PDA

View Full Version : Ki húzza tovább?

Oldalak : 1 [2]

Morpheus
01-09-2015, 02:42 PM
Nagyon jó ötletek. Köszönöm!

Nem olvastam minden régebbi topicot, de nem baj, ha pár dolgot ismételünk, így nõ a tudásunk.

Doom
01-09-2015, 03:43 PM
Ok elemezgessünk...

0 .nap az esemény.....hirtelen bekövetkezõ (pl napkitörés,több vulkán egyidejû kitörése),globális háború..vagy gazdasági összeomlás vége)...dermedten áll mindenki,egyszerûen túl felfoghatatlan,hogy ennek vége,hogy értéktelen mindaz amiért eddig dolgozott spórolt mindenki..tanácstalanság lesz úrrá..
Sokan elindulnak dolgozni,az óvatosabbak megpróbálnak beteget jelenteni,hogy otthon maradhassanak a gyerekekkel,elindulnak a kormányzati szervek válság forgatókönyvei,tanácskozások..
1-3 nap akadozva közmûvek vannak,a médiából ellentmondó nyilatkozatok jönnek,lesz olyan csatorna ahol nem is foglalkoznak a témával...kisebb létszám hiánnyal minden mûködik..az emberek bíznak benne,hogy minden rendben,csak kis fennakadás.
..volt már ilyesmiben részem..talán 2008-ban volt az a nagy augusztusi vihar...nem volt ellátás az egész területen,minden kiesett...na kb. ez várható az elsõ napokban...mindenki döbbenten áll,de bízik abban,hogy egy múló üzemzavar..fél nap múlva égnek a telefonok(már ha vannak)..így telik el három nap (volt olyan rész ahol csak egy hét múlva lett rend...még mi sem fogunk csinálni semmit csak szentségelünk...az elsõ taslás akkor lesz mikor nem lesz kp és kártyás fizetés vagy terminál...hoppá itt érdemes elgondolkodni...a türelmetlenek elindulhatnak,bár még korainak tartom(én legalábbis)
..ekkor még a teljes felszereléssel(akár autóval is) el lehet hagyni a várost..minden kilépési pont tiszta...talán kommunikáció is lesz akadozva..azért én nem bíznék benne,mert a tornyok akkuja 2-3 napot bír ki...(nincs káosz el lehet menni egymáshoz személyesen beszélni és bepakolni)..fedõsztori a szomszédoknak. "üdülni megyünk egy hétre"..ez jó,mert azt hiszik otthon leszel már amikor élesedik a helyzet....ajánlatos amíg lehet kicsit hazalátogatni pár naponként,hogy lásd mi a helyzet és érzékelik a jelenlétedet..és mindig viszel kis cuccot ami nem feltûnõ...;)
Ebben az elsõ idõszakban ,ha nem indulsz el..kivinni és elrejteni az útra való cuccot(a legrosszabb forgatókönyv figyelembe vételével),mert késõbb jobb ha nem lesz nálad amíg kiérsz a városból...

Doom
01-09-2015, 03:59 PM
3-7 nap a pénzforgalom korlátozása,független hírportálokon kezd a valóság körvonalazódni,spontán tüntetések,rémhírek,kisebb pánik..mindenkiben felmerül a kérdés..."Mi lesz?"...fokozott rendõri jelenlét,a fontos munkahelyeken(egészségügy,közmûvek,belügyi, llami szervek,stb elrendelik a havaria helyzetet),némelyeknek bekattan mi van (prepperek),de igazából még õk is bíznak,az ellátás egyenlõre a tartalékokból zavartalan,habár egyre többen..elgondolkodnak nem kéne bemenni dolgozni,magára hagyni a házat ,szeretteiket...
..ebben az idõszakban aki kicsit is gondolkodik rájöhetett ...ez hosszú lesz...ha eddigre nem áll vissza a szolgáltatás és az élet a rendes kerékvágásba én mint prepper már csomagolok..de még nem megyek sehová...elkezdem hordani a cuccot ..amíg van benzin..és nem érdekel ki-mit szól...gyakorlatilag mindent elviszek amit sajnálok ott hagyni...a bútor,tv,sz.gép,porcelánok nem érték...
..ami viszont igen..kemping felszerelés,takarók,horgászcucc,bakancsok,munk sruhák,meleg holmi..kaja,kaja,kaja..víz nem kell..csak egy komoly tisztító...ekkor már biztosan elrejtem a bobot a kilépési ponton kívül..viszonylag ekkor még biztonságos a közlekedés....DE...bármikor igazoltathatnak..a komoly cucc NE legyen nálad....
egyébként ha hozzájutsz a pénzedhez költsd el,kényeztesd magadat,menõ piák,márkás ételek..kicsit élvezd ki a dolgokat..pezsgõ a kádban stb...
A kilépési pontok megválasztása...mérd fel hol van híd,utak keresztezõdése..egyszóval azokat a pontokat amik le lesznek zárva..ezeken kívül keress jó helyeket ahol ki tudsz jutni...ha nincs..ne éjjel indulj el...akkor vállald be ,hogy megállítanak és átvizsgálnak..legyél veszélytelen átlagpolgár....a tizedik napon én már elindulok...

Doom
01-09-2015, 04:07 PM
7-14 nap....a tûrõképesség vége...nagyjából itt durran el a lufi..kezd elég lenni az áram,víz,gáz szünetekbõl..a boltokban minden nap újraáraznak..elgondolkodtató mit kapni a fizetésbõl..de sokaknak már nem kell bemenni,,a felvehetõ pénzösszeg korlátozva,a médiákból továbbra is a "minden rendben jön"szöveg szól,nagy részének korlátozva lesz mit mondhat,netes portálok betiltva,nagyfokú információ korlátozás lesz,minden áron a pánik elkerülése a cél...a dolgozók fogyása miatt ellátási fennakadások lesznek,lassan elkezdõdik a felvásárlás,habár nem sok mindent lehet kapni a pénzért(most jól jár akinek valutában és nem a bankban volt a pénze)..a rosszarcok kezdenek mozgolódni,érzik eljött az õ idejük...az alapellátást és rendet fenntartó egységeknél fenyegetéssel tartják benn a munkaerõt vagy erõszakkal beviszik dolgozni...

ha valami akadályoztat..betegség,kényszerintézkedés..é s nem tettem meg az elõzõ intézkedéseket..most már égetõ...ekkor már kockáztatni kell..az autós elhagyás kezd reménytelen lenni(ha egyáltalán marad benzin az autóban)...kerékpár,gyalog..az erõszakos kitörést nem ajánlom,a vége egyértelmû...ez már az improvizálás idõszaka..semmi nem garantált..sikerül vagy nem..ha nagyon nem megy az evakuálás,készülj fel az állóháborúra és lesd ki a csendes idõszakot a télakra...egyél.egyél,egyél..gyûjts tartalékot önmagadon és kerüld a konfliktust..ne sérülj meg az már végzetes...amikor tudsz pattanj meg...csendben a fal mellett..

Doom
01-09-2015, 04:26 PM
30-60 nap és tovább..a további idõszakban ha maradtál,már csak a szerencsédben bízhatsz..kösz de én ezt meg hallgatom a kisrádióban....

Az érdekes kérdés hogyan értesítik egymást az ország több pontjáról,hogy itt az idõ....kivitelezhetetlen..nem lehet kisrádió talán..pár kilométerre...ha nincs a megszokott eszköz..100-300 kilométerre lehetetlen..de egymást tudják értesíteni az úton lévõk...
Be kell járni a lehetséges útvonalakat,ki kell jelölni rejtekhelyeket ahová vízmentesen elrejtve toll és papír van..az elsõ megáll és üzenetet hagy (mikor jártam itt,hányan vagyunk,mi van nálunk,mivel közlekedünk) és visszarejti..ha van gyülekezési pont ott meg lehet hagyni melyik úton indult el...érdemes útközben az összes rejtekhelyet felkeresni és üzenetet hagyni ill.elolvasni....esetleg meg lehet beszélni hogy minden ponton 2-10 órás pihenõt tart mindenki(persze ha nem az utolsó)..aki mögötte jön így tudja ha jól kilép még ott találja a társát a következõ ponton...
..de az élet írja a könyvet..mi csak olvassuk...

Doom
01-09-2015, 04:56 PM
Végül pár jó tanács!

--tanulj meg boldogulni egyedül(szûk családdal),minimális felszereléssel ,amit elbírsz..ezt gyakorold orrvérzésig....mert a Terv olyan mint a léggömb....
--tudatosuljon benned,hogy hiába indultál el ,lehet az út végén nem vár sem biztonság,sem barátok,sem készletek...természeti katasztrófánál ,háborúnál különösen igaz lehet..
--higgy a szemednek és bízz az ösztöneidben..mozdulj és ne téblábolj..ne kételkedj..
--tanulj meg improvizálni,ne ragaszkodj feltétlen a Tervhez...
--felejtsd el a lelkiismeret furdalást,az önmarcangolást..a "mi lett volna .ha másként csinálom,akkor talán..."...megtetted nem sikerült,köpj egyet és menj tovább,tedd a dolgod...
--nem mindenki ellenség !..ha jó emberekbe botlasz,ha tudsz segíts nekik,ha nem hagyd õket békén...
--nem a Te nyûgöd a világ..magaddal foglalkozz elsõsorban..
--tanulj meg csendben lenni,lapulni,tûrni..próbálgasd az egyedül létet ,a végtelenségig kell bírni adott esetben...
--és végül...ha nem vagy a baj közelében,akkor nem lesz baj...nem szégyen kitérni,meglapulni,megalázkodni...kerüld a konfliktusokat.

CsaládApa
01-09-2015, 08:32 PM
Ok elemezgessünk...

..volt már ilyesmiben részem..talán 2008-ban volt az a nagy augusztusi vihar...nem volt ellátás az egész területen,minden kiesett...na kb. ez várható az elsõ napokban...mindenki döbbenten áll,de bízik abban,hogy egy múló üzemzavar..fél nap múlva égnek a telefonok(már ha vannak)..így telik el három nap (volt olyan rész ahol csak egy hét múlva lett rend...még mi sem fogunk csinálni semmit csak szentségelünk...az elsõ taslás akkor lesz mikor nem lesz kp és kártyás fizetés vagy terminál...hoppá itt érdemes elgondolkodni...a türelmetlenek elindulhatnak,bár még korainak tartom(én legalábbis)
..ekkor még a teljes felszereléssel(akár autóval is) el lehet hagyni a várost..minden kilépési pont tiszta...talán kommunikáció is lesz akadozva..azért én nem bíznék benne,mert a tornyok akkuja 2-3 napot bír ki...(nincs káosz el lehet menni egymáshoz személyesen beszélni és bepakolni)..fedõsztori a szomszédoknak. "üdülni megyünk egy hétre"..ez jó,mert azt hiszik otthon leszel már amikor élesedik a helyzet....ajánlatos amíg lehet kicsit hazalátogatni pár naponként,hogy lásd mi a helyzet és érzékelik a jelenlétedet..és mindig viszel kis cuccot ami nem feltûnõ...;)
Ebben az elsõ idõszakban ,ha nem indulsz el..kivinni és elrejteni az útra való cuccot(a legrosszabb forgatókönyv figyelembe vételével),mert késõbb jobb ha nem lesz nálad amíg kiérsz a városból...

"a tornyok akkuja 2-3 napot bír ki" egészen pontosan 4 órától 8 óráig képes ellátni az állomásokat a kintlévõ akkumulátorok. A központok több napot bírnak a dieselekkel, de 8 óra múlva nem lesz mit vezérelniük.

