Ezt most olvastam. Érdekes, megvalósult, mûködik. Lesz tapasztalat.
http://www.szabadpecs.hu/metal/item/...lturbina-miatt
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=-EV5cDTUGzE
https://www.youtube.com/watch?v=dssAOYHWl3k
Printable View
Ezt most olvastam. Érdekes, megvalósult, mûködik. Lesz tapasztalat.
http://www.szabadpecs.hu/metal/item/...lturbina-miatt
https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=-EV5cDTUGzE
https://www.youtube.com/watch?v=dssAOYHWl3k
A héten a Tomo DIY powerbankról írtam. Szerintem sem rossz darab, több teszttel egyetértve ajánlott vételnek tartom. Laptop akku bontók elõnyben :D
Egy robogót milyen hatékonysággal lehet használni generátor gyanánt?
Sziasztok.
Egy technikai jellegu kerdesem lenne ahhoz aki ert hozza. Van egy 3000 wattos aggregatorom, jol mukodik, minden gepet hajt, kiveve a kompresszort. Teljesitmenyre elegendo, feszultseg eleg stabil, megsem tudja elinditani, ket kompresszor is van mindkettovel ugyan azt csinalja, levagja a biztositekot. Azt mondtak itt az okosok, hogy a frekvencia nem lehet megfelelo, itt 60 Hz a nevleges frekvencia, az aggregator kijelzije szerint 62-64 kozott van amit csinal. Lehet ez a problema?
Ja es halozatrol meg uzemel rendesen a kompressor
Nem csak azért nem indítja, hanem mert a kompresszor motor tisztán induktív terhelést ad a generátornak. Azt a generátor nagyon nem szereti, fõleg ha csak egy fázisú a motor.
Próbáld ki. kössél rá még egy kisebb tisztán ohmikus fogyasztót is (pl. fõzõlap) és úgy indítsad!
Régen amikor építkeztünk a telken, és nem volt még 220. Akkor generátorról hajtottuk a betonkeverõt. A 2.2 Kw-os generátort simán leégette az 550 wattos betonkeverõ motorja!
A generátor áttekercselésekor elmagyarázták, ezt az induktív terhelés dolgot, és utána mi is mellé kötöttünk egy 600wattos sparheltet, és azután nem volt többet ezzel probléma.
es azt hogy, csak siman bedugom a masik aljzatba? igen egyfazisu a generator. van egy 500 wattos halogen munkalampam az is jo lenne?
Igen, dugd be a másik aljzatba. A halogén (izzószálas) lámpa jó lehet. Az ideális az lenne, ha ugyan akkora ohmikus terhelés lenne mint az induktív. De ez általában nem megoldható.
Én két különbözõ betonkeverõt is használtam áramfejlesztõrõl (3Kw), a keverõ indításakor rárántott a házra, de nem volt gond.
A héten egy rövid cikket írtam az IKEA LADDA akkukról. Érdemes szemrevételezni, mert igencsak tanulságos. :thumbup
Benzin vagy gázüzemû áramfejlesztõt fogok tavasszal vásárolni. Nézem a kínálatot és látom, hogy márkák között hatalmas árkülönbség van. Milyet érdemes és milyet nem szabad megvenni? Kérem csak olyan írjon akinek valós tapasztalata van, gyártói ajánlásokat sokat találok én is a neten.
Egy kisebb építkezésen hajtaná a betonkeverõmet, majd tartalék áramforrásnak maradna.
Elõre is köszi a segítséget.
Nem ajánlat, csak talán segít valamit.
Nekem is ilyen célra kellett. Mivel eleve sziget üzemet terveztem, a hálózatra kötés árából inkább áramfejlesztõt vettem.
