Eredeti hozzászóló
Ged
Szerintem P.Dude arra gondolt, hogy a halálozási statisztikák alapján nem hogy nõtt volna, inkább csökkent az elhunytak száma az elõzõ év azonos idõszakához képest. Korábban shadow177 be is linkelt errõl egy képet. Statisztikai alapon "meg se kottyant".
A kézmosás, a távolságtartás, helyes maszkhasználat elvileg elegendõ kéne legyen a járványgörbe laposításához, azonban ezek betartása nem a hatóságokon múlik, hanem a lakosságon. Az világos, hogy mindenki mellé nem lehet rendõrt állítani. A baj az, hogy vannak emberek, akik csak addig tartják be a szabályokat, amíg rendõr van a láthatáron. Nem a büntetés mértéke számít, hanem a lebukás esélye. Ha így nézzük, akkor az üzletek, buszvezetõ felelõssé tétele "jó" módszer lehet, mert ha a hatóságok õket fenyegetik büntetéssel, akkor nekik kell intézkedni. Minden boltban, buszon nem lehet rendõr, de sofõr, eladó van. Elsõre totál igazságtalannak tûnik, de mûködik: ha busz nem indul el, arra hivatkozva, hogy egy utas nem visel maszkot, akkor a többi utas - akár csak csúnya nézéssel - rákényszeríti a renitenst az együttmûködésre. A közértben már többször tapasztaltam, hogy az elõadó, vagy a biztonsági rászól a "figyelmetlen" vásárlóra. Ez elsõ hullám alatti korlátozások során ilyet nem tapasztaltam.
Én is féltem a szüleimet. Számukra és a többi idõs számára a védõoltás jelenthet reményt, addig ki kell bekkelniük valahogy. Ha az oroszok meg tudták csinálni, akkor jó eséllyel mások is meg fogják oldani. Akkor is mûködik, ha csak 4-5 hónapra ad védettséget, max. félévente beadatják maguknak.