WestBam
01-09-2015, 08:42 PM
Pár dologgal nem értek egyet vagy nem értem miért lenne jó de az utolsó hozzászólásoddal maximálisan egyet tudok érteni!!!
Kommunikációs csatornának ilyen esetben csak a cb játszik, mondjuk átrágttam magam az egész topicon de még mindig nem vágom. Most akkor egy olcsó új cb-nek nincs csak 50-60km-es hatótávja, vagy most akkor azokkal is lehet beszélni párszáz km-t?

Unicornis
01-10-2015, 12:55 AM
Egy Cb-nek stabilból éjszaka tényleg 50-60km. a hatótávja erõsítõ nélkül, de ez nagyban függ ez a helyzetedtõl is!
Azaz menyire vagy magasan, a környezetedhez, a terephez képest.
De nappal, amikor van ionoszférikus terjedés akkor a hatótáv lehet akár 1000-10000Km. is!!
De itt az ionoszféra terjedésnél vannak holt zónák, ahol nem hallasz semmit, mert a terjedés nem egyenletes!
A rövidhullámon az a "szép" hogy semmi nem biztos. Néha jó a terjedés, néha nem.

Morpheus
01-10-2015, 01:03 AM
Pár dologgal nem értek egyet vagy nem értem miért lenne jó de az utolsó hozzászólásoddal maximálisan egyet tudok érteni!!!
Kommunikációs csatornának ilyen esetben csak a cb játszik, mondjuk átrágttam magam az egész topicon de még mindig nem vágom. Most akkor egy olcsó új cb-nek nincs csak 50-60km-es hatótávja, vagy most akkor azokkal is lehet beszélni párszáz km-t?

Szerintem a CB csak stabilban és mobilban mûxik, kézi cb semmit nem ér.
Stabil: nagy áramforrás, erõsítõ, nagy antenna, fixen telepítve.
Mobil: autóban, akár erõsítõvel, komoly antennával.

A PMR-eket nem kell leírni.
20-30 ezer forintos cucc már jól szól. A stabilok, papagájok, hozzák a híreket. Lehet, hogy nem tudsz visszaszolni, de hallod.

Egyszer az õskorban egy balesethez elsõnek értem oda. Volt CB a kocsiban.
A közelben egy traktoros az otthon lévõ asszonnyal cb-n beszélgetett.
Õt elértem és megkértem tekerjen a kilencesre. Itt elérte a tûzoltókat. A kommunikáció így zajlott:
Amit én mondtam, õ ismételte. A tûzoltókat meg direktgen hallottam, neki nem kellett ismételnie. Akkor még nem volt mobil, a mentõ pedig pár perc alatt ott volt.

Szóval lehetnek ilyen sajátosságok, azt kell használni ami van.
Ha pestrõl többen elindulnak, egy adott frekin hallhatják egymást. Hallhatják a stabilt amin jönnek a hírek. Az átjátszók agyon lesznek terhelve. A fél országot nem tudjuk átrádiózni pár ezer forintos kütyükkel.
De a tábla, kréta, papír, stb mind jó megoldás.

Morpheus
01-10-2015, 01:08 AM
Köszönöm az ötleteket, jöhetnek még!

Konkrétan:
Pestrõl szervezek, várok embereket, 3-10 fõt.
Megpróbáljuk gyakorlatozással egybehangolni az indulást, haladást.
Valószínûleg 2-3 csoport alakul ki, ez a létszám miatt is jó.

Doom
01-10-2015, 04:20 AM
Köszönöm az ötleteket, jöhetnek még!

Konkrétan:
Pestrõl szervezek, várok embereket, 3-10 fõt.
Megpróbáljuk gyakorlatozással egybehangolni az indulást, haladást.
Valószínûleg 2-3 csoport alakul ki, ez a létszám miatt is jó.

..nagyjából errõl szólt volna az új topic (Lona Target-Embervadászat)..de mindegy hol beszéljük át...

--fokozatok..mondjuk ha én mennék hozzád,útközben esetleg csapódna még társ...a táv légvonalban 120 km...a "biztonságos út"....pontosan..156 km...
1- tekintélyes táv,családdal bõven meghaladja az egészséges séta fogalmát...javaslat,aki gyerekekkel indul semmiképpen ne vágjon bele gyalog...inkább lyukra mozduljon és ideje korán induljon autóval...a legkisebb jelre...3 nap áramszünet után menjen,útközben vegye fel a társait és kerülje el a nagy városokat..
2- ha mégsem sikerült idõben....akkor is a leghatékonyabb eszközzel induljunk el ha nincs esély végig menni..az útvonalat úgy határozzuk meg,hogy a lehetõ legkevesebbet kellejen gyalogolni...minden kocsival megtett kilométert,nem kell legyalogolni...a kis zsák mindenkinek az ölébe..ha kell csak kiugrunk a kocsiból és futás...
3- minden lezárva gyalog....ERRE készüljünk...a többi csak ajándék....az alábbi dolgokat rakd össze..
- a gyerekeket szinte végig vinni kell
-a víz nem probléma bárhol találtok (a víztisztítóra ne sajnáld a pénzt)
-kevesebbet fogunk enni mint otthon,a fizikai terhelés miatt (zsír legyen bõven,segít az izomláz megelõzésében)
-vízhólyagok kezelése (hintõpor,tapasz,tû,fehér cérna,sok zokni)
-útvonal mindenképpen legalább egyszer kocsival be kell járni békében, írd fel hol van elhagyott csûr,épület,beálló,kút,patak,gyümölcsös.. .mindent...
-önvédelem kérdése..de..bármikor igazoltathatnak,átvizsgálhatnak..kemény cuccot ne ,csak ha van rá engedély...
-alap cuccok a mindig a zsebbe
-ne osszátok meg a felszerelést...minden családtagnál,útitársnál teljes értékû felszerelés legyen...a párodat,gyermekeidet képezd ki,hogy nélküled is boldoguljanak
-kevés cuccot vigyetek,csak ami kell a luxus most nem játszik..

legyen nálad
-eszköz a gyermek cipelésére
-esõkabát,váltás zoknik
-konyharuha
-kesztyû és kézfertõtlenítõ zselé
-víztisztító..zsebbe tabletta..
-bicska (engedélyezett) zsebbe
-tûzszerszám (zsebbe)
-iránytû
-oldal szalonna,kenyér,fokhagyma,só..gyerekeknek csoki
-önvédelmi spray
-pénz,csere tárgy (cigaretta,aranyfólia)...ha még ér valamit a pénz..legyen bõven,segíti az átjutást a helyeken ;)
-fém pohár,kulacs
-évszaknak megfelelõ öltözék és cipõ

Doom
01-10-2015, 04:58 AM
..talán furának tûnik elsõre az erõsen hiányos felszerelés....na de...
Minden gramm amit cipelsz,tõled von el energiát..amit cipelned kell vagy meg kell szerezni..ördögi kör..
ne legyenek hamis illúziók..menekülünk,nem túrára megyünk..aludni jó az út szélén talált nejlon darab..tüzet lehet balta nélkül is nyújtani...a túlélõkést elkobozzák és deportálják a birtoklót(inkább három kis bicska mint egy jatagán)...türelmetlen,kétségbeesett és agresszív emberekkel fogunk találkozni és ideges szervekkel...hosszú lesz az út,tele veszélyekkel,fáradtak leszünk és álmosak..az utolsó erõtartalékra is szükség lesz...éhesek leszünk,szomjasak és fázni fogunk....arra készülj,hogy jó ha a kabátod megmarad...akkor talán nem ér meglepetés...

Doom
01-10-2015, 05:55 AM
...igazán nem kötekedés ,de feltennék egy elég kényes kérdést...
...a szervezett túlélõ csoportokba azok is mehetnek akiknek menet közben megváltoztak az életfeltételeik,körülményeik?Akinek lett olyan hozzátartozója aki mozgássérült lett,vagy ápolásra szoruló beteg..vagy csak túl öreg már a munkához...vagy õ maga szorul segítségre...vagy csecsemõje van...tehát akik nem tudnak a csoport életéhez hozzá tenni,hanem viszik az erõforrásokat....

Grafitos
01-10-2015, 10:04 AM
Én meg egy másikat..A szervezett túlélõcsoport hatékony felállás, de maradásra és területvédelemre van berendezkedve. Van B terv arra az esetre ha esetleg menni kell? van betrvezett BOL a képben? Vannak vészesetre elásott készletek?
Köszönöm

Morpheus
01-10-2015, 10:05 AM
...a szervezett túlélõ csoportokba azok is mehetnek akiknek menet közben megváltoztak az életfeltételeik,körülményeik?Akinek lett olyan hozzátartozója aki mozgássérült lett,vagy ápolásra szoruló beteg..vagy csak túl öreg már a munkához...vagy õ maga szorul segítségre...vagy csecsemõje van...tehát akik nem tudnak a csoport életéhez hozzá tenni,hanem viszik az erõforrásokat....

Minden ember értékes.
Fõleg, ha megérkezik. Mindenkiben van tudás, ha mást nem töri a diót, táraz, vagy kenyeret dagaszt.

Más kérdés, hogy az úton kell e hagyni õket.
Ilyen elõfordulhat, de akkor önállóan meg kell érkezniük egy, két hét múlva. Fáradtan, betegen, sérülten.
Majd meggyógyul.

Morpheus
01-10-2015, 10:05 AM
Én meg egy másikat..A szervezett túlélõcsoport hatékony felállás, de maradásra és területvédelemre van berendezkedve. Van B terv arra az esetre ha esetleg menni kell? van betrvezett BOL a képben? Vannak vészesetre elásott készletek?
Köszönöm

Igen.

Morpheus
01-10-2015, 10:07 AM

Saját példám: most hozom ki 75 éves anyámat, aki a karácsonyt a kórházban töltötte. Egyedül már nem érne ide. Tavasszal pedig nagy segítségünkre lesz.

astonferi
01-10-2015, 10:10 AM
gyerekkel nem tudsz gyalog elindulni mert nem tudod cipelni akkor mi lesz ? megsérül és javarészt fegyelmezetlenek vagy a legkritikusabb helyzetben hisztiznek be. tehát gyerekkel autó v. más jármû.
jármû : sokat agyaltam lévén közútról beszélünk ( terepezéshez rutin és felkészített kocsi kell ) masszív jármû kell.
busz....hátul a motor középen az üzemanyag tartály merev vázszerkezet. tud úgy ütközni hogy elöl nincs semmi a sérülne ( sofõrt leszámítva ). elsõ futómû és 1,5 m az elejétõl.
rengeteg hely aludni is lehet benne.
cserébe lassú. max 60-70 és a hatótáv is ( típus függõ ) 300-400 km csak.

Grafitos
01-10-2015, 10:18 AM
Még egy dolog felvetõdött bennem..a haszonállatok evakuálása hogyan történik? Hajtással, vagy teherautóval szállítva? Melyik állatból mennyit érdemes vinni?

Doom
01-10-2015, 01:43 PM
Minden ember értékes.
Fõleg, ha megérkezik. Mindenkiben van tudás, ha mást nem töri a diót, táraz, vagy kenyeret dagaszt.

