan hatékony a Microsoft vírusirtója, mint pl egy AVG, Fsecure vagy Norton.
A Nagyvállalati szféra mindenkinek kedvez, kivéve a fogyasztót.
Én inkább a sokéves szakmai tapasztalat különbségét nevezném meg oknak. Az MS még „kezdõ” a vírusirtók piacán.
Jön a Windows 10 kórtanyával és pár tucat teljesen új (és számomra felesleges) szolgáltatással. Ezek az új szolgáltatások viszont sok-sok új hibalehetõséget adnak hozzá a rendszerhez.
A Windows 10-rõl még nem nyilatkozok. Majd nyáron közelebbrõl megvizslatom.
A másik oldal, hogy Billgécc tagja a BBerg csoportnak és még vagy tucatnyi szervezetnek, ami következtében - valószínûsíthetõen - külön erre a célra beépített
hátsóajtók telepíttetett a "tökéletes 10-es" rendszerbe. Vagyis - elvileg - szinte tökéletesen rendõrállam kompatibilis.
Erre megint nem reagálnék. Kevés szakmai érvet tudnék mellette vagy ellene felsorakoztatni.
De alternatív megoldásként ott vannak a Linux disztribúciók. Azokat is lehet használni, megkerülve az MS figyelõ tekintetét.
mmilan21
08-01-2015, 03:01 PM
Jobb helyet nem találtam neki.
A Biztonságos Internetezés topik adta az ihletet az írásomhoz. Onnan idéztem.
Ez így nem hangzik túl jól.
Telepítetted az új Windowst, és persze olvasatlanul leokéztad a felhasználói feltételeket?
http://444.hu/2015/08/01/telepitetted-az-uj-windowst-es-persze-olvasatlanul-leokeztad-a-felhasznaloi-felteteleket/
Kísérlet képen felraktam az új Windowst egy külön partícióra, hogy ne ok nélkül panaszkodjak róla.
A 64 bites verziót telepítettem fel egy SSD-re a Windows 7-el szomszédos partícióra.
A kis (vérszívó/adatszívó) gyíkot vagyis a Cortanát nem kapcsolja be alapból a Windows egyenlõre itt Magyarországon(hivatalos közlemény szerint).
A CEIP/Felhasználói Élmény Fokozása Program(kvázi egy adatszivárogtató) egy nagyon furfangos dolog.
Letiltod már a telepítés közben - minden csúszkát kikapcsolás helyzetre állítasz a speciális beállításoknál - és mégis a feladatütemezõben ott vannak mint bekapcsolt háttérszolgáltatások. RÁADÁSUL elõre van ütemezve - vagyis telepítéskor letiltottad, de mégsem, mert engedélyezve van teljes vállszélességgel.
Ez már a Windows 8-nál is pontosan így mûködött. - Ez így jogilag vitatható. Megtévesztés a köbön.
Elkezdtem belerágni magam a rendszerbe:
Kontra:
- Az volt az elsõ hogy a szemtelen, alapértelmezetten automatikusan induló One Drive felhõ klienst kikapcsoltam véglegesen. Bakker ez egy nyitott rés a gépen amit még az Index is elismer.
- Ismét csak gyarapodtak a szolgáltatások. Némely régi szolgáltatást feldaraboltak 2-3 részre és raktak bele pár tucat új (kémkedésre is alkalmas) szolgáltatást.
- Letiltottam vagy 80-90 számomra haszontalan szolgáltatást(ezeknek a harmada állandó jelleggel futott volna).
- Van kb. egy tucat szolgáltatás amit nem lehet letiltani, de én nem tartok rá igényt és biztonsági kockázatot is jelent.
- A modern alkalmazások platformját sem lehet egészen letiltani, márpedig én akkor sem fogom azt a hányadék kinézetû buta és kémkedésre kihegyezett platformot használni.
- A feladat ütemezõben az ütemezett feladatok 60-70 százalékát letiltottam, de leginkább töröltem. (S.M.A.R.T. ceip, USB ceip, Kernel ceip, Bluetooth ceip, App ceip és az összes bullshit ceip-et kitöröltem)
- A Start menü nem a régi már. Egy Vezérlõpultot is úgy kell elõbányászni a Gépház szolgáltatás rejtettebb bugyraiból.
- A csempediszkontot nem olyan nehéz levakarni a Start menübõl. Aztán kapok egy alap klasszikus Windows szintû Start menüt. :rolleyes:
- Kb. 150 beállítást kellett átállítani, mert nem voltak számomra kedvezõek(Ezt mind a Gépházban és a Vezérlõpultban, a Szolgáltatásokat és a Feladatütemezõt itt nem számoltam.)
- Az alap Windows "modern" alkalmazásoktól a hányinger kerülget. Le sem lehet törölni a kis nyavalyások nagy részét a kezelõfelületen keresztül.
Az ablakok színe nem igazán variálható. Van kb 30 elõre legenerált szín - azt válassz birka. Legalább a Win7-ben szabadon lehetett színt keverni. :huuu:
A Zone Alarm tûzfal nem kompatibilis vele. A Windows bili tûzfalából nem kérek.
Pro:
- A sok szir-szart lekapcsolva már meggyõzõ az operációs rendszer nyers sebessége. Vetekszik a mostani testre szabott (karcsúsított) Windows 7-el.
- A fájlkezelõ és a tálca tetszenek.
- Ha lekapcsolom a témákat és a csilivilit, legalább már nem a klasszikus Windows stílus fogad.
- A rendszer gyorsan indul el és gyorsan is áll le vele. - Ehhez köze lehet a halom letiltott cuccnak is.
- AVG víruskergetõ mûködik vele és a Klite Codec Pack is az MPCHC-vel.
Mindezek ellenére még mindig nem bízok az új rendszerben. Viszont aránylag jól meg lehet nyirbálni a túlzottan kíváncsi szolgáltatásokat.
Addig is ezt neked Billgécc:
https://www.youtube.com/watch?v=Egpelzdc3VE
Én biztos várok a végletekig. Hátha a fizetõs másmilyen lesz, kevésbé kémkedõs. Vagy kap majd a Mikiszoft néhány pert kilátásba és hirtelen változtatnak majd néhány dolgon a felhõs résszel kapcsolatban. Csak gondoljunk bele, mi lenne ha több százmillió ember felhõben lévõ adatát ellopnák, amiben benne lenne a bankkártyaszámoktól kezdve a banki bejelentkezõ felhasználónév/jelszó-n keresztül a lakcímen és telefonszámon át minden? Az összes kontinensen átívelõ katasztrófa. És a felhõ az ugye nem feltörhetetlen, mert elég sokszor feltörték már.
De minek is akarja a Microsoft azt tárolni a saját szerverein, hogy egy felhasználó milyen weboldalt néz? Egyáltalán mi köze hozzá? Ez olyan mintha vennél egy autót és az autógyárat naponta fel kellene hívnod hogy aznap merre fogsz menni a kocsival.
Megmondjam hogy miért érdekes ez? Mivel ha az adatgyûjtést állami szinten korlátozzák, akkor ez egy így jó kiskapu. Az állam nem gyûjt adatot senkirõl, épp csak megkapja a szolgáltatóktól csak úgy. Hiszen benne van a szerzõdésben hogy 3. személynek kiadható, ami lehet reklámcég, de maga az állam is. Persze lehet hogy nem így van, de az a helyzet hogy teljesen ésszerû a dolog. :rolleyes:
De nem csak az. Hanem nem akarom hogy a bankszámlámhoz bárki hozzájusson lopott kódokkal. Nem tudom mi az a "Felhõ", csak sejtéseim vannak, de az tuti hogy nagyon béna lehet ha annyiszor feltörték már.
Dream_walker
08-01-2015, 03:45 PM
Nem tudom mi az a "Felhõ", csak sejtéseim vannak, de az tuti hogy nagyon béna lehet ha annyiszor feltörték már.
Felhõnek nevezik az online eléréssel a rendelkezésedre bocsátott, fizikailag máshol lévõ tárhelyet.
Tehát mintha bérelnél egy szerveren mondjuk 100 GB helyet valahol, és hálózati kapcsolaton keresztül tudnád az adatokat mozgatni rajta. Csak nem kell bérelni, mert "ingyen" kapod, mert ez mekkora fejlõdés már, és bármilyen eszközrõl, bárhonnan elérheted az adataidat...
Az a baj, hogy mindenki más is, aki hozzáfér az adott szerverhez.
A teljesség igénye nélkül a fizikai tárhely tulajdonosa, használói, a hálózati kapcsolatot szolgáltató cég, valamint az infrastruktúra vezérlését végzõ szoftverek használói, és gyakorlatilag bárki, aki képes ilyesmit feltörni.
Persze ha van egy pendrive a zsebedben, amihez csak akkor férnek hozzá, ha elveszik tõled, az bizony nagyon-nagyon elavult.
mmilan21
08-01-2015, 03:45 PM
Nem tudom mi az a "Felhõ", csak sejtéseim vannak, de az tuti hogy nagyon béna lehet ha annyiszor feltörték már.
Röviden: sok szervert összekötnek és azon futtatnak egy nagy virtuális (szoftveres) keretrendszert, ami egy nagy egységként mûködteti a gépeket, így hatékonyabb és olcsóbb a rendszer üzemeltetése.
Különbözõ típusú felhõk léteznek. Ilyen például a számítás felhõ vagy az adattároló felhõ. Ez utóbbit jelenti az OneDrive szolgáltatás a Microsoft berkein belül.
Az adattároló felhõk feltörése a veszélyesebb számunkra. Ha feltörik, akkor viszik az összes ott tárolt adatot.
Billgécc meg mossa kezeit, mert "Benne volt foglalva licenc feltételekbe ez a kockázat is". :gonoszrohog:
Meg olcsó húsnak híg a leve és ajándék(ingyenes) lónak ne nézd a fogát.
Az ingyenest biztos nem töltöm le. A fizetõst néztem 199 dollár. Késõbb ha letisztul a dolog, akkor esetleg egyszer majd arra befizetek. De az nem most lesz. :hogymi:
mzperiksz
08-01-2015, 05:29 PM
Nem értem ezeket flameket...
Ha nem tetszik a rendszer használj papírt meg ceruzát, azt egyszerûbb is "feltörni".
8.1 van a laptopokon, a tableten és a telefonon is. Minden adat amire szükség lehet onedrive-on, bármikor bárhonnan elérem.
Bitlocker bekapcsolva, a 256 bites aes-t meg törje meg aki akarja, ha sikerül neki megérdemli amit talál...
Papírral, ceruzával nem tudok online-boltokba belépni és nem tudom a bankszámlámat kezelni, meg nem tudok dolgozni se.
A probléma az hogy megvan hogy mit akarnak az emberek és fizetnének érte, épp csak nem érdekel senkit. Olyan ez, mint mikor a Youtube-on mindenki ellenezte a hülye változtatásokat, de nem számított. Aztán most, 2 évvel késõbb azt mondta a Google, hogy tényleg hülyeség volt, de hogy hogy javítanák ki arról szó sincs.
Egy jó cég azt adja, amit a vásárló szeretne, nem arra kényszeríti a vásárlót, hogy vegye meg azt amirõl tudja õ is és a vásárló is hogy nem jó.
Ha adok 200 dollárt és õk elveszik, akkor õk meg adjanak érte egy jó rendszert, ne egy biztonsági résekkel teletûzdelt szitát. Szerintem nem olyan nagy kérés, az XP-nél mûködött a dolog és a Win7 se lett rossz. Akkor miért olyan nagy ügy hogy egy rendszert ne rakjanak tele veszélyforrásokkal? Régebben azért voltak lyukak a rendszereiken, mert valamiket elfelejtettek, vagy rosszul programoztak. Most ugyanolyan lyukakat szándékosan programoznak bele a rendszerbe. Olyanokat amiket régebben biztonsági frissítésekkel foltozgattak be. Ebben én nem látok semmi ésszerûséget. :hogymi:
Ez nem flame, az emberek egyszerûen nem akarnak áldozatokká válni se a való életben, se az Interneten. Annyi rémtörténetet lehet hallani ellopott bankkártyakódokról meg ilyesmikrõl.
mzperiksz
08-01-2015, 07:15 PM
Érdekes felvetés, de az xp-ben még én is úgy járkáltam ki-be hogy a delikvenseknek fogalmuk sem volt róla, a win 7-tõl felfelé ez már kicsit nehezebb.
Soha a büdös életben nem fog senki olyan operációs rendszert csinálni ami feltörhetetlen, de az hogy a microfos direkt lyukakat programoz a rendszerbe egy kicsit erõs kijelentés.
mmilan21
08-01-2015, 07:19 PM
Minden adat amire szükség lehet onedrive-on, bármikor bárhonnan elérem.
Bitlocker bekapcsolva, a 256 bites aes-t meg törje meg aki akarja, ha sikerül neki megérdemli amit talál...
A kedves Cortana a titkosító kulcsot is feltölti az OneDrive tárhelyre a változatosság kedvéért.
Ennyit számít a titkosítás az új op.rendszer esetében.
A 444rõl idézek:
"Hasonlóan súlyos félreértése az adatvédelemnek, hogy amennyiben egy felhasználó titkosítaná az eszközét, akkor a Windows automatikusan felmásolja a titkosítókulcsot a felhõbe, ahonnan eddig tényleg soha senkinek se sikerült semmit kilopnia, kérdezzenek meg errõl bármilyen híres nõt, akikrõl láttak mostanában telefonnal készült meztelen képet."
A 256 bites titkosítás nem a régi már. Fõleg hogy egy zárt forrású titkosító szoftverrõl beszélünk, amiben lehetnek kritikus hibák.
Az sem mellékes, hogy NSA elvtárséknak átadták a nagy cégek kivétel nélkül a titkosító algoritmusok forráskódját.
A E. Snowden ügy óta már nem érdemes kitüntetett bizalmat fektetni a gigacégekbe. Ami az adatbiztonságot illeti.
Érdekes felvetés, de az xp-ben még én is úgy járkáltam ki-be hogy a delikvenseknek fogalmuk sem volt róla, a win 7-tõl felfelé ez már kicsit nehezebb.
Soha a büdös életben nem fog senki olyan operációs rendszert csinálni ami feltörhetetlen, de az hogy a microfos direkt lyukakat programoz a rendszerbe egy kicsit erõs kijelentés.
Azért a Microsoft készített az USA hadseregének (szuperbiztonságos) XP-t. És akkor felvetõdik a kérdés hogy ha nekik tudtak olyat készíteni, akkor a mezei felhasználóknak miért nem. :hogymi:
de az hogy a microfos direkt lyukakat programoz a rendszerbe egy kicsit erõs kijelentés
Pedig a cikk amit korábban megosztottam, errõl szól. :(
mzperiksz
08-01-2015, 07:57 PM
A kedves Cortana a titkosító kulcsot is feltölti az OneDrive tárhelyre a változatosság kedvéért.
