Olyan gyönyörû a statisztika. Minden álláspontot lehet vele igazolni, és azoknak az ellenkezõjét is. :D
Printable View
Olyan gyönyörû a statisztika. Minden álláspontot lehet vele igazolni, és azoknak az ellenkezõjét is. :D
"Meghalt egy ukrán katonanõ röviddel azután, hogy megkapta a Covishield koronavírus elleni védõoltást. A halál oka egyelõre ismeretlen, az orvosszakértõi vizsgálatot szerdán tartják.
Az Odessza megyében szolgálatot teljesítõ szerzõdéses katonanõ, akit március 21-én oltottak be, kedden a laktanyán kívül összeesett, a helyszínre érkezõ mentõk megpróbálták újjáéleszteni, de nem jártak sikerrel – jelentette az Interfax Ukrajina hírügynökség."(MTI)
Ez tavaly nyáron jelent meg az MTA honlapján. A szerzõ:
"Ferenci Tamás biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának habilitált egyetemi docense, a Védõoltásokról a tények alapján címû könyv (2. jav., bõv. kiad. Budapest: Medicina, 2016) szerzõje. Kutatási területe a klinikai biostatisztika, az orvosi kutatások kritikus értékelése."
Csak egy részt idézek:
Korábban nem látott gyorsaság
Látható, hogy az oltóanyagok fejlesztése hatalmas és - nyugodtan kijelenthetjük - soha korábban nem látott iramban történik. Hogy ez jobban érzékelhetõ legyen, érdemes ezt is kontextusba helyezni. Hogy csak újabb keletû oltásokat nézzünk: a hepatitis B elleni vakcina alapjait az 1960-as években írták le, és 1981-ben törzskönyvezték elõször az oltást, a Haemophilus influenzae b elleni vakcinához vezetõ munkát szintén az 1960-as évek végén kezdték, az elsõ oltást 1985-ben, a ma használatos változatát 1987-ben törzskönyvezték, a HPV elleni oltáshoz vezetõ kulcsfelfedezéseket az 1990-es évek elején tették, az oltást elõször 2006-ban törzskönyvezték.
A talán leggyorsabb, némileg a mostani helyzethez hasonló rohammunkában készülõ oltás az ebola elleni vakcina volt, amelybõl jelenleg egy van törzskönyvezve: a fejlesztése 2003 elõtt kezdõdött, és 2013-ban adták be elõször járvány során, de törzskönyvet csak 2019-ben kapott.
Ha a most még nem törzskönyvezett oltások sikeresek lesznek, akkor is legkevesebb 5 éves fejlesztésekrõl beszélhetünk. (Szokták mondani, hogy az aktuális influenza elleni oltás is elkészül egy év alatt, ám ez teljesen fals összehasonlítás: az influenza elleni oltás teljes technológiája ugyanaz évrõl évre, csak a vírustörzseket kell benne kicserélni, ami semmilyen formában nem nehezíti meg a gyártást.)
Ha ilyen szemmel nézzük, akkor érthetõ, miért elképesztõ, hogy fél év alatt egyáltalán bármi is létezik, amit emberen próbálnak már ki, nemhogy 10 különbözõ vakcinajelölt. Ezt alapvetõen két dolog tette lehetõvé: az egyik az utóbbi évtized biotechnológiai fejlõdése, amely eszközöket teremtett, hogy a korábbi, sokszor empirikus (értsd: próba szerencse) fejlesztések helyett szisztematikusan lehessen dolgozni, tehát rendelkezésre álljanak azok az eszközök, amelyek gyorsan "testre szabhatóak" adott kórokozóra, a másik a SARS elleni védõoltások fejlesztése során szerzett tapasztalat. Mindezek ellenére, bár olvasni híradásokat, miszerint már idén lesz vakcina, ez - ha elméletileg nincs is kizárva - nagyjából a csoda kategóriájába tartozna.
A realitás sokkal inkább 2021, ha nem 2022, és akkor még feltételeztük, hogy az összes fenti buktatót sikerült elkerülnünk. Ráadásul, ha sikerülne is hatásos és biztonságos oltást találni, annak milliárdos nagyságrendben való gyártása és eljuttatása az emberekhez hatalmas technológiai és logisztikai nehézségekkel jár.
Befejezésül inkább csak felvetni érdemes még egy, részben etikai kérdést: vajon mi a helyes hozzáállás a tesztelésnél? Az, hogy tekintettel a felhasznált technikák újdonság voltára a szokottnál is alaposabban kell tesztelni az oltóanyagjelölteket, vagy az, hogy a betegség jelentette rendkívüli mértékû és teljesen konkrét, éppen zajló népegészségügyi fenyegetés miatt most elegendõ a szokottnál kevésbé alaposan tesztelni?
Ezek nem egyszerû kérdések, és nincs rájuk egymondatos válasz. De hiszem, hogy csak akkor folyhat egyáltalán értelmes vita róluk, ha a kérdéskör alapjait mindenki ismeri, mert egy demokratikus társadalomban mindez nem lehet a tudósok "belügye".
Vagyis 10 év volt még a rohamléptékben fejlesztett, rekorder gyorsaságú, ebola elleni oltás elsõ alkalmazása is egy járványban. Törzskönyvet pedig 16 év alatt kapott. A cikk szerzõje megjegyzi, hogy csak remélhetjük, hogy a covid elleni vakcina 2021-re, 2022-re megbízható lesz. Ha elolvassátok a cikket, abban vázolja az elõzetes aggályokat. (Ahogy a fent idézett részben leírja azt is, ami ma már világosan látható: nem tudnak a szükségesnek mondott ütemben elegendõ oltóanyagot gyártani.)
Azt is leírja: csoda lenne, ha 2020-ban vakcinát állítanának elõ. Akkor ezek szerint megtörtént a "csoda", amire csak halvány elméleti esély látszott. Sajnos azonban újra és újra haláleseteket jelentenek az oltást követõen. Az egyes államok idõnként felfüggesztik az "oltakozást", amirõl szintén olvashatunk a hírekben. Így sajnos valószínûnek látszik, hogy egyelõre nem sikerült megbízható vakcinát elõállítani. És aki ezt még most is tagadja, az "homokba dugja a fejét".
Ennek fényében akkor értem már Cecilünket :)
https://www.youtube.com/watch?v=8d3cEK3vQyo
Írtam 2 napja, hogy pozitív lettem!
Ma hív az ÁNTSZ (járványügy), hogy felvegyék az adatokat. Tudták a nevem és a pozitív tesztelésem idõpontját.
Elmondtam a hiányzó adataimat és a tüneteimet. Kontaktokat akartam volna sorolni, amikor mondja a hölgy, hogy hagyjam, nem kellenek a kontaktok. Elmondtam, hogy enyhék a tüneteink (feleségemnek és nekem) gyerek tünetmentes. Erre azt mondja, hogy a gyereket hatósági karanténba rakja, minket nem. Majd a háziorvos eldönti mikor mehetek dolgozni....
Szummázva az jött le a számomra, hogy hiába vagyok pozitív, ha enyhék a tüneteim, akkor mehetek az utcára még pozitívan is. A gyereken nem végeztek tesztet, de tünetmentes, így Õ hatósági karanténban van.
Csak számomra nem logikus ez???
Baj van: máris akadozik az oltásregisztrációt ellenõrzõ oldal
Én nem fogom terhelni, emiatt nem kell aggódni.
Na, ezért nem néztem megint napokig a covid-híreket:
"Ha a kötelezõ regisztráció nem volna elég, egy új osztrák rendelet szerint három naponta negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk azoknak, akik Ausztriában akarnak dolgozni."
Ez egy remek módszer arra, hogy az embereket kényszeríteni lehessen az állítólag "nem kötelezõ" oltásra.
Továbbá. Itthon is kezdik ugyanazt, amit Orbán mintaállamában, Izraelben szorgalmaznak:
"A Bethesda Gyermekkórház fõigazgatója az Indexnek adott interjújában elmondta, csütörtöktõl õk is felnõttoltó központtá alakulnak, és alig várja, hogy elinduljon a várandós kismamák oltása. Majd jöhetnek a gyerekek."
De a gyerekek után kik jönnek? Ha már mindenkit is beoltottak kétszer, akkor mit találnak ki, hogy továbbra is zárva tarthassák az országot, és kontroll alatt a lakosságot? Akkor majd hazudnak egy 6 hónapos védettséget, és arra hivatkozva menetik tovább a fospropellert?
A kismamákról pedig annyit, hogy kolléganõm lányának, aki gyereket szeretne és tanácsot kért a dokitól, azt mondta az orvos, hogy felejtse is el, hogy beoltatja magát.
És hány kiskorú fertõzõdött meg eddig igazoltan, hogy õket is oltani kell? Korosztály szerinti csoportosítást még sosem találtam a fertõzöttekrõl.