Más kérdés, hogy az úton kell e hagyni õket.
Ilyen elõfordulhat, de akkor önállóan meg kell érkezniük egy, két hét múlva. Fáradtan, betegen, sérülten.
Majd meggyógyul.
Saját példám: most hozom ki 75 éves anyámat, aki a karácsonyt a kórházban töltötte. Egyedül már nem érne ide. Tavasszal pedig nagy segítségünkre lesz.
..tényleg nem akarok kötekedni,ne úgy vedd..csak felmerülnek problémák ,észrevételek és ezek tisztázása fontos..fõleg ha valaki ..akárki nekiáll egy ilyen csoport létrehozásához....
Nem azokra a hozzátartozókra gondoltam aki megfázott vagy meggyógyul..hanem aki masszívan ápolásra szorul..mert agyvérzést kapott és nem tud gondoskodni magáról,aki ágyhoz van kötve és pelenkázni kell,aki több végtagját elveszíti...
Ez bizony valós élethelyzet és a jövendõ csoport terhére lesz..vagy el sem indul a család,mert a mama nem szállítható és az asszony nem hagyja magára az anyját,tehát a férj sem megy...aztán ott van a spec gyógyszerek kérdése...fogamzásgátló,inzulin,szívritmus szabályzó,asztma gyógyszerek..nem lesz mindenki örökké egészséges...az antibiotikumról nem is beszélek..azért egy mélyen vágott sebre kevés a fokhagyma....és a házi kedvencek?..mehetnek?...ami még eszembe jutott hány családtagját,barátját viheti a tagjelölt?...mert rohadt nehéz lesz ám hátrahagyni a szeretteinket és menteni az irhánkat!
..más kérdés..a csoporton belüli törvények és munkamegosztás....
..Azt azért vágjátok,hogy lesznek belharcok a nõstényekért (bocsi :) ) és fordítva is megesik,hogy a hölgy szereti el a jó pasit...konfliktus!
..-"és már megint én kapálok a negyven fokban,míg a másik az árnyákba vigyáz az állatokra! "..munka feladatmegosztás..
..mert lesz a nagy megérkezés,összeborulás,elszállásolás,mesé lés.."a de jó itt!"..aztán jönnek a szürke,uncsi hétköznapok,meló,meló,bizonytalanság,készül tségi állapot...szóval darálja a lelkeket rendesen.....jönnek a kötekedések ,a megszólások,a klikkekre szakadás...ki mennyit eszik..ki mennyit és mit dolgozik...lesznek nyallerek és magukkal törõdõk....
...egyszóval nem könnyû felépíteni egy kis társadalmat és összetartani.....a másik dolog,hogy aki most megfelelõ jelölt..nem sok idõ alatt annyit változik és annyit változnak a körülményei,hogy már alkalmatlan...
Ezeket nem rossz szándékból,hanem az elgondolkodtatás miatt írtam.:thumbup

Doom
01-10-2015, 02:02 PM
gyerekkel nem tudsz gyalog elindulni mert nem tudod cipelni akkor mi lesz ? megsérül és javarészt fegyelmezetlenek vagy a legkritikusabb helyzetben hisztiznek be. tehát gyerekkel autó v. más jármû.
jármû : sokat agyaltam lévén közútról beszélünk ( terepezéshez rutin és felkészített kocsi kell ) masszív jármû kell.
busz....hátul a motor középen az üzemanyag tartály merev vázszerkezet. tud úgy ütközni hogy elöl nincs semmi a sérülne ( sofõrt leszámítva ). elsõ futómû és 1,5 m az elejétõl.
rengeteg hely aludni is lehet benne.
cserébe lassú. max 60-70 és a hatótáv is ( típus függõ ) 300-400 km csak.
..ez nem pont Neked szól..csak errõl jutott eszembe..olyan terveket kell szövögetni ami valóban kivitelezhetõ !!!!..és meg is lesz csinálva...
pl. kinek vannak már elásva az úton készletei?..kinek van egyáltalán lezsírozott komplett Terve amin dolgozik?..a múltkor szó volt arról,hogy sokaknak még bob-ja sincs..hogy álltok Hölgyek,Urak?..és ha kedden beüt a krakk?...jól írták sokan...a tettek amik számítanak!..szóval tegye szépen mindenki a szívére a kezét,gondolja át és cselekedjen!..
Elölrõl kezdje ne a végérõl!.....hátizsák,alapfelszerelés,jó ruha, cipõ..aztán uzsgyi ki a vadonba családostul..és gyakorolni,gyakorolni,kint aludni,menni napokon át,pecázni,elkészíteni azzal ami nálatok van..megismerni a nyomokat,növényeket.....Na ha ez már készség szinten megy.... lehet tovább álmodni!

Morpheus
01-10-2015, 06:41 PM
Kedves Doom!

Nem idézek be mindent, csak próbálok válaszolni.
Ez persze csak a saját véleményem...

Vannak dolgok amiket el kell engedni.
Vannak helyzetek, amikor be kell látni, hogy nem tudsz megmenteni mindenkit. Ha meg is mented, nem lesz gyógyszere stb. Ebben az esetben a megmentése lehet, hogy az életedbe kerül. Ekkor két dolgot tehetsz: elengeded, vagy belátod, hogy bele fogtok dögleni és vele halsz. Ekkor nem is kell küzdeni tovább. Tedd széppé az utolsó idõket és haljatok együtt.

Aki a Bárkát választja túlélésnek, az jobb ha tisztában van azzal, hogy ez tulajdonképpen egy tengeralattjáró. Szûk, egy idõ után minden böfögés és fingás betölti a teret és egyre büdösebb lesz. Össze vagytok zárva és ritkán mentek a napfényre.
Mégis a szûk-ség nagyúr!

Most nézem a stargate universet. Hát eléggé szimbolikus. Van minden, belharc, fájdalom, árulás, stb.
De ha majd eljön az a híd, átmegyünk rajta. :)

Morpheus
01-10-2015, 06:42 PM
..ez nem pont neked szól..csak errõl jutott eszembe..olyan terveket kell szövögetni ami valóban kivitelezhetõ !!!!..és meg is lesz csinálva...
Pl. Kinek vannak már elásva az úton készletei?..kinek van egyáltalán lezsírozott komplett terve amin dolgozik?..a múltkor szó volt arról,hogy sokaknak még bob-ja sincs..hogy álltok hölgyek,urak?..és ha kedden beüt a krakk?...jól írták sokan...a tettek amik számítanak!..szóval tegye szépen mindenki a szívére a kezét,gondolja át és cselekedjen!..
Elölrõl kezdje ne a végérõl!.....hátizsák,alapfelszerelés,jó ruha, cipõ..aztán uzsgyi ki a vadonba családostul..és gyakorolni,gyakorolni,kint aludni,menni napokon át,pecázni,elkészíteni azzal ami nálatok van..megismerni a nyomokat,növényeket.....na ha ez már készség szinten megy.... Lehet tovább álmodni!

szívembõl szóltál!!

Morpheus
01-10-2015, 07:02 PM
Kanyarodjunk el kicsit...
(Egyúttal hergeljük a feminista tagjainkat, már ha van ilyen.)

Domm felvetette ezt a nõ dolgot.
Hát szerintem nem lesz harc a nõért. Bár a nõk törékenyebbek és fizikailag gyengébbnek tünnek, mint egy férfi, de többen lesznek. A háborúk is a férfiakat tizedelik.
Egyébként ha beleakadsz egy csapatba: 3 férfi, 2 nõ, 1 gyerek, - kit tartasz veszélyesnek? Nem a nõt, a gyereket!

Most más a helyzet. A nõk elkényelmesedtek, meresztik a feneküket és azt sem értik mirõl beszélsz. Ha megérti, akkor inkább homokba dugja. Csak ne keljen kimozdulni a jelenlegi komfortzónából. Majd csak lesz valahogy, majd csak meg menti valaki. Legfeljebb majd szépen mosolyog vagy kedvére tesz az illetõnek. Öt éve ezt tapasztalom.

Ha egy társaságban átbeszéljük a dolgokat és a jelenlévõ nõk át is látják, fel is fogják, - na akkor sem mozdulnak.
Nekem volt olyan nõ aki a szemembe mondta: Majd tudom, hogy ide jöhetek! Mondom ha most nem vagy itt, akkor se gyere. Erre cinkosan mondja: majd csak tudtok használni "valamire". És ettõl konkrétabb ajánlatot is kaptam.
Persze mondhatjuk, hogy ezek ribancok voltak, és ne általánosítsunk...

A valóságban úgy gondolom (sok barátommal együtt), hogy nõben nem lesz hiány. Persze majd igyekeznek poziciót szerezni, elsõsorban az alfa hím körül. Ott lesz 2-3-4 asszony is. Nem lesz asszony hiány. Ebbõl adódóan a férfiaknak össze kell tartaniuk. Ott kell erõs szövetségeket kötni. Az izgága nõt meg le kell vágni a picsába!

Ha pároddal indulsz és maradsz, az sem lesz könnyebb. Lesznek nõk, akik nem tartják majd tiszteletbe a kapcsolatodat. Akár másodiknak, vagy szeretõnek is beáll majd.

Az igazi szûrõ az lesz, hogy ki mire alkalmas, milyen tudással bír.
Nem elég, ha jó az orális szexben, valami máshoz is kell érteni. Ha használható a tudása, akkor hasznára lesz a közösségnek, még ha bányarém is. Ez a nagy helyzet. Az ösztönökön hamar túl.leszünk.

Aki úgy gondolja tiszteletlen és keserû vagyok a nõket illetõen, hát igaza van. Rettenetesen csalódott vagyok.
De menj fel az olx-re és nézd meg az álláskeresõket. Már most is a túlélésért megy a harc...

Személyes történetem kb 7-8 éves.
Nõs voltam, boldog kapcsolatban és a szülni készülõ kollegina utódját kerestem. Sokan jelentkeztek. A jelentkezõ nõk 80%-a elég erõs jelzéseket adott le, hogy mit meg nem tenne az állásért. Brutális volt, engem szinte sokkolt.

mmilan21
01-10-2015, 08:06 PM
Kinek van egyáltalán lezsírozott komplett Terve amin dolgozik?
Van egy komplett tervem, amit folyamatában bõvítek és kitapasztalom az egyes elemeit. Továbbra sem célom elhagyni a lakást, az csak mint C terv van terítéken. Megvan itt mindenféle alapanyag egy védelmi rendszer kiépítéséhez. Még néhány plusz fegyver és gond egy szál sem, amíg nem egy szervezett vérprofi csapat támad.

Kinek vannak már elásva az úton készletei?
Egyenlõre nincs hova menni(konkrét hely), errefelé nincsen erdõ, hegy vagy völgy ahol el lehet rejtõzni. Viszont van néhány lehetséges jelölt.

A múltkor szó volt arról,hogy sokaknak még bob-ja sincs
Már alakul, úgy 75%-os az elkészültsége.

Hogy álltok Hölgyek,Urak?..és ha kedden beüt a krakk?
Ha kedden beüt a krach, akkor "örülök", mert épp disznóvágás volt, a továbbiak mûködnek elektromosság nélkül is. Szóval a hús és zsír igények 2 hónapra letudva.
Épp be lett vásárolva konzervbõl is - mindenbõl egy kicsit elv alapján.

Elölrõl kezdje ne a végérõl!.....hátizsák,alapfelszerelés,jó ruha, cipõ..aztán uzsgyi ki a vadonba családostul..és gyakorolni,gyakorolni,kint aludni,menni napokon át,pecázni,elkészíteni azzal ami nálatok van..megismerni a nyomokat,növényeket.....Na ha ez már készség szinten megy.... lehet tovább álmodni!
Részemrõl ez nem gond, a többiek(a család) meg nem prepper. Az a helyzet, hogy ez a visszatartó erõ, mind a családi prepperkedés, mind a jelenlegi otthon elhagyása terén.
Viszont nem teljesen reménytelenek, mert azért csak-csak sikerül õket rábeszélni némi elõrelátásra. Mindezek ellenére komoly elõrelépést éltem meg az elmúlt 1 évben.

venosz
01-10-2015, 08:48 PM
Szerintem oszthatnánk a "rábeszélõ nóblidíjat" azoknak, akik ki tudnák vinni a hétvégén a családot "kintaludni". :D Kirándulni csak csak akár minuszban is, de egy éjszakát eltölteni 0 fok közelében gyerekekkel, nõvel, lehetetlen :D

Bocsi, hogy kiragadtam ezt az egyet de jót derültem rajta.