Gagyit nem akartam mert hosszú távra tervezek vele. HERON EGM30 lett, de már mást választanák. (120e volt most úgy látom 160e körül van)
Nincs gond vele, tökéletesen teszi a dolgát, csak ami hiányzik nekem:
- gázüzem: nem használtam egy évig, elfelejtettem leengedni a benzint belõle, takaríthattam a karburátort, barna ragacs rakódott ki a benzinbõl. (Még mindig nem tökéletes, terhelés nélkül kicsit hullámzik az alapjárat, még jobban ki kell takarítanom) De ez szerintem minden benzinesre igaz. Ritka használatnál körülményes mindig leengedni belõle a benzint és a gáz tovább tárolható.
- önindító: végleges helye pincében vagy külön épületben lesz, egyszerûbb lenne távolról indítani, ráadásul nõk is könnyebben használnák.
A 3 fázis nekem nem hiányzik, nincs rá szükségem.
Többeteket is érintheti legutóbbi cikkem, ami lítium-ion akkuk gyakorlati tesztjérõl szól.
Szia WestBam!
Aktuális, de egy kicsit megkésett volt a cikked számomra, mert éppen tegnap rendeltem a Vaterán Sanyo 18650GA akkukat 1200ft./db áron.
Csak remélni hogy nem átfóliázott gagyi akkukat sóznak rám....
Mert 1200 ért nagyon jó az ár. Az eladó vagy tud egy nagyon tuti beszerzési forrást, vagy át leszek b@s........
De most már mindegy.....
http://www.vatera.hu/sanyo-18650-3-6...eb_retargeting
3500mAh túl jónak tûnik :(.
FB-on az elektromos kerékpár építése házilag csoportban is szoktak eladó cellák lenni olyantól aki nagy tételben veszi, mert építéssel foglalkozik.
@ Unicornis:
Nem leszel átverve a nyíregyi csóka bontott akkukat árul, ez az új akku téma nekem is új, tudomásom szerint elektromos bicaj pakkokat bont szét és ad el. Ennél többet én sem tudok a háttérrõl, én is vettem már tõle akkut, igaz bontottként hirdette, forrfül nyomok voltak (vannak) rajta.
Elsõ körben azt mondom, hogy rendben lesz az az akku, második körben megemlítem, hogy amiket vettem azok közül némelyik hiába jó töltõben mérve, meglepõen gyorsan merül az LR30-ban használva.
@ Raktaros:
Valós a 3500mAh kapacitása az akkunak. 18650-ben a legmagasabb amivel találkoztam eddig az 3600mAh volt, egy 4-es pakk 30Q árából lehet is olyan akkut venni a mai napig.
Itt egy jó videó mûködõ fagáz generátoról! Szépen megy vele az áramfejlesztõ.
Ügyes az Orosz gyerek!
https://www.youtube.com/watch?v=gy0Swkb45cw
Ilyenkor szoktam mondani, hogy "egyik szemmel fényképezek, másik szemmel méretezek..."
5 évvel ezelőtti hozzászólás, de érdekesség, hogy a mopedünk örömmel elfutkározik a 2 és fél éves! gázolajjal amit annak idején beletöltöttem. Pöccre indul vele, szépen fut, simán 40-et a buckás földúton, szerintem az aszfalton vinné az 50-et is, tehát megy annyit mint új üzemanyaggal. Amit még olvastam az az, hogy ha a régi gázolajhoz hozzáönt az ember újabbat, akkor azzal lehet "emelni az oktánszámot".
jól olvasom, kismotor és diesel olaj?
Ja nem. A GAS az nem gázolaj, hanem benzin. Hogy miért hívják a benzint GÁZ-nak, azt nem tudom, de elég zavaró. :)
De a lényeg az, hogy 2 és fél éves üzemanyaggal is megy rendesen.
pedig fogadtam volna, hogy nem indul el....
Én se hittem benne, főleg hogy mindenhol azt írták hogy ha több mint 6 hónapos akkor az már nem fog elindulni, hogy ha 1 telet áll úgy a motor hogy a benzin benne van már akkor se igazán indulhat el, mert túl régi az üzemanyag, meg eltömődik a cső, meg nyálkás lesz, meg vizes lesz, meg szétbomlik az egész, stb.