Ennyit számít a titkosítás az új op.rendszer esetében.
Persze :D
A 444rõl idézek:
"Hasonlóan súlyos félreértése az adatvédelemnek, hogy amennyiben egy felhasználó titkosítaná az eszközét, akkor a Windows automatikusan felmásolja a titkosítókulcsot a felhõbe, ahonnan eddig tényleg soha senkinek se sikerült semmit kilopnia, kérdezzenek meg errõl bármilyen híres nõt, akikrõl láttak mostanában telefonnal készült meztelen képet."
A 444 azt felejti el hogy a felhasználók accountját "hekkelték" meg, konkrétan a beléptek a nevükben és úgy fértek hozzá az adatokhoz.
Az sem mellékes, hogy NSA elvtárséknak átadták a nagy cégek kivétel nélkül a titkosító algoritmusok forráskódját.
A E. Snowden ügy óta már nem érdemes kitüntetett bizalmat fektetni a gigacégekbe. Ami az adatbiztonságot illeti.
Elképzelhetõ, de konkrétan leszarom, ha az nsa tudni akar valamit rólam akor ez lenne a legkisebb problémám.
mzperiksz
08-01-2015, 07:59 PM
Azért mert az a "szuperbiztonságos" xp a célfeladatokon kívül másra használhatatlan lenne, kutya nem venné meg.
Nálunk is voltak ilyen kiherélt xp-k, szívtunk is vele rendesen...
Azért a Microsoft készített az USA hadseregének (szuperbiztonságos) XP-t. És akkor felvetõdik a kérdés hogy ha nekik tudtak olyat készíteni, akkor a mezei felhasználóknak miért nem. :hogymi:
És vagy 12 év nem volt nekik elég hogy továbbfejlesszék a dolgot, holott azóta kijött már vagy 6 másik Windows? :D
mzperiksz
08-01-2015, 08:17 PM
Tisztára mint a foci. Mindenki ért hozzá, mégse csinálja :D
Én nem értek hozzá, én csak a pénzt adom. A cég meg akkor kap tiszteletet a vevõtõl, ha a cég is tiszteli a vevõit/kuncsaftjait. Ez minden üzletre, boltra, nagyvállalatra igaz. :)
mmilan21
08-02-2015, 06:00 AM
Tisztára mint a foci. Mindenki ért hozzá, mégse csinálja :D
A foci és az összes sport hidegen hagy, nem jó a hasonlat. :D
A felhõ alapú szolgáltatások nem kimondottan biztonságosak. Sok cikket/tesztet olvastam a témában és kipróbáltam szoftvereket, szolgáltatásokat.
A felhõ alapú adattároló szolgáltatások elõnyei:
- Gyors és kényelmes, annak akinek gyors internete van.
- Elérheted bárhonnan a fájlokat a legkülönfélébb eszközökkel.
- Van egy plusz másolatod az ott tárolt fájlokhoz, ilyen szempontból biztonságot növeli az adatvesztéssel szemben.
- Nem kell aggódj a merevlemez/ssd állapota miatt. Ha elromlik, akkor van még egy biztonsági másolatod.
- Gyorsabban át tudsz küldeni fájlokat a barátoknak, munkatársaknak.
A felhõ alapú adattároló szolgáltatások hátrányai:
- bizonyítottan sebezhetõbb védelem, mintha merevlemezen tárolnád az adatokat.
- kis feltöltési sebesség mellett lassú a feltöltés.
- ha kell egy adat ami csak a felhõben van meg, akkor minél nagyobb, annál többet várhatok a fájl letöltésére. Nincs mindenkinek 100 megabites internet kapcsolata otthon.
- A hárombetûs szolgálatok bármikor lekérhetik az adataidat, fõleg hogy külföldön vannak a szerverek.
- Az elterjedt titkosítási formák mára nem védenek hatékonyan, fõleg ha állandóan online elérhetõ a titkosított állomány.
- A szolgáltatás használati adatai és feltöltések alapján még teljesebb lehet a felhasználóról készült profil.
Kinek mi a fontos.
Nekem a nagyobb biztonság a fontosabb.
A kényelem kiszolgáltat és hamis biztonságérzetet ad.
Dream_walker
08-02-2015, 01:56 PM
Ha nem tetszik a rendszer használj papírt meg ceruzát, azt egyszerûbb is "feltörni".
Az adatbázisunk csilliómillió forintba kerül évente, nem beszélve a használatához szükséges tudásanyag és infrastruktúra fenntartásáról. Cserébe nagyjából egy óra alatt bármilyen fontos adatot bármilyen formába rendezve elõvarázsolok, ha valaki kíváncsi rá.
Ugyanezt a 490 forintos projektfüzet (sz.r a netkapcsolat, és a telephelyek távoli asztallal dolgoznak a programmal, így kell a valódi "biztonsági mentés") 10 perc alatt tudja, és közben egy kávét is megiszok.
Hja, elõnyök és hátrányok, avagy mindennek ára van.
mzperiksz
08-02-2015, 03:44 PM
Nem igazán értem mire gondoltál, de hogy én is konkrét példát mondjak, egy 500GB-os adatbázisból bármit kérdezel max 2-3 másodperc alatt megkapom a választ.
Az is igaz hogy a programozók/üzemeltetõk nagy részének fogalma sincs az optimalizálásról, és a "rendszert" szidják ha lassú vagy sérülékeny...
Ugyanez papíralapon igencsak muhaha lenne...
Az adatbázisunk csilliómillió forintba kerül évente, nem beszélve a használatához szükséges tudásanyag és infrastruktúra fenntartásáról. Cserébe nagyjából egy óra alatt bármilyen fontos adatot bármilyen formába rendezve elõvarázsolok, ha valaki kíváncsi rá.
Ugyanezt a 490 forintos projektfüzet (sz.r a netkapcsolat, és a telephelyek távoli asztallal dolgoznak a programmal, így kell a valódi "biztonsági mentés") 10 perc alatt tudja, és közben egy kávét is megiszok.
Hja, elõnyök és hátrányok, avagy mindennek ára van.
Dream_walker
08-02-2015, 05:54 PM
Ez nem igaz.
Ekkora adatbázisból már maguk a keresési feltételek pontos megadása miatt sem tudnál semmit produkálni 2-3 másodperc alatt. Ha teljesen elkülönítve vannak tárolva az egyes leszûrt adatok, majdnem, mintha külön adatbázisok lennének, akkor talán, talán a megfelelõ vas birtokában tényleg megközelíthetõ a pár perces keresési eredmény.
Bár tényleg jól hangzik, elismerem. Akinek lövése nincs a témáról, az nyilván be is szopja azonnal :)
Miattam ne törd magad, nem kell.
A projektfüzet meg elég érthetõ szerintem. Lineárisan sorakoztatja fel az eseményeket és a hozzájuk kapcsolódó adatokat, valamint képes egy minimális szûrési rendszer alkalmazására.
Nem alkalmas mindenre, de sok helyen nagyon jól használható, és rendszerben gondolkodni tudó ember kezében nagyságrendeket ráver egy digitális adatbáziskezelõre :)
Igen, el tud veszni, én is tudom.
Nah, megyek inkább, meglesem a kertet, mit csinált a jégesõ.
Én meg vettem egy új switch-et. Nagyon speckó, de gondolom hogy túl sokkal többet nem tudhat mint a régebbi. :)
mzperiksz
08-02-2015, 06:00 PM
Nah, pont errõl beszéltem :D (Az is igaz hogy a programozók/üzemeltetõk nagy részének fogalma sincs az optimalizálásról, és a "rendszert" szidják ha lassú vagy sérülékeny)
Csak hogy azok is értsék akiknek lövésük sincs a témáról és ne szopjál be azonnal:
Szerinted a gúgli alatt mekkora "adatbázis" van?
Big data sql mond valamit?
Ez nem igaz.
Ekkora adatbázisból már maguk a keresési feltételek pontos megadása miatt sem tudnál semmit produkálni 2-3 másodperc alatt. Ha teljesen elkülönítve vannak tárolva az egyes leszûrt adatok, majdnem, mintha külön adatbázisok lennének, akkor talán, talán a megfelelõ vas birtokában tényleg megközelíthetõ a pár perces keresési eredmény.
Bár tényleg jól hangzik, elismerem. Akinek lövése nincs a témáról, az nyilván be is szopja azonnal :)
A projektfüzet meg elég érthetõ szerintem. Lineárisan sorakoztatja fel az eseményeket és a hozzájuk kapcsolódó adatokat, valamint képes egy minimális szûrési rendszer alkalmazására.
Nem alkalmas mindenre, de sok helyen nagyon jól használható, és rendszerben gondolkodni tudó ember kezében nagyságrendeket ráver egy digitális adatbáziskezelõre :)
Igen, el tud veszni, én is tudom.
Nah, megyek inkább, meglesem a kertet, mit csinált a jégesõ.
A. L. Ias
08-02-2015, 06:20 PM
Én meg vettem egy új switch-et. Nagyon speckó, de gondolom hogy túl sokkal többet nem tudhat mint a régebbi. :)
Switch-et? Mekkora hálózatod van otthon, hogy szükséged volt egy külön switch-re?
2 gép van, néha egy laptop is. Tudod, van 1 kábel, azt megosztani 2-3 felé. A switch nem csak arra jó hogy hálózatot ossz vele, van néhány más elõnye is. :) Amúgy 15 dollárért már lehet jót venni.
A. L. Ias
08-02-2015, 06:37 PM
2 gép van, néha egy laptop is. Tudod, van 1 kábel, azt megosztani 2-3 felé. A switch nem csak arra jó hogy hálózatot ossz vele, van néhány más elõnye is. :) Amúgy 15 dollárért már lehet jót venni.
Nem tudom, biztos igazad van. Szentül meg voltam gyõzõdve, hogy a switch hálózatmegosztásra való. Annyival több az egyszerû hub-nál, hogy belsõ táblázatot vezet, hogy melyik portjára milyen fizikai címû eszköz kapcsolódik. Így, ha a keret címzése alapján pontosan megállapítható melyik portra küldendõ a az adat, akkor nem továbbítja a többi felé. Így csökkentve a hálózat forgalmát.
Ezen kívül mi elõnye van, ami nem a hálózat megosztása?
Többnyire tényleg arra való. De gondolj bele, ha 2-3 gépnek kell. A router vagy 12-13 méterre van, a ház másik végében. Megtehetném hogy veszek az 1 drót mellé még 2 darabot, belekerülne vagy 60 dolláromba. Így viszont 18 dollárt költöttem.
De a jobbakba bele van építve néhány dolog. Speciális beállítások, IP szûrés, beépített tûzfal, meg hasonló cuccok. :thumbup Mindezek mellett van még egy elõnye, ami másnak biztos lényegtelen, de szerintem több szempontból is hasznos.
A. L. Ias
08-02-2015, 07:20 PM
Rám fogják fogni, hogy szõrszálhasogató vagyok, de amit leírtál, az a hálózat megosztása (elosztása). A saját belsõ hálózatodon osztod tovább a jelet. A switch pont erre való.
Amit a második bekezdésben írtál, az már nem switch feladat. A IP csomagszûrés tûzfal feladat. A hasonló cuccok alatt gondolom a IP címfordítást, a routolást értetted. Esetleg Wifi AP-ként is üzemelhet. De az már nem switch, az már egy kombinált eszköz. Router és benne tûzfal (gateway), ezzel kapcsolhatod össze a saját hálózatodat biztonságosan egy másik hálózattal (az Internettel). Ehhez kapcsolnak egy switch-et, hogy ne csak egy gépet lehessen az eszközhöz kapcsolni. És itt kapcsolódik a Wifi AP is (bridge), mert át kell alakítani a rézkábelen érkezõ jeleket rádióhullámmá és vissza. Ezen kívül kiegészítik DHCP és DNS (és egyéb) kiszolgáló szoftveres funkcióval, hogy egyszerûbben és könnyebben üzemeltethetõ legyen a hálózat.
Viszont ezek a funkciók az azonos alapértelmezett értékek miatt könnyebben feltörhetõvé teszik a hálózatot. Megváltoztatásuk erõsen ajánlott!
Igen, lényegében errõl van szó.
A. L. Ias
08-02-2015, 07:38 PM
Megtehetném hogy veszek az 1 drót mellé még 2 darabot, belekerülne vagy 60 dolláromba.
Most fogtam fel, nagyon el vannak szállva az árak feléd. Itthon 90 Ft környékén van Cat5 kábel métere. a 8P8C dugó 40 Ft/db. 2 db, 15 méteres kábel nincs 10 dollár.
Haha, nem, csak kicsit túlbecsültem.
http://www.ebay.com/itm/like/301183250927?lpid=82&chn=ps
Ezt látva nem nálunk vannak elszállva az árak hanem nálatok. :haha:
De a lényeg hogy ez csak 1 kábel, nekem ilyen kábelem meg van. A Net szétosztása a lényeg. :)
A. L. Ias
08-02-2015, 08:10 PM
Így már barátságosabbnak tûnik az ára. Dobd rá a 27% forgalmi adót és nagyjából megkapod az itthoni árakat.
Erdõlelke-íjszelleme
08-02-2015, 08:11 PM
A Zone Alarm tûzfal nem kompatibilis vele. A Windows bili tûzfalából nem kérek.
Ezzel leginkább az a probléma, hogy amíg a ZoneAlarm megfogna néhány "gyári" szivárogtató alkalmazást is, a Windows saját tûzfala vígan kienged mindent, még a nem gyári adatlopást is.
Erdõlelke-íjszelleme
08-02-2015, 08:13 PM
Megmondjam hogy miért érdekes ez? Mivel ha az adatgyûjtést állami szinten korlátozzák, akkor ez egy így jó kiskapu. Az állam nem gyûjt adatot senkirõl, épp csak megkapja a szolgáltatóktól csak úgy. Hiszen benne van a szerzõdésben hogy 3. személynek kiadható, ami lehet reklámcég, de maga az állam is. Persze lehet hogy nem így van, de az a helyzet hogy teljesen ésszerû a dolog. :rolleyes:
Hivatalosan szerzõdésben vannak a nagy cégek állambácsival, hogy kötelezõ átadniuk az adatokat:
https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29
mmilan21
08-02-2015, 08:18 PM
Ezzel leginkább az a probléma, hogy amíg a ZoneAlarm megfogna néhány "gyári" szivárogtató alkalmazást is, a Windows saját tûzfala vígan kienged mindent, még a nem gyári adatlopást is.
