Motorola T72 PMR rádió jóárasítva: KATT
Érdemes behúzni, én is vettem egy párat, az átlagára 30e felett szokott lenni.
Printable View
Motorola T72 PMR rádió jóárasítva: KATT
Érdemes behúzni, én is vettem egy párat, az átlagára 30e felett szokott lenni.
Sikerült hozzájutnom ingyen egy rossz bao 5v 5r-hez. Nem tom mi baja, de szarul néz már ki.
Az antennát és akksit bontottam is, az enyémről levettem az újabbakat és a bontott cuccait használom.
Szerencsére a két cucc rendben van. A maradékot azért eltettem biztos ami biztos.
De régen jártam erre, valahogy elmaradtam innen :(.
Most jutott eszembe a fórum, hátha van itt már nagyobb tapasztalat a Meshtastic-kal. Használja valaki?
Nem igazán tudtam eddig rájönni, hogy mire lenne jó a Meshtastic nekem :(
Szöveges üzenetek küldése és fogadása. Mint régen a pager, csak itt vissza is lehet írni :)
Egy embernek semmire sem jó, de egy közösségnek igen. Ha kiesik az internet és mobilhálózat, ezen keresztül továbbra is lehet üzeneteket küldeni.
Küldhető címzettnek vagy csoportnak vagy mindenkinek.
Nagyon minimális az áramfelvétele, így napelemes önálló átjátszók is üzemeltethetők a lefedettség növelésére, de maguk a kliensek is átjátszók is egyben.
A készítők vészhelyzeti kommunikációra kezdték fejleszteni.
Sokféle hardver vehető hozzá. Van amihez van kijelző, van amiben GPS is van, de mindegyik kezelhető a telefonos klienssel.
6-7e ft körül kezdődnek, de többségük csupasz panel, kell nyomtatni vagy venni házat hozzá.
Vannak készen is, csak jóval drágábbak. Én egy ilyent hordok magammal:
https://www.seeedstudio.com/SenseCAP...ic-p-5913.html
Hatótáv nagyon terepfüggő, nekem eddig 12km volt ezzel a kártyával a zsebemben. Viszont a mesh rendszernek köszönhetően a kliensek is átjátszóként üzemelnek, így maximum 7 ugrásra képesek eljutni. Nálunk még sajnos nem jó a lefedettség.
Egy térkép: https://meshtastic.liamcottle.net/?l...039063&zoom=10
Egyenlőre én is csak tesztelem, építem a hálózatot, ezért is dobtam fel a témát, hátha más is kísérletezik vele.
(Én nem raktam magam a térképre)
Nekem ezek egyelőre elég hobbi eszközöknek tűnnek HW tekintetében. Ha jól emlékszem, egyedül a SenseCAP látszott tényleges termékeknek, bár a telefontól való függése nálam kizáró ok.
Hogy tervezed használni, hogy illeszkedik a komm tervedbe (PACE plan)? Hányan használnátok?
Nálam csak kiegészítés lenne a PMR és CB mellett. Előnye a kicsi energiaszükséglet és nem kell mellette ülnöd, utólag is elolvashatod az üzeneteket.
Lassan kezdenek kijönni a gyárilag tokozott termékek is, most pl. komplett napelemes egység is.
Nem is a hardver miatt mondanám hobbi eszköznek, hanem a hobbisták által fejlesztett szoftver miatt, de ez kicsit előny is mert lehet kérni funkciókat, változtatásokat.
Most pár helyen olvastam hogy a nagy áramszünetben ezeken keresztül jöttek mentek a hírek, többen újra bekapcsolódtak a hálózatba.
Egyre inkább érdekes ez a rendszer, olvasva a portugál áramszünetben való kommunikációs problémákról, mivel ott hamar leállt a telefonos tornyok működése is.
Van-e erről magyar nyelven értelmezhető leírás?
Próbálom mióta itt olvastam róla felcsipegetni az információ morzsákat, de ha jól értem akkor az egész rendszer többfelé van szakítva a frekvenciáknak megfelelően, ergo az egyik nem kommunikál a másikkal sehogy.
EU-433MHz, EU-868Mhz, CN-470Mhz, US-915MHz.
Itthon ha jól olvastam a 868Mhz eszközök kisebb távot képesek áthidalni, mint a 433MHz-es társaik. Mielőtt belevágok szeretnék képbe kerülni.
EU-ban 868MHz és 433MHz használható, külön rendszerek (egyenlőre) nincs átjárás a kettő között és hardveres különbség van, vásárláskor el kell döntened melyik frekvenciára kell.
Sajnos nem egyszerű a választás mert 433-nak kicsit jobb a terjedése, viszont ott kisebb az engedélyezett teljesítmény és az eszközválaszték is kisebb.
(Szoktak kicsit csalni hogy olyan országot állítanak be ahol nagyobb az engedélyezett teljesítmény, így több megy ki, de állítólag erre azért kényesebb az nmhh mint a pmr-re)
Ráadásul 433-on rengeteg vezetéknélküli cucc üzemel :(
Budapest környékén használnak leginkább 433-at, van egy átjátszó a pilisen, az messzire elszól, van hogy megjelent itt Kőszeg mellett is.