De valahogy csak nem lett gond vele.
gas = gasoline = benzin
Havennel együtt én is arra tettem volna, hogy az aztán be nem indul. Ezek szerint nem csak a kerítés van kolbászból, de a benzin is jobb odaát :haha:
Őszintén szólva nekem a benzin-dízel-gázolaj-gas-oktán dolog kínai. A vásárlás is fura, mert tankol az ember, aztán belenyomja a hitelkártyát a benzinkútba, ami levesz 1 dollárt. És majd csak napokkal utána szedi le azt az összeget róla amennyiért megtörtént a tankolás. Mikor először tankoltam akkor teljesen össze voltam zavarodva miatta. :confused:
Végre egy kis haladás:
"Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét. „Bemutattuk, hogy lehetséges tíz perc alatt egy elektromos gépkocsi feltöltése, amellyel 360–480 kilométert is megtehetünk”– idézte az egyetem közleménye Wang Chao-Yang vegyészprofesszort, az egyetem elektromechanikai központjának igazgatóját. „Ezt 2500 töltési cikluson át fenn tudjuk tartani, ami egyenlő mintegy 800 millió kilométer megtételével” – tette hozzá."
https://hirado.hu/tudomany-high-tech...-fejlesztettek
ez komoly!!! ha ez tényleg igaz, és napi felhasználásra alkalmas technológiát fejlesztenek ki belõle, akkor nagy átrendezõdésre lehet számítani több szegmensben is. Érdemes elgondolkozni ezek mentén.
Ezért is vagyok szkeptikus ezen hír valóságtartalmával kapcsolatban. Elméletben már léteznek nagyon jó akkuk, de én még mindig nem láttam belõlük semmit, pedig figyelek, mint a nyúl.
Ez az, én is emiatt panaszkodtam pár hónapja. 1000 féle akku van, de semelyik se nagy áttörés. Pedig tizenakárhány éve bejelentették hogy feltalálták az 1 másodperc alatt feltölthető nagy teljesítményű akkumulátort. Na de akkor hol van? Pedig nem álhíroldalon olvastam hanem tán a TV-ben láttam amin volt egy kis bemutató is hogy hogy működik. Aztán sehol semmi. De azért remélem hogy ezúttal tényleg egy gyorsan elterjedő, valódi fejlesztésről lesz szó.
Amit én ebbõl kiolvastam az az, hogy nem maga az aksi a lényeg, hanem a hõmérséklet optimalizálása a töltéshez, ott találtak valami lehetõséget, amit eddig nem. Aztán lehet elcsúszott a dolog a magyar fordításon
Ilyenek vagyunk, mi emberek: szeretünk a csodákban hinni. Csodavárás közben elfelejtettük a fenntarthatóságot :(
A teljes tudományos írás is némi utánakereséssel megtalálható és letölthetõ. Az a gáz, hogy a magyar cikkben még normálisan linkelni sem tudták a forrást. Újságírás, 2019 :huuu:
Szia,
Az a problema, hogy mar a mai elektromos autoaksikkal is az a gond, hogy az _elektromos muvek rendszere_ alapvetoen keptelen utcankent 1-2 autonal tobbel egyutmukodni.
Marpedig ez azt jelenti, hogy mar mostani aksikkal is iszonyu sok penzt kellene elkolteni infrastruktura fejlesztesre, hogy tudjanak terjedni ezek az autok.
Egy kis magyarazat: tegyuk fel, hogy van egy 27 loeros auto (ez nagyon nem sok, kb. trabant szintje), ami kepes 4 oran at menni ezzel a 27 loerovel, ami kb 20 kW.
Tehat ha fel akarjuk tolteni 4 ora alatt, akkor kell 20 kW, ami 230 V eseten 86 A, 400 V eseten 50 A. Manapsag 16 A "jar" egy lakasnak, felarert lehet kerni tobbet.
Ugy lehet kerni tobbet, hogy az Elmu megtervezte, hogy pl. van 20 lakas egymas mellett, mindegyiknek jusson 25 A, akkor a legkozelebbi trafot meretezte 20x25=500 A-ra.