A Windows tûzfal eddig csak a COD4-et és Firefoxot blokkolta nálam, amíg 5 évvel ezelõttig használtam. :haha:
Pontosabban van már egy Winsows 10 kompatibilis verzió a ZoneAlarmból, de valamiért nem jött be a letöltõ oldala.
Máshol egyenlõre még nincs fenn.
Napi szinten nem használom az új rendszert, csak fenn van a másik partíción.
Egyszer még neki állok tovább herélni, hogy kezesebb bárány legyen biztonság terén. :D
Hivatalosan szerzõdésben vannak a nagy cégek állambácsival, hogy kötelezõ átadniuk az adatokat:
https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29
Tudom, és az automatikus, rendszerbe épített feltöltés és megosztás nagyon meg is könnyíti a dolgot.
Dream_walker
08-02-2015, 09:05 PM
Nah, pont errõl beszéltem :D (Az is igaz hogy a programozók/üzemeltetõk nagy részének fogalma sincs az optimalizálásról, és a "rendszert" szidják ha lassú vagy sérülékeny)
Csak hogy azok is értsék akiknek lövésük sincs a témáról és ne szopjál be azonnal:
Szerinted a gúgli alatt mekkora "adatbázis" van?
Big data sql mond valamit?
Utolsó közjáték, mert már párszor elgondoltam, hogy nem állok le a fajtáddal kommunikálni:
Nem, nem pont errõl beszéltél.
Sõt.
Még csak nem is olvastad, amit írtam. Vagy olvastad, csak nem érted. Mindegy is. Elõnyök és hátrányok rész. Nem mintha másodszorra értenéd.
Amúgy mond valamit. Fõleg azt, hogy az összes felügyelt adathoz képest a saját adatbázisuk töredék-méretû, ha csak simán a keresõjüket nézem. Indexelnek, szöveges fájlban tárolnak adatokat. Nem a mennyiség számít ott, hanem a kapcsolati hálózat. De gondolom ezt tudod te is.
Lényeg a lényeg, a rendszer lassú és sérülékeny, mert ilyenre csinálták, és mert k.rva nagy hájppal elõadják, hogy olyasmire is tökéletes, amire nem. Elõnyök, hátrányok. Nem az optimalizálással van a baj a dolgok felénél. Csak ezt a legkényelmesebb mondani.
mzperiksz
08-03-2015, 06:16 AM
Utolsó közjáték, mert már párszor elgondoltam, hogy nem állok le a fajtáddal kommunikálni:
Nem, nem pont errõl beszéltél.
Sõt.
Még csak nem is olvastad, amit írtam. Vagy olvastad, csak nem érted. Mindegy is. Elõnyök és hátrányok rész. Nem mintha másodszorra értenéd.
Amúgy mond valamit. Fõleg azt, hogy az összes felügyelt adathoz képest a saját adatbázisuk töredék-méretû, ha csak simán a keresõjüket nézem. Indexelnek, szöveges fájlban tárolnak adatokat. Nem a mennyiség számít ott, hanem a kapcsolati hálózat. De gondolom ezt tudod te is.
Lényeg a lényeg, a rendszer lassú és sérülékeny, mert ilyenre csinálták, és mert k.rva nagy hájppal elõadják, hogy olyasmire is tökéletes, amire nem. Elõnyök, hátrányok. Nem az optimalizálással van a baj a dolgok felénél. Csak ezt a legkényelmesebb mondani.
Ezt írtad, és hazugnak neveztél:
Ez nem igaz.
Én meg napi szinten babusgatom a rendszert ami tudja az általam állított paramétereket.
Részemrõl a téma lezárva, nincs kedvem önjelölt "szakértõk" miatt koptatni a billentyûzetet:haha:
Már megint mi történt a Youtube-al? Valamit változtattak rajta és úgy néz ki a lejátszó mint egy rakás sz.r. :mad:
A Google Chrome könyvtárában 3,5 GB tmp fájl volt. Gondoltam megszabadulok mindtõl, mi a fenének az a sok szemét oda. Tényleg nem lett baja tõle a Chrome-nak, kivéve hogy belassult egy kicsit. Ha beírok egy linket, megnyílik az oldal, de aztán 5-8 másodpercig nem lehet azzal az oldallal semmit csinálni. Se a csúszka nem megy, se a linkek nem mûködnek. :hogymi:
Megoldottam. Nem én voltam a hülye és nem is töröltem le semmi szükséges fájlt. Egyszerûen pár napja feltettem egy videóletöltõ App-ot és az lassította be a böngészõt. Lekapcsoltam, most már gyors. :thumbup
Ez meg megint mi a fene?
2 napja ez jelenik meg ha nem jön be egy weboldal. Mások is panaszkodnak rá. Mi ez? Milyen Cloudflare? Miért megy az egész Internet keresztül felhõ szervereken? Eddig nem ment. 2 napja van ilyen. Az Internet belassult és mostantól nem sima oldal jön be, hogy nem érhetõ el a weboldal, hanem ilyen felhõs hiba-oldal van. Ma többször is találkoztam ezzel a hibaoldallal, többnyire Chicago-i felhõt írt ki. (Ez a lenti példa San Jose-i.)
Mi lehet a nagy terv? Hogy aki nem akar felhõt, az is kap? Méghozzá úgy, hogy bárki, bárhol, bármikor használja az Internetet, akkor keresztül megy az adattárolón, ahol nyoma marad mindennek amit tesz? Vagy mi lesz ebbõl?
Elég büdös ez így és persze mindig érdemes a legrosszabbra gondolni, mert általában az az igaz. :hogymi:
http://i.stack.imgur.com/co1hE.png
Erdõlelke-íjszelleme
08-08-2015, 11:17 PM
A Cloudflare a legnagyobb CDN (content delivery network) felhõ szolgáltató. Elméletileg az eredeti webtárhely (hosting) egyéni bérlõje fizet elõ rá, hogy a weboldalának a tartalmát az egész világon gyorsabban elérhetõvé tegye. (Az is lehet, hogy a hosting server üzemeltetõje fizet elõ CDN-re/felhõre és tovább számlázza a bérlõknek.)
A képernyõfotón azt mutatja, hogy a cloudflare mûködik, de az eredeti tartalom-szerver nem. A saját tapasztalatom, hogy ez fordítva szokott lenni (volt, hogy elõfizettem, beállítottam, egyszer csak jött a hibaüzenet, nyomkodtam a live version gombot is, néha ment, néha semmi, rápróbáltam egy másik domainen, ami ugyanarra a tárhelyre mutatott közvetlenül, és az simán, azonnal hozta).
Elméletileg jó lehet arra is, hogy minden tevékenységet naplózzon a hosting szolgáltatótól függetlenül is.
Köszi. Nem tudom, de elég gyanús. De én már csak ilyen gyanakvó vagyok. :)
Erdõlelke-íjszelleme
08-09-2015, 12:53 AM
Kihagytam egy kifejezést: "legnagyobb" helyett "legnagyobb végfelhasználói". (Nagyobb pályán ott van az akamai, amazon, google, fb szerverparkok, stb.)
mmilan21
08-19-2015, 05:44 PM
Itt egy angol nyelvû hír:
http://arstechnica.com/information-technology/2015/08/even-when-told-not-to-windows-10-just-cant-stop-talking-to-microsoft/
Hiába tiltja le az ember a telepítés közben és utána Gépházban is - akkor is küldi az adatokat M$-nak.
A hiba ott leledzik - ahogy említettem már - hogy a CEIP(Consumer Experencie Improvement Program) platformot nem tiltja le a a fent említett beállítások módosítása.
A Feladatütemezõben kell nagy gyomlálást végezni ahhoz hogy le legyen kapcsolva túl kíváncsi CEIP.
Jó lesz ez a 10-es csak majd még jobban át kell alakítsam mint egy Windows 8-at.
Raktak bele pár számomra haszontalan szolgáltatást - pár óra munkával azért le is lehet õket tiltani, tehát akinek van rá ideje és tudása az személyre szabhatja.
Ez van - nekem speciális igényem hogy tudjak minden nem kritikus rendszerfolyamat mûködésérõl.
Egy átlag felhasználót kevésbé érdekli az általános adatbiztonság, engem annál inkább.
Minél kevesebb adat folyik rólam a netre, annál kisebb a digitális lábnyomom.
Ip cím és Windows azonosítás még belefér az elmegy kategóriába, de nem fogok a felhõbe vagy akárhová feltölteni fájlokat vagy használati adatokat.
Kitöltök inkább egy-egy használattal kapcsolatos hosszabb kérdõívet, minthogy automatikusan töltögessen fel használati adatokat a rendszer, akkor is ha egyszer ezt letiltottam már.
Itt a Youtube Red. Ezzel úgy érzem hogy a videókészítõk megint szívni fognak egy nagyot. Én az elsõ nap 2 cent (talán 5 forint) részesedést kaptam. Ez nagyon gyenge.
Meg gondolkodjunk csak el egy kicsit. 10 dollár / hó. (Ha jól olvastam $12.50 vagy mennyi Amerikán kívül. Vajon egy magyar, román, albán, orosz, kínai, indiai fog-e évente 40.000 forintot arra költeni, hogy ne lásson reklámot? Mert az k.va sok pénz. És a reklámot eddig is tiltották programokkal. Ha megtette ingyen, akkor ezután miért fizetne érte?
Ki lehet valahogy kapcsolni az egér tekerõjét? Próbálnék játszani Fallout 4-el, de a görgetõje az egeremnek azóta se jó. Hozzáérek, 3. nézetbe vált, aztán hiába tekerem, vagy 10 percet kell vele tökölnöm mire visszaáll First Person-ra a játék. Ha ki tudnám kapcsolni a görgõt, akkor nem lenne probléma, de nem látom hogy hogy lehetne. Tudja valaki?
mmilan21
11-12-2015, 10:39 AM
Ki lehet valahogy kapcsolni az egér tekerõjét? Próbálnék játszani Fallout 4-el, de a görgetõje az egeremnek azóta se jó. Hozzáérek, 3. nézetbe vált, aztán hiába tekerem, vagy 10 percet kell vele tökölnöm mire visszaáll First Person-ra a játék. Ha ki tudnám kapcsolni a görgõt, akkor nem lenne probléma, de nem látom hogy hogy lehetne. Tudja valaki?
A Fallouton belül a Settigs/Controlsban állítsd át a Toggle POV/Workshop-t más billentyûkre.
Más ötletem egyenlõre nincsen.
raktaros
11-24-2015, 07:30 PM
Létezik kicsi, olcsó eszköz mobilnet megosztására wifin?
Nem lakásba fixen, hanem mobilba (zsebbe, táskába).
"okostelefonok" tudnak ilyent, de nekem butább (és olcsóbb) megoldás is jó lenne.
Létezik kicsi (és hordozható) eszköz mobilnet megosztására wifin. De nem olcsó.
https://ipon.hu/webshop/product/tp_link_lte_advanced_mobile_wifi__m7350/928072
raktaros
11-25-2015, 04:12 PM
Köszi, jó húzós az ára. Ennél még egy használt "okostelefon" is olcsóbb.
Nem hardware, hanem Internet.
Egyik napról a másikra nem tudok se tetszikelni, se hozzászólni egy FB csoportban. Nem hinném hogy letiltottak, mert ok biztos nem volt rá. Nem osztottam meg semmit, nem is vitatkoztam senkivel. A csoportban meg volt osztva egy lopott videó, és azt megemlítettem hogy elég csúnya dolog hogy azt lelopták Youtube-ról, de kétlem hogy azért letiltott volna bárki is. Meg az már vagy 4 napja volt és csak most tiltottak volna érte? Nem lenne semmi értelme.
Meg ezt találtam:
https://www.facebook.com/help/116393198446749
Esetleg a FB blokkolt? De miért csak egy csoportban? És milyen indokkal? Megnéztem a FB emailjeimet, de nem kaptam értesítést semmirõl. Amúgy az milyen már, hogy ha valaki blokkol vagy törli a dolgaid, vagy bármi történik, akkor a FB egyszerûen nem küld értesítést.
Úgyhogy sose tudom hogy mi történik és fõleg azt nem hogy miért.
http://i.imgur.com/qhMbkGi.gif
Magyarországon lehet emailen keresztül SMS-t küldeni mobilra?
Mert nálunk lehet. Azt hittem hogy fizetõs, de nem. Teljesen ingyenes. És lehet mobilról válasz üzenetet küldeni az emailre. A korlátozás csak annyi, hogy az SMS karakter száma nem lehet több, mert akkor lecsapja az üzenet végét.
telefonszám + @ + a telefonszolgáltató speciális domainja . com - És mehet is az üzenet.
Mindegyik szolgáltatónak van nálunk ilyenje. Képet is lehet küldeni rajtuk.
Gondolom hogy Magyarországon ez se ingyenes. :hogymi:
Rozsomák
06-06-2016, 07:30 PM
Segítség.
Van 4 darab ddr 2 es ram-om próbára. betettem a gépbe és nem látja õket. a tipusa: klbd48f ask64 ehes 1 gb ddr 2 533
Jelenleg 4 darab 512 333 12 fo van benne.
Az öreg gépem:
További részletek a számítógépemrõl
Processzor Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.20GHz
Memória (RAM) 2,00 GB
Videokártya AMD Radeon HD 5450
Játékra szolgáló videokártya 1791 MB - teljes elérhetõ grafikus memória
Elsõdleges merevlemez 7GB szabad (66GB összesen)
Windows 7 Ultimate
RENDSZER
--------------------------------------------------------------------------------
Gyártó Hewlett-Packard
Modell hp workstation xw6200
Összes rendszermemória 2,00 GB RAM
Rendszer típusa 64 bites operációs rendszer
Processzormagok száma 2
Tárolás
--------------------------------------------------------------------------------
Összes merevlemez-méret 68 GB
Lemezpartíció (C:) 7 GB szabad (66 GB összesen)
Adathordozó meghajtója (D:) CD/DVD
Adathordozó meghajtója (E:) CD/DVD
Adathordozó meghajtója (F:) CD/DVD
Lemezpartíció (Z:) 122 MB szabad (2 GB összesen)
Grafika
Videokártya típusa AMD Radeon HD 5450
Összes elérhetõ grafikus memória 1791 MB
Dedikált grafikus memória 1024 MB
Dedikált rendszermemória 0 MB
Megosztott rendszermemória 767 MB
Videokártya illesztõprogram-verziója 15.200.1062.1004
Elsõdleges monitor felbontása 1280x1024
DirectX-verzió DirectX 10
Hálózat
Hálózati adapter Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
mmilan21
06-06-2016, 08:27 PM
Segítség.