Több lora rendszer van, de kettő ami felhasználóbarát:
- Meshtastic (433/868): ez a régebbi, többet tud, elterjedtebb.
- Meshcore (868): ez nemrég indult, kevesebb extrával, de letisztultabb és a stabil működésre, a hálózat optimalizálására törekednek az extra funkciók helyett.
Én 868-hoz kezdtem venni a dogokat (egy 433-at is vettem tesztelni), először meshtastic volt rajtuk, de mikor elindult a meshcore project átváltottam arra.
Magyar leírást nem tudok, de van fb és telegram magyar csatorna.
Itt van pár sor a Meshcore-ról: https://mc868.hu
Ami még fontos lehet, hogy napelemes és hordozható eszközöknek érdemes nrf alapút venni, ez sokkal kevesebbet fogyaszt mint az esp alapú.
Rendeltem egy T1000E-t, meglátjuk mire jutok vele. Ha a Pilis átjátszót elérem akkor nagyon elégedett leszek, mert kinyílik a világ. Ha nem akkor majd esetenként tudok csak kommunikálni vele.
A pilis az 433MHz, úgy tudom hogy T1000-E meg csak 868MHz-es van :(
Nekem is ez volt az első, kompakt kis szerkezet, csipog is ha üzenetet vesz.
De összességében szerintem 868MHz-es állomás több lehet. Remélem a kab-hegyi 868-as rádióval tudnak majd valamit kezdeni, mert az jól megszórja a Dunántúlt, bár nem tudom te merre vagy.
https://meshtastic.liamcottle.net/?l...984375&zoom=10
Itt a Telegram csoport, elég aktív szokott lenni: https://t.me/meshtastic1
u.i.:
Bekapcsolható benne mqtt kapcsolat is, akkor nem csak rádión hanem neten át is működik, de én ezt kerülöm, offline használat a cél.
Meg is jött ma a T1000E, gyors konfigoltam, minden működött, firmware-t lefrissítettem a legújabb stabilra.
Egyelőre nem látok senkit :(
Tesztüzit elszórtam, nap közben több helyre is kiteszem a házban, hátha valamerre célba ér.
Hétvégén tervezem valami magaslatra felmenni, onnan is próbálok kommunikálni.
Nem olcsó móka, de akár még jó is lehet.
Nem tudom melyik szoftvert tetted rá, de elsőre érdemes a Mestastic-ot, ott többen vannak.
Nézd a térképet, hátha valamelyik közelében leszel: https://meshtastic.liamcottle.net/?l...914063&zoom=10
A készülék maga is veszi az üzenetet, hangjelzést is ad, a led is jelzi ha üzenteted van. Rácsatlakozol a telefonnal akkor átküldi rá.
Már nem emlékszem hogy alapértelmezetten be van-e kapcsolva a hangjelzés, már régen használtam.
Szerencsére elég jó az antennája.
Itt egy friss videó a meshtatic-ról, magyarul:
https://www.youtube.com/watch?v=rBrA...troTechHungary
-törölve-
Megelőztek :)
A Meshtastic oldaláról a legutolsó stabil nem béta FW került rá.
Sajnos a közelben (Dunakanyar) nincs egyetlen elérhető eszköz sem. A Szentendrei szigetről már elértem Budapest 3. kerületet is. Illetve tegnap megvolt az első "DX"-em is Szentendrén. Onnan már azért el lehet érni 1-2 magasabb pontot ahonan tovább tud pattanni. A készülék hangját kikapcsoltam, elég idegesítő és hosszú, nem csak egy pittyenés. Töröm a fejem egy 433-as beszerzésén is, bár akkor meg a két meglévő eszközöm nem tud egymással kommunikálni. Annyira így már nem is olcsó mulatság. de tény, hogy a PMR-nél sokkal hatékonyabb és valamennyire "szükséges" is.
A hangja nekem is zavaró volt, de szerencsére szerkeszthető mint a régi telefonoknál :)
Talán ezt használtam, "Ringtone"-hoz tedd be: 24:d=32,o=5,b=565:f6,p,f6,4p,p,f6,p,f6
Nem olyan régi dolog ez, még most fejlődik, épül.
433: Legális keretek között maradva szinte használhatatlan, hogy mennyire veszik szigorúan nem tudom.
( Gebasz esetén biztos nem fognak vele foglalkozni, de akkor 868-ra is ott a végfok )
Úgy tűnik, vannak problémák a Meshtastic biztonságával: https://partyon.xyz/@nullagent/115005174102950908
Szerintem nem egy nagy probléma csak ennek a tudatban kell használni.
Ez szerintem sem gond annyira.
Alapvetően ki lehet a helymeghatározást kapcsolni eszköz szinten. Onnantól kezdve már csak a beszélgetést lehet visszafejteni. Ha vészeseti hírhálózatként tekintünk rá, márpedig én így tekintek rá a portugáliai áramszünet óta, arra tökéletesen megfelel.