Ha most az emberek egy resze 16-t, egy resze 25-t hasznal, es pl. 400 A van tenylegesen hasznalatban, akkor siman lecserelik barkinek a 16 A-t 100 A-re, mert azzal meg nem lesz tulterhelve a rendszer.
De amikor a 20 ember kozul a masodik bemegy kerni a 100 A-t, akkor 3 eset lehet:
-1. kicserelik a trafot, es a benne vegzodo vezeteket is, ez sok penz, es ha a szomszed utca is megtette ugyanezt, akkor mar azt a trafot is ki kell cserelni, ami ezeket ellatja arammal, az meg mar brutalisan sok penz.
-2. megszivta, es nem tudja tolteni az autojat, csak egy nap alatt
-3. megkapja az uj biztositekot, aztan leeg az utcan a trafo, es senkinem sem lesz arama. :-(
Ha megcsinaljak (marmint ugy, hogy boltban kaphato lesz) ez a 10 perc alatt feltoltheto aksi, akkor 230 volt eseten 2064 A kell, amit nyilvanvaloan nem lehet bekotni. De meg a legoptimalisabb esetben (3 fazis, fazisonkent 400 V) is kell 3x400 A. Egy ipartelepen meg akadhat ennyi, de lakouvezetben mar egyetlen autot sem lehet majd tolteni.
ui. esetleg az mukodhet, hogy 2 ilyet aksit vesznek az emberek, az egyiket szep lassan feltoltik otthon a garazsukban nap kozben, aztan amikor hazaernek, akkor errol attoltik a masikra (ami az autoban van) 10 perc alatt. De ez eleg eroltetettnek tunik szamomra.
Bel
Bel, amit fel lehet tölteni 10 perc alatt, azt fel lehet tölteni lassan is. Az éjszakai töltés eddig is jó volt, ez után is jó lesz simán falról az átlagember napi 100-150 másnapi mindennapi kilóméteréhez. A kérdés mostanában a hosszabb út, vagy a napi nagyon sok kilóméter, vagy az otthon/munkahelyen tölteni nem tudók problémájának megoldása. Vagy másképp nézve a sima benzin/gázolaj tankoláshoz hasonló idõ alatt történõ feltöltés. Ugyanis ez nem csak megszokott, hanem praktikus is.
Szóval a fentebbi szerintem úgy nem problémás, ahogy írtad. Az más kérdés, hogyha csak annyian, akiknek ma benzines autójuk van holnaptól valamilyen intelligens töltõvel este hattól reggel hétig kimaxolnák a kis 230V 16 amperüket, akkor összeszakadna-e a villamoshálózat. Gondolom igen, de talán van benne annyi tartalék, hogy nem.
Az megint más kérdés, hogy mibe kerülne országos szinten minden legalább 3 kútfejjel rendelkezõ benzinkutat csak 1 ilyen 400V 3*400A-es töltõfejjel is ellátni. Szerintem nem a kis utcai trafóknál lenne a gond, hanem feljebb, mert magasabb szintrõl lehet érdemes leágaztatni ezeket a vonalakat.
Megint másik kérdés, hogy érdemes-e keverni a benzin és az áramtöltõ helyeket, már csak biztonsági szempontokból is. BME vegyészkaron a biztonságtechnikán tanították, hogy mi az alapja a különbözõ gyúlékony anyagok veszélyességi osztályba sorolásának (fõleg mennyire illékony, és milyen energia kell a levegõvel alkotott keverék begyújtásához, ha jól rémlik, nyilván ezek a tulajdonságok pontosan kimérve), a tanár azt mondta, hogyha a kritériumokat betartanák, akkor a benzint eggyel veszélyesebb osztályba kellene sorolni, akkor viszont bõven nem mûködhetnének a benzinkutak, eszméletlen komplikált és drága lenne technikailag kivitelezni, hogy annak a besorolásnak megfelelõen mûködhessen a dolog. Szóval nyert az anyagi érdek a biztonsággal (és megfelelõ túlbiztosítással) szemben, ha igaz amit a tanár mondott.