Persze ha valami gebasz lenne akkor a gyerekek sem "megfagynak-megfáznak"-nának meg :D Az asszony is kibírná ha reggel ua a bugyit kellene felvennie. :D

Doom
01-11-2015, 03:14 AM
Mégis a szûk-ség nagyúr!
De ha majd eljön az a híd, átmegyünk rajta...ebben igazad van,,jobb élve maradni és veszekedni,mint halottnak lenni..:thumbup

Vannak dolgok amiket el kell engedni.
Vannak helyzetek, amikor be kell látni, hogy nem tudsz megmenteni mindenkit. Ha meg is mented, nem lesz gyógyszere stb. Ebben az esetben a megmentése lehet, hogy az életedbe kerül. Ekkor két dolgot tehetsz: elengeded, vagy belátod, hogy bele fogtok dögleni és vele halsz. Ekkor nem is kell küzdeni tovább. Tedd széppé az utolsó idõket és haljatok együtt...igen,sokan itt fognak elvérezni....hiába a gondos felkészülés,a készletek,a gyakorlás...ha a döntõ pillanatban valaki nem tudja meghozni a DÖNTÉST....ha nem készítette fel a családját,nagyszüleit,rokonokat,barátokat..hog y " itt foglak hagyni ",ha nem tudsz vagy akarsz jönni,menekülni...több mint valószínû,hogy óriási hisztik és drámák fognak lezajlani a családon belül...amikor szorít az idõ nem a csomagolással fognak foglalkozni...hanem az "itt élek negyven éve és nem hagyom el a házat"..Kemény dolgok ezek....
Igazából ha én lennék a helyedbe,olyanokat keresnék ,akiknek nincs veszteni valójuk és nem hagynak hátra senkit...azok talán meg is érkeznek....
A hölgyek kérdése...

Ha pároddal indulsz és maradsz, az sem lesz könnyebb. Lesznek nõk, akik nem tartják majd tiszteletbe a kapcsolatodat.
Aki úgy gondolja tiszteletlen és keserû vagyok a nõket illetõen, hát igaza van. Rettenetesen csalódott vagyok.

Adok még egy tanácsot..ingyen van ;)
Azon felül,hogy könnyen mobilizálható valaki én a szûrõbe beletenném azt is ,hogy egyedül álló legyen...miért ?...mert az ismerkedés,az udvarlások,lekötik az emberek figyelmét és az elsõ,a legnehezebb idõszakon átlökik a közösséget..
Azonkívül sokkal könnyebb letudni egy pár hetes kapcsolatot és sutba vágni...mint ha valakik tíz éve házasok...jobban fáj,ha elszeretik a párját...és keményebb a vissza vágás....

Az ösztönökön hamar túl.leszünk.
Ez sajnos nem így van..az elménk még mindig olyan mint az õsemberé..amint extrém körülmények közé kerül valaki..szinte azonnal levetkõzi a civilizációs "ártalmakat"..a visszafogott stílus köddé vélik és elkezdi feszegetni a határokat...amire számíts...ösztön lényeket fogsz irányítani és minél tovább tart a krízis annál inkább...a hölgyekbõl a megváltozott körülmények azonnal kiváltják a fajfenntartási ösztönt és szülni akarnak..ez van a génjeikbe kódolva...az urak pedig az "alfa hím" pozíciójára törnek,amirõl nem tehetnek,ilyenek vagyunk..ösztönlények...

Doom
01-11-2015, 03:30 AM
Lehet rosszul látom,de egy tanyán nem sok egyetemi végzettségû emberre van szükség...a nagy része sima segédmunka,amit nem nagyon kell tanulni..inkább kézügyesség és fizikai erõ kérdése...a ma népszerû és "hasznos" szakmák fabatkát sem érnek...pénzügyi-számviteli ismeretek,elektromosság,közgazdaságtan,számít ástechnika,hírközlés,....de orvos nagyon kell..mezõgazdász(nem elméleti ismeretekkel),állatorvos...egyébként pedig erõs fizikumú nyugodt vérmérsékletû emberekre lesz szükséged..akik bírják az elzártságot (meglepõdnél,hogy ezt milyen kevés ember tolerálja) és a sokszor primitív körülményeket...

Doom
01-11-2015, 03:54 AM
Van egy komplett tervem, amit folyamatában bõvítek és kitapasztalom az egyes elemeit. Továbbra sem célom elhagyni a lakást, az csak mint C terv van terítéken. Megvan itt mindenféle alapanyag egy védelmi rendszer kiépítéséhez. Még néhány plusz fegyver és gond egy szál sem, amíg nem egy szervezett vérprofi csapat támad....nagy jó amit elterveztél és csinálsz...:thumbup

Az én stratégiám teljesen más...nem mondom,hogy ez a jó...csak más....a mobilitásra teszem a hangsúlyt..most a békesség idején és majd Akkor is...miért?
Fontos,hogy a mostani idõkben mindig legyen az embernek munkája,jövedelme,ezért ha a sors úgy hozza akár az ország túlsó felébe is bármikor el tudok költözni...a drága,helyhez kötött,nehezen értékesíthetõ ingatlan helyett,az azonnal piacképes kis értékû ingatlant választottam (itt a válasz Morpheusznak miért élek városban).
Folyamatosan képzem magam,hogy több szakmám legyen ami piacképes..és pénzzé tudom váltani.Nem sok cuccom van,de az mind használható és tartós,gyakorlatilag egy kis furgonnyi(a bútort leszámítva,de azt mindenhol kapni,de ha nincs az sem nagy baj)..tehát ez van békében.
Ha eljön az idõ..hát nem kell sokat vacillálnom,sajnálkoznom...gyakorlatilag akár ezer kilométerre is mehetek..mindegy...a csomagtartóba ott van minden ami kell,a kutya meg mellettem....a fû szép zöld mindenhol,a halak mindenhol jól kapnak,a lányok szépek ott is....:)

Morpheus
01-11-2015, 05:22 AM
Lehet rosszul látom,de egy tanyán nem sok egyetemi végzettségû emberre van szükség...a nagy része sima segédmunka,amit nem nagyon kell tanulni..inkább kézügyesség és fizikai erõ kérdése...a ma népszerû és "hasznos" szakmák fabatkát sem érnek...pénzügyi-számviteli ismeretek,elektromosság,közgazdaságtan,számít ástechnika,hírközlés,....de orvos nagyon kell..mezõgazdász(nem elméleti ismeretekkel),állatorvos...egyébként pedig erõs fizikumú nyugodt vérmérsékletû emberekre lesz szükséged..akik bírják az elzártságot (meglepõdnél,hogy ezt milyen kevés ember tolerálja) és a sokszor primitív körülményeket...

Ezert irtam tudast, nem vegzettseget.

Morpheus
01-11-2015, 05:32 AM
Szerintem ahol gyerek, csalad van, ahol van meg erkolcs, ott hosiesen kuzdeni fognak. Ez ritka, de jo. Aki egyedul van az barmikor elszalad.
Ha lehet csalados, gyermekes parokat keresek. Olyanokat, akik husegesek egymashoz. Lehet, hogy ez valtozik, de jobb, mint egy gazdalan ronin.

Szerintetek?

Doom
01-11-2015, 07:03 AM
Szerintem ahol gyerek, csalad van, ahol van meg erkolcs, ott hosiesen kuzdeni fognak. Ez ritka, de jo. Aki egyedul van az barmikor elszalad.
Ha lehet csalados, gyermekes parokat keresek. Olyanokat, akik husegesek egymashoz. Lehet, hogy ez valtozik, de jobb, mint egy gazdalan ronin.

Szerintetek?

..a családos a családját védi minden áron..az anya a saját gyermekeinek szerzi meg a legjobb falatokat...és jellemzõen nem tolerálja,sõt kifejezetten idegesíti a mások gyereke...ha nem jön be a helyzet,ha az anyukának a férjére,védelmezõjére csak rápillant valami másik nõszemély azonnal csomagolni fog és kivágja a hisztit..a férj enged és elmennek..
A férj nem fogja védeni a közösséget hanem a saját családját,nem teszi kockára a testi épségét a közösségért...de lehet,hogy én látom rosszul...
gazdalan ronin...ez nem kifejezetten ide tartozó dolog...valamikor ezek az emberek az életüket adták volna az uraikért...már nincs tehát gazdátlan...de attól ezeket az embereket könnyebb a tûzvonalba kiterelni...egy ember akinek gyermeke,felelõssége van ott fogja hagyni a lövészgödröt és inkább kereket old...

.pár hajléktalannal,akiknek otthont adsz és közösséggé formálod õket és elnyered a feltétlen lojalitásukat többre mennél...mert Õk úgy fogják védelmezni a birtokot,mint az otthonukat..ahol jó nekik..ezek az emberek mindent megtesznek,hogy stabilitás legyen az életükbe,hogy gyökeret eresszenek..aki élt az utcán az tudja mirõl beszélek..adj nekik reményt és nyersz velük....a többiek otthagynak a legnagyobb bajba...

Morpheus
01-11-2015, 07:45 AM
Doom!

Általában sokmindenben egyre jár az eszünk, de most nagy az ellentét.
Hajléktalan????!

Mi tanyások rendszeresen próbálkozunk, rémregényeket tudnánk mesélni. Akár a fûrész következõ részét. A környezõ tanyákat mind megjárták a hajléktalanok és nálam is volt.
Igen, elõször örül, hogy nem fagy meg, hogy van mit ennie. Aztán elpofátlanodik, semmi nem jó. Mi ugyanazt esszük, de csak túrkálja az ételt,mstb. Végül nem dolgozik, vagy csak károdra.
Az én hajléktalanom egy reggelre megszökött, mindenét itthagyta. Még jó, hogy nem vitt el egy láncfûrészt, vagy értékesebb cuccot.

Volt egy nincstelen egyetemista, az szépen gyarapodott. Egy év után már állatai voltak, stb. Ha vettem egy fiskas machetét magamnak, neki is olyat. Ha egy bearlgirs fejlámpát, neki is olyat. Nem becsült semmit. Minden tönkrement a keze között. Az állatok úgy hullottak, hogy észre sem vette. Ott büdösödött a karámban mikor rászóltam, hogy ugyan ez hány napja van itt.
Aki nincstelen, hajléktalan, az nem véletlenül van ott!! Jobb ha ott is hagyod!

Jómagam sokszor kezdtem újra az életem a semmirõl.
Az astórián a metróban aludtam, onnan jártam dolgozni. Meg a keletiben a hajnali vonatokon, munkásszállón. Éltem egy 15 m2-es lukban, ahonnan én dobáltam ki a csöveseket és tettem rendbe. Mindig felálltam. Aki nem tud felállni, vagy nem is akar, azt nem kell segíteni, mert csak bajod lesz belõle.

