Tök jó, ezen már én is gondolkodtam, most új kedvet kaptam hozzá :) Köszi a részletes tájékoztatót.
Printable View
Sziasztok!
Ma, életemben elõször, kipróbáltam a viricselést, azaz a Nyírfanedv gyûjtését. Az ágmetszés módszerét alkalmaztam egy közeli Nyírfán. Nem túl autentikus (bár praktikus) módon széles, barna ragasztószalaggal rögzítettem egy félliteres palackot a kiszemelt ághoz. Uszkve 9 óra csöpögés után kb. 1,5-2dl Nyírfanedv boldog tulajdonosa lettem. :D Gondolom ennél jóval nagyobb nedvhozam is elérhetõ lett volna, ha megfúrom a törzset vagy egy alsóbb ágat választok, ám ez most „egyéb” körülmények miatt nem volt kivitelezhetõ. A lényeg, hogy kipróbálhattam a módszert és mûködik. A Nyírfanedvet önmagában is megkóstoltam és szinte teljesen semleges víz íze van, csak lenyelés után érzõdik egy nagyon enyhe édeskés utóíz, ami jelzi a Nyírfacukor jelenlétét a folyadékban. Kíváncsiságból kb. 1,5dl nedvet felforraltam, hogy szilárd Nyírfacukorhoz jussak. Ám ez olyan kis mennyiség lett, hogy legközelebb már legalább 1/2-3/4 liter nedvvel szeretném kipróbálni. Sajnos túl hamar, még a karamellizálódási folyamat elején, levettem a Nyírfanedvet a tûzrõl. Ezért a nyírvíz ugyan bebarnult, viszont kihûlés után nem szilárdult meg, ám már így is érezni lehetett a mézédes pörköltcukor ízt. :thumbup
Csatolmány 5200Csatolmány 5201Csatolmány 5202Csatolmány 5203Csatolmány 5204Csatolmány 5205
Én is túlestem ezen a 7 végén.
4,5 lityi jött le fúrással. 1,7m magasan fúrva, üveg a fatörzshöz kötve.
Az számít valamit hogy milyen magasra kerül a furat?
Tudatlan vagyok, segítsetek: mit lehet kezdeni ezzel a levett lével? Csak elforralva lehet elõállítani vele ezt az édes izét, vagy esetleg "nyersen" is fogyasztható? Mire használható fl pontosan?
Ahogy Papica csinálta nyírfacukor vagy én mélyhûtõbe tettem 4x0,5 litert.
Így nem kell sokat kiolvasztani a fél lityi meg elég 4 emberre pár napig simán hûtõben tartva elvileg.
Amúgy nagyon sok mindenre jó......
Nyírfabort még nem készítettem, csak simát, de a módszer tulajdonképpen ugyanaz. Cukor, élesztõ, alkohol :) Mielõtt sürítenél, nézd meg fokolóval, hogy pontosan mennyi benne a cukor, mert a nyírfacukor az csak egy része, van benne "rendes" is bõven.
Vészhelyzeti folyadékpótlás. Ha nincs vízszûrõd, vagy nincs víz, amit leszûrhetnél, ezzel pótolhatod a szervezeted folyadékigényét.
Alapból édes íze van, de ne egy cukros üdítõre gondolj, hanem inkább egy nagyon híg fagyállóra (ne menj ki megkóstolni, hogy az milyen :D ), mert cukoralkohol, azaz háromértékû alkohol van benne. Nyersen fogyasztható, semmi bajod nem lesz tõle, de azért túlzásba esni sem szabad :)