Oldala 120 of 162 ElsõElsõ ... 2070110118119120121122130 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 1,191 to 1,200 of 1620

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Member
    Csatlakozás dátuma
    Oct 2014
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló hollófészek Hozzászólás megtekintése
    Elkészítettem életem elsõ faszenét.
    Pár képpel leírtam a tapasztaltakat.

http://nabukodonozor.webnode.hu/news/aktiv-szen/
    Tök jó, ezen már én is gondolkodtam, most új kedvet kaptam hozzá Köszi a részletes tájékoztatót.

Senior Member ZeroPont's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    May 2014
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Sziasztok!

Ma, életemben elõször, kipróbáltam a viricselést, azaz a Nyírfanedv gyûjtését. Az ágmetszés módszerét alkalmaztam egy közeli Nyírfán. Nem túl autentikus (bár praktikus) módon széles, barna ragasztószalaggal rögzítettem egy félliteres palackot a kiszemelt ághoz. Uszkve 9 óra csöpögés után kb. 1,5-2dl Nyírfanedv boldog tulajdonosa lettem. Gondolom ennél jóval nagyobb nedvhozam is elérhetõ lett volna, ha megfúrom a törzset vagy egy alsóbb ágat választok, ám ez most „egyéb” körülmények miatt nem volt kivitelezhetõ. A lényeg, hogy kipróbálhattam a módszert és mûködik. A Nyírfanedvet önmagában is megkóstoltam és szinte teljesen semleges víz íze van, csak lenyelés után érzõdik egy nagyon enyhe édeskés utóíz, ami jelzi a Nyírfacukor jelenlétét a folyadékban. Kíváncsiságból kb. 1,5dl nedvet felforraltam, hogy szilárd Nyírfacukorhoz jussak. Ám ez olyan kis mennyiség lett, hogy legközelebb már legalább 1/2-3/4 liter nedvvel szeretném kipróbálni. Sajnos túl hamar, még a karamellizálódási folyamat elején, levettem a Nyírfanedvet a tûzrõl. Ezért a nyírvíz ugyan bebarnult, viszont kihûlés után nem szilárdult meg, ám már így is érezni lehetett a mézédes pörköltcukor ízt.

01.Viricselés - Nyírvíz csapolás.jpg02.Fél órával a kezdés után.jpg03.Két és fél órával a kezdés után.jpg04.Négy és fél órával a kezdés után.jpg05.Kilenc óra termése.jpg06.Egy kis karamellizált Nyírfacukor.jpg
    Last edited by ZeroPont; 03-15-2015 at 07:31 PM.
    Ami nem csak túlélni, hanem élni tanít a vadonban, na az a Bushcraft.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 109
    Given: 65

0 Not allowed!
    Én is túlestem ezen a 7 végén.
    4,5 lityi jött le fúrással. 1,7m magasan fúrva, üveg a fatörzshöz kötve.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2015
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az számít valamit hogy milyen magasra kerül a furat?

Super Moderator WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 257
    Given: 302

0 Not allowed!
    Tudatlan vagyok, segítsetek: mit lehet kezdeni ezzel a levett lével? Csak elforralva lehet elõállítani vele ezt az édes izét, vagy esetleg "nyersen" is fogyasztható? Mire használható fl pontosan?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 109
    Given: 65

0 Not allowed!
    Ahogy Papica csinálta nyírfacukor vagy én mélyhûtõbe tettem 4x0,5 litert.
    Így nem kell sokat kiolvasztani a fél lityi meg elég 4 emberre pár napig simán hûtõben tartva elvileg.
    Amúgy nagyon sok mindenre jó......

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló yeahno Hozzászólás megtekintése
    Az számít valamit hogy milyen magasra kerül a furat?
    Nem lényeges.

Gondolkodom a Nyírfabor készítésen. Viszont az 1-2% Nyírfacukor tartalmat keveslem. Lehet felére besûrítem, majd hozzáadom a borélesztõt, lakás 20°C jól kiforr.
    Ha valaki készített már szívesen fogadnám a leírását róla.
    Last edited by Pityubá; 03-16-2015 at 07:48 PM.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Nyírfabort még nem készítettem, csak simát, de a módszer tulajdonképpen ugyanaz. Cukor, élesztõ, alkohol Mielõtt sürítenél, nézd meg fokolóval, hogy pontosan mennyi benne a cukor, mert a nyírfacukor az csak egy része, van benne "rendes" is bõven.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    Tudatlan vagyok, segítsetek: mit lehet kezdeni ezzel a levett lével? Csak elforralva lehet elõállítani vele ezt az édes izét, vagy esetleg "nyersen" is fogyasztható? Mire használható fl pontosan?
    Vészhelyzeti folyadékpótlás. Ha nincs vízszûrõd, vagy nincs víz, amit leszûrhetnél, ezzel pótolhatod a szervezeted folyadékigényét.
    Alapból édes íze van, de ne egy cukros üdítõre gondolj, hanem inkább egy nagyon híg fagyállóra (ne menj ki megkóstolni, hogy az milyen ), mert cukoralkohol, azaz háromértékû alkohol van benne. Nyersen fogyasztható, semmi bajod nem lesz tõle, de azért túlzásba esni sem szabad

Pityubá
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Nyírfabort még nem készítettem, csak simát, de a módszer tulajdonképpen ugyanaz. Cukor, élesztõ, alkohol Mielõtt sürítenél, nézd meg fokolóval, hogy pontosan mennyi benne a cukor, mert a nyírfacukor az csak egy része, van benne "rendes" is bõven.
    Faxa nincs fokolóm.
    Esetleg ha valaki itt a fórumon meg tudná nézni a Nyírfalé cukortartalmát nagy segítség lenne.
    Gondolom 20-as cukorfokig ezt is fel kell vinni.