Nõk:
Nálunk most is ölték egymást. Míg üvöltve veszekedtek, mi férfiak röhögve pálinkáztunk. Másnap, harmadnap mentünk együtt dolgozni, segíteni egymásnak. Mert nincs idõ faszságokra. A csajok meg duzzognak hetekig.
Ha kivágják a hisztit, akkor sem mennek sehova. Csak ha ki nem baszod, mert egyébként tudja, hogy jó helye van.
Én most dobtam ki egyet. Sólymász, vadász, lovasíjász. Értékes ember. És nagyon jó csaj. De túl nagy volt a pofája és két hét alatt tönkretette volna több éves munkámat a közösségben. Bármilyen jó bolt az ágyban, mennie kellett. Majd jön másik! Vagy kettõ. :-)

A családos nem fog elfutni, ezt a családosok tudnák megmondani. A családos nem tud futni, harcolni tud. Asszonnyal, gyerekkel, nem szaladgálsz, ugye ez éppen téma volt.
Akit nem köt semmi, az menti az életét.

Ideológiát, hadnemondjam, szektát, már nincs idõ építeni. Ha lenne, az lenne a legjobb. A szektás sem megy el, fanatikusan harcol.

Rónin.
Tisztázzuk a fogalmat. Gazdátlan szamuráj. Többnyire éhenkórász, vagy bûnözõ.
A szamurájnak van gazdája. A család, a nemzetség, az uralkodó, vagy egy eszme. A rónin ezt elvesztette.
A szamuráj aki elveszti "gazdáját" két utat választhat: szerzetes lesz, vagy szepuku. A rónin a harmadik út.
A hülye nyugati média csinált ebbõl a fogalomból valami magányos hõs formát, egy ideát.

Doom
01-11-2015, 08:34 AM
Általában sokmindenben egyre jár az eszünk, de most nagy az ellentét....és ez így jó...:beer:...személy szerint teljesen más stratégiában gondolkodom..de figyelmesen olvasom és értékelem mások erõfeszítéseit...:thumbup..
a legjobb mindenkinek ha egyikünk elképzelésére sem lesz szükség....bár erre még statisztikailag is kevés az esély..
..mindazon által még mindig azt érzem,hogy nem tudják az emberek(itt sem) elképzelni,mi lehet..sokaknál azt vélem felfedezni,hogy úgy gondolkodnak.."hogy veszek egy mély levegõt,megeszek pár konzervet,elzavarok pár zombit...aztán hétfõn bemegyek dolgozni,aztán elmegyek a gyerekért a bölcsibe és bevásárlok hazafelé "----
Ezért is fontos lenne,hogy minél többen részt vegyenek a gyakorlataidba..hogy legalább szõr mentén tudják,mi az ,hogy fázni,mi az hogy rakni kell a tüzet,milyen sok idõt emészt fel az étel megszerzése,feldolgozása és elkészítése,hogy milyen nehéz megvédeni magunkat és a területet...úgyhogy menjetek Morpheuszhoz..majd én is megyek tavasszal,ha áll a meghívás..de csak baráti látogatóba,igazán nem akarok senkinek a terhére lenni...

Dream_walker
01-11-2015, 09:29 AM
Kanyarodjunk el kicsit...
(Egyúttal hergeljük a feminista tagjainkat, már ha van ilyen.)

Hm, ez paradoxon. A feminizmus alapkövetelménye, hogy a páciens ne rendelkezzen magasabb/emberi szintû agyfunkciókkal. Az, hogy valaki idetaláljon, és eljusson a regisztrációig, az pedig az átlagosnál jobb kognitív képességeket igényel.
Szóval szerintem ezen a fórumon nincsenek feministák :D

Morpheus
01-11-2015, 01:32 PM
Kár, pedig ettem volna belõlük...

Mizu
01-11-2015, 05:53 PM
... folytatnám az eredeti témát mert nagyon jó.
IDÕ!
Az eredeti témánál maradva, a városi szinte azonnal érzékeli a bajt. Legkésõbb 3-4 nap múlva lezdõdik a boltok lerohanása, ami tömeghisztériát kelt. Aztán ahogy megyünk elõre az idõben felvázolhatjuk a hetek folyását, az elsõ hónapot.
Ezzel szemben mi történik vidéken? Kisvároson, falun hasonló, ott is lesz roham, gond az energiával, de nem romlik úgy a közbiztonság például. Kevesebb az idegen és a rögzültségek miatt, a szomszédok nem fognak egymásnak esni. Ekkor még...
Tanyán pedig mi változik? Semmi!
Mikor várható a menekültek elsõ hulláma?
Mikorra állnak össze az elsõ rablócsapatok és mikor érnek oda?
Szerintem itt az elsõ hetek viszonylag nyugisan telnek. Megkockáztatom akár az elsõ hónap is. Addig van idõ véderõt erõsíteni, járõrt szervezni, kommunikációt kiépíteni, stb.
Az elsõ menekültek valószínûleg a rokonok, barátok, ismerõdök lesznek, akiknek van hely. Utánna egyre szûkül, de még valószínûleg van befogadás.
Csökkennek az egy emberre kiosztott feladatok száma, még ha csökken a komfort is.
Mire ténylegesen veszélyes lesz a helyzet, a tanya nemhogy gyengülne, akár meg is erõsödhet. Persze adottság, szervezettség, stb. De az idõ jelentõs tényezõ!!

Nagyon-nagyon nem akarok semmi kötekedésnek tûnõt írni... de..

Ha készítetek ilyen variációs tervet, akkor legalább 3 nagy forgatókönyvet kell elõállítani, ugyanis egy dologtól rengeteg minden függ. Akár még az is, hogy a vidék megússza a zombihadakat kisebb, vagy akár alig észrevehetõen.

Ez az -akár mindent eldöntõ dolog- a melyik hónapban történik az összeomlás?

Nem vagyunk a trópusokon se a déli sarkon, hogy szinte állandóak legyenek az idõjárási viszonyok. Sõõõt! Igenis olyan helyen vagyunk, ahol az egyik legnagyobb lehet az évi hõingadozás, csapadékmennyiség.

Tehát 3 forgatókönyvnek kell léteznie a "mikor érik el a falut-tanyát" témakörben!
1) A vándorlásra legalkalmasabb hónapok : május-június -július-augusztus - (szeptember)
2) Rizikós, sok meggondolatlan, hirtelen elinduló csapat vesztét okozhatják a : március-április (-május), szeptember-október
3) Csak az egyedülállók, család, beteg hozzátartózó nélküli személyek indulnak el, valamint a felszerelteknek is rizikós: november-december-január-február

Akiknek van bázisa, menhelye az összeomlás után, azoknak ezekre fel kell készülni. Gyerekkel, öregekkel, sérültekkel-betegekkel, cuccokkal nem mindegy a -1, -10, -15, -25 fokban hóban való gyaloglás, ami lehet akár 100-150 km is!
Nem mindegy egy szeszélyes esõs, áztatós idõben sem!

Ebbõl kiindúlva:

A családos nem fog elfutni, ezt a családosok tudnák megmondani. A családos nem tud futni, harcolni tud. Asszonnyal, gyerekkel, nem szaladgálsz, ugye ez éppen téma volt.
Akit nem köt semmi, az menti az életét.

Az év túlnyomó részében a városlakó családosok jó része - tehát a városlakók legalább 65-75%-a - meg sem fogja kísérelni az elindulást!
Inkább reménykedik óráról-órára, hogy jön az állami segítség, jön az EU, jönnek az UFO-k!...És így fognak meghalni, végletekig legyengülve, összekuporodva. A téli hónapokban szinte biztosan, a tavaszi és az õszi hónapokban, pedig csak azok fognak elindulni akiknek van valamiféle reális elképzelése, hogy mi fog történni ha maradnak a városokban.

Újfent kijelentem, hogy nem kötekedésnek szántam írásom! Egy téma reális kibeszéléséhez viszont szükségesek ezek...

Salmo
01-11-2015, 07:06 PM
a fórumon nincsenek feministák :D

Heni is adott egy tettsziket.... :D tündér egy nõ :thumbup

Morpheus
01-11-2015, 07:22 PM
Mizu!
Teljesen jó amit mondasz, de vegyük ketté az embereket.
Van aki tud rólunk, hozzánk tartozik, ide várjuk. Van induló csomagja, terve, útvonala, segítsége, estleg gyakorolta is.
És vannak a többiek, akire mindaz igaz, amit írtál.
A másodikkal én nem foglalkozom, majd ha ideér...
Az elsõben lehetnek családosok, jöhetnek januárban is és lehet, hogy õk sem érnek ide. De ha tudják miért, merre induljanak és felkészültek, akkor nagyobb az esély.

Doom
01-11-2015, 07:49 PM
Nem kell lebecsülni,de nem is kell túlmisztifikálni a magyar idõjárást...nagyon kevés a hideg nap már,hó meg alig van,a 365 naphoz képest,talán 20 nap ami vészes,de egy jó anorákba,hótaposóba még be is izzad az utazó...a meleg viszont gáz..az ledarál..meg kell szokni..ennyi.

Henrietta1
01-11-2015, 10:17 PM
Heni is adott egy tettsziket.... tündér egy nõ

De csak azért Salmo, mert kevés olyan dolog van, amit jobban gyûlölök a feminizmusnál! :D

Pityubá
01-11-2015, 10:33 PM
Heni is adott egy tettsziket.... :D tündér egy nõ :thumbup
Egyetértek véled. Annyiban módosítanám, hogy "Heni egy tündér szép nõ". ;)

Morpheus
01-12-2015, 07:00 AM
Egyetértek véled. Annyiban módosítanám, hogy "Heni egy tündér szép nõ". ;)

Tudsz valamit?
Merre találjuk a fotókat? 3:)

astonferi
01-12-2015, 07:27 AM
Tudsz valamit?
Merre találjuk a fotókat? 3:)

Személyes találka �� jaaaa FB barát

Forrai
01-12-2015, 10:21 AM

Szerintetek?

Az ember alapvetõen társas, szociális lény. Szerintem egy szociális csoportba való beilleszkedéshez (ennek a legkisebb része az atomcsalád(apa-anya-gyerekek) többféle képességet kell elsajátítani. Ilyen például, hogy esetenként elõrébb helyezed a közösség érdekét a sajátodénál, képes vagy feladni az elveidbõl, igényeidbõl és komprumisszum képes vagy, ha ez a közösség érdeke. Ezt még sorolhatnánk, de röviden ezt hívják együttélésnek. Azok akik már hosszú évek óta egymást segítve együtt élnek, azok már biztos, hogy sokmindent tudnak errõl, így egy nagyobb közösségbe is könyebben beilleszkednek. Ráadásul egy gyerekes család valóban nem szalad tovább az elsõ nagyobb problémától, hanem küzdeni fog ellene.