Egyre szaporodnak az átjátszók stratégiai helyeken, épül szépen a hálózat, szerintem ez is nagy pozitívum. Dunakanyar-Balaton táv 2-3 ugrással elérhető. PMR szinten ez elképzelhetetlen.
Ahogy látom már megjelent a rádióamatőrök közt általam már észrevett széthúzás/"én mindent jobban tudok" dolog is sajnos. Nem értem, hogy miért kell ennek behálóznia mindenhová ahol rádiós kommunikáció van :duhos:
Igen, most jól megindultak az átjátszó telepítések.
Én annyira nem látok széthúzást, egyenlőre a frekvenciák terén van eltérés, hol ez jobb, hol meg az, ez majd letisztul, főleg ha lesz elég átjátszó.
A másik választóvonal a Meshcore és Meshtastic.
Ezzel nem lehet mit kezdeni, ki erre ki arra esküszik, de személyes véleményem ha valaki nem játszani akar és kontaktokat gyűjteni hanem jól használható üzenetküldést, akkor MC.
MT 433-at futtatok még én is hogy támogassam a közösséget (egy magaslati ponton), de nem nagyon használom.
Én meg pont úgy vagyok vele, hogy azt használom amit a többség, mert így tudok része lenni a hálónak. Nem várok és nem is küldök nagyon üzeneteket, inkább csak a pinggel nézem, hogy mit hogy érek el.
Lenne kedvem fejleszteni otthoni bázissal, de anyagilag nem hiszem, hogy megérné vele foglalkoznom, egyelőre mint egy totál offgrid alternatíva tekintek rá, ha tényleg valami miatt megszűnnek a normál kommunikációs lehetőségek.
Sajnos akkor is csak hírszerzésre lesz számomra alkalmas, mivel a családtagok kívül esnek a jelenlegi hálón és nem is igazán technikai zsenik. De jó, hogy van alternatíva a mobil/internet helyett, lásd spanyol/portugál és a nyár eleji itthoni áramszünet. Akkor tuti izzani fognak a "vonalak". Talán már ki lesz tapasztalva a hozzáértők által, hogy mit hová kell állítgatni, hogy stabil és használható legyen a háló vész esetén is ha hirtelen megnő a forgalom.
Még eléggé az elején vagyunk, de hihetetlen gyorsan fejlődik, remélem idővel tényleg jól használható lesz.
Én eddig 4 átjátszót telepítettem és még egy újabb folyamatban, próbálom a családtagok lakhelyeit lefedni és összekötni.
(A negyediket pont ma, de még változtatni kell az antennán mert nem stabil link, így még nem megy fel a térképre)
Foglalkoztatok már 802.11ah WiFi HaLow eszközökkel? A LoRa konkurenciájának tűnik, nyílt szabvány, ami magasabb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Elég szexinek tűnik.
Ha jól emlékszem, láttam 16-20km-es kapcsolatokat, viszont olyan távolságokban és feladatokban is használható, amire a LoRa és a WiFi alkalmatlan.
Jó lenne, de az utóbbi időben meghalni sincs időm, hobbira meg végképp :cry:
No jól haza lett vágva a meshtastic rendszer rám eső része. A gyári frekvencián konkrétan be vagyok zárva egymagam a környékünkre, nem jut ki sehogy a node, ellenben az alternatív frekivel, amivel könnyen és relatív jó válaszidővel tudtam akár a Balatonig is kommunikálni.
Vígaszként rendeltem egy Baofeng UV5R Mini-t. Ez már tud repsávot is, USB-C tölthető, dobtam mellé pár alternatív antennát is. Most csak Motorola PMR-ek vannak itthon, amik elég korlátozott hatótávval rendelkeznek, bár kő egyszerűek. Ha megjött majd írom, hogy mik a tapasztalatok vele.
Nem tudsz valahova vagy valakihez tenni egy átjátszót?
Valamiért nagyon erőltetik hogy legyen külföld felé kapcsolat :(
.525 a gyári, a .250 a csendesebb, de nem teljesen legális frekvencia (ott kisebb a megengedett teljesítmény)-
Meshcore-ral is átálltak .618-ra ami errefelé rosszul megy, oda-vissza időtúllépések, a szlovák és osztrák üzenetek meg ömlenek :(
Úgyhogy maradtam .250-en és építgetem tovább a hálózatomat családi, haveri használatra.
Nekem is már fel kellene tennem az antennát a CB-nek...
Ez UV5R Mini változata. Pont a mini méret miatt és az USB-C töltés miatt esett erre a választásom.
Én lőttem magamnak egy Quansheng UV-K6 -ot.
Minőségre nem összehasonlítható a Harris-eimmel, de ennyi pénzért ajándék.
Most épp Egzumer V0.22 firmware van rajta.
Mókoltál a rádión is vagy csak a firmware-t?
Milyen Harris-eid vannak, ha nem titok? :)
Egyelőre csak a firmware-el játszom, de majd nekiesek a pákával is! :)
7850M meg 7850S
Ejha! Milyen megfontolásból vettél sokszázezres vagy milliós rádiókat? :eek: