Jól ideért a nyár. 33 fok bent. :)
Printable View
Jól ideért a nyár. 33 fok bent. :)
Uhh... Mit csináltok ilyenkor, nyomattok valami ventilátort? Én szoktam, ha nagyon meleg van.
Meg a ventilátor, alacsony fokozaton. A magasabbnál rögtön rám jön a fejfájás. De nem gond, én bírom a meleget, a hideget utálom. Ilyenkor örülök a pár hetes északi nyárnak. :)
https://lh3.googleusercontent.com/pr...MKnH4Jm4IYDtzQ
"A vízhiány és az aszály lehet a következõ világjárvány, amely súlyosabb károkat okozhat, mint a koronavírus − írja a Guardian az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közlése alapján.
A következõ járvány a vízhiány lesz, aminek a gyógyítására vagy megelõzésére nem létezik vakcina
− mondta Mami Mizutori, az ENSZ katasztrófamegelõzési csoportjának képviselõje, aki elmondta: a globális felmelegedés áldozatainak száma drasztikusan növekszik, kivéve ha a világ cselekszik végre."
(Index)
De mit cselekedjen a világ? Ezt sose mondják ki.
"hát, kevesebbet kéne fogyasztani" - Mondják ezt azok akiknek autójuk van, járatják a légkondit orrba-szájba, mindig megveszik a legújabb iPhone-t, stb. Beleértve a zöld politikusokat is.
"túl sok a szemét" - Írják a városiak akik havonta 8 nagy kukányi szemetet csinálnak és soha életükben nem hajoltak le még egy eldobott papírszalvétáért sem.
"túl sok ember születik" - Mondják ezt az Európai õslakosoknak, holott Kína, India, Afrika, a Közel-kelet és Dél-Amerika az ahol hatalmas népességrobbanás történik.
"sok a szemét az óceánokban is" - Mondják a dúsgazdagok és kormányok, amik nem adnak pénzt az óceán-tisztító programokra, holott csak egy fiatal férfi néhány hajóval próbálja tisztítani az egészet, pár millió dolláros flottával, amivel persze esélyes sincs komoly eredményeket elérni. (Gondolom az ENSZ neki se adott egy fillért sem.)
Sorolhatjuk tovább. :(
Na ez az... Én attól tartok - tudom, "összeesküvés-elmélet" gyanús, de sajnos nagyon is logikus -, hogy már van erre valami terv valahol, amit értelemszerûen nem osztanak meg a "pórnéppel". Ami biztos, hogy a 8 milliárd felé közelít az emberiség létszáma, és az már nem sokáig lesz mûködõképes, gondolom. A másik dolog, szerintem az autózás "rendszere" most már elég hamar össze fog omlani. De ez már nem a vízhiány témájához tartozik.
Tény, hogy az emberek nem szeretnek lemondani a már meglévõ tulajdonukról. Mivel ez mindenkire igaz, borítékolható, hogy elmegyünk a falig. A fal viszont nem egy egzakt, mérhetõ határ, mint a +1,5°C.
Nem hiszek abban, hogy erre léteznének használható tervek. Globális problémáról van szó, tehát nem lehet kihagyni belõle az orosz, kínai elitet. Ha lenne terv valamiféle radikális népességcsökkentésre, akkor az arányos csökkentés lenne a leglogikusabb és "legigazságosabb". Ez elfogadható lenne Kína, India, Afrika számára, de az oroszok nem mennének bele, de szerintem az USA és az EU sem, nagyobb arányban akarnának túlélni. amit viszont nem fogadnának el a nagyobb népességû országok. Nem lenne megegyezés. Az USA nyilván rá tudná kényszeríteni az akaratát egy csomó országra, de az oroszokra, vagy a kínaiakra aligha. Még egy korlátozott nukleáris háború sem valószínû, mert nincs meg a "bizalom" a másik felé. A világ újrafelosztása se mûködne, aki jó helyzetben van és tele van atomrakétákkal (az oroszok) aligha enged a pozíciójából.
Mindig odajutok, hogy az atomháború elkerülhetetlen. Nem azért mert így tervezik, hanem mert semmi más nem fog sikerülni.
Nézem Crowder mûsorát. A klímaváltozásos és egyébe jóslatokról.
1943-ban! már mondták szakértõk hogy pár év és elfogy az olaj. Valóban volt egy olyan szakasz is, amikor jégkorszakot jósoltak a szakértõk. Külön kiemelve hogy aki nem hiszi el hogy néhány éven belül jégkorszak lesz, az "tudomány-tagadó". Nem csak a Balatonnál mondták a szakértõk hogy ki fog száradni. (Ami egy esõs év után újra magas vízállású lett és azóta nem szólnak semmit azok a szakértõk), de a Michigan tavakra is azt mondták 2013-ban, hogy elpárolognak és hamarosan kiszáradnak. Aztán valahogy jött egy pár esõs év, és most REKORD MAGAS a vízállás. Volt olyan ország amit 1980-ra már víz alá jósoltak. Ahhoz képest 40 évvel késõbb rekordokat döntött a turizmus-bevétele a jó klímája miatt. Angliát 2000-re jósolták hogy akkorra kerül teljesen víz alá. Ahhoz képest 21 évvel utána vagyunk és egyáltalán nincs víz alatt.
Amúgy ezek a szakértõk normálisak? Félelemben tartják az egész világot, de minden jóslatuk nem más mint rémhírterjesztés. :hogymi:
Itt van a mûsorban az egész, sok forrással, újságkivágásokkal, évszámokkal.
https://www.youtube.com/watch?v=keZnn4-Ec3Q
Valószínûleg az õ nevükben kért bocsánatot a neves környezetvédõ, Mike Shellenberger.
Ideert a tel. 15 centi ho reggelre, most meg -10 fok van
Csatolmány 9097
British Columbiaban is szar a helyzet az eso miatt. Mar katonai helikopterekkel mentik az embereket az autopalyarol
https://www.cbc.ca/news/canada/briti...date-1.6250367
Erdekes volt megtapasztalni pentek reggel a -35 fokot, ami pici szellel -45-os hoerzetet adott. Most mar felmelegszik az ido napkozben -15-ig, az mar egesz elviselheto. A felesegem, most fent van eszakon Yukonban, ott -45 a tenyleges homerseklet.
Mi még tartjuk magunkat, -2 -5 fok éjjel, nappal 0 körül. Igaz a néhány nappal ezelőtti 100 km-es széllökések odavágta a tetőnek. 2-3 izé lerepült róla, de nem is látni hogy pontosan honnan. De hó van a tetőn, úgyhogy felmászni se tudok, mert így végképp nem látni hogy honnan fújta le őket.
#mindmeghalunk
Csatolmány 9214
Jó, de ha bepirosítják a térképet és úgy néz ki mint egy sivatag, akkor az azt jelenti hogy forróság van. :haha:
Nem, az azt jelenti, hogy félelemmel kellene gondolnod a napsütésre, szaladni co2-adót fizetni, autómentes napot tartani, adományozni a politikusoknak, hogy megállítsák a tengerszint-növekedést (a kátyúnövekedést sem sikerül nekik a közutakon, de ezzel ne is foglalkozz), kevesebb húst enni, és több szójás húspótlót vásárolni a nagy cégektől, hogy jobb profitjuk legyen. Ehhez csak néhány iskolakerülő tini, pár megvásárolt újságíró, és egy pirosra színezett térkép kell, a számokat úgysem nézi senki, mert ahhoz viszony már agysejtek is kellenek.
Ráadásul, ami talán még fontosabb, emiatt nehogy foglalkozz a valódi problémákkal, nyugodtan fordítsd az összes fennmaradó energiádat a színházi drámára :)
A tegnapi nap egy kicsit durva volt nálunk.
Az egyik kép a teraszon készült, 42 fok, a másik bent a szobámban 33 fok.
https://i.imgur.com/NmzKwg3.jpg
Ez konkrétan a tegnapi időjárás itthon
Csatolmány 9247
Az egyik kínai mérő, vettem belőle kettőt, darabja 1 dollár volt. A másik meg Celsiusra állítható. Az meg a szobámban van ahol csak én vagyok. Az asszonynak van telefonja, azon egész nap nézheti Farenheitben is ha ahhoz van kedve. :haha: A Farenheit olyan dolog amit nem tudok megszokni. A mérföld oké, a láb is, a yard főleg. Azokat valahogy át lehet számolni fejben is. A Farenheit az összes közül a legértelmetlenebb dolog.
:haha:
Hát azért ha már ennyire átálltál az angolszász mértékegységekre több tekintetben is akkor menne ott szerintem a Fahrenheit leolvasása is mert végül is ugyanaz csak más mértékegységben jelölve
Nekem egyébként egyáltalán nem megy sem magasság, sem a súly, sem a hosszúság leolvasása angolszász mértékegységben
Dehát ugye közép kelet Európában itt más világ van teljesen Amerikához képest minden téren
Egyébként érdekes, hogy például a kokaint már az amerikaiak is európai grammban mérik vagy kilóban (vagy inkább tonnában ha reálisak akarunk lenni :haha:) nem pedig amerikai lbs alapon
Az is érdekes, hogy náluk miért csak 12AM/PM óraleolvasás van az USA-ban a normál 24 óra helyett
En Canadaban elek es elmeletileg itt meg metrikus rendszer van, de mindenki az amerikai angol szasz rendszert hasznalja. Es ha hozzaszoksz nem egy ordongosseg megszokni ezeket a mertekegysegeket. En hutokamion vezettem es ott allandoan Farenheitben adtak meg az ertekeket, meg itt Canadaban is.
Az lb azért nem annyira rossz, mert 2 lbs majdnem egy kiló.
Sok amerikai nem tudja leolvasni az analóg óránál a délutáni időt. A hadsereg használja a 24 órás leolvasást, de az átlagnak csak délelőtt 12 van meg délután 12. Nem tudom miért bonyolult nekik annyira. Pedig logikusabb mint a Farenheit. :D
Anyám említette hogy 1968-ban komoly aszály volt. Rákerestem, valóban, a '68-as Népszava is ír róla, igaz fizetős, tehát csak egy részletét látom Google-ban.
Illetve ezeket a dátumokat találtam:
"de jelentős aszályok ebben az időszakban is voltak (1961, 1962, 1968, 1976)"
Csatolmány 9268
Még nem olvastam ennek annyira utána, de ebből a grafikonból valami olyasmi szűrhető le, hogy az atmoszféránkban elképesztő mértékben hiány van a szén-dioxidból.
Szerintem túl nagy időintervallumot fog át, ahhoz, hogy értékelni lehessen. Az utolsó 150 millió évben fokozatosan csökkent, de az ember 315 ezer évvel ezelőtt jelent meg. 500 millió (!!!) évvel ezelőtt teljesen más volt a flóra és a fauna. Szerintem az ember által okozott CO2 szint emelkedést 2-300 évnél nagyobb intervallumra nem érdemes vizsgálni, de ezen a skálán ilyen időtáv csak egy légypiszok.
A lényeg az, hogy az ember által okozott co2 emelkedés önmagában egy légypiszok a historikus adatok fényében. A másik lényeg meg az, hogy a co2 emelkedése kimutathatóan növekvő erdősüléshez vezet már évtizedek óta, a több erdő pedig kiegyenlítettebb, barátságosabb klímát, kevesebb aszályt, így jobb emberi életszínvonalat eredményez.
Ha pedig az emberi eredetű emelkedést 2-300 évre vizsgálja valaki, akkor az a tévképzet születhet meg, hogy a 200 ppm-ről 350-ig emelkedés egy masszív 75%-os felugrás, amely drámai. De ha csak a dinoszauruszokig megyünk vissza, amely földtörténetileg nem is túl nagy időtáv, és ahol egy kifejezetten kellemes trópusi klíma volt megfigyelhető az egész bolygón, virágzó növényzettel, akkor az átlag 2000 ppm-ről estünk idáig vissza. A bolygón pedig most hatalmas élettelen sivatagok húzódnak, meg jégben áll a sarkvidék, és az aszály minden kontinentális területen (ez a szárazföld nagyobb része) gondokat okoz.
Találtam rövidebb időtávról is számokat.
Csatolmány 9273
Azt látjuk, hogy krvára hideg van.
Amióta elkezdődött az ukrajnai háború, márciustól októberig szó szerint naponta olvastam az összes létező híroldalon, hogy az évszázad tele jön, rekordokat dönt majd a hideg, mindhalálrafagyunk. Holnapután vége az évnek, és most arról cikkeznek, hogy milyen hatásai vannak a szokatlanul enyhe télnek... Az eddigi leghidegebb nap is maximum egy keményebb őszi napnak felelt meg, karácsonykor meg inkább kora tavasz volt. Ezek a fizetett médiamunkások hogy tudnak tükörbe nézni? Hosszú hónapokon át leadták ugyanazt a műsort a brutális télről (meg az atomháborúról), mint amit előtte leadtak a "brutális pandémiáról".
Na ja, eddig nálunk sincs semmi. Vagy 1 hete kaptuk a vészjelzést a telefonra, mindjárt jön a hóvihar, hóhurrikán, fagy, jég minden. Hát, lehet hogy lecsapott az országra és New Yorkban 3-4 tucat ember is meghalt, de mi csak egy enyhe szellőt éreztünk belőle meg pár hópelyhet. Sőt, a meleg is visszajött, ma 8 fok volt. És jövő csütörtökig nem lesz hideg. Persze ezzel nincs gondom. Legyen 2 hét nagyon hideg, a többi meg enyhe. (A nagyon hideg is csak azért, hogy a hangyák nagy része elpusztuljon, mert ha túl enyhe a tél akkor 1 milliárd hangya helyett 10 milliárd lesz a ház körül. A kicsikkel meg elvagyunk, de a nagy hangyák szeretik rágni a fát, és faháznál az nem túl optimális helyzet.
Van valami gombamicéliumos kezelőanyag, a hangyák azt hiszik, hogy kaja, beviszik a bojba a királynőhöz is, és elpusztul az egész kolónia, mert megfertőzi a testüket, azt használja táptalajnak. A fának meg az emlősöknek nem árt, és asszem pont amcsi szabadalma van a dolognak, szerintem ott lehet kapni. Ha gondolod, megkereshetem, hogy hol olvastam róla, és mi a neve a cuccnak, ha jól emlékszem a termeszeket meg a tűzhangyákat is elrendezi.
Egy hét múlva február, a tél utolsó hónapja. Ha jól emlékszem, eddig kb. 1 nap esett hó.
Megint mindent telekürtöltek a hülyeséggel, mint a "pandémia" alatt. Többszörös árakon vásároltatták fel az emberekkel a tűzifát meg a kályhákat, mert mindmegfagyunk. Hiányt idéztek elő. Aki csak normálisan szerette volna megvenni az éves tűzifáját, vagy eredetileg is tervezte hogy beruház egy kályhára, az sem tudott venni vagy csak irreális áron.
Most meg ugyanazok a médiamunkások röhögve írogatnak arról, hogy extrém enyhe telünk van.
Van annak egy diszkrét bája, amikor a klímaválság ment meg az energiaválságtól.
Mi az a klímaválság? Úgy értem, miben nyilvánul meg egy klímaválság?
4000 éves időtávon van néhány furcsaság.
Csatolmány 9336
De 12 ezer éves időtávon is van néhány furcsaság.
Csatolmány 9337
600 millió éves időtávon még több furcsaság van.
Csatolmány 9338
Persze sokkal-sokkal valószínűbb, hogy mindössze egy helyen van furcsaság, és az az, hogy a média hazudik, az emberek meg nem hisznek a szemüknek.
Bár letiltott, azért én válaszolok neki. :) Az nem hisz a szemének, aki nem von le következtetést abból, hogy stabilan nincsenek telek. Pedig Dream_walker is az a korosztály, aki nyilván emlékszik a gyerekkora havazásaira.
A megoldás: klímaváltozás van, ezt mindenkinek látnia kell. Klímaválság valószínűleg nincs, ez ügyben egyébként meggyőzőek Dream_walker hozzászólásai, amiket korábban ebben a témában tett. Tehát: változás van, válság nincs.
Illetve van válság, de az nem a klíma válsága, hanem a genetikai diverzitás eróziója, a fajok pusztulása. Arról kellene többet beszélni.
Ezt azóta találtam, időben és térben is közelebb van hozzánk:
https://notrickszone.com/2023/01/23/...000-years-ago/
Dióhéjban: bölénymaradványok az osztrák alpokban, 2000 évvel ezelőttről, ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet a hegyekben akár 4-7 fokkal is magasabb lehetett a jelenleginél.
Ez persze lehetetlen, hiszen ha a hőmérséklet három fokkal nő, akkor a világ elpusztul, ahogyan ez meg is történt kétezer éve.
A klímához akkora köze lehet az embernek, mit egy bála szalmához a gombostű nagysága...
Ha már emberi behatás az akkor inkább a mezőgazdasággal kéne számolni.
Már beláthatatlan területű egybefüggő mezőgazdasági területek vannak mindenütt.
Semmi se állítja meg az egyre gyorsuló légtömeget,
semmi se állítja meg a kopasz talajról felszálló hőt,
semmit (szinte) se kompenzál a vetemény mire kinő...
És még ráadás az úthálózat..
Mi fékezi meg az időjárási szeszélyeket? Semmi!
Egy érdekesség
A 70-es években riogattak lehűléssel?
Idézet:
Szerintük a Föld magja az 1990-es évektől kezdődően a felszínhez képest egyre gyorsuló ütemben forgott, majd 2019 környékén megállt, hogy aztán újrainduljon.
A Pekingi Egyetem kutatói úgy vélik, hogy egy forgási ciklus nagyjából 70 évig tart, vagyis a Föld magjának forgási sebessége 35 évente változik. Eszerint az előző leállás az 1970-es években történhetett, a következő pedig a 2040-es évek közepén várható.
Na igen, ezt én is olvastam. Tényleg azt akarják bemesélni a világnak hogy a mag forgásának megállása és megfordulása nincs hatással a Föld hőmérsékletére és időjárására? Gréta mit mond erről? Meg a "mágneses erő átbillenése" amiről még szintén szó volt 15-20 évvel ezelőtt. Valahogy ezekről nem nagyon szokott szó esni, holott ha belegondol az ember, akkor elég egyértelmű hogy ha valami, akkor ez a kettő komoly hatással van a bolygó klímájára... :-/
Akkoriban az volt az aktuális #mindmeghalunk.
https://www.google.com/search?q=70s+ice+age+articles
Ha a képek fülre mész át, ott vannak a címlapok meg a cikkekről a screenshotok.
Ugyanarról a világról van szó, amelyiknek bemesélték, hogy egy ismeretlen mellékhatásokkal rendelkező, összegányolt kísérleti gyógyszert mindenkinek be kell adni, hogy elkerüljék a megfertőződést egy 99,997%-os túlélési aránnyal rendelkező betegséggel?
Ja, szerintem azt akarják.
Amúgy a mágneses mező megváltozásának sokkal, de sokkal nagyobb hatása tud lenni, mint az esetleges időjárásváltozás.
Csatolmány 9339
Csatolmány 9340
Elég sok csillagászati tudományos videót nézek. A mágneses mező felcseréléséről még nem láttam semmit, de a hiányáról igen. Dióhéjban annyi, hogy ha nincs mágneses mező, akkor nincs élet. Miért? Mert a mágneses mező védi a bolygót a sugárzástól, ha nincs mágneses mező akkor jön a sugárzás, az élet kipusztul tőle, jön a hőség, elpárolog a víz bele a világűrbe, stb. :hogymi:
Elvileg fél milliárd éve a Mars is nézhetett úgy ki mint a Föld most, mármint a vizet és éghajlatot tekintve, de a mágneses mezeje meggyengült és amiatt vált sivataggá.