WestBam
01-12-2015, 11:06 AM
...nagy jó amit elterveztél és csinálsz...:thumbup

Az én stratégiám teljesen más...nem mondom,hogy ez a jó...csak más....a mobilitásra teszem a hangsúlyt..most a békesség idején és majd Akkor is...miért?
Fontos,hogy a mostani idõkben mindig legyen az embernek munkája,jövedelme,ezért ha a sors úgy hozza akár az ország túlsó felébe is bármikor el tudok költözni...a drága,helyhez kötött,nehezen értékesíthetõ ingatlan helyett,az azonnal piacképes kis értékû ingatlant választottam (itt a válasz Morpheusznak miért élek városban).
Folyamatosan képzem magam,hogy több szakmám legyen ami piacképes..és pénzzé tudom váltani.Nem sok cuccom van,de az mind használható és tartós,gyakorlatilag egy kis furgonnyi(a bútort leszámítva,de azt mindenhol kapni,de ha nincs az sem nagy baj)..tehát ez van békében.
Ha eljön az idõ..hát nem kell sokat vacillálnom,sajnálkoznom...gyakorlatilag akár ezer kilométerre is mehetek..mindegy...a csomagtartóba ott van minden ami kell,a kutya meg mellettem....a fû szép zöld mindenhol,a halak mindenhol jól kapnak,a lányok szépek ott is....:)
Doom ez NEM ellened vagy rólad szól de gondolj bele a szituba:
Szerinted kikbõl lehet egy valóban összetartó és túlélésért közösen küzdõ/tevõ csapatot szervezni? Olyanokból akik fél óra alatt minden cuccukat összeszedve tovább tudnak állni egymagukban (akár egy múlandó vita vagy sértõdés miatt), vagy azokból akiknek a család adja nagyjából a helyhez kötöttséget, több család ugye nagyobb kompromisszum de velük nem olyan könnyû akár hirtelen felindulásból is elindulni. Ha csapatban gondolkozik az ember akkor szerintem a családosok erõsebb csapatszellemmel tudnak dolgozni mint az egyszemélyes kommandók.
Aztán persze kérdés melyik szituban melyik a jobb, mert ha menni kell akkor egy személy könnyebben rejti magát mint egy család, nem tartozik felelõsséggel más iránt így könnyebb döntéseket hoznia mivel nem kell megannyi verziót végiggondolnia egy-egy döntés elõtt ha tisztában van a saját képességeivel akkor egy-egy döntés pillanatok és nem órák kérdése, nincs másnak beleszólása. Egy 10-20 fõs magányos farkasokból álló csapat könnyen széteshet majd késõbb akár újra egyesülhet is de egy ilyen csapattal szerintem nehezebb tervezni, ellenben könnyebb menekülni pl.
Kicsit olyan ez mint a város- vidék vita. Parttalan mert mindre van pro és kontra.

Szerintetek?
Én jelen kérdésben veled értek egyet, fentebb Doom-nak meg is írtam jobban kifejtve. Nem mondom, hogy ez a biztos túlélés útja mert ez nagyban szituáció függõ is.
Ha lebetonozva kell maradni akkor igen, családok egymás mellett szerintem jobban mûködik, persze ez is olyan, hogy család és család között is van óriási különbség, itt nagyon meg kell válogatni az embereket a lakóparki effektus miatt. Mint ismeretes ha egy házban egynél több család lakik akkor elõbb-utóbb súrlódás lesz köztük mert egy hülye minden lépcsõházban van. Nagyon tudniuk kell az embereknek alkalmazkodni nem csak a megváltozott körülményekhez hanem egymás családjához is. Talán a legjobb megoldás ha mindenki egymástó külön-külön kis bungalóban lakik ahol még csak közös fal sincs. Sok belsõ konfliktustól megvédhetõ a csoport ezzel a módszerrel.
Furcsa, hogy mennyire nem tudnak egyébként együtt élni emberek egymás mellett. Még a sorházaknál de még a sima ikerházaknál is midig van valami a szomszéddal ami nem jó. Tapasztalom, mert minden ismerõsöm azzal kezdi, ha megyünk hozzájuk... Én is utálom ha szomszédos lakásban laknak, mondjuk én azt is ha a szomszéd épületbe beköltöznek. Nem a normális csendes lakókkal van bajom hanem akik nem tudatosítják magukban, hogy ez egy közösség kellene legyen ahol a másikat tiszteletben kell(ene) tartani.

Buckalako
01-12-2015, 11:53 AM
Visszaolvastam a város vs. vidék vitára. Nem nagyon akarok hozzátenni, mert nem mindenki éli ugyanúgy az életét és más dolgok fontosak az életében és azt sem tudjuk mire is kell készülni. Csak egy dolog feltûnt:
Szinte minden, várost biztonságosabbnak tartó embernek van terve a vidékre meneküléshez, viszont vidékieknél még nem láttam olyant aki ha beüt a madmax városra menekül.

mzperiksz
01-12-2015, 12:21 PM
És?

Visszaolvastam a város vs. vidék vitára. Nem nagyon akarok hozzátenni, mert nem mindenki éli ugyanúgy az életét és más dolgok fontosak az életében és azt sem tudjuk mire is kell készülni. Csak egy dolog feltûnt:
Szinte minden, várost biztonságosabbnak tartó embernek van terve a vidékre meneküléshez, viszont vidékieknél még nem láttam olyant aki ha beüt a madmax városra menekül.

astonferi
01-12-2015, 02:27 PM

bocsi nekem nincs. eszembe sincs elmenni a városból de ennek okai sokrétûek és kell hozzá egy olyan város és helyismeret ami nem átlagos.

Éli
01-12-2015, 02:55 PM
szerintem csak a fosztogatni vágyó.. és éhes, szomjas,gyógyszereket keresõ, stb stb .. emberek fogják csak a városok felél venni az irányt ....ha beüt majd a SHTF egy napon. de viszont ,a városokban vannak az üzletek, és boltok többsége...és nyilván való, hogy ahol több az ember,ott több is lesz a veszély forrása majd , azon a bizonyos napon.

Doom
01-12-2015, 03:28 PM
Szinte minden, várost biztonságosabbnak tartó embernek van terve a vidékre meneküléshez, viszont vidékieknél még nem láttam olyant aki ha beüt a madmax városra menekül...praktikusan..azért jelentsük ki,hogy nincs világvége!!!..ha ebben megegyeztünk...akkor viszont élni kell a békében,tehát most!
..az általad írt dolog ma,fordítva mûködik..a vidéki nyomorból a városokba menekülnek az emberek...dolgozni..mert vidéken tönkre ment minden ami anno jó volt...nyilván aki vidéken maradt,él..annak meg van a számítása,tehát nem kell terv...a városban lakóknak kell terv..ez ilyen egyszerû!

szerintem csak a fosztogatni vágyó.. és éhes, szomjas,gyógyszereket keresõ, stb stb .. emberek fogják csak a városok felél venni az irányt ....ha beüt majd a SHTF egy napon. de viszont ,a városokban vannak az üzletek, és boltok többsége...és nyilván való, hogy ahol több az ember,ott több is lesz a veszély forrása majd , azon a bizonyos napon.

..hát igen ezek biztos,hogy jönnek majd++++aki infarktust kap,akinek a gyerekének nyílt törése van,...aki nem bírja tovább,hogy az utcavégiek lerabolják mindenét,...akinek kávé kell a fekete piacról,vagy szeretne elpasszolni egy kis hazai termést,akinek a városba maradtak a gyerekei és hoz kacsa husit,aki esetleg valami munkát talál...soroljam?

és nyilván való, hogy ahol több az ember,ott több is lesz a veszély forrása majd , azon a bizonyos napon....Azért vessük figyelmünket kicsit a bûnözési statisztikákra(és ezek csak a regisztráltak). a vidéki élet sem habfürdõ,keményen nyomják ott is az ipart és a kisebb dolgokat már be sem jelentik..mitõl lenne az shtf után szent minden vidéki bûnözõ?

Doom
01-12-2015, 03:44 PM
Doom ez NEM ellened vagy rólad szól de gondolj bele a szituba:
Szerinted kikbõl lehet egy valóban összetartó és túlélésért közösen küzdõ/tevõ csapatot szervezni? Olyanokból akik fél óra alatt minden cuccukat összeszedve tovább tudnak állni egymagukban (akár egy múlandó vita vagy sértõdés miatt), vagy azokból akiknek a család adja nagyjából a helyhez kötöttséget, több család ugye nagyobb kompromisszum de velük nem olyan könnyû akár hirtelen felindulásból is elindulni. Ha csapatban gondolkozik az ember akkor szerintem a családosok erõsebb csapatszellemmel tudnak dolgozni mint az egyszemélyes kommandók.
Aztán persze kérdés melyik szituban melyik a jobb, mert ha menni kell akkor egy személy könnyebben rejti magát mint egy család, nem tartozik felelõsséggel más iránt így könnyebb döntéseket hoznia mivel nem kell megannyi verziót végiggondolnia egy-egy döntés elõtt ha tisztában van a saját képességeivel akkor egy-egy döntés pillanatok és nem órák kérdése, nincs másnak beleszólása. Egy 10-20 fõs magányos farkasokból álló csapat könnyen széteshet majd késõbb akár újra egyesülhet is de egy ilyen csapattal szerintem nehezebb tervezni, ellenben könnyebb menekülni pl.
Kicsit olyan ez mint a város- vidék vita. Parttalan mert mindre van pro és kontra.

Én jelen kérdésben veled értek egyet, fentebb Doom-nak meg is írtam jobban kifejtve. Nem mondom, hogy ez a biztos túlélés útja mert ez nagyban szituáció függõ is.
Ha lebetonozva kell maradni akkor igen, családok egymás mellett szerintem jobban mûködik, persze ez is olyan, hogy család és család között is van óriási különbség, itt nagyon meg kell válogatni az embereket a lakóparki effektus miatt. Mint ismeretes ha egy házban egynél több család lakik akkor elõbb-utóbb súrlódás lesz köztük mert egy hülye minden lépcsõházban van. Nagyon tudniuk kell az embereknek alkalmazkodni nem csak a megváltozott körülményekhez hanem egymás családjához is. Talán a legjobb megoldás ha mindenki egymástó külön-külön kis bungalóban lakik ahol még csak közös fal sincs. Sok belsõ konfliktustól megvédhetõ a csoport ezzel a módszerrel.
Furcsa, hogy mennyire nem tudnak egyébként együtt élni emberek egymás mellett. Még a sorházaknál de még a sima ikerházaknál is midig van valami a szomszéddal ami nem jó. Tapasztalom, mert minden ismerõsöm azzal kezdi, ha megyünk hozzájuk... Én is utálom ha szomszédos lakásban laknak, mondjuk én azt is ha a szomszéd épületbe beköltöznek. Nem a normális csendes lakókkal van bajom hanem akik nem tudatosítják magukban, hogy ez egy közösség kellene legyen ahol a másikat tiszteletben kell(ene) tartani.

Nem rólam szól a fórum és nem is akarom,hogy rólam szóljon!Köszönöm!...ez csak egy terv amit leírtam..nyilván ahogy föntebb írtam..a ma és a most az ami prioritást élvez..ezért a városban jó élni,mert van meló,pénz,kényelem,bõséges kínálat..a prepperkedés csak hobbi,bár inkább azt mondanám,hogy mindig is ilyesmivel foglalkoztam szabadidõbe...a lényeges nem az shtf utáni események,hanem ,hogy most jól érezd magad,aztán ha mégis lesz összeomlás hát meglátjuk...
..egyébként jól fogalmaztad meg,hogy egyedül könnyebb menekülni :thumbup..azt azért ne felejtse el senki,hogy amíg nem érsz biztonságba a csapathoz..addig egyedül leszel..tudj boldogulni úgy is....az már csak egy jó nagy ++++.ha még kis közösséged is van,vagy túlélõ csapatod....de feljebb írtam,hogy elölrõl kell kezdeni..elõször boldogulj egyedül (mert bármikor egyedül maradhatsz),.....aztán lehet tovább lépni...
Ez olyan mint a kis táska-nagy táska esete...a nagyba lehet keveset pakolni...tehát ha boldogulsz egyedül,nagy meglepi nem fog érni...de bármikor beilleszkedhetsz egy csoportba...mindig nyersz!

Éli
01-12-2015, 04:35 PM
Azért vessük figyelmünket kicsit a bûnözési statisztikákra(és ezek csak a regisztráltak). a vidéki élet sem habfürdõ,keményen nyomják ott is az ipart és a kisebb dolgokat már be sem jelentik..mitõl lenne az shtf után szent minden vidéki bûnözõ? : Doom én csak a nagy általánosságban beszéltem errõl...de szerintem nem lesz azért majd mindegy hogy az utcákon 10, vagy 100 mindenre elszánt embereke mászkál majd például ... falu vs város esete !?statisztikai ráta hmm..szerinted azokban napokban mit fognak majd mutatni, azok a bizonyos statisztikai ráták ?? józan emberi ésszel és mércével mérve...már ha feltéve lesz még olyan, az emberek többségének remélhetõleg

Doom
01-12-2015, 04:59 PM
falu vs város esete !?statisztikai ráta hmm,,mindenki szívni fog :mad:

Éli
01-12-2015, 05:15 PM
,,mindenki szívni fog :mad: relatvie..de igen sajna !!:confused:

Doom
01-12-2015, 05:50 PM
állásfoglalás nélkül az alábbi lista jut eszembe,remélem kiegészítitek...

Magányos túlélõ
elõnyei.
-gyors döntési képesség
-rejtõzködés
-haladási,pihenési ütem megválasztása
-talált,elejtett erõforráson nem kell osztozni
-útirány,prioritások,beszerzések egyszerûbb eldöntése
-fertõzõ betegségek elleni könnyebb védelem
-nincs veszekedés, konfliktus

hátrányai
-megbetegedés,sérülés esetén nincs segítség
-unalmas
-könnyebb rossz döntést hozni
-a pihenési,alvási idõszakban nincs õr
-mások nem találnak semmit csak az van amit Õ talál
-nagyobb ellenséges csoporttal szemben esélytelen

Lekvár
01-12-2015, 06:31 PM
Mert az idõ fogy!

Igen, az idõ nagyon fogy...

Eddig nyugtattam a kedélyeket, de úgy érzem itt az idõ hogy megmondjam a „frankót”! :)
Mit csináltok Testvérek? Szétszeditek egymás több kötetes hozzászólását, belenyomorítjátok a sajátotokét, aztán vitáztok és vitáztok. Semmi haszon fejében.
Láttátok a „Brian élete” címû filmet, tiszta Júdea népe front közgyûlés… :)

Hadd mondjam el a saját álláspontom (csatlakozom a közgyûléshez), akinek van füle hallja meg:
Éltem mindkét helyen, falun és városon is. Gyerekként 12 éves koromig egy eldugott kis faluban nõttem fel , aztán 30 évig városon éltem…most 8 éve dönthettem és a falut választottam. A város egy szép NAGY CSAPDA. Tudom hogy aki ott él, arra gyárt ideológiát, hogy miért jobb ott… ez tiszta sor.
(Kihasználom a civilizáció elõnyeit amíg lehet, itt van meló, a gyerek itt tud tanulni, összkomfort, áruházak…etc) Lássuk azonban azt is, hogy minden nap amikor nem a „túlélést” gyakorlod, elvesztegetett idõ. Pár hete volt itt egy városi srác, segített körbálákat átmozgatni, másnap majd becsinált az izomláztól…kérdezte: neked nincs? Mondom neki, én ebben élek…valamikor volt.
Nem elég fejben tudni valamit, a testnek sok idõre van szüksége hogy rutinná váljon. Lehet prepperkedni városon is, de az inkább hobbi...
Tudjátok azért mondom ezt, mert én is tároltam az asszony futógépén a halkonzerves kartonokat, rizst, cukrot... és éleztem a késem.
Falun ki lehet húzni, senkinek ne legyenek illúziói, hogy majd a fejkendõs nénikék a piacon üveggyöngyért fogják árulni az élelmiszert.

Innen nem kívánok menekülni, én már MEGÉRKEZTEM! Ha már valahol meg kell pusztulni, akkor a saját földemen szeretnék. Ha menekülnöd kell, akkor óhatatlanul belesodródsz a fosztogató létbe.
Hogy miért? Mert nem tudsz minden szükségeset magaddal vinni. Ami nincs, azt meg kell szerezned. Magadnak, az asszonynak, a gyereknek. A "szerezned" szó sok mindent jelent.
Ha itt kellene hagynom a bázisom, csak egy agóniát hosszabbítanák meg, amihez semmi kedven sincs.
Egyébiránt én arra tippelek hogy nem lesz falu, tanya, város… csak helyek lesznek ahol meg lehet maradni.
A túlélõk piszkosul ki lesznek gyúrva a sok sír ásástól, mert különben õket viszi el a dögvész.
Bizony választani kell, aki fogja a zsákot és megy, az elõbb utóbb elvenni akar.
Aki otthon marad a bázison, annak meg fel kell készülnie hogy elvenni akarnak tõle.
Tudom nem tetszik, de ez a szörnyû igazság!

ui: Hozzászólásommal a javatokat akarom szolgálni,és senki se vegye sértésnek!

Doom
01-12-2015, 07:26 PM
Százszor leírtuk..de akkor +1*

A vizionált NAGY összeomlás után...nem fognak létezni a MA ismert fogalmak.például..

-"az én földem"...nem fog ilyen fogalom létezni..az a darab lesz a miénk,tied,csoporté amit megvéd,ha elzavarják a következõ..a magántulajdon nem létezõ fogalom lesz,azt csak a ma érvényben lévõ törvények biztosítják,a földek mai szóval 'ingatlanok" ezerszám lesznek parlagon,"tulajdonos nélkül
-fosztogatás..szintúgy a ma érvényben lévõ törvények biztosítják az ingóságok tulajdonjogát...ez a fogalom sem fog létezni..helyette..erõforrás,felszerelés megtalálása,megszerzése lesz a neve..mert senkié...ill ha a zsákunkba van a miénk...meddig?..amíg védeni tudjuk.
-túlélés..mit?..hol?..mikor?..miért?....mi az ,hogy túlélés?...éled az életed,van amikor nyakik a sós vízben egy deszkán,van amikor ,a focimeccsen szotyizol...túlélni a saját életünket?..amikor futsz az életedért,amikor tehenet fejsz ez mind az életed..minden perce az...ezen mit lehet gyakorolni???..az,hogy valaki készségeket fejleszt ,mert tetszik neki a dolog..ezt úgy hívják edzés...edzés,hogy mire itt van az olimpia formában legyél..miért csinálod?..mert jó,mert tetszik!..mert szereted csinálni és örömöt okoz!...van akinek a meló+ a bála az öröm..van aki elvész az erdõbe két-három napra...ilyenek vagyunk és kész!
otthon..egy végletesen önmagából kifordult világban ez sem létezõ fogalom...ahogy Lekvár írta..lesznek helyek....ok ez így rendben is van...aztán ha ez tarthatatlan lesz egy másik..aztán másik...az lesz az "otthon" ahol per pillanat meleg van ,kaja és biztonság....és talán a szeretteink egy része...
Felejtsétek már el azt amiben ma élünk..az egy másik bolygó lesz,más szabályokkal,még a fû sem biztos ,hogy zöld lesz...és az fogja megúszni valameddig aki alkalmazkodik..ha kell minden percben...és senki nem él örökké!

..és remélem soha nem is lesz ilyen!

Morpheus
01-12-2015, 07:29 PM
Ami a bûnözést illleti:
Városon fogalmad nincs ki a szomszédod és mekkora bûnözõ.
Hozzánk legközelebb egy kisváros van, itt viszont nem hogy minden bûnözõt ismernek a helyie, de be is sorszámozták õket. Hogy milyen sorrendben nyírják majd ki õket...
És ez véresen komoly!

Annyi felhalmozódott gyûlölet és sérelem van...

Reggelente mindig lóg majd pár ember az oszlopokon. Mint 56-ban.

Doom
01-12-2015, 07:48 PM
Ami a bûnözést illleti:
Városon fogalmad nincs ki a szomszédod és mekkora bûnözõ.
Hozzánk legközelebb egy kisváros van, itt viszont nem hogy minden bûnözõt ismernek a helyie, de be is sorszámozták õket. Hogy milyen sorrendben nyírják majd ki õket...
És ez véresen komoly!

Annyi felhalmozódott gyûlölet és sérelem van...

Reggelente mindig lóg majd pár ember az oszlopokon. Mint 56-ban.

..pont a legjobbkor jött ez a hozzászólás...most akkor ki a bûnözõ..aki lóg vagy aki lógat????..a mai törvényeket nézve ??..egyértelmû...de bár hangsúlyozom soha ne következzen be.....abban a világban ez már nem egyértelmû...ezt próbálom tesztekkel,helyzetgyakorlatokkal egy éve a mélyen tisztelt sporik fejébe verni!!!...az egy másik világ lesz !
..a mai világban a mai körülményekhez kell igazodni maximálisan...de amikor eljön AZ az idõ....át kell tudni kattintani a kapcsolót.....ez a lényeg!..nem a hátizsák,nem a tanya,nem a jó kés és nem a kecske....

Doom
01-12-2015, 08:04 PM
...bocsi kihagytam

zombik..ugyan olyan emberek mint a felkészülõk...van aki évekig készül,bob,bol,tanya,önéllátás,elásott felszerelés..tervek...és elvérzik az elsõ napon..vagy az ágyában találják gyógyszeres dobozokkal..
..és lesznek sokan akik,csak papucsba és egy szatyorral kezdik és évekig fogják húzni...a fejben fog eldõlni minden...és az ösztön fog tovább hajtani..

Morpheus
01-12-2015, 08:20 PM
Ez igaz Doom!
A vidéki élet meg felkészít, ahogy Lekvár mondta. :-)

raktaros
01-12-2015, 09:42 PM
Doom, mibõl gondolod hogy ennyire megszûnik minden rendfenntartás? Mindig a legborúsabb lehetõséget vázolod fel.
A mostani "rend" és a törvények nélküli erõszakos világ között is van élet.

Buckalako
01-12-2015, 09:58 PM
És?
És?? :)

Ebbõl úgy tûnik, akik biztonságosabbnak tartják a várost, azok mégsem teljesen biztosak benne. Vagy nem értem a logikát. Miért mennének kevésbé élhetõbb helyre baj esetén?

bocsi nekem nincs. eszembe sincs elmenni a városból de ennek okai sokrétûek és kell hozzá egy olyan város és helyismeret ami nem átlagos.

Semmi baj :)
Nem is azt írtam hogy minden városlakó. Valószínû vannak még páran így akik a "jég hátán is megélnek".

MacIver
01-12-2015, 11:03 PM
Kár, pedig ettem volna belõlük...
Én csak a sertéseknek adnám az ilyet, mert emberre mérgezõ moslék folyik az ereikben. :D

Doom
01-13-2015, 05:07 AM
Doom, mibõl gondolod hogy ennyire megszûnik minden rendfenntartás? Mindig a legborúsabb lehetõséget vázolod fel.
A mostani "rend" és a törvények nélküli erõszakos világ között is van élet.

...Miért?....anno,mikor letettem a jogsit és még meleg volt..ráültettek a legszakadtabb uazra,jót nevettek az öreg szakik.."ha ezen megtanulsz vezetni..."....hát valahogy így gondolkodom errõl a felkészülésrõl is...
..ha a végletesen extrém társadalmi,idõjárási,környezeti körülmények között is elboldogulok azzal ami a zsebemben van...sok meglepetés nem érhet.....az ennél "kedvezõbb" válság,összeomlás csak "kellemes sétagalopp lesz"...és igen igazad van,lesz élet akkor is...egy másik fajta "rend" és más törvények....
...de nem arra készülök,hogy veszek egy mély levegõt és kicsit alámerülök...inkább jobb ha "kopoltyút" növesztek...:thumbup

venosz
01-13-2015, 09:26 PM
Doom ezekbõl van összegyúrva:480448054806

Doom
01-14-2015, 05:06 AM
:thumbup...azért még ezeket dobd hozzá,hogy teljes legyen a kép
4810481148124813

Ti milyen képeket tennétek fel ami jellemzõ rátok???

Doom
01-14-2015, 05:32 AM
..lehet,hogy érdemes lenne ennek a témának nyitni egy új topicot..mondjuk "Ki vagy Te ?..címmel....
a nick biztonsága mögé bújva mindenki elmondhatná,képekkel demonstrálhatná magáról,hogy mit érez,mit gondol,hogy ki Õ valójában...és mindenki elmondhatná,hogy az eddigi hozzászólásokból mit szûrt le a másikról
..jó kis személyiség fejlesztõ,önismereti tréning lenne...ne feledjétek...nehéz szituációban..a legjobb barátod és a legnagyobb ellenséged..Te magad leszel....vajon tudod e ,hogy számíthatsz e rá?????

mmilan21
01-14-2015, 07:46 AM
..lehet,hogy érdemes lenne ennek a témának nyitni egy új topicot..mondjuk "Ki vagy Te ?..címmel....

A szórakozás fórum részben el tudnám képzelni ezt az egészet.
Van pár elképzelésem, egy igazi mozaikot készíthetnék.
Egy rejtvényes változatot is lehetségesnek tartok, mert aki látta az adott sorozatot vagy filmet, az tudja csak hogy melyik személyrõl van szó. Persze cím és a karakter nevének megjelenítéssel.
Az eredeti elképzelés is lehetséges, a beszédes képek felrakásával. Habár a kettõ nem zárja ki egymást.
Én támogatom.

Más fórumozókról pedig csak körülírást tehetek. Merthogy az írásaik alapján nem kapok tiszta képet a személyiségükrõl, habár azért körvonalazódik lassan.

Ezeket a hozzászólásokat majd át kell rakni az újonnan majd létrehozott "Ki vagy Te?" topikba.

Morpheus
01-14-2015, 02:52 PM
Valaki kezdje el a sort...

Doom
01-14-2015, 03:08 PM
..nem tudom,hová tegyük..zárt vagy nyitott?..#381-tõl mehetne is át az új topicba minden...

mmilan21
01-14-2015, 03:35 PM
..nem tudom,hová tegyük..zárt vagy nyitott?..#381-tõl mehetne is át az új topicba minden...

A zárt részre mindenképp, mert elég személyes és koncentrált lesz az információ.

Doom
01-14-2015, 03:53 PM
A zárt részre mindenképp, mert elég személyes és koncentrált lesz az információ.
Akkor megkérjük szépen Túlélõt,hogy csinálja meg valamelyik zárt topicba..és #381-tõl pakolja át a hozzászólásokat....

venosz
01-15-2015, 09:00 AM
Kezdem én.4828482948304831483248334834483548364837483848 394840484148424843484448454846484748484849

venosz
01-15-2015, 09:03 AM
Ja és Sz...jon le aki nem olvasta el a regényem :( http://wowholdvirag.blogspot.hu/ Meg az 5 perces novellám :( http://wowholdvirag.blogspot.hu/p/manocsapda.html

Lekvár
01-15-2015, 10:07 AM
Ja és Sz...jon le aki nem olvasta el a regényem :( http://wowholdvirag.blogspot.hu/ Meg az 5 perces novellám :( http://wowholdvirag.blogspot.hu/p/manocsapda.html

A világ minden kincséért se szarnálak le Testvérem! Még ha Te kéred is... :D
(vagy száradjon le... szálljon le... hmmm) nem értem. :confused:

venosz
01-15-2015, 10:11 AM
A világ minden kincséért se szarnálak le Testvérem! Még ha Te kéred is... :D
(vagy száradjon le... szálljon le... hmmm) nem értem. :confused:

:D ez így a jó :D köszi.

Kisss
01-15-2015, 11:07 AM

A manocsapda tetszett! A masikat meg nem olvastam... egyenlore!

venosz
01-15-2015, 11:47 AM
Elkezdtem tovább írni.

Doom
01-15-2015, 04:29 PM
Nekem ez a kedvenc zeném https://www.youtube.com/watch?v=zbZ9uCQW1Hk

..és leginkább ezek a képek jellemzõek rám...a többit rakd össze...

48634864486548664867486848694870

Morpheus
01-15-2015, 05:42 PM
Doom: magány és depresszió. :-)
Na majd az felteszem az enyémet! Csak a kezelõorvosom meg nemtudja. :-)

mmilan21
01-15-2015, 06:58 PM
Rakok fel majd én is. Eddig azért nem raktam fel, mert meg akartam várni az új topikot, de ha már be indult akkor... miért is ne?

Scabiosa
01-21-2015, 08:05 PM
Mivel egy ideje nem voltam itt, remélem nem baj, ha kicsit régebbiekre reagálok...

a szervezett túlélõ csoportokba azok is mehetnek akiknek menet közben megváltoztak az életfeltételeik,körülményeik?Akinek lett olyan hozzátartozója aki mozgássérült lett,vagy ápolásra szoruló beteg..vagy csak túl öreg már a munkához...vagy õ maga szorul segítségre...vagy csecsemõje van...tehát akik nem tudnak a csoport életéhez hozzá tenni,hanem viszik az erõforrásokat....

Akinek nincs haszna, annak nincs helye. Attól még, hogy krónikus betegségben szenved valaki, az nem jelenti, hogy nem lehet kulcs-szerepe. Van olyan családtagom, aki lényegében 10 éve haldoklik, és orvosi csoda, hogy még köztünk van. Bár nem nevezném életnek, hogy éltében bomlik szét a teste, és a puszta lét is megszokhatatlan, iszonyatos fájdalommal jár; mégis a fiatalokat megszégyenítõ kitartással és szorgalommal viszi tovább a kicsi, és globalizmus által megnyomorított vállalkozást, tartja fenn a családját; nélküle már széthullott és elkallódott volna.

Ha viszont túl nagy a létszám, és akármilyen igazságosak akarunk lenni, nem jut mindenkinek, akkor az idõsebb generáció természetesen adja át a helyét, adja oda az életét az õt követõnek (feltételezzük, hogy méltó rá); ez lenne a természet rendje. Mondjuk természeti népeknél megfigyelhetõ ennek egy másik szomorú gyakorlata is: hogy már a csecsemõknél szabályozzák a népességet.

A baba és az anya meg nehogy már, hogy élõsködõ vagy csak mindent nyelõ púp státuszt kapjon azért, mert saját kötelességüket teljesítik, hisz bennük van a jövõ, õk visznek tovább minket, õk viszik tovább a szellemiségünket, az értékeinket is. :) Egyébként, ha nem volt komoly egészségügyi kockázat, 6 hétig kellett az anyának régen a csecsemõ mellett maradnia (passzívan, ágyban), és sok nõ még azt sem bírta ki tétlenül. Onnantól pedig már elvárás is volt, hogy a baba mellett is teljes értékû tag legyen újra a nõ a munkában.

Hogy valaki egyáltalán rá tud venni egy nagyon idõs vagy beteg embert az útra, szintén egy kérdés. Szerintem sokan nem is vállalkoznak rá, hanem maradnak, és várják a legrosszabbat.
Ha mégis jönnek, az egyrészt azt jelenti, számunkra vannak olyan fontosak (csúnya szóval hasznosak), hogy mindent megtegyünk azért, hogy mellettünk célba is jussanak.
A beteg ember valószínûleg tudni fogja, mikor kell elengedni, sorsára hagyni, bármilyen fájdalmas, és feldolgozhatatlan a hozzátartozóknak ezzel együtt élni.
Ezek olyan kérdések, amiket elõre meg kell beszélni, le kell tisztázni magunkban. A mentális felkészülés része.
Ezzel együtt sem hiszem egyébként, hogy országon belüli távokon ilyen nagyon elõfordul, persze a rajtaütés menet közben már más eset...

A gyerekek miatt aggódom a legkevésbé. Okozhatnak azzal kellemetlenségeket, hogy nem tudják elõre megjósolni minden tettük következményét, nem látják meg mindenhol a veszélyt, de ha odafigyelnek rájuk, akkor ezzel sem okoznak majd fejtöréseket a felnõttnek. A gyerekek gyorsabban alkalmazkodnak, és nagyobb bennük az életerõ. És azt sem hiszem, hogy nem érzik át a helyzet súlyát. Más az, hogy egy családi nyaraláson kivágják a hisztit olyan "nem szeretem" dolog miatt, amire sejtik a befolyásuk, és más a megváltoztathatatlan. Amúgy meg még mindig nevelés, szülõi kiállás kérdése...

Scabiosa
01-21-2015, 08:07 PM
Nõk... és a játszmáik.
Itt visszatérek oda, hogy akinek nincs haszna, aki nem megbízható, az miért lehet a közösség tagja?
Egyáltalán, honnan találnak oda azok a nõk? Meg miért tudnak az egészrõl? Ez olyan, mintha kihívnád a sorsot. :) Korábban írtam arról, hogy szerintem hogy lehetne leginkább elejét venni ennek a jelenségnek, most nem keresem vissza és gondolom át újra... De a lényeg mégiscsak az lenne, hogy eleve ne is tehessék oda a lábukat. Lélekre is szûrni kéne.
Családban vagy egyedülállóként – ebben nem látok hirtelen sok értelmet. Nem csak nõk lesznek egyedül, és pusztán ezért elhajtani valakit, aki amúgy sokak javára válhatna, badarság. És a családok sem maradnak örökké együtt, továbbá egyik félre sem csak a magányos ellenkezõ nemû veszélyes.

Az igaz, hogy egy szülõ hûségesebb társ a közösségben, ami a gyerekét is óvja; de talán pont a családja miatt gyenge pont, ha a fenyegetettség és a "kísértés" együtt jelentkezik. Amikor csak egy árulás választja el a közösség fennmaradását a bukásától.
Ahogy sok embernek addig nagy a p..fája, amíg csak magáért felel, de egybõl meghunyászkodik a rendszerrel szemben, amint megszületik az elsõ trónkövetelõ.

MacIver
01-22-2015, 12:28 AM
Ahogy sok embernek addig nagy a p..fája, amíg csak magáért felel, de egybõl meghunyászkodik a rendszerrel szemben, amint megszületik az elsõ trónkövetelõ.

És az a sok ember, amikor megszületett a trónkövetelõ, még kitartóbban fog küzdeni (legyen az munka vagy harc), még, ha lehajtott fejjel is, nem pofázva, csöndben.

Bár van abban igazság, amit írsz, egyébként Neked kellene a legjobban tudni, kedves Scabiosa, hogy a jó emberek nehezebben cserélik le a körülményeiket, még akkor is, ha azok ellenségessé válnak számukra (hacsak nem esnek át szemléletváltáson, ami nem a "jóságukat" érinti).

de talán pont a családja miatt gyenge pont, ha a fenyegetettség és a "kísértés" együtt jelentkezik.
Esze ágában sincs ekkorát kockáztatni. Egyébként is, csak az ostoba (áruló) ember felejti el azt, hogy az árulót a kedvezményezett (ellenség) sem becsüli (és mielõbb megszabadul tõle), hiszen az tudja a legjobban, milyen gerinctelenségre képes.

Törölt_fórumtag2
01-22-2015, 07:20 AM
Az igaz, hogy egy szülõ hûségesebb társ a közösségben, ami a gyerekét is óvja; de talán pont a családja miatt gyenge pont, ha a fenyegetettség és a "kísértés" együtt jelentkezik. Amikor csak egy árulás választja el a közösség fennmaradását a bukásától.
Ez, nagyon így van. Csak a családom számít, rajtuk kívûl minden és mindenki feláldozható.
Azt hiszem, hogy ezt hívják tudósaink fajfenntartási ösztönnek. Az emberi hétköznapi civilizáció szerelemnek, szeretetnek és ragaszkodásnak nevezi.