Van 4 darab ddr 2 es ram-om próbára. betettem a gépbe és nem látja õket. a tipusa: klbd48f ask64 ehes 1 gb ddr 2 533
Jelenleg 4 darab 512 333 12 fo van benne.
Alaplap típusa? Általában nagy betûkkel van rányomtatva az alaplapra - nem kell feltúrni érte a rendszerinfo-t.
Enélkül nem tudok annyit segíteni(tippeket adni).
Megpróbáltad már a jelenlegi memóriák helyére betenni õket egyesével? Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a 4db jelenlegi memóriát kiveszed és egyenként teszteled be a friss szerzeményeket.
A memória órajele is probléma lehet, de ez alaplap függõ. Elindulásnál nem ír ki valamilyen hibakódot vagy nem pittyeg a megszokottól eltérõen?(Már ha benne hagytad a kis zavaró hangszórót.:) )
Mivel egy szerver alaplapról és processzorról van szó, ezért hibás vagy éppen nem kompatibilis memória modulokkal is elindulhatnak az ilyen rendszerek. Annyi hogy letiltják az adott csatlakozót. Legalábbis így logikus szerintem és az elmondottak alapján ez lehet a helyzet.
Hány memória férõhely van a gépben? 4-6-8?
Az új memóriákat dual(4-8 RAM foglalat) vagy tri(6 RAM foglalat) channel üzemmódban próbáld beszerelni.
Az azonos színû memória foglalatok jelentenek általában egy csatornát. Így például az 1. és a 3. illetve a 2. és a 4.
Tri channel estében az 1., a 3. és az 5., illetve a 2., a 4. és a 6..
A Windows memóriatesztelõjét és/vagy a memtest86 bootolható programot is érdemes lenne lefuttatni, hogy fel-e ismerik egyáltalán az új modulokat.
Ha nem ismerik fel, akkor érdemes megnézni csatlakozófelületeket, hátha csak egyszerû érintkezési hiba.
Egyenlõre ennyit tudok írni látatlanban.
Vasember
06-06-2016, 08:45 PM
Úgy tizenöt évvel ezelõtt mûködött itthon is, de szerintem már feledésbe merült.
Magyarországon lehet emailen keresztül SMS-t küldeni mobilra?
Mert nálunk lehet. Azt hittem hogy fizetõs, de nem. Teljesen ingyenes. És lehet mobilról válasz üzenetet küldeni az emailre. A korlátozás csak annyi, hogy az SMS karakter száma nem lehet több, mert akkor lecsapja az üzenet végét.
telefonszám + @ + a telefonszolgáltató speciális domainja . com - És mehet is az üzenet.
Mindegyik szolgáltatónak van nálunk ilyenje. Képet is lehet küldeni rajtuk.
Gondolom hogy Magyarországon ez se ingyenes. :hogymi:
Rozsomák
06-06-2016, 09:46 PM
Alaplap típusa? Általában nagy betûkkel van rányomtatva az alaplapra - nem kell feltúrni érte a rendszerinfo-t.
Enélkül nem tudok annyit segíteni(tippeket adni).
Megpróbáltad már a jelenlegi memóriák helyére betenni õket egyesével? Mindezt úgy kell megvalósítani, hogy a 4db jelenlegi memóriát kiveszed és egyenként teszteled be a friss szerzeményeket.
A memória órajele is probléma lehet, de ez alaplap függõ. Elindulásnál nem ír ki valamilyen hibakódot vagy nem pittyeg a megszokottól eltérõen?(Már ha benne hagytad a kis zavaró hangszórót.:) )
Mivel egy szerver alaplapról és processzorról van szó, ezért hibás vagy éppen nem kompatibilis memória modulokkal is elindulhatnak az ilyen rendszerek. Annyi hogy letiltják az adott csatlakozót. Legalábbis így logikus szerintem és az elmondottak alapján ez lehet a helyzet.
Hány memória férõhely van a gépben? 4-6-8?
Az új memóriákat dual(4-8 RAM foglalat) vagy tri(6 RAM foglalat) channel üzemmódban próbáld beszerelni.
Az azonos színû memória foglalatok jelentenek általában egy csatornát. Így például az 1. és a 3. illetve a 2. és a 4.
Tri channel estében az 1., a 3. és az 5., illetve a 2., a 4. és a 6..
A Windows memóriatesztelõjét és/vagy a memtest86 bootolható programot is érdemes lenne lefuttatni, hogy fel-e ismerik egyáltalán az új modulokat.
Ha nem ismerik fel, akkor érdemes megnézni csatlakozófelületeket, hátha csak egyszerû érintkezési hiba.
Egyenlõre ennyit tudok írni látatlanban.
Köszi ezt is :D
Az új memóriákkal el sem indul 5 síp a hibaüzenet. 4 slot 2 fehér két fekete. Próbáltam 1 esével és párban is õket variálva. Lehet az órajel a baj, Ha bent hagyok 2 régit az újakat-újat nem látja.
hp workstation xw6200 nem ez az alaplap neve?
Rozsomák
06-06-2016, 09:55 PM
De ez, rákerestem, és felismerem a képen.
http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=emr_na-c00215315#top
Videó kártya csere lett benne csak.
Úgy tizenöt évvel ezelõtt mûködött itthon is, de szerintem már feledésbe merült.
Arra emlékszem hogy voltak ilyen "ingyen SMS" weboldalak, amik pár év után eltûntek. De mûködtek, mert én is használtam õket párszor.
Pedig elég hasznos ez az emailes SMS, például az asszony ment a boltba, vitte a mobilt én meg rá tudtam szólni hogy mi a helyzet. Meg mikor munkában volt, mindig küldtem neki üzenetet hogy mit vegyen hazafelé jövet. Annyit nem ér a dolog hogy még egy mobil legyen sok pénzért, de így emailben lehet üzengetni ingyen. :)
mmilan21
06-07-2016, 05:38 AM
Köszi ezt is :D
Az új memóriákkal el sem indul 5 síp a hibaüzenet. 4 slot 2 fehér két fekete. Próbáltam 1 esével és párban is õket variálva. Lehet az órajel a baj, Ha bent hagyok 2 régit az újakat-újat nem látja.
hp workstation xw6200 nem ez az alaplap neve?
A HP nem gyárt(ott) alaplapokat.
Ezt találtam:
5 rövid beep esetén:
Your motherboard is complaining. Try reseating the memory and rebooting.
Fordítás(nem profi, de a lényeg benne van):
Az alaplapod panaszkodik. Próbáld meg átvariálni a memóriákat és indítsd újra.
Ezt eddig is tudtuk, hogy a memória okozza a bajt.
Van néhány adatom, az imént találtam:
8 Gb-ig (4x2 Gb) támogatja a DDR 2-es memóriamodulokat.
DDR 2 memóriamodulok maximális órajele 400 Mhz lehet(ez okozza a bajt).
A memóriáknak ECC kompatibilisnek kell lenniük(ez is a baj forrása).
Az ECC egy Intelhez köthetõ követelmény.
Tehát neked DDR2 400(vagy kevesebb) Mhz órajelû ECC RAM kell.
A hivatalos, angol nyelvû dokumentációban találtam ezeket az adatokat:
https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjRksaQlZXNAhVBPRoKHeu6DSMQFggiMAE&url=http%3A%2F%2Fh18000.www1.hp.com%2Fproducts%2Fq uickspecs%2Farchives_Division%2F11975_div_v30%2F11 975_div.PDF&usg=AFQjCNE4bgYHQ5GjPOIO81gd0t8p9v1RAQ&sig2=JtnYQdNSIQllRAb_az7LNA&bvm=bv.123664746,d.d2s
Rozsomák
06-07-2016, 05:29 PM
Köszönöm! Intézkedek. :D
Vasember
06-07-2016, 07:57 PM
Ez nem ingyensms volt, rendes emailt lehetett küldeni. Pl telefonszám@sms.pgsm.hu-ra küldtél egy mailt azt megkapta a telefon. Visszafelé is mûködött, egy számra küldtél egy sms-t a megfelelõ formátumban és elküldte mailként. Ingyen.
Igaz akkor még amerikában azt sem tudták mi az az sms. (:
Arra emlékszem hogy voltak ilyen "ingyen SMS" weboldalak, amik pár év után eltûntek. De mûködtek, mert én is használtam õket párszor.
Pedig elég hasznos ez az emailes SMS, például az asszony ment a boltba, vitte a mobilt én meg rá tudtam szólni hogy mi a helyzet. Meg mikor munkában volt, mindig küldtem neki üzenetet hogy mit vegyen hazafelé jövet. Annyit nem ér a dolog hogy még egy mobil legyen sok pénzért, de így emailben lehet üzengetni ingyen. :)
mmilan21
06-24-2016, 08:54 AM
Youtube letöltés egyszerûen:
Van egy youtube linkem, mint például a Függetlenség Napja 2 trailere:
https://www.youtube.com/watch?v=LbduDRH2m2M
Úgy lesz gyorsan és program nélkül letölthetõ, hogy a www.és a youtube.com tagok közé kettõ db s betût illesztünk.
Így:
https://www.ssyoutube.com/watch?v=LbduDRH2m2M
nyomunk egy frissítést a böngészõ menüjében vagy egy F5 billentyût.
Ez a két darab extra s betû pedig átirányít a savefrom.net oldalra és pár másodper múlva már tölthetõ az anyag alapértelmezetten 720p felbontásban mp4 formátumban.
Van még mp4 csak audio, WebM és 3GP lehetõség is. A lenyíló formátum választó lista piros hang ikonnal jelzi ha nincs az adott formátumhoz hangsáv.
Ez egy egyszerû megoldás, így csak a 2 db s betût kell megjegyezni.
Ez nem hivatalos Youtube link, hanem egy angol IP-vel rendelkezõ, Angliából beregelt Domain. Olyan hogy én is tudnék olyat beregisztrálni, hogy downloadyoutube . com , vagy youdownloadtube . com . Bár lehet hogy ezeket már le is foglalták mások.
Én egyszerûen a keepvid.com -ot használom. Vírus nincs rajta, nem irányít sehová a domain, nincs sok pop-up, nincs rakás reklám rajta. Keepviden lehet kiválasztani hogy milyen formátumban akarod, hogy milyen felbontásban, hanggal vagy anélkül, vagy csak hangot, meg ilyenek. :) És nem csak youtube-videót lehet letölteni vele, hanem sok más weboldallal is mûködik.
mmilan21
06-24-2016, 06:33 PM
Ez nem hivatalos Youtube link, hanem egy angol IP-vel rendelkezõ, Angliából beregelt Domain. Olyan hogy én is tudnék olyat beregisztrálni, hogy downloadyoutube . com , vagy youdownloadtube . com . Bár lehet hogy ezeket már le is foglalták mások.
Én egyszerûen a keepvid.com -ot használom. Vírus nincs rajta, nem irányít sehová a domain, nincs sok pop-up, nincs rakás reklám rajta. Keepviden lehet kiválasztani hogy milyen formátumban akarod, hogy milyen felbontásban, hanggal vagy anélkül, vagy csak hangot, meg ilyenek. :) És nem csak youtube-videót lehet letölteni vele, hanem sok más weboldallal is mûködik.
Nálam nem jelenik meg semmi reklám. Hála az MVPS hosts fájlnak és az ADblocknak.
Vírus az ezen az oldalon szerintem nincs, vagy csak a hosts fájl blokkolja alapból.
raktaros
06-24-2016, 08:35 PM
Nálam nem jelenik meg semmi reklám. Hála az MVPS hosts fájlnak és az ADblocknak.
Vírus az ezen az oldalon szerintem nincs, vagy csak a hosts fájl blokkolja alapból.
Köszi a tippet.
Nem tudtam hogy ilyen is van, régebben magam írogattam a hosts fájlba ha valami éppen zavart.
mmilan21
06-25-2016, 11:01 AM
Köszi a tippet.
Nem tudtam hogy ilyen is van, régebben magam írogattam a hosts fájlba ha valami éppen zavart.
Ráadásul kb. havonta frissül.
Emellett még leszoktam tiltani a microsoft telemetria szervereit is, mert az nincs benne alapból az mvps hosts fájljában.
A hosts fájl végére szoktam bemásolni ezt a kiegészítést:
7272
Ezután ugyanúgy frissül majd a rendszer (mert azt nem tiltja le), de nem tudja ezek után elküldeni a telemetria által összegyûjtött adatokat.
raktaros
06-25-2016, 06:26 PM
Köszönöm.
Esetleg nincs tipped rá hogyan tudnék feltenni xp-t egy új gépre?
8 és 10 felmegy xp telepítés el sem indul, 7-es meg telepítés végén kiírja hogy ezen a hardveren nem tudja konfigurálni a windowst.
IDE kompatibilis módban el sem indul :(.
mmilan21
06-25-2016, 07:44 PM
Köszönöm.
Esetleg nincs tipped rá hogyan tudnék feltenni xp-t egy új gépre?
8 és 10 felmegy xp telepítés el sem indul, 7-es meg telepítés végén kiírja hogy ezen a hardveren nem tudja konfigurálni a windowst.
IDE kompatibilis módban el sem indul :(.
XP-t inkább hanyagold, ha csak nem valami házi múzeumba vagy régi gépre kell. Az újabb UEFI BIOS-ok már nem is támogatják.
Valamilyen driver hiányzik szerintem a Windows 7 telepítéséhez.
Nézd meg az alaplapgyártó weboldalát, hogy ott van-e egyedi Win7 telepítõ készítõ (esetleg leírás) amivel megoldható a telepítése.
Az Asrock az Intel Skylake alapú alaplapjaihoz készített például egy ilyen Win7 telepítõ készítõ programot:
http://www.asrock.com/microsite/win7install/
raktaros
06-25-2016, 09:14 PM
Valóban valami uefi bios van benne, még nem találkoztam ezzel a szóval, fogalmam sincs mit takar.
Nem tudom milyen alaplap van benne, errõl van szó: http://shop.lenovo.com/hu/hu/laptops/ideapad/100-series/100-15-inch/#tab-m%C5%B1szaki_adatok
Nekem nincs gondom az xp-vel, azon jobban eligazodom :). Csak a régi gépem videokártyája nem bírta a hd videókat és lassan már más nem is lesz...
Reméltem van rá egyszerû megoldás, de akkor marad a régi gépem is nem akarok kínlódni driverekkel és beállításokkal különbözõ eszközökhöz.
Azt hittem gyorsabb lesz mint a régi, de talán még lassabb is. Azt sem értem hogy 4GB ramból miért csak 1.9 használható.
mmilan21
06-26-2016, 07:48 AM
Valóban valami uefi bios van benne, még nem találkoztam ezzel a szóval, fogalmam sincs mit takar.
