Engem annyira nem rázott meg de mégis, ha már túlélés ne zavarjuk össze a polgárt.
Olvasgatom tovább de mást nem vettem észre.
A képek lehettek volna benne fényképek és nem festettképek, úgy azért jobb lett volna.
De mint mondtam, jó könyv.
Printable View
Engem annyira nem rázott meg de mégis, ha már túlélés ne zavarjuk össze a polgárt.
Olvasgatom tovább de mást nem vettem észre.
A képek lehettek volna benne fényképek és nem festettképek, úgy azért jobb lett volna.
De mint mondtam, jó könyv.
Bocs de csak most ertem oda, hogy rakjak fel kepet!Csatolmány 4767Csatolmány 4768Csatolmány 4769Csatolmány 4770Csatolmány 4771Csatolmány 4772Csatolmány 4773
Köszönöm szépen...Tök jó lett...megkérdezhetem, hogy hány óra meló volt ez? hallottam valakitõl, hogy akár 5-6 óra munka is lehet vele..
Úgy néz ki, ha gyûlik egy kis pénzem, Ambrus mestertõl rendelek majd egy faragókést és tavasszal egy kintalvás alkalmával majd elkezdek próbálkozni
http://www.faragoszerszam.info/terme...lfarago-kesek/
Szia! Ez engem is érdekelne, légyszi számolj be róla, ha megtudsz valamit. Egy olyan cégnél dolgozok, ahol konténeres üzemanyagkutakat forgalmaznak, az én feladatom a telepítés, beüzemelés, szervizelés. Sajnos a gázolaj beszerzésében nincs túl sok infóm. Eddig az ügyfelektõl olyan infót kaptam, hogy hektáronként bizonyos mennyiséget (90L körül) vagy leírhatnak költségként, vagy visszakapják az árát támogatás formájában (nem tudom pontosan, eléggé ellentmondásos, egyik így mondja, másik úgy). Eddig 8 év alatt ~2-300 mezõgazdasági ügyfélnél telepítettem kutat, egyiknél sem találkoztam mezõgazdasági színezésû gázolajjal*, és tankolnak mindenbe, ha lehetne kapni dízel robogót, fûnyírót meg láncfûrészt, hát azokba is onnan tankolnának. Szerzõdéstõl függõen változhat, de legtöbb esetben: 3000 alatt nem visznek ki, 6000 fölött ingyen kiviszik, nincs fuvardíj, 15-30.000 L felett valamennyi kedvezményt is adnak. De ez mind az egyéni megállapodástól és az éves felhasznált mennyiségtõl függ. Többnyire alap a nagyker ár, de sok esetben még ebbõl lejön 15-20Ft. Szintén költségcsökkentõ tényezõ, hogy a cég nettó áron veszi, mert az áfá-t vissza tudja igényelni.
* egy cég maga festi meg sötétkékre az üzemanyagot, hogy ne kerüljön a dolgozók saját kocsijába belõle. Ráadásul fog a festék, mint a fene, ha rákerült a kezedre, nem jön le, csak ha lekopik.
Nálunk utólagos pénzbeli gázolaj támogatást kapnak a mg.-i termelõk, a számlával alátámasztott üzemanyag vásárlások után, tök mindegy, hogy hol tankolnak. Nincs megfestve a gázolaj, de némely környezõ országban valóban színezik, konkrétan gázolaj formájában kapnak támogatást. A 20-50 ezer literes vásárlások után, legalábbis a környékbeli szövetkezeteknél kb. 11-15 ft-al olcsóbb a nafta, mint a környezõ kutaknál, természetesen csak a tagok részére.
Mo-n nincs festve az üzemanyag, legfeljebb céges elõírás van róla, de ez teljesen egyéni.
Hektáronként 90 l-ig lehet visszaigényelni a különbözõ sarcokat róla (útalap, talán jövedéki adó), az áfát viszont a teljes mennyiségrõl. Megrendelõtõl függõen literenként 10-30 ft kedvezményt szokott adni rá a kereskedõ, de azért a nagykerár alá ritkán mennek.
Készítettem négy 1,5 literes töltöttkáposzta konzervet. Egyenként 12 töltelék ment bele.
Csatolmány 4790