Nem tudom milyen alaplap van benne, errõl van szó: http://shop.lenovo.com/hu/hu/laptops/ideapad/100-series/100-15-inch/#tab-m%C5%B1szaki_adatok
Nekem nincs gondom az xp-vel, azon jobban eligazodom :). Csak a régi gépem videokártyája nem bírta a hd videókat és lassan már más nem is lesz...
Reméltem van rá egyszerû megoldás, de akkor marad a régi gépem is nem akarok kínlódni driverekkel és beállításokkal különbözõ eszközökhöz.
Azt hittem gyorsabb lesz mint a régi, de talán még lassabb is. Azt sem értem hogy 4GB ramból miért csak 1.9 használható.
Akkor ezek szerint 32 bites Windowst telepítettél fel. Az csak maximum 4 GB memóriát kezel, de abban benne van a RAM és a gyorsítótárak. Jelen esetben pedig a videokártya is lefoglal 2 GB RAM-ot.
Egy 64 bites rendszerre van szükséged, mert a 32 bites rendszerek már csak irodai gépekre és vékonykliensekbe valók jóformán.
Ez a laptop annál többet tud. Intel i5 és a 8 GB RAM elég beszédes. :)
Ebbõl a 8 GB-ból is ugyanúgy le fogja a gép foglalni a videokártyának azt a 2 GB RAMot, ezen nem kell meglepõdni.
A processzorba integrált videovezérlõ("videokártya") elég erõs még a játékok futtatásához is, de nincs saját memóriája, ezért veszi le a rendszer memóriából.
Cserébe hogy nincs benne külön videokártya, így lassabban merül le az akkumulátor.
A 64 bites Windowsal már ki fogod tudni használni a gép teljesítményét. Érezhetõ lesz a különbség.
Windows 7 is telepíthetõ erre a gépre, abból is a 64 bites kell neked.
Driverek is vannak hozzá a hivatalos oldalon:
http://support.lenovo.com/hu/hu/products/laptops-and-netbooks/100-series/100-15iby?beta=false
Van BIOS frissítés is hozzá, a 2.05 verziójú:
http://support.lenovo.com/hu/hu/products/laptops-and-netbooks/100-series/100-15iby/downloads/DS102802
Elõször nézd meg hogy melyik BIOS verzió van fenn jelenleg a gépen. Csak ha kell akkor frissítsed, de általában frissítésre szokott szorulni.
A BIOS frissítés megoldhatja a Windows 7 telepítési problémát.
Ádám Csaba
06-27-2016, 08:26 PM
http://m.nemkutya.com/like/114310
raktaros
07-02-2016, 09:25 PM
Nagyon köszönöm. Nem is tudtam hogy mehet rá 64bites.
Feltettem a bios frissítést, majd a win7 64bites simán felment.
Már szinte megbékéltem a 10essel, hogy netezni jó lesz, egyéb feladatokra meg majd a régi gép.
Aztán ma nem bírt egy nagyobb weboldalt pdf-be nyomtatni (kb. 500 oldal), kiírta hogy nincs elég memória (nem elég a 4 giga...)
Így meg volt a lökés hogy mégiscsak próbálkozzak 7essel...
mmilan21
07-03-2016, 10:25 AM
Nagyon köszönöm. Nem is tudtam hogy mehet rá 64bites.
Feltettem a bios frissítést, majd a win7 64bites simán felment.
Már szinte megbékéltem a 10essel, hogy netezni jó lesz, egyéb feladatokra meg majd a régi gép.
Aztán ma nem bírt egy nagyobb weboldalt pdf-be nyomtatni (kb. 500 oldal), kiírta hogy nincs elég memória (nem elég a 4 giga...)
Így meg volt a lökés hogy mégiscsak próbálkozzak 7essel...
Én is hasonlóképpen kezdtem a rendszer telepítést és úgy általában az informatikát. Sokat próbálkoztam és bújtam a fórumokat.
Nem is tudom hányszor telepítettem újra annak idején az XP-t. :) 3 év alatt 15 alakalommal kb. Már a CD-je is megkopott és karcolódott.
Aztán jött a Windows 7 2009-tõl kezdõdõen a pendrive-os telepítéssel együtt. Onnantól kezdve könnyebbé vált az életem.
Jelenleg több mint egy éves a Win7 telepítésem. Elõtte a Windows 8 volt fenn.
Próbáltam tavaly a Windows 10-et(ezt már dualboot-ban), elõtte még a 8-at is. Ez utóbbit hónapokon át. Csak lassabb lett tõle a gép, még ha csak egy kicsivel, de érezhetõ volt. A nem kompatibilis régebbi játékokról nem is beszélve.
Egyébként jó rendszerek az újabbak is, ha le van kapcsolva azokban a sok felesleges adatgyûjtõ és "kényelmi" szolgáltatás. Vannak erre már külön kis programok is.
WestBam
07-03-2016, 07:07 PM
Win 7 takarításához mit ajánlanál?
Mármint ami leszedi a felesleges adatgyûjtõ vackokat? Már egy ideje csak használom a gépet, szerintem egy 10 év lehet köztünk, mert én még a 95-tel kezdtem (jó, gyerekként még a C+4-el), aztán a 98, majd a millenium edition volt amit használtam, aztán jött egy laptop amin a sokak által "kedvelt" windows vista, aztán ezen már a 7 fut de teljesen elégedett vagyok vele. Na jó teljesen nem, de egészen jól bírja. Míg a w95 kb. egy hónap után megpusztult, a 98 már a maga bõ fél éves futásaival teljesen jónak számított. Ezeknek még fejbõl tudtam a telepítõkódját :haha:. Ezen a thinkpad-en meg egyszer lett újra húzva a 7. 10-re nem szeretnék cserélni, bár már csak netezek és minimális egyéb feladatot csinálok gépen, azokra talán még jó lenne és nem lenne driver problémám sem. Minden esetre ha kicsit kipucolnám biztosan nem ártana neki. Én csak az msconfig-ban elérhetõ szolgáltatásokat és induló cuccokat szoktam kikapcsolgatni, régen még egész nagy mennyiségû regfájlok voltak elmentve, amiket le kellett futtatni, hogy ne legyen lassú a 98 :D Más lett a világ. Sokat javult.
mmilan21
07-04-2016, 12:01 PM
Win 7 takarításához mit ajánlanál?
Mármint ami leszedi a felesleges adatgyûjtõ vackokat? Már egy ideje csak használom a gépet, szerintem egy 10 év lehet köztünk, mert én még a 95-tel kezdtem (jó, gyerekként még a C+4-el), aztán a 98, majd a millenium edition volt amit használtam, aztán jött egy laptop amin a sokak által "kedvelt" windows vista, aztán ezen már a 7 fut de teljesen elégedett vagyok vele. Na jó teljesen nem, de egészen jól bírja. Míg a w95 kb. egy hónap után megpusztult, a 98 már a maga bõ fél éves futásaival teljesen jónak számított. Ezeknek még fejbõl tudtam a telepítõkódját :haha:. Ezen a thinkpad-en meg egyszer lett újra húzva a 7. 10-re nem szeretnék cserélni, bár már csak netezek és minimális egyéb feladatot csinálok gépen, azokra talán még jó lenne és nem lenne driver problémám sem. Minden esetre ha kicsit kipucolnám biztosan nem ártana neki. Én csak az msconfig-ban elérhetõ szolgáltatásokat és induló cuccokat szoktam kikapcsolgatni, régen még egész nagy mennyiségû regfájlok voltak elmentve, amiket le kellett futtatni, hogy ne legyen lassú a 98 :D Más lett a világ. Sokat javult.
Felesleges fájlok és Registry bejegyzések letakarítására én CCleanert a CCEnhancerrel megtoldva használom.
A Windows Lemezkarbantartója az Update szemetét részben kitörli. A másik felét innen kell kitörölni: Windows/SoftwareDistribution/Download. Minden ami a mappában van az törölhetõ.
A felesleges kémkedés és adatgyûjtés kikapcsolásához a DWS Lite programot használom:
Használható Windows 7/8.1/10-hez egyaránt.
Eltávolítja a Windows 7 alól az utólag feltelepült telemetria frissítéseket, letiltja a telemetria szervereket a hosts fájlban(ezt a listát töltöttem fel ide pár hsz-al visszább egy csatolmányként).
Illetve vannak egyéb beállítások is.
A Windows 10 esetében a Modern appokat is le lehet törölni és a minden lében két kanál Cortanát is.
A Vezérlõpult/Felügyeleti Eszközök menüpont alatt elérhetõ Szolgáltatásokat és a Feladatütemezõt is érdemes átnézni.
Van tucatnyi felesleges szolgáltatás és ütemezett feladat amit ki lehet kapcsolni.
Ha kikapcsolod a Windows Aerót(már ha eddig nem tetted meg), akkor gyorsulni fog az egész rendszer. Ezt legegyszerûbben a Szolgáltatásoknál az Asztalablak kezelõ és a Témák szolgáltatás letiltásával tudod elérni. Így egy klasszikus Windows témát kapsz végeredményként, aminek a színeit kedved szerint állíthatod.
Lehet még tovább növelni a teljesítményt a pompa csökkentésével. A Speciális rendszerbeállítások/ Speciális fül/Teljesítmény/Beállítások menüben.
A "Vetett árnyék az asztal ikoncímkéin" és az "Ablak tartalmának megjelenítése mozgatás közben" kivételével én az összeset ki szoktam kapcsolni. Így ez már nem tudja visszafogni a gép teljesítményét.
Egyébként és is egy Thinkpad-et akarok venni használtan és garanciával. Itthon már van 2 belõle, de nekem is kell egy, mert tényleg jó gépek.
Jól gondolod. 2005 környékén kaptam meg az elsõ gépem ami Win 3.1-t futtatott. Aztán jött az XP korszak 2006-tól, majd az akkor még Emiteles internet 2006 õszétõl, kemény 1Mbit sebességgel.
Rendszergazdánál nem jártam 2009 óta. Azóta saját magam tartom magam annak. Rengeteg it témájú cikket olvastam még annak idején hogy felzárkózhassak.
A Registry tweakelés nálam még az XP-s korszakban kezdõdött és élte fénykorát. A Windows 7-hez is van egy jó kis fájlom. Letilt egy rakás felesleges cuccot.
Manapság is benne vagyok a számítógépek, az oprendszerek, a programok és az internet világában.
Malwarebytes és Superantispyware. Meg persze tûzfalat is használj mellettük. Legalábbis nálam ezek elég jól beváltak. :)
Nézem ezt a Twittert, de még be is regisztráltam rá. Ugyanakkor én nem értem hogy mi a jó benne. Limitáltan lehet hozzászólni, össze-vissza vannak a hozzászólások, teljesen átláthatatlan baromság az egész.
Meg most nézem, az Imgur-t is tovább webkettõsítették vagy mit csináltak vele. Minden weboldalt tönkretesznek ezzel a sz.rral. FB is ilyen. Híroldalak nagy része is ilyen. Youtube is. Végül is a weboldalaknak már a 95%-a. Ocsmány, kezelhetetlen, szenved vele az Internet is, zabálja a memóriát, addig kínozza a böngészõket amíg ki nem lépnek belõle. Tekersz vagy 50-et Facebookon és oda a 8 GB memória, jön az böngészõ-összeomlás, vagy egyszerûen csak úgy belassul hogy inkább hagyod a francba az egészet, mert csak felidegesít. Még a bankom weboldalát is megváltoztatták, tegnap óta ilyen lett az is. Gõzöm sincs hogy mit hol találok rajta. Így már az is sokkal rosszabb lett. Nem tudom miért kellett szétbarmolni az egész Internetet és hogy miféle húgyagyú öltönyös idióta ötlete volt ez a Web2 baromság.
Amúgy a fórumok is egyre inkább afelé mennek. A legújabb vBulletin fórum is tiszta Web2. Annyira ócska, trágya, szutyok az egész, hogy amelyik fórumon arra váltottak, ott már nem is olvasok többet.
:(
Pedig ez a jövõ (web2) én azért nem csak a hátrányokat látom...
Oprendszer terén meg csak linux már 15 éve, ezzel valahogy nincs gondom ;)
raktaros
07-22-2016, 01:41 PM
Nézem ezt a Twittert, de még be is regisztráltam rá. Ugyanakkor én nem értem hogy mi a jó benne. Limitáltan lehet hozzászólni, össze-vissza vannak a hozzászólások, teljesen átláthatatlan baromság az egész.
Meg most nézem, az Imgur-t is tovább webkettõsítették vagy mit csináltak vele. Minden weboldalt tönkretesznek ezzel a sz.rral. FB is ilyen. Híroldalak nagy része is ilyen. Youtube is. Végül is a weboldalaknak már a 95%-a. Ocsmány, kezelhetetlen, szenved vele az Internet is, zabálja a memóriát, addig kínozza a böngészõket amíg ki nem lépnek belõle. Tekersz vagy 50-et Facebookon és oda a 8 GB memória, jön az böngészõ-összeomlás, vagy egyszerûen csak úgy belassul hogy inkább hagyod a francba az egészet, mert csak felidegesít. Még a bankom weboldalát is megváltoztatták, tegnap óta ilyen lett az is. Gõzöm sincs hogy mit hol találok rajta. Így már az is sokkal rosszabb lett. Nem tudom miért kellett szétbarmolni az egész Internetet és hogy miféle húgyagyú öltönyös idióta ötlete volt ez a Web2 baromság.
Amúgy a fórumok is egyre inkább afelé mennek. A legújabb vBulletin fórum is tiszta Web2. Annyira ócska, trágya, szutyok az egész, hogy amelyik fórumon arra váltottak, ott már nem is olvasok többet.
:(
Engem is egyre jobban idegesít, de lehet csak öregszem :)
Én úgy érzem régebben az információáramlás volt a lényeg, ma meg a kinézet meg haszontalan funkciókkal való bonyolítás.
Telebaxák mindenféle flash, java meg kitudja milyen baromságokkal, a gép erõlködik, a káoszban idõ míg elõkotrod amit keresel, ha egyáltalán felteszik.
Nem baj, a paraszt majd vesz új gépet, fizet gyorsabb netet és/vagy nagyobb adatcsomagot.
WestBam
07-22-2016, 02:22 PM
Mondjuk ja, egy sima html weblapon még ha sok az infó akkor is a control+f-el egy pillanat elõszedni a keresett információt. Ugyan ez facebook-on ha valami hasznosat olvastál jó esetben fél-egy óra, rossz esetben meg sem találod. Idegesít, hogy nem lehet beállítani, hogy a hírfolyamom mindig idõrendben csökkenjen, idegesít, hogy õ dönti el mi is érdekel helyettem. Telefonon valamit látok nap közben, tetszik, este a gép elõtt már telejsen más hírfolyam fogad, sokszor benne sincs amit keresek, mert telón mást látsz mint gépen :duhos: Ki érti ezt?
A PayPal-t is tönkretették vele. Átláthatatlan lett az egész. Pár hete változtatták meg. Nem vicc, vagy 1 órát tököltem vele mire rájöttem hogy hogy kell pénzt küldeni az új rendszerrel. Most meg olvastam cikket, klikk hogy több képet láss, klikk hogy több képet láss, klikk hogy több képet láss, aztán beomlott az egész oldal és csak fehérség van. Aztán kiírta hogy összeomlott a Shockwave is a sok "klikk a többihez" baromságtól. :hogymi:
fater.lajos
07-23-2016, 04:46 PM
Kolléga Hölgyek és Urak!
A telefonommal fotózva meg tudom nézni a telefonon a készítés Gps koordinátáit. Ugyanezeknek a képeknek a pc-s megnézése (Win 10) során hogyan és milyen módon tudom megnézni ezeket az adatokat?
WestBam
07-23-2016, 05:47 PM
A telefonnak a gps-e be volt- kapcsolva, illetve a fényképezõn is bekapcsoltad a gps koordináták mentését? Ha igen, akkor a fájl metadatait kell megnézned, ott van a koordináta. Azt nem tudom, hogy a w10-ben jobbegérklikk tulajdonságokra kiadja-e de valami rendes képnézegetõben meg tudod nézni.
fater.lajos
07-25-2016, 06:49 AM
Na, ez az! Melyik a jobb képnézegetõ? Én már sok mindent kipróbáltam!
raktaros
07-25-2016, 09:14 AM
Én a "lapos macskára" (IrfanView) szavazom :)
Abban nyomsz egy "i"-t, feldob egy panelt a kép adataival, a gps adatokat az "EXIF info" gomb alatt találod, másik gombnyomásra térképre is teheted:
7335
(Nekem buta telefonom és buta fényképezõm van, így a fényképeket a mentett útvonalammal fésülöm össze, de gondolom a telefon is hasonlóan írja bele.)
fater.lajos
07-25-2016, 07:19 PM
Köszönöm!
Én ezt miért nem találtam meg magamtól???
Megtaláltam néhány régi CD-met, 20 éves játékokkal. Egyik se akart elindulni, nem kompatibilisek. XP-n még mindegyik vidáman futott. A DOS-box-al csináltak már valamit, vagy még mindig idegesítõ és pötyögni kell egy csomó mindent hogy elinduljanak vele a régi programok?
WestBam
08-09-2016, 01:32 PM
exén jobbegérklikk, futtatás mint: és ott állítsd be mondjuk az xp-t vagy a 98-at, ami tetszik. Hátha ;)
Azt rögtön próbáltam mikor megtaláltam a játékokat. Sajnos egyik se mûködött úgy. :(
raktaros
01-06-2018, 11:18 PM
Az elmúlt évtizedben készült összes Intel processzorban durva biztonsági hiba van (https://pcworld.hu/pcwpro/az-intel-processzorok-nagyja-mar-a-heten-frissul-az-ios-is-sebezheto-242141.html)
Egy szakember hozzászólása:
Pár gondolat a jelenlegi CPU bugokról, mivel sok a téves információ. Itt az amit én tudok eddig a whitepaper és egyéb források alapján
- 3 típusú támadásról beszélünk.
- Ebbõl 2 segítségével az ÖSSZES CPU sebezhetõ, amiben van belsõ Cache és Protected mode.
- Ez közérthetõen azt jelenti, hogy kb 1995 óta az összes CPU megtörhetõ ezzel a módszerrel.
- Ez azért gáz, mert így kb semmit sem ér a Protected mód. Bármelyik alkalmazás belenyúlhat olyan memória területre, amire nem kéne neki. Ez okozhatja azt, hogy lefagy a géped, mert mondjuk a böngészõ képes felülírni a VGA illesztõ memória területét egy jól összeállított javascript sorozat segítségével.
- Rosszabb esetben ezt arra használják, hogy kártékony kódot telepítsenek rendszergazdaként a gépedre. Ez meg lehet az egyszerû reklámon kívül a bitcoin bányász boton keresztül akármi.
- Ez egy Side channel Attack, ami magyarul annyit jelent, hogy alapvetõen az elképzelés ami alapján tervezték nem hibás, de az implementáció során hiba csúszott be.
- Ez a hiba a belsõ Cache memória idõzítésébõl fakad, kb ez egy Dinamikus hazárd, amire alapjáraton nem gondoltak -> ezért tudott túlélni eddig.
- Microcode szinten nem biztos, hogy javítható, ha javítható is, akkor sem 1-2 perc lesz legyártani. Ezért inkább szoftveresen oldották meg és teljesen külön memória területre van pakolva a kernel.
- A lassulás azért következik be, mert így minden rendszerhívás végrehajtásakor a processzornak kontextust kell váltania az üzemmódjai között. Ez azzal jár, hogy a feldolgozott utasításokat kilapátolja memóriába, a rendszerhíváshoz szükséges memóriát belapátolja, majd ha végzett, akkor ismét a kernel kilapátolódik a memóriába, majd vissza lapátolódik az eredeti alkalmazás.
- A 3. attack az egyenlõre csak Intel procikat érint, de valószínûleg itt is érintett lehet az összes CPU, ami tud Out of Order Executiont. Egyenlõre az exploit csak Intel CPU-kra lett megírva. A többi CPU-ra az architektúrális különbségek miatt portolni kell.
- A 3. típusú támadás segítségével tetszõleges fizikai RAM szegmens dumpolható, nem csak adott processz és kernel kontextusban. Tehát akár egy támadó alkalmazás hozzáférhet az ugyan azon a gépen futó HTTPS szerver privát kulcsához.
- Ez azért borítja meg az ipart, mert az 99%-ban Intel szerverek vannak a piacon.
- A 3. valószínûleg javítható mikrokódból, legalábbis az Intel nyilatkozata erre enged következtetni, de ezt szintén nem 1-2 perc összehozni, mert át kell hozzá írni az utasítás végrehajtás optimalizálását, valamint ez szállítaniuk kell egy csomó pocira.
- Idõvel valószínûleg a maximum 30% visszaesés csökkenni fog, de sosem lesz már olyan gyors egy proci sem, mint voltak
Ez is érdekes:
... Bár a Google már tavaly június óta tudott róla, hogy nagy a baj, nyilvánosságra csak nemrég hozták ...
Nekem az az érzésem, kellett egy kis idõ hogy a 3 betûsök kihasználják a lehetõséget...
mmilan21
01-07-2018, 09:53 AM
Az elmúlt évtizedben készült összes Intel processzorban durva biztonsági hiba van (https://pcworld.hu/pcwpro/az-intel-processzorok-nagyja-mar-a-heten-frissul-az-ios-is-sebezheto-242141.html)
Egy szakember hozzászólása:
Ez is érdekes:
Nekem az az érzésem, kellett egy kis idõ hogy a 3 betûsök kihasználják a lehetõséget...
Ehhez tegyük még hozzá, hogy az Intel Management Engine /Intel ME röviden/ (az elsõ Core i processzorok megjelenése óta használják) is rendelkezik egy hátsóajtóval, amit hárombetûsék szintén ki bírnak használni és ki is használtak, mivel nekik lett készítve velószínûleg.
A kormányzati gépek esetében ez persze le van tiltva.(Na vajon miért?)
Néhány hobbihackernek sikerült részben kikapcsolni az Intel ME-t, erre az Intel nemrég bejelentette, hogy a következõ generációs processzorokban már nem lehet majd kikapcsolni szoftveresen az ME-t. Hardveresen meg lehetetlen.
Eközben az AMD bejelentette, hogy egy BIOS mikrokód frissítéssel opcionálisan kikapcsolhatóvá teszik a processzoraikban az Inteléhez hasonló, ugyanúgy távvezérlésre tervezett funkciót. Az AMD a 2013-as évtõl kezdve használ ilyen megoldást.
Most már biztos hogy nem fogok Intel alapú gépet összeállítani, ha egyszer arra kerül a sor. Az AMD a Ryzen processzor generációjával egyébként is behozta a lemaradásának nagy részét az Intelhez képest. Ráadásul olcsóbbak az alaplapok és processzorok mint az Intel fronton.
Én HP laptopot sem fogok venni, mert beépített keylogger volt a gyári (Windows Update-en keresztül is letölthetõ) drivereikben. A régebbi esetben alapból be volt kapcsolva, a nemrég nyilvánosságra került esetben pedig csak a bekapcsolásra várt ez az apró, de annál szemtelenebb programocska.
A laptop termékpalettájuk nagy részét érintette/érinti ez az eset. Tudják hogy kit nézzenek hülyének azzal a szöveggel hogy "véletlenül (minõségbiztosításból egyes) maradt benne ez a tesztverzióban használt programrész a kész WHQL minõsítéssel rendelkezõ driverben".
mmilan21
01-19-2018, 11:14 AM
Elkezdtek szállingózni a sebtében összehozott frissítések a Meltdown és a Spectre elnevezésû, fentebb említett hibákra. (Elnevezik a komolyabb hibákat és vírusokat, mint ahogy a hurrikánokat szokták.)
Elvileg 5 generációra visszamenõleg adnak ki (UEFI)BIOS frissítéseket. A régebbi alaplapokhoz már kisebb eséllyel, ami függ az alaplapgyártóktól, sõt a processzorgyártóktól is.
A Meltdown (a fentebb említett 1995-tõl jelenlévõ biztonsági rés) az AMD processzorait nem érinti, míg az Intelt igen és ez a komolyabbik hiba.
A Spectre az AMD-t is érinti, viszont nem olyan könnyû kihasználni mint a Meltdown esetében.
A Windowshoz érkeztek frissítések az AMD-t és Intelt érintõ problémákra is, viszont néhány processzorgeneráció (Intel és AMD is) esetében voltak hibák, mint például el nem induló operációs rendszer és végtelen újraindítási ciklus. Látszik hogy nem tesztelték le megfelelõen a sebtében kiadott frissítéseket. Aztán ezt megoldották, miután panaszkodtak az érintett felhasználók a különbözõ fórumokon.
A Meltdownra kiadott Windows frissítés miatt az Intel alapú rendszerek lassultak konfigurációtól és felhasználási módtól függõen 5-30%-ot.
Most örülök, hogy költséghatékonysági szempontok miatt AMD alapú konfigurációt vettem annak idején.
mmilan21
05-26-2018, 12:55 PM
Sikeresen megjavítottam a számítógépem egerét.
Néhány hete elkezdett a legtöbbször használt bal egérgomb dupla kattintásokat produkálni miközben csak egyszer nyomtam le.
Egy kb. 3 éves Logitech M100-as rágcsálóról van szó, amit akkoriban a K120-as billentyûzettel vettem meg egy csomagban. Ez utóbbi még rendben van.
Ismerem már egy ideje az egerek egyes gyenge pontjait, köztük a mikrokapcsolók meghibásodását.
Vagy nem kapcsolnak mert nem érzékelik a nyomást vagy dupla kattintásokat kezdenek produkálni anyagfáradás miatt
Ez egy jellemzõ, normál használat mellett idõvel mindenképp jelentkezõ amortizáció.
Elõször gondoltam, hogy veszek egy másikat helyette, mert lehet hogy nem csereszabatosak a Logitech mikrokapcsolói a korábbi 4 elromlott Genius egereimével.
Aztán elgondolkodva az M100-as 2900 Ft-os árán, inkább gondoltam hogy megpróbálom mégis megjavítani.
Szétbontva az egeret, ugyanolyan mikrokapcsolók látványa fogadott, csak a gyártó volt más.
A Logitech drágább mint a Genius, de ugyanakkor az árral arányosan tovább is bírta, mert tartósabb kapcsolói vannak.
A Geniusok is a bal kapcsolónál romlottak el leggyakrabban, mert azok voltak a legtöbbet használva.
A régi egereknek csak a NYÁK lapjait és a kábeleit tartottam meg. Most viszont jól jöttek.
A Genius egerek görgetõinél is ugyanolyan kapcsolót használnak mint a jobb és a bal gomboknál.
A leginkább használt gomb az általában a bal gomb, ezt követi a jobb gomb és végül a görgõnek a gomb funkciója, amit nagyon ritkán szoktam használni, ezért ez a legjobb állapotú az összes közül, így erre esett a választásom.
A kiforrasztás az az ami idõigényes, a visszaforrasztás már gyorsabban megy.
Elkészült és a kapcsoló tökéletesen stimmelt a helyére.
Kipróbálva tökéletesen mûködik, megszûnt a dupla kattintásos hibája.
Ezért jó ha van egy mûszerész forrasztóállomása otthon az embernek.
"Néhány hete elkezdett a legtöbbször használt bal egérgomb dupla kattintásokat produkálni miközben csak egyszer nyomtam le."
Az én "Shark Force" egerem is csinálja. Az érdekesség, hogy van hogy pár hétig idegesít vele, aztán egyszer csak megjavul, minden ok nélkül. 20 dolláromba került, ha jól emlékszem. Volt egy M65-ös vagy milyen Logitech-em is, ami pont úgy nézett ki mint ez az olcsó, de a drága Logitech sokkal hamarabb tönkrement. Nyikorgott a görgője, aztán teljesen tönkrement. Ez a SharkForce márkájú ez néha szenved, de aztán magától "meggyógyul". Már rájöttem hogy nem érdemes drágát venni. Volt drága fejhallgatóm, 6 hét alatt 3 felé tört a fejemen. Volt másik drága, tönkrement a drótja. Vettem viszonylag olcsó JVC-t, az meg fantasztikusan működik és nagyon jól bírja.
raktaros
05-26-2018, 08:07 PM
A logitech egerem kb. egy hete kezdte, de most 1-2 napja szinte tünetmentes :)
mmilan21
05-27-2018, 04:29 AM
"Néhány hete elkezdett a legtöbbször használt bal egérgomb dupla kattintásokat produkálni miközben csak egyszer nyomtam le."
Az én "Shark Force" egerem is csinálja. Az érdekesség, hogy van hogy pár hétig idegesít vele, aztán egyszer csak megjavul, minden ok nélkül. 20 dolláromba került, ha jól emlékszem. Volt egy M65-ös vagy milyen Logitech-em is, ami pont úgy nézett ki mint ez az olcsó, de a drága Logitech sokkal hamarabb tönkrement. Nyikorgott a görgõje, aztán teljesen tönkrement. Ez a SharkForce márkájú ez néha szenved, de aztán magától "meggyógyul". Már rájöttem hogy nem érdemes drágát venni. Volt drága fejhallgatóm, 6 hét alatt 3 felé tört a fejemen. Volt másik drága, tönkrement a drótja. Vettem viszonylag olcsó JVC-t, az meg fantasztikusan mûködik és nagyon jól bírja.
Én is költséghatékonyságból vettem ilyet, mert a drágábbak inkább csak túl vannak bonyolítva, számomra felesleges funkciókkal megpakolva.
Azok a Genius egerek az 1500-2000 Ft-os árkategóriában voltak akkoriban. Ez a Logitech már akkoriban is drágább volt majdnem egy ezressel, de megérte a felárat.
Azok a Geniusok 1,5-2 évig bírták csak. Igaz akkor még játszottam is a gépen aktívan, az is amortizálta egy kicsit a kapcsolókat.
mmilan21
05-27-2018, 05:04 AM
Más.
Vettem egy új munkamerevlemezt, ami a gépben fog szolgálatot teljesíteni pár évig.
A régebbi, õsszel már 6 éves 2TB WD Green(EARX széria) már megérett a nyugdíjazásra.
Nincsen különösebb baja, de a garancia idejét már lassan háromszorosan túlteljesíti.
Mostanában lépte át a 2 éves üzemidõt és nem produkál hibára utaló jeleket a SMART adatok alapján.
Így egy megbízható biztonsági másolat tároló lesz belõle.
Ennek a leváltására szereztem be egy 4TB-os HGST(Hitachi), üzleti szériás(adatszerverekbe szánt) merevlemezt 5 év gyári garanciával. Fõleg ez utóbbi, a várható hosszú élettartam és nagy terhelhetõség miatt választottam ezt.
Hozza a gyári sebességadatokat, kicsivel 200 MB/s sebesség felett lehet rá írni és olvasni is.
Egyébként sikerült kifognom kedvezményes áron.
https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/hitachi/ultrastar-7k6000-4tb-7200rpm-128mb-sata-hus726040ale610-0f23005-p282134443/
Ez azért már zajosabb merevlemez mint a WD Green, mivel ez 7200-as percenkénti fordulatszámmal mûködik 5400 helyett. Régebben volt már ilyen lemezem és a Toshiba backup lemezem is ilyen fordulatszámmal mûködik. (Kár hogy megszûnt a Green széria, mert a Blue már nem feltétlenül olyan megbízható, hiába 5400-as fordulatszámú.)
A új szerzemény korongjainak a szélzaja hallható, de a fejpozicionálás hangja az a leghangosabb, messzirõl is hallani lehet. Erre mondjuk számítottam is.
Nagyobb az energiafelhasználása és ezért jobban is melegszik 6 fokkal mint a WD Green. Ez sem ért váratlanul.
A merevlemez kap majd egy hangszigetelõ tokot és rugalmasan lesz felfüggesztve ezzel a tokkal együtt, immár a légáramlás útjába rakva. Kell majd barkácsoljak egy kicsit hogy ezt így meg tudjam oldani.
A számítógépem hûtését is fejlesztem egyúttal, szintén részben barkács megoldások igénybe vételével.
Nem kell itt valami igénytelen megoldásra gondolni hanem csak pár, még esztétikus hatást keltõ módosításra, ami javítja a légáramlást, csökkenti a zajszintet és a port sem engedi be olyan hamar a gépházba.
Ezt is egy videó keretén belül tervezem bemutatni.
raktaros
06-03-2018, 01:21 PM
Tud valaki ajánlani egy erõsebb jelû wifis routert ami nem túl drága?
(A mostaniból sikerült téglát csinálni egy frissítéssel, de amúgy is elég gyengécske volt.)
WestBam
06-03-2018, 08:17 PM
Nekem Asus N18U van, három antennája ellenére gyengébb, mint az elõd TP-link (1043ND) volt. Custom fw-el lehet állítólag az asusoknak húzni az adó teljesítményét bõven, viszont én a gyárit használom, az meg fix. Ha hajlandó vagy szarakodni vele akkor ajánlom, mert nem rossz router, egészen stabil, de ha gyárival nyomod Te is akkor szerintem másikat nézz.
raktaros
06-04-2018, 01:17 PM
Nekem Asus N18U van, három antennája ellenére gyengébb, mint az elõd TP-link (1043ND) volt. Custom fw-el lehet állítólag az asusoknak húzni az adó teljesítményét bõven, viszont én a gyárit használom, az meg fix. Ha hajlandó vagy szarakodni vele akkor ajánlom, mert nem rossz router, egészen stabil, de ha gyárival nyomod Te is akkor szerintem másikat nézz.
Nekem az asus-on amíg mûködött, a maximumon volt az rf power csúszka (gyárilag volt benne ilyen), de úgyis gyenge volt.
Gyári frissítést akartam feltenni, de vége lett. Bármit töltök rá, nem éled fel :(
A hétvégi házba szántam az ip kamerákhoz, most rakosgatom össze, tesztelgetem a rendszert, készen akarom már kivinni.
A 1043nd-t még valamikor idõképkamerának vettem (openwrt-t tettem rá), most az fedi le a házat a padlásról, de már ez is gyengébb mit az elõdje egy régi msi.
WestBam
06-04-2018, 01:55 PM
NVRAM törlés megvolt? Típusodnak megfelelõen keress rá guglin, az elvileg alapállapotba teszi a rajta lévõ fw-t. Ez az elsõ lépés, ha halottnak tûnik az asus router.
raktaros
06-04-2018, 03:41 PM
NVRAM törlés megvolt? Típusodnak megfelelõen keress rá guglin, az elvileg alapállapotba teszi a rajta lévõ fw-t. Ez az elsõ lépés, ha halottnak tûnik az asus router.
A 1043nd-ben sokat turkáltam anno, sokszor helyre kellett állítani :)
Ebben még nem, csak recovery módban az asus programjával (Firmware Restoration) toltam fel rá pár firmware-t.
De most hogy mondod megnézem be lehet-e lépni telnet-en cagy ssh-n.
raktaros
06-04-2018, 06:50 PM
Sehogy sem tudtam elérni, még pingelni sem. Aztán észrevettem az amatõr hibámat :D
Mindenhol csak RT-N12+ típust írogatott én azt a fw-t töltögettem rá.
Most nézegettem a címkéjét hát van még egy "B1" jelölés is, na ahhoz másik szoftver kell, azt rátöltve életre kelt :)
WestBam
06-04-2018, 07:17 PM
Csak megérte foglalkozni vele :thumbup
Most már jöhetnek az infók arról a kamerás rendszerrõl, hogy miként is oldod meg.
Nekem egyelõre itthon csak simán megy egy kamera éjjel-nappal saját belsõ memóriával, ami mozgásra vesz fel. Riasztást nem kapcsoltam be rajta, mert elég sokat járkálunk haza meg ilyesmik, sok volt a felesleges üzengetés. Felhõbe nem tölt fel, saját felhõbe nem tölt fel és email riasztás sincs rajta. Szóval egyelõre ha bejönnek és elviszik a kamerát akkor baxhatom. Nos én ezen szeretnék valahogy változtatni. Saját felhõm van (a routeremtudja ezt) de ekkora adatforgalommal nem szeretném pluszban terhelni, elég neki a torrent is. Tervben van (csak kiba drága a vinyó) egy synology 2 lemezes nas. Arra mehetne több kamerának is a képe, valamint a felhõ és a torrent is meg lenne oldva egy eszközzel. Csak régebben is volt itthon nas és baromira nem volt kihasználva. 99%, hogy most sem lenne, mivel jelenleg tökéletesen kiszolgál a router és annak plusz funkciói.
raktaros
06-05-2018, 04:00 PM
Még elég kezdetlegesen van az egész, ismerkedem vele.
Egy Raspberri Pi3 a mester eszköz, ezen keresztül menedzselem a kamerákat és ezzel rögzítem a felvételeket (MotionEye).
Ezt bárhova eldughatom, csak táp kell neki, wifin csatlakozik a hálózathoz és elég ezt kiengednem a netre ha kintrõl is hozzá akarok férni a kamerákhoz.
(Egyenlõre nincs ott internet, helyi rögzítés lesz csak)
Most 3 kamerát tesztelek:
Digoo DG-MYQ
Alfawise Q6
Ezekkel lehet bohóckodni, de szerintem komoly dologra nem való, ráadásul valahogy el kellene tiltani az internetet tõlük, mert gyanítom felhõznek.
A harmadik kamera egy usb-s webkamera, ezt egy Raspberry Pi Zero W illeszti a rendszerbe.
Ez már jól dolgozik, csak valami házat kellene neki fabrikálni plusz infra megvilágítást. Ez inkább csak az ismerkedés része, volt itthon, de rendes kamerát keresek beltérre is.
Két normálisabb kültéri kamera meg még úton van.
Nagy látószögû beltérire (wifi, onvif) még jöhet javaslat :)
raktaros
06-05-2018, 05:21 PM
Androidos telefon kamerája is kapcsolható a rendszerhez, de annak sok fény kell. Infrával még nem próbáltam világítani neki, lehet használhatóbb.
WestBam
06-05-2018, 06:28 PM
Én a bejárati részt egy Xiaomi dafang (https://www.banggood.com/Xiaomi-MIjia-Home-1080p-HD-Intelligent-Security-WIFI-IP-Camera-Night-Vision-IR-cut-Motion-Detection-p-1181323.html?p=1C0203397491201401N4&utm_campaign=westbam&utm_content=chendongling) pan-tilt kamerával figyeltetem. Igazából negatívumot csak ennyit tudok mondani róla, hogy nem elérhetõ netrõl, csak appból. De a képe baromi jó, éjjel is baromi szép képet ad (ez volt a fõ szempont a vásárlásnál) és ugye távolról mozgatható, tud riasztást is és csak nem egy noname vacak.
Digoo-ból én ezt a szettet néztem ki: DG-W01f (https://www.banggood.com/Digoo-DG-WO1F-Cloud-Storage-3_6mm-Lens-720P-Waterproof-Outdoor-WIFI-Security-IP-Camera-Motion-Detect-p-1194795.html?p=1C0203397491201401N4&utm_campaign=westbam&utm_content=chendongling) kamerák és egy DG-XME 4 (https://www.banggood.com/Digoo-DG-XME-1080P-4-8-12CH-HDMI-P2P-Standalone-ONVIF-NVR-Recorder-For-IP-Camera-Security-System-p-1114900.html?p=1C0203397491201401N4&utm_campaign=westbam&utm_content=chendongling) nvr bele egy 1-2 TB lemez és mehet a menet, szünetmentes táp hozzá. A kamerákban van memkari, arra tárol a kamera egyesével, az nvr-ben a merevlemez tárolja a felvételeket, netrõl ha kell elérhetõ, cserébe nem kell hozzá internet, hogy mûködjön. Vagy valami vezetések IP kamera, csak akkor kábelcsatornázni kell és izmosabb szünetmentes kell. Persze ezek csak tervek. Még a másik (https://www.gearbest.com/ip-cameras/pp_509131.html?lkid=14459831) kamerám be sem üzemeltem, csak teszt erejéig volt használatban.
Ami nem tetszik, hogy kapásból a kétféle kamera kétféle appal megy, illetve sima webes elérés nincs, csak appon keresztüli mindkettõ esetben. Szóval tervek vannak, a kivitelezés még odébb.
raktaros
06-05-2018, 07:51 PM
Ahogy nézem az Alfawise küldi a képet:
You can access the rtsp stream through rtsp://<ip_address>/live/ch00_1
Pl. VLC-ben tudod nézni, lehet majd az NVR-hez is tudod így használni.
raktaros
11-01-2018, 07:48 PM
Van itt hálózati szakértõ? :)
Egy routert amin vpn szerver fut, be kellett tennem egy másik router mögé.
Sajnos nem bírom beállítani, hiába a dmz, hiába a portok továbbítása, nem tudok kapcsolódni hozzá :(
internet <----> adsl modem <----> wan-router1-lan <----> wan-vpn router2-lan
Eddig a router1 nélkül tökéletesen mûködött.
Nézegetem az új gépeket, de meglepõdtem.
Több mint 6 éves a gépem, de ha a processzorokat nézem, akkor az enyém, meg úgy általában a régebbi processzorok azóta is tartják az árukat.
Gondoljunk arra hogy mi volt 1995-ben, és 6 évvel késõbb. Ég és föld, 16x-os sebességnövekedés. Most meg nézem, néhány %-os különbségek vannak, esetleg 20-30%. Több mag van bennük meg ilyenek, de a teszteken nem produkálnak annyira jobban.
Aztán ott vannak a HDD-k, egy 1 Terrás merevlemez 50 dollár. Hát, 6 éve is annyi volt. :hogymi: Megállt a tudomány? Igaz, az árak nem csökkennek, de merevlemezek azért jönnek ki újak, vannak már 12 terrásak is. De valahogy a régiek is maradtak, a rég áron. Persze az SSD-k is megjelentek, most ott van némi javulás. De érdekes, hogy azoknál nincs akkora áresés. Megjelennek az újak, de a régiek ára is marad ugyanannyi.
A videókártya amit 6 éve vettem, ugyanannyiba kerül most mint régen.
Szóval nem nagyon értem. Ami 1995-ben drága volt, az 2001-ben már semmit nem ért. Most meg eltelt 6 év, és semmi komoly fejlõdés, és a régi gépek még mindig tartják az értéküket? Vagy valamit én gondolok rosszul? :confused:
+ Olyan asztali PC-s tornyokat adnak el, amibe már bele se lehet tenni a DVD / BluRay írót.
mmilan21
11-14-2018, 02:42 PM
Én azért megérzem, hogy a több mint 6 éves, 4x3 GHz AMD processzorral szerelt gépem köhög olykor videoszerkesztés közben.
Az akkori FM1-es architektúrához képest az AM4-es foglalatú Ryzen és a Ryzen+ generáció azért elég nagy elõrelépést jelent majd az esetemben.
Jövõre fogom fejleszteni a gépem, csak azért mondom ezt.
Intel frontján nem történt túl nagy elõrelépés 6 év alatt, ez igaz. Az AMD felzárkózott mellé.
Én olyan gépházat nem fogok venni, amiben nincsen legalább 3 db optikai meghajtó foglalat. Kell 1-1 a ventilátor vezérlõnek, a merevlemez dokkolónak és a hûtõkeretes belsõ merevlemezemnek is.
Azt azért tegyük hozzá, hogy a '90-es évek végén óriási technológiai újítások kerültek bele a sima és a grafikus processzorokba is. Például a csíkszélesség csökkentése akkor volt a legnagyobb. 240-rõl 120 nm-re váltani azért nem semmi fejlesztés volt. Most meg már ott tartunk, hogy a 12-rõl 10 nm-re, 10-rõl pedig a 7 nm-re történõ váltás a nagy technológiai fejlesztés az iparágban.
A merevlemezek árát mesterségesen vitték fel és ráfogták az árvízre 2011 novemberi kezdettel. Mostanában álltak vissza az árak az akkori szintekre.
A videokártyák ára irreálisan drága Nv és AMD oldalon egyaránt.
Az SSD és a RAM chipek gyártása körül is megy a kartellezés(a termelés visszafogása és az e miatti áremelés), ezért drágultak elõbbiek kicsit(illetve stagnál az áruk), míg az utóbbiak 100%-al drágábbak lettek és csak az utóbbi idõben mutatkozik némi árcsökkenés.
Ezért is várok még a gépvásárlással, mert a RAM, SSD és CPU árak mind csökkenni fognak elõreláthatólag a továbbiakban.
Én azért megérzem, hogy a több mint 6 éves, 4x3 GHz AMD processzorral szerelt gépem köhög olykor videoszerkesztés közben.
Az akkori FM1-es architektúrához képest az AM4-es foglalatú Ryzen és a Ryzen+ generáció azért elég nagy elõrelépést jelent majd az esetemben.
Jövõre fogom fejleszteni a gépem, csak azért mondom ezt.
Intel frontján nem történt túl nagy elõrelépés 6 év alatt, ez igaz. Az AMD felzárkózott mellé.
Én olyan gépházat nem fogok venni, amiben nincsen legalább 3 db optikai meghajtó foglalat. Kell 1-1 a ventilátor vezérlõnek, a merevlemez dokkolónak és a hûtõkeretes belsõ merevlemezemnek is.
Azt azért tegyük hozzá, hogy a '90-es évek végén óriási technológiai újítások kerültek bele a sima és a grafikus processzorokba is. Például a csíkszélesség csökkentése akkor volt a legnagyobb. 240-rõl 120 nm-re váltani azért nem semmi fejlesztés volt. Most meg már ott tartunk, hogy a 12-rõl 10 nm-re, 10-rõl pedig a 7 nm-re történõ váltás a nagy technológiai fejlesztés az iparágban.
A merevlemezek árát mesterségesen vitték fel és ráfogták az árvízre 2011 novemberi kezdettel. Mostanában álltak vissza az árak az akkori szintekre.
A videokártyák ára irreálisan drága Nv és AMD oldalon egyaránt.
Az SSD és a RAM chipek gyártása körül is megy a kartellezés(a termelés visszafogása és az e miatti áremelés), ezért drágultak elõbbiek kicsit(illetve stagnál az áruk), míg az utóbbiak 100%-al drágábbak lettek és csak az utóbbi idõben mutatkozik némi árcsökkenés.
Ezért is várok még a gépvásárlással, mert a RAM, SSD és CPU árak mind csökkenni fognak elõreláthatólag a továbbiakban.
Megnéztem a processzort, $229 -t vettem több mint 6 éve. Ma $223 -ba kerül. Hát, nem esett túl sokat az ára. :eek:
Nálam is a videószerkesztés az egyik gond. Hiába van 4K-s kamerám, mert még az 1080-as felbontás miatt is izzad a gép. Nem elég neki a 8GB memória se, pár megnyitott Google ablak, a Photoshop, aztán rögtön szaggat minden. Meg nem ártana egy rendes hely a rendszernek, mert 30 GB van elszeparálva, de az nem elég a Win7-nek. Fõleg hogy ezek a böngészõk felduzzasztanak mindenféle fájlokat, aztán 5-6 GB-ra is megnõnek. Ha valamit meg törlök, akkor összeomlanak, aminek nem sok értelme van. Régen két kattintás volt és a gép letörölte az Ideiglenes Internet Fájlokat. Ma már ez nem mûködik, mert rakás más fájl is van amiben ki tudja mit tárolnak a böngészõk. Nõnek mint a tumor, de nem lehet õket simán kivágni (törölni).
Amúgy néztem a 6 évvel ezelõtti gép listáját és felidegesítettem magam rajta. Vettem egy 60 GB-os SSD-t egy vagyonért, de 1. nem emlékszem rá 2. sose használtam 3. valahol a másik házban lehet az egyik dobozban. Úgy néz ki hogy elfeledkeztem róla! :mad:
Kérdés: A Win10-el mi van? Úgy hallom hogy lehet rajta régi programokat futtatni, mert abban is van olyan hogy XP mód, meg Win7 mód. Ki használja és kinek mi a tapasztalata? Igazából ami nekem kell az tulajdonképpen már csak a régi Photoshop. A videószerkesztõmmel nem lesz gond, meg a böngészõkkel. Esetleg a régi Fallout játékok amiket néha újrajátszok, meg a Red Alert 2. Más program szerintem lényegtelen...
Azon agyaltam hogy mivel normális Internetünk nem lehet még ki tudja hány évig, akkor nem ártana ha legalább egy jobb gépet beszereznék, a munkán kicsit segítene egy gyorsabb gép.
raktaros
11-16-2018, 10:38 AM
Én is lassan szeretnék gépet venni, ez a laptop már el van törve, meg már a firefox is nagyon lefogja.
Ránéztem pár gépre szórólapokon, de 200körül rá kellene szánnom ha szerintem ha kicsit jobb gépet szeretnék.
Rákerestem a mostani gépemre, 77ért vettem 2016.06 most 94ért látom...
st.jimmy
11-16-2018, 01:56 PM
A mostani hardver árak olyanok amilyenek, szerintem nem érdemes pörögni rajtuk, akinek több éves erõs vasa van örülhet, hogy tartja az értékét, és nem kell másikat venni, mert teljesítményben is elég. Akinek meg kell vennie valamit, azt nem irigylem, mert korábban nagyrészt írt okokból gyakorlatilag minden drága.
Egyébként netezésre, videónézegetésre nem érdemes windowsos gépet venni/csinálni, vannak klassz kis linuxok, vagy a chrome os amik filléres használt szarokon gyönyörûen elfutnak.
Ha valami komolyabb dologra kell a gép, akkor azt kell megnézni, hogy az adott feladatkörök mit kérnek.
Nálunk beszerzésre került egy asztali, használtan 150000 HUF körül, nagyon érdekes volt a választás.
Én olyan feladatokkal tudtam volna kihasználni, ami sok threadet ki tud hajtani maxra (bizonyos jellegû excel), valószínûleg egy régi dual xeon szerver lett volna a legjobb választás temérdek trichannel rammal, volt a jófogáson egy igen csábító darab 180000 HUF-ért. 24 szál, az nagyon komoly fegyvertény ma is, ha kevés a lóvé és sok szál kell szerintem ma ezek a legjobb ajánlatok.
Videó renderelést szoktak emlegetni amikor a modern threadripperekrõl beszélgetnek meg ilyesmi, de elég sok jól skálázható feladat van manapság.
Barátnõmnek viszont photoshop a fõ profil, az nem tudja kihasználni a sok (8+) szálat (ezzel sok alkalmazás van így), viszont minél gyorsabb, annál jobb i5 7600k + GTX 1050 Ti + 120 gb ssd (Win10-nek jó) + 1TB HDD + 8 GB RAM akadt kicsivel olcsóbban. Elvileg ideális közeli kell legyen photoshophoz. Csak négy szál, de amúgy elég jónak tûnik, még tesztelés alatt. Annyi elõny van, hogy ez a gép nem sok alkalmazást, érzékeny információt és internetet fog látni (van elég laptopunk ezekre), és ha jól láttam még nincs megflashelve a BIOS spectre+meltdown ellen, a winfosban pedig optimalizálják a védelmet, ha minden igaz, tehát közel a fiaskó elõtti tempót fogja tudni.
Szóval asztaliban, célspecifikusan szerintem elég költséghatékonynak lehet lenni, még játékban is (ha elég az 1080p), akkor szállnak el igazán a költségek, ha a gépnek mindenre jónak kell lennie, és mindezt laptopként.
Amúgy a fejlõdés talán megint megindul, most hogy az AMD beérni látszik az intelt, végre történik valami, bár ebben az is benne van, hogy az új cuccok árai kilõnek az ûrbe.
mmilan21
11-18-2018, 07:05 AM
Én AMD-t veszek ismét költséghatékonysági okokból. A teljesítményére nem lesz panasz, viszonyítva a mostani 650K-mhoz
AB350 alaplap + Ryzen 5 1600X. Mindkettõnek, de fõleg a processzornak esik az ára, miközben Inteléknél áremelés van most is.
A RAMok ára is végre lassan, de biztosan csökkenõben van.
Kivárok az egésszel addig, amíg bele nem fér az újítás az aktuális keretbe.
Én kíváncsi vagyok hogy mit hoz a fekete péntek és a karácsony. Ha lesz valami õrületesen jó áresés akkor talán lépek egy vásárlást. De ha nem lesz legalább 20%-os árcsökkentés, akkor nem lesz tánc és inkább én is kivárok...
https://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/legyen-z%C3%A1rcs%C3%B6kkent%C3%A9s.png
mmilan21
11-18-2018, 09:08 PM
Elmehetnek a csába a fekete péntekjükkel. Ami nekem kell, az kb. még egyszer sem volt leértékelve, ahol csak néztem. Kizárólag magyar webshopból rendelek ilyesmit.
Hülyeség ez az egész 'feketítés az én szempontomból. Általában csak az "okos" cuccok árát viszik le valamennyire, azok meg nekem nem kellenek.
A magyar viszonyokat nem tudom, amikor eljöttem akkor még nem igazán volt Magyarországon fekete péntek akciózás.
mmilan21
11-19-2018, 09:32 AM
A magyar viszonyokat nem tudom, amikor eljöttem akkor még nem igazán volt Magyarországon fekete péntek akciózás.
Az utóbbi kb. 5 évben lett széles körben elterjedt itthon, de legtöbbször a "protekciós" termékekre vonatkozik ez az akció, amelyek egyébként is túl vannak alapból árazva.
Például amikor már videokamerát akartam venni, akkor nem volt leárazva az a kategória(50-60 E Ft-os), ami nekem kellett volna. A drágábbak közül is csak 1-2 darab.
Bezzeg az okostelefonok közül még pár 20 ezres árkategóriájú is le volt árazva. No comment.
Számítógép alkatrészek közül nincsenek azok rendre leárazva, amelyeket én kifejezetten meg akarok venni.
Vagy ha "le" is van árazva a kiszemelt cucc, akkor is valamelyik konkurenciánál már alap áron is olcsóbban kapható a "leárazott"-nál vagy éppen azonos az összeg.
Most viszont kifejezetten megéri várnom, mert amellett hogy nincs még meg hozzá az anyagi keret, az alkatrészek ára (CPU/RAM/SSD) elõreláthatólag csökkenni fog a továbbiakban.
Fõleg ha sikerül kifognom egy újévi leárazást, mint a kamerám esetében annak idején.
Ui: Készítettem egy táblázatot, amelyben monitorozom a kiszemelt alkatrészek árait 3 webshopra levetítve. Nem fognak tudni ilyen módon átverni.
Ok, vásároltam egyet, mert nálunk már beütött a Fekete péntek, holott péntek még messze van.
Tapasztalatok:
Az hogy együtt vehetsz dolgokat (például processzor mellé alaplapot és memóriát) és emiatt kapsz 10-20-30 dollár engedményt, az még nem jelenti azt hogy jó üzletet csinálsz. Én majdnem beleugrottam, de aztán elkezdtem megnézegetni a dolgot és nem elég hogy drágák azok az alaplapok amiket a processzorral együtt adnak a vevõknek, de ráadásul elég rossz értékelések is vannak rajtuk. 15-20%-os 1/5-ös értékelések, arra panaszkodva hogy döglötten érkezett az alaplap, vagy hogy tönkrement pár hét alatt.
Szóval hagytam a francba. A memóriával nem volt gond, azt is össze lehetett rakni a processzorral és kaptam érte $5 árengedményt. Mindkettõ az lett amit eredetileg is venni akartam. Majd hozzádobtam egy olcsó, de 5 csillagos alaplapot is. Mindjárt más lett a leányzó fekvése. Eleve a szemét alaplap az 140 dollár, amit vettem az meg $80. Nagyon nem mindegy.
Jó nagy engedmény jött a toronyházra is, azon is spóroltam.
A hûtõ is $10-al le lett értékelve.
Aztán az SSD-n törtem a fejem és tanulmányoztam. Samsung 4 csillagos, de nagyon nyomják 60 dollárért. Aztán inkább hagytam a francba és néztem egy WD SSD-t, 50-ért. De végül elkezdtem tanulmányozni az M2-est és és az egész SSD dolgot megkerülve vettem mást. Azt az új fajta kártya féle dolgot, ami olyan mint egy memória, csak "merevlemezként" mûködik. Annyiba került mint a másik, de elvileg sokkal gyorsabb. (SSD 6MB/s, M2-es 32MB/s) Olcsóbb lett mint az eredeti terv és ez szintén 5 csillagos.
750 Watt-os helyett 650-es tápot vettem, persze 5 csillagost. Fekete péntek miatt jól leárazták ezt is. (Van egy rakás weboldal ahol a fogyasztást lehet ellenõrizni, de még ha túl is mértem, akkor se lett több 550-nél. Úgyhogy a 650-es elég lesz neki.)
A videó kártyát is $50-el olcsóbban vettem meg. Szintén 5 csillagos. 3GB-os olcsóbb lett volna, de gondoltam hogy videószerkesztéshez nem árt a 6GB videó-memória.
Hozzácsaptam egy pár dolláros USB driveot is, hogy tároljak rajta ezt-azt.
Mivel majdnem minden amit vettem 5/5-ös értékelést kapott mindenfelé, így nem igazán számítok minõségügyi problémára.
Eredetileg egy $1340 körüli összeállítás volt, de aztán a variálás és a Fekete Pénteki akciók miatt $1114 lett, adóval együtt. Viszont ebbõl lejön a hitelkártyás-vásárlás utáni 1%, ami $67 körül lesz, és van "rebate" is, ami annyit tesz hogy kivágod a termékek dobozából a vonalkódot, beküldöd a gyárnak és kapsz X dollárt. Az is 68 körül lesz. Szóval lejön a 1114-bõl 136 és kijön $979-re. Úgyhogy örülök.
Tervezek majd kicsomagolós videókat, hátha majd valakit érdekel.
Az asszony meg majd örülhet a mostani gépemnek, mert az a helyzet hogy még ez is elég erõs. Fallout 4 és GTA 5 - ha nem is gyorsan - de megy vele. Hibátlanul pörög és ha minden jól megy, akkor még 5-6 évet vígan kibírhat.
st.jimmy
11-21-2018, 12:08 PM
Szép munka!